ARTISTIEK PROJECT OPTIE TEKENKUNST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ARTISTIEK PROJECT OPTIE TEKENKUNST"

Transcriptie

1 RUDI BETTENS ARTISTIEK PROJECT OPTIE TEKENKUNST layout & docent Rainier Boidin 2de specialisatiegraad Van kantlijnen, agenda s, papieren bureaubladen tot tekenpapier, van mentale afleiding tijdens mijn de lessen op humaniora en universiteit tot bewust en doelgericht tekenen. En alles er tussen in. Naast fotografie is tekenen mijn visuele uitlaatklep, een vorm van ontspanning, die me tegelijk genoeg mentale uitdaging biedt om mijn rusteloze geest op een constructieve manier te voeden. Het is ook een van de weinige zaken die waar ik mij vrij lang op kan concentreren als ADHD er, net vanwege de veelzijdigheid van de tekenkunst. Tekenen zorgt voor rust in de storm in mijn hoofd, geeft structuur aan de maalstroom. Het laat ook gemakkelijk toe vooral onderweg te blijven, te leren, te ontdekken en te doen, waarbij ik mij nooit zorgen maak om het te bereiken doel. Het pad er naar toe is voor mij het doel an sich, het doel enkel een uitvlucht om het pad op te gaan en daarom ook geregeld wisselend. De enige reden van het hebben van een plan, is dat het onmogelijk is van af te wijken zonder.

2 artistiek project Methodiek Paarden waren een nieuw terrein, dus was de aanvang een studie naar de vorm en de dynamiek van het dier, de essentie van het dier te vatten in lijnen zodat het ook zo herkenbaar wordt op de tekening. Mijn keuze viel, na eerste paar passen via gevonden afbeeldingen om zelf op paarden te gaan fotograferen, close-ups te maken van verschillende onderdelen om zo de vorm en dieptewerking beter te begrijpen om deze te vatten in vlakken of lijnen om tot een betere dieptewerking te komen. De ontmoetingen met de paarden in de wei leverden ook heel wat beeldmateriaal op zich vaak unieke invalshoeken opleverde, waar ik gebruik van maakte. Als laatste stap is er de vraag: hoeveel kan ik weg laten, zonder de waarde paard te verliezen om zo openheid in de vorm de creîren. Het gebruik van eigen foto s met een hoge resolutie lieten ook toe om deze in photoshop te laden en mij ook daardoor te laten inspireren. In de loop van het project begon ook meer de aandacht te groeien voor de structuren die gebruikt werden in de opbouw en de mogelijkheid ook deze een plaats te gunnen in het geheel.

3 artistiek project Rik Poot Referentiekader Rik Poot en vooral zijn werk op het Heldenplein George Stubbs ( ): diens werk Anatomy of the Horse. website: George Stubbs Elena Kuznetsova website Elena Kuznetsova Goede basis voor verhoudingsgewijs paarden te tekenen. Piet Klaasse Leonardo da Vinci: de schetsen voor zijn nooit gerealiseerd paard. Piet Klaasse: de paarden. Lijnen die de beweging aangeven. Lijnen die de vorm, volume, stroomlijn volgen van het dier. Paarden stap voor stap, Lee J. Ames, uitgeverij Deltas. Leonardo Vinci

4 15cm x 21cm - houtskool 30cm x 21cm - inkt

5 30cm x 21cm - inkt

6 30cm x 21cm - inkt - bister

7 30cm x 42 cm - inkt

8 30cm x 42 cm - houtskool

9 tekenkunst stedelijke academie Jan Portaels 30cm - Vilvoorde x 42 cm - inkt

10

11 30cm x 21 cm - inkt

12 tekenkunst stedelijke academie 30cm Jan Portaels x 42 cm -- Vilvoorde potlood

13 tekenkunst stedelijke academie 30cm Jan Portaels x 42 cm -- Vilvoorde potlood