Zelf ideeën verzinnen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zelf ideeën verzinnen"

Transcriptie

1 Zelf ideeën verzinnen Je zit alleen thuis f met je grepje te zuchten bven het blanc blad. De ideeën willen maar niet kmen. Waar gaat het fut? Misschien wil te snel te cncreet spelletjes bedenken. Misschien breekt je eigen ideeën f die van anderen meteen af. Maar he krijg je dan wel de juiste stemming? Een creatieve sfeer p het Speelplein? Tip 1: Ontspan Om creatief te denken met je ntspannen zijn. Aan het einde van een dagje speelplein ben je meestal me. Activiteiten verzinnen wrdt dan een echte pgave Niet z ideaal dus. Misschien kan je even chillen (een vetbadje, een massage, een lungy muziekje, gewn wat kletsen, wat prutsen en tijd verliezen, ) f misschien wil je net even uitfreaken (dansen, zingen, zelf spelen nder de animatren, je verkleden in het thema van de vlgende dag, ). Als er vanalles p je maag ligt kan je best even ventileren. Als je maag knrt vrzie je best iets m te eten en te drinken. Krtm, maak even je hfd leeg vr je aan de vlgende dag begint. Tip 2: Neem je tijd Als je te snel te cncreet wil gaan zet je jezelf vast. Neem een mweg dr gewn wat te brainstrmen (zie verder), dr wat te zeveren f nnzel te den. Je met je denken pen trekken. Het lijkt tijdsverlies, maar het is het niet. Je gaat er sneller en meer ntspannen denken. Je krijgt veel meer ideeën waar je later uit kan kiezen. Tip 3: JA, dat den we! Durf hardp te fantaseren, durf zmaar iets eruit te flappen, durf ztte dingen denken, En stimuleer het bij de anderen. Als je ideeën verzamelt, spreek dan af dat je elkaars ideeën niet bekritiseert. Tenzij als je het meteen een ged idee vindt. Bekrachtig en enthusiasmeer dr psitief m te gaan met ideeën. Tien manieren m inspiratie te vinden 1. Onverwachte invalsheken Je kan je laten inspireren vanuit een nverwachte invalshek. Rndkijken en pschrijven. Neem een balpen en een blad papier. Kijk rnd en schrijf alles wat je ziet rndm ju. Bekijk het lijstje met wrden en prbeer er activiteiten uit te halen. Sla een wrdenbek f een tijdschrift pen p een willekeurige bladzijde en zek naar speelideeën. 2. Materiaal Het materiaallkaal is een zeer interessante inspiratiebrn. Duik erin en prbeer uit. Je kan verschillende materialen met elkaar cmbineren f je kan alle verschillende speelmgelijkheden zeken van één materiaal.

2 3. De (speel)mgeving Ok de mgeving is een geie inspiratiebrn: bs en struikengewas, verhard terrein,grasveld, zand en strand, lkalen, heuvels, speeltestellen 4. Je eigen lijf Eén van de beste inspiratiebrnnen heb je gewn altijd bij je: je eigen lijf. Overlp ns je verschillende lichaamsdelen en bedenk erbij wat je allemaal kan spelen. 5. Beken, brchures en het internet Op het speelplein, p de jeugddienst f in de biblitheek vind je meestal een hele bel beken en brchures met speelideeën. Ok p het internet vind je heel wat leuke ideeën. 6. Actualiteit Ok de actualiteit (kranten, tijdschriften, televisie) kan een tffe inspiratie zijn. Een bezek van de Prins, een nieuw kindje vr Willy Smmers, dping in de Tur de France, 7. Spntaan spelen, interesses van kinderen Kijk ged naar wat kinderen spntaan spelen en luister ged naar waar ze zelf mee afkmen. Dat kan vr ju een aanzet zijn vr een activiteit. Bijvrbeeld. 8. Successpelen en klassiekers Sms kmen kinderen vragen f je ng ns een bepaalde activiteit wil spelen. Je herinnert je misschien k ng een aantal klassiekers uit je eigen kindertijd zals buuske/balleke stamp f met een bal tegen de muur ketsen f in een grt tuw springen, Je heft natuurlijk niet te dikwijls in herhaling te vallen. Je kan k met deze klassiekers aan de slag gaan en ze variëren en cmbineren. 9. Variatie Je kan vertrekken vanuit de indeling in srten activiteiten. Wat hebben we het meest gedaan de afgelpen tijd? Wat den we niet z vaak (meer)?

3 Game Is Spelletjes den Tijd en plaats zijn duidelijk vraf bepaald Er is een bepaald del en als dat del bereikt wrdt is het spel ten einde Er zijn vrgeschreven regels die de gang van zake bepalen Winnaars, verliezers, afvallers Vals spelen/sabteren Aantal spelers meestal afgebakend en cnstant Meestal pgebuwd rnd bepaalde materialen Nadruk p uitdaging Tikkertje, een twee drie pian, schipper mag ik vervaren, gezelschapsspelen, blad-steen-schaar, (Chinese) vetbal, hinkelen, twister, de schatkist vinden dr de stukken van de schatkaart terug te vinden, strateg, bsspel Play Is Gaan spelen Niet strikt afgebakend in tijd en plaats Het einde is pen, het del is nduidelijk en verschillende wendingen bepalen het verlp Afspraken en regels zijn zelfgemaakt en aan verandering nderhevig Samenspelen en cnsensus vinden f alleen spelen Kinderen kunnen zelf bijsturen Wisselende spelers die kmen en gaan Meestal pgebuwd met veel fantasie en inleving Nadruk p vrijheid In de zandbak een grte berg maken f was het een kasteel, huizen maken vr speelfiguurtjes (plastieken din s, sldaatjes, pppen), de aut s meten vr nderhud naar de garage, speciale prmties in het fruitwinkeltje, Opgelet! Beide manieren van spelen wrden anders vrbereid: Game wrdt vrbereid dr het del, de regels, terrein, speluitleg en inkleding af te spreken. Het spel wrdt gestart na de uitleg en het verlp is redelijk lineair, alles staat in het teken van het del. Play wrdt vrbereid dr een startsituatie vr te bereiden en een lijst speelimpulsen. Deze speelimpulsen heven niet allemaal bvengehaald te wrden en k niet in een bepaalde vlgrde. 10. Speelimpulsen gebruiken: gebruik in eender welke situatie f vanuit eender welk idee de speelimpulsen. Op deze manier kan je k nieuwe ideeën inbrengen: Een ander speelmateriaal aanbieden Een andere lcatie/terrein aanbieden Een handje helpen Extra regels f uitdaging inbrengen Een extra fantasie-element, verhaal f persnage intrduceren Een andere grepsamenstelling f speelvriendje erbijhalen Cmbinatie maken met een ander spel Met dit lijstje in de hand kan elke begeleider speelimpulsen verzinnen vanuit een start- f instapactiviteit. Bedenk waarmee begnnen kan wrden en vertrek van daaruit m de situatie steeds verder uit te buwen, te verdiepen, andere wendingen te laten nemen met de bedachte speelimpulsen.

4 Tien manieren m te brainstrmen Natuurlijk kan je gewn vertrekken van een leeg blad papier en er lekker p ls brainstrmen. We zetten ng even de spelregels van een brainstrm p een rij. Alles kan, alles mag, alles is ged Stel een rdeel uit: geef geen cmmentaar (zelfs geen nn-verbale) Kwantiteit bven kwaliteit: zeg alles wat in je pkmt, maak zelf geen selectie Niet te snel stppen: na de eerste dip kmen de betere ideeën Nteer alles: als er één schrijver is, blijf repen tt het idee pgeschreven staat Meeliften mag: brduur verder p elkaars gedachten Technieken 1) Alfabet : m beurt een wrd zeggen met de vlgende letter van het alfabet 2) Assciatie/ ketting: één wrd rept één ander wrd bij je p en dat ene andere rept dan weer een ander p, vb. mlen à kermis à suikerspin à plakken à 3) Bi-sciatie : van twee wrden naar één wrd vb. blem en water den me denken aan cake f waterlelie f 4) Blemmethde f spinmethde: één kernwrd in het midden en allemaal assciaties daarrnd 5) Dmin methde: vb. huis snrkel leeuw- 6) Lijnenspel Ga in kleine grepjes rnd een flap zitten. Iedereen krijgt een alchlstift. Om de beurt trekt iedereen willekeurig een streep f een krul en je prbeert iedere keer iets anders te den. De z vrt tt heel je blad vl staat met lijnen. Prbeer dan vrwerpen, mensen, gebuwen, te herkennen in het lijnenspel. Brainstrm verder p dat lijnenspel. 7) Vernderstellingen drbreken Kies nu één f meerdere wrden uit die je wel leuk vind m iets mee te den. Schrijf alle vanzelfsprekendheden p en stel je de vraag: wat als dat niet zu niet zijn bvb. subtrpisch eiland (warm, ccktails, water, strand, palmbmen, ) leidt misschien tt de activiteit: wat den mensen met slecht weer p een subtrpisch eiland (duche pakken, naar de casin gaan, was binnen halen, ccktails drinken aan de bar, paraplu s verkpen, naar dia s kijken, naar de film gaan, museum bezeken, kaartjes schrijven, ). Misschien inspiratie vr een regenachtige dag 8) Verwijderen Iedereen det zijn/ haar gen dicht tijdens dit gedeelte. Situatie: De deelnemers huden het cncrete idee vr gen. Tevegen: Dan meten ze iets tevegen aan deze situatie. Aanpassen: Dan meten ze iets aanpassen aan de gevrmde situatie. Maximaliseren: Dan meten ze iets maximaliseren in de gevrmde situatie.

5 Minimaliseren: Dan meten ze iets minimaliseren in de gevrmde situatie. Elimineren: Dan meten ze iets elimineren in de gevrmde situatie. Omkeren: Dan meten ze iets mkeren in de gevrmde situatie. 9) Gefrceerd verband Sm enkele dieren p, kies een dier, benem 12 kenmerken en bedenk nieuwe ideeën vanuit die kenmerken. bvb. papegaai: ki, snavel, pluimen, ntjes, cc, kuif, spreken, vleken, zaad, mest, piraat, luid bvb. de tieners spelen grepjes indianen en Spanjaarden die de tempel als eerste willen bereiken, als de spanjaarden een indiaan kunnen vangen vliegt die in een ki, 10) Imprvisatie-efening De deelnemers wrden verdeeld in grepjes van max. 5 persnen. Zrg vr een schenends met daarin een grt aantal kleine vrwerpen: een auttje, een pen, een bril, een veer, een munt, een elastiek, een zakdek, etc. Elke deelnemer krijgt een willekeurig vrwerp uitgereikt. Opdracht: vertel iets ver jezelf (waarheid), met het vrwerp als uitgangspunt. Vervlgpdracht: vertel iets ver jezelf (verznnen), met het vrwerp als uitgangspunt. Vat alle verhalen samen in een paar wrden. Kijk f er inspiratie inzit vr één f meerdere activiteiten. Van idee naar activiteit? Hierbij gaat het ver het uitwerken van de activiteiten, de speelheken en de speelimpulsen. He en in welke vlgrde maakt in se niet z uit. Verder in dit dssier zijn verschillende vrbereidingsmdellen te vinden waarmee het speelaanbd vrm gegeven kan wrden. Een speelaanbd uitwerken gaat in verschillende stappen. Dit is een mgelijke vlgrde die zijn nut al bewezen heeft: 1) Samen een thema kiezen vr de week. 2) Het gekzen thema verkennen. Brainstrmen ver het thema van deze week. 3) Binnen het gekzen thema brainstrmen ver alle mgelijke speelimpulsen, ngedefinieerd waarvr ze meten dienen. Er ligt van de vrige fase een blad met allemaal wrden p. Het ene wrd al bruikbaarder dan het andere. Prbeer nu zinnen te maken met spelen, met den, Prbeer de wrden te vertalen naar cncrete speelactiviteiten. Dingen die echt kunnen gebeuren, he cncreter he liever. 4) Persnages verzinnen en een verhaal uitschrijven vr de animaties p basis van de speelideeën die er nu al zijn. 5) Samen speelimpulsen bedenken vr pauzemmenten van het speelaanbd: het nthaal, de vrpvang, de middagpauze, het middageten en de napvang. Wat kan er gebeuren p wachtmmenten en tussendrtjes? Welke leuke grapjes hebben we m de sfeer te verbeteren? 6) Samen brainstrmen ver activiteiten en speelheken. Dat kan dr eerder bedachte speelimpulsen uit te vergrten naar een activiteit f een speelhek. Uit het lijstje kies je nu die ideeën die je haalbaar en leuk vindt vr de kinderen.

6 7) Samen prgrammeren. De leuke ideeën van de vrige fase inplannen in de dag f de week. Welke activiteit den we wanneer? Wat gebeurt er in welke speelhek? Op dit mment hebben de hfdanimatren de taak m de variatie in het speelaanbd te bewaken. 8) Uitwerken van de activiteiten en de speelheken. Denk na ver dingen die kinderen graag spelen, die ze ged kunnen, die hen prikkelen, en werk die uit van A tt Z. Verder in dit dssier wrdt daar ng p verdergegaan. Op dit mment hebben de hfdanimatren de taak m rnd te gaan en de kwaliteit te bewaken en mee speelimpulsen te verzinnen. Dit lijkt een intensieve manier van werken. Uw cmmentaar is al hrbaar: hier hebben we geen tijd vr. Er wrdt veel samen nagedacht en dat lijkt tijdverspilling, maar het heeft zijn nut. Dit is een systeem dat 1. Het meeste garantie heeft p een kwalitatief resultaat. Het hele scala van speelimpulsen wrdt vrbereid, zwel alle activiteiten en speelheken maar k leuke insteken vr tussendr. 2. De vlledige pleg in elkaar gestken heeft. Daardr vergrt de gedragenheid en de betrkkenheid m de week te den slagen. Er wrdt veel samengewerkt. Er wrdt tt een vernieuwend speelaanbd gekmen wanneer animatren elkaar ideeën geven en niet steeds in dezelfde pt reren. 3. Zelfs tijdswinst kan pleveren. Het is een high temp stramien. Dr een snelle pvlging van pdrachten hebben animatren vr ze het weten heel wat ideeën bedacht. Daaruit kunnen ze putten m het speelaanbd samen te stellen. Wanneer animatren individueel f in du nadenken, is er niet vaak sprake van veel dynamiek waardr de ideeën traag kmen en veelal herhalingen zijn van eerder gebeurde spelen.

Wat anderen zeggen over Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken

Wat anderen zeggen over Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken Wat anderen zeggen ver He LinkedIn nu ECHT gebruiken Eindelijk iemand die uitlegt waarm LinkedIn nuttig is. Als een typische Gen X er begn ik gefrustreerd te wrden wanneer ik meer en meer mensen hrde praten

Nadere informatie

Vergadertips voor bestuursvergaderingen: Vergader goed maar met mate

Vergadertips voor bestuursvergaderingen: Vergader goed maar met mate Vergadertips vr bestuursvergaderingen: Vergader ged maar met mate In de milieusectr wrdt er heel wat afvergaderd. Meer dan de helft van de werktijd kruipt in vergaderingen, waardr er minder tijd ver blijft

Nadere informatie

Sterktes van nu, de kracht van 2015. Sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen voor vrijwillige inzet

Sterktes van nu, de kracht van 2015. Sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen voor vrijwillige inzet Sterktes van nu, de kracht van 2015 Sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen vr vrijwillige inzet MOVISIE Kennis en advies vr maatschappelijke ntwikkeling MOVISIE verzamelt, ntwikkelt en verspreidt kennis

Nadere informatie

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Sting, maart 2008 Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging. Tekst: Ineke Bakx, Rineke Sturm,

Nadere informatie

Spel- en activiteitenbegeleiding. Hoofdstuk 15

Spel- en activiteitenbegeleiding. Hoofdstuk 15 188 De pedagogisch medewerker heeft het ridderkasteel van Playmobil midden op de tafel gezet. Vier jongens en één meisje (5 en 6 jaar) zitten rond de tafel, ieder kind heeft een ridder in de hand. Ze laten

Nadere informatie

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie

Wmo-klanttevredenheidsonderzoek gemeente Losser

Wmo-klanttevredenheidsonderzoek gemeente Losser Wm-klanttevredenheidsnderzek gemeente Lsser De Wm dr de bril van de aanvrager Augustus 2010 Clfn Uitgave I&O Research BV Statinsplein 11 Pstbus 563, 7500 AN Enschede tel. (053) 4825000 Rapprtnummer 2010/

Nadere informatie

* * * Boekje met opdrachten * * *

* * * Boekje met opdrachten * * * * * * Boekje met opdrachten * * * Hallo allemaal! Welkom op de faculteit informatica van de Technische Universiteit Delft Vandaag gaan we eens kijken hoe we zelf kleine computerprogramma s kunnen maken

Nadere informatie

Bij wie kan ik terecht? Toolkit. Kinderen, waar kies ik voor? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens

Bij wie kan ik terecht? Toolkit. Kinderen, waar kies ik voor? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens Toolkit Kinderen, waar kies ik voor? Bij wie kan ik terecht? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens Bij wie kan ik terecht? 2 Doel Bij wie kan ik terecht? is

Nadere informatie

Interactievaardigheden. Hoofdstuk 11

Interactievaardigheden. Hoofdstuk 11 134 Hoi Melvin, ga je je jas even ophangen? Niet op de grond gooien hoor! Hai Mandy, wat fijn dat je er weer bent. Ik zag je gisteren niet op de buitenschoolse opvang. Was je ziek? Nee, mijn opa is dood

Nadere informatie

Sport&Bewegen ideeënboek. Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen

Sport&Bewegen ideeënboek. Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen Sport&Bewegen ideeënboek Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen 2 Waarom een boek met Sport&Bewegen activiteiten? 2014 staat bij de SWKGroep in het teken van Sport&Bewegen. Omdat wij sport,

Nadere informatie

ZODAT WE NIEMAND VERGETEN!

ZODAT WE NIEMAND VERGETEN! ZODAT WE NIEMAND VERGETEN! In pdracht van het PlatfrmGGz dr haar werkgrep Langdurige zrg PERSPECTIEF VAN MENSEN IN DE LANGDURIGE VERBLIJFSZORG Visie p kwaliteit van langdurige geestelijke gezndheidszrg

Nadere informatie

Trek je talige schoenen aan

Trek je talige schoenen aan Trek je talige schoenen aan Taalstimulering in de vrije tijd Colofon Dit is een uitgave van Centrum voor Taal & Migratie/Steunpunt NT2 Blijde Inkomststraat 7 3000 Leuven tel. 016/32.53.67 fax. 016/32.53.60

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inleiding Hoe werkt dit boek? Stap 1. Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven.

INHOUDSOPGAVE. Inleiding Hoe werkt dit boek? Stap 1. Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven. INHOUDSOPGAVE Inleiding Hoe werkt dit boek? 5 7 Stap 1 Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven 9 11 12 13 Stap 2 Energie Oefeningen Waar krijg jij energie van? Dit

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand Een wigwam op het strand Je maakt een collage met plaatjes uit tijdschriften. Je tekent en schrijft er zelf bij. Zo maak je een hele grappige of misschien wel een serieuze of enge collage. - 2 (maar alleen

Nadere informatie

24Hanteren van het groepsproces

24Hanteren van het groepsproces DC 24Hanteren van het groepsproces 1 Inleiding Het leven en/of participeren in groepen is waardevol. Je leeft en deelt met elkaar, oefent sociale vaardigheden, hebt samen plezier, leert van elkaar en steunt

Nadere informatie

Doelen stellen en bereiken. Een gratis ebook van YourCoach

Doelen stellen en bereiken. Een gratis ebook van YourCoach Doelen stellen en bereiken Een gratis ebook van YourCoach Inhoudstabel Inleiding De vuile waarheid over doelen stellen: DOPA Moet je dan echt doelen hebben? Van abstract naar concreet: jouw doelen ontkleed

Nadere informatie

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Ken je kwaliteiten! colofon Inhoudsopgave CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Auteurs: Mandy Evers, Els Loman, Willi Soepboer - CPS, Amersfoort Illustraties: Digitale Klerken, Utrecht Vormgeving:

Nadere informatie

Stijloefeningen: 99 manieren om een verhaal te vertellen

Stijloefeningen: 99 manieren om een verhaal te vertellen Educatief pakket voor individueel gebruik Stijloefeningen: 99 manieren om een verhaal te vertellen van Matt Madden kunst in zicht in samenwerking met Strip Turnhout Inhoudstafel Welkom 3 Luik 1: Algemene

Nadere informatie

Handleiding focusgroep onderzoek

Handleiding focusgroep onderzoek Handleiding focusgroep onderzoek In deze handleiding komt aan de orde: 1. wat een focusgroep is; 2. wanneer een focusgroep onderzoek bruikbaar is; 3. plaats van het focusgroep onderzoek in de verbeter

Nadere informatie

TIPS BIJ HET VOORBEREIDEN EN AFLEGGEN VAN EEN TOETS / EXAMEN WISKUNDE

TIPS BIJ HET VOORBEREIDEN EN AFLEGGEN VAN EEN TOETS / EXAMEN WISKUNDE TIPS BIJ HET VOORBEREIDEN EN AFLEGGEN VAN EEN TOETS / EXAMEN WISKUNDE HOE BEREID IK ME HET BEST VOOR? Kijk na f je alles hebt m te studeren. Laat niks in je kluisje liggen! Cntrleer f je ntities vlledig

Nadere informatie

U denkt: Dit kan niet langer zo!! Hoe kan ik deze negatieve spiraal doorbreken?

U denkt: Dit kan niet langer zo!! Hoe kan ik deze negatieve spiraal doorbreken? Zo-doen-we-het-kaart Informatie voor ouders Het kan gebeuren dat in de loop van de tijd het toedienen van het groeihormoon problemen oplevert. Uw kind wil niet meer. Iedere avond probeert uw kind tijd

Nadere informatie

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs?

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Suggesties en lesbrieven voor leerkrachten in (vreedzame) basisscholen De aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

INTERVISIE- SCHATKIST

INTERVISIE- SCHATKIST leren & ontwikkelen Intervisie schatkist blz. 1 van 25 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 Wat is intervisie?... 3 Wat is de werkwijze in de intervisie?... 3 De spelregels van intervisie...

Nadere informatie

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen:

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen: Sollicitatiegesprek De uitnodiging En dan is het zover: je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent nu door de eerste selectie heen en dat betekent in ieder geval dat je brief, CV en eventueel

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken.

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. 2 5 Ik hoef niet aangespoord te worden om mijn taken te maken. Niemand hoeft mij te zeggen

Nadere informatie

Goed. gedaan INFORMATIEBROCHURE. Met proeflessen! Sociaal-emotionele ontwikkeling Groep 1 tot en met 8

Goed. gedaan INFORMATIEBROCHURE. Met proeflessen! Sociaal-emotionele ontwikkeling Groep 1 tot en met 8 Goed gedaan INFORMATIEBROCHURE Sociaal-emotionele ontwikkeling Groep 1 tot en met 8 Met proeflessen! lnhoud De methode Waarom Goed gedaan! 2 lnhoud en didactiek Schoolbreed en stap-voor-stap 3 Structuur

Nadere informatie