Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc"

Transcriptie

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba! írásbeli vizsga, I. vizsgarész 2 / május 23.

3 OPDRACHT 1 Hieronder volgt een gesprek met Mehmet Oztürk, een jonge Turk die in Nederland geboren is. In de tekst zijn sommige woorden weggelaten. Die staan onder de tekst. Maak de tekst compleet door de letters van de ontbrekende woorden onder de corresponderende nummers te schrijven. Let op: er staan meer woorden in de lijst dan u nodig hebt. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Interviewer: Mehmet: Interviewer: Mehmet: Interviewer: Mehmet: Interviewer: Mehmet: Interviewer: Mehmet: Zeg Mehmet, waarom heb je eigenlijk de Nederlandse (0) aangevraagd? Dat heb ik gedaan omdat ik heel graag alle rechten wilde hebben die Nederlanders ook hebben. Geef eens een voorbeeld. Nou, ik kon een jaar in Amerika gaan studeren. Dat was voor leerlingen met hele goede cijfers op het atheneum. De Nederlandse regering moest mij dan sturen als vertegenwoordiger van Nederlandse studenten. Maar ik (1) niet over een Nederlands paspoort en daardoor kon dat kennelijk niet. En ook de Turkse regering kon mij niet sturen, omdat ik geen Turkse studenten (2). Wat rot voor je! Heb je nog meer voorbeelden? Nou, ik zou graag veel willen reizen maar ik heb geen geld om steeds een visum te betalen. Dat is toch een heel (3). Soms krijg ik ook niet eens een visum of moet je vreselijk lang wachten. Verder wil ik graag stemmen bij alle verkiezingen hier, en nu heb ik geen (4) voor de tweede kamer bijvoorbeeld. De huidige situatie is dat ik alleen mag stemmen voor de verkiezingen van de gemeenteraad. En hoe zit dat met je Turkse paspoort? Ga je dat teruggeven als je de Nederlandse nationaliteit krijgt? Nee, dat wil ik eigenlijk niet. Daarom heb ik ook lang geaarzeld. Kijk, wanneer je in Turkije bent zonder Turks paspoort, dan gaan ze je (5). Ik hoorde dat ze je dan bij de douane aan de grens dikwijls de hele dag laten wachten. Dat heeft een vriend van me pas meegemaakt. En op de ambassade hier doen ze soms ook moeilijk. Misschien verlies ik overigens ook de erfenis van mijn vader, maar dat is voor mij niet zo belangrijk. Maar je kunt toch twee paspoorten hebben, of mag dat niet? Nee, de Nederlandse overheid erkent officieel de (6) nationaliteit niet. Dat is de moeilijkheid. Eigenlijk zou je twee paspoorten moeten hebben. Ik geloof dat veel meer buitenlanders naturalisatie zouden aanvragen als dat wel zou mogen. Want in Nederland wonen, belastingen betalen zoals iedereen, maar niet alle rechten hebben van de Nederlanders, dat vinden de meeste buitenlanders niet (7). A dubbele D illegaal G discrimineren J bestuur B vertegenwoordigde E stemrecht H bedrag K eerlijk C nationaliteit F geschikt I beschikte L beoordelen C Max. Elért 7 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 3 / május 23.

4 OPDRACHT 2 Hieronder volgt een tekst over albino s. Op de volgende bladzijde staan sommige definities van woorden en uitdrukkingen uit de tekst. Zoek ze op en schrijf de woorden/uitdrukkingen uit de tekst bij de corresponderende definities. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Wat is een Albino? Albino s zijn dieren, mensen of planten met een aangeboren afwijking waardoor ze geen of weinig pigment hebben. Pigment is een stof in de huid die ervoor zorgt dat de huid een kleur heeft. En niet alleen de huid maar ook haren en veren en de vacht en de iris van de ogen. Albino s hebben geen of weinig pigment, en daardoor zijn ze wit of heel licht gekleurd. Bijna elk mens en dier heeft pigment, alleen de één meer dan de ander. Iemand met veel pigment wordt sneller bruin dan iemand met weinig pigment. Pigment kan onder invloed van bepaalde straling van kleur veranderen. De zon zendt straling uit met verschillende golflengten waarvan voor de mens een gedeelte niet zichtbaar is: infrarood en ultraviolet licht. Het ultraviolet licht zorgt voor de bruining en bestaat uit UV-a, UV-b en UV-c straling. De ozonlaag houdt de schadelijke UV-c straling tegen. De menselijke huid krijgt dus alleen te maken met de UV-a en UV-b straling. Onder invloed van UV-b straling worden er in de huid pigmentkorrels aangemaakt. Die komen naar de oppervlakte en daar worden de roze pigmentkorrels onder invloed van de UV-a straling bruin gekleurd. De UV-b straling zorgt er ook voor dat de opperhuid zich iets verdikt, waarmee de huid zich weer beschermt tegen UV straling. De UV-b straling is dus eigenlijk het begin van het hele proces, de UV-a straling zorgt voor de bruine kleur. Hoe wordt je een albino? Alle eigenschappen van levende wezens worden vastgelegd in het D.N.A. Elke eigenschap heeft een bepaalde code die uit twee delen bestaat, de zogenaamde chromosomen. Het ene chromosoom wordt doorgegeven door de moeder en het andere door de vader. Deze chromosomen zijn niet altijd even sterk. Een dominant chromosoom bepaalt altijd hoe een lichamelijk kenmerk er uit komt te zien. Een recessief chromosoom komt pas tot uiting als het samenkomt met een ander recessief chromosoom. Dus een tijger krijgt een oranje vacht als minstens één van de ouders het dominante chromosoom voor een oranje vacht heeft. Het kan zijn dat twee tijgers, die een nakomeling verwekken, allebei een recessief chromosoom voor een witte vacht bezitten, terwijl ze zelf een oranje vacht hebben. Deze tijgers kunnen wel dat chromosoom voor witte vacht doorgeven aan het jong. Als deze het recessieve chromosoom van beide ouders krijgt, zal zijn/haar vacht wit zijn. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 4 / május 23.

5 0 het uitzenden van stralen licht: straling. 8 laag in de atmosfeer tussen 15 en 35 km hoogte: 9 in het leven roepen: 10 staafachtig lichaampje opgebouwd uit D.N.A. en D.N.A.-bindende eiwitten die de drager is van de erfelijke eigenschappen: 11 uitgedrukt worden, zich manifesteren: 12 elk van de kleine lichaampjes waaruit sommige stoffen of massa s bestaan of waarin een stof verdeeld is: 13 wat niet overeenkomstig de norm is; lichaamsgebrek: 14 haarbedekking, haarkleed van sommige dieren: 15 onderscheidende, karakteristieke eigenschap: 16 bovenste laag van de buitenhuid van het lichaam, ter onderscheiding van de daaronder liggende lederhuid: Max. Elért 9 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 5 / május 23.

6 Holland nyelv emelt szint OPDRACHT 3 Hieronder staan enkele grafieken en tekeningen van de wereldberoemde Nederlandse graficus, Maurits Cornelis Escher. Bij elk kunstwerk hoort een titel en een korte omschrijving. Deze titels en omschrijvingen vindt u op de volgende bladzijde. Het is uw taak om te bepalen welke titel en welke omschrijving bij de onderstaande werken hoort door de corresponderende letters op de juiste plaatsen in te vullen. Vraag 01 en 02 zijn als voorbeelden gegeven. 01 titel A 02 omschrijving. G. 17 titel 19 titel 18 omschrijving 20 omschrijving 21 titel 23 titel 22 omschrijving 24 omschrijving írásbeli vizsga, I. vizsgarész 6 / május 23.

7 Titels: A Toren van Babel B C D E Lucht en water Bevrijding Ontmoeting Drie werelden Omschrijvingen: F De weergave van deze bosvijver bestaat uit drie elementen: de herfstbladeren die de wijking van het wateroppervlak aanduiden, de spiegelbeelden van drie bomen op de achtergrond, en de vis op de voorgrond in het doorzichtige water. G H I J Op deze afbeelding wordt een toren gebouwd tijdens de spraakverwarring, toen de verschillende rassen ontstonden; vandaar dat sommige bouwarbeiders wit, andere zwart zijn. Het werk ligt stil omdat zij elkaar niet meer verstaan. Het drama dat zich afspeelt aan de top van de toren in aanbouw, wordt als in vogelvlucht, van boven weergegeven. Op het uniform-grijze oppervlak van een zich ontrollende papierstrook vindt een ontwikkeling plaats, van onder naar boven, tegelijkertijd in vorm en contrast. Driehoeken, eerst nauwelijks zichtbaar, veranderen in meer gecompliceerde figuren terwijl hun onderlinge kleurcontrast toeneemt. In het midden zijn zij als witte en zwarte vogels voltooid. Van hieraf verder naar boven bevrijden zij zich van elkaar en vliegen als zelfstandige wezens de wereld in. Daarom verdwijnt de papierstrook waarop zij getekend waren. Uit de grijze randen van een achtergrond ontwikkelt zich een gecompliceerd patroon van witte en zwarte mensfiguurtjes. Omdat mensen die willen leven op z n minst een vloer nodig hebben om op te lopen, werd er één voor hen ontworpen, met een cirkelvormig gat in het midden opdat nog zoveel mogelijk van de achterwand zichtbaar blijft. Daardoor zijn zij tevens gedwongen om in een kring te lopen en elkaar op de voorgrond te ontmoeten: een witte optimist en een zwarte pessimist die elkaar de hand reiken. In de horizontale middenstrook zijn vogels en vissen gelijkwaardig. Maar vliegen associëren wij met de lucht, dus zijn de vier hem omringende witte vissen voor de zwarte vogel de lucht waarin hij vliegt. Op dezelfde manier doet zwemmen ons aan water denken, dus worden de vier zwarte vogels die de vis omringen, voor hem tot het water waarin hij zwemt Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 7 / május 23. 8

8 OPDRACHT 4 Hieronder staan enkele teksten van de Nederlandse homepage van Activity International met informatie over Australië. Over de inhoud van de teksten worden ware en onware uitspraken gedaan. Lees de tekst en geef aan welke uitspraak waar en welke uispraak onwaar is door bij elke uitspraak een X op de juiste plaats te zetten. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Australië Uitgestrekte rode woestijnen, hagelwitte stranden, tropische regenwouden, trendy steden. Een reusachtig backpackersparadijs waar je werk kunt combineren met duiken met dolfijnen, kamperen in de Outback of skiën in de zomer. Maak gebruik van onze kennis en mogelijkheden Down Under en ontdek zelf de unieke sfeer van dit bijzondere continent! Werken en reizen Australië is het ideale land voor een wereldreis. Er is enorm veel te zien, de voorzieningen voor backpackers zijn uitstekend en er zijn prima werkmogelijkheden. Activity International helpt met het regelen van je reis. Of je nu alleen een ticket wilt boeken of geholpen wilt worden met het vinden van werk, individueel wilt vliegen of samen met een groep. Wat wij bieden? In elk geval een aantal zeer scherp geprijsde jaartickets. Ook kun je altijd een beroep doen op onze medewerkers in Nederland en Australië. Zij kunnen je alles vertellen over de vele mogelijkheden Down Under. Groepsvlucht of individueel Je kunt kiezen uit een aantal aantrekkelijke, veelgevraagde tickets. Zo kun je snel en goedkoop richting Down Under vliegen of er een uitgebreide wereldreis van maken. Ook heb je de keuze tussen individueel vliegen of reizen met een groep. Wanneer je een groepsvlucht boekt, ontmoet je eventuele reisgenoten en kun je gebruik maken van een aantal extra voordelen, zoals de eerste opvang na aankomst, werkbemiddeling en gratis toegang tot ons Backpackerscentrum in Sydney of Melbourne. Zo heb je een gemakkelijke start Down Under, zonder dat je ergens aan vastzit. Als je toch liever zo veel mogelijk zelf regelt, kun je ook gebruik maken van onze individuele tickets. Daarnaast kun je losse 'startpakketten' boeken. Visum Het Working Holiday visum biedt je de mogelijkheid om maximaal 1 jaar legaal te reizen en werken in Australië. Daarbij mag je 3 maanden bij dezelfde werkgever werken. Je kan het visum aanvragen als je tussen de 18 en 31 jaar bent. Ook moet je bij aanvraag kunnen aantonen dat je over 3200 beschikt als reisgeld. Wil je niet werken, korter weg of ben je ouder dan 31? Dan kun je ook een toeristenvisum nemen. Hiermee mag je maximaal 3 maanden in Australië blijven. Betaald werken kan niet, maar wel werken in ruil voor onderdak. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 8 / május 23.

9 Waar Onwaar 0 Australië is rijk aan natuurschoonheden. X 25 Activity International biedt goedkope jaartickets naar Australië. 26 Activity International heeft kantoren zowel in Nedeland als in Australië. 27 Als je een groepsvlucht boekt, wordt de rest door Ativity International voor je geregeld. 28 Er zijn veel Backpackerscentra van Activity International in Australië. 29 Wanneer je een Working Holiday visum aanvraagt moet je 3200 bij je hebben. 30 Als je boven de 31 bent, mag je slechts 3 maanden lang bij dezelfde werkgever werken Max. Elért 6 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 9 / május 23.

10 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 10 / május 23.

11 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 11 / május 23.

12 I. Olvasott szöveg értése maximális pontszám 1. feladat 7 2. feladat 9 3. feladat 8 4. feladat 6 ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. vizsgarész 12 / május 23.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 50 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba! írásbeli vizsga, II. vizsgarész 2 / május 23.

15 OPDRACHT 1 Maak de tekst compleet door het juiste woord uit de lijst te kiezen en de corresponderende letter onder het daarbijhorende nummer te schrijven. Let op: er staan meer woorden in de lijst dan u nodig hebt. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Nieuw: een fiets uit de muur Reizend Nederland krijgt (0) donderdag een mogelijkheid bij: de fietsautomaat (1) je een tweewieler uit de muur kunt trekken (2) na gebruik kunt terugzetten. De (3) fietsautomaat komt op het NS-station van Arnhem-Zuid, (4) lieten de initiatiefnemers dinsdag weten. Nijmegen Lent is het volgende station dat er (5) krijgt. Per automaat zijn (6) fietsen beschikbaar. Deze worden geleverd door de (7) Nederlandse fabriek Gazelle en zijn (8) voor de machines ontworpen. De automaten, een Nederlandse uitvinding, zijn (9) bedienen met een pasje. A bekend I speciaal B bekende J te C daarvan K toen D een L van E eerst M vijftig F eerste N waarbij G en O waarover H er P zo H Max. Elért 9 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 3 / május 23.

16 OPDRACHT 2 Maak de tekst compleet door zinnen te vormen uit de losse woorden. Elk woord moet gebruikt worden. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Het eerste zinsdeel van elke (bij)zin is als hulp gegeven. Over het Arbeidsbureau Als u op zoek bent naar een baan, moet u eerst bij het Arbeidsbureau gaan kijken. In alle grote steden van Nederland zijn Arbeidsbureaus (140 in totaal). Het aantal mensen dat (0) via deze organisatie een vaste baan vindt, baan deze een organisatie vaste via vindt bedraagt per jaar ongeveer Welke taken vervult het Arbeidsbureau? Ten eerste geven ze bemiddeling: De medewerkers (10). aanbod arbeidsmarkt de en kijken naar op steeds vraag De gegevens (11), de de de met van van vacatures vergeleken voortdurend werkgevers werkzoekenden worden en er wordt informatie gegeven aan werkzoekenden over vacatures. Sommige Arbeidsbureaus hebben daarvoor een zogenaamde Vacaturelijn: 24 uur (12). bekend dag de gemaakt nieuwste per per telefoon vacatures worden Ook (13) Arbeidsbureau Banenkrant door een er het uitgegeven wordt waarin vacatures aangekondigd worden. Ten tweede zorgt het Arbeidsbureau voor scholing. Als (14), beroepen bepaalde er geen in meer vacatures zijn is (15). beter beroep het misschien van veranderen te írásbeli vizsga, II. vizsgarész 4 / május 23.

17 Tevens (16). beroep cursussen eigen er extra het in nodig soms zijn De werkzoekende (17), Arbeidsbureau bekijkt het iemand met samen van welke cursussen of opleidingen geschikt zijn. Het Arbeidsbureau (18). Centrum het met samen Vakopleiding werkt Hiervan (19). 40 bestaan er in Nederland Deze instituten verzorgen cursussen en opleiding op technisch en administratief gebied. In (20) bij Centrum cursus een een mensen of opleiding Vakopleiding volgden Meer dan 85% had binnen drie maanden een baan gevonden Max. Elért 11 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 5 / május 23.

18 OPDRACHT 3 Maak de tekst compleet door de juiste voorzetsels in te vullen. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één in te vullen. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Wat eet je op school? In België blijft 20 procent van de kinderen (0) tussen de middag op school. Vroeger nam men dan brood mee, maar de laatste jaren wordt er voor warme maaltijden op school zelf gezorgd. Op zichzelf een goed initiatief, een oplosing (21) werkende ouders. Maar krijgt het kind (22) een warme maaltijd wel alles wat het nodig heeft voor de groei? Het antwoord (23) deze vraag valt in de meeste gevallen negatief uit. Laten we eerst vaststellen dat het hier (24) een belangrijke maaltijd gaat, die vermoeide kinderen moet helpen de rest van de dag door te komen. Juist (25) dat punt schieten heel wat schoolmaaltijden tekort. (26) het algemeen heeft het eten dat men op school krijgt niet voldoende voedingswaarde, of het is zwaar. Zo maakt het de kinderen slaperig. De gevolgen blijven dan ook niet uit. De kinderen zien er moe uit en op langere termijn kan zelfs hun gezondheid eronder lijden. Waarom maakt men de schoolmaaltijden dan niet beter? Het antwoord ligt (27) de hand: goed eten is duur of moeilijk klaar te maken. (28) veel nadenken en met zo weinig mogelijk geld wordt er dan maar snel wat klaargemaakt. Dat het eten goedkoop moet zijn, heeft vaak tot gevolg dat het ook niet zo lekker is. Dat leidt er dan weer toe dat kinderen weinig of niets eten. Wat ze niet smakelijk vinden, laten ze staan. Wat kan eraan gedaan worden? (29) de eerste plaats zou er een officiële instantie moeten komen die zich bezighoudt (30) het toezicht op de schoolmaaltijden. Verder zou er meer samenwerking moeten zijn (31) ouders en school de meeste ouders weten niet wat hun kinderen te eten krijgen. En tenslotte zouden de ouders bereid moeten zijn om hiervoor wat meer geld uit te geven Max. Elért 11 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 6 / május 23.

19 OPDRACHT 4 Maak de tekst compleet door het juiste woord of de juiste woordgroep uit de vier mogelijkheden te kiezen en de corresponderende letter onder het daarbijhorende nummer te schrijven. Als er meerdere juiste mogelijkheden zijn, hoeft u er slechts één te kiezen. Let op: op sommige plaatsen staan de ontbrekende woorden niet naast elkaar! Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Blindenmuseum In het museum van de Italiaanse stad Modena (0) u nergens bordjes waarop staat dat het (32) kunst aan te raken. De kunstwerken (33) zelfs, anders (34) het eerste museum voor blinden geen zin. Blinden (35) hun contact met de kunst tot muziek en literatuur. In Modena (36) dat blinden ook toegang (37) tot vormen van beeldende kunst. Maar dan (38) wel het verbod verboden aan te raken. Volgende week (39) een afdeling voor blinden in de Galleria Estense. De werken die er (40), zijn klein en rijk aan reliëf, zodat ze gemakkelijker gevoeld kunnen worden. De blinden (41) in groepjes van vier of vijf uitleg van een gids. De catalogus is in braille. Volgens de Italiaanse vereniging van blinden (42) het genieten van beeldende kunst voor haar leden een volledig nieuwe en heel interessante ervaring. 0 A zou vinden B zult vinden C wilt vinden D vinden kunt 32 A verboden is B verbieden is C word verboden D is verboden 33 A moeten aanraken B moeten worden aangeraakt C moeten worden aangeraken D moeten werden aanraakt 34 A heeft B is C heeft gehad D is geweest 35 A hoeven te bepreken B moeten beperkt worden C hoeven te worden bepreken D moeten beperken 36 A werdt bedacht B word bedachten C wordt bedachten D is bedacht 37 A moet hebben B moeten hebben C moeten hadden D moesten hadden 38 A is moeten opgeheven B wordt moeten opheven C moet worden opgeheven D moet zijn opgeheven 39 A gaat open B wil opengaan C open gaat D zal opengaan írásbeli vizsga, II. vizsgarész 7 / május 23.

20 40 A zijn opsteld B hebben opgesteld C zijn opgesteld D hebben opsteld 41 A gekregen B worden gekregen C kregen D krijgen 42 A is B werd C zal D heeft B Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 8 / május

21 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 9 / május 23.

22 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 10 / május 23.

23 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 11 / május 23.

24 maximális pontszám 1. feladat 9 II. Nyelvhelyesség 2. feladat feladat feladat 11 FELADATPONT ÖSSZESEN 42 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. vizsgarész 12 / május 23.

25 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

26 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához szótár nem használható. A szürke négyzetsor az értékelés számára van fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke négyzetsorba! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 2 / május 23.

27 Welkom bij het luistergedeelte van het eindexamen. Het luistermateriaal en de instructies kunt u nu beluisteren. De opdrachten en de bijbehorende instructies vindt u in dit tekstboekje. Er zijn drie opdrachten. Elk fragment zal twee keer worden afgespeeld. Ieder fragment begint met een muziekje. Daarna hoort u de instructies bij de opdracht. (U kunt de instructies ook meelezen in het tekstboekje). Na deze instructies is er iedere keer een stilte. U kunt deze tijd gebruiken om de opdracht in het tekstboekje goed door te lezen voordat de tekst wordt afgespeeld. Vervolgens wordt het fragment in zijn geheel afgespeeld. Na alweer een korte stilte, krijgt u het fragment voor de tweede keer te horen. Dit keer is het fragment echter opgedeeld in korte stukjes. Na ieder stukje krijgt u de tijd om uw antwoorden op te schrijven. Aan het eind van de opdracht krijgt u ook nog de tijd om al uw antwoorden na te kijken. De volledige test duurt dertig minuten. Succes! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 3 / május 23.

28 OPDRACHT 1 In dit fragment gaat u luisteren naar een interview met een fingerstyle gitarist, Jacques Stotzem. Het is uw taak om de onderstaande zinnen met één of twee woorden aan te vullen tot volledige zinnen. Als er meerdere mogelijkheden zijn, hoeft u slechts één antwoord te geven. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 0 Dit is een interview met. Jacques Stotzem of een fingerstyle gitarist 1 Toen Jacques begon met gitaar spelen was hij oud. 2 Toen Jacques Stotzem zijn eigen stijl wilde ontwikkelen, concentreerde hij zich op het. 3 Jacques Stotzem luistert graag naar. 4 Jacques Stotzem ziet het heden en de toekomst van de akoestische gitaar. 5 De meerderheid van geїnteresseerden in de akoestische gitaar is tussen de jaar oud. 6 Cultuur en mentaliteit van een bepaald land hebben invloed op het succes van de akoestische gitaar in dat land. 7 Jacques Stotzem wil met zijn gitaarspel. 8 Jacques Stotzem geeft 365 concerten per jaar. 9 Jacques Stotzem kan met zijn vrouw alles delen omdat ze altijd met hem Max. Elért 9 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 4 / május 23.

29 OPDRACHT 2 In dit fragment gaat u luisteren naar het nieuws. Het is uw taak om het juiste kopje bij elk bericht te kiezen en de corresponderende letter in het rechter vakje in te vullen. Bij elke vraag is er slechts één kopje juist. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. 0 A Steeds meer consumenten gaan met de auto B Geen succes in het terugdringen van het autogebruik C Klanten parkeren voor de winkels B 10 A B C 11 A B C 12 A B C 13 A B C 5 miljard euro voor maatregelen 6000 plaatsen met vervuilde grond in Nederland Geen schone grond meer in Nederland De Nederlandse Spoorwegen Prijsverhoging van spoorwegtarieven Morgen is het duurder Oefeningen voor het leger vier keer per jaar Geen ruimte voor het leger in Duitsland Legeroefeningen voortaan in Denemarken Protestactie van ziekenhuisartsen Nieuw ziekenhuis in Utrecht geopend Weinig artsen voor veel werk 14 A Het grootste schilderij ter wereld B Uniek schilderij in het Boymans museum C Het leven in China in de 18de eeuw 15 A B C Teksten van popmusici te koop Geen belangstelling voor Bob Dylan Getting Better on de top Max. Elért 6 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 5 / május 23.

30 OPDRACHT 3 In dit fragment gaat u luisteren naar een gesprek over hondenpoep waarover ware en onware uitspraken worden gedaan. Het is uw taak om aan te geven welke uitspraak waar en welke uitspraak onwaar is door bij elke uitspraak een X op de juiste plaats te zetten. Vraag 0 is als voorbeeld gegeven. Waar Onwaar 0 Dit is een gesprek tussen een (echt)paar. X 16 De vrouw ziet uit het raam een meisje op straat lopen. 17 Het meisje woont al lang in de buurt met haar drie honden. 18 Op het open veld voor het huis van het paar zijn kinderen aan het spelen. 19 De vrouw heeft een hekel aan alle huisdieren. 20 De man vindt het gedrag van de vrouw gezellig. 21 De man zou een brief aan de gemeente hebben geschreven. 22 Het feit dat de man geen brief aan de gemeente heeft geschreven, wordt door de vrouw positief beoordeeld. 23 Volgens de man kan het honden niet verboden worden op een openbaar veld te poepen. 24 Volgens de vrouw kan de gemeente honden verbieden op een openbaar veld te poepen. 25 De man vindt dat er op het gras niet gelopen mag worden. 26 De man maakt zich nergens zorgen over. 27 De vrouw denkt dat de man zich nergens zorgen over maakt Max. Elért 12 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 6 / május 23.

31 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 7 / május 23.

32 maximális pontszám 1. feladat 9 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 6 3. feladat 12 FELADATPONT ÖSSZESEN 27 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 8 / május 23.

33 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

34 Fontos tudnivalók A feladatsor megoldásához nyomtatott szótár használható. A szürke oszlopok az értékelés számára vannak fenntartva. Kérjük, ne írjon a szürke oszlopokba! írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 2 / május 23.

35 OPDRACHT 1 U schrijft een brief van woorden aan een vriend(in) om te zeggen dat u verhuisd bent. In uw brief 1. vertelt u dat u verhuisd bent en waar naartoe; 2. legt u uit waarom u verhuisd bent (nadelen van de vorige woning); 3. vertelt u wat er allemaal is gebeurd tijdens het verhuizen; 4. geeft u de voordelen van uw nieuwe woning; 5. legt u de weg uit zodat uw vriend(in) u kan komen bezoeken. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 3 / május 23.

36 Az 1. feladat értékelése Max. Elért A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése Érthetőség, nyelvi megformálás Íráskép Összesen 4 pont 5 pont 1 pont 10 pont írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 4 / május 23.

37 OPDRACHT 2 Werk één van de twee volgende opdrachten uit: A Hieronder staat een lezersbrief uit de problemenrubriek van een Nederlands vrouwenmagazine: Mijn vriendin eet chips als ontbijt en vreet zich de hele dag klem met vette dingen. Ze is daarom ook veel te dik en daar is ze zelf ook niet gelukkig mee. Haar hele familie is erg dik, omdat haar ouders een eigen cafetaria hebben. Ze zegt soms dat ze wat meer op mij wil lijken, maar haar eetpatroon wil ze niet aanpassen. Ook sport ze niet en als ze thuiskomt zit ze de hele dag voor de televisie. Ik probeer haar wat actiever te maken door haar uit te nodigen om eens met mij mee te gaan naar zwemmen, maar daar is ze te onzeker voor. Ze denkt dat anderen haar gaan uitlachen. Wat moet ik doen om haar te helpen? Melanie Reageer op deze brief. Schrijf een lezersbrief van woorden aan het magazine waarin u de volgende punten bespreekt: I. u vertelt wie u bent en waarom u deze lezersbrief schrijft; II. u vertelt wat Melanies vriendin volgens u moet doen om haar leefwijze te veranderen en hoe Melanie haar daarbij kan helpen; uw adviezen betreffen: a) gezonde voeding 1. hoe moet ze beginnen haar eetpatroon te veranderen; 2. wat moet ze wel eten, hoeveel, hoe vaak; 3. welke voedingsmiddelen moet ze proberen te vermijden; 4. hoe kan Melanie haar hierbij helpen; b) lichaamsbeweging 1. welke (twee) vormen van lichaamsbeweging vindt u geschikt voor Melanies vriendin, waarbij ze niet uitgelachen wordt; 2. waar en hoe vaak moet ze die beoefenen; 3. hoe kan Melanie haar hierbij helpen; c) alledaagse vrijetijdsactiviteiten 1. welke activiteiten moet Melanies vriendin vermijden en aan welke moet ze de voorkeur geven; 2. hoe kan Melanie haar hierbij helpen; III. u vertelt over de positieve gevolgen van dit soort verandering van leefwijze: a) lichaamsgewicht figuur kleding b) gezondheid, betere conditie c) meer zelfvertrouwen, beter lichamelijk en geestelijk welzijn IV. u wenst Melanie en haar vriendin succes bij het verwezenlijken van deze veranderingen. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 5 / május 23.

38 B U schrijft een artikel van woorden voor de schoolkrant met de titel Kleren maken de mens. In uw artikel schrijft u over de volgende punten: 1. u leidt het onderwerp in en vertelt welke aspecten u van het onderwerp gaat behandelen; 2. u vertelt hoe kleding door leeftijd wordt bepaald en wat voor rol de mode in kleding van verschillende leeftijdsgroepen speelt (hoe kleden de verschillende leeftijdsgroepen, zoals pubers, jongvolwassenen, volwassenen van middelbare leeftijd, bejaarden zich); 3. u vertelt hoe kleding door sociale status wordt bepaald door één of twee voorbeelden te behandelen (managers, weduwen, mensen met heel lage inkomens, daklozen) 4. u vertelt hoe kleding door de situatie of gelegenheid wordt bepaald door twee of drie voorbeelden te behandelen (bruiloft, receptie, begrafenis, zakelijke vergadering, lichaamsbeweging, vakantie, etc.); 5. u vertelt wat het verschil is tussen mannen en vrouwen wat kleding en mode betreft; 6. u vertelt in welke mate iemand kan worden beoordeeld op grond van zijn/haar uiterlijk en kleding; 7. met een korte samenvatting sluit u het artikel af. De volgorde van punten 2-6 kunt u zelf bepalen. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 6 / május 23.

39 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 7 / május 23.

40 A 2. feladat értékelése Max. Elért A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése Hangnem, az olvasóban keltett benyomás Szövegalkotás Szókincs, kifejezésmód Nyelvhelyesség, helyesírás Íráskép Összesen 5 pont 2 pont 4 pont 4 pont 4 pont 1 pont 20 pont írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 8 / május 23.

41 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 9 / május 23.

42 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 10 / május 23.

43 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 11 / május 23.

44 IV. Íráskészség maximális pontszám 1. feladat feladat 20 ÖSSZESEN 30 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma programba beírt pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 12 / május 23.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 26. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 26. 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 26. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 6. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Nadere informatie

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSG 2005. május 26. HOLLND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTTÁSI MINISZTÉRIUM Holland nyelv emelt szint

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 21. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Nadere informatie

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSG 2006. május 25. HOLLND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG 2006. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTTÁSI MINISZTÉRIUM Holland

Nadere informatie

OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1

OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1 OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1 Basisleergang Nederlands voor anderstaligen Universiteit van Amsterdam, Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) Nicky Heijne Marten Hidma Karolien Kamma Vrije

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 26. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Nadere informatie

Concept cartoons zijn meerkeuzevragen in de vorm van een dialoog met plaatje. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Concept cartoons zijn meerkeuzevragen in de vorm van een dialoog met plaatje. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit: Concept cartoons Concept cartoons zijn meerkeuzevragen in de vorm van een dialoog met plaatje. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit: Over de dialoog De uitspraken die de figuren doen, zijn gebaseerd op wetenschappelijk

Nadere informatie

Vertaling Duits Sprechhilfen

Vertaling Duits Sprechhilfen Vertaling Duits Sprechhilfen Vertaling door een scholier 2328 woorden 21 februari 2004 6 32 keer beoordeeld Vak Duits Sprechhilfen Kapitel I Seite 18: groeten Goede dag! Goede morgen! wensen opvragen /

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Inhoud van deze lesbrief

Inhoud van deze lesbrief Lesbrief bij Krokodillen in het gras van Ingrid Bilardie de Boer Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema

Nadere informatie

6.7. Werkstuk door een scholier 1654 woorden 17 april keer beoordeeld. Biologie voor jou. Erfelijkheidsmateriaal

6.7. Werkstuk door een scholier 1654 woorden 17 april keer beoordeeld. Biologie voor jou. Erfelijkheidsmateriaal Werkstuk door een scholier 1654 woorden 17 april 2006 6.7 33 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Erfelijkheidsmateriaal Het menselijk lichaam bestaat uit een veel organen, deze organen

Nadere informatie

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

Voorspellen en tekst lezen

Voorspellen en tekst lezen Voorspellen en tekst lezen 1. Lees de uitleg. Als je een tekst gaat lezen, doe je eerst een voorspelling. Waar zou de tekst over gaan? Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Kijk naar de titel, de kopjes

Nadere informatie

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Wat leert je kind? Taal en ouders: de basisschool Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Wat leert je kind?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag door een scholier 1573 woorden 9 juni 2006 8,3 14 keer beoordeeld Auteur Genre Arno Bohlmeijer Jeugdboek Eerste uitgave 1999

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Goede reis Reizen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Goede reis, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden!

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Geloof in Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden 2018-2022 Lijst 5 Verkiezingsprogramma 2018-2022 in eenvoudige taal Op

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1197 woorden 11 november keer beoordeeld. Eerste uitgave Uiterste inleverdatum. 2. Titel.

Boekverslag door een scholier 1197 woorden 11 november keer beoordeeld. Eerste uitgave Uiterste inleverdatum. 2. Titel. Boekverslag door een scholier 1197 woorden 11 november 2003 4 4 keer beoordeeld Auteur Susan Vreeland Eerste uitgave 2001 Vak Engels 1. Uiterste inleverdatum 2. Titel Op de tast 3. Schrijver Susan Vreeland

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincie Utrecht. Iedereen die in Utrecht

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Melkweg. Van kop tot teen. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: Het lichaam

Melkweg. Van kop tot teen. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: Het lichaam Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Van kop tot teen Gezondheid: Het lichaam Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Van kop tot teen, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Nadere informatie

6. Chromosomen. Deze basisstof vervangt de basisstof in je hand- en werkboek.

6. Chromosomen. Deze basisstof vervangt de basisstof in je hand- en werkboek. Deze basisstof vervangt de basisstof in je hand- en werkboek. 6. Chromosomen Deze vervangende basisstof gaat over de invloed die erfelijkheid kan hebben op je leven. Je denkt in de opdrachten na over je

Nadere informatie

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 26. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSELI VIZSGA 2017. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag door een scholier 1455 woorden 10 december 2006 5,9 13 keer beoordeeld Auteur Genre Haye van der Heyden Jeugdboek Eerste uitgave 1997

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. HOLLAND NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop.

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop. Inhoud. Blz. 1. Blz. 2. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 6. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Blz. 11. Kaft Inhoud Het leven van Escher. Moeilijke jaren. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Les 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw, Maria, gaat weer naar de winkel om over werk te

Nadere informatie

werkbladen thema 5 werk

werkbladen thema 5 werk werkbladen thema 5 werk 5.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 Jan staat voor het uitzendbureau. Jan heeft werk. Tarik wil taxichauffeur

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Vakantie opvang Steendijkpolder presenteert het thema: Op vakantie!

Vakantie opvang Steendijkpolder presenteert het thema: Op vakantie! Vakantie opvang Steendijkpolder presenteert het thema: Op vakantie! Wij hebben zin in de zomervakantie! Om de dagen waarop uitstapjes gepland staan zo soepel mogelijk te laten verlopen, vragen wij u om

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Wat moet je nu wel eten en wat niet? Waarom wel en waarom niet? Hoe kun je er achter komen wat gezonde keuzes zijn? Eten is voor ons het zelfde als brandstof voor

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag door een scholier 1705 woorden 29 juli 2006 6,2 13 keer beoordeeld Auteur Genre Aart van der Leeuw Liefdesroman Eerste uitgave

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

5,5. Werkstuk door een scholier 1890 woorden 25 juni keer beoordeeld. Aardrijkskunde

5,5. Werkstuk door een scholier 1890 woorden 25 juni keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 1890 woorden 25 juni 2008 5,5 10 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde INLEIDING Deze P.O. bestaat uit hoofd- en deelvragen. Ik ga dit onderzoek uitvoeren in mijn eigen omgeving;

Nadere informatie

Woordsoorten. De woorden in een zin kunnen in een bepaalde groep worden ingedeeld. De woordsoort geeft aan tot welke groep een woord behoort.

Woordsoorten. De woorden in een zin kunnen in een bepaalde groep worden ingedeeld. De woordsoort geeft aan tot welke groep een woord behoort. Woordsoorten De woorden in een zin kunnen in een bepaalde groep worden ingedeeld. De woordsoort geeft aan tot welke groep een woord behoort. Woord Uitleg Voorbeeld Werkwoord Lidwoord Zelfstandig Bijvoeglijk

Nadere informatie

Strategietoets strategie 3 en 4 Begrijpend lezen. Niveau B

Strategietoets strategie 3 en 4 Begrijpend lezen. Niveau B Strategietoets strategie 3 en 4 Begrijpend lezen Niveau B 2 Je gaat zo een tekst lezen met als onderwerp tornado s. Beantwoord voor het lezen van de tekst eerst vraag 1. 1 Wat weet jij al over het onderwerp

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Hersenkanker/tumor

Werkstuk Biologie Hersenkanker/tumor Werkstuk Biologie Hersenkanker/tumor Werkstuk door een scholier 1349 woorden 19 oktober 2003 6 70 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding: Mijn werkstuk gaat over hersentumoren. Ik heb het gekozen omdat

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap

Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap Recht op zeggenschap Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Wat is het recht op zeggenschap? 2. Wat is het recht op

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie

Melkweg. Iedereen fit! Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: Sporten en bewegen

Melkweg. Iedereen fit! Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: Sporten en bewegen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Iedereen fit! Gezondheid: Sporten en bewegen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Iedereen fit, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALSTERK B2 THEMA 3 BEDRIJVEN

ANTWOORDEN TAALSTERK B2 THEMA 3 BEDRIJVEN ANTWOORDEN TAALSTERK B2 THEMA 3 BEDRIJVEN Opdracht 4 1. b. 2. c. 3. c. 4. b. 5. c. Opdracht 14 Betekenis even naar buiten gaan een rondje lopen makkelijk uit te voeren werktijd zorgen dat iemand iets ziet

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

U gaat luisteren naar verschillende teksten: twee radio-interviews en twee afleveringen van het ETV programma Taal + beroep = werk.

U gaat luisteren naar verschillende teksten: twee radio-interviews en twee afleveringen van het ETV programma Taal + beroep = werk. Hoofdstuk 2 oefening 9 Extra luisteroefeningen U gaat luisteren naar verschillende teksten: twee radio-interviews en twee afleveringen van het ETV programma Taal + beroep = werk. Opgave 1 Kijk bij oefening

Nadere informatie

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren Voor Europa De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie Tekst: D66 en Merel van Beeren 1 De plannen van D66 voor Europa D66 vindt Europa heel belangrijk. Wij denken dat Nederland sterker is als

Nadere informatie

3 Is dit een jongen of een meisje? 7 Is dit een vork of een mes?

3 Is dit een jongen of een meisje? 7 Is dit een vork of een mes? A1 Woordenlijst boek jongen mes stoel glas kind pen tafel hand kopje plant telefoon hoed lamp potlood theepot hoofd land ring vinger huis man sigaar vork jas meisje sigaret vrouw OEFENING 1 Is dit een

Nadere informatie

Melkweg. In de war. Lezen van Alfa B naar Alfa C. Gezondheid: Omgaan met problemen. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Melkweg. In de war. Lezen van Alfa B naar Alfa C. Gezondheid: Omgaan met problemen. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Melkweg Lezen van Alfa B naar Alfa C In de war Gezondheid: Omgaan met problemen Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Colofon Melkweg: In de war, 2016 Dit boekje is een uitgave van Stichting

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen De Sprong, thema 7

Herhalingsoefeningen De Sprong, thema 7 Herhalingsoefeningen De Sprong, thema 7 Vocabulaire Oefening 1 Zet de woorden in de juiste categorie de acteur - de auteur - het beeld - de dirigent - het gedicht - het koor - het kunstwerk - het optreden

Nadere informatie

Masterclassprogramma klas 1 periode

Masterclassprogramma klas 1 periode Masterclassprogramma klas 1 periode 3 2017-2018 Beste leerlingen, Door jullie mentoren worden/zijn jullie geïnformeerd over periode 3 van het masterclassprogramma. Hier kun je nog eens rustig nalezen waar

Nadere informatie

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb De meeste mensen in Nederland hebben het goed voor elkaar. We hebben genoeg eten, we hoeven niet bang te zijn voor oorlog en we zijn dan ook tevreden met ons leven. Maar dat is niet overal op de wereld

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

4.1 Omcirkel het juiste antwoord.

4.1 Omcirkel het juiste antwoord. 4.1 Vraag 1 Het begrip vitaliteit heeft vooral te maken met... A. aankomen en afvallen B. gezondheid en geluk C. dansen en bewegen D. werk en carrière Vraag 2 Hoe vind je de meest betrouwbare informatie

Nadere informatie

Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden

Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden Let op: je maakt Opdracht 1 Met hulp óf Opdracht 1 Zonder hulp 1. Lees de uitleg. Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden Als je een tekst actief leest, probeer je de tekst zo goed mogelijk

Nadere informatie

Beantwoord de vragen van de examinator in verband met het volgende spreekwoord: Kleren maken de mens.

Beantwoord de vragen van de examinator in verband met het volgende spreekwoord: Kleren maken de mens. A VIZSGÁZÓ PÉLDÁNYA 1. tétel 1/2. oldal Het mondeling examen bestaat uit drie geëvalueerde delen. OPDRACHT 1 Beantwoord de vragen van de examinator in verband met het volgende spreekwoord: Kleren maken

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

1. Dit gedicht is iets minder dan die van Remco Campert. Dat komt omdat ik het verhaaltje over het fietsen op die berg niet echt interessant vind.

1. Dit gedicht is iets minder dan die van Remco Campert. Dat komt omdat ik het verhaaltje over het fietsen op die berg niet echt interessant vind. Praktische-opdracht door een scholier 1924 woorden 12 februari 2004 4,1 49 keer beoordeeld Vak Nederlands Opdracht A. 1. Het gedicht vind ik wel leuk. Zelf hou ik niet van gedichten. Maar het verhaal over

Nadere informatie

Handleiding Strategieles Samenvatten niveau B

Handleiding Strategieles Samenvatten niveau B Handleiding Strategieles Samenvatten niveau B Een onderdeel van Nieuwsbegrip XL zijn de strategielessen. De strategielessen zijn bedoeld om de strategieën voor begrijpend lezen bij de leerlingen te introduceren

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Melkweg. Een dak boven je hoofd. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Het huis

Melkweg. Een dak boven je hoofd. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Het huis Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dak boven je hoofd Wonen: Het huis Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dak boven je hoofd, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Alleen is maar alleen

Alleen is maar alleen 177 177 HOOFDSTUK 11 Alleen is maar alleen WOORDEN 1 1 Heb jij het ook zo...? a los b druk 2 Aan welke... van de stad woon jij? a kant b plek 3 O, daar? Daar woont ook een... van me! a omgeving b kennis

Nadere informatie

METHODEN EN THEMA S (1/7)

METHODEN EN THEMA S (1/7) METHODEN EN THEMA S (1/7) DAVINCI Onderbouw DaVinci Lente Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Zomer Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Herfst Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Winter Onderbouw 35 Leverbaar Middenbouw

Nadere informatie

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. HOLLAND NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Vivian den Hollander. Kaarsjes. blazen. met illustraties van Alex de Wolf. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Vivian den Hollander. Kaarsjes. blazen. met illustraties van Alex de Wolf. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Vivian den Hollander Kaarsjes blazen met illustraties van Alex de Wolf Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Inhoud Bijna Kerst 7 Knutselen: Engeltjes 14 Een heel bijzondere engel 16 Liedje: Er is een kindeke

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Volgorde in goede de (In de goede volgorde)

Volgorde in goede de (In de goede volgorde) Volgorde in goede de (In de goede volgorde) Wat ga je leren? Je leert dat de delen van een verhaal een eigen plek hebben. Hoe lang ben je bezig? Ongeveer 1 uur Wat heb je nodig? pen/potlood lijntjespapier

Nadere informatie

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers Jouw leven & werk Werkboek voor deelnemers Colofon Dit werkboek voor deelnemers hoort bij de cursus Jouw leven & werk. Dit is een cursus voor laaggeletterden die nadenken over de vraag of zij willen gaan

Nadere informatie

Geef antwoord op de vraag met een complete zin. VOORBEELD: Waar slaap jij? ANTWOORD: Ik slaap in een bed. (Schrijf uw antwoorden ook in uw schrift).

Geef antwoord op de vraag met een complete zin. VOORBEELD: Waar slaap jij? ANTWOORD: Ik slaap in een bed. (Schrijf uw antwoorden ook in uw schrift). G. Spreekvaardigheid Geef antwoord op de vraag met een complete zin. VOORBEELD: Waar slaap jij? ANTWOORD: Ik slaap in een bed. (Schrijf uw antwoorden ook in uw schrift). 1. Wanneer begint de les? 2. Waar

Nadere informatie

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of.

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. 1. Trek je schoenen uit moeder heeft pas schoongemaakt. 2. Ik wilde gaan tennissen mijn vrienden vonden het te warm. 3. Drink je koffie drink je

Nadere informatie

SCHRIJF HET VERVOLG SCHRIJF HET VERVOLG KIJKEN, VOELEN, MAKEN KIJKEN VOELEN NADENKEN MAKEN WETEN

SCHRIJF HET VERVOLG SCHRIJF HET VERVOLG KIJKEN, VOELEN, MAKEN KIJKEN VOELEN NADENKEN MAKEN WETEN Een opdracht voor groep 6, 7 of 8 gericht op het kijken naar kunst en creatieve ontwikkeling. De leerlingen schrijven een scène gebaseerd op een kunstwerk uit de zeventiende eeuw naar keuze. De leerlingen

Nadere informatie

NT2. Examen I: Spreken. Voorbeeldexamen. Opgavenboekje. Staatsexamen Nederlands als tweede taal. Examennr. kandidaat: Aanwijzingen

NT2. Examen I: Spreken. Voorbeeldexamen. Opgavenboekje. Staatsexamen Nederlands als tweede taal. Examennr. kandidaat: Aanwijzingen Examen I: Spreken Tijdsduur ± 30 minuten Opgavenboekje 2009 Voorbeeldexamen Examennr. kandidaat: Aanwijzingen U gaat een spreektoets maken. De toets bestaat uit twee delen. Elk deel begint met een korte

Nadere informatie

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid In Nederland staan 40 asielzoekerscentra (AZC's). Dat zijn plekken waar asielzoekers wonen. Asielzoekers zijn mensen die naar Nederland zijn gevlucht. Omdat er in hun eigen land oorlog is bijvoorbeeld,

Nadere informatie

Praktijkervaring. Marloes 2012/2013

Praktijkervaring. Marloes 2012/2013 Praktijkervaring Marloes 2012/2013 Inhoud 1) Persoonlijke doelstelling... 2 2) Beschrijving activiteiten... 2 3) Feedback van 1 betrokken persoon... 3 Bijlage 1: Samenvatting Gedachtenmanagement door Herman

Nadere informatie