Bedieningshandleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bedieningshandleiding"

Transcriptie

1 Bedieningshandleiding

2 Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Dit is de handleiding voor PENTAX PHOTO Browser 2.0 en PENTAX PHOTO Laboratory 2.0, software voor uw Windows- of Macintosh-computer waarmee u met de camera gemaakte opnamen kunt weergeven en bewerken. Lees de afzonderlijke handleiding bij de camera en deze handleiding aandachtig door alvorens met de camera, PENTAX PHOTO Browser 2.0 of PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 te gaan werken. U weet dan zeker dat u alle voorzieningen en functies optimaal kunt benutten. Bewaar de bedieningshandleiding van de camera en deze handleiding op een veilige plek. Het kunnen waardevolle hulpmiddelen zijn om inzicht te krijgen in alle mogelijkheden van de camera. Auteursrechten Met deze camera gemaakte opnamen die voor elk ander doel dan strikt persoonlijk gebruik zijn bestemd, mogen niet worden gebruikt zonder toestemming volgens de rechten zoals neergelegd in de auteursrechtwetgeving. Houd altijd rekening met het volgende: in sommige gevallen is zelfs het fotograferen voor persoonlijk gebruik aan beperkingen gebonden, zoals bij demonstraties, industriële bedrijvigheid of als publicatie-elementen. Opnamen die zijn gemaakt met het doel om auteursrechten te verkrijgen, kunnen ook niet worden gebruikt buiten het gebruiksbereik van het auteursrecht zoals beschreven in de auteursrechtwetgeving. Ook hiermee dient men rekening te houden. Handelsmerken PENTAX en smc PENTAX zijn handelsmerken van PENTAX Corporation. PENTAX PHOTO Browser, PENTAX PHOTO Laboratory en PENTAX REMOTE Assistant zijn handelsmerken van Pentax Corporation. Het SD-logo is een handelsmerk. Alle overige merk- of productnamen zijn handelsmerken of wettig gedeponeerde handelsmerken van de betreffende bedrijven. Meer over PictBridge Met PictBridge kan de gebruiker de digitale camera rechtstreeks aansluiten op een printer, waarbij gebruik wordt gemaakt van de universele standaard voor de rechtstreekse uitvoer van opnamen. Met een paar eenvoudige handelingen kunt opnamen rechtstreeks vanuit de camera afdrukken. Disclaimer PENTAX aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor enige schade voortvloeiend uit het directe of indirecte gebruik van deze software of gevolgschade, schade aan gegevens, programma s of ander niet-tastbaar eigendom, derving van winst of verwachte winst, of geschil met een derde partij voortvloeiend uit het gebruik van deze software. De specificaties van deze software kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. De symbolen die in deze handleiding worden gebruikt hebben de volgende betekenissen: Verwijst naar informatie die handig is om te weten. Verwijst naar waarschuwingen en opmerkingen over de werking. De schermafbeeldingen in deze handleidingen kunnen afwijken van wat u op uw eigen beeldscherm ziet, afhankelijk van het type computer dat u gebruikt.

3 INHOUDSTAFEL 1 Werken met opnamen van uw digitale camera...2 Wat kunt u doen met PENTAX PHOTO Browser 2.0?...4 Meegeleverde software... 4 Systeemvereisten... 5 De software installeren...7 Voor Windows... 7 Voor de Macintosh Opnamen opslaan op de computer...13 Opnamen opslaan door de camera aan te sluiten op de PC (Windows) Opnamen opslaan door de camera aan te sluiten op de Macintosh (voor Macintosh) Andere methoden voor het opslaan van opnamen PENTAX PHOTO Browser PENTAX PHOTO Browser 2.0 openen Het venster PENTAX PHOTO Browser Hoofdopnamevenster Opnamen weergeven Een lijst met opnamegegevens opslaan Doorlopende weergave van opnamen in een diavoorstelling Een opname afdrukken De instellingen van PENTAX PHOTO Browser 2.0 wijzigen Opnamebestanden en mappen beheren PENTAX PHOTO Laboratory PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 openen Het venster PENTAX PHOTO Laboratory Opnamen weergeven RAW-opnamen eenvoudig wijzigen Verwerkingsinstellingen voor RAW-opnamegegevens instellen Opnamebestanden opslaan Aanpassingen in opnamebestanden opslaan Aanpassingen in opnamebestanden laden Instellingen van PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 wijzigen Verklarende woordenlijst...98

4 2 Werken met opnamen van uw digitale camera Op de computer kunt u de opnamen die u met de digitale camera hebt gemaakt, organiseren en bewerken. Rechtstreeks De camera rechtstreeks aansluiten op een PictBridge-compatibele printer met de USBkabel. (Niet beschikbaar op w.) Opnamen weergeven en maken op AV-apparatuur De camera met een AV-kabel aansluiten op een TV, DVD-recorder of andere audiovisuele apparatuur om opnamen weer te geven en/of opnamen te maken. Uw computer heeft... een standaard USB-aansluiting. Windows Me/2000/XP of Mac OS 9.01/ 9.2/X (versie 10.1, 10.2 of 10.3) als besturingssysteem. De camera met de USBkabel aansluiten op een computer om de opnamen van de camera naar de computer te kopiëren. Uw computer heeft... Windows 95/98/98 SE/NT of Mac OS 8.6 als besturingssysteem. Uw fotozaak gebruiken U kunt opnamen die op de kaart zijn opgeslagen, laten afdrukken bij een fotozaak. DPOF-instellingen op de camera instellen en afdrukken bestellen bij een fotozaak. De opnamen selecteren die moeten worden afgedrukt. U kunt opnamen overbrengen met behulp van een ingebouwde kaarthouder + een PCkaartadapter of een kaartlezer. Haal de kaart uit de camera. Als u opnamen op de kaart met een ander apparaat overbrengt naar een computer, lees dan de gebruikershandleiding bij dat apparaat.

5 3 De opnamegegevens gebruiken Met uw programma kunt u opnamen als bijlagen bij berichten verzenden. U kunt de opnamen ook op uw website plaatsen. Zie de handleiding van uw programma voor aanwijzingen aangaande het toevoegen van bijlagen aan berichten. Zie de handleiding bij het programma dat u gebruikt voor aanwijzingen aangaande het plaatsen van foto s en films op uw website. Uw printer gebruiken PENTAX PHOTO Browser 2.0 (blz.22 - blz.74) PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 (blz.76 - blz.97) Opnamen Opnamen organiseren en opslaan weergeven Opnamen Alle opnamen hernoemen afdrukken Alle opnamegegevens opslaan PENTAX-specificatie verwerking van RAW-gegevens Maak gebruik van in de handel verkrijgbare beeldbewerkingssoftware voor formaatwijziging, bijsnijden en andere beeldbewerkingstaken. Op de printer kunnen opnamen worden afgedrukt die zijn overgebracht naar de computer. Sommige printers kunnen rechtstreeks vanaf een geheugenkaart afdrukken. Zie voor nadere bijzonderheden de handleiding bij de printer die u gebruikt. De opnamegegevens opslaan Opnamen die zijn overgebracht naar de computer, kunnen op een cd-r of op andere opslagmedia worden opgeslagen.

6 4 Wat kunt u doen met PENTAX PHOTO Browser 2.0? PENTAX PHOTO Browser 2.0 is software waarmee u opnamen die zijn gemaakt met de digitale camera en die zijn opgeslagen op de computer, kunt weergeven, afdrukken en beheren. Wanneer u een map met opgeslagen opnamen selecteert, worden opnamen die compatibel zijn met PENTAX PHOTO Browser 2.0, automatisch weergegeven als miniaturen. U kunt een miniatuuropname selecteren om de opname op een groter formaat weer te geven. Bestanden met de extensies.bmp (BMP),.jpg (JPEG),.pef (RAW),.pct (PICT),.png (PNG) en.tif (TIFF) worden ondersteund. Deze handleiding gaat over PENTAX PHOTO Browser 2.0 en PENTAX PHOTO Laboratory 2.0. De schermafbeeldingen zijn gemaakt in Windows XP. Deze toepassingen werken op de Macintosh vrijwel hetzelfde als onder Windows. Alleen enkele toetsen zijn anders. Informatie over Macintosh-specifieke instructies is te vinden in de gedeelten met de titel Voor Macintosh of in de on line Help. Meegeleverde software De meegeleverde cd-rom (S-SW28) bevat de volgende software: PENTAX PHOTO Browser 2.0 PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 PENTAX PHOTO Browser 2.0 Met PENTAX PHOTO Browser 2.0 kunt u de volgende taken uitvoeren: Opnamebestanden opslaan onder dezelfde of een andere naam, bestandsnamen en bestandstypen wijzigen en bestanden kopiëren, knippen, plakken, roteren en verwijderen. Nieuwe mappen maken, mapnamen wijzigen en mappen kopiëren, knippen, plakken en verwijderen. Een lijst met opnamegegevens opslaan. Opnamegegevens controleren. RAW-opnamegegevens weergeven. Opnamen afdrukken. U kunt ook software voor bewerking van RAW-opnamegegevens (PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 of PENTAX REMOTE Assistant *1 ), starten vanuit PENTAX PHOTO Browser 2.0. *1: PENTAX REMOTE Assistant kan alleen worden gebruikt in combinatie met w.

7 PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 Hiermee kunt u kleurscheidingen instellen en andere verwerkingstaken uitvoeren voor CCD RAW-opnamegegevens die zijn opgeslagen in de eigen indeling van de PENTAX digitale camera. Daardoor kunnen opnamen worden opgeslagen voor weergave en bewerking in commerciële software voor weergave en bewerking van beelden. PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 kan ook worden gebruikt als afzonderlijke toepassing. 5 Systeemvereisten De volgende systeemeisen worden aanbevolen als u opnamen van de camera naar een computer wilt overbrengen en PENTAX PHOTO Browser 2.0 en PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 wilt installeren en gebruiken. Systeemvereisten voor Windows USB-aansluiting Computer waarop Windows Me/2000/XP (Home Edition/Professional) is geïnstalleerd. USB-poort moet tot standaarduitrusting behoren. Toepassingssoftware <PENTAX PHOTO Browser 2.0 en PENTAX PHOTO Laboratory 2.0> (9 talen: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Russisch, Chinees [traditioneel en vereenvoudigd], Koreaans, Japans) Besturingssysteem: Windows Me/2000 Windows XP (Home Edition/Professional) Processor : Pentium III of hoger (Pentium 4 of hoger aanbevolen) Geheugen : minimaal 256MB (512MB of hoger aanbevolen) Monitor : ( of hogere resolutie aanbevolen) in 24-bits volledige kleuren (ca. 16,77 miljoen kleuren) Vrije schijfruimte : 250MB of meer (500MB of meer aanbevolen) In Windows 95/98/NT kunt u geen bestanden overbrengen met de USB-kabel. Het verdient aanbeveling een netvoedingsadapter te gebruiken wanneer de camera is aangesloten op de computer. Als de batterijen leegraken tijdens het overbrengen van opnamen, kunnen de opnamegegevens of de SD-geheugenkaart beschadigd raken.

8 6 Systeemvereisten voor Macintosh USB-aansluiting Macintosh waarop Mac OS 9.01/9.2/X (versie 10.1, 10.2 of 10.3) is geïnstalleerd. USB-poort moet tot standaarduitrusting behoren. * Installatie van het USB-stuurprogramma is niet nodig. Toepassingssoftware <PENTAX PHOTO Browser 2.0 en PENTAX PHOTO Laboratory 2.0> (9 talen: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Russisch, Chinees [traditioneel en vereenvoudigd], Koreaans, Japans) Besturingssysteem: Mac OS 9.0 of hoger (CarbonLib 1.5 of hoger) Mac OS X of hoger Processor : PowerPC G3 of hoger (G4 1,0 GHz of hoger aanbevolen) Geheugen : minimaal 256MB (512MB of hoger aanbevolen) Monitor : ( of hogere resolutie aanbevolen) in 24-bits volledige kleuren (ca. 16,77 miljoen kleuren) Vrije schijfruimte : 250MB of meer (500MB of meer aanbevolen) Het verdient aanbeveling de (apart verkrijgbare) netvoedingsadapter te gebruiken wanneer de camera is aangesloten op de computer. Als de batterijen leegraken tijdens het overbrengen van opnamen, kunnen de opnamegegevens of de SDgeheugenkaart beschadigd raken. Onder Mac OS 8.6 kunt u geen bestanden overbrengen met de USB-kabel.

9 De software installeren 7 Hierna wordt de procedure beschreven voor het installeren van PENTAX PHOTO Browser 2.0 en PENTAX PHOTO Laboratory 2.0. PENTAX PHOTO Browser 2.0 en PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 kunnen worden geïnstalleerd over andere versies van deze software heen, die zijn geleverd bij w. Als u meerdere accounts hebt ingesteld in Windows 2000/XP of Mac OS X, moet u zich eerst aanmelden met een account met beheerdersrechten voordat u de software gaat installeren. Voor Windows 1 Zet de computer aan. Sluit alle geopende programma s af. 2 Plaats de meegeleverde cd-rom (S-SW28) in het cd-rom-station van de computer. Het scherm PENTAX Software Installer verschijnt. Als het scherm PENTAX Software Installer niet verschijnt Ga als volgt te werk om het scherm PENTAX Software Installer weer te geven. 1) Dubbelklik op [My Computer] (Deze computer) in het menu Start. 2) Dubbelklik op het pictogram van het cd-rom-station met de cd-rom (S-SW28). 3) Dubbelklik op [Setup.exe]. 3 U hebt de keus uit de talen die staan weergegeven op het scherm. Het scherm voor selectie van de software verschijnt.

10 8 4 Klik op [PENTAX Digital Camera Utility]. 5 Selecteer de gewenste taal in het venster Select Language (Taal selecteren) en klik op [OK]. Bij sommige besturingssystemen wordt de taal automatisch geselecteerd. Ga in dat geval verder met de installatie in stap 6. Het installatieprogramma wordt gestart. 6 Het installatieprogramma wordt gestart. Klik op [Next] (Volgende).

11 9 7 Bevestig bij Destination Map (Doelmap) de naam van de map waarin de programmabestanden moeten worden geïnstalleerd. Klik op [Next] als u de aangeboden map wilt accepteren. 8 Klik op [Next] om de installatie te starten. Het kopiëren van de programmabestanden begint. 9 Nadat de installatie van de software is voltooid, verschijnt er een bericht. Klik op [Finish] (Voltooien) om het installatieprogramma af te sluiten. De installatie is nu gereed.

12 10 Productregistratie op het internet Klik op het scherm voor selectie van de software op [Product Registration] bij stap 4 (blz.8). Er verschijnt een wereldkaart voor de Internet Productregistratie. Als uw computer is aangesloten op het internet, klikt u op het weergegeven land of de weergegeven regio en volgt u de aanwijzingen om uw product te registreren. Hartelijk dank voor uw medewerking. Alleen klanten in de weergegeven landen en regio s kunnen hun producten registreren via de Internet Productregistratie.

13 11 Voor de Macintosh 1 Zet de Macintosh aan. Sluit alle geopende programma s af. 2 Plaats de meegeleverde cd-rom (S-SW28) in het cd-rom-station van de Macintosh. 3 Dubbelklik op het pictogram van de cd-rom (S-SW28). De inhoud van de cd-rom verschijnt. 4 Dubbelklik op het pictogram [PENTAX Installer]. Het scherm PENTAX Software Installer verschijnt. 5 U hebt de keus uit de talen die staan weergegeven op het scherm. Het scherm voor selectie van de software verschijnt.

14 12 6 Klik op [PENTAX Digital Camera Utility]. De installatie begint. 7 Het bericht [Installation was successful...] (Software is met succes geïnstalleerd) verschijnt. Klik op [Quit] (Afsluiten). Productregistratie op het internet Klik op het scherm voor selectie van de software op [Product Registration] bij stap 6 (blz.12). Er verschijnt een wereldkaart voor de Internet Productregistratie. Als de Macintosh is aangesloten op het internet, klikt u op het weergegeven land of de weergegeven regio en volgt u de aanwijzingen om uw product te registreren. Hartelijk dank voor uw medewerking. Alleen klanten in de weergegeven landen en regio s kunnen hun producten registreren via de Internet Productregistratie.

15 Opnamen opslaan op de computer 13 Hierna wordt de procedure beschreven voor het opslaan van opnamen die met de digitale camera zijn gemaakt op de computer. In dit gedeelte wordt de methode beschreven voor het opslaan van opnamen door de camera met de USB-kabel op de computer aan te sluiten. Ook andere methoden komen aan bod. Opnamen opslaan door de camera aan te sluiten op de PC (Windows) [Transfer Mode] (Overdrachtfunctie) op de camera instellen op [PC] J wordt hier als voorbeeld genomen. Bij gebruik van w hoeft de [Transfer Mode] niet te worden ingesteld. Ga naar De camera aansluiten op de computer. 1 Druk op de knop 3 op de camera. Het menu [A Rec. Mode] of het menu [Q Playback] verschijnt. 2 Druk op de vierwegbesturing (5) om het menu [H Set-up] te openen. 3 Selecteer [Transfer Mode] met de vierwegbesturing (23). 4 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 5 Selecteer [PC] met de vierwegbesturing (23). Set-up Brightness Level Video Out Transfer Mode Auto Power Off File # Sensor Cleaning Cancel 0 NTSC PC PictBridge PC-F OK OK

16 14 6 Druk op de knop 4 op de camera. Sluit de camera niet aan op de computer terwijl [PictBridge] is geselecteerd bij [Transfer Mode]. Als de USB-transmissiesnelheid van de computer lager is dan die van de camera, kan er een fout optreden bij het overbrengen van gegevens. Als dit gebeurt, stelt u de overdrachtfunctie in op [PC-F]. De snelheid wordt dan ingesteld op de gegevenstransmissiesnelheid van USB 1.1, waardoor er minder kans op fouten is. De camera aansluiten op de computer 1 Zet de computer aan. 2 Zet de camera uit en sluit de camera met de USB-kabel aan op de PC. Controleer of er een SD-geheugenkaart in de camera is geplaatst. 3 Zet de camera aan. De camera wordt herkend als [Removable Disk] (Verwisselbare schijf) in [My Computer] (Deze computer). Als het dialoogvenster [Verwisselbare-schijfstation] in Windows XP verschijnt, selecteert u [Open folder to view files using Windows Explorer] (Map openen om bestanden weer te geven in Windows Verkenner) en klikt u op [OK]. Het venster in stap 3 op p. 15 verschijnt. Voor Windows XP: als de SD-geheugenkaart een volumelabel heeft, dan verschijnt de inhoud van de volumelabelnaam in plaats van [Removable Disk] (Verwisselbare schijf). Bij een nieuwe ongeformatteerde SD-geheugenkaart kan de naam van de fabrikant of het modelnummer verschijnen.

17 Opnamen van de camera opslaan op de PC 15 Windows XP is hier als voorbeeld genomen. 1 Klik op [My Computer] (Deze computer) in het menu Start. 2 Dubbelklik op het pictogram [Removable Disk] (Verwisselbare schijf). 3 Dubbelklik op het pictogram [DCIM]. De map [XXXPENTX] verschijnt (XXX is een driecijferig getal). De opnamen van de camera staan in deze map. 4 Verplaats de map [XXXPENTX] door middel van slepen en neerzetten naar de gewenste map, zoals het bureaublad of de map [My Documents] (Mijn documenten). De opnamen van de camera worden op de PC opgeslagen als een volledige map.

18 16 De verbinding tussen de camera en de PC verbreken Windows XP 1 Dubbelklik op het pictogram [Safely Remove Hardware] (Hardware veilig verwijderen) in de taakbalk. Het scherm [Safely Remove Hardware] (Hardware veilig verwijderen) verschijnt. 2 Controleer of [USB Mass Storage Device] (USB-apparaat voor massaopslag) is geselecteerd en klik op [Stop]. Het scherm [Stop a Hardware device] (Hardware stoppen) verschijnt. 3 Selecteer [USB Mass Storage Device] (USB-apparaat voor massaopslag) en klik op [OK]. Er verschijnt een bericht dat aangeeft dat de hardware veilig kan worden verwijderd. 4 Klik op [OK]. 5 Zet de camera uit en haal de USBkabel uit de camera en de computer.

19 Windows Me/ Dubbelklik op het pictogram [Unplug or Eject Hardware] (Hardware ontkoppelen of uitwerpen) in de taakbalk. Het scherm [Unplug or Eject Hardware] (Hardware ontkoppelen of uitwerpen) verschijnt. 2 Controleer of [USB Mass Storage Device] (USB-apparaat voor massaopslag) is geselecteerd en klik op [Stop]. Het scherm [Stop a Hardware device] (Hardware stoppen) verschijnt. 3 Selecteer [USB Mass Storage Device] (USB-apparaat voor massaopslag) en klik op [OK]. Er verschijnt een bericht dat aangeeft dat de hardware veilig kan worden verwijderd. 4 Klik op [OK]. 5 Zet de camera uit en haal de USB-kabel uit de camera en de computer. Het USB-apparaat voor massaopslag stopt niet wanneer de bestanden die zijn opgeslagen op de verwisselbare schijf, door toepassingen worden gebruikt.

20 18 Opnamen opslaan door de camera aan te sluiten op de Macintosh (voor Macintosh) De USB-aansluitfunctie instellen op [PC] J wordt hier als voorbeeld genomen. Bij gebruik van w hoeft de [Transfer Mode] niet te worden ingesteld. Ga naar De camera aansluiten op de Macintosh (blz.19). 1 Druk op de knop 3 op de camera. Het menu [A Rec. Mode] of het menu [Q Playback] verschijnt. 2 Druk op de vierwegbesturing (5) om het menu [H Set-up] te openen. 3 Selecteer [Transfer Mode] met de vierwegbesturing (23). 4 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 5 Selecteer [PC] met de vierwegbesturing (23). Set-up Brightness Level Video Out Transfer Mode Auto Power Off File # Sensor Cleaning Cancel 0 NTSC PC PictBridge PC-F OK OK 6 Druk op de knop 4 op de camera. Sluit de camera niet aan op de computer terwijl [PictBridge] is geselecteerd bij [Transfer Mode]. Als de USB-transmissiesnelheid van de computer lager is dan die van de camera, kan er een fout optreden bij het overbrengen van gegevens. Als dit gebeurt, stelt u de overdrachtfunctie in op [PC-F]. De snelheid wordt dan ingesteld op de gegevenstransmissiesnelheid van USB 1.1, waardoor er minder kans op fouten is.

21 De camera aansluiten op de Macintosh 19 1 Zet de Macintosh aan. 2 Zet de camera uit en sluit de camera met de USB-kabel aan op de Macintosh. Controleer of er een SD-geheugenkaart in de camera is geplaatst. 3 Zet de camera aan. De camera wordt op het bureaublad herkend als [NO_NAME] (of het volumelabel van de SD-geheugenkaart, als dat is ingesteld). U kunt de mapnaam wijzigen. Wanneer het scherm iphoto verschijnt, sluit u het. Mac OS 9.0: de camera wordt herkend als [Naamloos] (of het volumelabel van de SD-geheugenkaart, als dat is ingesteld).

22 20 Opnamen van de camera opslaan op de Macintosh Mac OS X (versie 10.2) is hier als voorbeeld genomen. 1 Dubbelklik op het pictogram [NO_NAME] op het bureaublad. 2 Dubbelklik op het pictogram [DCIM]. De map [XXXPENTX] verschijnt (XXX is een driecijferig getal). De opnamen van de camera staan in deze map. 3 Dubbelklik op het pictogram [Macintosh HD] op het bureaublad. De map [Macintosh HD] wordt geopend.

23 21 4 Verplaats de map [XXXPENTX] door middel van slepen en neerzetten naar de gewenste map, zoals de map [Macintosh HD]. De opnamen van de camera worden in de map [Macintosh HD] opgeslagen als een volledige map. De camera loskoppelen van de Macintosh 1 Sleep [NO_NAME] (of de volumelabelnaam op de SDgeheugenkaart) van het bureaublad naar de prullenbak. 2 Zet de camera uit en maak de USB-kabel los van de camera en de Macintosh. Andere methoden voor het opslaan van opnamen Met behulp van een kaartlezer of een kaartadapter kunt u opnamebestanden rechtstreeks naar de computer sturen vanaf een geheugenkaart waarop opnamen zijn opgeslagen. U hoeft de camera dan niet met de USB-kabel aan te sluiten op de computer. Nadere bijzonderheden zijn te vinden in de handleiding bij de computer of de kaartlezer.

24 22 PENTAX PHOTO Browser 2.0 In dit gedeelte wordt beschreven hoe u PENTAX PHOTO Browser 2.0 opent en sluit en het venster PENTAX PHOTO Browser 2.0 weergeeft. Ook worden de functies van dit venster uitgelegd. PENTAX PHOTO Browser 2.0 openen Voor Windows 1 Selecteer het menu Start op het bureaublad. 2 Selecteer [PENTAX PHOTO Browser] bij [PENTAX Digital Camera Utility] in het programmamenu. PENTAX PHOTO Browser 2.0 wordt geopend en het venster PENTAX PHOTO Browser 2.0 verschijnt. PENTAX PHOTO Browser 2.0 afsluiten Selecteer [Exit] (Afsluiten) in het menu [File] (Bestand).

25 Voor Macintosh 23 1 Dubbelklik op de map [PENTAX Digital Camera Utility] in [Programma s] op de vaste schijf. 2 Dubbelklik op het pictogram van het programma [PENTAX PHOTO Browser]. PENTAX PHOTO Browser 2.0 wordt geopend en het venster PENTAX PHOTO Browser 2.0 verschijnt. PENTAX PHOTO Browser 2.0 afsluiten Select [Quit PENTAX PHOTO Browser] (PENTAX PHOTO Browser afsluiten) in [PENTAX PHOTO Browser] op de menubalk van het bureaublad.

26 24 Het venster PENTAX PHOTO Browser 2.0 In dit gedeelte worden de indeling, namen en functies van het venster PENTAX PHOTO Browser 2.0 beschreven. Elk deelvenster kan horizontaal en verticaal worden verkleind of vergroot. Sleep of dubbelklik op de adresbalk, het mappenvenster, het opnamegegevensvenster of het voorbeeldvenster om het uit het bladervenster te verwijderen en naar een andere positie te verplaatsen. U kunt ook klikken op in de rechterbovenhoek van elk deelvenster om het te sluiten. (Bij de Macintosh klikt u op een deelvenster of sleept u de vensterrand om het deelvenster te verwijderen.) Klik op (standaardpositie) om de standaardpositie van het deelvenster te herstellen. Menubalk Tool bar (Werkbalk) Miniaturenvenster Mappenvenster Adresbalk Voorbeeldvenster Opnamegegevensvenster Statusbalk

27 Adresbalk Hier staat het adres van de weergegeven map. Dubbelklik op de adresbalk om deze uit het bladervenster te verwijderen en naar een andere positie te verplaatsen. (Macintosh: klik op de adresbalk of sleep de rand om de adresbalk te verwijderen.) Mappenvenster De interne gegevens op de computer worden hier weergegeven als mappenstructuur. Hier selecteert u de map met opgeslagen opnamebestanden. In het mappenvenster kunt u ook bewerkingen uitvoeren zoals nieuwe mappen maken, mappen verwijderen en mappen verplaatsen of kopiëren. Dubbelklik op of sleep de bovenste balk om het mappenvenster te verwijderen uit het bladervenster en het te verplaatsen naar een andere positie. (Macintosh: klik op het mappenvenster of sleep de rand om het deelvenster te verwijderen.) Miniaturenvenster Hierin verschijnen bestanden in de map die is geselecteerd in het mappenvenster. Er zijn vijf methoden voor de weergave van bestanden. Wanneer een miniatuuropname is geselecteerd in het miniaturenvenster, verschijnt de opname in het voorbeeldvenster en verschijnen de opnamegegevens in het opnamegegevensvenster. Voorbeeldvenster In dit deelvenster verschijnt een opname die is geselecteerd in het miniaturenvenster. Dubbelklik op of sleep de bovenste balk om het voorbeeldvenster te verwijderen uit het bladervenster en het te verplaatsen naar een andere positie. (Macintosh: klik op het voorbeeldvenster of sleep de rand om het deelvenster te verwijderen.) Opnamegegevensvenster In dit deelvenster verschijnen de opnamegegevens voor de opname die is geselecteerd in het miniaturenvenster. Dubbelklik op of sleep de bovenste balk om het opnamegegevensvenster te verwijderen uit het bladervenster en het te verplaatsen naar een andere positie. (Macintosh: klik op het opnamegegevensvenster of sleep de rand om het deelvenster te verwijderen.) Plaats de aanwijzer op een scheidslijn tussen cellen boven in het deelvenster en sleep om de grootte van de cel te wijzigen. (Macintosh: sleep naar de gewenste positie om de grootte van de cel te wijzigen.) De volgende items verschijnen: 25 Gegevens Inhoud Voorbeeld Lens name Geeft het type objectief aan smc PENTAX- FA 50mm F1.4 Focal length Brandpuntsafstand bij maken van opname 50mm (in mm) Shutter speed Sluitertijd bij maken van opname 1/250sec (in seconden) Aperture Diafragmawaarde bij maken van opname F8.0 Capture mode Opnamefunctie bij maken van opname Auto Picture (normaal) Metering mode Lichtmeetfunctie bij maken van opname Meervlaks lichtmeting White balance Witbalansfunctie Automatisch

28 26 Gegevens Inhoud Voorbeeld Color temperature Kleurtemperatuur (eenheid: Kelvin) * Fine tune A-B Amber - fijnafstemming van blauw * Fine tune M-G Magenta - fijnafstemming van groen * Sensitivity ISO-gevoeligheid bij maken van opname 200 Recorded pixels Aantal opnamepixels Quality Opnamekwaliteit Beter Exposure compensation Exposure compensation 0.0 Autofocus mode Autofocusfunctie bij maken van opname Eenmalige AF Autofocus area mode Autofocusveldfunctie bij maken van Automatisch opname Color space Kleurruimtefunctie srgb Photo finish Instellingen voor foto-afwerking Helder Saturation Instellingen voor verzadiging 0 Sharpness Instellingen voor scherpte 0 Contrast Instellingen voor contrast 0 Drive mode Instellingen voor Drive-functie bij maken Enkelbeeldopname van opname Flash mode Instellingen voor flitsfunctie bij maken van Flitser uit opname Bracket Instellingen voor automatisch belichtingstrapje Uit bij maken van opname Multi-exposure Instellingen voor dubbelopname bij maken van opname Uit Firmware/Software version Versie van de software toen opnamen voor het laatst werden opgeslagen *2 *ist DS ver Shooting date/time Datum en tijd van opname 2004/11/01 10:00:00 Camera model Camera model PENTAX *ist DS *1: Bij gebruik van PENTAX PHOTO Laboratory 2.0 verschijnen er verwerkingsgegevens. *2: Voor gemaakte opnamen verschijnt er informatie over de firmware van de camera. Statusbalk Hier verschijnt de status van PENTAX PHOTO Browser 2.0. De volgende items verschijnen: Aantal objecten in de geselecteerde map, totale grootte van de map (exclusief submappen) of aantal geselecteerde objecten en totale grootte Beschikbare schijfruimte voor geselecteerd station Voortgangsstatus bij het laden van miniaturen Aanduiding van lokale schijf, verwisselbare schijf en netwerk

29 Menubalk 27 Hiermee kunt u functies uitvoeren of verschillende instellingen verrichten in PENTAX PHOTO Browser 2.0. Macintosh: de menubalk staat boven aan het bureaublad. Menu File (Bestand) Create New Folder Open Rename Rename All Page Setup Print Properties Exit Hiermee maakt u een nieuwe map op de locatie die is aangegeven in het mappenvenster. (blz.73) Hiermee opent u de geselecteerde map. Bij een opname die is geselecteerd in het miniaturenvenster, verschijnt de opname in nieuw opnamevenster. Hiermee wijzigt u de naam van het geselecteerde bestand of de geselecteerde map. (blz.71) Hiermee wijzigt u de namen van alle geselecteerde bestanden. (blz.72) Hiermee stelt u afdrukopties in, zoals marges, kop/voetteksten en aantal exemplaren. (blz.57) Hiermee drukt u het geselecteerde opnamebestand af. (blz.52) Hiermee geeft u de eigenschappen van het geselecteerde bestand of de geselecteerde map weer. (blz.74) Hiermee sluit u PENTAX PHOTO Browser 2.0 af. (Macintosh: selecteer [Quit PENTAX PHOTO Browser].) Menu Edit Undo Cut Copy Paste Delete Check Selected Image Uncheck Selected Image Uncheck All Select All Invert Selection Hiermee maakt u de vorige bestandsbewerking ongedaan. Hiermee verwijdert u het geselecteerde bestand of de geselecteerde map, voor verplaatsing naar een andere locatie. (blz.67) Hiermee kopieert u het geselecteerde bestand of de geselecteerde map. (blz.67) Hiermee kopieert u het bestand dat of de map die u hebt gekopieerd, naar de geselecteerde map. (blz.67) Hiermee verwijdert u de geselecteerde map of opname. Wanneer een map wordt verwijderd, worden ook alle bestanden in de map verwijderd. (blz.70) Hiermee vinkt u het geselecteerde bestand aan. Hiermee maakt u het aanvinken van het geselecteerde bestand ongedaan. Hiermee maakt u de aanvinking van alle opnamen ongedaan. Hiermee selecteert u alle bestanden in de geopende map. Hiermee heft u de selectie van alle geselecteerde bestanden op en selecteert u alle niet-geselecteerde bestanden in de geopende map.

Handleiding van de computertoepassingen

Handleiding van de computertoepassingen 2-672-704-41(1) Aan de slag 6 Handleiding van de computertoepassingen DCR-SR100/SR90E/ SR100E DVD branden met één druk op een toets Beelden kopiëren naar/ weergeven op een computer Een DVD maken met bewerkte

Nadere informatie

Photo Loader. CASIO LCD Digitale Camera Software voor beeldoverdracht Windows versie. Versie 3.0. Handleiding K800PSM2DMX

Photo Loader. CASIO LCD Digitale Camera Software voor beeldoverdracht Windows versie. Versie 3.0. Handleiding K800PSM2DMX D Photo Loader Versie 3.0 CASIO LCD Digitale Camera Software voor beeldoverdracht Windows versie Handleiding K800PSM2DMX Het SD logo is een gedeponeerd handelsmerk. Windows is een handelsmerk van Microsoft

Nadere informatie

CamTech. RAS Plus. Gebruikershandleiding. Remote Administration System Plus HELPDESK : 0900-27274357. Postbus 218 510 AE Drunen

CamTech. RAS Plus. Gebruikershandleiding. Remote Administration System Plus HELPDESK : 0900-27274357. Postbus 218 510 AE Drunen CamTech RAS Plus Remote Administration System Plus Gebruikershandleiding Postbus 218 510 AE Drunen Thomas Edisonweg 5 5151 DH Drunen HELPDESK : 0900-27274357 techhelp@aras.nl www.aras.nl Remote Administration

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Copyright 2006 Seiko Epson Corporation. Alle rechten voorbehouden. NPD2339-00 Inhoudsopgave Auteursrechten en handelsmerken Hoofdstuk 1 Inleiding Kenmerken...............................................................

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Divitec Nederland BV 2 Remote Administration System Plus (RASplus) Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Overzicht 5 1.1 In deze handleiding.... 5 1.2 Functies in RASplus... 5 1.3 Productinformatie..

Nadere informatie

LoiLoScopeEX/AX/FX Gebruikers handleiding

LoiLoScopeEX/AX/FX Gebruikers handleiding LoiLoScopeEX/AX/FX Gebruikers handleiding Deze handleiding is voor LoiLoScope EX, LoiLoScope AX en LoiLoScope FX. Bevestig de applicatie die u gebruikt. De gebruikershandleidingen voor LoiLoScope EX/AX/FX

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding J URIDISCHE INFORMATIE Copyright 2011 Nuance Communications, Inc. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze publicatie mag worden overgedragen, bewerkt, gekopieerd, opgeslagen in

Nadere informatie

Media Hub. Gebruikershandleiding. Opslagapparaat voor home-entertainment. NMH-serie (NL)

Media Hub. Gebruikershandleiding. Opslagapparaat voor home-entertainment. NMH-serie (NL) Opslagapparaat voor home-entertainment NMH-serie (NL) Gebruikershandleiding Over deze handleiding Over deze handleiding Pictogrambeschrijvingen Als u de gebruikershandleiding leest, kunt u diverse pictogrammen

Nadere informatie

Help gebruiken. U kunt de on line Help als volgt afsluiten: Kies Bestand > Sluiten. Help gebruiken Inhoud Index Vorige 1. Adobe Acrobat Reader Help

Help gebruiken. U kunt de on line Help als volgt afsluiten: Kies Bestand > Sluiten. Help gebruiken Inhoud Index Vorige 1. Adobe Acrobat Reader Help Help gebruiken Help gebruiken Inhoud Index Vorige 1 Help gebruiken On line Help gebruiken Adobe Acrobat Reader 5.1 bevat een volledige documentatie in een toegankelijk, op PDF-gebaseerd Help-systeem. Het

Nadere informatie

Handleiding AutoVue Versie 3.0

Handleiding AutoVue Versie 3.0 Handleiding AutoVue Versie 3.0 Inhoud Welkom bij AutoVue voor Omgevingsloket online... 1 Omgevingsloket online en AutoVue... 1 Leeswijzer... 3 Wijzigingen in deze versie... 5 Opbouw handleiding... 7 Scenario's...

Nadere informatie

Netwerkopslagsysteem met 2 behuizingen

Netwerkopslagsysteem met 2 behuizingen GEBRUIKERSHANDLEIDING Netwerkopslagsysteem met 2 behuizingen Model: NAS200 (NL) Over deze handleiding Over deze handleiding Pictogrambeschrijvingen Als u de gebruikershandleiding leest, kunt u diverse

Nadere informatie

Windows & Macintosh V1.00

Windows & Macintosh V1.00 Windows & Macintosh V1.00 Inhoudstafel Info over deze gebruikershandleiding... 2 Opmerkingen voor deze handleiding... 2 Veiligheidsinformatie... 3 Verzorging en schoonmaak... 3 1. Inleiding tot het product...

Nadere informatie

SUSE Linux Enterprise Desktop

SUSE Linux Enterprise Desktop SUSE Linux Enterprise Desktop 10 SP1 24 mei 2007 KDE Gebruikershandleiding www.novell.com KDE Gebruikershandleiding Alle inhoud Novell, Inc. Juridische kennisgeving Deze handleiding behoort tot het intellectuele

Nadere informatie

Handleiding. TViX Slim S1. ** Sommige specificaties kunnen met nieuwe firmware versies veranderen..

Handleiding. TViX Slim S1. ** Sommige specificaties kunnen met nieuwe firmware versies veranderen.. Handleiding TViX Slim S1 ** Sommige specificaties kunnen met nieuwe firmware versies veranderen.. Veiligheidsrichtlijnen Haal het apparaat niet uit elkaar. Het kan storingen of brand veroorzaken. Magnetische

Nadere informatie

Handleiding. Vertaling door: Nederlands Instituut voor Animatiefilm. www.niaf.nl

Handleiding. Vertaling door: Nederlands Instituut voor Animatiefilm. www.niaf.nl Handleiding Vertaling door: Nederlands Instituut voor Animatiefilm www.niaf.nl Wat is MonkeyJam? MonkeyJam is een digitaal lijntestprogramma waarmee je ook stopmotion films kan maken. Met andere woorden:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Gebruikershandleiding pagina 1

Inhoudsopgave Gebruikershandleiding pagina 1 Inhoudsopgave Gebruikershandleiding pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 6 1.1. Minimale systeemvereisten... 7 1.1.1. Windows... 7 1.1.2. Mac... 7 1.1.3. Router... 7 1.2. Inhoud van de doos... 8 1.3.

Nadere informatie

SUSE Linux Enterprise Desktop

SUSE Linux Enterprise Desktop SUSE Linux Enterprise Desktop 10 SP2 10 april 2008 KDE Gebruikershandleiding www.novell.com KDE Gebruikershandleiding Alle inhoud Novell, Inc. Juridische kennisgeving Deze handleiding behoort tot het intellectuele

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding bij Norton Save and Restore De software die in dit boek wordt beschreven, wordt geleverd met een licentieovereenkomst en mag alleen worden gebruikt volgens de

Nadere informatie

Stora. Gebruikershandleiding. 350 East Plumeria Drive San Jose, CA 95134 Verenigde Staten. Maart 2011 202-10571-03 v1.0

Stora. Gebruikershandleiding. 350 East Plumeria Drive San Jose, CA 95134 Verenigde Staten. Maart 2011 202-10571-03 v1.0 Stora Gebruikershandleiding 350 East Plumeria Drive San Jose, CA 95134 Verenigde Staten Maart 2011 202-10571-03 v1.0 2010-2011 NETGEAR, Inc. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding bij Norton Ghost De software die in dit boek wordt beschreven, wordt geleverd met een licentieovereenkomst en mag alleen worden gebruikt volgens de voorwaarden

Nadere informatie

Creo kleurenserver. voor de Xerox DocuColor 242/252/260 Printer/Copier. Gebruikershandleiding Nederlands. 731-01023A-NL Rev A

Creo kleurenserver. voor de Xerox DocuColor 242/252/260 Printer/Copier. Gebruikershandleiding Nederlands. 731-01023A-NL Rev A Creo kleurenserver voor de Xerox DocuColor 242/252/260 Printer/Copier 731-01023A-NL Rev A Gebruikershandleiding Nederlands Copyright Handelsmerken FCC-regels Creo, 2007. Alle rechten voorbehouden. Dit

Nadere informatie

RASplus ( Remote Administration System)

RASplus ( Remote Administration System) RASplus ( Remote Administration System) Software voor digitale videorecorder Gebruikshandleiding Document 900.0857-12/06 - Rev 1. 01 Remote Administration System Plus (RASplus) Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

P-touch Transfer Manager gebruiken

P-touch Transfer Manager gebruiken P-touch Transfer Manager gebruiken Versie 0 DUT Inleiding Belangrijke mededeling De inhoud van dit document en de specificaties van het product kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.

Nadere informatie

Bedankt voor het kiezen van een Q-See product!

Bedankt voor het kiezen van een Q-See product! Bedankt voor het kiezen van een Q-See product! Al onze producten vallen onder een voorwaardelijke garantie die tot 12 maanden na datum van aankoop de hardware dekt. Daarbij hanteren wij voor al onze producten

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. LACIE INTERNET SPACE http://nl.yourpdfguides.com/dref/3460957

Uw gebruiksaanwijzing. LACIE INTERNET SPACE http://nl.yourpdfguides.com/dref/3460957 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor LACIE INTERNET SPACE. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de LACIE INTERNET SPACE in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR SOFTWARE- INSTALLATIE EN USB-AANSLUITING

HANDLEIDING VOOR SOFTWARE- INSTALLATIE EN USB-AANSLUITING HANDLEIDING VOOR SOFTWARE- INSTALLATIE EN USB-AANSLUITING NEDERLANDS LYT0883-004A COPYRIGHT 2002 VICTOR COMPANY OF JAPAN, LTD. M1D6L Gedrukt in Japan 0102 FOVfIDfYP JVC SOFTWARE GEBRUIKSRECHTOVEREENKOMST

Nadere informatie

Software op uw Sony notebook. PCG-FX serie

Software op uw Sony notebook. PCG-FX serie N Software op uw Sony notebook PCG-FX serie Lees eerst dit Lees eerst dit Opmerking Dit product bevat zowel software waarop Sony een gebruiksrecht verleent als software waarop een gebruiksrecht wordt verleend

Nadere informatie

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 4. gebruiken

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 4. gebruiken ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 4 gebruiken Juridische kennisgevingen Juridische kennisgevingen Zie http://help.adobe.com/nl_nl/legalnotices/index.html voor juridische kennisgevingen. iii Inhoud Hoofdstuk 1:

Nadere informatie

C6 Easy Imaging Total Computer Backup. Gebruikershandleiding

C6 Easy Imaging Total Computer Backup. Gebruikershandleiding C6 Easy Imaging Total Computer Backup Gebruikershandleiding Clickfree en het Clickfree-logo zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Storage Appliance Corporation. Andere productnamen die in

Nadere informatie

Presentatie Windows 7

Presentatie Windows 7 Presentatie Windows 7 Theun Bollema Januari 2011 Al doende leert men * We gaan in vogelvlucht het os windows 7 behandelen. * Het is omwille van de tijd onmogelijk om diep op de materie in te gaan aangezien

Nadere informatie