Groot onderhoud N969 Rhederweg weggedeelte kruising in Bellingwolde - Duitse grens

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groot onderhoud N969 Rhederweg weggedeelte kruising in Bellingwolde - Duitse grens"

Transcriptie

1 Groot onderhoud N969 Rhederweg weggedeelte kruising in Bellingwolde - Duitse grens Er is groot onderhoud gepland op de N969 Rhederweg voor het weggedeelte kruising in Bellingwolde - Duitse grens. Dit betekent dat alle asfalt op het gedeelte Bellingwolde - Duitse grens wordt vervangen. Geconstateerd is dat er op dit weggedeelte een aantal verkeersonveilige plekken zijn. Ook zijn er relatief veel klachten over verschillende verkeerszaken: te hard rijden, gevaarlijk inhalen en de weginrichting is erg onduidelijk (onduidelijke snelheidsregimes). Daarom is besloten te onderzoeken waar extra maatregelen nodig zijn. Uit de ongevalsanalyse blijkt dat er ongevallen plaats vinden bij het benzinestation bij de B.L. Tijdensweg, de kruispunten bij Rhederbrug en bij het kruispunt bij de Parkweg. Tijdens een inventariserende informatieavond kwamen vooral de snelheid en de onoverzichtelijkheid als problemen naar voren. De snelheidsoverschrijding (in het 50 km/uur deel van Rhederbrug) blijkt ook uit de gegevens van het provinciaal telsysteem. Op 4 juni 2013 is een inloopbijeenkomst georganiseerd over de aanpak van de N969.Gelet op de ongevallen en de klachten worden de volgende maatregelen voorgesteld: Versmallen van de weg (nu 7 en 6,5 m) naar 6 en 6,5 meter (afhankelijk van het snelheidsregime). Binnen de 50 km/uur van Rhederbrug donkerrode stroken aan de zijkant. In de dorpskern, rondom de brug, opheffen parallelweg, weg geheel in rode klinkerprint. Maken linksafvak bij het benzinestation in 80 km/uur gedeelte. De gemeente Bellingwedde pakt het kruispunt Hoofdweg - N969 aan in het kader van aanpak van de Hoofdweg. Wel is het wenselijk de uitvoering van dit kruispunt tegelijk uit te voeren met de aanpak van de N969. Reacties op de plannen: Het herontwerp bij het benzinestation is goed gevallen. Er is nog verzoek tot het aanpassen van enkele details. Het herontwerp van Rhederbrug is zeer wisselend ontvangen. Een aantal personen is tegen versmalling. Vooral voor het gebruik door grote (landbouw)voertuigen. Anderen vinden versmalling niet ver genoeg gaan en willen meer maatregelen. Op de kruising met de Hoofdweg is een concept voorstel van de gemeente aanwezig. De aanwezigen maakten duidelijk dat dit niet acceptabel is. Op de delen waar geen wijzigingen voorgesteld zijn heerst ontevredenheid. De resultaten en wensen zijn besproken. Besloten is het huidige voorstel met aanpassingen van details uit te gaan voeren. Dit geldt niet voor de kruising met de Hoofdweg. Hiervoor zijn verschillende alternatieven bekeken. Een nieuw ontwerp is door de gemeente voorgelegd aan de bewoners. Vervolgprocedure: Na het schrijven van het bestek wordt het project aanbesteed. Hierna zal de aannemer het werk gaan uitvoeren. Alvorens hij begint wordt nog een uitvoeringsavond georganiseerd. Na de realisatie vindt een evaluatie plaats.

2 Bijlage 1 Opmerkingen gemaakt door de aanwezigen Algemene opmerkingen: A1 A2 A3 Plan biedt voor ons totaal geen verbetering. Ik zie niets terug van gedane suggesties. Gevaarlijke situatie voor het huis blijft. Bedankt voor het niet luisteren naar de bewoners van de Rhederweg. Mensen die dagelijks te maken hebben met gevaarlijke situaties. Als er iets niet belangrijk is, is het wel de kleur van de straat als snelheid niet beperkt wordt en er gewoon nog ingehaald kan en zal worden. Wild mag blijkbaar ook net als wij gewoon aangereden worden. Waarom geen bordje overstekend wild? Er verandert niets!!!! Alleen de kleur van de weg. Weet u: ik heb een suggestie. Laat het maar zoals het is, dan hebben wij er ook geen last van. Bij de maatregelen die we voorstellen hebben we ons vooral gericht op de punten waar in het verleden ongelukken gebeurd zijn. Daarbij gaat het om het benzinestation bij de B.L. Tijdensweg, de kruispunten bij Rhederbrug en bij de Parkweg. We hebben veel suggesties van bewoners betrokken bij de plannen, zoals het versmallen van de rijbaan en een andere indeling. Onze ervaring is dat daarmee de snelheid omlaag gaat. Bij de maatregelen die we voorstellen hebben we meerdere belangen tegen elkaar moeten afwegen. We hebben uitgezocht hoeveel aantal aanrijdingen met wild in het gebied voorkomen. Daaruit blijkt dat op de Rhederweg niet meer dan gemiddeld dieren worden aangereden. Hierdoor is het niet nodig om hier extra borden voor te plaatsen. We kiezen er toch voor om maatregelen te nemen op plekken waar veel ongelukken gebeuren. Dat betekent dat er op een aantal wegvakken veel verandert, maar op andere plekken ook bijna niets. A4 Misschien idee om online te kunnen kijken naar nieuwe plannen. We gaan de kaarten online zetten. A5 Zorgen voor betere financiële positie zodat daadwerkelijk ingrepen kunnen worden uitgevoerd. De maatregelen die we nu voorstellen passen binnen het beschikbare budget. Het is niet waarschijnlijk dat er meer geld beschikbaar komt. Daarom kiezen we ervoor om met het geld dat we hiervoor hebben toch maatregelen te nemen.

3 Probleem specifieke opmerkingen P1 P2 P3 De gemeten snelheid overtredingen 50 km 24% is volledig bezijden de waarheid. De meeste mensen rijden 60 km of meer. De provinciale weg wordt als sluiproute voor het vrachtverkeer gebruikt sinds in Duitsland tol wordt geheven. Vrachtwagens rijden hier vaak te hard. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties voor aanwonenden en afslaand verkeer. Zij moeten bij het afslaan afremmen of wachten op het doorgaand verkeer. Vervolgens moeten de vrachtwagens dan weer afremmen. Die drukken je het liefst met de bumper van de weg af. Dit zorgt voor zeer onveilige situaties + stress! voor afslaande bestuurder. Er zitten nog te veel snelheidsmogelijkheden, dus inhaalmomenten in de weg. U houdt geen enkele rekening met het woongenot aan de Rhederweg. Suggestie inhaalverbod vanaf brandweer tot aan de grens. In onze onderzoeken baseren we ons op twee vaste telpunten op de Rhederweg. Eén daarvan ligt op het deel van de weg waar je 50 mag en één op het deel richting de Duitse grens waar je 80 mag rijden. Deze vaste telpunten met lussen in het asfalt meten het aantal voertuigen, om wat voor soort voertuig het gaat en hoe hard ze rijden. Deze gegevens hebben we gepresenteerd. De gehouden snelheidsmetingen door de politie bevestigen dit beeld. Uit onderzoek en monitoring na de invoering van de tol in Duitsland blijkt niet dat de hoeveelheid vrachtwagens aanzienlijk is toegenomen. Wel zien we dat de totale hoeveelheid verkeer is toegenomen, net als elders in onze provincie. Dit is in de loop der jaren geleidelijk toegenomen. Sinds 2008 blijft de hoeveelheid verkeer gelijk. Om de snelheid terug te dringen pakken we met name de kruispunten aan. Door de rijbaan te versmallen, gaat de gemiddelde snelheid omlaag. De geschetste verkeerssituatie zal door maatregelen niet voorkomen kunnen worden. We hebben er in overleg met de politie niet voor gekozen om een geheel of gedeeltelijk inhaalverbod in te stellen. De ervaring van de politie is dat het plaatsen van borden met een inhaalverbod weinig zin heeft. De politie heeft ook te weinig middelen om hier controle op te houden. P4 Wat wordt gedaan aan sluipverkeer? De Rhederweg is een provinciale weg waarop het doorgaand verkeer uit de regio zich afwikkelt. Dit is ook deels het verkeer van en naar Duitsland. Van alle verkeer wat in Groningen de grens met Duitsland passeert gaat ca. 12% via de Rhederweg (2500 mvt/etmaal). Van alle vrachtverkeer gaat 10,5% via de Rhederweg (ca. 370 vrachtwagens per etmaal) naar Duitsland. Verreweg de grootste hoeveelheid verkeer gaat via de A7. Deze aantallen geven ons geen aanleiding verdere maatregelen te nemen. P5 Belijning anders aanbrengen. Op de Rhederweg buiten de bebouwde kom komt in de nieuwe situatie kantbelijning voor, zoals nu al het geval is. In het 50 km/uur deel komt geen belijning maar een rode strook en nabij de brug een helemaal rode asfaltprint. In het 70 km/uur deel wordt kantbelijning aangebracht.

4 P6 Vrachtauto onvriendelijk maken. De Rhederweg is een provinciale weg en dat betekent dat daar ook vrachtwagens mogen rijden. De weg wordt ook door landbouwvoertuigen gebruikt. Deze voertuigen moeten de weg op een goede manier kunnen gebruiken. P7 Flitspalen aanbrengen om de snelheid af te dwingen De provincie gaat niet over het plaatsen van flitspalen; daar gaat het Openbaar Ministerie over. Voordat die geplaatst worden moet eerst aan drie criteria worden voldaan. Locatiespecifieke vragen/opmerkingen 1. De inrichting van de weg en de maximale snelheid moeten passen bij het wegbeeld. Dat willen we bereiken met de voorgestelde maatregelen. 2. Het aantal snelheidsovertreders. In de huidige situatie voldoet de Rhederweg hieraan maar dan moet het wegbeeld eerst gewijzigd worden. Daarna moet gemeten worden of het percentage nog te hoog ligt. 3. Het aantal ongevallen als gevolg van een te hoge snelheid, gerekend over een aantal jaren. Daaraan voldoet de Rhederweg niet. Ook niet in de jaren met de meeste ongevallen. Omdat we niet aan de aanvraagcriteria voldoen, gaat de provincie geen flitspaal aanvragen. L1 Aansluiting Lyskermeerweg / Rhederweg - De markeringsborden die aangeven dat er een zijweg komt zijn zo geplaatst dat het zicht op het verkeer op de Rhederweg gevaarlijk gehinderd wordt (zeker wanneer men met grote snelheid rijdt) Schrikhekjes zijn ooit geplaatst om aan te geven dat er een zijweg komt in het vlakke landschap. Dit is niet altijd duidelijk te zien. De schrikhekjes komen niet terug, wel een waarschuwingsbord. In de nieuwe situatie zullen we ervoor zorgen dat er geen borden in de zichtlijnen staan. L2 Benzinestation / Garage - Het doorgaande verkeer richting Duitsland. Hier is geen verbetering opgetreden. Namelijk door de glasschermen in het doorgaande verkeer van links komend slecht te zien. We zijn van plan om wat te gaan doen met het scherm. Dit doen we in overleg met het tankstation. Daarnaast wordt een linksafstrook (vanuit Duitsland) aangelegd.

5 L3 L4 L5 Kruising Hoofdweg-Rhederweg 30 km!!! Door de komst van de nieuwe supermarkt komen er bewegingen meer per week van noord naar zuid. Waarom komen er geen fietstunnels of verkeerslichten? De beste oplossing is een rotonde. Waarom is dit nooit onderzocht? Duidelijkheid verschaffen bij voorrangssituatie Parallelweg Rhederweg en Hoofdweg De illegale doorsteken naar de parallelweg afsluiten. Parallelweg Rhederweg 146 (stenen doorsteek). Mevrouw Van Veluw Rhederweg 146 Bellingwolde is het ermee eens dat de huidige doorsteek naar de provinciale weg mag worden verwijderd, mits zij dan deze stenen mag krijgen om haar eigen inrit te verbeteren. Parallelweg Rhederweg 154 geeft aan dat de doorsteek moet blijven bestaan in verband met het parkeren van de vrachtauto op eigen erf Naar aanleiding van de informatieavond is gekeken welke mogelijkheden er voor dit kruispunt zijn. De snelheid blijft 50 km/uur. Het is niet reëel op een provinciale weg zonder erfaansluitingen een snelheid van 30 km/uur in te stellen. Fietstunnels zijn niet reëel qua ontwerp, kosten en inpassing in de omgeving. Je zou hiervoor heel steile hellingbanen moeten aanleggen die ook nog eens heel lang zijn (minimaal 60 meter). Verkeerslichten worden toegepast op punten waar de doorstroming niet optimaal functioneert. Over het algemeen verbeteren verkeerslichten de verkeersveiligheid niet. Dit komt doordat het verkeer niet naar plaats wordt gescheiden maar naar tijd, waardoor er bij roodlichtovertredingen alsnog ongevallen kunnen ontstaan. Omdat daarbij de snelheid vaak hoog is, resulteert dit in een ernstig conflict. Daarnaast is er een grotere kans op kop-staartbotsingen. We hebben een schets gemaakt voor een rotonde en een kleine rotonde ingepast. Het nadeel hiervan is dat auto's hier bijna rechtdoor rijden. Daarmee neemt de snelheid minder af. En is het verkeersveiligheidseffect van de rotonde minder dan je van de oplossing zou verwachten. Daarnaast is het zeer lastig in de passen in de omgeving. Bijvoorbeeld is de kap van een aantal beeldbepalende bomen nodig om de rotonde aan te leggen. Als oplossing voor het oversteken van voetgangers hebben we in ons definitief ontwerp een middengeleider ingepast. Daardoor is het mogelijk om in twee keer over te steken. Fietser kunnen eventueel gebruik maken van de voetgangersoversteekplaats. De voorrangssituatie is op dit moment in principe goed geregeld. Doordat de aansluiting dicht tegen de kruising aan ligt, zorgt dat voor een onveilig gevoel bij de omgeving. Er is weinig ruimte. Bij de aanpak van de kruising Rhederweg - Hoofdweg bekijken we in overleg met gemeente of dat nog te verbeteren is. De illegaal aangelegde doorsteken verdwijnen. Er zijn echter ook een aantal legale doorsteken. Over deze doorsteken gaan wij in overleg met de gebruikers. Mochten ze blijven bestaan, dan wordt met gebruikers afspraken gemaakt over het onderhoud.

6 L6 L7 L8 L9 Vlucht (parkeer)plaatsen verwijderen, zodat vrachtverkeer hier niet meer in de weekenden kan parkeren. Parkeerplaatsen ter hoogte van 132 met name rechts vanaf Duitsland gezien worden vaak als sanitaire stop gebruikt! De inrit is ooit door de provincie in asfalt uitgevoerd omdat er grond is ingeleverd voor de aanleg van het fietspad. Hij is later met aanpassingen vervangen door klinkers. Graag klinkers vervangen door asfalt! Heg hoek Leidijksweg kleiner maken t.b.v. uitzicht (met name voor trekker) Vanaf Bruining Leidijksweg kruising Rhederweg linkerkant stuk van hoge heg af. Er is in de omgeving weinig ruimte voor het parkeren van vrachtwagens. Omdat een speciale voorziening er niet in zit, blijven de parkeerplaatsen bestaan. De afdeling wegenbouw neemt contact op met bewoner om te kijken welke mogelijkheden er zijn eerdere afspraken na te komen. De afstand van haaientanden tot heg (particulier) is ca 5 meter. Er is wel uitzicht maar je moet echt stilstaan. Wel wordt de uitstraling in het gebied anders. Wij verwachten dat het verkeer de snelheid hierop gaat aanpassen. Daarmee zou oprijden gemakkelijker moeten worden. L9 L10 Situatie Rhederbrug. In de huidige vorm handhaven. De weg niet versmallen. Dit vanwege het landbouwverkeer en vrachtverkeer. Landbouwvoertuigen en vrachtwagens zijn breed en hebben ruimte nodig. Het landbouwverkeer is een belangrijke gebruiker van de Rhederweg. En landbouwvoertuigen worden steeds groter en breder. Dan volstaat een wegbreedte van 6 meter niet. Men zal uitkijken om elkaar te passeren waardoor men de bermen kapot zal rijden. Zichtbaarheid vanaf de Dijkweg naar Rhederweg verbeteren. Kijken tegen de brugleuning aan. Het profiel van 6 meter past bij een weg met deze functie voor een situatie binnen de bebouwde kom. Het 50 km/uur deel is relatief kort. Mocht het voorkomen dat twee landbouwvoertuigen met permanente ontheffing elkaar moeten passeren, dan zijn er voldoende uitwijkmogelijkheden, ook binnen het 50 km/uur gedeelte. Versmallen is van belang om de vormgeving van het 50 km/uur gebied ook een 50 km/uur uitstaling te geven. Ook op andere provinciale wegen binnen de bebouwde kom (in een gebied waar veel landbouw voorkomt) houden we de maat van 6 meter aan. De brug wijzigt niet. Daardoor zal dit probleem blijven bestaan. Wel wordt de uitstraling in het gebied anders. Wij verwachten dat het verkeer de snelheid hierop gaat aanpassen. Daarmee zou oprijden gemakkelijker moeten worden. L11 Goed dat de kruispunten op de Rhederweg bij de brug aangepakt worden Dit is ook noodzakelijk om de verkeerveiligheid op de kruisingen te verbeteren. L12 Ingang Rhederbrug vanaf Duitsland mist 50km-bord. Een bord dat de bebouwde kom aangeeft heeft de status van een verkeersbord. Zo'n bord geeft aan dat de maximumsnelheid hier 50 km per uur is. Een extra bord is dus niet nodig. Aan de andere zijde van Bellingwolde is zo'n bord wel aanwezig. Voor de duidelijkheid zullen we aangeven dat het 50 km/uur is.

7 L13 Inrit buurthuis moet blijven De tekening wordt hierop aangepast. L14 L15 Tankstation draai truck + oplegger linksaf verhoogd aanleg. Draaicirkel in tekening en dan mailen. Rode vlak uitrekken aan de kant van Bellingwolde (tot aan het prijzenbord?) Zichtbeperking veroorzaakt door de haag tussen N969 en de parallelweg ter plaatse van de oversteek naar de Parkweg. Bij nr De tekening wordt gewijzigd zover dit past in het ontwerp. De tekening met draaicirkels wordt toegezonden. De gemeente heeft deze haag inmiddels kortgeknipt en het laatste stuk over een lengte van ongeveer meter verwijderd.

Duurzaam Veilig(e) Wegen

Duurzaam Veilig(e) Wegen Duurzaam Veilig(e) Wegen Categoriseringskaart (2015) Kaart met de belangrijkste wegen in onze provincie. Dit is het wensbeeld van de wegcategorisering zoals wij dat graag zien. Provinciale wegen Duurzaam

Nadere informatie

Reactienota. Reconstructie N348 Jodendijk / Scheuterdijk

Reactienota. Reconstructie N348 Jodendijk / Scheuterdijk Reactienota Reconstructie N348 Jodendijk / Scheuterdijk Inhoudsopgave 1. Inleiding p. 3 2. Reacties en antwoorden p. 4 Auteur : Dhr. A. ter Haar Afdeling : Uitvoering Werken Datum : 12 augustus 2013 Status

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d P r o v i n c i e F l e v o l a n d N o t a C o m m i s s i e Onderwerp Aanbeveling voor de verduidelijking van snelheidslimieten langs provinciale wegen. Samenvatting Een te hoge snelheid vormt in veel

Nadere informatie

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1 Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april 2018 p 1 Tijdens participatiebijeenkomsten is een aantal keren aangegeven dat niet alleen gekeken

Nadere informatie

N660 Middelburg - Koudekerke. 26 juni Presentatie door: Fred Lindenberg

N660 Middelburg - Koudekerke. 26 juni Presentatie door: Fred Lindenberg N660 Middelburg - Koudekerke 26 juni 2007 Presentatie door: Fred Lindenberg Situatie Presentatie Provincie Zeeland Middelburg Koudekerke N660 Vlissingen Geschiedenis 1992: Plan vastgesteld door GS Planologische

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER

INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER 2017 1 Programma Welkom (Sushil Lachman, Sweco Nederland) Aanleiding herinrichting (Alma de Jong, gemeente Oegstgeest) Voorstel

Nadere informatie

Bijlage informatiebrief nr. 2 project wegreconstructie Zouwendijk, toelichting op concept ontwerp

Bijlage informatiebrief nr. 2 project wegreconstructie Zouwendijk, toelichting op concept ontwerp Bijlage informatiebrief nr. 2 project wegreconstructie Zouwendijk, toelichting op concept ontwerp 1. Inleiding Shared Space: Op plattelandswegen gebeuren in verhouding veel ongevallen. De wegen zijn relatief

Nadere informatie

De meest genoemde probleem locaties of kruisingen zijn:

De meest genoemde probleem locaties of kruisingen zijn: Beschrijving van meest genoemde kruisingen. Doel van deze beschrijving is de actuele situatie weer te geven en een aantal oplossingen voor de geconstateerde problemen aan te dragen. Voorafgaand aan deze

Nadere informatie

INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM

INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM Uitgevoerd door ruim 75 betrokken buurtbewoners in samenwerking met CDA en VVD December 2017 INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM INPUT ALGEMEEN Knelpunten die van plein

Nadere informatie

Bijzondere weggedeelten

Bijzondere weggedeelten Hoofdstuk 5 ijzondere weggedeelten 5.1 Rotondes Een rotonde is eigenlijk een ronde eenrichtingsweg. Je moet altijd rechts om het middeneiland heen rijden. Op dat middeneiland staat bord rotonde (D1). Vaak

Nadere informatie

Definitief ontwerp Willemskade

Definitief ontwerp Willemskade op stap Expertisecentrum Projecten, Realisatie en Beheer Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 422 69 66 NH.Munnik@zwolle.nl www.zwolle.nl Inhoud 1 Inleiding 3 2 Ontwerp

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij Verkeersexamen 2011 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan

Nadere informatie

Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer

Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer Resultaten van de inventarisatie Debbie Ammerlaan E: debbie.ammerlaan@rhdhv.com T: 06-29279174 Inhoud Inventarisatie Reacties Type knelpunten Type maatregelen

Nadere informatie

Memo. Verhouding auto-fiets 2015

Memo. Verhouding auto-fiets 2015 Uit de verkeerstellingen van de gemeente blijkt dat op deel twee op een werkdag gemiddeld 1.400 1 motorvoertuigen rijden waarvan 4% a 5% vrachtverkeer betreft. Op deel drie rijden gemiddeld per werkdag

Nadere informatie

Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West

Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West Op woensdagavond 5 april zijn we door de wijk Ijsselstein West: Achterveld en Groenvliet gefietst met een aantal inwoners. Opvallend

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

Schetsontwerp. Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan

Schetsontwerp. Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan Schetsontwerp Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan Presentatie definitief schetsontwerp - 19 maart 2015 INHOUD 1. GEFORMULEERDE KNELPUNTEN EN OPGAVEN - doorstroming van het verkeer - organisatie

Nadere informatie

Wijkschouw: Spaansland Datum: 19 mei 2015

Wijkschouw: Spaansland Datum: 19 mei 2015 Wijkschouw Spaansland Op 19 mei 2015 werd een wijkschouw gehouden in het gebied Spaansland (gebied 13e). Start- en eindpunt van de wandeling was Sportclub Enschede. Naast een aantal bewoners waren aanwezig

Nadere informatie

Project Verkeer Steenenkamer fase 2. Informatieavond 31 oktober Van harte welkom!

Project Verkeer Steenenkamer fase 2. Informatieavond 31 oktober Van harte welkom! Project Verkeer Steenenkamer fase 2 Informatieavond 31 oktober 2018 Van harte welkom! Agenda Welkom door wethouder Roelof Koekkoek Informatie over definitieve plannen fase 2 + besluitvorming/uitvoering

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Wat betekenen al die strepen toch? In Gelderland verplaatsen

Nadere informatie

Figuur 1: Wegencategorisering gemeente Vlissingen

Figuur 1: Wegencategorisering gemeente Vlissingen Beleid Het verkeersbeleid van de gemeente is vastgelegd in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP). Het GVVP beschrijft het kader rondom bereikbaarheid- en verkeersveiligheidsvraagstukken binnen

Nadere informatie

Aanpak 30 km zone vaartwegen

Aanpak 30 km zone vaartwegen Aanpak 30 km zone vaartwegen Overzicht reacties informatieavond 10 oktober 2011 Nr. Reactie van de belanghebbende Op welke wijze op te pakken en concept antwoord 1 Verzoek: drempel ter hoogte van de Trapgans

Nadere informatie

Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt.

Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt. TeraKnowledge Nationaal Kampioen Verkeersexamen De Resultaten per afzonderlijke vraag Moet je voorrang verlenen aan de fietser? en het goede antwoord is 1. Ja De fietser is een bestuurder en komt hier

Nadere informatie

Middelburg, 12 juni Beste,

Middelburg, 12 juni Beste, uw brief : behandeld door : Korine Hengst uw kenmerk : doorkiesnummer : 0882461394 ons kenmerk : 2018020347 e-mail : korine.hengst@scheldestromen.nl (bij reactie graag dit nummer vermelden) verzenddatum

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem Vraag en antwoord Algemeen 1. Waarom wordt deze Schakel Achterhoek - A1 aangelegd? De gemeente Lochem en de provincie hebben besloten een rondweg aan te leggen

Nadere informatie

Reconstructie kruising Quatre Bras. reactienota

Reconstructie kruising Quatre Bras. reactienota Reconstructie kruising Quatre Bras reactienota Provincie Gelderland februari 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Beantwoording reacties 4 3. Vervolg 10 2 Reconstructie kruising quatre bras 1. Inleiding

Nadere informatie

REACTIENOTA N.a.v. inloopavond

REACTIENOTA N.a.v. inloopavond REACTIENOTA N.a.v. inloopavond Uitvoering Werken Aan : Belanghebbenden en belangstellenden informatieavond N832 Well-Gameren Van : Mw. T. Molier Datum : 11 juli 2017 Betreft : Reactienota Zaaknummer :

Nadere informatie

Veilig van en naar school

Veilig van en naar school Veilig van en naar school Ouders en kinderen hebben recentelijk opmerkingen gemaakt over enkele verkeerssituaties op weg naar de scholen in Mariënberg en Beerzerveld. De betreffende situaties leiden in

Nadere informatie

WAT IS ER MOGELIJK ZONDER HET BESTEMMINGSPLAN TE WIJZIGEN HOE SPAREN WE ZOVEEL MOGELIJK BOMEN

WAT IS ER MOGELIJK ZONDER HET BESTEMMINGSPLAN TE WIJZIGEN HOE SPAREN WE ZOVEEL MOGELIJK BOMEN Ons Mooi Epe WAT IS ER MOGELIJK ZONDER HET BESTEMMINGSPLAN TE WIJZIGEN HOE SPAREN WE ZOVEEL MOGELIJK BOMEN Wat waren de belangrijkste onderdelen van de 118 (!) zienswijzen (reacties) van aanwonenden en

Nadere informatie

Kansen voor inrichting van Julianastraat e.o. Bijeenkomst 25 mei 2016

Kansen voor inrichting van Julianastraat e.o. Bijeenkomst 25 mei 2016 Kansen voor inrichting van Julianastraat e.o. Bijeenkomst 25 mei 2016 Ontwerpsessie Eerste Emmastraat en Tempeliersstraat Indrukken van de buurt - Fijne leefomgeving - Karakteristieke/monumentale panden

Nadere informatie

Aan het College van B & W Valkenswaard. Onderwerp: Vragen art. 41 inzake Karel Mollenstraat Noord. Datum: 14 april 2019.

Aan het College van B & W Valkenswaard. Onderwerp: Vragen art. 41 inzake Karel Mollenstraat Noord. Datum: 14 april 2019. Aan het College van B & W Valkenswaard Onderwerp: Vragen art. 41 inzake Karel Mollenstraat Noord Datum: 14 april 2019 Geachte college, In het verleden heb ik diverse keren contact gehad met de bewoners

Nadere informatie

WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK

WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK 0 Inhoudsopgave pagina: 1 Inhoudsopgave pagina: 2 Wettelijke tegenstrijdigheid (Nieuwemeerdijk) pagina: 7 Onderhoud asfalt (Nieuwemeerdijk) pagina:

Nadere informatie

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig De herinrichting heeft betrekking op de openbare inrichting van de locatie ter plaatse van de toekomstige supermarkt. De herinrichting houdt voornamelijk het realiseren van een toegang van de supermarkt

Nadere informatie

Oplegger voor het raadsdebat

Oplegger voor het raadsdebat Oplegger voor het raadsdebat Datum raadsdebat : 18 oktober 2018 Agendapuntnummer : XI, D1 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Onderwerp : Verkeerssituatie kruising Hoofdstraat- Steenbergerweg

Nadere informatie

Tracé Fietsroute Plus

Tracé Fietsroute Plus Bijlage 1 Tracé Fietsroute Plus Inleiding In deze bijlage treft u nadere informatie over de Fietsroute Plus aan. U leest hier wat de belangrijkste kenmerken van een snelle fietsroute zijn en welke bijzondere

Nadere informatie

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen.

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen. Inleiding Parallelweg Zeeweg Vraag van de gemeenteraad: Kan de voorgestelde fietsroutestructuur nog verder geoptimaliseerd worden? Wij achten het noodzakelijk om de door belanghebbenden en raadsleden gedane

Nadere informatie

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN Beste Lezer, Met deze enquête willen we uw mening over de verkeersveiligheid op de Ringdijk in beeld brengen. Het verkeersadviesbureau

Nadere informatie

Herinrichting N972 Zuiderveen

Herinrichting N972 Zuiderveen Zuiderveen Welkom - Informatieavond 18 november 2010 - Gemeentehuis Oldambt, Winschoten Provincie Groningen, gemeente Oldambt Doel van de bijeenkomst Informatie geven over het verkeerskundig onderzoek

Nadere informatie

Verkeersveiligheid N361

Verkeersveiligheid N361 Verkeersveiligheid N361 Ongevalsgegevens periode 2005 t/m 2009 Op de N361 Groningen-Lauwersoog hebben in de periode 2005 t/m 2009 340 ongevallen plaatsgevonden. Hierbij werden 47 mensen in het ziekenhuis

Nadere informatie

B : N349/Ootmarsumsestraat, tussen Ootmarsum en Denekamp

B : N349/Ootmarsumsestraat, tussen Ootmarsum en Denekamp Aanvullend memo m.b.t. quickscan Verkeersveiligheid wegen Dinkelland, naar aanleiding van het overleg tussen de provincie Overijssel en de gemeente Dinkelland. (in Corsa: 16.26951/I17.047324) Met de quickscan

Nadere informatie

Ideeën en acties lunchbijeenkomst

Ideeën en acties lunchbijeenkomst Ideeën en acties lunchbijeenkomst PANEEL ANALYSE Reactie Actie Opnemen in DO Bleek uithoek gaat daar ook iets gebeuren? Geen aantrekkelijke inrichting ap Bijzerwetering -> noordzijde: Veel beton, wandelen

Nadere informatie

Veilig je draai vinden...

Veilig je draai vinden... Veilig je draai vinden... op rotondes in Gelderland Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Rotondes in Gelderland Na hun introductie zo n 30 jaar geleden, zijn rotondes

Nadere informatie

Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg

Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg Gemeente Vianen Status concept Opdrachtgever Gemeente Vianen Kenmerk GVi1715 Contactpersoon Hans Bomers Versie/revisie 2 Datum 18 januari 2018 Opdrachtnemer

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr.: 07.0832 d.d. 7-8-2007 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Verkeersbesluit herinrichting Kennedylaan-Wagnerplein i.k.v. vestiging filiaal Hoogvliet Behoudens advies van de commissie VM BESLUITEN

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Ligging van de route. Verkeersstudie Olst. Gemeente Olst-Wijhe. Analyse route Olsterveer - N juni 2017 OLW032/Fdf/concept

1 Inleiding. 2 Ligging van de route. Verkeersstudie Olst. Gemeente Olst-Wijhe. Analyse route Olsterveer - N juni 2017 OLW032/Fdf/concept Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Einde Autosnelweg. Woonerf

Einde Autosnelweg. Woonerf Autosnelweg min 60 - max 130 km/u Einde Autosnelweg max 80 km/u Autoweg min 50 - max 100 km/u Einde Autoweg min 50 - max 100 km/u Woonerf max 15 km/u - stapvoets Woonerf met snelheidsbeperking Einde woonerf

Nadere informatie

Presentatie gemeenteraad Dongen. s Gravenmoer: Op weg naar een leefbaar dorp

Presentatie gemeenteraad Dongen. s Gravenmoer: Op weg naar een leefbaar dorp Presentatie gemeenteraad Dongen s Gravenmoer: Op weg naar een leefbaar dorp 1 Welkom! Presentatie door: Verkeersgroep s Gravenmoer Ondersteund door: Dorpsraad s Gravenmoer, namens alle bewoners Voorwoord

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/tentamen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route Enquête verkeersveiligheid school - thuis route Inleiding Bij het maken van ons nieuwe schoolplan 2011-2015 is er onder de ouders van onze kinderen een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Bij dit onderzoek

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017

Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017 Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017 Aanleiding In de afgelopen jaren hebben een aantal verkeersincidenten op het kruispunt Bommelweg Dreef plaatsgevonden.

Nadere informatie

Aantal deelnemers per leeftijdsgroep:

Aantal deelnemers per leeftijdsgroep: Resultaten enquête Symen Halbeswei Mevrouw Bertineke Sikkema-Algra heeft in 14 een burgerinitiatief ingediend. De bedoeling van het initiatief is om de Symen Halbeswei in Suwâld veilig te maken voor fietsers,

Nadere informatie

Second opinion beoordeling uitweg Heeswijk 120 Montfoort

Second opinion beoordeling uitweg Heeswijk 120 Montfoort Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Notitie km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg

Notitie km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg Notitie 60 80 km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg 1. INLEIDING In het kader van de herinrichting van de Antwerpsestraatweg is in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom een sober herinrichtingvoorstel

Nadere informatie

Werkgroep Verkeersveiligheid idop VELP. Bijlage: prioritering knelpunten & maatregelen. Locatie

Werkgroep Verkeersveiligheid idop VELP. Bijlage: prioritering knelpunten & maatregelen. Locatie Werkgroep Verkeersveiligheid idop VELP Bijlage: prioritering knelpunten & maatregelen Locatie Kruispunt N324 Tolschestraat IDOP nummer 54 en 55 Objectief en subjectief onveilig kruispunt Roodlichtrijders

Nadere informatie

Klankbordgroep Zandeweg/Kuivezand

Klankbordgroep Zandeweg/Kuivezand Klankbordgroep Zandeweg/Kuivezand Advies aan de gemeente 12 januari 2015 12 januari 2015 1 Doelen in volgorde van prioriteit 1 Veiligheid 2 Toegankelijkheid 3 Leefbaarheid 12 januari 2015 2 Doel 1: Veiligheid

Nadere informatie

KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen

KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen 7 8 2 3 1 9 6 4 5 KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen 1. Kruispunt Douvieweg- Watouplein Knelpunten: - Op het kruispunt staat het doorgaand verkeer heel vaak geblokkeerd aangezien

Nadere informatie

V o o r r a n g s a f s p r a k e n

V o o r r a n g s a f s p r a k e n V o o r r a n g s a f s p r a k e n Meer weten over voorrangsafspraken? Lees dan verder. Afspraken Je mag voorgaan als je te maken krijgt met iemand die achteruit rijdt. Je mag voorgaan als je te maken

Nadere informatie

Inrichtingsvarianten N640 Presentatie Raadsinformatiebijeenkomst Halderberge 28 feb

Inrichtingsvarianten N640 Presentatie Raadsinformatiebijeenkomst Halderberge 28 feb Inrichtingsvarianten N640 Presentatie Raadsinformatiebijeenkomst Halderberge 28 feb Aanleiding + doelstelling Integraal groot onderhoud weggedeelte N640 tussen km 8.600 en km 14.900. De inrichting van

Nadere informatie

: Belanghebbenden en belangstellenden inloopavond N845 Wijchen-Nederasselt : Dhr. A. Joosse Datum : 6 januari 2016

: Belanghebbenden en belangstellenden inloopavond N845 Wijchen-Nederasselt : Dhr. A. Joosse Datum : 6 januari 2016 REACTIENOTA Uitvoering Werken Aan : Belanghebbenden en belangstellenden inloopavond N845 Wijchen-Nederasselt Van : Dhr. A. Joosse Datum : 6 januari 2016 Betreft : Reactienota Zaaknummer : 2013-014546 Aanleiding

Nadere informatie

Tweede Klankbordgroep Wagenaarkade, Utrecht 13 oktober 2016

Tweede Klankbordgroep Wagenaarkade, Utrecht 13 oktober 2016 Tweede Klankbordgroep Wagenaarkade, Utrecht 13 oktober 2016 1e Werkgroep: Terugblik en vervolg 2e Werkgroep: Thema s 1. Spelen en sport 2. Verkeer en parkeren 3. Groen 4. Verblijf 5. Honden 6. Bruggetje

Nadere informatie

Samenvatting van de reacties op het VSP De Kwakel

Samenvatting van de reacties op het VSP De Kwakel Samenvatting van de reacties op het VSP De Kwakel 11 december 2012 Inleiding De gemeente heeft veel reacties ontvangen op het Verkeersstructuurplan De Kwakel. Dit plan lag tot 27 juni 2012 ter inzage,

Nadere informatie

Ambtelijke bijstand: Ing. R.H. Gaveel 1

Ambtelijke bijstand: Ing. R.H. Gaveel 1 Raadsvoorstel Agendapunt: 13 Onderwerp Beschikbaar stellen kredieten Turnhoutsebaan Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 6 mei 2014 8 juli 2014 Overzichtstekening werkzaamheden Aan

Nadere informatie

WELKOM! INLOOPBIJEENKOMST N355 ZUIDHORN - GRONINGEN. Contact?

WELKOM! INLOOPBIJEENKOMST N355 ZUIDHORN - GRONINGEN. Contact? WELKOM Waar komt u vandaan? Waar komt u vandaan? N983 hkanaal Van Starkenborg Van Starkenborgh kanaal Paddepoel Noordhorn Aduard Aduard Zuidhorn Dorkwerd Re i td iep p die en Ho Nieuwklap Reitdiep Slaperstil

Nadere informatie

1. Er zal gezocht worden naar een mogelijkheid om het oversteken bij het Oranjepad te verbeteren.

1. Er zal gezocht worden naar een mogelijkheid om het oversteken bij het Oranjepad te verbeteren. Definitieve lijst voor Hoornaar Veiliger! 1. Er zal gezocht worden naar een mogelijkheid om het oversteken bij het Oranjepad te verbeteren. Voor het aanleggen van een voetgangersoversteekplaats is een

Nadere informatie

Deze onderwerpen worden in het algemene deel van deze memo beantwoord zodat iedereen hiervan kennis kan nemen.

Deze onderwerpen worden in het algemene deel van deze memo beantwoord zodat iedereen hiervan kennis kan nemen. Memo 2016-012691 1 van 6 Aan Bezoekers en belangstellenden inloopavond 11 februari 2019 groot onderhoud N789 Kopie aan - Van Projectteam verkenning N789 Loenen N345 Onderwerp Beantwoording vragen groot

Nadere informatie

Ammerzoden en Hedel. Evaluatie verkeersaanpassingen. Peter Nijhout November 2017

Ammerzoden en Hedel. Evaluatie verkeersaanpassingen. Peter Nijhout November 2017 Ammerzoden en Hedel Evaluatie verkeersaanpassingen Peter Nijhout November 2017 Inhoud Doelstelling projecten Hedel en Ammerzoden Doel evaluatie Zijn modelverwachtingen gerealiseerd? Evaluatie Huidige verkeersproblematiek

Nadere informatie

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen Vraag 1a Welke plek in Theresia en Spoorzone vindt u voor de fietser qua verkeer het gevaarlijkst. Kunt u ook aangeven waarom? Vraag 1b

Nadere informatie

Verkeersborden: Groep A - Snelheid

Verkeersborden: Groep A - Snelheid Verkeersborden: Groep A - Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid Verkeersborden: Groep B

Nadere informatie

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1 Dit lesonderwerp gaat over We hebben nu diverse onderwerpen, t/m kruispunten behandeld, dit is de volgende stap. Afslaan doe je op een kruispunt en op een rotonde. Enkele belangrijke punten: Bij het neem

Nadere informatie

Snelfietsroute Arnhem - Wageningen. Oosterbeek

Snelfietsroute Arnhem - Wageningen. Oosterbeek Snelfietsroute Arnhem - Wageningen Oosterbeek Programma van de avond Opening door wethouder J. Verstand Voorstelronde Presentatie doel en tracé snelfietsroute door mw. A. Stienstra projectleider Provincie

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Opgaven Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk met 6 verkeersborden

Nadere informatie

*2014001531* Zaaknummer: 2014/1529 Referentie: 2014/1531 VERKEERSBESLUIT CENTRUM PATERSWOLDE. Burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo,

*2014001531* Zaaknummer: 2014/1529 Referentie: 2014/1531 VERKEERSBESLUIT CENTRUM PATERSWOLDE. Burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo, *2014001531* Zaaknummer: 2014/1529 Referentie: 2014/1531 VERKEERSBESLUIT CENTRUM PATERSWOLDE. Burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo, Gelet op: De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (art.

Nadere informatie

Bijlage 2M Maatregelen

Bijlage 2M Maatregelen Bijlage 2M Maatregelen Afstudeeropdracht Revitalisatie Zonnemaat Inhoud bijlage: Maatregelen met voor- en nadelen Schetsen van enkele maatregelen (8 pagina s inclusief voorblad) Maatregelen met voor- en

Nadere informatie

Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad.

Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad. Zienswijzennotitie Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad. Er zijn zeven brieven met zienswijzen

Nadere informatie

HERINRICHTING N373 Tracé Huis ter Heide - Norgerbrug

HERINRICHTING N373 Tracé Huis ter Heide - Norgerbrug HERINRICHTING N373 Tracé Huis ter Heide - Norgerbrug HERINRICHTING N373 Tracé Huis ter Heide - Norgerbrug INHOUD 1. Aanleiding 2. Wensen 3. Context 4. Wat valt op? 5. Voorstellen 6. Referenties 7. Vragen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg...

Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg... Verkeer Klijndijk Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg... 6 Hoofdweg vanaf rotonde naar afslag

Nadere informatie

Eerste werksessie klankbordgroep

Eerste werksessie klankbordgroep Eerste werksessie klankbordgroep Rijndijk-West, Hazerswoude-Rijndijk 3 juli 2017 Natalie Veenkamp Hans Godefrooij Paul van Loon (R&L Consultants) fietsen en lopen innovatie internationaal milieu mobiliteits-

Nadere informatie

N223, Duurzaam Veilig Fase 3. Bewonersavond 9 november 2016

N223, Duurzaam Veilig Fase 3. Bewonersavond 9 november 2016 N223, Duurzaam Veilig Fase 3 Bewonersavond 9 november 2016 Agenda Doel van de avond Duurzaam Veilig Terugblik Onafhankelijk advies: conclusies en aanbevelingen Waar staan we nu? Vervolg 2 Doel van de avond

Nadere informatie

Traject 145 N817 Ulft - Gendringen. Reactienota inloopbijeenkomst

Traject 145 N817 Ulft - Gendringen. Reactienota inloopbijeenkomst Traject 145 N817 Ulft - Gendringen Reactienota inloopbijeenkomst 23-11-2016 Provincie Gelderland 8-02-2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 1.1 Aanleiding 1 1.2 Inloopavond 1 1.3 Proces 1 1.4 Leeswijzer 2 2

Nadere informatie

BESLUITEN. Aanpassingen ten behoeve van nieuwbouw ROC Lammenschanspark. B&W-nr.: d.d

BESLUITEN. Aanpassingen ten behoeve van nieuwbouw ROC Lammenschanspark. B&W-nr.: d.d B&W-nr.: 06.0986 d.d. 08-08-2006 Onderwerp Aanpassingen ten behoeve van nieuwbouw ROC Lammenschanspark BESLUITEN 1. in te stemmen met het ontwerp verkeersbesluit Aanpassingen t.b.v. nieuwbouw ROC Lammenschanspark

Nadere informatie

Verkeersarrangement Elsloo

Verkeersarrangement Elsloo Verkeersarrangement Elsloo Verkeer en terugkoppeling 9 november 2016 Doel van deze avond! Verkeer in Elsloo, hoe zit dat?! Toelichting op de inventarisatie! Hoe gaan we om met uw opmerkingen! Beschrijving

Nadere informatie

dat Westergracht gelegen is binnen de bebouwde kom van Haarlem;

dat Westergracht gelegen is binnen de bebouwde kom van Haarlem; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34135 28 juni 2016 Verkeersbesluit verkeersmaatregelenwestergracht Haarlem Nr. 2016/235814 Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst. Verlengde Schrans

Informatiebijeenkomst. Verlengde Schrans Informatiebijeenkomst Verlengde Schrans 19 januari 2016 Welkom Voorstellen Kees Bunschoten (projectleider) Hein Waterlander (verkeer) Douwe Wiebe Beek (ontwerper) Wieger Postma (stedenbouw) Bart v.d. Scheer

Nadere informatie

Het waterschap Fryslân verzoekt ons het eerder gegeven wateradvies te verwerken in de waterparagraaf. Dat is gedaan.

Het waterschap Fryslân verzoekt ons het eerder gegeven wateradvies te verwerken in de waterparagraaf. Dat is gedaan. Door bewoners van een woning nabij de geplande rotonde is een aantal bezwaren aangedragen die kort en zakelijk samengevat, zie bijlage I betrekking hebben op de volgende punten: noodzaak, planning en veiligheid

Nadere informatie

ZIENSWIJZENNOTA GVVP WINSUM

ZIENSWIJZENNOTA GVVP WINSUM ZIENSWIJZENNOTA GVVP WINSUM Nr. Vragen/opmerkingen (gebundeld) 1 Er is vanuit nut en noodzaak, geluidsoverlast, benodigde investeringen en mogelijke route Ranum - Tinallinge - Onderdendam bezwaar tegen

Nadere informatie

Gemengd verkeer - fietssuggestiestroken

Gemengd verkeer - fietssuggestiestroken Gemengd verkeer - fietssuggestiestroken Doel Het doel van een fietssuggestiestrook is het optisch versmallen van de rijbaan en het aanduiden van de positie van de fietser. Het overige verkeer wordt gewezen

Nadere informatie

Extra parkeerplaatsen in groene halfverharding nabij de bushalte. Mogelijkheid bekijken of de fietstunnel niet anders gepositioneerd kan worden zodat

Extra parkeerplaatsen in groene halfverharding nabij de bushalte. Mogelijkheid bekijken of de fietstunnel niet anders gepositioneerd kan worden zodat Waarom ontwerpt u dit deel van de N223 niet op een maximale snelheid van 60 km/u? Dat verhoogt de verkeersveiligheid, zonder dat er kosten mee gemoeid zijn en vermindert uitstoot en geluid. Bovendien is

Nadere informatie

Reacties De volgende schriftelijke reacties zijn door ons ontvangen (in totaal 18). Overeenkomstige reacties zijn zoveel mogelijk gebundeld.

Reacties De volgende schriftelijke reacties zijn door ons ontvangen (in totaal 18). Overeenkomstige reacties zijn zoveel mogelijk gebundeld. Bezoekadres Gebouw Marktstate Eusebiusplein 1a 6811 HE Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem Samenvoegbrief met excellijst doc.nr. 02345182 telefoonnummer (026) 359 91 11 telefaxnummer (026) 359

Nadere informatie

De fietsstraat in Beugen

De fietsstraat in Beugen De fietsstraat in Beugen Hoe werkt die straat? We krijgen regelmatig vragen binnen over de werking van de Fietsstraat in Beugen. In dit document proberen we daarin duidelijkheid te geven. We hebben dit

Nadere informatie

VERKEERSARRANGEMENT GENHOUT

VERKEERSARRANGEMENT GENHOUT VERKEERSARRANGEMENT GENHOUT INVENTARISATIE 27.10.20101 Grootgenhouterstraat hoge snelheid (landbouwverkeer) hinderlijk parkeren Onoverzichtelijke kruisingen met Hubertusstraat en Printhagen Hubertusstraat

Nadere informatie

N313; verkeersbesluit realiseren rotonde James Wattstraat en maatregelen rotonde Groten Bos te Lichtenvoorde in de gemeente Oost Gelre

N313; verkeersbesluit realiseren rotonde James Wattstraat en maatregelen rotonde Groten Bos te Lichtenvoorde in de gemeente Oost Gelre STAATSCOURANT 16 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 45675 augustus 2018 N313; verkeersbesluit realiseren rotonde James Wattstraat en maatregelen rotonde Groten Bos te Lichtenvoorde

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 13 GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 GESCHEIDEN RIJBANEN : MIDDENBERM, EEN BOMENRIJ OF EEN GROEN VOORZIENING BEHOREN OOK BIJ DE WEG. (VERBOD OM IN TE RIJDEN D.M.V. BORD MOGELIJK) FIETSSTROOK : VERBODEN RIJSTROOK

Nadere informatie

TOELICHTING PLAN VERBETERING VERKEERSVEILIGHEID N411 UTRECHT - BUNNIK. Bijlagenrapport

TOELICHTING PLAN VERBETERING VERKEERSVEILIGHEID N411 UTRECHT - BUNNIK. Bijlagenrapport TOELICHTING PLAN VERBETERING VERKEERSVEILIGHEID N411 UTRECHT - BUNNIK Bijlagenrapport INHOUDSOPGAVE Bijlage 1: Telgegevens fiets 3 Bijlage 2: Telgegevens landbouwvoertuigen 8 Bijlage 3: Afwijkingen van

Nadere informatie

Dilemma s over provinciale wegen. Technische briefing 18 januari 2017 Chris Pit

Dilemma s over provinciale wegen. Technische briefing 18 januari 2017 Chris Pit Dilemma s over provinciale wegen Technische briefing 18 januari 2017 Chris Pit Wegennetvisie = nieuwe functionele indeling van de provinciale wegen Indeling in: Stroomwegen Gebiedsontsuitingswegen Erftoegangswegen

Nadere informatie

#sterkfietsbeleid. Workshop Fietsstraten Coaching Fietsbeleid

#sterkfietsbeleid. Workshop Fietsstraten Coaching Fietsbeleid #sterkfietsbeleid Workshop Fietsstraten Coaching Fietsbeleid Wat is een fietsstraat? Belgie Begrip fietsstraat is verankerd in wegcode 2.61. «fietsstraat» : een straat die is ingericht als fietsroute,

Nadere informatie

Presentatie bewonersbijeenkomst Midden (Vogelbuurt)

Presentatie bewonersbijeenkomst Midden (Vogelbuurt) Herinrichting J.J. Allanstraat Zuideinde Vogelbuurt Presentatie bewonersbijeenkomst Midden (Vogelbuurt) Inhoud 1. Korte terugblik 2. Resultaten participatiewebsite 3. Algemene thema s 4. Gebiedsspecifieke

Nadere informatie

Verkeersmemorandum. Voorwoord. Algemene opmerkingen: VAN BLADELSTRAAT. Kruispunt OLV-straat met Blokweg

Verkeersmemorandum. Voorwoord. Algemene opmerkingen: VAN BLADELSTRAAT. Kruispunt OLV-straat met Blokweg Verkeersmemorandum Voorwoord Dit verkeersmemorandum werd opgesteld door vertegenwoordigers van de Ouderraden van de Scholengemeenschap De Kraal, met vestigingen in de Van Bladelstraat, Elststraat, Schaffelkantstraat

Nadere informatie