Het Westrak van toen tot nu

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Westrak van toen tot nu"

Transcriptie

1 Het Westrak van toen tot nu Tennisvereniging Het Westrak, genoemd naar een oude haveningang aan het Volkrak die ongeveer op de plaats van de huidige tennisbanen gelegen moet hebben, is een vereniging met een rijk verleden. Alle verhalen en anekdotes van oud-leden en bestuursleden hebben wij getracht te vatten tot een overzicht met tijdslijn waarin vanaf de oprichting het ontstaan en de ontwikkeling van de vereniging wordt weergegeven tot het moment van vandaag. Hiermee hebben we in ieder geval alvast het geheugen opgefrist van onze wat rijpere leden en een beginnerslesje geschiedenis ter beschikking gesteld voor onze nieuwe leden. Willem Broekhuis heeft zich opgeworpen om dit verhaal verder te verfijnen, data te checken en alles te voorzien van de nodige (zwart/wit) foto s. Dit zal natuurlijk wel even op zich laten wachten, want dit vergt veel spitwerk in oude notulen en andere administratie. Wij houden u op de hoogte wanneer het zover is. 13 Juli 1964 : Toenmalig gemeentearchitect Dhr. P. Doedens en een 24-tal personen kwamen bijeen in het zogenaamde B.B. lokaal aan de Nieuwstraat om te komen tot de oprichting van een tennisvereniging in Oude-Tonge. De tweede tennisvereniging op Goeree-Overflakkee na Melissant. De eerste baan van Het Westrak werd gerealiseerd op recreatieoord De Koepel. Dit gebied lag voor de ramp in 1953 buitendijks. Na de ramp is er een nieuwe sluis gebouwd en is de dijk hier op aangesloten. De eerste voorzitter van Het Westrak was Johannes Reyntjes. Samen met de zelfwerkzaamheid van het bestuur en de leden met hem aan het hoofd, is de basis gelegd voor onze vereniging.

2 De eerste baan, gemaakt uit een door de gemeente zelf ontworpen asfalt-arm bitumenmengsel gaf bij warm weer heel speciale effecten aan de bal en je schoenen bleven kleven aan de baan. De baan werd afgekeurd als officiële baan door de KNLTB en daarom moesten de eerste jaren alle competitiewedstrijden Uit worden gespeeld. Eerst op banen rond Rotterdam en later bij de tennisvereniging in Melissant waar al in 1954 de eerste gravelbaan van Flakkee werd aangelegd. Gelukkig werd de asfaltbaan al snel bedekt met een dikke laag beton, hetgeen een hele verbetering was : De vereniging groeide gestaag en de teller stond in dit jaar op ca.60 leden. Hoog tijd voor het aanleggen van eerste gravelbaan. Dit was financieel haalbaar, vooral omdat de aanleg kon geschieden op een oud zanddepot, hetgeen drainage en extra zandaanvoer overbodig maakte. Zelfs werd er een klein houten clubgebouw met kleedkamers en douches opgetrokken uit hout van de oude basisschool die stond op de plaats waar nu de Grutterswei staat. De waterleiding voor het clubgebouw werd afgetapt van de voetbalkantine en aangelegd in een geul die met de hand werd gegraven door fanatieke vrijwilligers : Johannes Reyntjes kreeg het na 6 jaar stuurmanschap aan het roer van Het Westrak te druk met zijn functie als hoofd van basisschool Het Startblok. Daarom nam in 1970 Piet Noordermeer de bestuurshamer over en begon aan zijn periode als voorzitter. Deze benoeming was meer een 1974 : Het Westrak bleef groeien in ledenaantal en in dit jaar werd besloten een 2 e gravelbaan aan te leggen. Anders dan voor baan 1 bestond de ondergrond nu uit klei in plaats van zand. De klei is afgegraven en vervangen door zand.

3 1975 : Tennis bij Het Westrak bleek te blijven stijgen in populariteit en in 1975 liep het aantal leden op tot boven de 200. Een aantal leden speelde toernooien en competitie in de regio. In Roosendaal had men in die tijd een vereniging met 5 verlichte banen. Baanverlichting was in die tijd nog zeldzaam, maar Het Westrak had het gezien en wilde dit ook. Via via konden van de Nederlandse Spoorwegen een aantal lichtmasten worden overgenomen die, wederom door vrijwillige handjes gehaald, verlengd en met behulp van 1m³ beton per lichtmast geplaatst zijn. De stroom op het park was niet voldoende om deze masten te voorzien van de nodige elektriciteit. Op twee zaterdagochtenden is er door ruim 40 vrijwilligers toen een geul gegraven vanaf de vereniging, langs het pad, door het bos, onder de speelweide van het toenmalige zwembad naar een aansluiting aldaar : Een financiële injectie kreeg de vereniging in dit jaar door met ca. 50 leden in 3 zaterdagen het hele bos uit te dunnen. Dit leverde de verenigingskas een bedrag op van fl. 3000,00. Ook in dit jaar werden de plannen gemaakt tot uitbreiding van de vereniging naar de vorm waarin wij het nu allemaal kennen. Er zouden een 3 e en 4 e baan worden aangelegd en ook moest er een nieuw clubgebouw komen. Augustus 1976 werd begonnen met de voorbereiding door het rooien van de bomen voor baan 3+4. Achter baan 4 werd een geul gemaakt waarin de bomen werden begraven. Zo ontstond het Dijkje wat velen van ons zich nog goed kunnen herinneren : Met vereende krachten werd gewerkt aan de realisering van baan 3 & 4 en de bouw van het huidige clubgebouw. De banen zijn wederom met hulp van vele vrijwilligers gelegd, de kantine werd uitbesteed aan een aannemer. Alleen de fundering uitgraven en de vloeren storten is met eigen krachten gedaan. Onder de gravel van baan 2 was er gebruik gemaakt van lava. Het bestuur was in die tijd niet zeker hoe de tennissport zich zou uitbreiden en mede door het nieuwe clubgebouw moest er op de kosten gelet worden.

4 Voor baan 3 & 4 werd gekozen voor een goedkoop restproduct van de afvalverbranding in Rotterdam. Goedkoop is achteraf gebleken toch duurkoop geweest, want de behoorlijke hoeveelheid glas in dit materiaal heeft in de jaren geleid tot extra onderhoud en de meest uiteenlopende stellingen hoe het glas in onze banen gekomen zou zijn. Deze voor Het Westrak tot dan toe grootste investeringen leken, zoals omschreven door een oud voorzitter Verder springen dan onze stok lang is. Achteraf is gebleken dat het bestuur van toen een ver vooruitziende blik heeft gehad want, afgezien van de kleine en wat grotere facelifts door de jaren heen, genieten alle leden en gasten van nu nog steeds van de ruime opzet van toen : Dit was het jaar waarin t Rakkertje geboren werd. Er gebeurde zoveel in en om de vereniging dat het tijd werd de leden met regelmaat te informeren. Onder redactie van Jacqueline Kosten en Henk Schurink was binnen een aantal weken het eerste rakkertje een feit : De betonnen oefenkooi naast het clubgebouw werd gebouwd. Menig balletje is hierin geslagen om warm te slaan voor de vele gezellige en fanatieke wedstrijden die er op het park gespeeld werden : Vernieuwing lichtmasten. De met veel zelfwerkzaamheid geplaatste en deels zelfgefabriceerde masten waren aan het eind van hun latijn. De toenmalige penningmeester had een advertentie gezien voor het vervangen van de lampen met daarbij een gratis onderhoudsbeurt. Het betreffende bedrijf is komen kijken en weigerde in de oude masten te klimmen. In november werd het voorstel van het bestuur tot vervanging van de masten goedgekeurd en kon met ingang van het nieuwe seizoen gebruik gemaakt worden van geheel vernieuwde baanverlichting.

5 1995 : Nadat de Keuringsdienst van Waren een paar maal een waarschuwing had afgegeven voor onze oude hobbykeuken werd na afloop van de competitie de oude keuken gesloopt. De keuken werd van boven tot beneden betegeld en geheel opnieuw ingericht : Al jaren werd gesproken over de aanleg van automatische beregening en de vele voordelen hiervan. Minder onderhoud, betere bespeelbaarheid en verhoging van de levensduur van de banen. Uiteindelijk was het dan zover, het noodzakelijke graaf werk werd gedaan, de materialen werden besteld en binnen enige zaterdagen lag de volledige installatie in de grond. Gelijktijdig werd de waterberging aangepakt waardoor er dus altijd voldoende capaciteit was om te sproeien : Na het automatiseren van de beregening kon ook het onderhoud van de banen niet achterblijven. Daarom werd er in 2001 een Honda Freesmachine aangeschaft, compleet met alle toebehoren. De in alle jaren zwaar belaste vrijwilligers werden hierdoor een beetje ontlast. Gelukkig is de gespaarde energie weer aangewend voor andere zaken : De keuken van Het Westrak had inmiddels naam en faam verworven. Tijdens toernooien werd het steeds professioneler met een uitgebreide menukaart en zelfs professionele koks. Uit hygiënische overwegingen en ruimtegebrek werd besloten een speciale toernooikeuken te bouwen. Dit leidde er toe dat er werd geïnvesteerd in een echte restaurantkeuken met professionele apparatuur. Dit was mede mogelijk door actieve lobby van één van de leden / Heden : De afgelopen jaren zijn de veranderingen en verbeteringen onverminderd doorgegaan. Neem bijvoorbeeld het vernieuwen van de Betonbaan naar een professionele All-Weather kunststof baan en de overdracht in eigendom van de Gemeente Oostflakkee naar Het Westrak.

6 Ook de kleedkamers en de toiletten zijn aan de beurt. Deze zijn en worden volledig opnieuw betegeld en voorzien van nieuw sanitair. Ook niet onvermeld mag blijven dat door de onvermoeibare zelfwerkzaamheid ook allerhande zaken zijn gerealiseerd als : Het nieuwe hoofdterras Het plaatsen van de wedstrijdcontainer Realisering van de Willemhoeve Op- en inrichting van de P.C.H. Noordermeerplaats en nog vele andere zaken. Dit alles zal nog ruim aan bod komen, zodra dit stuk geschiedenis geheel up to date is gemaakt. De leidraad door bovenstaand verhaal is in ieder geval dat Het Westrak van nu is opgebouwd door de keiharde inzet van vele vrijwilligers. Wij hopen dan ook dat dit in de toekomst zo blijft! Voorzitters : Ondanks het lange bestaan van de vereniging, hebben we tot op heden maar zes verschillende voorzitters aan het roer gehad. Deze mensen hebben zich vrijwillig gesteld om leiding te geven aan onze vereniging. Hiervoor zijn wij uiteraard zeer dankbaar en wij hopen allemaal dat deze positieve lijn zich doorzet naar de toekomst Johannes Reyntjes Piet Noordermeer Longin Löffler Gerard Sonius Willem Broekhuis 2007-heden Michel Tuns

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Afgelopen jaar hebben we diverse pioniers op het gebied van Foto s Ad en Clara Cultuur in de Spiegel geïnterviewd om een beeld te

Nadere informatie

Graven om vooruit te komen

Graven om vooruit te komen Graven om vooruit te komen Een blik op de toekomst in historisch perspectief LSNed Leidingenstraat Nederland GRAVEN OM VOORUIT TE KOMEN EEN BLIK OP DE TOEKOMST IN HISTORISCH PERSPECTIEF WOORD VOORAF Veertig

Nadere informatie

De geschiedenis van Quick Stick vervolg:

De geschiedenis van Quick Stick vervolg: De geschiedenis van Quick Stick vervolg: De jaren op "de Akkers" Er volgde een verhuizing naar een "complex met twee velden, daar waar nu Heerenveense Boys gevestigd is. We geloofden onze ogen niet: zo

Nadere informatie

ARMOEDE IN NEDERLAND IN DE JAREN '20 EN '30. door Janine Ter Linde en Sascha van der Zon INLEIDING

ARMOEDE IN NEDERLAND IN DE JAREN '20 EN '30. door Janine Ter Linde en Sascha van der Zon INLEIDING ARMOEDE IN NEDERLAND IN DE JAREN '20 EN '30 door Janine Ter Linde en Sascha van der Zon INLEIDING Dit boekje wil een bijdrage leveren aan kennis over een periode die de oudst nog levende Nederlanders hebben

Nadere informatie

Waarom moet De Vallei open blijven? De Vallei biedt creatieve oplossingen voor de hedendaagse uitdagingen waar het onderwijs voor staat

Waarom moet De Vallei open blijven? De Vallei biedt creatieve oplossingen voor de hedendaagse uitdagingen waar het onderwijs voor staat Waarom moet De Vallei open blijven? Basisschool De Vallei biedt creatieve oplossingen voor de hedendaagse uitdagingen waar het onderwijs voor staat 1 De Vallei, regionale basisschool voor Natuurlijk Leren

Nadere informatie

Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. Auteur: Eva Geesing 2 Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg?

Nadere informatie

Begraafplaatsen in de. Inge Dekker & Henriëtte Emaar

Begraafplaatsen in de. Inge Dekker & Henriëtte Emaar Begraafplaatsen in de Noordoostpolder Inge Dekker & Henriëtte Emaar INHOUDSOPGAVE Klik op een titel om direct naar dat hoofdstuk te gaan Voorwoord pagina 4 Inleiding pagina 6 Kraggenburg pagina 67 Nagele

Nadere informatie

De industriële revolutie. Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool

De industriële revolutie. Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool De industriële revolutie is eigenlijk in Engeland begonnen. De meeste mensen waren boer, en rond 1700 hadden veel van deze boeren verdienden

Nadere informatie

Wel & Wee. van Pinokio. December 2011 nr 35. Hadesstraat 8, 1363 TK Almere Tel. 036-5352023 ING Bank: 67.57.72.559 ING Bank: 529223 www.pinokio.

Wel & Wee. van Pinokio. December 2011 nr 35. Hadesstraat 8, 1363 TK Almere Tel. 036-5352023 ING Bank: 67.57.72.559 ING Bank: 529223 www.pinokio. Wel & Wee van Pinokio December 2011 nr 35 Hadesstraat 8, 1363 TK Almere Tel. 036-5352023 ING Bank: 67.57.72.559 ING Bank: 529223 www.pinokio.nl Voorwoord Inhoud Voorwoord... 3 Momenten van spanningen...

Nadere informatie

Hoe richt je een stichting op? Handboek voor beginnende wereldverbeteraars

Hoe richt je een stichting op? Handboek voor beginnende wereldverbeteraars Hoe richt je een stichting op? Handboek voor beginnende wereldverbeteraars Hoe richt je een stichting op. Handboek voor beginnende wereldverbeteraars. Hoe richt je een stichting op? Handboek voor beginnende

Nadere informatie

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt?

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Monique Heijmans Geeke Waverijn Lieke van Houtum ISBN 978-94-6122-248-0

Nadere informatie

De kracht van goed bestuur

De kracht van goed bestuur Bestuur, management en onderwijskwaliteit Daniëlle Verschuren en Berber Vreugdenhil De kracht van goed bestuur Eindrapportage De kracht van goed bestuur Eindrapportage Daniëlle Verschuren Berber Vreugdenhil

Nadere informatie

We laten er geen gras over groeien

We laten er geen gras over groeien We laten er geen gras over groeien 1926-2013 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 Ver terug in de tijd... 8 Generatie 0 10 Arie de Ridder en korenmolen De Hoop 10 Generatie 1 16 Jan de Ridder, de oprichter van

Nadere informatie

6 per 1 augustus 2014 een feit! PASSEND ONDERWIJS. juli 2014. accentueel is een uitgave van de stichting accent scholengroep

6 per 1 augustus 2014 een feit! PASSEND ONDERWIJS. juli 2014. accentueel is een uitgave van de stichting accent scholengroep 35 juli 2014 accentueel is een uitgave van de stichting accent scholengroep 6 per 1 augustus 2014 een feit! PASSEND ONDERWIJS 3 10 vragen aan Elly Veerbeek 4 Oefenweken 5-gelijke schooldagen, model cbs

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

thuiswedstrijd van Vitesse naar keuze. Bij de seniorenteams gaat de Fair Play prijs naar Spero 6. Zij krijgen een bijschrijving op hun teampas.

thuiswedstrijd van Vitesse naar keuze. Bij de seniorenteams gaat de Fair Play prijs naar Spero 6. Zij krijgen een bijschrijving op hun teampas. 1. Lieve mensen. Er is altijd meer dan hetgeen je waarneemt. En dat maakt het moeilijk de werkelijkheid te beoordelen. Als jurist weet ik dat natuurlijk. Dat is immers zo n beetje de kern van je vak. De

Nadere informatie

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist ERVARINGSPROFESSIONALS IN EETSTOORNISSEN Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist Kennismaken met Human Concern 1 Als je een muur opricht, denk dan aan wat er

Nadere informatie

Cultuurhistorische analyse park Oog in Al

Cultuurhistorische analyse park Oog in Al Cultuurhistorische analyse park Oog in Al Team Erfgoed, d.d. februari 2012 Inleiding 1. Vroege geschiedenis De oorspronkelijke loop van de Oude Rijn lag in dit gebied en deze, toen nog onbedijkte rivier,

Nadere informatie

Waar word ik blij van? Special maart 2011

Waar word ik blij van? Special maart 2011 Special maart 2011 Colofon Inhoudsopgave Waar word ik blij van is een special bij De Arme Krant van Nederland van maart 2011. Dit is een uitgave van de werkgroep Arme Kant van Nederland/ EVA (Economie,

Nadere informatie

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Welke zorg kunt u ontvangen als genezing niet meer mogelijk is? Palliatieve zorg is de zorg, die u ontvangt wanneer u ongeneeslijk ziek bent. Het is gespecialiseerde

Nadere informatie

Als boeren overleven wordt

Als boeren overleven wordt Als boeren overleven wordt Als boeren overleven wordt Als boeren overleven wordt Ten geleide v Twee jaar geleden publiceerde de Koning Boudewijnstichting het rapport Boeren in de knel, armoede in land-

Nadere informatie

Controle houden over de uitgaven: administratie en verleidingen. Onderdeel van de reeks: Het financiële gedrag van consumenten

Controle houden over de uitgaven: administratie en verleidingen. Onderdeel van de reeks: Het financiële gedrag van consumenten Controle houden over de uitgaven: administratie en verleidingen Onderdeel van de reeks: Het financiële gedrag van consumenten Controle houden over de uitgaven: administratie en verleidingen Onderdeel van

Nadere informatie

TAKEN IN EEN SPORTVERENIGING

TAKEN IN EEN SPORTVERENIGING TAKEN IN EEN SPORTVERENIGING In verenigingen doen soms één of enkele vrijwilligers bijna alles. Soms kan dat, want de betreffende man of vrouw heeft tijd genoeg, maar het is een gevaarlijke situatie. Als

Nadere informatie

De wijkzuster terug een kanteling in denken en doen

De wijkzuster terug een kanteling in denken en doen De wijkzuster terug een kanteling in denken en doen De wijkzuster terug een kanteling in denken en doen mede mogelijk gemaak door: - Colofon - Titel De wijkzuster terug. Een kanteling in denken en doen

Nadere informatie

Tussen In. Een stem geven aan Marokkaanse gezinnen. Methodiek van Al Amal, Yvonne van Heerwaarden. www.utrecht.nl

Tussen In. Een stem geven aan Marokkaanse gezinnen. Methodiek van Al Amal, Yvonne van Heerwaarden. www.utrecht.nl Een stem geven aan Marokkaanse gezinnen www.utrecht.nl Methodiek van Al Amal, Yvonne van Heerwaarden Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Colofon Utrecht, februari 2009 Van Heerwaarden Onderzoek en Advies

Nadere informatie

Wat gebeurt er op mijn land? Informatie voor landeigenaren

Wat gebeurt er op mijn land? Informatie voor landeigenaren Wat gebeurt er op mijn land? Informatie voor landeigenaren Inhoud Inleiding Wat gebeurt er op mijn land? Inleiding 3 1 Waarom zijn er nieuwe verbindingen nodig? 4 2 Hoe komt een tracékeuze tot stand? 6

Nadere informatie

Gebruik- en waarderingsonderzoek Sutu Court in Diezerpoort, Zwolle Onderzoeksverslag

Gebruik- en waarderingsonderzoek Sutu Court in Diezerpoort, Zwolle Onderzoeksverslag Gebruik- en waarderingsonderzoek Sutu Court in Diezerpoort, Zwolle Onderzoeksverslag 28-2-2014 Eindredactie: Ingrid Bakker Nicky van den Bosch Astrid kroes Cheyenne Ligtenberg Léon Pereboom Gebruik- en

Nadere informatie

Henriëtte van den Heuvel & Anita de Wit Durf te twijfelen en deel dilemma s Bestuurders over intergemeentelijke samenwerking

Henriëtte van den Heuvel & Anita de Wit Durf te twijfelen en deel dilemma s Bestuurders over intergemeentelijke samenwerking Henriëtte van den Heuvel & Anita de Wit Durf te twijfelen en deel dilemma s Bestuurders over intergemeentelijke samenwerking Durf te twijfelen en deel dilemma s Bestuurders over intergemeentelijke samenwerking

Nadere informatie

Werkzaamheden al volop aan de gang

Werkzaamheden al volop aan de gang infobulletin dijkverleggingen ~ jaargang 1 ~ augustus 2014 Werkzaamheden al volop aan de gang Dieren en planten vinden hun plekje Nieuwe locatie voor familie Wijers Bouwen en vooruitkijken Inhoud Het project

Nadere informatie