Kwartaalrapportage Dieptepilot Opleiden in de School

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kwartaalrapportage Dieptepilot Opleiden in de School"

Transcriptie

1 Kwartaalrapportage Dieptepilot Opleiden in de School Periode van 1 juli tot en met 30 september 2007 Projecttitel Partners in opleiden, De professionele opleidingsschool Projectnummer 133 Penvoerder Stichting Alliantie Voortgezet Onderwijs voor Nijmegen en het Land van Maas en Waal Ingevuld door M. Jansen Functie Projectleider Telefoonnummer adres m.jansen@alliantievo.nl Deze voortgangsrapportage bouwt voort op de voorafgaande rapportages. De belangrijkste zaken daaruit zijn opnieuw beknopt geformuleerd, zoals afgesproken tussen de heren De Boer (KPMG) en Peperkamp (vroegere projectleider). Nieuwe ervaringen en stand van zaken zijn vet/cursief toegevoegd. A. Successen en knelpunten 1. Beschrijf de in de afgelopen periode geleerde lessen en / of good practices die volgens u van belang zijn voor het succesvol tot stand komen van opleiden in de school. Opleiden: o De leerarrangementen op de opleidingsscholen staan voor een groot gedeelte op papier. Dit biedt duidelijkheid voor begeleider en student. o De leerarrangementen worden momenteel op een website geplaatst, om daarna door andere scholen te worden uitgeprobeerd en geëvalueerd. o Criteria leerwerktaken worden duidelijker omschreven. o De opleidingsscholen ontwikkelen gezamenlijk nieuwe leerarrangementen voor opleidingsfasen waar nog geen arrangementen voor waren. o Meer aandacht voor vertaling van wat in de expertisegroepen wordt afgesproken naar de deelnemende organisaties: communicatie, informatie, afspraken. Om dit te verbeteren is de directie van het opleidingsinstituut als lid op genomen in de stuurgroep. Tevens is met de directie een plan gemaakt om de verbinding tussen binnenschools en buitenschools leren te leggen: een bijeenkomst met vakdocenten en docenten onderwijskunde om de gemaakte leerwerktaken te positioneren in de opleiding, te ontdekken hoe het binnenschools leren kan aanpassen aan het buitenschools leren. Verder denken we aan uitwisseling en verbetering van: vakinhoudelijke competenties en netwerken, lesgeven op het VMBO, opleiden van onbevoegden en toetsen en assessment. o Als vervolg op leerwerktaken en leerarrangementen nu ook meer aandacht voor de visie op opleiden en de opleidingsschool. Opleidingsconcept / lange termijn visie in ontwikkeling.

2 Onderzoek: o In het eerste jaar van de pilot hebben op vier scholen docenten en LIO ers onderzoeken opgestart onder deskundige leiding van de HAN. De organisatie van onderzoekstages is aangepast om dit te kunnen realiseren. o In het 2e jaar heeft een 5e school zich aangesloten bij de projectgroep. o De lerarenopleiding ontwikkelt een module onderzoekvaardigheden die in het voorjaar aangeboden gaat worden aan opleidingsdocenten van de overige scholen en andere belangstellenden uit het veld. o Samen met andere dieptepilots is gestart met een onderzoek naar de kwaliteit van onze opleidingsscholen. Er zijn in dit kader een vijftal inspirerende bijeenkomsten geweest met resp. rectoren, afdelingsleiders, ABS ers, ABI -ers en SPD ers over de kwaliteit van een opleidingsschool. Hieruit maakt Miranda Timmermans (medewerker / promovenda HAN) een model om de kwaliteit van opleidingsscholen te meten. Eerste tussenrapportage van dit onderzoek wordt in oktober besproken in werkgroep / projectgroep en stuurgroep. o Integrale gemeenschappelijke afspraken tussen opleidingsinstituut en opleidingsscholen vereisen ook de betrokkenheid van het management van het opleidingsinstituut. Er ligt een ontwikkelingsconvenant, waarin nieuwe afspraken opgenomen worden tussen opleidingsinstituut en opleidingsscholen. Dit convenant wordt tussentijds waar nodig aangepast. Imago: o Er is een module opleiden in de school ontwikkeld, die momenteel op één van de scholen gegeven wordt aan Havo/VWO-leerlingen uit de bovenbouw. o Hieraan gekoppeld is een tutor-systeem, waarin bovenbouwleerlingen onderbouw leerlingen begeleiden. Met de uitvoering ervan is op 3 scholen gestart. De volgscholen starten in de tweede helft van het schooljaar Ook de LIO s worden hierbij betrokken. o Er is een communicatieplan en systematische begeleiding voor geïnteresseerden in het lerarenberoep. Dit plan wordt bijgesteld. o Concept programmavoorstel oriëntatie- en snuffelstages opgesteld. Dit onderdeel wordt gecombineerd met communicatie en PR. o Er is een plan van samenwerking tussen de opleidingen en de scholen m.b.t. de werving van studenten en zij-instromers. Wordt uitgewerkt. IPB: o De EG IPB is opgegaan in de interne beleidsgroep Personeel van de Alliantie. Pos. effect: acties van werkgroep en IPB worden goed op elkaar afgestemd. Vanuit de doelstellingen van het project wordt IPB verder ontwikkeld. o De nieuwe opzet voor de kaderregeling gesprekkencyclus is gereed en goedgekeurd door rectorenraad en bestuur. o Procedure en volumeafspraken m.b.t. stagiaires van de ILS is opgesteld. o Aanpassing Kweekvijvertrajecten aan fenomeen opleidingsschool in voorbereiding. Geldt ook voor aanpassing Leergang Hoger Management. o Notitie loopbaanontwikkeling docenten/ professionalisering in voorbereiding. o In samenwerking met het ROC wordt scholing ontwikkeld voor onderwijsassistenten.

3 Vertaling naar staande organisaties: o Het project is aanleiding geweest om de bestaande procedure om stagiaires te werven aan te passen. Er is nu een afspraak dat het opleidingsinstituut 20% van haar studenten reserveert voor de projectscholen. Deze studenten zijn evenredig verdeeld over de vakgebieden. o Vanuit een ontwikkelingsconvenant bereidt de projectleider met de opleidingsscholen en het opleidingsinstituut de afspraken voor, die nodig zijn tijdens en na het project. o Niet sneller lopen dan mogelijk is. Het project is veelomvattend. Met name de samenwerking opleidingsinstituut - professionele opleidingsscholen op alle niveaus, het vaststellen van en scholen voor LC-LD functies, het creëren van een onderzoekshouding in de opleidingscholen en profilering van opleidingsscholen op de arbeidsmarkt - vereisen een verandering in denken en cultuur. o Op 13 juni is er een manifestatie geweest waarin het project zich gepresenteerd heeft. Er waren 50 deelnemers. Van alle scholen waren de sleutelfiguren bij opleiden in de school aanwezig, naast een aantal extern geïnteresseerden. Er waren levendige workshops, waarin uitgewisseld werd. Volgende keer willen we gericht SPD ers en studenten werven. o M.b.t. de rol van het middenmanagement bij het project heeft een aparte conferentie plaatsgevonden op 27 september jl. Uitnodiging, agenda en verslag worden als bijlage toegevoegd. o Het Citadelcollege is opgenomen in het project. Deze nieuwe school is als afsplitsing van een van de deelnemende scholen opgestart aan het begin van dit schooljaar. De school is opgenomen in diverse deelprojecten en krijgt extra aandacht van de projectleider in de resterende tijd van het project. o De projectleiders van 4 dieptepilots die met hetzelfde opleidingsinstituut werken, hebben besloten afstemmingsbijeenkomsten te organiseren. De eerste hiervan heeft reeds plaatsgevonden. Onderwerpen: uitwisseling van geschikte formats voor rapportages e.d., knelpunten in projecten, samenwerking met de lerarenopleiding, voorbereiding eindrapportage. 2. Beschrijf de knelpunten (financiële, organisatorische en algemene), die u in de afgelopen periode bent tegengekomen bij het uitvoeren van het project. Organisatorisch: Vertaling naar de werkorganisaties. Blijvend punt van aandacht. We zoeken oplossingen in de vorm van meer aandacht voor onderlinge uitwisseling en de inzet van een vaste contactpersoon naar beide instituten. Binnen het project wordt vanuit opleidingsschool en opleidingsinstituut de intentie uitgesproken om tot een partnerschap te komen. Dit heeft in juni geleid tot sluitende afspraken. Noodzakelijke wisselingen van een aantal deelnemers aan werkgroepen, bij aanvang van het nieuwe schooljaar: kost tijd. Het is tegelijkertijd een voordeel dat meer werknemers kennis krijgen van en een rol vervullen in het project. Per nieuwe (interim-)directeur bij de 1 e -graads lerarenopleiding.

4 Goede afspraken m.b.t. samenwerking punt van aandacht. Nieuwe projectleider t.g.v. aanstelling Erik Peperkamp als conrector bij een van de deelnemende scholen. Overname werkzaamheden kost tijd. Inhoudelijk geen probleem; overname krijgt voldoende aandacht en ondersteuning PL is niet gewijzigd. Financieel: Discussie over uitwerking van het project in financiële consequenties voor het opleidingsinstituut. Verder viel de accountantscontrole nu vlak na de start van het project. Accountant vereist uitgebreid systeem van declaratie. Scholen komen voor het eerst in aanraking met tijdschrijven en leren te verantwoorden. B. Kennisdeling 1. Welke informatie zou u graag ontvangen van / welke vragen zou u willen stellen aan KPMG, het ministerie van OCW, of uw collega deelnemers? Zie vorige kwartaalrapportages. C. Stand van Zaken Beschrijf de stand van zaken aan de hand van de volgende vijf vragen: * Luidt het antwoord op een vraag Ja, dan graag hieronder een toelichting. 1. Wijkt het project inhoudelijk af van het projectplan? Nee* 2. Zijn er afwijkingen ten aanzien van de planning (mijlpalen en activiteiten)? Ja* Zie vorige kwartaalrapportages. 3. Zijn er organisatorische afwijkingen (projectstructuur / team)? Ja* Zie vorige kwartaalrapportages 4. Zijn er afwijkingen ten aanzien van de financiële planning (begroting)? Ja*

5 o Zie vorige kwartaalrapportage + brief Erik Peperkamp van 10 sept. 07. In de praktijk blijkt voor het onderzoeksdeel meer tijd nodig te zijn en voor het opleidingsdeel minder. We zijn voornemens om 350 uur in de begroting te verschuiven van curriculumontwikkeling/faciliteren opleiden naar de posten expertisegroep leren, werken en onderzoek en uitvoeren onderzoek. Tot nu toe hebben we hierop geen reactie uwerzijds ontvangen. Mogen we hieruit afleiden dat u tegen de verschuiving geen bezwaar maakt? o In vergelijking met de oorspronkelijke begroting gaat er een groter deel van de middelen naar het opleidingsinstituut. Zij worden integraal betrokken bij de opzet van de praktijkopleiding. 5. Zijn er afwijkingen met betrekking tot de informatievoorziening/communicatie? Ja* o Het is zaak om de verschillende deelprojecten goed op elkaar af te stemmen en de professionele opleidingsschool te laten inbedden op de werkvloer bij alle partners. Dit betekent meer aandacht voor onderlinge uitwisseling en informatievoorziening in dit stadium van het project. D. Overige opmerkingen Heeft u nog overige vragen of opmerkingen? o De versterking van het buitenschools leren vergt meer tijd van de ABS er en SPD er. Hoe kan dit financieel gewaarborgd worden na het einde van het project (augustus 2008)? o Aan deze rapportage wordt als bijlage de laatste versie toegevoegd van de stand van zaken rondom stageplaatsen. o Start van het project na begin van het school- en academisch jaar (t.g.v. late toekenning subsidie), tussentijdse overname projectleiding, opsplitsing ILS, nieuwe directeur ILS RU, inwerken nieuwe projectdeelnemers: al dit soort zaken kost tijd. De tijdsdruk mag o.i. niet leiden tot afraffelen van producten. Daarom graag overleg over de vraag of met dezelfde middelen het tijdpad verlengd mag worden. o Tijdig overleg noodzakelijk met het Ministerie van Onderwijs over hoe de resultaten van dit project geborgd zullen worden.

Stimuleringsregeling regionale aanpak lerarentekort voortgezet onderwijs

Stimuleringsregeling regionale aanpak lerarentekort voortgezet onderwijs Stimuleringsregeling regionale aanpak lerarentekort voortgezet onderwijs Format projectplan tranche 2018-2019... Indienen voor 1 februari 2018 Op www.voion.nl vindt u informatie over de voorwaarden van

Nadere informatie

Actiepunt: Uit: Producten Start Afronding Project/ Wie? Status per 01 juni 2006

Actiepunt: Uit: Producten Start Afronding Project/ Wie? Status per 01 juni 2006 Missie, visie, kernwaarden, Vaststellen visie en Augustus Januari mijlpaal 1 missie De notitie Visie, missie & Strategie is door de raad op 29-09 05 vastgesteld. De notitie is op basis van gesprekken in

Nadere informatie

INNOVATIEIMPULS ONDERWIJS (IIO)

INNOVATIEIMPULS ONDERWIJS (IIO) Format en leidraad ten behoeve van het uitvoeren van artikel 26 van de regeling IIO (tussentijdse audit) 1. De school die subsidie ontvangt voor de uitvoering van een projectplan in het kader van de regeling

Nadere informatie

1. De opbrengsten van de aanbevelingen van de commissie Bruijn

1. De opbrengsten van de aanbevelingen van de commissie Bruijn Bestuurlijke afspraken tussen de HBO-raad en de Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, naar aanleiding van het advies Vreemde ogen dwingen van de Commissie externe validering examenkwaliteit hoger

Nadere informatie

Partners in opleiden. Projectplan Alliantie Voortgezet Onderwijs / Notre Dame des Anges

Partners in opleiden. Projectplan Alliantie Voortgezet Onderwijs / Notre Dame des Anges Partners in opleiden - De professionele opleidingsschool - Projectplan Alliantie Voortgezet Onderwijs / Notre Dame des Anges Projectplan in het kader van de Overbruggingsjaar Subsidieregeling Dieptepilot

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst ten behoeve van de Academische Opleidingsschool Amsterdam (AcOA)

Samenwerkingsovereenkomst ten behoeve van de Academische Opleidingsschool Amsterdam (AcOA) Samenwerkingsovereenkomst ten behoeve van de Academische Opleidingsschool Amsterdam (AcOA) De ondertekenende partijen, De Montessori Scholengemeenschap Amsterdam (MSA, penvoerder), in het bijzonder het

Nadere informatie

Partners in opleiden

Partners in opleiden Partners in opleiden - De professionele opleidingsschool - Projectplan Alliantie Voortgezet Onderwijs Voortgezet Onderwijs / Notre Dame des Anges Projectplan in het kader van de Subsidieregeling Dieptepilot

Nadere informatie

1. Omschrijving plan overbruggingsjaar

1. Omschrijving plan overbruggingsjaar 1. Omschrijving plan overbruggingsjaar De scholen voor voortgezet onderwijs in oostelijk West-Friesland hebben in samenwerking met de lerarenopleidingen in de periode 2006-2008 inhoud en vorm gegeven aan

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan 2017-2018 Cluster Oudenbosch, Zegge, Bosschenhoofd Cluster Oudenbosch, Zegge, Bosschenhoofd maakt deel uit van: Onderwijskundig jaarplan Jaar 2017-2018 Cluster Oudenbosch, Zegge,

Nadere informatie

De rol van de middenmanager in het opleiden in de school

De rol van de middenmanager in het opleiden in de school Verslag Miniconferentie Opleiden in de school d.d. 27 september 2007 Dit verslag is een compilatie van deelverslagen van de verschillende werkgroepen, door Amber Baetens. De rol van de middenmanager in

Nadere informatie

Onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool 1 Informerend document voor de Alliantie / Notre Dame des Anges

Onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool 1 Informerend document voor de Alliantie / Notre Dame des Anges Onderzoek kwaliteit opleidingsschool 1 Onderzoek naar de kwaliteit opleidingsschool 1 Informerend document voor de des Anges Miranda Timmermans Bas van Lanen April, Aanleiding De aanleiding voor dit onderzoek

Nadere informatie

Professionalisering van de werkplekbegeleider

Professionalisering van de werkplekbegeleider Professionalisering van de werkplekbegeleider Kwaliteitsreeks opleidingsscholen Praktijk in zicht STEUNPUNT OPLEIDINGSSCHOLEN PO-R A AD VO-R A AD Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Waarom professionalisering

Nadere informatie

Projectplan 'Lelystad Hoogbegaafd' Pilot arrangement meer- en hoogbegaafde leerlingen primair onderwijs Lelystad

Projectplan 'Lelystad Hoogbegaafd' Pilot arrangement meer- en hoogbegaafde leerlingen primair onderwijs Lelystad Projectplan 'Lelystad Hoogbegaafd' Pilot arrangement meer- en hoogbegaafde leerlingen primair onderwijs Lelystad Inhoud Inleiding 2 Projectopdracht 2 Onderzoeksopdracht 2 Ontwerpvereisten 2 Beoogd resultaat

Nadere informatie

Stimuleringsregeling Oriëntatietrajecten zij-instromers

Stimuleringsregeling Oriëntatietrajecten zij-instromers Stimuleringsregeling Oriëntatietrajecten zij-instromers Format Offerte... Indienen voor 1 november 2018 Op www.voion.nl vindt u informatie over de voorwaarden van deze stimuleringsregeling. Leest u vooral

Nadere informatie

EduDivers Werkplan 2017

EduDivers Werkplan 2017 kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit EduDivers Werkplan 2017 Het jaar 2017 is voor EduDivers een overgangsjaar. De kern van financiering van EduDivers verloopt via de landelijke Onderwijsalliantie

Nadere informatie

Geraadpleegd

Geraadpleegd VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: H. Steijn Tel.nr. : 06-35113525 Geraadpleegd consulent Datum: 13 november 2013 Team: JLV Financieel: Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt.

Nadere informatie

Beleid. Beschrijving trekkersrollen LC en LD. Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Coevorden, Hardenberg e.o. / De Nieuwe Veste

Beleid. Beschrijving trekkersrollen LC en LD. Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Coevorden, Hardenberg e.o. / De Nieuwe Veste 1. Inleiding De koers voor de komende jaren, zoals beschreven in het strategisch beleidsplan 2011-2014 heeft consequenties voor gewenste managementstijl van de school. In de managementvisie 2011-2014 heeft

Nadere informatie

2008 / 2009. Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem

2008 / 2009. Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem 2008 / 2009 Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem. Beste studente, student, Je komt als stagiair, lio, zij-instromer op onze school. Hoe gaat het in zijn

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst ten behoeve van de academische opleidingsschool ROSRijnland

Samenwerkingsovereenkomst ten behoeve van de academische opleidingsschool ROSRijnland Samenwerkingsovereenkomst ten behoeve van de academische opleidingsschool ROSRijnland De ondertekenende partijen, Bonaventuracollege te Leiden Northgo College te Noordwijk Rijnlands Lyceum Sassenheim te

Nadere informatie

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Waalwijk, september 07 Inleiding In de Deelnemersraad van 30 mei zijn afspraken gemaakt over de inzet van het positieve resultaat over 06. Eén van de afspraken

Nadere informatie

Schoolprofiel Notre Dame des Anges

Schoolprofiel Notre Dame des Anges Schoolprofiel Notre Dame des Anges Notre Dame: De kleine school met het grote hart Notre Dame is een kleine en zelfstandige school. Daar hebben we bewust voor gekozen. De school is overzichtelijk en de

Nadere informatie

BUITENHOUT COLLEGE Scholingsplan schooljaar 2015-2016

BUITENHOUT COLLEGE Scholingsplan schooljaar 2015-2016 BUITENHOUT COLLEGE Scholingsplan schooljaar 2015-2016 Scholingsplan Buitenhout College schooljaar 2015-2016 1 1. Inleiding De wettelijke verplichting tot het maken van een scholingsplan is de formele reden

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2018

Nieuwsbrief December 2018 Nieuwsbrief December 2018 Inhoudsopgave 2018 Ook in het afgelopen jaar hebben we weer gemerkt dat het samen opleiden van leerkrachten basisonderwijs ons steeds weer voor nieuwe uitdagingen plaatst. En

Nadere informatie

Inductietraject koppelen aan werkplekleren

Inductietraject koppelen aan werkplekleren Inductietraject koppelen aan werkplekleren Marcelle Hobma Kwaliteitsreeks opleidingsscholen Praktijk In-Zicht STEUNPUNT OPLEIDINGSSCHOLEN PO-R A AD VO-R A AD Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Werkgroepen 6

Nadere informatie

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Professionaliseringsaanbod Pabo 2010 2011 OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Inleiding Nieuw in ons aanbod! Een vervolg op de Post-HBO Coach en opleider in de school!

Nadere informatie

Begeleiding Startende Leraren

Begeleiding Startende Leraren Begeleiding Startende Leraren Afgestudeerd en minder dan twee jaar bevoegd (2015 2017) Melanchthon christelijke scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs Rotterdam en Lansingerland Postbus 28211 3003

Nadere informatie

Implementatieplan functiegebouw Hibin

Implementatieplan functiegebouw Hibin Implementatieplan functiegebouw Hibin Inhoud 1. Aanleiding... 2 2. Planning... 2 3. Invoeren functie-/loongebouw... 3 1. Voorbereiding... 3 2. Opstellen of actualiseren functiebeschrijvingen (01-01-2018

Nadere informatie

Evaluatie jaarplan

Evaluatie jaarplan Evaluatie jaarplan 2016-2017 Beleidsthema s Onderwerp Doelen Bewaking/controle Investering Evaluaties School en Missie en visie 1. De missie en visie van BS de MT Studiemiddagen 1. De missie en visie is

Nadere informatie

Schoolgezondheidsplan BO

Schoolgezondheidsplan BO Schoolgezondheidsplan BO Naam school: Naam en contactgegevens directeur en medewerkers school: Naam en contactgegevens GGD-medewerkers: Naam en contactgegevens overige samenwerkingspartners: Versiedatum:

Nadere informatie

Handreiking Toetsingskaders Opleidingsschool en academische kop 2013

Handreiking Toetsingskaders Opleidingsschool en academische kop 2013 Handreiking Toetsingskaders Opleidingsschool en academische kop 2013 NVAO en OCW 30 augustus 2013 Inhoud 1 Algemeen 3 2 Toelichting op de toetsingskaders 5 3 Werkwijze beoordelingen 6 Bijlage Aanleveren

Nadere informatie

Implementatieplan interactief beleid

Implementatieplan interactief beleid Implementatieplan interactief beleid (juni 2010 t/m mei 2011) Gemeente Weert, 15 juli 2010 Portefeuillehouder interactief beleid: wethouder H. Litjens Regisseur wijkgericht werken: Marianne Schreuders

Nadere informatie

Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1

Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1 Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1 Samenwerking van vijf Gelderse ROC s Organisatiestructuur Overlegstructuur Prestatie indicatoren 1 oktober 2012 Organisatiestructuur RxH Functie: Stuurgroep/klankbord

Nadere informatie

Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Werkbijeenkomst met leden van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak

Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Werkbijeenkomst met leden van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Werkbijeenkomst met leden van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak Datum: 21 april 2009 Tijdstip: 13.00 tot 15.30 Graag nodigen wij u namens Hans Wijers, bestuurder

Nadere informatie

SAMENWERKINGSGROEP OPLEIDINGSSCHOLEN NOORD-HOLLAND - FLEVOLAND SONF

SAMENWERKINGSGROEP OPLEIDINGSSCHOLEN NOORD-HOLLAND - FLEVOLAND SONF SAMENWERKINGSGROEP OPLEIDINGSSCHOLEN NOORD-HOLLAND - FLEVOLAND SONF Aanstellingsbeleid en honorering van studenten, duale studenten, LiO s, studenten educatieve minoren en zij-instromers Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Protocol Werkplekleren Student ESoE. Minor Educatie & Communicatie Variant II

Protocol Werkplekleren Student ESoE. Minor Educatie & Communicatie Variant II Protocol Werkplekleren Student ESoE Minor Educatie & Communicatie Variant II Versie juli 2011 1 Protocol Werkplekleren Minor Educatie & Communicatie Variant I Inleiding Om het werkplekleren zo soepel mogelijk

Nadere informatie

Uitkomsten CFO-bijeenkomst Prestatieafspraken in het HBO

Uitkomsten CFO-bijeenkomst Prestatieafspraken in het HBO Uitkomsten CFO-bijeenkomst Prestatieafspraken in het HBO Eind september ging Deloitte met CFO s uit het hoger onderwijs in gesprek over de uitdagingen om de prestatieafspraken te realiseren, ook al is

Nadere informatie

Allereerst willen wij de stagebegeleiders van harte bedanken voor uw inzet om onze studenten te begeleiden tijdens hun stage in de educatieve minor.

Allereerst willen wij de stagebegeleiders van harte bedanken voor uw inzet om onze studenten te begeleiden tijdens hun stage in de educatieve minor. Inhoudsopgave Voorwoord... 3 De inrichting van de educatieve minor... 4 Randvoorwaarden voor de stage van de educatieve minor... 6 Begeleiding van de stage... 6 Beoordeling van de stage... 7 Toegang tot

Nadere informatie

Opleidingsprofiel Montessoricollege Nijmegen. 2013-2014

Opleidingsprofiel Montessoricollege Nijmegen. 2013-2014 Opleidingsprofiel Montessoricollege Nijmegen. 2013-2014 Je komt als student op onze school. Hoe gaat dat in zijn werk bij ons? Wat kun je verwachten, hoe is de begeleiding, hoe vind je de weg? Onderstaand

Nadere informatie

Professionalisering in het montessori-onderwijs: opleiding, begeleiding en cursussen

Professionalisering in het montessori-onderwijs: opleiding, begeleiding en cursussen Professionalisering in het -onderwijs: opleiding, begeleiding en cursussen Status van deze notitie In deze notitie staan de bevindingen en aanbevelingen van het Montessori kenniscentrum ten aanzien van

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden Concept versie; d.d. 28.01.2014 Inhoud: 1. Verantwoording 2. Doelen en gebruikswaarde van het Communicatieplan 3. Organisatie

Nadere informatie

De verschillende soorten docentenstages Uitgangspunten Organisatie

De verschillende soorten docentenstages Uitgangspunten Organisatie Voorwoord In onze regio is het organiseren van een docentenstage nog geen gemeengoed. Scholen hebben hun ideeën hierover, gaan er verschillend mee om of zelfs geheel niet. Docentenstages echter zijn onontbeerlijk

Nadere informatie

1 Opening Vergadering De voorzitter opent de vergadering om 21:20 uur GMR JLGroep Notulen Vastgesteld

1 Opening Vergadering De voorzitter opent de vergadering om 21:20 uur GMR JLGroep Notulen Vastgesteld Notulen: 21-1-2019 Status: Vastgesteld. Aanwezig: Marius (Bestuurder), Rendierhof: Susan, Jacqueline, Arthur, Harold Huibeven: Carien (voorzitter), Nathalie, Lauran Driecant: Karin, Simone Vooroverleg:

Nadere informatie

Op weg naar de (academische) opleidingsschool

Op weg naar de (academische) opleidingsschool Discussienota Nationalgeographic.nl Adviescommissie ADEF OidS Mei 2014 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Uitgangspunten Samen Opleiden 2. Ambities van (academische) opleidingsscholen 3. Concept Samen Opleiden

Nadere informatie

Communicatie & Plan van aanpak 1.6 Veranderen met Visie. Fase 3 Augustus 2013/augustus 2016

Communicatie & Plan van aanpak 1.6 Veranderen met Visie. Fase 3 Augustus 2013/augustus 2016 Communicatie & Plan van aanpak 1.6 Veranderen met Visie Fase 3 Augustus /augustus 2016 Sjoerd Sol/Adrie Bolijn 30-10- 1. Inleiding Het communicatieplan beschrijft op hoofdlijnen de communicatiestrategie

Nadere informatie

DEELPROJECTPLAN ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO (OOR-ZWN)

DEELPROJECTPLAN ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO (OOR-ZWN) DEELPROJECTPLAN ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO (OOR-ZWN) Kostenbewustzijn en efficiënt organiseren Datum: september 2017 Deelproject(en) Bewustzijnsproject: 1A, 1B, 1C Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Doel deelproject

Nadere informatie

Omgaan met verschillen

Omgaan met verschillen Omgaan met verschillen De ZAOS ontwikkelt een kenniskring binnen de opleidingsschool waar het thema 'omgaan met verschillen' in samenwerking met de opleidingsinstituten concreet zal worden uitgewerkt.

Nadere informatie

Hbo tweedegraadslerarenopleiding

Hbo tweedegraadslerarenopleiding Hbo tweedegraadslerarenopleiding Verkort traject www.saxionnext.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Een bijzondere opleiding 4 Opbouw 5 Toelating en inschrijving 7 Beste student, Je hebt een afgeronde hbo- of

Nadere informatie

Deze bijlage maakt deel uit van de hierboven genoemde Leerarbeidsovereenkomst.

Deze bijlage maakt deel uit van de hierboven genoemde Leerarbeidsovereenkomst. Bepalingen van de tripartiete leerarbeidsovereenkomst Opleiden in de School voor bepaalde tijd - model Hoofdfase 2 (jaar 3) en Afstudeerfase (jaar 4) overeenkomstig de in de Stuurgroep OSR van 6 juli 2016

Nadere informatie

Aanvraag subsidie 2e fase EIF 2009. 1 Algemene gegevens. 1.1 Subsidieontvanger. 1.2 Contactpersoon. 1.3 Project. 2 Inhoudelijke voortgang

Aanvraag subsidie 2e fase EIF 2009. 1 Algemene gegevens. 1.1 Subsidieontvanger. 1.2 Contactpersoon. 1.3 Project. 2 Inhoudelijke voortgang EIF: Van EU naar lokaal. Ondersteuning van de integratie van nieuwe burgers in Nederland en Europa. 1 Algemene gegevens 1.1 Subsidieontvanger Organisatie Naam organisatie Adres Postcode en Plaats Postadres

Nadere informatie

Functie Unitleider Salarisschaal Werkterrein Activiteiten Context

Functie Unitleider Salarisschaal Werkterrein Activiteiten Context Functie Salarisschaal Werkterrein Activiteiten Unitleider LD en evt. arbeidsmarkttoelage Management -> Overig management Beleid mede voorbereiden, ontwikkelen, implementeren en evalueren Coördinatie van

Nadere informatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie Opdracht: Profiel Product Verantwoording LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding Management & Organisatie Naam auteur(s) Vakgebied Bart Deelen M&O Student nr 10761799 Titel Onderwerp

Nadere informatie

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 340 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap > Retouradres Postbus 16006 2500 BA Den Haag Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) Stichting De Kern pel Tav. het bestuur Postbus 16006

Nadere informatie

Concept Convenant maatschappelijke stage 2013 2016 voor Nieuwegein, IJsselstein en Vianen

Concept Convenant maatschappelijke stage 2013 2016 voor Nieuwegein, IJsselstein en Vianen Concept Convenant maatschappelijke stage 2013 2016 voor Nieuwegein, IJsselstein en Vianen De ondergetekenden (hierna te noemen: partijen): Gemeenten Gemeente Nieuwegein Gemeente IJsselstein (Pulse) Stichting

Nadere informatie

Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem

Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem 2013 / 2014 Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem 1 Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem. Beste studente, student, Je komt als CIO op onze school. Hoe gaat het in zijn werk bij ons? Wat kun

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

Stichting Ieder mbo een practoraat

Stichting Ieder mbo een practoraat Jaarverslag 2016 Verslag van de realisatie van de activiteiten Stichting Ieder mbo een practoraat Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de Stichting Ieder mbo een practoraat. In dit jaarverslag staat wie

Nadere informatie

Informatie sollicitatieprocedure Coördinator HAVO BOVENBOUW Februari 2017

Informatie sollicitatieprocedure Coördinator HAVO BOVENBOUW Februari 2017 Informatie sollicitatieprocedure Coördinator HAVO BOVENBOUW Februari 2017 1 Inhoudsopgave 1. Informatie over de sollicitatieprocedure 2. Tekst oproep Weekbrief 3. Taakomschrijving 4. Profiel 2 1. Informatie

Nadere informatie

Ad van Hest. Titel project Leerarrangementen samenstellen met Wimba Create

Ad van Hest. Titel project Leerarrangementen samenstellen met Wimba Create 1 1. GEGEVENS AANVRAGER Onderwijsinstelling Naam Postadres Postbus 61 Bezoekadres Sterrenlaan Postcode/plaats Website schoolorganisatie Postbankrekeningnummer Bankrekeningnummer BRIN-nummer Volledige naam

Nadere informatie

De kracht van samenwerking

De kracht van samenwerking BRLO De kracht van samenwerking VELON-congres 13 maart 2018 info@brlo.nl Workshop Beroepsregistratie Lerarenopleiders: de kracht van samenwerking! 9.00-10.30 uur Anne Marie Klomp-Pardoel projectleider

Nadere informatie

Beoordelingscriteria Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen

Beoordelingscriteria Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen Beoordelingscriteria Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen De commissie toetst de kwaliteit van alle aanvragen aan de inhoudelijke criteria (visie op samen opleiden, samenwerking en organisatiestructuur,

Nadere informatie

KRAAMTALENT KNELPUNTEN BEDRIJVEN DOELSTELLINGEN PROJECTPLAN KNELPUNTEN ROC'S GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE

KRAAMTALENT KNELPUNTEN BEDRIJVEN DOELSTELLINGEN PROJECTPLAN KNELPUNTEN ROC'S GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE KRAAMTALENT GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE donderdag 7 juni 2012 - dia 2 KNELPUNTEN BEDRIJVEN ONDERTEKENING CONVENANT 27-01-2010 Verouderd personeelsbestand Afname animo bij jongeren voor de Kraamzorg Door

Nadere informatie

TKAO. Ontwikkelplan Tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen. Gegevens aspirant-opleidingsschool. Visie op de opleidingsschool *

TKAO. Ontwikkelplan Tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen. Gegevens aspirant-opleidingsschool. Visie op de opleidingsschool * Ontwikkelplan Tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen TKAO Dit is het format voor het ontwikkelplan ten behoeve van de tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen. Beschrijf alle doelen,

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst ROCKO

Samenwerkingsovereenkomst ROCKO Samenwerkingsovereenkomst ROCKO Partijen: Summa College, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door mevrouw T. van Hoogstraten, Korein, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer P. Notten, Kinderopvanggroep,

Nadere informatie

SAMEN WERKEN AAN LEERWERKTAKEN WPL2a Een beschrijvend onderzoek

SAMEN WERKEN AAN LEERWERKTAKEN WPL2a Een beschrijvend onderzoek Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Kenniscentrum Kwaliteit van Leren SAMEN WERKEN AAN LEERWERKTAKEN WPL2a Een beschrijvend onderzoek Janneke van der Steen Miranda Timmermans Frederieke van Eersel- van der

Nadere informatie

Samenwerkingsverbanden RSG Wolfsbos Locatie Groene Driehoek (vmbo, havo, atheneum)

Samenwerkingsverbanden RSG Wolfsbos Locatie Groene Driehoek (vmbo, havo, atheneum) Samenwerkingsverbanden RSG Wolfsbos Locatie Groene Driehoek (vmbo, havo, atheneum) Partnerschap Betatechniek en ICT, samenwerkingsverband met de Hanzehogeschool Groningen (sinds november 2010) Deze samenwerking

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Visie ontwikkelen in regionale inspiratiebijeenkomsten Wat verstaan we eigenlijk onder loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Nadere informatie

TAK Centrum wil innovatieve onderwerpen, vermeld in onze regiovisie, gebruiken om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vak Science.

TAK Centrum wil innovatieve onderwerpen, vermeld in onze regiovisie, gebruiken om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vak Science. INLEIDING Om het technisch talent van mavoleerlingen zo goed mogelijk te benutten en de doorstroom naar een technische vervolgopleiding te bevorderen, voert het Platform Bèta Techniek, in opdracht van

Nadere informatie

Communicatie & Plan van aanpak 1.8 Veranderen met Visie. Fase 3 Augustus 2013/augustus 2016

Communicatie & Plan van aanpak 1.8 Veranderen met Visie. Fase 3 Augustus 2013/augustus 2016 Communicatie & Plan van aanpak 1.8 Veranderen met Visie Fase 3 Augustus /augustus 2016 Sjoerd Sol/Adrie Bolijn 4-2- 1. Inleiding Het communicatieplan beschrijft op hoofdlijnen de communicatiestrategie

Nadere informatie

organisatie schoolleiding Maerlant

organisatie schoolleiding Maerlant organisatie schoolleiding Maerlant aanleiding (opdracht aan rector) een schoolorganisatie, waarin taken en verantwoordelijkheden duidelijk zijn belegd en waarin onderwijskundig leiderschap vernieuwing

Nadere informatie

Projectaanvraag. Gegevens aanvrager. Samenvatting project. Aanleiding aanvraag/project. Datum aanvraag. Naam organisatie.

Projectaanvraag. Gegevens aanvrager. Samenvatting project. Aanleiding aanvraag/project. Datum aanvraag. Naam organisatie. Projectaanvraag 1. Gegevens aanvrager Datum aanvraag Naam organisatie Contactpersoon Functie contactpersoon Telefoonnummer en/of 06-nummer E-mailadres Adres organisatie Postcode en plaats Telefoonnummer

Nadere informatie

Aanvraagformulier Maatschappelijke Stage schooljaar 2007 2008. Regeling aanvullende bekostiging maatschappelijke stage in het voortgezet onderwijs

Aanvraagformulier Maatschappelijke Stage schooljaar 2007 2008. Regeling aanvullende bekostiging maatschappelijke stage in het voortgezet onderwijs Aanvraagformulier Maatschappelijke Stage schooljaar 2007 2008 Regeling aanvullende bekostiging maatschappelijke stage in het voortgezet onderwijs Dit aanvraagformulier bestaan uit 4 onderdelen a t/m d.

Nadere informatie

Kaderstellende Notitie

Kaderstellende Notitie Kaderstellende Notitie Onderwerp Kaderstellende notitie Maatschappelijke Stages, onderdeel van de programmalijn Perspectiefrijk Brabant. Samenvatting In het bestuursakkoord Vertrouwen in Brabant heeft

Nadere informatie

Aanvraag subsidie 2e fase EIF 2010. 1 Algemene gegevens. 1.1 Subsidieontvanger. 1.2 Contactpersoon. 1.3 Project. 2 Inhoudelijke voortgang

Aanvraag subsidie 2e fase EIF 2010. 1 Algemene gegevens. 1.1 Subsidieontvanger. 1.2 Contactpersoon. 1.3 Project. 2 Inhoudelijke voortgang EIF: Van EU naar lokaal. Ondersteuning van de integratie van nieuwe burgers in Nederland en Europa. 1 Algemene gegevens 1.1 Subsidieontvanger Organisatie Naam organisatie Adres Postcode en Plaats Postadres

Nadere informatie

SAMEN OPLEIDEN: impact van leren in beeld. Meerjarenplan Opleiden in de School

SAMEN OPLEIDEN: impact van leren in beeld. Meerjarenplan Opleiden in de School SAMEN OPLEIDEN: impact van leren in beeld Meerjarenplan Opleiden in de School 2015-2018 Opleidingsteam, 2015 Samen opleiden: impact van leren in beeld Meerjarenplan 2015-2018 Inleiding Goed onderwijs staat

Nadere informatie

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling Scholingsplan 2012-2013 Samen in ontwikkeling Inhoudsopgave Inleiding 3 Pijlers 4 Kader 5 Deskundigheidsbevordering 2012-2013 6 Beschrijvingen van de scholingen 7 Aanmelden voor externe scholingen 9 Inleiding

Nadere informatie

Met Sprongen Vooruit. Begeleiding startende leraren in regio Oost

Met Sprongen Vooruit. Begeleiding startende leraren in regio Oost Met Sprongen Vooruit Begeleiding startende leraren in regio Oost Deze brochure is een uitgave van de lerarenopleidingen van de Universiteit Twente en Hogeschool Windesheim. Enschede, februari 2014. Deze

Nadere informatie

De begeleidings- en beoordelingstrajecten zijn schriftelijk vastgelegd en te raadplegen door anderen. ILS en Radboud Docenten Academie.

De begeleidings- en beoordelingstrajecten zijn schriftelijk vastgelegd en te raadplegen door anderen. ILS en Radboud Docenten Academie. Rapportageformat Instrument Keurmerk HAN ILS en samenwerkingsscholen Versie VO, oktober 2014 Standaard 1. De samenwerkingsschool in relatie tot de kwaliteit van de leerwerkomgeving van de lerende Deze

Nadere informatie

Onderbouwing Arbeidsmarktrelevantie Ad-opleidingen Een kader voor de uitwerking

Onderbouwing Arbeidsmarktrelevantie Ad-opleidingen Een kader voor de uitwerking Onderbouwing Arbeidsmarktrelevantie Ad-opleidingen Een kader voor de uitwerking Koninklijke vereniging MKB-Nederland Beleid, Onderzoek en Communicatie Delft, 9 januari 2006 Contactpersoon: Ir. G.F.W.C.

Nadere informatie

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner Bij iedere vraag uit de veranderplanner is hier een korte toelichting gegeven. Dit kan helpen bij het invullen van de vragen van de Veranderplanner. 1.

Nadere informatie

Aanvraagformulier Cultuureducatie in het vmbo en het praktijkonderwijs

Aanvraagformulier Cultuureducatie in het vmbo en het praktijkonderwijs Aanvraagformulier Cultuureducatie in het vmbo en het praktijkonderwijs 1. Toelichting en basisvoorwaarden Welkom bij Mijn Fonds. Om een subsidie aan te vragen dient u de onderstaande formulieronderdelen

Nadere informatie

Kwartaalrapportage 2006 Q1 Spits mijden

Kwartaalrapportage 2006 Q1 Spits mijden Kwartaalrapportage 2006 Q1 Spits mijden Kwartaalrapportage Periode Projectnummer Projectnaam Datum Penvoerder Projectleider (2006 Q1) (PM04.012b) (Spits mijden) (13-3-2005) (Rabobank Nederland) (Tom Gerritsen)

Nadere informatie

Nascholingsplan. Schooljaar 2015-2016. SBO De Oostvogel. Nascholingsplan SBO De Oostvogel schooljaar 2015-2016.

Nascholingsplan. Schooljaar 2015-2016. SBO De Oostvogel. Nascholingsplan SBO De Oostvogel schooljaar 2015-2016. Nascholingsplan SBO De Oostvogel Schooljaar 2015-2016 1 Visie van SBO De Oostvogel: Het team van SBO de Oostvogel werkt aan het vervullen van de volgende kernopgave: We verplichten ons aan ieder kind en

Nadere informatie

Projectplan. Cultuur als middel om onderwijs en omgeving te verbinden Mw. N. Remerie, P. Holland, M. Jakubowski en dhr. C. van Herkhuizen(penvoerder)

Projectplan. Cultuur als middel om onderwijs en omgeving te verbinden Mw. N. Remerie, P. Holland, M. Jakubowski en dhr. C. van Herkhuizen(penvoerder) Projectplan Titel van het project: Naam van de lokale projectleiders: Betrokken partijen binnen het project: Cultuur als middel om onderwijs en omgeving te verbinden Mw. N. Remerie, P. Holland, M. Jakubowski

Nadere informatie

Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject geformuleerd:

Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject geformuleerd: projectplan professionaliseringstraject Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 Mendelcollege Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject

Nadere informatie

juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning

juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning Inleiding Het samenwerkingsverband is in het schooljaar 16-17 gestart met het herijken van de basisondersteuning.

Nadere informatie

Aanpassing Kweekvijvertraject en Leergang Hoger management.

Aanpassing Kweekvijvertraject en Leergang Hoger management. Deelproject Aanpassing Kweekvijvertraject en Leergang Hoger management. In het kader van de dieptepilot Partners in opleiden -de professionele opleidingsschool- Alliantie Voortgezet Onderwijs Nijmegen

Nadere informatie

Ononderbroken ontwikkeling

Ononderbroken ontwikkeling Meerjarenplanning 2015-2019: Ononderbroken ontwikkeling Alle medewerkers van het kindcentrum spreken dezelfde pedagogische taal De VZS is leidraad voor het handelen van alle medewerkers en is het fundament

Nadere informatie

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs.

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs. De behoefte aan het delen van kennis en ervaring is groot! Samenwerking door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen is essentieel om de verdere implementatie van ondernemend onderwijs efficiënt

Nadere informatie

Opleiden in de school (OidS) Wat is opleiden in de school? De opleiding

Opleiden in de school (OidS) Wat is opleiden in de school? De opleiding Opleiden in de school (OidS) Sinds 2015 is t Schöppert een opleidingsschool. Opleiden in de School is bij uitstek een vorm van opleiden die past bij de visie van t Schöppert: Samen leren leven: betrokken

Nadere informatie

Opzet voor een plan van aanpak. Tweedegraads PLUS. doorscholing van tweedegraads bevoegde docenten

Opzet voor een plan van aanpak. Tweedegraads PLUS. doorscholing van tweedegraads bevoegde docenten Opzet voor een plan van aanpak Tweedegraads PLUS doorscholing van tweedegraads bevoegde docenten Den Haag, juni 2012 Doelstelling & Achtergrond Alle onderzoeken naar de onderwijsarbeidsmarkt in Den Haag

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Invlechting van Hardinxveld-Giessendam in de GRD en het Drechtsteden netwerk

Voortgangsrapportage Invlechting van Hardinxveld-Giessendam in de GRD en het Drechtsteden netwerk Voortgangsrapportage Invlechting van Hardinxveld-Giessendam in de GRD en het Drechtsteden netwerk 4e kwartaal 2016 1 1. Samenvatting resultaten 4 e kwartaal 2016 De gerealiseerde invlechtingskosten zijn

Nadere informatie

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen kerk en stage Maatschappelijke stage in en rond de kerk In 7 stappen Werkboek In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage Inhoudsopgave In zeven stappen aan de slag met maatschappelijke stage 4

Nadere informatie

Hieronder op pagina 2 de grote lijnen van de regionale VSV aanpak (de maatregelen) zoals afgesproken in de bestuurlijke overeenkomst.

Hieronder op pagina 2 de grote lijnen van de regionale VSV aanpak (de maatregelen) zoals afgesproken in de bestuurlijke overeenkomst. Memo VSV bestuurlijke overeenkomst en uitwerking 2016-2017 Aan: schoolbestuurders, directies, intern ondersteuningsteam en decanen Van: directie SwV Datum: 26-10-16 Status: ter informatie Bijlagen: 3 onder

Nadere informatie

Herstelacties naar aanleiding van het inspectiebezoek voorjaar 2018

Herstelacties naar aanleiding van het inspectiebezoek voorjaar 2018 naar aanleiding van het inspectiebezoek voorjaar 2018 1.0 INLEIDING 2 1.1 Overzicht 2 2.0 NORM FB2: DOELMATIGHEID 3 2.1 Tekortkoming 1: ontwikkelperspectieven 3 2.2 Tekortkoming 2: verantwoording RvT in

Nadere informatie

Digisterker-inkoopregeling bibliotheken

Digisterker-inkoopregeling bibliotheken Digisterker biedt bibliotheken de mogelijkheid om vaardigheidcursussen over de digitale overheid (e-overheid) aan te bieden aan burgers. Bibliotheken helpen burgers hiermee om zelfstandig gebruik te kunnen

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL PROGRAMMADIRECTEUR ACADEMISCHE OPLEIDINGSSCHOOL MIDDEN-BRABANT

FUNCTIEPROFIEL PROGRAMMADIRECTEUR ACADEMISCHE OPLEIDINGSSCHOOL MIDDEN-BRABANT FUNCTIEPROFIEL PROGRAMMADIRECTEUR ACADEMISCHE OPLEIDINGSSCHOOL MIDDEN-BRABANT Inhoudsopgave 1 Academische Opleidingsschool Midden-Brabant 3 Academische Opleidingsschool 3 Visie en doelstelling 3 Organisatie

Nadere informatie

Samen verantwoordelijk voor studiesucces

Samen verantwoordelijk voor studiesucces BIJLAGE 5 Dit document is een van de eindproducten van een pilot LOB VO-HO, die is uitgevoerd in het schooljaar 2012/2013. In dit procesverslag beschrijft de werkgroep op welke wijze de samenwerking tussen

Nadere informatie

MET SPRONGEN VOORUIT BEGELEIDING STARTENDE LERAREN IN REGIO OOST

MET SPRONGEN VOORUIT BEGELEIDING STARTENDE LERAREN IN REGIO OOST MET SPRONGEN VOORUIT BEGELEIDING STARTENDE LERAREN IN REGIO OOST Met sprongen vooruit 2 Deze brochure is een uitgave van de lerarenopleidingen van de Universiteit Twente en Hogeschool Windesheim. Enschede,

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument September 2014 PERSONEELSPLAN

Verantwoordingsdocument September 2014 PERSONEELSPLAN Verantwoordingsdocument September 2014 PERSONEELSPLAN Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Organisatiestructuur... 4 2.1 Rollen binnen de Netwerkschool (zie bijlage)... 4 2.2 Het kernteam... 5 2.3 De Interne flexibele

Nadere informatie

Marleen Rolie, vestigingsdirecteur PCC Tineke Sijp, projectleider

Marleen Rolie, vestigingsdirecteur PCC Tineke Sijp, projectleider Marleen Rolie, vestigingsdirecteur PCC Tineke Sijp, projectleider Wie zijn wij? (2003) 10 VMBO (BB, KB,TL,GL:18 docenten) 2 MBO (Z en W) (niveau 2,3,4: 27 docenten) 1 HBO (School of Health en School of

Nadere informatie