Als het hard waait moet je de paraplu stevig vasthouden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als het hard waait moet je de paraplu stevig vasthouden."

Transcriptie

1 Woordenschat: Thema 1 Geld verdienen. Les 1 verdienen De dokter De tuinman De verhuizer sjouwen De smid De soldaat De politie Geld krijgen voor je werk. Waar wil jij later je geld mee verdienen? Een man of vrouw die werkt om zieke mensen beter te maken. De dokter gaf het zieke kind een injectie. Een man die in de tuin werkt. De tuinman snoeit de heg en plant bollen in de tuin. Iemand die zijn geld verdient met helpen verhuizen. De verhuizer sjouwde de meubels uit de verhuisauto. Zware dingen dragen. Wij sjouwen deze zware dozen naar binnen. Hij maakt dingen van metaal. De hoefsmid geeft het paard nieuwe hoefijzers. Hij werkt in het leger. De soldaat draagt een camouflage pak. Dit zijn mensen die er voor hun werk opletten of mensen zich wel aan de regels houden. De politie gaf de automobilist een bekeuring, omdat hij te hard reed. Les 2 Een fabriek ophouden producten weghalen vasthouden oppassen uitrusten De wekker Werken in de fabriek Een groot gebouw met machines. In deze fabriek maken ze fietsen. Stoppen. Wij houden op met spelen, want het is tijd om naar buiten te gaan. Dingen die in een fabriek worden gemaakt. v.b. auto s, frisdrank. Deze producten worden in de winkel verkocht. Ergens vandaan halen. Haal jij deze spullen eens weg. Iets beetpakken. Als het hard waait moet je de paraplu stevig vasthouden. Opletten. Deze kinderen passen goed op hun spullen. Ze zijn nooit iets kwijt. Je gaat ergens zitten, liggen omdat je moe bent. Ik ben moe. Ik rust uit op de bank. Een klokje naast je bed. De wekker rinkelt om zeven uur. Les 3 besturen Werken op het land. Rijden en het stuur vasthouden.

2 zagen graven De akker plukken De landbouw oprapen Een vrachtauto Het werktuig De chauffeur bestuurt de bus. Iets met een zaag in stukken verdelen. De timmermannen zagen de planken doormidden. Een gat in de grond maken door de aarde weg te halen. De boer graaft een gat in de grond. Een stuk land waar de boeren aardappels, graan op laat groeien. Op de akker verbouwt de boer tarwe. Iets van de boom of struik afhalen. Wij plukken alle appels van de boom. Het werk dat boeren op het land doen. De landbouw bestaat uit veeteelt, tuinbouw en akkerbouw. Iets wat gevallen is van de grond pakken. Wij rapen het afval van de straat op. Een grote auto met veel ruimte om spullen te vervoeren. De vrachtauto brengt de lading naar de fabriek. Een groot stuk gereedschap. Vaak lijkt het op een machine. Een graafmachine en een zaagmachine zijn werktuigen. Les 4 Werken op school. Het huiswerk Schoolwerk dat je thuis doet. Elke week maken wij braaf ons huiswerk. oefenen Iets doen tot je het kunt. Wij oefenen op school de tafel van 7,8 en 9. De oefening Het werk dat je doet om er iets van te leren. Wij maken deze oefening in ons schrift. Doorwerken Verder werken. De juf zegt dat we door moeten werken, omdat het werk voor de pauze af moet zijn. verbeteren Goed maken door de fout eruit te halen. Ik moet de som verbeteren. optellen Bij elkaar doen, erbij, +. Tel deze getallen bij elkaar op. 8+5=.. oplossing Het antwoord op een probleem. De goede oplossing is 13. Verkeerd Fout. Twaalf is de verkeerde oplossing. Les 5 De supermarkt Het bedrijf De apotheek Hetzelfde De camera De bezoeker Werken in de supermarkt. Een grote winkel waar je producten kunt kopen. In de supermarkt koop ik melk, appels en koekjes. Een plaats waar iets gemaakt of gedaan wordt om geld te verdienen. In dit bedrijf werken 50 mensen. Een winkel waar je medicijnen kunt kopen. Ik lever het recept in bij de apotheek. Twee dingen lijken precies op elkaar. De tweeling zien er hetzelfde uit. Een toestel om foto's, video's of films mee te maken. Ik maak met de camera een mooie foto van de natuur. Een mens die iets zoekt.

3 De telefoon De kosten Les 6 Uitvinden De opdracht Plakken Knippen Meten Zagen Verven Timmeren Vandaag komt de 1000ste bezoeker! Een apparaat waarmee je over een afstand met iemand kunt praten. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon. Hoe duur het is. Wat zijn de kosten van deze verbouwing? Knutselen. Voor je plezier dingen maken van hout of papier. In november knutselen we een lampion van papier. Iets te weten komen. Iets als eerste bedenken of maken. Weet jij wie de eerste telefoon heeft uitgevonden? Een taak die je moet doen. Deze opdracht moet iedereen maken. Iets vastmaken met lijm. We plakken deze papiertjes vast met lijm Met een schaar een snee in iets maken. Netjes knippen is best wel moeilijk. Kijken hoe groot iets is. Meet jij deze lijn eens met je liniaal. Iets met een zaag in stukken verdelen. Papa zaagt de plank doormidden. Ergens verf op smeren. We verven onze voordeur wit. Dingen maken van hout. Bij timmeren gebruik je een hamer en spijkers.. Woordenschat: thema 2 Les 1 De datum Plaatsvinden De maanden De vorst Een winterslaap April Dagen, maanden en jaren De dag in een maand in een jaar. De datum is 2 oktober. Gebeuren. Het feest vindt plaats op zondag, 10 oktober. Januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december. Een jaar heeft 12 maanden. Dat het vriest. Als er vorst is, hopen veel mensen op een Elfstedentocht op het ijs. De koning. Willem Alexander is de vorst van Nederland. Een lange slaap die dieren houden in de winter. Sommige dieren houden een winterslaap. (beer, egel). De vierde maand in het jaar.

4 Juli November Les 2 Herinneren Ouderwetse spullen De ouderdom De gewoonte Je hebt geduld Voorlopig De begrafenis Een gebruik De gebeurtenis Op 1 april mag je mensen voor de gek houden. De zevende maand in het jaar. In juli hebben we zomervakantie. De elfde maand in het jaar. In november is het herfst. Denken aan vroeger. Je weet nog iets en denkt eraan. De dag dat wij naar het pretpark gingen herinneren wij ons nog goed. Spullen van vroeger. Die meubels zijn niet modern, maar ouderwets. De tijd dat mensen oud zijn. Mijn opa heeft een hoge ouderdom bereikt. Iets wat je altijd op de zelfde manier doet. Ik heb de gewoonte om 's ochtends en 's avonds mijn tanden te poetsen. Je kunt goed wachten. Even geduld. Je bent zo aan de beurt. Het blijft een tijdje zo. Voorlopig ga ik nog niet naar huis. De trieste gebeurtenis waarbij een overledene wordt begraven. De begrafenis van mijn oma was vorige week. Iets wat altijd zo gedaan wordt. Beschuit met muisjes eten als er een baby is geboren is een gebruik. Iets wat plaats vindt of wat plaats heeft gevonden. De geboorte van een kind is een mooie gebeurtenis. Les 3 Iets vergelijken Overdag Overmorgen Telkens Vanavond Gisteravond 's nachts 's ochtends 's middags 's avonds vannacht Overdag en 's nachts. Bekijken hoeveel iets op elkaar lijkt. Vergelijk jij deze twee tekeningen eens. Het is dag, dus niet 's nachts. Overdag zit ik op school. De dag na morgen. Vandaag is het zondag, overmorgen is het dinsdag. Steeds weer. Je praat telkens voor je beurt. Deze avond. Vanavond ga ik vroeg naar bed. De avond van gisteren. Gisteravond mocht ik opblijven van mijn moeder. Deze nacht. Vannacht moet mijn vader werken. Les 4 Een hele tijd geleden.

5 De jaartelling De steentijd Uitvinding De vuistbijl De jager Het ongeluk overleven De opgraving Het museum Les 5 De middeleeuwen De kruistocht De nomade Ontstaan Een eeuw Het duurt eeuwenlang Het duurt eeuwig Les 6 allereerst allerlaatste De melodie Een seconde Het vervolg Tenslotte Kopiëren De jaren tellen. Onze jaartelling begint bij het jaar nul. Een tijd waarin mensen veel van steen maakten. In de steentijd gebruikten mensen de vuistbijl. Je bent de eerste die het maakt. De computer is een goede uitvinding. Een scherpe steen, die je met je hand kunt vasthouden. Met de vuistbijl hakte men ook hout. Iemand die dieren achterna zit om ze te doden. Niet dood gaan na een ongeluk. Gelukkig overleefden wij het ongeluk. Voorwerpen worden uit de grond gegraven. De archeoloog deed de opgraving in dit gebied. Een gebouw waar je schilderijen, beelden of andere dingen kunt bekijken. In Leeuwarden is het Fries museum in 2013 opnieuw geopend. De middeleeuwen De tijd van De tijd van ridders en kastelen. In de middeleeuwen ontstonden de steden. De reis van Christenen in de Middeleeuwen naar Israël. Ze hadden een kruis op hun kleren. De kruistocht vond plaats in de middeleeuwen. Iemand die rond reist. De nomade trekt verder als het voedsel in het gebied op is. Eerst is er niks, dan komt er wel iets. Weet jij hoe de steden zijn ontstaan? 100 jaar. Ik ben geboren in deze eeuw. Het duurt een paar eeuwen. Deze oorlog duurde eeuwenlang. Het houdt nooit op. De uileg was saai. Het duurde eeuwig. Wie is het eerst? Als eerste. Allereerst pak ik een tekenpapiertje. Helemaal de laatste. Hij kwam als allerlaatste over de finish. De manier waarop een liedje klinkt. Vrolijk of... Deze melodie komt mij bekend voor. Een tel. 60 seconde is een minuut. Hoe iets verder gaat. Ik ken het vervolg van dit verhaal niet. Als laatste. Tenslotte ruimen we alles netjes op Iets precies namaken.

6 Namaken Ik kopieer deze bladzijde voor jou. Het zelfde maken als het voorbeeld. Ik maak deze tekening na. Woordenschat, thema 3. Les 1 Struiken en planten bloeien Het weiland De sloot Riet De karper Het landschap De appelboom De boterbloem Les 2 De dierentuin De kooi Een zoogdier De vleermuis De struisvogel De pinguïn De papegaai De neushoorn De dinosaurus Les 3 Landschappen Ze hebben bloemen. Deze planten staan in bloei. Een stuk land waar gras op groeit en waar koeien en schapen op leven. De koeien lopen in het weiland. Een soort kanaaltje of riviertje aan de rand van een weiland. In de sloot zwemmen de eendjes. Een soort hoog gras. Het riet groeit langs de sloot. Een soort geelbruine vis met een lange vin op zijn rug. De karper kan hoog springen. Een gebied met natuur: bossen, hei, weiland, bergen, strand. Welk landschap vind jij mooi? Een fruitboom, een boom met appels. De appelboom heeft in de lente mooie bloesem. Een geel bloemetje dat vooral in het weiland groeit. Ik pluk boterbloemen en zet ze in een vaas. De dierentuin Een park met bijzondere dieren. Artis is een dierentuin in Amsterdam. Een hok van draad. Leeuwen en tijgers zitten in de dierentuin in een kooi. Het jong van een zoogdier drinkt melk bij zijn moeder. Honden en katten zijn zoogdieren. Een zoogdier met grote vleugel. De vleermuis vliegt 's nachts en slaapt overdag. Een vogel met lange poten en een lange nek. De struisvogel kan niet vliegen maar hard rennen. Een vogel met een zwarte rug en een witte buik. Pinguïns kunnen niet vliegen, maar wel zwemmen. Een vogel met veel kleuren. Een papegaai heeft een korte, kromme snavel. Een groot, dik zoogdier met een grote en kleine hoorn op zijn neus. De neushoorn is te zien in de dierentuin. Een heel groot dier. Ze leefden vroeger. Dinosaurussen zijn uitgestorven. Insecten

7 De aardbei Het kruid Rijst Een druif De insect De sprinkhaan De krekel De duizendpoot Les 4 De jacht Gewervelde dieren Het rendier De eland De jager Mos De spar Les 5 Een kinderboerderij Trippelen Een veulen Mager Een bok Een rode, zoete vrucht met een groen steeltje. Aardbeien kun je in de supermarkt kopen. Een plant of een stukje van een plant. Kruiden doe je in het eten voor de smaak. Bieslook en peterselie zijn kruiden. Een soort graan. Het bestaat uit kleine harde korrels. Ik eet elke week wel een keer rijst. Een waterige vrucht met een vliesje eromheen. Van druiven maakt men ook wijn. Een klein diertje. Het bestaat uit 3 delen: kop, bovenlijf en achterlijf. Ze hebben 6 poten. Sommige insecten hebben vleugels. Een insect met lange achterpoten. Een sprinkhaan kan ver springen. Een insect. Een krekel maakt een tjirpend geluid door hun vleugels langs elkaar heen te wrijven. Een klein diertje met veel poten. Ze leven in de grond en onder stenen. Een duizendpoot heeft geen duizend poten. De jacht Op dieren jagen. Mensen die op jacht gaan hebben een vergunning nodig. Dieren met botten. Rendieren, neushoorns zijn gewervelde dieren. Een groot bruin dier met een gewei. In Finland leven veel rendieren in de vrije natuur. Een groter rendier. Het gewei van een eland is wat platter en breder. Een eland is een soort rendier. Iemand die op jacht gaat en dieren dood schiet. De jager gebruikt voor de jacht een geweer. Een klein groen plantje. Rendieren eten mos. Een boom met naalden. Een kerstboom is vaak een spar. De kinderboerderij. Een plaats waar je met dieren kunt spelen en dieren kunt bekijken. Op de kinderboerderij zijn geiten, konijnen, cavia's, kippen en een varken. Met kleine pasjes lopen. De kippen trippelen over het erf. Het jong van een paard. Het veulen blijft bij zijn moeder in de buurt. Dun, niet dik. De fotomodellen zijn erg dun. Een mannetjes geit. De bok springt op de kist.

8 Een hoorn Snuffelen Gerst Tarwe Les 6 Een gebied Een streek Een kompas De koekoek Een schutkleur De spreeuw Een slak Thema 4 les 1 Een prentenboek Een versje Klappen Bulderen Brommen Janken Brullen Snikken Brutaal Les 2 Een hard en puntig ding op de kop van dieren. Een neushoorn heeft twee hoorns. Kort en snel met je neus ruiken. De hond snuffelt aan het paaltje. Een soort graan met lange sprieten. Van gerst wordt ook bier gemaakt. Een soort graan. Van tarwe wordt brood gemaakt. Een bosgebied Een stuk land, een streek. Wij wandelen in een bosgebied. Een gebied. In deze streek ben ik geboren. Hierop kun je zien waar je bent. Op het kompas staan de richtingen: noord, oost, zuid, west. Een vogel die koekoek roept. De koekoek legt de eieren in het nest van een andere vogel. Een kleur die niet opvalt in een gebied of streek. De vos valt door zijn schutkleur niet op in het bos. Een vogel met bruine, zwarte en grijze kleuren. De spreeuw heeft een schutkleur. Een slijmerig diertje. Sommige hebben een huisje op hun rug. Dat lijkt op een schelp. In mijn tuin zijn veel slakken te vinden. Geluiden maken. Een boek met veel plaatjes en tekeningen en weinig tekst. Peuters en kleuters bekijken veel prentenboeken. Een gedicht, lied. Ken jij het versje van de giraf? Je handen een paar keer tegen elkaar slaan. Wij klappen heel hard voor de artiest. Hard en boos praten. De juf buldert door de klas. Mopperen omdat je niet tevreden bent. Mijn moeder bromt op mij, omdat ik mijn kamer niet heb opgeruimd. Hard huilen. Het kind jankt, omdat het zijn moeder kwijt is geraakt. Hard schreeuwen of hard huilen. Fluisteren, praten, schreeuwen, brullen. De leeuw brult. Hijgend huilen. Ik snik, omdat ik gevallen ben. Je durft van alles te zeggen en te doen. Niemand houdt van brutale kinderen. Het alfabet.

9 Het alfabet Alfabetische volgorde Speuren De atlas De legenda Beantwoorden Bespreken Het telefoonboek Het antwoord Les 3 De nieuwskring Een artikel Bladeren De advertentie Het zinsdeel Het werkwoord De klank De taal De schoolkrant Les 4 Iets omschrijven Opzeggen Een thema Muisstil Alle letters op een rij. Wij zeggen het alfabet op? In volgorde van het alfabet, dus eerst de a dan de b... Zet de woorden maar in alfabetische volgorde. Is heel goed zoeken. De politiehond speurt de boef op. Een groot boek waarin je iets kunt leren over landen en gebieden. In de atlas staat ook een kaart van Nederland. Een lijstje waarin de kleuren en tekens worden uitgelegd. Wat betekent de kleur blauw in de legenda? Een antwoord geven. Beantwoord jij deze vraag eens. Samen overleggen, erover praten. In de vergadering bespreken we belangrijke zaken. Een boek met de namen, adressen en telefoonnummers van veel mensen. Ik zoek in het telefoonboek het telefoonnummer op. Wat je zegt op een vraag. Ik weet het antwoord op de vraag niet. De nieuwskring. Een kring op school waarin kinderen iets vertellen over nieuws dat ze hebben gelezen in de krant. Alle kinderen hebben een artikel meegenomen voor de nieuwskring. Een stuk tekst in een krant of tijdschrift. Dit is een interessant artikel. De bladzijden achter elkaar omslaan. Wij bladeren door het boek heen. Een stukje in de krant om iets te koop aan te bieden. Ik lees de advertentie voor uit de krant. Een deel van de zin. Joep zoekt een boek. Deze zin bestaat uit 3 zinsdelen. Een doewoord. Bloeien, klappen, bespreken zijn bijvoorbeeld doewoorden. Hoe iets klinkt. De oe, au, ou, ei, eu, ie zijn twee klanken. Een taal bestaat uit letters, klanken, woorden en zinnen. Door taal kunnen mensen met elkaar praten. De krant van school. In de schoolkrant schrijven kinderen verhaaltjes. Het dictee Er meer over vertellen. Omschrijf jij eens wat je hebt gezien. Hardop uitspreken. Ik zeg de tafel van 3 op. Een onderwerp. Het thema van onze les is lezen. Heel stil. De klas is muisstil aan het werk.

10 Meedoen Kliederen Het dictee Het schoolbord Les 5 Het kinderboek De Kinderboekenweek De schrijver Speuren Spannend Fantaseren Giechelen Het hoofdstuk Een handtekening Les 6 De televisie De verteller Het journaal Oplezen Plechtig spreken Verstaan De toon spreken Hetzelfde doen als alle anderen. Iedereen wil meedoen. Knoeien, morsen. Kleine kinderen kliederen vaak met hun eten. Een taaloefening om te zien of je de woorden zonder fouten kunt schrijven. Wij maken elke week een dictee. Een zwart bord, waarop je met krijt kunt schrijven. Vroeger had je in plaats van een digibord een schoolbord. Kinderboekenweek Een leesboek voor kinderen. Veel kinderen vinden dit een spannend kinderboek. Een week in oktober waarin veel aandacht besteed wordt aan kinderboeken. In de Kinderboekenweek houden wij de voorleeswedstrijd. Iemand die een boek heeft geschreven. Paul van Loon is een bekende schrijver. Goed zoeken. De hond speurt naar het vermiste kind. Eng. De film is erg spannend. Verzinnen. Wij fantaseren over onze vakantie. Lachen met hoge geluidjes. Wij giechelen om dit leuke grapje. Een deel van een boek met een eigen onderwerp. Ik lees het eerste hoofdstuk voor. Je naam schrijven op jouw eigen manier. Zet de handtekening onder de brief. Het journaal Een apparaat met een beeldscherm. Je kunt er programma's op bekijken. Elke dag kijk ik minstens een uur televisie. Iemand die vertelt. De verteller spreekt plechtig. Een programma op tv. Er wordt het nieuws in verteld. Het journaal begint om acht uur. Hardop lezen wat er staat. Lees jij eens op wat er staat. Netjes en ernstig praten. De dominee praat plechtig. Goed kunnen horen. Wij verstaan jou goed. De manier waarop je iets vertelt. Ik vind de toon waarop je dit zegt niet prettig. Praten Op onze school spreken wij de Nederlandse taal. Woordenschat thema 5

11 Les 1 aanraken De jeuk De lip De neus De schouder trillen stotteren De teen Les 2 De aandacht beleefd De kus De slaap/ slapen onderzoeken slim vruchtbaar Les 3 Het buurmeisje gemakkelijk Het horloge Het huis nep ongestoord Het lichaam Aan iets of iemand zitten. Wij raken de kant aan en zwemmem terug. Een kriebelend gevoel. Ik heb jeuk aan mijn been. Eén van de iets uitstekende rand in je mond. Mijn lip trilt van de kou. Zit in het midden van je gezicht, je ruik t er o.a. mee. Ik ruik niets want mijn neus zit verstopt. Je schouder zit tussen je nek en armen. Mijn schouder is verbrand door de zon. Heel snel een klein beetje heen en weer bewegen. Mijn handen trillen van de zenuwen. De eerste letter van een woord een paar keer achter elkaar zeggen. Sommigen mensen stotteren en krijgen hiervoor hulp van de logopediste. Tenen zitten aan je voeten Aan elke voet zitten vijf tenen. Zorgen voor elkaar. Je let goed op. De kinderen hebben de aandacht bij de les. Netjes doen tegen anderen. Het tegengestelde van beleefd is onbeleefd. Een zoen. Ik geef mijn moeder elke avond een kus voor het slapen gaan. Goed uitrusten. Ik slaap elke nacht acht uren. Kijken of alles goed met je is. De dokter onderzoekt de patiënt. Niet dom. Hij begrijpt de sommen snel, want hij is erg slim. Mensen of dieren die kinderen kunnen krijgen. Gelukkig zijn de meeste mensen en dieren vruchtbaar en kunnen ze kinderen krijgen. Op het huis passen Een meisje dat naast je woont. Mijn buurmeisje is erg aardig. Niet moeilijk. Ik ben snel klaar want de opdracht is zo gemakkelijk. Een klein klokje voor om je arm. Ik kijk op mijn horloge hoe laat het is. De woning. Mijn huis staat op de hoek in deze straat. Niet echt. De sieraden van de koningin zijn niet nep, maar echt. Je stoort je niet aan wat er om je heen gebeurt.

12 Het prul Het zakgeld zelfstandig Les 4 bedoelen begrijpen besluiten De reis/ reizen rusten uitzoeken De volgeling De vijand De bedoeling Les 5 De belofte Het geheim De krukken Het ongemak De operatie schuw De sport Ondanks het lawaai is iedereen ongestoord aan het werk. Een waardeloos ding. Gooi dat prul maar in de prullenbak. Geld dat je iedere maand van je ouders krijgt. Hoeveel zakgeld krijg jij elke week? Je kan goed voor je zelf zorgen. Deze kinderen hebben weinig hulp nodig omdat ze heel zelfstandig zijn. Zoek de vijand Wat je wilt zeggen en doen. Bedoel je deze kast of die andere? Snappen. Ik begrijp niets van jouw verhaal. Kiezen wat je gaat doen. Wij besluiten morgen wat we gaan doen. Van de ene plaats naar de andere plaats gaan. Wij reizen elke dag naar Leeuwarden. Helemaal niets doen. Ik rust lekker op de bank uit, na een dag werken. Je wilt iets te weten komen. We weten het antwoord niet, maar we zoeken het uit. De leerling van de baas. De volgeling deed precies wat zijn baas zei. Iemand die je haat. In een oorlog tussen twee landen zijn mensen vaak vijanden van elkaar. Iets wat je moet bereiken,iets wat moet gebeuren. De bedoeling is dat je de opdracht zelfstandig kunt maken. sporten Iets wat je belooft. Als je trouwt leg je een belofte af. Iets wat je niet aan anderen vertelt. Ze droeg een groot geheim met zich mee. Stokken waarop je kunt steunen bij het lopen. Toen ik mijn voet had gebroken moest ik met stokken lopen. Iets lastigs en vervelends. Doof zijn is een groot ongemak. Een chirurg maakt een snee en maakt in je lichaam iets of haalt er iets uit. Voor de operatie kreeg ik narcose toegediend door de narcotiseur. Bang. Een hond die bang is voor mensen, is schuw. Voetbal, tennis, zwemmen zijn o.a. sporten. Wat is jouw lievelingssport?

13 De zalf Les 6 Apart De kip De kok lauw verbranden Het vet Het voorbeeld De vuilnisbak Een vettig smeersel voor op je huid of wond. Ik smeer elke dag zalf op dit ruwe plekje. Kip bakken Anders dan anderen. Alleen zitten. Wat zie jij er apart uit. Omdat hij zo druk is zit hij niet in een groepje maar apart. Een soort vogel. De kip kakelt en de haan kraait. Iemand die voor zijn beroep eten kookt. De kok kookt een lekkere maaltijd voor zijn gasten. Een beetje warm. De soep is lauw. Iets is te lang gebakken. Je ligt te lang in de zon. Het vlees is verbrand. Mijn huid is vuurrood omdat ik verbrand ben. Vet heb je nodig om te bakken. In boter en mayonaise zit vet. Iets wat je gebruikt om na te maken of na te doen. Teken dit na en gebruik het voorbeeld erbij. De prullenbak. De vuilnisbak moet iedere dag geleegd worden. Woordenschat Thema 6. Les 1 In het museum Zich afvragen De informatie De kathedraal Het klooster Romeins rondkijken De schilder Het schilderij Het symbool Jezelf een vraag stellen. In gedachten vraagt hij zichzelf af of hij wel mee wil doen. Iets waardoor je meer te weten komt over een onderwerp. Ik wil graag meer informatie over dit museum. Een grote kerk van de Katholieken. De kathedraal staat in het centrum van de stad. Een gebouw waarin gelovige mannen of vrouwen leven. Nonnen en monniken wonen in een klooster. Van de Romeinen, een volk dat ongeveer 2000 jaar geleden leefden. Ken jij de Romeinse cijfers? Rondlopen en om je heen kijken. Ik zoek een cadeautje en wil even in deze winkel rondkijken. Een man of vrouw, een kunstenaar die schilderijen maakt of andere dingen verft. De schilder schildert het huis. Een voorstelling op papier of doek die met verf is gemaakt. Het beroemde schilderij hangt in het museum. Een teken dat iets anders voorstelt.

14 Een hartje is het symbool van de liefde. Les 2 gezellig Goochelen heerlijk herkennen Het kaartspel Het kunstje natekenen Fluiten De tekenaar Les 3 bekijken De postzegel De schat De verzamelaar verzamelen De vondst verbazen Les 4 De wetenschap benieuwd beroemd Het gesprek De kunstmarkt Fijn, prettig. Er hangt een gezellige sfeer in de klas. Handig allerlei trucjes en spelletjes laten zien. De goochelaar goochelt een konijn uit de hoed. Heel fijn/ lekker. Wat smaakt deze maaltijd heerlijk. Weten wie/wat het is. Wij herkennen haar niet meer. Een spel met kaarten, stukjes karton met cijfers en afbeeldingen. Pesten en kwartetten zijn bekende kaartspelen. Een truc, iets waar je handig in bent. In het circus laten de artiesten veel kunstjes zien. Precies tekenen wat er op een voorbeeld staat. Ik teken deze poes van het voorbeeld na. Soort geluid. Wij fluiten op onze dwarsfluit met dit liedje mee. Iemand die tekent. De tekenaar gebruikt verschillende soorten potloden. Verzamelen Goed kijken. Wij bekijken de schilderijen. Een soort stickertje dat je op een brief of kaart plakt. Als je de kaart wil versturen, moet je de postzegel niet vergeten. Een schat bestaat vaak uit geld of juwelen. Ik bewaar de schat in een kist. Iemand die verzamelt. De verzamelaar bezocht elk jaar de verzamelbeurs. Zoveel mogelijk dingen van dezelfde soort proberen te krijgen. Ik verzamel schelpen uit Nederland. Iets wat je hebt gevonden, meestal iets bijzonders. De vondst was zo bijzonder dat iedereen het wilde zien. Je vindt iets heel bijzonder, je had het niet verwacht. Ik verbaas mij over dit verhaal. Wetenschap. is een heleboel kennis over een onderwerp. Een wetenschapper heeft veel geleerd. Hij is een geleerde. Je bent nieuwsgierig. Ik ben benieuwd naar je reisverhalen. Je bent bekend. Goede voetballers zijn vaak beroemd. Met elkaar praten.

15 Het idee Uitgeven van een boek De vergadering De geleerde Les 5 afmaken De bedoeling kijken Het leerlingenboek leren Het rapport Het schema schrijven Les 6 Het toneelstuk bezoeken dagdromen Het figuur modern Kinderen onderbreken soms het gesprek. Een plan dat in je gedachten opkomt. Wat een geweldig idee heb jij bedacht. Het boek wordt gedrukt en verkocht. Dit boek is pas uitgegeven en nu al uitverkocht. Mensen praten ergens over om een beslissing te nemen. Tijdens de vergadering werden er veel onderwerpen besproken. Iemand die heel veel weet doordat hij veel heeft gestudeerd. De geleerde had op de universiteit gestudeerd. Taalles in de klas. Net zolang doorgaan met iets wat je aan het doen bent. Wij maken ons werk na de pauze af. Iets wat je moet bereiken, iets wat moet gebeuren. De bedoeling van de spellingsles is, om de woorden foutloos te leren schrijven. Zien. Wij kijken door de verrekijker na de trekvogels in de lucht. Het boek voor de leerling. De leerlingenboeken staan in de kast op de gang. Iets wat je nog niet weet of kunt je eigen maken. Wij leren de namen van de provincies uit ons hoofd. Hier staat in hoe je op school hebt gewerkt. Twee keer per jaar krijgen wij een rapport. Een lijst van dingen die je na elkaar moet doen. Dit schema laat zien welke stappen je na elk laar moet zetten. Met pen, potlood, letters, woorden, zinnen, cijfers op een papier of iets anders zetten. In groep 3 leer je vaak goed schrijven. Het toneelstuk. Een verhaal dat door toneelspelers wordt uitgebeeld. Het toneelstuk werd opgevoerd in het theater. Ergens naar toegaan. Wij bezoeken dit museum voor het eerst. Fantaseren terwijl je niet oplet wat erom je heen gebeurt. Zij let niet op, want ze zit te dagdromen. Een cirkel, een vierkant, een driehoek. Een afbeelding van een ding, dier of een mens. De vorm van je lichaam. Teken de figuren in je schrift. In het donker zie ik het figuur van een mens. Zij heeft een goed figuur. Niet ouderwets. Het past bij deze tijd.

16 De omslagdoek De piano Op het toneel Wij hebben moderne meubels in ons huis. Een doek die je over je schouders draagt tegen de kou. Een omslagdoek is lekker warm. Een groot muziekinstrument met zwarte en witte toetsen die je moet indrukken om muziek te maken. De muzikant speelt klassieke muziek op de piano. De vloer waarop de spelers staan, het podium. Op het toneel spelen de toneelspelers een modern stuk. Woordenschat thema 7 Les 1 De zuster in het ziekenhuis. Het gips Gips is een wit poeder. Het gips wordt hard als je er water bij doet en laat drogen. De hersenen Je hersenen zitten in je hoofd. Je kunt ermee denken. Gebruik je hersenen goed. De heup Je heupen zitten aan de zijkant van je lichaam, op de plek waar je benen aan je lijf vastzitten. Je heupen zijn een deel van je lichaam. Kattig Snauwen en onaardig doen. Dat is een kattig meisje. De pleister Een klein lapje met een stukje gaas in het midden. Een pleister plak je op een wond. Het verband Een dunne stof voor op een wond. Ik doe een verband om zijn arm. De zuster Een verpleegster. De zuster verzorgt de patiënt. Een lichaamsdeel Een deel van het lichaam. Armen, benen, voeten zijn o.a. lichaamsdelen Les 2 Danken Het gemak De kalmte Keffen De muis De roofvogel De tijger De voedselketen Les 3 De dierenzorg. Dit doe je als iemand iets fijns voor je heeft gedaan. Wij danken jou voor je hulp. Je prettig voelen. De poes voelt zich op zijn gemak. Rust. Als je ziek bent, is kalmte belangrijk. Snel achter elkaar blaffen. De hond kefte toen hij een andere hond zag. Een klein knaagdier met een puntige neus en een lange staart. De muis piepte, toen hij een andere muis zag. Een vogel die andere dieren opeet. Een arend, een havik en een valk zijn roofvogels. Een roofdier dat lijkt op een grote kat. De tijger is geelbruin met zwarte strepen. Een schema waarop je ziet welke dieren elkaar opeten. In deze voedselketen zie je wie elkaar opeet. Mama is ziek.

17 Bedienen De erfenis hulpvaardig De komkommer lijden Het ledikant mals Het familielid appelmoes Les 4 De kameraad Het plastic rondleiden De schimmel Het toilet De verwarming De waterleiding Het drinkwater Les 5 Dierendag De borstel De cavia opsluiten Eten en drinken brengen. De ober bedient de klanten. De spullen van iemand die dood is. Meestal wordt de erfenis verdeeld onder de familieleden. Je helpt iemand. Als je iemand altijd helpt, ben je hulpvaardig. Een lange,dunne, donkergroene groente. Komkommer is gezond. Pijn hebben. Hij is erg ziek en lijdt pijn. Een bed. Het ledikant staat in de slaapkamer. Zacht en sappig. Niet taai. Wat een mals stukje vlees. Lid van de familie, bij de familie horen. De familieleden waren allemaal aanwezig op de bruiloft. Moes= een soort papje. Fijn gemaakte appels. Appelmoes wordt van appels gemaakt. Een rondleiding Een vriend. Mijn kameraad en ik voetballen in het zelfde team. Een kunststof die niet gauw kapotgaat. Pennen zijn vaak gemaakt van plastic. Mensen laten zien wat er is. We geven een rondleiding door het museum. Hele kleine plantjes. Meestal wit of groen. Ze groeien op oude dingen of op bedorven eten. Wij eten op brood schimmelkaas. WC Het toilet wordt elke week schoongemaakt. Een apparaat om het binnen warm te maken. Wij zitten in de kou omdat de verwarming stuk is. Pijpen en buizen waar water doorheen gaat. De waterleiding is bevroren en daarom hebben we geen water. Water dat je kunt drinken. In Nederland is het drinkwater van goede kwaliteit. Dierendag. Deze dag is op 4 oktober. De dag waarop je de dieren extra verwent. Mijn hamster krijgt iets lekkers op dierendag. Een grote kam met stevige haren. Ik borstel mijn haren elke dag. Een knaagdier. Cavia's zijn huisdieren. Een mens of dier in een ruimte zetten waar hij niet meer uit kan.

18 plezierig De spoed De toeter Het voer Les 6 De buikpijn bruisen hoesten inademen uitademen De stemband De verkoudheid De doktersassistent De boef wordt opgesloten in de gevangenis. Fijn, met plezier/ pret. We hadden een plezierig schoolreisje. Met grote haast. De ambulance vertrok met spoed naar de plaats van het ongeval. Een soort trompetje. De peuter kreeg een toeter voor zijn verjaardag. Eten voor dieren. Ik doe het voer voor de hond in zijn bak. Het doktersbezoek. Pijn in je buik. Hij kon niet naar school, want hij had erge buikpijn. Er komen belletjes omhoog. Je hoort een ruisend geluid. De cola komt bruisend uit de fles. Je maakt een kuchend geluid, uche, uche. Als je verkouden bent moet je vaak hoesten. Je ademt lucht naar binnen. Adem rustig in en rustig uit. Je blaast lucht naar buiten. Door je stembanden geeft je stem geluid en kun je praten of zingen. Stembanden zitten in je keel. Bij een verkoudheid zit je neus verstopt en moet je hem vaak snuiten. Door de verkoudheid moest hij vaak zijn neus snuiten. Iemand die de dokter helpt bij zijn werk. De doktersassistent controleerde de bloeddruk. Woordenschat Thema 8. Les 1 Een boswandeling. De den Een boom met naalden. De den staat in het bos. Het insect Een klein diertje dat bestaat uit drie delen: een kop met sprieten, een bovenlijf met zes poten en een achterlijf. Sommige insecten hebben vleugels. De paddenstoel Een plant zonder blaadjes. De meeste paddenstoelen hebben een hoed en een steel. De stam Het stuk waar de takken aan zitten. Op de stam van de boom zit een lieveheersbeestje. vergaan Verdwijnen. In de herfst vergaan de bladeren. Het spinnenweb Een soort net van dunne draadjes gemaakt door de spin. In het spinnenweb vangt de spin vliegen. De boomstronk Als een boom wordt omgezaagd blijft het onderste deel staan. Dat is de boomstronk.

19 De bosmuis De bladluis Les 2 De astma De fietsband hijgen De longen De pomp steunen De straat onbewoond On= niet Les 3 De natuurclub Het afval allemaal De grondstof helaas De kunststof voldoende natuurlijk Les 4 Het avontuur beneden De boomstronken worden in de vrachtwagen geladen. Een muis die in het bos leeft. De bosmuis is familie van de spitsmuis. Een insect, hij leeft op bladeren. De bladluizen worden opgegeten door de lieveheersbeestjes. Ik krijg geen lucht. Een ziekte waardoor je heel moeilijk kunt ademhalen. Astma is een ziekte. De band van je fiets. In de band zit lucht. Mijn fiets heeft een lekke band. Snel ademen. Hijgend rende de hond achter de fietser aan. Deze zitten achter je ribben. met je longen kun je ademen. Longen zijn net als je hart en lever organen. Met een pomp kun je lucht in iets pompen. Ik pomp lucht in mijn band. Op iets leunen. Ik steun op de leuning van de stoel. Een weg met huizen. De straat staat vol met auto's. Niet bewoond. Deze huizen zijn onbewoond. Onbelangrijk= niet belangrijk De natuurclub een club die de natuur wil beschermen. Het wereld natuur fonds is een natuurclub. Dingen die je niet meer kunt gebruiken, je gooit ze weg. Wij scheidden ons afval. Alle mensen/ iedereen. Helaas gooien we niet allemaal ons afval in de afvalbak. Een stof uit de natuur v.b. hout, steen, olie, meel. Grondstoffen zijn natuurlijke stoffen. Jammer. Helaas raken de grondstoffen op. Niet door de natuur gemaakt. het is onnatuurlijk. v.b. plastic, papier en glas. Veel voorwerpen zijn van kunststof gemaakt. Genoeg. Er is voldoende voedsel voor iedereen in Nederland. Uit de natuur. Wol is een natuurlijk product. Een avontuur in de lucht. Een spannende belevenis. We weten niet hoe dit avontuur gaat aflopen. Niet boven.

20 De plensbui vliegen De zonneschijn De bewolking De boomtop Les 5 Kamperen grenzen De kei oogsten Het roofdier wentelen De grondsoort De landweg Les 6 De blaar Het kabaal Het luchtbed Het zeewater spiegelen De duintop ondiep De recreatie De grond is beneden, de lucht is boven. Een regenbui waar veel regen uitkomt. Bij een plensbui wordt je plotseling helemaal nat. Door de lucht reizen. De vliegtuigen vliegen door de lucht. De stralen van de zon. De zonneschijn komt door de bewolking heen. Er zijn veel wolken. Gelukkig de bewolking trekt weg. Helemaal boven in de boom. De luchtballon vaart over de boomtoppen heen. Kamperen Op vakantie zijn met je tent of caravan. Wij kamperen elk jaar in Frankrijk. Dingen die vlak naast elkaar liggen. Nederland grenst aan Duitsland, België en Frankrijk. Een grote gladde steen die je in de natuur kunt vinden. De kei ligt op de landweg. Eetbare dingen die op het land groeien ervan afhalen. Wij hebben dit jaar een goede graanoogst. Een zoogdier dat andere dieren doodmaakt en opeet. Wolven en vossen zijn roofdieren. Omdraaien door het te rollen. Wij proberen de grote kei te wentelen. Een soort grond; aarde, zand, klei. Welke grondsoorten vind je in ons land? Een weg door het land, er staan weinig huizen. Op de landweg rijdt een tractor. Een dagje strand. Een wit plekje op de huid waar vocht onder zit. Ik prik de blaar door. Lawaai, herrie. Maak niet zo'n kabaal. Het lijkt op een matras. je moet er met een pomp lucht in blazen. In de tent lig ik op een luchtbed te slapen. Het water van de zee. Het zeewater heeft een lekkere temperatuur. Het lijkt of je in een echte spiegel kijkt. Wij spiegelen ons gezicht in het heldere water. Helemaal bovenop de duin. Op de duintop heb ik een mooi uitzicht. Niet diep. Spring nooit in ondiep water. Dingen die je in je vrije tijd doet voor je plezier. Een dagje strand is een leuke vorm van recreatie. Woordenschat thema 9.

Thema 3 Dieren en planten

Thema 3 Dieren en planten Les 3.1 Landschappen. 1. De appelboom 1. Een boom waarin appels groeien. 1. 3. 2. Bloeien 2. Planten en struiken hebben bloemen 3. Het weiland 3. Een stuk land waar gras op groeit en koeien en schapen

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

= een stuk grond met fruitbomen. = hard materiaal dat uit de grond komt en waar je mee kunt bouwen.

= een stuk grond met fruitbomen. = hard materiaal dat uit de grond komt en waar je mee kunt bouwen. Woordenschat blok 3 gr5 Les 1 De boomgaard De steen De vijver De bloesem De stengel Het landschap De karper De alg De kikkerdril De kastanjeboom Het groen Kweken = een stuk grond met fruitbomen. = hard

Nadere informatie

Gedicht over de Loonse en Drunense Duinen (Uit: Bergen Zand met hoedjes op van Elle van Lieshout en Erik van Os)

Gedicht over de Loonse en Drunense Duinen (Uit: Bergen Zand met hoedjes op van Elle van Lieshout en Erik van Os) Keutelgedichten Het konijntje Er was eens een konijntje en hij was echt niet dom hij keek wanneer hij drukken moest steeds even achterom Dan telde hij de keuteltjes die vielen in het gras zo wist hij elke

Nadere informatie

= iemand die vertelt of schrijft over het nieuws. = de politie zorgt ervoor dat het veilig is.

= iemand die vertelt of schrijft over het nieuws. = de politie zorgt ervoor dat het veilig is. Woordenschat blok 1 gr5 Les 1 De journalist De politie De acteur De chirurg De soldaat De receptionist De portier Het personeel Het bedrijf De werkloze De werknemer = iemand die vertelt of schrijft over

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN Vul de benamingen van onderstaande dieren in rooster 1 in. 10 3 6 18 16 12 8 23 21 22 19 5 9 17 4 15 14 20 27 1 7 2 13 26 24 25 11 KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

= een beestje met 8 poten. Een spin kan een web maken. = een plant met scherpe stekels.

= een beestje met 8 poten. Een spin kan een web maken. = een plant met scherpe stekels. Woordenschat blok 8 gr5 Les 1 De spin De cactus Het spoor De stronk De bast De twijg De wildernis Het regenwoud Het insect = een beestje met 8 poten. Een spin kan een web maken. = een plant met scherpe

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

De leessleutel Begrijpend luisteren-lezen thema 5 verhaal 1 groep 3. Thema 5 Verhaal 1 bladzijde 2 t/m 5 van het leesboek

De leessleutel Begrijpend luisteren-lezen thema 5 verhaal 1 groep 3. Thema 5 Verhaal 1 bladzijde 2 t/m 5 van het leesboek De leessleutel Begrijpend luisteren-lezen thema 5 verhaal 1 groep 3 Thema 5 Verhaal 1 bladzijde 2 t/m 5 van het leesboek Het wiel doet raar! 1 Naar wie gaat Daan? a Naar school b Naar Loes c Naar Rik 2

Nadere informatie

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3 THEMA ENERGIE > Kleuter & Eerste graad > Lessuggesties en activiteiten 2. 1. Lessuggesties Leon en de ikkietikkietijd en activiteiten op klasniveau Het verhaal Tekening 1 Hallo iedereen ik ben Leon. Ik

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

inhoud 8. Hoor, wie klopt daar? 10 9. Slaap kindje, slaap. 11 10. O, denneboom. 12 11. Een knalfeest 13 Filmpjes 14 Werkblad 16 Puzzel 17

inhoud 8. Hoor, wie klopt daar? 10 9. Slaap kindje, slaap. 11 10. O, denneboom. 12 11. Een knalfeest 13 Filmpjes 14 Werkblad 16 Puzzel 17 Een jaar vol feest inhoud 1 Feest 3 2 Lang zal hij leven! 4 3 Verkleden 5 4 Ei, ei, waar ben je? 6 5 Daar komt de bruid! 7 6 Beestenfeest 8 7 Boekenfeest 9 8 Hoor, wie klopt daar? 10 9 Slaap kindje, slaap

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: Barbapapa

Auditieve oefeningen bij het thema: Barbapapa Auditieve oefeningen bij het thema: Barbapapa Boek van de week: 1. Barbapapa boeken allerlei 2. Met Barbapapa de wereld rond Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi Malawi Auditieve analyse: 1.2 Eén en twee lettergrepen 1.3 Drie of meer lettergrepen Auditieve synthese 4.1 Lettergrepen samenvoegen tot een woord 4.2 Letters samenvoegen tot een woord Zon varken Malawi

Nadere informatie

= het been dat links aan je lichaam zit. = het stukje van je lichaam waar het eten in terecht komt en waar het fijn gemaakt wordt.

= het been dat links aan je lichaam zit. = het stukje van je lichaam waar het eten in terecht komt en waar het fijn gemaakt wordt. Woordenschat blok 7 gr5 Les 1 Het rechterbeen Het linkerbeen De maag De longen Het middel Het sleutelbeen De verpleegster Het verband = het been dat rechts aan je lichaam zit. = het been dat links aan

Nadere informatie

juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping

juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping Naar de camping 1 We slapen in een tent. Dat zijn we zo gewend. tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Refrein: Dan gaan

Nadere informatie

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl Noach moest een ark gaan bouwen 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl 1 2 De ark van Noach Vouw een ( bruin) vel karton dubbel. Vouw de beide zijkanten 3 cm om. Plak deze plakstroken (A) tegen de

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Winterboek. Groep 3/4

Winterboek. Groep 3/4 Winterboek Groep 3/4 inhoud blz. Winter 3 1. Slaap 4 2. Glad 5 3. Geheime plekjes 6 4. Dikke jas 7 5. Dikke vacht 8 6. Vogels voeren 9 7. Broeden in de winter 10 8. Het land van de Eskimo 11 Werkblad winter

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

4 In de tekst staat: Dit is een recept voor een toetje. Weet jij wat een recept is? Kruis de goede zin aan.

4 In de tekst staat: Dit is een recept voor een toetje. Weet jij wat een recept is? Kruis de goede zin aan. Blok 2 LB 16-17 LES 1 MAAK EEN TOETJE Lees de tekst in het leesboek nog niet. 1 Kijk naar de plaatjes. Nu weet je al heel veel. 1 Hier staat hoe je een toetje maakt. Hier staat hoe je een pop maakt. 2

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

= als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig. = iemand die snel ergens bang van wordt.

= als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig. = iemand die snel ergens bang van wordt. Woordenlijst: Thema 3 Les 1 De angst Bedroefd De bangerik Opgewekt Oneerlijk Jaloers Eigenwijs Geduldig Nerveus Nors Ontevreden Dwars = als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig.

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

Feest. Herfst. Thema onderw erp. op (datum)

Feest. Herfst. Thema onderw erp. op (datum) WO schema niveau 1 en 2 Stbk 2014-2015 Thema onderw erp Feest kerndoel 6.2.1 Vertelt waarom er prullenbakken in een park of op straat staan 19.1.1 Gebruikt de begrippeneergisteren, overmorgen, nu,straks

Nadere informatie

= een soort bibberen, je lijf beweegt zachtjes. = als je tijdens het praten sommige letters of stukjes van woorden herhaalt.

= een soort bibberen, je lijf beweegt zachtjes. = als je tijdens het praten sommige letters of stukjes van woorden herhaalt. Woordenschat blok 5 gr5 Les 1 Trillen Stotteren De kaak Zich bezeren De kruin De navel Aanraken Opzwellen De jeuk Het letsel De knieholte = een soort bibberen, je lijf beweegt zachtjes. = als je tijdens

Nadere informatie

Woordenschat blok 05 gr4 Les1 Bedroefd: een ander woord voor verdrietig. De angst: als je angst voelt, ben je bang. De bangerik: iemand die snel

Woordenschat blok 05 gr4 Les1 Bedroefd: een ander woord voor verdrietig. De angst: als je angst voelt, ben je bang. De bangerik: iemand die snel Woordenschat blok 05 gr4 Les1 Bedroefd: een ander woord voor verdrietig. De angst: als je angst voelt, ben je bang. De bangerik: iemand die snel ergens bang van wordt. Dwars: iets doen wat net niet de

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

1. Start. Thema onderw erp. op (datum)

1. Start. Thema onderw erp. op (datum) WO schema niveau 1 en 2 Volg 2014-2015 Thema onderw erp 1. Start kerndoel 1.1.1 Vraagt uit zichzelf om een pleister of een andere medische handeling voor een medeleerling 1.1.2 Geeft bij ziekte aan waar

Nadere informatie

Verzamelen. Les 1. Verzamelen. Opdracht. Lesbrief groep 7 en 8. Van: Heb jij een verzameling? JA / NEE

Verzamelen. Les 1. Verzamelen. Opdracht. Lesbrief groep 7 en 8. Van: Heb jij een verzameling? JA / NEE Regionaal Historisch Centrum Eindhoven Postbus 191, 5600 AD Eindhoven www.rhc-eindhoven.nl Lesbrief groep 7 en 8 Verzamelen Van: Les 1 Verzamelen Heel veel mensen sparen iets. Als je iets spaart, dan krijg

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Boek van de week: 1; Kinderboerderij; Betty Sluyzer 2; Kinderboerderij/kijkdoosserie 3; Het grote voorleesboek van de Kinderboerderij 4; Boeken over

Nadere informatie

Letters, woorden, boeken

Letters, woorden, boeken Melkweg Lezen van Alfa B naar Alfa C Letters, woorden, boeken Participatie: De bibliotheek Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Colofon Melkweg: Letters, woorden, boeken, 2016 Dit boekje

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 4 jaar tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof Vogeltje, vogeltje - BVP Hint Music 2014

mei 2014 vanaf 4 jaar tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof Vogeltje, vogeltje  - BVP Hint Music 2014 mei 2014 vanaf 4 jaar Vogeltje, vogeltje tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof - Vogeltje, vogeltje 1 ben je gevallen? Boem, op je snavel, doet t ook pijn? waar is je mama? Waar is je mama? Waar zou

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

Marloes. een handdoek. 2.1 Met Ron naar school. naam: Kijk en vul in: groep: 1 De rat van Ron is nog wild. tam. Wie - wat waar

Marloes. een handdoek. 2.1 Met Ron naar school. naam: Kijk en vul in: groep: 1 De rat van Ron is nog wild. tam. Wie - wat waar 2.1 Met Ron naar school naam: Kijk en vul in: Wie - wat waar Op de schouder van Ron zit zijn rat. De rat heet Marloes. In zijn hand draagt Ron haar jong. Het jong heet Snuf. Op de grond staat de kooi van

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: Mijn huis

Auditieve oefeningen bij het thema: Mijn huis Auditieve oefeningen bij het thema: Mijn huis Boek van de week: 1; Een huis bouwen 2;De bouwvakker 3; Op de bouwplaats 4; Een hol voor mol Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat

Nadere informatie

Leesboekje de seizoenen

Leesboekje de seizoenen Leesboekje de seizoenen Leesboekje De Seizoenen Pagina 1 Dit is de winter. Dit is de sneeuw. Dit is de hagel. Dit is de ijzel. Dit is het ijs. Dit is het donker. Dit is het licht. Dit is de kat. Dit is

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand zgt.nl Wat heb je nodig? - De 2 bouwplaten - Schoenendoos (niet te klein) - Stiften of kleurkrijtjes - Schaar of prikpen - Lijm - Eventueel gekleurde vouwblaadjes De doos Knip de twee hoeken van de lange

Nadere informatie

Auditieve oefeningen thema het bos

Auditieve oefeningen thema het bos Auditieve oefeningen thema het bos Boek van de week: 1; In het bos 2; 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten Waarom denk je dat?

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1 branden Iets dat door vuur kapot en op gaat. de brandweer Een plek waar mensen werken die branden blussen. Ze dragen dikke pakken en rijden in rode brandweerauto

Nadere informatie

Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet. Hallo! Ik ben Oek.

Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet. Hallo! Ik ben Oek. Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet Hallo! Ik ben Oek. Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet Op deze kaarten kun je plaatjes vinden van mijn wereld. De wereld van Oek Welkom 1. - Hallo! -

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT Chinchilla ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere - je kan me wat - module 4 docere delectare movere je kan me wat ROCvA - educatie nt2taalmenu.nl - ROCvAmodule 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 je kan me wat nt2taalmenu.nl module 4 1 1 2 3

Nadere informatie

Wat heb je nodig? De doos

Wat heb je nodig? De doos zgt.nl Wat heb je nodig? - De 2 bouwplaten - Schoenendoos (niet te klein) - Stiften of kleurkrijtjes - Schaar of prikpen - Lijm - Eventueel gekleurde vouwblaadjes De doos Knip de twee hoeken van de lange

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Winterboek. Met filmpjes, werkblad en puzzels. Groep 3/4. uitgave januari 2013

Winterboek. Met filmpjes, werkblad en puzzels. Groep 3/4. uitgave januari 2013 Winterboek uitgave januari 2013 Met filmpjes, werkblad en puzzels Groep 3/4 inhoud blz. Winter 3 1. Slaap 4 2. Glad 5 3. Geheime plekjes 6 4. Dikke jas 7 5. Dikke vacht 8 6. Vogels voeren 9 7. Broeden

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid In Nederland staan 40 asielzoekerscentra (AZC's). Dat zijn plekken waar asielzoekers wonen. Asielzoekers zijn mensen die naar Nederland zijn gevlucht. Omdat er in hun eigen land oorlog is bijvoorbeeld,

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Early Adolescent Temperament Questionnaire Revised (kindversie) Original author: Ellis & Rothbart Translated by: Rothbart & Hartmann Date version:

Nadere informatie

Woordenschat les 8.1. Vervuilde grond?

Woordenschat les 8.1. Vervuilde grond? Woordenschat les 8.1 Vervuilde grond? Afgraven en de afgraving Afgraven is de grond of aarde weghalen door te graven. De afgraving is de plaats waar de grond wordt weggenomen. Boren We boren een gat in

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen.

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen. Genesis 2:18-20 0 Leeftijd: 4-8 jaar Wat heb je nodig? 0 Lied: Adam geeft de dieren namen 0 Estafette: touw en attributen, bijvoorbeeld: pionnen, emmers, tafel 0 Speel het spel in 2 groepen Spel 0 Adam

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou.

De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou. Les 1 Dikke pech De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou. wat is er aan de hand? dan gebeurt er zomaar iets. ik heb een lekke band ik hoor een heel erg harde klap. * ik zit

Nadere informatie

Brandweerman. 1 Brandweerman, brandweerman. Red die kat, als je kan. Zet je ladder neer en draag snel die kat omlaag.

Brandweerman. 1 Brandweerman, brandweerman. Red die kat, als je kan. Zet je ladder neer en draag snel die kat omlaag. vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof ouplet Brandweerman Intro D7 G man, Refrein brand -weer - man. Red die kat, Brand-weer Œ Œ Œ G Œ Ó als je kan. Zet je lad - der neer en draag snel

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

door Megan van den Berg

door Megan van den Berg door Megan van den Berg Ik houd m`n spreekbeurt over de dierenarts. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren hou en ik wil het later ook zelf worden. Spreekkamer Raar woord natuurlijk, spreekkamer.

Nadere informatie

1 De tekst gaat over de modderman. Waar denk jij aan bij modder? Kleur die vakjes. 2 De modderman is een verhaal. Hoe weet je dat? Kruis aan.

1 De tekst gaat over de modderman. Waar denk jij aan bij modder? Kleur die vakjes. 2 De modderman is een verhaal. Hoe weet je dat? Kruis aan. Blok 2 LB 16-17 LES 1 EEN KLODDER MODDER Lees de tekst in het leesboek nog niet. 1 De tekst gaat over de modderman. Waar denk jij aan bij modder? Kleur die vakjes. de aarde schoon glijden nat de blubber

Nadere informatie

De Weier Vissedijk 35c 7602 CP Almelo

De Weier Vissedijk 35c 7602 CP Almelo obs De Weier Vissedijk 35c 7602 CP Almelo tel. 0546-491218 fax. 0546-491245 Auditieve taaloefeningen bij het onderwerp: Klieder Klodder Klaar! 1. Auditieve Analyse: A: Eén en twee lettergrepen nazeggen.

Nadere informatie

5.1 De kaart van Nederland

5.1 De kaart van Nederland LB 0-5. De kaart van Nederland Wat betekent dit bord, denk je? Welke zin hoort bij welk woord? Trek lijnen. Een schaalstok...... geeft de vier windrichtingen op de kaart aan. Een legenda...... geeft aan

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

Schoolkrant Juli 2012

Schoolkrant Juli 2012 Schoolkrant Juli 2012 Van Dumont Tot mond Niels Finsenstraat 35 2035 CZ Haarlem Tel.: 023-5332017 E-mail: info@dumonthaarlem.nl HET THEMA IS DEZE KEER: DIEREN Dierenspelletjes In de vakantie heb je veel

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

begrijpend lezen werkboek

begrijpend lezen werkboek begrijpend lezen werkboek naam: groep: rik viert feest. hij is nu zes jaar. de bel gaat. rik rent naar de deur. wie is daar? roept rik. ik ben het, zegt een stem. rik hoort het al. het is opa. dag opa,

Nadere informatie

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Droppie in de Kwebben Hallo allemaal! Wat fijn dat jullie straks naar de Kwebben in Vught gaan! Mijn naam is Droppie en ik weet alles over water. Wist je dat water

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Teksten Peuterplein Liedjes bij cd Dirk Scheele

Teksten Peuterplein Liedjes bij cd Dirk Scheele Teksten Peuterplein Liedjes bij cd Dirk Scheele De bekende kinderliedjescomponist en zanger Dirk Scheele heeft speciaal voor Peuterplein 8 themaliedjes geschreven. De liedjes staan op de Peuterplein liedjes-cd.

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1

OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1 OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1 Basisleergang Nederlands voor anderstaligen Universiteit van Amsterdam, Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) Nicky Heijne Marten Hidma Karolien Kamma Vrije

Nadere informatie

Ik heb de zon zien zakken

Ik heb de zon zien zakken Ik heb de zon zien zakken Ik heb de zon zien zakken in de zee. Ik heb de zon zien zakken in de zee. Ik heb de zon zien zakken, de zon zien zakken, de zon zien zakken in de zee. Ik heb de zon zien zeeën

Nadere informatie

- je kan me wat - module 3. docere delectare movere. je kan me wat nt2taalmenu.nl module 3. tekeningen -

- je kan me wat - module 3. docere delectare movere. je kan me wat nt2taalmenu.nl module 3. tekeningen - - je kan me wat - module 3 docere delectare movere tekeningen - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 je kan me wat ROCvA nt2taalmenu.nl - educatie - ROCvA module 3 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

Kijk op YouTube spreekvaardigheid A1

Kijk op YouTube spreekvaardigheid A1 Kijk op YouTube spreekvaardigheid A1 Oefenexamen Ad Appel Spreekvaardigheid A1 10 vragen serie A 1. Hoe vaak doet u boodschappen? 2. Wanneer bent u geboren? 3. Wat drinkt u het liefst? 4. Wat vindt u van

Nadere informatie

dieren in de dierentuin

dieren in de dierentuin dieren in de groep 4-5 Geachte leerkracht, Dit lespakket ondersteunt u bij het voorbereiden van uw schoolreisje naar Burgers Zoo. Daarnaast kan het ook prima worden ingezet als u een thema over en of exotische

Nadere informatie

Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015

Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015 Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015 Ons eerste thema van het jaar is: Ik ben ziek. Het thema slaat goed aan omdat er in deze periode héél veel peuters ziek zijn. We beginnen met een boekje voorlezen:

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

16. En nu vakantie! Vakantie. Waar ga jij het liefst naar toe op vakantie? Schrijf dat op. Wat doe jij het liefste in de vakantie? Schrijf dat ook op.

16. En nu vakantie! Vakantie. Waar ga jij het liefst naar toe op vakantie? Schrijf dat op. Wat doe jij het liefste in de vakantie? Schrijf dat ook op. Les 1 16. En nu vakantie! 1 Waar ga jij het liefst naar toe op vakantie? Schrijf dat op. Wat doe jij het liefste in de vakantie? Schrijf dat ook op. Les 2 Les 2. 1. Leuk! We gaan kamperen Vul in de zinnen

Nadere informatie

1b nr. 1 Wie of wat?

1b nr. 1 Wie of wat? OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

De Man van de Toekomst Module Theater Groep 7-8

De Man van de Toekomst Module Theater Groep 7-8 De Man van de Toekomst Module Theater Groep 7-8 Teksten: Stella van Lieshout Illustraties: Tjarko van der Pol ABC Cultuur is een initiatief van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk www.abccultuur.nl De

Nadere informatie