Liturgie voor de Kerkdienst in de Martinikerk te Sneek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Liturgie voor de Kerkdienst in de Martinikerk te Sneek"

Transcriptie

1 Liturgie voor de Kerkdienst in de Martinikerk te Sneek Zondag 15 augustus 2021, 9.30 uur Voorganger : ds Rein Veenboer (Leeuwarden) Ouderling van dienst : Elly Eelkema Lector : Jannie Hofstee Zang : Meinita en Harm Jan Bouwers Organist : Bob van der Linde Koster : Roelof Dijkstra Welkom en mededelingen Aansteken van de kaarsen Intochtslied: 139: 8 en :8 door de zangers Ik loof U die mijn schepper zijt, die met uw liefde mij geleidt, Gij hebt mijn oerbegin aanschouwd, in t diepst der aarde opgebouwd. Niets blijft er voor uw oog verborgen. Ja, Gij omringt mij met uw zorgen. 139:11 gemeente Gedachten ongeëvenaard hebt Gij, o God, geopenbaard in al de werken van uw hand gedachten talloos als het zand. Als ik ontwaak, Gij blijft mij leiden, ik vind U altijd aan mijn zijde. Votum en groet Gebed van toenadering Zingen: 686: 1 en 3 1 door de zangers 3 door de Gemeente) De Geest des Heren heeft een nieuw begin gemaakt, in al wat groeit en leeft zijn adem uitgezaaid. De Geest van God bezielt wie koud zijn en versteend herbouwt wat is vernield maakt één wat is verdeeld.

2 Gebed voor de nood van de wereld Lofzang: :1 gemeente 304:2 door de zangers Zing van de Zoon, het licht voor onze ogen, bron van geluk voor wie Hem wil geloven: luister naar Hem het woord van alzo hoge: houd Hem in ere! 304:3 gemeente Zing van de Geest, de adem van het leven, duurzame kracht die mensen wordt gegeven. Waar wij ook gaan, wij hebben niets te vrezen: houd Hem in ere! Gebed Schriftlezing: Jes. 35, De woestijn zal zich verheugen, de dorre vlakte vrolijk zijn, de wildernis zal jubelen en bloeien, 2 als een lelie welig bloeien, jubelen en juichen van vreugde.de woestijn tooit zich met de luister van de Libanon, met de schoonheid van de Karmel en de Saron.Men aanschouwt de luister van de HEER, de schoonheid van onze God. 3 Geef kracht aan trillende handen, maak knikkende knieën sterk. 4 Zeg tegen het moedeloze volk: Wees sterk en vrees niet, want jullie God komt met zijn wraak. Gods vergelding zal komen, hijzelf zal jullie bevrijden. 5 Dan worden blinden de ogen geopend, de oren van doven worden ontsloten. 6 Verlamden zullen springen als herten, de mond van stommen zal jubelen: waterstromen zullen de woestijn splijten, beken de dorre vlakte doorsnijden. 7 Het verzengde land wordt een waterplas, dorstige grond wordt waterrijk gebied; waar eenmaal jakhalzen huisden, maakt dor gras plaats voor riet en biezen. 8 Daar zal een gebaande weg lopen, Heilige weg genaamd, geen onreine zal die betreden. Over die weg zullen zij gaan, maar dwazen zijn er niet te vinden. 9 Geen leeuw of roofdier zal daar komen, geen enkel wild dier dwaalt er rond, ze blijven er allemaal weg, alleen zij die verlost zijn zullen daar gaan. 10 Wie door de HEER bevrijd zijn, keren terug. Jubelend komen zij naar Sion,gekroond met eeuwige vreugde. Gejuich en vreugde trekken de stad binnen, gejammer en verdriet vluchten eruit weg.

3 Zingen: 146a: 3, 5, 6 146a: 3 door de zangers Hij is de Heer, de sterke, in Hem is alle macht. Dat zeggen ons zijn werken, dat zeggen dag en nacht, de aarde en de hemel, de mensen en het vee, en alles wat er wemelt in t water van de zee. 146a: 5 gemeente Op duizenderlei wijze redt Hij ons van de dood. Hij geeft ons drank en spijze in schaarste en in nood. En als wij zijn gevangen, te middernacht zendt Hij ons liederen en gezangen en maakt ons eindelijk vrij. 146a: 6 gemeente Hij is het licht der blinden, der zwakken steun en staf. Die zich in rouw bevinden, neemt Hij de droefheid af. Maar allen die Hem haten, hun wegen maakt Hij krom; wat zij in trots bezaten, keert Hij in gramschap om. Schriftlezing: Marcus 7, Hij vertrok weer uit de omgeving van Tyrus en ging via Sidon naar het Meer van Galilea, dwars door het gebied van Dekapolis. 32 Daar werd iemand bij hem gebracht die doof was en gebrekkig sprak, en men smeekte hem om deze man de hand op te leggen. 33 Hij nam de man apart, weg van de menigte, stak zijn vingers in diens oren en raakte met speeksel zijn tong aan. 34 Hij sloeg zijn blik op naar de hemel, zuchtte diep en zei tegen hem: Effata!, wat betekent: Ga open! 35 Meteen gingen zijn oren open, zijn tong kwam los en hij kon normaal spreken. 6 Hij beval de omstanders om aan niemand te vertellen wat er gebeurd was; maar hoe strenger hij het hun verbood, hoe meer ze het rondvertelden. 37 De mensen waren geweldig onder de indruk en zeiden: Alles wat hij doet is goed: zelfs doven laat hij horen en stommen laat hij spreken. Zingen: :1 door de zangers Hij die de blinden weer liet zien, hun ogen kleur liet ondervinden is zelf het licht dat ruimte geeft: ons levenslicht, de Zoon van God. 534:3 gemeente Hij die de armen voedsel gaf met overdaad hen kwam verwarmen is zelf het brood dat honger stilt: ons levensbrood, de Zoon van God. 534:2 gemeente Hij die de lammen lopen liet hun dode krachten deed ontvlammen is zelf de weg tot waar geluk: ons levenspad, de Zoon van God. 534:4 gemeente Hij die de doven horen deed hun eigen oren deed geloven is zelf het woord dat waarheid spreekt: het levend woord, de Zoon van God. Overweging

4 Zingen: geloofsbelijdenis :1 gemeente 342:2 door de zangers En in de Geest, die ons geleidt, geloven wij: dat er altijd een Trooster is, zacht als de wind, een sterke moeder bij haar kind. 342:4 door de zangers Die onderging en overwon en als de zon ten hemel klom, die aan de dag treedt op zijn tijd en eenmaal recht van onrecht scheidt. 342:3 gemeente Lof zij de Vader, die ons schiep en licht uit nacht tevoorschijn riep. Lof zij de Zoon, die onze nood, ons kruis verdroeg en onze dood. 342:5 gemeente Lof zij de Geest die wereldwijd ons kerk maakt: Christus toegewijd tot wij, van alle kwaad bevrijd, God zien in alle eeuwigheid. 342:6 Gemeente: Voorbeden, stil gebed, Onze Vader Slotlied: 1014: 1, 2, 5 1 door de zangers Geef vrede door van hand tot hand, je moet die schat bewaren; bescherm haar als een tere vlam, behoed haar voor gevaren. 1014:2 gemeente

5 1014:5 gemeente Zegen Zingen: amen Collecte Er staan collecteschalen bij de uitgang De 1 e collecte is voor de Diaconie Uw collecte bijdrage kunt u ook overmaken op: Banknr: NL 20 RABO De 2 e collecte is bestemd voor de Kerk Uw collecte bijdrage kunt u ook overmaken op: Banknr: NL54 RABO Bloemen De bloemen gaan als groet van ons allen naar: Dhr. A.J. Kingma Uit de gemeente Overleden: Pieter Hempenius op de leeftijd van 77 jaar Baukje Jansen Vrieswijk op de leeftijd van 82 jaar Na de dienst is er koffie of thee voor iedereen.