ALLE SPELREGELS OP EEN RIJ ZELF KLUSSEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ALLE SPELREGELS OP EEN RIJ ZELF KLUSSEN"

Transcriptie

1 ALLE SPELREGELS OP EEN RIJ ZELF KLUSSEN

2 Zelf klussen Zelf klussen: veel kan, maar niet alles mag U huurt een huis bij deltawonen. Om van uw huis uw thuis te maken, wilt u uw woning misschien aanpassen aan uw eigen wensen en behoeften. Dit soort aanpassingen noemen we zelfaangebrachte veranderingen (ZAV). Aanpassingen die u zelf aan uw huurhuis wilt doen, zijn echter wel aan regels gebonden. Deze brochure zet de spelregels voor zelfaangebrachte veranderingen (ZAV) op een rij. De binnenkant van uw huis Als u iets wilt veranderen aan de binnenkant van uw huis, hoeft u niet altijd toestemming te vragen aan deltawonen. Dit geldt bijvoorbeeld voor sauswerk op wanden, voor andere kranen of andere binnendeuren. Voor grotere aanpassingen is wel toestemming nodig. Dat geldt in ieder geval voor zaken die invloed hebben op de constructie van het huis. Zoals het wegbreken van een wand of het plaatsen van een vaste trap. Informeer voordat u aan de slag gaat altijd even bij deltawonen. U hoort dan snel of u toestemming nodig heeft. De buitenkant van uw huis Voor veranderingen aan de buitenkant van uw huis heeft u altijd schriftelijke toestemming nodig van deltawonen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om: het bouwen van een aanbouw, een overkapping, een garage of berging; het aanbrengen van een dakkapel of dakraam; het bouwen van tuinmuren van steenachtige materialen; het aanbrengen van zonweringen of rolluiken; het plaatsen van (schotel-)antennes of zendmasten. Spel-

3 Regels voor veranderingen Voor een verandering die u zelf wilt doen, gelden enkele algemene spelregels. Dit zijn: De verandering mag geen gevaar, overlast of hinder opleveren voor deltawonen of derden. De verandering mag de (toekomstige) verhuurbaarheid niet schaden. De verandering mag het onderhoud van de woning niet bemoeilijken. De verandering moet in overeenstemming zijn met de bestemming die de woning of ruimte heeft volgens het bestemmingsplan en de huurovereenkomst. De verandering moet schoon, heel en veilig zijn. Om de veranderingen aan te mogen brengen, heeft u de noodzakelijke (omgevings)vergunningen en verordeningen nodig. De gemeente kan u vertellen of u inderdaad een vergunning nodig heeft. Ook kunt u de vergunningcheck doen op De verandering die u wilt aanbrengen mag niet strijden met het Bouwbesluit voor bestaande bouw. Dit stelt eisen aan uw huis op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. De verandering moet voldoen aan alle geldende eisen van de nutsbedrijven en de brandweer. Als het gaat om bouwkundige ingrepen in of aan uw huis, dan moet u die laten uitvoeren door een gediplomeerde vakman. Dat geldt ook voor een wijziging aan de installaties in de woning zoals de cv-, elektra- en gasinstallatie, waterleiding en riolering. Bij wijzigingen van gas- of elektra-installatie is een keuringsrapport nodig. Alle andere veranderingen mag u zelf doen, maar het moet wel vakwerk zijn. Dus alsof u ze door een vakman heeft laten uitvoeren.

4 Toestemming voor zelf aangebrachte veranderingen Als de verandering die u zelf aan wilt brengen aan de algemene spelregels voldoet, geeft deltawonen er in veel gevallen toestemming voor. In specifieke situaties kunnen we echter geen toestemming geven, of alleen onder (beperkende) voorwaarden. Dat is het geval als de verandering: de verhuurbaarheid schaadt; tot een waardedaling van uw huis leidt; tot gevaarlijke situaties leidt; in strijd is met de algemene beleidsregels of bedrijfsvoering van deltawonen; te veel afwijkt van de heersende smaak en norm; niet conform de bouwregelgeving wordt uitgevoerd; het reguliere onderhoud kan belemmeren. Voorbeelden van veranderingen waarvoor deltawonen daarom geen toestemming kan geven, zijn: het aanbrengen van een bovenmatig luxe keuken of badkamer; het wijzigen van de indeling of het oppervlak van de woning, zoals het samenvoegen van kamers of het maken van een open keuken; veranderingen die tot een aantoonbare verslechtering van het woongenot van omwonenden leiden; het leggen van parket zonder de toegang tot de kruipruimte vrij te laten. Dus Samenvattend betekent dit dat er veel kan, maar dat niet alles mag. DeltaWonen kan ook nog bepaalde aanvullende voorwaarden stellen als u zelf iets wilt veranderen aan uw huis. Denk aan materialen, constructies en werkwijze, vooral met het oog op het toekomstig onderhoud en de veiligheid. Ook kunnen we voorwaarden stellen aan verzekeringen, belastingen en aansprakelijkheid. Mocht dit zo zijn, dan hoort u dat van ons.

5 Onderhoud Wij onderhouden uw huis zoals u dat van ons heeft gehuurd. Dat is inclusief alles wat wij daaraan wijzigen of vernieuwen, behalve uiteraard het klein onderhoud want dat komt voor uw rekening als huurder. Alles wat u verandert of aanbrengt, onderhoudt u ook zelf. Ook het groot onderhoud hiervan komt voor uw rekening. Wanneer een door u aangebrachte verandering aan vervanging toe is, kunt u dit zelf doen of tegen betaling laten uitvoeren door deltawonen. Vraag ons om advies Het is verstandig om uw ideeën aan ons voor te leggen voordat u aan de slag gaat. Onze medewerkers van de afdeling Inspecties vertellen u graag hoe het bijvoorbeeld zit met veiligheidsaspecten. Natuurlijk kunt u ook bij hen terecht voor advies over het uitvoeren van de verandering of als u een door uzelf uitgevoerde verandering wilt laten controleren. Wij hebben ook een serie kluswijzers waarin de kwaliteitseisen staan die wij stellen aan diverse veranderingen. U vindt ze op onze internetsite ben huurder/onderhoud & reparaties/zelf klussen. Daarnaast kunt u ze afhalen bij onze vestigingen. Als u even belt, sturen wij ze ook graag toe.

6 Als u vertrekt Als u de huur opzegt en verhuist, kunnen de veranderingen die u zelf heeft aangebracht gevolgen hebben. U mag deze veranderingen altijd ongedaan maken, u heeft wegbreekrecht. In dat geval moet u de woning wel in de oorspronkelijke staat terugbrengen, tenzij we schriftelijk iets anders met u hebben afgesproken. Veranderingen en toevoegingen aan de binnenkant van uw huis moet u altijd ongedaan maken als u daar geen of weinig kosten voor hoeft te maken. Bij sommige veranderingen gelden andere regels. Die hebben we hieronder voor u op een rij gezet. Veranderingen die u bij verhuizing altijd mag laten zitten In sommige gevallen mogen veranderingen bij verhuizing blijven zitten. Zij moeten dan wel in technisch goede staat verkeren en de verhuurbaarheid niet schaden. Bij deze veranderingen is het niet van belang of de nieuwe huurder ze wel wil hebben of van u wil overnemen. DeltaWonen voert bij deze veranderingen alleen het basisonderhoud uit. Is sprake van vervanging, dan plaatsen we standaardvoorzieningen terug. Dit leggen we duidelijk vast in de huurovereenkomst met de nieuwe huurder. Zo weet hij waar hij aan toe is. Voorbeelden van veranderingen uit deze categorie: keukeninrichting, badinrichting; kranen; binnendeuren; hang- en sluitwerk en tegelwerk, waarbij wel 5 tot 10% reservemateriaal in de woning achter moet blijven. Veranderingen die u alleen mag laten zitten als de nieuwe huurder dit goed vindt Sommige veranderingen mag u wel aanbrengen, maar moet u in principe weer weghalen als u verhuist. De veranderingen mogen alleen blijven zitten als de nieuwe huurder ze van u wil overnemen. Dan neemt hij ook de onderhoudsplicht ervan over. Dit leggen we vast in de huurovereenkomst met de nieuwe huurder. Een nieuwe huurder is echter nooit verplicht om uw veranderingen van u over te nemen en/of er een vergoeding voor aan u te betalen. Over de overname en de eventuele vergoeding onderhandelt u zelf met de nieuwe huurder. Dit gaat buiten deltawonen om. Wordt u het eens met de nieuwe huurder over een overname, dan moet u dit duidelijk omschrijven op het overnameformulier. Daarvan wil ook deltawonen een exemplaar krijgen, net als uzelf en de nieuwe huurder.

7 Wil de nieuwe huurder de veranderingen niet, dan moet u deze weghalen en de woning terugbrengen in de oorspronkelijke staat. De kosten daarvan betaalt u zelf. De inspecteur maakt hierover afspraken met u. Binnen deze categorie vallen in ieder geval de volgende veranderingen: grof stucwerk (meer dan 3 mm granol/sierpleister op plafond of muur); steenstrips, wandbetimmering; schrootjesplafond; laminaat of verhuisbaar parket; allesbrander/open haard; rolluiken/zonneschermen; houten bielzen; extra bestrating in de tuin en tuininrichting, bijvoorbeeld planten en bomen. Veranderingen die u niet mag laten zitten Voor een aantal veranderingen verlenen wij nooit toestemming. Mocht u deze toch hebben uitgevoerd, dan moet u ze altijd verwijderen als u verhuist en soms ook eerder. Veranderingen waar het in dit geval om gaat zijn in strijd met de regelgeving, kunnen overlast bezorgen of leiden tot onveilige situaties. De volgende veranderingen vallen binnen deze categorie: onderdelen waarin asbest is verwerkt; kunststof afwerking van wand/vloer/plafond; alle harde vloeren in appartementen of flats die zonder voldoende geluidsisolerende maatregelen zijn aangebracht.

8 Veranderingen voldoen aan spelregels, maar deltawonen accepteert de aanpassing niet Dat is het geval als deltawonen de aanpassing niet acceptabel vindt omdat de verhuurbaarheid van de woning is verminderd. Bijvoorbeeld als u een bad heeft geplaatst in een seniorenwoning. Het bad is volgens de spelregels geplaatst, maar toch is de verhuurbaarheid verminderd. Dat komt doordat een bad voor veel ouderen lastig is om te gebruiken. DeltaWonen verwijdert in dat geval het bad. Veranderingen voldoen niet aan de spelregels Als u een verandering heeft aangebracht die niet aan de algemene spelregels voldoet, spreken we van schade. U moet de verandering ongedaan maken en de schade herstellen voordat u de sleutel inlevert. Natuurlijk kunnen wij dit tegen betaling ook voor u doen.

9 Vergoeding voor een zelf aangebrachte verandering Als u de huur opzegt, bekijken we of u van deltawonen een vergoeding krijgt voor de verandering die u zelf heeft aangebracht. Hiervoor moet de verandering altijd aan een aantal voorwaarden voldoen: de verandering is vooraf bij deltawonen aangevraagd; de verhuurbaarheid en/of de huurwaarde van de woning is verhoogd; de woning kan tegen een hogere prijs worden verkocht als sprake is van verkoop aan het einde van de huurovereenkomst; de woningverbetering is nog niet afgeschreven; de verandering is netjes uitgevoerd, goed onderhouden en de technische staat ervan is goed; eventuele noodzakelijke (omgevings) vergunningen zijn aanwezig en u kunt aantonen wanneer u de verandering heeft aangebracht. Ook kunt u de hoogte van de investering aantonen via aankoopnota s. Als u aan de voorwaarden voldoet en de aanpassing laat zitten bij verhuizing, kunt u hiervoor een vergoeding krijgen. De hoogte is afhankelijk van de aard en de ouderdom van de verandering. Afschrijvingsregeling Als uitgangspunt voor de vergoeding geldt de investering (maximaal de investering van een door deltawonen aangebrachte basisvoorziening) met aftrek van de afschrijving. Bij het bepalen van de vergoeding kijkt deltawonen naar de datum waarop u de verandering heeft aangebracht. Ook kijken we naar de maximaal vastgestelde vergoeding volgens onderstaande afschrijvingsregeling. Het tijdstip waarop de verandering is uitgevoerd is ook het moment waarop de afschrijvingstermijn begint. Het percentage staat voor het deel van de kosten dat u bij vertrek vergoed krijgt. Voorbeelden van woningverbeteringen centrale verwarming isolerende beglazing een aanbouw een vaste trap naar de zolder met een extra slaapkamer en een tweede toilet

10 Percentage bij vertrek van 0 tot 3 jaar... 70%; van 3 tot 4 jaar... 60%; van 4 tot 5 jaar... 50%; van 5 tot 6 jaar... 40%; van 6 tot 7 jaar... 30%; van 7 tot 8 jaar... 20%; van 8 tot 9 jaar... 10%; 9 jaar en ouder: geen vergoeding. Overgangsregeling Voor veranderingen die u in het verleden al aan heeft gebracht in uw huis, geldt een overgangsregeling. In bijzondere gevallen kunnen, als u verhuist, veranderingen waarvoor u destijds geen toestemming heeft gevraagd toch voor een vergoeding in aanmerking komen. Bel ons gerust voor meer informatie. Asbest In sommige woningen is asbest verwerkt. Dit kan geen kwaad, tenzij u dit asbest zelf gaat verwijderen of bewerken. Bent u van plan iets te verbouwen in uw huis, maar weet u niet zeker of u met een asbesthoudend materiaal te maken heeft? Neem dan altijd contact op met een van onze medewerkers van de afdeling Inspecties. Wij verwijderen het asbest voor onze rekening. Voorbeeld Stel: u plaatst zelf een tweede toilet waarvan u zelf 1.200,- heeft betaald. Als deltawonen een tweede toilet plaatst, kost die normaal gesproken 400,-. U verhuist in het vierde jaar. U ontvangt dan een maximale vergoeding van 60% van 400,-. Dit betekent dat u 240,- krijgt.

11 Medische aanpassingen Door het ontstaan van een medische beperking van u of één van uw gezinsleden, kan het zijn dat uw huis niet langer geschikt voor u is. Verhuizen is dan niet altijd noodzakelijk. In sommige gevallen kan uw woning worden aangepast. Denk bijvoorbeeld aan het weghalen van drempels of het plaatsen van een traplift. Deze aanpassingen kunnen worden vergoed door de Wet Medische Ondersteuning (WMO). U kunt bij de afdeling WMO van uw gemeente terecht om een aanvraag te doen voor medische aanpassingen. Gemeente Zwolle Telefoon: (hoeft geen kengetal voor) iedere werkdag van 9.00 uur tot uur. Beleidswijzigingen Als het nodig is, kan DeltaWonen het beleid over zelf aangebrachte veranderingen, dat in deze brochure is vastgelegd, wijzigen. Bij een wijziging brengt deltawonen de huurdersorganisaties op de hoogte. Aan de inhoud van dit document kunt u geen rechten ontlenen. Geschillen Wij proberen u in deze brochure en in onze verdere informatie over het beleid rondom zelf aangebrachte veranderingen goed te informeren. Toch kunnen er soms geschillen ontstaan. In alle gevallen proberen wij daar dan eerst samen met u uit te komen. Wanneer dit niet lukt, kunt u gebruikmaken van de geschillenprocedure van deltawonen. Meer informatie daarover vindt u op onze website Ook kunt u zich hierover laten informeren bij één van onze kantoren. Gemeente Kampen Telefoon: (038) , op werkdagen tussen 9.00 uur en uur. Gemeente Oldebroek (Wezep) Telefoon: (038) , op werkdagen tussen 9.00 uur en uur.

12 Dit product is gedrukt op FSC-papier Meer informatie Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze Klantenservice. De medewerkers zijn te bereiken op werkdagen van tot uur op telefoonnummer (038) Of stuur een mail met daarin uw vraag naar De openingstijden van onze woonwinkels vindt u op deltawonen.nl. Postadres: Postbus AP Zwolle (038)

Klussen wat is er mogelijk. Alle regels en tips op een rij.

Klussen wat is er mogelijk. Alle regels en tips op een rij. Klussen wat is er mogelijk Alle regels en tips op een rij. 1 2 Voor de zekerheid Regelmatig constateren wij bij de voorinspectie (na een schriftelijke huuropzegging) dat de bewoners veranderingen hebben

Nadere informatie

Spelregels versie 2 (december 2013)

Spelregels versie 2 (december 2013) Spelregels versie 2 (december 2013) Wonen op maat U huurt een woning van St. Joseph en heeft nog een woonwens. Dat kan uiteenlopen van een dakraam, zonnepanelen op het dak of een nieuwe erfafscheiding.

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen

Zelf uw woning aanpassen Zelf uw woning aanpassen ruimte voor leven Zelf uw woning aanpassen Wonen is iets persoonlijks. U kunt uw woning zoveel mogelijk naar uw eigen smaak inrichten en aanpassen. Maar wilt u iets aan de woning

Nadere informatie

Gids voor goed wonen. Alles over huren bij Stadgenoot

Gids voor goed wonen. Alles over huren bij Stadgenoot Gids voor goed wonen Alles over huren bij Stadgenoot Voorwoord 1 Beste huurder, Prettig en zorgeloos wonen. Dat wensen wij iedereen toe. Daarover gaat dit boekje. Het is de tweede, geheel herziene versie

Nadere informatie

het bildt ferwerderadiel menaldumadeel franekeradeel ZELF AAN DE SLAG Pas uw woning aan naar uw eigen wensen. Huur- en koopwoningen tussen Wad & Stad

het bildt ferwerderadiel menaldumadeel franekeradeel ZELF AAN DE SLAG Pas uw woning aan naar uw eigen wensen. Huur- en koopwoningen tussen Wad & Stad het bildt ferwerderadiel menaldumadeel franekeradeel ZELF AAN DE SLAG Pas uw woning aan naar uw eigen wensen. Huur- en koopwoningen tussen Wad & Stad ZELF AAN DE SLAG U moet zich als huurder thuis voelen

Nadere informatie

Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel. Huren bij Stadgenoot. Gebruiksaanwijzing voor uw woning

Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel. Huren bij Stadgenoot. Gebruiksaanwijzing voor uw woning Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel 1 Huren bij Stadgenoot Gebruiksaanwijzing voor uw woning Huren bij Stadgenoot Voorwoord 1 Beste huurder, Stadgenoot is een grote woningcorporatie. We verhuren ruim

Nadere informatie

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Uw huis gebruikt u iedere dag. U woont en leeft er. Dat uw huis van een goede kwaliteit is, vindt u daarom vanzelfsprekend. Maar

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

uw eerste koopwoning

uw eerste koopwoning uw eerste koopwoning Waar krijgt u mee te maken? We waren al begonnen met zoeken naar een huis. En toen merkten we wat we allemaal moesten regelen. Er komt heel wat kijken bij een nieuwe woning. Vooral

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

-meter staat voor de Veste- Verbeter meter. Verbeter of verfraai uw woning met -meters van de Veste. Beter per meter!

-meter staat voor de Veste- Verbeter meter. Verbeter of verfraai uw woning met -meters van de Veste. Beter per meter! -meter staat voor de Veste- Verbeter meter Verbeter of verfraai uw woning met -meters van de Veste Beter per meter! -meters voor een betere woning Woningstichting de Veste staat voor wonen naar wens in

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

VOORWAARDEN REAAL GOED GEREGELD PAKKET - UW WOONHUIS

VOORWAARDEN REAAL GOED GEREGELD PAKKET - UW WOONHUIS VOORWAARDEN REAAL GOED GEREGELD PAKKET - UW WOONHUIS In de voorwaarden van de REAAL Woonhuisverzekering leest u: n Wat u van ons mag verwachten en wat wij van u verwachten (pagina 2). n Voor welke schade

Nadere informatie

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling)

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 OnderToezichtStelling Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven

Nadere informatie

Algemene voorwaarden ICTWaarborg bij consumentenkoop

Algemene voorwaarden ICTWaarborg bij consumentenkoop Algemene voorwaarden ICTWaarborg hanteert consumentvriendelijke algemene voorwaarden. Dit wil zeggen dat ze zo duidelijk en begrijpelijk mogelijk zijn geschreven en de rechten van de consument op geen

Nadere informatie

Woningaanpassingen van A-Z

Woningaanpassingen van A-Z Woningaanpassingen van A-Z 1 Inleiding Deze publicatie is bedoeld als ondersteuning bij het realiseren van een woningaanpassing in een zelfstandige woning voor volwassenen en kinderen. Heeft u of uw kind

Nadere informatie

Inhouds opgave. Hoofdstuk 1 Voorwoord en inleiding...4

Inhouds opgave. Hoofdstuk 1 Voorwoord en inleiding...4 Grip op de ingreep Inhouds opgave Hoofdstuk 1 Voorwoord en inleiding...4 Hoofdstuk 2 Rechtspositie van huurder...5 2.1 Huurcontracten voor (on)bepaalde tijd... 5 2.2 Gronden om de huur op te zeggen....

Nadere informatie

Voorwaarden. Woonverzekering Leeswijzer. Uw rechten & plichten

Voorwaarden. Woonverzekering Leeswijzer. Uw rechten & plichten Voorwaarden Woonverzekering Leeswijzer Hoe vindt u het antwoord op uw vraag? Blader door het document. Klik op een vraag in het overzicht. Zoek op een woord met Ctrl + F. Hoe leest u deze voorwaarden?

Nadere informatie

Informatieblad Bij een hoofdgebouw behorende bouwwerken

Informatieblad Bij een hoofdgebouw behorende bouwwerken Informatieblad Bij een hoofdgebouw behorende bouwwerken Aan- en uitbouwen, bijgebouwen, mantelzorgwoningen, carports, serres, plantenkassen Wanneer vergunningvrij, wanneer omgevingsvergunning nodig Een

Nadere informatie

belangrijke informatie

belangrijke informatie VOORWAARDEN REAAL Goed Geregeld Pakket - UW WOONHUis In de voorwaarden van de REAAL Woonhuisverzekering leest u: n Wat u van ons mag verwachten en wat wij van u verwachten (pagina 2). n Voor welke schade

Nadere informatie

Informatie over uw Woonhuisverzekering. Als onderdeel van het ZekerheidsPakket Particulieren

Informatie over uw Woonhuisverzekering. Als onderdeel van het ZekerheidsPakket Particulieren Informatie over uw Woonhuisverzekering All-in Als onderdeel van het ZekerheidsPakket Particulieren Inhoud pagina Leeswijzer, Uw verzekering in het kort 3 Polisvoorwaarden Woonhuisverzekering All-in 7 Leeswijzer

Nadere informatie

Zorgt u voor iemand die niet bij u in buurt woont, dan kan de afstand

Zorgt u voor iemand die niet bij u in buurt woont, dan kan de afstand Mantelzorg en Wonen Zorgt u voor iemand die niet bij u in buurt woont, dan kan de afstand Zorgen een probleem zijn. voor U en degene een voor ander wie u zorgt en kunnen geldzaken dan dichter bij Me elkaar

Nadere informatie

Allianz Nederland Schadeverzekering. Veilig Op Weg Pakket Motorrijtuigenverzekering. motoren. Verzekeringsvoorwaarden PM 15

Allianz Nederland Schadeverzekering. Veilig Op Weg Pakket Motorrijtuigenverzekering. motoren. Verzekeringsvoorwaarden PM 15 Allianz Nederland Schadeverzekering Veilig Op Weg Pakket Motorrijtuigenverzekering voor personenauto s en motoren Verzekeringsvoorwaarden PM 15 2 Leeswijzer Checklist 4 Voorwaarden die voor iedereen gelden

Nadere informatie

Voorwaarden Reaal Goed Geregeld Pakket

Voorwaarden Reaal Goed Geregeld Pakket Voorwaarden Reaal Goed Geregeld Pakket Inboedelverzekering 03 103 14-10 In deze voorwaarden van uw Reaal Inboedelverzekering leest u: Wat u van ons mag verwachten en wat wij van u verwachten (bladzijde

Nadere informatie

Voorwaarden verzekering Woonhuis

Voorwaarden verzekering Woonhuis Voorwaarden verzekering Woonhuis WH 2015-01 1/21 Inhoud 1 Wie zijn verzekerd? Wat hebt u verzekerd? En voor hoeveel? 3 1.1 Wie zijn verzekerd? 3 1.2 Wat hebt u verzekerd? 3 1.3 Voor hoeveel is uw woonhuis

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Kopen op Internet Rechtswinkel de Clinic clinic.nl

Eerste Hulp Bij Kopen op Internet Rechtswinkel de Clinic clinic.nl + van De Clinic is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Daarmee staan we je toe om dit werk te kopiëren, distribueren, vertonen, en op te voeren, en

Nadere informatie

Wat gebeurt er op mijn land? Informatie voor landeigenaren

Wat gebeurt er op mijn land? Informatie voor landeigenaren Wat gebeurt er op mijn land? Informatie voor landeigenaren Inhoud Inleiding Wat gebeurt er op mijn land? Inleiding 3 1 Waarom zijn er nieuwe verbindingen nodig? 4 2 Hoe komt een tracékeuze tot stand? 6

Nadere informatie

Voor uw huis betaalt u huur. Het is verstandig om dit op tijd te doen. Want op tijd

Voor uw huis betaalt u huur. Het is verstandig om dit op tijd te doen. Want op tijd Dit betaal ik Dit betaal ik Voor uw huis betaalt u huur. Het is verstandig om dit op tijd te doen. Want op tijd betalen draagt bij aan zorgeloos wonen. In deze folder leest u alles over huur betalen, huurachterstand,

Nadere informatie

Ministerie van VWS. Vragen en antwoorden over mantelzorgwoningen. Januari 2015

Ministerie van VWS. Vragen en antwoorden over mantelzorgwoningen. Januari 2015 Ministerie van VWS Vragen en antwoorden over mantelzorgwoningen Januari 2015 1 DATUM Januari 2015 TITEL Vragen en antwoorden over mantelzorgwoningen ONDERTITEL OPDRACHTGEVER AUTEUR(S) Ministerie van VWS

Nadere informatie

DE KOZIJNEN; WAT MOET DE VVE DAARMEE? Inleiding

DE KOZIJNEN; WAT MOET DE VVE DAARMEE? Inleiding DE KOZIJNEN; WAT MOET DE VVE DAARMEE? Inleiding Het komt maar al te vaak voor dat binnen een VvE onduidelijkheid ontstaat over het onderhoud en de vervanging van kozijnen. Veel gehoorde vragen zijn: Wie

Nadere informatie