De Australian Labradoodle

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Australian Labradoodle"

Transcriptie

1 Puppybezoek bij Zaanse Doodles De Australian Labradoodle Tekst Ankie van de Berg-Hage en Jettie Alberts Foto's Monica Janneman In Wormer woont Monica Janneman met haar man Marco, twee kinderen en twee Australian Labradoodles. Labradoodle, is dat een ras? Ja en nee! Ja, omdat er al jaren lang via de overkoepelende organisatie Australian Labradoodle Association stamboeken worden bijgehouden. En nee, omdat de Labradoodle niet erkend wordt door de Féderation Cynophile Internationale (FCI), niet door de Amerikaanse Kennelclub AKC en evenmin door de Engelse Kennelclub. Een Labradoodle kun je dus niet uitbrengen op officiële shows. In Europa wordt het ras vertegenwoordigd door de Australian Labradoodle Association of Europe, in Nederland door de Austalian Labradoodle Association (ALA). Ziekten Men volgt in grote lijnen de Raad van Beheer. Fokkers worden geacht ogen, heupen en ellebogen van hun fokdieren te laten testen. Tevens wordt getest op de aanwezigheid van de dodelijke ziekte Von Willebrand en het improper coat gen. Het improper coat gen is een gen voor korthaar, hetgeen binnen dit ras ongewenst is, aangezien dergelijke honden niet hypo allergeen zijn. Von Willebrand disease is een erfelijke bloedziekte, waarbij zekere stollingsfactoren ontbreken. Lijders aan deze ziekte overlijden meestal binnen een jaar. Von Willebrand disease heeft in het verleden onder andere hevig huisgehouden bij het Nederlandse Kooikerhondje. Sinds de komst van een valide DNA-test is de ziekte onder controle. Omdat de pups niet door de Raad van Beheer gechipt worden, moeten de fokkers via de dierenarts zelf voor identificatie van hun nesten zorgen.

2 Ontstaan Zoals de naam reeds doet vermoeden is de Labradoodle oorspronkelijk ontstaan uit de rassen Labrador en Poedel (Poodle); dit was eind jaren tachtig, het is dus nog een heel jong ras; het was de bedoeling een hulphond te creëren met de werklust van de Labrador en de antiallergische vacht van de Poedel; de huidige Labradoodle populatie bestaat voor 45% uit Labradors, voor 35% uit Poedels en voor 20% uit overige rassen zoals de Ierse Waterspaniel, de Engelse en de Amerikaanse Cockerspaniel en de Curlycoated Retriever. De gemiddelde hoogte van de Labradoodle ligt tussen de 35 en 63 cm, er zijn drie grootteslagen: Miniatuur cm Medium cm en Standaard cm. Veel krullenbollen dus onder de voorouders en dat is te zien; er zijn twee vachttypen: curly en wavy, het laatste type wordt ook wel fleece genoemd; de curly heeft een krullenvacht; de wavyvacht is wat gladder, maar wel heel dik. Beide soorten hebben geen ondervacht. De reden dat het ras in het leven werd geroepen was een aanvraag van een allergische blinde vrouw op Hawaï, die bij een Australische hulphonden vereniging op zoek ging naar een geschikte hond. Zij koos voor Australië omdat de quarantaine regels op Hawaï minder streng zijn voor honden die van een eiland komen, ook al is dat eiland heel groot. Honden afkomstig uit de Verenigde Staten moeten veel langer in quarantaine. Australië had geen geschikte hond voor de vrouw. Daarop werd besloten een nieuw ras te creëren uit een Labrador en een uit Zweden geïmporteerde Poedel. De Poedel was afkomstig uit hulphonden lijnen. Pioniers van het eerste uur waren Wally Conren, Angela Rutland-Manners en haar moeder Beverly Manners. Twee vachttypen naast elkaar Vachtkleuren Het ras verhaart niet, maar moet wel regelmatig getrimd worden. Veel vachtkleuren zijn toegestaan: crème, zilver, abrikoos, karamel, rood, bruin/lever, zwart; de vacht mag voor de helft wit zijn, dan spreekt men van parti; de kleuren mogen door elkaar gekruist worden.

3 Labradoodles zijn werkzaam als hulphond, therapiehond, zorghond, aaihond, bezoekhond; born to serve schrijft de Australian Labradoodle Club Nederland op haar website. Het ras wordt omschreven als een bruisend karakter met veel gevoel voor humor en gemakkelijk te trainen. Het is wel een hond die vraagt om een actieve baas en die niet graag hele dagen alleen is. Geen hond voor drie keer per dag een rondje om de flat. Ook bij GG, Agility en Flyball staat de Labradoodle zijn mannetje. Ondanks het inkruisen van diverse jachthondenrassen is er geen jachtinstinct aanwezig. De konijnen in Wormer halen opgelucht adem. Curly Mandy (moederhond) Sandcastlebrodie - vaderhond Brodie Zaanse Doodles Monica en Marco kennelnaam Zaanse Doodles - hebben twee Labradoodles: curly Mandy (Dog s Paradise Mandy) en wavy Sarah, die uit de Verenigde Staten afkomstig is. Beiden zijn medium, maar Sarah zit aan de minimum maat en Mandy aan de maximum. Leverkleurige Mandy is de trotse moeder van maar liefst elf leverkleurige pups: vier reuen en zeven teven; een twaalfde pup is helaas overleden. Ze zijn nu zes weken oud. Vader is de parti Sandcastle Brodie, die ook leverkleurig is; lever x lever geeft uitsluitend lever en dus stonden de kleuren van de pups van tevoren vast. Elf verschillend gekleurde halsbandjes in een grote ren, die bezaaid ligt met speelgoed. Sommige knuffels zijn groter dan de pups zelf. Ze lijken vandaag niet van plan om overeind te komen. Af en toe een venijnige hap in een oor van een nestgenoot en een bezoekje aan het inpandige hondentoilet en dan is het wel weer tijd voor een dutje. Na enig boos geblaf accepteert de moeder de bezoekers. Sarah vindt die extra hondenmensen wel gezellig. Socialiseren van zo n groot nest is geen sinecure. Je kunt er geen elf onder je arm nemen, alles moet in etappes. Deze ochtend hebben ze voor het eerst kennisgemaakt met het grasveld voor het huis. Beide vachttypen zijn vertegenwoordigd in het nest. Monica kon al snel na de geboorte vaststellen welke pups curly zijn en welke wavy. Vier zijn er wavy. Het verschil is op de foto al goed te zien. Moeder Mandy zal binnenkort met Marco haar GG training bij onze club weer oppakken; Monica gaat trainen met de crèmekleurige Sarah. Fokplannen voor haar liggen klaar, maar eerst moet ze met goed resultaat alle testen doorlopen hebben.

4 De vier wavyvachten onderscheiden zich al duidelijk van de curly's Fokbeleid De Association wil voorkomen dat er lukraak gefokt wordt met de Labradoodle; daarom worden pups die niet voor de fok zullen worden ingezet, verkocht op een sterilisatiecontract. De koper verplicht zich de hond binnen een jaar te laten steriliseren. Twee van de pups zullen naar gastgezinnen gaan, zodat Monica er in de toekomst mee kan fokken; de overigen zijn op bovengenoemde condities verkocht. De koper moet een bewijs van sterilisatie naar de fokker sturen, die dit vervolgens moet doorsturen naar de rasvereniging. Pas na inleveren van dit bewijs wordt de desbetreffende hond overgeschreven van de fokker naar de eigenaar. Van alle honden wordt het DNA-profiel vastgelegd bij het Van Haeringen laboratorium. Mocht blijken dat een hond bij zijn nieuwe eigenaar toch niet hypo allergeen is, dan is de fokker verplicht hem of haar terug te nemen. Populariteit Het Labradoodle ras is populair; er zijn zelfs wachtlijsten. Dat zouden veel fokkers van klassieke rassen ook wel willen. Designer dogs zijn zeer gewild, vooral in de Verenigde Staten en Australië, waar hondenfabrieken aan de lopende band nieuwe 'rassen' op de wereld zetten, zoals Pugaliers (Pugs (Mops) x Cavalier King Charles), Cockapoos (Cocker Spaniel x Poedel), Peagles (Mops x Beagle), Beagliers (Beagle x Cavalier), Cavapoos, Shihpoos, Maltapoos allemaal Poedels x Cavalier, Shih Tzu of Maltezer; de lijst is eindeloos en zo is ook de prijs, die de aanschaf van een echte rashond verre overstijgt.

5 Van oorsprong is de Labradoodle ook een designer dog, zij het dat deze met een totaal andere doelstelling tot stand is gekomen. Het commerciële aspect heeft hier nooit een rol gespeeld. Met de al eerder genoemde maatregelen proberen de serieuze verenigingen en hun aangesloten fokkers een populariteitshausse te voorkomen. Het gevaar ligt op de loer; na de aanschaf van een Portugese Waterhond door de familie Obama ontstond er niet alleen een run op dit ras, maar ook op andere rassen met een vergelijkbare vachtstructuur. Grote schuren- en andere broodfokkers zijn er dan doorgaans als de kippen bij om aan de gestegen vraag te voldoen. Zij trekken zich in de regel niets aan van welzijns- en gezondheidseisen en hebben al diverse rassen aan de rand van de afgrond gebracht, zoals de Dalmatische Hond na de film 101 Dalmations, de Sint Bernard na de film Beethoven. In een wat verder verleden de Schotse Herdershond na de Lassie series en nog verder weg de Duitse Herder na de film Rintintin; laatstgenoemd ras was opnieuw aan de beurt na de serie Kommissaris Rex. Boomers waren en zijn niet aan te slepen, al hoewel de TV-serie met Boomer toch al vele jaren achter ons ligt. Zo ver is het gelukkig niet met de Labradoodle en hopelijk zal dat ook nooit gebeuren. Aan Monica zal het in elk geval niet liggen. Zo ver is het gelukkig niet met de Labradoodle en hopelijk zal dat ook nooit gebeuren. Aan Monica zal het in elk geval niet liggen.

De oorsprong was dus weliswaar een kruising van een poedel en een labrador retriever maar door het gebruik van infusions werd het een Australian

De oorsprong was dus weliswaar een kruising van een poedel en een labrador retriever maar door het gebruik van infusions werd het een Australian Als fokker van de Australian labradoodle krijg ik heel veel vragen van mensen die zich willen laten informeren over deze hond. Niet alleen blijkt er steeds weer veel onduidelijkheid te bestaan over de

Nadere informatie

Wij wensen u een hele fijne Zomervakantie!!! Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juli 2013

Wij wensen u een hele fijne Zomervakantie!!! Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juli 2013 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juli 2013 Beste Klant, De zomervakantie begint weer deze maand. Een aantal doorlopende acties van mei en juni komen nog een keer aan bod deze maand. Ook is het maandelijkse

Nadere informatie

Prijslijst trimsalon Dogs & Co

Prijslijst trimsalon Dogs & Co Prijslijst trimsalon Dogs & Co Wij werken graag transparant wat de prijs betreft. We zullen vooraf steeds de prijs mededelen. Komen we onverwacht een probleem tegen dan bellen wij steeds op om dit met

Nadere informatie

Erfelijke problemen bij honden los je met fokkerijmaatregelen op! Kor Oldenbroek. Centrum voor Genetische Bronnen (WUR)

Erfelijke problemen bij honden los je met fokkerijmaatregelen op! Kor Oldenbroek. Centrum voor Genetische Bronnen (WUR) Erfelijke problemen bij honden los je met fokkerijmaatregelen op! Kor Oldenbroek Centrum voor Genetische Bronnen (WUR) SG Fairfok, Van Hall, Leeuwarden 11 maart 2015 Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland

Nadere informatie

DE STAMBOOMHOND EEN HOND UIT EEN GOED NEST!

DE STAMBOOMHOND EEN HOND UIT EEN GOED NEST! DE STAMBOOMHOND EEN HOND UIT EEN GOED NEST! WIL JE EEN HOND DIE MET ZORG GEFOKT IS? KIES EEN STAMBOOMHOND! UIT EEN GOED NEST www.houdenvanhonden.nl Wat is een stamboomhond? Een stamboomhond is een hond

Nadere informatie

Prijslijst trimsalon Dogs & Co

Prijslijst trimsalon Dogs & Co Prijslijst trimsalon Dogs & Co Wij werken graag transparant wat de prijs betreft. We zullen vooraf steeds de prijs mededelen. Komen we onverwacht een probleem tegen dan bellen wij steeds op om dit met

Nadere informatie

Schema Tijdsindicatie Ring Schema Tijdsindicatie Ring

Schema Tijdsindicatie Ring Schema Tijdsindicatie Ring Tijdschema Rassen/Ringen In het tijdschema vindt u de tijdstippen van keuring per ras. Dit zijn tijdstippen bij benadering. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om op tijd voor de keuring van uw ras /

Nadere informatie

www.petsplace.nl o.a. De Drift 2b, Drachten

www.petsplace.nl o.a. De Drift 2b, Drachten Antwoorden Dogtrail 2010 1. Stelling I: De Spaanse Waterhond wordt in Spanje nog steeds gebruikt als herdershond voor het hoeden van vee. Stelling II: De Indian Dog staat ook wel bekend als 'Song dog'.

Nadere informatie

Prijslijst. Voor honden met gedragsprobemen word een meerprijs gerekend van 30,- p.u

Prijslijst. Voor honden met gedragsprobemen word een meerprijs gerekend van 30,- p.u ! Prijslijst Onderstaande prijzen gelden voor honden met normale vachtcondities tijdens een trimbeurt. Voor honden met veel klitten of vlooien word een meerprijs gerekend! 20,- p.u Let op: vervilte honden

Nadere informatie

3. Wanneer ik op mijn website over mijn fokhonden spreek, zal ik alleen de naam AES Australian Labradoodle gebruiken.

3. Wanneer ik op mijn website over mijn fokhonden spreek, zal ik alleen de naam AES Australian Labradoodle gebruiken. Iedere fokker van wie zijn honden en nesten worden erkend door en zijn geregistreerd bij de Stichting ALFA-Europe belooft door zijn handtekening zich te houden aan onderstaande bepalingen, de gedragscode.

Nadere informatie

Fokregels Versie , vastgesteld tijdens de ALV dd 21 mei 2016

Fokregels Versie , vastgesteld tijdens de ALV dd 21 mei 2016 1. De ALAEU registreert Australian Labradoodles en parent breeds, die voor het fokken worden gebruikt, en verstrekt exacte en betrouwbare stambomen als er is gefokt volgens de fokregels en code van ethiek.

Nadere informatie

Fokregels Versie , vastgesteld tijdens de ALV dd

Fokregels Versie , vastgesteld tijdens de ALV dd 1. De ALAEU registreert Australian Labradoodles en parent breeds, die voor het fokken worden gebruikt, en verstrekt exacte en betrouwbare stambomen als er is gefokt volgens de fokregels en code van ethiek.

Nadere informatie

Aantal directe nakomelingen ingeschreven in het NHSB: 395. 7-8-2015 Dobermann Dia nummer 1

Aantal directe nakomelingen ingeschreven in het NHSB: 395. 7-8-2015 Dobermann Dia nummer 1 Aantal directe nakomelingen ingeschreven in het NHSB: 395 7-8-2015 Dobermann Dia nummer 1 Dobermann: Omgaan met verwantschap en inteelt Drs. Laura Roest Dierenarts en kynologisch medewerker 7-8-2015 Dobermann

Nadere informatie

Verenigings Fok Reglement

Verenigings Fok Reglement Vereniging Van Poedel Vrienden Verenigings Fok Reglement Versie 1.02 VVPV 15-2-2015 Inhoud 1. ALGEMEEN... 2 2. FOKREGELS... 3 3. WELZIJNSREGELS... 5 4. VARIETEITSKRUISINGEN... 6 5. GEZONDHEIDSREGELS...

Nadere informatie

1.2. Het Fokreglement geldt voor alle fokkers die zijn aangesloten bij de LSOHV en voor alle leden.

1.2. Het Fokreglement geldt voor alle fokkers die zijn aangesloten bij de LSOHV en voor alle leden. FOKREGLEMENT 1. ALGEMEEN 1.1. Het Fokreglement voor de Oudduitse Herder en de Duitse Herder LangStokhaar is overeenkomstig het beschrevene in de statuten en het huishoudelijk reglement van de rasvereniging

Nadere informatie

Richtprijzen. v.a. prijzen; A: Akita 75,- Alaska malamute 75,- Amerikaanse cocker spaniël 75,- Australiën shepherd 60,- Amerikaanse stafford 45,-

Richtprijzen. v.a. prijzen; A: Akita 75,- Alaska malamute 75,- Amerikaanse cocker spaniël 75,- Australiën shepherd 60,- Amerikaanse stafford 45,- Richtprijzen Vanaf prijzen per behandeling De prijslijst hieronder is gemaakt op basis van het knippen/plukken/effileren volgens de rasstandaard, de prijs kan afwijken als uw voorkeur bij een ander model

Nadere informatie

Fokbegeleidingsplan concept. Ras + rasstandaard: Wat wordt er in de rasstandaard omschreven dat

Fokbegeleidingsplan concept. Ras + rasstandaard: Wat wordt er in de rasstandaard omschreven dat Fokbegeleidingsplan concept Ras + rasstandaard: Wat wordt er in de rasstandaard omschreven dat 1) Een risico kan vormen voor de gezondheid (denk aan lengte snuit, neusrimpel en grootte van de ogen) 2)

Nadere informatie

Puppyvragenlijst O O >51. O Nee. O Ja. Wizards Place s Australian Shepherds Birgit Kornet Buffelstraat JK Almere

Puppyvragenlijst O O >51. O Nee. O Ja. Wizards Place s Australian Shepherds Birgit Kornet Buffelstraat JK Almere Puppyvragenlijst De volgende puppy vragenlijst is gemaakt om ons een indruk te kunnen geven hoe we u kunnen helpen bij het in het bezit te kunnen komen van een puppy van ons. Uw antwoorden geven ons een

Nadere informatie

Hoe onderscheid ik een goede fokker van een slechte fokker? - De keuze van een fokker van uw ras is van groot belang.

Hoe onderscheid ik een goede fokker van een slechte fokker? - De keuze van een fokker van uw ras is van groot belang. Hoe onderscheid ik een goede fokker van een slechte fokker? - De keuze van een fokker van uw ras is van groot belang. U moet in de eerste plaats bewust zijn van het verschijnsel van een broodfokker in

Nadere informatie

Prijslijst 2015. Indien uw hond niet in de prijslijst staat kan u ons steeds contacteren voor een richtprijs.

Prijslijst 2015. Indien uw hond niet in de prijslijst staat kan u ons steeds contacteren voor een richtprijs. De volgende prijzen zijn richtprijzen daar het veel afhangt van de toestand van de vacht en daardoor ook de behandelingsduur. Wij vragen dan ook vriendelijk om ons mee te delen of de vacht van uw dier

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

- Prijslijst - Affenpinscher... Afghaanse windhond...vanaf 100 Airedale Terriër...

- Prijslijst - Affenpinscher... Afghaanse windhond...vanaf 100 Airedale Terriër... - Prijslijst - A Affenpinscher... Met wassen en drogen...vanaf 70 Zonder wassen en drogen...vanaf 60 Afghaanse windhond...vanaf 100 Airedale Terriër... Met wassen en drogen...vanaf 110 Zonder wassen en

Nadere informatie

Fokreglement van de Nederlandse Bearded Collie Club

Fokreglement van de Nederlandse Bearded Collie Club Fokreglement van de Nederlandse Bearded Collie Club Dit reglement bevat de bepalingen van het fokreglement verbonden aan de inschrijving van een hond in het Nederlands Hondenstamboek (NHSB). Op die inschrijving

Nadere informatie

(opgemaakte versie, inclusief aanpassing artikel 3.5 per 8 december 2017)

(opgemaakte versie, inclusief aanpassing artikel 3.5 per 8 december 2017) Verenigingsfokreglement (VFR) van de Nederlandse Poedelclub (opgemaakte versie, inclusief aanpassing artikel 3.5 per 8 december 2017) 1 ALGEMEEN 1.1 Dit reglement voor de Nederlandse Poedel Club, hierna

Nadere informatie

INTERNATIONAL BREEDING RULES OF THE F.C.I. INTERNATIONAAL FOKREGLEMENT VAN DE F.C.I. NEDERLANDSE VERTALING

INTERNATIONAL BREEDING RULES OF THE F.C.I. INTERNATIONAAL FOKREGLEMENT VAN DE F.C.I. NEDERLANDSE VERTALING FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) Place Albert 1er, 13, B 6530 Thuin (Belgique), tel : +32.71.59.12.38, fax : +32.71.59.22.29, email : info@fci.be INTERNATIONAL BREEDING RULES OF THE F.C.I.

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. Schotse herdershonden Vereniging De Collieclub

Verenigingsfokreglement. Schotse herdershonden Vereniging De Collieclub Verenigingsfokreglement Schotse herdershonden Vereniging De Collieclub voor het ras: Schotse herdershond - korthaar Versie : 2018-01 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Schotse Herdershonden Vereniging

Nadere informatie

voor het ras: Tibetan Terrier

voor het ras: Tibetan Terrier Fokreglement van de rasvereniging: Belgian Tibetan Terrier Club BTTC voor het ras: Tibetan Terrier 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de BTTC, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Nederlandse Club voor Dalmatische Honden voor het ras: Dalmatische Hond Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement

Nadere informatie

Project Verwantschap. Fokbeleid + Verenigingsfokreglement

Project Verwantschap. Fokbeleid + Verenigingsfokreglement Project Verwantschap Fokbeleid + Verenigingsfokreglement Wat willen we bereiken met de ons zelf opgelegde regels? Fokdoel voor hele populatie: 1. Een gezonde Dobermann 2. Een karaktervolle Dobermann 3.

Nadere informatie

Inteelt en genetische diversiteit van hondenrassen in België

Inteelt en genetische diversiteit van hondenrassen in België Inteelt en genetische diversiteit van hondenrassen in België 23 februari 2012 Prof. Nadine Buys, Dr. Steven Janssens en lic. Katrien Wijnrocx Onderzoeksgroep Huisdierengenetica, K.U.Leuven Overzicht Achtergrond:

Nadere informatie

Labradoodle, Irish Soft Coated Wheaten Terriër, Spaanse Waterhond. Oorsprong en achtergrond van hun gedrag.

Labradoodle, Irish Soft Coated Wheaten Terriër, Spaanse Waterhond. Oorsprong en achtergrond van hun gedrag. Labradoodle, Irish Soft Coated Wheaten Terriër, Spaanse Waterhond. Oorsprong en achtergrond van hun gedrag. Tekst: Elian Hattinga van t Sant. De afgelopen twintig jaar is het aantal mensen met een allergie

Nadere informatie

Fok- en Registratiereglement

Fok- en Registratiereglement Fok- en Registratiereglement INHOUD 1. Algemene bepalingen 1.1 Fokken 1.2 Gezondheid en verantwoordelijkheid 1.3 Verwerking formulieren gewaarmerkte kopieën 1.4 Administratieve kosten 1.5 De puppy koper

Nadere informatie

Overwegingen wel of geen nest fokken, wat komt er allemaal bij kijken.

Overwegingen wel of geen nest fokken, wat komt er allemaal bij kijken. NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: KATTEN Overwegingen wel of geen nest fokken, wat komt er allemaal bij kijken. Algemeen In deze GGP wordt alles behandeld wat van belang

Nadere informatie

IERSE SETTER CLUB opgericht 14 november 1915

IERSE SETTER CLUB opgericht 14 november 1915 OUTCROSS PROGRAMMA IERSE SETTER ROOD-WIT De Ierse Setter rood-wit is één van Ierlands negen inheemse rassen. Alle negen rassen behoren tot de werkhonden. Sinds de erkenning van de Ierse Setter rood-wit

Nadere informatie

Fokbeleid van de Gordon Setter Vereniging Nederland

Fokbeleid van de Gordon Setter Vereniging Nederland Fokbeleid van de Gordon Setter Vereniging Nederland Opgericht 10 september 2010 Fokbeleid versie: Leden Vergadering 22 mei 2011 Fokbeleid van de Gordon Setter Vereniging Nederland 1. Doelstelling 1.1.

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Amerikaanse Cocker Spaniel Club Nederland (kortweg ACSN) voor het ras: Amerikaanse Cocker Spaniel 1. ALGEMEEN 1.1.

Nadere informatie

vachtsoort Ras Prijs

vachtsoort Ras Prijs vachtsoort Ras Prijs KRULVACHT Kammen Knippen in model Barbet, Ierse Softcoated Wheaten Terrier, Portugese Waterhond Bedlington Terrier Bichon Frisé Vanaf 65 Cesky Terrier Kerry Blue Terrier Vanaf 85 Poedel

Nadere informatie

Fokregelement van de BCMP

Fokregelement van de BCMP (Belgian Club of Multicolored Poodles) De doelstelling van dit fokregelement is om ondersteuning te bieden bij het fokken van bi en particolor poedels, om de genen van de verschillende kleuren te stabiliseren,

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement Waterhondenclub Nederland rasvereniging voor mediterrane rassen. Voor de rassen: Barbet (Franse Waterhond) Cão de Agua Português (Portugese Waterhond)

Nadere informatie

fokbeleid Wetterhounen kruisen om de verwantschap te verlagen bij de Wetterhoun een gecontroleerd beheersbaar proces..

fokbeleid Wetterhounen kruisen om de verwantschap te verlagen bij de Wetterhoun een gecontroleerd beheersbaar proces.. kruisen om de verwantschap te verlagen bij de Wetterhoun een gecontroleerd beheersbaar proces.. Historie vh ras: eeuwenlang aanwezig in kynologie sinds 1941 erkende vereniging 1947 2010: 124 pups ca 1000

Nadere informatie

Verenigings Fokreglement Nederlandse Flatcoated Retriever Vereniging. Ras; Flatcoated Retriever

Verenigings Fokreglement Nederlandse Flatcoated Retriever Vereniging. Ras; Flatcoated Retriever Verenigings Fokreglement Nederlandse Flatcoated Retriever Vereniging Ras; Flatcoated Retriever 1. Algemeen 1.1 Dit regelement voor de Nederlandse Flatcoated Retriever Vereniging beoogt bij te dragen aan

Nadere informatie

FGH FOKREGLEMENT VOOR DE OUDDUITSE HERDER

FGH FOKREGLEMENT VOOR DE OUDDUITSE HERDER FGH FOKREGLEMENT VOOR DE OUDDUITSE HERDER Uitgave 17 augustus 2014 Vastgesteld op de bestuursvergadering van 17 aug 2014 1. ALGEMEEN 1.1. Het Fokreglement geldt voor alle fokkers die alleen zijn aangesloten

Nadere informatie

Vereniging Van Poedel Vrienden. Fok Reglement. Versie 1.0

Vereniging Van Poedel Vrienden. Fok Reglement. Versie 1.0 Vereniging Van Poedel Vrienden Fok Reglement Versie 1.0 VVPV 15-2-2014 Inhoud 1. ALGEMEEN... 2 2. FOKREGELS... 3 3. WELZIJNSREGELS... 4 4. GEZONDHEIDSREGELS... 5 5. GEDRAGSREGELS... 7 6. EXTERIEURREGELS...

Nadere informatie

Copyright Labrador Kring Nederland Coverfoto: Ron Baltus

Copyright Labrador Kring Nederland Coverfoto: Ron Baltus Copyright Labrador Kring Nederland Coverfoto: Ron Baltus Labrador Kring Nederland is een door de Raad van Beheer erkende rasvereniging. Een vereniging die staat voor de belangen van ons hondenras, de Labrador

Nadere informatie

Ministerieel besluit tot uitvoering van het Fokkerijbesluit van 19 maart 2010 met betrekking tot de fokkerij van honden

Ministerieel besluit tot uitvoering van het Fokkerijbesluit van 19 maart 2010 met betrekking tot de fokkerij van honden Ministerieel besluit tot uitvoering van het Fokkerijbesluit van 19 maart 2010 met betrekking tot de fokkerij van honden DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW, Gelet op het decreet van 28

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement Picardische Herdershonden Club Nederland. voor het ras: Picardische Herder

Verenigingsfokreglement Picardische Herdershonden Club Nederland. voor het ras: Picardische Herder Verenigingsfokreglement Picardische Herdershonden Club Nederland voor het ras: Picardische Herder 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Picardische Herdershonden Club Nederland,, hierna te noemen de vereniging

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie rassenbijsluiters Belgische Herder Belgische

Nadere informatie

REGLEMENT CLUBFOKKER STAFFORDSHIRE BULL TERRIER CLUB NEDERLAND

REGLEMENT CLUBFOKKER STAFFORDSHIRE BULL TERRIER CLUB NEDERLAND REGLEMENT CLUBFOKKER STAFFORDSHIRE BULL TERRIER CLUB NEDERLAND Opgericht 4 mei 1975, koninklijk goedgekeurd 3 oktober 1975/Ingeschreven bij de KvK onder nummer 40346810 Ondergetekende Naam: Adres: Postcode:

Nadere informatie

Jaar Aantal nesten Aantal pups

Jaar Aantal nesten Aantal pups DE RUWHAAR IN GEVAAR!!!!! De laatste jaren loopt het aantal gefokte nesten van de Ruwharige Hollandse Herdershonden schrikbarend achteruit. De laatste 5 jaren zijn de volgende aantallen nesten gefokt en

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement Rasvereniging: Onze Stabyhoun Ras: Stabyhoun 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor Onze Stabyhoun, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement Schotse herdershonden Vereniging De Collieclub voor het ras: Schotse herdershond langhaar Versie:

Verenigingsfokreglement Schotse herdershonden Vereniging De Collieclub voor het ras: Schotse herdershond langhaar Versie: Verenigingsfokreglement Schotse herdershonden Vereniging De Collieclub voor het ras: Schotse herdershond langhaar Versie: 2014.01 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Schotse Herdershonden Vereniging

Nadere informatie

Namens de Picardische Herdershonden Club Nederland, gesteund door de hieronder vermelde verenigingen, wordt het amendement ingediend:

Namens de Picardische Herdershonden Club Nederland, gesteund door de hieronder vermelde verenigingen, wordt het amendement ingediend: Amendement ten behoeve van de 42 e AV van de Raad van Beheer op kynologische gebied in Nederland d.d. 3 december 2016. Namens de Picardische Herdershonden Club Nederland, gesteund door de hieronder vermelde

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Vereniging Amerikaanse Cocker Spaniël (kortweg VACS) voor het ras: Amerikaanse Cocker Spaniel 1. ALGEMEEN 1.1.

Nadere informatie

FOKREGLEMENT VAN ALFA-EUROPE

FOKREGLEMENT VAN ALFA-EUROPE FOKREGLEMENT VAN ALFA-EUROPE 1. Algemene bepalingen 1.1. De administratieve kosten moeten voldaan zijn voordat de aanvraag voor registraties, een DNA-testpakket of een stamboom in behandeling genomen wordt.

Nadere informatie

Duitse Herder. Club Nederland. Rasspecifiek Fokreglement DHCN. Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar

Duitse Herder. Club Nederland. Rasspecifiek Fokreglement DHCN. Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar Duitse Herder Club Nederland Rasspecifiek Fokreglement DHCN Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar 04 oktober 2010 KvK 51085747 13-04-14 versie 3 pagina 1 1. ALGEMEEN 1.1. Het Rasspecifiek Fokreglement

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Golden Retriever Club Nederland voor het ras: Golden Retriever Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR) De artikelen

Nadere informatie

Heupdysplasie. Het Beoordelingspanel

Heupdysplasie. Het Beoordelingspanel Heupdysplasie Heupdysplasie (HD) is een door erfelijke factoren en uitwendige invloeden bepaalde ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten. Sommige honden ondervinden hiervan ernstige hinder. Er zijn

Nadere informatie

De Labradoodle als ideale kruising

De Labradoodle als ideale kruising De Labradoodle als ideale kruising Zoals iedere Doodle fanaat weet, is de Doodle ooit gefokt om de ideale hulp- en huishond te kunnen vormen. Niet alleen qua karakter (zachtaardig, dienstbaar en intelligent),

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Bijlage 1 Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Bordeaux Dog Club Nederland voor het ras: Bordeaux Dog ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Bordeaux Dog Club Nederland, hierna te

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie rassenbijsluiters Ierse Setter De Ierse

Nadere informatie

FOKREGLEMENT VOOR DE TIBETAANSE MASTIFF

FOKREGLEMENT VOOR DE TIBETAANSE MASTIFF FOKREGLEMENT VOOR DE TIBETAANSE MASTIFF Dit reglement bevat de bepalingen van het fokreglement verbonden aan de inschrijving van honden van het ras Tibetaanse Mastiff in de Nederlandse Hondenstamboekhouding.

Nadere informatie

FOKREGLEMENT Vastgesteld op de bestuursvergadering van 17 aug 2014

FOKREGLEMENT Vastgesteld op de bestuursvergadering van 17 aug 2014 FOKREGLEMENT Vastgesteld op de bestuursvergadering van 17 aug 2014 1. ALGEMEEN 1.1. Het Fokreglement geldt voor alle fokkers die alleen zijn aangesloten bij de FGH en niet fokken voor een rasvereniging

Nadere informatie

Een gezond fokbeleid voor uw ras? Markiesje informatieavond Verleden-heden-toekomst. Rasblindheid?

Een gezond fokbeleid voor uw ras? Markiesje informatieavond Verleden-heden-toekomst. Rasblindheid? Markiesje informatieavond Verleden-heden-toekomst Een gezond fokbeleid voor uw ras? Fokken met behoud van genetische heterogeniteit - welke regels gelden altijd? Rasvereniging: fokbeleid in de praktijk

Nadere informatie

Mastino Napoletano Club Nederland

Mastino Napoletano Club Nederland Fokreglement voor de Fila Brasileiro Fila Brasileiro Fokreglement met ingang van 1 Oktober 2010 Artikel 1. Doelstelling Artikel 2. Reikwijdte en begrenzing Artikel 3. Definities Artikel 4. Algemeen Artikel

Nadere informatie

Alle prijzen zijn VANAF prijzen. Bij erg vervilte vachten, castraten, antiparasitaire behandelingen en agressieve honden worden extra's aangerekend.

Alle prijzen zijn VANAF prijzen. Bij erg vervilte vachten, castraten, antiparasitaire behandelingen en agressieve honden worden extra's aangerekend. Alle prijzen zijn VANAF prijzen. Bij erg vervilte vachten, castraten, antiparasitaire behandelingen en agressieve honden worden extra's aangerekend. BASISPAKETTEN PRIJS Ontklitten per uur Enkel wassen

Nadere informatie

De hondenfokkerij kun je onderverdelen in twee sectoren: de ongecontroleerde hondenfokkerij en de georganiseerde kynologie.

De hondenfokkerij kun je onderverdelen in twee sectoren: de ongecontroleerde hondenfokkerij en de georganiseerde kynologie. EEN STAMBOOMPUP OF NIET? Wat is het verschil tussen een labradorpup mét stamboom en zonder? - Een pup zonder stamboom is officieel geen rashond. Omdat een serieuze fokker nooit pups zonder stamboom fokt,

Nadere informatie

Deelrapport populatie-analyse collie korthaar

Deelrapport populatie-analyse collie korthaar Deelrapport populatie-analyse collie korthaar De genetische analyse van de stamboomgegevens van de Britse populatie van de korthaar Collie door de Britse Kennel Club is uitgevoerd met het uitgangspunt

Nadere informatie

VACHTVERZORGING HOND

VACHTVERZORGING HOND VACHTVERZORGING HOND De Hondenvacht De hondenvacht heeft verschillende functies. Ze biedt zowel bescherming (uv-straling, allergenen, pathogenen, mechanisch geweld) als isolatie (het lichaam op constante

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie rassenbijsluiters Duitse Herdershond

Nadere informatie

Fokreglement voor de Sint Bernard Korthaar en Sint Bernard Langhaar.

Fokreglement voor de Sint Bernard Korthaar en Sint Bernard Langhaar. Fokreglement voor de Sint Bernard Korthaar en Sint Bernard Langhaar. Voor de NEDERLANDSE SINT BERNARD CLUB VOOR LIEFHEBBERS EN FOKKERS 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse Sint Bernard Club

Nadere informatie

Richtprijzen. Care Treatment. Beschrijving

Richtprijzen. Care Treatment. Beschrijving Deze prijzen zijn richtprijzen om u een idee te geven hoe lang de trimbeurt zal duren en hoeveel dit ongeveer zal kosten. De prijzen zijn niet vast omdat er, zelfs binnen éénzelfde ras, veel verschillen

Nadere informatie

Fokreglement voor het ras : Mastino Napoletano m.i.v.1 januari 2011

Fokreglement voor het ras : Mastino Napoletano m.i.v.1 januari 2011 Fokreglement voor het ras : Mastino Napoletano m.i.v.1 januari 2011 Artikel 1. Doelstelling Artikel 8. Exterieur- eisen Artikel 2. Reikwijdte en Artikel 9. Koopovereenkomst begrenzing Artikel 3. Definities

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie rassenbijsluiters Ierse Setter De Ierse

Nadere informatie

Herplaatsing Chow Chow

Herplaatsing Chow Chow Herplaatsing Chow Chow Voorwaarden herplaatsing Rasvereniging De Nederlandse Chow Chow Club (NCCC) is bij de herplaatsing van een Chow Chow slechts de intermediair die de informatie van de te herplaatsen

Nadere informatie

Rasspecifiek Fokreglement Australian Shepherd

Rasspecifiek Fokreglement Australian Shepherd Rasspecifiek Fokreglement Australian Shepherd AUSTRALIAN SHEPHERD CLUB NEDERLAND 1 1. ALGEMEEN 1.1. Het Rasspecifiek Fokreglement voor het ras Australian Shepherd beoogt bij te dragen aan de behartiging

Nadere informatie

Basenji Club Nederland

Basenji Club Nederland Basenji Club Nederland Opgericht 13 juni 1999 Verenigingsfokreglement Basenji Club Nederland (BCN) voor het ras: Basenji 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Basenji Club Nederland, hierna te noemen

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Vereniging Amerikaanse Cocker Spaniël (kortweg VACS) voor het ras: Amerikaanse Cocker Spaniel 1. ALGEMEEN 1.1.

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. Vrienden van het Schipperke. Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR)

Verenigingsfokreglement. Vrienden van het Schipperke. Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR) Verenigingsfokreglement. Vrienden van het Schipperke Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR) 1 De relevante artikelen in het Kynologisch Reglement (KR), ofwel het Basis Reglement

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Eerste Gezelschapshonden Club Nederland Cavalier King Charles Spaniël F.C.I. nr. 136 Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement

Nadere informatie

PROJECT Duurzaam fokken van Cavalier King Charles Spaniels

PROJECT Duurzaam fokken van Cavalier King Charles Spaniels PROJECT Duurzaam fokken van Cavalier King Charles Spaniels Arnold Jacques @2013 Na de uitzending (2008) Zal de Kynologie nooit meer dezelfde zijn! Het gevolg van de uitzending was PANIEK De gevolgen van

Nadere informatie

2.1. Verwantschap: beide ouderdieren mogen niet met elkaar in relatie staan als ouder-kind of broer en zus.

2.1. Verwantschap: beide ouderdieren mogen niet met elkaar in relatie staan als ouder-kind of broer en zus. H.B.C. Erecode 2012 1. ALGEMEEN 1.1. De Erecode voor de Franse Bulldog beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen van de Franse Bulldog zoals deze zijn verwoord in de statuten en het huishoudelijk

Nadere informatie

Dag van de Hond. Hond & Ras. Vind de hond die bij je past.

Dag van de Hond. Hond & Ras. Vind de hond die bij je past. Dag van de Hond Hond & Ras Vind de hond die bij je past. Al eeuwenlang bestaat er een bijzondere relatie tussen mens en hond. Dit is dan ook de reden waarom zoveel mensen besluiten tot de aanschaf van

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. voor het ras:

Verenigingsfokreglement. voor het ras: 1 Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement Nederlandse Herdershonden Club voor het ras: Hollandse Herdershond 2 VERENIGINGSFOKREGLEMENT NHC 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse

Nadere informatie

De Labradoodle en De Golden Doodle. Groomers 1 2011 5

De Labradoodle en De Golden Doodle. Groomers 1 2011 5 4 De laatste jaren nam het aantal rassen dat regelmatig een bezoek aan de trimsalon moest brengen af. Maar daar lijkt door de opmars van de Doodles verandering in te komen. Over het algemeen zijn het door

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

Fokreglement voor leden Border Collie Club Nederland (per 1-7-2010)

Fokreglement voor leden Border Collie Club Nederland (per 1-7-2010) Fokreglement voor leden Border Collie Club Nederland (per 1-7-2010) Dit Fokreglement bevat de bepalingen waaraan een lid van de vereniging minimaal moet voldoen. Tevens moet voldaan zijn aan de algemene

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Eerste Gezelschapshonden Club Nederland Japanse Spaniël F.C.I. nr. 206 Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR)

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. van de Chesapeake Bay Retrieverclub Nederland. voor het ras: de Chesapeake Bay Retriever

Verenigingsfokreglement. van de Chesapeake Bay Retrieverclub Nederland. voor het ras: de Chesapeake Bay Retriever Verenigingsfokreglement van de Chesapeake Bay Retrieverclub Nederland voor het ras: de Chesapeake Bay Retriever 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Chesapeake Bay Retriever, hierna te noemen de vereniging

Nadere informatie

PRAKTISCH VACHTVERZORGING BIJ DE HOND

PRAKTISCH VACHTVERZORGING BIJ DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACHTVERZORGING BIJ DE HOND over houden van huisdieren Vachtverzorging is bij elke hond nodig. De hoeveelheid

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Bijlage agendapunt 4a Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: voor het ras: (invullen door rasvereniging) Conceptversie maart 2012, VERSIE 6.0 Uitgangspunten

Nadere informatie

Poezenwoef: Prijslijst

Poezenwoef: Prijslijst Poezenwoef: Prijslijst Buiten de zone van 20 km rond Pulderbos, komt er 1 euro/km bij. Op een 2de huisdier < 25 kg, op hetzelfde adres, wordt er 20% korting gegeven. Een volledige behandeling bestaat uit:

Nadere informatie

Beleidsplan Fokkerij Wetterhounen

Beleidsplan Fokkerij Wetterhounen Beleidsplan Fokkerij Wetterhounen 2012-2025 Inleiding De Nederlandse Vereniging van Stabij en Wetterhounen is als erkende rasvereniging verantwoordelijk voor het welzijn van het ras. De FokAdviesCommissie

Nadere informatie

ALS JE REU GEVRAAGD WORDT!!

ALS JE REU GEVRAAGD WORDT!! ALS JE REU GEVRAAGD WORDT!! Je koopt een leuke Flatcoat reu en je voedt hem op als een leuke gezellige huishond. Omdat een Flatcoat graag samenwerkt, doen veel baasjes naast de gehoorzaamheid ook nog andere

Nadere informatie

Cavalier King Charles Spaniël

Cavalier King Charles Spaniël l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie rassenbijsluiters Cavalier King Charles

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie rassenbijsluiters Zwitserse Witte Herdershond

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement voor het ras: Ierse Setter VFR ISC concept 7.2 pag. 1/13 Besluit ALV 21 oktober 2012 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de, hierna te noemen de

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement Kuvasz Vereniging Nederland voor het ras: Kuvasz Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR) De artikelen in zwarte tekst

Nadere informatie

Agenda bestuursvergadering

Agenda bestuursvergadering Agendapunt: 8.d.1 Datum: 7 augustus 2013 (digitaal) Onderwerp: Wetterhoun outcross Portefeuille: GGW/fokbeleid Afkomstig van: Bureau/John Doel van bespreking: besluitvormend Bijlagen: 7 Aanleiding Het

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie rassenbijsluiters Labrador Retriever

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie rassenbijsluiters Noorse Boskat De Noorse

Nadere informatie