Welkom op Basisschool St. Medardus! De eerste paar keer op school

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom op Basisschool St. Medardus! De eerste paar keer op school"

Transcriptie

1

2 Welkom op Basisschool St. Medardus! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een plezierige en leerzame tijd te geven. In het begin is het voor kinderen spannend en soms wennen. Het gaat anders dan op de peuterspeelzaal of op het kinderdagverblijf. Ouders weten lang niet altijd hoe het er in een kleutergroep aan toegaat. Aan de hand van dit boekje willen wij u wegwijs maken in het schoolgebeuren, zodat de weg naar school soepel kan verlopen. Naast dit boekje bestaat er ook een algemene schoolgids. We beperken ons in dit boekje echter tot zaken die enkel betrekking hebben op groep 1 en 2. De eerste paar keer op school Kinderen die de leeftijd van 4 jaar hebben bereikt, mogen de school bezoeken op de eerste maandag volgend op de dag dat ze 4 jaar zijn geworden. In overleg met ouders kan in voorkomende gevallen afgeweken worden van deze regel. Voordat een kind officieel op school komt, mag hij/zij 2 momenten meedraaien op school in de klas waar de leerling na zijn vierde verjaardag ook komt. Hiervoor wordt uw kind uitgenodigd door de leerkracht van deze groep. De juf zal u dan uitleggen waar de jas en de tas opgehangen kunnen worden. Alle kleuters hebben een kapstok, een stoel en een sticker met daarop een pictogram. Deze sticker is hun herkenningspunt en blijft hun pictogram gedurende het schooljaar. Op de stoelen vindt u ook de namen van de kinderen, in kleine blokletters. Dit zijn de schrijf- en stempelletters die wij in groep 1 en 2 gebruiken. Het is daarom verstandig om thuis ook alleen de kleine blokletters aan te bieden en niet de hoofdletters. Wij doen dit omdat deze letters het meeste lijken op de letters die ze later in groep 3 leren schrijven. Ook is het belangrijk dat de kinderen de letters fonetisch leren verklanken. Dit betekent dat u de letters zegt zoals die klinken in het woord en niet volgens het alfabet. Vervolgens zal de leerkracht u en uw kind even wegwijs maken in de klas. Ons advies is om na de kennismaking met juf en de klas afscheid te nemen. Het intakegesprek a.h.v. intakeformulier vindt 8 tot 10 weken voorafgaand aan de eerste schooldag plaats. Het doel hiervan is elkaar te informeren, elk vanuit de eigen situatie (peuterspeelzaal/school c.q. thuis).

3 Hoe ziet een schooldag er uit? Binnenkomst van de leerlingen: Na het belsignaal (8.30) gaan de kinderen in de rij staan. Jassen horen aan de kapstok en de tassen op de speciaal daarvoor bestemde plek. Leerlingen gaan op hun eigen stoel zitten voorzien van pictogram en naam. Elke ochtend zitten we in de kring. In de kleutergroepen kennen we een kind van de dag. Dit is een dagelijks terugkerende activiteit, die er op gericht is elk kind regelmatig, het hele schooljaar door, taken te laten vervullen als hulpje van de leerkracht. De kinderen vinden dit een grote eer. In de kring vinden diverse kringactiviteiten plaats: voorlezen, taalspelletjes, telspelletjes, muziek, spelletjes rondom de zintuigen etc. Er wordt gewerkt met ontwikkelingsmateriaal. De kinderen kiezen een activiteit van het planbord of krijgen van de leerkracht een opdracht of ze werken aan hun weektaak. Na het speel/werk gebeuren gaan we eten en drinken. Hierbij willen we u verzoeken om de kinderen een broodje, koekje, wat drinken en/of wat fruit mee te geven. Wij verzoeken u uw kind niet teveel mee te geven. Als de buikjes gevuld zijn, gaan we verder met spel en beweging. Dit gebeurt buiten of in het speellokaal. Voor deze gymlessen trekken de kinderen gymschoenen aan. We vragen van de ouders om deze gymschoenen aan het begin van het schooljaar in een gymzak/rugzakje mee te geven. Klittenband is handig wanneer uw kind nog niet zelf kan strikken. De schoenen blijven gedurende het hele schooljaar op school. We eindigen de ochtend met een korte activiteit zoals het bespreken van een gebeurtenis van die ochtend of het voorlezen van een verhaal. s Middags gaan de leerlingen na het belsignaal van weer in de rij staan om vervolgens naar de klas te gaan. Op enkele momenten in de week doen we afwisselend activiteiten voor groep 1 en groep 2 en er wordt gewerkt met groepsplannen. In groep 2 wordt extra aandacht besteed aan voorbereidend schrijven in een voorbereidend schrijfschrift. Er worden taal- letter- en telspelletjes gedaan op niveau. De volgorde van al deze activiteiten kan per groep verschillen. Aan het eind van de morgen en de middag komen de kinderen samen naar buiten. Ze worden dan op de speelplaats door hun ouders of ophalers opgevangen.

4 Schooltijden Maandag, dinsdag en donderdag: en Woensdag: Op vrijdag hebben de kleuters vrij. Beredeneerd aanbod in groep 1 en 2 Beredeneerd aanbod garandeert opbrengstgericht onderwijs aan het jonge kind: kinderen gericht volgen, activiteiten afstemmen, evalueren en bijstellen. Beredeneerd aanbod betekent weten waarom je wát doet en hoe je dat doet. Met rijke speel- en leeractiviteiten komen leerlijnen, tussendoelen en alle ontwikkelingsgebieden van het observatiesysteem KIJK aan bod. Van hieruit worden thema s opgezet. Zo ontwikkelen jonge kinderen én leerkrachten hun talenten. Waar liggen de specialiteiten van kinderen en leerkrachten? Ze ontdekken waar hun kwaliteiten liggen. Thematisch onderwijs Het werken in groep 1-2 gaat uit van bepaalde thema s die een aantal weken duren. De onderwerpen van het thema worden bepaald door de jaargetijden; herfst, winter, lente en zomer en door feesten; Sinterklaas, Kerstmis, Carnaval, Pasen, of door schoolprojecten zoals bv. de Kinderboekenweek. Ook in samenspraak met de kinderen van de groep worden thema s bepaald. Werkmap en tekenboek Na ieder thema komt er een map mee naar huis met de gemaakte werkjes gedurende het afgelopen thema. Het is de bedoeling dat u deze werkjes uit de map haalt, deze zelf bewaart en de map weer mee terug naar school geeft. Deze map gebruiken we namelijk bij ieder thema. Dit geldt ook voor de tekenboeken. De tekenboeken gaan niet na ieder thema mee naar huis, maar op het moment dat de andere groepen het rapport krijgen. Ook deze tekenboeken moeten nadat u deze bekeken heeft, weer mee terug naar school gegeven worden. Weektaken De kleuters van groep 1 en 2 krijgen ook te maken met weektaken. Door het werken met weektaken leert het kind zelfstandig plannen. Het kind wordt hierin begeleidt door de leerkracht. Een kind kiest dus zelf op welke dag hij of zij zijn weektaak maakt. Groep 1 start na de kerstvakantie met één taak per week en na Pasen met twee. Groep 2 start na de herfstvakantie met twee weektaken per week. Na de kerstvakantie worden dat drie taken per week.

5 Toiletgebruik In alle groepen hangen picto s in de vorm van een jongen en een meisje die gebruikt worden om naar de wc te gaan. Is het meisje omgedraaid, dan moeten de meisjes wachten. Is de jongen omgedraaid, dan moeten de jongens wachten. We gaan ervan uit dat een kind zich zelf moet kunnen redden op de wc. Hij/zij kan zelf de billen afvegen en de handen wassen. Jongens gaan tijdens het plassen zitten op de wc-bril. We vragen u als ouders dan ook goed met uw kind te oefenen zodat uw kind wc-redzaam is als het de basisschool binnenkomt. Kinderen die een luier dragen kunnen niet naar school komen. In tegenstelling tot de peuterspeelzaal staat in de kleutergroepen maar 1 leerkracht voor de groep en deze is niet in de gelegenheid om met een kind naar het toilet te gaan of om het te verschonen. Wij zullen u er dan ook op aanspreken als het kind niet zindelijk is. Natuurlijk kan er altijd een ongelukje gebeuren. Praktische zaken Na elke vakantie worden de kinderen van onze school op de eerste dag na de vakantie gecontroleerd op hoofdluis. Ieder schooljaar worden er een aantal activiteiten georganiseerd (zie schoolgids). Ook een schoolreisje staat ieder jaar in de planning. Hiervoor nemen we altijd een aantal ouders mee als begeleiders. Deze ouders kiezen we uit het aantal klassen- en hulpouders welke het hele jaar met allerlei activiteiten helpen op school en in de klas. Verjaardagen zijn voor kleuters erg belangrijk. Hier wordt dan ook veel aandacht aan besteed. Elke groep heeft een klassenouder. De klassenouder helpt in de groep mee met het organiseren van diverse activiteiten en vraagt andere ouders om hulp te verlenen bij activiteiten die met de groep of school te maken hebben. Er zal regelmatig om hulp worden gevraagd om te helpen bij een aantal activiteiten op school. We zijn erg blij met deze ouderhulp! Hierdoor kunnen deze activiteiten ondernomen worden. We willen graag dat u zo veel mogelijk de namen zet op de kleding, bakjes, bekers, fruittassen/gymtassen en met name spijkerjassen. Dit voorkomt een hoop zoekwerk.

6 Contacten ouders en school Aan het begin van ieder schooljaar wordt er voor de groepen 1/2 een informatieavond gehouden. Er worden kijkochtenden georganiseerd voor de ouders van nieuwe kleuters. Deze zijn van De kijkochtenden vinden altijd plaats als de kinderen al een tijdje op school zijn. Vaak worden ouders van meerdere kleuters samengevoegd. De ouderavonden voor groep 1 en groep 2 zijn op onze school als volgt geregeld. De kinderen van groep 1 die aan het begin van het nieuwe schooljaar tot en met december starten, hebben één oudergesprek in maart. Van de kinderen die in januari-februari-maart starten, komen de ouders op gesprek in mei/juni. Van kinderen die instromen in april-mei-juni krijgen de ouders een gesprek in het volgende schooljaar en wel in november en in maart. Voor de kinderen van groep 2 houden we twee keer per schooljaar, in november en in mei/juni, oudergesprekken. Leerlingen met extra onderwijsbehoeften uit groep 2 krijgen vaker een gesprek tussendoor. Dit ligt niet van tevoren vast, maar wordt door de leerkracht in samenspraak met de ouders gepland. Indien ouders dit wensen is het natuurlijk altijd mogelijk een afspraak te maken met de groepsleerkracht. Informatie en registratie Twee keer in het jaar krijgen de leerlingen van groep 1 en 2 CITO-toetsjes. Eén op het gebied van taalontwikkeling en de ander voor de rekenontwikkeling. Naast de observaties en aantekeningen die we maken tijdens het werken in de klas, gebruiken we dit middel om te zien hoe ver de kinderen op de eerder genoemde gebieden zijn. We brengen ouders niet direct na de toetsen van de resultaten op de hoogte. Tijdens het 10-minutengesprek komen de resultaten ter sprake. We leggen het accent niet op de toetsen, maar op ons eigen observatie- en registratiesysteem KIJK!. De ontwikkeling van de kleuters wordt geregistreerd in het observatie- en registratiesysteem KIJK!. Dit is een observatie-instrument waarmee het ontwikkelingsverloop van jonge kinderen kan worden geregistreerd. Bij de kinderen van groep 1 worden op het einde van het schooljaar de dyslexielijsten ingevuld en voor de kinderen in groep 2 in januari en voor het einde van het schooljaar.

7 Voorbereidend schrijven Met voorbereidend schrijven wordt gestart in groep 2. Hiervoor gebruiken we de methode Pennenstreken. Een methode met veel liedjes, verhalen en motorische oefeningen. Heel belangrijk is de juiste potloodgreep. Het potlood moet worden vastgehouden tussen duim en wijsvinger, terwijl het potlood losjes op het eerste vingerkootje van de middelvinger rust. We hopen dat u door middel van dit informatieboekje een beeld gekregen hebt van de groep waarin uw kind zit. Het is natuurlijk altijd spannend, nieuw en tegelijkertijd een stap in groei en ontwikkeling. Dit voor u als ouder maar ook voor uw kind. Als er onduidelijkheden zijn dan horen we dat graag van u. U kunt altijd de juf vragen op welke tijd u het best iets kunt vragen. Een fijne tijd gewenst op de basisschool St. Medardus!

8 Bijlage leerlingvolgsysteem KIJK! Zelfbeeld Zelfbeeld gaat over het besef van kinderen dat ze iemand zijn, los van de anderen, met eigen gedachten en gevoelens. Maar het gaat ook om wie je bent, wat je kunt en hoe je eruit ziet. Zelfbeeld is kennis hebben van eigen uiterlijk, capaciteiten, persoonlijkheidskenmerken en motieven. Voor zelfkennis is het nodig dat het kind zichzelf ervaart als iemand met een eigen bestaan, los van andere mensen. Relatie met andere kinderen Binnen de ontwikkelingslijn relatie met andere kinderen ligt de nadruk op het samen spelen en werken, maar ook op het leren van nieuwe sociale kennis en vaardigheden. Relatie met volwassenen De ontwikkeling van de relatie met volwassenen en andere kinderen staat in het teken van een toenemende belangstelling voor andere personen. De afhankelijkheid ten opzichte van de leerkracht maakt geleidelijk plaats voor aanhankelijkheid en op eigen benen staan. In de kleuterjaren wordt een volwassene vooral erkend op basis van wat hij allemaal weet en kan; gehoorzaamheid vindt plaats vanuit een gevoel van veiligheid. Spelontwikkeling Een kind speelt zolang het er zin in heeft. Spel is voor het jonge kind per definitie een activiteit die plezier verschaft. Dat is te zien aan de mate waarin hij/zij in zijn/haar spel opgaat. Spelen is een zelfgekozen, uitdagende activiteit: het is de essentiële bron voor leren en ontwikkeling. Taakgerichtheid en zelfstandigheid Taakgerichtheid en zelfstandigheid zijn bij allerlei activiteiten van belang. Taakgebonden leren veronderstelt een behoorlijke mate van zelfsturing. Het kind kan steeds beter en langer de aandacht bij een opdracht houden en deze zelfstandig uitvoeren. Motoriek Binnen de motorische ontwikkeling onderscheiden we grote en kleine motoriek. De term grote motoriek verwijst naar bewegingen met het hele lichaam, zoals lopen, springen, kruipen, klimmen, rollen, gooien en het aannemen van lichaamshoudingen. Het begrip kleine motoriek slaat op activiteiten met de vingers, handen, armen en ogen die een rol spelen bij bijvoorbeeld het vastpakken van voorwerpen, stapelen of iets ergens inpassen. Tekenontwikkeling De tekenontwikkeling kent verschillende fases. Dit gaat van krabbels naar tekeningen die steeds meer gaan voorstellen.

9 Visuele waarneming Is datgene wat het kind ziet van tastbare dingen naar dingen op het platte vlak, van grote naar kleine verschillen. De inzichten en vaardigheden die hiervan deel uitmaken spelen een heel belangrijke rol bij de taal- en denkontwikkeling en later bij het leren lezen en spellen. Auditieve waarneming Is datgene wat het kind hoort. Van luisteren naar klanken naar het zelf kunnen samenvoegen van klanken tot een woord (m-u-s). Rijm- en zangspelletjes kunnen een indruk geven van het geheugen en rijmen. De auditieve waarneming is net als de visuele waarneming een belangrijke bron van deelvaardigheden voor het beginnend lezen en spellen. Mondelinge taalontwikkeling Binnen de ontwikkeling van het jonge kind is de ontwikkeling van de taal wellicht het belangrijkste. Met de taal kan het los van het hier en nu en los van de concrete situatie de wereld ordenen, contact hebben met andere mensen, informatie overdragen, gevoelens uiten, plezier hebben. Door een steeds betere beheersing van de taal kan het zich verder ontwikkelen en zich verbonden voelen met andere mensen. Beginnende geletterdheid Door voorlezen en het (zelfstandig) bekijken van prentenboeken raken kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd met boeken. Ze ontdekken en ervaren dat geschreven taal een functie heeft. Ze krijgen in de gaten dat er een relatie bestaat tussen geschreven en gesproken tekst. Op een gegeven moment gaan kinderen zelf proberen te schrijven. Als kinderen letters of woorden gaan herkennen (bijvoorbeeld dat is de m van mama! ) zullen ze ook zelf echte letters willen gaan schrijven, overschrijven van een voorbeeld of al uit het hoofd. Dit proces, dat zich uiteindelijk ontwikkelt tot lezen en schrijven, noemen we beginnende geletterdheid. Lichaamsoriëntatie Lichaamsoriëntatie betekent kennis hebben over en van het eigen lichaam. Het gaat hierbij om kennis van lichaamsdelen en van houdingen en bewegingen. Deze kennis wordt beschouwd als een voorwaarde voor de ontwikkeling van de ruimtelijke oriëntatie. Ruimtelijke oriëntatie Houdt in dat een kind zich kan oriënteren in een ruimte en later op het platte vlak. (mozaïek, kralenplank, begrijpen van eenvoudige plattegronden, nabouwen, links/rechts)

10 Tijdsoriëntatie In de groepen 1 en 2 leren kinderen allerlei tijdsaanduidingen begrijpen en gebruiken. Jonge kinderen hebben al vroeg een gevoel voor opeenvolging; ze ontdekken dat bepaalde gebeurtenissen in een zekere volgorde plaatsvinden en dat sommige tijdstippen een naam hebben, bijvoorbeeld de dagen van de week. Het gebruik van deze woorden geeft aan dat het gevoel voor tijd plaatsmaakt voor begrip van tijd. Beginnende gecijferdheid en logisch denken Houdt in dat de kinderen leren wat de betekenis van een getal is en het gaat dan om begrippen die te maken hebben met maat en meten, ruimte en tijd, hoeveelheden en getallen. Het is belangrijk dat kinderen deze begrippen in alledaagse situaties leren kennen. In Getalbegrip op kleuterniveau zijn de vaardigheden beschreven die deel uitmaken van de ontwikkeling van het logisch denken. Het gaat daarbij om: -Conserveren: begrijpen dat er nog steeds 8 knopen liggen wanneer een hoeveelheid, bestaande uit een rij van 8 knopen, uiteen wordt geschoven. -Correspondentie: vergelijken van twee hoeveelheden verschillende voorwerpen (bijvoorbeeld knopen en blokjes) en daarbij aangeven waar er meer of minder van zijn. -Seriëren: ordenen van voorwerpen naar een kenmerk (bijvoorbeeld van groot naar klein, van dik naar dun, van veel naar weinig). -Classificeren: eenzelfde hoeveelheid voorwerpen naar een of meer criteria indelen, bijvoorbeeld van hoog naar laag.

Kleuters, welkom op Basisschool St. Medardus! De eerste paar keer op school

Kleuters, welkom op Basisschool St. Medardus! De eerste paar keer op school Kleuters, welkom op Basisschool St. Medardus! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een plezierige en leerzame tijd te geven. In het begin is het voor kinderen spannend en soms wennen. Het gaat anders

Nadere informatie

Welkom kleuters en ouders op Basisschool St. Medardus! De eerste paar keer op school. Schooltijden

Welkom kleuters en ouders op Basisschool St. Medardus! De eerste paar keer op school. Schooltijden Welkom kleuters en ouders op Basisschool St. Medardus! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een plezierige en leerzame tijd te geven. In het begin is het voor kinderen spannend en soms wennen. Het

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1 en 2

Informatieboekje Groep 1 en 2 Informatieboekje Groep 1 en 2 1 Voorwoord Graag willen wij als team de ouders en kinderen die onze school bezoeken van harte welkom heten. Voor de eerste keer naar school gaan is leuk en spannend. Maar

Nadere informatie

Welkom op de Koningin Beatrixschool!

Welkom op de Koningin Beatrixschool! Ridderstraat 10 4101 BK Culemborg 0345-512542 info@beatrixschool-culemborg,nl www.beatrixschool-culemborg.nl Welkom op de Koningin Beatrixschool! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede en

Nadere informatie

Ik ga naar de basisschool!

Ik ga naar de basisschool! Ik ga naar de basisschool! Informatieboekje voor groep 1 en 2 van Basisschool De Wegwijzer Welkom op de Wegwijzer! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede, leerzame en leuke tijd te geven.

Nadere informatie

informatie boekje groep 1 en 2

informatie boekje groep 1 en 2 informatie boekje groep 1 en 2 1 Van harte welkom! Met dit informatieboekje willen wij u van harte welkom heten op C.B.S. de Bargeweide. U heeft gekozen voor onze school om uw kind een goede en leerzame

Nadere informatie

Informatie voor de groepen 1 en 2

Informatie voor de groepen 1 en 2 Informatie voor de groepen 1 en 2 Welkom op de Maximaschool! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een fijne tijd te geven. In het begin is het voor de kinderen erg wennen. Het gaat anders dan op

Nadere informatie

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2 Welkom op de Kogge Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Welkom op openbare basisschool de Kogge in IJlst! In het begin is het voor u en uw kind best even wennen op school. Een spannende

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1 en 2

Informatieboekje groep 1 en 2 Informatieboekje groep 1 en 2 CBS Goudenstein Vredeplein 1 4175 HA Haaften 0418-591661 Informatieboekje voor groep 1 en 2 Welkom op CBS Goudenstein! Fijn dat u gekozen hebt voor onze school. U hebt gekozen

Nadere informatie

Informatieboekje. voor groep 1 en 2. Comeniusschool Zinzendorflaan 2b 3703 CG Zeist

Informatieboekje. voor groep 1 en 2. Comeniusschool Zinzendorflaan 2b 3703 CG Zeist Informatieboekje voor groep 1 en 2 Comeniusschool Zinzendorflaan 2b 3703 CG Zeist Inhoudsopgave Welkom 3 Vier jaar: naar school 4 Intake 4 Wennen 4 Allergie of ziekte 5 Groep 0 of groep 1 5 Schooltijden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Buitenschoolse Opvang blz. 11. Algemene zaken blz. 12. Overige wetenswaardigheden blz. 14. Beleid t.a.v. hulpouders blz.

Inhoudsopgave. Buitenschoolse Opvang blz. 11. Algemene zaken blz. 12. Overige wetenswaardigheden blz. 14. Beleid t.a.v. hulpouders blz. Inhoudsopgave Welkom op Basisschool Op Dreef blz. 2 De eerste paar keer op school blz. 3 De kleutergroep blz. 5 Basisontwikkeling blz. 6 Hoe ziet een schooldag er uit? blz. 8 Buitenschoolse Opvang blz.

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2

Informatieboekje groep 1-2 Informatieboekje groep 1-2 Wij heten u en uw kind van harte welkom op onze school. De eerste schooldag is niet alleen erg spannend voor uw kind, ook bij ouders kan het leiden tot vragen. Met dit informatieboekje

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS

INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS Pastoor van Arsschool Oude Aaltenseweg 28, 7131 NZ Lichtenvoorde. 0544-371908 www.pastoorvanars.eu HET PROGRAMMA VAN DEZE MIDDAG ZIET ER ALS

Nadere informatie

Informatie voor de groepen 1 en 2

Informatie voor de groepen 1 en 2 Informatie voor de groepen 1 en 2 Welkom op de Maximaschool! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een fijne tijd te geven. In het begin is het voor de kinderen erg wennen. Het gaat anders dan op

Nadere informatie

Informatie over groep 1/

Informatie over groep 1/ Informatie over groep 1/2 2016-2017 Van harte welkom op de Nicolaasschool en we wensen u en uw kind een fijne tijd. In groep 1/2 speelt een aantal ontwikkelingsaspecten een grote rol, maar de belangrijkste

Nadere informatie

Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas?

Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas? Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas? Voor het eerst naar school: dat is heel spannend voor kinderen én ouders. Om u en uw kind een beetje wegwijs te maken, treft u hieronder

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor groep 1 en 2

Nieuwsboekje voor groep 1 en 2 Nieuwsboekje voor groep 1 en 2 Welkom op de onze school t Bossche hart!! Onze school zal er voor zorgen dat uw kind een goede en leerzame tijd tegemoet gaat. In het begin is het voor kinderen vaak erg

Nadere informatie

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien.

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien. Welkom Welkom in groep 1van de Willem Teellinckschool. Uw kind zit voor het eerste of tweede jaar op de basisschool. In het begin is het voor kinderen vaak even wennen. Het gaat anders dan op de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Van harte welkom op Aurora! In dit boekje kunt u lezen hoe het er aan toe gaat op onze school Aurora. Veel leesplezier gewenst! Naar school gaan: De kinderen mogen

Nadere informatie

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg Joepie!! Ik mag naar de basisschool Welkom op basisschool De Mussenberg Zo ziet mijn school er uit Jouw nieuwe school ligt in Horn. De school heeft twee ingangen naar de speelplaatsen. Eén ingang ligt

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS

INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS Pastoor van Arsschool Oude Aaltenseweg 28, 7131 NZ Lichtenvoorde. 0544-371908 www.pastoorvanars.eu HET PROGRAMMA VAN DEZE MIDDAG ZIET ER ALS

Nadere informatie

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht.

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht. Een dag bij de kleuters op De Bangert (bijlage bij de schoolgids) De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep leraar Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 7. Overige informatie 1. Inleiding

Nadere informatie

Algemene informatie groep 1/2

Algemene informatie groep 1/2 Algemene informatie groep 1/2 Schooljaar 2016-2017 Inhoudsopgave Algemeen 3 Kring 3 Werken.. 4 Fruit en drinken. 4 Spel.. 4 Vormingsgebieden.. 4 Sociaal en emotionele ontwikkeling.. 4 Creatieve vorming.

Nadere informatie

Beste ouders, Heeft u nog vragen, opmerkingen of suggesties na het lezen van dit boekje, laat het ons dan weten, wij denken graag met u mee!

Beste ouders, Heeft u nog vragen, opmerkingen of suggesties na het lezen van dit boekje, laat het ons dan weten, wij denken graag met u mee! Beste ouders, Van harte welkom op onze school! Voor u ligt het informatieboekje voor groep 1 en 2. Door middel van dit boekje willen wij u, als ouders, wegwijs maken in de kleutergroepen van onze school.

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 1-2

Informatieboekje. Groep 1-2 Informatieboekje Groep 1-2 2016-2017 Thematisch werken: We werken in groep 1 / 2 met thema s die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Gedurende deze thema s zullen de volgende ontwikkelingsgebieden

Nadere informatie

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij.

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij. De dagindeling in groep 1 en 2 De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00 uur Vrijdagmiddag vrij 10 minuten

Nadere informatie

groepsgids Groepen 1 en 2

groepsgids Groepen 1 en 2 groepsgids Groepen 1 en 2 Welkom op de Zonnepoort U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede leerzame en leuke tijd te geven. In het begin is het voor kinderen en voor u soms even wennen. Het

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1/2

Informatieboekje Groep 1/2 Informatieboekje Groep 1/2 Basisschool Marcoen I Dennenlaan 71 I 4849 BD Dorst I 0161 411376 www.basisschoolmarcoen.nl I schoolpost@marcoen.nl Inhoud 1. Welkom op basisschool Marcoen... 3 2. Groep 1 en

Nadere informatie

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter Kleuterboekje De Hoeksteen Vandaag peuter, morgen kleuter Welkom op de Hoeksteen! En dan is het ineens zover: Uw kind mag (bijna) naar de basisschool! In dit boekje leest u hoe het eraan toe gaat bij de

Nadere informatie

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum Naam Geboortedatum 2-5-2012 School/Locatie Boogschutter 0-7 Schooljaar 2017-2018 Aanmaakdatum 9-10-2017 Groep Beren 2 Leraar Lieve van W. Bazalt Basisbehoeften Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn

Nadere informatie

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt.

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt. KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek : Datum gesprek : KIJK! Lijst 1. Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn vel zit, zal zich goed en vlot ontwikkelen. Het is van nature nieuwsgierig

Nadere informatie

Inhoud. Groepen 1, 2. blz

Inhoud. Groepen 1, 2. blz 1 Inhoud - Voorwoord 2 - Groepsverdeling en leerkrachten 3 - Van peuter naar kleuter 4 - OND-kinderen 5 - Dagindeling 6 - Thema s en ontwikkelingsgebieden 7 - A-B-C groepen - Zelfstandigheid - Regels en

Nadere informatie

Informatieboekje voor groep 1 en 2

Informatieboekje voor groep 1 en 2 Informatieboekje voor groep 1 en 2 CBS Klingelenburg Weerklank 1 4176 CE Tuil 1 Inhoudsopgave Welkom 3 Vier jaar: naar school 4 Intake/huisbezoek 4 Wennen 4 Allergie of ziekte 5 Groep 0 of groep 1 5 Schooltijden

Nadere informatie

Informatieboekje kleutergroepen

Informatieboekje kleutergroepen Informatieboekje kleutergroepen Beste ouder(s), verzorger(s), Van harte welkom op onze school! Voor u ligt het informatieboekje voor groep 1 en 2. Door middel van dit boekje willen wij u, als ouders, wegwijs

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2 basisschool LeerRijk

Informatieboekje groep 1-2 basisschool LeerRijk Informatieboekje groep 1-2 basisschool LeerRijk Welkom op basisschool LeerRijk! Wij rollen de loper voor je uit! Introductie Met dit boekje willen wij u welkom heten en u zo goed mogelijk informeren over

Nadere informatie

Basisschool St. Jozef Kerkendijk ET Someren-Heide Tel Website:

Basisschool St. Jozef Kerkendijk ET Someren-Heide Tel Website: Basisschool St. Jozef Kerkendijk 81 5712 ET Someren-Heide Tel. 0493-491654 E-mail: info.jozef@prodas.nl Website: www.bs-someren-heide.nl Facebook: https://www.facebook.com/basisschool.sintjozef Kleuter-informatieboekje

Nadere informatie

groepsgids Groepen 1 en 2

groepsgids Groepen 1 en 2 groepsgids Groepen 1 en 2 Welkom op de Zonnepoort U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede leerzame en leuke tijd te geven. In het begin is het voor kinderen en voor u soms even wennen. Het

Nadere informatie

Inleiding. Beste ouders, verzorgers, lezers,

Inleiding. Beste ouders, verzorgers, lezers, Inleiding Beste ouders, verzorgers, lezers, Wij heten uw kind van harte welkom op PCBO De Fakkel. Deze kleuterinfo is een korte aanvulling op onze schoolgids en bevat informatie die speciaal bestemd is

Nadere informatie

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 NAAR DE BASISSCHOOL SCHOOLTIJDEN Dag Morgen Middag Maandag 8.30-12.00 13.15-15.15 uur Dinsdag 8.30-12.00 Woensdag 8.30-12.30 Donderdag 8.30-12.00 Vrijdag

Nadere informatie

Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas?

Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas? Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas? Welkom op De Duif! Voor het eerst naar school: dat is heel spannend voor kinderen én ouders. Om u en uw kind een beetje wegwijs te

Nadere informatie

We vinden het fijn dat uw kind bij ons op school komt en heten hem/haar dan ook van harte welkom.

We vinden het fijn dat uw kind bij ons op school komt en heten hem/haar dan ook van harte welkom. We vinden het fijn dat uw kind bij ons op school komt en heten hem/haar dan ook van harte welkom. In dit boekje vindt u informatie over de groepen 1 en 2 van Kiezel en Kei. Op dit moment hebben we drie

Nadere informatie

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken.

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken. Hoera! Wat leuk dat je bij ons naar school mag. Je wilt vast graag weten wat we allemaal gaan doen. Daarom staat dit boekje op de website van school. Hier staan heel veel belangrijke dingen die handig

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Aanmelden 7

INHOUD. Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Aanmelden 7 INHOUD Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Aanmelden 7 Maart 2018 1.1 1-oktober regel 7 2 Wennen op school 8 3 Hoe ziet een schooldag eruit? 9 3.1 Binnenkomst. 9 3.2 Kring 9 3.3 Spel en beweging 9 3.4 Drinken en

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1/2

Informatieboekje groep 1/2 Informatieboekje groep 1/2 Daltonschool de Klipper Berkel en Rodenrijs Schooljaar 2016-2017 Voorwoord Graag willen wij als team de ouders en kinderen die onze school bezoeken van harte welkom heten. Voor

Nadere informatie

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg Joepie!! Ik mag naar de basisschool Welkom op basisschool De Mussenberg Zo ziet mijn school er uit Jouw nieuwe school ligt in Horn. De school heeft twee ingangen naar de speelplaatsen. 1 ingang ligt aan

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2 Basisschool het Talent

Informatieboekje groep 1-2 Basisschool het Talent Informatieboekje groep 1-2 Basisschool het Talent Basisschool Het Talent Asterstraat 35 5721 EE Asten 0493-670090 info@hettalent-asten.nl Beste ouders/verzorgers, Wij heten u en uw kind van harte welkom

Nadere informatie

Kleutergids. Sint Willibrordusschool

Kleutergids. Sint Willibrordusschool Kleutergids Sint Willibrordusschool 2015-2016 Welkom op de St. Willibrordusschool Voorwoord Beste ouder(s)/verzorger(s) Welkom op de St. Willibrordusschool. Voor nieuwe ouders gaat er een wereld open.

Nadere informatie

Basisschool St.Bernardus Loo KP Bergeijk Jij bent welkom.

Basisschool St.Bernardus Loo KP Bergeijk Jij bent welkom. Basisschool St.Bernardus Loo 109 5571 KP Bergeijk 0497-571235 Jij bent welkom Email: infostbernardus@skozok.nl www.stbernardus.nl Welkom Binnenkort wordt uw kind vier jaar en mag hij/zij starten bij ons

Nadere informatie

Welkom op De Blinker!

Welkom op De Blinker! Welkom op De Blinker! Wij staan voor respect, talent, samenwerken en zelfstandigheid. Beste ouders/verzorgers, Welkom op openbare Daltonschool De Blinker in Bolsward! In het begin is het voor u en uw kind

Nadere informatie

INFORMATIE SPECIFIEK VOOR GROEP 1/2

INFORMATIE SPECIFIEK VOOR GROEP 1/2 INFORMATIE SPECIFIEK VOOR GROEP 1/2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Algemeen... 2 Dagindeling... 2 Inloop... 2 Kleine kring... 3 Grote kring... 3 Lezen... 3 Boekenpret... 3 Schrijven... 3 Rekenen/wiskunde...

Nadere informatie

Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014

Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014 Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014 Welkom in onze klas Spelend leren. In groep 1 en 2 staat spelend leren centraal in een hiertoe uitdagende omgeving. Van belang is dat de kinderen zich op hun gemak voelen

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Basisschool De Vos. Informatiefolder Groep 1 en 2

Basisschool De Vos. Informatiefolder Groep 1 en 2 Basisschool De Vos Informatiefolder Groep 1 en 2 2014-2015 Binnenkomst en spelinloop Om 8.35 uur gaat de schooldeur open en mogen de kinderen naar binnen. Het is de bedoeling dat de ouders de kinderen

Nadere informatie

Lesbrief cluster 1/2. Dagindeling. dagkleuren: maandag - rood dinsdag - oranje woensdag - geel donderdag - groen vrijdag - blauw

Lesbrief cluster 1/2. Dagindeling. dagkleuren: maandag - rood dinsdag - oranje woensdag - geel donderdag - groen vrijdag - blauw Algemeen In de onderbouwgroepen wordt ontwikkelingsgericht gewerkt. Hierbij is de interactie tussen leerlingen en leerkracht erg belangrijk. Het is van belang dat leerkrachten steeds nagaan wat de volgende

Nadere informatie

Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566

Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566 Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566 www.pieterbrueghelschool.nl De kalender Op het informatiebord hangt een BSO en overblijf

Nadere informatie

Kleutergids. Sint Willibrordusschool

Kleutergids. Sint Willibrordusschool Kleutergids Sint Willibrordusschool 2017-2018 Welkom op de St. Willibrordus Voorwoord Beste ouder(s)/verzorger(s) Welkom op de St. Willibrordusschool. Voor nieuwe ouders gaat er een wereld open. De start

Nadere informatie

Groepsbrief groep 1en 2

Groepsbrief groep 1en 2 Groepsbrief groep 1en 2 Aan de ouders van de kinderen uit groep 1 en 2 Op de info/inloopavond heeft u al een indruk gekregen wat er in de klas allemaal gedaan wordt. In deze groepsbrief brengen we nog

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1/2

Informatieboekje groep 1/2 Informatieboekje groep 1/2 Beste ouder(s)/verzorger(s), Met dit boekje willen wij u informeren over de dagelijkse gang van zaken in onze kleuterbouw. Zeker voor de ouders van onze nieuwe kleuters belangrijk,

Nadere informatie

Basisschool De Sleye Heel

Basisschool De Sleye Heel Basisschool De Sleye Heel Informatieboekje groepen 1 en 2 2014-2015 Dit boekje a.u.b. 3 september 2014 meenemen naar de informatieavond. Voorwoord Graag willen wij als team de ouders en kinderen die voor

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool!

Welkom op de St. Willibrordschool! Welkom op de St. Willibrordschool! Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Welkom op Het Krijt. Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2

Welkom op Het Krijt. Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2 Welkom op Het Krijt Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2 Welkom bij ons op Het Krijt In dit boekje hebben we de belangrijkste informatie voor de groepen 1 en 2 voor u op een rijtje

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor groep 1 en 2

Nieuwsboekje voor groep 1 en 2 1 Nieuwsboekje voor groep 1 en 2 Welkom op de Anne Frankschool! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede en leerzame tijd te geven. In het begin is het voor kinderen vaak erg wennen. Het gaat

Nadere informatie

Kleutergids. Kindcentrum St. Willibrordus

Kleutergids. Kindcentrum St. Willibrordus Kleutergids Kindcentrum St. Willibrordus 2018-2019 Welkom op de St. Willibrordus Voorwoord Beste ouder(s)/verzorger(s) Welkom op de St. Willibrordusschool. Voor nieuwe ouders gaat er een wereld open. De

Nadere informatie

Basisschool De Waterloop Terlostraat KW Bergeijk

Basisschool De Waterloop Terlostraat KW Bergeijk Basisschool De Waterloop Terlostraat 5 5571 KW Bergeijk 0497-571235 Welkom Binnenkort wordt uw kind vier jaar en mag hij/zij starten in unit 1-2-3 op de basisschool. U hebt gekozen voor onze school om

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1-2

Informatieboekje Groep 1-2 Informatieboekje Groep 1-2 Beste ouders/verzorgers, Binnenkort is het zover; dan start uw zoon of dochter bij ons op De Springplank in groep 1. Een spannend moment voor uw kind en misschien ook voor u.

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1/2

Informatieboekje groep 1/2 Informatieboekje groep 1/2 Basisschool St. Catharina Haastrecht Beste ouder(s)/verzorger(s), Met dit boekje willen wij u informeren over de dagelijkse gang van zaken in onze kleuterbouw. Zeker voor de

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2

Informatieboekje groep 1-2 Informatieboekje groep 1-2 Leerkrachten groep 1-2 De Kameleon 01-10-2017 Inhoudsopgave 1 WELKOM OP ONZE SCHOOL... 2 2 WENBELEID... 2 3 DE EERSTE SCHOOLDAG... 2 4 BRENGEN EN HALEN VAN KINDEREN... 3 5 PARKEREN...

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS Mechelen-Wahlwiller R.K. Basisschool Mechelen - Wahlwiller

Nadere informatie

Infoboekje. voor ouders van nieuwe leerlingen

Infoboekje. voor ouders van nieuwe leerlingen Infoboekje voor ouders van nieuwe leerlingen 2 Beste ouders, Uw kind gaat bijna naar de instroomgroep (groep 0) of naar groep 1. Dit is een mijlpaal voor u als ouder, maar ook voor uw kind(eren)! Door

Nadere informatie

Welkom op De Gooilandschool. Dit boekje is van:

Welkom op De Gooilandschool. Dit boekje is van: Welkom op De Gooilandschool Dit boekje is van:. Een dag bij ons in de klas Hieronder ziet u de activiteiten die plaatsvinden in groep 1 en 2. 08.20 uur De deur van de kleuteringang gaat open. U kunt vanaf

Nadere informatie

Lestijden maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagmorgen: maandag-, dinsdag-, donderdagmiddag:

Lestijden maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagmorgen: maandag-, dinsdag-, donderdagmiddag: Informatieboekje groep 1/2 2018-2019 Welkom bij ons op school! Uw kind komt binnenkort bij ons in groep 1/2 op school, welkom op De Lichtboei! Dit boekje is bedoeld om u praktische informatie te geven

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS A gene Wienberg R.K. Basisschool A gene Wienberg Hilleshagerweg

Nadere informatie

Hoe verloopt een dag in een groep 1/2?

Hoe verloopt een dag in een groep 1/2? Hoe verloopt een dag in een groep 1/2? Aan de hand van dag- en ritmekaarten laten we iedere ochtend en middag de kleuters zien wat er allemaal gaat gebeuren. De volgende activiteiten komen iedere dag aan

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1 en 2

Informatieboekje groep 1 en 2 Informatieboekje groep 1 en 2 Versie 2013-2014 Welkom op CBS Kisveld U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede en leerzame tijd te geven. In het begin is het voor kinderen spannend en soms wennen.

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Algemene informatie groep 1-2. Ontwikkeling van kleuters:

Algemene informatie groep 1-2. Ontwikkeling van kleuters: Algemene informatie groep 1-2 Ontwikkeling van kleuters: Van kleuters is bekend dat de ontwikkeling veel sprongsgewijs verloopt. Niet alle kinderen ontwikkelen dezelfde gebieden op hetzelfde moment. We

Nadere informatie

Peutergids. Foxkidz Sint Willibrordus

Peutergids. Foxkidz Sint Willibrordus Peutergids Foxkidz Sint Willibrordus 2018-2019 Welkom op het Kindcentrum St. Willibrordus Voorwoord Beste ouder(s)/verzorger(s) Welkom op de peutergroep van kindcentrum St. Willibrordus. Voor nieuwe ouders

Nadere informatie

Wilt u uw kind geen chocola, chocoladekoeken, brood of priklimonade meegeven?

Wilt u uw kind geen chocola, chocoladekoeken, brood of priklimonade meegeven? Informatie groep 1/2 Als eerste willen wij dat de kleuters een fijne tijd bij ons hebben. Ze moeten zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. We streven er naar dat de kinderen zich zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1/2

Informatieboekje groep 1/2 Informatieboekje groep 1/2 Schooljaar 2016/2017 Beste ouders van groep 1 & 2 Dit informatieboekje brengt u op de hoogte van een aantal belangrijke zaken die in groep 1/2 aan bod komen in het schooljaar

Nadere informatie

OBS de Arcade. Werken in warmte en waardering. Informatie voor (nieuwe) ouders over de gang van zaken in de groepen 1/2

OBS de Arcade. Werken in warmte en waardering. Informatie voor (nieuwe) ouders over de gang van zaken in de groepen 1/2 OBS de Arcade Werken in warmte en waardering Informatie voor (nieuwe) ouders over de gang van zaken in de groepen 1/2 Informatie voor (nieuwe) ouders over de gang van zaken in de groepen 1/2 Hartelijk

Nadere informatie

Welkom Visie De kleuterklas

Welkom Visie  De kleuterklas Welkom Welkom in groep 1van de Willem Teellinckschool. Uw kind zit voor het eerste of tweede jaar op de basisschool. In het begin is het voor kinderen vaak even wennen. Het gaat anders dan op de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Informatieboekje

Informatieboekje Informatieboekje 2017-2018 Thematisch werken: We werken in groep 1 / 2 met thema s die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Gedurende deze thema s zullen de volgende ontwikkelingsgebieden

Nadere informatie

CBS It Haskerfjild E. A. Borgerstraat 27-28 8500 AC Joure tel. 0513 418317 website: `www.haskerfjild.nl

CBS It Haskerfjild E. A. Borgerstraat 27-28 8500 AC Joure tel. 0513 418317 website: `www.haskerfjild.nl CBS It Haskerfjild E. A. Borgerstraat 27-28 8500 AC Joure tel. 0513 418317 website: `www.haskerfjild.nl 2 1 Inhoud blz. 1. Inleiding 2 Visie 3 Kennismaken met school, groep en juf 4 De schooltijden 5 Zelfstandig

Nadere informatie

OBS Heidepark ds. A.J.W. Vogelaarstraat AN Lemelerveld tel

OBS Heidepark ds. A.J.W. Vogelaarstraat AN Lemelerveld tel OBS Heidepark ds. A.J.W. Vogelaarstraat 22 8151 AN Lemelerveld tel. 0572 371850 info-heidepark@ooz.nl www.obsheidepark.nl Inleiding Binnenkort start uw kind op obs Heidepark met de wendagen. Spannend voor

Nadere informatie

Groepen maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag Leerlingaantallen. Maike. gr. 3

Groepen maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag Leerlingaantallen. Maike. gr. 3 Informatie over groep 1/2 1. De leerkrachten van groep 1/2/3 en de weekindeling Dit jaar hebben we een combinatiegroep 1/2/3 gemaakt. De kinderen krijgen volgens onderstaand schema les van juf Romp, Britt

Nadere informatie

Informatieboekje Onderbouw. Samen school zijn! Pius X

Informatieboekje Onderbouw. Samen school zijn! Pius X Informatieboekje Onderbouw 2018 Samen school zijn! Pius X 2 Voorwoord Van harte welkom op basisschool Pius X! In dit boekje vindt u praktische zaken die voor u en uw kind in groep 1-2 belangrijk zijn.

Nadere informatie

Welkom op basisschool De Springplank

Welkom op basisschool De Springplank Om u zo goed mogelijk te informeren over de gang van zaken in de kleutergroepen hebben we voor u dit boekje. Hierin staat o.a. informatie over de gang van zaken in de groepen 1-2. Bij evt. vragen kunt

Nadere informatie

K.b.s. de Polhaar IH:/nwkl./infoboek juli

K.b.s. de Polhaar IH:/nwkl./infoboek juli K.b.s. de Polhaar IH:/nwkl./infoboek juli 2017 1 NAAR DE BASISSCHOOL In dit informatieboekje treft u een aantal punten welke voor u belangrijk zijn. Als u na het lezen van dit informatieboekje nog vragen

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Piramide op Vlasgaard

Piramide op Vlasgaard Piramide op Vlasgaard Evenwichtig, vol afwisseling, leuk en voor elk kind! Pagina 1 Vlasgaard heeft gekozen voor het werken met Piramide in onze groepen 1 2! Gezellige lokalen met knusse hoeken voor kinderen

Nadere informatie

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders,

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders, Beste ouders, Uw kind zit, of gaat bijna beginnen in groep 1-2 van basisschool De Duinsprong. Wij willen in deze brief wat informatie over onze klas geven die u later altijd nog eens rustig kunt teruglezen.

Nadere informatie

Januari Welkom op de Van Harte School!

Januari Welkom op de Van Harte School! Januari 2018 Welkom op de Van Harte School! Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. Om goed voorbereid te kunnen starten hebben we wat praktische informatie voor u op een rijtje gezet over

Nadere informatie

ABBS De Reinbôge Kûbaard. Informatieboekje voor instroom-leerlingen groep 1 en 2

ABBS De Reinbôge Kûbaard. Informatieboekje voor instroom-leerlingen groep 1 en 2 ABBS De Reinbôge Kûbaard Informatieboekje voor instroom-leerlingen groep 1 en 2 Inhoudsopgave 1. Voor het eerst naar De Reinbôge 4 2. Hoe ziet een schooldag eruit? 5 3. Wat leert mijn kind op De Reinbôge?

Nadere informatie

Beste ouders / verzorgers,

Beste ouders / verzorgers, Beste ouders / verzorgers, Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar de basisschool, We beseffen dat er dan veel op u en uw kind afkomt. We willen proberen door middel van dit informatieboekje een aantal

Nadere informatie

Leeswijzer individueel rapport KIJK! 0-4 jaar voor ouders

Leeswijzer individueel rapport KIJK! 0-4 jaar voor ouders Het individuele rapport geeft u een beeld van de totale ontwikkeling van uw kind. De vaste pedagogisch medewerkers van uw kind hebben een half jaar observaties bijgehouden. Deze observaties zijn verwerkt

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond groep januari 2018

Welkom op de informatieavond groep januari 2018 Welkom op de informatieavond groep 1-2 16 januari 2018 Doel van de avond: U informeren over: Waarom spel belangrijk is voor de ontwikkeling van uw kind. Wat komt er op uw kind af in de groepen 1 en 2.

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS De Driesprong Oude Baan 36 6286 BE Wahlwiller - Nijswiller

Nadere informatie

algemene informatie groep 1/2

algemene informatie groep 1/2 algemene informatie groep 1/2 algemeen De groepen 1-2A en 1-2b zijn gemengde groepen. Dit betekent dat kinderen van 4, 5 en 6 jaar in één groep zitten. In onze kleutergroepen werken we vanuit de actuele

Nadere informatie

Informatie voor groep 1 en groep 2 Andreashof (schooljaar )

Informatie voor groep 1 en groep 2 Andreashof (schooljaar ) Informatie voor groep 1 en groep 2 Andreashof (schooljaar 2017-2018) We zijn dit schooljaar gestart met 3 kleutergroepen. Dit zijn allemaal groep 1/2 combinaties. In de klassen werken wij vaak rond dezelfde

Nadere informatie