CURSUSAANBOD ACADEMIEJAAR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CURSUSAANBOD ACADEMIEJAAR 2013-2014"

Transcriptie

1 Grootseminarie Brugge CURSUSAANBOD ACADEMIEJAAR ( Ontwerp op basis van vroeger) AFDELING THEOLOGIE NIEUW TESTAMENT Het Johannesevangelie prof. Jean Bastiaens (code: T1) 120,00 maandag van tot uur In de cursus gaan we eerst uitvoerig in op de eigen theologische en literaire kentrekken alsook op de achtergronden van het vierde evangelie. Daarna geven we een doorlopende commentaar op een groot stuk van het evangelie, waarbij we vooral de theologische hoofdthematiek voor ogen houden. Op die manier proberen we de rijkdom van dit geestelijk, diepzinnig evangelie op het spoor te komen. In het laatste deel van de cursus zal ook aandacht geschonken worden aan het boek Openbaring van Johannes (Apocalyps). KERKGESCHIEDENIS prof. Kurt Priem (code: T2) 90,00 Nieuwe Tijd Eerste semester: vrijdag van u. tot u. Tweede semester: vrijdag van 14.30u. tot u. In de chronologische benadering van het vak kerkgeschiedenis is dit jaar de Nieuwe Tijd aan de beurt. Na een schets van de kerkelijke situatie in de late middeleeuwen worden eerst de renaissance en het humanisme behandeld. Daarna komen de protestantse hervorming (Luther, Calvijn, anglicanisme) en de contrareformatie (concilie van Trente) aan bod. Vervolgens wordt er nog ingegaan op de missie in de Nieuwe Wereld en de religieuze tolerantie. De cursus besluit met een voorstelling van het oude bisdom Brugge ( ).

2 FUNDAMENTELE THEOLOGIE (Code: T3) 120,00 prof. Stefaan Franco Dinsdag van 9.00 u. tot 9.50 u. Woensdag van 9.00 u. tot 9.50 u. De titel van deze cursus suggereert terecht dat de fundamenten van het geloof aan bod komen. Eerst wordt ingegaan op geloven als menselijke grondhouding. Wat is geloven? Waarop steunt dat? Hoe kun je op vandaag op een verantwoorde en zinnige manier gelovig zijn? Daarnaast is ook de bijbelse openbaring een fundament van het geloof in specifiek christelijke zin. De bijbel is voor christenen namelijk het Woord van God. Waarom zeggen wij bijvoorbeeld dat de bijbel geïnspireerd is? Hoe gaat dat in zijn werk? Waarom bestaat de bijbel precies uit die boeken (canon)? Het christelijke geloof wordt tot op vandaag doorgegeven. Wat is traditie en welk belang heeft ze voor de hedendaagse mens? Wat betekent het veelgebruikte woord herbronning eigenlijk? Tenslotte gaan we in op de vraag naar de dogma s. Wat wordt daarmee bedoeld? Welke rol spelen dogma s in de kerk en wat is de plaats het leergezag? De cursus wil deze grondwoorden in het christelijke geloof verhelderen en verantwoorden voor de hedendaagse gelovige. LITURGIE (code: T4) 60,00 prof. Koen Vanhoutte Maandag van u. tot u. In deze cursus wordt een algemene inleiding op de liturgiewetenschap voorgesteld. Grote thema s die we behandelen zijn onder andere: de basiselementen van een christelijke liturgie, de spanningsvelden waarin de liturgie zich binnen onze tijd en cultuur bevindt, de Bijbel in de liturgie, de viering van de zondag, de liturgische functies met in het bijzonder de rol van de voorganger, het vieren van de liturgie in de ruimte en in de tijd en de uitvaartliturgie. We bestuderen ook de liturgieconstitutie Sacrosanctum concilium van Vaticanum II en andere teksten van het leergezag die daarna zijn verschenen. Symboliek en ritueel worden in deze cursus niet behandeld, daar ze als basis zijn opgenomen in de cursus Algemene sacramentenleer. OUD TESTAMENT De wijsheidsliteratuur (code: T5) 120,00 prof. Noël Bonte Dinsdag van u. tot u. In deze cursus worden de Psalmen, het boek Job, het Hooglied, het boek Wijsheid, het boek Spreuken en het boek Prediker gelezen en becommentarieerd. Tijdens het eerste semester leren we de Psalmen lezen en bidden. Na een grondige inleiding volgt een bespreking van de Psalmen 'soort per soort': psalmen over de uittocht, psalmen vanuit

3 de ballingschap, psalmen vanuit nood, psalmen over de schepping, bedevaartspsalmen, psalmen van vertrouwen en psalmen over bevrijdend leiderschap. Het tweede semester vangt aan met een uitvoerige bespreking van het boek Job. Keer op keer doet Job ons nadenken over de relatie tussen God en het lijden. Heel anders van toon is het Hooglied, ook al een meesterwerk uit de bijbelse literatuur. Bij de bespreking ervan besteden we o.a. aandacht aan de vele manieren waarop het Hooglied gelezen werd en wordt. De boeken Wijsheid, Spreuken en Prediker geven ons dan weer de kans om te ontdekken hoe Israël poogde zijn traditie binnen een veranderende wereld gestalte te geven. SACRAMENTENLEER Sacramenten van verzoening en ziekenzalving prof. Stefaan Franco (code: T6) 120,00 Sacrament van boete en verzoening Woensdag van 9.00u. tot u. We vertrekken van een analyse van de crisis die de biecht doormaakt. In een antropologische benadering staan we stil bij symbolen en mythen van het kwaad, bij meerdere types van schuldbeleving maar ook bij de symboliek van de verlossing en de niet evidente weg naar vergeving en verzoening. Daarop sluit een theologische benadering aan waarin we vertrouwdheid opbouwen met de bijbels-christelijke noties zonde, vergeving, boete en verzoening. In het historisch deel bespreken we de ingrijpende veranderingen die de vormgeving van het boetesacrament in de loop van de kerkgeschiedenis heeft ondergaan. We eindigen met de voorstelling van een ontwerp voor de huidige liturgische pastoraal rond verzoening en boete in onze kerk. Sacrament van de ziekenzalving De cursus over de ziekenzalving besteedt aandacht aan een antropologische benadering van ziek-zijn en genezen. We verdiepen ons ook in de christelijke visie op het lijden. Vervolgens bestuderen we de passage uit het slot van de Jakobusbrief (Jak 5, 13-18) die een grote rol heeft gespeeld in het totstandkomen van de ziekenzalving. Ook de lotgevallen van de ziekenzalving doorheen de tijden wordt besproken. Vooral de verschuiving in de richting van het sacrament van de stervenden valt daarbij sterk op. We vragen ons verder af welke vernieuwing Vaticanum II voor dit sacrament gewenst heeft en welke liturgische orde van dienst heden ten dage voorligt. Ook actuele vragen over de bedienaar van de ziekenzalving en de zegening van stervenden komen uitdrukkelijk aan bod.

4 PASTORAALTHEOLOGIE prof. Philippe Hallein (code: T7) 60,00 Tweede semester donderdag van u. tot u. De cursus Pastoraal in de parochie focust op het unieke gegeven dat het kerkelijke landschap sinds eeuwen verkaveld is in een netwerk van parochies. Wat is het wezen van de parochie? Wat is de eigen plaats van de parochie in de Kerk? Wat is de rol van de pastoor? Hoewel hij de eindverantwoordelijke is, heeft hij een schare van medewerkers, vrijwilligers en vrijgestelden. Wat is hun inbreng, hun statuut? We gaan op zoek naar pistes om toekomstgerichte parochies uit te bouwen. We verkennen de visie op parochiepastoraal (pastorale eenheden) zoals die in ons bisdom ontvouwd wordt. MORAALTHEOLOGIE: (code: T8) 120,00 prof. Philippe Hallein 1.1 Geschiedenis van de moraaltheologie (eerste semester) Vrijdag van 9.00 u. tot u. In dit eerste deel van de cursus overlopen we de geschiedenis van de moraaltheologie. We starten met de kerkvaders en concentreren ons in het bijzonder op Augustinus en zijn visie op morele vraagstukken. Ook het middeleeuwse morele denken wordt geanalyseerd, waarbij de rol van het geweten bij Thomas van Aquino bijzondere aandacht krijgt. Daarna bespreken we de invloed van Willem van Ockham, Luther, de school van Salamanca, de jezuïeten en het jansenisme op het moraaltheologisch denken. Een bijzondere uitwerking in de cursus krijgt Alfonso Maria de Liguori met zijn equiprobabilisme en het denken van John Henry Newman. Om de overgang naar de twintigste eeuw te maken worden ook de invloeden uit het humanisme en de Verlichting besproken. Het Tweede Vaticaans Concilie krijgt bijzondere aandacht omdat het probeert om het moraaltheologische denken tot een synthese te brengen. Ter afronding bekijken we welke richting(en) de moraaltheologie uitgaat aan het begin van de 21 ste eeuw. 1.2 Fundamenten van de moraaltheologie (tweede semester) In dit deel van de cursus behandelen we enkele belangrijke thema s die aan de grondslag liggen van een moraaltheologisch denkkader. We bekijken van naderbij wat ons helpt om goed te handelen na een gewetensvol oordeel. De fundamenten van de moraaltheologie komen aan bod: het Bijbelse ethos, de menselijke vrijheid, de morele norm, zonde en vergeving, de deugdenleer, de morele wet, de natuurwet, het geweten, de rol van het magisterium, Er is een specifieke aandacht voor de encycliek Veritatis splendor van Johannes Paulus II.

5 DOGMATIEK Christologie (code: T9) 120,00 prof. Stefaan Franco Donderdag van u. tot u. Het christelijk geloof staat of valt met de belijdenis Jezus is de Christus. Hij is de Zoon van God en de Redder van de mensen. Christo-logie - het woord zegt het zelf - is de systematische bezinning op de betekenis van die belijdenis. In deze cursus komen de drie grote vragen uit de christologie aan bod. Eerst de historische vraag: wie was Jezus van Nazaret, wat weten we van Hem en wat weten we niet? Veel aandacht gaat daarin ook naar de kwestie van de verrijzenis. Dan volgt de theologische vraag: waarom belijden wij dat Hij de Zoon van God is en wat betekent dat? Hier bestuderen we o.a. de totstandkoming en de betekenis van het zogenaamde christologisch dogma. Ten slotte is er de soteriologische vraag: in welke zin kunnen wij zeggen dat Jezus Christus onze Redder is? We proberen een actueel antwoord te geven op die vraag. KERKELIJK RECHT (code: T10) 60,00 Prof. Patrick Degrieck Vrijdag van u. tot u. De cursus bevat twee grote delen. Vooreerst de kerkelijke instellingen en ten tweede de verkondigingstaak van de kerk. Het thema Kerkelijke instellingen gaat eigenlijk over de structuur en ordening van de kerk. Er is de universele kerk en het hoogste gezag, maar er is ook het bisdom waarbinnen de kerk zich realiseert. De particuliere kerk realiseert zich in elk bisdom. Een bisdom is normaal territoriaal bepaald, maar kan ook personeel zijn. In essentie gaat het om een deel van het Volk Gods, verzameld rond de bisschop. De bisschop heeft rond zich zijn medewerkers en vooral de parochies vormen de basis voor het organiseren van de pastoraal en het kerkgebeuren. Een tweede thema betreft de verkondigingstaak van de kerk, ook wel eens de leertaak genoemd. Belangrijke items in dit verband zijn o.a. alles wat met catechese te maken heeft, de missieaktiviteit van de kerk, opvoeding, onderwijs, scholen en de universiteiten. Tenslotte zijn er ook nog de sociale communicatiemedia en in het bijzonder de boeken.

6 SPIRITUALITEIT (code: T11) 60,00 prof. Bernard Bruning Eerste semester donderdag van u. tot u. in het academiejaar bewegen wij ons doorheen de geschiedenis van de spiritualiteit binnen het christendom. Na de spiritualiteit van het Oude en het Nieuwe Testament te hebben behandeld beginnen wij dit keer bij de apostolische Vaders. We proberen een kern van religieus leven te vatten, die zich doorheen de kerkelijke geschiedenis aftekent. De grote namen van het religieuze leven zullen telkens aan bod komen tot wij de laatste ontwikkeling heden ten dage bereiken. Het zal er voornamelijk op aankomen een waardering te krijgen van de verschillende stadia, die mogelijks tot vandaag actueel blijft. BIJBELS HEBREEUWS (code: T12) 60,00 Prof. Noël Bonte DEEL 1 Maandag van u. tot u. Deze cursus, die twee jaar omvat, is bedoeld voor beginners. Er is geen voorkennis van het Hebreeuws nodig. Aan de hand van het leerboek Introduction to Biblical Hebrew (van Thomas O. Lambdin) wordt de student stap voor stap binnengevoerd in het bijbels Hebreeuws. De grammatica van het bijbels Hebreeuws (van J.P. Lettinga) dient als grammaticaal naslagwerk. Wekelijkse oefeningen helpen bij het aanleren. De bedoeling is op het einde van het tweede jaar het boek Genesis vlot te kunnen lezen en vertalen. KERKLATIJN (code: T13) 60,00 Prof. Kurt Priem In deze cursus reiken we eerst de basisprincipes aan van de Latijnse grammatica (vooral de verbuiging van de naamwoorden en de vervoeging van de werkwoorden. We analyseren Latijnse uitdrukkingen en citaten. Tenslotte lezen we een aantal teksten van klassieke en christelijke Latijnse auteurs. Als leidraad volgen we: R.Eikeboom, De canon van Latijnse teksten (klassiekers lezen in de oorspronkelijke taal), Davidsfonds, Leuven, 2009.

7 AFDELING FILOSOFIE INLEIDING IN DE FILOSOFIE (code: F1) 50,00 prof. Henk Laridon 1 ste semester: maandag van tot u. 2 de semester: dinsdag van u. tot u. Het eerste deel van deze cursus wil ons in de filosofie inleiden. Filosofie is helemaal in. Getuige daarvan zijn de talrijke filosofische boeken en cursussen. Maar wat is filosofie? Met wat laat filosofie zich in? Wat mag je van filosofie verwachten? We pogen deze vragen te beantwoorden. Het tweede deel wil een filosofisch nadenken zijn over geloof, atheïsme en theïsme. Na een benadering van het fenomeen geloven in, proberen we het atheïsme te omschrijven. Waarom gelooft iemand niet in God? Wat is de waarde van zo n houding? Wat zijn de leemtes? Daarna benaderen we de theïstische houding. Wat betekent het te geloven in een levensnabije God? Tenslotte wordt de vraag gesteld of je als gelovige wel kunt filosoferen. THEODICEA (code: F2) 90 prof. Ignace Verhack 1 ste semester maandag van u. tot u. 2 de semester maandag van u. tot u. Theodicee betekent letterlijk rechtvaardiging van God (ten aanzien van het lijden in de wereld). Is zo n project rationeel uitvoerbaar, is het zinvol? Of gaat het er veeleer om de aannemelijkheid van het geloof in God te verdedigen niettegenstaande de realiteit van lijden en kwaad? De vraag van de theodicee stelt ook een specifiek godsbeeld voorop: God als hoogste wezen, almachtig, alwetend, algoed. Daarom is theodicee naderhand natuurlijke of filosofische godsleer gaan betekenen. Eerst zullen we het godsbeeld van die theodicee situeren in de geschiedenis van het Westerse denken over God. Vervolgens zullen we met de hedendaagse filosofie de vraag stellen of er een alternatieve godsopvatting mogelijk is. In het licht daarvan keren we dan terug naar de oorspronkelijke vraag van de theodicee. We laten zien dat zo n project meer dan één vraag in zich bergt. Vragen genoeg, maar is er ook een antwoord mogelijk?

8 GESCHIEDENIS VAN DE FILOSOFIE Middeleeuwen (code: F3) 60,00 prof. Henk Laridon (1 ste semester) Dinsdag van u. tot u. De westerse filosofie kent een traditie van ruim 25 eeuwen. Doorheen de geschiedenis hebben filosofen antwoorden gezocht op fundamentele vragen. Deze antwoorden van toen bepalen het filosofische discours van nu. In een cursus geschiedenis van de filosofie wordt het filosofisch bezig zijn binnen een bepaalde periode in de geschiedenis belicht. Dit semester behandelen we de Middeleeuwen. In de middeleeuwse filosofie staat de verhouding tussen het denken van de Oudheid en het christelijk geloven centraal. Dit wordt ook een belangrijk thema doorheen de cursus. Een eerste hoofdstuk staat even stil bij de kerkvaders. Daarna worden het denken van een aantal belangrijke middeleeuwse filosofen belicht: Boëthius, Johannes Scotus Eriugena, Abelardus, Bonaventura, Thomas van Aquino, Seger van Brabant en Willem van Ockham. Van al deze filosofen worden de belangrijkste thema s uit het denken voorgesteld. GESCHIEDENIS VAN DE FILOSOFIE 19 DE EEUW (code: F4) 60,00 prof. Henk Laridon (2 de semester) Dinsdag van u. tot u. In de lijn van I. Kant, de invloedrijkste denker van de 18 de eeuw, komt in de 19 de eeuw voornamelijk in Duitsland één van de belangrijkste stromingen van het moderne denken op gang: het idealisme (met figuren als Fichte, Hegel en Schelling). In de cursus wordt vooral aan Hegel veel aandacht besteed. De reactie daarop komt van de zogenaamde links-hegelianen, voornamelijk van Feuerbach en Marx. Ook zij komen uitgebreid aan bod. Een heel aparte figuur is Schopenhauer, die tot op vandaag heel veel invloed heeft. Geniale denkers als S. Kierkegaard en F. Nietzsche krijgen veel aandacht. De cursus wordt afgerond met een beschrijving van de belangrijkste filosofen uit de 20 ste eeuw. INLEIDING IN DE BIJBEL (code: F5) 60,00 prof. Patrick Degrieck Vrijdag van 9.00 u. tot u. De cursus inleiding tot het O.T. is de ene helft van de tweeluik. Het andere deel betreft de inleiding in het N.T.. De geschiedenis van het bijbelse volk wordt basiskennis. Dat wordt de achtergrond voor de wordinggeschiedenis van het O.T.. We staan stil bij de vragen: wie schreef een bepaald boek? Waar? voor wie en in welke tijd? Vaak heeft het antwoord meerdere lagen, omdat de boeken verschillende redactielagen hebben. Dat fenomeen bekijken we nader samen met de grote lijnen van de ontwikkeling van het exegetisch of bijbels onderzoek. Tenslotte interesseert ons de vraag

9 hoe we dat woord van mensen toch op of zelfs op de eerste plaats Gods Woord kunnen noemen, een woord om van te leven. INLEIDING LITURGIE (code: F6) 30,00 prof. Stefaan Franco 1st e semester: donderdag van 9.00 u. tot 9.50 u. De cursus inleiding liturgie omvat een eerste kennismaking met de systematische reflectie op liturgie en bestaat uit twee delen. Eerst wordt ingegaan op de vraag wat is liturgie? Deze kwestie omvat een aantal deelaspecten zoals liturgie als eredienst, liturgie en leven, symbolen en hun zeggingskracht, rituelen en hun kenmerken, basiswoorden als vieren en gedenken en tenslotte de sacramenten en het kerkelijke jaar. A.d.h.v. een lexicon worden de studenten vertrouwd gemaakt met de voornaamste termen uit de liturgie. In een tweede deel gaan we in op de liturgie van de Goede Week. Bij de bespreking van de diensten van de Heilige Week gaan we na wat er gebeurt op het praktische vlak maar we besteden vooral aandacht aan de betekenis van de verschillende onderdelen en hun onderlinge samenhang. De bedoeling is enerzijds dat de studenten de algemene kennis uit het eerste deel concreet kunnen maken. Maar anderzijds vooral dat zij tot een beter begrip en beleving komen van de centrale week in het leven van een christen. Aanbevolen literatuur: K. JOOSSE, Wat is liturgie? Achtergronden van de christelijke eredienst, Baarn, 1994; G. KARDINAAL DANNEELS, De liturgie van lijden, dood en opstanding. De viering van de heilige week, s.d., s.l.; J. LAMBERTS, Liturgie in 1000 woorden, Heeswijk, PSYCHOLOGIE - Persoonlijkheidspsychologie prof. Gerard Wulleman (code: F 7) 60,00 1 ste semester: Dinsdag van u. tot u. In de inleiding komen de mogelijke invalshoeken van waaruit de persoonlijkheid bestudeerd kan aan bod. Verder gaat de aandacht naar determinanten die de ontwikkeling van de persoonlijkheid beïnvloeden. Drie belangrijke theorieën die elk een visie op persoonlijkheid vertegenwoordigen worden expliciet behandeld: de klassieke psychoanalytische benadering van Freud en in mindere mate van Jung en Adler. Vervolgens worden uitgangspunten van de humanistische persoonlijkheidtheorieën van Maslow en Rogers toegelicht. De theorieën over conditionering en sociaal leren als basis van de persoonlijkheid en de vermeldingen van enkele actuele trends in het persoonlijkheidsonderzoek sluiten de cursus af.

10 PSYCHOLOGIE Godsdienstpsychologie prof. Gerard Wulleman (code: F8) 60,00 2 de semester: Dinsdag van u. tot u. De inleiding wil duidelijk de psychologie als wetenschappelijke benadering van het religieus gedrag onderscheiden van de religie die het persoonlijke en maatschappelijke leven beïnvloedt met haar verwijzing naar het bovennatuurlijke. Het eerste hoofdstuk over psychoanalyse en religie bespreekt de theorieën van Freud en van Jung. In de volgende hoofdstukken worden de religieuze ervaring en de religieuze attitudes vanuit enkele psychologische invalshoeken bestudeerd. Tenslotte komt geloof en ongeloof en de relatie met de ouderlijke symboliek en de hechting aan bod. De cursus eindigt met een theoretisch godsdienstpsychologisch model dat steunt op recent wetenschappelijk onderzoek. ANTROPOLOGIE (code: F9) 120,00 prof. Henk Laridon Woensdag van 9.00 u. tot u. In deze syllabus geven we enkele grote lijnen inzake een deelgebied van de filosofie, de wijsgerige antropologie of het filosofisch nadenken over het wezen van de mens. Wat is specifiek menselijk? Waartoe is de mens in staat? Wat is de zin van zijn bestaan? In een eerste gedeelte geven we een historisch overzicht van diverse mensopvattingen: het oorspronkelijk (bijbels) eenheidsdenken, de dualistische stromingen en het hedendaagse mensbeeld. In samenspraak met filosofen als J.P. Sartre, M. Heidegger, G. Marcel en E. Levinas behandelen we in een tweede gedeelte diepere wortels van de filosofische problematiek: wie is de ander voor mij, wat is de betekenis van de menselijke vrijheid, de dood en het voortbestaan? De cursus wil een inleiding zijn, een aanzet tot persoonlijke reflectie over het mens-zijn. KOSMOLOGIE (code: F10) 60,00 prof. Henk Laridon 1ste semester: Dinsdag van 9.00 tot 9.50 u. en woensdag van u. tot u. In deze cursus wordt een overzicht gegeven van hoe verschillende filosofen in de loop der tijden een visie ontwikkelden op het heelal en de samenstelling van de kosmos. Voorafgaandelijk is er

11 een beschouwing rond het begrip natuurfilosofie. Er wordt stilgestaan bij het mythisch en het Bijbels wereldbeeld. Figuren die verder aan bod komen zijn: Aristoteles, Ptolemeus, Descartes, Copernicus, Kepler, Newton en Darwin. EPISTEMOLOGIE (code: F11) 60,00 prof. Henk Laridon 2 de semester: maandag van u. tot u. en dinsdag van 9.00 u. tot 9.50 u. Epistemologie (of kenleer) is de filosofische discipline die het menselijk kennen wil bestuderen. In deze cursus staan we eerst stil bij vragen als wat is kennen? en is kennis mogelijk? Daarna behandelen drie grote problemen van de kenleer. Een eerste probleem is de waarheidswaarde van onze kennis. Wat is waarheid? Wanneer is een uitspraak waar? Het werkelijkheidsprobleem is een tweede probleemgebied. Wat is de werkelijkheid? Is ze voor ons denken en spreken toegankelijk? Bestaat er een werkelijkheid los van mijn denken en spreken? Hoe kom ik tot zekere, vaststaande kennis? Op deze derde grote vraag hebben in de filosofische traditie het empirisme, het rationalisme en Kant een antwoord gezocht. LITERATUUR EN LEVENSBESCHOUWING DOSTOJEVSKI, Misdaad en straf. (code: F12) 60,00 prof. Jan Parmentier 2 de semester: Donderdag van tot u. Voor vele lezers en ook voor een groot aantal auteurs is Fjodor Dostojevski ( ) een reus in de wereldliteratuur. Zijn romanpersonages worstelen met de eeuwige vragen: vrijheid en lot, goedheid en lijden, schuld en vergeving, liefde en vervreemding, schijn en zijn, mens en God. We kunnen hem lezen als vertolker van de spanning in de 19 de eeuw tussen moderniteit en traditie, maar ook vandaag zoeken mensen wat de goede richting is voor persoon en samenleving: individualisme of verbondenheid met volk en godsdienst? Hoofdbrok van de cursus is de lectuur van de roman Misdaad en straf (1866). Als een van de sleutels tot interpretatie situeren we Dostojevski s leven en werk in de Russische geschiedenis en literatuur. We bekijken hem ook door de bril van de psychologie. De kennismaking met tragische personages uit het theater van William Shakespeare (o.a. Hamlet) verruimt ons perspectief.

12 WERELDGODSDIENSTEN prof. Inge Cordemans Inleiding (code: F13) 60,00 Donderdag van u. tot u. ALGEMENE INLEIDING Het fenomeen godsdienst of religie wordt in deze cursus algemeen bestudeerd. Dit gebeurt vanuit verschillende invalshoeken. Na een inleiding over het fenomeen religie en het bestuderen ervan, gaat de cursus dieper in op de homo religiosus. Daarna gaat de aandacht naar het eigen religieuze taalspel. De religieuze ervaring komt aan bod in het hoofdstuk over de beleving van het goddelijke. Een ander hoofdstuk behandelt de verschillende manieren om de godsdiensten onder te verdelen. Enkele fundamentele beschouwingen rond de interreligieuze dialoog ronden deze cursus af. Islam (code: F14) 60,00 Donderdag van u. tot u. Deze cursus beoogt een kennismaking met de islam als wereldgodsdienst. Na de kennismaking met de profeet Mohammed en zijn opvolgers en de verspreiding van de islam, wordt stil gestaan bij de belangrijkste geloofselementen van het islamitische geloof. Hierin worden de vijf geloofselementen besproken: het geloof in één God, in de engelen, in de heilige boeken, in de gezanten en de profeet en in het laatste oordeel. Daarna komt een kennismaking met de koran aan bod, met aandacht voor de koraninterpretatie. Bij de levenswijze van de moslims heeft de cursus aandacht voor de vijf zuilen van de islam als voor de islamitische wet. De cursus sluit af met de bespreking van een aantal islamitische feesten. WETENSCHAPPEN (code: F15) 60,00 prof. Irmgard Poelaert 1 ste semester: Dinsdag van u. tot u. Deze cursus wetenschappen beperkt zich tot een verkenning doorheen de menselijke biologie. Wat is de zin van de biologie in de opleiding? Studie van de biologie is geen neutrale wetenschappelijke activiteit. De biologie doet ons vragen stellen over de plaats van de mens in de natuur, de waarden, het bewustzijn, de schoonheid, ethische vragen en zoveel meer. Het accent van deze cursus ligt op de menselijke erfelijkheid: de genetica. Volgende onderwerpen worden besproken: de embryonale ontwikkeling, monogene of Mendeliaanse overerving, multifactoriële overerving, mutaties en erfelijke afwijkingen en als laatste de moleculaire genetica met de recente ontwikkelingen van de DNA technologie bv. de stamceltherapie.

13 Omdat de studie van de genetica wel enig kennis en inzicht veronderstelt van de Eucaryote cel (menselijke cel), de celfuncties en de biologische moleculen starten we de cursus wetenschappen met een basis celbiologie. Tijdens de lessen worden ook een aantal wetenschappelijke teksten gelezen en besproken. KUNSTGESCHIEDENIS (code: F16) 60,00 prof. Jean-Luc Meulemeester 1 ste semester: Woensdag van u. tot u. In de lessen kunstgeschiedenis bouwen we verder op het begraven en de grafkunst door de eeuwen heen, na het eerste deel in het schooljaar We gaan vooral aandacht besteden aan grafmonumenten door de eeuwen heen, vooral in de westerse kunst. Meteen komt ook de symboliek, enkel voorname begraafplaatsen en necropolen aan bod. We proberen dit door te trekken tot in de twintigste eeuw.

AFDELING THEOLOGIE CURSUSSEN ACADEMIEJAAR 2010 2011. LITURGIE prof. Koen Vanhoutte (code: T1-50,00) maandag van 9.00 tot 9.50 uur

AFDELING THEOLOGIE CURSUSSEN ACADEMIEJAAR 2010 2011. LITURGIE prof. Koen Vanhoutte (code: T1-50,00) maandag van 9.00 tot 9.50 uur CURSUSSEN ACADEMIEJAAR 2010 2011 AFDELING THEOLOGIE LITURGIE prof. Koen Vanhoutte (code: T1-50,00) maandag van 9.00 tot 9.50 uur In deze cursus wordt een algemene inleiding op de liturgiewetenschap voorgesteld.

Nadere informatie

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2014-2015

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2014-2015 Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2014-2015 In het bisdom Brugge is het Grootseminarie het diocesaan huis voor de opleiding en permanente vorming van de bedienaars van de eredienst: diocesane priesters,

Nadere informatie

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2015-2016

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2015-2016 Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2015-2016 Het Grootseminarie is een vormingscentrum voor de intellectuele, spirituele en pastorale opleiding van kandidaten die zich geroepen achten tot het diocesane

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR AFDELING THEOLOGIE

ACADEMIEJAAR AFDELING THEOLOGIE ACADEMIEJAAR 2011 2012 AFDELING THEOLOGIE NIEUW TESTAMENT prof. Jean Bastiaens (code: T1) - 100,00) De cursus behandelt de Handelingen van de apostelen en de Brieven. maandag van 10.00 tot 12.00 uur We

Nadere informatie

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2009-2010 Het Grootseminarie is een vormingscentrum voor de intellectuele, spirituele en pastorale opleiding van kandidaten die zich geroepen achten tot het diocesane

Nadere informatie

Geloven en redeneren. Religie en filosofie

Geloven en redeneren. Religie en filosofie Geloven en redeneren Religie en filosofie Historisch overzicht Pantheïsme en polytheïsme De spiltijd Het oosten Boeddhisme Confucianisme Taoïsme Het westen Jodendom, christendom, islam Filosofie Het begin

Nadere informatie

Ds. S. Runia Leerjaar 3

Ds. S. Runia Leerjaar 3 Ds. S. Runia Leerjaar 3 Oude Testament 3e jaar Volgens de onderlinge taakverdeling tussen de docenten Oude Testament komt in het laatste cursusjaar de derde reeks boeken van TeNaCH aan de orde, die de

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

GODSDIENSTWETENSCHAPPEN

GODSDIENSTWETENSCHAPPEN GODSDIENSTWETENSCHAPPEN Het programma Godsdienstwetenschappen omvat drie onderdelen en is als volgt verdeeld over de jaren 1 en 2: Jaar1: - Nieuwe spiritualiteit grensverkeer tussen Oosterse en Westerse

Nadere informatie

Ter inleiding (tot een inleiding)

Ter inleiding (tot een inleiding) Inhoud Voorwoord 3 Aanvullende lectuur 4 Ter inleiding (tot een inleiding) 1. Wijsbegeerte, haar begin(sel) en doelstelling 5 2. Waarom filosofie altijd een inleiding blijft 7 3. Waarom een historische

Nadere informatie

De Linkeroever. werkplaats voor levende spiritualiteit. Vier avonden over de vraag wat dat is, en wat ervoor nodig is om een spiritueel mens te zijn

De Linkeroever. werkplaats voor levende spiritualiteit. Vier avonden over de vraag wat dat is, en wat ervoor nodig is om een spiritueel mens te zijn Spiritualiteit? [Ralf Grossert] M1 Iets voor mensen die graag zweverig doen? Of moet je met je beide benen op de grond staan om spiritueel te kunnen zijn? En welke spiritualiteit past bij mij? Er is zoveel

Nadere informatie

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 1 Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2017-2018 Het Grootseminarie is een vormingscentrum voor de intellectuele, spirituele en pastorale opleiding van kandidaten die zich geroepen achten tot het diocesane

Nadere informatie

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2016-2017 Het Grootseminarie is een vormingscentrum voor de intellectuele, spirituele en pastorale opleiding van kandidaten die zich geroepen achten tot het diocesane

Nadere informatie

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2012-2013 AFDELING THEOLOGIE Lessenrooster 1ste semester maandag Cursus Professor Code Kostprijs 09.00 09.50 uur KERKMUZIEK Ignace Thevelein F16 25,00 10.00-11.50

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Historische benadering: 4 lessen De Primitieve Kerk: De kenmerken van de eerste christenen. Het Apostolisch Concilie (begrip, aanvaarding).

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen programmabrochure 2012-2013 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst, zowel voor het lager onderwijs

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten Het sacrament van Het vormsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding 1 Paulus brief aan de Romeinen #1 voorbereiding Inhoudsopgave Paulus brief aan de Romeinen - #1 voorbereiding... 1 1. Inleiding... 2 2. Thema van de brief... 3 3. De vijf grote thesen van de brief... 4

Nadere informatie

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten Het sacrament van Het vormsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Samenvatting Filosofie Wegen naar wijsheid, hoofdstuk 4 en 5

Samenvatting Filosofie Wegen naar wijsheid, hoofdstuk 4 en 5 Samenvatting Filosofie Wegen naar wijsheid, hoofdstuk 4 en 5 Samenvatting door een scholier 1742 woorden 4 juli 2010 4,3 21 keer beoordeeld Vak Filosofie Hoofdstuk 4 Denken over de mens Filosofische vragen

Nadere informatie

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8)

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8) - Identiteit - Hogeschool Viaa heeft als grondslag de Bijbel. Zij erkent deze als het betrouwbare en geïnspireerde Woord van God, zoals dat verwoord is in het gereformeerde belijden en zij beschouwt de

Nadere informatie

Eucharistie vieren. Dankzegging

Eucharistie vieren. Dankzegging Eucharistie Eucharistie vieren viering van de eucharistie is in de Kerk van levensbelang. Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) noemt de viering van het EDe sacrament van de eucharistie bron en hoogtepunt

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar ASO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar ASO Historische benadering: 4 lessen De Orthodoxe Kerk in de wereld vandaag: De Orthodoxe Kerk: inleiding - algemene situering. De Orthodoxe Kerk in België. De term Orthodox : juiste lofprijzing, geloof. De

Nadere informatie

Cursusbeschrijving

Cursusbeschrijving Cursusbeschrijving 2019-2020 Jaar 1 Voorwoord In dit overzicht van het eerste cursusjaar wordt een serie vakken aangeboden. Er is gekozen om in het eerste jaar een fundament te leggen vanuit de theologie

Nadere informatie

LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN WERKVORMEN MEDIA

LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN WERKVORMEN MEDIA ORTHODOXE GODSDIENST MINISTERIE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT ONDERWIJS School: Titularis: Klas: 2 Lestijden/week: 2 Studierichting: JAARPLAN Sept. LISEERD LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Bij 1 BSO worden sommige benadering door elkaar verweven. Het leven van Jezus uit de bijbelse benadering wordt geïntegreerd in het onderdeel

Nadere informatie

Abdijweekend met Erik Borgman

Abdijweekend met Erik Borgman Abdijweekend met Erik Borgman vrijdag 19 oktober 2006 zondag 21 oktober 2007 Norbertijnerabdij Postel, Abdijlaan 16, 2400 Mol Abdijweekend te Postel: Lectuur en verdieping van Metamorfosen. Over religie

Nadere informatie

COMPENDIUM VAN DE SOCIALE LEER VAN DE KERK

COMPENDIUM VAN DE SOCIALE LEER VAN DE KERK COMPENDIUM VAN DE SOCIALE LEER VAN DE KERK INHOUDSTAFEL INLEIDING Een integraal en solidair humanisme a) Bij het aanbreken van het derde millennium 1 b) De betekenis van dit document 3 c) Ten dienste van

Nadere informatie

leerplandoelen derde cyclus 1 Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op.

leerplandoelen derde cyclus 1 Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op. Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op. Je kan dit overzicht gebruiken om je jaarplan godsdienst op te bouwen. Op de bijhorende gele blaadjes van het leerplan lees je concreet welke

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen PROGRAMMABROCHURE 2015-2016 brochure-higw.indd 1 26/02/15 08:32 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst,

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Voor christenen is de Bijbel met name een geloofsboek. Dat betekent

Voor christenen is de Bijbel met name een geloofsboek. Dat betekent De Bijbel Een geloofsboek EWe kunnen vele wegen gaan met de Bijbel. De één ervaart het vooral als een mooi kunstobject. Vele kunstenaars hebben er inspiratie in gevonden om een kunstwerk te maken. We kennen

Nadere informatie

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI 2017 Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus Aan het eind van zijn leven schreef Maarten Luther: 1 "Alles wat ik gedaan heb, is het Woord van

Nadere informatie

Van Bethlehem tot Golgotha

Van Bethlehem tot Golgotha Van Bethlehem tot Golgotha Het Mysterie van Inwijding Esoterische Begrippen Elly Lichtenberg De Bijbel, een mystiek verhaal of..? Deel I De Bijbel: een mystiek verhaal of..? Is het evangelieverhaal juist?

Nadere informatie

CHRISTENEN IN DE SAMENLEVING

CHRISTENEN IN DE SAMENLEVING Domènec Melé CHRISTENEN IN DE SAMENLEVING Inleiding op de sociale leer van de Kerk 2018 INHOUDSOPGAVE LIJST VAN AFKORTINGEN... 9 INLEIDING... 13 Hoofdstuk I DE SOCIALE LEER VAN DE KERK... 17 De maatschappelijke

Nadere informatie

NASLAGCOLLECTIE UITLEENBARE COLLECTIE IN OPEN OPSTELLING. Rubrieksindeling op onderwerp, algemeen

NASLAGCOLLECTIE UITLEENBARE COLLECTIE IN OPEN OPSTELLING. Rubrieksindeling op onderwerp, algemeen 1!"# $%& '()* +,' - *./*.00!00,%%($*.+ 1% *./.222342222 NASLAGCOLLECTIE TFL 0. TFL 9 (=TFL + UDC code) UDC-codering globaal Wijsbegeerte TFL 1 Theologie algemeen TFL 2 Exegese TFL 22 Dogmatische theologie

Nadere informatie

Wat is de eigen en passende aard van ons spreken over God?

Wat is de eigen en passende aard van ons spreken over God? 1 VRAAG 1: Wat is de eigen en passende aard van ons spreken over God? (In 5 artikelen) Om een goed fundament te leggen voor de analyse van ons thema, moeten wij eerst duidelijkheid verkrijgen over het

Nadere informatie

I N F O R M A T I E B R O C H U R E

I N F O R M A T I E B R O C H U R E I N F O R M A T I E B R O C H U R E BESTE OUDERS Het is de droom van ieder van ons dat onze kinderen en jongeren zich ontplooien tot fijne mensen die in staat zijn later hun eigen weg te gaan. Daarbij

Nadere informatie

Motieven 1: Een wereld

Motieven 1: Een wereld Motieven 1: Een wereld Doelstellingen: Doel eerste subthema Een wereld om vrij te zijn De catechisanten leren inzien dat vrijheid in Bijbelse zin bij het leven van mensen hoort en ze vormen een mening

Nadere informatie

De Kerk op weg naar een gemeenschappelijke visie

De Kerk op weg naar een gemeenschappelijke visie De Kerk op weg naar een gemeenschappelijke visie Faith and Order Paper 214 Opzet Waarom willen we deze tekst bespreken? Uitleg over het ontstaan van deze tekst Presentatie van enkele grondgedachten van

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

Visie pastoraal in Monsheide

Visie pastoraal in Monsheide Visietekst pastoraal in Monsheide I. Inleiding Onze christelijke levensbeschouwing, ontleend aan de stichtende Congregatie Sint-Vincentius à Paulo, trachten wij een eigentijdse invulling te geven. Vanuit

Nadere informatie

Geloven in Scholen met de Bijbel

Geloven in Scholen met de Bijbel Geloven in Scholen met de Bijbel Inleiding Wij willen in onze scholen samenwerken met Gereformeerde Scholen zijn opgericht door ouders vanuit christenen die, net als wij, willen leven naar de Gereformeerde

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

GENEZING VAN INNERLIJKE WONDEN

GENEZING VAN INNERLIJKE WONDEN Didier van Havre GENEZING VAN INNERLIJKE WONDEN Praktische gids bij het sacrament van boete en verzoening DE BOOG 3 INHOUDSOPGAVE LIJST VAN AFKORTINGEN...9 VOORWOORD...11 WAT IS HET SACRAMENT VAN BOETE

Nadere informatie

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be 1 inspectie-begeleiding RK godsdienst basisonderwijs Tulpinstraat 75 3500 Kiewit-Hasselt 011 264408 godsdienstbao@dodhasselt.be Collegiale consultatie Godsdienst Lager onderwijs Rijkhoven Kleine Spouwen

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Dit omvat de boeken van de joden over hun geloof in god. Hierin kun je lezen over:

Dit omvat de boeken van de joden over hun geloof in god. Hierin kun je lezen over: Samenvatting door een scholier 1098 woorden 6 juni 2005 6,2 41 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Levensbeschouwing 4.2. De bijbel De bijbel is het belangrijkste heilige boek van christenen. Pas rond

Nadere informatie

5,6. Werkstuk door een scholier 1133 woorden 12 oktober keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Inhoudsopgave:

5,6. Werkstuk door een scholier 1133 woorden 12 oktober keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Inhoudsopgave: Werkstuk door een scholier 1133 woorden 12 oktober 2004 5,6 36 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inhoudsopgave: Voorwoord Het Christendom Het ontstaan van het Christendom Christelijke stromingen Video

Nadere informatie

Descartes schreef dat er geen ander land was "où l'on puisse jouir d'une liberté si entière" (waar men een zo volledige vrijheid kan genieten)

Descartes schreef dat er geen ander land was où l'on puisse jouir d'une liberté si entière (waar men een zo volledige vrijheid kan genieten) Verslag 25 mei 2018, Salon der Verdieping: Spinoza s politieke filosofie De bespreking van de politieke filosofie doe ik aan de hand van zijn belangrijkste politieke werk, te weten het Theologisch-politiek

Nadere informatie

Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu)

Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu) Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu) Mag ik zijn wie ik ben? De leerlingen uit welke thuis, cultuur of geloofsovertuiging ze ook komen voelen zich benaderd, aanvaard, uitgedaagd en bemind als iemand

Nadere informatie

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal Allemaal zoeken we naar een zinvol leven. Gelovigen hebben in die zoektocht eigen ankerpunten om met die grote en kleine vragen die het

Nadere informatie

Levensbeschouwelijke vakken. Stedelijk Onderwijs - Basisonderwijs

Levensbeschouwelijke vakken. Stedelijk Onderwijs - Basisonderwijs Levensbeschouwelijke vakken Stedelijk Onderwijs - Basisonderwijs Beste ouders, Het is de droom van ieder van ons dat onze kinderen zich ontplooien tot fijne mensen die in staat zijn later hun eigen weg

Nadere informatie

Geloven is niet zomaar instemmen met een geheel aan abstracte waarheden. Geloven is een weg gaan, die voert tot gemeenschap met de levende God.

Geloven is niet zomaar instemmen met een geheel aan abstracte waarheden. Geloven is een weg gaan, die voert tot gemeenschap met de levende God. GELOVEN Encycliek Lumen Fideï zegt: Geloven is niet zomaar instemmen met een geheel aan abstracte waarheden. Geloven is een weg gaan, die voert tot gemeenschap met de levende God. PROBLEEM VAN PAROCHIES

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORWOORD ONDERZOEKSMOTIVATIE ALGEMENE INLEIDING 8 HOOFDSTUK 1 HET MOEDERSCHAP VAN GOD, HET GEESTELIJKE MOEDERSCHAP

Inhoudsopgave VOORWOORD ONDERZOEKSMOTIVATIE ALGEMENE INLEIDING 8 HOOFDSTUK 1 HET MOEDERSCHAP VAN GOD, HET GEESTELIJKE MOEDERSCHAP Inhoudsopgave VOORWOORD V ONDERZOEKSMOTIVATIE VIII ALGEMENE INLEIDING 8 HOOFDSTUK 1 HET MOEDERSCHAP VAN GOD, HET GEESTELIJKE MOEDERSCHAP EN MYSTAGOGIE: EEN STAND VAN HET ONDERZOEK 12 1.0 Het moederschap

Nadere informatie

INLEIDING Over verwondering, contingentie en denken-als-ordenen 13

INLEIDING Over verwondering, contingentie en denken-als-ordenen 13 INHOUD VOORWOORD 11 INLEIDING Over verwondering, contingentie en denken-als-ordenen 13 HOOFDSTUK 1. Op zoek naar een stabiele werkelijkheid. De Oudheid (6 de eeuw v.c. 6 de eeuw n.c.) 25 1. Het ontstaan

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Afscheidsrituelen in een pluriculturele maatschappij

Afscheidsrituelen in een pluriculturele maatschappij NVKVV studiedag 31 maart 2011 Afscheidsrituelen in een pluriculturele maatschappij Katholieke godsdienst Prof. Dr. Stefaan Franco Gelovige visie op leven en sterven Twee basisgedachten: 1) Leven is gave

Nadere informatie

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking Het logo als gespreksopener Een catechetische handreiking 2 Het Jaar van het Geloof Van 11 oktober 2012 (de begindatum van Vaticanum II en de publicatiedatum van de Catechismus van de Katholieke Kerk)

Nadere informatie

22 SEPTEMBER 2011 ANIMATOREN OV GROENHOVE GEMEENSCHAPPELIJKE ZIEKENZALVING

22 SEPTEMBER 2011 ANIMATOREN OV GROENHOVE GEMEENSCHAPPELIJKE ZIEKENZALVING 1 22 SEPTEMBER 2011 ANIMATOREN OV GROENHOVE GEMEENSCHAPPELIJKE ZIEKENZALVING 1. Oorsprong van de ziekenzalving ziekenzorg, ziekenbezoek: zeer vaak in de Bijbel tegen de Joodse traditie in, waar ziekte

Nadere informatie

Alle religies zijn hetzelfde? Evangelisatiegesprekken voeren met pluralisten

Alle religies zijn hetzelfde? Evangelisatiegesprekken voeren met pluralisten Alle religies zijn hetzelfde? Evangelisatiegesprekken voeren met pluralisten Blinde mannen en de olifant Christelijk zelfonderzoek Is ons christelijke wereldbeeld niet gewoon onze mening? Zijn christenen

Nadere informatie

DE REFORMATIE DEEL 1. Vijf inleidende vragen: Naar Nathan Busenitz (Grace Ministries Seminary)

DE REFORMATIE DEEL 1. Vijf inleidende vragen: Naar Nathan Busenitz (Grace Ministries Seminary) DE REFORMATIE DEEL 1 Vijf inleidende vragen: Naar Nathan Busenitz (Grace Ministries Seminary) Vijf inleidende vragen: 1. Wanneer is de Reformatie begonnen? Vijf inleidende vragen: 1. Wanneer is de Reformatie

Nadere informatie

leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel

leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Psalm 119:105) Een uitgave van Met Open Bijbel Adres Postbus 520, 3800 AM Amersfoort Internet:

Nadere informatie

Inleiding Christendom

Inleiding Christendom Wie zijn de grondleggers van het christendom? Jezus zei: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren

Nadere informatie

11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets

11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets 11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets Opdracht 1 Wat is de Sokratische methode? Opdracht 2 Waarom werd Sokrates gedwongen de gifbeker te drinken? Opdracht 3 Waarom zijn onze zintuigen

Nadere informatie

Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FFTR 2014-2015

Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FFTR 2014-2015 Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FFTR 2014-2015 Deel 2 Opleidingsspecifiek deel: Master Theologie Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR) treedt

Nadere informatie

Samen Eucharistie vieren

Samen Eucharistie vieren Samen Eucharistie vieren Presentatie 23 november 2017 Methode OPSTAP 1 Situatieschets catechese 2 Omvorming De Kerk die erop uitgaat is de gemeenschap van missionaire leerlingen die initiatief nemen, die

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Studieprogramma instroom 2008-2009

Studieprogramma instroom 2008-2009 Studieprogramma instroom 2008-2009 Alle colleges hebben een omvang van 5 ects tenzij anders vermeld. Studenten met een vwo-certificaat Grieks met een voldoende resultaat krijgen een vrijstelling voor het

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

Geloven is vertrouwen. Ik geloof het wel. de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het

Geloven is vertrouwen. Ik geloof het wel. de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het Geloven Geloven is vertrouwen GGeloven is ten diepste je vertrouwen hechten aan iets of iemand, de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het geloven in God zegt de Bijbel: Het geloof is de vaste

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

MAALTIJD VAN DE HEER. ook wel genoemd: viering van het Heilig Avondmaal. Vrije Evangelische Gemeente Heerde. Pastorale Handreiking 6

MAALTIJD VAN DE HEER. ook wel genoemd: viering van het Heilig Avondmaal. Vrije Evangelische Gemeente Heerde. Pastorale Handreiking 6 MAALTIJD VAN DE HEER ook wel genoemd: viering van het Heilig Avondmaal Vrije Evangelische Gemeente Heerde Pastorale Handreiking 6 MAALTIJD VAN DE HEER In de Protestante kerken spreken we over twee sacramenten

Nadere informatie

BASIS THEOLOGIE: GOD WOORD

BASIS THEOLOGIE: GOD WOORD Algemene Bijbelstudie Seizoen 2017-2018 BASIS THEOLOGIE: GOD WOORD Inleiding Op de 9 Algemene Bijbelstudieavonden (van oktober tot en met juni) zullen naar plan de volgende Basis Theologie onderwerpen

Nadere informatie

Filosofie. Op het VWO. Filosofie juist op Lyceum Oudehoven!

Filosofie. Op het VWO. Filosofie juist op Lyceum Oudehoven! Filosofie Op het VWO Wat is Filosofie? Wetenschappen beantwoorden vragen: Over een eigen onderwerp (object van studie) Op een eigen manier (methode van bestuderen) Filosofie beantwoordt vragen die niet

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

GELOOF EN WETENSCHAP. Modellen over de relatie tussen geloof en (natuur)wetenschap in historisch perspectief.

GELOOF EN WETENSCHAP. Modellen over de relatie tussen geloof en (natuur)wetenschap in historisch perspectief. GELOOF EN WETENSCHAP Modellen over de relatie tussen geloof en (natuur)wetenschap in historisch perspectief. 1. HET HARMONIEMODEL De leer van de twee boeken Het Ptolemaeïsche of Aristotelische wereldbeeld

Nadere informatie

Aanbeveling door mgr. dr. G. de Korte, bisschop van s-hertogenbosch.

Aanbeveling door mgr. dr. G. de Korte, bisschop van s-hertogenbosch. Aanbeveling door mgr. dr. G. de Korte, bisschop van s-hertogenbosch. Wij weten uit onderzoek dat de geloofsopvoeding in het ouderlijk huis van ontzettend groot belang is. School en parochie zijn daarbij

Nadere informatie

6. Religie in de voorziening. a. Bezinnen en bidden. 1. Bidden en bezinnen met mensen met een mentale handicap

6. Religie in de voorziening. a. Bezinnen en bidden. 1. Bidden en bezinnen met mensen met een mentale handicap 6. Religie in de voorziening 1 1. Bidden en bezinnen met mensen met een mentale handicap 2. Vieren aangepast aan de geloofsgroeifasen 3. Enkele praktische voorbeelden 4. Een volledige viering 1. Bidden

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst 1 1 Waarom heet dit vak Rooms-katholieke Godsdienst? Niet neutraal Specifiek mensbeeld Stevige vorming vereist Kennis van de Spreken vanuit eigen levensbeschouwing,

Nadere informatie

Curriculum voor het behalen van canonieke graden in de Sacra Theologia en Scientiae Religiosae

Curriculum voor het behalen van canonieke graden in de Sacra Theologia en Scientiae Religiosae Curriculum voor het behalen van canonieke graden in de Sacra Theologia en Scientiae Religiosae Inleiding De Tilburg School of Catholic Theology (TST) is een door de Heilige Stoel erkende theologische faculteit.

Nadere informatie

AFDELING FILOSOFIE CURSUSSEN ACADEMIEJAAR 2010 2011

AFDELING FILOSOFIE CURSUSSEN ACADEMIEJAAR 2010 2011 CURSUSSEN ACADEMIEJAAR 2010 2011 AFDELING FILOSOFIE METAFYSICA prof. Jean-Pierre De Rudder (code: F1-50,00) 1ste semester: maandag van 9.00 tot 10.50 uur De metafysica of zijnsleer beoogt de ultieme wijsgerige

Nadere informatie

Geloven in onderwijs

Geloven in onderwijs Geloven in onderwijs Wij willen in onze scholen samenwerken met christenen die, net als wij, willen leven naar Gods woord en zich in hun dagelijks handelen hierdoor willen laten leiden. De kern van Gods

Nadere informatie

Geachte Dames en Heren Goede vrienden uit Kerkbesturen uit het CRKC, en uit de brede kring van geïnteresseerden voor de toekomst van de kerkgebouwen

Geachte Dames en Heren Goede vrienden uit Kerkbesturen uit het CRKC, en uit de brede kring van geïnteresseerden voor de toekomst van de kerkgebouwen Geachte Dames en Heren Goede vrienden uit Kerkbesturen uit het CRKC, en uit de brede kring van geïnteresseerden voor de toekomst van de kerkgebouwen ( ) Mijn contacten met leden van kerkbesturen en bij

Nadere informatie

God zoeken met de zinnen?

God zoeken met de zinnen? Aurelius Augustinus God zoeken met de zinnen? De leefwijze van de kerk en de leefwijze van de manicheeërs [De moribus ecclesiae et de moribus manichaeorum] Ingeleid, vertaald en van aantekeningen voorzien

Nadere informatie

Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in

Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in 1. We willen gereformeerd zijn 2. We geloven in genade 3. We zijn samen op reis Gereformeerd onderwijs voor christenen Met de Bijbel op weg de wereld

Nadere informatie

Religie, christendom en politiek vanuit filosofisch perspectief

Religie, christendom en politiek vanuit filosofisch perspectief Religie, christendom en politiek vanuit filosofisch perspectief - Het christelijke belemmert de politiek niet, maar maakt haar juist mogelijk en waardevol - Pieter Jan Dijkman Vereniging voor Wijsbegeerte

Nadere informatie

geloof en wetenschap Prof.dr. Cees Dekker Kavli Institute of NanoScience Delft http://www.mb.tn.tudelft.nl

geloof en wetenschap Prof.dr. Cees Dekker Kavli Institute of NanoScience Delft http://www.mb.tn.tudelft.nl geloof en wetenschap Prof.dr. Cees Dekker Kavli Institute of NanoScience Delft http://www.mb.tn.tudelft.nl Utrecht, 16-6-2006 1. Is het waar, dat recente vondsten in de wetenschap Godsgeloof verzwakken?

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

KERK ZIJN VANDAAG EN DE TOEKOMST VAN DE PAROCHIES

KERK ZIJN VANDAAG EN DE TOEKOMST VAN DE PAROCHIES KERK ZIJN VANDAAG EN DE TOEKOMST VAN DE PAROCHIES In een pastorale brief richt de bisschop van Brugge, Jozef De Kesel, zich tot alle medewerk(st)ers in de pastoraal. We geven hier een samenvatting van

Nadere informatie

1 e jaar 2 e bijeenkomst. De vraag naar God

1 e jaar 2 e bijeenkomst. De vraag naar God 1 e jaar 2 e bijeenkomst De vraag naar God School voor geloofsverdieping 1 jaar 01. Samen starten 02. De vraag naar God A. GOD VAN HET VERBOND 03. De Bijbel als woord van God 04. Uittocht en verbond 05.

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

BIBLE SCHOOL. Informatie Brochure. "... om de heiligen toe te rusten tot het werk van dienstbetoon, tot opbouw van het Lichaam van Christus...

BIBLE SCHOOL. Informatie Brochure. ... om de heiligen toe te rusten tot het werk van dienstbetoon, tot opbouw van het Lichaam van Christus... BIBLE SCHOOL Informatie Brochure "... om de heiligen toe te rusten tot het werk van dienstbetoon, tot opbouw van het Lichaam van Christus..." Efeze 4:12 Doel & Missie Open Heavens Bijbel School is een

Nadere informatie

Stroom Avond Academie 2014 2015

Stroom Avond Academie 2014 2015 Stroom Avond Academie 2014 2015 Naast de tafelkring en de samenkomst heeft Stroom het hele jaar door ook allerlei cursussen die je kunt volgen. Deze cursussen zijn allemaal binnen Stroom zelf ontwikkeld

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie