Johannes 12: Jezus' dood is leven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Johannes 12:23-25 - Jezus' dood is leven"

Transcriptie

1 Johannes 12: Jezus' dood is leven Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Liturgie Zingen: Psalm 91 : 1 en 2 Stil gebed Votum en groet Zingen: Opwekking 687 : 1, 2 en 4 Gebed Kinderen naar club Lezen: Johannes 12 : Zingen: Psalm 6 : 1 en 2 Preek over Johannes 12 : Zingen: LvK Lied 177 : 1, 6 en 7 Kinderen terug Lezen wet Zingen: LvK Lied 473 : 1, 2, 4 en 10 Gebed Collecte Zingen: Psalm 87 : 1, 3 en 5 Zegen Preek: Jezus dood is leven Inleiding dia 1 zwart Heb je dat ook wel eens? Dat je ergens zo naar uitkijkt, er zo veel zin in hebt, en het tegelijk ook wel spannend vind, dat je er de hele dag aan denkt? Als je opstaat is het het eerste dat je te binnen schiet. En het laat je maar niet los. Dat is gespannen verwachting. dia 2 vliegtuig Kinderen zijn daar heel goed in. Bijvoorbeeld als je ouders vertellen dat jullie over 4 maanden naar een pretpark gaan, of op vakantie waar je elke dag kunt zwemmen in een zwembad. 4 Maanden is nog wel heel veel nachtjes slapen, maar wat heb je er veel zin in! En je vertelt het aan iedereen:

2 weet je, wij gaan naar de Efteling! of wij gaan op vakantie naar het zwembad! s Nachts droom je erover hoe het zal zijn. Spannend! Toen ik 8 was we logeerden bij mijn opa en oma - kwamen opa en oma met een grote verrassing: over een jaar gaan wij op vakantie naar Portugal en jullie mogen met ons mee. Ik kon mijn oren niet geloven! Portugal is heel ver weg, hoe kom je daar eigenlijk? Met het vliegtuig dus. Wat heb ik dat jaar vaak aan Portugal gedacht, en misschien nog wel maar aan dat ik ging vliegen. Vol verwachting. dia 3 zwart Is het typisch iets voor kinderen om je zo intensief ergens op voor te bereiden? Kunnen alleen kinderen zo enthousiast zijn? Niet voor niets wordt wel eens gezegd als een kind zo blij Kinderen worden van veel dingen enthousiast, en laten dat ook merken. Voor grote mensen zijn minder dingen nieuw. Maar ook zij kunnen vol verwachting ergens naar uitkijken. dia 4 auto Ik had dat bijvoorbeeld toen ik mijn eerste auto kocht, mijn oldtimer, die nu als Herman door het leven gaat. Maandenlang heb ik op autosites gezocht naar een mooie auto. Elke dag even kijken of er nog weer andere werden aangeboden. En uiteindelijk een afspraak voor een proefrit maken. Wat was ik enthousiast en zenuwachtig tegelijk! En het vervelendste: als volwassene wordt je geacht jezelf te beheersen, en te doen alsof het je allemaal niets kan schelen Zie dit dus maar als een bekentenis. dia 5 zwart Zulk enthousiasme kun je hebben als je een huis koopt, als je solliciteert en wordt aangenomen voor een baan, als je trouwt, als je kinderen krijgt, als je een mooi evenement organiseert, of als je een grote reis gaat maken.

3 Ik denk dat iedereen zich er wel iets bij voor kan stellen, dat iedereen wel eens die gespannen verwachting heeft gehad. dia 6 Jezus dood is leven Vanochtend gaat het over zulke verwachting. Het verhaal dat we gelezen hebben is een verhaal van zinderende verwachting. Maar het loopt anders af dan gedacht: Jezus zal sterven, en daarom is er leven. Hooggespannen verwachtingen dia 7 jaren op gewacht Maar laten we beginnen bij het begin, bij de verwachtingen die hoog gespannen zijn. Het is een verhaal uit de laatste week van Jezus. Drie jaar lang is Jezus met zijn leerlingen rondgetrokken in Israël. Jezus deed wonderen, Jezus genas mensen, Jezus vertelde over God, de mensen hingen aan zijn lippen, en kort geleden heeft Jezus zelfs een dode opgewekt: Lazarus. Jezus had een groep leerlingen om zich heen verzameld. Zij waren er al vroeg bij, hadden direct door: bij deze man valt wat te halen. Daarom trokken ze met hem mee, hebben ze veel opzij gezet om maar bij Jezus in de buurt te kunnen zijn. Jezus had het steeds over een prachtige toekomst. Nou, daar wilden zij wel bij horen! Die drie jaren, het waren mooie jaren, maar soms ook zware jaren. Want niet iedereen zag in Jezus wat zij in Jezus zagen. Jezus had vijanden. Maar vandaag is de stemming geweldig. Het lijkt erop dat die prachtige toekomst waar Jezus het steeds over had, nu gaat doorbreken. dia 8 nu gaat het gebeuren! Eerder die dag, je kunt het nalezen in Johannes 12:12-19, was Jezus door een grote menigte juichend onthaald als de nieuwe koning van Israël. Zelfs de Farizeeën, Jezus gezworen vijanden, moeten constateren: kijk dan, de hele wereld loopt achter hem aan. En inderdaad, het gedeelte dat we hebben gelezen, begint met dat er zelfs Grieken naar Jezus vragen.

4 Het lijkt erop dat na drie jaar campagne voeren, Jezus nu echt op doorbreken staat. Het volk loopt met hem weg. Of die Grieken Jezus inderdaad hebben ontmoet, daarover zegt Johannes niets. Blijkbaar is dat niet belangrijk. Waar het gaat is dat de gebeurtenissen van die dag en de komst van die Grieken voor Jezus duidelijk maken dat dit het moment is. Jezus zegt: de tijd is gekomen dat de Mensenzoon tot majesteit wordt verheven. Eindelijk, denken de leerlingen, nu gaat het gebeuren! Wat hebben ze uitgekeken naar dit moment. Wat willen ze graag dat Jezus koning wordt, dat hij die ellendige Romeinse bezetter verjaagt, en die arrogante Farizeeën erbij. Leve Jezus, leve de nieuwe Koning, leve de revolutie! De overwinning kan hen haast niet meer ontgaan. Nu wordt alles anders. Eindelijk hoeft Jezus niet meer rond te trekken, maar krijgt hij de macht. De verwachtingen zijn hoog gespannen. dia 9 wat verwacht je van Jezus? Wat verwacht je zelf van Jezus? Misschien dat je met Jezus een onbezorgd leven hebt. Dat Jezus je bewaart voor pijn en lijden, dat hij je een goede gezondheid geeft, dat hij er voor zorgt dat je goed in je vel zit. Je kunt verwachten dat Jezus je gelukkig en blij maakt, zodat je altijd een brede lach op je gezicht hebt. Dat je elke dag Jezus ervaart. En als je in de put zit, kun je je afvragen: hoe kan dat nou? Jezus wil me toch het beste geven? Je kunt ook verwachten dat Jezus je helpt om jezelf te ontdekken, jezelf te ontplooien. Met Jezus gaat er wat gebeuren in je leven! Jezus doet afstand van de macht dia 10 verwachtingen vallen tegen Die verwachtingen vallen vaak tegen. Van Jezus merk je veel minder dan je zou willen.

5 Je hebt grote zorgen in je leven, of je zit helemaal in de knoop met jezelf. Maakt Jezus wel verschil? Ook de leerlingen van Jezus worden flink teleurgesteld. Ze waren er helemaal klaar voor. Dit was het moment om Jezus aan de macht te brengen. En zo lijkt Jezus ook te beginnen: dat hij tot majesteit wordt verheven. Maar dan begint Jezus over de graankorrel die moet sterven. Of het tot de leerlingen doordringt, is maar de vraag, in de volgende hoofdstukken van Johannes lijkt het daar niet op, maar als ze het al begrijpen, zijn ze verbijsterd. Jezus, de koning van de wereld, zal sterven. Drie jaar lang hebben ze zich voor Jezus ingespannen, maar nu gaat Jezus in een roemloze dood ten onder. Dit kan niet, dit klopt niet! Er was er maar één die het begreep, Maria. Over haar gaat het volgende week in de gezinsdienst. dia 11 Jezus is gekomen om te sterven De tijd van majesteit waar Jezus over spreekt, is het kruis! Al die jaren heeft Jezus dat al voor ogen gehad. Dat zegt hij ook: hiervoor ben ik juist gekomen. En dat betekent niet dat het kruis fijn is. Ook al weet Jezus vanaf het begin al dat het hier op uitloopt, toch blijft het voor hem een enorme strijd. Jezus is doodsbang. Ja, Jezus, de koning waar de mensen mee weglopen, deze Jezus is doodsbang voor wat er komt. Het verscheurt hem. Hij is niet bezig met zijn gloriemoment. Hij weet dat hij moet lijden. De mensen lopen met Jezus weg. Ze willen hem aan de macht brengen. De macht is onder handbereik, maar Jezus ziet er van af. Al die hooggespannen verwachtingen, Jezus rekent er mee af. Hij jaagt de Romeinen niet weg. Hij geeft het volk geen stem. Hij komt niet met een nieuwe welvaartsstaat. Jezus belooft je geen onbezorgd leven, dat hij elke tegenslag voor je uit de weg ruimt.

6 Jezus belooft niet dat je altijd voelt dat hij er is. Als je gelooft in Jezus, betekent dat niet dat je rijk zult zijn, dat je altijd blij zult zijn, en gezond. Verwacht geen sterke koning die jouw leven wel even aangenaam komt maken. Jezus doet juist afstand van de macht. Hij kiest voor het kruis. Het kruis is het hoogtepunt dia 12 geen dieptepunt maar hoogtepunt Jezus zal sterven. Al die hooggespannen verwachtingen drukt Jezus de kop in. Maar hoe kan dat nu? Jezus had het toch steeds over het eeuwige leven? Hoe kan hij dan sterven? Jezus zegt toch dat dit het moment is om tot majesteit te worden verheven? Hoe kan dat als hij dood is? Het lijkt het ongelukkig einde van een veelbelovende carrière. Alsof het Jezus net niet gelukt is. En net niet gelukt is natuurlijk gewoon mislukt. Dat zóu het ook zijn als het Jezus was overkomen. Maar Jezus dood overkomt hem niet. Als Jezus had gewild, had hij de macht inderdaad kunnen pakken. Maar hij kiest ervoor daar van af te zien. Hij kiest voor de dood aan het kruis. Dat is namelijk wat al die tijd al de bedoeling was. Het kruis is geen teleurstelling. Juist aan het kruis is Jezus koning! In het hele bijbelboek Johannes wordt het kruis niet als dieptepunt gezien, ook niet als een noodzakelijk dieptepunt om later het hoogtepunt van de opstanding te hebben, nee, het kruis is zelf hoogtepunt. Niet voor niets zegt Jezus dat de tijd nu gekomen is: het kruis is hét gloriemoment. dia 13 Gods absurde logica Maar hoe kun je het kruis nu als hoogtepunt zien? Waarom moet Jezus sterven om vrucht te kunnen dragen? De meeste christenen zijn wel een beetje gewend aan dat idee, maar logisch is het niet! Het is absurd dat de dood van Jezus aan het kruis

7 het hoogtepunt van de hele wereldgeschiedenis is. Het is de logica van God. Maak van het kruis geen rekensom! Je kunt niet logisch beredeneren dat Jezus wel moest sterven, net zoals je kunt beredeneren dat één plus één twee is. God kun je niet in een systeem persen. dia 14 aan het kruis wint liefde van macht Over het kruis kun je je wel verbazen, ook zonder dat je het precies begrijpt. Johannes schrijft: nu zal de heerser van deze wereld uitgebannen worden. Daarmee bedoeld hij Satan. Jezus leerlingen verwachten dat hij de strijd aangaat met de Romeinen, met de gevestigde orde. Dat Jezus de macht van hen overneemt. Zo gaat dat in onze wereld. Kijk bijvoorbeeld naar Oekraïne: de ene regering maakt plaats voor de volgende. Maar verandert er echt wat? Jezus strijd is van een heel andere orde. Hij doet niet mee met machtsspelletjes. Het leven wat Jezus geeft is heel anders. Daar gaat het niet om macht, het gaat er om liefde. Doordat Jezus weigert de macht te pakken, ook al ligt het voor het oprapen, doordat Jezus in de praktijk brengt wat hij al die jaren verteld heeft over liefde, wint hij van de Satan. Het kruis is prachtig, want daar wint Jezus liefde het van machtsspelletjes. Daar laat Jezus zien hoe ver zijn liefde gaat. Daarmee begint pas echt iets nieuws. Verlies je leven dia 15 zoek geluk in Jezus liefde Aan de verwachtingen voldoet Jezus niet. Hij verjaagt de Romeinen niet, hij bezorgt je ook geen leven zonder zorgen. Die verwachtingen zijn ook te klein. Jezus komt met iets nog veel mooiers: een nieuw, eeuwig leven, waar Jezus liefde regeert.

8 Maar dan moet je het wel willen zien! Je kunt niet aan de ene kant zeggen dat je onder de indruk bent van Jezus liefde terwijl je intussen van Jezus verwacht dat hij je een onbezorgd leven geeft: een mooi huis, een fijne baan, een goede gezondheid, en meer van dat soort dingen. Dan zit je vast aan je eigen leven. Jezus wil dat je daar los van komt, zodat liefde de drijvende kracht is in jouw leven. Jezus noemt dat je leven haten. Dat woordje haten is misschien wel een beetje misleidend. Het betekent niet dat je jezelf moet verwaarlozen of mishandelen. Het betekent ook niet dat je diep ontevreden moet zijn met je leven. Je leven haten betekent dat liefde doen je meer waard is dan je leven zonder zorgen. Het betekent dat je je geluk niet zoekt in de dingen die je hebt, maar in de liefde van Jezus. dia 16 ook als het leven je toelacht Maar je geluk in Jezus zoeken, dat is nog best vaag. Het is ook makkelijk gezegd: Jezus is voor mij belangrijker dan mijn leven. Als je leven toch niet bedreigd wordt, hoef je helemaal niet te kiezen tussen Jezus of je leven. Dan is Jezus een soort noodoplossing die je achter de hand houdt, voor die momenten dat je in je leven geen geluk kunt vinden. Maar dat is niet je leven verliezen! Je leven verliezen is voor elke dag, ook als het leven je toelacht. Het betekent liefde doen, in plaats van bezig zijn met je eigen geluk. Maar hoe doe je dat? Over die vraag heb ik deze week veel nagedacht, en volgens mij kan ik op die vraag helemaal geen antwoord geven. Je moet in je eigen leven zoeken naar hoe je liefde kunt doen. Dus ik ga niet zeggen hoe het moet. Maar wel een voorbeeld van hoe het kan. Afgelopen vrijdag was ik op een conferentie, en daar werd een waargebeurd verhaal verteld over een meisje. Alleen popmuziek en mode vond ze interessant, de rest van de wereld kon haar gestolen worden. Haar ouders ook, en ze is weggelopen van huis.

9 18 Maanden lang hebben haar ouders op haar moeten wachten. Geen idee hoe het met haar was, of ze nog wel leefde. Maar na 18 maanden kwam ze terug. Ze vertelde dat ze een Alpha-cursus had gedaan, Jezus had ontdekt en nu naar de kerk ging. dia 17 voedselbank Een dik jaar later zou ze in de kerstvakantie met haar familie op vakantie gaan, niet zomaar een vakantie, maar een verre vliegreis, echt een droomvakantie. Maar ze is niet meegegaan. Haar kerk had die dagen een actie om voedsel uit te delen aan de armen. Dit meisje heeft het begrepen. Zij heeft haar leven verloren, en zo het leven gevonden. Het geluk een fijn leven heeft ze ingeruild voor Jezus. En dat geluk gaat veel dieper. dia 18 wees vol verwachting Verlies je leven. Dat is spannend, een sprong in het diepe. Zoals een kind die vakantie spannend vindt, het maanden over niets anders heeft, omdat hij dat nog nooit eerder heeft meegemaakt. Maar Jezus is voor je uit gegaan. Om het echte leven te geven. Je mag met een gerust hart vol verwachting van dat leven zijn. Amen.

Johannes 12:23-25 Jezus dood is leven

Johannes 12:23-25 Jezus dood is leven Johannes 12:23-25 Jezus dood is leven Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag)

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) p> Liturgie Zingen: LvK Lied 397 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 121 : 1, 8 en 9 Gebed Lezen: Johannes 8 : 48 59 Zingen:

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Lucas 2:25-35 Heb je geduld?

Lucas 2:25-35 Heb je geduld? Lucas 2:25-35 Heb je geduld? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Prediker 9:7 - God danken door te genieten

Prediker 9:7 - God danken door te genieten Prediker 9:7 - God danken door te genieten Dankdag: een dag om stil te staan bij alles wat we van God krijgen en hem te bedanken. Maar danken, hoe doe je dat eigenlijk? Van Prediker mag je leren dat je

Nadere informatie

Marcus 1:15 - Een nieuw begin

Marcus 1:15 - Een nieuw begin Marcus 1:15 - Een nieuw begin Opnieuw beginnen, dat zou soms best fijn zijn! De wereld kan ook wel een nieuw begin gebruiken. Maar een nieuw begin komt niet van een nieuw jaar, maar van Jezus. Hij is het

Nadere informatie

Lucas 2:15-20 Hij is het echt!

Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Kerst: Gods Zoon komt op aarde. Maar Gods Zoon blijkt een heel gewone baby. Is hij het wel echt? Door de herders geeft God een bevestiging: ja, hij is het! Aanbid hem met

Nadere informatie

Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig?

Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader!

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Hemelvaart en Alphadienst Liturgie Voorzang Opw 488 Kaars aansteken Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 167 Gebed Schriftlezing: - Hand 1,1-14

Nadere informatie

Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig?

Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig? Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Johannes 20:21 Vrede brengen namens Jezus

Johannes 20:21 Vrede brengen namens Jezus Johannes 20:21 Vrede brengen namens Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Johannes 11:25-27 Wat heb ik aan de opstanding?

Johannes 11:25-27 Wat heb ik aan de opstanding? Johannes 11:25-27 Wat heb ik aan de opstanding? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Psalm 42:3 Hartstocht voor God

Psalm 42:3 Hartstocht voor God Psalm 42:3 Hartstocht voor God Eerste themapreek bij het Feest van Genade. Hartstocht voor God, dat klinkt als iets voor mensen die op de toppen van hun geloof leven, niet voor gewone mensen als jij en

Nadere informatie

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof?

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen 1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood?

Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood? Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Handelingen 2:1-4 De Geest brengt Jezus in je hart

Handelingen 2:1-4 De Geest brengt Jezus in je hart Handelingen 2:1-4 De Geest brengt Jezus in je hart Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 - Dichtbij Jezus. Preek: Dicht bij Jezus

Johannes 12:1-8 - Dichtbij Jezus. Preek: Dicht bij Jezus Johannes 12:1-8 - Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus

Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus Bij deze preek is een Samen-GROEI-en, een blad met preekverwerkingsvragen, beschikbaar. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan

Nadere informatie

1 Korintiërs 11:33 - Verkondig Jezus door te delen (avondmaal)

1 Korintiërs 11:33 - Verkondig Jezus door te delen (avondmaal) 1 Korintiërs 11:33 - Verkondig Jezus door te delen (avondmaal) Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Efeziërs 5:33 - Huwelijk met Christus

Efeziërs 5:33 - Huwelijk met Christus Efeziërs 5:33 - Huwelijk met Christus Het huwelijk: wat moet je daar eigenlijk mee? Dat Jezus leeft maakt ook voor je huwelijk verschil: het gaat in je huwelijk niet om jezelf maar om de ander. Net zoals

Nadere informatie

Johannes 13: Dienen zoals Jezus

Johannes 13: Dienen zoals Jezus Johannes 13:12-17 - Dienen zoals Jezus Bij deze preek is een Samen-GROEI-en, een blad met preekverwerkingsvragen, beschikbaar. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem

Nadere informatie

Efeziërs 5:33 Huwelijk met Christus

Efeziërs 5:33 Huwelijk met Christus Efeziërs 5:33 Huwelijk met Christus Het huwelijk: wat moet je daar eigenlijk mee? Dat Jezus leeft maakt ook voor je huwelijk verschil: het gaat in je huwelijk niet om jezelf maar om de ander. Net zoals

Nadere informatie

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet?

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Iedereen wordt geconfronteerd met de dood. Moeilijk is dat. Maar volgens Prediker is het mooi om op een begrafenis te zijn. Want verdriet om de dood zet je stil,

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Jeremia 31:31-34 - God verandert je hart

Jeremia 31:31-34 - God verandert je hart Jeremia 31:31-34 - God verandert je hart Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Psalm 127 Vrucht op je werk

Psalm 127 Vrucht op je werk Psalm 127 Vrucht op je werk Wat kunnen we druk zijn! Maar zonder Gods zegen is het zinloos gezwoeg. Psalm 127 leert van God vrucht op je werk te verwachten, en dan mag je gerust zijn. Voor wie deze meditatie

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk 1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk Zondag en maandag: twee verschillende werelden? Zo kan het wel lijken. Aan het einde van een lang hoofdstuk over de opstanding trekt Paulus een andere conclusie: omdat

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Nehemia 8:10b - Feest met de wet

Nehemia 8:10b - Feest met de wet Nehemia 8:10b - Feest met de wet Je moet al zo veel, en dan moet je je van God ook nog aan zijn wetten houden? Hoe kun je nu blij zijn met de wet? Toch wordt in Jeruzalem feest gevierd als de wet gelezen

Nadere informatie

Efeziërs 2:6 Pasen in je leven

Efeziërs 2:6 Pasen in je leven Efeziërs 2:6 Pasen in je leven Pasen gaat niet alleen over de opstanding van Jezus. Het mag ook Pasen zijn in je eigen leven. Volgens Paulus zijn christenen zo sterk aan Christus verbonden dat zij ook

Nadere informatie

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen!

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! 5e Preek in het gemeenteproject feest van genade bij het weekthema verbondenheid. De duivel wil je geloof graag aanvallen. Maar samen sta je sterk en kun je elkaar

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus

Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus Broers en zussen: fijn om te hebben, maar niet altijd makkelijk. Hoe ga je als broers/zussen met elkaar om? Familieruzies zijn in ieder geval niet nieuw: in het eerste

Nadere informatie

Kolossenzen 1:12-14 God geeft je de vrijheid

Kolossenzen 1:12-14 God geeft je de vrijheid Kolossenzen 1:12-14 God geeft je de vrijheid Vrij zijn: dat willen we allemaal. Maar wat is vrijheid? Het lijkt alsof christelijk geloof een enorme beperking is van je vrijheid. Maar het gaat niet om wat

Nadere informatie

Jesaja 49:6 De missionaire kerk

Jesaja 49:6 De missionaire kerk Jesaja 49:6 De missionaire kerk Afsluitende preek van gemeenteproject Feest van genade : de missionaire kerk. Het feest van genade is te mooi om voor jezelf te houden. Het is altijd al Gods plan geweest

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind!

Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind! Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind! Ieder mens heeft behoefte aan liefde. Maar we hebben Gods liefde ingeruild voor andere dingen. Jezus geeft de mensheid een nieuw begin: hij is Gods geliefde Zoon.

Nadere informatie

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, 17-05-2012, 09.30u Mededelingen van de kerkenraad Komen tot de Here Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 47,1-3 'Juicht, o volken juicht' -GK 71 'De

Nadere informatie

Jesaja 40: Help, ik twijfel! Is het wel waar?

Jesaja 40: Help, ik twijfel! Is het wel waar? Jesaja 40:12-31 - Help, ik twijfel! Is het wel waar? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Jesaja 40:12-31 Help, ik twijfel! Is het wel waar?

Jesaja 40:12-31 Help, ik twijfel! Is het wel waar? Jesaja 40:12-31 Help, ik twijfel! Is het wel waar? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Matteüs 28:16-20 Afscheid met een opdracht

Matteüs 28:16-20 Afscheid met een opdracht Matteüs 28:16-20 Afscheid met een opdracht Bij deze preek is een blad met verwerkingsvragen beschikbaar: Samen GROEI-en. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en Rikkert)

Nadere informatie

Jeremia 31:31-34 God verandert je hart

Jeremia 31:31-34 God verandert je hart Jeremia 31:31-34 God verandert je hart Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

Psalm 67:7-8 Zegen is om te delen

Psalm 67:7-8 Zegen is om te delen Psalm 67:7-8 Zegen is om te delen Dankdag: we danken God voor de oogst. De supermarkten liggen vol. Dat is zegen, dat is genade. Niet bedoeld om voor jezelf te houden, want Gods zegen is om van te delen.

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Handelingen 5:41 Lijden om Jezus: een eer

Handelingen 5:41 Lijden om Jezus: een eer Handelingen 5:41 Lijden om Jezus: een eer Waar word je blij van? Waarschijnlijk niet van lijden De apostelen wel: ze zijn blij dat ze mogen lijden om Jezus. Hoe kan dat? En wat als je niet of weinig lijdt

Nadere informatie

1 Korintiërs 13:1-13 Extreme Makeover

1 Korintiërs 13:1-13 Extreme Makeover 1 Korintiërs 13:1-13 Extreme Makeover Wordt je van geloven een heel ander mens? En wil je dat eigenlijk wel? Paulus schrijft dat liefde het verschil maakt: als christen ken je Gods liefde, en dat is een

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden!

Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden! Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden! Jezus leeft, maar waar moet je hem zoeken? In ieder geval niet bij de doden. Hij is geen geschiedenis, hij leeft vandaag en zoekt je! Dat verandert je kijk

Nadere informatie

2 Koningen 20:12-19 - Jezus komt en maakt vrij van macht

2 Koningen 20:12-19 - Jezus komt en maakt vrij van macht 2 Koningen 20:12-19 - Jezus komt en maakt vrij van macht Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Johannes 20:29 Is geloven naïef?

Johannes 20:29 Is geloven naïef? Johannes 20:29 Is geloven naïef? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe

1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe 1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Johannes 13:1-11 Mag Jezus jou dienen?

Johannes 13:1-11 Mag Jezus jou dienen? Johannes 13:1-11 Mag Jezus jou dienen? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Efeziërs 4:26-27 Opstaan uit je boosheid

Efeziërs 4:26-27 Opstaan uit je boosheid Efeziërs 4:26-27 Opstaan uit je boosheid Pasen heeft alles met je dagelijks leven te maken. Bijvoorbeeld met hoe je met boosheid omgaat. Boosheid is normaal, soms ook terecht. Maar koester je boosheid

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij!

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! 1. Votum: Opwekking 640 (eenmaal) 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Jeremia 23:16-18 - God praat je niet naar de mond

Jeremia 23:16-18 - God praat je niet naar de mond Jeremia 23:16-18 - God praat je niet naar de mond Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Daniël 8:13-14 God zet leven in perspectief

Daniël 8:13-14 God zet leven in perspectief Daniël 8:13-14 God zet leven in perspectief We leven in een aantrekkelijke wereld. Het is verleidelijk om daar helemaal in op te gaan. Maar God zet je leven in een ander perspectief: er is meer dan het

Nadere informatie

Johannes 17:9-26 Leerpreek: Kerk in de 21e eeuw

Johannes 17:9-26 Leerpreek: Kerk in de 21e eeuw Johannes 17:9-26 Leerpreek: Kerk in de 21e eeuw Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Matteüs 9:13 Zonde, de grootste vijand

Matteüs 9:13 Zonde, de grootste vijand Matteüs 9:13 Zonde, de grootste vijand Tweede preek in gemeenteproject Feest van Genade. We horen niet graag dat we zondig zijn. We denken van onszelf vaak dat het best meevalt. Is dat zo: zijn fatsoenlijke

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

Filippenzen 2:5-7 - Kerst: Jezus geeft alles op voor jou

Filippenzen 2:5-7 - Kerst: Jezus geeft alles op voor jou Filippenzen 2:5-7 - Kerst: Jezus geeft alles op voor jou Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 2:8 Delen van je leven

1 Tessalonicenzen 2:8 Delen van je leven 1 Tessalonicenzen 2:8 Delen van je leven Bij deze preek is een blad met verwerkingsvragen beschikbaar: Samen GROEI-en. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Matteüs 5:3 Gelukkig de ongelukkigen

Matteüs 5:3 Gelukkig de ongelukkigen Matteüs 5:3 Gelukkig de ongelukkigen Hoe word je gelukkig? Het is misschien wel de grootste vraag die mensen hebben. Jezus begint er de bergrede mee. Maar hij wijst een heel andere weg naar geluk dan je

Nadere informatie

Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond

Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 2:8 - Delen van je leven

1 Tessalonicenzen 2:8 - Delen van je leven 1 Tessalonicenzen 2:8 - Delen van je leven Bij deze preek is een blad met verwerkingsvragen beschikbaar: Samen GROEI-en. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even

Nadere informatie

Johannes 21:12 De after- Pasen-dip

Johannes 21:12 De after- Pasen-dip Johannes 21:12 De after- Pasen-dip Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Tekst: Johannes 12: Thema: Huilen of lachen? Bijzonderheid: Palmpasen

Tekst: Johannes 12: Thema: Huilen of lachen? Bijzonderheid: Palmpasen Tekst: Johannes 12: 12-19 Thema: Huilen of lachen? Bijzonderheid: Palmpasen Liturgie: Welkom Aansteken van de paaskaars Zingen: EL 408: 1,2,3,4: Hosanna, hosanna de Koning komt Begroeting Zingen: El 408:

Nadere informatie

Johannes 13:34-35 Jezus zichtbaar in liefde voor elkaar

Johannes 13:34-35 Jezus zichtbaar in liefde voor elkaar Johannes 13:34-35 Jezus zichtbaar in liefde voor elkaar Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Jij bent veel waard! Maar waarom eigenlijk? Niet omdat jij zo goed bent, je lijkt op de gewonde reiziger in het verhaal van Jezus, maar omdat God je heeft gemaakt.

Nadere informatie

Daniël 12:13 God brengt je op je bestemming

Daniël 12:13 God brengt je op je bestemming Daniël 12:13 God brengt je op je bestemming Deze preek is gehouden op de eeuwigheidszondag, waar we stil stonden bij hen die in het afgelopen jaar zijn overleden. Maar in Daniël staat dat de dood niet

Nadere informatie

Prediker 12:7 - Wat betekent de dood voor mijn leven?

Prediker 12:7 - Wat betekent de dood voor mijn leven? Prediker 12:7 - Wat betekent de dood voor mijn leven? Van het leven kun je genieten, maar het is ook zo weer voorbij. Wat is het geheim van het leven? Hoe kun je leven met de dood voor ogen? Voor preeklezers:

Nadere informatie