Mobiele ontwikkeling

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mobiele ontwikkeling"

Transcriptie

1 Departement Technologie Geel Professionele bachelor in de Elektronica - ICT ICT Mobiele ontwikkeling Een multi-platform applicatie voor eventregistratie CAMPUS Geel Swaenen Tim Academiejaar

2 2 VOORWOORD Tijdens de laatste 13 weken van mijn opleiding tot professionele bachelor heb ik stage gelopen bij Eventdrive. Het doel van deze stage is om de verworven competenties in de praktijk toe te passen, en om op deze manier de student, ik dus, klaar te stomen voor een carrière. Dit eindwerk is het verslag van deze stageperiode. Maar dit had nooit tot stand kunnen komen zonder enkele personen die een belangrijke rol hebben gespeeld voor mijn eindwerk. Bij deze wil ik dan ook graag de kans grijpen om die personen te bedanken. Als eerste wil ik mijn ouders en mijn zus bedanken die mij mijn hele leven hebben gesteund in alles wat ik deed en er altijd voor mij geweest zijn. Vervolgens wil ik mijn vriendin bedanken voor het nalezen en corrigeren van mijn eindwerk. Ook wil ik Sven Hellemans, CTO bij Eventdrive, bedanken voor mij te begeleiden en bij te staan waar nodig. Natuurlijk wil ik ook de andere collega s bedanken voor de toffe werksfeer die er al die tijd hing. Tot slot wil ik ook nog Barbara De Weerdt bedanken omdat zij mij zeer goed begeleid heeft tijdens mijn stage en veel tips gegeven heeft over het schrijven van een eindwerk.

3 3 SAMENVATTING Voor mijn stage kwam ik terecht bij Eventdrive. Dit bedrijf richt zich op eventondersteuning en registratie. Voor de registratie moeten gebruikers zich via een website inschrijven voor een evenement. Vervolgens worden deze gegevens in de database geladen en wordt er een ticket naar de persoon die zich inschrijft verzonden. Dit ticket bevat de persoonlijke gegevens van de persoon alsook een barcode. Als de persoon zich naar het evenement begeeft zal hij bij het binnenkomen van het evenement gevraagd worden zijn ticket te tonen. Met een desktopapplicatie die gebruikt maakt van een barcodescanner zal men de gebruiker dan kunnen inchecken en bij het verlaten uitchecken. Het probleem is echter dat de klanten dit systeem ook voor meetings en kleine bedrijfsevenementen willen gebruiken en de desktopapplicatie hier niet voor geschikt is. Mijn taak is dus het ontwikkelen van een mobiele applicatie waarmee de klant zelf de aanwezigen kan inchecken en uitchecken. Omdat de applicatie voor een zo groot mogelijk doelpubliek beschikbaar moet zijn is het de bedoeling dat de applicatie niet platformafhankelijk mag zijn. Om deze reden heb ik dan voor Phonegap gekozen. Phonegap ondersteund 7 verschillende platformen en is daarbij de koploper in de mobiele ontwikkeling. Omdat de applicatie ook connectie moet kunnen maken met een database heb ik een webservice geschreven. Deze webservice gaat de connectie verzorgen tussen de applicatie en de database.

4 4 INHOUDSTAFEL VOORWOORD... 2 SAMENVATTING... 3 INHOUDSTAFEL... 4 INLEIDING EVENTDRIVE Beschrijving Organisatiestructuur MOBIELE APPLICATIE Achtergrondinformatie Probleemanalyse Doelstellingen Algemeen Optioneel Resultaten AANPAK VAN HET PROJECT ONTWIKKELING VAN MOBIELE APPLICATIE Analyse Programmeertaal Applicatie Phonegap Ontwikkeling Deployment Applicatie JQuery Mobile Schermen Login Eventselectie Overzicht Details Webservice connectie Webservice Ontwikkeling Beveiliging Functies BESLUIT LITERATUURLIJST BIJLAGEN... 25

5 5 INLEIDING Tijdens mijn 13 weken durende stage, werkte ik bij Eventdrive te Willebroek. Mijn taak bestond uit het onderzoeken van welke manieren er zijn om een mobiele applicatie te ontwikkelen. Vervolgens zou ik een applicatie ontwikkelen die aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Dit houdt in dat de applicatie op meerdere platformen moet kunnen werken, en connectie heeft met de database van het bedrijf. Eventdrive wil namelijk met deze mobiele applicatie gegevens gaan opvragen en aanpassen op een database. Hierdoor kunnen klanten op meetings zelf registreren wie er aanwezig was. Ik ga hiervoor verschillende programmeertalen door elkaar gebruiken zoals HTML5, CSS, Javascript en C#. Deze verscheidenheid maakt de ontwikkeling moeilijker en trager maar je leert er veel uit. Op deze manier leer je elke dag weer nieuwe dingen bij. In dit eindwerk ga ik je meer informatie geven over het stagebedrijf en het project waar ik aan gewerkt heb. Vervolgens ga ik uitleggen hoe ik dit project aangepakt heb en hoe het ontwikkelingsproces verlopen is.

6 6 1 1 EVENTDRIVE 1.1 Beschrijving Eventdrive is een bedrijf dat zich, zoals de naam al doet vermoeden, met eventing bezighoudt. Het is gericht op het ondersteunen van eventmanagers bij het organiseren van een evenement. Eventdrive is opgericht door Danny Stevens, die in zijn vorige carrière eventmanager was. Hij ondervond aan den lijve dat er tekortkomingen waren aan de tools voor eventmanagers. Hierna besloot hij om een bedrijf op te richten dat deze tekortkomingen zal wegwerken. Om dit te realiseren heeft Eventdrive een online platform ontwikkeld om deze ondersteuning te bieden. Enkele van de toepassingen zijn een eigen evenementwebsite ontwikkelen, registratieformulieren opstellen, uitnodigingen versturen via alle mogelijke kanalen, statistieken over een event, tafelplanning op een visuele manier, testritten solution, Aangezien ik mij specifieker ga bezighouden met de ticketing/badging, geef ik hierover wat meer uitleg. Eventdrive beschikt over een module waarin organisators gastenlijsten kunnen uploaden, of waarin mensen zich kunnen inschrijven voor een bepaald evenement. Eens aangekomen op het event zien de gasten de balies staan waar ze zich kunnen aanmelden. Dit aanmelden gebeurt aan de hand van een naam of een barcode. Eens ingecheckt kan de hostess ook onmiddellijk zien of het om een gewone gebruiker gaat of om een VIP, Artiest, Aan de hand hiervan krijgen de gasten een bepaalde kleur bandje of badge. Dit wordt vooral gebruikt op grote events zoals beurzen maar ook voor kleinere bussinessevents. Het grote voordeel van Eventdrive is dat alle toegangskaarten/badges ter plaatse geprint worden door zeer snelle printers en niet alles voorgedrukt is. Dit houdt in dat als er een deel mensen niet komen opdagen hier dus ook geen badge voor geprint is. Dit bespaart de organisator printkosten. Verder kan 1 balie tot 250 gasten per uur inchecken. Dit platform wordt door vele grote bedrijven gebruikt zoals ING, Delta Lloyd, AXA, BMW, Aston Martin Brussels, Coca Cola, Besix, Ook is er in de Lessius hogeschool Mechelen bij de richting Communication & Event management een vak volledig aan het Eventdrive platform gewijd.

7 Alexis De Graeve Production Manager Productie Danny Stevens CEO Stijn Van Belle Event Solutions Manager Sales Yongquin Sven Hellemans Development Manager Lead Dev. Development Consultants Eelco Organisatiestructuur Matthias Julie Steven Figuur 1: Organisatiestructuur Zoals je in de bovenstaande afbeelding ziet is Eventdrive een redelijk klein bedrijf. Eventdrive is opgedeeld in 3 afdelingen: Productie, sales en development. De afdeling productie gaat klanten ondersteunen bij het opzetten van hun evenement in Eventdrive. Verder hebben we de salesafdeling die nieuwe klanten aanhaalt. En als laatste is er de developmentafdeling waar ik deel van uitmaak. Deze afdeling ondersteunt productie met klantspecifieke wensen en met nieuwe ontwikkelingen. Voor deze nieuwe ontwikkelingen werkt Eventdrive ook vaak met consultants.

8 8 2 MOBIELE APPLICATIE 2.1 Achtergrondinformatie Zoals in vorig hoofdstuk besproken werd is het dus mogelijk om eventregistratie te doen. Dit houdt concreet in dat bezoekers ingecheckt en uitgecheckt zullen worden bij het binnenkomen en verlaten van de locatie. Deze registratie gebeurt met de balies vermeld in vorig hoofdstuk. Deze balie bestaat uit een netbook met een barcodescanner en een badgeprinter. Doordat ze geregistreerd worden kan de organisator na afloop van het event direct zien hoeveel personen niet zijn komen opdagen, maar ook hoelang de bezoekers gebleven zijn. Op deze manier kan de organisator zijn volgende events beter plannen. Deze registratie gebeurt volledig offline doordat de gastenlijst op voorhand afgehaald kan worden en lokaal opgeslagen wordt. Dit is noodzakelijk omdat er niet op elk evenement een degelijke internetverbinding mogelijk is. Dit systeem wordt voornamelijk gebruikt op grote events zoals beurzen en grote bedrijfsevents, maar soms ook voor meetings met vaak maar enkele tientallen deelnemers. 2.2 Probleemanalyse Voor deze meetings en kleinere events is het teveel werk om een balie op te stellen waardoor het hiervoor bijna nooit gebruikt wordt. Eventdrive wil deze tekortkoming wegwerken door een mobiele applicatie te ontwikkelen die het werk van de balie overneemt. Deze applicatie zou op meerdere platformen moeten werken zodat gebruikers van Eventdrive deze applicatie op hun mobile device kunnen installeren ongeacht welk toestel ze gebruiken. Via deze applicatie kunnen ze dan de registratie gaan doen. Alvorens ik hiermee kan starten is het noodzakelijk om een uitgebreide analyse te maken. Dit houdt in dat er een functionele en een technische analyse gemaakt wordt. Voor de technische analyse zal ik onderzoeken op welke manier ik de applicatie het beste kan ontwikkelen. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden om een applicatie te ontwikkelen. Je kan native programmeren, dit wilt zeggen dat je platformgericht een applicatie gaat ontwikkelen. Voor IOS maak je dan gebruik van Objective-C, voor Android van Java, De andere mogelijkheid is gebruik maken van multiplatform-tools. De 2 bekendste zijn ongetwijfeld Adobe AIR en Nitobi Phonegap(nu overgenomen door Adobe). Voor de functionele analyse zal ik bespreken hoe de schermen eruit gaan zien, welke functionaliteiten knoppen in de applicatie hebben en welke acties er moeten gebeuren bij het drukken op de knoppen. Vervolgens is het nodig dat ik begrijp hoe de databasestructuur van Eventdrive werkt en hoe ik hier gegevens kan uithalen en aanpassen. Dit alles gebeurt d.m.v. een webservice. Het moet ook mogelijk zijn om deze data tijdelijk lokaal op te slaan zodat je niet continu in verbinding moet staan met de online database. De applicatie gaat een zoekveld bevatten waarmee je gasten kan zoeken op hun naam, bedrijf of barcode. Deze functie kan optioneel nog uitgebreid worden zodat je de gegevens niet zelf hoeft in te voeren maar dit kan doen d.m.v. een barcodescanner. Zo kunnen gasten nog sneller ingecheckt worden. Ook optioneel is de mogelijkheid om te printen. Bij het inchecken zou de printer aangesproken moeten worden en wordt er een badge geprint met de gegevens van

9 9 deze persoon. Zo kan onze applicatie een vervanger/aanvulling zijn van de huidige balies. 2.3 Doelstellingen Hieronder volgen enkele doelstellingen die ik voor mezelf opgesteld heb. Er is een onderscheid gemaakt tussen algemene doelstellingen die nodig zijn voor de basisfunctionaliteit van de applicatie en de optionele doelstellingen die een meerwaarde kunnen bieden aan de applicatie maar niet noodzakelijk zijn voor de algemene werking Algemeen -Lay-out voorzien voor de applicatie -Database connectie mogelijk maken -Inloggen op webservice en data ophalen -Data lokaal opslaan en bewerken -Data synchroniseren met online database -Zoeken in de lijst met personen Optioneel -Werking Barcodescanner analyseren -Barcodescanner integreren in applicatie -Werking Printen analyseren -Printfunctie integreren in applicatie 2.4 Resultaten Het resultaat is een werkende applicatie waarmee je data kan afhalen van de database en hier deelnemers/bezoekers mee kan in- en uitchecken en dit vervolgens kan synchroniseren met de online database d.m.v. een webservice. Optioneel zou het nog mogelijk moeten zijn om barcodes te scannen en te printen.

10 3 AANPAK VAN HET PROJECT Zodra mijn stageopdracht gekend was ben ik direct begonnen met opzoeken hoe ik deze opdracht het beste kon aanpakken. Er zijn namelijk verschillende manieren zijn om een mobiele applicatie te ontwikkelen. In de eerste fase heb ik mij dus voornamelijk beziggehouden met het onderzoeken en testen van deze verschillende mogelijkheden. Toen ik dit allemaal getest had, begon ik met een analyse te maken van de applicatie. Dit wil zeggen een technische en functionele analyse. Aangezien we dit onderdeel van het programmeren in onze studierichting nooit gezien hadden was het toch wel moeilijk om hieraan te beginnen. De technische analyse houdt in welke programmeertalen je gebruikt en waarom. Ook leg je hierin uit hoe een andere programmeur verder kan gaan met de applicatie. In de functionele analyse bespreek ik alle schermen en welke acties er moeten gebeuren als je op een knop drukt. Ook staat hierin een beschrijving van de aanwezige velden. Daar de applicatie redelijk uitgebreid was heb ik dit onderverdeeld in een basisversie waar we al mee aan de slag kunnen en enkele extra s waar het leuk van zou zijn als we deze hebben maar niet noodzakelijk voor de basisfunctionaliteit. Door deze analyse weet ik en het stagebedrijf zeker dat we op dezelfde lijn denken en we niet op het einde van de stage tot de vaststelling komen dat het niet is wat er van verwacht wordt. Na deze analyse kon het echte werk beginnen, programmeren. Als eerste was ik begonnen met de lay-outs te maken van alle verschillende schermen. Dit was vaak moeilijk omdat we ontwikkelen op de pc. Maar bij het testen op een fysiek toestel ziet alles er toch weer net iets anders uit dan gewenst. Verder moeten we er ook op letten dat we niet teveel resources gebruiken omdat dit meer processorcapaciteit vraagt en dit bij mobiele toestellen niet altijd beschikbaar is. Na de lay-out klaar te hebben ben ik begonnen met de juiste pagina s en functies achter de knoppen te plaatsen. Zodra dit gebeurd was moesten we natuurlijk nog connectiviteit met de webservice voorzien. Dit was toch moeilijker dan voorheen gepland. Dit omdat de webservice met specifieke certificaten werkt en over deze certificaten weinig te vinden was voor javascript. Na hier lang mee bezig geweest te zijn en veel opzoekingen gedaan te hebben zijn we tot de conclusie gekomen dat dit teveel tijd in beslag zou nemen om hiermee verder te gaan. Daarom hebben we besloten dat ik zelf een basis webservice moet schrijven die specifiek voor mijn applicatie gebruikt gaat worden. Om hiermee te kunnen beginnen heb ik uiteraard de nodige opzoekingen moeten uitvoeren omdat we dit op school nooit gezien hebben. De webservice is geschreven in C# en gaat gegevens uit de database halen en deze in JSON-formaat teruggeven. Uiteraard kunnen we de data niet zonder enige vorm van beveiliging doorsturen omdat hier privégegevens van gebruikers inzitten. Deze JSON string gaan we daarom met base64 encryptie beveiligen. Zo wordt het toch al iets moeilijker om de data te achterhalen. Zodra deze webservice geschreven is moeten we specifieke functies gaan schrijven zodat we deze functies kunnen aanroepen en deze de gepaste data terugsturen. Op deze manier hoeven we niet alle data binnen te trekken omdat dit zeer veel data is. En aangezien we op een mobiel toestel werken moeten we rekening houden met de performantie. Als deze webservice helemaal gereed is koppelen we de juiste functies van de webservice aan de knoppen van de applicatie. Zo halen we de gegevens pas op als deze nodig zijn. Ook halen we niet alle data uit de database op. We nemen bijvoorbeeld alleen maar de voornaam en de naam van een persoon op en niet zijn andere persoonlijke gegevens. Als we alle gegevens steeds zouden ophalen, zou dit een overhead betekenen voor onze applicatie. Verder kan het ook zijn dat het mobiele toestel via een mobiel datanetwerk verbonden is met het internet. En omdat deze

11 11 pakketten meestal gelimiteerd zijn in downloadvolume moeten we de overhead zoveel mogelijk beperken. Verder heb ik alle code zo goed mogelijk gedocumenteerd. Dit is natuurlijk zeer belangrijk als je met meerdere mensen samenwerkt of als iemand anders je werkt nog gaat verderzetten en uitbreiden.

12 12 4 ONTWIKKELING VAN MOBIELE APPLICATIE 4.1 Analyse Het eerste deel van mijn stage heb ik voornamelijk besteed aan opzoeken en analyseren. Dit is een zeer belangrijke stap in een proces omdat je analyse bepaalt hoe je alles gaat aanpakken. Verder geeft een goede analyse ook de zekerheid dat de gedachten van de opdrachtgever en de uitvoerder op dezelfde lijn zitten Programmeertaal Als eerste heb ik geanalyseerd met welke taal ik mijn applicatie ga schrijven. Na wat opzoeken kwam ik tot de conclusie dat er 3 methodes zijn die zeer vaak gebruikt worden. Als eerste heb je natuurlijk de logische manier en dit is native programmeren. Dit houdt in dat je voor elk OS in een andere taal gaat schrijven en voor elk OS dus research zal uitvoeren en bugtesten. Deze methode sprak mij het meeste aan omdat je op deze manier de beste prestaties krijgt van de applicatie. Het nadeel is echter dat het veel tijd in beslag neemt. Omdat mijn Stagebedrijf de applicatie voor zoveel mogelijk mogelijke toestellen wou ontwikkelen viel deze optie voor deze reden af. De tweede methode is Adobe AIR. Dit is een multiplatform deployment platform. Dit betekent dat je de applicatie 1 keer schrijft en naar meerdere platformen kan deployen. Dit heeft natuurlijk als grote voordeel dat je veel tijd kan besparen met ontwikkeltijd. En aangezien de stage maar een beperkte tijd is leek mij dit wel een interessante methode. Adobe AIR werkt zoals flash in een speler, dit wilt zeggen dat je om de applicatie te kunnen runnen een speler nodig hebt. Je kan deze speler ook in je applicatie verwerken maar dan wordt de applicatie wel direct een stuk groter. Omdat je vaak gebruik maakt van mobiele datanetwerken leek dit mij geen goed idee. Verder heb ik een basisapplicatie gemaakt in AIR maar ik vond dit niet zo goed werken. Ook vond ik niet zo heel veel duidelijke informatie over de functionaliteit die ik nodig had. Om deze redenen leek mij dit geen goede keuze. Als laatste heb ik Phonegap bekeken. Deze methode werkt met HTML5 in combinatie met Javascript libraries. De library van Phonegap gaat ervoor zorgen dat de functies van het toestel aangeroepen kunnen worden. Zo kunnen we bijvoorbeeld opvragen of het toestel in portret of landschap mode is, maar ook kunnen we gegevens lokaal opslaan en later terug opvragen. Een andere JS librarie waar ik gebruik van maak is JQuery mobile. Deze maakt het eenvoudig om lay-outs te creëren en heeft enkele leuke features ingebouwd. Over deze methode was zeer veel informatie te vinden waardoor het ook eenvoudiger was om hiermee aan de slag te gaan. Ook ondersteunt Phonegap meer platformen dan Adobe AIR. Daarom heb ik phonegap gekozen als ontwikkelmethode.

13 13 Tabel 1: Overzicht voor en nadelen native Phonegap AIR Voordelen +Totale controle +Crossplatform +Crossplatform +Goede performantie +Veel informatie +Grafisch sterk +HTML5/CSS Nadelen -Langere ontwikkeltijd -slechtere performantie dan native -Heeft een speler nodig -Verschillende talen -niet snel ondersteuning voor nieuwe features -slechtere performantie dan native -Mac nodig voor IOS -niet snel ondersteuning voor nieuwe features Taal Java(Android), Objective- C(IOS) HTML5,CSS3,JS Actionscript,Flex,HTML,JS DBconnectie Webservice Webservice Webservice Lokale DB SQLite SQLite SQLite Applicatie Zodra de analyse van de ontwikkelmethode gemaakt was volgde een analyse van de applicatie. Deze heb ik in bijlage toegevoegd zodat je de opbouw hiervan kan bekijken. Een analyse bestaat uit 3 delen, een inleiding, een technische analyse en een functionele analyse. In de inleiding gaat we kort beschrijven wat de applicatie moet doen. In de technische analyse wordt er besproken met welke methode we gaan werken en hoe dit juist in zijn werk gaat. Tot slot volgt er nog de functionele analyse die beschrijft hoe de schermen eruit moeten zien, welke acties er worden uitgevoerd als je op een bepaalde knop drukt en welke velden er aanwezig moeten zijn. Deze analyse beschrijft de werking van de gehele applicatie uitvoerig.

14 Phonegap Zoals eerder vermeld is phonegap een multiplatform deployment platform. Dit wil zeggen dat je slechts eenmaal je code moet schrijven en je deze vervolgens naar meerdere platformen kan deployen. Zo biedt Phonegap ondersteuning aan wel 7 platformen zijnde IOS, Android, Blackberry, WebOS, Symbian, WP7 en Bada. Door deze grote verscheidenheid kan je met 1 applicatie het overgrote deel van de mobiele toestellen ondersteunen. Dit is zeer handig als je op een korte tijd een applicatie moet maken dat voor zoveel mogelijk personen beschikbaar is Ontwikkeling Een applicatie voor Phonegap maakt gebruikt van HTML5 en CSS in combinatie met Javascript libraries. Het voordeel hiervan is dat je op elk toestel kan ontwikkelen ; je hebt geen speciale software nodig om HTML of JS te kunnen schrijven. Notepad zou zelfs al voldoende zijn. De phonegap library zorgt dat functies van het device aangesproken kunnen worden. In je javascript code kan je dus een functie oproepen van Phonegap, en de JS library gaat de code uitvoeren die voor dat toestel geschreven is. De code voor een waarde lokaal op te slaan is als volgt: window.localstorage.setitem("username", username); Hier gaan we een veld username aanmaken en deze vullen met de variabele username. Phonegap zal er vervolgens voor zorgen dat de juiste code voor het toestel waar de applicatie op runt gebruikt zal worden Deployment Zodra onze code geschreven is moeten we deze natuurlijk nog deployen naar de verschillende platformen. Dit kan je voor elk platform afzonderlijk doen door de bijhorende SDK te downloaden en nog enkele stappen uit te voeren. Op de website van Phonegap vind je een tutorial voor elk platform apart. Maar de eenvoudigste manier is Phonegap:Build. Dit is een cloudservice die al dat werk voor ons gaat doen. Je moet gewoon eenvoudigweg al je code en resources in een file zippen en deze file vervolgens op Phonegap:Build uploaden. Vervolgens gaat de service de code uitpakken en voor elk platform deployen. Eens dat gebeurd is krijg je een overzichtspagina waar je de code voor elk platform kan downloaden. Je kan de applicatie dus downloaden door met je toestel de QR-code te scannen en zo da applicatie te installeren maar je kan de code ook naar je pc downloaden en deze dan via USB of dergelijke installeren op je device. Als je deze applicatie echter op de markt wilt brengen is het handiger om deze via de App-store te verdelen. Voor ios is het echter noodzakelijk om een developers licence aan te vragen en de hieraan vasthangende kost te betalen. Op die manier kan je pas beschikken over een sign key om voor ios te deployen.

15 15 Hieronder zie je een overzichtscherm van de applicatie die Phonegap:Build gemaakt heeft. Zoals je ziet heb ik voor deze applicatie nog geen sign key toegevoegd voor ios en voor deze reden geeft hij dus een foutmelding. Figuur 2 : Phonegap:Build(https://build.phonegap.com/)

16 Applicatie De applicatie zelf wordt dus geschreven in HTML5 in combinatie met CSS en JS voor de lay-out en de dynamische functionaliteit. Omdat wij op school altijd met Adobe Dreamweaver hebben gewerkt heb ik besloten om dit ook te gebruiken om de applicatie te ontwikkelen. Dit omdat dit reeds vertrouwd aanvoelt en je bepaalde functies al weet staan. Om te beginnen aan een applicatie maak je een nieuw project aan in Dreamweaver en je maakt een nieuw html bestand aan. In dit bestand leg je dan links naar de JS libraries die je wilt gebruiken. <script type="text/javascript" charset="utf-8" src="cordova js" /> <script type="text/javascript" src="jquery js" /> <script type="text/javascript" src="jquery.mobile js" /> Zodra deze links gelegd zijn kan je beginnen met je applicatie JQuery Mobile Voor de lay-out en schermovergangen heb ik gebruik gemaakt van JQuery mobile. Deze maken zeer goede producten en werden door mijn stagebedrijf aangeraden. JQuery beschikt over zeer veel mogelijkheden van simpele buttons tot uitgebreide lijsten en databaseconnecties. Voor mijn applicatie heb ik hier dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. De opbouw van een applicatie op deze manier verschilt echter wel ten opzichte van een website. Bij een website maak je voor elke pagina ook een html bestand aan en bij JQuery mobile heb je slechts 1 html bestand met daarin de verschillende pagina s. In onderstaande code zien we een voorbeeld van een applicatie met 2 schermen/pagina s. Zo zien we dat de div-tag een data-role attribuut bevat dat nieuw is sinds HTML5. Met dit attribuut kunnen we meegeven welke rol de tag speelt. Zo zien we verschillende rollen zoals page, header en content. <div data-role="page" id="page1"> </div> <div data-role="header" data-theme="e"> Header page 1 </div> <div data-role="content"> <p>body page 1</p> </div> <div data-role="page" id="page2"> </div> <div data-role="header" data-theme="e"> Header page 2 </div> <div data-role="content"> <p>body page 2</p> </div>

17 Schermen Onze applicatie bevat verschillende schermen met elk hun eigen functionaliteit. Deze leg ik wat grondiger uit om een goed beeld te krijgen van hoe alles is opgebouwd Login Hier moet de gebruiker zijn gebruikersnaam en wachtwoord van Eventdrive invoeren. Zodra deze zijn ingegeven gaan we op de server kijken of deze gebruiker bestaat. Bestaat deze niet of zijn de gegevens incorrect dan tonen we een foutmelding. Als deze correct zijn krijgen we van de server een positief antwoord en gaan we door naar de volgende pagina. Ook is er de mogelijk om de gebruikersnaam en het wachtwoord op te slaan. Dit is vooral gedaan voor het gebruiksgemak.

18 Eventselectie Als de gebruiker succesvol is ingelogd krijgen we onderstaand scherm te zien. Hier worden de evenementen getoond waar de gebruiker eigenaar van is. Als hij een evenement selecteert worden de basisgegevens opgehaald van zijn gekozen evenement. Er wordt wel gevraagd of hij zeker is van zijn keuze want sommige evenementen hebben zeer veel deelnemers. Als je dan per ongeluk het verkeerde selecteert haal je onnodig veel data binnen.

19 Overzicht Zodra de gebruiker het gewenste evenement gekozen heeft wordt de data opgehaald van de server en wordt er een overzicht opgebouwd. Dit overzicht bestaat uit een zoekveld om snel een deelnemer te kunnen zoeken uit een lijst met deelnemers. De knop is in 2 gedeeld zodat we een deelnemer snel kunnen inchecken zonder meer informatie te hoeven tonen. Moest het toch nodig zijn kan de gebruiker meer informatie opvragen over de deelnemer en deze op de andere pagina inchecken. Op deze manier moeten we dus niet alle data ophalen en besparen we de overhead. We kunnen werken met een absolute basis aan gegevens. We hebben slechts de voornaam, naam, bedrijf, barcode, en de status ingecheckt nodig. Verder is er ook een mogelijkheid voorzien om ter plaatse nog een gebruiker aan te maken.

20 Details Als de gebruiker toch nog meer informatie over een persoon wil kan hij deze opvragen en krijgt hij het volgende scherm te zien. In het veld extra info krijg je extra informatie te zien zoals is deze persoon alleen of met partner, is hij een VIP, enz. Op deze pagina kunnen we deze persoon alsnog in/uitchecken een badge printen en nog meer details opvragen. Hier komt dan alle informatie te staan waarover we beschikken Webservice connectie De webservice connectie gaan we met een Jquery functie verzorgen. Zoals je ziet is de functie in de URL verwerkt. Als we deze functie oproepen krijgen we alle gegevens van de persoon met het ID gelijk aan 550 en dit in JSON formaat. Als we gegevens terugkrijgen roepen we de callback functie op. Als er een fout is gaan we hier een melding voor geven. var query = "http://localhost:54416/service.svc/getname?id=550&$format=json"; $.ajax({ datatype: "text", url: query, success: callback, error: function(xhr, ajaxoptions, thrownerror) { alert("foutmelding: " + thrownerror); } });

21 Webservice Aangezien ik de bestaande webservice niet kon gebruiken was ik genoodzaakt om er zelf één te schrijven. Het voordeel is wel dat we nu geen overhead hebben en ik zelf kan instellen welke data ik moet teruggeven Ontwikkeling Aangezien ik nog nooit een webservice geschreven had heb ik hierover eerst veel informatie moeten opzoeken. Aangezien de huidige webservice in C# geschreven is heb ik besloten dit ook te doen. Op die manier kan ik delen van de huidige webservice in mijn service integreren. Nadat ik veel informatie opgezocht had en de huidige webservice goed bestudeerd had begon ik aan mijn eigen webservice. Dit was toch moeilijker dan ik verwacht had. Je moet met veel rekening houden en functies toelaten om opgeroepen te worden. Ook vond ik het eenvoudiger om met JSON te werken dan met XML, dus moest ik dit ook voorzien in de webservice Beveiliging Omdat we natuurlijk niet willen dat iedereen zomaar onze gegevens kan zien moeten we onze server beveiligen. Omdat dit meestal met certificaten werkt en dit te complex was om op korte tijd zelfstandig te leren hebben we besloten om de data te encrypteren/coderen. AES leek mij een goede encryptie dus ben ik nagegaan hoe ik dit moest implementeren in de webservice en in de applicatie. Op serviceniveau lukte dit vrij snel, maar het decrypteren op cliëntniveau bleek wel wat lastiger. Omdat ik hier niet teveel tijd mee wou verliezen en hier al even mee bezig was heb ik besloten om een andere codering te gebruiken. Na wat zoeken kwam ik tot een Base64 codering. Deze codering is standaard aanwezig in C# dus moest ik enkel nog een functie zoeken om het in javascript te decoderen. Na wat zoekwerk heb ik dit ook kunnen implementeren in javascript.

22 Functies Login verifiëren: De gebruikersnaam en het wachtwoord van de klant worden gecontroleerd op de server. Als dit correct is wordt er een ID opgehaald waarmee we verder kunnen. Indien dit foutief is krijgen we een foutmelding teruggestuurd. Evenementen ophalen: Aan de hand van het ID dat we bij het aanmelden verkregen hebben gaan we de events ophalen die bij dit ID horen. Zo zijn we zeker dat we enkel toegang krijgen tot onze eigen evenementen. Deelnemers ophalen: Hier gaan we de deelnemers ophalen van het evenement dat we geselecteerd hebben. Hier gaan we enkel de noodzakelijke gegevens ophalen: Voornaam, Achternaam, Bedrijf en checkin status. Dit om niet teveel data te versturen over het telefoonnetwerk. Details ophalen: Als we toch meer informatie willen over een bepaalde deelnemer kunnen we met deze functie alle informatie van de deelnemer opvragen. Deelnemer toevoegen: Deze functie zal een nieuwe deelnemer toevoegen bij het evenement waarmee we aan het werken zijn. Deelnemer updaten: We gaan gebruikers in- en uitchecken en we willen deze veranderingen natuurlijk ook op onze database doen. Hiervoor gaan we een deelnemer updaten met zijn checkin-status.

23 BESLUIT. Het doel van mijn stage was het ontwikkelen van een mobiele applicatie voor meerdere platformen. Hiervoor heb ik eerst moeten analyseren met welke techniek we het beste kunnen werken. Voor dit project heb ik voor Phonegap gekozen welke de meeste platformen ondersteunt en waar veel informatie over te vinden was. Phonegap is een Javascript library welke de functies van de smartphone kan aanspreken. De applicatie zelf is in HTML5/CSS ontwikkeld. Na het ontwikkelen kan je het project gaan deployen naar de ondersteunde platformen. Ook moest er connectiviteit zijn met een database. Dit is standaard niet mogelijk dus heb ik hiervoor moeten werken met een webservice als tussenstap. Deze webservice heb ik geschreven in C#. Het project is geslaagd omdat er een werkende basisversie is afgeleverd. Verdere uitbreidingen heb ik niet kunnen realiseren door het tijdstekort.

24 24 LITERATUURLIJST Adobe Systems Inc(2012) Phonegap toepassingen en ondersteuning. Gevonden op 13 maart 2012: Motorola(2012) RhoElements Specificaties. Gevonden op 14 april 2012: pplication_development_framework/rhoelements/_documents/_staticfiles/rhoelemen ts-spec-sheet-english.pdf Scott Hanselman(2010) Webservice in C#. Gevonden op 8 mei 2012: djsonin30minutes.aspx Sam Croft(2010) JQuery: webservice aanroepen. Gevonden op 17 april 2012: JQuery(2011) JQuery demo s. Gevonden op 16 maart 2012: Adobe Systems Inc(2012) Adobe AIR toepassingen. Gevonden op 15 maart 2012:

25 BIJLAGEN Als bijlage heb ik mijn analyse voor de applicatie toegevoegd.

26 26 Analyse Introductie EventDrive is een online platform om eventmanagers te ondersteunen. Zo wordt het mogelijk om een website voor je event te maken, uitnodigingen te versturen, registratie te doen, Door deze registratie is het eenvoudig om statistieken te trekken na het event. Zo kan je snel zien hoeveel percent er niet is komen opdagen, hoelang de gasten gebleven zijn, enzovoort. De registratie gebeurt nu via een balie die bestaat uit een netbook, een barcodescanner, een badgeprinter en een scherm. Maar voor de kleinere events of voor meetings is het teveel werk om een balie op te stellen. Hiervoor zou een mobiele applicatie de geschikte oplossing zijn. Op deze manier kunnen we mensen met een smartphone of tablet in/uitchecken. Ook kunnen bedrijven de registratie voor kleine events of meetings zelf gaan doen met behulp van EventDrive We gaan dit realiseren door een applicatie voor mobile devices te ontwikkelen dat meerdere platformen ondersteunt. Op deze manier kunnen we op een relatief korte tijd een zeer ruim doelpubliek bereiken.

27 27 Technische analyse We gaan gebruik maken van HTML5 en dit in combinatie met Javascript libraries. Zo gebruiken we JQuery mobile voor de lay-out van de applicatie en phonegap om functies van het toestel op te roepen. Phonegap zorgt er ook voor dat de applicatie voor meerdere platformen gebruikt kan worden. Verder gebruiken we voor onze webservice odata, deze zorgt voor de connectiviteit tussen onze applicatie en de online database. We hebben voor deze technologieën zodat we verschillende platformen kunnen hanteren. Verder hebben we de 2 meest gebruikte Multi platform deployment technologieën bekeken zijnde Adobe AIR en Phonegap. Deze zijn erg aan elkaar gewaagd en scoren beide goed. Voor onze applicatie echter leek Phonegap mij het geschiktste omdat deze meer platformen ondersteunt dan AIR. Verder was er over Phonegap ook veel meer informatie te vinden dan over AIR voor mobiele applicaties. native Phonegap AIR Voordelen +Totale controle +Crossplatform +Crossplatform +Goede performantie +Veel informatie +Grafisch sterk +Ondersteund snel nieuwe +HTML5/CSS +HTML5/CSS/flex functies +WP7 Nadelen -Langere ontwikkeltijd -slechtere performantie -Soort VM, veel resources -Verschillende talen -niet snel -slechtere performantie ondersteuning voor nieuwe features -Mac nodig voor IOS -niet snel ondersteuning voor nieuwe features Taal? Java(Android), Objective-C(IOS) HTML5, CSS3, JS Actionscript, Flex, HTML, JS Data-con? Web service Web service Web service Lokale DB SQLite SQLite SQLite Enkele nuttige websites: Tot slot heb ik ook RhoElements van Motorola bekeken, maar aangezien dit framework voorlopig enkel toestellen van Motorola ondersteunt was dit voor mij geen optie. Ook vond ik geen mogelijkheid om zonder fysisch toestel te testen. Verder wordt er geprogrammeerd met HTML5/JS dus kunnen we in de toekomst eenvoudig de overstap maken. (Motorola) In Dreamweaver of een andere applicatie maak je een html pagina aan, deze vormt samen met je Javascript libraries de applicatie. De Phonegap library maakt het mogelijk om functionaliteiten van je toestel aan te spreken. Je kunt op verschillende manieren deployen, namelijk OS gericht gaan

28 deployen of voor alle platformen tegelijkertijd. Om OS gericht te deployen heb je de SDK nodig van het gekozen OS. Op deze manier kan je met Dreamweaver e.d. je applicatie emuleren en wordt een installatiebestand aangemaakt dat je op je fysisch toestel kan plaatsen. Maar de eenvoudigste manier is om te werken met Phonegap:Build(https://build.phonegap.com/). Hier moet je simpelweg je code zippen en je zip-archief uploaden naar hun website. De servers van Phonegap gaan dan op hun beurt jouw code builden voor alle ondersteunde platformen. Op dit moment is WP7 nog niet ondersteund bij Phonegap:Build, maar dit gaat de komende maanden komen staat op hun blog vermeld( Voor WP7 zullen we dus voorlopig via een SDK moeten deployen. 28

29 29 Functionele analyse De applicatie dient de gebruiker in staat te stellen om op basis van zijn reeds bestaande EventDrive gebruikersnaam en paswoord aan te loggen. Op basis van deze gebruikersgegevens gaat de applicatie de bij deze persoon horende events ophalen via de odata webservice. Er moet wel gecontroleerd worden of de gebruikersgegevens correct zijn of foutief. Pas als deze correct zijn krijgt de gebruiker toegang tot zijn events. Vervolgens kiest de gebruiker één van zijn events en wordt de data die bij het gekozen event hoort opgehaald via de odata webservice en lokaal opgeslagen in een SQLite database. Aan de hand van deze gegevens krijgt de gebruiker een lijst te zien van de deelnemers van het event. In deze lijst kan er gezocht worden op deelnemers via de naam of de barcode. Tot slot kan de gebruiker deelnemers in/uitchecken of meer informatie over deze persoon opvragen. Bij het in/uitchecken moet deze verandering ook op de online database aangebracht worden. -User login -Event retrievement -Listview -Check-in/check-out -synchronisation

30 30 User login Hier moet de gebruiker zijn gebruikersnaam en wachtwoord van EventDrive invoeren. Zodra deze zijn ingegeven kan de gebruiker connectie maken met de database om zo zijn events op te halen. Beschrijving velden Username: Hier komt de gebruikersnaam van EventDrive Password: Hier komt het wachtwoord van EventDrive horende bij de ingegeven gebruikersnaam. Werking Vink de checkboxen aan/uit naar gelang je keuze o Remember username aangevinkt Gebruikersnaam wordt lokaal opgeslagen na klik op login o Remember password aangevinkt Gebruikersnaam en wachtwoord wordt lokaal opgeslagen na klik op login Klik op login om aan te loggen o Gebruikersgegevens correct Verder naar overzicht van events o Gebruikersgegevens foutief Foutmelding en terug naar het login scherm

31 31 Event retrievement De gebruiker zijn login was correct en de events die bij deze persoon horen worden opgehaald. Aan de hand van de gebruikersnaam worden de betrokken events opgehaald en getoond in een listview. Werking Bovenaan de listview wordt de naam van de gebruiker getoond Hieronder wordt een lijst opgebouwd met events die bij deze persoon horen Klik op een Event Melding om te vragen of je zeker bent dat je de data wilt ophalen Bij bevestiging Data die bij dit event hoort afhalen met de odata Webservice en lokaal opslagen in onze SQLite database

32 32 Listview Zodra de gebruiker een evenement gekozen heeft en de data opgehaald is wordt de listview gecreëerd. Hierin staan alle personen die in de database staan. Elke rij uit de listview bestaat uit 2 buttons, de linkse button is een snelknop om een persoon in/uit te checken. De rechtse button dient om meer informatie over de desbetreffende persoon te krijgen. Verder staat er bovenaan een zoekbalk waarmee je snel deelnemers kan zoeken en met de knop met het plusteken kan je snel nog een deelnemer toevoegen. Beschrijving velden Zoekveld: Hierin kan deelnemers gaan zoeken aan de hand van de naam of een barcode Werking Klik op de linkse knop(check-in/check-out) deelnemer wordt in/uitgecheckt en de kleur en tekst veranderd zodat je snel kan zien wie er ingecheckt is en wie uitgecheckt. Klik op de rechtse knop(naam + bedrijf) Nu komen we op een venster waar je meer informatie over deze persoon zien. Klik op de plus knop(rechts naast de zoekbalk) We krijgen een venster waarmee we een nieuwe deelnemer kunnen aanmaken.

33 33 Check-in/check-out Hier krijgen we bovenaan wat extra informatie over de gekozen persoon, verder kunnen we de persoon ook in/uit-checken of alle details opvragen. Als uitbreiding is ook een badge uitprinten voorzien. Beschrijving velden Extra info hier komt een korte samenvatting van de belangrijkste details Werking Klik op check-in de persoon wordt ingecheckt Klik op check-out de persoon wordt uitgecheckt Klik op print badge er wordt een badge uitgeprint voor de persoon Klik op details alle details over de persoon worden getoond Synchronisation Bij het uitvoeren van acties gaan we moeten synchroniseren met de database. De connectie gaan we met het odata protocol verzorgen.

34 34 Screens Hier vragen of hij zeker is van het gekozen event

Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters. Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl

Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters. Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl 1 1. Inhoudsopgave Wat? Bladzijde 1. Introductie 3 2. Methodologie 4 3. Resultaten 3.1 Oriëntatie

Nadere informatie

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE Via onze SonicWALL Secure Remote Access Appliance is het mogelijk om vanaf thuis in te loggen op de RDS omgeving van CuraMare. Deze handleiding beschrijft de inlogmethode

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Phone 8 Versie augustus 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van KPN Opslag Online QR Code 4 2.2 Downloaden van KPN

Nadere informatie

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop... 1 Inleiding... 3 Inloggen... 4 Wachtwoord vergeten... 4 Gebruikersnaam vergeten... 5 Nog geen klant?...

Nadere informatie

Handleiding Webapplicatie Robin

Handleiding Webapplicatie Robin Handleiding Webapplicatie Robin (Versie 05) Inhoudstafel 1. Registratie van uw labo... 2 2. Persoonlijke account aanmaken... 4 3. Inloggen in uw labo account... 7 4. Wijziging labogegevens... 8 5. Inschrijven

Nadere informatie

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3.

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3. 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 02 08 4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 03

Nadere informatie

LegManager Mobile Handleiding

LegManager Mobile Handleiding LegManager Mobile Handleiding Handleiding LegManager Mobile 1 1. Inhoud 1. INHOUD... 2 2. PROGRAMMAVEREISTEN... 3 a. Vragen, opmerkingen en suggesties... 3 b. Welke tablet/ipad of smartphone/iphone kan

Nadere informatie

Software Requirements Specification

Software Requirements Specification Software Requirements Specification PEN: Paper Exchange Network Software Engineering groep 1 (se1-1415) Academiejaar 2014-2015 Jens Nevens - Sander Lenaerts - Nassim Versbraegen Jo De Neve - Jasper Bevernage

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...5 1.1 Ingelogd blijven...6 1.2 Wachtwoord vergeten...7 2 Applicatie keuzescherm...8 2.1 De beheeromgeving openen...9 3

Nadere informatie

HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking

HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking Dit document is de handleiding voor de installatie, configuratie en werking van de DMS Plugin. Versie 1-12/09/2005 Inhoudstafel 1 Installatie...

Nadere informatie

Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016

Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016 Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016 Inhoudsopgave 1. Welkom bij Contict Drive!... 2 2. Aan de slag met Contict Drive... 3 2.1 Registreren... 3 2.2 Een Vault aanmaken... 4 2.3 Contict Drive

Nadere informatie

iphone app - Roll Call

iphone app - Roll Call iphone app - Roll Call Roll Call - iphone App Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie 5.1 of hoger

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten.

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten. Versie 1.0 23.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over

Nadere informatie

Datum: Gemaakt door: Berend de Groot Voor: ComSi, ROC Friese Poort

Datum: Gemaakt door: Berend de Groot Voor: ComSi, ROC Friese Poort Datum: Gemaakt door: Berend de Groot Voor: ComSi, ROC Friese Poort Contents 1. Introductie... 3 1.1. Hoe werkt het?... 3 2. Eerste Contact als gebruiker... 4 3. Ticket Acties... 5 4. Tickets Pagina...

Nadere informatie

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding 1 Overzicht Steeds vaker komen we de term web applicatie tegen bij software ontwikkeling. Een web applicatie is een programma dat online op een webserver

Nadere informatie

1. Over LEVIY. 5. Meldingen Wat zijn meldingen? 5.1 Technische melding toevoegen Hoe voeg ik een melding toe?

1. Over LEVIY. 5. Meldingen Wat zijn meldingen? 5.1 Technische melding toevoegen Hoe voeg ik een melding toe? Versie 1 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 06 5. Meldingen Wat zijn meldingen? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 07 5.1 Technische melding toevoegen Hoe voeg ik een melding

Nadere informatie

Gebruikers- handleiding Porta

Gebruikers- handleiding Porta Gebruikers- handleiding Porta Inleiding Met de applicatie Porta op ons extranet kunnen gegevensbestanden tussen het CAK en ketenpartners uitgewisseld worden. In deze handleiding is beschreven hoe u dit

Nadere informatie

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase Mobiel Datanose Op dit moment is mobiel datanose niet goed gedaan; je krijgt gewoon de site te zien zoals je het te zien krijgt op pc's of laptops. Maar vaak heb je het probleem dat je op je mobiel moet

Nadere informatie

Factuur Beheer. Gebruikers handleiding

Factuur Beheer. Gebruikers handleiding Factuur Beheer Gebruikers handleiding COPYRIGHT 2002 Factuur Beheer Pakket 1 Factuur Beheer door ing. K.H. Welling Factuur Beheer is een boekhoudkundig programma. In dit programma kunnen facturen voor

Nadere informatie

E-PROCUREMENT GEBRUIKERSBEHEER

E-PROCUREMENT GEBRUIKERSBEHEER E-PROCUREMENT GEBRUIKERSBEHEER HANDLEIDING VOOR AANKOPERS GEBRUIKSVOORWAARDEN Rechten De FOD Personeel en Organisatie behoudt alle rechten (waaronder auteursrechten, merkrechten en octrooien) met betrekking

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na de installatie wordt in de

Nadere informatie

Start de applicatie op om naar het inlogscherm te gaan. Onthoudt mijn gegevens

Start de applicatie op om naar het inlogscherm te gaan. Onthoudt mijn gegevens iphone app - Users Users - iphone App Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie 5.1 of hoger en is uitgevoerd

Nadere informatie

Er zijn diverse andere software platformen en providers die werken met SIP, maar in dit voorbeeld gaan we uit van de volgende software:

Er zijn diverse andere software platformen en providers die werken met SIP, maar in dit voorbeeld gaan we uit van de volgende software: Er zijn diverse andere software platformen en providers die werken met SIP, maar in dit voorbeeld gaan we uit van de volgende software: Counterpath Bria SIP client. Net2 Entry Configuration Utility (SIP

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Android. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Android. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Android Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Opslag Online downloaden via QR-code 4 2.2 Opslag Online downloaden via

Nadere informatie

Stappenplan voor Wifi-installatie en aanmelding van Growatt omvormers WiFi modules met serienummer ( 4KXXXXXXXX SN )

Stappenplan voor Wifi-installatie en aanmelding van Growatt omvormers WiFi modules met serienummer ( 4KXXXXXXXX SN ) Stappenplan voor Wifi-installatie en aanmelding van Growatt omvormers WiFi modules met serienummer ( 4KXXXXXXXX SN ) INSTALLATIE INFO - Oudere WiFi-modules zijn te herkennen aan het volgende serienummer

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden. Inhoudsopgave

Meest gestelde vragen en antwoorden. Inhoudsopgave Meest gestelde vragen en antwoorden Inhoudsopgave Door wie is Taxatieweb gebouwd?... 2 Voor wie is Taxatieweb beschikbaar?... 2 Hoe moet ik dit programma op mijn PC installeren?... 2 Waarom hoef ik nu

Nadere informatie

Software Requirements Specification

Software Requirements Specification Software Requirements Specification PEN: Paper Exchange Network Software Engineering groep 1 (se1-1415) Academiejaar 2014-2015 Jens Nevens - Sander Lenaerts - Nassim Versbraegen Jo De Neve - Jasper Bevernage

Nadere informatie

F U N C T I O N E E L O N T W E R P V O O R F U L L H O U S E M O B I LE ( V I S I O N V E R S I E )

F U N C T I O N E E L O N T W E R P V O O R F U L L H O U S E M O B I LE ( V I S I O N V E R S I E ) F U N C T I O N E E L O N T W E R P V O O R F U L L H O U S E M O B I LE ( V I S I O N V E R S I E ) Datum: 29-09-2010 Auteur: Dairo Bosschart Versie: 1.0 Document: Functioneel_ontwerp (vision versie).docx

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Sporter

SportCTM 2.0 Sporter SportCTM 2.0 Sporter APP Inloggen Dotcomsport heeft ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk ook een APP ontwikkeld, om data invoer te vereenvoudigen. Deze APP ondersteunt de onderdelen; Agenda (invoer

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

Bij het openen van de app zal gevraagd worden om in te loggen met uw gegevens.

Bij het openen van de app zal gevraagd worden om in te loggen met uw gegevens. STAP 1 Login Bij het openen van de app zal gevraagd worden om in te loggen met uw gegevens. Opgelet: bij het aankopen van de gebruikersnamen voor de app zal voor elke organisatie één hoofdaccount aangemaakt

Nadere informatie

Technisch ontwerp. Projectteam 6. Project "Web Essentials" 02 april 2009. Versie 2.1.0

Technisch ontwerp. Projectteam 6. Project Web Essentials 02 april 2009. Versie 2.1.0 Projectteam 6 Faculteit Natuur en Techniek Hogeschool Utrecht Projectleider: Hans Allis, hans.allis@student.hu.nl Technisch ontwerp Project "Web Essentials" 02 april 2009 Versie 2.1.0 Teamleden: Armin

Nadere informatie

Software Design Document

Software Design Document Software Design Document PEN: Paper Exchange Network Software Engineering groep 1 (se1-1415) Academiejaar 2014-2015 Jens Nevens - Sander Lenaerts - Nassim Versbraegen Jo De Neve - Jasper Bevernage Versie

Nadere informatie

Naam project Lost And Found Animals Lokaal gehost Percentage van het totaal geleverde werk 1 Cindy Jansen 50% 2 Eline Steyvers 50%

Naam project Lost And Found Animals Lokaal gehost Percentage van het totaal geleverde werk 1 Cindy Jansen 50% 2 Eline Steyvers 50% Naam project Lost And Found Animals Url Lokaal gehost Groepsleden Percentage van het totaal geleverde werk 1 Cindy Jansen 50% 2 Eline Steyvers 50% 1. Beveiliging in de toepassing Naam gebruiker Wachtwoord

Nadere informatie

Inschrijvingsmodule. Handleiding voor de ploegverantwoordelijke

Inschrijvingsmodule. Handleiding voor de ploegverantwoordelijke Handleiding voor de ploegverantwoordelijke Dit document beschrijft in detail de inschrijvingsmodule en is geschreven om de ploegverantwoordelijke tijdens het inschrijven van zijn of haar ploeg te ondersteunen.

Nadere informatie

Handleiding. Mei 2015. Versie 1.1. Handleiding NCDR Pacemaker & ICD Registratie - Mei 2015, versie 1.1.

Handleiding. Mei 2015. Versie 1.1. Handleiding NCDR Pacemaker & ICD Registratie - Mei 2015, versie 1.1. Handleiding Mei 2015 Versie 1.1. 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Internet Browsers... 4 2. Inloggen... 4 2.1. Inlog in applicatie en Zorg TTP... 4 2.2. Token... 5 3. Home... 6 4. Patiënt... 7 4.1. Patient

Nadere informatie

Mijn WSB ACCOUNT Dealer handleiding In deze handleiding zijn de functionaliteiten van het Mijn WSB ACCOUNT beschreven voor dealers.

Mijn WSB ACCOUNT Dealer handleiding In deze handleiding zijn de functionaliteiten van het Mijn WSB ACCOUNT beschreven voor dealers. Mijn WSB ACCOUNT Dealer handleiding In deze handleiding zijn de functionaliteiten van het Mijn WSB ACCOUNT beschreven voor dealers. Toelichting vooraf: Er zijn namelijk twee verschillende accounts mogelijk:

Nadere informatie

Installatiehandleiding Business Assistent

Installatiehandleiding Business Assistent Installatiehandleiding Business Assistent Wijzigingsgeschiedenis Versie Datum Omschrijving Status 0.1 25-09-2014 Eerste opzet van het installatie Concept document. 1.0 04-11-2014 Geen: Commercieel maken

Nadere informatie

HANDLEIDING. Emjee ICT diensten Ticketsysteem

HANDLEIDING. Emjee ICT diensten Ticketsysteem HANDLEIDING Emjee ICT diensten Ticketsysteem Inhoud Snel aan de slag... 3 Wachtwoord opvragen... 3 Inloggen... 4 Ticket aanmaken... 4 Schermopbouw... 4 Inleiding... 5 Ticket maken of bellen?... 5 Inloggen...

Nadere informatie

Handleiding digitaal dossier

Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier... 1 Omschrijving... 2 Login met persoonlijke account... 3 Geen persoonlijke account... 3 Automatisch omwisselen naar persoonlijke account... 4

Nadere informatie

Handleiding (Verzender Ontvanger)

Handleiding (Verzender Ontvanger) Handleiding (Verzender Ontvanger) Anachron B.V. Steven Nijholt & Maarten Wiggers 28-02-2014 Version: 1.1 Status: Released Inhoud 1. Over dit document... 3 1.1 List of changes... 3 1.2 Scope... 3 2. Registratie...

Nadere informatie

Stappenplan voor Wifi-installatie en aanmelding van Growatt omvormers WiFi modules met serienummer ( 4KXXXXXXXX SN )

Stappenplan voor Wifi-installatie en aanmelding van Growatt omvormers WiFi modules met serienummer ( 4KXXXXXXXX SN ) Stappenplan voor Wifi-installatie en aanmelding van Growatt omvormers WiFi modules met serienummer ( 4KXXXXXXXX SN ) INSTALLATIE INFO - Oudere WiFi-modules zijn te herkennen aan het volgende serienummer

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. StUF Testplatform Versie 1.3.0

Gebruikershandleiding. StUF Testplatform Versie 1.3.0 Gebruikershandleiding StUF Testplatform Versie 1.3.0 Documentversie: 0.7 Datum 25 november 2014 Status In gebruik Inhoudsopgave 1 INLEIDING...3 2 GEBRUIK MAKEN VAN HET STUF TESTPLATFORM...4 2.1 INLOGGEN

Nadere informatie

APS Installateurs Tool ArrayApp (ios) Gebruiksaanwijzing

APS Installateurs Tool ArrayApp (ios) Gebruiksaanwijzing APS Installateurs Tool ArrayApp (ios) Gebruiksaanwijzing Version: 1.0 Copyright 2014 Altenergy Power System, Inc. Inhoudsopgave Introductie... 1 Aanmelden bij ArrayApp... 1 Het toevoegen van een nieuwe

Nadere informatie

SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden.

SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden. SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden. Documentnummer: 1.0 Datum: 4-1-2016 Auteur: SANDER MAES Rompertdreef 1b 5233 ED s-hertogenbosch Postbus 86

Nadere informatie

DÉ APP DIE UW BEURSDEELNAME DOET RENDEREN

DÉ APP DIE UW BEURSDEELNAME DOET RENDEREN DÉ APP DIE UW BEURSDEELNAME DOET RENDEREN Leg alle essentiële informatie over uw potentiële klanten efficiënt vast. Ontdek binnenin een uitgebreide handleiding voor Boabee. WAT IS BOABEE? Boabee is een

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING

INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING Login...2 Gebruikte symbolen...3 Bewerken diensten...5 Bewerken evenementen...6 Bewerken ledensoort...7 Bewerken tijden...8 Schema soort...9 Schema schema tijden...10

Nadere informatie

Handleiding Dance.nl CMS Systeem

Handleiding Dance.nl CMS Systeem Handleiding Dance.nl CMS Systeem 1 Voorwoord 3 Introductie 3 Aantal vooraf gestelde regels.3 Goed om te weten..3 Promotionele mogelijkheden.3 Vragen en/of opmerkingen..3 Registreren voor gebruik van het

Nadere informatie

Let s Connect CONFIGURATIE EXCHANGE 2010 CLIENT-CONFIGURATIE

Let s Connect CONFIGURATIE EXCHANGE 2010 CLIENT-CONFIGURATIE Let s Connect CONFIGURATIE EXCHANGE 2010 CLIENT-CONFIGURATIE Inhoud Configuratie Outlook 2007/2010... 2 Configuratie Outlook for Mac/Entourage... 5 Configuratie Mac Mail... 8 Configuratie BlackBerry...

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 De drie categorieën 3 2 Inloggen op MaakJeTraining 4 2.1 Registreren op MaakJeTraining 4 2.2 Inloggen met account 5 2.3 Veranderingen

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers OFFICE 365 Start Handleiding Medewerkers Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Handleiding. Maart Versie 1.2. Handleiding NCDR Pacemaker & ICD Registratie Maart 2016, versie 1.2.

Handleiding. Maart Versie 1.2. Handleiding NCDR Pacemaker & ICD Registratie Maart 2016, versie 1.2. Handleiding Maart 2016 Versie 1.2. 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Internet Browsers... 4 2. Inloggen... 4 2.1. Inlog in applicatie en Zorg TTP... 4 2.2. Token... 5 3. Home... 6 4. Patiënt... 7 4.1.

Nadere informatie

OpenScape Mobile (Android) = UC app voor Android smartphone. Beknopte handleiding & praktische tips

OpenScape Mobile (Android) = UC app voor Android smartphone. Beknopte handleiding & praktische tips OpenScape Mobile (Android) = UC app voor Android smartphone Beknopte handleiding & praktische tips pag. 1 Waarvoor dient het? OpenScape Mobile highlights: UC gebruiken zonder PC (Meeste UC functies beschikbaar,

Nadere informatie

Handleiding gebruik Citymail

Handleiding gebruik Citymail Handleiding gebruik Citymail Versie : 4.0.1 Jaar : 2014 Auteur : Citymail BV / Charly Traarbach Citymail BV Copyright 1 Citymail BV, Nederland 2014 Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd en/of

Nadere informatie

Minigids Event Registration

Minigids Event Registration Registration Form Surname: Name: Company: Email: Minigids Event Registration Hoe en waarom online congres- en event registratie? Introductie Een evenement is een belangrijk moment. Je wilt een goede indruk

Nadere informatie

Handleiding OK CV: ESS. Handleiding. Gebruiker: ESS. Document versie: 2.1 Versiedatum: 2014-12-16 Status: concept Auteur: 2BA.

Handleiding OK CV: ESS. Handleiding. Gebruiker: ESS. Document versie: 2.1 Versiedatum: 2014-12-16 Status: concept Auteur: 2BA. Handleiding Gebruiker: ESS Document versie: 2.1 Versiedatum: 2014-12-16 Status: concept Auteur: 2BA Pagina 1 Inhoudsopgave Introductie 3 Terminologie 3 Stap 1. Inloggen op FGO+ website 4 Stap 2: Inloggen

Nadere informatie

Cloud Products CONFIGURATIE EXCHANGE 2010 CLIENT-CONFIGURATIE

Cloud Products CONFIGURATIE EXCHANGE 2010 CLIENT-CONFIGURATIE Cloud Products CONFIGURATIE EXCHANGE 2010 CLIENT-CONFIGURATIE Inhoud Configuratie Outlook 2007/2010... 2 Configuratie Outlook for Mac/Entourage... 4 Configuratie Mac Mail... 6 Configuratie BlackBerry...

Nadere informatie

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be Kluwer Office DMS Basic Medewerker Software.kluwer.be Contents 1 Document Management System... 4 1.1 Alure Desktop... 4 1.1.1 IPad... 4 1.1.2 IMail... 6 1.2 CRM... 8 1.2.1 Algemeen... 8 1.2.2 Padvinder...

Nadere informatie

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie beheerders handleiding

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie beheerders handleiding Betaalopdrachten web applicatie beheerders handleiding 1 Overzicht Steeds vaker komen we de term web applicatie tegen bij software ontwikkeling. Een web applicatie is een programma dat online op een webserver

Nadere informatie

Web applicatie Tolk- en vertaalaanvragen: Handleiding voor aanvragers SVBBO

Web applicatie Tolk- en vertaalaanvragen: Handleiding voor aanvragers SVBBO Eerste aanmelding Web applicatie Tolk- en vertaalaanvragen: Handleiding voor aanvragers SVBBO Datum release 24/04/2013 Versie 1.0 1. Eerste aanmelding Wanneer u als contactpersoon via het registratiesysteem

Nadere informatie

15/03/11. Handleiding MEA-server. Wendy Ranschaert. Ver 1.0

15/03/11. Handleiding MEA-server. Wendy Ranschaert. Ver 1.0 Handleiding MEA-server 15/03/11 Wendy Ranschaert Ver 1.0 Pagina 2 Inhoudstabel 1. Wat is de MEA-server? 2. Hoe krijg je toegang tot de MEA-server? 3. Aanvraag nieuwe gebruiker 4. Een nieuwe MEA maken 5.

Nadere informatie

iphone app - Rapporten

iphone app - Rapporten iphone app - Rapporten Rapporten - iphone App Net2 AN1114-NL Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie

Nadere informatie

HANDLEIDING TEAMPAGINA S MIJNCLUB.NU

HANDLEIDING TEAMPAGINA S MIJNCLUB.NU HANDLEIDING TEAMPAGINA S MIJNCLUB.NU INHOUD INLEIDING... 2 De account... 2 Inloggen... 2 GEBRUIKERS MENU... 3 MIJN TEAM... 4 Bewerk team... 4 Spelers... 6 Wedstrijden... 7 Gespeelde wedstrijden... 8 Nog

Nadere informatie

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Handleiding CMS Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 2.0 Introductie CMS en websites 4 3.0 Inloggen in beheer 5 4.0 Dashboard 6 4.1 Bezoekers totalen 6 4.2 Bezoekers 7 4.3

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland

Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland Versie: 1.1 Datum: 18 juli 2013 Geschreven door: ict@padland.nl 2013 OBS t Padland. Pagina 1 Inhoud Inleiding... 3 Padland Startpagina...

Nadere informatie

Versie: 1.0 Datum: 01-10-2014. Handleiding Billingportal Telefonie

Versie: 1.0 Datum: 01-10-2014. Handleiding Billingportal Telefonie Versie: 1.0 Datum: 01-10-2014 Handleiding Billingportal Telefonie Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 INLOGGEN... 4 3 GESPREKSDETAILS... 5 3.1 TOTALEN... 5 3.2 DETAILS... 6 4 FACTURATIE... 7 5 MOBIEL (INDIEN

Nadere informatie

Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online. Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven

Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online. Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven Versie 5.0 december 2011 Inhoudsopgave UBplus Gebruik UBplusOnline per klant instellen 2 Gebruik

Nadere informatie

JOBSITE Handleiding (19-01-2010)

JOBSITE Handleiding (19-01-2010) JOBSITE Handleiding (19-01-2010) 19/01/2010 2/22 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 JOBSITE FUNCTIONALITEITEN... 4 JOBSITE: BEZOEKER ZONDER ACCOUNT... 5 HOMEPAGE... 5 BEZOEKERS ZONDER ACCOUNT

Nadere informatie

lead retrieval app handleiding v17.01 Qtree Solutions bvba

lead retrieval app handleiding v17.01 Qtree Solutions bvba lead retrieval app handleiding v17.01 Qtree Solutions bvba in deze handleiding vindt u... intro: wat is boabee? 3 2 manieren om boabee te gebruiken 4 hoe je je kunt voorbereiden als je pro gaat 6 hoe gebruik

Nadere informatie

Software Design Document

Software Design Document Software Design Document PEN: Paper Exchange Network Software Engineering groep 1 (se1-1415) Academiejaar 2014-2015 Jens Nevens - Sander Lenaerts - Nassim Versbraegen Jo De Neve - Jasper Bevernage Versie

Nadere informatie

De werkelijke namen en beschikbaarheid van menuopdrachten kunnen per mobiel platform verschillen. De stappen kunnen ook verschillen.

De werkelijke namen en beschikbaarheid van menuopdrachten kunnen per mobiel platform verschillen. De stappen kunnen ook verschillen. Handleiding Mobiel Printen via Xerox App 18-9-15 1. Voorwaarden - app vereist ios 7.0 of nieuwer - app vereist Android versie 4 of hoger. - er is momenteel nog geen app voor Windows Phone/MS Surface tablet.

Nadere informatie

Personal Edition. Vodafone Pocket Connect. Verkorte handleiding

Personal Edition. Vodafone Pocket Connect. Verkorte handleiding Personal Edition Verkorte handleiding Vodafone Pocket Connect MB.PC.BR.0609.01 Auteursrechten Oktober 2006 Vodafone Libertel N.V. Uit deze uitgave mag niets worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt

Nadere informatie

Installatiehandleiding Business Assistent

Installatiehandleiding Business Assistent Installatiehandleiding Business Assistent Wijzigingsgeschiedenis Versie Datum Omschrijving Status 0.1 25-09-2014 Eerste opzet van het installatie Concept document. 1.0 04-11-2014 Geen: Commercieel maken

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

BRICONweb voor de club

BRICONweb voor de club BRICONweb voor de club Starten met BW! 3 Aanmelden! 4 Registreren! 4 Club verantwoordelijke! 5 Bestaande club! 5 Nieuwe club aanmaken! 5 Aanmaken wedstrijd! 6 Betekenis icoontjes! 7 Inkorven! 8 Aantallen

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

ZorgMail App. Gebruikershandleiding. 2013 E.Novation B.V. Alle rechten voorbehouden.

ZorgMail App. Gebruikershandleiding. 2013 E.Novation B.V. Alle rechten voorbehouden. ZorgMail App Gebruikershandleiding 2013 E.Novation B.V. Alle rechten voorbehouden. Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Starten met de ZorgMail App... 4 2.1 Opstarten van de ZorgMail App... 4 2.2 Aanmelden...

Nadere informatie

MWeb 4.0. Handleiding Basis Modules Versie 1.0

MWeb 4.0. Handleiding Basis Modules Versie 1.0 MWeb 4.0 Handleiding Basis Modules Versie 1.0 Index 1. Algemeen 3 1.1. Gebruikersnamen en Wachtwoorden 3 1.2. Inloggen 3 1.3. Uitloggen 3 1.4. Belangrijk 3 2. User Manager 4 2.1. Gebruikers lijst User

Nadere informatie

Handleiding Simon. 5 juni Schouw Informatisering B.V. Danny Cevaal. Versienummer 1.0

Handleiding Simon. 5 juni Schouw Informatisering B.V. Danny Cevaal. Versienummer 1.0 Handleiding Simon 5 juni 2015 Schouw Informatisering B.V. Danny Cevaal Versienummer 1.0 2 Schouw Informatisering BV. behoudt zich het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde uit te voeren.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding MobiDM

Gebruikershandleiding MobiDM Gebruikershandleiding MobiDM Gebruikershandleiding voor versie 3.6.2 Versie 1.0 INHOUDSOPGAVE 1. DE MOBIDM PORTAL.... 2 1.1. INLOGGEN... 2 1.2. WACHTWOORD VERGETEN?... 2 2. TOESTELBEHEER.... 3 2.1. OS-AFHANKELIJKE

Nadere informatie

myevent EVENTSOFT EVENT & FESTIVAL SOFTWARE VOOR CREW EN GASTEN REGISTRATIE EVENTSOFT T: +31 (0)6 23 1110 67 E: info@eventsoft.nl W: www.eventsoft.

myevent EVENTSOFT EVENT & FESTIVAL SOFTWARE VOOR CREW EN GASTEN REGISTRATIE EVENTSOFT T: +31 (0)6 23 1110 67 E: info@eventsoft.nl W: www.eventsoft. myevent EVENT & FESTIVAL SOFTWARE VOOR CREW EN GASTEN REGISTRATIE EVENTSOFT EVENT MANAGEMENT SOFTWARE Registratie van vrijwilligers, gasten, pers, artiesten inclusief uitgifte module. POLSBAND-DB Zelf

Nadere informatie

Installatiehandleiding Cane Webservices.nl Integratie

Installatiehandleiding Cane Webservices.nl Integratie Installatiehandleiding Cane Webservices.nl Integratie Inhoud INHOUD... 1 1. INTRODUCTIE... 2 DOELSTELLING DOCUMENT... 2 GERELATEERDE DOCUMENTEN... 2 GEBRUIK VAN HET DOCUMENT... 2 LEZERS DOELGROEP... 2

Nadere informatie

Handleiding: Whitelabel Customersite

Handleiding: Whitelabel Customersite ARGEWEB B.V. Handleiding: Whitelabel Customersite Controlportal.nl Argeweb Support 8-1-2009 Handleiding voor het gebruik maken van de Whitelabel Customersite op controlportal.nl, door Resellers van Argeweb.

Nadere informatie

En hoe gaan ze dit allemaal terugvinden?

En hoe gaan ze dit allemaal terugvinden? En hoe gaan ze dit allemaal terugvinden? Taak 1.2.10 Thomas Muller Paul van der Linden MT1A Tutor: van Griensven Docent: van den Biggelaar Gemaakt door Thomas Muller en Paul van der Linden Pagina 1 van

Nadere informatie

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8 Gebruikershandleiding Versie 2.8 november 2012 Inhoud 1 Voor toegang tot Shell Card Online e-invoicing Service... 3 1.1 Inloggen in Shell Card Online... 3 1.2 Wat als u uw wachtwoord bent vergeten... 3

Nadere informatie

Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis

Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis 1.1 Inleiding Schoolenik.nl is het sociale netwerk van jouw school. In Schoolenik.nl

Nadere informatie

Inhoud. Installatie Algemeen Gebruik Techniek App beëindigen/blokkeren

Inhoud. Installatie Algemeen Gebruik Techniek App beëindigen/blokkeren Inhoud Installatie Algemeen Gebruik Techniek App beëindigen/blokkeren LET OP! Vul alleen uw gegevens in wanneer de adresregel begint met dit https://www.mijnnvd.nl. Alleen dan weet u zeker dat u inlogt

Nadere informatie

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise Inhoudsopgave 1. Voorbereiding... 4 2. Web Service Connector tool configuratie... 5 3. TaskCentre taak voor het aanmaken van

Nadere informatie

Handleiding Mplus Touch Screen Kassa. Module T1101 - Uurregistratie

Handleiding Mplus Touch Screen Kassa. Module T1101 - Uurregistratie Handleiding Mplus Touch Screen Kassa Module T1101 - Uurregistratie www.bolt.nl/afrekenen Inhoudsopgave 1 Module uitleg...3 1.1Doel...3 2 Module configuratie...4 3 Module uitleg...5 3.1Tijd registratie

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE GEBRUIKERS HANDLEIDING

INHOUDSOPGAVE GEBRUIKERS HANDLEIDING INHOUDSOPGAVE GEBRUIKERS HANDLEIDING Login...2 Gebruikte symbolen...3 Bardiensten Invullen Bardienst...5 Bardiensten Mijn Bardiensten...6 Bardiensten Mijn Gegevens...7 Bardiensten Mijn Verhinderingen...8

Nadere informatie

Gebruikershandleiding 123OPSLAAN.NL. Gebruikershandleiding. Pagina 1

Gebruikershandleiding 123OPSLAAN.NL. Gebruikershandleiding. Pagina 1 123OPSLAAN.NL Gebruikershandleiding Pagina 1 Inhoudsopgave Welkom bij 123OPSLAAN.NL... 3 Dashboard... 4 Dozen bestellen.... 6 Dozen uploaden.... 6 Dozen laten ophalen.... 8 Dozen terug leveren.... 8 Dozen

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Handleiding. Porta applicatie

Handleiding. Porta applicatie Handleiding Porta applicatie Inleiding Met de applicatie Porta op het Extranet kunt u als ketenpartner gegevensbestanden met het CAK uitwisselen. In deze handleiding staat beschreven hoe u dit kunt doen.

Nadere informatie

Handleiding. han4me.han.nl m.han.nl/rooster. Datum: 23 september 2011 Versie 1.1

Handleiding. han4me.han.nl m.han.nl/rooster. Datum: 23 september 2011 Versie 1.1 Handleiding han4me.han.nl m.han.nl/rooster Datum: 23 september 2011 Versie 1.1 1 Hogeschool van Arnhem en Nijmegen HAN/ SU-ICT 1. Inleiding... 3 2. Installatie... 3 1. Icoontje toevoegen in je beginscherm

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

Taxis Pitane Link. (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven

Taxis Pitane Link. (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven Taxis Pitane Link (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven Inhoud Wat is Taxis Pitane Link?... 4 Inloggen in Taxis Pitane Link... 5 Wachtwoord vergeten... 6 Startscherm of hoofdmenu... 7 Helpvensters

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Gebruikerspagina en mobiele app

Gebruikershandleiding. Gebruikerspagina en mobiele app Gebruikershandleiding Gebruikerspagina en mobiele app April 2015 Basisfunctionaliteit U kunt het systeem op verschillende manieren bedienen, namelijk het bedienpaneel, de afstandsbediening, de app en de

Nadere informatie

UW EVENEMENT AANKONDIGEN BIJ UIT IN VLAANDEREN

UW EVENEMENT AANKONDIGEN BIJ UIT IN VLAANDEREN UW EVENEMENT AANKONDIGEN BIJ UIT IN VLAANDEREN Ga naar de website : www.uitinvlaanderen.be Kies om in te loggen indien je reeds geregistreerd bent, of maak een nieuwe login via registreer hier Eenmalige

Nadere informatie

Handleiding Mijn Websign

Handleiding Mijn Websign Handleiding Mijn Websign Gemnet BV Postbus 19535 2500 CM Den Haag Tel: 070-3436900 www.gemnet.nl info@gemnet.nl Versie 1.1, augustus 2011 Handleiding Mijn WebSign Document nummer 1.1 Augustus 2011 Handleiding

Nadere informatie