Inleiding.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding."

Transcriptie

1

2 Inleiding Compressiekousen, je ziet ze steeds vaker om de kuiten van hardlopers. Het zijn hoge, strakke sokken of tubes (kousen zonder voet) die tot de knie reiken en vooral bedoeld zijn om blessures te helpen voorkomen. De kousen kun je ook na inspanning dragen om herstel te versnellen. Toch is de groep lopers die met compressiekousen loopt kleiner dan de groep die ze niet gebruikt. Jammer vinden wij, want elk soort hardloper kan veel plezier hebben van de kousen, of je nu een ervaren marathondeelnemer bent of een beginnende, meer recreatieve loper. Maar hoe werken die kousen nu precies? Wat zijn de voordelen? Wanneer trek je ze aan? En wanneer trek je ze weer uit? In deze Runnersworld-special vind je alles wat je weten wilt over de hipste kousen van het moment.

3 Bram Som Het is de zomer van In het Zweedse Göteborg loopt de Nederlandse Bram Som de 800 meter op het Europees Kampioenschap atletiek. Niet alleen verrast hij vriend en vijand met een prachtige eerste plek, heel Europa kijkt ook met verbazing naar de bijzonder hoge kousen die hij draagt. Zijn onderbenen zijn volledig bedekt met stof. Dit in tegenstelling tot zijn concurrentie, die het gewoon bij een paar spikes en korte sokken houdt. Som wint de titel. Al snel nadat hij de finishlijn is gepasseerd vragen velen zich af: hebben zijn ongebruikelijke kousen een doorslaggevende rol gespeeld? Hoewel de compressiekous al langer bestond, zou je deze 13e augustus van 2006 als de dag kunnen zien waarop de Herzog kous bekend werd. Er wordt geschreven dat de kous meer is dan alleen een mode verschijnsel. Ze blijken een medisch doel te hebben. Bram Som draagt ze om de kans op blessures te verkleinen, om pijn te verminderen en het herstel na een inspanning te bevorderen.

4 Hoe werken compressiekousen? Hoe leuk hardlopen ook is, het is en blijft een blessuregevoelige sport. Pijntjes en kwaaltjes zijn niet altijd te voorkomen, zelfs niet als je rustig opbouwt. De kans op blessures is gelukkig wel te verkleinen. Door slim om te gaan met je lichaam en te kiezen voor de juiste manier van trainen. Maar ook door compressiekousen te dragen. Want daarmee voorkom je blessures aan kuit, scheenbeen en achillespees. Een compressiekous werkt op meerdere gebieden. De meeste zijn gebaseerd op druk. De kous zit namelijk behoorlijk strak om je onderbeen.

5 Wat doet een Herzog compressiekous? 1. Voorkomt blessures Hardlopen betekent dat je je lichaamsgewicht vaak moet opvangen. Elke keer als je op je voet landt, trillen je kuitspieren. Dit omdat ze een relatief zwaar onderdeel van je onderbenen uitmaken. Daarbij trekken de kuitspieren aan je scheenbeenvlies en achillespezen. Bij zowel beginnende als ervaren lopers kan dit trillen bijvoorbeeld leiden tot de veelvoorkomende shin splint, een pijnlijke blessure aan je scheenbeen. De compressiekous drukt de kuitspieren samen, waardoor er minder (zijwaartse) trilling ontstaat. 2. Schokdemping Een Herzog compressiekous drukt je kuitspieren naar elkaar toe. Hierdoor blijft de kuit compact en solide en volgt er bij elke voetlanding een kleinere schok op de spieren en dit zorgt voor minder schade. Bovendien wordt er na de training minder vocht vastgehouden in de onderbeenspieren en herstel je sneller. 3. Blessurebehandeling Bij een zweepslag, een scheur in de kuitspier die plotseling kan ontstaan bij bijvoorbeeld sprinten, afzetten of springen, helpen Herzog compressiekousen om de wondranden als een soort

6 hechtpleister goed tegen elkaar aan te drukken. Dit zorgt ervoor dat je sneller geneest en minder kans hebt op littekenweefsel. 4. Herstel van inspanning Na een heftige inspanning of wedstrijd voel je je spieren behoorlijk. Dit komt doordat ze grote schokken te verduren krijgen waardoor spiercelweefsel afbreekt. De resten hiervan binden water in de ruimte tussen de spiercellen en dat heeft een nadelige invloed op de bloedsomloop in de kleinste vaten. Zo wordt de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de spiercellen belemmerd, terwijl de spiercellen die toevoer juist nodig hebben. Daar komt nog eens bij dat de afvoer van melkzuur (een afvalproduct van het verbrandingsproces) en koolzuurgas stagneert. Door de opwaartse druk van beneden naar boven bevorderen compressiekousen de bloedcirculatie. Ze dwingen het teveel aan vocht met daarin opgelost de afvalstoffen van het verbrandingsproces vanuit die tussencelruimte naar je bloed- en zuurstofcirculatie. De druk zorgt ervoor dat het bloed richting het hart wordt teruggevoerd. Dit is dan ook de reden waarom je je benen na inspanning omhoog moet leggen om afvalstoffen sneller uit je beschadigde spieren af te voeren. Compressiekousen doen dit echter continu zo lang je ze aanhoudt. Het is daarom aan te bevelen om de kousen na inspanning langere tijd te blijven dragen en zo optimaal te profiteren van de herstelbevorderende eigenschappen.

7 Meten is weten Niet elke compressiekous is zomaar geschikt voor jou. Ieder onderbeen is anders, de contouren, de spieren en de omvang bepalen hoe een kous moet zitten. Denk je erover om Herzog compressiekousen aan te schaffen, laat dan altijd eerst je onderbeen professioneel opmeten. Dit kan bij Runnersworld, de grootste hardloopwinkelketen van Nederland. In één van de dertig winkels door heel Nederland meten ervaren hardlopers je onderbenen op maar liefst zes verschillende punten. Dit alles om te garanderen dat de Herzog kous die jij gaat dragen de compressie geleidelijk opvoert vanaf de enkel tot aan de knie. Mits je de juiste kous aanhebt, ontvangen je benen zo een voortdurende massage waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Draag dan ook nooit compressiekousen van iemand anders. Omdat deze niet passen bij jouw benen, kunnen ze zelfs averechts werken. Hoe meten we de juiste Herzog kous aan? 1. De omvang wordt 1 cm onder de knie plooi opgemeten 2. De dikste omvang van de kuit wordt opgemeten 3. De smalste omvang van de enkel wordt opgemeten 4. De omvang van de hiel-wreeflijn wordt opgemeten 5. De lengte van het been wordt opgemeten 6. De schoenmaat wordt opgemeten

8 Wanneer draag je een compressiekous? Als je het belangrijk vindt om fit te zijn, is het aan te raden om compressiekousen intensief te dragen. Dan hebben ze uiteindelijk het meeste effect op jouw lichaam. Draag ze dus tijdens het hardlopen zelf, maar zeker ook achteraf voor een optimaal herstel. Je benen kunnen gewoon meer verdragen met compressiekousen. Bijzonder is dat ze ook nuttig kunnen zijn als je langdurig in een statische houding zit. Denk aan de hele dag op kantoor of tijdens een lange vliegreis. Ook dan bieden de kousen verlichting. Je zult merken dat je benen minder moe aanvoelen na een lange (werk)dag. En heb je regelmatig gezwollen enkels na een lange vlucht? Ook daar heb je niet langer last van dankzij de kous om je benen.

9 Aan- en uittrekken van de kousen Het is dus belangrijk dat de kousen ter hoogte van de enkels de hoogste compressie leveren. Daardoor is het aantrekken minder gemakkelijk. Logisch, want juist bij de enkel is de doorsnee van de kous het kleinst, terwijl de dikkere kuit en de wreef ook door die nauwere ruimte heen moeten. Aantrekinstructies 1. Pak de kous bij de boord vast en ga met de hand in de schacht. 2. Neem tussen duim en wijsvinger de hak aan de binnenkant beet en keer de kous tot aan de voet binnenstebuiten. Alleen de schacht is nu omgekeerd en het voetgedeelte blijft dus binnenin de kous. 3. Rek het voetgedeelte met twee handen goed uit en trek dit voorzichtig over de voet en hiel. Het voetgedeelte zit nu op zijn plaats. 4. Trek de kous in één beweging voorzichtig zo ver mogelijk over de hak tot je weerstand voelt. 5. Sla nu de bovenrand weer terug naar beneden. Trek dan de dubbelgeslagen kous over de hak totdat de voet helemaal past is in het voetgedeelte van de kous. Herhaal dit totdat je weerstand voelt. 6. Verdeel nu de bovenkant van de kous verder over je been zonder plooien. Wanneer de kuit door het breiwerk te zien is (dus lichter van kleur) verdeel de bovenkant van de kous dan opnieuw. Hoe trek je een Herzog kous aan?

10 Uittrekken 1. Pak de kous bij de boord vast en trek de bovenkant in één beweging zover mogelijk tot over de hak totdat dit moeilijk wordt. 2. Duw dan de dubbelgeslagen kous met beide duimen langs de achillespees over de hak. 3. Trek dan aan de boord de kous volledig over de voet. Hulpmiddelen Om het aantrekken makkelijker te maken en beschadigingen te voorkomen kun je rubberen huishoudhandschoenen met goed profiel gebruiken.

11 Past een compressiekous bij jou? Of je nu het beste voor compressiekousen moet kiezen, hangt helemaal van jou af. Heb je de behoefte om bijvoorbeeld sneller te herstellen na een training of wedstrijd? Zijn je kuiten, schenen of achillespezen vaak gevoelig tijdens of na het hardlopen? Of loop je met een spierblessure aan je kuiten? Dan is een compressiekous een goed idee. Uiteraard is het dan wel slim om eerst langs te gaan bij mensen die weten welke kous bij jou past en het maakt niet uit of je nu een beginnende loper of marathonloper bent, want de compressiekous is voor iedereen geschikt. In Runnersworld-winkels werken ervaren hardlopers. Zij hebben zelf ervaring met compressiekousen en kunnen je er dan ook alles over vertellen. Ook weten zij hoe ze jouw benen moeten opmeten, zodat de kousen goed bij jou passen. Ben je gewoon nieuwsgierig naar het effect van compressiekousen? Dan ben je uiteraard van harte welkom. Of je nu een marathonloper bent of slechts af en toe een rondje loopt. De Herzog compressiekous PRO is voor 49,99 verkrijgbaar in meerdere kleuren bij alle Runnersworld vestigingen. Happy running!

12 Met dank aan Herzog Medical Deze Runnersworld-special is mede tot stand gekomen dankzij Herzog Medical, internationaal actief in therapeutische, elastische kousen voor de sportwereld. Jarenlange medische ervaring en een voortdurende dialoog met verkopers en eindgebruikers hebben ertoe geleid dat Herzog Medical momenteel tot de belangrijkste merken behoort in de markt voor compressiekousen. Het bedrijf biedt daarnaast talloze andere artikelen voor sportblessures. Meer informatie over de compressiekousen van Herzog Medical is te vinden op Over Runnersworld Runnersworld is de nummer één hardloopspeciaalzaak van Nederland. De keten heeft dertig winkels in Nederland en biedt klanten een uitgebreid assortiment A-merk-hardloopschoenen, -kleding en -accessoires. Bij alle winkels werken uitsluitend ervaren hardlopers en trainers die klanten voorzien van een deskundig en persoonlijk advies op hardloopgebied. Een geavanceerde loop- en voetanalyse met video speelt daarbij een belangrijke rol. Wedstrijdatleten en recreatieve lopers vinden zo altijd de schoenen die het best bij hun loopstijl passen. Runnersworld is door de consument zes keer uitgeroepen tot de Beste Winkelketen Sport in 2007, 2010, 2011, 2012, 2013 en Wil je meer informatie over het aanschaffen van de compressiekousen? Kom dan langs in één van onze vestigingen voor het opmeten van de kousen. Of kijk op en

11 Steunkousen. 1 Inleiding

11 Steunkousen. 1 Inleiding DC 11 Steunkousen 1 Inleiding Bij steunkousen denk je aan oudere mensen. Een kwart van alle mensen in een verzorgings- of verpleeghuis draagt steunkousen. Maar ook jongere mensen kunnen steunkousen dragen,

Nadere informatie

Zero Point Brochure feel it real. Bevaplast BV Postbus 82, NL-8170 AB Vaassen +31 (0)

Zero Point Brochure feel it real. Bevaplast BV Postbus 82, NL-8170 AB Vaassen +31 (0) Zero Point Brochure 2014 feel it real. Bevaplast BV Postbus 82, NL-8170 AB Vaassen +31 (0)578 571 736 sales@bevaplast.nl www.bevaplast.nl Het merk Zero Point bestaat sinds 2009 en heeft een sterke merknaam

Nadere informatie

voorstellen Han Wolsing

voorstellen Han Wolsing voorstellen Han Wolsing 07-11- www.herzogsport.com 2 2015 Onderwerpen Herzog Sportcompressiekousen Compry Recovery Compry Cool Cryo System 07-11- www.herzogsport.com 2015 4 Bloedsomloop 120mm Hg bovendruk

Nadere informatie

Open been. Ulcus cruris venosum

Open been. Ulcus cruris venosum Open been Ulcus cruris venosum Wat is een ulcus cruris venosum? Een ulcus cruris heet ook wel een open been. Dit is een wond op het onderbeen. Deze wond wil niet goed genezen. Ulcus betekent wond. Cruris

Nadere informatie

ALLES WAT U MOET. Steunkousen WETEN OVER UW LIVIT.NL

ALLES WAT U MOET. Steunkousen WETEN OVER UW LIVIT.NL ALLES WAT U MOET Steunkousen WETEN OVER UW LIVIT.NL Handleiding Steunkousen U heeft steunkousen van Livit ontvangen. Deze zijn met de grootste zorg voor u gemaakt. Lees deze handleiding voor gebruik aandachtig

Nadere informatie

2. Open been (ulcus cruris venosum)

2. Open been (ulcus cruris venosum) 2. Open been (ulcus cruris venosum) Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is een open been? Een open been is een wond op het onderbeen. Deze wond wil niet goed

Nadere informatie

DE KUITBLESSURE: EEN PROBLEEMGEVAL? Tjitte Kamminga

DE KUITBLESSURE: EEN PROBLEEMGEVAL? Tjitte Kamminga DE KUITBLESSURE: EEN PROBLEEMGEVAL? Tjitte Kamminga TJITTE KAMMINGA - Docent fysiotherapie HS Leiden - Fysiotherapeut / manueel therapeut - Trainer Haagatletiek en zelf actief hardloper - Auteur Hardlopen

Nadere informatie

Diep veneuze trombose

Diep veneuze trombose Diep veneuze trombose Trombosebeen Spoedeisende hulp Locatie Hoorn/Enkhuizen Diep veneuze trombose U heeft zojuist te horen gekregen dat u een trombosebeen heeft. Bij een trombosebeen is er sprake van

Nadere informatie

Hardlopen Voor Beginners

Hardlopen Voor Beginners Hardlopen Voor Beginners Loopgroep Noord Nederland Klazienaveen DE LUNA" DE LEEUW 1 7891 TS KLAZIENAVEEN. Inhoudsopgave * Verantwoord beginnen met hardlopen * Starten zonder loopervaring * Alles over de

Nadere informatie

Ambulante compressietherapie (zwachtelen) Bij een open been of vochtophoping in het been

Ambulante compressietherapie (zwachtelen) Bij een open been of vochtophoping in het been Ambulante compressietherapie (zwachtelen) Bij een open been of vochtophoping in het been 2 U heeft een open been (ulcus cruris) of vochtophoping in uw been (oedeem). Om dit te laten genezen of om vocht

Nadere informatie

Achillespees blessure

Achillespees blessure Wat is het? 1. de aanhechting van de pees op de hiel 2. de pees met het omringende weefsel 3. de slijmbeurs in de diepte aan de voorzijde van de pees Een achillespeesblessure is een typische overbelastingsblessure.

Nadere informatie

Dermatologie. Open been. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Dermatologie. Open been. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Dermatologie Open been Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Wat is een open been? Een open been of ulcus cruris is een wond of zweer aan het onderbeen.

Nadere informatie

Aanbiedingen standhouders Atletiek Expo

Aanbiedingen standhouders Atletiek Expo Aanbiedingen standhouders Atletiek Expo Diverse stands Op de Atletiek Expo vind je 15 stands waar partners, aanverwante organisaties en bedrijven hun activiteiten en -producten demonstreren en aanbieden.

Nadere informatie

Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd trainer loopgroepen sinds 1997.

Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd trainer loopgroepen sinds 1997. De trainers Links: Henk van Roemburg Midden: Marjo de Groot Rechts: Henk Moerkens Loopt sinds 2006 bij Flevo Delta. Is gediplomeerd trainer sinds 2010. Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd

Nadere informatie

Presentatie blessure preventie. John Klerkx

Presentatie blessure preventie. John Klerkx Presentatie blessure preventie John Klerkx Programma 1. Doel van de presentatie. 2. De meest voorkomende blessures. 3. Preventie (voorkomen blessures). 4. Geslacht, leeftijd, lichaamsbouw/ gezondheid.

Nadere informatie

Oefeningen na gebruik van de Achillotrain

Oefeningen na gebruik van de Achillotrain FYSIOTHERAPIE Oefeningen na gebruik van de Achillotrain ADVIES Oefeningen na gebruik van de Achillotrain Na een operatie van uw achillespees is het belangrijk dat u tijdens en na de periode in de Achillotrain

Nadere informatie

1 Teenstand vanaf vlakke ondergrond. 2 Band training achillespees. 3 Teenstand op traptrede (gestrekte knie)

1 Teenstand vanaf vlakke ondergrond. 2 Band training achillespees. 3 Teenstand op traptrede (gestrekte knie) Pagina 1 van 5 Bij welke blessures werkt deze oefentherapie? Deze oefentherapie is effectief bij kuit, enkel, scheenbeen en fascia plantaris klachten. De fascia plantaris is de grote pees in de voetzool

Nadere informatie

Kijk op voor een instructiefilm. Wij wensen u veel comfort, met Steve Your Support! Steve wordt geproduceerd door:

Kijk op  voor een instructiefilm. Wij wensen u veel comfort, met Steve Your Support! Steve wordt geproduceerd door: Gefeliciteerd met uw keuze voor Steve! U kunt met Steve eenvoudig alle soorten elastische kousen aan- en uittrekken zonder te bukken. Steve is op verschillende manieren te gebruiken. In deze uitgebreide

Nadere informatie

Steunkousen LIVIT ORTHOPEDIE LIVIT.NL. Uw specialist op het gebied van Therapeutisch elastische kousen. Volg ons ook op:

Steunkousen LIVIT ORTHOPEDIE LIVIT.NL. Uw specialist op het gebied van Therapeutisch elastische kousen. Volg ons ook op: Steunkousen LIVIT ORTHOPEDIE Uw specialist op het gebied van Therapeutisch elastische kousen Volg ons ook op: LIVIT.NL Steunkousen Heeft u problemen met de doorbloeding in uw benen of armen? Dan kunnen

Nadere informatie

Spier- en gewrichtspijn

Spier- en gewrichtspijn Spier- en gewrichtspijn Spierpijn na het sporten, een zweepslag, een verzwikte enkel, een gekneusde pink... Door een verkeerde beweging of door extra inspanning kunt u plotseling pijn aan spieren of gewrichten

Nadere informatie

ORIËNTATIELOOP: BEWEGEN EN GEZONDHEID

ORIËNTATIELOOP: BEWEGEN EN GEZONDHEID ORIËNTATIELOOP: BEWEGEN EN GEZONDHEID THEMA: DE ORGANEN WATER Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 70 procent uit water. Voldoende water drinken is essentieel voor het menselijke lichaam, vooral wanneer

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Hoe plaats ik de Fusselastic in de schoen?

Gebruiksaanwijzing. Hoe plaats ik de Fusselastic in de schoen? Gebruiksaanwijzing In deze gebruiksaanwijzing vindt u alles over het gebruik van uw Fusselastic steunzolen. Leest u deze goed door voordat u de Fusselastic steunzolen gebruikt. Ook verzoeken wij u om klantnummer

Nadere informatie

6,9. Presentatie door een scholier 1940 woorden 14 november keer beoordeeld

6,9. Presentatie door een scholier 1940 woorden 14 november keer beoordeeld Presentatie door een scholier 1940 woorden 14 november 2016 6,9 15 keer beoordeeld Vak LO Sportblessures Inleiding We weten allemaal dat sporten gezond is. Maar te veel sporten is ook niet goed voor je

Nadere informatie

De haarvaten bundelen zich tot aderen en het bloed, nu arm aan zuurstof en voedingsstoffen, wordt teruggevoerd naar het hart.

De haarvaten bundelen zich tot aderen en het bloed, nu arm aan zuurstof en voedingsstoffen, wordt teruggevoerd naar het hart. Open been Wat is een open been? Een open been of "ulcus cruris" is een wond of zweer aan het onderbeen. Vaak is de wond met een geelbruin beslag of een korst bedekt. De wond kan in het begin ook zwart

Nadere informatie

Oefeningen na gebruik van de Achillotrain

Oefeningen na gebruik van de Achillotrain FYSIOTHERAPIE Oefeningen na gebruik van de Achillotrain ADVIES Oefeningen na gebruik van de Achillotrain Na een operatie van uw achillespees is het belangrijk dat u tijdens en na de periode in de Achillotrain

Nadere informatie

Blessurepreventie Sportuitrusting hockey Schoenen Gebitbeschermer (=verplicht vanaf seizoen 2015/2016) Scheenbeschermer (=verplicht)

Blessurepreventie Sportuitrusting hockey Schoenen Gebitbeschermer (=verplicht vanaf seizoen 2015/2016) Scheenbeschermer (=verplicht) Blessurepreventie Sporten en bewegen hebben een groot positief effect op de gezondheid, maar gaan helaas gepaard met nogal wat blessures. Ook bij hockey ontstaan blessures maar er zijn gelukkig eenvoudige

Nadere informatie

Open been (Ulcus cruris)

Open been (Ulcus cruris) Open been (Ulcus cruris) Ziekenhuis Gelderse Vallei U bent opgenomen in Ziekenhuis Gelderse Vallei in verband met een niet genezende wond (=ulcus) aan uw been. In deze folder krijgt u informatie over deze

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie

3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen

3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen 3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen.

Nadere informatie

medical Therapeutische elastische kousen

medical Therapeutische elastische kousen medical Therapeutische elastische kousen IEDEREEN KAN ERMEE TE MAKEN KRIJGEN Een staand beroep, een zwangerschap, veel reizen als u niet in de gelegenheid bent voldoende te bewegen ontstaat er een te hoge

Nadere informatie

Behandeling van Hielspoor. Fasciitis plantaris

Behandeling van Hielspoor. Fasciitis plantaris Behandeling van Hielspoor Fasciitis plantaris Inhoud Inleiding 3 Hielspoor 3 Klachten en oorzaken 3 De behandeling en wat u zelf kunt doen 4 De nachtspalk 4 Trainingsschema 5 Peesplaatrekoefening 5 Achillespees

Nadere informatie

Hardlopen Veel voorkomende blessures en het voorkomen ervan

Hardlopen Veel voorkomende blessures en het voorkomen ervan BRENGT GEZONDHEID IN BEWEGING Hardlopen Veel voorkomende blessures en het voorkomen ervan In samenwerking met: Wie zijn wij? MERAS Fysiotherapie Jeroen Panhuizen - Sportfysiotherapeut Ruud Huijbregts -

Nadere informatie

Informatie over thuisbehandeling van Ulcus cruris venosum ( open been )

Informatie over thuisbehandeling van Ulcus cruris venosum ( open been ) Informatie over thuisbehandeling van Ulcus cruris venosum ( open been ) Dit boekje is eigendom van: Naam: Adres: Plaats: Telefoonnummer: Inhoudsopgave 1 Waarom dit boekje... 1 Informatie over de behandeling...

Nadere informatie

Sportgeneeskunde. Een lopers knie (Iliotibiale band syndroom)

Sportgeneeskunde. Een lopers knie (Iliotibiale band syndroom) Sportgeneeskunde Een lopers knie (Iliotibiale band syndroom) Algemeen Deze folder geeft u informatie over een lopers knie oftewel het iliotibiale band syndroom. De iliotibiale band is een lange peesplaat

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe knie krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

Dr Steven Claes: 5 meest voorkomende lopersblessures. Rode vlek is de plaats waar de pijn gevoeld wordt

Dr Steven Claes: 5 meest voorkomende lopersblessures. Rode vlek is de plaats waar de pijn gevoeld wordt Dr Steven Claes: 5 meest voorkomende lopersblessures Running & Co, november 2018 Dokter Claes was een spreker op de Running & Co dag van de VAL in Herentals. Hij belichte 5 blessures die het meest voorkomen

Nadere informatie

Hardlopen. Conditie opbouwen en onderhouden

Hardlopen. Conditie opbouwen en onderhouden Hardlopen Conditie opbouwen en onderhouden Conditie opbouwen en onderhouden Deze folder kan u helpen op een verantwoorde wijze aan uw conditie te werken. Lees de folder eerst eens rustig door en trek dan

Nadere informatie

STARTEN NA EEN BLESSURE: WANNEER, WAT, HOE? TJITTE KAMMINGA Datum 10-11-2012

STARTEN NA EEN BLESSURE: WANNEER, WAT, HOE? TJITTE KAMMINGA Datum 10-11-2012 STARTEN NA EEN BLESSURE: WANNEER, WAT, HOE? TJITTE KAMMINGA Datum 10-11-2012 TJITTE KAMMINGA DOCENT FYSIOTHERAPIE HS LEIDEN FYSIOTHERAPEUT/MANUEEL THERAPEUT EX- TRAINER HARDLOPER WWW.TJITTEKAMMINGA.NL

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

WandelTrainersDag 8 april Ronde 3 Nr. Titel workshop Naam presentator

WandelTrainersDag 8 april Ronde 3 Nr. Titel workshop Naam presentator WandelTrainersDag 8 april Ronde 3 Nr. Titel workshop Naam presentator Waarom deze workshop? Tijdens de introductie heb ik het over mijn eigen sport gehad genaamd calisthenics (meer info op youtube). Deze

Nadere informatie

Een blessure aan de binnenkant van het onderbeen

Een blessure aan de binnenkant van het onderbeen Een blessure aan de binnenkant van het onderbeen Dr. Fred Hartgens, sportarts Maastricht UMC+ Vakgroepen Epidemiologie en Chirurgie Sportmedisch Adviescentrum Maastricht TWEE CASUS Casus 1 De 36-jarige

Nadere informatie

Tijdens een basketbalwedstrijd wordt er veel gesprongen. Springen verhoogt het risico op blessures. De meest voorkomende blessures bij basketbal zijn

Tijdens een basketbalwedstrijd wordt er veel gesprongen. Springen verhoogt het risico op blessures. De meest voorkomende blessures bij basketbal zijn 1 Tijdens een basketbalwedstrijd wordt er veel gesprongen. Springen verhoogt het risico op blessures. De meest voorkomende blessures bij basketbal zijn enkelblessures, gevolgd door knieblessures. Daarnaast

Nadere informatie

Lopen Martijn Carol TCT 2008

Lopen Martijn Carol TCT 2008 Lopen Martijn Carol TCT 2008 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Lopen... 3 Loopstijl... 4 Persoonsvoorkeur... 4 Klassieke stijl... 5 BK techniek... 6 Pose techniek... 7 Chi running... 8 Antropometrie... 9 Type

Nadere informatie

Hielspoor /Fasciitis plantaris

Hielspoor /Fasciitis plantaris Hielspoor /Fasciitis plantaris U wordt behandeld voor de klachten aan uw voet(en). De aandoening heeft diverse benamingen: hielspoor, hielpijn, plantaire fasciitis, peesplaatonsteking van de voet. De correcte

Nadere informatie

NA JE TRAINING. Met deze 6-daagse challenge haal je alles uit je training!

NA JE TRAINING. Met deze 6-daagse challenge haal je alles uit je training! Optimaal herstellen NA JE TRAINING Met deze -daagse challenge haal je alles uit je training! Je bent net klaar met sporten en je voelt je geweldig! Niet vergeten: het geheim van een goede workout zit hem

Nadere informatie

MEDIPREVENTIECENTRUM

MEDIPREVENTIECENTRUM Instructies en oefeningen voor het gebruik van de Body-Band oefenband theraband voor Fitness-Training 1 Geachte klant, Gefeliciteerd met uw aanschaf van de Body-Band oefenband, theraband, fitnessband van

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Informatie. Enkelbandblessure

Informatie. Enkelbandblessure Informatie Enkelbandblessure U heeft een enkelbandblessure. Dit wordt ook wel een verzwikte of verstuikte enkel, enkelbandletsel of enkeldistorsie genoemd. Het betekent dat een of meerdere enkelbanden

Nadere informatie

Maak er een spel van! Loopscholing hoeft niet saai te zijn!

Maak er een spel van! Loopscholing hoeft niet saai te zijn! Loopscholing Bij loopscholing concentreer je je niet op de totale beweging van het hardlopen, maar focus je je op de verschillende spiergroepen die voor die totale beweging verantwoordelijk zijn. Door

Nadere informatie

algemene tips schema voor beginners schema voor gevorderden schema opslaan als PDF

algemene tips schema voor beginners schema voor gevorderden schema opslaan als PDF Schema voor gevorderden algemene tips schema voor beginners schema voor gevorderden schema opslaan als PDF Schema voor gevorderden Schema voor hardlopers(sters) die al een ½ uur aan een stuk kunnen hardlopen.

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hielspoor /Fasciitis plantaris. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hielspoor /Fasciitis plantaris. rkz.nl Patiënteninformatie Hielspoor /Fasciitis plantaris rkz.nl U wordt behandeld voor de klachten aan uw voet(en). De aandoening heeft diverse benamingen: hielspoor, hielpijn, plantaire fasciitis, peesplaatonsteking

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose van de knie Algemeen Er is bij u artrose in uw knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

ChiRunning, moeiteloos en blessurevrij hardlopn

ChiRunning, moeiteloos en blessurevrij hardlopn ChiRunning, moeiteloos en blessurevrij hardlopn Efficiënter en gemakkelijker hardlopen Hardlopen zonder blessures Sneller lopen door te ontspannen Pijnvrij een marathon lopen zonder spierpijn achteraf

Nadere informatie

Ulcus cruris. (open been)

Ulcus cruris. (open been) Ulcus cruris (open been) In deze folder geven wij u meer informatie over een ulcus cruris (een open been). Het open been (ulcus cruris) Een open been is een wond aan het onderbeen, die meestal aan de binnenkant

Nadere informatie

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, )

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, ) Sporten is hoe dan ook gezond, maar brengt ook een verhoogd risico op bepaalde letsels met zich mee. Er zijn echter enkele aandachtspunten en preventie oefeningen die dit risico sterk kunnen verlagen.

Nadere informatie

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten Achillespeesklachten De achillespees is een kwetsbare plek. Vooral bij sporters is er kans op een blessure: een scheur in de pees of een ontsteking. In deze folder leest u over de mogelijkheden van behandeling

Nadere informatie

Handleiding. Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen!

Handleiding. Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen! Handleiding Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen! HandyLegs is een product van HandyCare Holding B.V. www.handylegs.com Hartelijk gefeliciteerd met uw aankoop! Met

Nadere informatie

Blessure Preventief Trainen

Blessure Preventief Trainen Blessure Preventief Trainen Jac Laros Trainer Mila-groep H.A.C.- Helmond. Deze presentatie is gemaakt in samenwerking met Wim Schoots i.o.v. veiligheid.nl 2 Blessurepreventief Trainen. Is het totaal aan

Nadere informatie

Waarom de meeste hardlopers klachten krijgen!

Waarom de meeste hardlopers klachten krijgen! Waarom de meeste hardlopers klachten krijgen! Waarom de meeste hardlopers klachten krijgen! In nederland hebben hebben we ongeveer 1,2 miljoen mensen die hardlopen. Hiervan komen er ongeveer 720.000 per

Nadere informatie

*Bij Hollendstilstaan kan je op verschillende manieren aan de slag.

*Bij Hollendstilstaan kan je op verschillende manieren aan de slag. ChiRunning: moeiteloos en blessurevrij hardlopen Efficiënter en gemakkelijker hardlopen Hardlopen zonder blessures Sneller lopen door te ontspannen Pijnvrij lopen zonder spierpijn achteraf *Bij Hollendstilstaan

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. Open been. Ulcus cruris. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. Open been. Ulcus cruris. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Open been i Patiënteninformatie Ulcus cruris Slingeland Ziekenhuis Wat is een open been De arts heeft bij u een open been (ulcus cruris) vastgesteld. Dit is een wond aan het onderbeen, die

Nadere informatie

Handleiding. Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen!

Handleiding. Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen! Handleiding Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen! HandyLegs is een product van HandyCare Holding B.V. www.handylegs.com Hartelijk gefeliciteerd met uw aankoop! Met

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose van de knie Algemeen Er is bij u artrose in uw knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel

3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel 3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen.

Nadere informatie

Wim Schoots: Oefenstof voor de preventie en het verhelpen van veel voorkomende blessures. 7 november 2015

Wim Schoots: Oefenstof voor de preventie en het verhelpen van veel voorkomende blessures. 7 november 2015 Wim Schoots: Oefenstof voor de preventie en het verhelpen van veel voorkomende blessures 7 november 2015 Wat leer je in deze praktijksessie? In deze sessie leer je oefenstof, die je de lopers als huiswerk

Nadere informatie

E-BOOK. Krachtschema. Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE. Voor 1 dag

E-BOOK. Krachtschema. Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE. Voor 1 dag E-BOOK Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE Krachtschema Voor 1 dag Hi, super leuk dat je mijn E-book hebt aangevraagd! Wil jij graag fitter en sterker worden? Met dit krachtschema voor 1 dag help

Nadere informatie

Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km.

Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km. Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km. Sommige deelnemers aan wandeltochten vinden training overbodig. Veelal zijn dit personen die regelmatig wandeltochten lopen edoch slechts afstanden van 10

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Stoelmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Stoelmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Stoelmassage Stoelmassage De stoelmassage (ook wel bedrijfsmassage genoemd) is een verkorte, makkelijk toepasbare massagevorm. Hoewel een stoelmassage maar 30

Nadere informatie

Beginnen met hardlopen De eerste vier weken, wandelen Week 5 t/m 8, hardlopen

Beginnen met hardlopen De eerste vier weken, wandelen Week 5 t/m 8, hardlopen INHOUD 1 2 3 Beginnen met hardlopen 9 Voor wie is dit boek? 9 De opzet van dit boek 9 De schema s 10 Lopen op gevoel 10 Hardloopschoenen 11 Kleding 13 Weersomstandigheden 13 Veiligheid 14 Pijntjes 14 Aan

Nadere informatie

Statische stretching

Statische stretching Statische stretching We hebben een aantal statische stretchoefeningen op een rijtje gezet, gesorteerd op welke spieren je stretcht: 1. arm- en schouderspieren 2. onderarmen 3. borstspieren 4. schouders,

Nadere informatie

Wat is een zweepslag? Adviezen Medicijnen Koelen Rust

Wat is een zweepslag? Adviezen Medicijnen Koelen Rust Zweepslag U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest vanwege een scheurtje in een spier (een zweepslag). In deze folder leest u wat een zweepslag is en wat u ertegen kunt doen. Wat is een zweepslag?

Nadere informatie

Nederlandse handleiding

Nederlandse handleiding Nederlandse handleiding Het plaatsen van de kous op de EZY-AS Stap 1. Plaats de EZY-AS voor u met de ronding naar u toe. Let op dat de kous niet binnenste buiten gekeerd is. Stap 2. Zorg ervoor dat de

Nadere informatie

Behandeling van Hielpijn. Fasciitis plantaris

Behandeling van Hielpijn. Fasciitis plantaris Behandeling van Hielpijn Fasciitis plantaris Inhoud Inleiding 3 Hielpijn 3 Klachten en oorzaken 3 De behandeling en wat u zelf kunt doen 4 Oefeningen 4 De nachtspalk 6 Overige behandelingen: ESWT 6 Ten

Nadere informatie

P I J N A P O T H E E K. N L

P I J N A P O T H E E K. N L SPIER- EN GEWRICHTS- PIJN WAT ZIJN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN SOORTEN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL SPIER-

Nadere informatie

>Werkmodel: Verbanden

>Werkmodel: Verbanden >Werkmodel: Verbanden Het aanleggen van een snelverband Dit is een voorbeeld van een dekverband. Laat het kind zitten. Denk aan de hygiëne. Doe als dat kan handschoenen aan. Verzorg de wond volgens de

Nadere informatie

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten Afdeling: Onderwerp: Orthopedie 1 Blessure aan de achillespees De achillespees is een kwetsbare plek. Vooral bij sporters is er een kans op een blessure: een scheur in de pees of een ontsteking. In deze

Nadere informatie

Na een operatie aan de achillespees

Na een operatie aan de achillespees Na een operatie aan de achillespees U bent geopereerd aan uw achillespees. Na de operatie heeft u een tubigrip en achillotrain op maat gekregen. Ook heeft u instructies meegekregen hoe u deze hulpmiddelen

Nadere informatie

De foamroll oefeningen

De foamroll oefeningen www.bodyrelease.nl De foamroll oefeningen Wat je vooraf moet weten De foamroll oefeningen die je uitvoert moeten voelen als een diepe massage en kunnen zowel direct op de huid als met kleding aan worden

Nadere informatie

Hielspoor, wat spoort er niet? Tjitte Kamminga

Hielspoor, wat spoort er niet? Tjitte Kamminga Hielspoor, wat spoort er niet? Tjitte Kamminga TJITTE KAMMINGA - Docent fysiotherapie HS Leiden - Fysiotherapeut / manueel therapeut - Trainer Haagatletiek en zelf actief hardloper - Auteur Hardlopen zonder

Nadere informatie

Lymfoedeem van de arm

Lymfoedeem van de arm Lymfoedeem van de arm In deze folder wordt u kort uitgelegd wat lymfoedeem is, hoe het kan ontstaan en wat u er zelf aan kunt doen om de kans op lymfoedeem zo klein mogelijk te maken. Bij het verwijderen

Nadere informatie

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten.

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Artrose knie Wat is artrose? Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt

Nadere informatie

Sportblessures anno 2015

Sportblessures anno 2015 Sportblessures anno 2015 Dr. Fred Hartgens, sportarts Maastricht UMC+ Vakgroepen Epidemiologie en Chirurgie SportmedischAdviescentrumMaastricht Presentatie Gezondheidsuniversiteit, 10 juni 2015 INHOUD

Nadere informatie

Even voorstellen. Even voorstellen (De Voet) in de Groei. Passie voor lopen / schoenen. Fysiotherapeut Passie voor zorg / kennis delen

Even voorstellen. Even voorstellen (De Voet) in de Groei. Passie voor lopen / schoenen. Fysiotherapeut Passie voor zorg / kennis delen 12-11-2017 (De Voet) in de Groei Frank Ossen Loop- schoenenspecialist Jordi van Zelst Fysiotherapeut, (Top)sportbegeleiding Even voorstellen Passie voor lopen / schoenen Hardlopen Atletiek Loopspecialist

Nadere informatie

COMPRESSIEVERBAND BIJ VOCHT IN BENEN EN/OF OPEN BEEN

COMPRESSIEVERBAND BIJ VOCHT IN BENEN EN/OF OPEN BEEN COMPRESSIEVERBAND BIJ VOCHT IN BENEN EN/OF OPEN BEEN 17772 Inleiding Uw behandelend specialist heeft u Ambulante Compressie Therapie (zwachtelen met druk) voorgeschreven, omdat u last van vocht in uw benen

Nadere informatie

Een totale knieprothese

Een totale knieprothese Een totale knieprothese Een totale knieprothese is een vervanging van het versleten kniegewricht door een kunstknie. De uiteinden van het bot van het onder- en bovenbeen worden aangepast aan de vorm van

Nadere informatie

Allesoverwielrennen.nl. Het50dagen. trainingsprogramma. Van 0 naar 60 kilometer in 50 dagen

Allesoverwielrennen.nl. Het50dagen. trainingsprogramma. Van 0 naar 60 kilometer in 50 dagen Allesoverwielrennen.nl Het50dagen trainingsprogramma Van 0 naar 60 kilometer in 50 dagen Inleiding Wat goed dat je dit e-book hebt aangevraagd. Misschien kun je het je nog niet voorstellen, maar over nog

Nadere informatie

Enkelbandletsel. Gipskamer

Enkelbandletsel. Gipskamer Enkelbandletsel Gipskamer U heeft een blessure aan uw enkel/ enkelband. Dit wordt ook wel enkel distorsie genoemd. U heeft hiervoor op de Gipskamer een gips, tape of brace om uw enkel gekregen. Het gips,

Nadere informatie

Veterbrace bij scheur buitenste enkelband

Veterbrace bij scheur buitenste enkelband GIPSKAMER Veterbrace bij scheur buitenste enkelband ADVIES Veterbrace bij scheur buitenste enkelband U hebt uw buitenste enkelband gescheurd (een laterale enkelbandruptuur). De beste behandeling voor deze

Nadere informatie

Knieaandoeningen. Chirurgie. Beter voor elkaar

Knieaandoeningen. Chirurgie. Beter voor elkaar Knieaandoeningen Chirurgie Beter voor elkaar Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaken van de meest voorkomende knieaandoeningen en de meest gebruikelijke behandelingen.

Nadere informatie

Coup de fouet (zweepslag)

Coup de fouet (zweepslag) Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl Coup de fouet

Nadere informatie

Gescheurde achillespees

Gescheurde achillespees Spoedeisende Hulp Gescheurde achillespees i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een gescheurde achillespees (achillespeesruptuur). In deze folder leest u op welke manier een gescheurde

Nadere informatie

Figuur 2 Achillespeesruptuur

Figuur 2 Achillespeesruptuur Chirurgie / Traumatologie Achillespeesruptuur Behandeling van een gescheurde achillespees Inleiding U heeft van uw behandelend arts vernomen dat u een achillespeesruptuur heeft. In deze folder staat wat

Nadere informatie

25 vragen over scheenbeenirritatie. 1. Wat wordt verstaan onder scheenbeenirritatie?

25 vragen over scheenbeenirritatie. 1. Wat wordt verstaan onder scheenbeenirritatie? 25 vragen over scheenbeenirritatie 1. Wat wordt verstaan onder scheenbeenirritatie? Dat is een Nederlands woord voor 'shin splints'. Scheenbeenirritatie is een verzamelnaam voor alle blessures veroorzaakt

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit kun je berekenen

Nadere informatie

Pijn achter de knieschijf

Pijn achter de knieschijf Pijn achter de knieschijf Orthopedie Beter voor elkaar In deze folder kunt u lezen over de aard van uw klachten en wat u er eventueel zelf aan kunt doen. Pijn achter de knieschijf is een klacht die zeer

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden.

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. Vet-killer 320 Workout Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de Vet-killer 320 Workout. Deze training,

Nadere informatie

Warming-up & Blessure Preventie Rick Dumoulin & Léon de Baat

Warming-up & Blessure Preventie Rick Dumoulin & Léon de Baat Warming-up & Blessure Preventie Rick Dumoulin & Léon de Baat Warming-up theorie Blessures Warming-up praktijk. Handige sites Waarom een warming-up? Sportcultuur Gewoonte Kennis MHC? Definitie: Warming-up

Nadere informatie

17Spierklachten en ontstekingen

17Spierklachten en ontstekingen DC 17Spierklachten en ontstekingen 1 Inleiding Pijn aan je spieren is meestal niet ernstig, maar wel lastig. Het is vaak te voorkomen en er is zeker iets aan te doen. We behandelen een aantal klachten.

Nadere informatie