MEER DOEN MET EVENVEEL. KOMT DE GRENS IN ZICHT?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEER DOEN MET EVENVEEL. KOMT DE GRENS IN ZICHT?"

Transcriptie

1 MEER DOEN MET EVENVEEL. KOMT DE GRENS IN ZICHT? Tendenzen over hoe werknemers in de ouderenzorg werken in de sector ervaren. 2 Juli 2015 Opzet van de bevraging De voorbije jaren is er een wijdverspreid gevoel dat de werkdruk gestegen is in de ouderenzorg. Dit komt aan bod in de media met verhalen en getuigenissen maar als LBC-NVK horen we dit steeds vaker van de vele personeelsafgevaardigden die werken in de rusthuizen in Vlaanderen. Deze evolutie doet zich voor in een context van algemene besparingen, verdere vergrijzing van de bevolking en van de uitvoering van de 6 e staatshervorming waarbij Vlaanderen, zoals de andere gemeenschappen, volledig bevoegd is geworden voor de sector. Dit stelt de sector en de overheid voor uitdagingen én onzekerheden. Als LBC-NVK willen we weten hoe het personeel in de ouderenzorg denkt over het werken in de sector in tijden van gestegen werkdruk door middel van een bevraging. Met de bevraging willen we een aantal tendenzen weergeven die leven bij het personeel werkzaam in de Vlaamse rusthuizen. Met de resultaten van de enquête willen we de problemen in de sector aan de kaak stellen en aandacht vragen voor de noden en eisen van de werknemers. Werkwijze De bevraging werd g d naar de LBC-NVK leden die werken in de ouderenzorg en waarvan het adres gekend is (ongeveer 7000). Daarnaast werd de papieren versie van de bevraging ook verspreid in zoveel mogelijk woon- en zorgcentra waar we als LBC-NVK personeelsafgevaardigden hebben (ongeveer 350 rusthuizen). Het betreft in deze fase de vzw s en de commerciële sector. De openbare woon- en zorgcentra (OCMW s) komen eventueel later aan bod.

2 De werknemers konden tussen de eerste en de laatste week van juni 2015 de bevraging digitaal of op papier invullen. Uiteindelijk werd de bevraging ingevuld door 2081 werknemers. Deze bevraging heeft niet de bedoeling wetenschappelijk te zijn maar wel een aantal tendenzen aan te tonen die leven in de ervaringen van het personeel werkzaam in de ouderenzorg 88% van de respondenten aan de enquête werkt in de niet-commerciële sector (vzw s) en 12% in commerciële woon- en zorgcentra (NV s, enz). Uit de verwerking van RSZ gegevens blijkt dat in ,57% van de werknemers in een vzw werkte en 10,43 in een commerciële voorziening. We kunnen concluderen dat de verdeling van de respondenten die de enquête hebben ingevuld zo goed als overeenkomen met de tewerkstelling in de sector.

3 Als we ons baseren op de meest recent beschikbare gegevens van het RIZIV dan zijn de zorgkundigen en verzorgenden iets oververtegenwoordigd in de enquête en de groep animatie-administratie-logistieke en ondersteunende diensten iets ondervertegenwoordigd. volgens RIZIV gegevens cijfers België respondenten bevraging verpleegkundigen 24,85 24 zorgkundigen en verzorgenden 37,02 43 paramedisch 7,63 7 administratie - logistieke en ondersteunende diensten - animatie 30,5 26 Hieruit blijkt dat de bevraging, hoewel ze geen wetenschappelijke pretentie heeft, redelijk goed de verdeling van het personeel over een aantal relevante categorieën volgt.

4 Resultaten 1. Tijd voor zorg en sociaal contact tussen personeel en bewoners Een ruime meerderheid van de respondenten geeft aan dagelijks te weinig tijd te hebben om de nodige zorg te verlenen aan de bewoners die ze nodig hebben of voor sociaal contact met de bewoner. Dit lijkt aan te sluiten met de bevindingen van de kwaliteitsindicatoren die de Vlaamse administratie eerder deze week openbaar heeft gemaakt.

5 Mogelijke besparingen op de animatiewerking en subsidies door de Vlaamse overheid lijken ons in deze context een verkeerde keuze. Het animatie-aanbod mag niet verward worden met het dagdagelijkse sociaal contact maar een woon- en zorgcentrum met een verkleind animatie aanbod zou geen goede evolutie zijn voor de ouderen die er wonen. 2. Personeelstekort

6

7 Vraag aan een groep werknemers in zorg- en welzijnssectoren of er te weinig personeel op de werkvloer is en je krijgt met een aan zekerheid grensende waarschijnlijkheid een ja als antwoord. De vraag stellen is ze daarom vaak ook al beantwoorden. Maar omdat er ook klachten zijn over werkdruk (zie verder) en er een verandering is opgetreden in het beleid zou het veel te eenvoudig zijn het personeelstekort af te doen als een ongegronde klacht. Besparingen door de directie (als gevolg van het overheidsbeleid) en niet-vervanging van afwezig personeel worden als de belangrijkste oorzaken ervaren van het personeelstekort op de werkvloer. Gelet op de besparingen van de Vlaamse regering en de onzekerheden rond financiering van de infrastructuur, de animatiewerking, de financiering van de zorgzwaarte en de uitvoering van de 6e staatshervorming zullen directies geneigd zijn extra voorzichtig om te springen met nieuwe aanwervingen en vervanging van afwezig personeel. Naast extra personeel voor de zorgdiensten (verpleging en verzorging) wordt opvallend ook gepleit voor meer logistieke medewerkers en huismoeders of woonassistenten. Zij vormen een soort van tussenfunctie tussen de keuken en onderhoudsploeg en de verzorging omdat ze meer werken met de bewoners bij vb. het brengen van maaltijden, het opruimen van de kamer, enz. 3. Werkdruk In de Werkbaarheidsmonitor, sectorprofiel gezondheid en welzijnszorg (09/2014) van de Serv wordt aangegeven dat het personeel van de woon- en zorgcentra aangeeft dat de werkstress hoog is (35,5%) in vergelijking met andere sectoren, onder andere omwille van de vele taken die op korte tijd uitgevoerd moeten worden. De invalshoek en de werkwijze van deze bevraging is anders dan de Werkbaarheidsmonitor maar ook hier wordt door een overgrote meerderheid van de respondenten aangegeven dat de werkdruk gestegen is in het voorbije jaar.

8 De gestegen zorgzwaarte van de bewoners wordt aangegeven als de belangrijkste oorzaak. Door de ouder wordende bevolking en de evolutie om ouderen langer in hun thuisomgeving te laten wonen verzwaart het profiel van de bewoners ie naar een woon- en zorgcentrum verhuizen. Het voorbije decennium werd hier door de (Federale) overheid mee rekening gehouden. Tussen 2001 en 2012 is het RIZIV budget voor woon- en zorgcentra gestegen van 1,2 naar 2,4 miljard. Deze stijging had verschillende oorzaken: nieuwe plaatsen in woon- en zorgcentra (uitbreiding), reconversie van ROB (niet zwaar zorgbehoevend) naar RVT (zwaar zorgbehoevend), verbetering van de loon- en arbeidsvoorwaarden (vooral tot 2010). Deze evolutie is ondertussen stilgevallen. Er is op dit moment ook geen perspectief. ROB-bedden geven recht op een lagere gefinancierde personeelsnorm, ongeacht of de bewoner er verblijft zorgbehoevend is of niet. Door de verzwaring van het zorgprofiel van bewoners stijgt de werkdruk maar evolueert de financiering voor het aanwerven van personeel niet meer. Door het huidige beleid is er geen reconversie voorzien maar nieuwe plaatsen ( bedden ) worden sinds 2014 automatisch gefinancierd als een ROB-bed. Dit beleid van meer doen met evenveel middelen is slechts beperkt houdbaar. Het verschil in personeelsfinanciering tussen een ROB en een RVT bed is niet te onderschatten (zie tabel hieronder). Het personeelstekort is op zich is ook een bron van werkdruk. In afdelingen of diensten waar een of enkele collega s ontbreken wordt het vervangen van afwezige collega s moeilijker en komen gezonde uurroosters in het gedrang.

9 ROB per 30 bedden RVT per 30 bedden VPK Zorgkundige Para K/E/L VPK Zorgkundige Para K/E/L O 0, A 1,2 1, D (-1,3) 1,2 (-1,2) 4 (- 1,25) 1,25 (-1) 0 2,5 5,2 2,5 1 B (-2,9) 2,1 (-1,2) 4 (+ 0,35) 0,35 (-1) 0 5 5,2 0 1 C (-0,9) 4,1 (-1,1) 5,06 (- 0,115) 0,385 (-1) 0 5 6,2 0,5 1 Cd (-0,9) 4,1 6,6 (- 0,115) 0,385 (-1) 0 5 6,7 0, Gevolgen werkdruk We hebben proberen te achterhalen wat de gevolgen zijn van de gestegen werkdruk voor zowel de bewoners als het personeel. Het risico op mogelijke incidenten bij bewoners met vb. medicatie, valincidenten enz is groter op het moment dat werknemers zich moeten haasten en meer taken op kortere termijn moeten uitvoeren. Hetzelfde geldt voor de gevolgen voor het personeel: een hoger risico op werkstress, spanning tussen collega s, arbeidsongevallen en rug- en andere lichamelijke letsels. Naast preventie en vormingsinitiatieven is het verlagen van de werkdruk door inzet van bijkomend personeel een noodzaak. Op de vraag Heeft men jou het afgelopen jaar gevraagd om bepaalde incidenten of problemen met de kwaliteit van de zorg stil te houden? antwoordt 79% neen en 1&% ja. Dit toont een gezonde openheid in de sector en alleszins lijkt het dat mogelijke problemen niet stelselmatig verborgen zouden worden.

10

11

12 Conclusies en voorstellen Als LBC-NVK zijn we bezorgd over de gestegen werkdruk bij het personeel van de woon- en zorgcentra. Door de besparingen van de Vlaamse Regering waarbij er niet meer geïnvesteerd wordt in extra personeel om de gestegen zorgzwaarte op te vangen is er ook nauwelijks perspectief. Als LBC-NVK stellen we voor om: Opnieuw te kiezen voor investeringen in personeel om de zorgzwaarte en de bijhorende werkdruk op te vangen. Dit kan door opnieuw ROB plaatsen om te vormen naar RVT s en/of de gefinancierde personeelsnormen. De hervorming van animatie zorgzaam uit te voeren om alle bestaande jobs in de animatie te garanderen. Een besparing op het personeel met een vermindering van het huidig personeelskader is echt niet wenselijk. Tenzij men de animatiewerking zou willen afbouwen. Uitbreiding van specifieke maatregelen (de succesvolle mobiele equipes, opleidingsprojecten tot zorgkundige) De voorbije jaren zijn er in de rusthuizen een aantal nieuwe functies ontstaan (woningassistenten, animatie, enz) waardoor de ondertussen ontwikkelde nieuwe functieclassificatie ingevoerd zou moeten worden. Het uitblijven van een groot meerjaren sociaal akkoord in 2010 heeft als gevolg dat een verbetering van de lonen van eind jaren 2000 dateert. Naast middelen voor bijkomend personeel vragen we een verbetering van de loon en arbeidsvoorwaarden. De onderhandelingen over een sociaal akkoord waarvan de uitvoering over meerdere jaren wordt gespreid zouden dit najaar moeten starten. De hervorming van de financiering van de infrastructuur veroorzaakt onzekerheid bij directies. Deze reactie is zeer begrijpelijk. Directies aarzelen om personeel aan te werven om de kosten sterker onder controle te houden omwille van de kosten van de infrastructuur. We vragen dat de Vlaamse regering duidelijkheid schept en voldoende middelen voorziet voor infrastructuur.

Woonzorgcentra onderzocht

Woonzorgcentra onderzocht Woonzorgcentra onderzocht ACV Openbare Diensten bevroeg personeelsleden uit openbare woonzorgcentra in Vlaanderen. - 1 - Dit is een uitgave van ACV Openbare Diensten. Verantwoordelijke uitgever: Jan Mortier

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Graag wens ik een actuele stand van zaken te verkrijgen met betrekking tot het aanbod van voorzieningen voor ouderen in woonzorgcentra.

Graag wens ik een actuele stand van zaken te verkrijgen met betrekking tot het aanbod van voorzieningen voor ouderen in woonzorgcentra. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 519 van ELS ROBEYNS datum: 11 mei 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Woonzorgcentra Limburg - Bijkomende bedden Aangezien de provincie

Nadere informatie

COMMISSIE WELZIJN, WERK EN MILIEU - MONDELINGE VRAAG - ANTWOORD

COMMISSIE WELZIJN, WERK EN MILIEU - MONDELINGE VRAAG - ANTWOORD COMMISSIE WELZIJN, WERK EN MILIEU - MONDELINGE VRAAG - ANTWOORD OPSCHRIFT Vergadering van: 20 oktober 2015 Nummer: 2015_MC_00361 Onderwerp: Worden onze woonzorgcentra onbetaalbaar? - Mieke Bouve Raadslid(-leden):

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 18 van het ministerieel

Nadere informatie

Persnota: Dag van de Verzorgende 20/10/2010

Persnota: Dag van de Verzorgende 20/10/2010 Griet Coppé Vlaams Volksvertegenwoordiger CD&V www.grietcoppe.be Persnota: Dag van de Verzorgende 20/10/2010 Synthese Onze samenleving staat voor enorme uitdagingen op het vlak van zorg. De verzilvering

Nadere informatie

ZORG VOOR SENIOREN NU EN IN DE TOEKOMST

ZORG VOOR SENIOREN NU EN IN DE TOEKOMST ZORG VOOR SENIOREN NU EN IN DE TOEKOMST INTRAMURALE DIENST Woonzorgcentrum De Meers Centrum voor Kortverblijf De Kouter Dagverzorgingscentrum De Meers Dagverzorgingscentrum De Manège Serviceflat Residentie

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Standpunt over de commercialisering van de residentiële ouderenzorg in Vlaanderen

VLAAMSE OUDERENRAAD Standpunt over de commercialisering van de residentiële ouderenzorg in Vlaanderen VLAAMSE OUDERENRAAD Standpunt over de commercialisering van de residentiële ouderenzorg in Vlaanderen Vlaamse Ouderenraad vzw 19 december 2012 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD

Nadere informatie

Evaluatie van begroting 2013

Evaluatie van begroting 2013 Evaluatie van begroting 2013 Toelichting Vlaams Parlement 29 januari 2013 Inhoudstafel 2 Initiële begroting 2013 Moeilijke begrotingsopmaak Welke keuzes werden gemaakt Eenmalige factoren Evaluatie door

Nadere informatie

Afgegeven op 2 februari 2010 aan de heer Yves Leterme, Eerste Minister

Afgegeven op 2 februari 2010 aan de heer Yves Leterme, Eerste Minister OPENBARE ZORGSECTOR EIISENPAKKET 2010-2015 Afgegeven op 2 februari 2010 aan de heer Yves Leterme, Eerste Minister 1000 Brussel vinciane.mortier@acv-csc.be Eisenpakket openbare zorgsector De nieuwe federale

Nadere informatie

RAPPORT. Is er werk na Ford? De Limburgse arbeidsmarkt eind OKTOBER VKW Limburg & UNIZO-Limburg 1

RAPPORT. Is er werk na Ford? De Limburgse arbeidsmarkt eind OKTOBER VKW Limburg & UNIZO-Limburg 1 RAPPORT Is er werk na Ford? De Limburgse arbeidsmarkt eind 2014 16 OKTOBER 2014 VKW Limburg & UNIZO-Limburg 1 Conclusies Bijna 4 op de 10 Limburgse ondernemingen hebben vandaag minstens één vacature open

Nadere informatie

Verpleging is een kernfunctie in de totaliteit van de zorg.

Verpleging is een kernfunctie in de totaliteit van de zorg. MEMORANDUM 2019 Verpleging is een kernfunctie in de totaliteit van de zorg. 1. Kwaliteitsnormen voor kwaliteitszorg in alle sectoren/gebieden van verpleegkunde. 2. Een eerlijke en correct gefinancierde

Nadere informatie

Enquête ACV Voeding en Diensten - Jouw stem, Onze toekomst!

Enquête ACV Voeding en Diensten - Jouw stem, Onze toekomst! ACV Voeding en Diensten wil weten wat je bezighoudt. Met deze enquête komen we naar je toe om te vragen welk soort politiek beleid je wil voor de toekomst. Het invullen van deze enquête neemt maar enkele

Nadere informatie

Facts & Figures. over de lokale besturen n.a.v. de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018

Facts & Figures. over de lokale besturen n.a.v. de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 Facts & Figures over de lokale besturen n.a.v. de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 Facts & figures De lokale overheden zijn een zeer belangrijke speler in ons land. De bevoegdheden die ze

Nadere informatie

IE n 633 MARIBEL: tewerkstellingen 2017

IE n 633 MARIBEL: tewerkstellingen 2017 24 oktober 2016 IE n 633 MARIBEL: tewerkstellingen 2017 Recent heeft het Sociale Maribel Fonds 330 aan de meeste instellingen een uitnodiging gestuurd om een aanvraagdossier MARIBEL in te dienen. Ter herinnering,

Nadere informatie

Prof. dr. Jozef Pacolet & Annelies De Coninck HIVA KU Leuven

Prof. dr. Jozef Pacolet & Annelies De Coninck HIVA KU Leuven Meerjarenprogramma 3b. Financiering van de welzijnszorg in Vlaanderen: De financiering van de residentiële ouderenzorg. Het perspectief van de voorzieningen Prof. dr. Jozef Pacolet & Annelies De Coninck

Nadere informatie

KOOPKRACHT OUDERENZORG STIJGT, KOOPKRACHT GGZ DAALT

KOOPKRACHT OUDERENZORG STIJGT, KOOPKRACHT GGZ DAALT FINANCIELE KOOPKRACHT OUDERENZORG STIJGT, KOOPKRACHT GGZ DAALT In de Troonrede zijn de blijvende en meerjarige investeringen in de langdurige zorg bevestigd. Daarnaast heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Werkbaar werk in de social profit

Werkbaar werk in de social profit 7/12/2017 Werkbaar werk in de social profit SPREKER: Laurence de Mûelenaere De oorsprong van het werkbaarheidsactieplan Hoe werkbaar is de social profit Wat doet VIVO? 2 20/10/2015 [titel presentatie in

Nadere informatie

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Juli 2013 De evolutie van de werkende beroepsbevolking te Brussel van demografische invloeden tot structurele veranderingen van de tewerkstelling Het afgelopen

Nadere informatie

studiedag 50 jaar cao wet

studiedag 50 jaar cao wet studiedag 50 jaar cao wet Brussel, 13 november 2018 Ann Demeulemeester voorzitter Zorggezind algemeen directeur Familiehulp De sector in vogelvlucht Gezinszorg en aanvullende thuiszorg: een breed gamma

Nadere informatie

Exploitatiefinanciering WZC Stand van zaken

Exploitatiefinanciering WZC Stand van zaken Exploitatiefinanciering WZC Stand van zaken Brussel, 15 april 2016 Clara Van den Broeck Stafmedewerker Ouderenzorg Zorgnet - Icuro Overzicht 1. Vipa oud >< Vipa nieuw 2. Erkenningskalender 3. RVT- reconversie

Nadere informatie

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 infodocument werkgever 2015 Wil je een schoolverlater zonder diploma secundair onderwijs kansen bieden om onze sector te leren kennen

Nadere informatie

Zelfevaluatie InZicht Zelfevaluatie binnen het woon- en zorgcentrum

Zelfevaluatie InZicht Zelfevaluatie binnen het woon- en zorgcentrum Zelfevaluatie InZicht Zelfevaluatie binnen het woon- en zorgcentrum Aanleiding onderzoek Tegen 2012 moet een woon- en zorgcentrum zelfevaluatie uitvoeren (Vlaamse Regering, 2009) Vraag vanuit externe stuurgroep

Nadere informatie

Barometer kinesitherapie 2013

Barometer kinesitherapie 2013 Barometer kinesitherapie 2013 Ingevolge de nomenclatuurhervorming van 2002, lag het uitgavenniveau voor kinesitherapie in 2003 op het laagste niveau sinds 1991. Vanaf 2004 beginnen de uitgaven opnieuw

Nadere informatie

Werken in de social profit. Infoavond KULeuven, 19 maart 2015 Dirk Malfait

Werken in de social profit. Infoavond KULeuven, 19 maart 2015 Dirk Malfait Werken in de social profit Infoavond KULeuven, 19 maart 2015 Dirk Malfait Welke vragen willen we beantwoorden? Wat is Verso? Wat is de social profit? Welke jobs zijn te vinden in de social profit? Waarom

Nadere informatie

: Waar naartoe met de ouderenzorg in Vlaanderen?

: Waar naartoe met de ouderenzorg in Vlaanderen? 2014-2019: Waar naartoe met de ouderenzorg in Vlaanderen? Grote uitdagingen 1. Budgettaire krapte Toenemende zorgnoden 2. Staatshervorming: nieuwe bevoegdheden voor Vlaanderen 3. Zorgvernieuwing noodzakelijk

Nadere informatie

Vlaamse woonzorgcentra

Vlaamse woonzorgcentra Vlaamse woonzorgcentra Een stand van zaken na 3 jaar inspectiewerk Toelichting bij het rapport door Stef Van Eekert Aanpak Wegwijs Toelichting per thema Besluit Wegwijs Eerst iets over de terminologie

Nadere informatie

MEER WAARDE IN DE ZORG

MEER WAARDE IN DE ZORG GIBBIS MEER WAARDE IN DE ZORG Memorandum van GIBBIS van april 2019 met het oog op de verkiezingen van 26 mei 2019 EXECUTIVE SUMMARY Gezondheidsinstellingen Brussel Bruxelles Institutions de Santé Samengevat:

Nadere informatie

Regelgeving in de Brusselse

Regelgeving in de Brusselse Home Info vzw Lakensestraat 76 bus 1 1000 Brussel Regelgeving in de Brusselse 02/511 91 20 rusthuissector home.info@misc.irisnet.be www.home info.be Regelgeving in de Brusselse Regelgeving in de Brusselse

Nadere informatie

EISENBUNDEL FEDERALE SOCIALE AKKOORDEN

EISENBUNDEL FEDERALE SOCIALE AKKOORDEN EISENBUNDEL FEDERALE SOCIALE AKKOORDEN 2011-2015 Het Verbond Sociale Ondernemingen Gezondheid (VSO-G) is de pluralistische werkgeverskoepel die zich richt tot alle initiatiefnemers in de preventieve, curatieve

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, artikel 170, 1;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, artikel 170, 1; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 15 april 2016 houdende de toekenning en de erkenning van bijkomende bedden met een bijzondere erkenning als rust-

Nadere informatie

Kredietverlening aan zelfstandigen en ondernemingen - Stand van zaken

Kredietverlening aan zelfstandigen en ondernemingen - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 751 van WILLEM-FREDERIK SCHILTZ datum: 31 augustus 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Kredietverlening aan zelfstandigen en ondernemingen

Nadere informatie

PERSONEEL IN VLAAMSE ZIEKENHUIZEN

PERSONEEL IN VLAAMSE ZIEKENHUIZEN / Archief cijfers PERSONEEL IN VLAAMSE ZIEKENHUIZEN Vlaams Gewest 2013 / 5.01.2016 5.01.2016 Personeel in Vlaamse Ziekenhuizen 1/20 GEPUBLICEERD OP: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers op januari

Nadere informatie

VOORSTEL VAN RESOLUTIE betreffende het inzetten op preventie en welzijn voor het terugdringen van arbeidsongeschikte zelfstandigen

VOORSTEL VAN RESOLUTIE betreffende het inzetten op preventie en welzijn voor het terugdringen van arbeidsongeschikte zelfstandigen VOORSTEL VAN RESOLUTIE betreffende het inzetten op preventie en welzijn voor het terugdringen van arbeidsongeschikte zelfstandigen SAMENVATTING Griet Smaers Het aantal langdurige arbeidsongeschikte zelfstandigen

Nadere informatie

Betaalbaarheid in de zorg

Betaalbaarheid in de zorg Betaalbaarheid in de zorg Betaalbaarheid en duurzaamheid van de zorg in het gedrang? Ocmw's in slechte papieren Gazet van Antwerpen* - 05 Jan. 2015 OCMW verhoogt dagprijs in woonzorgcentra Het Laatste

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

In welke mate is de Belgische residentiële ouderenzorg geïnformatiseerd?

In welke mate is de Belgische residentiële ouderenzorg geïnformatiseerd? LOGOS (BelRAI) In welke mate is de Belgische residentiële ouderenzorg geïnformatiseerd? Prof. Dr. Anja Declercq Informatisering van residentiële ouderenzorg Zonder computers geen elektronisch zorgdossier

Nadere informatie

Werken bij OCMW Wuustwezel

Werken bij OCMW Wuustwezel Werken bij OCMW Wuustwezel OCMW Wuustwezel Bredabaan 735 2990 Wuustwezel 03/633.52.10 1 Werk je graag met en voor mensen? Zoek je een boeiende job binnen een dynamische organisatie? Dan is een job bij

Nadere informatie

Opvang van ouderen met een psychiatrische problematiek binnen de WZC.

Opvang van ouderen met een psychiatrische problematiek binnen de WZC. LimeService - Your online survey service - Opvang van ouderen met een psychiatrische p... Page 1 of 15 Opvang van ouderen met een psychiatrische problematiek binnen de WZC. Het Vlaams Onderzoeks en Kenniscentrum

Nadere informatie

De financiële gevolgen voor de politieke partijen na de hervorming van de Senaat. Jef Smulders & Bart Maddens

De financiële gevolgen voor de politieke partijen na de hervorming van de Senaat. Jef Smulders & Bart Maddens De financiële gevolgen voor de politieke partijen na de hervorming van de Senaat Jef Smulders & Bart Maddens KU Leuven Instituut voor de Overheid Faculteit Sociale Wetenschappen Tel: 0032 16 32 32 70 Parkstraat

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering tot opheffing van diverse bepalingen van het koninklijk besluit

Nadere informatie

VU: Peter Wieme - Gewestelijk Secretaris ACV-Openbare Diensten Gent-Eeklo, Poel 7 - Poel 7 2. Protocol 2009/06 van het federaal comité C van 21 decemb

VU: Peter Wieme - Gewestelijk Secretaris ACV-Openbare Diensten Gent-Eeklo, Poel 7 - Poel 7 2. Protocol 2009/06 van het federaal comité C van 21 decemb Poel 7 ZORGsector Toelage voor nacht- en avondwerk 1. Onderwerp Aan de werknemer wordt een uurtoeslag betaald voor nachtprestaties en voor sommige avondprestaties. 2. Bedragen Bedrag van de uurroostertoeslag

Nadere informatie

Enquête Baas over eigen lijf : conclusies

Enquête Baas over eigen lijf : conclusies Enquête Baas over eigen lijf : conclusies Tijdens de zomer van 2016 voerde de Liberale Vereniging van Personen met een Handicap (LVPH) in samenwerking met de Liberale Mutualiteiten en de VZW s VIEF en

Nadere informatie

ESF-project: Zorg voor zorg. Werkdrukvermindering in openbare zorgcentra.

ESF-project: Zorg voor zorg. Werkdrukvermindering in openbare zorgcentra. ESF-project: Zorg voor zorg. Werkdrukvermindering in openbare zorgcentra. Werken aan werkbaar werk Antwerpen, 18 maart 2014 Wat is Diverscity? Sectorconvenant = samenwerking Vlaamse regering Werkgevers

Nadere informatie

RIZIV-financiering voor financieel beheerders 4/06/2013

RIZIV-financiering voor financieel beheerders 4/06/2013 RIZIV-financiering voor financieel beheerders VLO- WVL 4/06/2013 Jeroen Trybou Wat staat er op het menu? De RIZIV-financiering in een notendop Situering Basisprincipes Recente evoluties De RIZIV-financiering

Nadere informatie

ENQUÊTE KWALITEIT VAN ZORG VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUIZEN 2015

ENQUÊTE KWALITEIT VAN ZORG VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUIZEN 2015 ENQUÊTE KWALITEIT VAN ZORG VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUIZEN 2015 2 Enquête kwaliteit van zorg VOORWOORD Vandaag is het een jaar geleden dat meneer Ben Oude Nijhuis overleed. De vrouw van Ben Oude Nijhuis

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Sectorprofiel werkbaar werk

Sectorprofiel werkbaar werk Sectorprofiel werkbaar werk Financiële sector Oktober 2005 Werkbaarheidsprofiel op basis van Vlaamse werkbaarheidsmonitor 2004 Inleiding In het Pact van Vilvoorde spraken de Vlaamse regering en sociale

Nadere informatie

De kwaliteit van de arbeid in de industrie in Vlaanderen 25 oktober 2016 Werkbaar werk

De kwaliteit van de arbeid in de industrie in Vlaanderen 25 oktober 2016 Werkbaar werk 1 1 De kwaliteit van de arbeid in de industrie in Vlaanderen 25 oktober 2016 Werkbaar werk: werknemers meting 2013 2 Bestuur Stia personeel 3 3 Vanwaar komt de WBM & waarom? WBM = werkbaarheidsmonitor

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJK EISENCAHIER FEDERALE ZORGSECTOR

GEMEENSCHAPPELIJK EISENCAHIER FEDERALE ZORGSECTOR GEMEENSCHAPPELIJK EISENCAHIER FEDERALE ZORGSECTOR I. EINDELOOPBAANMAATREGELEN 4 DE EINDELOOPBAANMAATREGEL VANAF 60 JAAR Uit de statistieken van de FOD Volksgezondheid blijkt dat de ADV-maatregelen een

Nadere informatie

Sectorprofiel werkbaar werk

Sectorprofiel werkbaar werk Sectorprofiel werkbaar werk Gezondheids- en welzijnszorg Werkbaarheidsprofiel op basis van Vlaamse Werkbaarheidsmonitor Werknemers 2004- Brussel datum 2011 Inleiding In het Pact van Vilvoorde spraken de

Nadere informatie

Helft zorgverzekerden komt niet rond

Helft zorgverzekerden komt niet rond Bijlage perstekst Helft zorgverzekerden komt niet rond 1. Het belang van de zorgverzekering Het HIVA onderzoek (2008) 1 bevestigt het nut van de Vlaamse zorgverzekering. Voor zorgerkenden maakt het wel

Nadere informatie

Persbericht. Jobcreatie in Limburgse bouwsector. Limburgse bouwondernemingen sturen positieve signalen uit

Persbericht. Jobcreatie in Limburgse bouwsector. Limburgse bouwondernemingen sturen positieve signalen uit Persbericht aan Media Datum: 8 augustus 2015 aantal pagina s: 5 meer informatie bij Johan Grauwels tel. direct +32 11 56 02 60 +32 473 38 65 05 e-mailadres johan.grauwels@voka.be Limburgse bouwondernemingen

Nadere informatie

Vijftigplussers, hoe gaat uw bedrijf er mee om?

Vijftigplussers, hoe gaat uw bedrijf er mee om? Vijftigplussers, hoe gaat uw bedrijf er mee om? Resultaten onderzoek Wladi Liwerski Eindwerk in het kader van de bachelorproef personeelswerk XIOS Hogeschool Limburg ( PXL ) Interne promotor: Ilse Vanderstukken

Nadere informatie

Woon- en Zorgcentrum De Wingerd. www.wingerd.info

Woon- en Zorgcentrum De Wingerd. www.wingerd.info Woon- en Zorgcentrum De Wingerd www.wingerd.info Woon- en Zorgcentrum De Wingerd demografie & dementie uitdagingen voor Vlaanderen www.wingerd.info Vergrijzing in Vlaanderen Ontgroening en vergrijzing

Nadere informatie

Meerjarenplan voor het verhogen van de aantrekkelijkheid van het verpleegkundig beroep

Meerjarenplan voor het verhogen van de aantrekkelijkheid van het verpleegkundig beroep Meerjarenplan voor het verhogen van de aantrekkelijkheid van het verpleegkundig beroep Voorstelling aan de NRV - 28 augustus 2008 Laurette Onkelinx Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Een ambitieus

Nadere informatie

Trefdagen voor arbeidsbemiddelaars Workshop: getuigenis Manu Langerock 08.10.15 te Gent

Trefdagen voor arbeidsbemiddelaars Workshop: getuigenis Manu Langerock 08.10.15 te Gent Trefdagen voor arbeidsbemiddelaars Workshop: getuigenis Manu Langerock 08.10.15 te Gent Manu Langerock verpleegkundige master in Ziekenhuiswetenschap directeur in WZC St.-Rafaël Langerock-manu@skynet.be

Nadere informatie

Bevraging AZ begroting 2014 Resultaten

Bevraging AZ begroting 2014 Resultaten Datum 18 maart 2014 Ons kenmerk KV/EDL/227/31/2014 Nota Bevraging AZ begroting 2014 Resultaten Voor het tweede jaar op rij deed Zorgnet Vlaanderen een bevraging bij de Vlaamse algemene ziekenhuizen over

Nadere informatie

De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000.

De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000. De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000. De afgelopen tien jaar is het gemiddelde inkomen van de Belgische kinesitherapeut met 40% gestegen,

Nadere informatie

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Info avond SEL Waasland 24 mei 2012 Sint-Niklaas Stefaan Baeten Directeur psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus Historische context

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei A D V I E S Nr. 1.559 ----------------------------- Zitting van dinsdag 2 mei 2006 ---------------------------------------- Generatiepact - Financiering gezondheidszorg x x x 2.162/6-1 Blijde Inkomstlaan,

Nadere informatie

I B O. Een werknemer op maat gemaakt. 1. IBO = training-on-the-job. IBO = 'werkplekleren' IBO = 'een werknemer op maat'

I B O. Een werknemer op maat gemaakt. 1. IBO = training-on-the-job. IBO = 'werkplekleren' IBO = 'een werknemer op maat' I B O Een werknemer op maat gemaakt Eén van de kernopdrachten van de VDAB bestaat uit het verstrekken van opleiding. Het tekort aan specifiek geschoold personeel en de versnelde veranderingen in de werkomgeving

Nadere informatie

Verwacht toekomstig werkvolume verbetert licht, maar blijft onder grens van 100 punten. 4 ondernemers op 10 zien rendabiliteit verder verslechteren

Verwacht toekomstig werkvolume verbetert licht, maar blijft onder grens van 100 punten. 4 ondernemers op 10 zien rendabiliteit verder verslechteren UNIZO KMO-Barometer UNIZO-Studiedienst, tel. 02 238 05 31 - fax 02 238 07 94 www.unizo.be mail kmo-barometer@unizo.be Voor resultaten van vroegere edities van de KMO-barometer zie: www.unizo.be/statistieken

Nadere informatie

Onderzoek Jobat: Werkdruk

Onderzoek Jobat: Werkdruk Onderzoek Jobat: Werkdruk Enquête afgenomen tussen 23 januari 2009 en februari 2009 bij 348 lezers/abonnees van Jobat.be Jobat Kort Jobat Express nieuwsblad.be destandaard.be Vlaamse werkende bevolking

Nadere informatie

74% is niet klaar om na de opleiding te starten als zelfstandige.

74% is niet klaar om na de opleiding te starten als zelfstandige. Een zorgzame start Resultaten enquête zelfstandige zorgverstrekkers 2014 74% is niet klaar om na de opleiding te starten als zelfstandige. Met het begeleidingsprogramma Een zorgzame start wilt de Federatie

Nadere informatie

Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg

Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg Ouderenbeleidsplan 2010 2014 Opmerkingen Kurt Stabel Kurt Stabel VLD 19 mei 2011 Inhoud Voorstelling Kurt Stabel en FOS Inleiding: Uitgangspunt Enkele cijfers Ouderenzorg

Nadere informatie

Allochtone ouderen & zorgaanbod in Vlaanderen Naar een cultuurgevoelig zorgaanbod

Allochtone ouderen & zorgaanbod in Vlaanderen Naar een cultuurgevoelig zorgaanbod Allochtone ouderen & zorgaanbod in Vlaanderen Naar een cultuurgevoelig zorgaanbod Door: Marjolein Baetens, kwaliteitscoördinator Nele Van Schelvergem, personeelscoach en referentiepersoon dementie WZC

Nadere informatie

Beleidsnota inclusief addenda 2015

Beleidsnota inclusief addenda 2015 Kerkstraat 1 3910 Neerpelt NIS-code : 88999 Laatste budgettaire journaalnummer : 2015002540 Beleidsnota inclusief addenda 2015 Secretaris Vrolix Guido Financieel beheerder Leën Henri Welzijnsregio Noord-

Nadere informatie

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. 2012 In samenwerking met 1 547.259 uitzendkrachten 547.259 motieven 2 Inhoudstafel 1. Uitzendarbeid vandaag 2. Doel van het onderzoek 3. De enquête 4. De verschillende

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2014 kwartaal 3 Impact van economisch herstel op de werkvloer. Randstad Nederland

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2014 kwartaal 3 Impact van economisch herstel op de werkvloer. Randstad Nederland Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2014 kwartaal 3 Impact van economisch herstel op de werkvloer Randstad Nederland September 2014 INHOUDSOPGAVE Impact economische ontwikkelingen op de werkvloer 3

Nadere informatie

Jaarverslag Seniorencentrum

Jaarverslag Seniorencentrum Jaarverslag 2015 Seniorencentrum Woonzorgcentrum het Lindeken... 3 Bewoners... 3 Financieel... 6 Bezettingsgraad... 8 Personeelsbezettting... 10 Kwaliteitswerking 2015... 11 Dagverzorgingscentrum de Boomgaard...

Nadere informatie

INFO-Flash. Vlaamse overheidsdiensten. Beste kameraden,

INFO-Flash. Vlaamse overheidsdiensten. Beste kameraden, INFO-Flash Vlaamse overheidsdiensten Beste kameraden, Het is belangrijk om onze leden en militanten regelmatig te informeren over de syndicale en politieke actualiteit. Het is onze taak en opdracht als

Nadere informatie

EISENBUNDEL VOOR HET PERSONEEL VAN DE OPENBARE ZORGINSTELLINGEN EN -DIENSTEN

EISENBUNDEL VOOR HET PERSONEEL VAN DE OPENBARE ZORGINSTELLINGEN EN -DIENSTEN EISENBUNDEL VOOR HET PERSONEEL VAN DE OPENBARE ZORGINSTELLINGEN EN -DIENSTEN 2011-2013 HERINNERING: De onderhandelingen met de federale politieke verantwoordelijken hebben betrekking op de financiering

Nadere informatie

Groeiend potentieel voor laaggeschoolde jobs

Groeiend potentieel voor laaggeschoolde jobs Groeiend potentieel voor Tanja Termote sociaaleconomisch beleid, WES Meer en meer krijgen we te horen dat de technologische ontwikkeling en de toenemende concurrentie van lagelonenlanden de vraag naar

Nadere informatie

1/09/ /12/2015

1/09/ /12/2015 Extra tewerkstellingsplaatsen in PC 319.01 voor laatstejaars studenten uit het deeltijds onderwijs 1/09/2014 31/12/2015 BROCHURE VOOR CLW PC 319.01 1. Het project Werken en studeren Situering project Eind

Nadere informatie

Macro-economische uitdagingen ten gevolge van de vergrijzing

Macro-economische uitdagingen ten gevolge van de vergrijzing Macro-economische uitdagingen ten gevolge van de vergrijzing Gert Peersman Universiteit Gent Seminarie VGD Accountants 3 november 2014 Dé grootste uitdaging voor de regering Alsmaar stijgende Noordzeespiegel

Nadere informatie

Rapport kwaliteitsindicatoren 2013 deel 1 WOON- EN ZORGCENTRUM A. LACOURT OOSTENDE

Rapport kwaliteitsindicatoren 2013 deel 1 WOON- EN ZORGCENTRUM A. LACOURT OOSTENDE Rapport kwaliteitsindicatoren WOON- EN ZORGCENTRUM A. LACOURT OOSTENDE Dit rapport geeft een overzicht van de kwaliteitsindicatoren die uw woonzorgcentrum indiende in. U kunt zich als woonzorgcentrum m.b.t.

Nadere informatie

pagina 1 van 11 2010-08 Sportinfrastructuurplan (Stijn Maselis) V00001 Inleiding Door op de knop "Verder" te klikken, kunt u starten met het invullen van de vragenlijst. Het invullen van de vragenlijst

Nadere informatie

Resultaten werkgeversenquête Itinera-Partena eenheidsstatuut

Resultaten werkgeversenquête Itinera-Partena eenheidsstatuut logo-partena.pdf 1 8/02/2012 14:36:09 ITINERA INSTITUTE in samenwerking met Resultaten werkgeversenquête Itinera-Partena eenheidsstatuut 2013/04 22 03 2013 MENSEN WELVAART BESCHERMING In samenwerking met

Nadere informatie

(Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek. Uitkomsten enquête duurzame inzetbaarheid

(Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek. Uitkomsten enquête duurzame inzetbaarheid (Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek Datum: november 2012 Samensteller: Nicole Plugge, onderzoeker Business development, marketing en communicatie E-mail:

Nadere informatie

Advies. Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet houdende de Vlaamse sociale bescherming

Advies. Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet houdende de Vlaamse sociale bescherming Advies Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet houdende de Vlaamse sociale bescherming Brussel, 28 juni 2018 Strategische Adviesraad Welzijn Gezondheid Gezin

Nadere informatie

Barometer Ziekenhuissector. Samenvattend rapport Kenmerk: December 2016

Barometer Ziekenhuissector. Samenvattend rapport Kenmerk: December 2016 Barometer Ziekenhuissector Samenvattend rapport Kenmerk: 20378 December 2016 1 Inhoudsopgave Geschreven voor Inleiding 3 Danielle van Essen Conclusies 5 Resultaten 7 Steekproef en verantwoording 15 2 Inleiding

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 64.799/1 van 3 december 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 18 juli 2002 houdende maatregelen

Nadere informatie

Polsslag Ondernemend Limburg januari 2018

Polsslag Ondernemend Limburg januari 2018 Polsslag Ondernemend Limburg januari 2018 VKW Limburg en UNIZO Limburg houden de vinger aan de pols van de Limburgse economie POL Themabevraging januari 2018 Outlook 2018 1 Evaluatie 2017 volgens sector

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF OKTOBER 2008

NIEUWSBRIEF OKTOBER 2008 NIEUWSBRIEF OKTOBER 2008 Beste klant, Hieronder de nieuwsbrief van deze maand Op 13 november organiseren wij een info-avond met volgende zeer interessante topics: * premies voor opleidingen - peterschapsprojecten

Nadere informatie

Toewijzing erkenningskalenders

Toewijzing erkenningskalenders Aan de initiatiefnemers van de woonzorgcentra en de centra voor kortverblijf in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Contactpersoon E-mail Telefoon Team Ouderenzorg ouderenzorg@zorg-en-gezondheid.be

Nadere informatie

Gebaande paden verlaten Lon Holtzer en Mieke Van Gramberen

Gebaande paden verlaten Lon Holtzer en Mieke Van Gramberen Gebaande paden verlaten Lon Holtzer en Mieke Van Gramberen Agenda De organisatie van het zorgproces Een nieuwe beroepenstructuur Wat denktu ervan? 1 We organiseren de zorg sterk versnipperd en laten kansen

Nadere informatie

Werkbaar werk zelfstandige ondernemers-groeiers

Werkbaar werk zelfstandige ondernemers-groeiers Werkbaar werk zelfstandige ondernemers-groeiers 2007-2010 Werkbaarheidsprofiel van zelfstandige ondernemers-groeiers op basis van Vlaamse Werkbaarheidsmonitor Werknemers 2007-2010 Brussel juni 2012 Inleiding

Nadere informatie

Deeltijdarbeid. WAV-Rapport. Seppe Van Gils. Maart 2004

Deeltijdarbeid. WAV-Rapport. Seppe Van Gils. Maart 2004 Deeltijdarbeid Seppe Van Gils Maart 2004 WAV-Rapport Steunpunt Werkgelegenheid, Arbeid en Vorming Interuniversitair samenwerkingsverband E. Van Evenstraat 2 blok C 3000 Leuven T:32(0)16 32 32 39 F:32(0)16

Nadere informatie

FAQ MOBIELE EQUIPE en ONMIDDELIJKE VERVANGING

FAQ MOBIELE EQUIPE en ONMIDDELIJKE VERVANGING FAQ MOBIELE EQUIPE en ONMIDDELIJKE VERVANGING Akkoord betreffende de federale gezondheidssectoren van 26 april 2005 afgesloten tussen de federale regering en de representatieve organisaties van de private

Nadere informatie

Stadsmonitor 2014 Een samenwerking tussen het Agentschap Binnenlands Bestuur en de Studiedienst van de Vlaamse Regering

Stadsmonitor 2014 Een samenwerking tussen het Agentschap Binnenlands Bestuur en de Studiedienst van de Vlaamse Regering Stadsmonitor 2014 Een samenwerking tussen het Agentschap Binnenlands Bestuur en de Studiedienst van de Vlaamse Regering Situering Opdracht: minister, bevoegd voor het Stedenbeleid De stadsmonitor is een

Nadere informatie

In een notendop De instellingsfinanciering voor woonzorgcentra vandaag en morgen. 9 oktober 2015

In een notendop De instellingsfinanciering voor woonzorgcentra vandaag en morgen. 9 oktober 2015 In een notendop De instellingsfinanciering voor woonzorgcentra vandaag en morgen Expo 60+ - Mechelen 9 oktober 2015 Patrick Laisnez Wat staat er op het menu? De RIZIV-financiering in een notendop Situering

Nadere informatie

Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken

Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken vergadering C234 OPE18 zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken van 12 mei 2011 2 Commissievergadering nr. C234 OPE18 (2010-2011) 12 mei 2011

Nadere informatie

sector personen met een handicap

sector personen met een handicap sector personen met een handicap Absoluut, alin, Fovig, Gezin & Handicap, KVG, Marjan, MS-Liga Vlaanderen, MyAssist, Onafhankelijk Leven, SOM, Stan, Vebes, VFG & Vlaams Welzijnsverbond najaar 2018 1 De

Nadere informatie

Rapport kwaliteitsindicatoren 2013 deel 1 De Pastorij

Rapport kwaliteitsindicatoren 2013 deel 1 De Pastorij Rapport kwaliteitsindicatoren Dit rapport geeft een overzicht van de kwaliteitsindicatoren die uw woonzorgcentrum indiende in. U kunt zich als woonzorgcentrum m.b.t. elke indicator vergelijken met gelijkaardige

Nadere informatie

sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang

sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang Laakdal, 28 februari 2014 CD&V stelt als eerste zijn programma voor: duidelijk, doelgericht en duurzaam en maakt een duidelijke

Nadere informatie

ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG

ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG / Archief cijfers ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG Vlaams Gewest 2017 / 26.06.2017 26.06.2017 Zorgzwaarte in de ouderenzorg 1/11 Gepubliceerd op: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers juni 2017 door: Heidi

Nadere informatie

Groei en aanwervingen bij de Vlaamse ondernemingen en organisaties

Groei en aanwervingen bij de Vlaamse ondernemingen en organisaties Groei en aanwervingen bij de Vlaamse ondernemingen en organisaties Delagrange, H. (2014). Groei en aanwervingen in de Vlaamse ondernemingen en organisaties. Cijfers over groeibedrijven en moeilijkheden

Nadere informatie

ZORGEN VOOR MORGEN Over woonkeuzes en zorgen voor elkaar

ZORGEN VOOR MORGEN Over woonkeuzes en zorgen voor elkaar ZORGEN VOOR MORGEN Over woonkeuzes en zorgen voor elkaar Interpolis 7-9-2015 Doel- en probleemstelling 7-9-2015 2 Samenvatting en conclusies (1/6) De overheid is verantwoordelijk voor de zorg voor ouderen,

Nadere informatie