DATABESPARENDE TIPS VOOR iphone en Android

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DATABESPARENDE TIPS VOOR iphone en Android"

Transcriptie

1 DATABESPARENDE TIPS VOOR iphone en Android Smartphones bieden veel gemak, maar dat komt wel met een prijskaartje. Mobiel dataverbruik kan snel uit de hand lopen. Onderweg Facebooken, muziek luisteren, foto s uploaden, YouTube filmpjes bekijken en zelfs een spelletje zoals Angry Birds: het kost allemaal megabytes aan data, die ten laste gaan van je maandelijkse databundel. Bij overschrijding van die bundel kan dat aardig in de papieren lopen. Met 4G verbindingen gaat alles nog sneller en ook het dataverbruik stijgt daardoor mogelijk. Maar een verstandige telefoongebruiker heeft tegenwoordig genoeg mogelijkheden om het dataverbruik zonder al te veel moeite in te dammen, terwijl dit niet ten koste gaat van het smartphone plezier. Hieronder laten we zien hoe een Android-telefoon en een iphone zo in te stellen zijn, dat onnodig dataverbruik wordt voorkomen. Ook bespreken we enkele apps die het dataverbruik verminderen. iphone We beginnen met de iphone. Deze telefoon verstookt bij argeloze gebruikers data alsof het brandhout is. Maar er valt genoeg aan te doen om dit gebruik te beperken. Om te beginnen in de instellingen van de telefoon zelf. Ga naar Instellingen-mobiel netwerk. Hier kun je, als je dat wil, de hele dataverbinding uitzetten, maar dat hoeft helemaal niet. Het is namelijk mogelijk om per app in te stellen of die gebruik mag maken van het mobiele netwerk of niet. Dat is veel handiger. Als je wat naar beneden scrolt, zie je alle apps die data verbruiken. Je ziet ook meteen het aantal kiloof megabytes erachter dat reeds is verbruikt. Is er een app bij die te veel data verbruikt of die eigenlijk helemaal niets op internet te zoeken heeft? Dan is de dataverbinding voor die app met een veeg over het schakelaartje snel uit te zetten. Overigens is het best verrassend om te zien hoeveel apps er eigenlijk gebruikmaken van het mobiele internet. Apps die advertenties vertonen, maken er allemaal gebruik van. Die komen namelijk via het mobiele datanetwerk binnen op de telefoon.

2 In het rijtje apps dat data verbruikt, is goed te zien wat de grote boosdoeners zijn. Soms is het gewoon een foute instelling. Een account bijvoorbeeld die continu controleert of er berichten zijn en die dat ook meteen binnenhaalt met attachments en al. Dat kan eenvoudig wat zuiniger worden ingesteld. Facebook verbruikt op zich niet zoveel data, behalve als je veel foto s uploadt of naar plaatjes en filmpjes van anderen kijkt. Datzelfde geldt ook voor Twitter. Het advies luidt om verstandig met die sociale netwerken om te gaan. Providers bieden zelf ook apps aan om het dataverbruik goed in de gaten te houden. Android Ook in Android-telefoons is het dataverbruik via de instellingen van de telefoon goed in de gaten te houden. Bovendien kan er een limiet worden ingesteld. Dreig je die te overschrijden, dan krijg je een waarschuwing, en bij daadwerkelijke overschrijding schakelt de telefoon zelf de dataverbinding uit. Ga naar Instellingen Kies de optie Gegevensgebruik Selecteer nu de optie Limiet Mobiele Gegevens Instellen Stel nu zowel de Waarschuwing en Limiet in door de lijnen te verschuiven naar het gewenste niveau Stel eventueel ook de begindatum in bij Cyclus Gegevensgebruik wanneer er gestart moet worden met de databerekening Dat heeft dan wel grote gevolgen voor de werking van bijna alle belangrijke apps op de smartphone. , WhatsApp, Facebook en Twitter worden niet meer ververst. Wil je ergens een parkeerkaartje betalen met de smartphone via een app als Yellowbrick? Dan kan dat ook niet meer. Het is dus ook op een Android-telefoon zaak om uit de buurt van de datalimiet te blijven. Op een Android-telefoon ga je naar Instellingen en dan Datagebruik. Net als op de iphone komt hier het totale verbruik in beeld, gevolgd door de apps die de data hebben verstookt. Die staan zo gerangschikt dat de meest verbruikende apps bovenaan staan. Gebruikt een bepaalde app extreem veel data? Dan kun je erop tikken, en een vinkje zetten bij Achtergrondgegevens beperken. Dan ververst de app alleen nog informatie als hij daadwerkelijk op het scherm staat, en niet meer onzichtbaar op de achtergrond. Dat laatste gebeurt dan alleen nog als de telefoon verbinding maakt met een wifi-verbinding.

3 Dataverslindende apps Wat verbruiken apps en services zoal op een smartphone? Een Amerikaans persbureau heeft dat onlangs gedetailleerd uitgezocht. 1) Streaming video bleek de allergrootste datavreter te zijn. Netflix, YouTube, Uitzending gemist: pas daarmee op. Wie een databundel heeft van 1 gigabyte (de meest verkochte bundel in Nederland) is hier met streaming video binnen een uur of acht doorheen. Dus een iphone onderweg gebruiken als vervanger voor een televisie is niet zo verstandig, tenzij de telefoon gebruik kan maken van een wifiverbinding. 2) Op nummer twee staat streaming audio zoals Spotify. Iets meer dan dertig uur online muziek luisteren per maand eet een hele databundel van 1 gigabyte op. En dat is maar één uurtje per dag. 3) Navigeren op een telefoon kost ook aardig wat megabytes, als het kaartmateriaal en de verkeersinformatie via het mobiele internet binnengehaald moeten worden. Navigeren sluit hiermee de top 3. 4) Op plek vier van het datavretende lijstje staat webbrowsen. Vooral webpagina s met een hoop fotomateriaal nemen nogal wat dataverkeer in beslag. Tien websites per dag bekijken kost al iets van 50 megabyte per maand. Veel minder dan een dagelijks filmpje, dat wel, maar het blijft uitkijken. En op de vijfde en zesde plek staan Facebook en Twitter. Een kleine update posten kost weinig data, maar foto s uploaden of die van anderen bekijken tikt wel erg aan. Databesparende apps Wie niet altijd in de instellingen van de telefoon wil rommelen om het dataverbruik in de gaten te houden, kan apps installeren die dat automatisch doen en waarschuwingen geven als de limiet in zicht komt. Er zijn ook apps die de mobiele dataverbinding automatisch afsluiten als de limiet dreigt te worden overschreden. Niet leuk voor het gebruik, wel goed voor de portemonnee. Voor zowel Androidtelefoons als de iphone is de app Onavo Count te krijgen. Onavo Count houdt het hele dataverbruik per app in de gaten, en brengt de limiet in beeld. De app draait op de achtergrond en grijpt in als het

4 fout dreigt te gaan. De dataverbinding wordt dan direct uitgeschakeld. In de app is dat overigens weer aan te zetten. De regie blijft in handen van de gebruiker, maar die moet er na een overschrijding wel wat voor doen. Voordeel is dat nare verrassingen in de maandafrekening uitblijven. Onavo is een goede app, maar er zijn er meer. Wie echt diep inzicht in al zijn dataverbruik wil krijgen, kan op een Android-telefoon My Data Manager installeren. Deze app houdt niet alleen het totale dataverbruik en het verbruik per app bij, maar toont ook het dataverbruik per uur, dag, week en maand en geeft dat weer in overzichtelijke grafieken. Het percentage gebruik van wifi-netwerken en mobiel internet wordt aangegeven in een taartgrafiek. Het verbruik kan worden afgezet tegen de databundel, die kan worden ingevoerd. My Data Manager is een zeer informatieve app voor Android-gebruikers. Op de iphone kan Datamonitor geïnstalleerd worden. Die biedt eveneens een overzicht van gebruik, maar deze app houdt het juist simpel. In plaats van een overzicht van apps die het mobiele internet bestormen, krijg je hier een kaart met plaatsen waar het mobiele internet actief is geraadpleegd. Je ziet ook het aantal megabytes dat op die plekken is verstookt. Wifi Wie echt op het dataverbruik wil besparen, stelt de instellingen zo in dat alleen belangrijke apps gebruik mogen maken van de databundel en de minder belangrijke mogen alleen op wifi-netwerken contact maken met internet. Wifi-netwerken zijn er tegenwoordig genoeg in Nederland. Elke McDonald s heeft een gratis netwerk in de lucht hangen waar iedere bezoeker van het restaurant gebruik van kan maken, en dat geldt ook voor V&D, om maar twee bekende ketens te noemen. Maar ook vele restaurants, tankstations, hotelketens en sommige supermarktketens bieden hun klanten gratis wifi aan. Dat is handig en bespaart enorm op de databundel. Elke telefoon valt zo in te stellen dat data-intensief gebruik alleen op wifi-netwerken kan plaatsvinden. Zoals bijvoorbeeld synchronisatie van het fotoboek in de telefoon met een clouddienst. Het is raadzaam om die instelling zo in te stellen dat het alleen via wifi plaatsvindt, anders verloopt dit intensieve dataverkeer ook via de 3G of 4G verbinding. Zo raak je snel door je maandelijkse databundel heen.

5 Wifi-assistentie Wifi-assistentie is een nieuwe functie in ios 9 die de verbinding met een wifi-netwerk verbreekt als deze te slecht is. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld te ver van de wifi-zender staat. Het voordeel van wifi-assistentie is dat het internet op je smartphone altijd zo snel als mogelijk is. Het nadeel is dat je met wifi-assistentie, zonder dat je het door hebt, MB s van je internetbundel verbruikt. Daarom is het verstandig om wifi-assistentie uit te schakelen. Zo schakel je wifi-assistentie uit op je iphone: Open de Instellingen -app; Klik op Mobiel netwerk ; Scroll helemaal naar beneden; Schuif bij Wi-Fi-assistentie het schakelaartje naar links. 4G Het is een fabel dat 4G automatisch meer dataverbruik genereert dat het langzamere 3G. De data komt weliswaar veel sneller binnen op een smartphone, maar als dezelfde informatie wordt opgevraagd, maakt dat voor het verbruik niets uit. Een bezoekje van vijf minuten aan Facebook op een 4G netwerk levert niet méér megabytes op aan verbruik dan een bezoek aan dezelfde Facebookpagina s op een 3G netwerk. Wel komt de informatie op het scherm veel sneller binnen, wat kan leiden tot meer gebruik van deze datagebruikende app. Dat kan dus wel tot meer dataverbruik leiden. Over het algemeen is het raadzaam om met een 4G-abonnement ook een hogere datalimiet af te sluiten om te voorkomen dat er buiten de bundel wordt verbruikt. 4G is een waar genot, want het is sneller en de kwaliteit van bijvoorbeeld Spotify en YouTube is beter. Echter, als je uren naar muziek wilt luisteren, kun je beter geen streaming audiodiensten gebruiken maar muziek die op de telefoon zelf staat. Een verbinding met 4G kiest namelijk automatisch voor de beste kwaliteit die er te krijgen is. Zo kun je dus wel meer data verbruiken dan met een 3G verbinding, als je naar hetzelfde filmpje kijkt. Conclusie Afsluitend kunnen we zeggen dat er risico s kleven aan het gebruik van een smartphone met een beperkt data-abonnement, maar diezelfde telefoons bieden hiervoor ook goede oplossingen. Niemand hoeft buiten de bundel te gaan, als er maar een beetje op wordt gelet.

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7.

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. versie 1.2 - februari 2014 Inleiding Voor u ziet u nu het document Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Dit document is u aangeleverd

Nadere informatie

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad De iphone, ipad en ipod touch bieden veel mogelijkheden, vooral ook voor slechtziende en blinde mensen. Dit dankzij de standaard ingebouwde functies

Nadere informatie

GA JIJ WEL EENS NAAR HET BUITENLAND?

GA JIJ WEL EENS NAAR HET BUITENLAND? #2 GA JIJ WEL EENS NAAR HET BUITENLAND? Bijvoorbeeld op vakantie? Dan wil je zeker gebruik blijven maken van WhatsApp en internet op je smartphone en tablet, maar wil je niet bij thuiskomst een onverwachte

Nadere informatie

HANDLEIDING SIM KAART FRANKRIJK

HANDLEIDING SIM KAART FRANKRIJK HANDLEIDING SIM KAART FRANKRIJK Copyright 2016. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in

Nadere informatie

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad De iphone, ipad en ipod touch bieden veel mogelijkheden, vooral ook voor slechtziende en blinde gebruikers. Dit dankzij de standaard ingebouwde functies

Nadere informatie

HANDLEIDING SIM KAART IERLAND

HANDLEIDING SIM KAART IERLAND HANDLEIDING SIM KAART IERLAND Copyright 2016. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld Android Smartphones & Tablets Vergroot uw digitale wereld Android Android is het besturingssysteem van de meeste smartphones & tablets die niet door Apple zijn gemaakt. Toestellen van bijvoorbeeld Samsung,

Nadere informatie

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten.

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. 1 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Waarom hebben we dit gemaakt?... 3 De instellingen en de gevolgen

Nadere informatie

HANDLEIDING SIM KAART SPANJE

HANDLEIDING SIM KAART SPANJE HANDLEIDING SIM KAART SPANJE Copyright 2016. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Sporter

SportCTM 2.0 Sporter SportCTM 2.0 Sporter APP Inloggen Dotcomsport heeft ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk ook een APP ontwikkeld, om data invoer te vereenvoudigen. Deze APP ondersteunt de onderdelen; Agenda (invoer

Nadere informatie

Wifi of mobiel internet gebruiken?

Wifi of mobiel internet gebruiken? Wifi of mobiel internet gebruiken? Wat is het verschil tussen wifi en mobiel internet met een dataverbinding? Surfen via wifi is goedkoper (vaak gratis) dan surfen via mobiel internet, maar het wifi-bereik

Nadere informatie

Dienstbeschrijving IP One Dash app

Dienstbeschrijving IP One Dash app Dienstbeschrijving IP One Dash app Auteur: Marketing Datum: 05-08-2015 Versie: 1.0 Aantal bladen: 10 Nummer: 1054 2 P a g i n a Inhoud 1 Algemeen... 4 1.1 Wat is de Dash app... 4 1.2 Inloggen... 4 1.3

Nadere informatie

ipad Module 4 Instellingen

ipad Module 4 Instellingen Instellingen van de ipad veranderen Soms heeft de fabrikant van de ipad updates. Meestal is dit om de ipad nog beter te laten werken. Soms wil je zelf iets veranderen aan de ipad. Bijvoorbeeld je toegangscode.

Nadere informatie

HANDLEIDING HUAWEI E-5330 MIFI ROUTER

HANDLEIDING HUAWEI E-5330 MIFI ROUTER HANDLEIDING HUAWEI E-5330 MIFI ROUTER Copyright 2015. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt

Nadere informatie

vertel maar hoe je het hebben wilt de abonnementen van t-mobile

vertel maar hoe je het hebben wilt de abonnementen van t-mobile t-mobile cloud 10 bellen verzekering deezer music internet europa vertel maar hoe je het hebben wilt de abonnementen van t-mobile vertel maar hoe je het hebben wilt de abonnementen van t-mobile Je bepaalt

Nadere informatie

Windows 10 Privacy instellingen

Windows 10 Privacy instellingen Windows 10 Privacy instellingen DKTP Informatie Technologie Amsterdam, maandag 24 augustus 2015 Auteur: Jan-willem Schimmel Versie 2.0 Over dit document Wanneer je MS Windows 10 installeert staan standaard

Nadere informatie

Dienstbeschrijving. Dash-app

Dienstbeschrijving. Dash-app Dienstbeschrijving Dash-app Inhoud 1 Algemeen 3 1.1 Wat is de Dash-app 3 1.2 Inloggen 3 1.3 Het Dashboard 3 2 De verschillende schermen 3 2.1 Verbruik 3 2.2 Abonnement 5 2.3 Voicemail 5 2.4 Het standaardprofiel

Nadere informatie

Inhoudsopgave KOEKAART... 8 ATTENTIELIJSTEN... 8 INLEZEN EN VERWERKEN MUTATIES... 9 HANDIG OM TE WETEN: Werklijst Dierenarts...

Inhoudsopgave KOEKAART... 8 ATTENTIELIJSTEN... 8 INLEZEN EN VERWERKEN MUTATIES... 9 HANDIG OM TE WETEN: Werklijst Dierenarts... CowVision Mobile Inhoudsopgave COWVISION MOBILE... 3 SYSTEEMEISEN... 3 ACTIVEREN COWVISION... 4 SYNCHRONISEREN (UITWISSELEN VAN GEGEVENS)... 5 INVOEREN GEGEVENS... 6 DROOGZETTEN... 7 ZIEKTEN EN BEHANDELINGEN...

Nadere informatie

LegManager Mobile Handleiding

LegManager Mobile Handleiding LegManager Mobile Handleiding Handleiding LegManager Mobile 1 1. Inhoud 1. INHOUD... 2 2. PROGRAMMAVEREISTEN... 3 a. Vragen, opmerkingen en suggesties... 3 b. Welke tablet/ipad of smartphone/iphone kan

Nadere informatie

HET INTERNET, DE BASIS

HET INTERNET, DE BASIS HET INTERNET, DE BASIS HET INTERNET, DE BASIS In deze opdrachten oefen je met de basiskennis over het wereldwijde web; het internet! Deze opdrachten kun je alleen of met anderen doen. Opdracht 1 Ga naar

Nadere informatie

Hi Internet op je laptop Line-up & acties per 1 november 2010

Hi Internet op je laptop Line-up & acties per 1 november 2010 Hi Internet op je laptop Line-up & acties per 1 november 2010 Introductie nieuw Internet op je Laptop portfolio - Hi Internet op je laptop Abonnementen - Hi Internet op je laptop PrePay Nieuwe Hi Online

Nadere informatie

Minder bekende WhatsApp-functies

Minder bekende WhatsApp-functies Minder bekende WhatsApp-functies De basisfuncties van WhatsApp zijn bij de meeste gebruikers waarschijnlijk wel bekend, maar ken u de wat meer verstopte mogelijkheden van de chatdienst? We zetten de 12

Nadere informatie

Waarneming.nl. Waarnemingen invoeren. met een smartphone. iobs voor ios (iphone) WinObs voor Windows ObsMapp voor Android

Waarneming.nl. Waarnemingen invoeren. met een smartphone. iobs voor ios (iphone) WinObs voor Windows ObsMapp voor Android Waarneming.nl Waarnemingen invoeren met een smartphone iobs voor ios (iphone) WinObs voor Windows ObsMapp voor Android Wat kunt u met de Waarneming.nl-apps Invoeren in het veld Datum en tijdstip automatisch

Nadere informatie

HANDLEIDING SIM KAART VIETNAM

HANDLEIDING SIM KAART VIETNAM HANDLEIDING SIM KAART VIETNAM Copyright 2016. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

HANDLEIDING HUAWEI MIFI ROUTER

HANDLEIDING HUAWEI MIFI ROUTER HANDLEIDING HUAWEI MIFI ROUTER Copyright 2016. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

ios 5-software update voor de ipad

ios 5-software update voor de ipad 1 ios 5-software update voor de ipad Apple brengt van tijd tot tijd updates van de ipad software uit. Hierin worden problemen opgelost of nieuwe functies toegevoegd. Enige tijd geleden verscheen de ios

Nadere informatie

HELDER HET ZAKELIJKE ABONNEMENT WAARBIJ Ú DE TOUWTJES IN HANDEN HEEFT

HELDER HET ZAKELIJKE ABONNEMENT WAARBIJ Ú DE TOUWTJES IN HANDEN HEEFT HELDER HET ZAKELIJKE ABONNEMENT WAARBIJ Ú DE TOUWTJES IN HANDEN HEEFT U weet als ondernemer zelf wat het beste is voor uw bedrijf. Daarom geven we u met ons nieuwe zakelijke abonnement Helder graag de

Nadere informatie

Micollab Mobiel handleiding

Micollab Mobiel handleiding Micollab Mobiel handleiding Pagina 1 Over MiCollab Client MiCollab Client is een softwareproduct voor communicatie, waarin geavanceerde gespreksbeheerfuncties zijn geïntegreerd. De volgende cliënt zijn

Nadere informatie

Beschrijving 4G voor Business Partners

Beschrijving 4G voor Business Partners Beschrijving 4G voor Business Partners September 2013 Inhoud 1. 4G; Wat is het?... 3 2. Waarom 4G van Yes Telecom... 3 3. Wat kunt u met 4G?... 3 4. Wat heeft u nodig om gebruik te kunnen maken van 4G?...

Nadere informatie

Handleiding One Payroll Portal App

Handleiding One Payroll Portal App Handleiding One Payroll Portal App Inhoudsopgave Voor wie is de App bedoeld? Wat kan ik doen met de App? Hoe installeer ik de App? De App Per onderdeel uitgelicht Veelgestelde vragen Voor wie is de App

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

FAIR USE POLICY. Voor Mobiele Diensten vanaf 16 mei 2017

FAIR USE POLICY. Voor Mobiele Diensten vanaf 16 mei 2017 FAIR USE POLICY Voor Mobiele Diensten vanaf 16 mei 2017 INHOUD 1. Algemeen: 3 2. Abonnement met een Bellen bundel : 3 3. Abonnement met een Onbeperkt Bellen bundel : 3 4. Geblokkeerde bestemmingen: 3 5.

Nadere informatie

Trends in Digitale Media december 2014. SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT

Trends in Digitale Media december 2014. SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT Trends in Digitale Media december 2014 SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT TV kijken via smartphone 75% gegroeid Vorig jaar december concludeerde SPOT dat TV kijken

Nadere informatie

Filmpjes downloaden van YouTube. Filmpjes downloaden van YouTube

Filmpjes downloaden van YouTube. Filmpjes downloaden van YouTube Filmpjes downloaden van YouTube Op videosites als YouTube staan veel filmpjes die de moeite waard zijn om later nog eens terug te zien. Je kunt deze bookmarken in je browser of via de embedoptie vertonen

Nadere informatie

Onderzoek Native/Web app

Onderzoek Native/Web app Onderzoek Native/Web app Analyse en conclusie Enquête Bij ons concept Let s make a memory hebben we al vrij snel bedacht dat er in dit concept gebruikt moet worden gemaakt van een digitaal product zoals

Nadere informatie

ios Eduroam WPA2-Enterprise setup

ios Eduroam WPA2-Enterprise setup ios Eduroam WPA2-Enterprise setup Auteur: Donald Heering Status: Definitief Versie: 1.0 1 / 15 2 / 15 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 5 2 HANDMATIGE CONFIGURATIE VANAF HET DEVICE... 6 3 CONFIGURATIE MIDDELS

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Toestel uit de verpakking. Hoofdstuk 2 Dagelijks gebruik. Hoofdstuk 3 Toestel persoonlijk maken. widget Hoofdstuk 4

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Toestel uit de verpakking. Hoofdstuk 2 Dagelijks gebruik. Hoofdstuk 3 Toestel persoonlijk maken. widget Hoofdstuk 4 Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Toestel uit de verpakking. - Hoe moet ik een simkaart plaatsen? Blz. 10 - Hoe moet ik het toestel aanzetten? Blz. 10 - Hoe zet ik mijn Wi-Fi aan / uit? Blz. 10 - Hoe kan ik mijn

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Synchronisatie instellingen smartphone. IOS - Iphone 1. Ga naar instellingen 2. Ga naar e-mail, contacten, agenda s. 3. Ga naar nieuwe gegevens, push

Synchronisatie instellingen smartphone. IOS - Iphone 1. Ga naar instellingen 2. Ga naar e-mail, contacten, agenda s. 3. Ga naar nieuwe gegevens, push Instellingen e-mail Op onderstaande manieren kan de e-mail synchronisatie op uw smartphone worden ingesteld, zodat de e-mails tijdig op uw telefoon worden weergegeven. Hierbij wordt uitgegaan van de meest

Nadere informatie

Digitaal op vakantie. Wim Nijdam, 28 maart 2019

Digitaal op vakantie. Wim Nijdam, 28 maart 2019 NUENEN Digitaal op vakantie Wim Nijdam, 28 maart 2019 Onderwerpen van vandaag Gebruik mobiele telefoon in het buitenland Dataverbruik in het buitenland Kaarten en navigatie PAUZE Televisie kijken?? Veilige

Nadere informatie

Ontdek de voordelen van domotica

Ontdek de voordelen van domotica Ontdek de voordelen van domotica Audio - Video Verlichting - Zonwering Camera - Beveiliging Verwarming - Energie Zorg - Domotica Eenvoudig - Draadloos Domotica showroom Audio - Video Afstandsbediening

Nadere informatie

Vodafone Thuis TV App

Vodafone Thuis TV App Vodafone Thuis TV App Gebruikershandleiding Vodafone Thuis TV App Inhoudsopgave 1. Ondersteuning 3 2. Installeren van de TV App 4 3. Verbind de Thuis TV App met je Interactieve Box 4 4. Het gebruik van

Nadere informatie

Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en onderhouden

Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en onderhouden 1 Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en Overzicht van de verschillen tussen het boek Tablet beveiligen, back-uppen en (eerste druk) en de besturingssystemen ios 12 van Apple en Android 8 In dit aanvullende

Nadere informatie

Handleiding Dash-app. Wat is de Dash-app? Inloggen

Handleiding Dash-app. Wat is de Dash-app? Inloggen Handleiding Dash-app Inhoud Wat is de Dash-app? pagina 1 Inloggen pagina 1 Dashboard pagina 2 Verbruik pagina 3 Abonnement pagina 4 Voicemail pagina 4 Begroeting pagina 4 Het standaardprofiel pagina 5

Nadere informatie

DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers

DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers De DB Alerts app voor Android is volledig vernieuwd. Naast de bekende functionaliteiten uit de vorige versie (bekijken van waarnemingen en het invoeren

Nadere informatie

Phone Challenge Workshop mbo 3-4. Lesbrief. : Workshop, met online onderdelen. : 45-60 minuten

Phone Challenge Workshop mbo 3-4. Lesbrief. : Workshop, met online onderdelen. : 45-60 minuten Phone Challenge Workshop mbo 3-4 Lesbrief Phone Challenge Workshop mbo 3-4 Lesvorm Leerlijn Doelgroep Duur Gastdocent : Workshop, met online onderdelen : Grip op geld : Niveaus 3-4 mbo, vanaf 18 jaar :

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. De Samsung

Nadere informatie

VTON Voetbalmethode Handleiding Trainers Versie 1.2 november 2017

VTON Voetbalmethode Handleiding Trainers Versie 1.2 november 2017 VTON Voetbalmethode Handleiding Trainers Versie 1.2 november 2017 VTON Voetbalmethode De VTON Voetbalmethode is een doorlopende leerlijn voor de jeugd van 5 tot en met 19 jaar. Trainers en spelers werken

Nadere informatie

BEN IK BEREIKBAAR Opdrachtenblad Niveau:

BEN IK BEREIKBAAR Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Waarom zou een abonnement handiger zijn voor Wesley? Zijn er risico s bij een telefoonabonnement die je bij prepaid niet hebt? Hoe heb jij je telefoonkosten geregeld? Betalen je ouders

Nadere informatie

Handleiding NBB Basketball app

Handleiding NBB Basketball app Handleiding NBB Basketball app Versie 1.17 8 februari 2012 Introductie Deze handleiding beschrijft de functionaliteit van de NBB Basketball app voor android telefoons. Deze app is gratis te downloaden

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Android. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Android. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Android Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Opslag Online downloaden via QR-code 4 2.2 Opslag Online downloaden via

Nadere informatie

HANDLEIDING SIM KAART DUITSLAND

HANDLEIDING SIM KAART DUITSLAND HANDLEIDING SIM KAART DUITSLAND Copyright 2016. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 6 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 8 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 6 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 8 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 6 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 9 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Storefront Versie: 4.3.1 Gebruikershandleiding Gepubliceerd: 2013-04-24 SWD-20130424144628376 Inhoud... 4 in één oogopslag... 4 Apps, games, muziek en video's zoeken... 4 Items verbergen die zijn bedoeld

Nadere informatie

Werkjaar 33 - Editie: februari 2018

Werkjaar 33 - Editie: februari 2018 Werkjaar 33 - Editie: februari 2018 Flanders Nieuwsflash Bulletin brengt maandelijks een overzicht van de artikels die verschenen zijn op onze website als Flanders Nieuwsflash Express. Bezoek onze website

Nadere informatie

VPN Virtual Private Network

VPN Virtual Private Network VPN Virtual Private Network InTorremolinos ontdekken wie de Mol is; Internetbankieren zonder pottekijkers; Mail checken in de Efteling, zonder dat Lange Jan meekijkt; Zomaar 3 voorbeelden waarom VPN nuttig

Nadere informatie

Telecom E-zine mei 2012

Telecom E-zine mei 2012 1 van 5 13-9-2013 10:47 Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Klik hier voor de online versie. Telecom E-zine mei 2012 Beste abonnee, Volgens de Metro stappen consumenten sneller over om geld te besparen

Nadere informatie

Bellen met Skype. 1. Account aanmaken. 2. Downloaden en installeren

Bellen met Skype. 1. Account aanmaken. 2. Downloaden en installeren Bellen met Skype U hebt ongetwijfeld wel eens van Skype gehoord. De populaire (video)beldienst op uw pc, op basis van Voice over IP (VoIP), zit zo in de lift dat Microsoft de dienst heeft overgenomen.

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

IPHONE. Seppe Lemmens Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul)

IPHONE. Seppe Lemmens Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul) IPHONE Seppe Lemmens seppe.lemmens@hotmail.com Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul) DOELSTELLING LES 1 Wat is een iphone Apple-id Instellingen wijzigen Apps (wat en hoe) De iphone personaliseren Foto

Nadere informatie

Energie zuinig maken S5

Energie zuinig maken S5 Batterij besparing S5 Android 5,0 Lollipop Jan Paul Meijer Ambassadeur railpocket Waarom energie zuinig maken? Minder snel ontladen Batterij Volle batterij 100%, Einde dienst Batterij 45 % Je kan gewoon

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 en Android

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Introductie Visual Steps... 12 Nieuwsbrief... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Gemakkelijk zaken doen

Gemakkelijk zaken doen Algemene informatie Alle genoemde prijzen zijn exclusief btw Voor alle abonnementen gelden aansluitingskosten. Er geldt een tarief voor mobiele abonnementen en een tarief voor Mobiel Breedband abonnementen,

Nadere informatie

HELDER HET ZAKELIJKE ABONNEMENT WAARBIJ Ú DE TOUWTJES IN HANDEN HEEFT

HELDER HET ZAKELIJKE ABONNEMENT WAARBIJ Ú DE TOUWTJES IN HANDEN HEEFT HELDER HET ZAKELIJKE ABONNEMENT WAARBIJ Ú DE TOUWTJES IN HANDEN HEEFT U weet als ondernemer zelf wat het beste is voor uw bedrijf. Daarom geven we u met ons nieuwe zakelijke abonnement Helder graag de

Nadere informatie

Cursussen en Workshops. voor computer, laptop, tablet en smartphone

Cursussen en Workshops. voor computer, laptop, tablet en smartphone Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod winter/voorjaar 2018 Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod winter/voorjaar 2018 Wil je handiger

Nadere informatie

Welk online videokanaal kan ik het beste gebruiken?

Welk online videokanaal kan ik het beste gebruiken? GGTV Informatie Welk online videokanaal kan ik het beste gebruiken? Gefeliciteerd. Je hebt een mooie video gemaakt of laten maken! Maar hoe zorg je ervoor dat zoveel mogelijk mensen naar je video gaan

Nadere informatie

FAIR USE POLICY. Voor Mobiele Openbare Elektronische Communicatiediensten vanaf maart 2013. 490.3675-FUB Mobiele telefoondiensten-1114

FAIR USE POLICY. Voor Mobiele Openbare Elektronische Communicatiediensten vanaf maart 2013. 490.3675-FUB Mobiele telefoondiensten-1114 FAIR USE POLICY Voor Mobiele Openbare Elektronische Communicatiediensten vanaf maart 2013 490.3675-FUB Mobiele telefoondiensten-1114 INHOUD SmartMix Onbeperkt-abonnement 3 Met Tele2 Mobiel Internet kun

Nadere informatie

Mijn ouders zijn zo ouderwets! Kim, 8 jaar

Mijn ouders zijn zo ouderwets! Kim, 8 jaar Mijn ouders zijn zo ouderwets! Kim, 8 jaar Welkom! Mediawijsheid Kinderen zijn al vroeg wereldburger 24/7 toegang tot de wereld, via mobiel internet Kinderen kunnen veel maar kunnen ze het aan? Kritisch

Nadere informatie

Datum test: dinsdag 8 april 2014 Schrijven review: donderdag 10 april 2014

Datum test: dinsdag 8 april 2014 Schrijven review: donderdag 10 april 2014 Datum test: dinsdag 8 april 2014 Schrijven review: donderdag 10 april 2014 Getest met: Samsung Galaxy S4 mini (GT-I9195) op 4G netwerk KPN Android versie: 4.2.2 Mijn Hi Beta versie: 3.0.0 build 95 Als

Nadere informatie

INSTELLINGEN VERANDEREN

INSTELLINGEN VERANDEREN INSTELLINGEN VERANDEREN INSTELLINGEN VERANDEREN Met dit werkblad ga je leren hoe je je instellingen kan veranderen. Je leert de instellingen van je iphone of ipad aanpassen via de applicatie op je apparaat

Nadere informatie

Scroll naar beneden of kies een onderwerp waar je meer over wilt weten.

Scroll naar beneden of kies een onderwerp waar je meer over wilt weten. Laatst gewijzigd op 20 juli 2018 Dit is de cookieverklaring van BYMPM. Deze verklaring gaat over het plaatsen en uitlezen van cookies en vergelijkbare technieken zoals tracking pixels en Javascripts (hierna

Nadere informatie

Radio R 4.0 IntelliLink Veelgestelde vragen

Radio R 4.0 IntelliLink Veelgestelde vragen Inhoud 1. Audio... 1 2. Telefoon... 2 3. Apple CarPlay... 2 4. Android Auto... 5 5. Films en foto's... 8 6. Overige vragen... 8 1. Audio V: Hoe kan ik overschakelen tussen verschillende audiobronnen (bv.

Nadere informatie

BEN IK BEREIKBAAR? Opdrachtenblad Niveau:

BEN IK BEREIKBAAR? Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 a) Wat is er aan de hand bij Wesley? b) Wat wil hij er aan gaan doen? Is dat voor hem de beste oplossing? Waarom wel of niet denk je? c) Hoe heb jezelf je telefoonkosten geregeld?

Nadere informatie

Cursussen en Workshops. voor computer, laptop, tablet en smartphone

Cursussen en Workshops. voor computer, laptop, tablet en smartphone Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod voorjaar 2018 Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod voorjaar 2018 Wil je handiger worden met

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Introductie Visual Steps... 12 Nieuwsbrief... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Handleiding. Registratie en installatie Kliksafe Mobi. Handleiding

Handleiding. Registratie en installatie Kliksafe Mobi. Handleiding Handleiding Registratie en installatie Kliksafe Mobi Handleiding Registratie en installatie Kliksafe Mobi Inhoudsopgave 1. Registratie 2 2. Kliksafe Mobi installeren 3 3. Kliksafe Mobi configureren 5 4.

Nadere informatie

Internet Onderweg Aansluiten

Internet Onderweg Aansluiten Internet Onderweg Aansluiten Internet Onderweg aansluiten is niet veel meer dan het plaatsen van een simkaart in het apparaat waar u Internet Onderweg voor wilt gebruiken. Uw eigen apparaat of de Internet

Nadere informatie

FOTO S EN VIDEO S MAKEN

FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN Met dit werkblad ga je oefenen met het maken van foto s en video s. Je maakt een foto, een schermafbeelding en een video. Je gebruikt de camerafunctie ook

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

In dit aanvullende PDF-bestand krijgt u een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen ios 6 en 7.

In dit aanvullende PDF-bestand krijgt u een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen ios 6 en 7. 1 ios 7 op de ipad September 2013 is een update van het besturingssysteem voor de ipad verschenen waarbij het uiterlijk van de ipad flink is gewijzigd. Dit nieuwe besturingssysteem heeft de naam ios 7.

Nadere informatie

1. Uw tablet beveiligen

1. Uw tablet beveiligen 11 1. Uw tablet beveiligen Het risico op virussen of andere schadelijke software (malware genoemd) is bekend van pc s. Minder bekend is dat u ook op een tablet met malware geconfronteerd kan worden als

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: APPS EN INSTELLINGEN PLAY STORE

AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: APPS EN INSTELLINGEN PLAY STORE PLAY STORE PLAY STORE Naast de apps die standaard al bij aankoop van je smartphone of tablet op je apparaat staan, zijn er nog duizenden apps die je zelf kunt kiezen, en op je smartphone of tablet kunt

Nadere informatie

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een ?

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een  ? Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een e-mail? Digitaal op weg in de bieb Draai om voor Hulp bij taal Digitaal op weg Wat past bij jou? Ik

Nadere informatie

Welkom. Tips voor je digitale leven onderweg Q2 2015. Wil van der Maarel

Welkom. Tips voor je digitale leven onderweg Q2 2015. Wil van der Maarel Welkom Tips voor je digitale leven onderweg Q2 2015 Wil van der Maarel Ik ga op reis en neem mee? Smartphone Tablet Laptop 2 Overal internet Snel Veilig Overal Goedkoop 3 Smart phone abonnement Nederland

Nadere informatie

Professionele woningbeveiliging. X-serie Alarm Scan App Gebruikershandleiding

Professionele woningbeveiliging. X-serie Alarm Scan App Gebruikershandleiding Professionele woningbeveiliging X-serie Alarm Scan App Gebruikershandleiding Inhoud 1. Inleiding: X-serie Alarm Scan App in één oogopslag 2. De app starten 3. Uw contactgegevens invoeren in servicerapporten

Nadere informatie

Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013: Social networking

Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013: Social networking Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013: Social networking Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013 Rapportnummer 2013-022 Datum 20-11-2013 Samensteller Ineke Radstaat-Koopmans Offerte ingediend bij Prins

Nadere informatie

Fashionable Fitness Tracker Nederlandse Handleiding

Fashionable Fitness Tracker Nederlandse Handleiding Fashionable Fitness Tracker Nederlandse Handleiding Inhoudsopgave 1. Voordat u begint...3 1.1 Waarschuwing...3 1.2 Smartphone ondersteuning...3 1.3 Opladen...3 2. Koppelen met uw smartphone...3 1.1 De

Nadere informatie

SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2016

SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2016 SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2016 SREENFORCE SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA, JANUARI 2017 TELEVISIETOESTEL VERUIT DOMINANT VOOR LIVE TV-KIJKEN Vorig jaar december concludeerde Screenforce

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Handleiding DB Alerts app

Handleiding DB Alerts app Handleiding DB Alerts app 3 mei 2019 DB Alerts De DB Alerts app is vernieuwd en aan de nieuwe eisen en veranderingen aangepast. Je kunt de App installeren via de Google Play Store / Apple App Store op

Nadere informatie

Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015

Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015 Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015 Inleiding. Iedereen die tegenwoordig een computer heeft, gebruikt ook wel de e-mail. Dit is in de meeste

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014 Even voorstellen: Mijn naam is Marcel van Leeuwen, ben van oorsprong hovenier, en tuincentrum deskundige. Sinds eind jaren negentig ontwerp en publiceer ik ook websites. Nadat ik ben overgestapt naar Wordpress

Nadere informatie

Extra Maak een Twitter zoekprofiel

Extra Maak een Twitter zoekprofiel Extra Maak een Twitter zoekprofiel De youtube links in deze workshop zijn openbare youtube video s en kunnen misschien niet meer werken als de eigenaar de video heeft verwijderd. De verdere inhoud van

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11

Nadere informatie

Mobiel e-mail en internet. Overal razendsnel toegang tot e-mail, agenda en informatie

Mobiel e-mail en internet. Overal razendsnel toegang tot e-mail, agenda en informatie Mobiel e-mail en internet Overal razendsnel toegang tot e-mail, agenda en informatie De tijd dat we alleen maar achter het bureau zaten ligt achter ons. We gaan flexibeler om met kantooruren en werken

Nadere informatie

Thuis het beste beeld en geluid?

Thuis het beste beeld en geluid? www.hcc.nl/home-entertainment Syllabus home entertainment Thuis het beste beeld en geluid? Deze syllabus geeft achtergrondinformatie over de lezing home entertainment. De onderwerpen die aan bod komen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij dit boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij dit boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 De website bij dit boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 De

Nadere informatie