Meten en Meetkunde 1. Doelgroep Meten en Meetkunde 1. Omschrijving Meten en Meetkunde 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Meten en Meetkunde 1. Doelgroep Meten en Meetkunde 1. Omschrijving Meten en Meetkunde 1"

Transcriptie

1 Meten en Meetkunde 1 Muiswerk Meten en Meetkunde 1 bestrijkt de basisvaardigheden van meten en meetkunde, maten gebruiken en mrekenen, aflezen van instrumenten, vrmen herkennen en tepassen, spiegelingen en symmetrie herkennen. Delgrep Meten en Meetkunde 1 Het prgramma Meten en Meetkunde 1 is bedeld vr leerlingen in grep 7 en 8 van het basisnderwijs, in de eerste klassen van vmb-bbl, -kbl en gl. In de brugklassen van vmb-tl, hav en vw kan het prgramma gebruikt wrden vr leerlingen die meite hebben met de basisbewerkingen. Omschrijving Meten en Meetkunde 1 Meten en Meetkunde 1 bestrijkt de basisvaardigheden van meten en meetkunde, maten gebruiken en mrekenen, aflezen van instrumenten, vrmen herkennen en tepassen, spiegelingen en symmetrie herkennen. Het zijn de regels en vaardigheden die p de basisschl wrden aangeleerd en die in het vrtgezet nderwijs wrden uitgebuwd en tegepast. Het prgramma vlgt de indeling van het rekenrapprt van de Expertgrep drlpende leerlijnen Taal en Rekenen. Het heeft als del m gebruikers in de gelegenheid te stellen niveau 1F en 1S te bereiken p het gebied van meten en meetkunde. Vaak zal dit prgramma ingezet wrden m pgelpen achterstanden in eerdere nderwijsfasen weg te werken vr aan een vlgend niveau begnnen kan wrden. De efeningen beginnen met een krte telichting van het deelgebied van de stf, direct daarna wrdt geefend in een van de efenvrmen. Bij ieder antwrd krijgt de leerling directe feedback, waar mgelijk wrdt een fut antwrd verklaard en de crrecte methde aangegeven. Bij vldende hge scre verdwijnen de steeds variërende efeningen. Begeleiders zien in het vrtgangsverzicht: f alle deeltetsen gemaakt zijn, wat het behaalde niveau is, helang er geefend is, en wat de situatie een f meer maanden terug was. Hiernder geven we aan he elk van de rubrieken is ingevuld. Maten Rubriek A gaat ver de basisvaardigheden vr het werken met maten. De gangbare lengtematen, ppervlaktematen en inhudsmaten kmen aan bd en het rekenen met maten in verschillende eenheden.

2 Uitleg bij efening A1: rekenen met datum. Meten en meetinstrumenten Diverse meetinstrumenten kmen langs. Eerst de liniaal en rlmaat vr het meten van lengtematen, daarna de maatbeker, weegschaal, thermmeter en klk. In de verdiepingsefeningen kmen kleinste stapgrtte en maximale waarde aan bd. Het vlgen van een rutebeschrijving en het lezen van een kmpasrs behrt k tt de lesstf. Vrmen In Meten en Meetkunde 1 ntbreekt het natuurlijk niet aan de diverse vrmen. De basale vrmen in het platte vlak zals lijn, cirkel, driehek, vierhek en regelmatige vijfhek en zeshek wrden aangebden. Van de ruimtelijke vrmen kmen piramide, balk, kubus, bl, cilinder en kegel aan bd. Het gaat hierbij vrnamelijk ng m het herkennen van de vrmen. Begrippen In rubriek D wrden de begrippen uitgebreid met het cncept hek, het begrip hekpunt, de rechte hek, scherpe en stmpe hek. Het midden van een zijde, wat is mtrek, ppervlakte en inhud. Ok de kijkrichting aan de hand van een klk wrdt behandeld en geefend. He veranderen de grtte van lengte-, ppervlakte en inhudsmaten bij het vergrten en verkleinen? Lastige vragen mdat de getallen snel al grt f juist erg klein wrden. De vrvegsels helpen m de getallen niet te heven benemen. In deze rubriek kmen veel vrkmende buitenlandse maten aan bd. Vral de Angelsaksische maten zijn breed bekend en wrden frequent gebruikt. Enige basale kennis en vaardigheid in het mrekenen is ndzakelijk.

3 Uitleg bij efening D6: berekenen van de inhud. Schatten In deze rubriek gaat het m zwel het schatten znder instrumenten als m het werken met nauwkeurigheid. Allereerst wrdt met handige maten gewerkt, zdat niet bij alles een meetinstrument ndig is. Ok het afrnden kmt aan bd. Het heeft weinig zin m een gewicht in grammen te nteren als de nauwkeurigheid van de weegschaal 100 gram is. Z kmen diverse vrbeelden aan bd m een begin te maken met de regels van nauwkeurigheid en significantie. Veel vrmen hebben lastig te berekenen ppervlaktes. De frmule vr de cirkelppervlakte valt buiten het bereik van dit niveau. Daarm is het schatten van ppervlaktes met behulp van rsters een mie teveging m tch al begrip te krijgen vr de grtte van de ppervlakte van bijzndere vrmen. Ruimtelijke figuren Deze rubriek begint met het herkennen van de crrecte drsnede. Vervlgens kmen symmetrie en het begrip spiegelen en draaien van ruimtelijke vrmen aanbd. Daarna wrdt uitgelegd wat een uitslag en het aanzicht van ruimtelijke vrmen zijn. In de efeningen wrden het herkennen van crrecte en van futieve aanzichten en uitslagen afgewisseld.

4 Oefening F4 Uitslagen. Meten en meetkunde in de sectr Ecnmie De efeningen uit de serie sectr efeningen zijn zveel mgelijk uit de praktijk gekzen en vereenvudigd m het de leerling niet te meilijk te maken. De gebruikte begrippen wrden krt uitgelegd. De efeningen gaan ver mde (heveelheden stf vr b.v. grdijnen en cnfectiematen), handel en lgistiek (mrekenen van gewichten, inhuden), reclame en etalage-inrichting (berekenen van ppervlakte en mtrek) en verkp (ppervlakteberekeningen). Meten en meetkunde in de sectr Verzrging Deze rubriek bevat een aantal efeningen ver diverse nderwerpen in de zrg. De vragen gaan ver heveelheden (gips, verband), tijdrekening (tt wanneer is de vrraad vldende, f wanneer met de vlgende injectie gegeven wrden), temperatuur, greilijnen bij baby s. Ok vr het aflezen van instrumenten is aparte efening pgenmen. In het nderdeel huishudkunde wrden recepten uitgewerkt naar grtere grepen, heveelheden mgerekend f wrdt de bendigde bereidingstijd berekend. Ok de ppervlakteberekeningen wrden in deze rubriek behandeld. Oefening H3 Instrumenten aflezen. Meten en meetkunde in de sectr Techniek Deze rubriek bevat efeningen uit de dagelijkse praktijk van de techniekleerling. De leerlingen efenen met heveelheden mrtel, verf, ppervlakte van een terras en het bendigde aantal tegels, aantal beugels ter ndersteuning van een buis. Ok in deze rubriek kmen lgistieke vragen aan bd. Vr metaaltechniek wrden er k eenvudige berekeningen gedaan m kennis te maken met µm. Vr de grafische techniek zijn vral schaalpgaven gemaakt in relatie tt mtrek, ppervlakte en inhud.

5 Oefening I4 Vertuigtechniek Meten en meetkunde in de sectr Sprt Deze rubriek gaat ver (de rganisatie van) zmerkampen, speurtchten, vr het berekenen van aantal psten, he laat f welke datum ben je weer terug, heveel activiteiten kan je gelijktijdig laten plaatsvinden. Afstanden, snelheden, tijden en gewichten kmen veelvuldig in de efeningen vr. De meeste berekeningen mgen met de rekenmachine gemaakt wrden. Ok (sprt)verzrging kmt aanbd. Verzrging in de zin van heveelheden verband, heveelheid water ter cmpensatie van transpiratie, maar k het bendigde aantal kilcalrieën vr kracht- f duursprt. Meten en meetkunde in de sectr Landbuw Vr de sectr landbuw zijn er veel ppervlaktevragen. De vragen ver ppervlakte wrden aangevuld met vragen ver tijdsduur, bijvrbeeld vr het plukken van fruit. Grente leent zich ged vr gewichtsberekeningen en dat wrdt.a. gedaan met vragen ver de heveelheid zaad die ndig is m een bepaalde ppervlakte in te zaaien. Berekeningen ver bemesting zijn weer wat meilijker gemaakt dr ppervlakte en verhuding samen naar vren te brengen. De wet en regelgeving kmt ndertussen k langs in de maximale heveelheden stikstf in de bemesting. Meten en Meetkunde in de praktijk Rubriek L bestaat uit een serie meerkeuzeefeningen die samengesteld zijn uit de sectrefeningen. Z kmt de leerling via deze rubriek in aanraking met diverse aspecten uit het dagelijkse leven waar dat een raakvlak met meten en meetkunde heeft. Deze efeningen vallen daarmee in de categrie reëel rekenen en kunnen het best k tt het eind bewaard wrden. Meten en Meetkunde 1 bestaat uit 85 gevarieerde efeningen met meer dan 100 verschillende uitlegschermen. De efeningen zijn nderverdeeld in 6 basisrubrieken en 6 keuzerubrieken. In ttaal zijn in dit lesbestand ruim 8200 pgaven verwerkt. Naast het efenmateriaal zijn er 9 diagnstische tetsen, waarvan 6 keuzetetsen waarvan er 1 verschijnt. Achtergrnd Meten en Meetkunde 1 Het niveau (1) is beschreven in het rekenrapprt van de Expertgrep drlpende leerlijnen Taal en Rekenen. De indeling van de stf in vier subdmeinen (Getallen, Verhudingen, Meten en Meetkunde en Verbanden) vlgt in grte lijnen de indelingen in het basisnderwijs en het vrtgezet nderwijs. De referentieniveaus in het rapprt zijn beschrijvingen van gewenste pbrengsten van nderwijs in termen van kennen en kunnen van leerlingen, met het al aangegeven nderscheid tussen typen kennis en vaardigheden met bijpassende beheersingsniveaus.

6 Onze uitgangspunten bewijzen zich al jaren in de taalprgramma s. Daarm mgen ze in nze rekenprgramma's niet ntbreken. Ok hier... - krijgt de leerling uitgebreide, gesprken uitleg vrdat de efening begint; - passen leerlingen de stf vral veel zelf te, waardr zij het meest leren; - ntvangen leerlingen een reactie p elk antwrd en feedback met extra uitleg na fut antwrden; - kunnen ze ngelimiteerd efenen, steeds met andere vragen. Overzicht efeningen Meten en Meetkunde 1 Links in het verzicht staan de nderwerpen. In de tweede klm de namen van de efeningen. Rubriek Oefening Type Uitleg Opgaven A Maten 1 Datum en tijd Meerkeuze Begrippen 1 Plaatje klikken Rekenen met lengtematen Open vraag Rekenen met ppervlaktes Meerkeuze Begrippen 2 Plaatje klikken Rekenen met inhuden Meerkeuze Rekenen met gewichten Open vraag Rekenen met temperatuur Meerkeuze Maten dr elkaar Meerkeuze 1 20 B Meten en 1 Meten met een meetlint Plaatje klikken 2 13 meet- 2 Aflezen van een maatbeker Meerkeuze 2 8 instrumenten 3 Aflezen van een weegschaal Open vraag Aflezen van een thermmeter Open vraag Aflezen van een klk Meerkeuze Schaalverdelingen Meerkeuze Rutebeschrijvingen Meerkeuze Aflezen van een windrs Plaatje klikken Meten met allerlei instrumenten Meerkeuze 1 20 C Vrmen 12D vrmen Plaatje klikken D vrmen Plaatje verklaren Vrmen in de praktijk Meerkeuze D en 3D dr elkaar Meerkeuze 4 12 D Begrippen 1 Begrippen 3 Plaatje klikken Waar hebben we het ver? Meerkeuze Heken en veelheken Meerkeuze Kijkrichtingen Plaatje klikken Vreemde maten Meerkeuze Uitrekenen van mtrek, ppervlakte en inhud Open vraag Schaalverdelingen Open vraag Cmbinatieefening rubriek D Meerkeuze 1 20 E Schatten 1 Schatten met handige weetjes Open vraag Oppervlakte schatten Meerkeuze Afrnden Meerkeuze Cmbinatieefening rubriek E Meerkeuze 1 20 F Ruimtelijke 1 Drsnedes Meerkeuze 2 10

7 Rubriek Oefening Type Uitleg Opgaven figuren 2 Spiegelen en symmetrie Meerkeuze Aanzichten Meerkeuze Uitslagen Meerkeuze Cmbinatieefening rubriek F Meerkeuze 1 20 G Tegepast 1 Mde en textiel Meerkeuze 3 12 rekenen: 2 Handel en lgistiek Meerkeuze 3 12 ecnmie 3 Reclame Meerkeuze Etaleren en inrichten Meerkeuze Verkp Meerkeuze Cmbinatieefenening ecnmie Meerkeuze 2 12 H Tegepast 1 Verzrging en verkp Meerkeuze 3 12 rekenen: 2 Verzrging algemeen Meerkeuze 3 12 verzrging 3 Het aflezen van meetinstrumenten Meerkeuze Huishudkunde Meerkeuze Sciaal en aggisch Meerkeuze Cmbinatieefening verzrging Meerkeuze 2 12 I Tegepast 1 Buwtechniek Meerkeuze 3 12 rekenen: 2 Installatietechniek Meerkeuze 4 12 techniek 3 Handel. transprt en lgistiek Meerkeuze Vertuigentechniek Meerkeuze Metaaltechniek Meerkeuze Grafische techniek Meerkeuze Cmbinatieefening techniek Meerkeuze 2 12 J Tegepast 1 Zmerkamp Meerkeuze 3 12 rekenen: sprt 2 Terniendag Meerkeuze Hger, verder en zwaarder Meerkeuze Sprt en snelheid Meerkeuze Sprt en verzrging Meerkeuze Cmbinatieefening sprt Meerkeuze 2 12 K Tegepast 1 Bsbuw Meerkeuze 3 12 rekenen: 2 Grente en fruit Meerkeuze 3 12 landbuw 3 Dierhuderij Meerkeuze Gewassen Meerkeuze Levensmiddelen Meerkeuze Cmbinatieefening landbuw Meerkeuze 2 12 L Tegepast 1 Ecnmie Meerkeuze 3 12 rekenen: 2 Verzrging Meerkeuze 3 12 algemeen 3 Techniek Meerkeuze Sprt Meerkeuze Landbuw Meerkeuze Algemeen Meerkeuze 2 12

Muiswerk Verhoudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhoudingen, breuken en procenten.

Muiswerk Verhoudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhoudingen, breuken en procenten. Verhudingen 1 Muiswerk Verhudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhudingen, breuken en prcenten. Delgrep Verhudingen 1 Het prgramma Verhudingen 1 is bedeld vr leerlingen in grep

Nadere informatie

VERHOUDINGEN 2. Doelgroep Verhoudingen 2. Omschrijving Verhoudingen 2

VERHOUDINGEN 2. Doelgroep Verhoudingen 2. Omschrijving Verhoudingen 2 VERHOUDINGEN 2 Muiswerk Verhudingen 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen met verhudingen, breuken en prcenten. Dit zijn de regels en vaardigheden die in het vmb en de nderbuw

Nadere informatie

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een prgramma vr het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Delgrep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt vr grep 7 en 8 van de basisschl en de eerste

Nadere informatie

Meten en Meetkunde 1. Doelgroep Meten en Meetkunde 1. Omschrijving Meten en Meetkunde 1

Meten en Meetkunde 1. Doelgroep Meten en Meetkunde 1. Omschrijving Meten en Meetkunde 1 Meten en Meetkunde 1 Muiswerk Meten en Meetkunde 1 bestrijkt de basisvaardigheden van meten en meetkunde, maten gebruiken en omrekenen, aflezen van instrumenten, vormen herkennen en toepassen, spiegelingen

Nadere informatie

berekeningen met hoeken, het werken met drie-dimensionale assenstelsels en de meetkundige

berekeningen met hoeken, het werken met drie-dimensionale assenstelsels en de meetkundige Meten en Meetkunde 2 Muiswerk Meten en Meetkunde 2 besteedt aandacht aan de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen met maten, ppervlaktes en inhuden, en cördinaten. In niveau 2 kmen de berekeningen

Nadere informatie

Getallen 2. Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 2. Omschrijving Rekenen en Wiskunde Getallen 2

Getallen 2. Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 2. Omschrijving Rekenen en Wiskunde Getallen 2 Getallen 2 Getallen 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen, regels en vaardigheden die in het vmb en de nderbuw van hav/vw wrden aangeleerd, geefend en tegepast. Delgrep Rekenen

Nadere informatie

Verbanden 3. Doelgroep Verbanden 3. Omschrijving Verbanden 3

Verbanden 3. Doelgroep Verbanden 3. Omschrijving Verbanden 3 Verbanden 3 Verbanden 3 besteedt aandacht aan het pstellen van tabellen, frmules en grafieken. Er zijn k uitbreidingen van de subdmeinen statistiek en rijen en reeksen. Delgrep Verbanden 3 Verbanden 3

Nadere informatie

Muiswerk Verbanden 2 besteedt aandacht aan het rekenen met grafieken en tabellen.

Muiswerk Verbanden 2 besteedt aandacht aan het rekenen met grafieken en tabellen. Verbanden 2 Muiswerk Verbanden 2 besteedt aandacht aan het rekenen met grafieken en tabellen. Delgrep Verbanden 2 Verbanden 2 is bedeld vr leerlingen in klas 1-4 van het vmb en in klas 1-3 van hav/vw.

Nadere informatie

VERBANDEN 2. Doelgroep Verbanden 2. Omschrijving Verbanden 2

VERBANDEN 2. Doelgroep Verbanden 2. Omschrijving Verbanden 2 VERBANDEN 2 Het cmputerprgramma Verbanden 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen, regels en vaardigheden die in het vmb en de nderbuw van hav/vw wrden aangeleerd, geefend en

Nadere informatie

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw.

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw. BASISGRAMMATICA Het Muiswerkprgramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die ndig is vr het leren van de Nederlandse spelling en zinsbuw. Delgrepen Basisgrammatica Het cmputerprgramma Basisgrammatica

Nadere informatie

Dit programma is gemaakt voor leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool, alle niveaus van het vmbo en mbo 1 en 2.

Dit programma is gemaakt voor leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool, alle niveaus van het vmbo en mbo 1 en 2. Grammatica p maat Werkwrdspelling p maat is nderdeel van de Bundel Taal p maat. Deze bundel bevat kspelling p maat 1, Spelling p maat 2, Spelling p maat 3 en Werkwrdspelling p maat. Het Muiswerkprgramma

Nadere informatie

Werkwoordspelling op maat

Werkwoordspelling op maat Werkwrdspelling p maat Muiswerk Werkwrdspelling p maat besteedt aandacht aan het hele algritme van de spelling van regelmatige werkwrden en k aan de verleden tijd van nregelmatige werkwrden. Delgrepen

Nadere informatie

Formuleren. Doelgroep Formuleren. Omschrijving Formuleren

Formuleren. Doelgroep Formuleren. Omschrijving Formuleren Frmuleren Muiswerk Frmuleren is een prgramma dat aandacht besteedt aan de belangrijkste stf die in de eerste klassen van het vrtgezet nderwijs veelal aan de rde kmt. Delgrep Frmuleren Muiswerk Frmuleren

Nadere informatie

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid.

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid. Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid richt zich p de belangrijkste deelvaardigheden die ndig zijn vr studievaardigheid. Delgrep Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid is bedeld vr het vrtgezet

Nadere informatie

BASIS WERKWOORDSPELLING

BASIS WERKWOORDSPELLING BASIS WERKWOORDSPELLING Basis Werkwrdspelling is een prgramma vr het leren schrijven van de werkwrdsvrmen. Delgrepen Basis Werkwrdspelling Het prgramma Basis Werkwrdspelling is bedeld vr leerlingen in

Nadere informatie

Basisspelling. Doelgroepen Basisspelling. Omschrijving Basisspelling

Basisspelling. Doelgroepen Basisspelling. Omschrijving Basisspelling Basisspelling Het Muiswerkprgramma Basisspelling bestrijkt de basisregels van de Nederlandse spelling; regels die p de basisschl wrden aangeleerd en waarmee in het vrtgezet nderwijs ng wrdt geefend. Delgrepen

Nadere informatie

Gevarieerde Spelling is een programma voor het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands.

Gevarieerde Spelling is een programma voor het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands. GEVARIEERDE SPELLING Gevarieerde Spelling is een prgramma vr het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands. Delgrep Gevarieerde Spelling Gevarieerde Spelling is bedeld vr leerlingen

Nadere informatie

SPELLING WERKWOORDEN. Doelgroep Spelling Werkwoorden

SPELLING WERKWOORDEN. Doelgroep Spelling Werkwoorden SPELLING WERKWOORDEN Spelling Werkwrden is een prgramma vr het leren schrijven van de werkwrdsvrmen. Deze mdule behandelt de spelling van infinitief, tegenwrdige tijd, verleden tijd, vltid deelwrd, en

Nadere informatie

Praktijkgericht Lezen 1

Praktijkgericht Lezen 1 Praktijkgericht Lezen 1 Muiswerk Praktijkgericht Lezen 1 is gericht p het aanleren van de vaardigheden die ndig zijn infrmatie van alledag te begrijpen. Delgrep Praktijkgericht Lezen 1 Het prgramma is

Nadere informatie

LESSTOF. Meten en Meetkunde 1F

LESSTOF. Meten en Meetkunde 1F LESSTOF Meten en Meetkunde 1F 2 Lesstof Meten Meetkunde 1F INHOUD INLEIDING... 4 DOELGROEP... 4 STRUCTUUR... 5 INHOUD... 10 Lesstof Meten en meetkunde 1F 3 INLEIDING Meten en Meetkunde 1F is een module

Nadere informatie

Praktijkgericht Lezen 2

Praktijkgericht Lezen 2 Praktijkgericht Lezen 2 Muiswerk Praktijkgericht Lezen 2 is gericht p het aanleren van de vaardigheden die ndig zijn infrmatie van alledag te begrijpen. Delgrep Praktijkgericht Lezen 2 Het prgramma is

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT

STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT Muiswerk Studievaardigheid p maat richt zich p de belangrijkste deelvaardigheden die ndig zijn vr het studeren. Delgrepen Studievaardigheid p maat Muiswerk Studievaardigheid p

Nadere informatie

Verbanden 1. Doelgroep Verbanden 1

Verbanden 1. Doelgroep Verbanden 1 Verbanden 1 Rekenen en Wiskunde Verbanden 1 bestrijkt de basisvaardigheden van Verbanden: de verschillende grafische presentaties, zoals tabel, rooster, staafdiagram, cirkeldiagram en grafiek. Doelgroep

Nadere informatie

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool

Nadere informatie

Getallen 1 is een computerprogramma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een computerprogramma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een computerprogramma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool

Nadere informatie

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning.

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning. Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwrding 2. Delstellingen 3. Mdel 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning 1 Verantwrding: Wij willen binnen het nderwijs dat wij geven rekening huden met de

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Verhoudingen 1 is onderdeel van de Bundel Rekenen en Wiskunde 1. Deze bundel bevat ook Getallen 1, Meten en Meetkunde 1 en Verbanden 1.

Verhoudingen 1 is onderdeel van de Bundel Rekenen en Wiskunde 1. Deze bundel bevat ook Getallen 1, Meten en Meetkunde 1 en Verbanden 1. Verhoudingen 1 Verhoudingen 1 is onderdeel van de Bundel Rekenen en Wiskunde 1. Deze bundel bevat ook Getallen 1, Meten en Meetkunde 1 en Verbanden 1. Muiswerk Verhoudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden

Nadere informatie

LESSTOF. Meten en Meetkunde 1F

LESSTOF. Meten en Meetkunde 1F LESSTOF Meten en Meetkunde 1F 2 Lesstof Meten Meetkunde 1F INHOUD INLEIDING... 4 DOELGROEP... 4 STRUCTUUR... 5 INHOUD... 10 Lesstof Meten en meetkunde 1F 3 INLEIDING Meten en Meetkunde 1F is een module

Nadere informatie

LESSTOF. Meten en Meetkunde 1F

LESSTOF. Meten en Meetkunde 1F LESSTOF Meten en Meetkunde 1F Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt zonder voorafgaande toestemming

Nadere informatie

Met behulp van Muiswerk Begrijpend Lezen 2 leren leerlingen informatie, betekenissen en bedoelingen uit teksten te halen.

Met behulp van Muiswerk Begrijpend Lezen 2 leren leerlingen informatie, betekenissen en bedoelingen uit teksten te halen. Begrijpend Lezen 2 Met behulp van Muiswerk Begrijpend Lezen 2 leren leerlingen infrmatie, betekenissen en bedelingen uit teksten te halen. Delgrepen Begrijpend Lezen 2 Muiswerk Begrijpend Lezen 2 is gemaakt

Nadere informatie

Spelling voor gevorderden

Spelling voor gevorderden Spelling vr gevrderden Het Muiswerkprgramma Spelling vr Gevrderden is een prgramma vr het aanleren en efenen van meilijke wrden en van de spellingregels van het Nederlands, inclusief de werkwrdspelling.

Nadere informatie

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0 Ntities bij Cit Begrijpend lezen 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost:

Nadere informatie

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen Del: Oefenen f herhalen van wat geleerd is in de klas; een brug slaan tussen leren p schl en thuis Vrbereiden p kmende lessen; dit kan een zekpdracht zijn f een verzamelpdracht Integreren van vaardigheden

Nadere informatie

Ontleden en Benoemen 1&2

Ontleden en Benoemen 1&2 Ontleden en Benemen 1&2 Het prgramma Ontleden en Benemen 1&2 besteedt aandacht aan vrijwel alle wrdsrten en zinsdelen die de traditinele grammatica nderscheidt. Delgrep Ontleden en Benemen 1&2 Ontleden

Nadere informatie

Spelling voor de bovenbouw

Spelling voor de bovenbouw Spelling vr de bvenbuw Het Muiswerkprgramma Spelling vr de bvenbuw is een prgramma vr het aanleren en efenen van meilijke wrden en van de spellingregels van het Nederlands, inclusief de werkwrdspelling.

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

Rietschans College Overgangsnormen 2013-2014

Rietschans College Overgangsnormen 2013-2014 Rietschans Cllege Overgangsnrmen 2013-2014 Deel 1 vmb Deel 2 hav/vw 1 Inhudspgave Inhudspgave... 2 Deel 1 Overgangsnrmen 2013-2014 vmb... 3 ALGEMEEN BEVORDERING PER LEERJAAR... 3 Bevrdering van vmb-tl

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS OUDERBLIK Een rugzak vl ideeën vr uders en schl SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS 2012 1. Schriftelijke cmmunicatie met anderstalige uders Schriftelijke cmmunicatie gaat ver alle cmmunicatie naar uders

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6 CBS DE VAART 2015-2016 Infrmatiebekje grep 5 en 6 De schlregels Op nze schl zijn 3 hfdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tt deze hfdregels 1. Ik accepteer en respecteer een ander 2. Ik

Nadere informatie

Spreken Aandacht voor een goede spreekhouding d.m.v. actieve deelname aan klasgesprekken.

Spreken Aandacht voor een goede spreekhouding d.m.v. actieve deelname aan klasgesprekken. Wat is het V-niveau? In het V-niveau f vrderingsniveau wrden kennis en vaardigheden verder ingeefend en uitgebreid. Hiervr steunt men p de verwrven basiskennis vanuit het initiatieniveau f de lagere schl.

Nadere informatie

Meten en Meetkunde 3. Doelgroep Meten en Meetkunde 3. Omschrijving Meten en Meetkunde 3

Meten en Meetkunde 3. Doelgroep Meten en Meetkunde 3. Omschrijving Meten en Meetkunde 3 Meten en Meetkunde 3 Meten en Meetkunde 3 besteedt aandacht aan het onderhouden en uitbreiden van de basisvaardigheden van het rekenen met maten, oppervlaktes en inhouden, coördinaten en assenstelsels,

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Handreiking rekenen 30% 75

Handreiking rekenen 30% 75 2F Handreiking rekenen 1F 30% 75 INLEIDING Telichting bij de Handreiking rekenen De Handreiking rekenen sluit aan p de Standaarden en eindtermen ve. In de uitwerking van de prducten speelt het dmein Getallen

Nadere informatie

Meten en Meetkunde 2. Doelgroep Meten en Meetkunde 2. Omschrijving Meten en Meetkunde 2

Meten en Meetkunde 2. Doelgroep Meten en Meetkunde 2. Omschrijving Meten en Meetkunde 2 Meten en Meetkunde 2 Muiswerk Meten en Meetkunde 2 besteedt aandacht aan de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen met maten, oppervlaktes en inhouden, en coördinaten. In niveau 2 komen de

Nadere informatie

Backorders: deellevering, nalevering en reservering

Backorders: deellevering, nalevering en reservering Backrders: deellevering, nalevering en reservering Als eerste beschrijven we de mgelijkheden van SnelStart!Backrder. Vervlgens kmen de aanpassingen in vensters aan bd. Als laatste treft u stappenplannen

Nadere informatie

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0 Ntities bij Cit Begrijpend lezen 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost:

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt.

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt. Techniek & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen ntdekken de leerlingen dat er techniek in en m de Schelde, dus in nze regi, een erg belangrijke rl speelt. Gerelateerde kerndelen Vlaanderen, Primair

Nadere informatie

Examenprogramma vwo C 2007 Examenprogramma vwo C onderzoeksontwerp E2 Visualisatie van data

Examenprogramma vwo C 2007 Examenprogramma vwo C onderzoeksontwerp E2 Visualisatie van data 7. Vw wiskunde C Dit hfdstuk beschrijft de verschillen tussen het huidige en nieuwe examenprgramma vr wiskunde C vw. Na een tabel met een psmming van de (sub)dmeinen van wiskunde C (huidig en nieuw) wrdt

Nadere informatie

EXPERTISESTEEKKAART. Deze activiteiten zijn tot stand gekomen in samenwerking met therapeuten van het V.O.C. Rozenweelde.

EXPERTISESTEEKKAART. Deze activiteiten zijn tot stand gekomen in samenwerking met therapeuten van het V.O.C. Rozenweelde. EXPERTISESTEEKKAART 1) Naam van de schl/dienst/vrziening: BLO Znnehart Adresgegevens: Sprtlaan 18 8211 Aartrijke 2) Dmein van expertise: Activiteiten: basale stimulatie en sensrische activiteit 3) Beschrijving

Nadere informatie

Warmte inleiding. Opdracht 1. Wat weet je nog uit de tweede klas? Kruis bij iedere bewering aan of deze juist of onjuist is. Bewering Juist Onjuist

Warmte inleiding. Opdracht 1. Wat weet je nog uit de tweede klas? Kruis bij iedere bewering aan of deze juist of onjuist is. Bewering Juist Onjuist Warmte inleiding Opdracht 1. Wat weet je ng uit de tweede klas? Kruis bij iedere bewering aan f deze juist f njuist is. Bewering Juist Onjuist Temperatuur en warmte hebben dezelfde eenheid De eenheid van

Nadere informatie

Handleiding TechFinder: gebruikers

Handleiding TechFinder: gebruikers Handleiding TechFinder: gebruikers Wetenschap- en techniekaanbd p maat Inhud Wat is TechFinder?... 1 Vr wie?... 1 Registreren... 1 Inlggen... 2 Prduct zeken... 3 Resultaat zekpdracht... 6 Prduct aanvragen...

Nadere informatie

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen.

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen. Leerstijlen Iedereen heeft een vrkeur bij leren en hanteert daarbij, nbewust, een bepaalde leerstijl. Het is prettig als jij weet wat vr leerstijl jij hebt. Het is k handig als jij weet he een ander bepaalde

Nadere informatie

- Bedrijfsvermeldingen, Key-accounts & andere advertentiemogelijkheden -

- Bedrijfsvermeldingen, Key-accounts & andere advertentiemogelijkheden - - Bedrijfsvermeldingen, Key-accunts & andere advertentiemgelijkheden - Dr: VvE Media B.V. Versie: 2.1 Datum: 7 mei 2015 Cntactpersn: Dhr. R.H.P. van der Vssen inf@nederlandvve.nl www.nederlandvve.nl ABN

Nadere informatie

Veel leesplezier, en neemt u vooral contact met ons op voor uw vragen en opmerkingen, DEALERS GEZOCHT

Veel leesplezier, en neemt u vooral contact met ons op voor uw vragen en opmerkingen, DEALERS GEZOCHT Nieuwsbrief Lente 2010 Meneer, Mevruw, Geachte klant, Het is lente! Eindelijk, de zn is weer terug in ns land! Een lang winterseizen ligt achter de rug, de plannen zijn gemaakt, en de tijd van actie is

Nadere informatie

Wat is Answergarden? Answergarden is een gratis tooltje waarmee je snel de mening/stemming/kennis van een groep kunt polsen.

Wat is Answergarden? Answergarden is een gratis tooltje waarmee je snel de mening/stemming/kennis van een groep kunt polsen. Inhud Wat is Answergarden?... 2 Lesideeën... 2 He maak je een vraag... 2 Invullen... 4 Je resultaat bewaren... 4 Als je wilt: meer mgelijkheden en instellingen... 5 Wijzigingen drveren... 5 Blz. 1 Wat

Nadere informatie

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017 SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE 23 28 SEPTEMBER 2017 1.WAARDENKAARTEN Hiernder wrden de waardenkaarten weergegeven. Uit 24 kaarten zijn er 6 gekzen die centraal staan bij dit team en het

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017. Bertrand Russell College havo en vwo

OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017. Bertrand Russell College havo en vwo OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017 Bertrand Russell Cllege hav en vw Overstap vmb naar 4-hav infrmatie 2016-2017 Waarm drstrmen naar 4hav? Stel, je zit in 4 VMBO-t. Je haalt gede resultaten, het ziet ernaar

Nadere informatie

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int.

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int. Vrbeeld efentypes nline e-learningmdules CmmArt Int. In dit dcument wrdt verwezen naar de specifieke inhud van een van nze e- learningmdules. De efentypes wrden echter gebruikt in alle e-learningmdules

Nadere informatie

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND BESCHRIJVING De ksten mzaïekbeheer zijn een vergeding vr de ksten die p bedrijfsniveau gemaakt wrden vr het

Nadere informatie

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperide 1 Prtcl dubleren De beslissing m een leerling een schljaar extra te laten den wrdt genmen aan de hand van een welverwgen prcedure. In de prcedure wrden

Nadere informatie

Opbrengsten VSO Panta Rhei College schooljaar 2014-2015

Opbrengsten VSO Panta Rhei College schooljaar 2014-2015 Opbrengsten VSO Panta Rhei Cllege schljaar 2014-2015 Inleiding Iedere schl heeft tt taak nderwijs te bieden waarbij de leerlingen kennis, vaardigheden en hudingen verwerven. Uitgangspunt vr dat aanbd zijn

Nadere informatie

Notities bij Cito Spelling 3.0

Notities bij Cito Spelling 3.0 Ntities bij Cit Spelling 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost: Het

Nadere informatie

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers Handreiking functinerings- en berdelingsgesprekken griffiers September 2014 Functineringsgesprek Als de griffier is aangesteld, is het verstandig m met elkaar te blijven reflecteren p het functineren.

Nadere informatie

In de workshop is alleen een bijdrage geleverd met betrekking tot de theoretische onderbouwing/ het theoretisch kader van het curriculum.

In de workshop is alleen een bijdrage geleverd met betrekking tot de theoretische onderbouwing/ het theoretisch kader van het curriculum. Verslag wrkshp 1 en 2 : In de wrkshp is alleen een bijdrage geleverd met betrekking tt de theretische nderbuwing/ het theretisch kader van het curriculum. Een eerste reactie p de pzet van het curriculum:

Nadere informatie

Bibliotheek en basisvaardigheden. Handreiking voor een structurele aanpak op lokaal niveau

Bibliotheek en basisvaardigheden. Handreiking voor een structurele aanpak op lokaal niveau Biblitheek en basisvaardigheden Handreiking vr een structurele aanpak p lkaal niveau 1 Inhud Een structurele aanpak van laaggeletterdheid p lkaal niveau 3 1. Draagvlak bij de gemeente 3 2. Draagvlak in

Nadere informatie

MEDEDELINGEN aan de LEERLINGEN van het K.A.Z. en hun OUDERS

MEDEDELINGEN aan de LEERLINGEN van het K.A.Z. en hun OUDERS Zttegem, 23 mei 2013 MEDEDELINGEN aan de LEERLINGEN van het K.A.Z. en hun OUDERS Beste leerlingen Geachte uders Vraleer wij aan de zmervakantie te zijn, hebben nze leerlingen ng een zware peride van eindpreven

Nadere informatie

VWO-I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT. Bij het examen: NATUURKUNDE VWO 1986-I. 2 Scoringsvoorschrift

VWO-I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT. Bij het examen: NATUURKUNDE VWO 1986-I. 2 Scoringsvoorschrift CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN VWO-I CORRECTIEVOORSCHRIFT Bij het examen: NATUURKUNDE VWO 986-I Inhud: Algemene regels Scringsvrschrift. Scringsregels. Crrectiemdel A 4 - - De Centrale E~amencmrnissie

Nadere informatie

Onze eigen boontjes doppen in Kenia

Onze eigen boontjes doppen in Kenia Hnger graad 2 Lesvrbereiding Onze eigen bntjes dppen in Kenia Bij lesmateriaal, bij deze les p de site, vind je het ndige lesmateriaal vr deze les Print het werkblad 'Zek de 5 verschillen' vr elke leerling

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Voeding.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Voeding. Criteria en vragenlijst themacertificaat Veding Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Veding. De vragenlijst is gebaseerd

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

Domeinmodel voor hypothesetoetsen Sietske 23 oktober 2015

Domeinmodel voor hypothesetoetsen Sietske 23 oktober 2015 Dmeinmdel vr hypthesetetsen Sietske 23 ktber 2015 In dit dcument wrdt een mgelijk dmeinmdel vr hypthesetetsen beschreven. Het dcument bestaat uit twee delen: het dmeinmdel zelf en de verwegingen bij het

Nadere informatie

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen.

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen. Wij verzeken u de telichting vr het invullen van het frmulier ged te lezen. Op basis van de dr u aangegeven reismgelijkheden van de leerling en p basis van het verversadvies van schl en eventuele andere

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Frequently Asked Questions Onderbouw Wat is tto? Hoeveel lessen worden in het Engels gegeven in een tto klas? Wie bepaalt deze percentages?

Frequently Asked Questions Onderbouw Wat is tto? Hoeveel lessen worden in het Engels gegeven in een tto klas? Wie bepaalt deze percentages? Frequently Asked Questins Onderbuw Wat is tt? tt staat vr Tweetalig Onderwijs. In het Tweetalig Onderwijs wrdt een aantal vakken in het Engels gegeven en wrden de leerlingen gevrmd tt Internatinaal burger.

Nadere informatie

Notities bij Cito Spelling 3.0

Notities bij Cito Spelling 3.0 Ntities bij Cit Spelling 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost: Het

Nadere informatie

Cursus Kinderen met motivatie problemen in het onderwijs, motiveren kun je leren 9

Cursus Kinderen met motivatie problemen in het onderwijs, motiveren kun je leren 9 Inhud Inleiding Pst-HBO pleiding Sensrische infrmatieverwerking Basiscursus Sensrische infrmatieverwerking Cursus Nieuwste behandelinzichten in de sensrische infrmatieverwerking Cursus Sensrische infrmatieverwerking

Nadere informatie

James Boswell Examen Scheikunde Havo

James Boswell Examen Scheikunde Havo Datum: Tijd: 10:00-13:00 Aantal pgaven: 5 Aantal subvragen: 25 Ttaal aantal punten: 81 James Bswell Examen Scheikunde Hav Zet uw naam p alle blaadjes die u inlevert. Laat bij iedere pgave dr middel van

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Dieren & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Wereldriëntatie Natuur Levende

Nadere informatie

*** Enquête *** afstudeerscriptie over de huidige elektronische verbindingen*

*** Enquête *** afstudeerscriptie over de huidige elektronische verbindingen* *** Enquête *** Inleidend Als student van de Universiteit Twente de ik in het kader van mijn masterstudie Public Safety een (klik hier vr definitie) afstudeerscriptie ver de huidige elektrnische verbindingen*

Nadere informatie

Getallen 2. Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 2. Omschrijving Rekenen en Wiskunde Getallen 2

Getallen 2. Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 2. Omschrijving Rekenen en Wiskunde Getallen 2 Getallen 2 Getallen 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen, regels en vaardigheden die in het vmbo en de onderbouw van havo/vwo worden aangeleerd, geoefend en toegepast. Doelgroep

Nadere informatie

Comprehensive Reading 2

Comprehensive Reading 2 Cmprehensive Reading 2 Met behulp van Cmprehensive Reading 2 leren leerlingen infrmatie, betekenissen en bedelingen uit Engelse teksten te halen. Delgrep Cmprehensive Reading 2 Dit prgramma is gemaakt

Nadere informatie

Patiënt Specifieke Klachten, PSK Beurskens, 1996

Patiënt Specifieke Klachten, PSK Beurskens, 1996 Patiënt Specifieke Klachten, PSK Beurskens, 1996 Telichting vr de fysitherapeut Del De PSK kan wrden tegepast m inzicht te krijgen in de activiteiten waar een patiënt meite mee heeft als gevlg van zijn

Nadere informatie

Producten en prijzen 2012

Producten en prijzen 2012 TypeWrld Pstbus 38 2410 AA Bdegraven Nederland Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl instruct@instruct.nl België www.instruct.be instruct@instruct.be Prducten en prijzen 2012 TypeWrld Leren

Nadere informatie

Overgangsnormen Minkemalaan. cursusjaar 2015 2016

Overgangsnormen Minkemalaan. cursusjaar 2015 2016 Overgangsnrmen Minkemalaan cursusjaar 2015 2016 1 INHOUDSOPGAVE blz. Vrwrd 3 BEVORDERINGSNORMEN 1. Inleiding 4 2. Tetscijfers 5 3. Rapprtcijfers 5 4. Bevrderingsnrmen brugklas hav/vw 6 5. Bevrderingsnrmen

Nadere informatie

E-pupillen. Leeftijdskenmerken

E-pupillen. Leeftijdskenmerken E-pupillen Leeftijdskenmerken De kinderen hebben een grte speldrang. Ze den dingen vanwege het plezier van-hetden. De kinderen meten de kans krijgen allerlei vaardigheden en plssingen in spelsituaties

Nadere informatie

Scènefotografie. Tips en trucs. Datum: Versie: 1.1

Scènefotografie. Tips en trucs. Datum: Versie: 1.1 Scèneftgrafie Tips en trucs Datum: 14-10-2016 Versie: 1.1 Picari scèneftgrafie tips en trucs Vereisten vr het maken van een gede ft, vr het visualiseren en genereren van ftrealistische afbeeldingen van

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Situatie: Aanzet casebeschrijving Molenwaard. Inleiding

Situatie: Aanzet casebeschrijving Molenwaard. Inleiding Aanzet casebeschrijving Mlenwaard Situatie: Inleiding In het nrden van de Alblasserwaard, nder de rk van de gemeente Rtterdam, ligt de gemeente Mlenwaard. Een gemeente die zich kenmerkt dr uitgestrekte

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken en alcohol.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken en alcohol. Criteria en vragenlijst themacertificaat Rken en alchl Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Rken en alchl. De vragenlijst

Nadere informatie

Rekenfolder o.b.s. Henri Dunant groep 4

Rekenfolder o.b.s. Henri Dunant groep 4 Rekenflder.b.s. Henri Dunant grep 4 Extra infrmatie blk 1 Rekenflder.b.s. Henri Dunant grep 4 In grep 3 hebben de kinderen al kennisgemaakt met de methde Wizwijs. Er is veel aandacht besteed aan de bewerkingen

Nadere informatie

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost Bijlage 4 Tetsingskader ntwerp levenslpbestendig Zeist-Ost 1. Opzet Het tetsingskader Levenslpbestendig Zeist-Ost bestaat uit een aantel nderdelen. Een algemeen deel gaat ver de levenslpbestendige wijk:

Nadere informatie