O & W-Vlaanderen. Ontdek ook de andere expertisedomeinen op OF

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "O & W-Vlaanderen. Ontdek ook de andere expertisedomeinen op www.lednetwerk.be OF led@innovatiecentrum.be"

Transcriptie

1 O & W-Vlaanderen

2 Sustainable and Secure IT Howest LED SuSIT Sustainable and Secure IT De LED Sustainable and Secure IT, ingebed in het Sizing Servers lab van de Hogeschool West-Vlaanderen, heeft een uitgebreide expertise in alles wat met ITinfrastructuur te maken heeft: van welke hardware je het best aankoopt voor je (virtuele) infrastructuur, tot diepgaande instellingen in serversoftware om meer performantie uit je applicatie te halen. Heeft jouw bedrijf een web- of andere applicatie die werkt met gestandaardiseerde protocollen (REST / SOAP / STOMP / )? Laat die dan testen bij deze LED. Via de intern ontwikkelde stresstestapplicatie kunnen realistisch grote aantallen gebruikers worden gesimuleerd en worden mogelijke pijnpunten blootgelegd. Op basis van de resultaten van deze test krijg je gericht advies om de efficiëntie van je IT-infrastructuur te verhogen. Welke instellingen gebruik ik best op mijn webservers? Kan mijn applicatie extra gebruikers aan? Kan ik mijn gebruikerscapaciteit verhogen zonder meer servers te moeten kopen? Ben ik genoeg beveiligd tegen hackers? Wat zijn de specifieke mogelijkheden van mijn hardware en hoe maak ik er best gebruik van? Hoe optimaliseer ik mijn gevirtualiseerde omgeving op basis van ESXi, KVM of Xen? Waarop moet ik letten bij het configureren van mijn MySQL database? Welke caching-mogelijkheden kan ik toepassen? Philip Dubois Howest T +32 (0)

3 Bedrijfseconomische vraagstukken Hogeschool Gent LED Bedrijfseconomische vraagstukken Bij de LED Bedrijfseconomische vraagstukken kan elke ondernemer terecht met zijn vragen over bedrijfsvoering: van productidee over ondernemingsplan tot financieringsmogelijkheden. Deze LED helpt je zelf verder of verwijst je door naar de juiste organisatie. Hoe maak ik mijn onderneming winstgevend(er)? Wat zijn de kosten van een extra werknemer of werkplek? Is de prijs/prestatieverhouding van mijn producten juist? Wat bij fusie of overname? Kan ik uitbreiden naar het buitenland? Hoe pak ik dit aan? Steven Vanden Broucke Hogeschool Gent T +32 (0)

4 Communicatie Arteveldehogeschool LED Communicatie Bij de LED Communicatie kan je terecht met al je vragen rond communicatie: markt- en evaluatieonderzoek, professioneel gebruik van internet en sociale media, webdesign & online platforms, webcare en online reputatiemanagement, online hulpverlening en methodiekontwikkeling van online en offline communicatie. Wie zijn mijn klanten/gebruikers, wat zijn hun behoeften, is hun tevredenheid meetbaar? Welke potentiële klanten bereik ik (nog) niet? Wat zijn hun drempels? Hoe zet ik internetapplicaties in om meer gebruikers aan te trekken, hun betrokkenheid te vergroten en aan hun verwachtingen te voldoen? Is mijn website gebruiksvriendelijk? Hoe kan ik sociale media gebruiken als onderdeel van mijn marketingcampagne of voor crisiscommunicatie? Hoe kan mijn organisatie nieuwe media als blogs, wikis, RSS-feeds en sociale netwerken inzetten om de interne communicatie te bevorderen? Arteveldehogeschool An Moerman T +32 (0)

5 Design en technologie voor textiel, kleding en hout Hogeschool Gent LED Design en technologie voor textiel, kleding en hout Bij deze LED kan je terecht voor eerstelijnsadvies in verband met producten als kleding, tassen, speelgoed, meubels, ramen, deuren, vloer-, muur- en raambedekking en technisch textiel. De ondersteuning is gericht op het versterken van de volledige levenscyclus: ontwerp, materiaalkeuze (natuurlijke en kunststoffen), proces- en productietechnologieën, onderhoud en recyclage. Goed uitgeruste labo s met industriële machines ondersteunen de werking van deze LED. De LED richt zich specifiek naar bedrijven in de kleding-, textiel- of houtsector die producten en consumentengoederen ontwikkelen, produceren, distribueren en onderhouden. Hoe kan ik mijn productie optimaliseren? Hoe organiseer ik mijn supply chain? Welke software kan mijn processen ondersteunen? Hoe kan ik mijn producten en/of processen duurzamer maken? Met welke materialen verkrijg ik het beste resultaat? Hoe optimaliseer ik de pasvorm? Hoe stel ik een waterdicht technisch dossier op? Hoe kan ik mijn materiaal functionaliseren? Over welke eigenschappen moet mijn product beschikken? Hoe verbeter ik de hechting van coatings/ lakken? Hoe stem ik mijn product het best af op de eindgebruiker? Alexandra De Raeve Hogeschool Gent T +32 (0)

6 Personeels- en organisatieontwikkeling LED Arteveldehogeschool LED Personeels- en organisatieontwikkeling Bij deze LED kan je terecht met al je vragen omtrent: competentie- en talentontwikkeling; teambuilding en coaching; innovatie- en veranderingsprocessen; Instroom van personeel; werving en selectie, loopbaanontwikkeling en begeleiding; de rol van de leidinggevende; opleidingsbeleid; organisatiecultuur en -structuur. Wat zijn de talenten van mijn medewerkers en hoe kan ik die inzetten in mijn onderneming? Welke capaciteiten moeten mijn medewerkers minimaal hebben? Hoe houden we de knowhow van oudere medewerkers in het bedrijf als ze met pensioen gaan? Wat moet ik doen om de werksfeer in mijn teams te verbeteren? Hoe beperk ik het personeelsverloop? Hoe kan ik constructief samenwerken met andere organisaties? Hoe bouw ik een goed leerbeleid uit? Op welke manier coach ik mijn directe medewerkers in hun dagelijks werk? Welke leidinggevende wil ik zijn? Hoe organiseer ik een nieuwe dienst? Hoe kan ik mijn medewerkers ondersteunen, zodat zij snelle ontwikkelingen kunnen volgen? Contactpersoon An Moerman Arteveldehogeschool T +32 (0)

7 Duurzaam bouwen HUB KAHO LED Duurzaam bouwen Heb je een vraag omtrent duurzaam en energiebewust bouwen of verbouwen? De LED Duurzaam bouwen geeft je advies, wetenschappelijk onderbouwd én met een uitgebreide praktijkervaring. Welke maatregelen kan ik nemen om energieverliezen te beperken? Welke duurzame energiebronnen kan ik aanwenden? Hoe kan ik zorgen voor een optimale locatie en inplanting van een gebouw? Wat betekent het E-peil van een gebouw? Hoe voorkom ik dat hemelwater direct terecht komt in de riool? Marcus Peeters HUB KAHO T +32 (0)

8 Bouwcomfort KU Leuven Faculteit Architectuur LED Bouwcomfort De LED Bouwcomfort heeft expertise in akoestiek, bouwknopen en daglichttoetreding. Je kan er terecht met alle vragen over de nieuwe richtlijnen, de uitvoeringsmogelijkheden en -moeilijkheden i.v.m. bouwfysisch comfort. De LED richt zich in de eerste plaats tot architecten maar ook andere kleine bouwondernemingen kunnen er terecht. Wat is de invloed van de bouwknopen op het K-peil? Mag materiaal X gebruikt worden als tussengevoegd isolerend deel? Wie kan de psi-waarde van veel gebruikte bouwknopen binnen onze firma uitrekenen? Hoe kan ik daglicht evalueren in mijn ontwerp? Methodes (software, schaalmodellen,...)? Met welke parameters voor daglichttoetreding moet ik in het ontwerp rekening houden? Hoe kan ik de reflectiecoëfficiënt van een (nieuw) materiaal achterhalen? Moeten de wanden die bij een renovatie niet aangepast worden voldoen aan de normen voor akoestiek? Welke ingreep is nodig om een plat dak akoestisch beter te isoleren? Vanaf welke datum is de nieuwe akoestische norm voor woongebouwen van toepassing? Geldt die zowel voor nieuwbouw als voor renovatie? Kathy Corthals KU Leuven Faculteit Architectuur T +32 (0)

9 Elektrische energie LED Elektrische energie De LED Elektrische energie heeft bijzondere expertise in het domein van autonome energiesystemen (zon, wind, diesel, hybride), verlichtingstechniek, aandrijftechniek, industriële datacommunicatie en draadloze communicatiesystemen. Je kan er terecht met vragen rond de opwekking, de distributie en het aanwenden van elektrische energie, zowel op middenals op laagspanning. Ik wil een verbruikstoestel laten werken met zonnepanelen: hoeveel oppervlakte heb ik nodig en hoeveel batterijen moet ik voorzien? Hoe kan ik mijn WKK-installatie en het laden van elektrische wagens optimaliseren? Ik wil mijn elektrische installatie uitbreiden met een noodstroomaggregaat: welke aanpassingen dien ik aan de beveiliging van mijn installatie te doen? Wat is de spectrale respons van mijn zonnecel? Hoe vergelijk ik verschillende types zonnepanelen op het vlak van energieopbrengst? Hoe gebruik ik Profibus, Profinet, IO Link in mijn industriële installatie? Voldoet mijn LS-installatie nog aan de geldende normen en regels? Hoe kan ik de bedrijfszekerheid van mijn elektrische installatie verhogen? Welke veldmetingen helpen me om zuiniger met energie om te springen? Jan Cappelle T +32 (0)

10 Netwerken in voertuigen LED VIVES LED Netwerken in voertuigen Personenwagens worden tegenwoordig uitgerust met tientallen elektronische modules die voortdurend gegevens uitwisselen via verschillende netwerken: CAN, LIN, MOST, Flexray. Ook in trucks, bussen, off-roadvoertuigen, landbouwmachines en -voertuigen, wordt gebruik gemaakt van de seriële datacommunicatie CONTROLLER AREA NETWORK (CAN). De LED, ingebed in het expertisecentrum Netwerken in Voertuigen van VIVES, heeft een uitgebreide expertise op het gebied van CAN-netwerken en de verschillende applicatieprotocollen SAEJ1939, CAN open, ISO11992 en ISO11783 (ISOBUS). Constructiebedrijven van mobiele machines en bedrijven die nieuwe ontwikkelingen maken met het CAN-protocol kunnen bij deze LED terecht voor advies. Is jouw bedrijf een herstellings-, onderhouds- of diagnosewerkplaats? Dan kan de LED Netwerken in Voertuigen je helpen bij het lokaliseren en oplossen van netwerkgerelateerde defecten. Ook bedrijven die geavanceerde FMS (Fleet Management System)- oplossingen ontwikkelen en op de markt willen brengen, kunnen we inzicht geven in parameters als rijstijl, remgedrag, verbruik enz. Hoe kan ik de gegevensuitwisseling tussen de vrachtwagen en zijn opbouwsyteem via CAN optimaliseren? Hoe spoor ik netwerkdefecten in voertuigen op en hoe los ik ze op? Hoe moet ik te werk gaan om ISOBUS toe te passen op mijn nieuwe landbouwmachines? Hoe kan ik een GPRS-communicatie tot stand brengen met het CAN-netwerk van mijn voertuigen? Waar vind ik gespecialiseerde opleidingen rond netwerken in voertuigen voor diagnosetechnici, voor constructeurs en productontwikkelaars en voor technische trainers? Hoe kan ik data en parameters (verbruik, rijstijl, ) opsporen die op de CAN-bus van het voertuig circuleren? Is CANopen een aangewezen oplossing om toe te passen in de mobiele automatisering? Hoe ontwikkel of optimaliseer ik een CANnetwerk? Contactpersonen Frans Devolder VIVES T +32 (0)

11 Zorgtechnologie LED VIVES LED Zorgtechnologie De LED Zorgtechnologie is ingebed binnen het expertisecentrum Cretecs van de Katholieke Hogeschool Vives. Dit centrum biedt haar expertise in zorgdomotica- en telecare aan verschillende partijen aan: bedrijven, technologieaanbieders, zorgen bouwprofessionals, kenniscentra... kortom, aan iedereen die concreet werkt rond de thema s zorgdomotica en telecare. Je kan er terecht voor onafhankelijk advies bij de keuze en de implementatie van zorgtechnologie. Een beter beeld van de evolutie binnen dit terrein? Inspiratie rond de verschillende zorgscenario s? Deze LED garandeert de nodige ondersteuning. Daarnaast heeft Cretecs een zorgdomoticaruimte, waar je nog meer te weten komt, en bepaalde zaken zelf uitprobeert. Deze LED heeft overigens een ruim stake holdersnetwerk binnen de zorgtechnologie sector. Welke technologie kan ik al voorzien bij de herinrichting van de flat van een ouder wordend koppel om te anticiperen op een stijgende zorgvraag? Ik wil een nieuw product ontwikkelen (bv. een out-of-bedalarm), maar welke gelijkaardige producten zijn er al op de markt en wie kan mijn prototype testen? Hoe benader ik de zorgsector, en wat zijn de mogelijke valkuilen en risico s bij het betreden van deze reguliere markt? Hoe kan ik op basis van een specifieke zorgbehoefte in kaart brengen welke ondersteunende technologie een meerwaarde kan zijn? Contactpersoon Joke Dessin VIVES T +32 (0) of +32 (0)

12 Limburg

13 KMO- Management PXL LED KMO Management Hogeschool PXL wil via de LED KMO- Management kleine en middelgrote bedrijven uit diverse sectoren ondersteuning bieden door in te spelen op praktische vragen rond kmo-bedrijfsvoering in marketing, logistieke ICT, financiën en verzekeringswezen, toegepaste informatica, juridische ondersteuning, HR, office management, vertaalopdrachten,... Onderzoekers, docenten en studenten stellen hun expertise, kennis en creativiteit ter beschikking van kmo s. Het team van PXL-Research speelt op projectmatige wijze in op (multidisciplinaire) vraagstukken van je onderneming! Hoe stel ik een marketing- en communicatieplan op voor mijn bedrijf of nieuw product? Waar vind ik juridische ondersteuning bij het opstellen en up to date houden van bedrijfsdocumenten (contracten, overeenkomsten, )? Hoe organiseer ik marktonderzoek naar nieuwe klantengroepen? Hoe kan ik een nieuw product of proces toetsen? Wie kan me advies verstrekken inzake screening en optimalisatie van verkoopprocessen en klantenopvolging? Hoe kan ik de logistieke stromen in mijn bedrijf optimaliseren? Welke informaticapakketten kunnen ondersteuning bieden en hoe implementeer ik deze? Wie kan het verzekeringspakket van mijn onderneming doorlichten? Waar kan ik terecht voor ondersteuning bij front office-taken (database opstellen, telefonie, mailings voorbereiden)? Evi Knuts PXL T +32 (0)

14 Zorgeconomie LED KHLim LED Zorgeconomie De LED Zorgeconomie wil haar kennis ter beschikking stellen van bedrijven die diensten en producten ontwikkelen voor de zorgsector. Door de toenemende zorgvraag omwille van de vergrijzing en de meer complexe zorgtechnologie, wordt het voor bedrijven steeds interessanter een product of een dienstenaanbod te ontwikkelen. Voor bedrijven die weinig of geen knowhow hebben van deze specifieke sector, is het niet gemakkelijk dit publiek te bereiken. De LED Zorgeconomie kan voor kmo s de ideale kennisverstrekker en interface naar deze sector zijn. Welke materialen worden het best gebruikt bij het ontwerp van rolstoelen, ziekenhuisbedden? Hoe bevorder ik het levenslange welzijn van mensen met een zorgvraag? Hoe stel ik een businessplan op voor nieuw ontwikkelde processen of technieken voor de zorgsector? Hoe benader ik mijn doelgroep? Is er op de markt vraag naar mijn nieuwe ontwikkeling? Contactgegevens

15 Duurzame ontwikkeling KHLim LED Duurzame ontwikkeling Bij de LED Duurzame ontwikkeling kan je terecht voor eerstelijnsadvies rond milieu, het gebruik van hernieuwbare bronnen en energie, het onderzoek naar en het gebruik van duurzame materialen, duurzaam design en ontwikkeling, duurzame mobiliteit en automatiseringsprocessen.deze LED wordt o.a. ondersteund door het departement Industriële Wetenschappen en Technologie van de KHLim met zijn expertisecellen Intelligente Nieuwe Energie Technologieën, Kunststoffen, Lab 4U en ACRO, de expertisecellen Social Spaces en Art, Object & Design van de MADfaculty. Hoe pak ik de sanering van vervuilde bodems aan? Hoe haal ik een maximaal rendement uit hernieuwbare energiebronnen? Wie helpt mij bij het ontwerpen en testen van kunststoffen of metalen? Kan ik 3D-printing toepassen op mijn product? Waar vind ik informatie rond waterstoftechnologie? In welke toepassingen kan ik gebruik maken van natuurlijke koelmiddelen? Hoe productieprocessen optimaal automatiseren? Stefan Lycops KHLim T +32 (0) Walter Reulens KHLim T +32 (0)

16 Toerisme en Recreatiemanagement LED PXL LED Toerisme en Recreatiemanagement Toerisme is in Limburg een belangrijke economische activiteit. Als kmo draag je jouw steentje bij. Je verzorgt het verblijf en/of de vrije tijd van toeristen. En dat wil je zo goed mogelijk doen. LED Toerisme en Recreatiemanagement kan je hierbij helpen. Aan de opleiding Toerisme en Recreatiemanagement van PXL zijn diverse experten in toerisme verbonden. Bovendien heeft de opleiding ervaring in het werken met opdrachten die door de sector worden aangeleverd. Hoe kan ik mijn opendeurdag zo goed mogelijk voorbereiden? Hoe kom ik te weten of mijn gasten écht tevreden waren over hun verblijf? Spreekt mijn website het publiek aan dat ik wil bereiken? Heb ik de marketingtools van Toerisme Limburg en Toerisme Vlaanderen optimaal gebruikt? Wat moet ik doen om vermeld te worden in de Vlaanderen Vakantieland-gids of in de 365.be? Booking.com: doen of niet? Contactpersoon Agna Thys PXL T +32 (0)

17 vlaams Brabant

18 Logistieke innovatie en planning LED HUB-KAHO LED Logistieke innovatie en planning Logistiek wordt voor veel bedrijven strategisch steeds belangrijker. Door het optimaal organiseren van interne en externe logistieke processen kan vaak heel wat geld worden uitgespaard en kan de klantenservice gevoelig worden verbeterd. Dit LED fungeert als een platform waarbij bedrijven en organisaties terecht kunnen met hun logistieke problemen en vragen. Het bundelt bestaande knowhow over logistiek en de organisatorische, communicatieve en technologische dimensies ervan. Waarop moet ik letten bij de beveiliging in de logistieke keten? Welke planningssoftware kan ons bedrijf best gebruiken? Welke opvolgingssystemen en mobiele communicatieplatformen kunnen we gebruiken? Hoeveel kassa s moet ik openen om mijn klanten optimaal te bedienen? Hoe maak ik best gebruik van multimodaal transport? Welke is de beste manier van voorraadbeheer voor mijn bedrijf? Hoe kan ik de productielijn efficiënter organiseren? Contactpersoon Carl Eeckelaerts HUB-KAHO T +32 (0)

19 Sustainable Engineering LED Groep T Internationale Hogeschool Leuven LED Sustainable Engineering Dit LED ondersteunt kmo s bij het verduurzamen van hun activiteiten. Energieefficiëntie, duurzaam materiaalgebruik en een lage ecologische voetafdruk staan hierbij centraal. De knowhow die via dit LED beschikbaar wordt gesteld, bestrijkt alle relevante stappen van productie over transport en onderhoud tot productterugname en recyclage. Hoe kan ik mijn product duurzamer ontwerpen? Hoe verhoog ik de recycleerbaarheid van mijn producten? Hoe breng ik de impact van mijn producten in kaart? Hoe verlaag ik mijn energieverbruik? Hoe integreer ik hernieuwbare energieproductie in mijn organisatie? Wat is het verschil tussen levenscyclusanalyse en ecologische voetafdruk? Zal de Europese Eco-design-richtlijn invloed hebben op mijn bedrijf? Contactpersoon Jef Loenders Groep T Internationale Hogeschool Leuven T +32 (0)

20 Mobiele applicaties LED Erasmushogeschool Brussel LED Mobiele applicaties Mobiele apparaten raken snel ingeburgerd bij de consumenten. Om deze groeiende groep te bereiken willen bedrijven mobiele websites en apps (laten) ontwikkelen. De vraag lijkt dan ook niet langer to app or not to app? te zijn, maar eerder welke app past in de mobiele strategie van mijn bedrijf?. Mobiel browsen wordt populair. Sociale media en mobiele apparaten zoals smartphones en tablets veranderen de manier waarop consumenten gebruik maken van het internet en zorgen ervoor dat deze bijna altijd online zijn. Bovendien kunnen ze een nieuwe dynamiek brengen in de communicatie en interactie met klanten van je bedrijf. Toch is het niet eenvoudig om een mobiele strategie in concrete ontwikkelingen om te zetten, onder meer door de fragmentatie van diverse besturingssystemen en apparaattypes. De keuze voor een native, web-, hybride of cross-platform-applicatieontwikkeling kan een reële impact hebben op de verspreiding van de app en de gebruikservaring en -frequentie. Dit LED geeft advies rond mobiele applicaties. Als bedrijf kan je bij dit LED terecht onder meer voor algemeen technisch advies, voor het opmaken van een mobiele strategie en voor het uitschrijven van functionele vereisten van een app. Kies ik best voor een native, web-, hybride of cross-platform-applicatie? Voor welke besturingssystemen moet ik een versie van mijn app maken? Hoe garandeer ik een goede gebruikerservaring van mijn app? Welke mobiele strategie is de beste voor mijn bedrijf? Hoe breng ik een nieuwe dynamiek in de communicatie en interactie met mijn klanten? Contactpersoon Annick Dhooge Erasmushogeschool Brussel T +32 (0)

21 Business Development LED Katholieke Hogeschool Leuven LED Business Development Dit LED richt zich op alle activiteiten die gerelateerd zijn met bedrijfsvoering; op taken en processen voor het ontwikkelen en implementeren van groeimogelijkheden in bedrijven. Het is actief op verschillende domeinen: marktonderzoek, marketing en communicatie, verkoop, financieel beleid, fiscaliteit, juridische vragen. Dit LED helpt je zelf verder of verwijst je door naar de juiste organisatie. Hoe begin ik aan een marktonderzoek? Welke zijn de belangrijkste stappen in een marketingplan? Waarop moet ik letten bij het opstellen van een communicatieplan? Hoe stel ik een goed financieel plan op? Hoe pak ik een marktsegmentatie aan? Hoe kan ik het potentieel van een innovatie bepalen in termen van afzet en omzet? Contactpersoon Veerle Van Hoorick Katholieke Hogeschool Leuven T +32 (0)

22 fiches Antwerpen

23 Business Intelligence Thomas More Mechelen LED Business Intelligence Kmo s hebben nood aan eenvoudige, vlot toegankelijke en betrouwbare rapportering, analyse en planning. Dit LED begeleidt kmo s op maat van hun eigen maturiteit in hun groeiproces naar een meer efficiënte bedrijfsvoering. Daartoe heeft het LED Business Intelligence een groeimodel (BI-maturiteits model) voor kmo s uitgewerkt. Via de BI-maturiteitsscan wordt op basis van de huidige situatie gekeken naar de pijnpunten (data en informatiekwaliteit, analyse en rapportering, strategie en organisatie) en worden de groeimogelijkheden aangeduid. Zo ontstaat een helder beeld van welke de logische stappen zijn in het groeiproces en worden de uitdagingen in kaart gebracht. Hoe kunnen we het rapporteringssysteem eenvoudig en vlot toegankelijk maken? Hoe kunnen we de bestaande rapportering meer automatiseren? Waar zitten de pijnpunten en uitdagingen op het gebied van de beleidsondersteuning en van de rapportering binnen onze kmo? Is benchmarking met andere kmo s nodig? Welke zijn de informatiebehoeften in mijn kmo? Hoe breng ik de pijnpunten en een mogelijk groeipad in kaart? Ilse Bracke Thomas More Mechelen T +32 (0)

24 Diversiteit in HR Thomas More Antwerpen LED Diversiteit in HR Een goed personeelsbeleid is onontbeerlijk in kmo s. Een HR-aspect waarmee steeds meer bedrijven worstelen is de toenemende diversiteit onder werknemers. Geslacht, leeftijd, taalgroep, opleiding, socio-culturele achtergrond, persoonlijkheid, functiebeperkingen, cognitieve en emotionele vaardigheden zijn steeds meer divers en er is dus niet langer één uniforme HR-oplossing voor alle personeelsleden. Dit LED beantwoordt allerhande vragen aangaande diversiteit in een modern en doordacht personeels- en organisatiebeleid. Het helpt bij het gediversifieerd optimaliseren van HR-processen, zodat elke werknemer optimale kansen kan krijgen en de organisatie efficiënter kan werken. Hoe voer ik selectie- of functioneringsgesprekken met medewerkers op basis van specifieke competentiewoordenboeken voor kansengroepen? Hoe ga ik te werk bij het duurzaam motiveren en begeleiden van kansengroepen? Hoe maak ik een onderscheid tussen gedrag dat veroorzaakt wordt door de ontwikkelingscontext van kansarmoede of cultuur en gedrag dat bepaald wordt door de persoonlijkheid of de cognitieve vaardigheden van de medewerker? Hoe ga ik om met de mogelijke winst in ervaring versus het mogelijke verlies in operationele snelheid van oudere werknemers? Welke faciliteiten kunnen optimaal ondersteunend werken voor een medewerker met dyslexie of ADHD? Welke trajectbegeleiding is nodig om medewerkers met een autismespectrumstoornis te laten doorstromen naar functies waarin hun uitzonderlijk hoge precisie en concentratie maximaal aangewend kunnen worden? Catherine Schepers Thomas More Antwerpen T +32 (0)

25 Energiebeheer in gebouwen en glastuinbouw Thomas More Kempen LED Energiebeheer in gebouwen en glastuinbouw Voor een goed energiebeheer van gebouwen is een duurzame integratie van energiesystemen nodig. Daarbij moet rekening worden gehouden met het gebouw, het specifieke gebruik ervan en de omgeving. Glastuinbouw is bij uitstek een energieintensieve sector. De verwarmingskost vertegenwoordigt in de meeste verwarmde teelten meer dan 25% van de productiekost. Dit LED biedt eerstelijnsadvies aan ondernemingen in hun zoektocht naar verbeteringen en energiebesparingen. Dit advies betreft onder meer: duurzame technologieën kiezen en deze op elkaar afstemmen, energiesystemen regelen en sturen, het energieverbruik in kaart brengen, de effectiviteit van thermische en elektrische installaties en de impact van gebruikersgedrag onderzoeken, enz. Wat veroorzaakt in mijn gebouw een (te) hoog thermisch of elektrisch verbruik? Welke metingen kan ik gebruiken om specifieke problemen op te sporen? Voor welke energiebesparende technologie komt mijn gebouw in aanmerking? Hoe kan ik verschillende brandstoffen voor mijn serrebedrijf best vergelijken? Wat is het effect van een specifieke besparingsmaatregel? Wat is het effect van wind, regen en buitentemperatuur op mijn energievraag in de serre? Hoe kan ik mijn energievraag optimaliseren met een energiescherm? Griet Janssen & Herman Mariën Thomas More Kempen T +32 (0)

26 Modemanagement Artesis Plantijn Hogeschool LED Modemanagement Modeontwerpers en andere kleine ondernemers in de modesector hebben vaak te kampen met problemen op het gebied van bedrijfsvoering. Ze zijn creatief en uitgesproken sterk in design, maar met de zakelijke en operationele aspecten van een klein bedrijf hebben ze weinig of geen ervaring. Bij de inkoop van de stoffen bevinden ze zich in een nadelige positie tegenover gevestigde, grotere spelers. Ze hebben nog onvoldoende marktkennis i.v.m. het uitbesteden van het productie proces aan productie-ateliers. Soms hebben ze niet genoeg inzicht in hun financiële situatie, enz. Het LED Modemanagement geeft eerstelijnsadvies over diverse zakelijke aspecten van de modesector: inkoop en productie, financiën en accounting, verkoop, strategie en communicatie. Waar koop ik bij voorkeur mijn stoffen in en hoe regel ik het transport? Welke zijn de aangewezen landen om te produceren? Hoe pak ik de productieplanning aan in functie van het modeseizoen? Hoe kan ik kasstroomproblemen vermijden? Hoe bereken ik op correcte wijze mijn kosten? Waar en wanneer open ik een eerste winkel? Hoe verzorg ik mijn communicatie met de media? Bart Leyman Artesis Plantijn Hogeschool T +32 (0)

27 Retail Marketing en Shop Management Karel de Grote Hogeschool LED Retail Marketing en Shop Management Een succesvolle winkel runnen is geen sinecure. Als winkelier moet je de juiste beslissingen nemen over verschillende aspecten. In marketing spreekt men over de 5 P s: product, prijs, promotie, plaats en people. Via een Retail Quickscan kan je ontdekken waar je sterke en zwakke punten zitten op het vlak van assortiment, winstgevendheid van artikelen, prijszetting, marketing en communicatie. Dit LED geeft eerstelijnsadvies op basis van deze Retail Quickscan en formuleert mogelijke oplossingen om sterke aspecten te versterken en zwakke punten weg te werken. Wie zijn mijn klanten en hoe tevreden zijn zij? Hoe maak ik ambassadeurs van mijn winkel of mijn merk? Is mijn winkel goed gelegen voor het type klanten dat ik beoog? Heb ik een impulswinkel of een bestemmingswinkel? Is een webwinkel iets voor mij? Hoe optimaliseer ik de indeling van mijn winkel en wat is category management? Welke promo-acties zijn geschikt voor mijn winkel? Hoe trek ik de juiste krachten aan? Aline Julia & Philippe Halsberghe Karel de Grote Hogeschool

28 Energiemanagement in industrie Artesis Plantijn Hogeschool LED Energiemanagement in industrie De trend om energie te besparen wordt inmiddels door veel bedrijven onderkend als een middel om zich van de concurrentie te onderscheiden of om zich op bepaalde markten te positioneren. Dit LED richt zich op drie essentiële aspecten van energiemanagement op de productievloer: Het biedt eerstelijnsadvies om de energie vraag terug te dringen door energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken; Vervolgens worden waar mogelijk duurzame energiebronnen ingezet; Ten slotte helpt het LED de medewerkers, ieder op hun niveau van taakuitvoering, energiebewust en -bekwaam te maken. Hoe kan ik het energieverbruik van een bestaande installatie optimaliseren/beheren/ onderhouden aan de hand van een analyse van de ontvangen facturen? Is een WKK-installatie een ecologisch en economisch alternatief voor een thermisch proces dat gebruik maakt van fossiele brandstoffen? Met welke meetapparatuur kan ik een snelle to-the-point analyse maken van energieverliezen van een standaardinstallatie? Wat is de terugverdientijd van een energiezuinige installatie? Welke zijn de mogelijkheden van re-lighting in productiehallen, magazijnen, parkeerplaatsen,? Frank Verelst & Jan Casteels Artesis Plantijn Hogeschool T +32 (0)

ENERGIE EFFICIËNTIE EN BESPARINGEN IN GEBOUWEN

ENERGIE EFFICIËNTIE EN BESPARINGEN IN GEBOUWEN ENERGIE EFFICIËNTIE EN BESPARINGEN IN GEBOUWEN Griet Janssen KENNISCENTRUM ENERGIE (KCE) Thomas More OMC Ecoproduction 27 maart 2014 INHOUD Voorstelling KCE Aspecten energiebeheer in gebouwen Optimalisatiestrategie:

Nadere informatie

Logistiek Innovatie & Training Centrum. ontmoetingsplaats voor logistiek talent & open innovatie in duurzame logistiek

Logistiek Innovatie & Training Centrum. ontmoetingsplaats voor logistiek talent & open innovatie in duurzame logistiek Logistiek Innovatie & Training Centrum ontmoetingsplaats voor logistiek talent & open innovatie in duurzame logistiek Visie Toegevoegde waarde logistiek is van strategisch belang voor Vlaanderen De logistieke

Nadere informatie

Postacademische opleiding. Offshore windenergie Permanente vorming

Postacademische opleiding. Offshore windenergie Permanente vorming Postacademische opleiding Offshore windenergie 2016-2017 Permanente vorming Tegen 2020 wil België 13% van haar energie uit hernieuwbare energiebronnen halen. Windenergie speelt daarin een cruciale rol.

Nadere informatie

ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE.

ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE. ANOUK ROUMANS ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE. 00 HOOFDVRAAG 00 HOOFDVRAAG Is het relevant voor een UX-designer om development kennis te hebben op gebied van apps? 00 INHOUDSOPGAVE 00 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

De Lijn van de Toekomst

De Lijn van de Toekomst Toelichting Vlaams Parlement 27/02/14 Roger Kesteloot Directeur - generaal De Lijn van de Toekomst Waarom evolueren? Aandeelhouders vragen om transparant & efficiënt te werken Klantenverwachtingen veranderen

Nadere informatie

Documentbeheerdag. Inleiding. WTCB Virtueel Bouwen Eric Stroobants KMO-IT Centrum vzw KMO-IT 2007

Documentbeheerdag. Inleiding. WTCB Virtueel Bouwen Eric Stroobants KMO-IT Centrum vzw KMO-IT 2007 Documentbeheerdag WTCB Virtueel Bouwen 2007-06-14 Inleiding Eric Stroobants KMO-IT Centrum vzw Wie is de VZW KMO-IT centrum? > Onafhankelijke begeleiding en klankbord voor ICT projecten binnen KMO s >

Nadere informatie

StepStone in cijfers Juni 2015

StepStone in cijfers Juni 2015 StepStone in cijfers Juni 2015 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 1.120.283 Aantal bezoeken 425.093 Unieke bezoekers 304.291 Aantal vacatures 1172

Nadere informatie

integrating your business

integrating your business integrating your business Codit is een IT expert in business integratie en levert wereldwijd diensten in consultancy, technologie en managed services. Door de integratie van een centraal technologisch

Nadere informatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Naast de mogelijkheden om uw programmatuur en gegevens bij Drie-O via Evy 2.0 in de cloud te hosten hebt u ook de mogelijkheid om uw ICT omgeving bij u

Nadere informatie

StepStone in cijfers September 2015

StepStone in cijfers September 2015 StepStone in cijfers September 2015 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 1.077.987 Aantal bezoeken 384.782 Unieke bezoekers 275.829 Aantal vacatures

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Ontwikkelt Groei & Efficiency Wie wij zijn: is een adviesdienst die actief is in de bloemenen plantensector. De sector is dynamisch en de ontwikkelingen gaan steeds sneller, mede door de opkomst van internet

Nadere informatie

Wie is leidend of lijdend?

Wie is leidend of lijdend? Organisatie Medische Technologie en ICT Wie is leidend of lijdend? Martijn Schasfoort Manager Zorg en Informatie Technologie Deze presentatie. Het betreft ervaringen uit Máxima Medisch Centrum Cultuur

Nadere informatie

SVHT-IT. Mission statement

SVHT-IT. Mission statement SVHT-IT Mission statement Wij leveren oplossingen en diensten aan het MKB op het gebied van ICT, waarbij service, flexibiliteit en een persoonlijke relatie met de klant voorop staan SVHT-IT is een onderneming

Nadere informatie

XDMS Tips & Tricks. Alle Tips & Tricks uit onze nieuwsbrieven verzameld. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder.

XDMS Tips & Tricks. Alle Tips & Tricks uit onze nieuwsbrieven verzameld. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder. XDMS Tips & Tricks Alle Tips & Tricks uit onze nieuwsbrieven verzameld. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder. +32 9 353 90 20 contact@xpower.be Overzicht Uw favorites

Nadere informatie

Whitepaper Hybride Cloud Met z n allen naar de cloud.

Whitepaper Hybride Cloud Met z n allen naar de cloud. Whitepaper Hybride Cloud Met z n allen naar de cloud. Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Met z n allen naar de cloud? 3. Voordelen van een hybride cloud 4. In de praktijk: Template voor moderne manier van werken

Nadere informatie

ipad integratie in het onderhoud

ipad integratie in het onderhoud Maximo Comes To You ipad integratie in het onderhoud Door: Marcel Staring 2013 IBM Corporation Agenda 1. Waarom Mobiel Werken? 2. Wat houdt Mobiel Werken in? Praktisch Technisch 3. MAXIMO Mobiel vs. MAXIMO

Nadere informatie

WORLDWIDE MONITORING & CONTROL

WORLDWIDE MONITORING & CONTROL WORLDWIDE MONITORING & CONTROL HOE ZORGT U VOOR PROACTIEVE ONDERHOUD EN SERVICE? 2 KANSEN EN BEDREIGINGEN VAN DEZE TIJD Globalisering: Digitalisering: Customization: Automatisering: Technologieën: Internationaal

Nadere informatie

Lokale besturen op zoek naar managementrapportering Waar halen we die? Ilse Bracke

Lokale besturen op zoek naar managementrapportering Waar halen we die? Ilse Bracke studiedag beleid & financiën: een broos evenwicht? Lokale besturen op zoek naar managementrapportering Waar halen we die? Ilse Bracke a3o Agenda Introductie Performance Management en BBC BI Maturiteitsmodel

Nadere informatie

D. Deijs. Gebouwautomatisering voor u!

D. Deijs. Gebouwautomatisering voor u! D. Deijs Gebouwautomatisering voor u! Agenda Introductie Regel Partners Case Hogeschool Rotterdam Applicatie software op één locatie Beheer van Software Afstandbeheer GBS optimaliseren & duurzaam automatiseren

Nadere informatie

Verandering en innovatie in de zorg met de REGIE Zorg app

Verandering en innovatie in de zorg met de REGIE Zorg app Verandering en innovatie in de zorg met de REGIE Zorg app De zorg app Regie is ontwikkeld om cliënten meer inzicht en controle te geven en tegelijkertijd efficiënter te werken. Veranderingen in de zorg

Nadere informatie

De kracht van een sociale organisatie

De kracht van een sociale organisatie De kracht van een sociale organisatie De toegevoegde waarde van zakelijke sociale oplossingen Maarten Verstraeten. www.netvlies.nl Prinsenkade 7 T 076 530 25 25 E mverstraeten@netvlies.nl 4811 VB Breda

Nadere informatie

Uw specialist in technisch management

Uw specialist in technisch management IP-Solutions Het technisch beheer van installaties staat onder druk. De toenemende concurrentie, kostendruk en veranderende wet- en regelgeving vraagt om grotere transparantie, flexibiliteit en efficiency.

Nadere informatie

TKI Tender en programmalijnen Switch2SmartGrid. Programmalijnen en speerpunten 2014

TKI Tender en programmalijnen Switch2SmartGrid. Programmalijnen en speerpunten 2014 TKI Tender en programmalijnen Switch2SmartGrid Programmalijnen en speerpunten 2014 Programmalijnen en aandachtspunten 1. Energiemanagement voor fleibiliteit van energiesysteem 2. Informatie en control

Nadere informatie

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur Efficiëntie Meegaan met de tijd Mobiliteit De markt verandert evenals onze manier van werken. Het leven wordt mobieler en we

Nadere informatie

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid Workshop HR-scan Naar een duurzaam HRM beleid Inhoud Voorstelling Wat is Human Resources? Overzicht bestaande tools Waarom de HRM Cockpit? Doel van de HRM Cockpit Opbouw van het model De HRM Cockpit Aan

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

24/02/2012. VITO ICT-strategie. MOVI studieavond 16 februari 2012

24/02/2012. VITO ICT-strategie. MOVI studieavond 16 februari 2012 24/02/2012 VITO ICT-strategie MOVI studieavond 16 februari 2012 Onderzoeksorganisatie Onafhankelijk Klantgericht RTO cf. IMEC, VIB, IBBT, TNO, Fraunhofer, VTT, Complementair aan universiteiten en industrie

Nadere informatie

StepStone in cijfers Augustus 2014

StepStone in cijfers Augustus 2014 StepStone in cijfers Augustus 2014 StepStone feiten & cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 961,662 Aantal bezoeken 342,486 Unieke bezoekers 236,063 Aantal vacatures 957 Afgelopen maand in een notendop

Nadere informatie

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Atlas Copco

Nadere informatie

Optimaliseer de performance van uw dienst

Optimaliseer de performance van uw dienst Whitepaper Optimaliseer de performance van uw dienst Succes van uw online applicatie hangt mede af van de performance. Wat kunt u doen om de beste performance te behalen? INHOUD» Offline sites versus trage

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

ALLIANDER. Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces

ALLIANDER. Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces ALLIANDER Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces Alliander NV beheert energie netwerken die gas en elektriciteit distribueren naar grote delen van Nederland voor huizen, transport,

Nadere informatie

5 CLOUD MYTHES ONTKRACHT

5 CLOUD MYTHES ONTKRACHT 5 CLOUD MYTHES ONTKRACHT Na enkele jaren ervaring met de cloud, realiseren zowel gebruikers als leveranciers zich dat enkele van de vaakst gehoorde mythes over cloud computing eenvoudigweg... niet waar

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

Business Process Management

Business Process Management Business Process Management Prof. dr. Manu De Backer Universiteit Antwerpen Katholieke Universiteit Leuven Hogeschool Gent Wat is een bedrijfsproces? Een verzameling van (logisch) gerelateerde taken die

Nadere informatie

Software Mobiliteit. UAMS - 6 maart 2001. Theo D'Hondt Lab voor Pogrammeerkunde Vrije Universiteit Brussel http://prog.vub.ac.

Software Mobiliteit. UAMS - 6 maart 2001. Theo D'Hondt Lab voor Pogrammeerkunde Vrije Universiteit Brussel http://prog.vub.ac. Software Mobiliteit Theo D'Hondt Lab voor Pogrammeerkunde Vrije Universiteit Brussel http://prog.vub.ac.be/~tjdhondt p. 1 Overzicht Stelling Objecttechnologie Distributie Mobiliteit Evolutie Besluit p.

Nadere informatie

Uitdagingen Agro-voedingsindustrie Vlaanderen = topregio Kwaliteit = cruciaal Uitdagingen Schaalvergroting Automatisering Variabiliteit grondstoffen

Uitdagingen Agro-voedingsindustrie Vlaanderen = topregio Kwaliteit = cruciaal Uitdagingen Schaalvergroting Automatisering Variabiliteit grondstoffen Uitdagingen Agro-voedingsindustrie Vlaanderen = topregio Kwaliteit = cruciaal Uitdagingen Schaalvergroting Automatisering Variabiliteit grondstoffen Uitdagingen De vraag: Analysesystemen die in factory

Nadere informatie

De HRM Cockpit. Naar een duurzaam HRM beleid

De HRM Cockpit. Naar een duurzaam HRM beleid De HRM Cockpit Naar een duurzaam HRM beleid Inhoud Voorstelling Wat is Human Resources? Waarom de HRM Cockpit? Doel van de HRM Cockpit Opbouw van het model De HRM Cockpit Aan de slag: case Voorstelling

Nadere informatie

Snelle en doelgerichte e-mailcommunicatie

Snelle en doelgerichte e-mailcommunicatie Snelle en doelgerichte e-mailcommunicatie Beheer en segmenteer uw contacten Beheer online uw eigen mediabibliotheek Creëer gepersonaliseerde berichten met dynamische inhoud Ontwerp uw bericht met onze

Nadere informatie

VINÇOTTE IN DE REAL ESTATE SECTOR

VINÇOTTE IN DE REAL ESTATE SECTOR VINÇOTTE IN DE REAL ESTATE SECTOR KUNT U DE KWALITEIT BEPALEN ALVORENS DE PRIJS TE BETALEN? bouwen op reputatie YOUR REPUTATION IS MINE. Een sterke reputatie krijg je pas na vele goede daden. Ze verliezen

Nadere informatie

Web2Print 25 jaar. Herman Hartman. Herman Hartman 29 maart 2012 - Web2Print 25 jaar + Herman Hartman. Herman Hartman Grafisch Advies

Web2Print 25 jaar. Herman Hartman. Herman Hartman 29 maart 2012 - Web2Print 25 jaar + Herman Hartman. Herman Hartman Grafisch Advies Web2Print 25 jaar + Herman Hartman + Web2Print 25 jaar Meer dan 25 jaar geleden zetten we in de grafische sector al de bulletinboards in waarop klanten met een modem konden inloggen en zo bestanden aanleveren

Nadere informatie

Innoveren maakt het verschil

Innoveren maakt het verschil Innoveren maakt het verschil De logistieke dienstverlener van vandaag bestaat niet meer in 2020! Pascal van Beek Supply chain strategie ontwikkeling & implementatie Business development Customer focussed

Nadere informatie

Feeding the world with solar power.

Feeding the world with solar power. Feeding the world with solar power. inteqnion-solar.com Zonne-energie. Duurzame energiebron van de toekomst. De markt voor energievoorziening is volop in beweging. Fossiele brandstoffen als gas en olie

Nadere informatie

Learnshop. EN16001: Het kader voor uw energiemanagementsysteem? Nimaris b.v. Paul van Wezel Hertog van Brabantweg 15 5175 EA Loon op Zand

Learnshop. EN16001: Het kader voor uw energiemanagementsysteem? Nimaris b.v. Paul van Wezel Hertog van Brabantweg 15 5175 EA Loon op Zand Learnshop EN16001: Het kader voor uw energiemanagementsysteem? Nimaris b.v. Paul van Wezel Hertog van Brabantweg 15 5175 EA Loon op Zand tel: 0416-543060 Fax: 0416-543098 email: Web: paul.van.wezel@nimaris.nl

Nadere informatie

Afsprakenkader ICT voor de kmo-portefeuille

Afsprakenkader ICT voor de kmo-portefeuille Afsprakenkader ICT voor de kmo-portefeuille versie van 16/09/2014 1 Inleiding Via de kmo-portefeuille (http://www.kmo-portefeuille.be/) kunnen kmo s subsidies krijgen voor opleiding, advies, strategisch

Nadere informatie

Waarom deelnemen aan een ICT project voor KMO s? Business aliniëren met ICT. Chris Block 5/3/12

Waarom deelnemen aan een ICT project voor KMO s? Business aliniëren met ICT. Chris Block 5/3/12 Waarom deelnemen aan een ICT project voor KMO s? Business aliniëren met ICT Chris Block 5/3/12 De KMO heeft veel vraagtekens over ICT Onze informatica is onvoldoende aangepast aan onze bedrijfsvoering

Nadere informatie

it diensten alles voor uw bedrijfscontinuïteit

it diensten alles voor uw bedrijfscontinuïteit it diensten alles voor uw bedrijfscontinuïteit Kantoor- en bedrijfsautomatisering it diensten alles voor uw bedrijfscontinuïteit vanboxtel is naast gerenommeerd automatiseerder van logistieke processen,

Nadere informatie

Smart Energy Management (SEM) Wat data uit de woning kan bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving

Smart Energy Management (SEM) Wat data uit de woning kan bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving Smart Energy Management (SEM) Wat data uit de woning kan bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving ABB Electrification Products, Business Development Agenda Smart Energy Management ABB De

Nadere informatie

Supply Chain Solutions

Supply Chain Solutions Supply Chain Solutions Actemium Supply Chain Solutions verbetert uw efficiency op de werkvloer door real-time identificatie en registratie van de goederenstroom. Een naadloze aansluiting tussen uw backofficesysteem

Nadere informatie

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Opleiding Studiejaar Start Comakership/praktijkopdracht Korte omschrijving 2 sept 2015 Comakership

Nadere informatie

Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer?

Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer? Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer? De Week van de Ondernemer doet het gehele jaar onderzoek naar de belangrijkste uitdagingen van ondernemers. We presenteren hierbij de belangrijkste uitkomsten.

Nadere informatie

BeCloud. Belgacom. Cloud. Services.

BeCloud. Belgacom. Cloud. Services. Cloud Computing Steven Dewinter Steven.Dewinter@belgacom.be February 13 th, 2012 Cloud computing is niet nieuw. Het is een evolutie, geen revolutie! Personal Computer, Tekstverwerker, Rekenblad, MS DOS,..

Nadere informatie

Nedap Varkens Prestatie Test

Nedap Varkens Prestatie Test Complete oplossingen voor varkenshouderij Nedap biedt middels elektronische individuele dieridentificatie efficiënte en slimme oplossingen voor dierverzorging in de gehele varkenshouderij. Nedap Varkens

Nadere informatie

Onderhoud kan productieprocessen LEAN-er maken. LEAN en onderhoud in de voedingsmiddelen industrie 16 september 2011. Inhoud

Onderhoud kan productieprocessen LEAN-er maken. LEAN en onderhoud in de voedingsmiddelen industrie 16 september 2011. Inhoud Onderhoud kan productieprocessen LEAN-er maken LEAN en onderhoud in de voedingsmiddelen industrie 16 september 2011 Rob Brager 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Waarom productieprocessen? 3. Traditioneel productieproces

Nadere informatie

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 1

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 1 Enterprise Resource Planning Hoofdstuk 1 Een basis om inzicht te krijgen in Enterprise Resource Planning-systemen Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Leerdoelstellingen

Nadere informatie

Experience matters. Introductie ixor. Introductie ixor

Experience matters. Introductie ixor. Introductie ixor Introductie ixor Introductie ixor! ixor is in 2002 door drie partners opgericht;! Gevestigd in Mechelen, België! Bestaat uit 50 ervaren en gedreven IT professionals! Wij bedienen diverse klanten in België,

Nadere informatie

Ontwikkeld voor mensen, vanzelfsprekend.

Ontwikkeld voor mensen, vanzelfsprekend. Priva blue id & Top control 8 Ontwikkeld voor mensen, vanzelfsprekend. Priva Blue ID & Top Control 8 Ontwikkeld voor mensen, vanzelfsprekend. Nooit eerder waren gebruiksgemak, snelheid en betrouwbaarheid

Nadere informatie

knkpublishing Microsoft Dynamics De flexibele, innovatieve uitgeverijsoftware Nieuwe kansen in een veranderende media wereld

knkpublishing Microsoft Dynamics De flexibele, innovatieve uitgeverijsoftware Nieuwe kansen in een veranderende media wereld De flexibele, innovatieve uitgeverijsoftware INTEGRATIE CONTINUE INNOVATIE WORKFLOW ONDERSTEUNING ABECON-CONSULTANCY OVER ABECON Microsoft Dynamics Nieuwe kansen in een veranderende media wereld Standaard

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

DE PRIVATE CLOUD. Johan Bos & Erik de Meijer

DE PRIVATE CLOUD. Johan Bos & Erik de Meijer DE PRIVATE CLOUD Johan Bos & Erik de Meijer Agenda Wat is Cloud? Waarom Private Cloud? Wanneer Private Cloud? Een stappenplan Vragen Quiz Ga naar www.kahoot.it of download de app Gefeliciteerd! 2017 EXACT

Nadere informatie

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 4 ERP-systemen: verkoop en marketing. Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 4 ERP-systemen: verkoop en marketing. Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Enterprise Resource Planning Hoofdstuk 4 ERP-systemen: verkoop en marketing Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Leerdoelstellingen Inzicht krijgen in de werking van de

Nadere informatie

Tickets.com - introductie

Tickets.com - introductie Tickets.com - introductie Tickets.com, voorheen Select Ticketing Systems, is een fusie van een aantal kaartverkoopsysteemleveranciers en bestaat in Nederland sinds 1993. [leverancier] Tegenwoordig is Tickets.com

Nadere informatie

StepStone in cijfers Januari 2016

StepStone in cijfers Januari 2016 StepStone in cijfers Januari 2016 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 4.683.229 Aantal bezoeken 1.203.462 Unieke bezoekers 699.806 Aantal jobs 4755

Nadere informatie

StepStone in cijfers April 2016

StepStone in cijfers April 2016 StepStone in cijfers April 2016 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 5.579.141 Aantal bezoeken 1.394.184 Unieke bezoekers 803.439 Aantal jobs 5998 De

Nadere informatie

GIS op maat van uw organisatie. advies analyse ontwikkeling data systeem beheer

GIS op maat van uw organisatie. advies analyse ontwikkeling data systeem beheer GIS op maat van uw organisatie advies analyse ontwikkeling data systeem beheer GIS op maat van uw organisatie. Vraagt u zich wel eens af hoe u uw geografische data beter kan beheren? Hoe u die data nuttig

Nadere informatie

SAP Customer Success Story Farmaceutica Retail & distributie Multipharma. Meer daadkracht dankzij gestroomlijnde BI-oplossingen

SAP Customer Success Story Farmaceutica Retail & distributie Multipharma. Meer daadkracht dankzij gestroomlijnde BI-oplossingen Meer daadkracht dankzij gestroomlijnde BI-oplossingen Multipharma Sector Farmaceutica Producten en diensten Retail en distributie Website multipharma.yours.be SAP oplossingen SAP BusinessObjects Business

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

GLOBAL TALENT SOLUTIONS HEALTHCARE PHARMACEUTICALS & MEDICAL DEVICES

GLOBAL TALENT SOLUTIONS HEALTHCARE PHARMACEUTICALS & MEDICAL DEVICES GLOBAL TALENT SOLUTIONS HEALTHCARE PHARMACEUTICALS & MEDICAL DEVICES HUDSON RECRUITMENT & TALENT MANAGEMENT DE BESTE PROFESSIONALS VOOR SALES, MARKETING, HR EN GENERAL MANAGEMENT Ze zijn schaars: professionals

Nadere informatie

OpenText RightFax. Intuitive Business Intelligence. Whitepaper. BI/Dashboard oplossing voor OpenText RightFax

OpenText RightFax. Intuitive Business Intelligence. Whitepaper. BI/Dashboard oplossing voor OpenText RightFax OpenText RightFax Intuitive Business Intelligence Whitepaper BI/Dashboard oplossing voor OpenText RightFax Beschrijving van de oplossing, functionaliteit & implementatie Inhoud 1 Introductie 2 Kenmerken

Nadere informatie

Kracht door samenwerking. VDL Kunststoffen

Kracht door samenwerking. VDL Kunststoffen Kracht door samenwerking VDL Kunststoffen VDL Kunststoffen EEN PRODUCT IS NOOIT ZOMAAR EEN PRODUCT. NIET BIJ VDL KUNSTSTOFFEN TENMINSTE. WIJ VERTALEN UW VRAAG OP EEN PROFESSIONELE WIJZE IN EEN KUNSTSTOF

Nadere informatie

Personeel & Organisatie (P&O) Financiën

Personeel & Organisatie (P&O) Financiën Personeel & Organisatie (P&O) Het werkterrein P&O richt zich, als onderdeel van de doelmatig en doeltreffend laten functioneren van de medewerkers daarin. Het werkterrein P&O geeft uitvoering aan de werkgeversvisie,

Nadere informatie

Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers

Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers Onderdeel van toolkit Nieuw Delen 2. Zelftest Werken met Communities Wat kan ik met de zelftest? Hieronder tref je een test aan waarmee je een

Nadere informatie

THEME Competence Matrix - Mechatronics

THEME Competence Matrix - Mechatronics COMPETENTIEGEGIED COMPETENTIE ONTWIKKELINGSSTAPPEN 1. Onderhouden van systemen en borgen van de betrouwbaarheid Hij/zij kan het elementaire onderhoud van machines en systemen, volgens planning uitvoeren.

Nadere informatie

Application Hosting : Intelligent Hosting

Application Hosting : Intelligent Hosting Application Hosting : Intelligent Hosting Januari 2012 [Kies de datum] Inleiding WideXS is een Nederlandse aanbieder van internetoplossingen en met ruim 15 jaar ervaring een begrip in de markt. In deze

Nadere informatie

Enphase - de slimste keus in zonne-energie.

Enphase - de slimste keus in zonne-energie. - de slimste keus in zonne-energie. Uw zonnepanelen uitrusten met technologie heeft minimaal drie voordelen: De hoogste betrouwbaarheid, uitstekende prestaties en het hoogste rendement op uw investering.

Nadere informatie

Gratis kaart. Complete en betaalbare MKB-oplossing

Gratis kaart. Complete en betaalbare MKB-oplossing Complete en betaalbare MKB-oplossing De Oracle Business Intelligence Suite is een open en complete oplossing waarmee u iedereen binnen de organisatie van de juiste informatie kunt voorzien: De gegevens

Nadere informatie

Thermische inkjet codeersystemen. Economisch, intelligent, hoge-resolutie

Thermische inkjet codeersystemen. Economisch, intelligent, hoge-resolutie Thermische inkjet codeersystemen Economisch, intelligent, hoge-resolutie betajet consumenten goederen cosmetica BARCODES CHEMIE Mailingen Flyers FARMACEUTICA Papier primaire en secundaire verpakkingen

Nadere informatie

CaseMaster RP ResellerProfiling

CaseMaster RP ResellerProfiling CaseMaster RP ResellerProfiling ResellerProfiling Het verzamelen van reseller informatie is een zeer belangrijke stap in het proces om bij te blijven in de huidige tijd. De performance van de resellers

Nadere informatie

Laagdrempelige expertise- en dienstverleningscentra (LED's) - Stand van zaken

Laagdrempelige expertise- en dienstverleningscentra (LED's) - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 679 van LIONEL BAJART datum: 30 augustus 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Laagdrempelige expertise- en dienstverleningscentra (LED's)

Nadere informatie

software, hardware en diensten Gerechtsdeurwaarders Accounting Handel & Industrie Logistieke Dienstverlening

software, hardware en diensten Gerechtsdeurwaarders Accounting Handel & Industrie Logistieke Dienstverlening software, hardware en diensten Gerechtsdeurwaarders Accounting Handel & Industrie Logistieke Dienstverlening Organi your profit! Actief sedert 1977 en ondertussen uitgegroeid tot een toonaangevende IT-speler

Nadere informatie

HORA als instrument voor (IT) governance bij Hogeschool Utrecht

HORA als instrument voor (IT) governance bij Hogeschool Utrecht HORA als instrument voor (IT) governance bij Hogeschool Utrecht Daniël van Winsum Enterprise Architect Hogeschool Utrecht NGI, 31 oktober 2013 IT Governance bij veranderingen PPM Security Architectuur

Nadere informatie

Talent-O-Meter Onderzoeksresultaten Wave 6, Mei 2013 Module: Gebruik van Sociale Media

Talent-O-Meter Onderzoeksresultaten Wave 6, Mei 2013 Module: Gebruik van Sociale Media Talent-O-Meter Onderzoeksresultaten Wave 6, Mei 2013 Module: Gebruik van Sociale Media 1 De 4 dimensies van Talent Management 1. Aantrekken 2. Ontwikkelen 4. Behouden 3. Benutten 2 1 op de 3 organisaties

Nadere informatie

BASIS INFOBROCHURE Licentiehouders WiFY

BASIS INFOBROCHURE Licentiehouders WiFY BASIS INFOBROCHURE www.wify.eu info@wify.eu Inhoudsopgave 1 Intro 2 2 Waarvoor staat WiFY 2 2.1 Definitie + omschrijving..................................... 2 2.2 Marktsegmenten + klanten...................................

Nadere informatie

Overzicht van positieve en gesteunde TETRA-projecten 2008

Overzicht van positieve en gesteunde TETRA-projecten 2008 Overzicht van positieve en gede TETRA-projecten 2008 Projecten van 1 jaar : 080120 Onderzoek naar een gemeenschappelijk profiel voor digitale druk en de 71.687,50 conventionele druksystemen flexo en offset

Nadere informatie

KENSINGTON Business Intelligence

KENSINGTON Business Intelligence De formule voor vooruitgang... Kensington B.I. geeft de formule om uw bedrijf nog beter te besturen... De cockpitsoftware verschaft u alle informatie die u nodig heeft voor het besturen van uw bedrijf.

Nadere informatie

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Verplicht aandeel hernieuwbare energie in nieuwbouw Vanaf 1 januari 2014 moet elke nieuwe woning, kantoor

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

5000 Serie Modulaire brandmeldcentrale Net zo flexibel als uw ideeën

5000 Serie Modulaire brandmeldcentrale Net zo flexibel als uw ideeën 5000 Serie Modulaire brandmeldcentrale Net zo flexibel als uw ideeën 2 U hoeft zich geen zorgen meer te maken met de 5000 Serie Modulaire brandmeldcentrale Het systeem wordt gedefinieerd door uw wensen

Nadere informatie

Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL

Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL Geïntegreerde lerarenopleiding Aandacht

Nadere informatie

Dataprotectie op school

Dataprotectie op school Dataprotectie op school ook een taak van het management Jacques Verleijen Wat is informatieveiligheid? Mogelijke actoren Netwerkschijven Cloud Backup- en restoremogelijkheden Encryptie Servers Firewalls

Nadere informatie

End-note. Sven Noomen Wouter Heutmekers

End-note. Sven Noomen Wouter Heutmekers End-note Sven Noomen Wouter Heutmekers 2 Ok, en morgenvroeg? Voorstellen 25111978 14 8 4 6 23 25031981 12 3 1 1339 3 Think BIG Act SMALL 2011 Scale FAST 4 5 6 Visie & strategie Strategie Ondersteuning

Nadere informatie

zorgeloos werken in de cloud

zorgeloos werken in de cloud metacom cloud functionele mogelijkheden zorgeloos werken in de cloud vanmeijel.nl bouwen kan simpeler Metacom is één van de meest bedrijfskritische applicaties binnen uw organisatie. De beschikbaarheid,

Nadere informatie

Inhoud. Worldwide leading experts in pneumatics

Inhoud. Worldwide leading experts in pneumatics Inhoud 2 Kennismaken met pneumatiek...4 Inleiding in pneumatiek...5 Elektro-pneumatiek...6 Storingzoeken in geautomatiseerde pneumatische installaties...7 Energy Saving in pneumatische installaties...9

Nadere informatie

TOTAL COST OF OWNERSHIP

TOTAL COST OF OWNERSHIP Nieuwe perspectieven op TOTAL COST OF OWNERSHIP INTELLIGENT BUILDING SPECIALS Investeren in comfort en energiebesparing loont Ondernemingen en overheidsorganisaties zijn zich er steeds meer van bewust

Nadere informatie

Efficiëntie? Dat is werken

Efficiëntie? Dat is werken Efficiëntie? Dat is werken met actuele informatie. Punt. Isabel Corporate Synchroniser Isabel Corporate Synchroniser Hoe efficiënt werkt u vandaag? Vandaag is het uitwisselen van bestanden tussen Isabel

Nadere informatie

Onafhankelijke Bedrijfsadviseurs

Onafhankelijke Bedrijfsadviseurs Onafhankelijke Bedrijfsadviseurs CARE Consulting Services + 32 11 21 12 22 www.care4trade.be Onze missie Net zoals een architekt in de bouwsector, zo mag ook de rol van CARE Consulting Services gezien

Nadere informatie

SLIMME TECHNOLOGIE IN WOON- EN LEEFOMGEVING. Joke Dessin Coördinator/Projectadviseur Cretecs

SLIMME TECHNOLOGIE IN WOON- EN LEEFOMGEVING. Joke Dessin Coördinator/Projectadviseur Cretecs SLIMME TECHNOLOGIE IN WOON- EN LEEFOMGEVING Joke Dessin Coördinator/Projectadviseur Cretecs - AGENDA - Achtergrond Wonen en zorg vs. domotica en zorg op afstand Eindgebruikers + noden Randvoorwaarden ZT

Nadere informatie

Inzicht zorgt voor uw Smile. Frank Erftemeijer

Inzicht zorgt voor uw Smile. Frank Erftemeijer Inzicht zorgt voor uw Smile Frank Erftemeijer Smile Introductie; Waarom is een Smile belangrijk? The Last Mile en Lost Smile Van Informatie, Communicatie naar Integratie revolutie t Echte Nieuwe werken

Nadere informatie

Marlin Family. Marlin

Marlin Family. Marlin PCA Mobile PCA Mobile Organisatie PCA Mobile BV maakt deel uit van de Mobile Solution Group en biedt met ruim 40 enthousiaste collega s een veelomvattend pakket van innovatieve en gebruiksvriendelijke

Nadere informatie

Opportuniteiten en nieuwe

Opportuniteiten en nieuwe Opportuniteiten en nieuwe tendensen voor een lager verbruik Kurt Stockman Hogeschool West-Vlaanderen, Kortrijk Winst door energie-efficiëntie: ook voor KMO s? Agoria workshop 12 juni 2012 Inleiding Maatschappelijk

Nadere informatie