Bedieningshandleiding

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bedieningshandleiding"

Transcriptie

1 Bedieningshandleiding

2 Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Dit is de handleiding voor PENTAX PHOTO Browser 2.0 en PENTAX PHOTO Laboratory 2.0, software voor uw Windows- of Macintosh-computer waarmee u met de camera gemaakte opnamen kunt weergeven en bewerken. Lees de afzonderlijke handleiding bij de camera en deze handleiding aandachtig door alvorens met de camera, PENTAX PHOTO Browser 2.0 of PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 te gaan werken. U weet dan zeker dat u alle voorzieningen en functies optimaal kunt benutten. Bewaar de bedieningshandleiding van de camera en deze handleiding op een veilige plek. Het kunnen waardevolle hulpmiddelen zijn om inzicht te krijgen in alle mogelijkheden van de camera. Auteursrechten Met deze camera gemaakte opnamen die voor elk ander doel dan strikt persoonlijk gebruik zijn bestemd, mogen niet worden gebruikt zonder toestemming volgens de rechten zoals neergelegd in de auteursrechtwetgeving. Houd altijd rekening met het volgende: in sommige gevallen is zelfs het fotograferen voor persoonlijk gebruik aan beperkingen gebonden, zoals bij demonstraties, industriële bedrijvigheid of als publicatie-elementen. Opnamen die zijn gemaakt met het doel om auteursrechten te verkrijgen, kunnen ook niet worden gebruikt buiten het gebruiksbereik van het auteursrecht zoals beschreven in de auteursrechtwetgeving. Ook hiermee dient men rekening te houden. Handelsmerken PENTAX en smc PENTAX zijn handelsmerken van PENTAX Corporation. PENTAX PHOTO Browser, PENTAX PHOTO Laboratory en PENTAX REMOTE Assistant zijn handelsmerken van Pentax Corporation. Het SD-logo is een handelsmerk. Alle overige merk- of productnamen zijn handelsmerken of wettig gedeponeerde handelsmerken van de betreffende bedrijven. Meer over PictBridge Met PictBridge kan de gebruiker de digitale camera rechtstreeks aansluiten op een printer, waarbij gebruik wordt gemaakt van de universele standaard voor de rechtstreekse uitvoer van opnamen. Met een paar eenvoudige handelingen kunt opnamen rechtstreeks vanuit de camera afdrukken. Disclaimer PENTAX aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor enige schade voortvloeiend uit het directe of indirecte gebruik van deze software of gevolgschade, schade aan gegevens, programma s of ander niet-tastbaar eigendom, derving van winst of verwachte winst, of geschil met een derde partij voortvloeiend uit het gebruik van deze software. De specificaties van deze software kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. De symbolen die in deze handleiding worden gebruikt hebben de volgende betekenissen: Verwijst naar informatie die handig is om te weten. Verwijst naar waarschuwingen en opmerkingen over de werking. De schermafbeeldingen in deze handleidingen kunnen afwijken van wat u op uw eigen beeldscherm ziet, afhankelijk van het type computer dat u gebruikt.

3 INHOUDSTAFEL 1 Werken met opnamen van uw digitale camera...2 Wat kunt u doen met PENTAX PHOTO Browser 2.0?...4 Meegeleverde software... 4 Systeemvereisten... 5 De software installeren...7 Voor Windows... 7 Voor de Macintosh Opnamen opslaan op de computer...13 Opnamen opslaan door de camera aan te sluiten op de PC (Windows) Opnamen opslaan door de camera aan te sluiten op de Macintosh (voor Macintosh) Andere methoden voor het opslaan van opnamen PENTAX PHOTO Browser PENTAX PHOTO Browser 2.0 openen Het venster PENTAX PHOTO Browser Hoofdopnamevenster Opnamen weergeven Een lijst met opnamegegevens opslaan Doorlopende weergave van opnamen in een diavoorstelling Een opname afdrukken De instellingen van PENTAX PHOTO Browser 2.0 wijzigen Opnamebestanden en mappen beheren PENTAX PHOTO Laboratory PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 openen Het venster PENTAX PHOTO Laboratory Opnamen weergeven RAW-opnamen eenvoudig wijzigen Verwerkingsinstellingen voor RAW-opnamegegevens instellen Opnamebestanden opslaan Aanpassingen in opnamebestanden opslaan Aanpassingen in opnamebestanden laden Instellingen van PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 wijzigen Verklarende woordenlijst...98

4 2 Werken met opnamen van uw digitale camera Op de computer kunt u de opnamen die u met de digitale camera hebt gemaakt, organiseren en bewerken. Rechtstreeks De camera rechtstreeks aansluiten op een PictBridge-compatibele printer met de USBkabel. (Niet beschikbaar op w.) Opnamen weergeven en maken op AV-apparatuur De camera met een AV-kabel aansluiten op een TV, DVD-recorder of andere audiovisuele apparatuur om opnamen weer te geven en/of opnamen te maken. Uw computer heeft... een standaard USB-aansluiting. Windows Me/2000/XP of Mac OS 9.01/ 9.2/X (versie 10.1, 10.2 of 10.3) als besturingssysteem. De camera met de USBkabel aansluiten op een computer om de opnamen van de camera naar de computer te kopiëren. Uw computer heeft... Windows 95/98/98 SE/NT of Mac OS 8.6 als besturingssysteem. Uw fotozaak gebruiken U kunt opnamen die op de kaart zijn opgeslagen, laten afdrukken bij een fotozaak. DPOF-instellingen op de camera instellen en afdrukken bestellen bij een fotozaak. De opnamen selecteren die moeten worden afgedrukt. U kunt opnamen overbrengen met behulp van een ingebouwde kaarthouder + een PCkaartadapter of een kaartlezer. Haal de kaart uit de camera. Als u opnamen op de kaart met een ander apparaat overbrengt naar een computer, lees dan de gebruikershandleiding bij dat apparaat.

5 3 De opnamegegevens gebruiken Met uw programma kunt u opnamen als bijlagen bij berichten verzenden. U kunt de opnamen ook op uw website plaatsen. Zie de handleiding van uw programma voor aanwijzingen aangaande het toevoegen van bijlagen aan berichten. Zie de handleiding bij het programma dat u gebruikt voor aanwijzingen aangaande het plaatsen van foto s en films op uw website. Uw printer gebruiken PENTAX PHOTO Browser 2.0 (blz.22 - blz.74) PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 (blz.76 - blz.97) Opnamen Opnamen organiseren en opslaan weergeven Opnamen Alle opnamen hernoemen afdrukken Alle opnamegegevens opslaan PENTAX-specificatie verwerking van RAW-gegevens Maak gebruik van in de handel verkrijgbare beeldbewerkingssoftware voor formaatwijziging, bijsnijden en andere beeldbewerkingstaken. Op de printer kunnen opnamen worden afgedrukt die zijn overgebracht naar de computer. Sommige printers kunnen rechtstreeks vanaf een geheugenkaart afdrukken. Zie voor nadere bijzonderheden de handleiding bij de printer die u gebruikt. De opnamegegevens opslaan Opnamen die zijn overgebracht naar de computer, kunnen op een cd-r of op andere opslagmedia worden opgeslagen.

6 4 Wat kunt u doen met PENTAX PHOTO Browser 2.0? PENTAX PHOTO Browser 2.0 is software waarmee u opnamen die zijn gemaakt met de digitale camera en die zijn opgeslagen op de computer, kunt weergeven, afdrukken en beheren. Wanneer u een map met opgeslagen opnamen selecteert, worden opnamen die compatibel zijn met PENTAX PHOTO Browser 2.0, automatisch weergegeven als miniaturen. U kunt een miniatuuropname selecteren om de opname op een groter formaat weer te geven. Bestanden met de extensies.bmp (BMP),.jpg (JPEG),.pef (RAW),.pct (PICT),.png (PNG) en.tif (TIFF) worden ondersteund. Deze handleiding gaat over PENTAX PHOTO Browser 2.0 en PENTAX PHOTO Laboratory 2.0. De schermafbeeldingen zijn gemaakt in Windows XP. Deze toepassingen werken op de Macintosh vrijwel hetzelfde als onder Windows. Alleen enkele toetsen zijn anders. Informatie over Macintosh-specifieke instructies is te vinden in de gedeelten met de titel Voor Macintosh of in de on line Help. Meegeleverde software De meegeleverde cd-rom (S-SW28) bevat de volgende software: PENTAX PHOTO Browser 2.0 PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 PENTAX PHOTO Browser 2.0 Met PENTAX PHOTO Browser 2.0 kunt u de volgende taken uitvoeren: Opnamebestanden opslaan onder dezelfde of een andere naam, bestandsnamen en bestandstypen wijzigen en bestanden kopiëren, knippen, plakken, roteren en verwijderen. Nieuwe mappen maken, mapnamen wijzigen en mappen kopiëren, knippen, plakken en verwijderen. Een lijst met opnamegegevens opslaan. Opnamegegevens controleren. RAW-opnamegegevens weergeven. Opnamen afdrukken. U kunt ook software voor bewerking van RAW-opnamegegevens (PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 of PENTAX REMOTE Assistant *1 ), starten vanuit PENTAX PHOTO Browser 2.0. *1: PENTAX REMOTE Assistant kan alleen worden gebruikt in combinatie met w.

7 PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 Hiermee kunt u kleurscheidingen instellen en andere verwerkingstaken uitvoeren voor CCD RAW-opnamegegevens die zijn opgeslagen in de eigen indeling van de PENTAX digitale camera. Daardoor kunnen opnamen worden opgeslagen voor weergave en bewerking in commerciële software voor weergave en bewerking van beelden. PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 kan ook worden gebruikt als afzonderlijke toepassing. 5 Systeemvereisten De volgende systeemeisen worden aanbevolen als u opnamen van de camera naar een computer wilt overbrengen en PENTAX PHOTO Browser 2.0 en PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 wilt installeren en gebruiken. Systeemvereisten voor Windows USB-aansluiting Computer waarop Windows Me/2000/XP (Home Edition/Professional) is geïnstalleerd. USB-poort moet tot standaarduitrusting behoren. Toepassingssoftware <PENTAX PHOTO Browser 2.0 en PENTAX PHOTO Laboratory 2.0> (9 talen: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Russisch, Chinees [traditioneel en vereenvoudigd], Koreaans, Japans) Besturingssysteem: Windows Me/2000 Windows XP (Home Edition/Professional) Processor : Pentium III of hoger (Pentium 4 of hoger aanbevolen) Geheugen : minimaal 256MB (512MB of hoger aanbevolen) Monitor : ( of hogere resolutie aanbevolen) in 24-bits volledige kleuren (ca. 16,77 miljoen kleuren) Vrije schijfruimte : 250MB of meer (500MB of meer aanbevolen) In Windows 95/98/NT kunt u geen bestanden overbrengen met de USB-kabel. Het verdient aanbeveling een netvoedingsadapter te gebruiken wanneer de camera is aangesloten op de computer. Als de batterijen leegraken tijdens het overbrengen van opnamen, kunnen de opnamegegevens of de SD-geheugenkaart beschadigd raken.

8 6 Systeemvereisten voor Macintosh USB-aansluiting Macintosh waarop Mac OS 9.01/9.2/X (versie 10.1, 10.2 of 10.3) is geïnstalleerd. USB-poort moet tot standaarduitrusting behoren. * Installatie van het USB-stuurprogramma is niet nodig. Toepassingssoftware <PENTAX PHOTO Browser 2.0 en PENTAX PHOTO Laboratory 2.0> (9 talen: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Russisch, Chinees [traditioneel en vereenvoudigd], Koreaans, Japans) Besturingssysteem: Mac OS 9.0 of hoger (CarbonLib 1.5 of hoger) Mac OS X of hoger Processor : PowerPC G3 of hoger (G4 1,0 GHz of hoger aanbevolen) Geheugen : minimaal 256MB (512MB of hoger aanbevolen) Monitor : ( of hogere resolutie aanbevolen) in 24-bits volledige kleuren (ca. 16,77 miljoen kleuren) Vrije schijfruimte : 250MB of meer (500MB of meer aanbevolen) Het verdient aanbeveling de (apart verkrijgbare) netvoedingsadapter te gebruiken wanneer de camera is aangesloten op de computer. Als de batterijen leegraken tijdens het overbrengen van opnamen, kunnen de opnamegegevens of de SDgeheugenkaart beschadigd raken. Onder Mac OS 8.6 kunt u geen bestanden overbrengen met de USB-kabel.

9 De software installeren 7 Hierna wordt de procedure beschreven voor het installeren van PENTAX PHOTO Browser 2.0 en PENTAX PHOTO Laboratory 2.0. PENTAX PHOTO Browser 2.0 en PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 kunnen worden geïnstalleerd over andere versies van deze software heen, die zijn geleverd bij w. Als u meerdere accounts hebt ingesteld in Windows 2000/XP of Mac OS X, moet u zich eerst aanmelden met een account met beheerdersrechten voordat u de software gaat installeren. Voor Windows 1 Zet de computer aan. Sluit alle geopende programma s af. 2 Plaats de meegeleverde cd-rom (S-SW28) in het cd-rom-station van de computer. Het scherm PENTAX Software Installer verschijnt. Als het scherm PENTAX Software Installer niet verschijnt Ga als volgt te werk om het scherm PENTAX Software Installer weer te geven. 1) Dubbelklik op [My Computer] (Deze computer) in het menu Start. 2) Dubbelklik op het pictogram van het cd-rom-station met de cd-rom (S-SW28). 3) Dubbelklik op [Setup.exe]. 3 U hebt de keus uit de talen die staan weergegeven op het scherm. Het scherm voor selectie van de software verschijnt.

10 8 4 Klik op [PENTAX Digital Camera Utility]. 5 Selecteer de gewenste taal in het venster Select Language (Taal selecteren) en klik op [OK]. Bij sommige besturingssystemen wordt de taal automatisch geselecteerd. Ga in dat geval verder met de installatie in stap 6. Het installatieprogramma wordt gestart. 6 Het installatieprogramma wordt gestart. Klik op [Next] (Volgende).

11 9 7 Bevestig bij Destination Map (Doelmap) de naam van de map waarin de programmabestanden moeten worden geïnstalleerd. Klik op [Next] als u de aangeboden map wilt accepteren. 8 Klik op [Next] om de installatie te starten. Het kopiëren van de programmabestanden begint. 9 Nadat de installatie van de software is voltooid, verschijnt er een bericht. Klik op [Finish] (Voltooien) om het installatieprogramma af te sluiten. De installatie is nu gereed.

12 10 Productregistratie op het internet Klik op het scherm voor selectie van de software op [Product Registration] bij stap 4 (blz.8). Er verschijnt een wereldkaart voor de Internet Productregistratie. Als uw computer is aangesloten op het internet, klikt u op het weergegeven land of de weergegeven regio en volgt u de aanwijzingen om uw product te registreren. Hartelijk dank voor uw medewerking. Alleen klanten in de weergegeven landen en regio s kunnen hun producten registreren via de Internet Productregistratie.

13 11 Voor de Macintosh 1 Zet de Macintosh aan. Sluit alle geopende programma s af. 2 Plaats de meegeleverde cd-rom (S-SW28) in het cd-rom-station van de Macintosh. 3 Dubbelklik op het pictogram van de cd-rom (S-SW28). De inhoud van de cd-rom verschijnt. 4 Dubbelklik op het pictogram [PENTAX Installer]. Het scherm PENTAX Software Installer verschijnt. 5 U hebt de keus uit de talen die staan weergegeven op het scherm. Het scherm voor selectie van de software verschijnt.

14 12 6 Klik op [PENTAX Digital Camera Utility]. De installatie begint. 7 Het bericht [Installation was successful...] (Software is met succes geïnstalleerd) verschijnt. Klik op [Quit] (Afsluiten). Productregistratie op het internet Klik op het scherm voor selectie van de software op [Product Registration] bij stap 6 (blz.12). Er verschijnt een wereldkaart voor de Internet Productregistratie. Als de Macintosh is aangesloten op het internet, klikt u op het weergegeven land of de weergegeven regio en volgt u de aanwijzingen om uw product te registreren. Hartelijk dank voor uw medewerking. Alleen klanten in de weergegeven landen en regio s kunnen hun producten registreren via de Internet Productregistratie.

15 Opnamen opslaan op de computer 13 Hierna wordt de procedure beschreven voor het opslaan van opnamen die met de digitale camera zijn gemaakt op de computer. In dit gedeelte wordt de methode beschreven voor het opslaan van opnamen door de camera met de USB-kabel op de computer aan te sluiten. Ook andere methoden komen aan bod. Opnamen opslaan door de camera aan te sluiten op de PC (Windows) [Transfer Mode] (Overdrachtfunctie) op de camera instellen op [PC] J wordt hier als voorbeeld genomen. Bij gebruik van w hoeft de [Transfer Mode] niet te worden ingesteld. Ga naar De camera aansluiten op de computer. 1 Druk op de knop 3 op de camera. Het menu [A Rec. Mode] of het menu [Q Playback] verschijnt. 2 Druk op de vierwegbesturing (5) om het menu [H Set-up] te openen. 3 Selecteer [Transfer Mode] met de vierwegbesturing (23). 4 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 5 Selecteer [PC] met de vierwegbesturing (23). Set-up Brightness Level Video Out Transfer Mode Auto Power Off File # Sensor Cleaning Cancel 0 NTSC PC PictBridge PC-F OK OK

16 14 6 Druk op de knop 4 op de camera. Sluit de camera niet aan op de computer terwijl [PictBridge] is geselecteerd bij [Transfer Mode]. Als de USB-transmissiesnelheid van de computer lager is dan die van de camera, kan er een fout optreden bij het overbrengen van gegevens. Als dit gebeurt, stelt u de overdrachtfunctie in op [PC-F]. De snelheid wordt dan ingesteld op de gegevenstransmissiesnelheid van USB 1.1, waardoor er minder kans op fouten is. De camera aansluiten op de computer 1 Zet de computer aan. 2 Zet de camera uit en sluit de camera met de USB-kabel aan op de PC. Controleer of er een SD-geheugenkaart in de camera is geplaatst. 3 Zet de camera aan. De camera wordt herkend als [Removable Disk] (Verwisselbare schijf) in [My Computer] (Deze computer). Als het dialoogvenster [Verwisselbare-schijfstation] in Windows XP verschijnt, selecteert u [Open folder to view files using Windows Explorer] (Map openen om bestanden weer te geven in Windows Verkenner) en klikt u op [OK]. Het venster in stap 3 op p. 15 verschijnt. Voor Windows XP: als de SD-geheugenkaart een volumelabel heeft, dan verschijnt de inhoud van de volumelabelnaam in plaats van [Removable Disk] (Verwisselbare schijf). Bij een nieuwe ongeformatteerde SD-geheugenkaart kan de naam van de fabrikant of het modelnummer verschijnen.

17 Opnamen van de camera opslaan op de PC 15 Windows XP is hier als voorbeeld genomen. 1 Klik op [My Computer] (Deze computer) in het menu Start. 2 Dubbelklik op het pictogram [Removable Disk] (Verwisselbare schijf). 3 Dubbelklik op het pictogram [DCIM]. De map [XXXPENTX] verschijnt (XXX is een driecijferig getal). De opnamen van de camera staan in deze map. 4 Verplaats de map [XXXPENTX] door middel van slepen en neerzetten naar de gewenste map, zoals het bureaublad of de map [My Documents] (Mijn documenten). De opnamen van de camera worden op de PC opgeslagen als een volledige map.

18 16 De verbinding tussen de camera en de PC verbreken Windows XP 1 Dubbelklik op het pictogram [Safely Remove Hardware] (Hardware veilig verwijderen) in de taakbalk. Het scherm [Safely Remove Hardware] (Hardware veilig verwijderen) verschijnt. 2 Controleer of [USB Mass Storage Device] (USB-apparaat voor massaopslag) is geselecteerd en klik op [Stop]. Het scherm [Stop a Hardware device] (Hardware stoppen) verschijnt. 3 Selecteer [USB Mass Storage Device] (USB-apparaat voor massaopslag) en klik op [OK]. Er verschijnt een bericht dat aangeeft dat de hardware veilig kan worden verwijderd. 4 Klik op [OK]. 5 Zet de camera uit en haal de USBkabel uit de camera en de computer.

19 Windows Me/ Dubbelklik op het pictogram [Unplug or Eject Hardware] (Hardware ontkoppelen of uitwerpen) in de taakbalk. Het scherm [Unplug or Eject Hardware] (Hardware ontkoppelen of uitwerpen) verschijnt. 2 Controleer of [USB Mass Storage Device] (USB-apparaat voor massaopslag) is geselecteerd en klik op [Stop]. Het scherm [Stop a Hardware device] (Hardware stoppen) verschijnt. 3 Selecteer [USB Mass Storage Device] (USB-apparaat voor massaopslag) en klik op [OK]. Er verschijnt een bericht dat aangeeft dat de hardware veilig kan worden verwijderd. 4 Klik op [OK]. 5 Zet de camera uit en haal de USB-kabel uit de camera en de computer. Het USB-apparaat voor massaopslag stopt niet wanneer de bestanden die zijn opgeslagen op de verwisselbare schijf, door toepassingen worden gebruikt.

20 18 Opnamen opslaan door de camera aan te sluiten op de Macintosh (voor Macintosh) De USB-aansluitfunctie instellen op [PC] J wordt hier als voorbeeld genomen. Bij gebruik van w hoeft de [Transfer Mode] niet te worden ingesteld. Ga naar De camera aansluiten op de Macintosh (blz.19). 1 Druk op de knop 3 op de camera. Het menu [A Rec. Mode] of het menu [Q Playback] verschijnt. 2 Druk op de vierwegbesturing (5) om het menu [H Set-up] te openen. 3 Selecteer [Transfer Mode] met de vierwegbesturing (23). 4 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 5 Selecteer [PC] met de vierwegbesturing (23). Set-up Brightness Level Video Out Transfer Mode Auto Power Off File # Sensor Cleaning Cancel 0 NTSC PC PictBridge PC-F OK OK 6 Druk op de knop 4 op de camera. Sluit de camera niet aan op de computer terwijl [PictBridge] is geselecteerd bij [Transfer Mode]. Als de USB-transmissiesnelheid van de computer lager is dan die van de camera, kan er een fout optreden bij het overbrengen van gegevens. Als dit gebeurt, stelt u de overdrachtfunctie in op [PC-F]. De snelheid wordt dan ingesteld op de gegevenstransmissiesnelheid van USB 1.1, waardoor er minder kans op fouten is.

21 De camera aansluiten op de Macintosh 19 1 Zet de Macintosh aan. 2 Zet de camera uit en sluit de camera met de USB-kabel aan op de Macintosh. Controleer of er een SD-geheugenkaart in de camera is geplaatst. 3 Zet de camera aan. De camera wordt op het bureaublad herkend als [NO_NAME] (of het volumelabel van de SD-geheugenkaart, als dat is ingesteld). U kunt de mapnaam wijzigen. Wanneer het scherm iphoto verschijnt, sluit u het. Mac OS 9.0: de camera wordt herkend als [Naamloos] (of het volumelabel van de SD-geheugenkaart, als dat is ingesteld).

22 20 Opnamen van de camera opslaan op de Macintosh Mac OS X (versie 10.2) is hier als voorbeeld genomen. 1 Dubbelklik op het pictogram [NO_NAME] op het bureaublad. 2 Dubbelklik op het pictogram [DCIM]. De map [XXXPENTX] verschijnt (XXX is een driecijferig getal). De opnamen van de camera staan in deze map. 3 Dubbelklik op het pictogram [Macintosh HD] op het bureaublad. De map [Macintosh HD] wordt geopend.

23 21 4 Verplaats de map [XXXPENTX] door middel van slepen en neerzetten naar de gewenste map, zoals de map [Macintosh HD]. De opnamen van de camera worden in de map [Macintosh HD] opgeslagen als een volledige map. De camera loskoppelen van de Macintosh 1 Sleep [NO_NAME] (of de volumelabelnaam op de SDgeheugenkaart) van het bureaublad naar de prullenbak. 2 Zet de camera uit en maak de USB-kabel los van de camera en de Macintosh. Andere methoden voor het opslaan van opnamen Met behulp van een kaartlezer of een kaartadapter kunt u opnamebestanden rechtstreeks naar de computer sturen vanaf een geheugenkaart waarop opnamen zijn opgeslagen. U hoeft de camera dan niet met de USB-kabel aan te sluiten op de computer. Nadere bijzonderheden zijn te vinden in de handleiding bij de computer of de kaartlezer.

24 22 PENTAX PHOTO Browser 2.0 In dit gedeelte wordt beschreven hoe u PENTAX PHOTO Browser 2.0 opent en sluit en het venster PENTAX PHOTO Browser 2.0 weergeeft. Ook worden de functies van dit venster uitgelegd. PENTAX PHOTO Browser 2.0 openen Voor Windows 1 Selecteer het menu Start op het bureaublad. 2 Selecteer [PENTAX PHOTO Browser] bij [PENTAX Digital Camera Utility] in het programmamenu. PENTAX PHOTO Browser 2.0 wordt geopend en het venster PENTAX PHOTO Browser 2.0 verschijnt. PENTAX PHOTO Browser 2.0 afsluiten Selecteer [Exit] (Afsluiten) in het menu [File] (Bestand).

25 Voor Macintosh 23 1 Dubbelklik op de map [PENTAX Digital Camera Utility] in [Programma s] op de vaste schijf. 2 Dubbelklik op het pictogram van het programma [PENTAX PHOTO Browser]. PENTAX PHOTO Browser 2.0 wordt geopend en het venster PENTAX PHOTO Browser 2.0 verschijnt. PENTAX PHOTO Browser 2.0 afsluiten Select [Quit PENTAX PHOTO Browser] (PENTAX PHOTO Browser afsluiten) in [PENTAX PHOTO Browser] op de menubalk van het bureaublad.

26 24 Het venster PENTAX PHOTO Browser 2.0 In dit gedeelte worden de indeling, namen en functies van het venster PENTAX PHOTO Browser 2.0 beschreven. Elk deelvenster kan horizontaal en verticaal worden verkleind of vergroot. Sleep of dubbelklik op de adresbalk, het mappenvenster, het opnamegegevensvenster of het voorbeeldvenster om het uit het bladervenster te verwijderen en naar een andere positie te verplaatsen. U kunt ook klikken op in de rechterbovenhoek van elk deelvenster om het te sluiten. (Bij de Macintosh klikt u op een deelvenster of sleept u de vensterrand om het deelvenster te verwijderen.) Klik op (standaardpositie) om de standaardpositie van het deelvenster te herstellen. Menubalk Tool bar (Werkbalk) Miniaturenvenster Mappenvenster Adresbalk Voorbeeldvenster Opnamegegevensvenster Statusbalk

27 Adresbalk Hier staat het adres van de weergegeven map. Dubbelklik op de adresbalk om deze uit het bladervenster te verwijderen en naar een andere positie te verplaatsen. (Macintosh: klik op de adresbalk of sleep de rand om de adresbalk te verwijderen.) Mappenvenster De interne gegevens op de computer worden hier weergegeven als mappenstructuur. Hier selecteert u de map met opgeslagen opnamebestanden. In het mappenvenster kunt u ook bewerkingen uitvoeren zoals nieuwe mappen maken, mappen verwijderen en mappen verplaatsen of kopiëren. Dubbelklik op of sleep de bovenste balk om het mappenvenster te verwijderen uit het bladervenster en het te verplaatsen naar een andere positie. (Macintosh: klik op het mappenvenster of sleep de rand om het deelvenster te verwijderen.) Miniaturenvenster Hierin verschijnen bestanden in de map die is geselecteerd in het mappenvenster. Er zijn vijf methoden voor de weergave van bestanden. Wanneer een miniatuuropname is geselecteerd in het miniaturenvenster, verschijnt de opname in het voorbeeldvenster en verschijnen de opnamegegevens in het opnamegegevensvenster. Voorbeeldvenster In dit deelvenster verschijnt een opname die is geselecteerd in het miniaturenvenster. Dubbelklik op of sleep de bovenste balk om het voorbeeldvenster te verwijderen uit het bladervenster en het te verplaatsen naar een andere positie. (Macintosh: klik op het voorbeeldvenster of sleep de rand om het deelvenster te verwijderen.) Opnamegegevensvenster In dit deelvenster verschijnen de opnamegegevens voor de opname die is geselecteerd in het miniaturenvenster. Dubbelklik op of sleep de bovenste balk om het opnamegegevensvenster te verwijderen uit het bladervenster en het te verplaatsen naar een andere positie. (Macintosh: klik op het opnamegegevensvenster of sleep de rand om het deelvenster te verwijderen.) Plaats de aanwijzer op een scheidslijn tussen cellen boven in het deelvenster en sleep om de grootte van de cel te wijzigen. (Macintosh: sleep naar de gewenste positie om de grootte van de cel te wijzigen.) De volgende items verschijnen: 25 Gegevens Inhoud Voorbeeld Lens name Geeft het type objectief aan smc PENTAX- FA 50mm F1.4 Focal length Brandpuntsafstand bij maken van opname 50mm (in mm) Shutter speed Sluitertijd bij maken van opname 1/250sec (in seconden) Aperture Diafragmawaarde bij maken van opname F8.0 Capture mode Opnamefunctie bij maken van opname Auto Picture (normaal) Metering mode Lichtmeetfunctie bij maken van opname Meervlaks lichtmeting White balance Witbalansfunctie Automatisch

28 26 Gegevens Inhoud Voorbeeld Color temperature Kleurtemperatuur (eenheid: Kelvin) * Fine tune A-B Amber - fijnafstemming van blauw * Fine tune M-G Magenta - fijnafstemming van groen * Sensitivity ISO-gevoeligheid bij maken van opname 200 Recorded pixels Aantal opnamepixels Quality Opnamekwaliteit Beter Exposure compensation Exposure compensation 0.0 Autofocus mode Autofocusfunctie bij maken van opname Eenmalige AF Autofocus area mode Autofocusveldfunctie bij maken van Automatisch opname Color space Kleurruimtefunctie srgb Photo finish Instellingen voor foto-afwerking Helder Saturation Instellingen voor verzadiging 0 Sharpness Instellingen voor scherpte 0 Contrast Instellingen voor contrast 0 Drive mode Instellingen voor Drive-functie bij maken Enkelbeeldopname van opname Flash mode Instellingen voor flitsfunctie bij maken van Flitser uit opname Bracket Instellingen voor automatisch belichtingstrapje Uit bij maken van opname Multi-exposure Instellingen voor dubbelopname bij maken van opname Uit Firmware/Software version Versie van de software toen opnamen voor het laatst werden opgeslagen *2 *ist DS ver Shooting date/time Datum en tijd van opname 2004/11/01 10:00:00 Camera model Camera model PENTAX *ist DS *1: Bij gebruik van PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 verschijnen er verwerkingsgegevens. *2: Voor gemaakte opnamen verschijnt er informatie over de firmware van de camera. Statusbalk Hier verschijnt de status van PENTAX PHOTO Browser 2.0. De volgende items verschijnen: Aantal objecten in de geselecteerde map, totale grootte van de map (exclusief submappen) of aantal geselecteerde objecten en totale grootte Beschikbare schijfruimte voor geselecteerd station Voortgangsstatus bij het laden van miniaturen Aanduiding van lokale schijf, verwisselbare schijf en netwerk

29 Menubalk 27 Hiermee kunt u functies uitvoeren of verschillende instellingen verrichten in PENTAX PHOTO Browser 2.0. Macintosh: de menubalk staat boven aan het bureaublad. Menu File (Bestand) Create New Folder Open Rename Rename All Page Setup Print Properties Exit Hiermee maakt u een nieuwe map op de locatie die is aangegeven in het mappenvenster. (blz.73) Hiermee opent u de geselecteerde map. Bij een opname die is geselecteerd in het miniaturenvenster, verschijnt de opname in nieuw opnamevenster. Hiermee wijzigt u de naam van het geselecteerde bestand of de geselecteerde map. (blz.71) Hiermee wijzigt u de namen van alle geselecteerde bestanden. (blz.72) Hiermee stelt u afdrukopties in, zoals marges, kop/voetteksten en aantal exemplaren. (blz.57) Hiermee drukt u het geselecteerde opnamebestand af. (blz.52) Hiermee geeft u de eigenschappen van het geselecteerde bestand of de geselecteerde map weer. (blz.74) Hiermee sluit u PENTAX PHOTO Browser 2.0 af. (Macintosh: selecteer [Quit PENTAX PHOTO Browser].) Menu Edit Undo Cut Copy Paste Delete Check Selected Image Uncheck Selected Image Uncheck All Select All Invert Selection Hiermee maakt u de vorige bestandsbewerking ongedaan. Hiermee verwijdert u het geselecteerde bestand of de geselecteerde map, voor verplaatsing naar een andere locatie. (blz.67) Hiermee kopieert u het geselecteerde bestand of de geselecteerde map. (blz.67) Hiermee kopieert u het bestand dat of de map die u hebt gekopieerd, naar de geselecteerde map. (blz.67) Hiermee verwijdert u de geselecteerde map of opname. Wanneer een map wordt verwijderd, worden ook alle bestanden in de map verwijderd. (blz.70) Hiermee vinkt u het geselecteerde bestand aan. Hiermee maakt u het aanvinken van het geselecteerde bestand ongedaan. Hiermee maakt u de aanvinking van alle opnamen ongedaan. Hiermee selecteert u alle bestanden in de geopende map. Hiermee heft u de selectie van alle geselecteerde bestanden op en selecteert u alle niet-geselecteerde bestanden in de geopende map.

Handleiding (Versie 3.5)

Handleiding (Versie 3.5) e_kb442_pc.book Page 1 Tuesday, February 12, 2008 2:49 PM Handleiding (Versie 3.5) e_kb442_pc.book Page 2 Tuesday, February 12, 2008 2:49 PM Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX.

Nadere informatie

Digitale spiegelreflexcamera PC Connect

Digitale spiegelreflexcamera PC Connect e001_kb474_qg_pc_7.fm Page 1 Monday, May 11, 2009 4:31 PM Digitale spiegelreflexcamera PC Connect e001_kb474_qg_pc_7.fm Page 2 Monday, May 11, 2009 4:31 PM Fijn dat u hebt gekozen voor de PENTAX Q digitale

Nadere informatie

Digitale camera Softwarehandleiding

Digitale camera Softwarehandleiding EPSON digitale camera / Digitale camera Softwarehandleiding Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden

Nadere informatie

(Handleiding computeraansluiting) Opnamen van de digitale camera weergeven op de computer

(Handleiding computeraansluiting) Opnamen van de digitale camera weergeven op de computer e_00_pc_kb350.book Page 1 Wednesday, March 5, 2003 4:02 PM (Handleiding computeraansluiting) Opnamen van de digitale camera weergeven op de computer e_00_pc_kb350.book Page 2 Wednesday, March 5, 2003 4:02

Nadere informatie

Photohands. Retouche-/Afdruksoftware voor Windows. Handleiding. Versie 1.0 K862PSM8DMX

Photohands. Retouche-/Afdruksoftware voor Windows. Handleiding. Versie 1.0 K862PSM8DMX D Photohands Versie 1.0 Retouche-/Afdruksoftware voor Windows Handleiding K862PSM8DMX Windows is een handelsmerk van Microsoft Corporation. Andere namen van bedrijven en producten zijn in voorkomende gevallen

Nadere informatie

De mogelijkheden van de Image Data Converter

De mogelijkheden van de Image Data Converter De mogelijkheden van de Image Data Converter Welkom bij de Image Data Converter Ver.1.5, de software waarmee u een fotobestand in de RAW-indeling (SRF-indeling) (in deze handleiding RAW-bestand genoemd)

Nadere informatie

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. 16 november 2015 Inhoud 3 Inhoud Fiery Driver Configurator...5 Systeemvereisten...5

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

Bedieningshandleiding

Bedieningshandleiding Bedieningshandleiding Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Dit is de handleiding voor PENTAX PHOTO Browser 3 en PENTAX PHOTO Laboratory 3, software voor uw Windows- of Macintosh-computer.

Nadere informatie

Nederlands. Multifunctionele. Digitale camera. Gebruikershandleiding

Nederlands. Multifunctionele. Digitale camera. Gebruikershandleiding Nederlands Multifunctionele Digitale camera Gebruikershandleiding ii INHOUD DE ONDERDELEN IDENTIFICEREN... 1 PICTOGRAMMEN OP HET LCD-SCHERM... 2 VOORBEREIDING... 2 Batterijen laden... 2 De SD/MMC-kaart

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

P-touch Transfer Manager gebruiken

P-touch Transfer Manager gebruiken P-touch Transfer Manager gebruiken Versie 0 DUT Inleiding Belangrijke mededeling De inhoud van dit document en de specificaties van het product kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.

Nadere informatie

MP3 Manager Software for Sony Network Walkman

MP3 Manager Software for Sony Network Walkman MP3 Manager Software for Sony Network Walkman Gebruiksaanwijzing NW- E55/75 2004 Sony Corporation "WALKMAN" is een gedeponeerd handelsmerk van Sony Corporation om producten aan te duiden waarvoor een stereohoofdtelefoon

Nadere informatie

TOUCH DISPLAY DOWNLOADER GEBRUIKSAANWIJZING

TOUCH DISPLAY DOWNLOADER GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR TOUCH DISPLAY DOWNLOADER GEBRUIKSAANWIJZING Versie 1.0 Modellen waarop dit van toepassing is (sinds januari 2016) PN-60TW3/PN-70TW3/PN-80TC3/PN-L603W/PN-L703W/PN-L803C (De verkrijgbaarheid

Nadere informatie

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY DOWNLOADER Versie 1.1 GEBRUIKSAANWIJZING Inleiding Deze software Kan controleren of er nieuwe versies zijn van de gebruikte software. Indien er een nieuwe versie is,

Nadere informatie

Handleiding voor printersoftware

Handleiding voor printersoftware Handleiding voor printersoftware (Voor Canon Compact Photo Printer Solution Disk versie 6) Windows 1 Inhoud Veiligheidsvoorzorgsmaatregelen...3 Lees dit eerst...4 Handleidingen...4 Stappen van het afdrukken...5

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows)

Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows) Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows) Inhoudsopgave Installeren van het stuurprogramma... Pagina 1 Verwijderen van het stuurprogramma... Pagina 3 Problemen

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Handleiding van de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE

HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE Ref. INOGRB01 HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE 1.INLEIDING Uw GRABBINO is een apparaat dat speciaal is ontwikkeld om uw video's te converteren naar het MPEG-formaat en daarna HDD-beelden door te sturen

Nadere informatie

Admin handleiding. Essentius Dropbox handleiding. Pagina 1

Admin handleiding. Essentius Dropbox handleiding. Pagina 1 Admin handleiding Dropbox kun je vanaf elke computer met een internetverbinding gebruiken. Met behulp van een e- mailadres maak je je eigen dropbox aan. Dropbox stelt gratis 2 gb opslagruimte ter beschikking,

Nadere informatie

Multifunctionele Digitale camera

Multifunctionele Digitale camera Nederlands Multifunctionele Digitale camera Gebruikershandleiding ii Nederlands Gebruikershandleiding voor digitale camera Inhoud DE ONDERDELEN IDENTIFICEREN... 1 PICTOGRAMMEN OP HET LCD-SCHERM... 2 VOORBEREIDING...

Nadere informatie

Nederlands Italiano Español

Nederlands Italiano Español Nederlands Italiano Español Installatie Download Manager Aansluiten op uw PC Opmerking: u moet over de rechten van systeembeheerder beschikken om het programma onder Windows 2000 en XP te installeren.

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden naar een computer kopiëren Gekopieerde beelden bewerken Overbodige gedeelten van films

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Nl_Rhomba CLE.fm Page 29 Wednesday, January 7, 2004 2:02 PM. Nederlands Overzicht (zie afbeelding op buitenblad)

Nl_Rhomba CLE.fm Page 29 Wednesday, January 7, 2004 2:02 PM. Nederlands Overzicht (zie afbeelding op buitenblad) Nl_Rhomba CLE.fm Page 29 Wednesday, January 7, 2004 2:02 PM Aan de slag Nederlands Overzicht (zie afbeelding op buitenblad) 1. Microfoon 7. Knop (R) Sectie herhalen 2. LCD-schermen 8. De knop Aan/Uit en

Nadere informatie

2 Kennismaking met het scherm

2 Kennismaking met het scherm 84 1 Inleiding Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Paint kan je openen via Starten - Alle Programma s - Microsoft

Nadere informatie

Overzicht van opties voor service en ondersteuning

Overzicht van opties voor service en ondersteuning Overzicht van opties voor service en ondersteuning QuickRestore Met Compaq QuickRestore kunt u uw systeem op elk gewenst moment terugzetten. QuickRestore biedt vijf typen opties voor terugzetten, die in

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren Hoofdstuk 2: Werken met Camera Raw

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren Hoofdstuk 2: Werken met Camera Raw INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren 2 Foto s van camera of kaartlezer importeren 3 Foto s uit bestanden en mappen ophalen 6 Werkruimten van Organizer 7 Foto s sorteren en

Nadere informatie

P-TOUCH EDITOR SOFTWAREHANDLEIDING. PJ-623/PJ-663 Mobiele printer. Versie 0 DUT

P-TOUCH EDITOR SOFTWAREHANDLEIDING. PJ-623/PJ-663 Mobiele printer. Versie 0 DUT P-TOUCH EDITOR SOFTWAREHANDLEIDING PJ-6/PJ-66 Mobiele printer Versie 0 DUT Inleiding De modellen PJ-6 en PJ-66 (met Bluetooth) zijn mobiele printers van Brother die compatibel zijn met allerlei Windows

Nadere informatie

Multifunctionele Digitale camera

Multifunctionele Digitale camera Nederlands Multifunctionele Digitale camera Gebruikershandleiding INHOUD DE ONDERDELEN IDENTIFICEREN... 1 PICTOGRAMMEN OP HET LCD-SCHERM... 2 VOORBEREIDING... 2 Batterijen laden... 2 De SD/MMC-kaart plaatsen...

Nadere informatie

Handleiding firmware-update voor Cyber-shot digitale fotocamera's van Sony- DSC-T1

Handleiding firmware-update voor Cyber-shot digitale fotocamera's van Sony- DSC-T1 Handleiding firmware-update voor Cyber-shot digitale fotocamera's van Sony- DSC-T1 De term "Firmware" verwijst naar de software in uw Cyber-shot camera. U kunt deze software bijwerken om problemen op te

Nadere informatie

Divar - Archive Player. Bedieningshandleiding

Divar - Archive Player. Bedieningshandleiding Divar - Archive Player NL Bedieningshandleiding Divar Archiefspeler Gebruiksaanwijzing NL 1 Divar Digital Versatile Recorder Divar Archiefspeler Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave Aan de slag..................................................

Nadere informatie

USB2.0 Hard Disk Case. Installatiehandleiding

USB2.0 Hard Disk Case. Installatiehandleiding USB2.0 Hard Disk Case Installatiehandleiding Inleiding Dankzij deze hard disk case, die geschikt is voor een vaste schijf van 2,5 inch met een willekeurige capaciteit, kunt u uw computer snel uitbreiden

Nadere informatie

Focus op Fotografie: Photoshop Elements voor fotografen

Focus op Fotografie: Photoshop Elements voor fotografen Inhoud 1: Fotobeheer met Organizer 1 Introductie 2 Foto s van camera of kaartlezer importeren 2 Foto s uit bestaande mappen ophalen 4 De indeling van de Organizer 5 Weergaven in de Organizer 8 Foto s sorteren

Nadere informatie

Foto s importeren in Windows 10

Foto s importeren in Windows 10 Foto s importeren in Windows 10 Verbind de camera/tablet/telefoon met de computer d.m.v. een usb kabeltje of stop de geheugenkaart in de kaartlezer. U ziet het volgende venstertje (onderin of bovenaan

Nadere informatie

Bestanden die veel geheugenruimte innemen kun je verkleinen door ze te comprimeren (zippen). Gezipte bestanden zijn een stuk kleiner.

Bestanden die veel geheugenruimte innemen kun je verkleinen door ze te comprimeren (zippen). Gezipte bestanden zijn een stuk kleiner. SAMENVATTING HOOFDSTUK 8 Zippen Bestanden die veel geheugenruimte innemen kun je verkleinen door ze te comprimeren (zippen). Gezipte bestanden zijn een stuk kleiner. Geselecteerde bestanden of mappen kun

Nadere informatie

Deze handleiding is bedoeld voor PC-gebruikers met minimaal Pentium CPU (of compatibel) of MAC-gebruikers met minimaal PowerPC.

Deze handleiding is bedoeld voor PC-gebruikers met minimaal Pentium CPU (of compatibel) of MAC-gebruikers met minimaal PowerPC. Verkorte werkwijze eerste gebruik 1. Inleiding (1) 2. Installeren en aktiveren (2) Verwijderen oude drivers (2.1) Installatie onder Windows 98 SE / 2000 (2.2) Aktiveren onder Windows (2.3) Installatie

Nadere informatie

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) 1. Windows Live Photo Gallery Om de foto s op onze computer te beheren, hebben we voor de vorming gekozen om met Windows Live Photo Gallery te werken. Photo Gallery biedt

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. SHARP AL-1633/1644 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1289396

Uw gebruiksaanwijzing. SHARP AL-1633/1644 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1289396 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de in de gebruikershandleiding (informatie, specificaties, veiligheidsaanbevelingen,

Nadere informatie

2 mei 2014. Remote Scan

2 mei 2014. Remote Scan 2 mei 2014 Remote Scan 2014 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. Inhoudsopgave 3 Inhoudsopgave...5 openen...5 Postvakken...5

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Inleiding

Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1 Inhoud van de verpakking Controleer bij ontvangst van uw TVGo A03 of de volgende items werden meegeleverd met uw USB TV Super Mini-pakket. TVGo A03 Cd met stuurprogramma Afstandsbediening

Nadere informatie

Dit kunt u vinden op internet via deze link: http://www.adobe.com/nl/products/digitaleditions/help/

Dit kunt u vinden op internet via deze link: http://www.adobe.com/nl/products/digitaleditions/help/ BELANGRIJKE NOOT OVER e-books: e-books in epub formaat, zijn beveiligd met DRM (Digital Rights Management) Om digitale E-Books te downloaden en lezen op uw ereader, epub formaat, heeft u het programma

Nadere informatie

TAB07-210 XENTA 7c TAB07-211 XENTA 7c TAB07-212 XENTA 7c FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES. Pagina 1 van 8

TAB07-210 XENTA 7c TAB07-211 XENTA 7c TAB07-212 XENTA 7c FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES. Pagina 1 van 8 TAB07-210 XENTA 7c TAB07-211 XENTA 7c TAB07-212 XENTA 7c FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Pagina 1 van 8 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Capture Pro Software. Handleiding. A-61640_nl

Capture Pro Software. Handleiding. A-61640_nl Capture Pro Software Handleiding A-61640_nl Aan de slag met Kodak Capture Pro Software Deze gids bevat simpele procedures waarmee u snel aan de slag kunt, onder meer voor het installeren en starten van

Nadere informatie

DIT PROGRAMMA EN EEN ADOBE ID DIENT TE GEBEUREN VOORDAT U BOEKEN KOOPT!

DIT PROGRAMMA EN EEN ADOBE ID DIENT TE GEBEUREN VOORDAT U BOEKEN KOOPT! BELANGRIJKE NOOT OVER e-books: e-books in epub formaat, zijn beveiligd met DRM (Digital Rights Management) Om digitale E-Books te kopen, downloaden en lezen op uw ereader, epub formaat, heeft u het programma

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

mobile PhoneTools Gebruikershandleiding

mobile PhoneTools Gebruikershandleiding mobile PhoneTools Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Vereisten...2 Voorafgaand aan de installatie...3 mobile PhoneTools installeren...4 Installatie en configuratie mobiele telefoon...5 On line registratie...7

Nadere informatie

HULPPROGRAMMA VOOR INSTELLINGEN AANRAAKSCHERM

HULPPROGRAMMA VOOR INSTELLINGEN AANRAAKSCHERM LCD MONITOR HULPPROGRAMMA VOOR INSTELLINGEN AANRAAKSCHERM Versie 2.0 GEBRUIKSAANWIJZING Modellen waarop dit van toepassing is (sinds januari 2016) PN-60TA3/PN-60TB3/PN-60TW3/PN-70TA3/PN-70TB3/PN-70TW3/PN-80TC3/

Nadere informatie

BEKNOPTE HANDLEIDING INHOUD. voor Windows Vista

BEKNOPTE HANDLEIDING INHOUD. voor Windows Vista BEKNOPTE HANDLEIDING voor Windows Vista INHOUD Hoofdstuk 1: SYSTEEMVEREISTEN...1 Hoofdstuk 2: PRINTERSOFTWARE INSTALLEREN ONDER WINDOWS...2 Software installeren om af te drukken op een lokale printer...

Nadere informatie

Fiery Command WorkStation 5.8 met Fiery Extended Applications 4.4

Fiery Command WorkStation 5.8 met Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Command WorkStation 5.8 met Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Extended Applications (FEA) v4.4 bevat Fiery software voor het uitvoeren van taken met een Fiery Server. In dit document wordt beschreven

Nadere informatie

Ondersteuning en garantie www.tts-group.co.uk feedback@tts-group.co.uk

Ondersteuning en garantie www.tts-group.co.uk feedback@tts-group.co.uk Bewaar deze gebruiksaanwijzing voor toekomstig gebruik. Vermijd dat de Easi-View in contact komt met water of andere vloeistoffen. Elektrostatische ontlading kan de werking van de Easi-View nadelig beïnvloeden.

Nadere informatie

WAARSCHUWING: STIKGEVAAR: kleine onderdelen. Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar. Waarschuwingen

WAARSCHUWING: STIKGEVAAR: kleine onderdelen. Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar. Waarschuwingen WAARSCHUWING: STIKGEVAAR: kleine onderdelen. Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar. Waarschuwingen Bewaar deze gebruiksaanwijzing voor toekomstig gebruik. Easi-Scope 2 bevat een ingebouwde oplaadbare

Nadere informatie

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan.

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Handleiding IrfanView IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Start IrfanView door te klikken op Start -> Programs -> IrfanView Met IrfanView

Nadere informatie

ACDSee Foto s bekijken, beheren en bewerken

ACDSee Foto s bekijken, beheren en bewerken ACDSee 1 Computerclub Volwassenen, Jeugd en Informatica vzw www.vji.be Fotogroep VJI - Digitale fotografie ACDSee Foto s bekijken, beheren en bewerken Stefan Cruysberghs www.scip.be Augustus 2003 ACDSee

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Installatiehandleiding HDN Certificaat

Installatiehandleiding HDN Certificaat Installatiehandleiding HDN Certificaat HDN Helpdesk T: 0182 750 585 F: 0182 750 599 M: helpdesk@hdn.nl 1 Inhoudsopgave Installatiehandleiding Inleiding - Het HDN certificaat, uw digitale paspoort...3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Handleiding

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Handleiding WBelectronics Infinity USB Phoenix - Handleiding Introductie Dank u voor de aanschaf van de Infinity USB Phoenix van WB Electronics! Het installeren van de Infinity USB Phoenix geschiedt in 3 eenvoudige

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse 2.

Inhoudsopgave. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse 2. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse 2. De procedures in deze handleiding zijn gebaseerd op de besturingssystemen Windows 7 en Mac OS X Mountain Lion. Lees deze

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen? Appendix B. Beeldmateriaal en Blackboard 1. Inleiding...1 2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?...1 3. Het formaat van een afbeelding wijzigen...2 4. Een afbeelding comprimeren...4 5. Een uitsnede

Nadere informatie

Fiery Remote Scan. Fiery Remote Scan openen. Postvakken

Fiery Remote Scan. Fiery Remote Scan openen. Postvakken Fiery Remote Scan Met Fiery Remote Scan kunt u scantaken op de Fiery-server en de printer beheren vanaf een externe computer. Met Fiery Remote Scan kunt u het volgende doen: Scans starten vanaf de glasplaat

Nadere informatie

Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa.

Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa. 1 Picasa op de Mac Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa. In het boek Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren wordt het programma Picasa voor

Nadere informatie

Scannen. WorkCentre C2424-kopieerapparaat-printer

Scannen. WorkCentre C2424-kopieerapparaat-printer Scannen Dit hoofdstuk omvat: Eenvoudige scantaken op pagina 4-2 Het scannerstuurprogramma installeren op pagina 4-4 Scanopties aanpassen op pagina 4-5 Afbeeldingen ophalen op pagina 4-11 Bestanden en scanopties

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING NINTENDO DS XPLODER GAMESAVES

GEBRUIKSAANWIJZING NINTENDO DS XPLODER GAMESAVES GEBRUIKSAANWIJZING NINTENDO DS XPLODER GAMESAVES 1) INLEIDING a) Vereisten Om Nintendo DS Xploder Gamesaves te gebruiken, moet je een pc met Windows 2000 of Windows XP hebben. Wij raden je aan om meer

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor Mac

Gebruikershandleiding voor Mac Gebruikershandleiding voor Mac Inhoud Aan de slag... 1 Het formatteerhulpprogramma voor de Mac gebruiken... 1 De FreeAgent-software installeren... 4 Stations veilig uitwerpen... 9 Uw stations beheren...

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3 HANDLEIDING Digitale Harddisk Recorder DVR DigitAll CCTV Doornseweg 2a Tel.: 0183-4016346 1. Introductie 2 Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2 2. Algemeen 3 Opstarten systeem 3

Nadere informatie

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG Startersgids Nero BackItUp Ahead Software AG Informatie over copyright en handelsmerken De gebruikershandleiding bij Nero BackItUp en de inhoud hiervan zijn beschermd door midddel van copyright en zijn

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 4 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 4 Stap 3: Windows

Nadere informatie

Gids Instelling Verzenden

Gids Instelling Verzenden Gids Instelling Verzenden In deze gids wordt uitgelegd hoe u de functies Verzenden naar e-mail en Opslaan in gedeelde map kunt instellen met behulp van de Instel-tool Zendfunctie en hoe u kunt controleren

Nadere informatie

Inwerkboek Fa MOS. Gilde Kleur. Versie voorjaar 2011

Inwerkboek Fa MOS. Gilde Kleur. Versie voorjaar 2011 Versie voorjaar 2011 INHOUDSOPGAVE 1. VEREISTE HARDWARE SPECIFICATIES... 2 2. INSTALLATIE FA MOS... 2 3. BEELDSCHERM INSTELLEN... 3 4. DE KLEURENWAAIERS... 4 5. HET MARKEREN VAN FOTO S... 6 6. EEN FOTO

Nadere informatie

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 Handleiding voor de installatie van de software Nederlands LB9153001A Inleiding Opties P-touch Editor Printerstuurprogramma P-touch Address Book (uitsluitend Windows

Nadere informatie

Handleiding voor het downloaden en installeren van

Handleiding voor het downloaden en installeren van Handleiding voor het downloaden en installeren van i-link Software Handleiding software i-link ver-1.0 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Downloaden van i-link Software met Windows XP of Windows Vista pagina 3

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Systeemeisen... 3 2 Installatie... 4 3 Back-up Online configureren...

Nadere informatie

Handleiding Reborn Laptop -1-

Handleiding Reborn Laptop -1- 1. Wat u moet doen voor u Reborn Laptop installeert 2 2. Systeemvereisten 2 3. Installeren 3 4. Menu opties 4 4.1 Instellingen 4 4.2 Recovery mode 5 4.3 Wachtwoord 6 4.4 CMOS instellingen 6 4.5 Uitgebreide

Nadere informatie

MEDIA NAV. Handleiding voor het online downloaden van content

MEDIA NAV. Handleiding voor het online downloaden van content MEDIA NAV Handleiding voor het online downloaden van content In deze handleiding leest u hoe u software- en contentupdates voor het navigatiesysteem kunt uitvoeren. Hoewel de schermafbeeldingen nog niet

Nadere informatie

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse Executive 2.

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse Executive 2. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse Executive 2. De procedures in deze handleiding zijn gebaseerd op de besturingssystemen Windows 7 en Mac OS X Mountain Lion.

Nadere informatie

Printer Driver UP-D55. Instelgids. Deze gids beschrijft de configuratie van de printerstuurprogramma's voor Windows Vista.

Printer Driver UP-D55. Instelgids. Deze gids beschrijft de configuratie van de printerstuurprogramma's voor Windows Vista. 3-876-172-61 (1) Printer Driver Instelgids Deze gids beschrijft de configuratie van de printerstuurprogramma's voor Windows Vista. Voor gebruik van deze software Voordat u het printerstuurprogramma gebruikt,

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

HANDLEIDING VAN DATARECORDER SOFTWARE (FOR WS-9010)

HANDLEIDING VAN DATARECORDER SOFTWARE (FOR WS-9010) HANDLEIDING VAN DATARECORDER SOFTWARE (FOR WS-9010) Inleiding Dit Temperatuurstation en de bijbehorende software van de datarecorder vormen een kwalitatief hoogstaand dataverwerkingsysteem. Nadat u de

Nadere informatie

Macrium Reflect Free. Mirror Back-up:

Macrium Reflect Free. Mirror Back-up: Macrium Reflect Free. Mirror Back-up: Een ideaal programma voor een reserve kopie van uw werkende computer is Macrium Reflect Free. Op dit moment nog versie 6 maar op korte termijn verschijnt hiervan de

Nadere informatie

Media Settings (Media-instellingen)

Media Settings (Media-instellingen) pagina 1 van 11 Media Settings (Media-instellingen) Selecteer Media Settings (Media-instellingen) in het menu, of klik op Media Settings (Media-instellingen) op het scherm Printerstatus. Voer normaal gesproken

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start 1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start Als u een eerder opgeslagen bestand wilt openen, kunt u dat ook direct vanuit het menu Start openen met de Jump Lists. Dit werkt

Nadere informatie

Gids Instelling Verzenden

Gids Instelling Verzenden Gids Instelling Verzenden In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u de Instel-tool Zendfunctie kunt gebruiken om de machine in te stellen voor het scannen van documenten als e-mails (Verzenden naar e-mail)

Nadere informatie

Van start gaan. Inhoudsopgave. Quick User Guide - Nederlands

Van start gaan. Inhoudsopgave. Quick User Guide - Nederlands Van start gaan Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Anywhere Wifi. Lees deze handleiding aandachtig door voor u deze scanner en de bijbehorende software in gebruik

Nadere informatie

Handleiding Icespy MR software

Handleiding Icespy MR software Handleiding Icespy MR software Versie 4.40.04 Wij danken u voor de aanschaf van deze IceSpy producten en adviseren u om deze handleiding goed door te nemen. 2 INHOUDSOPGAVE: 1. Installeren van de software...

Nadere informatie

Via de Startknop, Computer open je het venster Computer. Je ziet een overzicht van de schijven die op de computer aanwezig zijn:

Via de Startknop, Computer open je het venster Computer. Je ziet een overzicht van de schijven die op de computer aanwezig zijn: SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 Overzicht van schijven Via de Startknop, Computer open je het venster Computer. Je ziet een overzicht van de schijven die op de computer aanwezig zijn: Weergave wijzigen Elke schijf

Nadere informatie

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands.

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands. 1 Picasa 2 Picasa 2 is een foto-organizer van zoekmachinefabrikant Google. Het gratis programma bevat handige functies om uw foto's te beheren, te bewerken en te delen. Het gebruik van Picasa 2 is gratis.

Nadere informatie

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Voor Windows XP 1 Voordat u begint met de installatie: 1 Controleer eerst welk type bonprinter u heeft. Het type bonprinter vindt u achter op

Nadere informatie

VERTROUWD RAKEN MET DE CAMERA. Vooraanzicht. Vooraanzicht. Optio50Multi.book Page 1 Wednesday, March 2, :42 PM

VERTROUWD RAKEN MET DE CAMERA. Vooraanzicht. Vooraanzicht. Optio50Multi.book Page 1 Wednesday, March 2, :42 PM Optio50Multi.book Page 1 Wednesday, March 2, 2005 1:42 PM VERTROUWD RAKEN MET DE CAMERA Vooraanzicht Shutter Ontspanknop release button Flitser Aan/uit-knop Functiekiezer Zelfontspanner-LED Zoeker Microfoon

Nadere informatie

Kopiëren via de glasplaat. 1 Plaats het originele document met de bedrukte zijde naar beneden in de linkerbovenhoek van de glasplaat.

Kopiëren via de glasplaat. 1 Plaats het originele document met de bedrukte zijde naar beneden in de linkerbovenhoek van de glasplaat. Naslagkaart Wordt gekopieerd Kopieën maken Snel kopiëren 3 Druk op het bedieningspaneel van de printer op. 4 Als u het document op de glasplaat hebt gelegd, raakt u Finish the Job (Taak voltooien) aan

Nadere informatie

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Printen en Scannen Als een nieuwe printer wordt gekocht en onder Windows XP aangesloten zal Windows deze nieuwe

Nadere informatie

Installatie van de software voor de Spyder 3 Elite 3.0

Installatie van de software voor de Spyder 3 Elite 3.0 Installatie van de software voor de Spyder 3 Elite 3.0 Om de software van de Spyder te kunnen installeren zijn er onderstaande minimum systeemvereisten van uw hardware vereist: ) Windows 2000, XP 32/64,

Nadere informatie