O & W-Vlaanderen. Ontdek ook de andere expertisedomeinen op OF

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "O & W-Vlaanderen. Ontdek ook de andere expertisedomeinen op www.lednetwerk.be OF led@innovatiecentrum.be"

Transcriptie

1 O & W-Vlaanderen

2 Sustainable and Secure IT Howest LED SuSIT Sustainable and Secure IT De LED Sustainable and Secure IT, ingebed in het Sizing Servers lab van de Hogeschool West-Vlaanderen, heeft een uitgebreide expertise in alles wat met ITinfrastructuur te maken heeft: van welke hardware je het best aankoopt voor je (virtuele) infrastructuur, tot diepgaande instellingen in serversoftware om meer performantie uit je applicatie te halen. Heeft jouw bedrijf een web- of andere applicatie die werkt met gestandaardiseerde protocollen (REST / SOAP / STOMP / )? Laat die dan testen bij deze LED. Via de intern ontwikkelde stresstestapplicatie kunnen realistisch grote aantallen gebruikers worden gesimuleerd en worden mogelijke pijnpunten blootgelegd. Op basis van de resultaten van deze test krijg je gericht advies om de efficiëntie van je IT-infrastructuur te verhogen. Welke instellingen gebruik ik best op mijn webservers? Kan mijn applicatie extra gebruikers aan? Kan ik mijn gebruikerscapaciteit verhogen zonder meer servers te moeten kopen? Ben ik genoeg beveiligd tegen hackers? Wat zijn de specifieke mogelijkheden van mijn hardware en hoe maak ik er best gebruik van? Hoe optimaliseer ik mijn gevirtualiseerde omgeving op basis van ESXi, KVM of Xen? Waarop moet ik letten bij het configureren van mijn MySQL database? Welke caching-mogelijkheden kan ik toepassen? Philip Dubois Howest T +32 (0)

3 Bedrijfseconomische vraagstukken Hogeschool Gent LED Bedrijfseconomische vraagstukken Bij de LED Bedrijfseconomische vraagstukken kan elke ondernemer terecht met zijn vragen over bedrijfsvoering: van productidee over ondernemingsplan tot financieringsmogelijkheden. Deze LED helpt je zelf verder of verwijst je door naar de juiste organisatie. Hoe maak ik mijn onderneming winstgevend(er)? Wat zijn de kosten van een extra werknemer of werkplek? Is de prijs/prestatieverhouding van mijn producten juist? Wat bij fusie of overname? Kan ik uitbreiden naar het buitenland? Hoe pak ik dit aan? Steven Vanden Broucke Hogeschool Gent T +32 (0)

4 Communicatie Arteveldehogeschool LED Communicatie Bij de LED Communicatie kan je terecht met al je vragen rond communicatie: markt- en evaluatieonderzoek, professioneel gebruik van internet en sociale media, webdesign & online platforms, webcare en online reputatiemanagement, online hulpverlening en methodiekontwikkeling van online en offline communicatie. Wie zijn mijn klanten/gebruikers, wat zijn hun behoeften, is hun tevredenheid meetbaar? Welke potentiële klanten bereik ik (nog) niet? Wat zijn hun drempels? Hoe zet ik internetapplicaties in om meer gebruikers aan te trekken, hun betrokkenheid te vergroten en aan hun verwachtingen te voldoen? Is mijn website gebruiksvriendelijk? Hoe kan ik sociale media gebruiken als onderdeel van mijn marketingcampagne of voor crisiscommunicatie? Hoe kan mijn organisatie nieuwe media als blogs, wikis, RSS-feeds en sociale netwerken inzetten om de interne communicatie te bevorderen? Arteveldehogeschool An Moerman T +32 (0)

5 Design en technologie voor textiel, kleding en hout Hogeschool Gent LED Design en technologie voor textiel, kleding en hout Bij deze LED kan je terecht voor eerstelijnsadvies in verband met producten als kleding, tassen, speelgoed, meubels, ramen, deuren, vloer-, muur- en raambedekking en technisch textiel. De ondersteuning is gericht op het versterken van de volledige levenscyclus: ontwerp, materiaalkeuze (natuurlijke en kunststoffen), proces- en productietechnologieën, onderhoud en recyclage. Goed uitgeruste labo s met industriële machines ondersteunen de werking van deze LED. De LED richt zich specifiek naar bedrijven in de kleding-, textiel- of houtsector die producten en consumentengoederen ontwikkelen, produceren, distribueren en onderhouden. Hoe kan ik mijn productie optimaliseren? Hoe organiseer ik mijn supply chain? Welke software kan mijn processen ondersteunen? Hoe kan ik mijn producten en/of processen duurzamer maken? Met welke materialen verkrijg ik het beste resultaat? Hoe optimaliseer ik de pasvorm? Hoe stel ik een waterdicht technisch dossier op? Hoe kan ik mijn materiaal functionaliseren? Over welke eigenschappen moet mijn product beschikken? Hoe verbeter ik de hechting van coatings/ lakken? Hoe stem ik mijn product het best af op de eindgebruiker? Alexandra De Raeve Hogeschool Gent T +32 (0)

6 Personeels- en organisatieontwikkeling LED Arteveldehogeschool LED Personeels- en organisatieontwikkeling Bij deze LED kan je terecht met al je vragen omtrent: competentie- en talentontwikkeling; teambuilding en coaching; innovatie- en veranderingsprocessen; Instroom van personeel; werving en selectie, loopbaanontwikkeling en begeleiding; de rol van de leidinggevende; opleidingsbeleid; organisatiecultuur en -structuur. Wat zijn de talenten van mijn medewerkers en hoe kan ik die inzetten in mijn onderneming? Welke capaciteiten moeten mijn medewerkers minimaal hebben? Hoe houden we de knowhow van oudere medewerkers in het bedrijf als ze met pensioen gaan? Wat moet ik doen om de werksfeer in mijn teams te verbeteren? Hoe beperk ik het personeelsverloop? Hoe kan ik constructief samenwerken met andere organisaties? Hoe bouw ik een goed leerbeleid uit? Op welke manier coach ik mijn directe medewerkers in hun dagelijks werk? Welke leidinggevende wil ik zijn? Hoe organiseer ik een nieuwe dienst? Hoe kan ik mijn medewerkers ondersteunen, zodat zij snelle ontwikkelingen kunnen volgen? Contactpersoon An Moerman Arteveldehogeschool T +32 (0)

7 Duurzaam bouwen HUB KAHO LED Duurzaam bouwen Heb je een vraag omtrent duurzaam en energiebewust bouwen of verbouwen? De LED Duurzaam bouwen geeft je advies, wetenschappelijk onderbouwd én met een uitgebreide praktijkervaring. Welke maatregelen kan ik nemen om energieverliezen te beperken? Welke duurzame energiebronnen kan ik aanwenden? Hoe kan ik zorgen voor een optimale locatie en inplanting van een gebouw? Wat betekent het E-peil van een gebouw? Hoe voorkom ik dat hemelwater direct terecht komt in de riool? Marcus Peeters HUB KAHO T +32 (0)

8 Bouwcomfort KU Leuven Faculteit Architectuur LED Bouwcomfort De LED Bouwcomfort heeft expertise in akoestiek, bouwknopen en daglichttoetreding. Je kan er terecht met alle vragen over de nieuwe richtlijnen, de uitvoeringsmogelijkheden en -moeilijkheden i.v.m. bouwfysisch comfort. De LED richt zich in de eerste plaats tot architecten maar ook andere kleine bouwondernemingen kunnen er terecht. Wat is de invloed van de bouwknopen op het K-peil? Mag materiaal X gebruikt worden als tussengevoegd isolerend deel? Wie kan de psi-waarde van veel gebruikte bouwknopen binnen onze firma uitrekenen? Hoe kan ik daglicht evalueren in mijn ontwerp? Methodes (software, schaalmodellen,...)? Met welke parameters voor daglichttoetreding moet ik in het ontwerp rekening houden? Hoe kan ik de reflectiecoëfficiënt van een (nieuw) materiaal achterhalen? Moeten de wanden die bij een renovatie niet aangepast worden voldoen aan de normen voor akoestiek? Welke ingreep is nodig om een plat dak akoestisch beter te isoleren? Vanaf welke datum is de nieuwe akoestische norm voor woongebouwen van toepassing? Geldt die zowel voor nieuwbouw als voor renovatie? Kathy Corthals KU Leuven Faculteit Architectuur T +32 (0)

9 Elektrische energie LED Elektrische energie De LED Elektrische energie heeft bijzondere expertise in het domein van autonome energiesystemen (zon, wind, diesel, hybride), verlichtingstechniek, aandrijftechniek, industriële datacommunicatie en draadloze communicatiesystemen. Je kan er terecht met vragen rond de opwekking, de distributie en het aanwenden van elektrische energie, zowel op middenals op laagspanning. Ik wil een verbruikstoestel laten werken met zonnepanelen: hoeveel oppervlakte heb ik nodig en hoeveel batterijen moet ik voorzien? Hoe kan ik mijn WKK-installatie en het laden van elektrische wagens optimaliseren? Ik wil mijn elektrische installatie uitbreiden met een noodstroomaggregaat: welke aanpassingen dien ik aan de beveiliging van mijn installatie te doen? Wat is de spectrale respons van mijn zonnecel? Hoe vergelijk ik verschillende types zonnepanelen op het vlak van energieopbrengst? Hoe gebruik ik Profibus, Profinet, IO Link in mijn industriële installatie? Voldoet mijn LS-installatie nog aan de geldende normen en regels? Hoe kan ik de bedrijfszekerheid van mijn elektrische installatie verhogen? Welke veldmetingen helpen me om zuiniger met energie om te springen? Jan Cappelle T +32 (0)

10 Netwerken in voertuigen LED VIVES LED Netwerken in voertuigen Personenwagens worden tegenwoordig uitgerust met tientallen elektronische modules die voortdurend gegevens uitwisselen via verschillende netwerken: CAN, LIN, MOST, Flexray. Ook in trucks, bussen, off-roadvoertuigen, landbouwmachines en -voertuigen, wordt gebruik gemaakt van de seriële datacommunicatie CONTROLLER AREA NETWORK (CAN). De LED, ingebed in het expertisecentrum Netwerken in Voertuigen van VIVES, heeft een uitgebreide expertise op het gebied van CAN-netwerken en de verschillende applicatieprotocollen SAEJ1939, CAN open, ISO11992 en ISO11783 (ISOBUS). Constructiebedrijven van mobiele machines en bedrijven die nieuwe ontwikkelingen maken met het CAN-protocol kunnen bij deze LED terecht voor advies. Is jouw bedrijf een herstellings-, onderhouds- of diagnosewerkplaats? Dan kan de LED Netwerken in Voertuigen je helpen bij het lokaliseren en oplossen van netwerkgerelateerde defecten. Ook bedrijven die geavanceerde FMS (Fleet Management System)- oplossingen ontwikkelen en op de markt willen brengen, kunnen we inzicht geven in parameters als rijstijl, remgedrag, verbruik enz. Hoe kan ik de gegevensuitwisseling tussen de vrachtwagen en zijn opbouwsyteem via CAN optimaliseren? Hoe spoor ik netwerkdefecten in voertuigen op en hoe los ik ze op? Hoe moet ik te werk gaan om ISOBUS toe te passen op mijn nieuwe landbouwmachines? Hoe kan ik een GPRS-communicatie tot stand brengen met het CAN-netwerk van mijn voertuigen? Waar vind ik gespecialiseerde opleidingen rond netwerken in voertuigen voor diagnosetechnici, voor constructeurs en productontwikkelaars en voor technische trainers? Hoe kan ik data en parameters (verbruik, rijstijl, ) opsporen die op de CAN-bus van het voertuig circuleren? Is CANopen een aangewezen oplossing om toe te passen in de mobiele automatisering? Hoe ontwikkel of optimaliseer ik een CANnetwerk? Contactpersonen Frans Devolder VIVES T +32 (0)

11 Zorgtechnologie LED VIVES LED Zorgtechnologie De LED Zorgtechnologie is ingebed binnen het expertisecentrum Cretecs van de Katholieke Hogeschool Vives. Dit centrum biedt haar expertise in zorgdomotica- en telecare aan verschillende partijen aan: bedrijven, technologieaanbieders, zorgen bouwprofessionals, kenniscentra... kortom, aan iedereen die concreet werkt rond de thema s zorgdomotica en telecare. Je kan er terecht voor onafhankelijk advies bij de keuze en de implementatie van zorgtechnologie. Een beter beeld van de evolutie binnen dit terrein? Inspiratie rond de verschillende zorgscenario s? Deze LED garandeert de nodige ondersteuning. Daarnaast heeft Cretecs een zorgdomoticaruimte, waar je nog meer te weten komt, en bepaalde zaken zelf uitprobeert. Deze LED heeft overigens een ruim stake holdersnetwerk binnen de zorgtechnologie sector. Welke technologie kan ik al voorzien bij de herinrichting van de flat van een ouder wordend koppel om te anticiperen op een stijgende zorgvraag? Ik wil een nieuw product ontwikkelen (bv. een out-of-bedalarm), maar welke gelijkaardige producten zijn er al op de markt en wie kan mijn prototype testen? Hoe benader ik de zorgsector, en wat zijn de mogelijke valkuilen en risico s bij het betreden van deze reguliere markt? Hoe kan ik op basis van een specifieke zorgbehoefte in kaart brengen welke ondersteunende technologie een meerwaarde kan zijn? Contactpersoon Joke Dessin VIVES T +32 (0) of +32 (0)

12 Limburg

13 KMO- Management PXL LED KMO Management Hogeschool PXL wil via de LED KMO- Management kleine en middelgrote bedrijven uit diverse sectoren ondersteuning bieden door in te spelen op praktische vragen rond kmo-bedrijfsvoering in marketing, logistieke ICT, financiën en verzekeringswezen, toegepaste informatica, juridische ondersteuning, HR, office management, vertaalopdrachten,... Onderzoekers, docenten en studenten stellen hun expertise, kennis en creativiteit ter beschikking van kmo s. Het team van PXL-Research speelt op projectmatige wijze in op (multidisciplinaire) vraagstukken van je onderneming! Hoe stel ik een marketing- en communicatieplan op voor mijn bedrijf of nieuw product? Waar vind ik juridische ondersteuning bij het opstellen en up to date houden van bedrijfsdocumenten (contracten, overeenkomsten, )? Hoe organiseer ik marktonderzoek naar nieuwe klantengroepen? Hoe kan ik een nieuw product of proces toetsen? Wie kan me advies verstrekken inzake screening en optimalisatie van verkoopprocessen en klantenopvolging? Hoe kan ik de logistieke stromen in mijn bedrijf optimaliseren? Welke informaticapakketten kunnen ondersteuning bieden en hoe implementeer ik deze? Wie kan het verzekeringspakket van mijn onderneming doorlichten? Waar kan ik terecht voor ondersteuning bij front office-taken (database opstellen, telefonie, mailings voorbereiden)? Evi Knuts PXL T +32 (0)

14 Zorgeconomie LED KHLim LED Zorgeconomie De LED Zorgeconomie wil haar kennis ter beschikking stellen van bedrijven die diensten en producten ontwikkelen voor de zorgsector. Door de toenemende zorgvraag omwille van de vergrijzing en de meer complexe zorgtechnologie, wordt het voor bedrijven steeds interessanter een product of een dienstenaanbod te ontwikkelen. Voor bedrijven die weinig of geen knowhow hebben van deze specifieke sector, is het niet gemakkelijk dit publiek te bereiken. De LED Zorgeconomie kan voor kmo s de ideale kennisverstrekker en interface naar deze sector zijn. Welke materialen worden het best gebruikt bij het ontwerp van rolstoelen, ziekenhuisbedden? Hoe bevorder ik het levenslange welzijn van mensen met een zorgvraag? Hoe stel ik een businessplan op voor nieuw ontwikkelde processen of technieken voor de zorgsector? Hoe benader ik mijn doelgroep? Is er op de markt vraag naar mijn nieuwe ontwikkeling? Contactgegevens

15 Duurzame ontwikkeling KHLim LED Duurzame ontwikkeling Bij de LED Duurzame ontwikkeling kan je terecht voor eerstelijnsadvies rond milieu, het gebruik van hernieuwbare bronnen en energie, het onderzoek naar en het gebruik van duurzame materialen, duurzaam design en ontwikkeling, duurzame mobiliteit en automatiseringsprocessen.deze LED wordt o.a. ondersteund door het departement Industriële Wetenschappen en Technologie van de KHLim met zijn expertisecellen Intelligente Nieuwe Energie Technologieën, Kunststoffen, Lab 4U en ACRO, de expertisecellen Social Spaces en Art, Object & Design van de MADfaculty. Hoe pak ik de sanering van vervuilde bodems aan? Hoe haal ik een maximaal rendement uit hernieuwbare energiebronnen? Wie helpt mij bij het ontwerpen en testen van kunststoffen of metalen? Kan ik 3D-printing toepassen op mijn product? Waar vind ik informatie rond waterstoftechnologie? In welke toepassingen kan ik gebruik maken van natuurlijke koelmiddelen? Hoe productieprocessen optimaal automatiseren? Stefan Lycops KHLim T +32 (0) Walter Reulens KHLim T +32 (0)

16 Toerisme en Recreatiemanagement LED PXL LED Toerisme en Recreatiemanagement Toerisme is in Limburg een belangrijke economische activiteit. Als kmo draag je jouw steentje bij. Je verzorgt het verblijf en/of de vrije tijd van toeristen. En dat wil je zo goed mogelijk doen. LED Toerisme en Recreatiemanagement kan je hierbij helpen. Aan de opleiding Toerisme en Recreatiemanagement van PXL zijn diverse experten in toerisme verbonden. Bovendien heeft de opleiding ervaring in het werken met opdrachten die door de sector worden aangeleverd. Hoe kan ik mijn opendeurdag zo goed mogelijk voorbereiden? Hoe kom ik te weten of mijn gasten écht tevreden waren over hun verblijf? Spreekt mijn website het publiek aan dat ik wil bereiken? Heb ik de marketingtools van Toerisme Limburg en Toerisme Vlaanderen optimaal gebruikt? Wat moet ik doen om vermeld te worden in de Vlaanderen Vakantieland-gids of in de 365.be? Booking.com: doen of niet? Contactpersoon Agna Thys PXL T +32 (0)

17 vlaams Brabant

18 Logistieke innovatie en planning LED HUB-KAHO LED Logistieke innovatie en planning Logistiek wordt voor veel bedrijven strategisch steeds belangrijker. Door het optimaal organiseren van interne en externe logistieke processen kan vaak heel wat geld worden uitgespaard en kan de klantenservice gevoelig worden verbeterd. Dit LED fungeert als een platform waarbij bedrijven en organisaties terecht kunnen met hun logistieke problemen en vragen. Het bundelt bestaande knowhow over logistiek en de organisatorische, communicatieve en technologische dimensies ervan. Waarop moet ik letten bij de beveiliging in de logistieke keten? Welke planningssoftware kan ons bedrijf best gebruiken? Welke opvolgingssystemen en mobiele communicatieplatformen kunnen we gebruiken? Hoeveel kassa s moet ik openen om mijn klanten optimaal te bedienen? Hoe maak ik best gebruik van multimodaal transport? Welke is de beste manier van voorraadbeheer voor mijn bedrijf? Hoe kan ik de productielijn efficiënter organiseren? Contactpersoon Carl Eeckelaerts HUB-KAHO T +32 (0)

19 Sustainable Engineering LED Groep T Internationale Hogeschool Leuven LED Sustainable Engineering Dit LED ondersteunt kmo s bij het verduurzamen van hun activiteiten. Energieefficiëntie, duurzaam materiaalgebruik en een lage ecologische voetafdruk staan hierbij centraal. De knowhow die via dit LED beschikbaar wordt gesteld, bestrijkt alle relevante stappen van productie over transport en onderhoud tot productterugname en recyclage. Hoe kan ik mijn product duurzamer ontwerpen? Hoe verhoog ik de recycleerbaarheid van mijn producten? Hoe breng ik de impact van mijn producten in kaart? Hoe verlaag ik mijn energieverbruik? Hoe integreer ik hernieuwbare energieproductie in mijn organisatie? Wat is het verschil tussen levenscyclusanalyse en ecologische voetafdruk? Zal de Europese Eco-design-richtlijn invloed hebben op mijn bedrijf? Contactpersoon Jef Loenders Groep T Internationale Hogeschool Leuven T +32 (0)

20 Mobiele applicaties LED Erasmushogeschool Brussel LED Mobiele applicaties Mobiele apparaten raken snel ingeburgerd bij de consumenten. Om deze groeiende groep te bereiken willen bedrijven mobiele websites en apps (laten) ontwikkelen. De vraag lijkt dan ook niet langer to app or not to app? te zijn, maar eerder welke app past in de mobiele strategie van mijn bedrijf?. Mobiel browsen wordt populair. Sociale media en mobiele apparaten zoals smartphones en tablets veranderen de manier waarop consumenten gebruik maken van het internet en zorgen ervoor dat deze bijna altijd online zijn. Bovendien kunnen ze een nieuwe dynamiek brengen in de communicatie en interactie met klanten van je bedrijf. Toch is het niet eenvoudig om een mobiele strategie in concrete ontwikkelingen om te zetten, onder meer door de fragmentatie van diverse besturingssystemen en apparaattypes. De keuze voor een native, web-, hybride of cross-platform-applicatieontwikkeling kan een reële impact hebben op de verspreiding van de app en de gebruikservaring en -frequentie. Dit LED geeft advies rond mobiele applicaties. Als bedrijf kan je bij dit LED terecht onder meer voor algemeen technisch advies, voor het opmaken van een mobiele strategie en voor het uitschrijven van functionele vereisten van een app. Kies ik best voor een native, web-, hybride of cross-platform-applicatie? Voor welke besturingssystemen moet ik een versie van mijn app maken? Hoe garandeer ik een goede gebruikerservaring van mijn app? Welke mobiele strategie is de beste voor mijn bedrijf? Hoe breng ik een nieuwe dynamiek in de communicatie en interactie met mijn klanten? Contactpersoon Annick Dhooge Erasmushogeschool Brussel T +32 (0)

21 Business Development LED Katholieke Hogeschool Leuven LED Business Development Dit LED richt zich op alle activiteiten die gerelateerd zijn met bedrijfsvoering; op taken en processen voor het ontwikkelen en implementeren van groeimogelijkheden in bedrijven. Het is actief op verschillende domeinen: marktonderzoek, marketing en communicatie, verkoop, financieel beleid, fiscaliteit, juridische vragen. Dit LED helpt je zelf verder of verwijst je door naar de juiste organisatie. Hoe begin ik aan een marktonderzoek? Welke zijn de belangrijkste stappen in een marketingplan? Waarop moet ik letten bij het opstellen van een communicatieplan? Hoe stel ik een goed financieel plan op? Hoe pak ik een marktsegmentatie aan? Hoe kan ik het potentieel van een innovatie bepalen in termen van afzet en omzet? Contactpersoon Veerle Van Hoorick Katholieke Hogeschool Leuven T +32 (0)

22 fiches Antwerpen

23 Business Intelligence Thomas More Mechelen LED Business Intelligence Kmo s hebben nood aan eenvoudige, vlot toegankelijke en betrouwbare rapportering, analyse en planning. Dit LED begeleidt kmo s op maat van hun eigen maturiteit in hun groeiproces naar een meer efficiënte bedrijfsvoering. Daartoe heeft het LED Business Intelligence een groeimodel (BI-maturiteits model) voor kmo s uitgewerkt. Via de BI-maturiteitsscan wordt op basis van de huidige situatie gekeken naar de pijnpunten (data en informatiekwaliteit, analyse en rapportering, strategie en organisatie) en worden de groeimogelijkheden aangeduid. Zo ontstaat een helder beeld van welke de logische stappen zijn in het groeiproces en worden de uitdagingen in kaart gebracht. Hoe kunnen we het rapporteringssysteem eenvoudig en vlot toegankelijk maken? Hoe kunnen we de bestaande rapportering meer automatiseren? Waar zitten de pijnpunten en uitdagingen op het gebied van de beleidsondersteuning en van de rapportering binnen onze kmo? Is benchmarking met andere kmo s nodig? Welke zijn de informatiebehoeften in mijn kmo? Hoe breng ik de pijnpunten en een mogelijk groeipad in kaart? Ilse Bracke Thomas More Mechelen T +32 (0)

24 Diversiteit in HR Thomas More Antwerpen LED Diversiteit in HR Een goed personeelsbeleid is onontbeerlijk in kmo s. Een HR-aspect waarmee steeds meer bedrijven worstelen is de toenemende diversiteit onder werknemers. Geslacht, leeftijd, taalgroep, opleiding, socio-culturele achtergrond, persoonlijkheid, functiebeperkingen, cognitieve en emotionele vaardigheden zijn steeds meer divers en er is dus niet langer één uniforme HR-oplossing voor alle personeelsleden. Dit LED beantwoordt allerhande vragen aangaande diversiteit in een modern en doordacht personeels- en organisatiebeleid. Het helpt bij het gediversifieerd optimaliseren van HR-processen, zodat elke werknemer optimale kansen kan krijgen en de organisatie efficiënter kan werken. Hoe voer ik selectie- of functioneringsgesprekken met medewerkers op basis van specifieke competentiewoordenboeken voor kansengroepen? Hoe ga ik te werk bij het duurzaam motiveren en begeleiden van kansengroepen? Hoe maak ik een onderscheid tussen gedrag dat veroorzaakt wordt door de ontwikkelingscontext van kansarmoede of cultuur en gedrag dat bepaald wordt door de persoonlijkheid of de cognitieve vaardigheden van de medewerker? Hoe ga ik om met de mogelijke winst in ervaring versus het mogelijke verlies in operationele snelheid van oudere werknemers? Welke faciliteiten kunnen optimaal ondersteunend werken voor een medewerker met dyslexie of ADHD? Welke trajectbegeleiding is nodig om medewerkers met een autismespectrumstoornis te laten doorstromen naar functies waarin hun uitzonderlijk hoge precisie en concentratie maximaal aangewend kunnen worden? Catherine Schepers Thomas More Antwerpen T +32 (0)

25 Energiebeheer in gebouwen en glastuinbouw Thomas More Kempen LED Energiebeheer in gebouwen en glastuinbouw Voor een goed energiebeheer van gebouwen is een duurzame integratie van energiesystemen nodig. Daarbij moet rekening worden gehouden met het gebouw, het specifieke gebruik ervan en de omgeving. Glastuinbouw is bij uitstek een energieintensieve sector. De verwarmingskost vertegenwoordigt in de meeste verwarmde teelten meer dan 25% van de productiekost. Dit LED biedt eerstelijnsadvies aan ondernemingen in hun zoektocht naar verbeteringen en energiebesparingen. Dit advies betreft onder meer: duurzame technologieën kiezen en deze op elkaar afstemmen, energiesystemen regelen en sturen, het energieverbruik in kaart brengen, de effectiviteit van thermische en elektrische installaties en de impact van gebruikersgedrag onderzoeken, enz. Wat veroorzaakt in mijn gebouw een (te) hoog thermisch of elektrisch verbruik? Welke metingen kan ik gebruiken om specifieke problemen op te sporen? Voor welke energiebesparende technologie komt mijn gebouw in aanmerking? Hoe kan ik verschillende brandstoffen voor mijn serrebedrijf best vergelijken? Wat is het effect van een specifieke besparingsmaatregel? Wat is het effect van wind, regen en buitentemperatuur op mijn energievraag in de serre? Hoe kan ik mijn energievraag optimaliseren met een energiescherm? Griet Janssen & Herman Mariën Thomas More Kempen T +32 (0)

26 Modemanagement Artesis Plantijn Hogeschool LED Modemanagement Modeontwerpers en andere kleine ondernemers in de modesector hebben vaak te kampen met problemen op het gebied van bedrijfsvoering. Ze zijn creatief en uitgesproken sterk in design, maar met de zakelijke en operationele aspecten van een klein bedrijf hebben ze weinig of geen ervaring. Bij de inkoop van de stoffen bevinden ze zich in een nadelige positie tegenover gevestigde, grotere spelers. Ze hebben nog onvoldoende marktkennis i.v.m. het uitbesteden van het productie proces aan productie-ateliers. Soms hebben ze niet genoeg inzicht in hun financiële situatie, enz. Het LED Modemanagement geeft eerstelijnsadvies over diverse zakelijke aspecten van de modesector: inkoop en productie, financiën en accounting, verkoop, strategie en communicatie. Waar koop ik bij voorkeur mijn stoffen in en hoe regel ik het transport? Welke zijn de aangewezen landen om te produceren? Hoe pak ik de productieplanning aan in functie van het modeseizoen? Hoe kan ik kasstroomproblemen vermijden? Hoe bereken ik op correcte wijze mijn kosten? Waar en wanneer open ik een eerste winkel? Hoe verzorg ik mijn communicatie met de media? Bart Leyman Artesis Plantijn Hogeschool T +32 (0)

27 Retail Marketing en Shop Management Karel de Grote Hogeschool LED Retail Marketing en Shop Management Een succesvolle winkel runnen is geen sinecure. Als winkelier moet je de juiste beslissingen nemen over verschillende aspecten. In marketing spreekt men over de 5 P s: product, prijs, promotie, plaats en people. Via een Retail Quickscan kan je ontdekken waar je sterke en zwakke punten zitten op het vlak van assortiment, winstgevendheid van artikelen, prijszetting, marketing en communicatie. Dit LED geeft eerstelijnsadvies op basis van deze Retail Quickscan en formuleert mogelijke oplossingen om sterke aspecten te versterken en zwakke punten weg te werken. Wie zijn mijn klanten en hoe tevreden zijn zij? Hoe maak ik ambassadeurs van mijn winkel of mijn merk? Is mijn winkel goed gelegen voor het type klanten dat ik beoog? Heb ik een impulswinkel of een bestemmingswinkel? Is een webwinkel iets voor mij? Hoe optimaliseer ik de indeling van mijn winkel en wat is category management? Welke promo-acties zijn geschikt voor mijn winkel? Hoe trek ik de juiste krachten aan? Aline Julia & Philippe Halsberghe Karel de Grote Hogeschool

28 Energiemanagement in industrie Artesis Plantijn Hogeschool LED Energiemanagement in industrie De trend om energie te besparen wordt inmiddels door veel bedrijven onderkend als een middel om zich van de concurrentie te onderscheiden of om zich op bepaalde markten te positioneren. Dit LED richt zich op drie essentiële aspecten van energiemanagement op de productievloer: Het biedt eerstelijnsadvies om de energie vraag terug te dringen door energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken; Vervolgens worden waar mogelijk duurzame energiebronnen ingezet; Ten slotte helpt het LED de medewerkers, ieder op hun niveau van taakuitvoering, energiebewust en -bekwaam te maken. Hoe kan ik het energieverbruik van een bestaande installatie optimaliseren/beheren/ onderhouden aan de hand van een analyse van de ontvangen facturen? Is een WKK-installatie een ecologisch en economisch alternatief voor een thermisch proces dat gebruik maakt van fossiele brandstoffen? Met welke meetapparatuur kan ik een snelle to-the-point analyse maken van energieverliezen van een standaardinstallatie? Wat is de terugverdientijd van een energiezuinige installatie? Welke zijn de mogelijkheden van re-lighting in productiehallen, magazijnen, parkeerplaatsen,? Frank Verelst & Jan Casteels Artesis Plantijn Hogeschool T +32 (0)

DIT DOSSIER WORDT GEPUBLICEERD DOOR MEDIAPLANET EN VALT NIET ONDER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE REDACTIE VAN TRENDS ENERGY MANAGEMENT

DIT DOSSIER WORDT GEPUBLICEERD DOOR MEDIAPLANET EN VALT NIET ONDER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE REDACTIE VAN TRENDS ENERGY MANAGEMENT DIT DOSSIER WORDT GEPUBLICEERD DOOR MEDIAPLANET EN VALT NIET ONDER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE REDACTIE VAN TRENDS Moderne domotica Groenestroomcertificaten Mobiel en voor Nieuwe regelgeving iedereen

Nadere informatie

EEN LEIDRA AD VOOR LOGISTIEKE INNOVATIE. een overzicht van kennisinstellingen en subsidieverstrekkers

EEN LEIDRA AD VOOR LOGISTIEKE INNOVATIE. een overzicht van kennisinstellingen en subsidieverstrekkers EEN LEIDRA AD VOOR LOGISTIEKE INNOVATIE een overzicht van kennisinstellingen en subsidieverstrekkers EEN LEIDRAAD VOOR LOGISTIEKE INNOVATIE TECHNOLOGYMAPPING HANDLEIDING Het Vlaams-Nederlandse Interreg-project

Nadere informatie

Customer Service & Customer Experience

Customer Service & Customer Experience Optimalisatie van Customer Service & Customer Experience NewRatio B.V. Copyright: Amsterdam NewRatio Office: / BiXyte Atrium - Strawinskylaan Datum: 3051-1077 05-02-2012 ZX Amsterdam Auteurs: Rotterdam

Nadere informatie

CEO PARTNERS. Technologie als drijfveer van ambitie Nieuwe kansen van de digitale revolutie P. 2

CEO PARTNERS. Technologie als drijfveer van ambitie Nieuwe kansen van de digitale revolutie P. 2 5 JUNI 2012 Technologie als drijfveer van ambitie Nieuwe kansen van de digitale revolutie P. 2 Internationale handel faciliteren Documentair krediet: het voordeel P. 3 CEO PARTNERS Energie - contract wordt

Nadere informatie

ENERGY MANAGEMENT. Bespaart u volgend jaar écht op energie of blijft het bij goede voornemens? Bart Bode Een heldere blik op de energiefactuur

ENERGY MANAGEMENT. Bespaart u volgend jaar écht op energie of blijft het bij goede voornemens? Bart Bode Een heldere blik op de energiefactuur DIT DOSSIER WORDT GEPUBLICEERD DOOR MEDIAPLANET EN VALT NIET ONDER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE REDACTIE VAN TRENDS Certificatie Sleutel voor efficiënt energiebeleid Energiedashboard Overzicht prestaties

Nadere informatie

Voogd & Voogd Verzekeringen. Diane Vroegindeweij [INFORMATIEMANAGEMENT. ROLF BRUINS & BERT PINKSTER] Samenvatting Informatiemanagement

Voogd & Voogd Verzekeringen. Diane Vroegindeweij [INFORMATIEMANAGEMENT. ROLF BRUINS & BERT PINKSTER] Samenvatting Informatiemanagement 2013 Voogd & Voogd Verzekeringen Diane Vroegindeweij [INFORMATIEMANAGEMENT ROLF BRUINS & BERT PINKSTER] Samenvatting Informatiemanagement 1 Hoofdstuk 1 De kenniswerker Kennis is in de westerse maatschappij

Nadere informatie

flexibel Procesmanagement in 2012 1

flexibel Procesmanagement in 2012 1 flexibel Procesmanagement in 2012 1 INHOUD Redactie Michel Jungbluth, Wouter Kolbeek, Mark Telgenkamp en BPM-Forum Nederland Redactieadres ConQuaestor Postbus 8227 3503 RE Utrecht www.conquaestor.nl www.conquaestor.tv

Nadere informatie

4TIPS IT-SOLUTIONS CLOUD COMPUTING

4TIPS IT-SOLUTIONS CLOUD COMPUTING DIT DOSSIER WORDT GEPUBLICEERD DOOR MEDIAPLANET EN VALT NIET ONDER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE REDACTIE VAN TRENDS CRM 2.0 Wat is de link tussen sociale media en CRM? Elektronische aangifte Vlotter via

Nadere informatie

MOBILITY. IEDEREEN BOUWT APPS OOK JIJ EN IK De nieuwste trends OP WEG NAAR HET MOBIELE WALHALLA

MOBILITY. IEDEREEN BOUWT APPS OOK JIJ EN IK De nieuwste trends OP WEG NAAR HET MOBIELE WALHALLA MOBILITY 2014 MOBIELE TECHNOLOGIEËN VERANDEREN HOE WE WERKEN, COMMUNICEREN EN LEVEN. WAT BETEKENT DAT VOOR DE CFO, DE IT-MANAGER, DE HR-MANAGER,? IEDEREEN BOUWT APPS OOK JIJ EN IK De nieuwste trends OP

Nadere informatie

Opleidingsprogramma 2014 2015 ESAP NV FORUM Event

Opleidingsprogramma 2014 2015 ESAP NV FORUM Event Opleidingsprogramma 2014 2015 September 2012 ESAP NV FORUM Event Kaatsspellaan 13 B 1150 Brussel Tel 32/2/771.43.13 Fax 32/2/771.31.70 GSM 32/479/53.66.43 E mail : forum@esap.be URL : http://www.esap.be/

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen VERSLAG OVER 2013 Colofon & contactgegevens Dit is het MVO-verslag 2013 van E.ON Benelux. Informatie die ontbreekt in dit verslag is terug te vinden in het E.ON Sustainability

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen visie & beleid

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen visie & beleid Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen visie & beleid Voorwoord Sinds de oprichting van de onderneming in 1972 staat Hulskamp bekend om haar vooruitstrevendheid. De kwaliteit van de geboden dienstverlening,

Nadere informatie

ConSensor 2.0 Slimmer bouwen. ConSensor 2.0. met beton

ConSensor 2.0 Slimmer bouwen. ConSensor 2.0. met beton ConSensor 2.0 Slimmer bouwen ConSensor 2.0 Slimmer met beton bouwen met beton Inhoud Voorwoord Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Ontwikkelingen op het gebied van beton...6 Productie van gekromde betonelementen...9

Nadere informatie

Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie

Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie In het begin van een nieuw jaar wordt vaak aandacht besteed aan ontwikkelingen en trends die hun stempel gaan drukken op 2014.

Nadere informatie

Strategisch Plan April 2014

Strategisch Plan April 2014 Strategisch Plan April 2014 Inhoud Onze ambitie 3 Trendanalyse 4 Strategie 6 Doelstellingen 9 Betrouwbaar 10 Blijvend betrouwbare en veilige netten 11 Veilig werken 14 Vakmanschap en leiderschap 15 Betaalbaar

Nadere informatie

Roy Derriks. Scriptie V1.3. Mobiele User Experience

Roy Derriks. Scriptie V1.3. Mobiele User Experience Roy Derriks 0799407 Scriptie V1.3 Mobiele User Experience Inhoudsopgave Hoofdstuk #1 Inleiding 1.1 Inleiding.. 4 1.2 Achtergrond informatie.. 4 1.3 Probleemstelling... 4 1.4 Doelgroep.. 5 1.5 Onderzoeksmethode...

Nadere informatie

Samen Duurzaam Sterker

Samen Duurzaam Sterker Samen Duurzaam Sterker Onze bijdrage aan duurzame ontwikkeling tot 2020 1 Samen Duurzaam Sterker Samen Duurzaam Sterker Rabobank streeft als coöperatieve bank samen met haar zakelijke en particuliere klanten

Nadere informatie

Strategisch Plan April 2014 <

Strategisch Plan April 2014 < Strategisch Plan April 214 Inhoud Onze ambitie Onze ambitie Enexis is sinds 29 een zelfstandig bedrijf. Enexis beheert het energienetwerk in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. In de eerste strategische periode

Nadere informatie

Odisee: Een hedendaagse Hogeschool! België - Mei 2015

Odisee: Een hedendaagse Hogeschool! België - Mei 2015 Odisee: Een hedendaagse Hogeschool! België - Mei 2015 Schneider is On: het nieuwe ondernemingsprogramma dat de klant in het hart van de organisatie wil plaatsen Schneider magazine is een publicatie van

Nadere informatie

Handleiding Ondernemingsplan

Handleiding Ondernemingsplan Handleiding Ondernemingsplan IMK Projecten IMK Projecten werkt aan ondernemerschap IMK Projecten adviseert, traint en coacht ondernemers op elk niveau. Wij helpen ambities waar te maken door ons in te

Nadere informatie

BoardroomIT. Sturen op informatie. Big-datatrend is begin van nieuw tijdperk. En verder... JAARCONGRES

BoardroomIT. Sturen op informatie. Big-datatrend is begin van nieuw tijdperk. En verder... JAARCONGRES Een commerciële bijlage van ICT Media, verspreid door Het Financieele Dagblad BoardroomIT Information Management www.cioday.nl www.cioportal.nl www.bosscheboardroom.nl JAARCONGRES 12 maart 2013 Information

Nadere informatie

Duurzaam werken, duurzaam leven. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2010.

Duurzaam werken, duurzaam leven. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2010. Duurzaam werken, duurzaam leven. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2010. 2 Steeds meer mensen hebben oprechte belangstelling voor duurzaamheid. Gelukkig maar, want door duurzaam met de

Nadere informatie

NETWERKBIJEENKOMST. 23 januari 2015 Evoluon Eindhoven. Informatie bedrijven en instellingen

NETWERKBIJEENKOMST. 23 januari 2015 Evoluon Eindhoven. Informatie bedrijven en instellingen NETWERKBIJEENKOMST 23 januari 2015 Evoluon Eindhoven Informatie bedrijven en instellingen Inhoud Inleiding... 3 Bedrijven op de netwerkbijeenkomst... 3 Aangemelde bedrijven... 4 Benteler... 5 Celmar Engineering...

Nadere informatie

Exact Financials Enterprise. Risicobeheersing, compliance en control

Exact Financials Enterprise. Risicobeheersing, compliance en control Exact Financials Enterprise Risicobeheersing, compliance en control Inhoud 2 Passend bij uw behoeften 4 Exact Financials Enterprise, het product 6 Exact Financials Enterprise en u 8 management 12 16 inzicht

Nadere informatie

Exact Financials Enterprise Risicobeheersing, compliance en control

Exact Financials Enterprise Risicobeheersing, compliance en control Exact Financials Enterprise Risicobeheersing, compliance en control Inhoud 2 Passend bij uw behoeften 4 Exact Financials Enterprise, het product 6 Exact Financials Enterprise en u 8 Financieel management

Nadere informatie