Opdrachtkaart 1 groep 8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opdrachtkaart 1 groep 8"

Transcriptie

1 Opdrachtkaart 1 groep 8 Plan een leuke treinreis door Nederland. Je bezoekt verschillende steden. Zoek op internet uit hoe laat je overal wilt zijn en hoeveel je moet betalen. Rekenknap Maak een printscreen en zet dit in jouw verzameldocument. Opdrachtkaart 1 groep 8 Bedenk een menu voor de hele dag, dus met ontbijt, lunch en diner. Zorg voor gezonde voeding, maar je moet het ook zelf lekker vinden Taalknap Sla dit menu op in je verzameldocument.

2 Opdrachtkaart 3 groep 8 Je wilt op kamp macaroni maken voor de groep 7 en 8 inclusief begeleiding. Zoek een recept en bereken hoeveel ingrediënten je nodig hebt. Rekenknap Zet dit in je verzameldocument. Opdrachtkaart 3 groep 8 Maak een folder over kamp. Geef belangrijke informatie over wat het kamp inhoudt en wat je bijvoorbeeld mee moeten nemen. Teken/ plak er passende illustraties bij. Taalknap Door deze opdracht weet groep 7 precies waar ze aan toe zijn. Niet alles verklappen!!! Zet deze folder in je verzameldocument.

3 Opdrachtkaart 5 groep 8 Kies één tafel uit de tafels van 1 t/m 10. Leg met behulp van voorwerpen de tafel neer, bijvoorbeeld 3 stapeltjes van 5 gummen betekent 3x5. Maak van elke som een foto. Rekenknap Zet al deze foto's in een bestand. Zet dit bestand in je verzameldocument. Print de foto's uit en geef ze aan de leerkracht van groep 4! Opdrachtkaart 5 groep 8 Schrijf een column over de toekomst. Deze column mag max. 20 regels zijn met max. 10 woorden per regel. Taalknap Neem de column op in je verzameldocument.

4 Opdrachtkaart 7 groep 8 Schrijf op een rekenblad jouw naam. Spiegel jouw naam hierna horizontaal en verticaal. Lukt het zonder spiegel? Kleur daarna mooi in. Rekenknap Maak een foto van je opdracht en zet deze in je verzameldocument. Opdrachtkaart 7 groep 8 Schrijf de letters van het alfabet in twee kolommen op. Bedenk bij elke letter een woord dat hoort bij het thema 'vakantie'. Taalknap Zet deze opdracht in je verzameldocument.

5 Opdrachtkaart 9 groep 8 Rekenknap Opdrachtkaart 9 groep 8 Maak een ontbijtmenu voor de hele week. Bekijk de ontbijtcirkel op de achterkant Kies iets uit elk partje. Taalknap Zorg ervoor dat je niet elke ochtend precies hetzelfde eet. Kijk aan het einde van de week welk ontbijt je het lekkerst vond. Zet je ontbijtmenu en welk ontbijt je het lekkerst vond in je verzameldocument.

6 Opdrachtkaart 11 groep 8 Rekenknap Opdrachtkaart 11 groep 8 Taalknap

7 Opdrachtkaart 13 groep 8 Rekenknap Opdrachtkaart 13 groep 8 Taalknap

8

9 Opdrachtkaart 1 groep 8 Doe deze opdracht met z'n vieren. Pak een blaadje en een potlood. Eén kind mag 30 seconden iets tekenen en geeft dan het papier door. Net zo lang tot de tekening af is. Samen knap Kleur de tekening ook in! Maak een foto van de tekening als deze helemaal klaar is en zet deze in je verzameldocument! Opdrachtkaart 1 groep 8 Schrijf eens op hoe jij eruit ziet. Schilder daarna jezelf. Zelfknap Maak een foto van je werkstuk en sla dit op in je verzameldocument.

10 Opdrachtkaart 3 groep 8 Bedenk in een groepje 10 vragen voor een quiz voor groep 3, 4 of 5. De quizvragen worden eerst op papier geschreven. Hierna typt 1 leerling het in 'Gynzy'. Samenknap Zet in je verzameldocument een link naar Gynzy. Opdrachtkaart 3 groep 8 Maak een boekje over jouw favoriete plekjes in Almere. Schrijf erbij waar het is, wat je er kunt doen en waarom het jouw favoriete plekje is. Zelfknap Zet dit boekje in je verzameldocument.

11 Opdrachtkaart 5 groep 8 Los de sudoku op. Samenknap Zet de oplossing in je verzameldocument. Opdrachtkaart 5 groep 8 In de pauze wil iedereen heerlijk kunnen spelen. Bedenk 'gouden regels' waar iedereen zich aan moeten houden. Stel de regels zo positief mogelijk. Zelfknap Maak een wordbestand van deze gouden regels en zet ze in je verzameldocument.

12 Opdrachtkaart 7 groep 8 Maak in tweetallen zoveel mogelijk nieuwe woorden uit het woord 'kamerplant'. Bijv.: kam, plan, plat, enz. Samenknap Doe de lijst met nieuwe woorden in je verzameldocument. Opdrachtkaart 7 groep 8 Schrijf een gebruikaanwijzing voor jezelf. Het moet duidelijk zijn hoe jij in elkaar steekt als iemand die jou niet kent dit leest. Denk aan je sterke kant, je mindere kanten, waar kan je tegen, waar kan je absoluut niet tegen, waar kan iemand jou voor wakker maken, enz. Zelfknap Zet deze gebruiksaanwijzing in je verzameldocument.

13 Opdrachtkaart 9 groep 8 Speel het bordspel 'persoonlijke hygiëne'. Vraag 3 klasgenootjes samen met jou te spelen. Samenknap Maak een foto dat jullie het spel aan het spelen zijn. Zet deze foto in je verzameldocument. Opdrachtkaart 9 groep 8 Zoek uit hoeveel calorieën er in de door jullie meegebrachte tussendoortjes zitten. Dat kan door op de verpakking te kijken, of door het op te zoeken op. Zelfknap Zet de lijst in je verzameldocument.

14 Opdrachtkaart 11 groep 8 Pak uit de la de techniekkaart 'De achtbaan'. Voer de opdracht uit met 4 andere kinderen. Maak een foto van het eindresultaat. Samenknap Doe de foto in je verzameldocument. Opdrachtkaart 11 groep 8 Zelfknap

15 Opdrachtkaart 13 groep 8 Samenknap Opdrachtkaart 13 groep 8 Zelfknap

16

17 Opdrachtkaart 1 groep 8 Bedenk een dans om de kinderen van groep 4 de tafel van 3 aan te leren. Beweegknap Maak een filmpje van de dans en zet deze in je verzameldocument! Opdrachtkaart 1 groep 8 Teken een kaart waarop de route van jouw huis naar school getekend staat Zet er zoveel mogelijk details op. Beeldknap Maak een foto en sla dit op in je verzameldocument.

18 Opdrachtkaart 3 groep 8 Bedenk een dansje op een kleuterliedje. Vraag aan de kleuterjuffen of je dit dansje aan een aantal kleuter mag leren. Beweegknap Maak een filmpje van dit dansje en zet dit in je verzameldocument. Opdrachtkaart 3 groep 8 Maak een bouwwerk van K'nex. Het moet wel echt iets voorstellen! Beeldknap Maak een foto van dit bouwwerke en zet dit in je verzameldocument.

19 Opdrachtkaart 5 groep 8 Zoek in het boek 'Energizers' een opdracht die jij geschikt vindt voor de groep. Bereid deze opdracht voor. Jij gaat deze geven! Beweegknap Zet deze opdracht in je verzameldocument. Opdrachtkaart 5 groep 8 Maak een prentenboek. Je maakt tekeningen die herkenbaar zijn voor kleuters en bedenkt een eenvoudig verhaal. Beeldknap Zet dit document in je verzameldocument.

20 Opdrachtkaart 7 groep 8 Bedenk een kort spelletje. De klas moet hierbij in beweging zijn. Leg duidelijk uit wat de bedoeling is. Denk aan de spelregels. Beweegknap Zet dit spelletje (de beschrijving) of een filmpje of foto's ervan in je verzameldocument. Opdrachtkaart 7 groep 8 Knip van het kopieerblad eerst alle stukjes los. Maak daarna de figuren die op de achterkant van deze opdrachtkaart staan. Beeldknap Maak foto's van de figuren die je hebt weten te maken. Zet deze in je verzameldocument.

21 Opdrachtkaart 9 groep 8 Bedenk een beweegspelletje voor in de klas. Het spelletje mag maximaal 5 minuten duren. Beschrijf duidelijk hoe je het spel moet spelen. Je mag op internet op zoek gaan naar een leuk idee. Beweegknap Zet dit spel en de beschrijving in je verzameldocument. Opdrachtkaart 9 groep 8 Teken je eigen voorstelling. Maak het podium zoals op het plaatje op deze kaart. Het podium is nog helemaal leeg. Jij tekent wat er allemaal op het toneel te zien is. Beeldknap Maak een foto van je voorstelling. Zet deze in je verzameldocument.

22 Opdrachtkaart 11 groep 8 Beweegknap Opdrachtkaart 11 groep 8 Beeldknap

23 Opdrachtkaart 13 groep 8 Beweegknap Opdrachtkaart 13 groep 8 Beeldknap

24

25 Opdrachtkaart 1 groep 8 Fluit een liedje. Laat je maatje horen welk liedje dat is. Wissel steeds om. Wie raadt de meeste liedjes? Muziekknap Zet de uitslag van deze opdracht in het verzameldocument. Schrijf erbij met wie je dit gedaan hebt en welke lidjes je geraden hebt! Opdrachtkaart 1 groep 8 Maak 3 foto's van dieren in de buurt van de school. Zet deze in een Wordbestand en schrijf erbij om welke dieren het gaat. Denk aan naam, leefgebied, voedsel e.d. Natuurknap Zet in je verzameldocument een link naar dit bestand.

26 Opdrachtkaart 3 groep 8 Ga naar buiten, zet de timer op 10 minuten. Zoek een plekje waar je gaat zitten en schrijf gedurende deze 10 minuten alle geluiden op die je hoort. Muziekknap Zet alle geluiden die je hebt gehoord in je verzameldocument. Opdrachtkaart 3 groep 8 Onderzoek in de buurt van de school 5 verschillende bomen. Probeer via de zoekkaart bomen erachter te komen hoe deze bomen heten. Natuurknap Maak foto's van de gevonden bladeren en zet erbij hoe de bomen heten. Zet dit in je verzameldocument.

27 Opdrachtkaart 5 groep 8 Het thema lente komt natuurlijk ook dit jaar weer aan bod bij de kleuters. Bedenk een simpel liedje over dit thema. Jij gaat dit lied aan een klein groepje kleuters leren. Muziekknap Werk het liedje uit. Laat iemand een filmpje van jou maken als je het liedje aanleert. Opdrachtkaart 5 groep 8 Er is de laatste jaren nogal wat natuurgeweld geweest in de wereld. Maak een overzicht van natuurrampen van de afgelopen 5 jaar die het nieuws hebben gehaald. Schrijf erbij om welke natuurramp het ging, wanneer het was en wat de gevolgen waren. Natuurknap Zet dit verslag in je verzameldocument.

28 Opdrachtkaart 7 groep 8 Ga naar de volgende link: Deze les gaat over muziek beluisteren. Muziekknap Zet in je verzameldocument een korte beschrijving hoe je het vond om deze les op deze manier te doen. Opdrachtkaart 7 groep 8 Verzamel met zorg buiten beestjes. Beschrijf dit beestje met behulp van het werkblad. Doe dit met verschillende beestjes. Je mag samenwerken. Natuurknap Maak foto's van de gevonden beestjes. Zet deze foto's en het ingevulde werkblad in je verzameldocument.

29 Opdrachtkaart 9 groep 8 Muziekknap Opdrachtkaart 9 groep 8 Neem 3 glazen. Vul het 1e met koud water, het 2e met lauw water en de 3e met heet water. Meet de temperatuur in de glazen. Zet de resultaten in je verzameldocument. Doe hierna in elk glas een even groot schepje suiker. Roer de suiker door het water tot je de suikerkorrels niet meer ziet. Natuurknap Na hoeveel tijd is dit het geval in glas 1? En in glas 2? En in glas 3? 1 temp C na minuten koud water 2 temp C na minuten lauw water 3 temp C na minuten heet water

30 Opdrachtkaart 11 groep 8 Muziekknap Opdrachtkaart 11 groep 8 Natuurknap

31 Opdrachtkaart 13 groep 8 Muziekknap Opdrachtkaart 13 groep 8 Natuurknap

32

33 Opdrachtkaart 2 groep 8 Vroeger werd er op de radio regelmatig een hoorspel uitgezonden. Dit is een toneelstuk waarbij je niet ziet, maar alleen hoort wat er gebeurt. Bedenk een verhaal waarin verschillende personen een rol spelen. Het verhaal moet een duidelijk begin en einde hebben. De personen praten in het verhaal met elkaar, maar er is ook een verteller die zegt wat er tussendoor gebeurt. Bv. Ondertussen bij de buren Taalknap Behalve het geluid van de gesprekken laat je ook andere geluiden horen, bv. het geluid van de deurbel of het lopen op de trap. Je bedenkt zelf hoe je dat kunt doen. Neem het hoorspel op. Zet in je document. Opdrachtkaart 2 groep 8 Eerst maak je een ontwerp, een tekening van het huis dat je wilt bouwen. Hierin staan de maten van de muren, ramen, deuren enz. Dan bouw je dit huis in het klein, op schaal. Beeldknap Dit noem je een maquette. Maak een foto van je maquette en zet deze in je verzameldocument.

34 Opdrachtkaart 4 groep 8 Schrijf een verhaal over de tandenborstel die op reis ging. Taalknap Zet dit verhaal in je verzameldocument. Opdrachtkaart 4 groep 8 Bekijk de opdracht op de volgende link. Voer de opdracht uit zoals beschreven. Beeldknap Maak een foto van je kunstwerk en zet deze in je verzameldocument.

35 Opdrachtkaart 6 groep 8 Schrijf een biogram. Neem de stappen die op de achterkant staan. Maak er iets moois van in een worddocument. Taalknap Zet dit worddocument in je verzameldocument. Opdrachtkaart 6 groep 8 Maak een beeldcollage over een onderwerp uit het aardrijkskunde of geschiedenisboek. Beeld het thema op een creatieve manier uit. Maak een foto van je collage. Beeldknap Zet deze foto in je verzameldocument.

36 Opdrachtkaart 8 groep 8 Tellen tot 10 doen ze in alle landen van de wereld. Vind het tellen van 1 t/m 10 in tien andere talen dan het Nederlands. Taalknap Typ dit uit en zet het worddocument in je verzameldocument. Opdrachtkaart 8 groep 8 Ontwerp jouw droomspeeltuin. Je mag dit tekenen of knutselen. Beeldknap Maak een foto van je droomspeeltuin. Zet deze foto in je verzameldocument.

37 Opdrachtkaart 10 groep 8 Taalknap Opdrachtkaart 10 groep 8 Bekijk het schilderij op de achterkant van deze kaart goed. Beschrijf wat je allemaal op het schilderij ziet. Welke spelletjes kun je benoemen? Maak zelf een tekening in de stijl van deze schilder. De tekening speelt zich af op ons schoolplein. Bedenk goed welke buitenspelletjes er nu gespeeld worden. Beeldknap Maak een foto van je tekening en stop deze in je verzameldocument.

38 Opdrachtkaart 12 groep 8 Taalknap Opdrachtkaart 12 groep 8 Beeldknap

39 Opdrachtkaart 14 groep 8 Taalknap Opdrachtkaart 14 groep 8 Beeldknap

40

41 Opdrachtkaart 2 groep 8 Maak een tijdbalk van jouw leven tot nu toe. Zet in ieder geval de volgende momenten op de tijdbalk: de geboorte, jouw eerste woord, eerste stapjes en bijzondere gebeurtenissen. Rekenknap Maak een foto van jouw tijdbalk en zet deze in je verzameldocument. Opdrachtkaart 2 groep 8 Bedenk 3 nieuwe spelletjes die we in de pauze met een kleine groep kinderen kunnen doen. Schrijf op wat je nodig hebt en hoe je het spel moet spelen. Beweegknap Zet alles in een wordbestand en maak in je verzameldocument een link naar dit bestand.

42 Opdrachtkaart 4 groep 8 Juf Riet wil graag nieuwe gordijnen voor het toneel maken. De gordijnstof is 150 cm breed. Hoeveel meter heeft ze nodig? Rekenknap Zet jouw berekeningen in je verzameldocument. Opdrachtkaart 4 groep 8 Bedenk een leuke gymactiviteit. Schrijf op wat je nodig hebt en leg uit hoe de activiteit in zijn werk gaat. Beweegknap Zet deze activiteit in de verzameldocument.

43 Opdrachtkaart 6 groep 8 Je vertrekt om uur van school naar het zwembad in Almere-Stad. Welke bus moet je nemen? Hoe laat vertrekt de bus? Hoe lang moet je nog lopen? Hoe lang duurt de reis? Rekenknap Zet dit verslag in je verzameldocument! Opdrachtkaart 6 groep 8 Bedenk een kort verhaaltje. Je vertelt dit verhaal, maar beeldt ook tegelijktijd uit wat je vertelt. Vraag of iemand dit wil filmen als je het aan de klas laat zien. Beweegknap Zet het filmpje in je verzameldocument.

44 Opdrachtkaart 8 groep 8 Je wilt naar camping 'Des gorges de la Méouge'. Je gaat kamperen met je ouders, broer (9) en zusje (2). Je blijft daar 3 weken. Wat moeten je ouders betalen? Rekenknap Zet de berekening in je verzameldocument. Opdrachtkaart 8 groep 8 Bedenk een circuit waarin kinderen kennis maken met verschillende sporten. Het moet op het schoolplein te organiseren zijn. Je mag het circuit binnenkort uitzetten! Beweegknap Maak foto's van de kinderen die bezig zijn met jouw circuit. Zet deze in je verzameldocument.

45 Opdrachtkaart 10 groep 8 Rekenknap Opdrachtkaart 10 groep 8 Nee zeggen. Pak het werkblad dat bij deze kaart hoort. Op dit blad staan situaties. Speel met anderen deze situaties uit. Beweegknap Vraag of iemand hier een filmpje van maakt en zet dit in je verzameldocument!

46 Opdrachtkaart 12 groep 8 Rekenknap Opdrachtkaart 12 groep 8 Beweegknap

47 Opdrachtkaart 14 groep 8 Rekenknap Opdrachtkaart 14 groep 8 Beweegknap

48

49 Opdrachtkaart 2 groep 8 Een duif maakt een nest. Hoe maakt de duif zijn nest? Zoek materialen en bouw een nest zoals de duif dat doet. Natuurknap Maak een foto van jouw nest en zet deze in je verzameldocument. Opdrachtkaart 2 groep 8 Speel met een groepje het spelletje 1000-den. Samenknap

50 Opdrachtkaart 4 groep 8 Maak een muurkrant over de flora en fauna in het Kromslootpark. Natuurknap Maak een foto van de muurkrant en zet deze in je verzameldocument. Opdrachtkaart 4 groep 8 Schrijf met 4 kinderen een verhaal. Eén kind schrijft een woord op, geeft het blaadje aan de volgende. Dit kind schrijft weer een woord op dat past bij het vorige woord. Enz Samenknap Zet het uiteindelijke verhaal in je verzameldocument.

51 Opdrachtkaart 6 groep 8 Welke dieren zie je in de Oostvaarderplassen? Maak een lijst met deze dieren of zoek plaatjes van deze dieren en zet ze in een document. Natuurknap Zet het resultaat van deze opdracht in je verzameldocument. Opdrachtkaart 6 groep 8 Bedenk in een groep van 4 kinderen een kort toneelstukje. Het stuk moet gaan over de actualiteit. Dit toneelstukje voer je op voor de klas. De juf neemt dit op op video. Samenknap Neem de video op in je verzameldocument.

52 Opdrachtkaart 8 groep 8 Maak een lijst met eigen lichamelijke kenmerken. Denk aan oogkleur, haarkleur, slank gebouwd of juist niet, vorm van het gezicht, lengte, huidskleur e.d. Natuurknap Ga vervolgens thuis na wie ook over die eigenschappen eigenschappen bezit. Verwerk de gegevens in een tabel. Zet deze lijst in je verzameldocument. Opdrachtkaart 8 groep 8 Speel met nog 3 andere kinderen het werkwoordenspel. Vraag de juf om het spelbord, fiches en de dobbelstenen. Schrijf de werkwoorden op een blad. Samenknap Zet het blad in je verzameldocument.

53 Opdrachtkaart 10 groep 8 Hoe lang kun je deze standen volhouden? met je ogen open met je ogen dicht Natuurknap Zet deze resultaten in je verzameldocument. Leg een touw in een cirkel op de grond. Hoe lang kun je op het touw lopen zonder er vanaf te stappen? Met mijn ogen open 1/4 1/2 3/4 Met mijn ogen dicht 1/4 1/2 3/4 de hele lengte de hele lengte Opdrachtkaart 10 groep 8 Maak samen met andere kinderen uit de klas de omgeving van de school eens goed school. Je gaat naar buiten, neemt prikstokken en vuilniszakken mee en gaan opruimen. Samenknap Weeg de zakken met afval. Maak hier een foto van en zet dit in je verzameldocument.

54 Opdrachtkaart 12 groep 8 Ontdek meer over de Noord- en Zuidpool. Pak de taakkaart Noord- en Zuidpool uit de la. Lees de kaart en beantwoord de vragen. Zet de antwoorden in een doc. Natuurknap Zet dit document in je verzamelmap. Opdrachtkaart 12 groep 8 Samenknap

55 Opdrachtkaart 14 groep 8 Natuurknap Opdrachtkaart 14 groep 8 Samenknap

56

57 Opdrachtkaart 2 groep 8 Schrijf een verhaal over jouw toekomst. Wat ben je geworden? Waar woon je? Enz. Zelfknap Sla jouw verhaal op in je verzameldocument. Opdrachtkaart 2 groep 8 Maak op de melodie van een bekend liedje een nieuw lied. Begin met een nieuw refrein. Muziekknap

58 Opdrachtkaart 4 groep 8 Bedenk 10 vragen die je aan iemand op school of uit je omgeving wilt stellen. Benader diegene voor een afspraak om je vragen ook daadwerkelijk te stellen. Zelfknap Zet de vragen en de antwoorden die die persoon heeft gegeven in je verzameldocument. Opdrachtkaart 4 groep 8 Zoek uit wat een limerick inhoudt. Maak een limerick voor onze school. Muziekknap Zet deze limerick in je verzameldocument.

59 Opdrachtkaart 6 groep 8 Maak 10 vragen die met topografie te maken hebben. Bij elke vraag bedenk je 3 antwoorden. Onderstreep het goede antwoord. Zelfknap Zet deze vragen in een worddocument en sla dit document op in je verzameldocument. Opdrachtkaart 6 groep 8 Schrijf een gedicht van minimaal 10 regels met rijmschema A-B-A-B. Draag dit voor. Muziekknap Zet het gedicht in je verzameldocument.

60 Opdrachtkaart 8 groep 8 Verzamel voorbeelden uit jouw eigen leven waarvan jij vindt dat je respectvol met anderen bent omgegaan. Maak er een mooi document van. Zelfknap Zet dit document in je verzameldocument. Opdrachtkaart 8 groep 8 Je gaat een poetslied verzinnen. Deel 1 zie je hiernaast. Het is op de wijs van '10 kleine visjes'. Muziekknap Zet jouw deel van het poetslied in je verzameldocument.

61 Opdrachtkaart 10 groep 8 Pak uit de la de techniekkaart 'Vliegtuigen'. Volg de instructies op de kaart. Maak foto's van je resultaat of beschrijf het proces. Zelfknap Zet de foto's of het verslag in je verzameldocument. Opdrachtkaart 10 groep 8 Muziekknap

62 Opdrachtkaart 12 groep 8 Zelfknap Opdrachtkaart 12 groep 8 Muziekknap

63 Opdrachtkaart 14 groep 8 Zelfknap Opdrachtkaart 14 groep 8 Muziekknap

64

65

66

67

68

69

70

71

72

Meervoudige intelligentie test

Meervoudige intelligentie test Meervoudige intelligentie test Hieronder zie je een meervoudige intelligentie test (Gardner). In totaal beantwoord je 64 stellingen in met of jij vindt dat die stelling bij jou past. Er zijn geen goede

Nadere informatie

Handleiding. Hoe ben jij knap? Voor groep 3/4

Handleiding. Hoe ben jij knap? Voor groep 3/4 Handleiding Hoe ben jij knap? Voor groep 3/4 1 Inleiding Met name wanneer je in de klas op verschillende niveaus werkt kan er ongewild competitie onder de leerlingen ontstaan. Vandaar dat het slim is het

Nadere informatie

ADVIES PEPSICONEDERLAND INZAKE SCHOOLMAALTIJDEN VOOR BENIN

ADVIES PEPSICONEDERLAND INZAKE SCHOOLMAALTIJDEN VOOR BENIN mediation en advies www.kitemediation.nl info@kitemediation.nl Patiostraat 5 3214 AN Zuidland 0610251203 KvK Rotterdam nr. 24481120 ADVIES PEPSICONEDERLAND INZAKE SCHOOLMAALTIJDEN VOOR BENIN Bijlage 3:

Nadere informatie

Opening van het thema op vrijdag 5 november.

Opening van het thema op vrijdag 5 november. Grote Klus Thema : Lekker Fit Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met een leuke en gezonde activiteit in het restaurant. Als je de grote klus met een groepje maakt, moet je meer

Nadere informatie

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner Hoe ben jij KNAP??? Je zou talent kunnen omschrijven als ergens heel goed in zijn. Elk mens heeft zo z n eigen talenten. Zelfs de grootste luilak die heeft namelijk een slaaptalent en een lui op de bank

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Lente

Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Je onderzoekt straks in het duingebied allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten in de

Nadere informatie

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe?

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Deze opdracht doe je alleen, in tweetallen of in een Maak een woordveld bij de tekst. Je mag

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S T R K C N T LS 1 Opdracht 1 Nodig: papier en lijm 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot met een ander plaatje. 3. Zoek nu samen nog vier

Nadere informatie

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826 Auteur Yvonn van de Grootevheen Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Werkblad: Vind me dan

Werkblad: Vind me dan Werkblad: Vind me dan Stap 1 Stap 2 Wat is het probleem? Vraag het de natuur! Hoe lost de natuur dit probleem op? Hoe zorgen planten en dieren ervoor dat ze niet opvallen? Kennen jullie voorbeelden? Schrijf

Nadere informatie

Wanneer je de opdracht klaar hebt, stop je het werkblad in je werkmap of vraag je je docent. Noteer jouw score in je Elektronisch Logboek.

Wanneer je de opdracht klaar hebt, stop je het werkblad in je werkmap of vraag je je docent. Noteer jouw score in je Elektronisch Logboek. Dag 1 Opdracht 1 Geef jezelf een cijfer Je kunt op verschillende manieren over jezelf denken. Het beeld dat je van jezelf hebt, noemen we het zelfbeeld. Het zelfbeeld heeft te maken met hoe je jezelf ziet

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1)

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Vorige week ontving ik de beschrijfbare dobbelsteen van Credu.nl: een webwinkel vol met prachtige educatieve materialen, maar ook voor

Nadere informatie

Bedenken: een tekening maken van de held

Bedenken: een tekening maken van de held Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven? In deze les ga je een verhaal schrijven. Je bent zelf de held van het verhaal. De held van je verhaal gaat een uitdaging aan. Iets wat spannend of moeilijk is om

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8 limme Taal Kranten en tijdschriften Een 'Acta Diurna ' voor de klas Wat ga je leren? Je leert hoe je een muurkrant kunt maken die interessant is voor kinderen.

Nadere informatie

MUZIEK SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP

MUZIEK SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP MUZIEK NATUUR REKEN BEELD MUZIEK ZELF SAMEN TAAL BEWEEG BEWEEG MUZIEK BEELD NATUUR REKEN ZELF SAMEN MUZIEK TAAL FILMMUZIEK Filmmuziek is de muziek die je hoort tijdens de film. Met muziek worden de sfeer

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Werkblad bij het gedicht Ik en jij

Werkblad bij het gedicht Ik en jij Werkblad bij het gedicht Ik en jij Ik en jij Ik en jij is veel: is glaasje voller, volst. is schuilen in t holst. is kleuren van de dag. is wimpel en is vlag. Jij en ik is heus geen twee. jij en ik is

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

Feest in de Boeskoolstad

Feest in de Boeskoolstad Opdracht 1 Nodig: vragenlijst voor jezelf Hoe beleef jij carnaval? In deze opdracht ga je jezelf interviewen over het carnaval. Van je juf of meester krijg je een vragenlijst. Vul deze lijst in. Bewaar

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN PAGINA 2 PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN HANDLEIDING VOOR DE SPELLEIDER PAGINA 2 PLEINGEIN Het SAT is het team van kinderen waarmee jullie gaan samenwerken om een Gezond Schoolplein

Nadere informatie

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Circuit met verschillende hoeken. Hierbij meerder intellegenties aanspreken. De kinderen wel in vele hoeken laten komen, zodat ze op verschillende manieren

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Ik laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. En je leert over de omgeving; over de grond, de bomen en de beestjes.

Ik laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. En je leert over de omgeving; over de grond, de bomen en de beestjes. HALLO! IK BEN EDDY DE EGEL. VANDAAG NEEM IK JE MEE OP ONTDEKKING IN DE SPITKEET! WIJ EGELS SCHARRELEN AL HEEL LANG TUSSEN DE MENSEN. MEESTAL ZIE JE ONS NIET MAAR WIJ ZIEN VAN ALLES! Ik laat je ontdekken

Nadere informatie

Speklappen en rookworsten

Speklappen en rookworsten Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Nodig: A3-papier, zwarte stift. Om vlees te kunnen eten, worden er dieren geslacht. In jouw gemeente waren er vanaf 1850 veel slachterijen en vleesfabrieken

Nadere informatie

Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet

Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet Babygroepen Beweegknap 1. Bewegen met knuffel Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet 2. Dansen en dan knuffelen Beschrijving:

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie

WERKBLADEN & HANDLEIDING Maak samen een glossy voor groep 8

WERKBLADEN & HANDLEIDING Maak samen een glossy voor groep 8 EN & HANDLEIDING Maak samen een glossy voor groep 8 Verlaten jouw leerlingen groep 8? Maak samen een afscheidstijdschrift of jaarboek als blijvende herinnering. Naast het kamp en de musical kunnen de leerlingen

Nadere informatie

Opdracht. Doelen waar je aan gaat werken:

Opdracht. Doelen waar je aan gaat werken: Groenten pimpen Opdracht Groenteboer Gert Stoofpeer maakt zich zorgen! Kinderen (vooral kleuters) eten te weinig groenten. Kinderen vinden groenten vaak niet lekker en niet leuk. Gert wil hier iets aan

Nadere informatie

Grote Klus Thema : Cultuur

Grote Klus Thema : Cultuur Grote Klus Thema : Cultuur Bij cultuur horen : muziek drama beeldend dans erfgoed foto/film - literatuur Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met onze speciale cultuur viering. Als

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 4 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 4 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 4 Tips bij werkboekje A Maak de getallen Werkblad 1 Werk van links naar rechts. Gebruik de uitkomst van elke som opnieuw. Kleursudoku Werkblad 2 Begin met de rij of kolom met de meeste

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

Grote klus Wat wil jij later worden?

Grote klus Wat wil jij later worden? Grote klus Wat wil jij later worden? Thema beroepen en beroepskeuze maken Een beroep of stiel is in zijn algemeenheid een type bezigheid die men pleegt te doen om een inkomen te verwerven. Het maakt niet

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport Thuis

Uitgeverij Schoolsupport  Thuis info schooljaar klas Dit ben ik! voornaam:........ naam:........... geboortedatum:.... gsm: e-mailadres:....... mijn juf/meester: In geval van nood bellen naar: naam:.... telefoon:.. Thuis voornaam:..

Nadere informatie

Zitkamer Deeldomein beeld

Zitkamer Deeldomein beeld Zitkamer Deeldomein beeld - plasticine In de zitkamer van de bende zit een huisdier. Hoe zou dit huisdier er uitzien? Maak elk een huisdier met plasticine. Zorg dat elk huisdier een andere textuur heeft.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Gezellig samen doen. Doel: Positieve interacties stimuleren in een/uw gezin. Of: Een vakantieproject

Gezellig samen doen. Doel: Positieve interacties stimuleren in een/uw gezin. Of: Een vakantieproject Gezellig samen doen Doel: Positieve interacties stimuleren in een/uw gezin Of: Een vakantieproject Inleiding Zoals u op de voorpagina al kunt lezen is dit project gewoon gezellig als vakantieproject in

Nadere informatie

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier Marlies Huijzer verzorging wat wil jouw dier? De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier om te vertroetelen. Ze denken niet zo na over wat een dier zelf leuk vindt

Nadere informatie

Op televisie zien we allerlei talentenshows waarin ook kinderen bijzonder sterk uit de hoek komen. We zijn verbaasd over wat ze allemaal kunnen.

Op televisie zien we allerlei talentenshows waarin ook kinderen bijzonder sterk uit de hoek komen. We zijn verbaasd over wat ze allemaal kunnen. Op televisie zien we allerlei talentenshows waarin ook kinderen bijzonder sterk uit de hoek komen. We zijn verbaasd over wat ze allemaal kunnen. Maar vaak is er aan het eind slechts eentje de winnaar.

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

Wat kies ik? PO groep 3 / 4 expositie Waanzien MOTI Breda Voorbereidende les HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1

Wat kies ik? PO groep 3 / 4 expositie Waanzien MOTI Breda Voorbereidende les HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1 HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1 Les 1: Powerpoint en werkblad [30 40 minuten] Land van GRIJS [slide 1] INTRO Leerkracht vertelt: Stel je voor: dit is het Land van GRIJS, hier ver

Nadere informatie

ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken JULI Speelbrief - Juli p1

ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken JULI Speelbrief - Juli p1 P VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTE O : A M E H T N! s JULI 2017 Speelbrief Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma.

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Intakemiddag

Intakemiddag Intakemiddag 2017-2018 Welkom bij het IVKO, dé kunstschool van Amsterdam. Omdat kunst en creativiteit zo belangrijk zijn voor jou en voor ons, willen we graag uitgebreid met je kennismaken. Daar is dit

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Herfst

Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Je gaat in het duingebied onderzoek doen naar allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

LES: Groepjes maken 2

LES: Groepjes maken 2 LES: Groepjes maken 2 DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); verband leggen

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Taak Wie ben ik? Groep Zwaarte Vakgebied Voorbereiding Rol leerkracht Kerndoelen Code ariq,

Taak Wie ben ik? Groep Zwaarte Vakgebied Voorbereiding Rol leerkracht Kerndoelen Code ariq, Taak Wie ben ik? Groep 7 Zwaarte Vakgebied - Sociaal emotionele ontwikkeling - Creatieve ontwikkeling - Taalvaardigheid Voorbereiding - Computer met internet - Papier, verf en kwasten Rol leerkracht -

Nadere informatie

Uitleg bij de spellingskaartjes.

Uitleg bij de spellingskaartjes. Uitleg bij de spellingskaartjes. 1. De BLAUWE kaartjes zijn bedoeld om alleen te oefen met de spellingskaartjes 2. Met de Paarse kaartjes mag je met zijn tweeën oefenen met de spellingskaartjes 3. De Groene

Nadere informatie

Werkbladen Wereldoriëntatie

Werkbladen Wereldoriëntatie Werkbladen Wereldoriëntatie 12 opdrachten 1. Je eigen project 2. Je eigen les 3. Bloemen 4. Een project met meer vakken 5. Een veilige route 6. Een les verbeteren 7. Op kamp 8. Grafieken lezen 9. Grafieken

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl info Dit ben ik! schooljaar klas voornaam:..... naam:........ geboortedatum:. gsm:......... e-mailadres:.... mijn juf/meester: Thuis voornaam:.. naam:...... telefoon/gsm: e-mailadres:. beroep:.... In geval

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Designopdracht Groenten pimpen

Designopdracht Groenten pimpen Designopdracht Groenten pimpen Opdracht Groenteboer Gert Stoofpeer maakt zich zorgen! Kinderen (vooral kleuters) eten te weinig groenten. Kinderen vinden groenten vaak niet lekker en niet leuk. Gert wil

Nadere informatie

Maak samen een glossy groep 8

Maak samen een glossy groep 8 Maak samen een glossy groep 8 Er zijn hieronder werkbladen voor: brainstorm & mindmap om inhoud te bepalen voor het tijdschrift persoonlijke pagina maken interview meester, juf of klasgenoten een echte

Nadere informatie

Je bent uniek. Plak hier een baby foto. van jezelf.. Mijn vinger afdrukken:

Je bent uniek. Plak hier een baby foto. van jezelf.. Mijn vinger afdrukken: Je bent uniek Jij bent uniek. Er is niemand die precies is zoals jij! Ook al lijk je als 2 druppels water op een tweeling broer of zus. Iedereen is uniek.. Plak hier een baby foto van jezelf.. Mijn vinger

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

dieren op de wereld Opdracht: De temperaturen in de zomer veranderen. Meet op verschillende plekken de temperatuur en schrijf deze op.

dieren op de wereld Opdracht: De temperaturen in de zomer veranderen. Meet op verschillende plekken de temperatuur en schrijf deze op. De temperaturen in de zomer veranderen. Meet op verschillende plekken de temperatuur en schrijf deze op. - Pen - Papier - Thermometer Meet ook eens op een schaduwplek Kermis in Uden. Maak een mooi kermisattractie

Nadere informatie

Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden.

Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden. VOORBEREIDING Mens in De Maashorst Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden. De activiteit leert leerlingen wat de rol is

Nadere informatie

Sorteer netjes! 1. Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer

Sorteer netjes! 1. Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer Sorteer netjes! 1 Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer a de rozen (*1) b de kleine bloemen (*2) c de bloemen zonder bladeren (*3) d de bloemen, niet tulpen (*4) Omcirkel de dieren. Omcirkel de dieren

Nadere informatie

LES: Getallenfabriek 2

LES: Getallenfabriek 2 LES: Getallenfabriek 2 DOEL oefenen van keersommen in combinatie met optellen, aftrekken en delen; inzicht ontwikkelen in het gebruiken van getallen en bewerkingen om een bepaalde uitkomst te krijgen.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Vervoer

Spreekopdrachten thema 3 Vervoer Spreekopdrachten thema 3 Vervoer Opdracht 1 bij 3.1 Jullie zijn op straat. Cursist A: je wilt met de taxi reizen. Cursist B: je bent taxichauffeur. Klaar? Dan begint cursist B het gesprek. Cursist A 1.

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in.

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Teken je fantasiedier Uit de krant Teken een dier dat uit minimaal Zoek een foto uit de krant. Teken deze 4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Bedenk ook een naam voor Zet

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S K C N L gemeente Olst-Wijhe Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Nodig: papier, lijm. 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot

Nadere informatie

Zo doe je een onderzoek DEF Handleiding

Zo doe je een onderzoek DEF Handleiding Onderzoek Zo doe je een onderzoek DEF Handleiding Voorbereiding door de leerkracht Het doen van een onderzoek spoort kinderen aan de wereld om zich heen op een actieve manier te onderzoeken en ontdekken.

Nadere informatie

Dit stappenplan is ingevuld door:

Dit stappenplan is ingevuld door: STAPPENPLAN Dit stappenplan is ingevuld door: Dit is jullie opdracht: Bekijk de kranten en/of nieuwssites die je toegewezen krijgt. Ga op zoek naar een nieuwsartikel waarin techniek een belangrijke rol

Nadere informatie

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in:

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in: 4 Vind me dan Er is altijd wel een verjaardag of een ander feestje om te vieren. En bij een feestje horen cadeautjes. Maar voor het zover is, wil je het cadeautje natuurlijk zo goed mogelijk verstoppen.

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Rondjewereld Activiteiten Groep 3-4

Rondjewereld Activiteiten Groep 3-4 Rondjewereld Groep 3-4 Met de Rondjewereld boeken bieden we ideeën en verhalen die de harten en gedachten openen van kinderen van overal. Hiermee willen we kinderen inspireren om verder te lezen, dieper

Nadere informatie

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Gedichtendag 2012 Stroom Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012 Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Vooropdracht Open het internet en ga naar google 1. Open google afbeeldingen en zoek

Nadere informatie

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken Grafieken Rekenles over het maken van grafieken 10-13 jaar Rekenen Weerstation, data, grafieken 60 minuten Op het digitale schoolbord bekijkt de leerkracht met de klas verschillende grafieken over het

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

Muziekslim. Muziekslim

Muziekslim. Muziekslim Muziekslim Opdracht Maak je eigen rap! Maak een lied of rap met de woorden uit het woordpakket. Verzin ook een leuk ritme voor de tekst. Muziekslim Opdracht Geheimen verborgen in muziek Maak een geheimtaal

Nadere informatie

1. Een bocht. 2. Spiegelen

1. Een bocht. 2. Spiegelen Werkblad 1 en op de buitenplaats (bij les 3) Print deze opdrachten en knip ze in strookjes. Maak groepjes van 2 of 3 leerlingen. Verdeel de opdrachten onder deze groepjes. Een opdracht kan door meerdere

Nadere informatie

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat In deze les ga je een verhaal verzinnen. Je bent zelf de held van het verhaal. In het verhaal ga je als held

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Introductie Auteursrecht. Auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Introductie Auteursrecht. Auteursrecht Werkblad Introductie Auteursrecht Auteursrecht Wanneer jij een verhaal, foto, filmpje of muziek maakt, heb je daar automatisch auteursrecht op. Je hoeft daar helemaal niets voor te doen. Wat je gemaakt

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad GROEP 1-2 Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad GROEP 1-2, vervolg Bijlage 2 Dagen van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

Nadere informatie

Archeologen logboek Namen:....

Archeologen logboek Namen:.... Archeologen logboek Namen:... Bladzijde 1 De antwoorden op deze vragen kun je vinden bij de internetsites die bij opdracht 1 op de WebQuest staan. Vul de antwoorden in de piramide in. De letters in de

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

GROEP 1-2. Wat valt er buiten te BELEVEN?!

GROEP 1-2. Wat valt er buiten te BELEVEN?! GROEP 1-2 Wat valt er buiten te BELEVEN?! * Is evenveel ook even zwaar? Is een emmer met bladeren even zwaar als een emmer met stenen of takken? Hoeveel stenen zijn net zo zwaar als een emmer bladeren?

Nadere informatie

1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart.

1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart. naam: oktober 2009 1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart. 2 3 Ik zie overal de letters die we al kennen: op verpakkingen, op folders, in de straat, Ik werk graag met mijn tekstenboek: verhaal bedenken,

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders.  GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad, vervolg Bijlage 2 Deze pagina zal vaker uitgeprint moeten worden om een beweegdagboek voor de hele week te

Nadere informatie

Het verstaan van spraak door kinderen van 8, 9, 10 en 11 jaar

Het verstaan van spraak door kinderen van 8, 9, 10 en 11 jaar Het verstaan van spraak door kinderen van 8, 9, 10 en 11 jaar Wij zijn heel blij dat je mee wilt doen aan ons onderzoek! Je vader of moeder heeft je misschien al iets verteld over het onderzoek. Voor het

Nadere informatie

Plant in de klas Instructieblad leerkracht Groep 6/7/8

Plant in de klas Instructieblad leerkracht Groep 6/7/8 Plant in de klas Instructieblad leerkracht Groep 6/7/8 Colofon Titel: Plant in de klas - Instructieblad leerkracht, groep 6/7/8 Auteurs: Nienke van den Berg Hilde Spitters (NIGZ) Redacteuren: John Luteijs

Nadere informatie