Stadsontwikkeling. Oogverb(l)indend?!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stadsontwikkeling. Oogverb(l)indend?!"

Transcriptie

1 Stadsontwikkeling Oogverb(l)indend?!

2

3 3 Inleiding Een functionele binnenstad veranderen in een echte City Lounge waarin de bezoeker urenlang kan dwalen, dat is het doel van gemeente Rotterdam. Dit bereiken we door plinten, de gevels op de begane grond, aantrekkelijker te maken. Goede plinten verbinden gebieden in de binnenstad. In combinatie met mooie buitenruimte en goede routes, verleiden de plinten bezoekers om de binnenstad te verkennen. Belangrijke rol De plinten bepalen voor een belangrijk deel de aantrekkingskracht van de stad op bezoekers en zijn daarom van belang voor de economie. Bezoekers blijven langer en geven meer geld uit als de plek waar ze verblijven veilig, schoon, ontspannen en begrijpelijk is. Hoewel de begane grond misschien slechts 10% van het totale gebouw beslaat, bepaalt die voor 90% de bijdrage die het pand levert aan de beleving van de omgeving. De plint speelt dus een belangrijke rol in de sfeer van de stad, zowel overdag als s avonds. Aan de slag Een plint aantrekkelijk maken is niet eenvoudig, zeker niet in de avond. Dit boekje laat zien hoe u als eigenaar of ondernemer met simpele ingrepen op het gebied van licht al snel een aantrekkelijkere etalage of entree krijgt. U kunt alleen aan de slag gaan, of samen met andere ondernemers en de gemeente. Het boekje beschrijft laagdrempelige oplossingen van lichtontwerper Rudolf Teunissen van lichtadviesbureau Daglicht & Vorm. Hij won diverse prijzen met zijn ontwerp Broken Light, voor de Atjehstraat op Katendrecht. Leeswijzer Dit boekje geeft oplossingen voor de eigen etalage, maar ook voor de omgeving. Met andere ondernemers kunt u bijvoorbeeld aanpassingen doen over de hele lengte van de plint. U ziet voorbeeldoplossingen voor overdag en s nachts. Decoratieve voorbeelden, maar ook functionele, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. Genoeg aanknopingspunten om alleen, samen met andere ondernemers, of samen met de gemeente bij te dragen aan een aantrekkelijk gebied. Maatwerk Een boekje met voorbeelden is nooit uitputtend. Bovendien is elke situatie anders. Elk probleem vraagt om een oplossing op maat. De gemeente nodigt u uit om naar aanleiding van deze voorbeelden en suggesties het gesprek aan te gaan. Zo werken we samen aan een aantrekkelijke City Lounge.

4 4

5 5 Een belangrijke schakel Als ondernemer of eigenaar heeft u een grote rol in het creëren van een aantrekkelijke binnenstad. Als onderdeel van de omgeving is uw pand een belangrijke schakel in het geheel. Elke verbetering die u aanbrengt is winst voor uzelf en voor de hele binnenstad. Draag bij aan de ambities op gebied van sfeer, representatie en sociale veiligheid! Zo werken we samen aan de identiteit van de stad. Stap naar buiten Om een goed beeld te krijgen van hoe een bezoeker uw etalage, pand of inrichting ervaart, is het belangrijk om op verschillende tijdstippen van de dag en nacht naar buiten te stappen. Elke moment van de dag is anders: Bij een felle ochtendzon ziet een etalage er anders uit dan op een regenachtige middag. Bekijk het pand vanaf verschillende afstanden. Hoe ziet de etalage er uit, wat is de uitstraling? Hoe ziet uw pand er uit in relatie tot de buren? Hoe ver kijkt u naar binnen, welk deel van de producten is zichtbaar? Als u weer naar binnen loopt, wat ziet u dan? Let hierbij op de collectie zelf, op kleur en op de indeling. Krijgt u een goede indruk van de grootte en producten?

6 6 Daglicht versus kunstlicht Als u begrijpt hoe daglicht werkt, kunt u kunstlicht inzetten om uw etalage of pand aantrekkelijker te maken. Het is daarom belangrijk om enige basisinformatie over licht te kennen. Aanpassingsvermogen Ons zichtvermogen past zich continu aan, aan donkere en lichte omstandigheden. Stapt u van buiten een pand in, dan hebben de ogen tijd nodig om aan te passen van een lichte naar een donkere omgeving. Andersom is het als u s avonds een flink verlichte winkel instapt. De iris is wijd open om goed te kunnen zien in het donker, en krijgt ineens een grote hoeveelheid licht binnen. Het oog is als het ware even overbelicht en daardoor bent u korte tijd verblind. Lichtcontrasten Contrasten in licht geven sfeer, maar te grote verschillen zorgen voor onderbelichting of verblinding. Deze verschillen komen vaak voor bij de grens tussen buiten en binnen, door het wisselende daglicht en de overgang naar of van kunstlicht. Met een etalage als visitekaartje is het belangrijk om het contrast daar in de gaten te houden. U staat in de winkel en ziet alles, maar passanten kunnen niet naar binnen kijken. In het volgende hoofdstuk ziet u waardoor dat komt, en leert u om met kunstlicht de etalage en inrichting volledig zichtbaar te maken. Lichtsterkte Daglicht varieert voortdurend, bijvoorbeeld van 500 naar lux. Lux is de eenheid waarin lichtsterkte wordt uitgedrukt. Ook het verschil tussen daglicht en kunstlicht kan erg groot zijn. In de ochtendzon kan het buiten lux zijn en binnen slechts 500. Begrippen Als het gaat over verlichting maken we het volgende onderscheid: Basisverlichting: Algemeen licht, waardoor een klant zich goed kan oriënteren in het pand. Accentverlichting: Kleine maar sterke lichtbronnen (denk aan spotjes), bedoeld om bepaald producten of delen van de winkel uit te lichten. Etalageverlichting: Verlichting bedoeld om de etalage uit te lichten. Decoratieverlichting: Licht bedoeld om sfeer te creëren, zowel in een winkel (het uitlichten van achterwanden) als aan de buitenkant (een gevel).

7 7 Wat kunt u zelf doen? Een verbetering van uw pand is winst voor uzelf. Een aantrekkelijk pand is ook winst voor de hele binnenstad. U ziet in dit hoofdstuk eenvoudige oplossingen om uw pand zowel overdag als s nachts aantrekkelijker te maken. De etalage De etalage nodigt de klant uit en maakt zichtbaar wat er in de winkel te koop is. Helaas is een etalage niet altijd zichtbaar transparant door het contrast tussen zonlicht en het kunstlicht. In dit hoofdstuk ziet u de verschillen tussen dag en nacht, en goede en slechte verlichting.

8 8 Probleem: Buiten is teveel licht ten opzichte van binnen. De etalage oogt te donker.

9 9 Probleem: Het grote contrast tussen buiten en binnen zorgt voor spiegeling. De klant ziet alleen zichzelf of de etalage van de overbuurman.

10 10 Probleem: Door een slechte kleur verlichting zien producten in de etalage er heel anders uit dan ze daadwerkelijk zijn.

11 Oplossing: Door het verhogen van de lichtsterkte in de etalage, met de goede kleur kunstlicht, komen producten precies over zoals ze zijn. Omdat het kunstlicht een goede balans vormt met zonlicht, is de etalage zichtbaar transparant en is er geen spiegeling. 11

12 12 Probleem: De hoeveelheid kunstlicht is hetzelfde als overdag, als in het voorbeeld op de voorgaande pagina. s Avonds leidt dit tot een overbelichte etalage..

13 Oplossing: In de avond kan de hoeveelheid kunstlicht teruggebracht worden tot de helft of tot twintig procent van de lichtsterkte van overdag. 13

14 14 Probleem: Verduisterde etalages zorgen voor donkere straten waar geen gevoel van veiligheid heerst.

15 Oplossing: Accentverlichting zorgt voor minimale belichting waardoor een passant gevoel krijgt bij de etalage. Het leidt tot herkenning bij de klant en zorgt voor een bijzondere, mysterieuze sfeer. Bovendien zorgt het licht voor een veilig gevoel op straat. 15

16 16 Blinde gevels In dit hoofdstuk ziet u oplossingen voor blinde gevels. Het belichten van deze wanden en muren is decoratief en functioneel. Het vergroot s avonds de ruimtelijkheid en geeft overzicht van de ruimte. Deze aanlichting vindt plaats in het pand, maar ook rondom entrees van kantoren en woningen. Probleem: Muren, afgeplakte ramen en dichte traliehekken dragen overdag en s avonds niet bij aan een levendige buitenruimte. Ook een pand dat s avonds op geen enkele manier is aangelicht, levert geen aantrekkelijke bijdrage aan de buitenruimte. Dat kan een gevoel van onveiligheid oproepen.

17 17 Oplossing: En zijn verschillende manieren om overdag en s avonds blinde gevels transparant te maken en aan te lichten. Met gebruik van transparante materialen maakt u een afgesloten ruimte weer doorzichtig. Met eenvoudige lichtbronnen schijnt licht door de wand heen zonder dat de winkel of werkruimte zichtbaar is. Ook door gebruik te maken van rolluik-systemen en wanden waar licht in verwerkt zit, creëert u een bijzondere uitstraling. Verlichte wanden dragen ook bij aan de veiligheid: Iemand die langsloopt is altijd zichtbaar. In de collage hieronder en op de vorige pagina ziet u materiaal dat achter de ruit te plaatsen is. U hoeft dus geen bouwkundige aanpassingen te doen om de ruimte erachter onzichtbaar te maken terwijl er toch licht doorheen schijnt.

18 18 Wat kunt u samen met andere ondernemers doen? Een pand is meer dan alleen uw eigen etalage of entree. U maakt ermee onderdeel uit van de omgeving. Creëer samenhang met de buitenruimte en met ondernemers naast en tegenover u. Goede afstemming tussen alle partijen is cruciaal voor een aantrekkelijke binnenstad. Licht op straat Licht geeft de stad s avonds richting en ruimte, maar het is altijd maatwerk. Wat op de ene plek goed werkt, blijkt op een andere plek onvoldoende te zijn. Helaas is er vaak geen balans tussen de verlichting van panden onderling, of van de plinten in relatie met openbare verlichting. Op de foto hiernaast ziet u bijvoorbeeld wat er gebeurt als een paar plekken fel verlicht zijn. Dit leidt namelijk tot verblinding: Op de plek van verlichting is alles zichtbaar, daarbuiten is alles zwart. De bezoeker weet niet wat er zich buiten het licht afspeelt. Goede afstemming met uw buren en met de gemeente leidt tot een beter straatbeeld waarin geen verblinding meer plaats vindt. Gedoseerd licht zorgt voor overzicht, als dit goed is afgestemd met het licht in de buitenruimte. Het leidt tot een uitnodigende wandelroute omdat het bezoekers houvast en een gevoel van veiligheid biedt.

19 19 Probleem: De stad heeft veel last van zwarte gaten, doorgangen en passages die s avonds onguur en onveilig zijn. Deze plekken zijn niet verlicht, of juist zo aangelicht dat het daarachter helemaal donker is. Door in én rondom de zwarte gaten met mate licht te gebruiken, is de hele omgeving zichtbaar.

20 20 Oplossing: U kunt doorgangen en straten op een andere manier aanlichten dan met enkele felle en directe lichtbronnen. Door het doseren van licht wordt de hele omgeving rondom de lichtbron zichtbaar. Er is geen sprake meer van verblinding of van zwarte gaten. Ook het gedoseerd aanlichten van een gevel kan leiden tot een betere sfeer en zichtbaarheid van de straat.

21 21 Identiteit van de stad Naast veiligheid en sfeer zorgt kunstlicht ook voor accenten in de stedelijke ruimte die met daglicht niet te zien zijn. Ook bereikt u door het aanlichten van een gevel een monumentaal effect. Dit leidt tot een aantrekkelijke en herkenbare buitenruimte, met een duidelijke identiteit.

22 22 Met de klok mee Door het aanlichten van de randen van de balkons wordt de constructie van de flat s nachts zichtbaar. Om meer samenhang te creëren tussen verschillende panden en etalages is licht over de hele lengte van de plint een goede oplossing. Het geeft vorm en richting aan de ruimte en creëert een herkenbaar gebied. Samen met de gemeente kunt u bijdragen aan de stedelijke verbinding en samenhang. Het accentueren van de hoogte van de wand en het trottoir benadrukt het kruispunt als ontmoetingsplek.

23 23

24 24 Bijlage: Technische informatie over lichtsystemen- en bronnen Lichtsystemen Naast de basisverlichting van uw pand kunt u wanden en producten uitlichten. Hiervoor heeft u keuze uit verschillende typen lichtsystemen en armaturen. Er zijn diverse typen lichtbronnen voor verschillende armaturen om in te bouwen, te pendelen of op een railbevestiging te plaatsen. Welk type u kiest is afhankelijk van de constructie van uw winkel. Om in de avond het licht te verminderen kiest u voor timers en software. Dit is een energiezuinige manier om uw winkel langer aan te lichten. Dit komt de uitstraling van uw pand en de buitenruimte ten goede. Lichtbronnen Het type lichtbron bepaalt hoe materiaal en kleur naar voren komt en hoe flets of levendig iets lijkt. Zet lichtbronnen als fluoricentie- en gasontladingslampen samen met led lampen in om uw winkel of etalage te presenteren. Deze lichtbronnen hebben een goede verhouding tussen kwaliteit, kleurweergave en hoge lichtintensiteit, in relatie met energiezuinigheid. Gasontladingslampen (metalhalide) hebben stevig, goed wit licht. Deze lampen zijn tachtig procent energiezuiniger dan de oude halogeenlamp. De bewezen techniek van gasontladingslampen wordt ook steeds beter. Een goede concurrent op gebied van kleurweergave en energiezuinigheid is de led lamp. Helaas zijn de kwalitatief goede led lampen nog erg prijzig. Energieverbruik Maakt u gebruik van gloeilampen of halogeenlampen? Vervang deze dan. Deze lampen geven (ook overdag) te weinig licht om uw winkel of pand goed uit te lichten. Bovendien zijn ze op termijn niet meer verkrijgbaar. U zult er veel geld mee besparen omdat deze lampen veel energie verbruiken. Een winkel van 70 m2 met 60 halogeenlampen à 50 watt en een totaal vermogen van 3 kilowatt (KW) betaalt ruim vijf keer zoveel aan energie als dezelfde winkel met energiebesparende verlichting. Dezelfde winkel met twintig energiezuinige spots en een totaal vermogen van 1,2 KW bespaart op jaarbasis gemiddeld tachtig procent aan energie op zijn vorige gebruik. Daarnaast krijgt de winkel een betere uitstraling door het gebruik van meer licht, terwijl u toch energiezuinig bent. In de tabel op de pagina hiernaast ziet u de jaarlijkse energiekosten van verlichting op basis van lampvermogen en/of totale vermogen in relatie met het aantal branduren per dag.

25 25 Rekenvoorbeelden Let bij energiebesparende maatregelen altijd op de presentatie. Combineer energiebesparende lampen met het goed schakelen of dimmen van verlichting, zodat u met minder energieverbruik uw etalage toch langer en beter verlicht. Een etalage die langer is aangelicht in de avond creëert een sfeervolle binnenstad en nodigt mensen uit om uw etalage ook s avonds te bekijken. Niet optimaal energieverbruik: uur Een etalage zoals te zien op pagina 12 is aangelicht met 10 gasontladingsspots van 70 watt. Deze drie avonduren uur kosten u 150 euro aan energie per jaar. Het lichtniveau is gelijk aan dat van overdag en dat is voor de avond te veel. Licht u de etalage met halogeenlampen aan, dan bent u nog duurder uit. Dat kost u maar liefst 750 euro aan energie per jaar. Energiebesparende tip: uur In de avond licht u de etalage aan met minder licht dan overdag, zodat u een etalage krijgt zoals op pagina 13. In het algemeen zou het foute voorbeeld hiernaast (overdag tien spots) in de avond kunnen voldoen met vier of vijf spots, met minder of gedimd vermogen. Laat u tot uur vijf energiezuinige spots van 35 watt branden, dan kost u dat 75 euro per jaar aan energie. 50 W 100 W 150 W 200 W Energiebesparende tip: uur Op pagina 15 ziet u een voorbeeld van accentverlichting. Dit kost niet veel geld. Twee lampen van 35 watt, van 24.00u tot 08.00u, kost u ongeveer 40 euro per jaar aan energie. 4 uur 6 uur 8 uur 12 uur 16 uur 20 uur 24 uur (uur per dag) 400 W 500 W 600 W 800 W 1200 W 2000 W 5000 W (tabel in euro op jaarbasis)

26 26 wandstralend armatuur lamp om een wand aan te lichten (opbouw) lichtsysteem energiezuinige etalage lamp op rails gevel led spot

27 27 Colofon Daglicht en Vorm (D&V) is een onafhankelijk lichtadviesbureau. D&V onderzoekt voorwaarden en condities om lichtbeleving te verbeteren. Het bureau zoekt altijd naar duurzame oplossingen. D&V geeft advies op het gebied van dag- en kunstlicht. Dat is bijvoorbeeld advies over daglichtsturende lamellen, op gebied van winkelverlichting, of voor de beleving van de stad en wijk in relatie tot kunstverlichting of lichtkunst. D&V is breed onderscheiden voor de aanpak om met licht de identiteit en het sociale leefklimaat van een wijk te verbeteren. D&V ontwikkelde hiervoor een eigen lichtsysteem. Daglichtenvorm.nl Opdrachtgever Gemeente Rotterdam Tekst en redactie Gabor Everraert, D&V en Rivka de Jonge Beeldmateriaal D&V, Gemeente Rotterdam en Lamp Vormgeving Ines Cengic Drukwerk Veenman + Datum december 2012 Dit boekje is gemaakt als onderdeel van de plintenstrategie en draagt bij aan het uitvoeringsplan voor de binnenstad, De binnenstad als City-lounge.

28

Folder 68 18.6. Lichtbronnen. Productinformatie

Folder 68 18.6. Lichtbronnen. Productinformatie Folder 68 18.6 Lichtbronnen Productinformatie Lichtbronnen Het middelpunt van uw wereld is uw huis. In deze folder vindt u ideeën om uw huis een heel andere uitstraling te geven door het subtiele gebruik

Nadere informatie

Week 7 VERLICHTINGSPLAN

Week 7 VERLICHTINGSPLAN Week 7 VERLICHTINGSPLAN Verlichting in je interieur Verlichting komt bij veel mensen op de laatste plaats op het prioriteitenlijstje. Dat is jammer, want met verlichting kan je veel in een interieur bereiken.

Nadere informatie

Lighting. Retail. Light as a Service. Light as a Service en de voordelen voor retailers

Lighting. Retail. Light as a Service. Light as a Service en de voordelen voor retailers Lighting Retail Light as a Service Light as a Service en de voordelen voor retailers Van bezit naar gebruik De economie mag dan aantrekken: voor retailers blijven de uitdagingen onverminderd groot. In

Nadere informatie

Zo kiest u de juiste lampen voor uw woning

Zo kiest u de juiste lampen voor uw woning verlichting Zo kiest u de juiste lampen voor uw woning Overzicht soorten lampen Uitleg over informatie verpakking Welke gloeilamp waardoor vervangen Lampen brengen sfeer Met lampen verandert de sfeer van

Nadere informatie

Foto: Het reclamebord aan de gevel is zo felverlicht dat het niet meer leesbaar is.

Foto: Het reclamebord aan de gevel is zo felverlicht dat het niet meer leesbaar is. Bedrijventerreinen In de gemeente Dronten hebben we een groot aantal bedrijventerreinen. Dit zijn: - Agripark (Dronten) - Business zone Delta (Dronten) - Hanzekwartier (Dronten) - Poort van Dronten (Dronten)

Nadere informatie

e-book Thuis in Licht

e-book Thuis in Licht e-book Thuis in Licht Doret Schulkes Copyright Doret Schulkes Thuis in Licht - Doret Schulkes 1 Thuis in Licht Lichtbeestjes Aan het einde van de wintermaanden merken we elk jaar weer hoe belangrijk licht

Nadere informatie

Welstandscriteria voor reclame-uitingen in winkelcentrum De Mare (i.v.m. renovatie)

Welstandscriteria voor reclame-uitingen in winkelcentrum De Mare (i.v.m. renovatie) Welstandscriteria voor reclame-uitingen in winkelcentrum De Mare (i.v.m. renovatie) Randvoorwaarden reclamevoering Reclame hoort bij deze tijd, en het hoort ook zeker bij het winkelbestand. Maar ook de

Nadere informatie

Branded beacon of light

Branded beacon of light LED luifelverlichting Branded beacon of light LED Luifelverlichting Uw merk... een baken van licht Het voorterrein is een zeer belangrijk onderdeel van uw benzinestation; het biedt een visueel gastvrije,

Nadere informatie

Protestantse gemeente Grote kerk

Protestantse gemeente Grote kerk Protestantse gemeente Grote kerk Analyse en voorlopig ontwerp door Margriet de Zwart Interieurarchitect 2017-04-21 Waterstaatskerk bouwjaar 1839-1841 Status Kerk en Rondeel rijksmonument Oude situatie:

Nadere informatie

Oefening 2: lichtplan Gent

Oefening 2: lichtplan Gent Bjarne Collyns 1LAMA 24/03/2016 Datum van de wandeling: 16 maart 2016 om 20u Oefening 2: lichtplan Gent Het lichtplan in Gent is voorzien van een wandelroute die door de binnenstad loopt. Deze wandeling

Nadere informatie

day li g ht awa r d 2 010

day li g ht awa r d 2 010 Licht, transparantie en openheid verhogen in grote mate het comfortabele gevoel. Dit wordt bevestigd door het intensieve gebruik van daglicht in de CaballeroFabriek dat ten dienste staat van de gebruikers.

Nadere informatie

energiecoach verlichting

energiecoach verlichting LAMPEN Puntverlichting Hebt u uw gloeilampen al vervangen door spaarlampen? Spaarlampen zijn vier tot vijf keer efficiënter dan gloeilampen en gaan 9 tot 13 keer langer mee. Bijgevolg is de winst dubbel:

Nadere informatie

Led2b. Leds for business. Een compleet aanbod voor de zakelijke markt. www.led2b.nl. Productoverzicht. Vervang verlichting voor LED

Led2b. Leds for business. Een compleet aanbod voor de zakelijke markt. www.led2b.nl. Productoverzicht. Vervang verlichting voor LED Leds for business Een compleet aanbod voor de zakelijke markt www.led2b.nl Productoverzicht Vervang verlichting voor LED Bespaar geld Beter licht Duurzaam Nieuwe mogelijkheden Inleiding Ledverlichting

Nadere informatie

inspiratieboek Raalte

inspiratieboek Raalte inspiratieboek Raalte centrum Inhoud Inspiratie Wat leeft er? Het centrum Inpiratiebeelden Inspiratiebeeld Grote Markt Colofon Inspiratie Raalte is gastvrij. Raalte is kleinschalig. In Raalte kun je voor

Nadere informatie

++Van Gloeilamp naar Ledlamp uitgave: 24-2- 2014 JS

++Van Gloeilamp naar Ledlamp uitgave: 24-2- 2014 JS ++Van Gloeilamp naar Ledlamp uitgave: 24-2- 2014 JS Het is raadzaam om over te schakelen van de gloeilamp naar de ledlamp, maar helaas is de voorlichting verre van optimaal. Aanbiedingen te over, maar

Nadere informatie

LED luifelverlichting. Branded beacon of light 100% FOCUS ON PETROL 1

LED luifelverlichting. Branded beacon of light 100% FOCUS ON PETROL 1 LED luifelverlichting Branded beacon of light 100% FOCUS ON PETROL 1 LED Luifelverlichting Uw merk... een baken van licht Het voorterrein is een zeer belangrijk onderdeel van uw benzinestation; het biedt

Nadere informatie

Uitgangspunten. Flatopled.nl voorbeeld inventarisatie complexen

Uitgangspunten. Flatopled.nl voorbeeld inventarisatie complexen Uitgangspunten Corporatie X beschikt niet over een specifiek programma van eisen aangaande verlichting van dit complex. Hiertoe is een set aan eisen opgesteld waaraan de verlichting straks moet voldoen.

Nadere informatie

Maart Groenig licht in Steenwijkerland?

Maart Groenig licht in Steenwijkerland? Maart 2016 Groenig licht in Steenwijkerland? INHOUDSOPGAVE Samenvatting 3 1. Inleiding 4 2. Doelstelling en onderzoek 5 3. Response 5 4. Analyse 6 4.1 Algemene indruk 6 4.2 Groenige licht in Putten 6 4.3

Nadere informatie

CREATING COMFORT. YELA Lighting the creating comfort brand!

CREATING COMFORT. YELA Lighting the creating comfort brand! LOOKBOOK 2019 CREATING COMFORT Wij zijn YELA Lighting, the new light in town op het gebied van LED verlichting! Wij zijn het merk van LEDSign, de specialist op gebied van LED verlichting, lichtreclames,

Nadere informatie

LEDLAMPEN LICHTEND VOORBEELD IN DUURZAAMHEID

LEDLAMPEN LICHTEND VOORBEELD IN DUURZAAMHEID Duurzamer in 1 dag LEDLAMPEN LICHTEND VOORBEELD IN DUURZAAMHEID Een gemiddeld huishouden heeft nog 24 onzuinige lampen in huis hangen. Vervang ze door ledlampen, en bespaar op je energierekening! ENE17017-FOL-Dag-LED_A5_v04.indd

Nadere informatie

variant 1d 1d De nieuwbouw verdeelt het gebied duidelijk in twee pleinen: het Roselaarplein en de Nieuwe Markt.

variant 1d 1d De nieuwbouw verdeelt het gebied duidelijk in twee pleinen: het Roselaarplein en de Nieuwe Markt. wat spreekt u aan? bebouwing vervanging van het Mausoleum biedt nieuwe kansen! 1 Een aantrekkelijk plein wordt afgebakend door sterke wanden met uitnodigende en transparante etalages. Nu zijn er op de

Nadere informatie

LED LUIFELVERLICHTING

LED LUIFELVERLICHTING FUEL LED LUIFELVERLICHTING NL LED S CONNECT THE FUTURE LED LUIFELVERLICHTING Uw merk... een baken van licht Het voorterrein is een zeer belangrijk onderdeel van uw benzinestation; het biedt een visueel

Nadere informatie

Woongebieden. Foto: Steven van Beusichemlaan, eerst scheen de lamp in het huis, nu met de nieuwe gerichte ledverlichting is dit veel minder.

Woongebieden. Foto: Steven van Beusichemlaan, eerst scheen de lamp in het huis, nu met de nieuwe gerichte ledverlichting is dit veel minder. Woongebieden Culemborg heeft diverse woonwijken. Sommige ouder dan andere. Door de datum van aanleg zijn er verschillen in opbouw van de wijk. Bijvoorbeeld de breedte van de weg of de parkeerplekken. Functies

Nadere informatie

...brengt ideeën tot leven

...brengt ideeën tot leven ...brengt ideeën tot leven Lichtontwerp van Deerns Licht en architectuur Foto: Ronald Tilleman 2 Foto: AVA Twee Steden Ziekenhuis 3 Uw uitdaging Verlichting in gebouwen, met name kunstverlichting, is traditioneel

Nadere informatie

Zo kiest u de juiste lampen voor uw woning

Zo kiest u de juiste lampen voor uw woning verlichting Zo kiest u de juiste lampen voor uw woning Overzicht soorten lampen Uitleg over informatie verpakking Welke gloeilamp waardoor vervangen Lampen brengen sfeer Met lampen verandert de sfeer van

Nadere informatie

DUURZAME VERLICHTING. Volg ons op:

DUURZAME VERLICHTING. Volg ons op: DUURZAME VERLICHTING Volg ons op: DUURZAME VERLICHTING* LED verlichting heeft zich tot een zodanig niveau ontwilkkeld, dat het nu algemene lichtoplossingen biedt voor consument en professioneel gebruiker.

Nadere informatie

PRODUCTINFORMATIE VERVANG JE GLOEILAMP

PRODUCTINFORMATIE VERVANG JE GLOEILAMP PRODUCTINFORMATIE VERVANG JE GLOEILAMP 373905_Lichtbronnen.indd 1 30-05-11 11:33 Einde van de gloeilamp is in zicht De gloeilamp zet 90 tot 95% van al zijn gebruikte elektriciteit om in warmte in plaats

Nadere informatie

Het Lichtplan. Jordi Peelman

Het Lichtplan. Jordi Peelman Het Lichtplan Jordi Peelman De stad Gent is in het jaar 1998 begonnen met het uitwerken van een lichtplan. Het verlicht monumenten, gebouwen, toegangspoorten, verkeersassen, handelsstraten, parken en pleinen.

Nadere informatie

Een overzicht van de huidige geïnstalleerde vermogens geeft het volgende resultaat:

Een overzicht van de huidige geïnstalleerde vermogens geeft het volgende resultaat: Analyse van de huidige situatie: In de analyse zijn de gangen van de mall opgenomen. Het betreft 990 downlighters van 2 x 26W PL ( 4-pins lamp) met elektronisch VSA en 38 pendel klokken met 400W HPI. De

Nadere informatie

Betere verlichting met minder kosten

Betere verlichting met minder kosten Betere verlichting met minder kosten Duurzame verlichting bespaart op de energiekosten van uw winkel of horeca gelegenheid, het is goed voor het milieu en levert door de sfeervolle uitstraling vaak ook

Nadere informatie

LED en Verlichting. Van fakkel naar oled. Pieter Ledeganck Charlotte Claessens.

LED en Verlichting. Van fakkel naar oled. Pieter Ledeganck Charlotte Claessens. LED en Verlichting Pieter Ledeganck Charlotte Claessens energieconsulent@gezinsbond.be Van fakkel naar oled Natuurlijk licht Vuur -400.000-13000 400 1500 1816 1814 1783 Elektrisch licht 1809 1959 1879

Nadere informatie

Laaghangend fruit Bij bestaande verlichting: Is de verlichting overal en altijd wel effectief? Energie-efficiëntere lampen gebruiken.

Laaghangend fruit Bij bestaande verlichting: Is de verlichting overal en altijd wel effectief? Energie-efficiëntere lampen gebruiken. Winkel Laaghangend fruit Bij bestaande verlichting: Is de verlichting overal en altijd wel effectief? Energie-efficiëntere lampen gebruiken. Lampen met langere levensduur toepassen. Licht (automatisch)

Nadere informatie

Zaandam. In opdracht van ZVH. Vernieuwing E-flats Poelenburg

Zaandam. In opdracht van ZVH. Vernieuwing E-flats Poelenburg Vernieuwing E-flats Poelenburg, Zaandam In opdracht van ZVH M3H heeft in opdracht van woningcorporatie ZVH het bewonersparticipatie traject begeleid voor de E-flats in de wijk Poelenburg in Zaandam. De

Nadere informatie

Onafhankelijk adviesbureau Openbare verlichting. Lichtscenografie

Onafhankelijk adviesbureau Openbare verlichting. Lichtscenografie Onafhankelijk adviesbureau Openbare verlichting & Lichtscenografie Licht in de openbare ruimte F H B V Herinrichting Gemeenteplein te Putte Herinrichting Gemeenteplein te Putte Herinrichting Gemeenteplein

Nadere informatie

FASHION IN A NEW LIGHT

FASHION IN A NEW LIGHT FASHION IN A NEW LIGHT 1 3 DE OPLOSSING VOOR SLECHT VERLICHTE PASKAMERS De kleedkamer is dé plek in de winkel waar de uiteindelijke aankoop beslissing wordt genomen. Onderzoek van Envision Retail Ltd.

Nadere informatie

kaarsen de zon olielampen petroleumlampen gloeilampen fakkel maan en sterren brandend hout TL buizen gaslantaarns de zon vuur

kaarsen de zon olielampen petroleumlampen gloeilampen fakkel maan en sterren brandend hout TL buizen gaslantaarns de zon vuur Werkblad 1 Lichtbronnen Lees eerst de tekst een keer door. Vul de woorden op de goede plaats in. Alle woorden mag je maar één keer gebruiken. kaarsen de zon olielampen petroleumlampen gloeilampen fakkel

Nadere informatie

KANTOR ROH LED Voordele WINKELS n waaier

KANTOR ROH LED Voordele WINKELS n waaier 2012 LED Voordelen waaier LED Voordelen waaier Ga voor meer informatie over de campagne naar www.ledyourlightshine.nl Ga voor meer informatie over deze producten naar www.lighting.philips.nl en klik op

Nadere informatie

Voorbeeldprojecten 4

Voorbeeldprojecten 4 1 Voorbeeldprojecten 4 Retail Bijenkorf 5 Retail 6 7 8 Retail O Neill 9 10 11 Renovatie Villa Maaszicht 12 13 14 15 Illuminatie Winkel van Sinkel 16 17 Buitenland Presidential Flight Abu Dhabi 18 19 20

Nadere informatie

Bedrijventerreinen. Veel parkeerterreinen bij bedrijven zijn afgesloten als het bedrijf gesloten is. Toch brandt het licht dan nog volop.

Bedrijventerreinen. Veel parkeerterreinen bij bedrijven zijn afgesloten als het bedrijf gesloten is. Toch brandt het licht dan nog volop. Bedrijventerreinen In het zuidwesten van Culemborg ligt bedrijventerrein Pavijen. Het is met 162 hectare één van de grotere bedrijventerreinen in Gelderland. Zowel groothandel, distributie, meubelindustrie

Nadere informatie

Duurzame openbare verlichting: praktijkgetuigenis stad Aalst

Duurzame openbare verlichting: praktijkgetuigenis stad Aalst Duurzame openbare verlichting: praktijkgetuigenis stad Aalst Steven Ghysens, directeur cluster Facility, stad Aalst Sven Linthout, industrieel ingenieur, stad Aalst 1 Inhoud Deel 1: Openbare verlichting

Nadere informatie

LED VERLICHTING & VvE s

LED VERLICHTING & VvE s LED VERLICHTING & VvE s LED s make a difference in the world! Energiezuinig wonen De ontwikkelingen gaan snel anno 2015! Een snel groeiend aantal VvE s ontdekt: 1. De hoge besparingsresultaten. Gebruik

Nadere informatie

Een stalenboek voor de haakflat Poelenburg / Lobeliusstraat

Een stalenboek voor de haakflat Poelenburg / Lobeliusstraat Een stalenboek voor de haakflat Poelenburg / Lobeliusstraat Onze werkperiode in Poelenburg Gedurende onze werkperiode voor Thuisbasis 2 in augustus, september en oktober 2013 hebben we de haakflat op de

Nadere informatie

Slimme openbare verlichting Tips voor Drentse provincie en gemeente

Slimme openbare verlichting Tips voor Drentse provincie en gemeente Slimme openbare verlichting Tips voor Drentse provincie en gemeente Colofon: Uitgave van: Natuur en Milieufederatie Drenthe Tekst: Natuur en Milieufederatie Drenthe Foto s: Sotto le Stelle, Wim Schmidt

Nadere informatie

STAD OP OOGHOOGTE IN NIEUWBOUWPROJECTEN

STAD OP OOGHOOGTE IN NIEUWBOUWPROJECTEN STAD OP OOGHOOGTE IN NIEUWBOUWPROJECTEN Mattijs van t Hoff & Jeroen Laven (STIPO) Momenteel zetten veel steden in op de ontwikkeling van gebieden binnen de stad in plaats van slaperige suburbs erbuiten.

Nadere informatie

Lichtplan. Receptie kantoorpand Inspiratie veste. Een voorbeeld van een lichtplan. - Versie 1.0

Lichtplan. Receptie kantoorpand Inspiratie veste. Een voorbeeld van een lichtplan. - Versie 1.0 Lichtplan Receptie kantoorpand Inspiratie veste. Een voorbeeld van een lichtplan - Versie 1.0 Inleiding Voor u ligt het lichtplan dat wij voor u hebben gemaakt voor uw receptieruimte in het nieuwe kantoorgebouw

Nadere informatie

Kernvraag: Hoeveel licht geven. verschillende lichtbronnen?

Kernvraag: Hoeveel licht geven. verschillende lichtbronnen? Kernvraag: Hoeveel licht geven verschillende lichtbronnen? Naam leerling: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Lichtbronnen Overal om ons heen is licht. Op hoeveel manieren komt dat licht bij

Nadere informatie

LEF LEFLEF LEF LEF LEF

LEF LEFLEF LEF LEF LEF LEF Het productassortiment van INTERLight is uniek. Armaturen worden in eigen beheer ontworpen en op exclusieve basis geproduceerd. Ook light-controls en retrofit lichtbronnen worden volgens deze formule

Nadere informatie

informatieavond 6 juni 2013 dijkstraat en omgeving Inhoud

informatieavond 6 juni 2013 dijkstraat en omgeving Inhoud informatieavond 6 juni 2013 dijkstraat en omgeving Inhoud Werkgrenzen en context Bestrating: materiaalkeuze Informatievoorziening, entrees winkelgebied en thema-routes Visie Verlichting Binnenstad Reclame-uitingen,

Nadere informatie

BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 2 VERLICHTINGSTECHNIEK

BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 2 VERLICHTINGSTECHNIEK BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 2 VERLICHTINGSTECHNIEK INHOUDSOPGAVE 1 TECHNIEK VERLICHTING... 3 2 DAGLICHT EN KUNSTLICHT... 3 3 ENKELE TECHNISCHE BEGRIPPEN... 4 3.1 Lichtstroom... 4

Nadere informatie

Wegen. Foto: N374 in Borger. Gebiedsontsluitingsweg binnen de kom. Gemeente Borger-Odoorn besluit gemeenteraad: 8 maart 2018; nr. 18.

Wegen. Foto: N374 in Borger. Gebiedsontsluitingsweg binnen de kom. Gemeente Borger-Odoorn besluit gemeenteraad: 8 maart 2018; nr. 18. Wegen We kennen diverse soorten wegen in onze gemeente die beschreven staan in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVPP) Dit zijn: - Stroomwegen, bijvoorbeeld de N34; - Gebiedsontsluitingswegen,

Nadere informatie

LED. begrippen kleur levensduur rendement besparing

LED. begrippen kleur levensduur rendement besparing LED begrippen kleur levensduur rendement besparing LED begrippen kleur levensduur rendement besparing De laatste jaren heeft led een enorme groei gemaakt, in zowel de techniek als op het gebied van verkoop.

Nadere informatie

Hoendiep Meubelboulevard

Hoendiep Meubelboulevard Hoendiep Hoendiep Meubelboulevard Meubelboulevard Meubelboulevard Hoendiep bestrating gevelbeelden sfeerverlichting Vrolijk beleving indeling openbaar gebied Concept kleur & vrolijkheid Eenheid creëren

Nadere informatie

Hotel Lobby Preston Palace

Hotel Lobby Preston Palace Hotel Lobby Preston Palace [ interieur ] Een hotel lobby met een knipoog naar Las Vegas STUDIO Met 325.000 unieke bezoekers per jaar, één van de grootste leisure-hotels van Nederland Van 1960 tot 1987

Nadere informatie

Lichtvervuiling boven Amsterdam. Publieksrapport

Lichtvervuiling boven Amsterdam. Publieksrapport Lichtvervuiling boven Amsterdam Publieksrapport -2- AMSTERDAM DUURZAAM Amsterdam heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en neemt daarom verschillende maatregelen om energie te besparen. Een van de

Nadere informatie

Hoe moet het: gokt u ernaar of weet u het?

Hoe moet het: gokt u ernaar of weet u het? Kleine parkeergarage Kleine parkeergarages bevinden zich in woongebouwen of zakenhotels. De afmetingen van de ruimte zijn kleiner en er is geen tdurend verkeer: dat neemt toe in de ochtend en de avond

Nadere informatie

Memo Projectnummer: 14-045 Projectnaam: Witteveense Boys 87

Memo Projectnummer: 14-045 Projectnaam: Witteveense Boys 87 Onderwerp : sadvies. advies Witteveense Boys 87 Tijdens de opname is geconcludeerd dat de verlichtingsinstallatie erg verouderd is, gezien de staat van de armaturen, is het verlichtingsadvies gebaseerd

Nadere informatie

Matthias Botterman 1D1 Stedelijke ontwikkeling en woonbeleid. Lichtplan Gent

Matthias Botterman 1D1 Stedelijke ontwikkeling en woonbeleid. Lichtplan Gent Lichtplan Gent Het lichtplan Oorsprong In 1998 werd door het stadsbestuur van Gent de beslissing genomen om het lichtplan in te voeren. Dit als steun aan de initiatieven die het commerciële leven in de

Nadere informatie

bel voor info: 0031 (0)6 57996684

bel voor info: 0031 (0)6 57996684 bel voor info: 0031 (0)6 57996684 OF SURF NAAR: bel voor info: 0031 (0)6 57996684 www.sammelsliftservice.nl led een revolutie... Daarom is nu het moment aangebroken voor de introductie van een nieuwe verlichtingsbron.

Nadere informatie

VERLICHTING. Boek1, H8 p. 77 t/m p. 206

VERLICHTING. Boek1, H8 p. 77 t/m p. 206 VERLICHTING Boek1, H8 p. 77 t/m p. 206 Licht Licht is nodig om dingen te kunnen zien Belangrijke rol in perceptie van kleuren, sfeer en ruimte Toename van licht, pupil wordt kleiner Afname van licht, pupil

Nadere informatie

Warm licht zonder compromissen op lichtkwaliteit

Warm licht zonder compromissen op lichtkwaliteit PHILIPS LED Lamp (dimbaar) 8,5 W (45 W) E27 Flame Dimbaar Warm licht zonder compromissen op lichtkwaliteit De LED Flame lampen van Philips geven een prachtig, warm lichteffect en gaan uitzonderlijk lang

Nadere informatie

een slimme keuze Veel licht en toch een voordelige energiefactuur:

een slimme keuze Veel licht en toch een voordelige energiefactuur: REG Spaarlampen Spaarlampen...... een slimme keuze een slimme keuze Veel licht en toch een voordelige energiefactuur: dat lijkt een tegenspraak. Toch is dat niet zo. Vandaag is het perfect mogelijk om

Nadere informatie

1) Waar op letten bij het opstellen van een verlichtingsplan? (tekst van interieurdesigners.be)

1) Waar op letten bij het opstellen van een verlichtingsplan? (tekst van interieurdesigners.be) Welke verlichting Alvorens de ruwbouw aan te vatten, dient u best een idee te hebben van de verlichting. Als je samen met ons je elektriciteitsplan hebt ingetekend, dan zullen we je ook het nodige licht

Nadere informatie

Fotosynthese kun je het beste begrijpen als je uitgaat van onze ademhaling. Het is namelijk het omgekeerde.

Fotosynthese kun je het beste begrijpen als je uitgaat van onze ademhaling. Het is namelijk het omgekeerde. Licht Inleiding Alles draait om energie. Zonder energie is er geen leven. Dit geldt voor mens, dier en plant. Omdat alle energie, direct of indirect, van het zonlicht komt kun je daarom stellen dat licht

Nadere informatie

Overstappen naar energiezuinige lichtbronnen

Overstappen naar energiezuinige lichtbronnen Overstappen naar energiezuinige lichtbronnen Productinformatie Folder 68 18.7 Hoe gebruikt u deze folder? Blader door de pagina s om naar de productcategorie te gaan die u zoekt. Daar vindt u de beste

Nadere informatie

Plannen voor uw gevel of winkelpui? Regel het samen met de gemeente! gemeente T i e l

Plannen voor uw gevel of winkelpui? Regel het samen met de gemeente! gemeente T i e l Plannen voor uw gevel of winkelpui? Regel het samen met de gemeente! gemeente T i e l Vóór u met (ver)bouwen begint Bent u van plan uw winkelpui te vernieuwen? Wilt u gevelreclame aanbrengen? Of een rolluik?

Nadere informatie

!!!! " #$%&'( ) *! +!$%&$, )!!+#! *!! $%&'(! $%&$, -! $%&'(!*# $%&$, *!.$%&'(!!# $%&$, * *! **!!! #. % 1!!2 1 ) #+2! 2!

!!!!  #$%&'( ) *! +!$%&$, )!!+#! *!! $%&'(! $%&$, -! $%&'(!*# $%&$, *!.$%&'(!!# $%&$, * *! **!!! #. % 1!!2 1 ) #+2! 2! " #$%&'( ) * +$%&$, ) +# * $%&'( $%&$, - $%&'( *# $%&$, *.$%&'( # $%&$, * /$%&'( # - 00 )+- #* * ** # $%&'( #. % 1 2 1 ) #+2 2 . $%&$, # * 3 3 #* )$%&4& + - * #. 0* * 0)$%&$, +.* # 56 # * ) + # - ** #

Nadere informatie

Het is de inhoud die het verschil maakt

Het is de inhoud die het verschil maakt PHILIPS LED Spot (dimbaar) 4 W (35 W) GU10 Koelwit Dimbaar Het is de inhoud die het verschil maakt Met zijn mooie vormgeving en vertrouwde afmetingen is deze LED-spot de perfecte duurzame vervanger voor

Nadere informatie

De juiste verlichting maakt ieder moment perfect

De juiste verlichting maakt ieder moment perfect PHILIPS LED Lamp (dimbaar) 11 W (75 W) E27 WarmGlow Dimbaar De juiste verlichting maakt ieder moment perfect LED-lampen van Philips dimmen met een warme gloed en bieden een geheel nieuwe ervaring. Deze

Nadere informatie

Duncan Retail. energieverbruik. investering

Duncan Retail. energieverbruik. investering Duncan Retail Duncan Retail Speciaal voor toepassing in winkels, (auto)showrooms en kantoren is de Duncan ontwikkeld. Door zijn vormgeving verlicht de Duncan zeer gelijkmatig de gangpaden, de schappen

Nadere informatie

LUX op energiezuinige stand

LUX op energiezuinige stand Seminaire Duurzame gebouwen LUX op energiezuinige stand 5 maart 2015 Leefmilieu Brussel Cases Relighting Ingrid VAN STEENBERGEN, Zaakvoerder Adviesbureau voor verlichting ODID Vervangen door Catherine

Nadere informatie

Led-lampen Revolutionaire verlichting

Led-lampen Revolutionaire verlichting KOOPHULP Led-lampen Revolutionaire verlichting Led-verlichting maakt een duurzame levensstijl eenvoudig, aantrekkelijk en betaalbaarder. Led-lampen verbruiken een stuk minder energie, ze hebben een aansprekende

Nadere informatie

Beschrijving. Hoe weet u of u conventionele TL hebt?

Beschrijving. Hoe weet u of u conventionele TL hebt? Beschrijving Vaak is de basisverlichting in een bedrijf TL-verlichting. Daarbij wordt het energieverbruik veroorzaakt door de TL-buis én het voorschakelapparaat (ook wel starter genoemd). Er zijn zuinige

Nadere informatie

De leeromgeving op school is het allerbelangrijkste voor het welzijn van de leerlingen en hun leercapaciteiten.

De leeromgeving op school is het allerbelangrijkste voor het welzijn van de leerlingen en hun leercapaciteiten. Relighted.nl Het belang van de leeromgeving De leeromgeving op school is het allerbelangrijkste voor het welzijn van de leerlingen en hun leercapaciteiten. Sommige kinderen vinden leren gemakkelijk, andere

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie

Quickscan energiebesparing

Quickscan energiebesparing Quickscan energiebesparing Golf Club Zeegersloot Kromme Aarweg 5 Alphen a/d Rijn Samen op weg naar 30% besparing! ~ 1 15 maart 2013 Inleiding Als relatie van etb a. hogenes bv heeft u gebruik gemaakt van

Nadere informatie

endless light led lighting for professionals

endless light led lighting for professionals endless light led lighting for professionals endless light led lighting for professionals Editie II Colofon endless light IdFrm B.V. Hempenserweg 23 8935BC Leeuwarden Nederland Telefoon: +(31)(0)58 215

Nadere informatie

Kunst zien zoals kunst bedoeld is

Kunst zien zoals kunst bedoeld is Lighting Case study Kunst zien zoals kunst bedoeld is Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam Genieten van kleuren als bij daglicht Veel kunstwerken worden vervaardigd bij daglicht. Dan verdienen ze het

Nadere informatie

Oefening 2: Lichtplan

Oefening 2: Lichtplan EERSTE JAAR BACHELOR IN DE MAKELAARDIJ Oefening 2: Lichtplan LAMBRECHTS GWENDOLIEN STEDELIJKE ONTWIKKELING EN WOONBELEID LECTOR: JANSSENS DIETER ACADEMIEJAAR 2014-2015 Gent is absoluut een pionier in Vlaanderen,

Nadere informatie

Studie Luifels Jan Evertsenstraat d.d. 21 Februari 2013

Studie Luifels Jan Evertsenstraat d.d. 21 Februari 2013 Studie Luifels Jan Evertsenstraat d.d. 21 Februari 2013 Van der Schaar Investments B.V. Ir. K.H. van der Schaar Jeroen de Vries Architecten Colofon Opdrachtgever: Van der Schaar Investments B.V. ir. K.H.

Nadere informatie

I+D. belevingsgericht ontwerpen voor de zorg

I+D. belevingsgericht ontwerpen voor de zorg I+D belevingsgericht ontwerpen voor de zorg ONDERZOEK RUIMTE VOOR VERGETELHEID Van 2012 t/m 1014 heeft I+D een ontwerpend onderzoek uitgevoerd naar de invloed van de omgeving op het welzijn van ouderen

Nadere informatie

Met IRC halogeenlampen maakt u dag én nacht indruk op uw klanten: dus u bespaart dubbel.

Met IRC halogeenlampen maakt u dag én nacht indruk op uw klanten: dus u bespaart dubbel. www.osram-benelux.com Met IRC halogeenlampen maakt u dag én nacht indruk op uw klanten: dus u bespaart dubbel. Met IRC-halogeenlampen van OSRAM bespaart u tot 65% aan kosten. IRC: de techniek maakt het

Nadere informatie

ENERGIE ZUINIGE VERLICHTING LED VERLICHTING

ENERGIE ZUINIGE VERLICHTING LED VERLICHTING ENERGIE ZUINIGE VERLICHTING LED VERLICHTING ENERGIEBESPARING LEVENSDUUR MILIEU BETROUWBAARHEID RETURN OF INVESTMENT GESCHIEDENIS De Russische wetenschapper Oleg Losev ontdekte reeds halverwege de jaren

Nadere informatie

Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten

Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten 1. Inleiding Op het gebied van licht zijn er veel ontwikkelingen, zoals de opkomst van led. Daarnaast bepalen steeds meer niet-gemeentelijke

Nadere informatie

Woongebieden. Foto: Gorenweg in Buinen. Lantaarnpaal schijnt volop in het huis. Dat kan anders.

Woongebieden. Foto: Gorenweg in Buinen. Lantaarnpaal schijnt volop in het huis. Dat kan anders. Woongebieden In de gemeente hebben we 25 kernen die allemaal verschillend zijn. Ook de woongebieden in deze kernen zijn anders. Dit wordt onder andere bepaald door de datum van aanleg van de woongebieden,

Nadere informatie

Beste LED, beste prijs!

Beste LED, beste prijs! Beste LED, beste prijs! Warm wit licht Warm wit licht Zuinig & duurzaam Zuinig & duurzaam Levendige kleuren Levendige kleuren ? Wist je dat...... de marktomzet in LED met % gegroeid is t.o.v. vorig jaar...

Nadere informatie

Heijplaat, RDM terrein = Sport Educatie & vrije tijd

Heijplaat, RDM terrein = Sport Educatie & vrije tijd Heijplaat, RDM terrein = Sport Educatie & vrije tijd De stad Rotterdam is onlosmakelijk met zijn haven verbonden. De geschiedenis leert dat met de groei van de stad de haven activiteit even zo meegroeit.

Nadere informatie

Bedrijf X. Besparingsanalyse. Datum: 13 november 2014. Van A tot LED Alpherbrink 1 2741 MH Waddinxveen. info@vanatotled.

Bedrijf X. Besparingsanalyse. Datum: 13 november 2014. Van A tot LED Alpherbrink 1 2741 MH Waddinxveen. info@vanatotled. Bedrijf X Besparingsanalyse Datum: 13 november 2014 Van A tot LED Alpherbrink 1 2741 MH Waddinxveen info@vanatotled.nl 0182 76 00 33 www.vanatotled.nl Kvk: 57479054 Inleiding U heeft er vast wel eens over

Nadere informatie

E-book Presenteren met

E-book Presenteren met E-book Presenteren met PowerPoint Inleiding In dit E-Book staan diverse waardevolle tips die heel goed pas kunnen komen tijdens het maken en de uitvoering van een PowerPoint presentatie. Als je deze tips

Nadere informatie

Surfaces. Surfaces, (dynamische) wanden die een interieur bepalen

Surfaces. Surfaces, (dynamische) wanden die een interieur bepalen Surfaces Surfaces, (dynamische) wanden die een interieur bepalen Ledverlichting wordt steeds vaker geïntegreerd in interieurs, stands en architectuur. Statische en dynamische verlichting van wit tot RGB

Nadere informatie

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Portfolio Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Kavelwoning.nl de website met moderne zelfbouw woningen voor particulieren Kavelwoning.nl is opgezet door met als doel om het woningaanbod voor particulieren

Nadere informatie

CURSUS INTERIEURSTYLING

CURSUS INTERIEURSTYLING CURSUS INTERIEURSTYLING WWW.I-LEARNING.BE DEEL 3: VERLICHTING Inleiding Licht is één van de belangrijkste en meest onmisbare en essentiëelste element voor het functioneren en het welbehagen van de mens.

Nadere informatie

Shoebaloo Koningsplein

Shoebaloo Koningsplein Shoebaloo Koningsplein Shoebaloo Koningsplein Shoebaloo is bekend van de high-end designer schoenen en accessoires, en heeft diverse locaties in Amsterdam en Nederland. De dames flagship store van Shoebaloo

Nadere informatie

Ontdek het grote voordeel van renoveren: bespaar tot 90% op energiekosten!

Ontdek het grote voordeel van renoveren: bespaar tot 90% op energiekosten! Ontdek het grote voordeel van renoveren: bespaar tot 90% op energiekosten! Het voordeel van renoveren Bespaar tot 90% op energiekosten www.energiereductie.nu Veko lichtsystemen geproduceerd na 1976 kunnen

Nadere informatie

Besparen in stijl 16351/93/16

Besparen in stijl 16351/93/16 PHILIPS EcoMoods Wandlamp Bridge antraciet Besparen in stijl Geniet van luie avonden in de tuin met deze elegante antracietkleurige wandlamp. Het warmwitte licht is uitnodigend, waardoor deze lamp ideaal

Nadere informatie

Bijlage 1 bij Beleidsplan Openbare verlichting

Bijlage 1 bij Beleidsplan Openbare verlichting Bijlage 1 bij Beleidsplan Openbare verlichting Gemeente Deurne Versie: V1_0 Status: Definitief 10 december 2014 Deze bijlage behoort bij het Beleidsplan Openbare Verlichting Deurne. Colofon Beleidsplan

Nadere informatie

De juiste verlichting maakt ieder moment perfect

De juiste verlichting maakt ieder moment perfect PHILIPS LED Spot (dimbaar) 5 W (50 W) GU10 Warmwit Dimbaar De juiste verlichting maakt ieder moment perfect Philips LED-spots dimmen met een warme gloed en bieden een geheel nieuwe ervaring. Deze Philips

Nadere informatie

Energie bespaartips van Woningstichting Bergh

Energie bespaartips van Woningstichting Bergh Energie bespaartips van Woningstichting Bergh Energietips van Woningstichting Bergh - 1 Op tijd omlaag is geld besparen U kunt ook besparen in een energiezuinige woning U woont in een woning van Woningstichting

Nadere informatie

Catalogue Philips Lighting '19. LED lampen en buizen. Products. LED-kaarslampen en -kogellampen

Catalogue Philips Lighting '19. LED lampen en buizen. Products. LED-kaarslampen en -kogellampen Products Catalogue Philips Lighting LED lampen en buizen LED-kaarslampen en -kogellampen De in deze brochure vermelde brutoprijzen en specificaties zijn geldig vanaf 15 juni 2019 tot de volgende uitgave.

Nadere informatie

Energie zuinigeverlichting voor de agrarische sector

Energie zuinigeverlichting voor de agrarische sector Energie zuinigeverlichting voor de agrarische sector waarom is energiezuinige verlichting interessant voor u? op dit moment heeft nog ongeveer 79% van de veehouders verouderde tl of gasontladingsverlichting

Nadere informatie

Stedelijke ontwikkeling taak 2: lichtplan Gent

Stedelijke ontwikkeling taak 2: lichtplan Gent Stedelijke ontwikkeling taak 2: lichtplan Gent Dries Cosijns Joachim Verstuyft Wie is Roland Jéol? In 1989 ontwierp De Franse atelier Roland Jéol het eerste lichtplan van de hele wereld voor de stad Lyon.

Nadere informatie