Waar moest de priester aan denken voordat zij dienst deden in het Heiligdom en waarom?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waar moest de priester aan denken voordat zij dienst deden in het Heiligdom en waarom?"

Transcriptie

1 De tabernakel, deel 2 Waar moest de priester aan denken voordat zij dienst deden in het Heiligdom en waarom? Bij het brandende braambos kreeg Mozes bevel zijn sandalen uit te doen, omdat de grond waarop hij stond, heilig was. Zo mochten de priesters geen schoeisel dragen als ze in het heiligdom dienst deden. Ze moesten hun sandalen achterlaten in de voorhof voor ze het heiligdom betraden, en moesten eveneens hun handen en voeten wassen alvorens ze dienst deden in de tabernakel of bij het brandofferaltaar. Op deze wijze werd voortdurend onderwezen dat alle onreinheid moest worden weggedaan bij hen die in de tegenwoordigheid van God kwamen.

2 In Exodus 28 en29 zien we de wijze waarop de mens tot God kan naderen: alleen door de priester. Hoe wordt de priesterkleding beschreven? Zie Exodus 29:1-37, Exodus 28:4-5 Dit zijn dan de kledingstukken die zij moeten maken: een borsttas, een efod, een bovenkleed, een onderkleed van bewerkte stof, een tulband en een gordel. 5 En zíj moeten daarvoor het goud en de blauwpurperen, de roodpurperen, en de scharlakenrode wol en het fijn linnen nemen.

3 Hoe zag de gewone priesterkleding er uit? Overeenkomstig hun ambt werd een speciale kleding ontworpen voor de priesters. Het kleed van de gewone priester was van wit linnen, uit één stuk geweven. Het reikte tot bijna op de voeten, en werd om het middel opgehouden door een witte linnen gordel, geborduurd in blauw, purper en rood. Een linnen tulband of hoofddoek voltooide het opperkleed.

4 Wat droeg de hogepriester als kleding? De klederen van de hogepriester waren van kostbaar materiaal en prachtig handwerk, dat paste bij zijn verheven positie. Behalve het linnen kleed van de gewone priesters droeg hij een blauw kleed, eveneens uit één stuk geweven. Onder aan de zoom was het versierd met gouden belletjes en granaatappels van blauw, purper en scharlaken. Er overheen droeg hij een éfod, een kort gewaad in goud, blauw, purper, scharlaken en wit. Het werd samengehouden door een prachtig bewerkte gordel van dezelfde kleuren. In de éfod zaten geen mouwen, en op de met goud geborduurde schouderstukken waren twee onyxstenen geplaatst waarop de namen stonden van de twaalf stammen Israëls.

5 Uit welke familie kwamen de priesters en waarom wees God de Levieten aan voor het werk in het heiligdom? In de dagen van Abraham werd het priesterschap beschouwd als het recht van de oudste zoon. Nu aanvaardde de Here in plaats van de eerstgeborene van Israël de stam van Levi om het werk in het heiligdom te verrichten. Hiermee openbaarde Hij Zijn goedkeuring over hun trouw, zowel in het vasthouden aan Zijn dienst als in het voltrekken van Zijn oordelen toen Israël had gezondigd door het gouden kalf te aanbidden. Het priesterschap bleef echter beperkt tot de familie van Aäron. Aäron en zijn zonen mochten dienen voor het aangezicht des Heren; de verdere leden van de stam zorgden voor de tabernakel en zijn gebruiksvoorwerpen. Ze moesten de priester bijstaan in hun dienst, maar mochten niet offeren, wierook branden of de heilige dingen zien, tenzij ze bedekt waren.

6 Waar bevindt zich de efod op de priesterkleding en waar verwijzen de 4 kleuren heen? Dit kleed is het meest kenmerkend voor de hogepriester. Door middel van een gordel, gemaakt van hetzelfde materiaal als de efod, wordt de efod vastgemaakt. Op elk van de beide schouderstukken van de efod komt een edelsteen. Op de ene steen staan, in volgorde van geboorte, de namen van de zes oudste zonen van Israël; op de andere steen, ook in die volgorde, staan de namen van de zes jongste zonen. De kleuren spreken van de verschillende heerlijkheden van de Heer Jezus, zoals die in vier evangeliën gezien worden. De gordel laat diezelfde heerlijkheden (kleuren) zien. De gordel spreekt van dienst. Lukas 12:37 Gelukkig die slaven die de heer, als hij komt, wakend zal vinden. Voorwaar, Ik zeg u, dat hij zich zal omgorden, hen zal doen aanliggen en zal naderkomen om hen te dienen.

7 Waar verwijzen de stenen op de schouders naar? In de stenen op de schouders van de hogepriester zien we in beeld hoe de Heer Jezus al Gods kinderen, allen die uit God geboren zijn, op zijn schouders draagt om hen in gedachtenis te brengen bij God. Zijn kracht, waarvan de schouders spreken, ondersteunt ons in onze reis door de woestijn. God ziet al de zijnen verenigd met de Heer Jezus. De Heer Jezus vertegenwoordigt zijn volk bij God. De Heer Jezus draagt de zijnen op zijn schouders. Hij draagt ook het verloren en gevonden schaap op zijn schouders (meervoud, Lukas 15:5). Voor het dragen van de schepping heeft Hij aan één schouder genoeg. En als hij het vindt, legt hij het blij op zijn schouders. (enkelvoud, Jesaja 9:5) De heerschappij over de schepping draagt Hij op zijn schouder.

8 Wat zegt de Bijbel over het borstschild? Exodus 29:27-30 Ook zult gij twee gouden ringen maken en ze op de beide schouderstukken van de efod zetten, onderaan, aan de voorkant, dicht bij de plaats waar hij verbonden is, boven de gordel van de efod. 28 Dan zal men het borstschild met zijn ringen aan de ringen van de efod vastbinden met een blauwpurperen snoer, zodat het op de gordel van de efod vastzit, en het borstschild niet van de efod kan afschuiven. 29 Zo zal Aäron de namen der zonen van Israël in het borstschild der beslissing op zijn hart dragen, wanneer hij in het heiligdom komt, tot een voortdurende gedachtenis voor het aangezicht des HEREN. 30 En gij zult in het borstschild der beslissing de Urim en de Tummim leggen; zij zullen op het hart van Aäron zijn, wanneer hij voor het aangezicht des HEREN komt, en Aäron zal de beslissing voor de Israëlieten voortdurend op zijn hart dragen, voor het aangezicht des HEREN.

9 Waar wordt het borstschild gedragen en hoe ziet God elke gelovige? Het borstschild was op het hart. Het hart is een beeld van de liefde. Iedere afzonderlijke gelovige heeft een eigen plaats in het hart van de Heer Jezus. Iedere gelovige is een unieke edelsteen met een eigen heerlijkheid en glans. Een stam is ook toe te passen op een plaatselijke gemeente. In de brieven van het Nieuwe Testament zien we dat elke plaatselijke gemeente voor de Heer Jezus een eigen glans heeft. Het hart van de Heer Jezus gaat ernaar uit dat die ook zichtbaar wordt. Daarom wordt elke plaatselijke gemeente aangesproken in wat die glans verhindert.

10 Wat bevindt zich op de borstschild en welke functie hadden de stenen? Op dit borstschild zijn vier rijen van drie edelstenen aangebracht en ingelegd in goud, twaalf stenen in getal. Elke steen stelt een stam voor. Aäron droeg ze op zijn hart en bracht zo het hele volk in gedachtenis voor God. Het borstschild werd met gouden kettinkjes en ringen onlosmakelijk verbonden aan de efod. Rechts en links van de borstplaat bevonden zich twee stenen van buitengewone helderheid. Deze werden de Urim en de Thummim genoemd. Door middel van deze stenen werd Gods wil bekendgemaakt aan de hogepriester. Wanneer vragen werden gesteld voor het aangezicht van de Here, omringde een cirkel van licht de kostbare steen rechts als teken van Gods goedkeuring, terwijl een schaduw op de linker steen een bewijs was dat God zijn goedkeuring onthield of het verzoek weigerde.

11 Welke kleur heeft het en waarom is dragen van het opperkleed heel belangrijk? Exodus 28: Gij zult het opperkleed van de efod geheel van blauwpurper maken. 32 De halsopening zal in het midden ervan zijn: de halsopening zal rondom een rand hebben van weefsel als bij een pantser, opdat het niet scheure. 33 En gij zult op zijn zomen granaatappels in blauwpurper, roodpurper en scharlaken, rondom op zijn zomen, zetten, en gouden belletjes overal daartussen: 34 telkens een gouden belletje en een granaatappel, rondom op de zomen van het opperkleed. 35 Aäron nu zal dit aanhebben, als hij dienst doet, en het geluid ervan zal gehoord worden, wanneer hij in het heiligdom komt voor het aangezicht des Heren en wanneer hij naar buiten komt, opdat hij niet sterve.

12 Welke belangrijke functie heeft de gouden plaat? Er is niet alleen sprake van zwakheid bij het volk, waarbij het volk de kracht en liefde van de Hogepriester nodig heeft. Er is ook sprake van zonde. Met het oog daarop draagt Hij de gouden plaat op zijn voorhoofd. Hij zorgt ervoor dat alle ongerechtigheid die kleeft aan het handelen van het volk, voor Gods aangezicht wordt weggedaan. Hij is heilig en door Hem wordt zijn volk geheiligd. De tulband als hoofdbedekking spreekt van onderdanigheid. Zie Exodus 28:36-38

13 Waar verwees het aardse heiligdom heen? Hebreeën 8:5 5 Deze priesters doen dienst in een afbeelding en schaduw van de hemelse dingen, overeenkomstig een aanwijzing van God die Mozes ontving bij het voltooien van de tabernakel. Want zie erop toe, zegt Hij, dat u alles maakt overeenkomstig het voorbeeld dat u op de berg getoond is. Niet alleen het heiligdom, maar ook de dienst van de priesters was een afbeelding en schaduw van de hemelse. Daarom was het van grote betekenis; en de Here gaf door middel van Mozes de aller nauwkeurigste en aller duidelijkste aanwijzingen voor elk onderdeel van deze schaduwdienst. De dienst in het heiligdom bestond uit twee gedeelten: een dagelijkse en een jaarlijkse dienst. De dagelijkse dienst vond plaats bij het brandofferaltaar in de voorhof van de tabernakel en in het heilige;

14 Wie doet er nu dienst in het hemels heiligdom? Hebreeën 9: Want Christus is niet binnengegaan in het heiligdom dat met handen gemaakt is en dat een tegenbeeld is van het ware, maar in de hemel zelf, om nu voor het aangezicht van God te verschijnen voor ons, 25 en dat niet om Zichzelf dikwijls te offeren, zoals de hogepriester elk jaar in het heiligdom binnengaat met bloed dat niet van hemzelf is. 26 Want dan had Hij vanaf de grondlegging van de wereld dikwijls moeten lijden. Maar nu is Hij bij de voleinding van de eeuwen eenmaal geopenbaard om de zonde teniet te doen door het offer van Zichzelf. 27 En zoals het voor de mensen beschikt is dat zij eenmaal moeten sterven en dat daarna het oordeel volgt,

De priesterkleding. Hugo Bouter e.a. De kleding van Aäron. Dit zijn dan de kledingstukken die zij moeten maken Exodus 28:4 vv.

De priesterkleding. Hugo Bouter e.a. De kleding van Aäron. Dit zijn dan de kledingstukken die zij moeten maken Exodus 28:4 vv. Hugo Bouter e.a. De priesterkleding Dit zijn dan de kledingstukken die zij moeten maken Exodus 28:4 vv. De kleding van Aäron De kleding van de hogepriester bestond uit zeven onderdelen, die uitvoerig worden

Nadere informatie

Het Geheim van Mozes 40 dagen Het Geluid van de Hogepriester

Het Geheim van Mozes 40 dagen Het Geluid van de Hogepriester Het Geheim van Mozes 40 dagen Het Geluid van de Hogepriester Exodus 28: 31 Gij zult het opperkleed van de efod geheel van blauwpurper maken. 32 De halsopening zal in het midden ervan zijn: de halsopening

Nadere informatie

De priesterkleding. Symbool van Gods openbaring in Christus. G. André e.a. Exodus 28

De priesterkleding. Symbool van Gods openbaring in Christus. G. André e.a. Exodus 28 G. André e.a. De priesterkleding Symbool van Gods openbaring in Christus Exodus 28 De hoofdstukken 25-30 van het boek Exodus bevatten de instructies van Jahweh aan Mozes voor de bouw van de tabernakel

Nadere informatie

De kleding van de hogepriester Exodus 28

De kleding van de hogepriester Exodus 28 De kleding van de hogepriester Exodus 28 Exodus 25-30 De hoofdstukken 25-27 in Exodus bevatten de instructies van Jahweh aan Mozes voor de bouw van de tabernakel en instructies voor het maken van voorwerpen

Nadere informatie

Let op de hogepriester De Bron Hans-J. Reumerman

Let op de hogepriester De Bron Hans-J. Reumerman Let op de hogepriester De Bron 7-7-2019 Hans-J. Reumerman Afbeelding en schaduw van de hemelse dingen, volgens aanwijzing van God Heb 8:5 De tabernakel is geen museum voor joden! God laat aan Mozes de

Nadere informatie

Het Geheim van Mozes 40 dagen De Hogepriester Bekleed met gerechtigheid

Het Geheim van Mozes 40 dagen De Hogepriester Bekleed met gerechtigheid Het Geheim van Mozes 40 dagen De Hogepriester Bekleed met gerechtigheid Exodus 28: 1 Wat u betreft, laat uw broer Aäron en zijn zonen die bij hem zijn, bij u komen uit het midden van de Israëlieten om

Nadere informatie

De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse. Hebreeën 8

De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse. Hebreeën 8 - 1 - Hebreeën 8 1 De hoofdzaak nu van de dingen waarover wij spreken, is dit: Zo'n Hogepriester hebben wij, 2 Eén Die Zich heeft gezet aan de rechterhand van de troon van de Majesteit in de hemelen. Hier

Nadere informatie

Hebreeën 8. Hier wordt de hoofdzaak genoemd van het onderwerp van de brief aan de Hebreeën, namelijk: zulk een hogepriester.

Hebreeën 8. Hier wordt de hoofdzaak genoemd van het onderwerp van de brief aan de Hebreeën, namelijk: zulk een hogepriester. - 1 - Hebreeën 8 1 De hoofdzaak van ons onderwerp is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is ter rechterzijde van de troon der majesteit in de hemelen. Hier wordt de hoofdzaak genoemd van

Nadere informatie

Maand 9 week 1: De tabernakel.

Maand 9 week 1: De tabernakel. Maand 9 week 1: De tabernakel. Lees het Bijbelverhaal in Exodus 40. Als je de tekening die hiernaast staat voor je houdt terwijl het Bijbelverhaal voorgelezen wordt zul je waarschijnlijk beter begrijpen

Nadere informatie

de 12 namen van de zonen van Jacob. Een grote Hogepriester Jezus had vrienden, toen Hij op aarde was.

de 12 namen van de zonen van Jacob. Een grote Hogepriester Jezus had vrienden, toen Hij op aarde was. - 1 - Een grote Hogepriester Jezus had vrienden, toen Hij op aarde was. Hij zei tegen zijn discipelen, die Hem volgden: jullie zijn niet mijn slaven, maar jullie zijn mijn vrienden. We gaan over onze hemelse

Nadere informatie

Priesterschap onder het Oude Verbond Priesterschap in deze tijd Meer informatie... 4 Bron... 4

Priesterschap onder het Oude Verbond Priesterschap in deze tijd Meer informatie... 4 Bron... 4 Zowel het Oude Testament als het Nieuwe Testament kent het werk van een priester. Inhoud: schap onder het Oude Verbond................................................. 2 De stam van Levi..................................................................................................

Nadere informatie

Een Vriend die kan meevoelen

Een Vriend die kan meevoelen - 1 - Een Vriend die kan meevoelen Het is fijn om vrienden te hebben. Echte vrienden kunnen lief en leed met je delen. Echte vrienden kunnen met je meevoelen en zich in situaties verplaatsen. Vooral als

Nadere informatie

- 1 - Een Vriend die kan meevoelen

- 1 - Een Vriend die kan meevoelen - 1 - Een Vriend die kan meevoelen Het is fijn om vrienden te hebben. Echte vrienden kunnen lief en leed met je delen. Echte vrienden kunnen met je meevoelen en zich in situaties verplaatsen. Vooral als

Nadere informatie

Eigenlijk is het verhaal over de Tabernakel, het verhaal over een tent in de woestijn!

Eigenlijk is het verhaal over de Tabernakel, het verhaal over een tent in de woestijn! De Tabernakel. God wil wonen tussen de mensen! Het is een historisch verhaal uit Exodus. Maar er zitten geweldige geestelijke betekenissen in! Denk alleen al aan de overeenkomst tussen een offer voor je

Nadere informatie

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten De tabernakel 26 sep 09 24 okt 09 21 nov 09 19 dec 09 23 jan 10 27 feb 10 27 mrt 10 24 apr 10 God wil mensen ontmoeten de voorhof het heilige het heilige der heilige planken en dekkleden brand-, spijs-

Nadere informatie

Onze grote hogepriester Jezus. De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse hogepriester.

Onze grote hogepriester Jezus. De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse hogepriester. - 1 - Onze grote hogepriester Jezus De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse hogepriester. Daarom iets over de hogepriester in het oude verbond. Hij droeg een priesterlijk gewaad,

Nadere informatie

Maand 9 week 1: De tabernakel.

Maand 9 week 1: De tabernakel. Maand 9 week 1: De tabernakel. Lees het Bijbelverhaal in Exodus 40. Als je de tekening die hiernaast staat voor je houdt terwijl het Bijbelverhaal voorgelezen wordt zul je waarschijnlijk beter begrijpen

Nadere informatie

Tabernakel Kindvriendelijke dienst op 23 maart 2014.

Tabernakel Kindvriendelijke dienst op 23 maart 2014. Tabernakel Kindvriendelijke dienst op 23 maart 2014. Orde van dienst: Welkom Tienduizend redenen Opw. 773 Wat houd ik van uw huis (Psalmen voor nu) Zie, de koning komt! Architect! Votum/Zegen Laat het

Nadere informatie

Ontmoeting met God in de Tabernakel. Zondag 6 juli 2014

Ontmoeting met God in de Tabernakel. Zondag 6 juli 2014 Ontmoeting met God in de Tabernakel Zondag 6 juli 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. Daar: bij de Tabernakel 2 De Tabernakel

Nadere informatie

Het geheim van Mozes 40 dagen

Het geheim van Mozes 40 dagen Het geheim van Mozes 40 dagen Deuteronomium 9: 8 Bij de Horeb hebt u de HEERE immers zeer toornig gemaakt; de HEERE werd zo toornig op u dat Hij u wilde wegvagen. 9 Toen ik de berg opgeklommen was om de

Nadere informatie

Welk offer vroeg God aan Zijn volk?

Welk offer vroeg God aan Zijn volk? De tabernakel. deel 1 Welke opdracht ontving Mozes zodat God in hun midden kon wonen? Exodus 25:8-9 8 En zij moeten voor Mij een heiligdom maken, zodat Ik in hun midden kan wonen. 9 Volgens alles wat Ik

Nadere informatie

Van Schepping naar Herschepping. Het Heiligdom: Beeld van Verlossing Aarde Hemel Hart

Van Schepping naar Herschepping. Het Heiligdom: Beeld van Verlossing Aarde Hemel Hart Van Schepping naar Herschepping Het Heiligdom: Beeld van Verlossing Aarde Hemel Hart En zij zullen Mij een heiligdom maken, en Ik zal in hun midden wonen. Exodus 25:8 Inhoud 3x3 + 1 Algemeen overzicht:

Nadere informatie

Ex.28: 36 & 1Pt.2: 9 ( Ex.19:6 )

Ex.28: 36 & 1Pt.2: 9 ( Ex.19:6 ) Datum: Plaats: 170625 morgen 9.30 uur Onstwedde Liturgie: welkom & mededelingen: kerkenraad - zingen 1: Gz.475: 1, 2, 3, 4 (LvdK 1973 ) Heilig Heilig Heilig stil gebed votum Onze hulp en onze enige verwachting

Nadere informatie

in Gods comfortzone binnengaan (1) Ex.38: 18

in Gods comfortzone binnengaan (1) Ex.38: 18 Ex.25: 8 En zij moeten voor Mij een heiligdom maken, zodat Ik in hun midden kan wonen 1 Heilige der Heiligen het Heilige de Voorhof 2 In de Voorhof ( l x b = 50 m x 25 m x 50 m x 25 m ) ( 2½m hoog ) (

Nadere informatie

Het Geheim van Mozes 40 dagen Het volmaakte licht van de Hogepriester

Het Geheim van Mozes 40 dagen Het volmaakte licht van de Hogepriester Het Geheim van Mozes 40 dagen Het volmaakte licht van de Hogepriester Exodus 28: 29 Zo zal Aaron de namen der zonen van Israël in het borstschild der beslissing op zijn hart dragen, wanneer hij in het

Nadere informatie

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof Het nieuwe verbond Stap in je geloof Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Verschil van het Nieuwe t.o.v. het Oude Verbond Hoe leef je vanuit

Nadere informatie

december nummer 5 - jaargang 14 Het hogepriesterlijk gebed verbindt jongeren

december nummer 5 - jaargang 14 Het hogepriesterlijk gebed verbindt jongeren 12-16 december 2014 - nummer 5 - jaargang 14 Het hogepriesterlijk gebed verbindt jongeren Een bijzonder gebed Bijbelstudie Verenigingsblad voor jongeren van 12 tot 16 jaar Verschijnt zeven keer per jaar

Nadere informatie

Preek Exodus 28:29, voor 30 oktober 2016mo, bevestiging ouderling, nr 534.

Preek Exodus 28:29, voor 30 oktober 2016mo, bevestiging ouderling, nr 534. Preek Exodus 28:29, voor 30 oktober 2016mo, bevestiging ouderling, nr 534. Votum en zegengroet Zingen Lutherlied: 1,2,3 (nw GK) Gebed Zingen Lutherlied: 4,5 Lezen Exodus 28:1-35 Zingen Ps 132:4,7,8 (priesters)

Nadere informatie

Wat waren op aarde de belangrijkste ruimten van het heiligdom?

Wat waren op aarde de belangrijkste ruimten van het heiligdom? Deel 7 Wat waren op aarde de belangrijkste ruimten van het heiligdom? De oudtestamentische tabernakel bestond uit drie onderdelen: de Voorhof, het Heilige en het Heilige der Heilige. Welke voorwerpen waren

Nadere informatie

een beeld van het woord. En - zo zegt Psalm 119:130 "Het opengaan van Uw woorden geeft licht." Hebreeën 9

een beeld van het woord. En - zo zegt Psalm 119:130 Het opengaan van Uw woorden geeft licht. Hebreeën 9 - 1 - Hebreeën 9 We gaan straks eerst de verzen 1 t/m 5 lezen waarin een korte beschrijving wordt weergegeven van de voorwerpen, die in de tabernakel stonden, met name in het heilige en in het heilige

Nadere informatie

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten De tabernakel 26 sep 09 24 okt 09 21 nov 09 19 dec 09 23 jan 10 27 feb 10 27 mrt 10 24 apr 10 God wil mensen ontmoeten de voorhof het heilige het heilige der heilige planken en dekkleden brand-, spijs-

Nadere informatie

Lessen over de priesterdienst (Exodus 28-29)

Lessen over de priesterdienst (Exodus 28-29) Lessen over de priesterdienst (Exodus 28-29) Exodus 28-29 uit Aantekeningen op Exodus Auteur: C.H. Mackintosh In deze hoofdstukken leren we het priesterambt kennen in al de waarde en kracht daarvan. Ze

Nadere informatie

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten De tabernakel 26 sep 09 24 okt 09 21 nov 09 19 dec 09 23 jan 10 27 feb 10 27 mrt 10 24 apr 10 God wil mensen ontmoeten de voorhof het heilige het heilige der heilige planken en dekkleden brand-, spijs-

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

29 Januari Aanwijzingen voor de Tabernakel

29 Januari Aanwijzingen voor de Tabernakel 29 Januari Aanwijzingen voor de Tabernakel Tijdens deze ontmoeting tussen Mozes en God op de berg Sinaï, geeft God Mozes uitgebreide aanwijzingen voor het ontwerp en de bouw van een plaats waar de Israëlieten

Nadere informatie

1 Timoteüs 6: 2-14 HOU JE VER VAN.. STREEF NAAR STRIJD ER VOOR

1 Timoteüs 6: 2-14 HOU JE VER VAN.. STREEF NAAR STRIJD ER VOOR 1 Timoteüs 6: 2-14 HOU JE VER VAN.. STREEF NAAR STRIJD ER VOOR 11 Maar jij, een dienaar van God,.. Streef naar rechtvaardigheid, vroomheid, geloof, liefde, volharding en zachtmoedigheid. 12 Strijd de goede

Nadere informatie

Hoeveel diensten waren er totaal?

Hoeveel diensten waren er totaal? De tabernakel, deel 3 Hoeveel diensten waren er totaal? a) De dagelijkse dienst bestond uit het morgen- en avondoffer; b) het wierookoffer op het gouden altaar; c) de speciale offeranden voor persoonlijke

Nadere informatie

De brief aan de Hebreeën. C. Noorlander

De brief aan de Hebreeën. C. Noorlander De brief aan de Hebreeën C. Noorlander Hebreeën: Oproep aan (Joodse) christenen: Volhard, val niet af. Toont de glorie van Christus vanuit het OT: Hoger dan engelen, Mozes, Abraham en hogepriesters Vergelijkt:

Nadere informatie

Hebreeën 7:12 - Verandering van priesterschap

Hebreeën 7:12 - Verandering van priesterschap Het priesterschap ingesteld na de uittocht uit Egypte. Toen God, na de uittocht uit Egypte, aan Mozes de opdracht gaf om de tabernakel op te richten, stelde Hij ook het priesterschap in met de woorden:

Nadere informatie

Eredienst 2 April uur Voorganger: Ds. H. vd Berg

Eredienst 2 April uur Voorganger: Ds. H. vd Berg Eredienst 2 April 2017 10.00 uur Voorganger: Ds. H. vd Berg Liturgie Intocht: Opwekking 464 Votum / zegengroet Psalm 43 : 1, 3, 4 Zingen: Wet in kindertaal Gebed Doven van kaars Hebreeën 9 : 1-14 Laat

Nadere informatie

Een Nieuw Verbond Het Origineel - The Real Thing. Hebreeën 8. Gert Hijkoop 21 oktober 2018

Een Nieuw Verbond Het Origineel - The Real Thing. Hebreeën 8. Gert Hijkoop 21 oktober 2018 Een Nieuw Verbond Het Origineel - The Real Thing Hebreeën 8 Gert Hijkoop 21 oktober 2018 Hebreeën 8 (HSV) 1 De hoofdzaak nu van de dingen waarover wij spreken, is dit:zo n Hogepriester hebben wij, Eén

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

Preek over Lukas 24:44-50, Hebr. 9:11-28, Hemelvaartsdag. Broeders en zusters, gemeente van onze Here Jezus,

Preek over Lukas 24:44-50, Hebr. 9:11-28, Hemelvaartsdag. Broeders en zusters, gemeente van onze Here Jezus, Preek over Lukas 24:44-50, Hebr. 9:11-28, Hemelvaartsdag Broeders en zusters, gemeente van onze Here Jezus, Als ik nadenk over Hemelvaartsdag, dan denk ik heel gauw aan de troonsbestijging van de Here

Nadere informatie

Welke taak hadden Aäron en zijn zonen?

Welke taak hadden Aäron en zijn zonen? Nadab en Abihu. Welke taak hadden Aäron en zijn zonen? Zie Leviticus 9:1-20 Na de inwijding van de tabernakel werden de priesters gewijd voor hun heilig ambt. Deze diensten duurden een week, en elke dag

Nadere informatie

Welke plaats bekleedde Gideon in Israël?

Welke plaats bekleedde Gideon in Israël? Welke les is te trekken uit de overwinning op Midian? Welke plaats bekleedde Gideon in Israël? Richteren 6:15 15 Maar hij zei tegen Hem: Och, mijn heer! Waarmee zal ik Israël verlossen? Zie, mijn geslacht

Nadere informatie

Liturgie morgendienst Emmen, 1 oktober 2017 Thema: het volk op het hart Israëlzondag

Liturgie morgendienst Emmen, 1 oktober 2017 Thema: het volk op het hart Israëlzondag Liturgie morgendienst Emmen, 1 oktober 2017 Thema: het volk op het hart Israëlzondag 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader en van de Heer Jezus Christus. 3. Openingslied: Psalm

Nadere informatie

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten De tabernakel 26 sep 09 24 okt 09 21 nov 09 19 dec 09 23 jan 10 27 feb 10 27 mrt 10 24 apr 10 God wil mensen ontmoeten de voorhof het heilige het heilige der heilige planken en dekkleden brand-, spijs-

Nadere informatie

Jezus onze Hogepriester Een kijk achter de schermen

Jezus onze Hogepriester Een kijk achter de schermen Jezus onze Hogepriester Een kijk achter de schermen Hebreeën 4:14-10:22 Gerard Elbers 1 Wat is het verschil? 2 Wat is het verschil? 3 3500 jaar geleden In de Sinaï woestijn 4 God woont tussen de mensen

Nadere informatie

Lijdensweek 1: Vrouwen onder het oude verbond ontmoeten

Lijdensweek 1: Vrouwen onder het oude verbond ontmoeten Lijdensweek 1: Vrouwen onder het oude verbond ontmoeten Zondag: Bedekking voor Eva Lees Genesis 3:1-15, 21-24 Direct na de zondeval merken Adam en Eva dat ze naakt zijn. Dat betekent niet zozeer dat ze

Nadere informatie

De voortdurende eredienst in het heiligdom

De voortdurende eredienst in het heiligdom De voortdurende eredienst in het heiligdom Alfred E. Bouter De voortdurende eredienst in het heiligdom Studies in Exodus 25 tot 30 De voortdurende eredienst in het heiligdom, studies in Exodus 25 tot

Nadere informatie

Wat staat er? Deze vragen gaan over de tekst. Je begint met begrijpen wat er staat.

Wat staat er? Deze vragen gaan over de tekst. Je begint met begrijpen wat er staat. WIE IS GOD? Dit is een vraag van alle tijden. Sinds de schepping zijn er ontelbaar veel mensen die deze vraag hebben gesteld. Het is ook een vraag van alle plaatsen. Overal in deze wereld kun je mensen

Nadere informatie

Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen?

Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen? Zacharia en de definitieve overwinning in Openbaring. Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen? Zie Zacharia 14:5, 4, 9 Christus daalt neer op de Olijfberg, vanwaar Hij na zijn opstanding ten hemel was gevaren

Nadere informatie

Vragen aan de Fontein

Vragen aan de Fontein Vragen aan de Fontein VREEMD VUUR (1). ( Le 10:1-7 ) Vraag 1: Toen ik de geschiedenis van de zonen van Aäron las in Le 10:1-7, raakte ik wat geïrriteerd. Was het nu nodig, dat de Here God die twee jongens

Nadere informatie

Kleding is een stuk of stukken textiel (weefsel) of dierenhuid ter bedekking van het lichaam. Dit artikel behandelt de kleding in het oude Israël.

Kleding is een stuk of stukken textiel (weefsel) of dierenhuid ter bedekking van het lichaam. Dit artikel behandelt de kleding in het oude Israël. Kleding is een stuk of stukken textiel (weefsel) of dierenhuid ter bedekking van het lichaam. Dit artikel behandelt de kleding in het oude Israël. Maken. Het maken van kleding behoorde tot de taak van

Nadere informatie

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten De tabernakel 26 sep 09 24 okt 09 21 nov 09 19 dec 09 23 jan 10 27 feb 10 27 mrt 10 24 apr 10 God wil mensen ontmoeten de voorhof het heilige het heilige der heilige planken en dekkleden brand-, spijs-

Nadere informatie

De weg van verzoening tussen God en de mens

De weg van verzoening tussen God en de mens les 25 Schaduw en wezen van het verlossingsplan Welk bevel gaf God aan zijn knecht Mozes? Exodus 25:8 En zij zullen Mij een heiligdom maken, dat Ik in het midden van hen wone. Door dit heiligdom op aarde

Nadere informatie

Jezus, de Leidsman van ons geloof

Jezus, de Leidsman van ons geloof Warffum seizoen 2018-2019 Jezus, de Leidsman van ons geloof 29 sep Jezus, de Zoon van God Hebreeën 1 27 okt Jezus, de Zoon des Mensen,, 2 24 nov Jezus, de Zoon over Gods huis,, 3-4 15 dec Jezus, de Hogepriester,,

Nadere informatie

Geloof dat het er is

Geloof dat het er is Geloof dat het er is Romeinen 10:17 Zo is dan het geloof uit het horen, en het horen door het woord van Christus. 1 Corinthiërs 2: 5 opdat uw geloof niet zou bestaan in wijsheid van mensen, maar in kracht

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

Preek over Exodus 28:15-30 Kerk vol kleur. Liturgie:

Preek over Exodus 28:15-30 Kerk vol kleur. Liturgie: Preek over Exodus 28:15-30 Kerk vol kleur Liturgie: Votum en groet Zingen: Ps. 72:1,6,7,9 Gebed Lezen: Exodus 28:15-30 Zingen: Ps. 61:3,5,6 Tekst: Exodus 28:15-30 Filmpje: Kleuren, kleuren, allemaal kleuren

Nadere informatie

Tetsaweh Exodus 27:20 30:10

Tetsaweh Exodus 27:20 30:10 Tetsaweh Exodus 27:20 30:10 Aliyah 1 Exodus 27:20 28:12 De Israëlieten moeten pure geperste olijfolie brengen om de altijd brandende lamp te laten branden in het Heiligdom. Olijven werden in drie fasen

Nadere informatie

Tabernakel en godslamp Thuis bij de Heer

Tabernakel en godslamp Thuis bij de Heer Tabernakel en godslamp Thuis bij de Heer Dag en nacht I In het tabernakel worden na de viering van de eucharistie de overgebleven hosties bewaard. Bij het tabernakel brandt een kaars of lamp als teken

Nadere informatie

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten.

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. God Openbaring van Jezus Christus Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. Zijn slaven God Openbaring van Jezus Christus Zijn engel

Nadere informatie

De kern van het christelijke geloof

De kern van het christelijke geloof De kern van het christelijke geloof 16 september 2006 28 oktober 2006 25 november 2006 6 januari 2007 24 februari 2007 24 maart 2007 21 april 2007 De Vader De Zoon De Heilige Geest Vrede met God Geloof

Nadere informatie

Gods heerlijkheid buiten de legerplaats

Gods heerlijkheid buiten de legerplaats J.N. Darby Gods heerlijkheid buiten de legerplaats Toon mij toch Uw heerlijkheid, Exodus 33:18 Falen en genade Gods volk is altijd het voorwerp van de raadsbesluiten en de gedachten van God. Zijn liefde

Nadere informatie

Zonder bloedstorting is er geen vergeving

Zonder bloedstorting is er geen vergeving Zonder bloedstorting is er geen vergeving En met bloed wordt bijna alles in de wet gereinigd, en zonder bloedstorting is er geen vergeving (Hebreeën 9:22) Met de tekst uit de brief aan de Hebreeën waarin

Nadere informatie

Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is?

Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is? Heiliging van de eerstgeborenen. Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is? Genesis 13:1-3 1 Toen sprak de HEERE tot Mozes: 2 Heilig voor Mij alle eerstgeborenen:

Nadere informatie

Ex.36: 35 & Hebr.9: 12

Ex.36: 35 & Hebr.9: 12 Datum: 170618 morgen 9.30 uur Plaats: Onstwedde Woorden: 2000 Liturgie: welkom & mededelingen: kerkenraad - zingen 1: Ps.75: 1 (LvdK 1973 ) U alleen, U loven wij stil gebed votum Onze hulp en onze enige

Nadere informatie

Hij heeft u. en al uw broeders, de zonen van Levi, met u laten naderen; wilt u nu ook het priesterambt? Wat wilden Korach en zijn 252 metgezellen?

Hij heeft u. en al uw broeders, de zonen van Levi, met u laten naderen; wilt u nu ook het priesterambt? Wat wilden Korach en zijn 252 metgezellen? De bloeiende staf van Aäron. Wat wilden Korach en zijn 252 metgezellen? Numeri 16:10 Hij heeft u 10 en al uw broeders, de zonen van Levi, met u laten naderen; wilt u nu ook het priesterambt? Aan wie had

Nadere informatie

DAG 1: Eerbied, want God is groot Lees Psalm 95:1-6 Stel je voor dat je op je hurken gaat zitten voor een flat of een kerktoren. Je kijkt omhoog. Wat is dat flat hoog! Wat is die kerktoren hoog! En wat

Nadere informatie

WAAROM EN HOE BIJBELSTUDIE DOEN?

WAAROM EN HOE BIJBELSTUDIE DOEN? WAAROM EN HOE BIJBELSTUDIE DOEN? De Bijbelstudies in dit boekje maken gebruik van de methode die ontwikkeld is in het project Filippus samen Bijbellezen. Ze nodigen uit om samen de Bijbel te lezen en biddend

Nadere informatie

Een volk van priesters

Een volk van priesters Een volk van priesters Romeinen 8: 17 Zijn wij nu kinderen, dan zijn wij ook erfgenamen: erfgenamen van God, en medeerfgenamen van Christus; immers, indien wij delen in zijn lijden, is dat om ook te delen

Nadere informatie

Op zijn schouder, op zijn hart. Preek over Exodus 28 : 29. Lezen Exodus 28 : 6 30. Tekst: Exodus 28 : 29. Ds. G. Gunnink

Op zijn schouder, op zijn hart. Preek over Exodus 28 : 29. Lezen Exodus 28 : 6 30. Tekst: Exodus 28 : 29. Ds. G. Gunnink Op zijn schouder, op zijn hart Preek over Exodus 28 : 29. Lezen Exodus 28 : 6 30. Tekst: Exodus 28 : 29. Ds. G. Gunnink Een preek die vooral geschikt is om te lezen voor, tijdens of na het feest van hemelvaart.

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 28 februari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 28 februari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 28 februari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Psalm 65 : 1, 2 en 3 (NB) 1.De stilte zingt U toe, o Here, in uw verheven oord. Wij zullen ons naar Sion keren waar

Nadere informatie

De Openbaring 1:19. De verschijning van de Zoon des Mensen. Wat hierna gebeuren zal. Wat u gezien hebt 1

De Openbaring 1:19. De verschijning van de Zoon des Mensen. Wat hierna gebeuren zal. Wat u gezien hebt 1 De Openbaring 1:19 Wat u gezien hebt 1 Wat is Wat hierna gebeuren zal De verschijning van de Zoon des Mensen De Openbaring 1:19 Wat u gezien hebt Wat is Wat hierna gebeuren zal 1 2-3 7 brieven = 7 beoordelingen

Nadere informatie

Kinderen zullen God danken om het mogelijk maken bij hun te wonen.

Kinderen zullen God danken om het mogelijk maken bij hun te wonen. EXODUS LES 9 GOD VERORDENT DE TABERNAKEL LES 9 GOD VERORDENT DE TABERNAKEL EXODUS 25-31 KERN VAN DE LES Kinderen zullen God danken om het mogelijk maken bij hun te wonen. DOELSTELLINGEN VAN DE LES Kinderen

Nadere informatie

Neem van de vruchten van het land mee

Neem van de vruchten van het land mee Hugo Bouter Neem van de vruchten van het land mee De Here sprak tot Mozes: Zend mannen uit om het land Kanaän te verspieden, dat Ik de Israëlieten geven zal; telkens één man zult u zenden als vertegenwoordiger

Nadere informatie

De 4 winden. Openbaring 7:1-3. De verzegeld. Openbaring 7:4-8. De grote menigte. Openbaring 7:9-17. De onbevlekte eerstelingen. Openb.

De 4 winden. Openbaring 7:1-3. De verzegeld. Openbaring 7:4-8. De grote menigte. Openbaring 7:9-17. De onbevlekte eerstelingen. Openb. Les 6 voor 9 februari 2019 De 144.000 verzegelde mensen worden geïntroduceerd in twee passages: Openbaring 7 en 14: 1-5. In de eerste passage staan ze omdat het Lam komt. In de tweede hebben ze geweigerd

Nadere informatie

9 En de HEERE God liet allerlei bomen uit de aardbodem opkomen, begerenswaardig om te zien en goed om van te eten; ook de boom des levens, in het

9 En de HEERE God liet allerlei bomen uit de aardbodem opkomen, begerenswaardig om te zien en goed om van te eten; ook de boom des levens, in het Geheiligd zijn 9 En de HEERE God liet allerlei bomen uit de aardbodem opkomen, begerenswaardig om te zien en goed om van te eten; ook de boom des levens, in het midden van de hof, en de boom van de kennis

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Muziek: Double DJ Music Koster: H. Hoorn / J. Hijmissen

Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Muziek: Double DJ Music Koster: H. Hoorn / J. Hijmissen Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Muziek: Double DJ Music Koster: H. Hoorn / J. Hijmissen Welkom Opwekking 623 met wierook van aanbidding. met de wolk van mijn Geest. met het brood

Nadere informatie

Leviticus 8:1-13 (NBV)

Leviticus 8:1-13 (NBV) Leviticus 8:1-13 (NBV) 1 De HEER zei tegen Mozes: 2 Ontbied Aäron en zijn zonen, haal de priesterkleding, de zalfolie, een stier voor het reinigingsoffer, twee rammen en een mand met ongedesemd brood,

Nadere informatie

Wie was de eerste zoon van Amram en Jochebed? Aäron was de drie jaar oudere broer van Mozes. honderdzevenendertig jaar.

Wie was de eerste zoon van Amram en Jochebed? Aäron was de drie jaar oudere broer van Mozes. honderdzevenendertig jaar. Het leven en overlijden van Aaron. Wie was de eerste zoon van Amram en Jochebed? Exodus 6:19 19 Amram nam Jochebed, zijn tante, voor zichzelf tot vrouw, en zij baarde hem Aäron en Mozes. De levensjaren

Nadere informatie

Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes?

Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes? Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes? Exodus 3:1 1 En Mozes hoedde het kleinvee van zijn schoonvader Jethro, de priester van Midian. Hij dreef het kleinvee tot

Nadere informatie

Wat is uw diepste verlangen is

Wat is uw diepste verlangen is Wat is uw diepste verlangen is 7 bijzondere uitspraken van Jezus Ik ben het Brood des levens. (Joh. 6:35) Ik ben het Licht der wereld. (Joh. 8:12) Ik ben de Deur voor de schapen. (Joh. 10:7) Ik ben de

Nadere informatie

Liederen voor zondag 5 februari 2017

Liederen voor zondag 5 februari 2017 Liederen voor zondag 5 februari 2017 Hemelhoog 429 / Opwekking 599 Nog voordat je bestond Kende Hij je naam Hij zag je elk moment En telde elke traan Omdat Hij van je hield Gaf Hij zijn eigen zoon Hij

Nadere informatie

De boodschap voor Laodicea

De boodschap voor Laodicea Teun de Jager De boodschap voor Laodicea Overwinnen in een postmoderne christenheid (...) en u weet niet dat u arm, blind en naakt bent Openbaring 3:17 Lauwheid De brief aan Laodicea is, om het zo maar

Nadere informatie

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5)

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5) De verschillende offers: het zondoffer. Hoeveel offers worden in de Bijbel genoemd? Zie Leviticus 1-9 Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus

Nadere informatie

De belofte is dat Jezus zelf zal wederkomen. Dat is de grondtoon van de Bijbel!

De belofte is dat Jezus zelf zal wederkomen. Dat is de grondtoon van de Bijbel! Wat is de grote belofte van de Bijbel? Johannes 14:1-3 Uw hart worde niet ontroerd; gij gelooft in God, gelooft ook in Mij. 2 In het huis Mijns Vaders zijn vele woningen; anderszins zo zou Ik het u gezegd

Nadere informatie

Het priesterschap van Christus

Het priesterschap van Christus Het priesterschap van Christus De twee systemen van priesterdom en offeren die de Bijbel aanbidding noemt (de oud en de nieuwtestamentische systemen), zijn beide gebaseerd op de aanwezigheid van een Hogepriester.

Nadere informatie

Zevende Dags Adventisten SABBAT SCHOOL. Het Hemels Heiligdom The Place where God lives... Een gezegende Sabbat

Zevende Dags Adventisten SABBAT SCHOOL. Het Hemels Heiligdom The Place where God lives... Een gezegende Sabbat Zevende Dags Adventisten SABBAT SCHOOL Het Hemels Heiligdom The Place where God lives... Een gezegende Sabbat SABBAT 26 OKTOBER 2013 Het HEILIGDOM Les 4 : 19 Oktober 19 25 Oktober 2013 Het HEILIGDOM Deze

Nadere informatie

binnenwerk Licht op het pad Definitief _Opmaak :55 Pagina 9 ARI JANU

binnenwerk Licht op het pad Definitief _Opmaak :55 Pagina 9 ARI JANU JANUARI binnenwerk Licht op het pad Definitief _Opmaak 1 03-04-17 14:55 Pagina 10 De vijf wijze maagden op weg naar het feest NIEUWJAARSDAG Een nieuw begin 1 januari Het gebeurde dat de HEERE tegen Jozua

Nadere informatie

LIJDENSWEEK 1: Gods woning is Jezus afbeelding Lees Exodus 25:1,8-9 en 40:17,34-38 Soms loop of rijd je langs een stuk grond waar nog niets op staat en dan zeg je tegen elkaar: Daar gaan ze een huis bouwen.

Nadere informatie

8 november 2018 Rotterdam

8 november 2018 Rotterdam 8 november 2018 Rotterdam 1 Onthulling van Jezus Christus die God aan hem heeft gegeven, om aan zijn slaven de dingen te tonen die in snelheid moeten geschieden en die Hij te kennen geeft door zijn boodschapper

Nadere informatie

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan.

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan. De profeet Zacharia en de vierde droom. Wie is de bron van elk profetisch Woord? 2 Petrus 1:21 21 Want de profetie is voortijds niet voortgebracht door de wil van een mens, maar de heilige mensen Gods,

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie

Christus is ook Rechter voor wie? de rechterstoel van Christus

Christus is ook Rechter voor wie? de rechterstoel van Christus debijbelopen.nl Christus is ook Rechter voor wie? de rechterstoel van Christus 2 Korinthe 5 : 10 Want wij allen moeten voor de rechterstoel van Christus geopenbaard worden, opdat ieder ontvangt wat in

Nadere informatie

Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12?

Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12? Een danklied aan God. Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12? Jesaja 12:1-3 1 Op die dag zult u zeggen: Ik dank U, HEERE, dat U toornig op mij geweest bent, [maar] Uw toorn is afgekeerd en U troost

Nadere informatie

waarheid is. De genade vergeeft maar maakt ook vrij van de zonde zoals in Romeinen 6:14 staat: Een eeuwig gewicht van heerlijkheid 2 Cor.

waarheid is. De genade vergeeft maar maakt ook vrij van de zonde zoals in Romeinen 6:14 staat: Een eeuwig gewicht van heerlijkheid 2 Cor. - 1 - Een eeuwig gewicht van heerlijkheid 2 Cor. 4:6/18 6 Want de God, die gesproken heeft: Licht schijne uit het duister, heeft het doen schijnen in onze harten, om ons te verlichten met de kennis der

Nadere informatie

Liturgie , Avondmaal, Dankdag

Liturgie , Avondmaal, Dankdag Liturgie 12-11-2017, Avondmaal, Dankdag 1 Votum en Groet Zingen Hemelhoog 471 Door uw genade, Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige daden, maar door het bloed

Nadere informatie