VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA)"

Transcriptie

1 VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA) Datum : 19 mei 2015 Kleuteronderwijzer : Naam : Leeftijd kleuters : 3-jarigen Klas DLO : 1 BaKo 2 Aantal kleuters : 19 Stageschool : Belangstellings- : De tuin centrum ACTIVITEIT Klasactiviteit: Bakerrijmpje Hansje Begeleide activiteit: ERVARINGSSITUATIE 1 Zelfstandig spelen Ontwikkelingsondersteunend leren DOELSTELLINGEN Eplorerend beleven Ontmoeten 1 aanduiding ervaringssituatie vanaf het tweede jaar ONTWIKKELINSASPECTEN ² CONCRETISATIE DOD ³ (Eerste aanbreng) Positieve ingesteldheid OA 6: plezier beleven Muzische ontwikkeling OA 39: muzisch omgaan met lichaamshoudingen en bewegingen OA 42: muzisch omgaan met taal: poëzie Taalontwikkeling: OA 70: Luisteren en begrijpen OA 73: Luisteren en spreken verfijnen De kls genieten van het speels omgaan met poëzie. De kls doen bewegingen mee op het versje zoals bijvoorbeeld omhoog klimmen. De kls ontwikkelen taalgevoeligheid: rijm. De kls zeggen het rijmpje epressief mee ondersteund door prenten en lichaamstaal. De kls begrijpen het door de KO aangeboden rijmpje dat met prenten en een popje wordt ondersteund. De kls kunnen een reeks woorden onthouden (auditief geheugen) en kunnen zelf met behulp van de KO rijmen met aandacht voor de eindrijm. (Anne) Positieve ingesteldheid OA 6: plezier beleven Muzische ontwikkeling OA 42: muzisch omgaan met taal: poëzie Taalontwikkeling: OA 70: Luisteren en begrijpen De kls genieten van het speels omgaan met poëzie. De kls ontwikkelen taalgevoeligheid: rijm. De kls zeggen het rijmpje epressief mee ondersteund door prenten en lichaamstaal. De kls begrijpen het door de KO aangeboden rijmpje dat met prenten en een popje wordt ondersteund.

2 OA 73: Luisteren en spreken verfijnen De kls kunnen een reeks woorden onthouden (auditief geheugen) en kunnen zelf met behulp van de KO rijmen met aandacht voor de eindrijm. GERAADPLEEGDE BRONNEN ² ontwikkelingsaspecten zoals geformuleerd in het ontwikkelingsplan voor de katholieke kleuterschool ³ verwijzing naar de decretale ontwikkelingsdoelen vanaf het tweede jaar - Van Eyen, C., Verheyden, L. & Kerkhofs, G. ( ) Taal en KO Leuven: Acco - vvbao, ontwikkelingsplan. (2013). Ontwikkelingsplan voor de katholieke kleuterschool ( 10 de ). Z.p.: Z.n. - Van Eyen, C., (2014)., Module 1.3. Spel en spelen: cursus bakerrijmpje. Leuven SAMENWERKING MET Lien willems, Merijn Castro, Kirsten Feli & Tessa Spits MATERIAAL Pop van Hansje Prenten van Hansje, zon, hek, regen, kever in het water, ladder, bij, tuinslang en schep Versje Hansje

3 MOTIVATIE TIJDENS HET KEUZEPROCES (ALLEEN VAN TOEPASSING BIJ BEGELEIDE ACTIVITEIT): / VERLOOP 1. Inleiding De KO heeft een popje van Hansje. Hallo iedereen! KO: Oh, zeg wie ben jij? Kever: Ik ben Hansje Pansje en ik zou graag met de vriendjes van de klas een spelletje willen spelen. KO: zouden wij dat wel doen vriendjes. Wij spelen niet graag spelletjes he. KO schudt heel overdreven haar hoofd. Kls: Wij spelen wel graag spelletjes! KO: Hansje Pansje ik denk dat wij het heel leuk zouden vinden als jij vandaag bij ons in de klas een spelletje komt spelen. Kever: Oh dat is zo lief van jullie! Ik heb vandaag al zo veel mee gemaakt, dus ik zou wel iets leuks willen doen. KO: Oei Hansje Pansje toch! Wat is er dan gebeurd? Kever: Ik was een beetje aan het klimmen op een heg en toen begon het heeeeeel hard te regenen, waardoor ik van het hek viel. KO: Wat erg Hansje Pansje! Kever: Ja ik heb me wel een beetje pijn gedaan toen. Maar dan ging de zon terug schijnen en die maakte alles droog. Zo kon ik weer op het hek klimmen. KO: Ah, dat is wel goed, maar waar heb je je pijn gedaan Hansje Pansje? Kever: Aan mijn hoofdje. KO: Ai, kunnen we iets doen om het beter te maken? Oh weet je wat we zullen daar een rijmpje over zeggen. Zal dat je wat opvrolijken? Kever: Ja dat zou me veel blijer maken. Ko zit met de kls in de onthaalkring. Ko - Pop Hansje 2. Midden Versje aan brengen aan de hand van bijhorende prenten KO laat prenten zien aan kleuters, de kleuters benoemen dan wat ze zien op de prenten. Op die manier hebben de kleuters al kennis gemaakt met de woorden die in het rijmpje voorkomen. Daarna zegt de KO het versje opnieuw op terwijl ze de prenten toont. Die klom eens op een hek. (prent hek) Neer viel de regen, (prent regen) Die spoelde hansje weg. (prent kever in water) Op kwam de zon, (prent zon) Die maakte alles droog. Die klom toen weer omhoog. (prent ladder) - Prenten van Hansje Pansje kevertje, Hansje in het water, de zon, regen, een ladder, een hek Versje aan de hand van prenten in de juiste volgorde leggen De KO zegt het versje op terwijl een kleuter de prenten van het rijmpje in de juiste volgorde legt. Daarna schudt de KO de prenten door elkaar en legt deze in verkeerde volgorde in het midden van de kring. Ko zegt het versje nog een keer op en duidt dan een kl aan. Deze mag dan de prenten in de juiste volgorde leggen. Wanneer dit niet lukt mag een andere kl komen helpen. De KO herhaalt dit nog enkele keren. Versje aan de hand van rijmwoorden De KO zegt het rijmpje nog eens op, maar ze zegt niet meer het volledige rijmpje. Tijdens het rijmpje laat ze verschillende woorden wegvallen. De kleuters moeten het woord dat de KO heeft weg gelaten kunnen aanvullen. De KO duidt telkens een kleuter aan die het woord mag zeggen. Lukt dit niet mag er een andere kleuter helpen. Op die manier oefenen de kleuters hun taalontwikkeling en leren ze stilaan het rijmpje kennen.

4 Versje aan de hand van gebaren Nu kennen we het rijmpje al goed KO : Hansje is het niet fijn als we op dit liedje eens gebaren zouden doen? (interactie met pop) Kever: Whoow dat zou heel leuk zijn een eigen liedje en een dansje. KO: Hansje heb jij leuke ideeën? Hansje doet de bewegingen voor. KO herhaalt het rijmpje enkele keren en doet samen met de kleuters de bewegingen.. Hansje die klom eens op een hek. ( Klimbeweging omhoog met de vingers. ) Neer viel de regen, ( Bewegend met de vingers naar beneden.) Die spoelde alles weg. (Handen horizontaal van binnen naar buiten bewegen.) Op kwam de zon die maakte alles droog. ( Grote boog maken met handen.) Hansje die klom weer omhoog. ( Klimbeweging omhoog met de vingers.) 3. Afsluiting Kever: Wauw, jullie kunnen dat wel al heel goed hoor. Ik voel me hier al veel beter door. Ik ben benieuwd of jullie het rijmpje ook heel zachtjes kunnen zeggen. KO: Tuurlijk kunnen wij dat Hansje Pansje! Wij zullen eens laten zien hoe goed wij dat ook kunnen doen. De KO zegt het versje voor de laatste keer samen op met de kls. Dit zeggen ze heel stil op en ze maken hierbij kleine gebaren.

5 1. Inleiding Anne KO: zeg vriendjes, kijk eens wie hier op bezoek is? KO heeft pop van Hansje vast. Kever: Hallo vriendjes! Hebben jullie al leuk kunnen spelen in de klas? KO: Wie weet er nog wat er met Hansje Pansje was gebeurd? KLS: Hij was op een hek geklommen en er van afgevallen door de regen. Toen heeft hij zijn hoofdje pijn gedaan. De zon is dan opgekomen en dan is hij er terug opgeklommen. KO: Ja inderdaad. Wie kan er ons rijmpje over Hansje nog eens zeggen. KO: Wacht ik zal jullie een klein beetje helpen. Zo kan iedereen het mee opzeggen. KO zegt het versje maar ondersteund de kls met behulp van de prenten. Zoek de foute prent De KO zegt het versje samen met de kls op. De KO legt de prenten in het midden, maar legt hier ook verkeerde afbeeldingen bij. De KO duidt een kleuter aan, deze moet zeggen welke afbeelding niet in het rijtje hoort. De KO herhaalt dit enkele keren. Die klom eens op een hek. (prent hek) Neer viel de regen, (prent regen) Die spoelde hansje weg. (prent kever in water) Op kwam de zon, (prent zon) Die maakte alles droog. Die klom toen weer omhoog. (prent ladder) KO zit met de kls in de onthaalkring. KO - - Versje Hansje - - Pop Hansje - - Prenten van Hansje Pansje kevertje, Hansje in het water, de zon, regen, een ladder, een hek - - Prenten van bij, schep, tuinslang 2. Midden Versje aan de hand van massage op de rug Nu worden onze handen allemaal kleine kevertjes en onze rug wordt een hek voor het kevertje. We draaien ons om naar links zodat we met onze handen over rug voor ons kunnen wrijven. (KO stuurt dit nog bij de kleuters) Hansje die klom eens op het hek. ( Vingerbeweging omhoog. ) Neer viel de regen, (Bewegen met de handen naar beneden.) Die spoelde alles weg. (Wrijven met de platte handen op de rug.) Op kwam de zon die maakte alles droog. ( Rondjes maken met de handen.) Hansje die klom weer omhoog. (Vingerbeweging omhoog.) Dit herhaalt de KO 2 maal (een keer naar rechts en een keer naar links keren.) Variatie: KO: We laten Hansje op onze arm naar boven klimmen. Dan wanneer de regen komt spoelt al het water over onze arm en dan glijden we terug naar benden. Als de zon terug op komt dan maken we een grote boog en die maakt dan alles droog, dus dan moeten we onze arm terug droog wrijven. Daarna kan Hansje Pansje terug omhoog klimmen. Dit herhaalt de KO twee keer. Daarna zegt de KO het rijmpje op en doet de bewegingen mee. 3. Afsluiting Muzisch beschouwen: KO: Wat vonden jullie het leukste om te doen? KO: Waarom vonden jullie dat het leukste? KO: Goed, we zeggen het versje nog een laatste keer op. KO zegt het versje samen met de kls op de manier dat zij het leukste vinden.

VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA)

VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA) VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA) Datum : Kleuteronderwijzer : Naam : Leeftijd kleuters : Klas DLO : Aantal kleuters : Stageschool : Belangstellings- : centrum ACTIVITEIT Klasactiviteit:

Nadere informatie

VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA)

VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA) VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA) Leesbegeleiding P3, uitleg. P3 leesniveau Om een oog te krijgen op het leesniveau van de kinderen, hebben Merle en ik alle kinderen individueel

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit instrumentaal musiceren + integratie van de muzikale dobbelsteen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Vertellen van het verhaal Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam Mc Bratney en Anita Jeram aan de hand van het prentenboek. Ervaringssituatie:

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit instrumentaal musiceren + integratie van de muzikale dobbelsteen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Vertellen van het verhaal Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam Mc Bratney en Anita Jeram aan de hand van het prentenboek. Ervaringssituatie:

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit: lied aanbrengen kiekeboe. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit: lied aanbrengen kiekeboe. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Wiskundig spel: fruit sorteren. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Wiskundig spel: fruit sorteren. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Schilderen met schoenveters (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Schilderen met schoenveters (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Schrijfdans: de speelgoedtrein (8 peuters) Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Begeleid aanbod: Sherborne

Begeleid aanbod: Sherborne Dinsdag 7 mei 2013 Begeleid aanbod: Sherborne Beginsituatie: Tijdens vorige observatiedag hebben de kleuters gesherborned met de leerlingen van het vijfde leerjaar. Ik zag E. onder benen van T. kruipen

Nadere informatie

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4 Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem Aantal kinderen: max: 4 Toestemming van de ouders? Aandachtspunt: Observeren niveau, behoefte

Nadere informatie

Activiteit 1. Waarnemen Ik kijk en ik knuffel. Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 1. Waarnemen Ik kijk en ik knuffel. Doelen. Materiaal. Voortaak i m p r e s s i e Activiteit 1 Waarnemen Ik kijk en ik knuffel Doelen 1 De kleuters kunnen gevoelens herkennen, ze ervaren hoe fijn het is om te knuffelen. (16) (WO 3.1) 2 De kleuters tonen hoe graag ze

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de uiterlijke verschijnselen van Pasen: paasversieringen,

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: TIK TAK voorstelling met dozen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen X ontmoeten O explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Schrijfdans: de speelgoedtrein (8 peuters) Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de commerciële uitingen van het kerstfeest: de versierde

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Maken van een fruitbrochettes (4 peuters) Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen X ontmoeten (het eten zelf) X explorerend beleven

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Experimenteren met schoenen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Waarnemen van materialen in dozen (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Waarnemen van materialen in dozen (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Activiteit 14. Muziek Pompoenlied. Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 14. Muziek Pompoenlied. Doelen. Materiaal. Voortaak e x p r e s s i e Muziek Pompoenlied Doelen 1 De kleuters kunnen genieten van succeservaringen op het vlak van prestaties en sociaal contact (ik kan al ). (2) (WO 3.3) 2 De kleuters kunnen een eenvoudig

Nadere informatie

juni 2014 vanaf 4 jaar De wieken van de molen tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

juni 2014 vanaf 4 jaar De wieken van de molen tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof juni 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Refrein: gaan rond en rond. Een grote boog naar boven, dan weer naar de grond. Kijk eens hoe ze draaien, al-le vier. Het lijkt alsof ze

Nadere informatie

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Sabine Wisman Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 8, 10, 13 8, 9, 10, 11, 12, 13 10 11 21 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 25 18, 19, 21, 23 30, 31, 32, 36, 39, 41 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40, 41 30, 31,

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Doelenlijst G-start voor VVKBaO

Doelenlijst G-start voor VVKBaO 1 1. OVER -START -start is een CTO-uitgave over het stimuleren van geletterdheid bij jonge kinderen (2,5 tot 7 jaar). -start is een boek vol achtergrondinformatie en concreet uitgewerkte activiteiten.

Nadere informatie

Julian krijgt een bril

Julian krijgt een bril Julian krijgt een bril II Inleiding: Julian heeft veel last van hoofdpijn, daarom neemt zijn moeder hem mee naar de dokter. Het is al heel lang geleden dat Julian naar de dokter is geweest, daarom moet

Nadere informatie

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Droppie in de Kwebben Hallo allemaal! Wat fijn dat jullie straks naar de Kwebben in Vught gaan! Mijn naam is Droppie en ik weet alles over water. Wist je dat water

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 4 jaar tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof Vogeltje, vogeltje - BVP Hint Music 2014

mei 2014 vanaf 4 jaar tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof Vogeltje, vogeltje  - BVP Hint Music 2014 mei 2014 vanaf 4 jaar Vogeltje, vogeltje tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof - Vogeltje, vogeltje 1 ben je gevallen? Boem, op je snavel, doet t ook pijn? waar is je mama? Waar is je mama? Waar zou

Nadere informatie

Activiteitenvoorbereiding BAKO. Student(e)/ Lector: Steef Coorevits Datum : Kleuterklas: 3 K (aantal kinderen: 23 ) Uur: van 15.15u tot 15.

Activiteitenvoorbereiding BAKO. Student(e)/ Lector: Steef Coorevits Datum : Kleuterklas: 3 K (aantal kinderen: 23 ) Uur: van 15.15u tot 15. Student(e)/ Lector: Steef Coorevits Datum : Kleuterklas: 3 K (aantal kinderen: 23 ) Uur: van 15.15u tot 15.45u School: Mentor: Duo-partner: Ander lokaal dan de klas: gymzaal Belangstellingscentrum: Spoken

Nadere informatie

Liggen of leggen / kennen of kunnen

Liggen of leggen / kennen of kunnen maart 2012 vanaf 9 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Liggen of leggen / kennen of kunnen Liggen of leggen / kennen of kunnen tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof 1 Weet je wat mijn kip

Nadere informatie

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Door de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Paardje rijden op de knie...

Nadere informatie

Poppenkast gaat open.

Poppenkast gaat open. POPPENKASTVERHAAL Lopke. Benodigdheden: Scéne 1: wekker dekentje (wieg) slaapkleed voor Lopke. Scéne2: schoenen voor Lopke (met velcro om op de pop te bevestigen) mandje - zakje met hierin 2 sandwichen.

Nadere informatie

Belangstellingscentrum. Ik speel in het water en in het zand

Belangstellingscentrum. Ik speel in het water en in het zand 36 Belangstellingscentrum Ik speel in het water en in het zand u i m p r e s s i e Activiteit 1 Waarnemen Verhaal in de zandtafel: De bril van Max is zoek Doelen 1 De kleuters kunnen genieten van de verschillende

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters Deze nieuwsbrief is speciaal voor ouders/verzorgers van kinderen op de peutergroep en de verticale groep van kinderopvang Kits Oonlie. Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee maanden en hierin worden twee

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2014

Nieuwsbrief oktober 2014 Nieuwsbrief oktober 2014 Beste ouders, In de afgelopen weken hebben we alweer zo ontzettend veel geleerd! Eigenlijk is het schooljaar maar net goed op gang, maar wat we geleerd hebben is al niet meer op

Nadere informatie

Begeleid aanbod: Sherborne sessie 2

Begeleid aanbod: Sherborne sessie 2 4 maart 2013 Begeleid aanbod: Sherborne sessie 2 R en L begrepen de opdracht niet. ( jullie gaan op jullie rug liggen op het matje ). (25/02/2013) R en L gingen op de buik liggen in plaats van op de rug.

Nadere informatie

Wereldschool zomerdeal Kikker en vriendjes (groep 1 t/m 3)

Wereldschool zomerdeal Kikker en vriendjes (groep 1 t/m 3) Wereldschool zomerdeal Kikker en vriendjes (groep 1 t/m 3) Voor de ouder: Deze zomerdeal is een extra les van de Wereldschool die je in overleg met de docent tot 1 september samen met je zoon of dochter

Nadere informatie

maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) begint steeds meer woorden te herhalen en (na) te zeggen

maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) begint steeds meer woorden te herhalen en (na) te zeggen Mondelinge taal 1 Spraak-taalontwikkeling Baby blauw maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) herhaalt geluidjes Dreumes brabbelt bij (eigen) spel oranje begint steeds meer

Nadere informatie

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten Cijfers en letters Zelfstandig spelen Schrijfhoekje: ( MO ) 45 kleinmotorisch bewegen Met allerlei schrijfmaterialen experimenteren op verschillende soorten papier < een juiste pengreep nadoen bij het

Nadere informatie

Hoera! Het regent - 4 t/m 7 jaar

Hoera! Het regent - 4 t/m 7 jaar Hoera! Het regent - 4 t/m 7 jaar Doelstelling: tactiele stimulatie en samenwerking Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal vrij is

Nadere informatie

Het leven van Max en z,n mama *week 11*

Het leven van Max en z,n mama *week 11* Het leven van Max en z,n mama *week 11* Op naar de drie maanden toe, want Max is nu 11 weken oud. Daarna nog een maand van aftellen, dan zitten de vier maanden erop die Daan heeft geleefd. Hopelijk wordt

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Thema kinderportretten

Thema kinderportretten Thema kinderportretten Les 3: In dialoog met een kinderportret Lestitel: In dialoog met een kinderportret Leerdomein: spreken, drama, wereldoriëntatie Lesduur: 50 minuten Leerplandoelen Leerplan wereldoriëntatie

Nadere informatie

Spelactiviteiten voor groep 1-2: Vertelspel tafel: Spelactiviteiten:

Spelactiviteiten voor groep 1-2: Vertelspel tafel: Spelactiviteiten: Spelactiviteiten: Hieronder heb ik verschillende spelactiviteiten uitgewerkt in het thema de brandweer. Dit zijn verschillende activiteiten die in de kring, in de speelzaal/gymzaal of in de hoeken uitgevoerd

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: SMOORVERLIEFD: HOE ZEG IK HET MET EEN LIED?

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: SMOORVERLIEFD: HOE ZEG IK HET MET EEN LIED? LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: SMOORVERLIEFD: HOE ZEG IK HET MET EEN LIED? Omschrijving De leerlingen zoeken uit hoe een eenvoudig liefdesliedje in elkaar zit en focussen daarbij op het spel met begin-,

Nadere informatie

Vijf massagespelletjes

Vijf massagespelletjes Vijf massagespelletjes Massage is ontspanning voor twee. Je hebt even volledige aandacht voor elkaar. Het masseren ontspant en brengt een druk hoofd tot rust. Verder geeft massage het bijzondere gevoel

Nadere informatie

De paashaas schildert eieren

De paashaas schildert eieren april 2015 vanaf 4 jaar De paashaas schildert eieren tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof De paashaas schildert eieren 1 In rood en groen en geel. Wat maakt hij er weer veel. Refrein: Paashaas, paashaas.

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

gaat eronder staan blaffen. Kolletje en Dirk rennen naar hem toe. Je mag geen katten plagen, zegt Kolletje. Dat vindt Dirk ook. Je bent stout.

gaat eronder staan blaffen. Kolletje en Dirk rennen naar hem toe. Je mag geen katten plagen, zegt Kolletje. Dat vindt Dirk ook. Je bent stout. Waterballet Kolletje neemt een aanloop en springt in het opblaasbadje. Het water spat hoog op. Nu ik! roept Dirk. Hij rent over het grasveld en springt het badje in. Het water golft over de rand. Mama,

Nadere informatie

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie Lesdoelen De kinderen weten dat eten en drinken je verse energie geven om te bewegen. De kinderen weten dat eten en drinken ook zorgen dat je kunt groeien.

Nadere informatie

Lotgenoten. Bijeenkomst 1

Lotgenoten. Bijeenkomst 1 Lotgenoten Bijeenkomst 1 Welkom! Welkom! Lotgenoten bijeenkomsten De bijeenkomsten zijn bedoeld voor oud-deelnemers van de cursus Parkinson, Houd je aandacht erbij We komen éénmaal per maand bij elkaar.

Nadere informatie

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool Wij samen méér dan gewoon! Kleuterschool In dit boekje staan enkele afspraken zodat Wij samen méér dan gewoon zijn! Als we in een groep prettig willen samenleven, is het nodig dat we enkele Ze staan in

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les drie WELKOM BIJ LES DRIE VAN DEZE E-CURSUS WAARIN WE JE WILLEN LATEN ZIEN HOE JIJ GROTER KUNT WORDEN ZODAT JOUW PROBLEMEN

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Begeleid aanbod: Sherborne sessie 4

Begeleid aanbod: Sherborne sessie 4 Datum: 18 maart 2013 Begeleid aanbod: Sherborne sessie 4 De kleuters leefde zich in. Ze waren geen kindjes meer maar varkentjes. ( 4/03/2013) Het thema is kip en het ei. De kleuters zullen zich beter kunnen

Nadere informatie

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN Inleiding In alle leerplannen en in het Ontwikkelingsplan voor de Katholieke Basisschool zitten aspecten van relationele vorming verwerkt. Soms

Nadere informatie

Regen, regen, alsmaar regen

Regen, regen, alsmaar regen april 2014 vanaf 4 jaar Regen, regen, alsmaar regen tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof Regen, regen, alsmaar regen tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof Refrein: Regen, regen, alsmaar regen, wat

Nadere informatie

Duinrell dag. We gaan naar Duinrell

Duinrell dag. We gaan naar Duinrell Duinrell dag Doe eens een Duinrell een Duinrell een Duinrell dag In Wassenaar ligt een attractiepark vol actie en plezier Doe eens een Duinrell een Duinrell een Duinrell dag Tikibad of rodelbaan Keihard

Nadere informatie

Zet je hersens op scherp en daag je tegenspelers uit voor een spannende RIJMwoordenstrijd!

Zet je hersens op scherp en daag je tegenspelers uit voor een spannende RIJMwoordenstrijd! Speel de RIJMwoordenstrijd! Oefen spelenderwijs met alle verschillende spraakklanken en letters en vergroot daarbij je rijmwoordenschat! Train je auditief onderscheidingsvermogen, je geheugen en alertheid.

Nadere informatie

Zie verder: Daar kun je ook dit document downloaden.

Zie verder:   Daar kun je ook dit document downloaden. 1 Ram sam sam 10 oefenliedjes In dit document zie je wat er in het brailleboekje 10 kinderliedjes staat. Dat boekje kun je bestellen op: https://educatief.dedicon.nl/products/157929. Blauw braille is gewone

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Broemmm. Broemmm. Voordat de kinderen de voorstelling gaan zien:

Lesbrief bij de voorstelling Broemmm. Broemmm. Voordat de kinderen de voorstelling gaan zien: Lesbrief bij de voorstelling Broemmm Broemmm Teun wil weg met haar autootje Broem. Ze wacht op haar vriend Tijn maar die komt maar niet. Uiteindelijk besluit ze zonder hem te vertrekken maar Broem start

Nadere informatie

Voorbeeld van een inhoudelijke brug 3ko-1lo : Taal Organisatie

Voorbeeld van een inhoudelijke brug 3ko-1lo : Taal Organisatie Voorbeeld van een inhoudelijke brug 3ko-1lo : Taal Organisatie - totaal aantal kinderen : 30 leerlingen eerste leerjaar 30 derde kleuter - wordt 3x georganiseerd (telkens 1 namiddag) - juf Sonia neemt10

Nadere informatie

Materiaal: hoepels, banken, touw (dik en dun), klimrek, dikke mat, stapstenen

Materiaal: hoepels, banken, touw (dik en dun), klimrek, dikke mat, stapstenen Bijlage 7: Bewegingstussendoortjes 1. Evenwichtsgevoel Tussendoortje 1: Op één been staan Titel: Op één been staan Klemtoon op: motorische ontwikkeling Ontwikkelingsaspect: OA 46) evenwicht bewaren Materiaal:

Nadere informatie

Weer n liedje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Weer n liedje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Weer n liedje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Weer n liedje: het lied... 3 De muziekopname... 4 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massage... 4 Dansen in de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Massage... 4 Dansen...

Nadere informatie

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\)

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\) ë' - ::s r,:,- -+ o -+ (\') 0 lo., o_ 0 - n. ==} -==-. < (ih o= (h b,. =g ) Tuinwandeling voor groep 1 / 2 van het primair onderwijs HET LIEVEHEERSBEESTJESPAD Tuin: Landzigt Tijdsduur: cira 1 uur Eigen

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Taalontwikkeling: woordenschat en woordgebruik passieve woordenschat

Taalontwikkeling: woordenschat en woordgebruik passieve woordenschat Thema Bobbi in de zomer Taalontwikkeling: woordenschat en woordgebruik passieve woordenschat Wijst de juiste persoon aan als een bepaalde naam wordt genoemd (papa, mama). Wijst bij het benoemen van twintig

Nadere informatie

Kerk op Schoot met toelichting

Kerk op Schoot met toelichting Kerk op Schoot met toelichting thema: Het verloren schaap Voor vragen: info@kerkopschoot.nl We vertellen het verhaal van het verloren schaap in heel simpele bewoordingen. De een vertelt, de ander gaat

Nadere informatie

FORMULIEREN VOOR HET VOORBEREIDEN VAN ACTIVITEITEN / STAGEWEEK: TOELICHTING...

FORMULIEREN VOOR HET VOORBEREIDEN VAN ACTIVITEITEN / STAGEWEEK: TOELICHTING... 2 1 INHOUDSTAFEL 1 INHOUDSTAFEL... 2 2 VOORWOORD... 3 3 TERMINOLOGIE... 3 3.1 klasactiviteiten... 3 3.2 groepsactiviteiten... 3 3.2.1 een begeleide activiteit (BA)... 3 3.2.2 een zelfstandige activiteit

Nadere informatie

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1)

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Vorige week ontving ik de beschrijfbare dobbelsteen van Credu.nl: een webwinkel vol met prachtige educatieve materialen, maar ook voor

Nadere informatie

Regen. ( 20 oktober 14 november)

Regen. ( 20 oktober 14 november) Regen ( 20 oktober 14 november) In Nederland regent het vaak. Kinderen komen dus van jongs af aan in aanraking met regen. In het thema leren de kinderen allerlei begrippen die met regen te maken hebben.

Nadere informatie

Wie zijn Pluck & Pien?

Wie zijn Pluck & Pien? Wie zijn Pluck & Pien? Pluck en Pien zijn twee kindervriendjes en hebben beiden een bijzondere gave. Ze staan beiden nog dichter bij de natuur dan gewone kinderen. Pluck en Pien zijn bedoeld voor de kinderen

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel - BVP Hint Music 2015

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel  - BVP Hint Music 2015 januari 2015 vanaf 4 jaar Ik huppel tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof - Ik huppel 1 Ik huppel, ik huppel, ik huppel vandaag. Ik huppel naar boven, en ook weer omlaag. Mijn benen die willen niet

Nadere informatie

Er was eens een huis. En in dat huis woonde een heks...

Er was eens een huis. En in dat huis woonde een heks... Er was eens een huis. En in dat huis woonde een heks... 1 Het huis Zullen we het doen, Noura? zei Dolfje. Ik moet iets zoeken in dat huis, voor het te laat is. Ze stonden voor het huis van mevrouw Krijtjes

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Teken een vriendje. voor Pjotr en maak kans op een rol. Speciaal voor de. kinderboekenweek! (voor groep 4, 5, 6 & 7)

Teken een vriendje. voor Pjotr en maak kans op een rol. Speciaal voor de. kinderboekenweek! (voor groep 4, 5, 6 & 7) Teken een vriendje voor Pjotr en maak kans op een rol in het nieuwe boek. Speciaal voor de kinderboekenweek! (voor groep 4, 5, 6 & 7) Hallo wie ben jij? Ik ben Pjotr op zoek naar nog een vriendje. Ik ben

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Voordat we het ijs op gaan een korte uiteenzetting over wat we onder methodiek verstaan.

Voordat we het ijs op gaan een korte uiteenzetting over wat we onder methodiek verstaan. Voordat we het ijs op gaan een korte uiteenzetting over wat we onder methodiek verstaan. Hoe bieden we wat aan in welke volgorde. Als we de schaatsbeweging zouden kunnen vergelijken met een mandarijntje,

Nadere informatie

Ik ben Stephanie. Ik ben Stephanie

Ik ben Stephanie. Ik ben Stephanie Ik ben Stephanie Sperzieboon. Ik ben lang en dun. Zoek in de klas eens naar allerlei voorwerpen die lang en dun zijn en leg deze in het midden van de kring. Wat hebben we allemaal gevonden? Ik ben Stephanie

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2/3/4 Thema: Winter/ Kerstman Inhoud: Lied in 2 versies, ritmes, hoog-laagspel, geluiden-in-een-rij Als je kiest voor de bovenste Inleiding-Kern-Afsluiting komt de Kerstman in beeld, bij de onderste

Nadere informatie

All italiana. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied

All italiana. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 6.3 All italiana Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 6.3 Taal & Gebaren 5 9 j. Kringgesprek/ Klasgesprek Rollenspel 100 / Lichamelijke opvoeding Muzische vorming Nederlands Sociale vaardigheden

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen.

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen. Onderbouwrapport In het onderbouwrapport waarderen wij alle genoemde aspecten ten opzichte van de leeftijd. Een waardering wordt uitgedrukt in een cijfer. U kunt via de beknopte omschrijvingen in het rapport

Nadere informatie

IN JUNI KREGEN WIJ CITOTOETS. REKNEN EN BEGRIJPEND LEZEN EN MEER. LEUKE REKNEN SOMMEN MAKEN EN UITREKNEN.

IN JUNI KREGEN WIJ CITOTOETS. REKNEN EN BEGRIJPEND LEZEN EN MEER. LEUKE REKNEN SOMMEN MAKEN EN UITREKNEN. CITOTOETS GEMAAKT DOOR ANOUK IN JUNI KREGEN WIJ CITOTOETS. REKNEN EN BEGRIJPEND LEZEN EN MEER. LEUKE REKNEN SOMMEN MAKEN EN UITREKNEN. EN DEGRIJPEND LEZEN. DE ZOMER VAKANTIE KOMT ER AAN EN DAT IS GOED

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP Katholieke Hogeschool Leuven Departement Lerarenopleiding Professionele bachelor in onderwijs: lager onderwijs Campus Heverlee Hertogstraat

Nadere informatie

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten.

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. onderdeel: dialoog Titel les/thema Toneel spelen Graad: 1 Accent op verhaal Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

geeft de planten water

geeft de planten water geeft de planten water 1. Regenverhaal regengeluiden nabootsen Geef de kinderen allerlei kosteloos materiaal waarmee ze mogen experimenteren. Ze proberen hiermee regengeluiden te produceren. Mogelijkheden:

Nadere informatie

TAAL IS LEUK. Adviezen om de taalontwikkeling te stimuleren

TAAL IS LEUK. Adviezen om de taalontwikkeling te stimuleren TAAL IS LEUK Adviezen om de taalontwikkeling te stimuleren 1 Inhoudsopgave Pagina Besteed extra aandacht aan de taal van uw kind 4 Adviezen die u kunt toepassen tijdens een gesprekje met uw kind 5 Maak

Nadere informatie

Tussendoortjes Boerderijklas Vierhoekhoeve

Tussendoortjes Boerderijklas Vierhoekhoeve Tussendoortjes Boerderijklas Vierhoekhoeve - Charlotte Goethals OLO 3A2 Bronnen / eigen inspiratie sexpressie Naam tussendoortje: de juf zegt 5 / Organisatie: De kinderen staan op rijen voor de juf. Opdracht:

Nadere informatie

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum Naam Geboortedatum 2-5-2012 School/Locatie Boogschutter 0-7 Schooljaar 2017-2018 Aanmaakdatum 9-10-2017 Groep Beren 2 Leraar Lieve van W. Bazalt Basisbehoeften Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn

Nadere informatie

Leerlijn taalontwikkeling groep 1

Leerlijn taalontwikkeling groep 1 Leerlijn taalontwikkeling groep 1 Spreken Uitbreiden actieve woordenschat Woordvorming ( werkwoordsvormen en meervoud ) Zinsbouw ( 4 á 5 woorden) Zelf een verhaaltje vertellen Logisch rangschikken / rubriceren

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER THE GODFATHER 1. Bekijk het fragment Last scène from Godfather 2. Hierin zie je een boevenfamilie (Italiaanse maffia) gezellig feest vieren met elkaar. De mannen bespreken daarna zaken. In de beroemde

Nadere informatie