Op weg naar. een klimaatneutrale stad. in 2030

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op weg naar. een klimaatneutrale stad. in 2030"

Transcriptie

1 Op weg naar een klimaatneutrale stad in 2030 Samenvatting Startnotitie Juni 2011

2 95% Groene stroom Elk huis geïsoleerd 0 0 0

3 Hoe zit het met de klimaatproblematiek? Sinds 1900, het begin van de industriële revolutie, is de aarde opgewarmd. Hoewel wij eind 2010 in Nederland te maken hadden met een lange en koude winter, kende 2010 wereldwijd opnieuw een warmterecord. Daarnaast wijzen ook andere ontwikkelingen erop, zoals de krimp van het ijs bij de Noordpool en de stijging van de zeespiegel, dat het steeds warmer wordt op aarde. Wetenschappers hebben vastgesteld dat deze klimaatverandering voor meer dan 90% zekerheid te wijten is aan uitstoot van broeikasgassen door de mens. De gevolgen van klimaatverandering kunnen desastreus zijn, zeker voor laaggelegen gebieden als Nederland en Bangladesh. Om dit te voorkomen hebben een groot aantal gemeenten in Nederland en het buitenland de ambitie uitgesproken om klimaatneutraal te worden. Wageningen wil dat in 2030 bereiken. Wat is klimaatneutraal? Klimaatneutraal betekent dat het energieverbruik precies in balans is met het de hoeveel geproduceerde duurzame energie. Het zal een forse inspanning vragen om dat te bereiken. Los daarvan is het ook nog niet zo gemakkelijk om te bepalen of je klimaatneutraal bent. Om te beginnen gaat het om een groot aantal broeikasgassen bij elkaar, waarvan de belangrijkste CO2 is. Een ander dilemma is dat CO2 op allerlei plaatsen en manieren de lucht in gaat. Zo is het de vraag of je iemand die niet in Wageningen woont, maar wel met zijn auto door de stad rijdt en daar CO2 uitstoot, moet meerekenen. En wat doe je met een Wageninger die op Schiphol het vliegtuig pakt en naar de Canarische Eilanden vliegt (en dus niet over Wagenings grondgebied vliegt)? Heel veel CO2 komt ook vrij bij de producten en diensten, zoals de productie en distributie van vlees. Komt dat op het conto van de Wageningse vleeseter of op dat van de (niet-wageningse) vleesproducent en -distributeur? En afgezien van het antwoord op al deze vragen, is elke uitstoot wel goed te berekenen? In de startnotitie Routekaart Wageningen Klimaatneutraal 2030 heeft het gemeentebestuur van Wageningen een voorlopig antwoord gegeven op al deze vragen en dilemma s. Niet HET antwoord, maar het antwoord zoals de gemeente er nu tegenaan kijkt. En nog belangrijker: in de notitie staat ook hoe het gemeentebestuur het gewenste doel, klimaatneutraal in 2030, denkt te bereiken.

4 Uw ideeën Dat doel kan de gemeente niet in haar eentje bereiken, daar heeft zij vrijwel iedereen (bedrijven, universiteit, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties, individuele burgers) bij nodig. Daarom roept de gemeente u ook op om mee te denken over het bereiken van een klimaatneutraal Wageningen in Is de uitgestippelde weg een goede of kent u een slimmere route? En welke stappen wilt u zelf (privé of binnen uw bedrijf of organisatie) zetten om klimaatneutraal te worden? De komende maanden wil de gemeente daar graag uw mening en ideeën over horen. Die kunt u kwijt op Uw idee kan worden opgenomen in de definitieve routekaart die de gemeenteraad van Wageningen begin 2012 vaststelt. Bovenal hoopt de gemeente nog dit jaar met een groot aantal partijen in Wageningen belangrijke stappen te zetten op de pittige, uitdagende weg naar een klimaatneutrale stad. Deze brochure is een samenvatting van de belangrijkste punten uit de startnotitie. Wat rekenen we mee? Bij het opstellen van de notitie stond de gemeente voor twee belangrijke vragen: Willen we klimaatneutraal zijn voor al het energiegebruik binnen de gemeentegrenzen of voor het energiegebruik van alle Wageningse burgers en bedrijven, dus ook bijvoorbeeld hun vliegreizen meetellen? Telt alleen de directe energie die we betrekken van het energiebedrijf en de benzinepomp? Of telt ook de energie mee die nodig was voor het maken van producten en diensten, het zogenaamde indirecte energiegebruik? De gemeente heeft ervoor gekozen om uit te gaan van het directe energiegebruik van de Wageningse bewoners en bedrijven (dus niet van bijvoorbeeld de mensen die door Wageningen reizen) en niet het indirecte energiegebruik mee te rekenen. De directe emissies van Wageningers zijn immers veel beter te beïnvloeden, te meten of te berekenen. Dat betekent dus klimaatneutraal worden voor: gasgebruik, elektriciteitsgebruik en voertuigbrandstoffen. Het betekent niet dat de gemeente het indirect energiegebruik onder het vloerkleed schuift. Het zou raar zijn als we in 2030 staan te juichen dat we klimaatneutraal zijn, terwijl door aankoop van producten en diensten van Wageningers er nog heel veel CO2 de lucht in gaat.

5 Hoe wordt Wageningen klimaatneutraal? A. Gas en elektriciteit In eerste instantie richt de gemeente zich op het gas- en elektriciteitsverbruik van huishoudens en bedrijven in Wageningen. Om dit klimaatneutraal te krijgen in 2030 zijn er langs drie wegen inspanningen nodig: besparing (50% van het huidige gebruik), een groei van het gebruik van duurzame energiebronnen (in 2030 de helft van alle energiegebruik), en een groei van het gebruik van groene stroom en groen gas (in 2030 de andere helft van alle energiegebruik). Hoe is dat te bereiken? Op basis van cijfers uit 2008 blijkt dat er in totaal een uitstoot is van 174 kiloton CO2 door het gas- en elektriciteitsgebruik in Wageningen. Onbekend is hoeveel mensen en bedrijven gebruikmaken van groene stroom en groen gas. Directe broeikasgasemissies Wageningen Uitstoot per jaar (kiloton CO2) Gas- en elektriciteitsgebruik 174 Voertuigbrandstoffen 73 Totaal directe emissies 247 Indirecte broeikasgasemissies Wageningen Uitstoot per jaar (kiloton CO2) Totaal indirecte emissies 254 Bijna alle woningen in Wageningen hebben een energielabel dat tussen C en F ligt. Dat betekent dat ze niet energiezuinig zijn. Het is mogelijk om maar liefst 40% op gas te besparen bij bestaande woningen, als daar vloer-, dak- en gevelisolatie zou worden toegepast en overal een zuinige HR-ketel hangt.

6 Enkele doelen Het zal een forse inspanning zijn om alle benodigde maatregelen gerealiseerd te krijgen, want om klimaatneutraal te worden is het nodig dat: alle woningen voorzien zijn van goede isolatie; 90% van de woningen in 2030 een duurzame warmte-installatie heeft; op 80% van de daken van bedrijven en woningen zonnepanelen liggen; alle nieuwbouw vanaf nu klimaatneutraal is of kan worden; er een reductie van 50% is van de warmtevraag van bedrijven; 70% van de bedrijven een duurzame verwarmingsinstallatie heeft; bedrijven en particulieren minimaal 20% besparen op het elektriciteitsgebruik; er geschikte locaties in Wageningen gevonden worden om 10 MW windenergie (één windturbine heeft een vermogen van 2 à 3 MW) te realiseren; er geschikte locaties gevonden worden en afspraken worden gemaakt over 15 MW aan windturbines buiten Wageningen; ook andere toepassingen van duurzame energie (bodemenergie, biomassa) in Wageningen van de grond komen; 90 tot 95% van de Wageningers gebruikmaakt maakt van groene stroom en groen gas (landelijk is dat nu 35 tot 40% voor groene stroom). Hoe denkt de gemeente dat te bereiken? - De gemeente wil in samenwerking met de woningcorporaties, gemotiveerde woningeigenaren en lokale en regionale bedrijven in de eerstkomende jaren in diverse wijken grote voorbeeldprojecten realiseren. - De gemeente wil stimuleren dat er allerlei klimaatnetwerken in de stad ontstaan, met name ook van bedrijven die kennis en ervaring uitwisselen. Het streven is dat zo veel ogelijk bedrijven en particulieren in de stad klimaatneutraal (willen) worden. - Wageningen heeft eind 2010 subsidie ontvangen voor een groot samenwerkingsprojectproject met Wageningse partners. Daarmee is een doorbraak van zonne-energie op de vele Wageningse platte (bedrijfs- en flat-)daken te bewerkstelligen. - De Wageningse bodem tot ca. 250 meter onder NAP biedt voldoende mogelijkheden voor het toepassen van warmte-koudeopslagsystemen. De gemeente wil de kansen voor deze toepassing benutten. - De gemeente staat open voor nieuwe suggesties voor het opwekken van duurzame energie. Zo is de suggestie om energie te halen uit de Rijn met interesse ontvangen.

7 In Wageningen is het redelijkerwijs niet haalbaar om alle energie lokaal op te wekken. Daarom is het goed te verdedigen dat de resterende energie door de Wageningse burgers en bedrijven wordt ingekocht in de vorm van groene stroom en groen gas. Het aantrekkelijke van dit pakket is dat we met elkaar per saldo goedkoper uit zijn. Het lastige echter is dat die rendementen pas behaald worden, als er eerst fors geïnvesteerd wordt door allerlei partijen, wat in de huidige economische situatie niet zo eenvoudig is. Nog lastiger is dat de rendementen bij andere partijen kunnen belanden dan bij de investeerders. Goede financiële afspraken zijn daarom nodig. B. Mobiliteit Naast het gebruik van gas en elektriciteit voor wonen en werken, is mobiliteit een belangrijke bron van CO2-uitstoot. De gemeente Wageningen hanteert voor mobiliteit de volgende strategie: 1. Reduceer de vraag (preventie mobiliteit) 2. Verduurzaam de reizigerskilometers (openbaar vervoer, fiets) 3. Resterende autokilometers efficiënter en schoner (duurzame voertuigen, gedrag) Uit studies die voor deze notitie zijn uitgevoerd blijkt dat de totale verwachte CO2- reductie in 2030 maximaal 62 % bedraagt. Voor mobiliteit kunnen we dus niet al in 2030 klimaatneutraal zijn. 100% reductie is niet eerder dan in 2050 te bereiken. Ook voor een reductie van 60% in 2030 zijn er krachtige inspanningen nodig. Een overzicht van de maatregelen: - mobiliteitsmanagement bij alle bedrijven; - verbetering van het fietsroutenetwerk en het fietsparkeren; - verbetering van de bereikbaarheid met het openbaar vervoer; - carpoolmatchingssysteem voor de regio Wageningen; - parkeermaatregelen; - duurzaam vervoer moet veel aantrekkelijker worden, ook in financieel opzicht; - creatieve alternatieven voor vervoer bij vrijetijdsbesteding en evenementen; - promoten van het rijden op groen gas en van elektrisch rijden (op groene stroom). Een mogelijkheid is om (met Groningen als voorbeeld) van heel Wageningen een groene zone te maken in Dat wil zeggen, dat Wageningen in 2030 niet toegankelijk is voor vuile auto s. Dit ziet de gemeente vooralsnog als een paardenmiddel.

8 Hoofddoelstellingen gas, elektriciteit en mobiliteit Gas en elektriciteitsgebruik Energiebesparing 50 % Duurzame energie 25 % Groene stroom en groen gas 25 % Uitstoot door voertuigbrandstoffen Reductie in % Reductie in % C. Indirecte emissies Het indirecte energiegebruik is in omvang zelfs iets groter dan het directe energiegebruik. Daarom is aandacht voor de indirecte emissies gewenst. We nemen allerlei producten en diensten af die niet in Wageningen geproduceerd worden. De uitstoot van broeikasgassen die hierbij plaatsvindt, wordt niet meegerekend. Wel wil de gemeente ook deze (indirecte) broeikasgasemissies zo veel mogelijk reduceren. Voeding is de belangrijkste veroorzaker van indirecte emissies, namelijk 43% van alle vormen van indirecte emissies. Naar verwachting zijn in de toekomst vakantie en wonen belangrijke groeiers. Onder wonen valt onder andere de productie en transport van meubilair, tapijt, stoffering, inrichting en tuin. Bij vakantie zijn vooral vliegreizen een belangrijke vorm van CO2-uitstoot. Voeding De veehouderij en dus uiteindelijk de consumptie van vlees, zuivel en eieren, is verantwoordelijk voor 12% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Daarmee is veehouderij, en vooral de rundvleessector, een net zo grote speler als verkeer en vervoer. Na vlees is zuivel de belangrijkste veroorzaker van broeikasgassen, maar ook groenten en fruit kunnen een groot effect op het klimaat hebben. Bij het bevorderen van voeding, die leidt tot minder uitstoot van broeikasgassen, kan de gemeente samenwerken met Wageningen UR en Food Valley. Mogelijkheden liggen daarnaast op het gebied van communicatie, in samenwerking met lokale bedrijven en organisaties.

9 Bouwmaterialen Voor de bouwsector levert de woningbouw de grootste bijdrage aan de broeikasgassenuitstoot. Ook de grond-, weg- en waterbouw (GWW) levert een belangrijk aandeel. De prognose is dat de broeikasgasuitstoot bij GWW met ruim 20% groeit in 2030 ten opzichte van Het indirecte energiegebruik van een gebouw wordt voor meer dan 80% veroorzaakt door de bouwmaterialen. De volgende maatregelen verminderen het indirecte energiegebruik voor de bouw: De keuze voor een bouwwijze waarvoor weinig bouwmateriaal nodig is (voorbeelden: houtskeletbouw, kanaalplaatvloeren in plaats van massieve betonvloeren). Het gebruik van bouwmaterialen die goed scoren wat betreft: hergebruik of recycling (voorbeeld: betongranulaat); natuurlijkheid (voorbeelden: FSC-hout, riet, leem, vlas, wol); locatie (dichtbij is beter); bewerking (minder is beter, voorbeeld: ongebakken kalkzandsteen); gewicht (lichter is beter, voorbeeld: houtskeletbouw); gebruik (voorbeeld: CO2-absorberend beton). Beperkt cementgebruik (voor de fabricage zijn zeer hoge temperaturen nodig)

10 De belangrijkste beïnvloedingsmogelijkheid voor gemeenten ligt op het gebied van GWW, omdat de gemeente daar zelf opdrachtgever is. Het verlagen van indirecte emissies door materiaalgebruik kan daar bereikt worden via programma s van eisen en aanbestedingsvoorwaarden. Daarnaast kan de gemeente bij woningbouw en utiliteitsbouw de keuze voor milieuvriendelijke bouwmaterialen promoten, hergebruik faciliteren en optimale levensduur van gebouwen bevorderen. Voor Wageningen liggen er bijzondere kansen op het gebied van biobased materialen. Wat gaat de gemeente zelf doen? Een beter milieu begint bij jezelf oftewel het is aan de gemeente om het goede voorbeeld te geven voor klimaatneutraliteit. Wat wil de gemeente in de eigen bedrijfsvoering en qua beleid de komende tijd realiseren? 1. In 2015 als organisatie klimaatneutraal zijn. Denk hierbij aan klimaatneutrale huisvesting, schoon wagenpark, duurzaam inkopen. 2. Ondersteuning van andere investeerders. De gemeente kan actief met partijen op zoek gaan naar goede financiële constructies en financiële partners. De gemeente kan daarin waar nodig ook een initiërende rol op zich nemen. De gemeente ziet voor zichzelf vooral een stimulerende en faciliterende rol. Als er sprake is van belemmerende regelgeving of demotiverende procedures, kan de gemeente het nemen van maatregelen stimuleren door deze regels of procedures aan te passen. In een aantal gevallen kan de gemeente een belangrijke financiële rol spelen. i. Garantstelling. ii. Het instellen van een revolverend fonds. iii. Incidentele gerichte subsidie in belangrijke en uitzonderlijke gevallen. iv. Sturing door gedifferentieerde tarieven (bijvoorbeeld parkeertarieven, OZB). 3. Hanteren van een klimaattoets bij alle relevante besluiten. Deze toets wordt binnenkort uitgewerkt en ingevoerd op basis van het raadsbesluit over het klimaatbeleidsplan.

11 95% Groene stroom Elk huis geïsoleerd Samengevat De urgentie van het klimaatprobleem is groot. Net zoals meer gemeenten in Nederland en in het buitenland wil Wageningen klimaatneutraal worden. De gemeente denkt dat het mogelijk is dat doel in 2030 te bereiken, maar dan zullen er forse inspanningen en investeringen moeten worden gepleegd. Bovendien zal Wageningen op het gebied van mobiliteit niet eerder dan in 2050 klimaatneutraal zijn. De gemeente denkt dat het mogelijk is 50% te besparen op het bestaande energiegebruik. Onder andere met klimaatneutrale nieuwbouw en isolatiemaatregelen bij bestaande woningen in Wageningen kunnen grote stappen worden gezet. Ook met een maximale energiebesparing bij het bedrijfsleven zijn belangrijke stappen te zetten. De helft van de dan nog benodigde energie moet uit duurzame energiebronnen komen. Grootschalige zonneprojecten en de realisatie van 25 MW windenergie (waarvan 10 MW binnen de gemeentegrenzen en 15 MW daarbuiten) leveren daaraan een belangrijke bijdrage. Niet alles is in Wageningen duurzaam op te wekken. Daarom zou de andere helft van het energieverbruik moeten komen uit groene stroom en groen gas. Daarvoor is nodig dat vrijwel iedere burger en bedrijf daartoe overgaat. Dat is alleen goed mogelijk, als daar een aantrekkelijke aanbod voor in het leven worden geroepen. Het gemeentebestuur van Wageningen beseft dat het een behoorlijk pittige uitdaging is om in 2030 klimaatneutraal te worden. De uitgestippelde route is zwaar, maar niet onmogelijk en kan alleen met succes worden afgelegd, als iedereen meedenkt en meedoet. De gemeente nodigt u daar van harte toe uit.

12 Colofon Uitgave Gemeente Wageningen Tekstschrijver Rommelse Communicatieadvies Illustraties Kim Dijkstra Eindredactie Gemeente Wageningen Vormgeving en druk Gemeente Wageningen Oplage 200 Bezoekadres Olympiaplein 1 of Markt 22 Wageningen Postadres Postbus 1, 6700 AA Wageningen energieloket@wageningen.nl Juni 2011

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug CONCEPT Omgevingsdienst regio Utrecht Mei 2015 opgesteld door Erwin Mikkers Duurzame energie per Kern in gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nadere informatie

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE WATER- SCHAPPEN & ENERGIE Resultaten Klimaatmonitor Waterschappen 2014 Waterschappen willen een bijdrage leveren aan een duurzame economie en samenleving. Hiervoor hebben zij zichzelf hoge ambities gesteld

Nadere informatie

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Fons Claessen sr.adviseur klimaat, energie & duurzaamheid Gemeente Nijmegen Waarom moeten we iets doen?? 1: Klimaatverandering 2: Energie en grondstoffen 3.

Nadere informatie

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening 1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% kunnen wel even wachten met grote maatregelen 17% 1 Een beetje dringend, we kunnen nog wel even wachten met grote maatregelen,

Nadere informatie

Gemeente Ede energieneutraal 2050

Gemeente Ede energieneutraal 2050 De gemeente Ede wil uiterlijk in 2050 energieneutraal zijn. Dit betekent dat we alle energie die in onze gemeente wordt gebruikt op een schone (hernieuwbare) manier willen opwekken. Dat doen we het liefst

Nadere informatie

Bijdrage CO2 emissies door de inkoop van uw instelling

Bijdrage CO2 emissies door de inkoop van uw instelling Bijdrage CO2 emissies door de inkoop van uw instelling Utrecht, 23-4-2019 Carmen van den Berg c.vandenberg@stimular.nl 010 238 28 34 Stichting Stimular De werkplaats voor Duurzaam Ondernemen Opwarming

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers

Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers Hoeveel CO 2 -reductie is nodig? doel nieuwe kabinet: in 2020 30% minder CO 2 -uitstoot dan in 1990 UN-IPCC: stabilisatie

Nadere informatie

Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2

Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2 Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2 Industrie Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 1% besparing op gas en elektra per jaar. Totaal is dat 8 % besparing in 2020. Opbrengst: 100 kiloton.

Nadere informatie

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03 1 van 13 5-7-2011 17:03 Enquête Enquête beheer Ingelogd als: aqpfadmin Uitloggen Enquête sta s eken Enquête beheer > De Klimaat Enquête van het Noorden > Statistieken Algemene statistieken: Aantal respondenten

Nadere informatie

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op?

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op? Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Groen gas Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 100 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 3 PJ. Extra inspanning 200 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 6 PJ.

Nadere informatie

NOTITIE. 1 Scenario s voor CO 2 -reductie Inleiding. Nulsituatie, klimaatwinkelen en klimaatbeleidsplan gemeente Schiedam

NOTITIE. 1 Scenario s voor CO 2 -reductie Inleiding. Nulsituatie, klimaatwinkelen en klimaatbeleidsplan gemeente Schiedam NOTITIE Project Nulsituatie, klimaatwinkelen en klimaatbeleidsplan gemeente Schiedam Datum 10 november 2015 Onderwerp Scenario s voor CO 2 -reductie Status Definitief Auteur drs. ir. G.C.M. Uitbeijerse

Nadere informatie

CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar

CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar Naam opdrachtgever: Unipro BV Adres: Bouwstraat 18 Plaats: Haaksbergen Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle Telefoon:

Nadere informatie

Startnotitie Energietransitie. November 2018

Startnotitie Energietransitie. November 2018 Startnotitie Energietransitie November 2018 Startnotitie Energietransitie Een klimaatneutrale stad. Dat is wat Rotterdam wil zijn. Een groene en gezonde stad met schone lucht voor iedereen. Met een economie

Nadere informatie

Praktische tips voor klimaat en portemonnee. Klimaatsparen

Praktische tips voor klimaat en portemonnee. Klimaatsparen Praktische s voor klimaat en portemonnee Klimaatsparen CO 2 en geld besparen De gemiddelde Nederlander stoot per jaar 12.000 kg CO 2 uit (28.000 kg CO 2 per huishouden). De meeste kilo s gaan op aan verwarming,

Nadere informatie

Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans

Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans directie/afdeling RO/afdeling RBA contactpersoon E. ten Cate telefoon 0182-588976 uw kenmerk onderwerp reactie op uw vragen over klimaatdoelstellingen Gouda

Nadere informatie

Tussenevaluatie Zutphen energieneutraal anno 2012 Forum 23 april 2012

Tussenevaluatie Zutphen energieneutraal anno 2012 Forum 23 april 2012 Tussenevaluatie Zutphen energieneutraal anno 2012 Forum 23 april 2012 Sabine van Galen-Avegaart Agenda 1. De opgave Zutphen energieneutraal 2. Resultaat van ons beleid in cijfers 3. Wat hebben we in 2010-2011

Nadere informatie

Energie in de provincie Utrecht. Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel

Energie in de provincie Utrecht. Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel Energie in de provincie Utrecht Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel Doel van Onderzoek Dit onderzoek dient om: 1. Een nieuw overzicht samen te stellen van het energiegebruik

Nadere informatie

DE OPMAAK VAN EEN SEAP VOOR DE GEMEENTE KLUISBERGEN KLIMAATTEAM 1 12.10.2015

DE OPMAAK VAN EEN SEAP VOOR DE GEMEENTE KLUISBERGEN KLIMAATTEAM 1 12.10.2015 DE OPMAAK VAN EEN SEAP VOOR DE GEMEENTE KLUISBERGEN KLIMAATTEAM 1 12.10.2015 Agenda Welkom door de Schepen Lode Dekimpe Inleiding SEAP door Kim Rienckens (provincie Oost-Vlaanderen) Nulmeting en uitdagingen

Nadere informatie

Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst

Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst Infomoment Ranst 23 september 2015 20u 1 Ranst timing 1. Voorstelling project aan schepencollege + goedkeuring: 12/2 2. werkgroep energie & klimaat: 19/3

Nadere informatie

Hoe denken Schiedammers over bepaalde duurzame maatregelen en in hoeverre dragen zij zelf bij aan een duurzaam Schiedam?

Hoe denken Schiedammers over bepaalde duurzame maatregelen en in hoeverre dragen zij zelf bij aan een duurzaam Schiedam? Hoe denken Schiedammers over bepaalde duurzame maatregelen en in hoeverre dragen zij zelf bij aan een duurzaam Schiedam? Kenniscentrum MVS november 2015 oud papier gescheiden aanbieden textiel gescheiden

Nadere informatie

Wie wind niet durft, verliest!

Wie wind niet durft, verliest! Wie wind niet durft, verliest! Onderzoek naar de (on)haalbaarheid van de doelstellingen van de gemeente Hellendoorn op het gebied van duurzame energie en CO2-reductie met en zonder windmolens 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Overijssel maakt werk van nieuwe energie!

Overijssel maakt werk van nieuwe energie! Overijssel maakt werk van nieuwe energie! U wilt met uw onderneming of woningcorporatie werk maken van nieuwe energie of energiebesparing. Maar u krijgt de financiering niet (volledig) rond via een bancaire

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak?

Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak? Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak? Evolutie CO2-uitstoot in de provincie Limburg Tussen 2011 en 2016 evolueerde de CO 2-uitstoot in de provincie Limburg gunstiger dan in heel

Nadere informatie

Agenda Ledenvergadering

Agenda Ledenvergadering Agenda Ledenvergadering 1. Opening en mededelingen 2. Verkiezingen bestuur belangenvereniging 3. Uitkomsten nulmeting 4. Vervolgaanpak 5. Vragen en discussie www.adellochem.nl ADEL Nulmeting Energieverbruik

Nadere informatie

3.B.1 Energiereductieprogramma 2014 ten behoeve van de CO2 -Prestatieladder. Hollandridderkerk Groep

3.B.1 Energiereductieprogramma 2014 ten behoeve van de CO2 -Prestatieladder. Hollandridderkerk Groep 3.B.1 Energiereductieprogramma 2014 ten behoeve van de CO2 -Prestatieladder Hollandridderkerk Groep Documentnummer Versienummer Datum Status EnRP2014 14.02 24 april 2014 Gereed Opgesteld door: M. Waarts

Nadere informatie

Klimaatneutraal product

Klimaatneutraal product Klimaatneutraal product U heeft het voornemen om een klimaatneutraal product op de markt te brengen en wilt dit op een verantwoorde manier oppakken. Hieronder worden daar richtlijnen voor gegeven. Gradatie

Nadere informatie

Notitie energiebesparing en duurzame energie

Notitie energiebesparing en duurzame energie Notitie energiebesparing en duurzame energie Zaltbommel, 5 juni 2012 Gemeente Zaltbommel Notitie energiebesparing en duurzame energie 1 1. Inleiding Gelet op de ambities in het milieuprogramma 2012-2015

Nadere informatie

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec)

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec) Kernenergie En dan is er nog de kernenergie! Kernenergie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. In een kerncentrale splitst men uraniumkernen in kleinere

Nadere informatie

Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld

Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld Duurzaamheidsmonitor 2017 De duurzaamheidsmonitor is vernieuwd. De hoeveelheid data is flink gecondenseerd en meer beeldend vormgegeven ten behoeve van de leesbaarheid.

Nadere informatie

Search CO 2 -footprint. Rapportage 2014 januari - juni

Search CO 2 -footprint. Rapportage 2014 januari - juni Search CO 2 -footprint Rapportage 2014 januari - juni Inleiding Search heeft de ambitie om haar positieve footprint te verdubbelen en haar negatieve footprint te halveren, en in 5 jaar al met 20% te verminderen.

Nadere informatie

P. DE BOORDER & ZOON B.V.

P. DE BOORDER & ZOON B.V. Footprint 2013 Wapeningscentrale P. DE BOORDER & ZOON B.V. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien 31 maart 2014 Definitief Dhr. S.G. Jonker Dhr. K. De Boorder 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen

De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen 1. Waarom gaan we van het aardgas af? 2 2. Wanneer moet mijn woning aardgasvrij zijn? 2 3. Wat is de rol van de gemeente? 3 4. Hoe kan ik mijn woning

Nadere informatie

Productie van hernieuwbare energie in de woning/wijk

Productie van hernieuwbare energie in de woning/wijk Productie van hernieuwbare energie in de woning/wijk Energiebehoefte van woningen/woonwijken Huidige gemiddelde energievraag van een woning 1. Warmte aardgas 1400 m3 2. Licht & kracht elektriciteit 3000

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Carbon Footprint 1 e helft 2018

Voortgangsrapportage Carbon Footprint 1 e helft 2018 1 e helft 2018 Orona the Netherlands B.V. Pagina 2/7 Voortgangsrapportage Carbon footprint 1 e helft 2018 l versie 1.0 Verantwoording Titel : 1 e helft 2018 Revisie : 1.0 Datum : 15 februari 2019 Auteur(s)

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 5-3-2013 Nummer voorstel: 2013/18

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 5-3-2013 Nummer voorstel: 2013/18 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 5-3-2013 Nummer voorstel: 2013/18 Voor raadsvergadering d.d.: 19-03-2013 Agendapunt: 06 Onderwerp:

Nadere informatie

Stadspanel-onderzoek naar duurzaamheid

Stadspanel-onderzoek naar duurzaamheid Stadspanel-onderzoek naar duurzaamheid Wat is het Stadspanel? De gemeente Assen heeft een digitaal stadspanel. Iedere inwoner kan meedoen. Momenteel telt het panel bijna 2000 leden. Elk lid van het panel

Nadere informatie

tot eind 2025 - LED verlichting bij vervanging - inzet slimme verlichtingsconcepten

tot eind 2025 - LED verlichting bij vervanging - inzet slimme verlichtingsconcepten Doelstelling Actie Doorlooptijd Wat gaan we doen Eigenaarschap Eigen organisatie 20% energiebesparing t.o.v. 2015 Energiebesparing gemeentelijke gebouwen 20% transitie naar hernieuwbare energie t.o.v.

Nadere informatie

W & M de Kuiper Holding

W & M de Kuiper Holding 2 januari t/m juni 2018 2 Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Overzicht -emissie gegevens 3 Vergelijking met voorgaande jaren 4 3 -gerelateerd gunningsvoordeel 5 4 Doelstellingen 5 Reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Duurzame Energie in Utrecht

Duurzame Energie in Utrecht Duurzame Energie in Utrecht The future is now Dr. Wilfried van Sark Groep Natuurwetenschap en Samenleving Universiteit Utrecht Beat the Heat NOW!, 12 december 2009 inhoud Klimaatprobleem Waarom de zon

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Samenvatting en conclusies. 2. Bebouwde Omgeving. 3. Bedrijven & Industrie (inclusief Utiliteitsbouw) 4.

Inhoudsopgave. 1. Samenvatting en conclusies. 2. Bebouwde Omgeving. 3. Bedrijven & Industrie (inclusief Utiliteitsbouw) 4. CO 2 -monitor Haarlem 2013 De CO 2 -monitor heeft sinds 2012 heeft een andere opzet dan voorgaande jaren. Er is nu een management samenvatting waarin de grote lijnen en hoofdconclusies worden weergegeven

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Aannemingsbedrijf K. Dekker B.V. Opgesteld door: Gecontroleerd door: Vrijgave door: D. Blank H. Groenenberg M.J.M. Stoop Versie: augustus 2014 1 Voorwoord In onze missie staat

Nadere informatie

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory.

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Een uitdagend klimaat 20 20 2020 In 2020 moet de uitstoot van CO 2 in de EU met 20% zijn teruggebracht ten opzichte van het 1990 niveau.

Nadere informatie

Energie Management Actieplan 2015

Energie Management Actieplan 2015 Energie Management Actieplan 2015 Aannemingsbedrijf K. Dekker B.V. Opgesteld door: Gecontroleerd door: Vrijgave door: D. Blank H. Groenenberg A.A. Kirstein Versie: Juni 2015 Energie management actieplan

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Heel Rhenen duurzaam!

Heel Rhenen duurzaam! Zaterdag 21 mei 2016 Heel Rhenen duurzaam! Op zaterdag 21 mei houden wij samen de tweede duurzame dag in de gemeente Rhenen. In en om het Huis van de gemeente is dan weer de duurzame markt. Hier vindt

Nadere informatie

Beleid dat warmte uitstraalt. Van warmteopties voor klimaatverbetering naar klimaatverbetering voor warmteopties

Beleid dat warmte uitstraalt. Van warmteopties voor klimaatverbetering naar klimaatverbetering voor warmteopties Beleid dat warmte uitstraalt Van warmteopties voor klimaatverbetering naar klimaatverbetering voor warmteopties Doelen rijksoverheid voor 2020 Tempo energiebesparing 2 % per jaar Aandeel duurzaam in totale

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 585 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Adres: Plaats Telefoon: e-mail: Jan Manenschijn Datum

Nadere informatie

REDUCTIE CO2 UITSTOOT 2011-2012

REDUCTIE CO2 UITSTOOT 2011-2012 REDUCTIE CO2 UITSTOOT 2011-2012 Auteur Jasper Kips Versie V1.0 Plaats Vianen Kenmerk Versie informatie VERSIE INFORMATIE Versie Datum Bijzonderheden Auteur C0.1 13 februari 2014 Jasper Kips Copyright Sogeti

Nadere informatie

2012/2013. [3.B.2_1 Energiereductieprogramma] CO2-prestatieladder Niv. 3. CO2 prestatieladder niv. 3. Struyk Verwo Aqua

2012/2013. [3.B.2_1 Energiereductieprogramma] CO2-prestatieladder Niv. 3. CO2 prestatieladder niv. 3. Struyk Verwo Aqua 2012/2013 CO2 prestatieladder niv. 3 Struyk Verwo Aqua [3.B.2_1 Energiereductieprogramma] CO2-prestatieladder Niv. 3 3.B.2_1 Energiereductieprogramma 1. ALGEMEEN... 3 1.1 ENERGIEREDUCTIEDOELSTELLING...

Nadere informatie

ZUINIGE ENERGIE EN KPN

ZUINIGE ENERGIE EN KPN ZUINIGE ENERGIE EN KPN KPN start op 30 oktober 2012 met nieuwe corporate campagne Het netwerk dat geeft om Nederland. Hierbij worden relevante maatschappelijke thema s belicht. In de eerste uiting, We

Nadere informatie

3.B.1 Energiereductieprogramma 2012 ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder. Hollandridderkerk Groep

3.B.1 Energiereductieprogramma 2012 ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder. Hollandridderkerk Groep 3.B.1 Energiereductieprogramma 2012 ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder Hollandridderkerk Groep Documentnummer Versienummer Datum Status EnRP2012 12.04 3 september 2012 Gereed Opgesteld door: M. Waarts

Nadere informatie

Stand van zaken Stadswarmte in Utrecht

Stand van zaken Stadswarmte in Utrecht Stand van zaken Stadswarmte in Utrecht Stan de Ranitz Jaarbijeenkomst Warmtenetwerk 12 mei 2016 Inhoud presentatie 1. Stadswarmte Utrecht 2. Het equivalent opwek rendement (EOR) in Utrecht 3. Verdere verduurzaming

Nadere informatie

PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE

PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE 1 PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE BIJEENKOMST 3 DECEMBER 2015 Programma Duurzaam Landgraaf TON ANCION WETHOUDER GEMEENTE LANDGRAAF RONALD BOUWERS PROJECTLEIDER DUURZAAMHEID WIE ZIJN WIJ? PROJECTTEAM

Nadere informatie

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Door de vastgestelde energie- en klimaatdoelstelling binnen Europa om in 2050 energieneutraal te zijn, is het voor de hele samenleving maar met name voor bedrijven

Nadere informatie

ROUTEKAART DUURZAAM OSS

ROUTEKAART DUURZAAM OSS ROUTEKAART DUURZAAM OSS 2025-2030 Duurzaam Oss Alle gemeentelijke gebouwen energieneutraal of energieleverend in 2025 Bestaande woningen en gebouwen energiezuiniger maken Verduurzamen verkeer en vervoer

Nadere informatie

edup 2016 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn februari 2017

edup 2016 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn februari 2017 1 edup 2016 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn februari 2017 2 Inleiding Voor u ligt het de evaluatie van het Duurzaamheidsuitvoeringsplan 2016: het edup

Nadere informatie

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Na deze toolbox begrijp je: Wat Duurzaam Ondernemen betekent Waarom het Belangrijk is om CO2 uitstoot te verminderen Welke Richtlijn SPIE hanteert om duurzaam

Nadere informatie

Uw logo. Pieter van der Ploeg. Strategie. Alliander

Uw logo. Pieter van der Ploeg. Strategie. Alliander Pieter van der Ploeg Strategie Alliander Inhoud 1. Wat is Alliander 2. Van ambitie naar concrete vraag 3. Van nu en hier naar daar en straks en hoe kom ik daar 4. Wie doen mee 5. Voorbeeld van belang van

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Klimaatbestendige steden

Klimaatbestendige steden Klimaatbestendige steden Klimaatbeleid en praktijk in Nederland Inspiratie voor Amersfoort Michaël Meijer Introductie Michaël Meijer Tuin- en Landschapsinrichting @ IAH Larenstein Planologie @ Radboud

Nadere informatie

Integrale energiestrategie UU. Fréderique Houben, Universiteit Utrecht

Integrale energiestrategie UU. Fréderique Houben, Universiteit Utrecht Integrale energiestrategie UU Fréderique Houben, Universiteit Utrecht Integraal en Samen! 2 3-10-2017 Integrale energiestrategie UU Universiteit Utrecht Opgericht in 1636 30.000 studenten en 7.500 medewerkers

Nadere informatie

Inzicht in de Carbon Footprint van GKB Groep B.V. CO2 Prestatieladder niveau 4 over het jaar 2012 en 2013

Inzicht in de Carbon Footprint van GKB Groep B.V. CO2 Prestatieladder niveau 4 over het jaar 2012 en 2013 Inzicht in de Carbon Footprint van GKB Groep B.V. CO2 Prestatieladder niveau 4 over het jaar 2012 en 2013 Datum: 28 maart 2014 Pagina 1 van 8 GKB Groep. CO2 emissie inventaris Inhoudsopgave 1 Over G.K.B.

Nadere informatie

CO 2 Voortgangsrapportage 2017

CO 2 Voortgangsrapportage 2017 CO 2 Voortgangsrapportage 2017 Datum: 14-06-2018 Versie: 1 1. Inleiding Ieder half jaar communiceert Boeve Afbouw over haar energiebeleid, de reductiedoelstellingen, de reductiemaatregelen, mogelijkheden

Nadere informatie

Een 10 puntenplan gemeenten die echt iets aan het klimaatprobleem willen doen

Een 10 puntenplan gemeenten die echt iets aan het klimaatprobleem willen doen Een 10 puntenplan voor gemeenten die echt iets aan het klimaatprobleem willen doen Doet uw gemeente voldoende aan het klimaatprobleem? Iedere aanpak van het klimaatprobleem begint lokaal. Internationaal

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

Raadsakkoord energietransitie. Februari 2019

Raadsakkoord energietransitie. Februari 2019 Raadsakkoord energietransitie Februari 2019 De energietransitie in Rotterdam Een klimaatneutraal en duurzaam Rotterdam. Dat is waar we naar toe willen. Een groene en gezonde stad met schone lucht, waarin

Nadere informatie

Rabin Baldewsingh. 27 juni SBR congres

Rabin Baldewsingh. 27 juni SBR congres Samen op weg naar een klimaatneutraal Den Haag Rabin Baldewsingh wethouder duurzaamheid gemeente Den Haag 27 juni SBR congres Den Haag Ambitie Den Haag klimaatneutraal in 2040 CO 2 -emissie reduceren door:

Nadere informatie

EEN DUURZAME ENERGIEVOORZIENING VOOR IEDEREEN

EEN DUURZAME ENERGIEVOORZIENING VOOR IEDEREEN A SUSTAINABLE ENERGY SUPPLY FOR EVERYONE A SUSTAINABLE ENERGY SUPPLY FOR EVERYONE o o o o Portaal (6x) Bo-Ex Stanleylaan Bo-Ex Livingstonelaan Isolatie Geen Wel Wel Glas enkel Dubbel Dubbel

Nadere informatie

Wilt u windmolens in de polder? - GGS Opiniepanel #1

Wilt u windmolens in de polder? - GGS Opiniepanel #1 Q1 Heeft u in de afgelopen tijd gehoord van de plannen over windmolens in de Eempolder? Toelichting: enkele bewoners van het Amersfoortse Soesterkwartier maken zich al enkele jaren hard om 100 procent

Nadere informatie

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA UPDATE 2016 SAMENVATTING STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA Opdrachtgever Gemeente Breda Afdeling Mobiliteit en Milieu Opdrachtnemer Evert

Nadere informatie

Actieplan Burgemeestersconvenant

Actieplan Burgemeestersconvenant Actieplan Burgemeestersconvenant Wat is het burgemeestersconvenant? Engagement van 6735 steden en gemeenten Om minimum 20 % CO 2 te gaan besparen tegen 2020 20 % CO 2 over het volledige grondgebied Opmaak

Nadere informatie

Hoogwaardig en veelzijdig

Hoogwaardig en veelzijdig Hoogwaardig en veelzijdig Carbon footprint rapportage Inhoud Samenvatting... 3 Emissies scope 1... 4 Emissies scope 2... 6 Emissies scope 3... 7 Emissies projecten/overhead... 8 Realisatie reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

28 november 2015. Onderzoek: Klimaattop Parijs

28 november 2015. Onderzoek: Klimaattop Parijs 28 november 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de

Nadere informatie

CO 2 - en energiereductiedoelstellingen 2013-2014 Alfen B.V. Auteur: H. van der Vlugt Versie: 1.1 Datum: 26-mei-2014 Doc.nr: Red1314 Alfen B.V. CO 2-reductierapport 2013-2014 Doc. nr. Red1314 26-mei-2014

Nadere informatie

Nieuwsbrief CO2-Prestatieladder. Q1, Q2 en Q3 2017

Nieuwsbrief CO2-Prestatieladder. Q1, Q2 en Q3 2017 sbrief CO2-Prestatieladder Q1, Q2 en Q3 2017 Wij hebben als Kleywegen groep de CO2-Prestatieladder geïmplementeerd. De CO2-Prestatieladder is een instrument dat bedrijven helpt bij het reduceren van CO2.

Nadere informatie

CARBON FOOTPRINT RAPPORTAGE 2017 CO 2 -EMISSIE INVENTARIS 3.A A B.2.

CARBON FOOTPRINT RAPPORTAGE 2017 CO 2 -EMISSIE INVENTARIS 3.A A B.2. 3.A.1. - 2.A.3. - 1.B.2. CARBON FOOTPRINT -EMISSIE INVENTARIS DOCUMENTNAAM AUTEUR: VERSIE: DATUM: STATUS: KAM B 23-02-2018 DEFINITIEF 3A1-2A3-1B2 JAARLIJKS CO2-VERSLAG 2017 HAKKERS SCOPE 1-2 (versie B)

Nadere informatie

Arnold Maassen Holding BV. Voortgangsrapportage scope 1 en 2 1e halfjaar 2014

Arnold Maassen Holding BV. Voortgangsrapportage scope 1 en 2 1e halfjaar 2014 Arnold Maassen Holding BV Voortgangsrapportage scope 1 en 2 1e halfjaar 2014 G.R.M. Maassen 24-10-2014 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Scope 1 en 2... 3 2.1 Voortgang in relatie tot reductiedoelstellingen....

Nadere informatie

Kwantitatieve reductiedoelstelling

Kwantitatieve reductiedoelstelling CO 2 Prestatieladder Kwantitatieve reductiedoelstelling Auteur: Dhr. A.J. van Doornmalen Aspect(en): 3.B.1, 3.B.2, 4.B.1, 1.D.1 Vrijgegeven: Dhr. A.J. van der Heul Datum: 18 april 2014 Inhoudsopgave 1.0

Nadere informatie

Aan: de raad van de gemeente Wageningen Betreft: initiatiefvoorstel Wageningen klimaatneutraal 2030 Opsteller: P. de Haan

Aan: de raad van de gemeente Wageningen Betreft: initiatiefvoorstel Wageningen klimaatneutraal 2030 Opsteller: P. de Haan Initiatiefvoorstel Wageningen, 11 november 2014 Aan: de raad van de gemeente Wageningen Betreft: initiatiefvoorstel Wageningen klimaatneutraal 2030 Opsteller: P. de Haan Beslispunten: 1. De gemeente Wageningen

Nadere informatie

KANSEN VOOR DUURZAME ENERGIE BIJ HERSTRUCTURERING VAN NAOORLOGSE WIJKEN

KANSEN VOOR DUURZAME ENERGIE BIJ HERSTRUCTURERING VAN NAOORLOGSE WIJKEN April 2002 ECN-RX--02-013 KANSEN VOOR DUURZAME ENERGIE BIJ HERSTRUCTURERING VAN NAOORLOGSE WIJKEN Nieuw Den Helder Centrum als praktijkvoorbeeld J.C.P. Kester E. Sjoerdsma H. van der Veen (Woningstichting

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 22 januari 2013 Agendanummer : 15 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Beleid en Projecten : Schutten Voorstel aan de raad Onderwerp : Nota Langedijk

Nadere informatie

Emissievrije mobiliteit

Emissievrije mobiliteit Emissievrije mobiliteit Geen tijd voor dagdromen Huib van Essen 7 juli 2018 Emissies: What s the problem? Luchtvervuiling Vooral fijnstof en NO x Gezondheid hier en nu Locatie uitstoot cruciaal Aandeel

Nadere informatie

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft Minder emissies, betere bereikbaarheid Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft CE Delft Onafhankelijk, not-for-profit consultancy, opgericht in 1978 Ca. 40 medewerkers

Nadere informatie

Achtergrond en doel presentatie

Achtergrond en doel presentatie Achtergrond en doel presentatie Achtergrond Uitnodiging van de raad; Nuon heeft reeds wind turbines in de Hoofdplaatpolder; Nuon ziet mogelijkheden voor het op termijn vervanging van de huidige turbines

Nadere informatie

Rijne Energie bij u in de buurt. Informatieavond Nieuwegein Inge Verhoef 9 mei 2017

Rijne Energie bij u in de buurt. Informatieavond Nieuwegein Inge Verhoef 9 mei 2017 Rijne Energie bij u in de buurt Informatieavond Nieuwegein Inge Verhoef 9 mei 2017 Urgentie Er is iets aan de hand met het klimaat. De energietransitie vraagt veel van ons Besparing, windmolens, zonne-energie,

Nadere informatie

LAAT DE WIND WAAIEN

LAAT DE WIND WAAIEN LAAT DE WIND WAAIEN 2019 zal worden herinnerd als het jaar waarin iets veranderde, toen kinderen staakten om volwassenen te vragen actie te ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan. Geïnspireerd

Nadere informatie

CO 2 footprint tussenrapportage e half jaar

CO 2 footprint tussenrapportage e half jaar CO 2 footprint tussenrapportage 2016 1 e half jaar Naam opdrachtgever: Unipro BV Adres: Bouwstraat 18 Plaats: Haaksbergen Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle Telefoon:

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016 Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden 11 februari 2016 1 Managementsamenvatting Inleiding De gemeente Leiden heeft in haar duurzaamheidsambitie doelen gesteld voor de korte

Nadere informatie

Provinciaal blad 2010, 79

Provinciaal blad 2010, 79 ISSN 0920-105X Provinciaal blad 2010, 79 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 26 oktober 2010, nr. 2010INT264154 houdende nadere regels op grond van de Algemene subsidieverordening provincie

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Eerste halfjaar 2012

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Eerste halfjaar 2012 Voortgangsrapportage Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2012 Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 01-10-2013 F. Wuts Draft 1.0 7-10-2013 F. Wuts Final 2 Energie Management Programma

Nadere informatie

CO-2 Rapportage Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem

CO-2 Rapportage Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem CO-2 Rapportage 2013 Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 Aalten 2-5-2014 Versie 2.1 H.J.Slot Geaccordeerd J.Nannings Directeur Inhoudsopgave

Nadere informatie

Raadsakkoord energietransitie. April 2019

Raadsakkoord energietransitie. April 2019 Raadsakkoord energietransitie April 2019 Inhoudsopgave De energietransitie in Rotterdam 1 De energietransitie als kans 1 Tegengaan energiearmoede 1 Klimaatakkoord van Parijs 2 Rotterdamse klimaatambitie

Nadere informatie

Compensatie CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2013

Compensatie CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2013 Compensatie CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2013 Inhoud 1 Aanleiding 1 2 Werkwijze 2 2.1. Bronnen 2 2.2. Kentallen 2 3 CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie 3 4 Ontwikkeling 5 5

Nadere informatie

3.C.1 Communicatie over de voortgang van CO 2 bij Prins Bouw.

3.C.1 Communicatie over de voortgang van CO 2 bij Prins Bouw. 3.C.1 Communicatie over de voortgang van CO 2 bij Prins Bouw. Datum: 12-05-2016 Versie: 1 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Prins Bouw de voorgang op de CO 2 reductiedoelstellingen laten zien, door

Nadere informatie