FACT SHEET OVERZICHT PERSFOTO S

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FACT SHEET OVERZICHT PERSFOTO S"

Transcriptie

1 FACT SHEET OVERZICHT PERSFOTO S Mannenportret Kalksteen, vijfde eeuw v.chr., gevonden op Cyprus, h. 34 cm. Dit portret maakte ooit deel uit van een levensgroot beeld. Waarschijnlijk stond het beeld opgesteld bij een tempel of heiligdom, als geschenk voor de godheid die daar werd aanbeden. Vanwege de grote afmetingen was het kostbaar. De schenker moet behoord hebben tot een van de rijkste families van het vijfde-eeuwse Cyprus. In die periode stond het eiland onder bewind van de Perzen, die naast hun gezag ook hun beeld- en vormentaal meenamen naar de Griekse wereld. Dat laat zich zien in dit portret. Naast de typische Grieks-Archaïsche stijlkenmerken zoals de amandelvormige ogen en archaïsche glimlach, heeft de man, geheel volgens de mode aan het Perzische hof uit die tijd, een gestileerde golvende baard en kapsel. Aangekocht in 2013 met steun van de Vereniging Rembrandt en de BankGiro Loterij. Venus Marmer, Grieks, v.chr., h. 60 cm. Het eerste realistisch weergegeven naakte vrouwenbeeld in de geschiedenis is de Aphrodite (Latijn: Venus) van de beroemde beeldhouwer Praxiteles, uit de vierde eeuw v.chr. De godin staat op het punt om een bad te nemen en probeert met een hand haar naaktheid te verbergen. In navolging zijn vele naakte Venusbeelden gemaakt, zoals deze van het type Venus Capitolina, waarbij de godin beide handen beschermend voor haar lichaam houdt. Dionysos Marmer, Hellenistisch, ca. 100 na Chr., gevonden in Izmir (Turkije), h. 81 cm. Deze kop maakte ooit deel uit van een kolossaal beeld van Dionysos, de Griekse wijngod. De grote levendigheid van zijn wapperende haren en zijn geëmotioneerde gelaatsuitdrukking met open mond en holle ogen zijn typerend voor de Hellenistische beeldhouwkunst. Pan Marmer, Romeins, na Chr., h cm. De natuurgod Pan is weergegeven als een naakte jongen, met horentjes op zijn hoofd. In zijn linkerhand houdt hij een panfluit, in de rechter een herdersstaf. De jeugdige god staat in een klassieke contrapost-houding, een uitvinding van de Griekse beeldhouwers in de vijfde eeuw v.chr. Zijn gewicht rust op zijn rechterbeen, het linkerbeen is schuin opzij geplaatst. Hierdoor krijgt zijn lichaam een lichte dynamische curve. Dit beeld is een Romeinse kopie, gemaakt naar een Grieks origineel van de beeldhouwer Polykleitos. z.o.z.

2 Hekate Marmer, Grieks, na Chr., h cm. De godin Hekate werd oorspronkelijk vereerd in het zuidoostelijk deel van Klein-Azië (het huidige Turkije). Dit beeld is een zogenoemde Hekate Triformis, bestaande uit drie geklede Hekate-figuren die met de rug tegen elkaar staan. Voor de borst houden twee van hen een granaatappel. De derde hield een fakkel vast. Deze drievormigheid symboliseert Hekate s drievoudige goddelijkheid: als hemelgodin, vruchtbaarheidsgodin en godin van de onderwereld. Keizer Trajanus Marmer, Romeins, na Chr., gevonden in Uttica (Tunesië); h. 246 cm. Keizer Trajanus is hier voorgesteld in zijn rol als veldheer. De decoratie van zijn outfit is bedoeld als propaganda. Het kuras is versierd met verschillende motieven van kracht en macht, zoals griffioenen, de kop van Medusa en de bliksemschicht van Jupiter. De versieringen op de onderzijde van het kuras verwijzen naar het mythologische verhaal over het ontstaan van Rome. Afgebeeld zijn Romulus en Remus met de wolvin, en hun vader, de oorlogsgod Mars. Osiris Canopus Albast, Hellenistisch, eerste eeuw na Chr., gevonden in Tivoli (Italië), h. 60 cm. In de Egyptische stad Canopus werd Osiris vereerd in de vorm van een gedecoreerde vaas met een godenhoofd. De vaas symboliseert het vruchtbare Nijlwater. Deze bijzondere vaas uit Hellenistisch Egypte is teruggevonden in de villa van keizer Hadrianus in Tivoli. Als groot liefhebber van Egypte had hij daar een stukje van de stad Canopus laten nabouwen. In 1846 gaf Paus Pius IX de vaas ten geschenke aan koningin Anna Paulowna, tijdens het bezoek dat zij met koning Willem II aan de Pauselijke Staat bracht. Bruikleen: Koninklijke Verzamelingen, Den Haag. Foto: Koninklijke Verzamelingen, Den Haag. Askist Albast, Etruskisch, v.chr., gevonden in Volterra (Italië), 92,5 x 77 x 26 cm. De Etrusken hadden een grote bewondering voor de kunst, cultuur en mythologie van de Grieken. Dat is ook te zien op deze askist. Het reliëf op de voorzijde laat een scène uit de Odyssee zien: links ontsnapt Odysseus uit de grot van de éénogige en mensenetende Polyphemos, rechts vlucht hij met zijn mannen in een boot. Opvallend is dat de Etruskische godin Vanth hen bijstaat.

3 Toiletdoos Aardewerk, Grieks, Geometrische periode, v.chr., uit Attica; h cm., diam. 32,6 cm. Deze pyxis is een beauty case : een opbergdoos voor cosmetische artikelen en sieraden. Dit exemplaar is in Athene gemaakt in de zogenoemde Geometrische periode ( v.chr.), verwijzend naar de geometrische figuren waarmee voorwerpen destijds werden versierd. In dit geval zijn het lijnen, banden en een slingerende meander. De handvatten hebben de vorm van gestileerde paarden. Het paard was een belangrijk statussymbool in de Griekse samenleving en was alleen betaalbaar voor de elite. Wijnkan Aardewerk, Grieks, ca v.chr., uit Corinthe, h. 35,5 cm. De Griekse stad Corinthe onderhield speciale handelsbetrekkingen met de koninkrijken van het Nabije Oosten. De kunstenaars van Corinthe lieten zich inspireren door de luxe geweven stoffen uit het oosten, getuige de leeuwen, rozen en fabeldieren op het Corinthische aardewerk. Vanwege de contacten met het oosten wordt deze periode (zevende-zesde eeuw v.chr.) de oriëntaliserende fase in de Griekse kunst genoemd. Deze oinochoë, schenkkan voor het serveren van wijn, is in orientaliserende stijl versierd met een mengeling van fabeldieren en bloemmotieven. Amfoor Aardewerk, Grieks, v.chr., uit Tarquinia (Italië); h. 49 cm. Deze Griekse amfoor is gevonden in Etrurië; de Etrusken waren dol op het aardewerk en de heroïsche verhalen uit Griekenland. Afgebeeld is een scène uit de Trojaanse oorlog: de Griek Neoptolemus doodt de oude koning Priamus van Troje en Hectors zoontje Astyanax. Hectors vrouw Andromache nam hij als oorlogsbuit mee naar huis. Prijsbeker (detail) Aardewerk, Grieks, ca. 530 v.chr., h cm. Grote amforen met 40 liter van beste olijfolie waren de prijzen voor winnende atleten bij de Panathenaeïsche Spelen. Die werden elk jaar in Athene gehouden ter ere van de godin Pallas Athene. Zij staat dan ook altijd afgebeeld op dergelijke amforen. De andere kant van de vaas toont de winnende sporttak: in dit geval scènes uit de pentathlon (de vijfkamp), met een discuswerper, speerwerper en een verspringer met gewichten. Drinkschaal Aardewerk, Grieks (Athene), v.chr., diam. 30 cm. Op de binnenzijde van deze Attische kylix is de godin Pallas Athene te zien. Zij houdt toezicht wanneer de Grieken hun stem uitbrengen over wie de nieuwe eigenaar wordt van de wapenrusting van de gestorven held Achilles: Ajax of Odysseus. z.o.z.

4 Biddende man Brons, Grieks, v.chr., gevonden op Kreta, h. 14 cm. Dit beeldje is het oudste bronzen voorwerp uit de Grieks-Romeinse collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Het is gemaakt op Kreta, ten tijde van Minoïsche beschaving, die tussen 2000 en 1450 v.chr. haar grootste bloei kende. Het is gevonden bij de ruïnes van het paleis van Phaistos. De voorgestelde man draagt een lendenschort en een platte hoed. Hij houdt zijn handen voor de borst en gezicht, zodat het lijkt alsof hij aan het bidden is. Kuras Brons, Grieks, v.chr., vermoedelijk vervaardigd in Zuid-Italië, h. kuras 60 cm., h. helm 24 cm. Deze Griekse panoplie (wapenrusting) bestaat uit een borstkuras, een helm met wangkleppen, fragmenten van een bronzen gordel en twee beenbeschermers. Volgens de klassieke traditie zijn de details van de lichaamsvormen op natuurgetrouwe wijze en gedetailleerd weergegeven. Jongetje Brons, Etruskisch, derde-tweede eeuw v.chr., uit Montecchio (Italië), h. 32,5 cm. De Etrusken waren meesters in het bewerken van brons. Dit beeldje valt op door de uitgewerkte details. De inscriptie op het rechterbeen vermeldt dat het was gewijd aan de Etruskische godin Thufltha. Waarschijnlijk is het afkomstig uit een votiefdepot van een heiligdom van deze godin. Het beeldje is gevonden in 1746 in Montecchio, vlak bij het Toscaanse Cortona, samen met drie andere bronzen voorwerpen. Oorringen Goud, Grieks, Hellenistische periode, v.chr., uit Palestina, diam. 3 cm. De oorringen bestaan uit een lus van massief goud met ingekerfde versiering. De uiteinden hebben de vorm van gazellekoppen, met naar achteren gekrulde hoorns. Oorringen van dit type waren in het Oost-Griekse Middellandse-Zeegebied zeer geliefd in de tweede helft van de vierde eeuw v.chr. De uiteinden zijn vaak versierd met dierenkoppen al dan niet met een gedeelte van het lichaam.

5 Heraklesknoop Goud, Grieks, v.chr., uit Italië, h. 3.2 cm. De Heraklesknoop is genoemd naar een symbool dat was afgebeeld op de gordel die de Griekse held Herakles veroverde op Hippolyte, de koningin der Amazones. In de Griekse en Romeinse kunst is de knoop veelvuldig te zien als symbool van bescherming en van de hechte band tussen man en vrouw. Dit fijn bewerkte exemplaar was waarschijnlijk de centrale bekroning van een diadeem. Het bestaat uit twee platgehamerde buisjes, die verstrengeld zijn tot een zogeheten platte knoop. De buisjes zijn versierd van fijne gouddraden. In het midden prijkt een bloemkelk met centrale rozet. Sierschijf Goud, Etruskisch, vijfde eeuw v.chr., diam. 5 cm. Deze sierplaat of broche is een prachtig voorbeeld van het hoogstaande vakmanschap van de Etruskische goudsmeden. Op een ronde gouden plaat is in verschillende technieken een ingewikkeld patroon rond een centrale robijn gesmeed. Eén van die technieken is het werken met filigraan: dunne, soms gedraaide draadjes goud, die de schijf rondom versieren. Ook is er gebruik gemaakt van de granulatie-techniek: kleine korreltjes goud zijn in een patroon aangebracht op het sieraad. Drinkkom van millefiori-glas Glas, Romeins, tweede-eerste eeuw v.chr., vervaardigd in Italië, diam. 12,5 cm. Dit goudgele glazen kommetje maakte deel uit van een luxe tafelservies. Het is opgebouwd uit aan elkaar gesmolten, gekleurde glasfragmenten en is vervolgens in een mal gevormd. Dit mozaïekglas wordt met een Italiaanse term ook wel millefiori-glas genoemd, omdat het de indruk wekt van een boeket van duizenden bloemen. Collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden, facebook.com/oudheden

Depotvitrines FL Objecttexten. Egypte - DVHKM 1

Depotvitrines FL Objecttexten. Egypte - DVHKM 1 Depotvitrines FL Objecttexten. Egypte - DVHKM 1 Amuletten Amuletten zijn kleine voorwerpen die een levende of een dode tegen gevaren moet beschermen of van een bijzondere macht zijn voorzien. Het gebruik

Nadere informatie

De Griekse Bouwkunst

De Griekse Bouwkunst De Oude Grieken De Oude Grieken Het land Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het bestaat uit een groot stuk vastland en een heleboel kleine eilandjes. Griekenland bestond uit allerlei staatjes.

Nadere informatie

De klassieke oudheid

De klassieke oudheid De klassieke oudheid De klassieke oudheid is een benaming voor De Griekse en Romeinse beschaving. Grieken: 1000 - ca.200 v Chr. De Grieken waren idealisten en filosofen. Rond 550 vc werd rond Athene de

Nadere informatie

Highlightvitrines HKM Objecttexten. HVHKM 1 Magische garanties

Highlightvitrines HKM Objecttexten. HVHKM 1 Magische garanties Highlightvitrines HKM Objecttexten. HVHKM 1 Magische garanties Een stèle is meestal een uit één stuk steen gehouwen tablet met daarin een reliëf met de voorstelling, de naam en de titels van de grafeigenaar.

Nadere informatie

Antwoorden Kennismaking met de Klassieken. Thema Te wapen! Oorlog bij de Klassieken. Grieken. Vraag 1. a. Tarente, Zuid-Italië. b v. Chr.

Antwoorden Kennismaking met de Klassieken. Thema Te wapen! Oorlog bij de Klassieken. Grieken. Vraag 1. a. Tarente, Zuid-Italië. b v. Chr. Antwoorden Kennismaking met de Klassieken Thema Te wapen! Oorlog bij de Klassieken a. Tarente, Zuid-Italië. b. 340 330 v. Chr. Eigen antwoord leerling. De aanwezigheid van tin zorgt voor de groenige kleur

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

FACT SHEET KORTE OMSCHRIJVING BEELDSELECTIE. Etrusken. Vrouwen van Aanzien - Mannen met Macht. Campagnebeeld tentoonstelling

FACT SHEET KORTE OMSCHRIJVING BEELDSELECTIE. Etrusken. Vrouwen van Aanzien - Mannen met Macht. Campagnebeeld tentoonstelling FACT SHEET KORTE OMSCHRIJVING BEELDSELECTIE Etrusken. Vrouwen van Aanzien - Mannen met Macht Campagnebeeld tentoonstelling Sierschijf of broche Goud; diameter (max.) 5 cm.; uit Etrurië; 5de eeuw v.chr.

Nadere informatie

Materiaal: kwartsiet Afkomstig uit Abydos, 19de Dynastie (1260 v.chr.) Collectie: British Museum

Materiaal: kwartsiet Afkomstig uit Abydos, 19de Dynastie (1260 v.chr.) Collectie: British Museum FACT SHEET TOPSTUKKEN UIT DE TENTOONSTELLING Beeld van priester Chaemwas, zoon van farao Ramses II Materiaal: kwartsiet Afkomstig uit Abydos, 19de Dynastie (1260 v.chr.) Over prins en priester Chaemwas,

Nadere informatie

De Oude Grieken GEOMETRISCHE ARCHAÏSCHE KLASSIEKE HELLENISTISCHE ORIENTALISEERDE - ZWARTFIGURIG - ROODFIGUURIG

De Oude Grieken GEOMETRISCHE ARCHAÏSCHE KLASSIEKE HELLENISTISCHE ORIENTALISEERDE - ZWARTFIGURIG - ROODFIGUURIG De Oude Grieken GEOMETRISCHE ARCHAÏSCHE KLASSIEKE HELLENISTISCHE 1050 720 480 323 140 0 1100 700 600 530 GEOMETRISCHE ORIENTALISEERDE - ZWARTFIGURIG - ROODFIGUURIG De Oude Grieken Het land Griekenland

Nadere informatie

1 Lees het tekstbordje bij het beeld. Wie is hier te zien? Met welk gereedschap werd het krullende haar gemaakt? Waaraan kan je dat zien?

1 Lees het tekstbordje bij het beeld. Wie is hier te zien? Met welk gereedschap werd het krullende haar gemaakt? Waaraan kan je dat zien? BREEKBARE BEELDEN Lees het tekstbordje bij het beeld. Wie is hier te zien? Heracles Met welk gereedschap werd het krullende haar gemaakt? Waaraan kan je dat zien? Handboor. Er zitten diepe gaatjes in het

Nadere informatie

HOOFDZAAK Het hoofd is het meest individuele deel van het menselijk lichaam. Het wordt soms letterlijk bekroond door een krans of diadeem van edelmeta

HOOFDZAAK Het hoofd is het meest individuele deel van het menselijk lichaam. Het wordt soms letterlijk bekroond door een krans of diadeem van edelmeta SCHITTEREND SIERAAD Sieraden uit de oudheid zijn fascinerend. Het niveau van de edelsmeedkunst in de oudheid was zodanig dat het duizenden jaren later nog steeds bewondering oogst: vooral als men stilstaat

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

FACT SHEET CARTHAGO - PERSFOTO S

FACT SHEET CARTHAGO - PERSFOTO S FACT SHEET CARTHAGO - PERSFOTO S Godin met een leeuwenhoofd Terracotta, datering 1ste eeuw na Chr., h. 1,50 m., gevonden in Tinissut. Deze terracotta figuur dateert uit de eerste eeuw na Chr., dus na de

Nadere informatie

EEN SELECTIE VOORWERPEN uit tentoonstelling Handelswaar en Souvenirs. Islamitische kunst uit het Rijksmuseum, Amsterdam

EEN SELECTIE VOORWERPEN uit tentoonstelling Handelswaar en Souvenirs. Islamitische kunst uit het Rijksmuseum, Amsterdam EEN SELECTIE VOORWERPEN uit tentoonstelling Handelswaar en Souvenirs. Islamitische kunst uit het Rijksmuseum, Amsterdam Aardewerken kom met grote schrifttekens, Nishapur (Iran), 10de eeuw Kalligrafie geldt

Nadere informatie

PERSBERICHT/PERSTEKST

PERSBERICHT/PERSTEKST Pagina 1 van 5 PERSBERICHT/PERSTEKST Gedeputeerde Igor Philtjens opent op 15 maart een nieuwe topper in het Gallo-Romeins Museum. De tentoonstelling De Etrusken - Una storia particolare brengt een ronduit

Nadere informatie

Antwoordmodel Grieken.

Antwoordmodel Grieken. Antwoordmodel Grieken. ACTEUR 1A: b 1B: Ze zijn van aardewerk gemaakt. 1C: Eigen invulling leerlingen. 2A: Tragedie: Vader Poseidon enz. (b) Komedie: Snel! enz. (a) Saterspel: Nadat jullie enz. (c) 2B:

Nadere informatie

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Werkblad 9 Ω Grieken en Romeinen Ω Les : Grieken: goden en mensen Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Griekenland heel belangrijk. Ze werden stadstaten genoemd.

Nadere informatie

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen.

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Beschrijving schaal van Oegstgeest Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Figure 2: Onderaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. De schaal heeft een diameter van 21 centimeter

Nadere informatie

De 7 wereldwonderen. De piramiden van Gizeh: Tijd

De 7 wereldwonderen. De piramiden van Gizeh: Tijd Opzoekfiche van Fien uit klas Wim 26/11/09 Blz. 1 van 8 De 7 wereldwonderen zijn 7 bijzondere bouwwerken. De zeven wereldwonderen zijn: 1. De piramiden van Gizeh 2. De hangende tuinen van Babylon 3. De

Nadere informatie

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van Maak hier de gaatjes voor in je multomap Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN _ Dit boekje is van Welkom bij de Romeinen! In Welkom bij de Romeinen maak je kennis met het Romeinse leven. Je zult merken

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis De Grieken

Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag door een scholier 902 woorden 3 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Grieken Annabel van der Geer H1B Voorwoord Ik ga vertellen over de cultuur, politiek

Nadere informatie

100% Romeins. op zoek naar de Romein in jezelf

100% Romeins. op zoek naar de Romein in jezelf 100% Romeins op zoek naar de Romein in jezelf 1 Wist je dat alle voorwerpen op deze tentoonstel- hoi, dit is de route, begin bij leger, dan door naar haard en huis en zo verder. dit is de 2e verdieping

Nadere informatie

Samenvatting KCV Griekse kunst Forum

Samenvatting KCV Griekse kunst Forum Samenvatting KCV Griekse kunst Forum Samenvatting door een scholier 770 woorden 20 juli 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum - K L A S S I E K E C U L T U U R - Griekse kunst Beeldhouwkunst De

Nadere informatie

Geschiedenis hoofdstuk 3

Geschiedenis hoofdstuk 3 Geschiedenis hoofdstuk 3 Romeinse rijk 500 v Christus 500 na Christus Rome de eeuwige stad : deze stad bestaat al eeuwenlang. De tijdlijn Het Romeinse rijk begint 500v Chr. En eindigt 500 na Christus.

Nadere informatie

6.1. Boekverslag door S woorden 8 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Verslag van de drie Gratiën

6.1. Boekverslag door S woorden 8 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Verslag van de drie Gratiën Boekverslag door S. 2644 woorden 8 juni 2005 6.1 18 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Verslag van de drie Gratiën Het werkstuk gaat over de drie Gratiën. We hebben informatie gezocht over de drie Gratiën

Nadere informatie

Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik het wel een interessant onderwerp vind. Er was ook veel informatie over te vinden.

Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik het wel een interessant onderwerp vind. Er was ook veel informatie over te vinden. Boekverslag door A. 1250 woorden 23 mei 2004 5.4 665 keer beoordeeld Vak Geschiedenis DE GRIEKEN Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik het wel een interessant onderwerp vind. Er was ook veel informatie

Nadere informatie

Op de afdeling van de Grieken stonden onder andere: - vazen (roodfigurige en zwartdigurige) - amforen - kylikschen - kourosbeelden

Op de afdeling van de Grieken stonden onder andere: - vazen (roodfigurige en zwartdigurige) - amforen - kylikschen - kourosbeelden Museum voor oudheden In het rijksmuseum voor oudheden in Leiden is van alles te vinden over archeologie. Zo staat op de site dat jong en oud kan genieten van beschavingen uit het oude Egypte, het nabije

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1]

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden [2] op za, 10/20/2012-22:50 Tags:

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen Tijdvak 1 Toetsvragen 1 De meeste kennis over de periode waarin de eerste mensen leefden, komt van archeologen. Wat houdt het werk van archeologen in? A Zij bestuderen de verschillende theorieën over de

Nadere informatie

ART HISTORY Barok en Classicisme

ART HISTORY Barok en Classicisme ART HISTORY Barok en Classicisme H4-profiel Barok 17e eeuw Classicisme 18de eeuw ART HISTORY Barok en Rococo H4-profiel 17e eeuw Barok De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

6,2. Wat is de functie van de Griekse beeldhouwkunst? Archaïsche periode vc. Samenvatting door een scholier 1579 woorden 25 maart 2010

6,2. Wat is de functie van de Griekse beeldhouwkunst? Archaïsche periode vc. Samenvatting door een scholier 1579 woorden 25 maart 2010 Samenvatting door een scholier 1579 woorden 25 maart 2010 6,2 26 keer beoordeeld Vak Methode KCV Synopsis KCV samenvatting Grieken beschouwden het vak van de beeldhouwer als techné, ook wel een vakmanschap.

Nadere informatie

KLASSIEKE BEELDHOUWKUNST

KLASSIEKE BEELDHOUWKUNST KLASSIEKE BEELDHOUWKUNST Tèchne Tèchne: alles wat op kunstige wijze wordt gemaakt of gedaan. De Grieken maken nog geen onderscheid tussen kunstenaar en vakman. Alles wat op kunstige en kundige wijze gedaan

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

De Griekse beeldhouwkunst

De Griekse beeldhouwkunst 1 De Griekse beeldhouwkunst De Doruforos van Polukleitos 2 Eerste druk januari 2008 Copyright (C) 2007 Sjaak van Hal Niets unit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door

Nadere informatie

Alles en nog wat over het beeld Wat doet die vogel op de jurk van die meneer, mama? Wat anderen ervan zeggen Verslag van de dag Wat we er zelf van

Alles en nog wat over het beeld Wat doet die vogel op de jurk van die meneer, mama? Wat anderen ervan zeggen Verslag van de dag Wat we er zelf van Alles en nog wat over het beeld Wat doet die vogel op de jurk van die meneer, mama? Wat anderen ervan zeggen Verslag van de dag Wat we er zelf van vonden plaatje 1 Het beeld: wat zie je? Het beeld dat

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting door Lotte 2036 woorden 19 juni 2017 5,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks

Nadere informatie

Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië.

Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië. Kenmerkende aspecten: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat De klassieke vormentaal van de Grieks Romeinse cultuur De ontwikkeling

Nadere informatie

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen:

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen: Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november 2012 5,8 118 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Begrippen: Atheense democratie: een vorm waarbij het bestuur het volk (demos) via stemming

Nadere informatie

Rond 650 v.chr. begonnen de Grieken met het maken van monumentale sculpturen, beelden uit marmerblokken die werden voorbewerkt bij het opgraven.

Rond 650 v.chr. begonnen de Grieken met het maken van monumentale sculpturen, beelden uit marmerblokken die werden voorbewerkt bij het opgraven. Samenvatting door L. 1442 woorden 11 december 2012 3,4 5 keer beoordeeld Vak Methode KCV Synopsis Hetvak beeldhouder is een technè (kunst en vakmanschap) In Olympia waren veel beelden van beroemde atleten

Nadere informatie

3.1Griekse beeldhouwkunst

3.1Griekse beeldhouwkunst Samenvatting door een scholier 1497 woorden 13 december 2004 7 34 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum 3 Griekse kunst 3.1Griekse beeldhouwkunst de Griekse beeldhouwkunst bestaat uit drie perioden: de

Nadere informatie

Werkstuk KCV Grieken en Romeinen

Werkstuk KCV Grieken en Romeinen Werkstuk KCV Grieken en Romeinen Werkstuk door een scholier 1308 woorden 21 oktober 2005 5,4 154 keer beoordeeld Vak KCV Wie waren de Romeinen? De Romeinen waren ongeveer 2000 jaar geleden de bewoners

Nadere informatie

100% romeins. opdrachtenboekje

100% romeins. opdrachtenboekje opdrachtenboekje schoonheid en gezondheid goden handel huis en haard leger Dit is de route van jullie groepje: Jullie beginnen bij LEGER. Ben je klaar, dan loop je door naar HUS EN HAARD. En zo verder.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum Samenvatting door Anisha 1170 woorden 23 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks

Nadere informatie

Highlightvitrines FL Objecttexten. HVFL 1 In vorm gieten

Highlightvitrines FL Objecttexten. HVFL 1 In vorm gieten Highlightvitrines FL Objecttexten. HVFL 1 In vorm gieten Met een gietvorm van terracotta of steen konden duizenden identieke beeldjes van goden worden gemaakt. Zij werden volgens de zogeheten cire perdue

Nadere informatie

29 april - 7 mei 2017

29 april - 7 mei 2017 Meer informatie Waar? Veerweg 1,, Opheusden, Gelderland Telefoon: 0900 6363 888 E-mail: info@rivierenland.biz Website: http://www.rivierenland.nl Wanneer? 29 april 2017 30 april 2017 1 mei 2017 2 mei 2017

Nadere informatie

Samenvatting door O woorden 29 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. De Romeinen

Samenvatting door O woorden 29 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. De Romeinen Samenvatting door O. 1213 woorden 29 juni 2016 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Romeinen Haroon Inhoud Inleiding Het ontstaan van Rome Het Romeinse Rijk Het Romeinse Leven Wapens & Kleding Religie

Nadere informatie

Als je in een Griekse stad woonde en een jongen van achttien was, kreeg je militaire training voor het Griekse leger.

Als je in een Griekse stad woonde en een jongen van achttien was, kreeg je militaire training voor het Griekse leger. Werkstuk door Timon 2189 woorden 19 maart 2014 6 129 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: GESCHIEDENIS VAN DE GRIEKEN De Minoïsche, Myceense en Archaïsche beschaving De eerste Griekse cultuur,

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3413 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Assisi Fantastisch mooi pand te koop in Assisi BESCHRIJVING

Nadere informatie

6,3. Praktische-opdracht door een scholier 1888 woorden 4 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Bijlage. Stap1: Het begrip classicisme

6,3. Praktische-opdracht door een scholier 1888 woorden 4 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Bijlage. Stap1: Het begrip classicisme Praktische-opdracht door een scholier 1888 woorden 4 december 2002 6,3 36 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Bijlage Stap1: Het begrip classicisme In het woordenboek staat: clas si cis me (het ~) navolging

Nadere informatie

Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië. Tijd van Grieken en Romeinen

Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië. Tijd van Grieken en Romeinen Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië. Alexander de Grote opvolger Philippos

Nadere informatie

5,8. Werkstuk door een scholier 1578 woorden 18 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. De Griekse mythologie

5,8. Werkstuk door een scholier 1578 woorden 18 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. De Griekse mythologie Werkstuk door een scholier 1578 woorden 18 maart 2002 5,8 506 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Griekse mythologie Lang geleden vertelden de Grieken elkaar verhalen over Goden, Godinnen, Halfgoden en

Nadere informatie

MATERIËLE CULTUUR VAN DE GRIEKS-ROMEINSE WERELD College 5: 20 april 2015. Een inleiding in de archeologie van Griekenland, Etrurië en Rome

MATERIËLE CULTUUR VAN DE GRIEKS-ROMEINSE WERELD College 5: 20 april 2015. Een inleiding in de archeologie van Griekenland, Etrurië en Rome MATERIËLE CULTUUR VAN DE GRIEKS-ROMEINSE WERELD College 5: 20 april 2015 Een inleiding in de archeologie van Griekenland, Etrurië en Rome Prof. dr. Ruurd Halbertsma (Rijksmuseum van Oudheden/Universiteit

Nadere informatie

Romeinen in Trier! Museumspeurtocht vanaf de brugklas. A De grafstenen van de Romeinen vertellen ons veel over het dagelijks leven.

Romeinen in Trier! Museumspeurtocht vanaf de brugklas. A De grafstenen van de Romeinen vertellen ons veel over het dagelijks leven. R h e i n i sch e s Lan de s m us e u m Tr i e r Romeinen in Trier! Hartelijk welkom in het Rheinisches Landesmuseum Trier! Trier was ooit de grootste Romeinse stad ten noorden van de Alpen. Veel dingen

Nadere informatie

WERKBOEK REFLECTIE Klassieke Oudheid Griekse kunst Powerpoint: KG01_1_GRIEKS_BOEK.ppt REFLECTIE_WB_KG01_1_GRIEKS_BOEK_ppt.doc; v1: 0207; v2: 0407; v3:

WERKBOEK REFLECTIE Klassieke Oudheid Griekse kunst Powerpoint: KG01_1_GRIEKS_BOEK.ppt REFLECTIE_WB_KG01_1_GRIEKS_BOEK_ppt.doc; v1: 0207; v2: 0407; v3: WERKBOEK REFLECTIE Klassieke Oudheid Griekse kunst Powerpoint: KG01_1_GRIEKS_BOEK.ppt REFLECTIE_WB_KG01_1_GRIEKS_BOEK_ppt.doc; v1: 0207; v2: 0407; v3: Naam Klas Inleveren DOEN Lees in je (stencil)boek

Nadere informatie

HERMENEVS. Antieke kunst in Nederlandse Musea. 32 e JAARGANG, AFL aug Een Kalpis in het Museum Meermanno-Westreenianum, Den Haag.

HERMENEVS. Antieke kunst in Nederlandse Musea. 32 e JAARGANG, AFL aug Een Kalpis in het Museum Meermanno-Westreenianum, Den Haag. HERMENEVS 32 e JAARGANG, AFL. 2 5 aug. 96 Antieke kunst in Nederlandse Musea Een Kalpis in het Museum Meermanno-Westreenianum, Den Haag. Griekse vazen ziet men in de musea meestal in grote hoeveelheden

Nadere informatie

In het oude Rome De stad Rome

In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome is héél oud. De stad bestaat al meer dan tweeduizend jaar. Rome was de hoofdstad van het grote Romeinse rijk. De mensen die naar Rome kwamen,

Nadere informatie

6,7. Spreekbeurt door een scholier 1552 woorden 1 oktober keer beoordeeld. Nederlands DE ZEVEN WERELD WONDEREN

6,7. Spreekbeurt door een scholier 1552 woorden 1 oktober keer beoordeeld. Nederlands DE ZEVEN WERELD WONDEREN Spreekbeurt door een scholier 1552 woorden 1 oktober 2001 6,7 361 keer beoordeeld Vak Nederlands DE ZEVEN WERELD WONDEREN In de oudheid kende men veel kunstwerken die indruk op de mensen maakten vanwege

Nadere informatie

GRIEKEN EN ROMEINEN ORIENTATIEKENNISVRAGEN...

GRIEKEN EN ROMEINEN ORIENTATIEKENNISVRAGEN... GRIEKEN EN ROMEINEN ORIENTATIEKENNISVRAGEN... score: 1. a Waarom konden er in Griekenland zoveel verschillende staatsvormen naast elkaar bestaan? Gebruik in je antwoord het begrip poleis. b Sparta en Athene

Nadere informatie

ART HISTORY Klassieke Oudheid. H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100

ART HISTORY Klassieke Oudheid. H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100 ART HISTORY Klassieke Oudheid H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100 De Griekse stadstaten Kreta is de bakermat van de Griekse beschaving. Door de ligging en handel met andere oudere culturen was hier

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Drie Gratiën

Werkstuk Geschiedenis Drie Gratiën Werkstuk Geschiedenis Drie Gratiën Werkstuk door een scholier 1896 woorden 16 april 2004 4,3 14 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding. In dit werkstuk ga ik het hebben over de invloed die klassieke

Nadere informatie

Artistieke wisselwerking

Artistieke wisselwerking Wapens Wapens uit de islamitische wereld stonden in hoog aanzien. De technische kwaliteit was superieur. Een term als damasceren (sabels vlammend etsen, letterlijk: op de manier van Damascus ) herinnert

Nadere informatie

De twee werj nummers. In 1953 bracht de tot dat moment volslagen onbekende

De twee werj nummers. In 1953 bracht de tot dat moment volslagen onbekende De twee werj nummers In 1953 bracht de tot dat moment volslagen onbekende speerwerper, de Spanjaard Erazquien, de atletiekwereld in grote beroering. Met een volslagen nieuwe techniek wierp hij als eerste

Nadere informatie

POPULAIR KLASSIEK. Antieke elementen in Adriano Fiorentino's Hercules en de inspiratiebronnen van de kunstenaar

POPULAIR KLASSIEK. Antieke elementen in Adriano Fiorentino's Hercules en de inspiratiebronnen van de kunstenaar POPULAIR KLASSIEK Antieke elementen in Adriano Fiorentino's Hercules en de inspiratiebronnen van de kunstenaar Joke Reichardt. Bewerkt werkstuk voor het vak Kernproblemen 1400-1600 (2012-2013), bachelor

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2

Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2 Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2 Samenvatting door een scholier 1189 woorden 13 oktober 2014 6,6 30 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 2.1 Wetenschap en politiek in de Griekse stadstaat De ontwikkeling

Nadere informatie

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Prehistorie De geschiedenis in Nederland begint al heel lang geleden. Lang voordat de Romeinen in Nederland kwamen, waren er al mensen.

Nadere informatie

2 Er begint een nieuwe periode in de geschiedenis als er veel verandert

2 Er begint een nieuwe periode in de geschiedenis als er veel verandert Antwoordkernen bij Eureka 2mavo-de herziene druk, Amersfoort 2009-2010 Antwoordkernen zijn vrijwel nooit volledige zinnen. Antwoordkernen geven alleen aan, wat er beslist in het antwoord moet staan. De

Nadere informatie

Pantheon. Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018. Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1

Pantheon. Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018. Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1 Pantheon Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018 Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1 Voorwoord In dit werkstuk vertel ik over het Pantheon, een monument uit de Romeinse oudheid. Naast een stukje geschiedenis

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten

Nadere informatie

OUDE GRIEKEN. Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de. SARAH DEVOS met illustraties van HELEEN BRULOT. amfoor. Dionysos. kottabos.

OUDE GRIEKEN. Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de. SARAH DEVOS met illustraties van HELEEN BRULOT. amfoor. Dionysos. kottabos. PROFESSOR KLEINBREIN amfoor Dionysos kottabos sater chiton Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de OUDE GRIEKEN SARAH DEVOS met illustraties van HELEEN BRULOT TIJDLIJN ongeveer 2800-1450 v.

Nadere informatie

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047 Geschiedenis Tijdvak 02 01 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 10 mei 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/101047 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten om de macht (235 284 meer dan 50 soldatenkeizers ) 3. Waardevermindering van het geld

Nadere informatie

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Eén van de bekendste koningen uit de Middeleeuwen is Karel de Grote. Hij leeft zo'n 1300 jaar geleden, waar hij koning is van het Frankische rijk. Dat rijk

Nadere informatie

Etrusken te gast in Tongeren

Etrusken te gast in Tongeren Una storia particolare Etrusken te gast in Tongeren Er is leven na de dood, geloofden de Etrusken, en ze gaven hun dierbaren alles mee wat het hiernamaals kon veraangenamen Vandaag zijn wij de gelukkigen

Nadere informatie

De namen van de koning

De namen van de koning De namen van de koning Daniel Soliman Als liefhebber van het Oude Egypte bent u vast bekend met een groot aantal koningsnamen. Ramses II, Toetanchamon, Sesostris III, u heeft zeker weten van deze koningen

Nadere informatie

ANTWOORDEN Oefenvragen STIJLHERKENNING tot 1800 14_oefvr_antw_Stijlhherk_tot1800

ANTWOORDEN Oefenvragen STIJLHERKENNING tot 1800 14_oefvr_antw_Stijlhherk_tot1800 ANTWOORDEN Oefenvragen STIJLHERKENNING tot 1800 14_oefvr_antw_Stijlhherk_tot1800 1 score 1p 1 Afb.1 1p Stijl: Romaans Soort product: BEST: bladzijde uit een bijbel met miniatuur. GOED: miniatuur [Christus

Nadere informatie

De priesterkleding. Hugo Bouter e.a. De kleding van Aäron. Dit zijn dan de kledingstukken die zij moeten maken Exodus 28:4 vv.

De priesterkleding. Hugo Bouter e.a. De kleding van Aäron. Dit zijn dan de kledingstukken die zij moeten maken Exodus 28:4 vv. Hugo Bouter e.a. De priesterkleding Dit zijn dan de kledingstukken die zij moeten maken Exodus 28:4 vv. De kleding van Aäron De kleding van de hogepriester bestond uit zeven onderdelen, die uitvoerig worden

Nadere informatie

De Openbaring 1:19. De verschijning van de Zoon des Mensen. Wat hierna gebeuren zal. Wat u gezien hebt 1

De Openbaring 1:19. De verschijning van de Zoon des Mensen. Wat hierna gebeuren zal. Wat u gezien hebt 1 De Openbaring 1:19 Wat u gezien hebt 1 Wat is Wat hierna gebeuren zal De verschijning van de Zoon des Mensen De Openbaring 1:19 Wat u gezien hebt Wat is Wat hierna gebeuren zal 1 2-3 7 brieven = 7 beoordelingen

Nadere informatie

Nieuw licht op Nehalennia

Nieuw licht op Nehalennia Nieuw licht op Nehalennia Over een Zeeuwse Moedergodin uit de vaderlandse geschiedenis Dr. Annine E.G. van der Meer Inhoudsopgave 9 13 14 18 19 20 27 27 28 28 Woord vooraf 1 Nehalennia en de wateren 1.1

Nadere informatie

De Geschiedenis van de Romeinse Godsdienst

De Geschiedenis van de Romeinse Godsdienst Opstel door een scholier 2296 woorden 17 februari 2010 5,9 118 keer beoordeeld Vak Latijn De Geschiedenis van de Romeinse Godsdienst In de vroegste, archaïsche vorm was de Romeinse godsdienst een Pantheïstische

Nadere informatie

Dit werkstuk werd online gezet door. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over:

Dit werkstuk werd online gezet door. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over: Dit werkstuk werd online gezet door Griekenland. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over: De inleiding Het bestuur. Middelen van bestaan. De kranten De eilanden De geschiedenis Het

Nadere informatie

De Olympische Spelen door Ruud Verberne Geschiedenis

De Olympische Spelen door Ruud Verberne Geschiedenis De Olympische Spelen door Ruud Verberne Geschiedenis De oorspronkelijke Olympische Spelen werden gehouden in de oude Griekse stad Olympia. Deze stad was sinds de 10e eeuw v.chr. een religieuze en politieke

Nadere informatie

400-470 GRIEKS-ROMEINSE BEELDHOUWKUNST EN PLASTIEK 500-560 GRIEKS-ROMEINSE CERAMIEK EN SCHILDERKUNST

400-470 GRIEKS-ROMEINSE BEELDHOUWKUNST EN PLASTIEK 500-560 GRIEKS-ROMEINSE CERAMIEK EN SCHILDERKUNST INDELING BIBLIOTHEEK ARCHEOLOGISCH CENTRUM LEIDEN HOOFDRUBRIEKEN 000 TIJDSCHRIFTEN 010-091 ALGEMEEN BIBLIOGRAFIEËN, ENCYCLOPEDIEËN 100-194 GEOGRAFISCHE INDELING TOPOGRAFIE EN OPGRAVINGEN. MUSEA 200-250

Nadere informatie

Lespakket 3: Archeologie in het stadion

Lespakket 3: Archeologie in het stadion Lespakket 3: Archeologie in het stadion (Illustratie: Naomi Woolfitt) Lespakket in het kort Dit lespakket is gericht op Romeinse bouwkunst. Daarom kiezen wij er voor om het Colosseum te vergelijken met

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Ro Samenvatting door S. 1180 woorden 29 maart 2016 6,4 11 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 5 De Ro Paragraaf 1 t/m 7 1 Van dorp

Nadere informatie

ART DECO - PARIS KIJKWIJZER

ART DECO - PARIS KIJKWIJZER ART DECO - PARIS KIJKWIJZER VMBO NU T/M 4 MAART 2018 HOE HET WERKT... t Neem je mobiel mee om foto s te maken (zonder flits). t De opdrachten van deze kijkwijzer zijn gegroepeerd per zaal. t Op de plattegrond

Nadere informatie

Klassieke Culturele Vorming Godsdienst, tempels en aardewerk

Klassieke Culturele Vorming Godsdienst, tempels en aardewerk Klassieke Culturele Vorming Godsdienst, tempels en aardewerk Don van Baar Murmelliusgymnasium Leerjaar 2011-2012 www.compudo.nl/murmellius2014 KCV Godsdienst, tempels en aardewerk Samenvatting De godsdienst

Nadere informatie

Kunstgeschiedenis Weten is Zien. Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009

Kunstgeschiedenis Weten is Zien. Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009 Kunstgeschiedenis Weten is Zien Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009 1 Les 1: Prehistorie Alle begin is moeilijk 30.000 VOOR CHRISTUS - 1.000 VOOR CHRISTUS Lascaux - Frankrijk - Grotschilderingen

Nadere informatie

Van niets tot wereldmacht.

Van niets tot wereldmacht. Van niets tot wereldmacht. Latijn heeft Europa voor de eerste maal verenigd. Het ligt voor de hand dat wij Latijn nog steeds bestuderen: de Romeinen hebben als eersten in West-Europa een groot rijk hebben

Nadere informatie

De piramide van Cheops is s werelds grootste piramide en één van de 7 wereldwonderen uit de klassieke oudheid. Hij is 146 meter hoog en daarmee Drie

De piramide van Cheops is s werelds grootste piramide en één van de 7 wereldwonderen uit de klassieke oudheid. Hij is 146 meter hoog en daarmee Drie Nijl Egypte Wie heeft Egypte gesticht? Ongeveer 5000 jaar geleden waren er twee onafhankelijke koninkrijken: Opper- en Neder- Egypte. Na vele veldslagen zijn deze twee rijken met elkaar verenigd. De eerste

Nadere informatie

44 Daniël 8:1 45 Daniël 7:6-8:5

44 Daniël 8:1 45 Daniël 7:6-8:5 Hoofdstuk 6 310-349 voor Christus - schema 10 349-388 voor Christus - schema 11 388-427 voor Christus - schema 12 Alexander de Grote Met het verschijnen van Alexander de Grote op onze chronologische kaart

Nadere informatie

Werkstuk Grieks De Trojaanse Oorlog, fictie of werkelijkheid?

Werkstuk Grieks De Trojaanse Oorlog, fictie of werkelijkheid? Werkstuk Grieks De Trojaanse Oorlog, fictie of w? Werkstuk door een scholier 2799 woorden 4 december 2006 6,2 166 keer beoordeeld Vak Methode Grieks Pallas De trojaanse oorlog, fictie of w? Inhoudsopgave

Nadere informatie

Europa - mythologie - prinses

Europa - mythologie - prinses Europa - mythologie - prinses Europa (mythologie) In de Griekse mythologie was Europa (Grieks: Ευρώπη, Európê) een Fenicische prinses op wie oppergod Zeus het wellustig oog liet vallen. Zij was de dochter

Nadere informatie

62. Buidelbekers Het is misschien wel het mooiste Merovingische glas van Nederland: de slanke en onbeschadigde buidelbeker uit Bergeijk.

62. Buidelbekers Het is misschien wel het mooiste Merovingische glas van Nederland: de slanke en onbeschadigde buidelbeker uit Bergeijk. 62. Buidelbekers Het is misschien wel het mooiste Merovingische glas van Nederland: de slanke en onbeschadigde buidelbeker uit Bergeijk. Buidelbekers heten naar hun vorm, met iets uitgezakte buik, zoals

Nadere informatie

Hoe het begon Over het algemeen wordt aangenomen dat Rome is ontstaan uit de groei en het samensmelten van kleine kampen

Hoe het begon Over het algemeen wordt aangenomen dat Rome is ontstaan uit de groei en het samensmelten van kleine kampen Boekverslag door X. 2414 woorden 7 november 2010 5.7 172 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave Blz. 1 Voorpagina Blz. 2 Inhoudsopgave, bronvermelding voorpagina Blz. 3 Inleiding Blz. 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Maanden. groep 5/6. september oktober november. december januari februari. maart april mei. juni juli augustus

Maanden. groep 5/6. september oktober november. december januari februari. maart april mei. juni juli augustus Maanden maart april mei juni juli augustus september oktober november december januari februari groep 5/6 Inleiding Maanden Ben jij dol Ons op chocolade? jaar telt 12 maanden. Op een reep? Ze hebben allemaal

Nadere informatie

De Romeinse goden Divide et impera Opdrachten 8 staatsgoden pius pietas numina

De Romeinse goden Divide et impera Opdrachten 8 staatsgoden pius pietas numina De Romeinse goden In de moderne tijd bestaat een verkeerd beeld van de Romeinse goden. Er wordt vaak gedacht, dat er geen verschil is tussen de goden van de Grieken en die van de Romeinen en dat de enige

Nadere informatie

Classic Beauties. Dit werkboekje is van:

Classic Beauties. Dit werkboekje is van: Classic Beauties Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie