Door de bril van ouders. Ellen Rutgeerts KIDDOdag Samen werkt! mei 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Door de bril van ouders. Ellen Rutgeerts KIDDOdag Samen werkt! mei 2014"

Transcriptie

1 Door de bril van ouders Ellen Rutgeerts KIDDOdag Samen werkt! mei 2014

2 Achtergrond project om ouderbeleid te versterken 8 Brusselse kinderdagverblijven focusgroepen met ouders

3 Wat is een goed ouderbeleid? samen leven interactieniveau samen doen samen denken & beslissen beleidsniveau samen actie ondernemen

4 Wat is een goed ouderbeleid? samen leven interactieniveau samen doen samen denken & beslissen beleidsniveau samen actie ondernemen

5 Wat is een goed ouderbeleid? samen leven interactieniveau samen doen samen denken & beslissen beleidsniveau samen actie ondernemen zich welkom voelen, wennen, brengen en halen, dagelijkse contacten, tevredenheidsgesprekken, kindvolgsystemen,.

6 Wat is een goed ouderbeleid? samen leven interactieniveau samen doen samen denken & beslissen beleidsniveau samen actie ondernemen activiteiten waarop ouders en begeleiders elkaar ontmoeten, waarop ouders elkaar onderling ontmoeten

7 Wat is een goed ouderbeleid? samen leven interactieniveau samen doen samen denken & beslissen beleidsniveau samen actie ondernemen informeren over pedagogisch beleid, ouders denken mee over pedagogische thema s

8 Wat is een goed ouderbeleid? samen leven interactieniveau samen doen samen denken & beslissen beleidsniveau samen actie ondernemen samen met ouders acties, activiteiten of samenwerkingen in de buurt

9 Wat is een goed ouderbeleid? samen leven interactieniveau samen doen samen denken & beslissen beleidsniveau samen actie ondernemen

10 Oefening Waar sta ik sterk in? + Wat doe je op dat niveau concreet? Wat wil ik graag verder uitwerken? + Wat wil je op dat niveau doen?

11 Hoe ervaren vaders en moeders het?

12 Dagelijks contact: graag meer info Wij hadden een heen-en weerschriftje. Daarin stonden de basic dingen: eten, slapen, Jammer dat ze niet meer feedback geven over andere zaken, wat ze allemaal gedaan hebben. (mama) Als je niet voor 17u je kind kan afhalen, dan weet je niet wat er gebeurd is. (papa) En dan denk ik soms: er is hier zoveel rijkdom die wij niet te zien krijgen. (mama)

13 Dagelijks contact: graag meer info Ik wil graag weten hoe het écht gaat. Ik wil niet per se zes maanden wachten op dat observatiegesprek (papa) Een slechte dag, zeggen ze soms. Dan maak ik me echt zorgen. (papa) Het bord waarop de activiteiten stonden, mis ik dus. Hebben ze geknutseld? Zijn ze gaan wandelen? Zo kon ik s avonds makkelijker de dag overlopen met mijn kind. (mama) En laatst zong hij de hele tijd een liedje. Ik verstond het niet, maar blijkbaar zingen ze dat hier elke dag? Die dingen weet ik graag. (mama)

14 Dagelijkse contacten: samen opvoeden Ik hoorde dat mijn dochtertje nu ook al soep drinkt. Met een beker, blijkbaar. Ik was aangenaamd verrast. Maar misschien hadden ze dat kunnen zeggen? Dan kon ik dat thuis ook proberen. (mama) Toen zag ik dat mijn dochter hier met potten en pannen in het speelkeukentje in de weer is. Thuis deed ik het nog altijd met babyspeelgoed, ik had liever geweten dat ze al aan iets anders toe was. (papa)

15 Dagelijkse contacten: samen opvoeden C est géniale de laisser la fierté chez la maman. Wanneer het kind bijvoorbeeld zijn eerste stapjes doet, dan zullen de begeleiders dit niet vertellen tegen de ouders. Ze zullen pas iets zeggen, wanneer de ouders het thuis meegemaakt hebben. (mama) Ik sta in het onderwijs, ik wilde tot de zomervakantie wachten met zindelijkheid. Maar half juni zijn ze in de opvang begonnen. Ik had dat graag eerst besproken. (mama)

16 Dagelijkse contacten Graag meer info Samen opvoeden

17 Steek je antennes uit bij het wennen Mijn zorgen heb ik voor mij gehouden. (mama) Zo luid. En zoveel vuile neuzen! Ik dacht, het zal niet lang duren voor mijn dochter ziek is. En inderdaad (mama) Over het flesje hebben we veel afgestemd. Dat was nooit een probleem. Ze kunnen precies aan alles tegemoet komen. (mama) Ik was blij dat ik daarna altijd mocht bellen. Ze bellen mij ook als er iets is, dat stel mij gerust. (mama) Mijn vrouw heeft dat gedaan. Ik weet er niet zo veel van. (papa)

18 Steek je antennes uit bij het wennen Het eerste afscheid was moeilijk. Na de eerste week, zagen ze dat ik meer nodig had en ben ik nog de tweede week gebleven. Het is leuk dat ze mijn ritme volgden. Ik kan nu nog steeds een half uur blijven. Ik heb echt het gevoel welkom te zijn. (mama) Ik had niet het gevoel dat het langer moest. Maar ik wist niet dat het ook langer kon. (papa) Ik voelde me niet zo comfortabel. Ik had het gevoel op het terrein van de begeleidsters te zitten. (mama)

19 Steek je antennes uit bij het wennen Het wenmoment was eigenlijk meer voor mij dan voor mijn zoon. Ik moest ook wenen op sommige momenten. Ik stelde vragen en ze stelden ook vragen aan mij. Bijvoorbeeld over de borstvoeding. Ik heb heb daarvoor thuis een schema, nu gebruiken ze dit ook. Het was leuk om te zien wat ze juist deden in de opvang. Er werd gezongen, er waren activiteiten. Mijn man gaat ons kindje soms halen en ziet hem dan altijd in de relax. Ik kon hem gerust stellen dat het overdag anders is. Alleen s avonds tijdens de drukte zit hij in de relax. (mama)

20 Wennen: ook voor (ouders van) oudere kinderen Bij de kruipers is hij minder content. De overgang is niet goed verlopen en daar heb ik het moeilijk mee. (mama) Nieuwkomers krijgen een uitgebreide rondleiding. Het intakegesprek duurt minstens een uur. We nemen royaal de tijd om naar hun verwachtingen te luisteren. Ze kunnen samen met hun zoon of dochter komen wennen en ook later mogen ze blijven plakken als ze dat willen. (IBO Jojo in KIDDO 6, 2011)

21 Wennen Hoe verloopt het wennen? Bij start van de opvang? Bij overgang (indien van toepassing)?

22 Informatie over de werking Ik voelde me echt welkom, sinds de eerste dag. De werking werd heel duidelijk toegelicht, ik kreeg een rondleiding in het huis, het dagverloop werd overlopen. (mama) Je krijgt alles op voorhand te horen, maar dat vergeet je weer. (mama) Er zijn zoveel dingen waaraan ik moet denken. Van mijn vrouw moet ik zeker vijf dingen vragen. Ik er vergeet er steevast drie en dan vergeet ik zeker ook nog naar het bord te kijken. (papa)

23 Informatie over je opvang Hoe informeer je? Merk je dat dit voldoende / onvoldoende is?

24 Ouderactiviteiten Mijn ouders (de grootouders) vonden dat wel leuk. Zij komen de kinderen soms halen. Met activiteiten leren ze de opvang beter kennen. (papa) Af en toe was ik ontgoocheld. Dan nam ik verlof, veranderde de datum twee dagen op voorhand en kon ik toch niet deelnemen. Want ik wil graag andere kinderen en hun ouders beter leren kennen. En ik apprecieer heel sterk de activiteiten die er zijn. (papa)

25 Ouderactiviteiten Mijn vrouw ging naar een atelier. Ze mocht dingen meebrengen uit haar cultuur. Maar er was geen ontmoeting. Mijn vrouw wilde de anderen leren kennen. (papa) Ik vind ook het praten met andere ouders interessant. Bijvoorbeeld de moeder die vertelt dat haar drie kinderen hier geweend hebben. C est rassurant. (mama)

26 Ouderactiviteiten Er was een info-avond over psychomotoriek. Heel interessant. Begeleiders waren daar fel mee bezig en zo krijg je beter zicht op het leven in de opvang. (mama) We hadden een buffet en alle ouders brachten iets mee. Dat vond ik leuk. Je babbelt natuurlijk het meest met de ouders die je kent van s morgens en s avonds, maar het geeft een andere sfeer. (mama) We konden in de leefgroepen kijken naar de nieuwe meubels enzo. Toen kon ik me beter voorstellen wat mijn dochter overdag beleeft. Bijkbaar is ze ook verzot op de trampoline. (papa)

27 Ouderactiviteiten Aantal activiteiten? Soort activiteiten? Deelname aan activiteiten?.

28 Op organisatieniveau: suggesties van ouders Een ideeënbord in plaats van ideeënbus. Als het idee goed is, kunnen andere ouders bolletjes plakken of aanvullen. Zo zien we meteen wat bij de ouders leeft en waar er enthousiasme voor is. (papa) Hoe kunnen we een manier vinden dat ouders tegen elkaar ook soms dingen kunnen zeggen? Hoe kunnen we onze tips aan de opvang geven? Want je durft het niet altijd zeggen. Uiteindelijk ben je wel tevreden en laat je het passeren. (mama)

29 Op organisatieniveau: suggesties van ouders Een familiemuur voor de ouders. Wie hoort bij wie? (mama) De namen en een foto van de andere kinderen (papa) Wat kunnen we doen aan die buzz? (papa) Hoe kunnen we ouders ontmoeten over de grenzen van groepjes heen? (mama) Wat is het budget en kunnen we mee beslissen in de aankopen? (mama) Voorlezen is leuk. Ook al is het in een andere taal. Zo leren de kinderen ook de andere ouders kennen. Want die zien ons altijd wanneer we s morgens en s avonds in hun groep komen, hé. (mama)

30 Suggesties van ouders Hoe kom jij ideeën van ouders te weten?

31 In het algemeen: complimenten van ouders Ze hebben ons geholpen met de inschrijving voor school. (papa) Het is hier een familiale sfeer. (mama) Er is altijd een luisterend oor. Ik weet dat ik hier terecht kan. (mama) Ik ben heel blij. Ze zijn hier zeer professioneel maar ook sympathiek. Het is als familie voor mij, want mijn familie woont in Mexico. Quality is high. Mijn eerste indruk was dat het hier niet zo proper is. Maar ik leerde dat dit niet zo belangrijk is, wel hoe de begeleiders omgaan met mijn kind. (mama) Die foto s van mijn kind zijn fantastisch! (mama)

32 In het algemeen: complimenten van ouders Mijn dochter had het zeer lastig toen ze toekwam in de opvang. Als peuter heeft ze haar draai gevonden. Bijna zo goed als mijn zoon. Ik apprecieer enorm dat ze hier de autonomie van de peuters stimuleren. Ik heb gemerkt dat ze zeer zelfstandig zijn als ze nadien naar school gaan. Ik ben hier zeer goed onthaald, het is als familie voor mij. (mama) Mijn vrouw is Portugees, ze nemen hun tijd om de dingen uit te leggen. (papa) Mijn kind is allergisch. Op school merk ik dat hij minder wordt opgevolgd. (mama)

33 Samengevat in woord en beeld

34

Wenbrochure Kinderdagverblijf Beregoed

Wenbrochure Kinderdagverblijf Beregoed Wenbrochure Kinderdagverblijf Beregoed Vooraf aan het wennen intakegesprek Rondleiding in de leefgroep en voorstelling begeleid(st)ers Informatie (allergie, medicijnen, slaapgewoontes, ) overlopen, bundelen

Nadere informatie

Wenbrochure Kinderdagverblijf De Bereboom

Wenbrochure Kinderdagverblijf De Bereboom Wenbrochure Kinderdagverblijf De Bereboom Vooraf aan het wennen intakegesprek Rondleiding in de leefgroep en voorstelling begeleid(st)ers Informatie (allergie, medicijnen, slaapgewoontes, ) overlopen,

Nadere informatie

Hallo en welkom in De Steiger

Hallo en welkom in De Steiger Hallo en welkom in De Steiger Hier komen kindjes voor kort of wat langer wonen. Sommige gaan in de weekends en vakanties naar huis, anderen blijven ook die dagen in De Steiger. Dit hangt van kind tot kind

Nadere informatie

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt.

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt. Ik vind het wel goed dat er zo iemand tussen de leerkrachten en de mensen is. Ik zeg het, ik heb dat nergens in geen andere school gezien. Het is beter om dit te hebben want ouders voelen zich beter hierdoor.

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Hallo en welkom in De Steiger

Hallo en welkom in De Steiger Hallo en welkom in De Steiger Hier komen kindjes voor kort of wat langer wonen. Sommige gaan in de weekends en vakanties naar huis, anderen blijven ook die dagen in De Steiger. Dit hangt van kind tot kind

Nadere informatie

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje. Foto Je bent zwanger. Het is goed om dan al na te denken over kinderopvang van je kindje.. Foto In de kinderopvang zorgt

Nadere informatie

In het kastje mogen al jouw spulletjes: jasje, Pampers, reservekleren (regelmatig nakijken op de maat en het seizoen!), flesjes,...

In het kastje mogen al jouw spulletjes: jasje, Pampers, reservekleren (regelmatig nakijken op de maat en het seizoen!), flesjes,... WELKOM OP DE AFDELING VAN DE BEERTJES. Kim, Katty en Mart zijn je vaste begeleidsters. Jouw tekentje is Dit zal ook op jouw kastje staan. HET KASTJE In het kastje mogen al jouw spulletjes: jasje, Pampers,

Nadere informatie

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden.

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden. 1 Geef één positieve eigenschap over de persoon die links van je zit. Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Vertel de groep wat je doe als je kwaad bent, doe het voor. Geef een voorbeeld

Nadere informatie

Sluitingsdagen midden 2019: Verlofkaart voor de zomervakantie binnenbrengen voor 31 mei! Grootoudernamiddagen 2019 Nieuwe website

Sluitingsdagen midden 2019: Verlofkaart voor de zomervakantie binnenbrengen voor 31 mei! Grootoudernamiddagen 2019 Nieuwe website Sluitingsdagen midden 2019: Woensdag 1 mei (Feest van de Arbeid) Donderdag 30 mei (Onze Lieve Heer Hemelvaart) Vrijdag 31 mei Maandag 10 juni (Pinkstermaandag) Collectief verlof van vrijdag 12 juli t/m

Nadere informatie

WEDERZIJDSE COMMUNICATIE RIJKDOM VAN HET KENNISMAKINGS-

WEDERZIJDSE COMMUNICATIE RIJKDOM VAN HET KENNISMAKINGS- WEDERZIJDSE COMMUNICATIE RIJKDOM VAN HET KENNISMAKINGS- AANBOD Ik ken de waarden en normen van het kinderdagverblijf Ik doseer de info die we aan ouders geven over verschillende contactmomenten Ik evalueer

Nadere informatie

Spelen en ontwikkelen. bij de peuteropvang in Alkmaar

Spelen en ontwikkelen. bij de peuteropvang in Alkmaar Spelen en ontwikkelen bij de peuteropvang in Alkmaar Is uw kind tussen de twee en vier jaar? Dan mag hij of zij naar de peuteropvang: Een leuke en leerzame plek waar uw kind onder deskundige begeleiding

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang www.edusom.nl Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. Ze belt naar een kinderdagverblijf. Is er een plaats vrij? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat

Nadere informatie

Mijn kind gaat voor het eerst naar de kleuterklas. Startertips voor de ouders

Mijn kind gaat voor het eerst naar de kleuterklas. Startertips voor de ouders Mijn kind gaat voor het eerst naar de kleuterklas Startertips voor de ouders Is mijn kind klaar voor de kleuterschool? Kijk in het lijstje wat je kind al kan. Kan je verschillende zaken aanduiden? Een

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Mijn boekje GOP Kinderdienst. Dit boek. is van

Mijn boekje GOP Kinderdienst. Dit boek. is van Dit boek is van Dit ben ik Zo zie ik eruit (mijn foto of tekening) Hoe gebruik ik dit boekje? Dit is mijn dagboek. Ik schrijf of teken erin wat ik wil. Uiteraard mag mijn mama, mijn papa of mijn opvanggezin

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

ZORG & LEREN in de kleuterklas

ZORG & LEREN in de kleuterklas ZORG & LEREN in de kleuterklas Waar gaat het over? Als LEER kracht ben je druk bezig om kinderen van alles te leren. Velen denken dan aan tellen, schrijven, kleuren en vormen leren, Maar ook om zelfstandig

Nadere informatie

Samen leren spelen is spelenderwijs leren!

Samen leren spelen is spelenderwijs leren! Samen leren spelen is spelenderwijs leren! 1 Welkom Uw peuter is 2,5 jaar oud en gaat voor het eerst naar de peuterspeelgroep. Dat is een heel belangrijke gebeurtenis, voor de peuter en voor u! Voor uw

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Reflectie-opdrachten

Reflectie-opdrachten Reflectie-opdrachten In deze bundel vinden jullie een reeks fiches met reflectie-opdrachten. De bedoeling is om iedere week één fiche te overlopen tijdens het wekelijks gesprek met je mentor. Deze vragen

Nadere informatie

BJ Brabant. hulp voor gezinnen met kinderen

BJ Brabant. hulp voor gezinnen met kinderen BJ Brabant hulp voor gezinnen met kinderen Een positieve toekomst Bijzonder Jeugdwerk Brabant (BJ Brabant) biedt hulp en begeleiding aan gezinnen met kinderen tot ongeveer 23 jaar. In de afgelopen 60 jaar

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Bouwsteen 7: niet in je eentje Bij wie kan ik terecht?

Bouwsteen 7: niet in je eentje Bij wie kan ik terecht? Bouwsteen 7: niet in je eentje Bij wie kan ik terecht? Als onthaalouder sta je meestal alleen voor een groep kinderen. Net daarom is het belangrijk om te kunnen steunen op andere mensen of organisaties.

Nadere informatie

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren?

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Leven in een groep bij DHG Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Jij bent belangrijk! Als je thuis woont, is je opvoeding een taak van je ouders. Woon je bij De Hoenderloo Groep, dan zorgen de groepsleiders

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Wennen op het kinderdagverblijf

Wennen op het kinderdagverblijf Wennen op het kinderdagverblijf Voor baby s betekent het kinderdagverblijf een overgang naar een andere omgeving. Een nieuwe omgeving, met andere geluiden, andere volwassenen en andere kinderen. Dat kan

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6

Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6 Wenbeleid Inhoud 2 Hoofdstuk 1: Inleiding 3 Hoofdstuk 2: Eerste kennismaking 4 Hoofdstuk 3: Het afscheid 5 Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6 Bijlage 1: Wenschema 2 1. Inleiding Pedagogische medewerkers

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Een tijd om nooit te vergeten!

Een tijd om nooit te vergeten! Een tijd om nooit te vergeten! Beste ouders/verzorgers, U overweegt voor uw kind een plaats bij kinderdagverblijf Bubbels. Middels deze informatiebrochure krijgt u een eerste indruk over onze visie op

Nadere informatie

1. Ouders en jij: opvoedingspartners

1. Ouders en jij: opvoedingspartners 1. Ouders en jij: opvoedingspartners Ouders die jouw opvang kiezen, vertrouwen je hun kostbaarste bezit toe. Jij voedt hun kinderen mee op tijdens hun belangrijkste levensjaren, een mooie taak! EEN GOEDE

Nadere informatie

Suggesties en tips voor gebruik in gesprek met OUDERS

Suggesties en tips voor gebruik in gesprek met OUDERS De film Childcare Stories als discussiemateriaal Suggesties en tips voor gebruik in gesprek met OUDERS Enkele voorbeelden: - Oudergroepen van een inloopteam - Oudergroepen waarin ouders vanuit een zelfde

Nadere informatie

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder Edward van de Vendel De grote verboden zolder Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Kinderboeken Uitgeverij 2017 www.queridokinderboeken.nl www.edwardvandevendel.com Copyright 2017 Edward van de Vendel Niets

Nadere informatie

Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind!

Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind! Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind! Tips om je kind op te voeden in verschillende talen Heb je vragen over hoe je je kind kan opvoeden in verschillende talen? In deze folder

Nadere informatie

Beginsituatie. Aanpak

Beginsituatie. Aanpak Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren! Februari Juli 2012 Beginsituatie De aanleiding voor SBO School A 1 om met het project Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren!, aandacht te besteden

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin

Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin Opzet van de lezing Welkom Inleiding Theorie, tips en adviezen over opvoeden

Nadere informatie

Kind in Beeld. Kinderopvang

Kind in Beeld. Kinderopvang Kind in Beeld Kinderopvang Inhoud Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje? 4 Waarom breng ik mijn kindje naar de kinderopvang? 6 Hoeveel kost kinderopvang? 8 Legende Prijs Inkomen Kindje Begeleider

Nadere informatie

Kind in Beeld. Kinderopvang

Kind in Beeld. Kinderopvang Kind in Beeld Kinderopvang Inhoud Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje 4 Waarom breng ik mijn kindje naar de kinderopvang 6 Hoeveel kost kinderopvang 8 Legende Prijs Inkomen Kindje Begeleider Dagen

Nadere informatie

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters Leuk dat je ons e-book hebt gedownload! In dit e-book vertellen we je graag meer over opvoeden. Want het opvoeden van je kind(eren)

Nadere informatie

Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst

Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst 1 Praatkaart Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst Mensen om jou heen luisteren naar je en praten met je over wat jij belangrijk vindt. Je kunt beter je eigen keuzes maken en anderen ondersteunen

Nadere informatie

Liedje van ex bewoonster TOH, Werkconferentie (Migranten)jeugd

Liedje van ex bewoonster TOH, Werkconferentie (Migranten)jeugd Liedje van ex bewoonster TOH, Werkconferentie (Migranten)jeugd georganiseerd door Time Out Huis Gelderland en Netwerk Cultuursensitief werken 13 april 2017 De scholen, politie, wijkteams, jeugdbescherming

Nadere informatie

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/ Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/25 88 74 GSM: 0490/56 79 12 2 Beste ouders, We beseffen dat het heel veel voor jullie betekent om je kinderen aan ons toe te vertrouwen. Aan de hand van deze brochure

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Je Peuter mag nu naar school

Je Peuter mag nu naar school Je Peuter mag nu naar school Binnenkort gaat je kind voor het eerst naar school. Een grote stap voor je kind en voor jou. Een nieuwe situatie, die veel vragen kan oproepen. Elke dag vroeg opstaan, het

Nadere informatie

Betreft: Resultaten ouderbevraging Beste ouder,

Betreft: Resultaten ouderbevraging Beste ouder, Betreft: Resultaten ouderbevraging 2015 Beste ouder, In de Speelhoek hechten wij veel belang aan de tevredenheid van onze ouders. Daarom bevragen wij jaarlijks wat jullie vinden van onze crèche(s). In

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Lesbrief. Een goeie truc Marjan Berk

Lesbrief. Een goeie truc Marjan Berk Lesbrief Een goeie truc Marjan Berk Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Ouders & ouderschapsontwikkeling. Thema-avond VEG De Ark (1e avond) Taakverdeling als ouders Bob de Raadt, 2011

Ouders & ouderschapsontwikkeling. Thema-avond VEG De Ark (1e avond) Taakverdeling als ouders Bob de Raadt, 2011 Ouders & ouderschapsontwikkeling Thema-avond VEG De Ark (1e avond) Taakverdeling als ouders Bob de Raadt, 2011 Opening Welkom Lezing Doelstelling: versterking ouderschap en ondersteuning bij opvoedingswijze

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. Onderstreep nu de werkwoorden in je zinnen.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. Onderstreep nu de werkwoorden in je zinnen. Grammaticaoefeningen 2 Gezondheid Verschillende vormen van werkwoorden Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. 1 Begrijp je deze informatie? ja /

Nadere informatie

Vriendschap. Tekst > Reporters: Valeriya Miasnikova & Serena Passarelli - april Valeriya

Vriendschap. Tekst > Reporters: Valeriya Miasnikova & Serena Passarelli - april Valeriya Tekst > Reporters: Valeriya Miasnikova & Serena Passarelli - april 2018 Valeriya Zes jaar geleden ben ik naar België gekomen. Een maand later ben ik mama geworden. In een gesloten Facebookgroep voor Russischsprekende

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW Huisartsenpraktijk Whereplantsoen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Whereplantsoen zijn de afgelopen 2 jaren

Nadere informatie

Welkom. in de tweede kleuterklas. GO! t Krekeltje

Welkom. in de tweede kleuterklas. GO! t Krekeltje GO! t Krekeltje BSGO t Krekeltje Uitbreidingsstraat 40 2850 Boom 03/ 844 20 22 Email: directeur@hetkrekeltje.be www.hetkrekeltje.be Welkom in de tweede kleuterklas 2 Voorwoord Wij heten u van harte welkom

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

MIJN RONDLEIDING IN DE LUCHTHAVEN VAN ANTWERPEN

MIJN RONDLEIDING IN DE LUCHTHAVEN VAN ANTWERPEN MIJN RONDLEIDING IN DE LUCHTHAVEN VAN ANTWERPEN HOE GEBRUIK IK HET STAPPENPLAN? Leuk dat je hebt besloten om een rondleiding te volgen in de luchthaven van Antwerpen. Toerisme voor Autisme stelde een stappenplan

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Voor het eerst naar de kleuterschool

Voor het eerst naar de kleuterschool Voor het eerst naar de kleuterschool 1. Welkom EEN NIEUWE JUF VOOR J U L E S Welkom in de eerste kleuterklas! Je zal merken dat er van deze jonge kinderen al veel wordt verwacht. Toch willen we sterk

Nadere informatie

Nieuwsbrief 5 maart 2019

Nieuwsbrief 5 maart 2019 Nieuwsbrief 5 maart 2019 Welkom op de Albatros Na de voorjaarsvakantie is Marly van der Ploeg bij ons begonnen in groep 1. Ruben Woestenenk en Jarno Kruidbos zijn begonnen met wennen op de Albatros. Wij

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Ouder- en Kindcentrum

Ouder- en Kindcentrum Ouder- en Kindcentrum Opvoeden & Opgroeien: Gratis advies en activiteiten bij het Ouder- en Kindcentrum! www.amsterdam.nl/okc/oost Bij het Ouder- en Kindcentrum (OKC) kunt u terecht met al uw vragen over

Nadere informatie

Waardebepaling Peuterspeelzalen

Waardebepaling Peuterspeelzalen Waardebepaling Peuterspeelzalen Status: Afgesloten Begindatum: 02-03-2016 Einddatum: 31-03-2016 Live: 30 dagen Vragen: 16 Talen: nl Panelgrootte: 339 Bounced: 28 (8,3%) Geweigerd: 0 (0%) Gedeeltelijk geantwoord:

Nadere informatie

NEGATIEF IMAGO VAN HET CLB

NEGATIEF IMAGO VAN HET CLB NEGATIEF IMAGO VAN HET CLB Getuigenissen van een ouder Ik weet eigenlijk niet goed waarvoor ik allemaal op het CLB terecht kan. Als ik het woord CLB hoor, dan begint het lampje problemen direct te knipperen.

Nadere informatie

tijd voor geletterdheid

tijd voor geletterdheid tijd voor geletterdheid weekvandegeletterdheid.be HANDLEIDING TIJD VOOR GELETTERDHEID Een toolkit om het geletterdheidbeleid van je school vorm te geven INLEIDING Een gezond vieruurtje meegeven, dat doe

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Welkom, Welkom in het CKG Koningin Fabiola, te Ronse Hallo, Ik ben Floddertje! 1. Wat is een CKG? CKG is de afkorting van

Nadere informatie

Tips voor een goed verkoopsgesprek

Tips voor een goed verkoopsgesprek Tips voor een goed verkoopsgesprek Begroet al je klanten Iedere klant die je winkel binnenkomt moet begroet worden. 100%. En dat betekent dat wanneer je in gesprek bent met die ene klant, toch even de

Nadere informatie

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n W E R K B O E K E C H T S C H E I D I N G, S T E U N J E K I N D M I J N W E R K B O E K Dit werkboek is speciaal voor kinderen met gescheiden ouders. Er zijn

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt Kom kijken bij Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt 070 750 21 10 klantadvies@dakkindercentra.nl Tijdens je zwangerschap verandert er veel. Niet alleen je lichaam, maar ook bijvoorbeeld

Nadere informatie

Infoboekje mpi Kompas

Infoboekje mpi Kompas Infoboekje mpi Kompas 2018-2019 1 P agina Welkom Hallo daar! Welkom op onze school. Wist je dat we vier wijzers op onze school hebben? Er is een groene, blauwe, gele en rode wijzer. In elke wijzer zitten

Nadere informatie

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN!

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! 978 Welkom op de Kinderafdeling Au Au Pijn is niet fijn!, deze folder gaat over pijn. Pijn is heel vervelend en soms ook moeilijk te begrijpen. We proberen je

Nadere informatie

Aftellen - december/januari 2018

Aftellen - december/januari 2018 Aftellen - december/januari 2018 Het heeft wat extra tijd en moeite gekost, maar gisteren werden we gebeld door de Zuid-Afrikaanse ambassade dat onze visa aanvragen zijn goedgekeurd! Dat betekent dat het

Nadere informatie

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Elke ouder is blij als er geen luiers meer op het boodschappenlijstje staan. Het betekent

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Moeder worden, moeder zijn

Moeder worden, moeder zijn Moeder worden, moeder zijn Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 EE Amsterdam Telefoon: (020) 520 60 70 Fax: (020) 520 60 61 E-mail: info@eenvoudigcommuniceren.nl Website: www.eenvoudigcommuniceren.nl

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Les 18. Voor het eerst naar school

Thema Kinderen en school. Les 18. Voor het eerst naar school Thema Kinderen en school. Les 18. Voor het eerst naar school Taban brengt zijn dochter Ama voor het eerst naar school. Hij praat met de juf. Ama is al op een peuterspeelzaal geweest. Is Ama verlegen? Wat

Nadere informatie

STICHTING DELACROIX. Uw zorg, onze zorg. Vrijwilliger, je hoort erbij. Marguerite-Marie

STICHTING DELACROIX. Uw zorg, onze zorg. Vrijwilliger, je hoort erbij. Marguerite-Marie STICHTING Marguerite-Marie DELACROIX Uw zorg, onze zorg Vrijwilliger, je hoort erbij. Een hart voor zorgen Onze cliënten zijn afhankelijk van anderen op heel veel gebieden. Iets meer betekenen in hun leven,

Nadere informatie

Buitenschoolse Kinderopvang Roefels. Tevredenheidsbevraging bij ouders

Buitenschoolse Kinderopvang Roefels. Tevredenheidsbevraging bij ouders Buitenschoolse Kinderopvang Roefels Tevredenheidsbevraging bij ouders 2018 1 1. Algemene informatie In december 2018 kreeg elke actieve ouder een tevredenheidsbevraging bezorgd om zich te uiten over specifieke

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

wegwijs in opvang voor je baby of peuter

wegwijs in opvang voor je baby of peuter wegwijs in opvang voor je baby of peuter 1. Opvang zoeken 1.1 Wat zijn je wensen? De opvang zorgt samen met jou voor de opvoeding van je kind. Daarom is opvang kiezen een belangrijke keuze, waar je zelf

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school

Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school brengt zijn dochter Ama voor het eerst naar school. Hij praat met de juf. Ama is al op een peuterspeelzaal geweest. Is Ama verlegen? Wat

Nadere informatie

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap Over rapportgesprekken en eigenaarschap Geef een Het is voor een kind heel fijn om te weten waar het staat, hoe het daar gekomen is, waar het naartoe gaat werken én hoe het daar kan komen. Renée van Eijk

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

Infobrochure. 1. 9 maanden rond. Infomomenten over zwangerschap en geboorte. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. 1. 9 maanden rond. Infomomenten over zwangerschap en geboorte. mensen zorgen voor mensen Infobrochure 1. 9 maanden rond Infomomenten over zwangerschap en geboorte mensen zorgen voor mensen 2 Jij en je partner groeien naar de geboorte van je baby toe en willen je kindje de best mogelijke start

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie