Investing in girls: a good business!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Investing in girls: a good business!"

Transcriptie

1 Conferentie Wereldmeisjesdag 2014 Investing in girls: a good business!

2 Dromen van een baan Met het zetten van hun handtekening onder de zogenaamde ARENA Declaration hebben directieleden van Accenture, ASN Bank, AmsterdamArena, Team Relocations, Basic Water Needs, TUI Nederland, AkzoNobel en JJH Textiles afgesproken zich de komende drie jaar met Plan Nederland in te zetten om de toegang tot meer en decent work voor meisjes en jonge vrouwen (16-24 jaar) in ontwikkelingslanden te verhogen. Tijdens de conferentie heeft een negende bedrijf, Jobbird (online recruitment) zich spontaan aangemeld om de declaratie ook te ondertekenen. The ARENA Declaration

3 Today, we commit ourselves to work together to increase young women s access to decent work opportunities in developing countries in the next 3 years. We agree that, We need to invest in girls and young women so that they have the knowledge, skills and self-confidence in order to fully participate in employment and decent work. We need to increase young women s access to decent jobs. We must address and prevent the discrimination, violence and hazardous conditions that young women suffer from at work. We will monitor the individual commitments that accompany this Declaration. Within 6 months, we will jointly assess progress and agree on the next steps. Plan Nederland and the organizing partners will continue to facilitate this process.

4 Ook Tweede Kamerleden Ingrid de Caluwé en Roelof van Laar spraken kun steun voor dit soort samenwerkingen tussen bedrijven en NGO s in ontwikkelingslanden uit. Het is ook één van de speerpunten in het beleid van minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Jeroen Roodenburg, oudambassadeur van India en Irak en nu ambassadeur private sector & ontwikkelingssamenwerking: Ik werk nu 22 jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en ik ben altijd bezig geweest met partnerschappen tussen bedrijfsleven en hulporganisaties. Het bedrijfsleven loopt altijd voor, dat heb je nodig. Ik ben onder de indruk van hoe de private sector en NGO s samen kenniscentra ontwikkelen. NGO s helpen bedrijven aan werknemers en bevorderen rechtvaardige bedrijfsculturen en zijn belangrijk om de overheid hier en in de landen daar bij de les te houden.

5 Jeugdwerkloosheid onder jonge vrouwen Op dit moment zijn er wereldwijd 600 miljoen jonge mensen die niet werken en ook geen opleiding volgen. Jongeren zijn twee tot drie keer zo vaak werkloos als volwassenen, en daarbinnen hebben jonge vrouwen ook weer twee keer zo vaak geen werk als jonge mannen.

6 Monique van t Hek, directeur Plan Nederland: Vrouwen en jonge meiden maken twee derde deel uit van de 2,5 miljard mensen in de wereld die onder de armoedegrens van $2,- per dag leven. Over het algemeen hebben vrouwen ook geen gelijke kansen op werk en krijgen ze minder betaald dan mannen voor hetzelfde werk en aantal uren. De helft van de vrouwen heeft geen werk. Dat is niet alleen een verloren kans voor het talent en potentieel van deze vrouwen, maar komt ook de wereld als geheel niet ten goede. Schattingen van de Wereldbank tonen aan dat wanneer dit sekseverschil tussen mannen en vrouwen zou worden opgeheven, dat dan het mondiale Bruto Nationaal Product met 5,4% zou stijgen. Dat betekent meer rechtvaardigheid, rijkere consumenten en minder wereldwijde armoede.

7 Tien regels voor een duurzame economie Wereldwijd zijn veel mensen gebaat bij de globalisering, maar niet iedereen profiteert er evenveel van, vertelde Ursula Wynhoven, Chief Governance and Social Sustainability van het UN Global Compact, het VN initiatief dat duurzaamheid in de profitsector stimuleert. UN Global Impact is opgezet met de visie om te werken aan een meer duurzame en inclusieve economie. We hebben tien regels opgesteld op het gebied van mensenrechten, werk, milieu en corruptiebestrijding en vragen bedrijven om die geboden te onderschrijven. Het UN Global Compact helpt bedrijven ook om de positie van vrouwen in organisaties te versterken Babiche Veenendaal van Accenture wil samen met Plan de komende jaren jongeren opleiding en begeleiding bieden bij het vinden van werk of starten van hun eigen onderneming. Het gaat erom jongeren en werkgevers aan elkaar te koppelen, te zorgen dat jongeren de juiste kennis en vaardigheden hebben zodat ze interessant worden voor opdrachtgevers, en daarnaast gebruikt Accenture haar invloed als grote speler om werkgevers zover te krijgen dat ze de jongeren een fatsoenlijke baan met bijbehorend salaris bieden. De samenwerking met Plan is daarbij cruciaal, legt Veenendaal uit. Accenture en Plan waren gelijk verliefd op elkaar. We hebben dezelfde aanpak; professioneel, pragmatisch, hands on. Toen in de Filipijnen de orkaan Haiyan toesloeg, hielpen Accenturemedewerkers daar gelijk mee. Maar we hebben een organisatie als Plan nodig. Plan heeft kennis van de landen en zit vaak ook in andere gebieden dan wij zitten.

8 Babiche Veenendaal van Accenture wil samen met Plan de komende jaren jongeren opleiding en begeleiding bieden bij het vinden van werk of starten van hun eigen onderneming. Het gaat erom jongeren en werkgevers aan elkaar te koppelen, te zorgen dat jongeren de juiste kennis en vaardigheden hebben zodat ze interessant worden voor opdrachtgevers, en daarnaast gebruikt Accenture haar invloed als grote speler om werkgevers zover te krijgen dat ze de jongeren een fatsoenlijke baan met bijbehorend salaris bieden. De samenwerking met Plan is daarbij cruciaal, legt Veenendaal uit. Accenture en Plan waren gelijk verliefd op elkaar. We hebben dezelfde aanpak; professioneel, pragmatisch, hands on. Toen in de Filipijnen de orkaan Haiyan toesloeg, hielpen Accenturemedewerkers daar gelijk mee. Maar we hebben een organisatie als Plan nodig. Plan heeft kennis van de landen en zit vaak ook in andere gebieden dan wij zitten.

9 De slak en de Chinese muur uitgezocht. 212 jaar. Als we in hetzelfde tempo doorgaan, duurt het ongeveer even lang, namelijk 200 jaar, voordat er evenveel vrouwen in het Britse parlement zitten ongetwijfeld is dat hier in Nederland niet anders. Dus zelfs bij ons is er nog een grote inhaalslag te maken en we gaan maar in een slakkentempo vooruit. Wij vrouwen zijn bang voor positieve discriminatie, maar de waarheid is dat het speelveld voor ons niet hetzelfde is. AkzoNobel selecteerde en leidde met Plan en Arena do Brasil jongeren op tot steward in de stadions waar het WK voetbal werd gehouden. Mag ik u wat vragen? vroeg Jennifer Midura, directeur strategie en overnames van Akzo Nobel, een internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en producent van specialistische chemicaliën. Hoeveel tijd zal een slak nodig hebben om de Chinese muur over te steken? Het is Zeventig procent van de trainees waren meiden. Wij zijn een schilderbedrijf. We hebben Plan nodig om ons opleidingsprogramma te ontwikkelen. Dankzij Plan hebben wijzelf nu ook de focus op meisjes gelegd. Als je dat niet doet, duurt het nog generaties voordat er evenveel meisjes op de werkvloer zijn.

10 Al na twee maanden zie je het verschil Aan de slag dus. Het project Saksham in India, is daar een mooi voorbeeld van. Saksham is een vraaggestuurde beroepsopleiding voor kansarme jongeren van tussen 18 en 29 jaar. Het project wil in drie jaar tijd 2000 jongeren opleiden naar een betaalde baan. Zestig procent van de instroom is meisjes, het slagingspercentage (dat niet alleen de opleiding afrondt maar ook een baan vindt) is 85 procent. Project coördinator Anamika Sharma vloog speciaal voor Wereldmeisjesdag naar Amsterdam en vertelde: Meisjes vinden om op te leiden naar een baan is geen probleem. We werken al lang in de armere gebieden, we kennen de mensen. Lastiger is het om families te overtuigen om hun dochters te laten gaan. De ouders, de broers, zelfs jongere broers van het meisje hebben zeggenschap over haar leven. We laten hen het belang van school en werk zien. Meisjes verdienen al snel meer dan hun vaders. De levensstandaard van het hele gezin gaat omhoog als de meisjes werken, na twee maanden al. We zorgen er tegelijk ook voor dat werkgevers een vrouwvriendelijke werkomgeving creëren en bijvoorbeeld meisjes voor het donker naar huis laten gaan. En dat meisjes uit dezelfde buurt komen en samen naar het werk kunnen reizen en weer terug.

11 Interview Anamika Scharma, Plan India Ze was bang voor een slechte reputatie Mijn familie heeft me altijd verteld dat ik onafhankelijk moet zijn. Mijn moeder was hoofd verpleegkundige in het ziekenhuis, zij en mijn vader zijn net met pensioen. Ze gingen er altijd vanuit dat mijn twee zussen en ik zouden werken. Dat is anders voor de gezinnen in de arme buurten van Delhi waar ik werk. Een van de meisjes volgde bij ons een opleiding maar kreeg van haar moeder geen toestemming om naar het sollicitatiegesprek te gaan. Ik ging naar haar moeder toe en vroeg haar waarom. Ze ontkende dat ze haar dochter binnenhield. Uiteindelijk bekende ze dat een familielid haar had gebeld; ze had haar dochter gezien met een jongen. Ze was bang dat haar dochter een slechte reputatie zou krijgen. Het meisje had met een hele groep een training gevolgd. Ik vroeg de moeder om haar dochter een kans te geven. Als het misging, dan kon ze me bellen. Ze stemde in en liet haar dochter gaan. Ze heeft me niet meer hoeven bellen. Haar dochter werkt nu in een koffiehuis. Het is spannend, ik win niet altijd hun vertrouwen. En je weet ook nooit helemaal zeker dat het meisje niets zal overkomen. Maar als het lukt denk ik, yessss! Het mooie is namelijk dat je al na twee maanden het effect ziet: als een meisje werkt, gaat het hele gezin erop vooruit. We laten meisjes alleen toe tot de training als ze gemotiveerd zijn om te gaan werken. Wij investeren veel in hen, daar willen we ook wat voor terugzien, namelijk dat ze aan het werk gaan. Als het eenmaal goed zit met de motivatie, gaan we het gesprek aan met de familie. We vragen aan het begin wie thuis de beslissingen neemt want die moeten we overtuigen. Meestal begin ik bij de moeders. Want bijna altijd gunnen zij voor hun dochters een ander leven. Zijzelf zijn thuis gebleven en als ze eenmaal 35 of 36 zijn en hun kinderen opgroeien en het geld maar niet meegroeit, zouden ze willen dat zij ook werk hadden buitenshuis, maar dan is het te laat. Daar speel ik op in.

12 Paneldiscussie Hoe werkt dat, meer meisjes op de werkvloer, en vooral: wat levert het op? Adrienne Cruz, genderspecialist bij de International Labour Office: Onderzoek van McKinsey is glashelder over wat er moet gebeuren. Een organisatie moet zeggen: gelijke kansen bieden zit in ons DNA. Daarvoor is nodig dat er meer macht komt te liggen bij HR. De bedrijven die dit heel goed doen transformeren hun organisaties naar meer familievriendelijke werkplekken. Want ook mannen willen zorgverlof op kunnen nemen. Het werkt. Dat kon Carel Breen, directeur Arena do Brasil, vertellen. In onze voetbalstadia werkten vooral mannen. De sfeer was onderdrukkend, agressief een sfeer van honden, politiemannen. We wilden een meer servicegerichte sfeer. Inmiddels zijn 45 procent van onze stewards vrouwen. Ze zijn beter in het oplossen van conflicten en in de communicatie. Het werkt. Onze aanpak van meer vrouwelijke stewards opleiden en aannemen, blijken we zo te kunnen kopiëren in andere stadions in Brazilië.

13 Martijn Smid is directeur van Basic Water Needs, dat zich bezighoudt met het ontwikkelen, produceren en distribueren van waterzuivering en het creëren van toegang tot veilig drinkwater voor iedereen. In onze fabriek in Delhi merkten we dat vrouwen betrouwbaarder waren. Als we op vrijdag de salarissen uitkeerden, waren er altijd een paar mannen die op maandag niet op kwamen dagen. Maar alle vrouwen waren er. We zijn daarom vrouwelijke entrepeneurs gaan trainen om onze filters te verkopen. We investeren daarnaast ook met Plan in onderwijs voor meisjes. We verdienen er simpelweg meer geld door. Maar pas op; als meer dan 65 procent in de functie vrouwen zijn, zal het aanzien van de functie dalen, waarschuwde Esther-Mirjam Sent. Zij is hoogleraar economische theorie en beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze vragen mij nu om mijn jongere collega s op te leiden. Dan begrijp je het niet; het probleem zijn niet de vrouwen maar de organisatie. Het is het dilemma van katten en honden. Als je je als vrouw aanpast aan de heersende mores, en dus een hond wordt, ben je geen kat meer. Als je kat blijft, zul je altijd gezien worden als niet competent en te aardig.

14 Giovanca en het Zo! Gospel Choir sloten de dag af met een spetterend optreden met het speciaal voor Wereldmeisjesdag geschreven nummer Come around. Geef meisjes en jongens in ontwikkelingslanden kans op een betere toekomst! Plan Nederland Stadhouderskade 60, 1072 AC Amsterdam, T W KvK Amsterdam IBAN NL11RABO

WEG MET DE EENHEIDSWORST MEESTER BART: MISSIE IRAK: GEVECHT ZONDER EINDE? BUURTZORG: HOE GOED WERK WORDT BESTRAFT

WEG MET DE EENHEIDSWORST MEESTER BART: MISSIE IRAK: GEVECHT ZONDER EINDE? BUURTZORG: HOE GOED WERK WORDT BESTRAFT TRIBUNE Nieuwsblad van de SP jaargang 50 nr. 9 oktober 2014 1,75 www.sp.nl MEESTER BART: WEG MET DE EENHEIDSWORST MISSIE IRAK: GEVECHT ZONDER EINDE? BUURTZORG: HOE GOED WERK WORDT BESTRAFT AFRIKANEN VERZEKEREN

Nadere informatie

fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers

fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers mei 2013 Voorwoord van Minister Asscher Op 4 februari van dit jaar gingen medewerkers van mijn ministerie en ik in gesprek met honderd

Nadere informatie

yeah right!? een boekje open over kinderrechten kinderrechten Yeah Right DEF.indd 1 Yeah Right DEF.indd 1 30-10-2006 12:44:25 30-10-2006 12:44:25

yeah right!? een boekje open over kinderrechten kinderrechten Yeah Right DEF.indd 1 Yeah Right DEF.indd 1 30-10-2006 12:44:25 30-10-2006 12:44:25 yeah right!? een boekje open over kinderrechten 2 inhoud 6 14 8 3 Wat zijn kinderrechten? 5 Je rechten op een rijtje Het gaat mis, en dan? 7 Alle kinderen zijn gelijk De leeftijdsladder 10 Interview met

Nadere informatie

KINDEREN IN ARMOEDE. Kun je je voorstellen?

KINDEREN IN ARMOEDE. Kun je je voorstellen? informatieblad voor jongeren KINDERRECHTEN KINDEREN IN ARMOEDE Voor wie? Dit informatieblad is bedoeld voor jongeren van de tweede en derde klas van het voortgezet onderwijs die meer willen weten over

Nadere informatie

Juiste mens, juiste plek. Maak er werk van

Juiste mens, juiste plek. Maak er werk van Juiste mens, juiste plek Maak er werk van Mens & werk De juiste mens op de juiste plek: wie wil dat nou niet? Mensen die goed op hun plek zitten presteren immers beter, hebben meer plezier in hun werk

Nadere informatie

WE CAN. Verandering begint bij mij! Verandering begint bij mij! Twaalf portretten van changemakers. Twaalf portretten van changemakers

WE CAN. Verandering begint bij mij! Verandering begint bij mij! Twaalf portretten van changemakers. Twaalf portretten van changemakers WE CAN Verandering begint bij mij! Twaalf portretten van changemakers Verandering begint bij mij! Twaalf portretten van changemakers Inhoudsopgave WE CAN: de campagne 4 Carla Visch 8 Fenna Ulichki 12 Jens

Nadere informatie

Eerst naar school! 15 jaar onderwijshulp uit Nederland. We liepen in de voorhoede. Overheidshulp: Pakistan: All-in onderwijspakket

Eerst naar school! 15 jaar onderwijshulp uit Nederland. We liepen in de voorhoede. Overheidshulp: Pakistan: All-in onderwijspakket Eerst naar school! 15 jaar onderwijshulp uit Nederland Overheidshulp: We liepen in de voorhoede Pakistan: All-in onderwijspakket Mali en Uganda: Goede leerkrachten zijn van levensbelang Marokko: Tweede

Nadere informatie

Een nieuw kwaliteitsprogramma binnen de zorgsector IMAGINE: DOKTERS IN THE LEAD

Een nieuw kwaliteitsprogramma binnen de zorgsector IMAGINE: DOKTERS IN THE LEAD 20 De IMAGINEbijeen komsten zijn bedoeld om te inspireren en om instrumenten aan te reiken. Een nieuw kwaliteitsprogramma binnen de zorgsector IMAGINE: DOKTERS IN THE LEAD Onlangs startte een nieuw kwaliteitsprogramma

Nadere informatie

25 jaar. Interviews over de impact en toekomst

25 jaar. Interviews over de impact en toekomst 25 jaar Interviews over de impact en toekomst Floortje Dessing Lilianne Ploumen Olivier De Schutter Chief Adam Tampuri Arie van Doesburg Tatsuya Watanabe Jochanan Senf Felix Wijesinghe Harriet Lamb Ewoud

Nadere informatie

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken.

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken. INHOUD INFORMATIE 1 Inleiding 2 Het verhaal van Murugan 3 - de feiten op een rijtje 4 Vormen van kinderarbeid 5 Waarom moeten kinderen werken? 6 Internationale verdragen 7 - Hoe kom je ervan af? 8 Wat

Nadere informatie

Dit is een bijlage bij dagblad de Telegraaf. De inhoud van deze bijlage valt niet onder de hoofdredactionele verantwoordelijkheid. Business.

Dit is een bijlage bij dagblad de Telegraaf. De inhoud van deze bijlage valt niet onder de hoofdredactionele verantwoordelijkheid. Business. Dit is een bijlage bij dagblad de Telegraaf. De inhoud van deze bijlage valt niet onder de hoofdredactionele verantwoordelijkheid. Business in the bush Nederlandse ondernemers in ontwikkelingslanden De

Nadere informatie

Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen!

Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen! 2013 Stephan van der Toom www.cashflowclub.nl Inleiding Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen! Veel mensen zijn super geïnspireerd door de boeken en presentaties van Robert Kiyosaki. Toch lopen veel mensen

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

LEIDINGGEVEN MET LEF

LEIDINGGEVEN MET LEF LEIDINGGEVEN MET LEF 2 Leiding geven bij Arkin, dat betekent voor ons vooral dat je je eigen werk en dat van anderen nog inspirerender maakt. In een organisatie vol betrokken mensen met hart voor hun vak

Nadere informatie

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken.

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken. INHOUD INFORMATIE Kinderarbeid 1 Inleiding 2 Het verhaal van Murugan 3 Kinderarbeid- de feiten op een rijtje 4 Vormen van kinderarbeid 5 Waarom moeten kinderen werken? 6 Internationale verdragen 7 Kinderarbeid-

Nadere informatie

marokko - Hassnae bouazza maakt dodenrit pagina 05 MY WORLD vakblad voor actieve wereldburgers nummer 4 / december 2013

marokko - Hassnae bouazza maakt dodenrit pagina 05 MY WORLD vakblad voor actieve wereldburgers nummer 4 / december 2013 NederLANd - verdwalen voor Afrika pagina 02 ethiopië - blinde activiste trotseert overheid pagina 02 MY WORLD marokko - Hassnae bouazza maakt dodenrit pagina 05 NederLANd - de bedrijvenpot van ploumen

Nadere informatie

Jaarverslag Boekjaar 2012 01-07-2011 t/m 30-06-2012

Jaarverslag Boekjaar 2012 01-07-2011 t/m 30-06-2012 Jaarverslag Boekjaar 2012 01-07-2011 t/m 30-06-2012 Colofon Dit publieksjaarverslag is een uitgave van Habitat for Humanity Nederland. Prof. Van der Scheerstraat 207a 2035 AM Haarlem Postbus 4426 2003

Nadere informatie

DIVERSITEIT ERKEN KWALITEIT. Nr.1/september 2010

DIVERSITEIT ERKEN KWALITEIT. Nr.1/september 2010 EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN MEDIAPLANET, GEDISTRIBUEERD DOOR HET FINANCIEELE DAGBLAD. Nr.1/september 2010 Een handboek voor de diverse werkvloer DIVERSITEIT INCLUSIEF: HR DOSSIER Effectief Bereik de juiste

Nadere informatie

Ik vertelde dat ik weer zwanger was en de hel brak los

Ik vertelde dat ik weer zwanger was en de hel brak los NU. 1/6 Ik vertelde dat ik weer zwanger was en de hel brak los Interview met Muriel Arts MURIEL ARTS (1964) STUDEERDE TANDHEELKUNDE EN STARTTE VERVOLGENS EEN COMMERCIËLE INTERNATIONALE CARRIÈRE BIJ UNILEVER.

Nadere informatie

Evaluatie van het project 'Duurzaam aan de slag' van Stichting Collusie Milieuzorgprojecten

Evaluatie van het project 'Duurzaam aan de slag' van Stichting Collusie Milieuzorgprojecten TNO Arbeid TNO-rapport 21786 / 11432 Evaluatie van het project 'Duurzaam aan de slag' van Stichting Collusie Milieuzorgprojecten Polarisavenue 151 Postbus 718 2130 AS Hoofddorp www.arbeid.tno.nl T 023

Nadere informatie

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk 2014 Rose Jansen Create Beste ambitieuze therapeut, Hoe zorg je als therapeut voor een succesvolle, welvarende praktijk? Ik kan je 1 ding vertellen: gewoon

Nadere informatie

De wereld die we willen

De wereld die we willen De wereld die we willen Een toekomst voor iedereen Movimiento Mundial por la Infancia de Latinoamérica y El Caribe De wereld die we willen Een toekomst voor iedereen Een uitgave van Child Friendly Agencies

Nadere informatie

11 Begroting Economische Zaken

11 Begroting Economische Zaken 11 Aan de orde is de voortzetting van de behandeling van: - het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het

Nadere informatie

She Inspires We Invest. Get Involved!

She Inspires We Invest. Get Involved! Kate, de inspiratie en naamgeefster van Stichting Meet Kate She Inspires We Invest. Get Involved! Jaarverslag Stichting Meet Kate 2011 1 Soms ontmoet je iemand die je inspireert Iemand die je leven verandert

Nadere informatie

Moving Forward. Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt

Moving Forward. Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt Methodiekbeschrijving voor (zelf) organisaties die vrouwen helpen deel te nemen aan het economisch verkeer en richting te geven aan hun toekomst. Moving Forward Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Streetwise professionals in Spangen

Streetwise professionals in Spangen Streetwise professionals in Spangen Gericht werken aan een goede toekomst voor overlastgevende jongeren Renske S. van der Gaag, MSc Met medewerking van: Drs. Nanne Boonstra Drs. Ron van Wonderen Oktober

Nadere informatie

ELEMENTAIR LEIDERSCHAP

ELEMENTAIR LEIDERSCHAP ELEMENTAIR LEIDERSCHAP leiderschap in Nederland 2011 Hoe eenvoudig een systeem kan zijn en leiderschap een fundamentele wending kan geven Wanneer ben ik als leider in mijn element? antwoord van een Goeroe

Nadere informatie

VrouwenConferentie Amsterdam Zuidoost (H)erken de kracht van vrouwen in Amsterdam Zuidoost

VrouwenConferentie Amsterdam Zuidoost (H)erken de kracht van vrouwen in Amsterdam Zuidoost VrouwenConferentie Amsterdam Zuidoost (H)erken de kracht van vrouwen in Amsterdam Zuidoost Datum: zaterdag 24 oktober 2009 Locatie: Informatie Centrum Stadsdeel Amsterdam Zuidoost Anton de Komplein 150

Nadere informatie

Succesverhaal. over pesten op het werk

Succesverhaal. over pesten op het werk Supermarktmedewerkster Fenny gaat met plezier naar haar werk. Dat is zeer opmerkelijk als je bedenkt dat ze lange tijd werd gepest. Op het dieptepunt hoopte ze zelfs dat haar onderweg naar de supermarkt

Nadere informatie

Because I am a Girl. Girls in the Global Economy: Adding It All Up SAMENVATTING. Investeren in meisjes loont niet alleen, maar is ook slim

Because I am a Girl. Girls in the Global Economy: Adding It All Up SAMENVATTING. Investeren in meisjes loont niet alleen, maar is ook slim SAMENVATTING Because I am a Girl the State of the World s Girls 2009 Girls in the Global Economy: Adding It All Up Investeren in meisjes loont niet alleen, maar is ook slim Ngozi Okonjo-Iweala Managing

Nadere informatie