Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 3 [1]

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 3 [1]"

Transcriptie

1 Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden ( Home > Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 3 Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 3 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/13/ :39 Tags:reizen [3] magdeburg [4] Woensdag 2 mei 2012 (ochtend) Op woensdag heb ik de eerste van de drie grote steden in het Oosten van Duitsland bezocht, die ik deze vakantie wilde zien. Op donderdag stond Dresden op het programma en op vrijdag Leipzig. Maagdenburg is de hoofdstad van de provincie Saksen-Anhalt en heeft rond de inwoners. Vanuit Berlijn is Magdeburg in ongeveer anderhalf uur te bereiken met de trein. Ook hiervoor geldt weer, dat op tijd een kaartje kopen, veel geld kan besparen. Dan is het mogelijk om al voor 38 euro op en neer naar Magdeburg te gaan vanuit Berlijn.

2 Na om tien voor half acht vertrokken te zijn uit Berlijn kwam in om precies 9 uur aan op het Centraal Station in het midden van Magdeburg. Dit treinstation ligt aan de rand van de oude stad van Magdeburg. Het gedeelte dat toeristisch gezien het meest interessant is en waar allerlei oude gebouwen te zien zijn.

3 Op de oude Markt van Magdeburg, die deze ochtend ook vol stond met marktkramen staat een beeld van de "Ruiter van Magdeburg". Het beeld dat op de markt staat is een kopie van het originele beeld, dat inmiddels in een museum in Magdeburg staat. Er wordt vanuit gegaan dat dit beeld Otto de Grote voorstelt, bij zijn aankomst in Magdeburg. Een klein stukje verder staat een gedenkteken voor Otto von Guericke. Hij was van 1646 tot 1681 burgemeester van de stad Magdeburg en de uitvinder van de vacuumpomp. Beroemd is het geworden van zijn experiment met de Magdeburger halve bollen.

4 De eerste kerk, die ik deze dag in Magdeburg bezocht heb, was de Johanniskirche. Net als veel andere kerken is ook deze kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. In de tijd van de DDR maar vooral daarna is de kerk volledig gerestaureerd en ziet er nu weer goed uit. Net als de andere kerken in Magdegburg gaat het hier om een protestantse kerk. Dat is aan het interieur, dat sober is, zeer goed te zien. Dit in vergelijking met de katholieke kerken, die altijd een heel uitbundig interieur hebben. In de Johanniskerk stonden op enkele plaatsen beelden opgesteld. Het was ook mogelijk om de toren van de Johanniskerk te beklimmen. Boven op deze toren kreeg je een prachtig uitzicht van de stad Magdeburg. Op deze manier was ook goed te zien, hoe in de tijd van de DDR allerlei flatgebouwen vrij lukraak in de stad zijn weggezet. Vanwege het mooie weer, reikte het uitzicht deze dag erg ver.

5 Vlak in de buurt van de Johanniskerk staat de Wallonerkirche. Dit is een van de drie historische kerken in Magdeburg, die nog echt als kerk in gebruik is. Net als de andere kerken was ook deze kerk vrij toegankelijk. Qua materiaalgebruik maakte deze kerk op mij een oudere indruk dan de Johanniskirche. In de kerk is een groot kerkorgel aanwezig waar net op gespeeld werd, toen ik binnen was. In deze kerk was het overigens net als in de andere kerken erg rustig. Een hele verandering ten opzichte van altijd drukke Berlijn waar ik de afgelopen twee dagen allerlei dingen heb gezien.

6 Ook beschikte de kerk over mooie gebrandschilderde ramen. Net als in de Johanniskerk was de aankleding van binnen sober. De Pfarrkirche St. Petri ( [5]) ligt weer dicht in de buurt van de Wallonerkirche. In tegenstelling tot de andere bezochte kerken is dit een katholieke kerk. Ook deze kerk is in de oorlog zwaar beschadigd en later gerestaureerd.

7 In de kerk waren nog enkele zaken te zien die de oorlog blijkbaar overleefd hadden. Voor een katholieke kerk vond ik de aankleding erg sober. Woensdag 2 mei 2012 (middag) Na het bezoeken van deze laatste kerk was de ochtend inmiddels ver ten einde. Hierna ben ik teruggelopen naar het oude centrum van Magdeburg om daar op de Markt wat te eten. De rest van de dag heb ik de andere helft van het centrum van Magdeburg bezocht.

8 Een van de gebouwen die hier te vinden is, is de "Gruene Zitadelle" ( [6]) van de Oostenrijkse kunstenaar Friedrich Hundertwasser. Het is het laatste gebouw dat hij ontworpen heeft. In 2005 is dit gebouw opgeleverd. Hoewel de kleur van het gebouw van de buitenkant gezien roze is, komt de naam van het dak van dit gebouw, dat helemaal bedekt is met gras. Hierna ben ik doorgelopen naar het Klooster "Unser Lieben Frauen". ( [7]) Dit klooster is tegenwoordig een kunstmuseum. Het is het oudste gebouw dat nog in Magdeburg aanwezig is. In de verschillende delen van het gebouw zijn allerlei zaken op kunstgebied te zien.

9 In het oude gedeelte, dat echt nog de uitstraling van een kerk/klooster had, waren vooral allerlei religieuze zaken te zien. Een van de ruimtes in het oude gedeelte heeft vroeger als kerk dienst gedaan en was nog steeds zo herkenbaar. In een nieuw, later aangebouwd gedeelte, was vooral moderne kunst te zien. Een van de kunstwerken was een installatie die bestond uit de letters DDR. In de R is het been van iemand te zien, die van plan is om weg te lopen. Hoewel er bij de kunstwerken geen uitleg stond, is dit volgens mij op te vatten als het verlangen van de burgers van de DDR naar vrijheid.

10 In het bovenste gedeelte van de nieuwbouw was op dat moment een overzichtstentoonsteling van het werk van Christiane Moebus. Een Duitse beeldhouwster en objectkunstenares. In totaal 31 objecten waren hier te zien. Een van de 31 objecten betrof een tweetal geprepareerde zwanen. Er waren allerlei soorten objecten te zien. Een ander object was een landkaart van de Verenigde Staten waarop postkaarten geplakt waren. De postkaarten waren geplakt op de plaats waar ze op de post gedaan waren en afgestempeld waren. De oorsprong van dit kunstwerk lag in de tijd dat de kunstenares heeft doorgebracht in de Verenigde Staten. Het klooster beschikte ook over een kleine maar mooie binnentuin, die te zien was vanuit de verschillende ruimtes van het gebouw.

11 In de crypte onderin het gebouw was nog een verzameling van allerlei soorten heiligenbeelden te zien. Hierna had ik nog precies genoeg tijd om een bezoek te brengen aan de Dom van Magdeburg. Op weg hierna kwam ik nog langs een beeld van Ludwig Engelhardt uit 1961, dat een lezende arbeider voorstelt. Engelhardt is een kunstenaar die op verschillende plaatsen in het Oosten van Duitsland socialistische kunst heeft gemaakt. De Dom van Magdeburg is een van de oudste gotische bouwwerken in Magdeburg. Tegenwoordig wordt de Dom gebruikt door de Evangelische kerk maar van oorsprong is het een katholieke kerk. De huidige kerk is tussen 1200 en 1520 gebouwd.

12 Ondanks dat de kerk nu in gebruik is bij de protestanten, was de Dom duidelijk uitbundiger aangekleed. Door het gebruik van vooral witte en grijze stenen kreeg het geheel wel een vrij rustige en weinig drukke uitstraling. In het voorste deel van de kerk stond het Catharina altaar uit In de gehele kerk waren er overal zaken uit het verleden van deze kerk te zien. Alles was in goede staat.

13 Wat verder doorlopend kom je dan uit bij het kruisaltaar. Dit zie je als je onder de bogen in de bovenstaande foto doorloopt. Bij dit kruisaltaar staat ook de sarcofaag van Otto de Grote, die overleden is in het jaar 973. In de kerk waren ook zaken uit modernere jaren te zien. Een voorbeeld is een kunstwerk van uit hout uit 1929 van Ernst Barlach ter nagedachtenis aan de mensen die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn overleden.

14 De Dom van Magdeburg heeft ook een binnentuin, die aan de ene kant omsloten wordt door een soort galerij en aan de andere kant door de kant zelf. Op deze dag heb ik nog een mooi schaalmodel van de Dom van Magdeburg kunnen kopen, dat nu thuis bij mij in de voorkamer staat als een aandenken aan dit bezoek. Rond een uur of vijf had ik alles wat ik wilde zien gezien op een uitzondering na. Dit betrof het kultuurhistorische museum. Toen ik hier aankwam ging dit binnen een uur dicht. Daardoor ben ik toen bij de Dom van Magdeburg uitgekomen. 's Avonds kon ik met een rechtstreekse trein terug naar Berlijn. Rond een uur of zes ben ik met de stoptrein vertrokken richting Stendal. Dit is een reis van ongeveer een uurtje door allerlei kleine dorpjes in het Oosten van Duitsland. Deze stoptrein stopte letterlijk op elk klein station. In Stendal moest ik nog ongeveer anderhalf uur wachten op de trein naar Berlijn. Als je op tijd kaartjes koopt, zijn deze voor gereserveerde treinen altijd erg goedkoop. Ze hebben wel als nadeel dat je minder flexibel bent in reizen en echt één bepaalde trein moet hebben. Ik heb nog wat rondgelopen in de buurt van het station. Daar waren nog aanplakbiljetten te zien van de 1 mei viering die ook in Stendal heeft plaatsgevonden. Inclusief een toespraak van de plaatselijke burgemeester. Rond half negen ben ik met de

15 trein richting Berlijn vertrokken om daar rond tien voor half tien weer aan te komen. Gebouwd met Drupal Bron-URL: Links [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 6 [1]

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 6 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2012 Deel 6 Reisverslag Berlijn 2012 Deel 6 [1] Door wjvanderzanden[2]op zo, 10/21/2012-23:17 Tags:reizen

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 3 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 3 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 3 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 3 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-16:38 Tags:reizen

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2015 Deel 7 [1]

Reisverslag Berlijn 2015 Deel 7 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2015 Deel 7 Reisverslag Berlijn 2015 Deel 7 [1] Door wjvanderzanden[2]op zo, 07/26/2015-13:43 Tags:reizen

Nadere informatie

Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 4 [1]

Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 4 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 4 Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 4 [1] Door wjvanderzanden [2] op vr, 07/13/2012-22:25

Nadere informatie

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1]

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 4 (30 april 2016) [1]

Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 4 (30 april 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 4 (30 april 2016) Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 4 (30 april 2016) [1] Door

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 6 (2 mei 2016) [1]

Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 6 (2 mei 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 6 (2 mei 2016) Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 6 (2 mei 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 5 [1]

Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 5 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 5 Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 5 [1] Door wjvanderzanden [2] op zo, 07/15/2012-18:18

Nadere informatie

Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) [1]

Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Reisverslag Liechtenstein 2016 Deel 5 (31 juli 2016) [1]

Reisverslag Liechtenstein 2016 Deel 5 (31 juli 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Liechtenstein 2016 Deel 5 (31 juli 2016) Reisverslag Liechtenstein 2016 Deel 5 (31 juli 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 [1] Door wjvanderzanden[2]op za, 07/25/2015-17:50 Tags:reizen

Nadere informatie

Reisverslag Innsbruck 2016 Deel 3 (30 juli 2016) [1]

Reisverslag Innsbruck 2016 Deel 3 (30 juli 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Innsbruck 2016 Deel 3 (30 juli 2016) Reisverslag Innsbruck 2016 Deel 3 (30 juli 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Reisverslag Stuttgart 2016 Deel 8 (3 augustus 2016) [1]

Reisverslag Stuttgart 2016 Deel 8 (3 augustus 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Stuttgart 2016 Deel 8 (3 augustus 2016) Reisverslag Stuttgart 2016 Deel 8 (3 augustus 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 3 (2 oktober 2016) [1]

Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 3 (2 oktober 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 3 (2 oktober 2016) Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 3 (2 oktober 2016) [1] Door

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1]

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden [2] op za, 10/20/2012-22:50 Tags:

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 2 (1 oktober 2016) [1]

Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 2 (1 oktober 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 2 (1 oktober 2016) Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 2 (1 oktober 2016) [1] Door

Nadere informatie

Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 4[1]

Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 4[1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 4 Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 4[1] Door wjvanderzanden[2]op do, 08/06/2015-21:24 Tags:reizen

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 4 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 4 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 4 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 4 [1] Door wjvanderzanden[2]op za, 07/25/2015-12:47 Tags:reizen

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 5 (1 mei 2016) [1]

Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 5 (1 mei 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 5 (1 mei 2016) Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 5 (1 mei 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

De Geschiedenis Op 28 Oktober in 1237 werd een nederzetting gesticht met de naam Berlijn in het toen genaamde Pruisen. Op dezelfde datum werd ook in de buurt Cölin opgericht. In 1307 werden deze nederzettingen

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

Er is post! LES 1. gemeente Hengelo

Er is post! LES 1. gemeente Hengelo LS 1 Opdracht 1 Je juf of meester leest je een verhaal voor. Het gaat over reizen met de postkoets. Aan het einde van het verhaal stelt je juf of meester een aantal vragen over het verhaal. Foto uit 1870,

Nadere informatie

Redengevende omschrijving

Redengevende omschrijving R.K. Johannes de Doper kerk, Markt Standdaarbuiten Kenmerken Adres Markt 25 Postcode/plaats 4758 BL Standdaarbuiten Huidige functie kerk Oorspronkelijke functie kerk Bouwjaar 1924 MIP-code Redengevende

Nadere informatie

CKV op de TooropMavo

CKV op de TooropMavo CKV op de TooropMavo Beste leerling, CKV is de afkorting die staat voor Culturele Kunstzinnige Vorming. Jaren geleden heeft de overheid besloten dat je ook op het gebied van cultuur en kunst gevormd moet

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

STADSWANDELING ZUTPHEN

STADSWANDELING ZUTPHEN STADSWANDELING ZUTPHEN ROUTE 5 km 20 17 Deze route laat u de hoogtepunten van de oude Hanzestad Zutphen zien. Zutphen is een van de oudste steden van Nederland, en is al 1700 jaar bewoond. In Zutphen is

Nadere informatie

Modern gebouw in 2 bouwlagen met steen en glas Midden in het dorp Midden in het dorp Midden in het dorp Nabij de rivier de Aa, in een woonwijk

Modern gebouw in 2 bouwlagen met steen en glas Midden in het dorp Midden in het dorp Midden in het dorp Nabij de rivier de Aa, in een woonwijk Vraag Synagoge Hervormde kerk H. Lambertuskerk Moskee BUITENKANT GEBOUW DE EERSTE INDRUK 1 Waardoor valt het gebouw op? 2 Staat het gebouw midden in het dorp / de stad? 3 Bij welk geloof denk je dat het

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis.

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Ontwerpen Geschiedenis In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. 1.

Nadere informatie

Les 2 Het huis van God in onze tijd

Les 2 Het huis van God in onze tijd Les 2 Het huis van God in onze tijd Intro Het huis van God noemen we in onze tijd de kerk. We spreken over de kerk met een kleine k en over de Kerk met een grote K. Met de kerk bedoelen we het stenen gebouw,

Nadere informatie

In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond.

In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond. Naam: Klas: Fotozoektocht Opdracht In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond. In deze werkbladen vind je vragen en fotofragmenten. Ook heb je een los blad gekregen

Nadere informatie

Duitsland is ook maar een ratjetoe

Duitsland is ook maar een ratjetoe 1 van 6 30/09/2015 15:12 Home (/plus) Duitsland (http://www.standaard.be/plus/tag/duitsland) OPINIE PAUL SCHEFFER GAAT WEL HEEL KORT DOOR DE BOCHT Duitsland is ook maar een ratjetoe 29 SEPTEMBER 2015 Els

Nadere informatie

Barcelona. Barcelona. Montjuïc

Barcelona. Barcelona. Montjuïc Montjuïc De Montjuïc is een heuvel gelegen in de buurt van het centrum van. De heuvel, waarop zowel een wereldtentoonstelling als de Olympische Spelen gehouden werden, heeft een heel aantal bezienswaardigheden

Nadere informatie

BERLIJN. Vlak daarbij is er het Europa-Center waarvan de bouw in 1963 begon en veel winkels en restaurants bevat.

BERLIJN. Vlak daarbij is er het Europa-Center waarvan de bouw in 1963 begon en veel winkels en restaurants bevat. BERLIJN Toen ik student was ben ik in 1963 voor het eerst in Berlijn geweest. Er was nog geen muur maar om naar Oost-Berlijn te gaan moest je langs de Vopo s die het geweer op de mensen hielden. Geen prettig

Nadere informatie

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014 Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober 2014 Maandag 29 september 2014 We hadden om 8 uur afgesproken op Schiphol in vertrek hal 1. Eenmaal verzameld moesten we ons inchecken. Nadat we ingecheckt waren

Nadere informatie

Maandag 19 februari 2007

Maandag 19 februari 2007 Maandag 19 februari 2007 - Sjoerd - Matthijs - Robin - Dennis - Ramon Met z n allen naar de Plompe Toren Openingstijden voor bezichtiging. Dagelijks van 10.00 17.00 uur Burghsluis Burghsluis ligt aan de

Nadere informatie

DDW. Verslag Dutch Design Week. Michel Janse

DDW. Verslag Dutch Design Week. Michel Janse DDW Verslag Dutch Design Week Michel Janse Inleiding In de herfstvakantie was het mogelijk om met de klas naar de Dutch Design Week. In deze week zijn vele tentoonstellingen beschikbaar op verschillende

Nadere informatie

Naam: Klas: a. Wat denk je betekent het begrip verticalisme in de architectuur?

Naam: Klas: a. Wat denk je betekent het begrip verticalisme in de architectuur? Naam: Klas: De Dom van Keulen Je bevindt je op het plein voor de Dom van Keulen. Best indrukwekkend, toch? Niet alleen de torens van deze kathedraal horen bij de hoogste kerktorens wereldwijd. De kerk

Nadere informatie

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart.

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Via de Nederlandse Genealogische Vereniging, afd. Kennemerland zijn we in de gelegenheid gesteld om een rondleiding in de Sint Bavo Basiliek bij te

Nadere informatie

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's Route 6 60 Vallis 61 Prachtige gebouwen en panorama's In Vaals en Lemiers getuigen monumentale gebouwen van een bewogen verleden. De groene heuvels in de omgeving bieden allerlei fascinerende vergezichten.

Nadere informatie

Zondag 4 februari 2018

Zondag 4 februari 2018 Zondag 4 februari 2018 Zondagochtend moesten we vroeg op want we moesten zeven uur op Schiphol zijn. Daar verzamelden we, 10 leerlingen en 3 docenten. Nadat we er allemaal waren gingen we inchecken en

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

Alle belangrijke informatie over het nieuwe schooljaar en de introductie kunt u vinden op onze website! NEEM OOK EEN KIJKJE OP

Alle belangrijke informatie over het nieuwe schooljaar en de introductie kunt u vinden op onze website! NEEM OOK EEN KIJKJE OP s 06-07-2018 uitgave 18 Meteen naar de website? Klik hier: Kunt u niet wachten om alle agenda-activiteiten te bekijken, klik dan op de link om het jaarrooster van locatie Leuvensbroek of het jaarrooster

Nadere informatie

Reisverslag ICHO 2015 Azerbeidzjan

Reisverslag ICHO 2015 Azerbeidzjan Reisverslag ICHO 2015 Azerbeidzjan Maandag 20 juli Daar stonden we dan s morgensvroeg op de luchthaven van Zaventem. Na enkele weken van spanning, was het eindelijk zo ver. We maakten kennis met de Waalse

Nadere informatie

Reisverslag Pisa 2012

Reisverslag Pisa 2012 Reisverslag Pisa 2012 Door: Anne Marte Gardenier, vw5c DAG 1: om 10.40 kwamen we aan in het regenachtige Pisa. Het was gelijk weer erg gezellig met mijn italiaan. Het klikte ook goed met haar ouders. Daarna

Nadere informatie

Schönes Wochenende 2019

Schönes Wochenende 2019 Schönes Wochenende 2019 Donderdag 17 oktober t/m maandag 21 oktober De langste tramlijn van Duitsland: van Bielefeld naar Frankfurt (Oder) De Schönes Wochenende excursie is een jaarlijks terugkerende reis

Nadere informatie

Reis Erasmus+ naar Roemenië: 8 t/m 12 oktober 2016.

Reis Erasmus+ naar Roemenië: 8 t/m 12 oktober 2016. Reis Erasmus+ naar Roemenië: 8 t/m 12 oktober 2016. Deelnemers: José Boenders, Niek Kroep, Laura Kuipers, Christel Monnink en Ans Pol. Na een vroege treinreis op zaterdag 8 oktober jl. kwamen we in de

Nadere informatie

De val van de Berlijnse muur

De val van de Berlijnse muur Thema: Van A tot Z Geschiedenis Tijd van televisie en computer Koude oorlog Moeilijkheid: *** Tijdsduur: ** Juf Nelly De val van de Berlijnse muur Doel: Na deze opdracht weet je waarom de Berlijnse muur

Nadere informatie

paspoort/id-kaart zakgeld goede schoenen om te wandelen reserveschoenen regenjas indien nodig: knuffel of kussen

paspoort/id-kaart zakgeld goede schoenen om te wandelen reserveschoenen regenjas indien nodig: knuffel of kussen paspoort/id-kaart zakgeld goede schoenen om te wandelen reserveschoenen regenjas indien nodig: knuffel of kussen maandag, 25 maart verzamelen op school vertrekken met de bus aankomst meeting point Berlijn

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk Informatiekaart St. Janskerk St. Janskerk De spits van deze lange slanke toren staat al eeuwen scheef. Hoe dat komt weten we niet, maar het zal tot in lengte van dagen wel zo blijven. De toren heeft niet

Nadere informatie

Proeven Praten Plezier

Proeven Praten Plezier Dinsdag 23 juni 2015 16.00-20.00 uur Cultureel Kwartier Museum Gouda Museumtuin Achter de Kerk Dé Goudse Netwerkbijeenkomst Proeven Praten Plezier Welkom in Gouda U bent uitgenodigd door een Goudse ondernemer

Nadere informatie

Openbaar vervoer. met de Bus

Openbaar vervoer. met de Bus Openbaar vervoer De openbaar vervoer voorzieningen van de Sächsische Schweiz zijn bijzonder goed te noemen. Het is niet alleen milieu vriendelijk maar ook een ontspannen wijze van reizen. Geniet van de

Nadere informatie

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking -

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking - Pagina 1 Groep 8 Colofon China - De geschiedenis en cultuur van Peking - Leerling - informatie Inleiding In deze les gaan wij het hebben over de Chinese stad Peking. We kijken met elkaar naar een stukje

Nadere informatie

Aanbod: Jacht / Landhuis in Uhlstädt/Weißen

Aanbod: Jacht / Landhuis in Uhlstädt/Weißen Aanbod: Jacht / Landhuis in 07407 Uhlstädt/Weißen Beschrijving Het aangeboden object is een uniek, mooi, jachthuis in een schilderachtige omgeving net over de vallei van de Saale. Het object is gebouwd

Nadere informatie

Lüneburger Heide 8 dagen

Lüneburger Heide 8 dagen Lüneburger Heide 8 dagen individuele fietsreis vanaf 590 Tussen Heide en Hanze Lüneburg - tien tegen één dat u niet eerder van die plaats gehoord had. Lüneburg gaf zijn naam aan de Lüneburger Heide, een

Nadere informatie

Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg

Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg Main-Radweg Actief genieten op de fietsroute langs de Main Algemeen: 7 dagen waarvan ook 7 dagen fietsen. Lengte volledige fietstocht: ongeveer 340km Overnachtingen:

Nadere informatie

bericht Belangrijke data: Tweede Wereldoorlog project stukjes geschreven door leerlingen uit groep 7

bericht Belangrijke data: Tweede Wereldoorlog project stukjes geschreven door leerlingen uit groep 7 bericht Info : 30 Jaargang 14 : 08-04-2016 Redactie : Monique Bos E-mail redactie : m.bos@westerwijs.nl Belangrijke data: 16 april Oud papier groep 4a 20 april Spelsportdag groep 3 en 4 in sporthal Quicksilver

Nadere informatie

LEEUWENBEKSTRAAT 5 ALKMAAR 229.000 k.k. www.leeuwenbekstraat5.nl Leeuwenbekstraat 5, Alkmaar Wonen in 1 van Alkmaars leukste en nog betaalbare wijken, dat kan in de Bergerhof. De Bergerhof is gelegen achter

Nadere informatie

17 december 2018, 08:45 (CET) Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw

17 december 2018, 08:45 (CET) Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw 17 december 2018, 08:45 (CET) Laatste kans Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw (collectiezalen open t/m 13 januari) (tentoonstellingsvleugel open t/m 26 mei) Bezoekers die nog

Nadere informatie

Zuiderkerk Groningen. Groningen adres Stationsstraat 12 kerkgemeenschap gereformeerd gebouwd 1901 architect. plaats

Zuiderkerk Groningen. Groningen adres Stationsstraat 12 kerkgemeenschap gereformeerd gebouwd 1901 architect. plaats Zuiderkerk Groningen plaats Groningen adres Stationsstraat 12 kerkgemeenschap gereformeerd gebouwd 1901 architect Tjeerd Kuipers verbouwd 1985 architect Sijpkes en Oving, Groningen eigenaar 25 aantal wooneenheden

Nadere informatie

Winnaars Deutscholympiade 2008 naar Berlijn

Winnaars Deutscholympiade 2008 naar Berlijn Winnaars Deutscholympiade 2008 naar Berlijn Lucy van der Windt (Stanislascollege, Delft), Jeroen Bosch (PiusX-college, Almelo) en Gerwin Hoekstra (Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen), de winnaars van

Nadere informatie

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN Deel 2, Sint Pieter In mei 2004 heeft ondergetekende met echtgenote, zus en zwager enorm van een fijne vakantie van vier weken Italië genoten. Van deze reis heb ik een

Nadere informatie

25 jaar contact Hazerswoude-Filpisu-Mare.

25 jaar contact Hazerswoude-Filpisu-Mare. 25 jaar contact Hazerswoude-Filpisu-Mare. Bezoek Filpisu-Mare en 4 daagse Rondreis Roemenië Van Donderag 21 Juni 2018 tot Zaterdag 30 juni Dag1 : donderdag 21 juni Deze dag vertrekken per vliegtuig vanaf

Nadere informatie

Foto 1: krotten langs de wegen. Foto 3: Wat een drukte op de straten. Foto 4: Kraampjes en straatverkopers langs de wegen

Foto 1: krotten langs de wegen. Foto 3: Wat een drukte op de straten. Foto 4: Kraampjes en straatverkopers langs de wegen Dag 1: Lange reis en eerste indrukken Nadat we afscheid hadden genomen van onze familie en vrienden stapten we in het vliegtuig op Schiphol naar Mumbai. Donderdag 12 februari 's ochtends om 07.00 kwamen

Nadere informatie

RIU Hotels & Resorts Persafdeling

RIU Hotels & Resorts Persafdeling RIU Hotels & Resorts Persafdeling RIU reikt tot de hemel van Madrid Madrid, 12 augustus 2019 De hotelketen opent het Riu Plaza España, het eerste hotel in de Spaanse hoofdstad en het eerste Riu Plaza stadshotel

Nadere informatie

ROEMENIË TIRGU MURES. Periode: 13 april - 26 april juni 12 juli2014 Leeftijd: 18+

ROEMENIË TIRGU MURES. Periode: 13 april - 26 april juni 12 juli2014 Leeftijd: 18+ ROEMENIË TIRGU MURES Periode: 13 april - 26 april 2014 29 juni 12 juli2014 Leeftijd: 18+ Duitsland Tirgu Mures Klus mee aan het studentenverblijf en kas van de University of Natural Resources Periode:

Nadere informatie

Door Magryt Alberts & Veerle Beeuwsaert Y3TK

Door Magryt Alberts & Veerle Beeuwsaert Y3TK Door Magryt Alberts & Veerle Beeuwsaert Y3TK 1. Hoofdstuk 1 tour operator & reisbureau 2. Hoofdstuk 2 citytrip Groningen 3. Doelgroep 4. Omschrijving stad 5. Bezienswaardigheden 6. Bed & Breakfast 7. Programma

Nadere informatie

Op de sokkels staan er dingen uit de bijbel. Er staan buiten 236 beelden.

Op de sokkels staan er dingen uit de bijbel. Er staan buiten 236 beelden. STADHUIS: Aan het stadhuis hangen veel vlagen van landen en aan de binnenkant hangen de vlaggen van alle deelgemeentes van Leuven. De Leuven naars waren naar Brussel gegaan. Ze zagen een groot stadhuis.

Nadere informatie

DAGTOCHTEN MOBIEL ERFGOED met de SVA in de HERFSTVAKANTIE 2015

DAGTOCHTEN MOBIEL ERFGOED met de SVA in de HERFSTVAKANTIE 2015 BELEEF het MOBIEL ERFGOED in 2015 voor Volwassenen en voor Kinderen PRIJS 39 INCL. TREIN PRIJS 19 INCL. TREIN Samen met de SPOORDEELWINKEL van NS zorgen wij als STICHTING VETERAAN AUTOBUSSEN voor een aantal

Nadere informatie

André Volten Utopia. speurtocht jaar

André Volten Utopia. speurtocht jaar André Volten speurtocht 8-12 jaar Hallo...! (schrijf hier jouw naam) Jij bent... jaar. Welkom bij André Volten, in museum Beelden aan Zee André Volten begon ooit als schilder maar werd beeldhouwer. Hij

Nadere informatie

Kastelen, burchten, landhuizen

Kastelen, burchten, landhuizen Kastelen, burchten, landhuizen Kasteel Cappenberg in Selm Het architectonische juweeltje van het district staat in het noorden: het kasteel Cappenberg werd in 1122 door de graven Gottfried en Otto von

Nadere informatie

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772 Informatiekaart Broederenkerk Broederenkerk De Broederenkerk is een van de drie grote kerken in de binnenstad van Zutphen. De toren van de kerk bevat een klok die elke avond om tien voor tien wordt geluid

Nadere informatie

Gezondheidsrichtlijnen (door stagiaire meester Marijn) Aankondiging modeshow

Gezondheidsrichtlijnen (door stagiaire meester Marijn) Aankondiging modeshow In dit nummer - stadswandeling groep 7 - gevraagd: drogisterij artikelen - Noordelijke tandenpoetsweek - Pasen eitje-tik - inspectiebezoek 9 mei a.s. - sprekers in de klas - bericht van de OR: Avondvierdaagse

Nadere informatie

Westergracht 3 - St Bavo school

Westergracht 3 - St Bavo school Westergracht 3 - St Bavo school wijk: Leidsebuurt Soort : Gevelsteen (herdenkingssteen/plaquette) Naam : ALS DE SCHOOL KON SPREKEN Architect : J. W. Kanter? Bouwstijl : - Perceel : Indifferent Ontwerp

Nadere informatie

BIJLAGE 2 LESBRIEF BEZOEK DE KERK!

BIJLAGE 2 LESBRIEF BEZOEK DE KERK! EDE VROEGER EN NU Erfgoedleerlijn Ede BIJLAGE 2 LESBRIEF BEZOEK DE KERK! voor groep 5 t/m 8 EDE VROEGER EN NU Erfgoedleerlijn Ede MONUMENTEN bezoek de kerk Lesbrief Tijdens je bezoek aan de kerk onderzoek

Nadere informatie

- 1 - Afb. 1. Kathedraal St. Pierre in Beauvais. Foto: Bony 1983, p. 294.

- 1 - Afb. 1. Kathedraal St. Pierre in Beauvais. Foto: Bony 1983, p. 294. Een kleine 100 km boven Parijs ligt de plaats Beauvais met zijn bijzondere kathedraal St. Pierre. Het is één van de hoogste gotische kathedralen ter wereld, een laatste stuiptrekking uit de middeleeuwen

Nadere informatie

Periode januari 2014 tot met 20 september 2014

Periode januari 2014 tot met 20 september 2014 Periode januari 2014 tot met 20 september 2014 Basisschool Budschop ( Nederweert) Basisschool de Tweesprong (Nederweert-Eind) Voorgeschiedenis. De voormalige basisschool Budschop ligt in de kern van het

Nadere informatie

Door : Roelof, Rohied & Seyit. Klas: 8A & 8B. Plusgroep van mr. Karel. St. Carolusschool. Den Haag.

Door : Roelof, Rohied & Seyit. Klas: 8A & 8B. Plusgroep van mr. Karel. St. Carolusschool. Den Haag. Door : Roelof, Rohied & Seyit. Klas: 8A & 8B. Plusgroep van mr. Karel. St. Carolusschool. Den Haag. 1 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Naturalis 3. De Burcht 4. Pieterskerk + lunch 5. Hortus botanicus 6.

Nadere informatie

WAANDERS IN DE BROEREN. Inzending ARC Interieur 2013

WAANDERS IN DE BROEREN. Inzending ARC Interieur 2013 WAANDERS IN DE BROEREN Inzending ARC Interieur 2013 INZENDING ARC INTERIEUR 2013 PROJECTGEGEVENS OPDRACHT Waanders In de Broeren - Dhr. W. Waanders LOCATIE Achter de Broeren 1-3 Zwolle OMSCHRIJVING renovatie

Nadere informatie

Maandag. s Avonds dineren we op loopafstand van ons hotel en genieten we van de verschillende lokale wijnen.

Maandag. s Avonds dineren we op loopafstand van ons hotel en genieten we van de verschillende lokale wijnen. Achtergrond Al eeuwenlang is de Kaukasus zowel een trefpunt van culturen als een schier onoverwinnelijk obstakel voor de vele volkeren die de regio hun thuis noemen. Na Perzische, Ottomaanse en Russische

Nadere informatie

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht 1 Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht Betty: Ik ben Betty Cerda de Palou. Ik woon in Maastricht al 32 jaar. Ik ben 63 jaar. Ik ben arts, maar

Nadere informatie

Langs de Donau tot Wenen + bezoek Wenen

Langs de Donau tot Wenen + bezoek Wenen Langs de Donau tot Wenen + bezoek Wenen Van Schlögen tot Wenen langs de Donau. Algemeen. 8 daagse reis waarvan 5 echte fietsdagen en een halve dag bezoek aan Wenen. De lengte van de fietstocht is 360 km.

Nadere informatie

Uitwisseling met Italië

Uitwisseling met Italië Begin pagina English page Engelum Geschiedenis Dorpsfoto's Kerkklokken Bewoners Dorpsbelang AED info Verenigingen Jeugdclub De oude doos Woningaanbod Sponsors K.v.Sla Raak Museum Fietsroute Links Archief

Nadere informatie

WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK

WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK WANDELROUTE AFSTAND: 5,5 KM TIP: COMBINEER MET DE KASTELEN- ROUTE! KASTELENROUTE KROMME RIJNSTREEK / WIJK BIJ DUURSTEDE FIETS OF AUTO AFSTAND: 35 KM OMMETJE

Nadere informatie

ROEMENIË TIRGU MURES. Periode: 05/07/2015 18/7/2015 Leeftijd: 18+

ROEMENIË TIRGU MURES. Periode: 05/07/2015 18/7/2015 Leeftijd: 18+ ROEMENIË TIRGU MURES Periode: 05/07/2015 18/7/2015 Leeftijd: 18+ Roemenië Tirgu Mures Klus mee aan het studentenverblijf en kas van de University of Natural Resources Vrijwilligers: Maximaal 4AT, 2DE,

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012.

Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012. Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012. Zondag 10 juni 2012. Vanmorgen vertrokken en via Antwerpen, Brussel en Luxemburg zijn we, zonder tolwegen, lekker opgeschoten en doorgereden tot Arc et Senans. Hier

Nadere informatie

REISWEEK 2018 Wie reist zal de wereld en zichzelf ten slotte anders, en misschien wel beter gaan zien.

REISWEEK 2018 Wie reist zal de wereld en zichzelf ten slotte anders, en misschien wel beter gaan zien. Wie reist zal de wereld en zichzelf ten slotte anders, en misschien wel beter gaan zien. Alain de Botton Beste leerlingen, Voor jullie ligt het boekje voor de reisweek in 2018. Deze week vindt plaats van

Nadere informatie

BAD SCHANDAU MAGDEBURG

BAD SCHANDAU MAGDEBURG HARTELIJK WELKOM OP DE ELBE BAD SCHANDAU MAGDEBURG Een tip: Elke dag even 10 minuten de tijd nemen om de volgende etappe door te nemen. Algemene Informatie: (parkeren, huurfiets uitgifte en inname, transfers,

Nadere informatie

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag de Grote Rekenochtend. Schoolvoetbal jongens. IEP toets groep 8.

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag de Grote Rekenochtend. Schoolvoetbal jongens. IEP toets groep 8. Maandkalender Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 1 2 3 4 5 6 7 Creamiddag Nationale buitenlesdag 08.30-10.15 de Grote Rekenochtend Schoolvoetbal jongens 08.45-09.45 koffie uurtje 11.00-12.00 theorie-exame

Nadere informatie

Organisatie. Attracties en excursies. Transfers. Verblijf. maaltijden

Organisatie. Attracties en excursies. Transfers. Verblijf. maaltijden Organisatie Winning Mood werkt samen met Dream Team Italy om de San Marino Cup te organiseren. De San Marino Cup is een zeer prestigieus toernooi voor jongens en meisjes teams uit heel de Europa. Teams

Nadere informatie

Zuiddijk 61 A/65. 3255 LV Oude-Tonge TE KOOP 104.500 K.K.

Zuiddijk 61 A/65. 3255 LV Oude-Tonge TE KOOP 104.500 K.K. Zuiddijk 61 A/65 3255 LV Oude-Tonge TE KOOP 104.500 K.K. Zuiddijk 61 A/65 3255 LV Oude-Tonge Inleiding Geheel in de bebossing verscholen, UITGEBOUWDE, VRIJSTAANDE RECREATIEBUNGALOW met centrale verwarming,

Nadere informatie

Info December Telefoon: Website: Agenda december 2013

Info December Telefoon: Website:  Agenda december 2013 Info December 2013 Telefoon: 072-5403606 E-mail: st.matthias@saks.nl Website: http://www.matthias-saks.nl Agenda december 2013 do 05 Sinterklaas; let op, de Sint komt s middags op school vr 06 studiedag;

Nadere informatie

SV Bold s Informatieve Uitgave

SV Bold s Informatieve Uitgave Editie 1 - April 2011 http://www.svbiu.nl In dit nummer: - norrenfeest - CMD Intro - Berlijn Inhoudsopgave 1. - Inhoudsopgave - Welkom! - Jij! 2. - CMD Intro - norrenfeest! 3. - erslag Berlijn (1) 4. -

Nadere informatie

Bestaat Toeval? Een vakantie-impressie vol van synchroniciteit De meivakantie 2015 van Dinie en Jaap Craamer

Bestaat Toeval? Een vakantie-impressie vol van synchroniciteit De meivakantie 2015 van Dinie en Jaap Craamer Bestaat Toeval? Een vakantie-impressie vol van synchroniciteit De meivakantie 2015 van Dinie en Jaap Craamer Enige jaren geleden hebben mijn vrouw en ik een lezing van Selma Sevenhuijsen bijgewoond. Het

Nadere informatie

Elbe Radweg 7 dagen. individuele fietsreis vanaf 458. Over de Elbe Radweg van Dresden naar Magdeburg

Elbe Radweg 7 dagen. individuele fietsreis vanaf 458. Over de Elbe Radweg van Dresden naar Magdeburg Elbe Radweg 7 dagen individuele fietsreis vanaf 458 Over de Elbe Radweg van Dresden naar Magdeburg Het gebied rond het meest zuidelijke deel van de Duitse Elbe staat bekend als het Toscana van Duitsland;

Nadere informatie

Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren

Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren Architectuurverslag door een scholier 1376 woorden 28 september 2006 6 162 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Algemene gegevens De architectuurwijzer - Vorm De

Nadere informatie

2.7 In de supermarkt **

2.7 In de supermarkt ** 2.7 In de supermarkt ** Je hoort. Ze gaat naar de supermarkt. In de supermarkt zoekt ze alle boodschappen. Maar ze kan de koffie niet vinden. Ze vraagt het aan iemand die in de supermarkt werkt. verkoper

Nadere informatie