Kennismaken met volleybal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kennismaken met volleybal"

Transcriptie

1 Kennismaken met volleybal Legenda kind pilon bal hoepel matje korf kast bank wandrek balbaan B 1 streep wisselpijl looplijn dikke mat korf touw scheidingslijn speelhelft vaknummer

2 Kennismaken met Cool moves Volley LES 1 en B A Lesplan 4 Er wordt gewerkt in vier vakken. De vier vakken kunnen gerealiseerd worden door in de lengte van de zaal een net op te hangen (lengtenet of toversnoer). Wanneer dit niet mogelijk is, dan kunnen de vier vakken ook gerealiseerd worden via een breedtenet. De indeling van de vier vakken gaat dan veranderen. Zie onderstaand voorbeeld voor de indeling bij een breedtenet: Vak 1 Vak 3 Vak 4 Vak 2 Werken in 4 groepen met onderstaande activiteiten (totaal 40 minuten) 1. Onderhands opslaan (10 minuten) 2. Wissellijnbal 2 tegen 2 (10 minuten) 3. Onderarms spelen (10 minuten) 4. Bovenhands mikken (10 minuten) Tip: vanwege praktische redenen kan het lastig zijn vier onderdelen in één les aan te bieden. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan in de eerste les 2 onderdelen aanbieden en in de tweede les de overige twee onderdelen.

3 Fase 1 Leskaart Vak 1: Onderhands opslaan 1 B A Organisatie - 8 Kinderen, verdeeld in 4 tweetallen. - Elk tweetal bestaat uit een opslagspeler en een ontvanger. - In veldhelft A staan 4 kinderen, met 1 voet in de hoepel, die onderhands opslaan. - Aan de andere kant staan 4 kinderen, ieder op een mat. Arrangement - 1/4 Deel van de zaal. Veldgrootte 9 bij 5 meter. - Lengtenet deelt de zaal in twee helften. - Nethoogte is 2.00 meter. - 4 Volleyballen of zachte ballen in een bak. - 4 Matten aan kant B. 2 meter van het net. - 4 Hoepels als opslagplekken, 2 meter van het net Lintjes als telsysteem. Opdracht - De opslagspeler probeert de bal onderhands (met de vuist) over het net te slaan naar het kind op de tegenoverliggende mat. - De ontvanger probeert de bal op de mat te vangen. Startregel - Als de vanger klaar staat, mag de opslagspeler beginnen. Regels opslagspeler - De opslagspeler staat met 1 voet in de hoepel. - De opslagspeler mag 10 keer opslaan om een lintje te verdienen. Regels ontvanger - De ontvanger mag niet op een mat van een andere speler komen. - Als de bal niet op de mat gevangen kan worden, dan mag de ontvanger de bal (na de stuit) wel ophalen - Als de ontvanger de bal heeft, dan rol je de bal onder het net door terug.

4 Puntentelling - Elke bal die de ontvanger op de mat vangt, is een punt voor het tweetal. Bij elke 3 punten krijgt de opslagspeler een lintje. - Wanneer elke speler 4 keer een beurt als opslagspeler heeft gehad, vraag dan aan de begeleider om een aanpassing. Wisselregel - Als de opslagspeler de bal 10 keer heeft opgeslagen of er is een lintje verdiend, dan wordt er van functie gewisseld. Stopregel - Als de tijd om is, dan leg je de ballen terug in de bak.

5 Tips voor de lesgever Loopt het? - Is er een oneven aantal kinderen? - Bij 7 kinderen, maak dan drie werkplekken (een drietal, met een wachter). - Is de ruimte te klein? - Maak drie of twee werkplekken met een wachter. - Verloopt de opdracht heel snel? - Bij 4 beurten van elk kind, maak dan nieuwe tweetallen. - Maak drie werkplekken. - Botsen de ontvangers tegen elkaar? - Spreek strakke regels af: de ontvanger mag niet op een andere mat komen. - Kunnen de kinderen niet in tweetallen werken? - Gaan de kinderen met de hoepels spelen of schuiven? - Maak gebruik van een doordraaisysteem (opslag vangen lopen opslag). Tips voor het maken van tweetallen: - Lesgever maakt tweetallen. - Door de kinderen zelf laten doen. - Door één kind laten doen - Gebruik tapijttegels. - Maak met schilderstape vakken op de vloer. Lukt het bijna? - Raakt het kind de bal niet of ongecontroleerd? - Krijgt het kind de bal niet over het net? - Komt de bal wel over het net, maar niet bij de ontvanger? - Krijgt 1 kind de bal wel over het net, maar niet bij de ontvanger? - Aanwijzing: sla de bal uit je hand, NIET opgooien! - Maak een grote vuist. - Gebruik een grotere bal. - Wijs de bal na. - Hoepel iets meer naar voren plaatsen (let op maximale afstand van het net: 2m). - Net lager hangen. - Zonder net. - Opslaan in een vak. - Gebruik een lichtere bal (bijv. strandbal). - Eerste een paar keer onderhands gooien i.p.v. slaan. - Aanwijzing: kijk naar het randje van het net en minder naar de bal. - Aanwijzing: wijs de bal na met je slagarm.

6 Lukt het goed? - Kan de uitgangshouding beter? - Kan het raken van de bal beter? - Kan de balbaan beter? - Komt elke bal in de handen van de ontvanger? - Is het ontvangen te makkelijk? Leeft het? - Zijn de kinderen toe aan een nieuwe uitdaging? - Let op een open stand en controleer of het juiste been voor staat. Bij een rechtshandige staat het linkerbeen voor, bij een linkshandige het rechter. - Voorbeeld: let op één voet in de hoepel en de andere voet achter de hoepel. - Controleer of het kind de bal niet te hoog vasthoudt. - Laat de slagarm soepel van achteren naar voren zwaaien. - Veer iets in en strek ook de knieën bij het slaan. - Voorbeeld: zwaai de hand met de bal samen met de slagarm een beetje naar achteren, zwaai dan naar voren, waarbij de vuist de bal inhaalt en wegslaat. - Let op de juiste keuze van de mikplaats door het kind. - Laat het kind maar naar de bovenkant van het net (dus gericht op het doel) kijken. - Laat het kind kijken naar de plek waar de bal moet komen (de ontvanger). - Wijs de bal na. - Opslagplek een meter naar achteren. - Vangplek een meter naar achteren. - Bal laten vangen in een emmer. - Bal laten vangen in een omgekeerde pilon. - Bal laten kaatsen op een kaatsplank en zelf vangen. - Bal met de onderarm techniek omhoog spelen en vangen. - Bal met onderarm techniek spelen naar een derde speler die aan dezelfde kant van het net staat. - Vragen hoeveel punten elk tweetal haalt. - Maak twee teams en doe een estafette. - Doorwisselregel: drie tweetallen die werken, één tweetal wacht, als een tweetal een fout maakt, moeten ze wisselen met wachters.

7 Fase 1 Leskaart Vak 2: Wissellijnbal 2 tegen 2 2 B A Organisatie - Totaal 8 kinderen. In iedere veldhelft, veld A en B, staan 2 kinderen. - Op de bank zitten 4 tellers/wachters. Arrangement - 1/4 Deel van de zaal. Veldgrootte 9 bij 5 meter. - Lengtenet deelt de zaal in twee helften. - 1 Speelhelft is verdeeld in twee vakken (links en rechts). - Nethoogte is 2.00 m. - 1 Volleybal of zachte bal. - 2 x 5 Kleine pilonnen of blokjes als telsysteem. - Bank voor de tellers/wachters. Opdracht - Probeer de bal bij de tegenstander in het veld, op de grond te krijgen. - Probeer de bal te vangen, die in jouw veld komt. Startregels - De kinderen gooien de ballen uit stand. - De kinderen gooien de ballen onderhands of bovenhands over het net. Regels tijdens het spel - Er mag niet overgespeeld worden. - Elke keer als de bal over het net wordt geworpen, dan moeten de werpers van vak wisselen. - Een speler mag alleen in zijn eigen vak de bal vangen. - Als de bal aan de andere kant op de grond komt of via één van de tegenstanders uitgaat of door een verkeerde speler gevangen wordt, dan heb je een punt. Er wordt door een teller/wachter een pilon of blokje omgelegd. - Zijn er vijf pilonnen of blokjes om bij een tweetal, dan heeft het andere tweetal gewonnen. Tellers/ wachters - De tellers/wachters houden de stand bij door middel van blokjes of pilonnen om te leggen. - De tellers/wachters vervullen ook de rol van scheidsrechter. Wisselregels - Als er bij één team 5 pilonnen of blokjes omliggen, dan wordt er gewisseld. - Per veldhelft wisselen de tellers/wachters met de veldspelers, er wordt per tweetal gewisseld. Stopregel - Als de tijd om is, dan leg je de ballen terug in de bak.

8 Loopt het? - Is er een oneven aantal kinderen? - Kunnen de kinderen de stand niet goed bijhouden? - Botsen de kinderen bij het wisselen van plek/vak tegen elkaar aan? - Duurt het wisselen na 5 punten te lang? - Wint een team alles heel gemakkelijk? - Begrijpen ze het wisselen van plek/vak niet? Tips voor de lesgever - Maak een groepje van 3 in plaats van 4. - Begeleid de kinderen gedurende een korte periode. - Laat ze afspreken wie er voor en wie er achter langs loopt. - Geef de kinderen een nummer, zodat ze weten wanneer wie aan de beurt is. - Verander de samenstelling van het team. - Speel zonder wisselen van plek/vak, dus na het gooien blijf je op je plek staan. Lukt het bijna? - Kunnen de kinderen geen punten maken? - Kunnen de kinderen de bal niet bij de tegenstander op de grond krijgen? Lukt het goed? - Kan het scoren nog beter? - Kan het in het veld gooien beter? - Kan de werptechniek van de kinderen beter? Leeft het? - Zijn de kinderen toe aan een nieuwe uitdaging? - Maak het veld groter. - Hang het net lager. - Wijs de kinderen op de lege plekken in het veld. - Laat kinderen samenspelen om dichter bij het net te komen. - Stel vragen hoe je kunt scoren. Laat een goede oplossing van leerlingen aan de groep zien. - Laat de uitgegooide ballen meetellen in de score. - Laat de kinderen onderhands met twee handen gooien. - Laat de kinderen de bal bovenhands vanaf het voorhoofd wegstoten. - Speel één tegen één. - Speel met een kleinere bal. - Nieuwe regel: binnen 2 tellen teruggooien. - Een klein toernooitje spelen.

9 Fase 1 Leskaart Vak 3: Onderarms spelen 3 B A Organisatie - 8 Kinderen verdeeld in 4 tweetalen. Per tweetal: 1 speler en 1 vanger. Arrangement - 1/4 Deel van de zaal waar de muur vrij van toestellen is. - 4 Volleyballen in een bak. - Elk tweetal staat tussen de pilonnen. - Een kruis op de grond tussen de tweetallen. - De vanger staat met de billen tegen de muur. - 8 Lintjes als telsysteem. Opdracht - De vanger gooit de bal, met een ruime boog, onderhands op het kruis. - De speler speelt de bal na de stuit onderarms omhoog. De vanger loopt erheen en vangt de bal. Startregels - Verdeel samen de functie speler en vanger. - De vanger pakt een bal uit de bak en begint met de opdracht. Regels tijdens het spel Speler - De speler wacht totdat de bal wordt aangegooid door de vanger en speelt de bal met een ruime boog met de onderarm techniek omhoog. - Speel de bal zo zodat de vanger de bal kan vangen. Vanger - Gooit de bal 10 keer naar de speler. - Telt hoe vaak de bal gevangen kan worden. Puntentelling - Bij 6 goed opgespeelde en gevangen ballen per beurt ontvangt de speler een lintje. Wisselregel - Wanneer de actie 10 keer is uitgevoerd, wordt er gewisseld van functie. Stopregel - Als de tijd om is, dan leg je de ballen terug in de bak. Tips voor de lesgever

10 Loopt het? - Is er een oneven aantal kinderen? - Is de ruimte te klein? - Kunnen de kinderen slecht in tweetallen werken? - Gaat het wisselen van functie niet goed? Lukt het bijna? - Is 6 keer goed uitvoeren te moeilijk? - Wordt de bal te hard omhoog gespeeld? - Gaat de bal meer naar de muur dan omhoog? - Loopt het kind onder de bal door met het spelen? - Kan het kind de armen niet goed in positie brengen? Lukt het goed? - Kan de houding van de armen nog beter (zwengelen)? - Kan het kind de armen lastig bij elkaar houden? Leeft het? - Zijn de kinderen toe aan een nieuwe uitdaging? - Vinden de kinderen de bal te hard? - Maak een drietal met 1 wachter en 1 vanger. - Maak een drietal met 1 wachter en 1 vanger. - Geef de vanger een belangrijke taak; deze kan naast teller ook scheidsrechter zijn. - Geef zelf het wisselen aan, bijvoorbeeld op tijd. - Verlaag het aantal keren, bijv. 4. (succesbeleving). - Gebruik een andere bal die trager is. - De bal zachter spelen, zodat de bal gevangen kan worden. - Op het moment van spelen moeten de armen meer naar het plafond wijzen dan naar de muur. - Zorg voor richtpunten, zodat de kinderen daarop kunnen mikken. - Zorg ervoor dat de bal voor het kind wordt gegooid. - Zorg ervoor dat het kind met het lichaam achter de bal blijft. - Laat het kind oefenen met een kaatsplank of een dienblad. - Wijs op de uitgangshouding van de voeten in spreidstand of spreid-schredestand, waarbij de knieën licht gebogen zijn. - Strek je knieën bij het spelen van de bal. - Vertel dat je van je onderarmen een plankje maakt. - Leg de vingers op elkaar en vouw de handen samen. - Bij het spelen strek je je armen en draai je het zachte gedeelte van je onderarmen naar boven door een ik weet niet houding. - De duimen duw je naar beneden. - Gooi de bal onderhands zonder stuit naar de speler. - Vergroot de afstand. - Tel het aantal vangballen. - De vanger moet met zijn billen tegen de muur blijven om de gespeelde bal te vangen. - Neem een zachtere bal die wel kan stuiten. - Laat het kind een T-shirt met lange mouwen aan doen. - Even pauze laten nemen.

11 Fase 1 Leskaart Vak 4: Bovenhands mikken Organisatie - 8 Kinderen verdeeld in 4 tweetalen. Per tweetal: 1 speler en 1 wachter. 4 Arrangement - 1/4 Deel van de zaal waar de muur vrij van toestellen is. - 4 Volleyballen in een bak. - 5 Mikstations: - 2 plekken bij het wandrek of mikpunten op de muur. Lintjes geven mikvak aan. - 2 situaties bij een korf op 2 meter hoogte. - 1 situatie bij een kast met omgekeerde kastkop erop. - Elk station 5 startstrepen op 1,5 meter, 2 meter en 2,5 meter van de mikstations (afbakenen met krijt of schilderstape). - 5 Vakken op de grond van 3 bij 1,5 meter afgebakend met pilonnen. - Banken als wachtplek en afscheiding speelgebied. Opdracht - Probeer de bal met de bovenhandse techniek door de ramen van het wandrek, door de korf of in de kastkop te spelen. Startregels - Verdeel samen de functie speler en wachter. - De startende speler pakt een bal uit de bak en kiest een mikstation (één mikstation blijft leeg). Regels speler - Begin bij de eerste startstreep. - Speel de bal altijd ter hoogte van je voorhoofd. - Als de bal wegschiet, deze zelf ophalen en de beurt afmaken. - 5 Keer mikken telt als 1 beurt. - Als je scoort mag je een mikstreep naar achteren. Regels wachter - Telt het aantal pogingen. - Telt het aantal gescoorde punten. Wisselregels - Na 5 keer mikken (1 beurt), wisselt de speler met de wachter van het tweetal. - Als de speler scoort vanaf de verste mikstreep, dan mag hij een ander station proberen. Stopregel - Als de tijd om is, dan leg je de ballen terug in de bak.

12 Tips voor de lesgever Loopt het? - Is er een oneven aantal kinderen? - Is de ruimte te klein? - Is er weinig tussenruimte? - Kunnen de kinderen slecht in tweetallen werken? - Duurt het ophalen van de bal te lang? Lukt het bijna?? - Wordt de bal niet door het mikpunt heen gespeeld? - Wordt de bal tegen de korf aangespeeld? - Is het mikpunt op het wandrek te hoog? - Krijgt het kind de bal niet in de korf? - Is de bovenhandse techniek te moeilijk? - Stuit de bal steeds uit de kastkop? Lukt het goed?? - Speelt het kind de bal achter zich of voor het gezicht? - Speelt het kind de bal met platte gespannen handen? - Houdt het kind de bal lang vast? - Lukt t vaak om de bal door het mikpunt te spelen? Leeft het? - Zijn de kinderen toe aan een nieuwe uitdaging? - Vinden de kinderen de bal te zwaar? - Bij 6 of 7 kinderen, wel 5 mikstations maar een ander doordraaisysteem. - Maak drie of twee werkplekken met meer wachters. - Baken de bakken af met een kast, bank, etc. - Geef de wachter een belangrijke taak; laat de wachter tellen. - De wachter haalt steeds de bal op en geeft deze aan de mikker. - Maak het mikpunt groter, bijv. meer vakken in het wandrek of het wandrek schuin (succesbeleving). Zet de korf lager. - Laat het kind de bal met een grote boog spelen. - Zorg voor een lager mikpunt. - Tegen de korf aanspelen is ook een punt. - Laat het kind de bal met de bovenhandse techniek gooien. - Bedek de bodem van de kastkop met een zacht voorwerp (deken, T-shirt etc.). - Zeg tegen het kind dat hij de bal boven zijn voorhoofd moet raken. - Laat het kind een kommetje van de handen maken. - Laat het kind de bal met ontspannen en open handen spelen. - Zeg dat de bal heel warm is en dat de bal snel door het mikpunt moet. - Startstreep verder naar achteren plaatsen. - Korf hoger zetten. - Mikpunt in het wandrek verkleinen. - Maak er een wedstrijd van. Wie kan, in 10 seconden, de meeste ballen door het mikpunt spelen? - Wie speelt de bal zonder fout steeds door het mikpunt? - Gebruik een lichtere bal.

Overzichtskaart Kennismaken met Cool moves Volley

Overzichtskaart Kennismaken met Cool moves Volley Overzichtskaart Kennismaken met Cool moves Volley Lesplan Er wordt gewerkt in drie vakken. De drie vakken kunnen gerealiseerd worden door in de lengte van de zaal een net op te hangen (lengtenet of toversnoer).

Nadere informatie

Onder schooltijd: groep 5-6

Onder schooltijd: groep 5-6 Onder schooltijd: groep 5-6 31 32 Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 5-6, groep van 30 leerlingen Zaalindeling Lesplan Na ontvangst worden de kinderen ingedeeld in vijf groepen van zes kinderen.

Nadere informatie

Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 3-4, groep van 30 leerlingen

Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 3-4, groep van 30 leerlingen Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 3-4, groep van 30 leerlingen Lesplan Na ontvangst worden de kinderen n ingedeeld in vijf groepen van zes kinderen. De kinderen nemen plaats bij het eerste station.

Nadere informatie

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders Superhandig boekje 1 Inleiding SMASH! SMASH! is het nieuwe volleybalprogramma voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Met SMASH! brengen we

Nadere informatie

Warming up B A. Lessen kabouters. a. b. Doel: - onderhands rollen. Materiaal: - tennisbal, stuiter- of luchtbal - pilonnen

Warming up B A. Lessen kabouters. a. b. Doel: - onderhands rollen. Materiaal: - tennisbal, stuiter- of luchtbal - pilonnen Warming up - onderhands rollen B A - tennisbal, stuiter- of luchtbal - pilonnen a. b. A. loopvormen: - De kinderen rollen vanuit schredestand de bal onderhands voor zich uit. Ze rennen achter de bal aan,

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerlingen kennen de regels van lijnbal en

Nadere informatie

CMV Inhoudsopgave

CMV Inhoudsopgave CMV 8-10 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Mooie balletjes opzetten (B) 3 Opslaan tegen de muur 4 CMV niveau 1 5 Estafette 6 Toetsen level 1 7 Uitleg CMV niveau 2 8 CMV niveau 2 9 Balparcours 10 Bovenhands

Nadere informatie

Inleiding. Kern. Groep 3 en 4 Les 1 Klassikale les. Kerndoel

Inleiding. Kern. Groep 3 en 4 Les 1 Klassikale les. Kerndoel Les 1 Klassikale les Inleiding Kern Materiaal als werpen, vangen, voortbewegen met een bal. De leerlingen kunnen een opstuitende bal vangen. 10 minuten - Lucht-/tennisbal - Zachte bal - Bank Materiaal

Nadere informatie

Volleybal binnen het basisonderwijs

Volleybal binnen het basisonderwijs Volleybal binnen het basisonderwijs Voorwoord Voor u ligt HET volleybalboek voor het basisonderwijs. Aan de hand van deze uitgeschreven oefenvormen en lessen kunt u als leerkracht stoere, uitdagende volleyballessen

Nadere informatie

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan LES 38 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Handstand - De leerling kan als een spinnetje tegen de muur op lopen. Mikken - De leerling kan de bovenhandse strekworp gericht uitvoeren. Rollen: - De leerling

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Eilandbal: - De leerlingen kennen de regels en spelen het spel zelfstandig. Vangen: - De leerling vangt een goed aangegooide bal bijna altijd. Groep 5/6:

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: - De leerlingen weten hoe ze hun racket vast moeten houden; de shake-hand greep. Deze greep passen ze ook de hele les toe. - De leerling kan een ballon

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

CMV 6-7. Inhoudsopgave

CMV 6-7. Inhoudsopgave CMV 6-7 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Mooie balletjes opzetten (B) 3 Gooien en vangen level 1 4 Estafette 6 Rollen en mikken 7 Stuiteren 8 Balparcours 10 Bovenhands mikken 11 Gooien en vangen level 2

Nadere informatie

Variatiemogelijkheden: - andere ballen - startpositie keerder/ retourneerder 2 meter achter de kaats

Variatiemogelijkheden: - andere ballen - startpositie keerder/ retourneerder 2 meter achter de kaats Warming up a. A - snelheid voetenwerk bevorderen - keren stuitende bal - met stuit retourneren B - hoepels - tennisbal/ lucht of stuiterbal/kaatsbal/ fantasiebal - pilonnen A. Opdracht loopvormen: Circuit

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerling gooit de bal op het moment dat de kans klein

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling gooit de bal niet op het moment dat er een verdediger in de afspeellijn staat. De leerling maakt soms de keuze om de bal over te spelen in

Nadere informatie

Uitbouwkaart station 2: Pilonbal:

Uitbouwkaart station 2: Pilonbal: Uitbouwkaart station 2: Pilonbal: Arrangementswijzigingen - Aanpassen van de grootte en hoogte van de doelen en aanpassen doelgebied Makkelijker - Grotere doelen/scoringsplaats - Beschermd gebied - Verhoogde

Nadere informatie

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen LES 41. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN Groep 3/4: Mikken met touwzwaaien. - De leerling kan al zwaaiend, met de voeten een pittenzakje in een hoepel leggen. Vies en lekkertje. - De loper rent als hij niet

Nadere informatie

Introductiebasis Duokorfbal ACTIVITEIT ARRANGEMENT REGELS Éénderde van het veld bij ong. 8 kinderen,

Introductiebasis Duokorfbal ACTIVITEIT ARRANGEMENT REGELS Éénderde van het veld bij ong. 8 kinderen, Introductiebasis Duokorfbal ACTIVITEIT ARRANGEMENT REGELS Éénderde van het veld bij ong. 8 kinderen, functieregels: teams proberen in tweetallen bij de andere partij te scoren. Je mag niet lopen met de

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Beoordelen Vangen O De leerling kan een goed aangegooide bal niet vangen. V De leerling vangt een goed aangegooide bal bijna altijd. G De leerling vangt

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een makkelijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid. - De leerling kan een bal wegspelen met behulp van een bouncer. Groep

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket laten balanceren - De oog-hand

Nadere informatie

Warming up. Lessen pupillen. Doel: - snelheid voetenwerk. - in tweetallen tikken op de plaats. Materiaal: - hoepels - pilonnen

Warming up. Lessen pupillen. Doel: - snelheid voetenwerk. - in tweetallen tikken op de plaats. Materiaal: - hoepels - pilonnen Warming up A B - snelheid voetenwerk bevorderen - in tweetallen tikken op de plaats - hoepels - pilonnen A. Opdracht loopvormen: De kinderen rennen op enige afstand van elkaar door de hoepels, in iedere

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - De leerling kan de bal ontwijken door achter in het vak te gaan staan. - De leerling

Nadere informatie

Inleiding. Kern A B A B A B A B A B A B A B. Groep 7 en 8 Les 1 Klassikale les. Kerndoel

Inleiding. Kern A B A B A B A B A B A B A B. Groep 7 en 8 Les 1 Klassikale les. Kerndoel Les 1 Klassikale les Inleiding Kern zoals werpen vangen en voortbewegen met de bal. De leerlingen kunnen in looppas een bal gooien en vangen. 10 minuten - Kleine bal/stressbal - Bank zoals werpen en vangen.

Nadere informatie

7&8. Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig?

7&8. Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig? Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Over deze les Wat heeft u nodig? Banken 11 pylonen Wandrek 3 lintjes Tennisrackets* (of beachplankjes) Zachte tennisballen* Krijt (bijv. stoepkrijt) 6 dunne matten

Nadere informatie

CMV Inhoudsopgave

CMV Inhoudsopgave CMV 11-12 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Opslaan tegen de muur 3 Toetsen Level 1 4 CMV niveau 2 5 Estafette 6 Hoge ballen vangen 7 Uitleg CMV niveau 3 8 CMV niveau 3 9 Balparcours 10 Opslaan en vangen

Nadere informatie

Leskaart les 5, ronde 3

Leskaart les 5, ronde 3 Leskaart les 5, ronde 3 (De tweede les na schooltijd) B. Ronde 3. Spelen in kleine groepen: Station 1: Spel 2 2 + keeper Station 2: Spel 3 2 + keeper Organisatie: Kinderen verdelen over 2 stations Station

Nadere informatie

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN: LES 3. GROEP 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een goed aangegooide bal in een balspel. - De leerlingen kan de bal gericht naar een medespeler gooien. Tips: - Maak deze les groepen

Nadere informatie

Balancerend klimmen. Hét plein voor beweeg-, sport- en spelactiviteiten

Balancerend klimmen. Hét plein voor beweeg-, sport- en spelactiviteiten Balancerend klimmen Klaarzetten Station met 5 leerlingen: 2 klimmers en 3 wachters. Dit station kan eventueel worden gecombineerd met Overhang klimmen (station 3) 1 Schuin wandrek 2 Turnmatjes op de grond

Nadere informatie

Lesthema Sprinten 3: Teamsprint Groep 7 8

Lesthema Sprinten 3: Teamsprint Groep 7 8 Lesthema Sprinten 3: Teamsprint Groep 7 8 Inleiding Schaduwlopen Kinderen staan in tweetallen verspreid over de zaal. Nummer 2 volgt zo dicht mogelijk nummer 1, zonder botsingen. Na 20 seconden wisselen

Nadere informatie

Let s Smash! Handboek voor docenten in het basisonderwijs

Let s Smash! Handboek voor docenten in het basisonderwijs Let s Smash! Handboek voor docenten in het basisonderwijs Meester, gaan we weer smashen? Ja! Dát is vet! Deze leskaarten zijn tot stand gekomen in samenwerking met de volleybalverenigingen Alterno, Kalinko,

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 1. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 1. Doelen: Prinsen en prinsessen les 1 Doelen: - De speler kan hard rennen - De speler kan onderhands en bovenhands een bal met verschillende hoogtes over het net gooien - De speler kan een voorzichtige volley beweging

Nadere informatie

Methode Mini Volleyball

Methode Mini Volleyball Methode Mini Volleyball Mini 0 Oefenstof Mini 0 A. Algemene bewegingsscholing: Coördinatieoefeningen, huppelen, buik- en rugspieroefeningen, rollen, klimmen en klauteren. Allerlei spelletjes, waarin veel

Nadere informatie

Lesthema Sprinten 3: Teamsprint Groep 5 6

Lesthema Sprinten 3: Teamsprint Groep 5 6 Lesthema Sprinten 3: Teamsprint Groep 5 6 Inleiding Schaduwlopen Kinderen staan in tweetallen verspreid over de zaal. Nummer 2 volgt zo dicht mogelijk nummer 1, zonder botsingen. Na 20 seconden wisselen

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: - De leerlingen weten hoe ze hun racket vast moeten houden; de shake-hand greep. Deze greep passen ze ook de hele les toe. - De leerling kan een ballon

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE

MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE Deze module bestaat uit vier lessen volleybal, waarbij jullie zelf een gedeelte van de lessen verzorgen. De bedoeling is dat er groepjes van 8 leerlingen worden gemaakt. Elke

Nadere informatie

Beach Inhoudsopgave

Beach Inhoudsopgave Beach 17-21 Inhoudsopgave Parcours met lijnen 2 Serveer en verdedig (B) 3 Passen langs de lijnen 4 Stand and spike 6 King of the court (G) 9 Hoge ballen vangen 10 Serveer en verdedig (G) 11 4x4 (G) 17

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 5. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 5. Doelen: Prinsen en prinsessen les 5 Doelen: - De speler staat stevig op het moment dat hij moet gooien - De speler kan een aangegooide bal vangen na het hoogste punt - De speler kan een aangegooide bal terugslaan

Nadere informatie

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven:

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Bal op het hoofd Bal op de neus Bal om het hoofd heen Bal op de heupen

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: - De leerling durft als keeper een zachte bal tegen te houden wanneer een leerling van hetzelfde niveau gooit. - De leerling vangt een goed aangegooide

Nadere informatie

Let s Smash! Handboek voor docenten in het basisonderwijs

Let s Smash! Handboek voor docenten in het basisonderwijs e-editie voor tablet of zelf printen Let s Smash! Handboek voor docenten in het basisonderwijs Let s Smash! Handboek voor docenten Deze lessen zijn tot stand gekomen in samenwerking in het met basisonderwijs

Nadere informatie

LES 21. GROEP: 3 t/m 8 Springen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4. Freerunning:

LES 21. GROEP: 3 t/m 8 Springen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4. Freerunning: LES 21. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Free running: - De leerling kan op eigen niveau verschillende hindernissen passeren. Tikstrijd: - De tikker richt zich op alle lopers. - De leerling houdt

Nadere informatie

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN:

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN: LES 34. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Steile wand klimmen - De leerling klimt vlot met behulp van het touw tot bovenaan de berg. Stoeicircuit: - De leerling speelt zonder conflicten het spel

Nadere informatie

Oefenstof clinic Ff bewegen

Oefenstof clinic Ff bewegen Oefenstof clinic Ff bewegen Inleiding De Kangoeroe Klup is een product dat uw vereniging kan aanbieden aan kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar. Als u aan de slag gaat met de Kangoeroe Klup

Nadere informatie

Aankleding: speelgoed zwaarden, kroontjes, prinsen- en prinsessenkleding

Aankleding: speelgoed zwaarden, kroontjes, prinsen- en prinsessenkleding Event Prinsen en Prinsessen Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er

Nadere informatie

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn GiGa Bewegingsonderwijs Groep 3 & 4 blokjes trefbal Van achter de lange mat, met een foambal de kinderen van de andere partij afgooien of hun blokjes omgooien. Zelf niet afgegooid worden en blokjes beschermen.

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen kiest een afspeellijn die niet verdedigd wordt. - De leerling doet bij iemand is hem, niemand is hem, pogingen om de bal te pakken. - De leerling staat

Nadere informatie

Aanvang: - De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken.

Aanvang: - De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken. NIVEAU 1. - De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken. Spelregels: - Wanneer een speler de bal over het net gooit draait het hele team, met

Nadere informatie

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: LES 26. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Mattendribbelspel: - De leerling dribbelt voorzichtig langs de afpakkers heen. Mikken: - De leerling kan de bal overrollen naar de andere leerling over

Nadere informatie

Inleiding. Kern. Groep 5 en 6 Les 1 Klassikale les. Kerndoel

Inleiding. Kern. Groep 5 en 6 Les 1 Klassikale les. Kerndoel Les 1 Klassikale les Inleiding Kern De leerlingen beheersen vaardigheden zoals werpen, vangen en voortbewegen met een bal. De leerlingen kunnen de volgende spelvormen uitvoeren: tik en afgooispelen. De

Nadere informatie

Hockey en Korfbal. Kennismakingsmappen PRAKTIJK

Hockey en Korfbal. Kennismakingsmappen PRAKTIJK PRAKTIJK Kennismakingsmappen Hockey en Korfbal Met de kennismakingsmappen proberen sportbonden bruggen te slaan naar het bewegingsonderwijs. Er worden lessen beschreven die verenigingstrainers kunnen gebruiken

Nadere informatie

Leskaart les 4, inleiding en ronde 1

Leskaart les 4, inleiding en ronde 1 Leskaart les 4, inleiding en ronde 1 (De eerste les na schooltijd) A. Inleiding: tippen Kinderen verdelen over hele zaal Arrangement Tippen: Kinderen hebben allemaal een goed stuitende bal Opdrachten Tippen:

Nadere informatie

Basisprincipes. - Veel balcontacten. - Stoer, actie, smashen en scoren. - Veel beweging. - Makkelijk om mee te doen. - Als-dan-principe.

Basisprincipes. - Veel balcontacten. - Stoer, actie, smashen en scoren. - Veel beweging. - Makkelijk om mee te doen. - Als-dan-principe. BASISVOLLEY Cmv in de praktijk Basisprincipes - Veel balcontacten - Stoer, actie, smashen en scoren - Veel beweging - Makkelijk om mee te doen - Als-dan-principe - Beleving - King of the court - Puntentelling

Nadere informatie

14.5. Impressie / Plattegrond

14.5. Impressie / Plattegrond Alle groepen Materiaal: - 7 hoepels - Bank - 2 kasten - 5 5cm matten - 2 losse grote touwen - 2 springtouwen - Ringen - Wandrek - 20 pionnen - Korf - 2 meterstokken Impressie / Plattegrond Opdracht - De

Nadere informatie

Tennis. Algemene lesinformatie 1

Tennis. Algemene lesinformatie 1 Algemene lesinformatie 1 Les 1: Een rally starten De leerling is in staat om: Op verschillende manieren te serveren en te retourneren in dubbel- en enkelspel. Aan te geven welke principes gelden bij het

Nadere informatie

LES 9. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, klimmen, mikken DOELSTELLINGEN:

LES 9. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, klimmen, mikken DOELSTELLINGEN: LES 9. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Beoordelen Trampolinespringen. O De leerling heeft geen goede sprong in de trampoline ( 1 been voor de trampoline, 2 benen in de trampoline) en geen balans

Nadere informatie

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL NIVEAU 1 VANGEN, GOOIEN EN BEWEGEN ACCENTEN: VEELZIJDIG ONTWIKKELEN. BASISVAARDIGHEDEN VOOR IEDERE BALSPORT. BALVAARDIGHEID EN COÖRDINATIE. OOG - HAND, BALBAAN HERKENNING

Nadere informatie

We doen een beroep op de begeleiders om een oogje in het zeil te houden t.a.v. het eigen team.

We doen een beroep op de begeleiders om een oogje in het zeil te houden t.a.v. het eigen team. 20 oktober 2015 Hallo allemaal! Leuk dat jullie meedoen aan het 40 e schoolvolleybaltoernooi! Nieuw dit jaar: We spelen volgens de officiële Nevobo regels Cool Moves Volley en op niveaus! De winnaars van

Nadere informatie

FLUITEN NIVO 1 T/M 3 Niveau 1 Gooien, vangen, bewegen Beginbal Spelregels Wanneer is het spel dood? Wat gebeurt er als het spel dood is?

FLUITEN NIVO 1 T/M 3 Niveau 1 Gooien, vangen, bewegen Beginbal Spelregels Wanneer is het spel dood? Wat gebeurt er als het spel dood is? FLUITEN NIVO 1 T/M 3 Niveau 1 Gooien, vangen, bewegen LEEFTIJD: 6-7 JAAR De bal mag vanaf elke plaats in het veld over het net worden gegooid, waarbij de bal het net mag raken. 1. Wanneer een speler de

Nadere informatie

LES 42. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, springen, doelspelen

LES 42. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, springen, doelspelen LES 42. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLING: Groep 3/4 Touwzwaaien met bewegend touw: - De leerling kan in een zwaaiend touw springen. Hoogspringen: - De leerling kan met 1 voet afzetten en landen op zijn voeten.

Nadere informatie

Blok 4 les 2 Groep 7,8

Blok 4 les 2 Groep 7,8 Blok 4 les 2 Groep 7,8 3 2 7 1 2 3 1 4 4 5 6 Wachter 1 2 13 4 Basketbalparcours 3 (jongleren)! Vier kinderen doen tegelijkertijd het dribble parcours. De anderen wachten op de bank. 1. Pak een bal uit

Nadere informatie

doelschietspel met keeper

doelschietspel met keeper Voorfase 2.1Warming-up doelschietspel met keeper Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te schieten op een groot doel met keeper (binnenkant of met de wreef) Verdedigen verwerken

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 4. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 4. Doelen: Prinsen en prinsessen les 4 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten - De speler kan de bal gericht hard gooien - De speler kan een horizontale zwaai laten zien - De spelers houden zelf het spel

Nadere informatie

Leskaarten muurkaatsen

Leskaarten muurkaatsen Leskaarten muurkaatsen Muurkaatsen Opbouw Spelvormen Muurkaatsen Kaatstennis Flyball Leskaarten muurkaatsen Najaar 2010 Vlot te doen Volop actie!! Maaike Osinga Inhoudsopgave Inleiding...3 Spelregels muurkaatsen

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 9. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 9. Doelen: Prinsen en prinsessen les 9 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan gericht gooien - De speler kan een rally spelen - De speler is gericht op geen fouten maken 1 Oefening 1 Bewegingsvaardigheden

Nadere informatie

Uitwerking vrije lessen

Uitwerking vrije lessen Uitwerking vrije lessen Slakobabal - Verdeel de klas in twee teams, 1 veldpartij en 1 slagpartij. - De slagpartij zit op de bank en de veldpartij verdeeld zich over het veld. - De eerste leerling van de

Nadere informatie

poortschietspel vaste afstand

poortschietspel vaste afstand Voorfase 3.1/ warming-up poortschietspel vaste afstand Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te schieten / passen tussen de pionnen aannemen van een rollende bal voor of op de lijn

Nadere informatie

De spelers proberen de bal over het net bij de tegenstander in het veld op de grond te krijgen.

De spelers proberen de bal over het net bij de tegenstander in het veld op de grond te krijgen. Spelregels Cool Moves Volleybal Nevobo 2010-2013 Spelregels Cool Moves Volleybal Nevobo 2010-2013 Niveau 1 Gooien, vangen en bewegen LEEFTIJD: 6 7 JAAR AANTAL SPELERS: 4 SPELERS PER TEAM VELDAFMETING:

Nadere informatie

- De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien.

- De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien. LES 40. GROEP: 3/8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Klokkenluiden: - De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien. Airhockey: - De leerling kan de bal met een blokje naar de overkant schuiven.

Nadere informatie

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal werkblad Basisopstelling opstelling in 3 vakken klimramen aan de korte kant Vak 1 Glijden en klimmen Vak Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal 3 Groot -3 klimramen 6 banken 6 matten 1

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 2. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 2. Doelen: Prinsen en prinsessen les 2 Doelen: - De speler vindt snel de bal op de grond en/of op de grond (oriëntatie) - De speler kan onderhands en bovenhands een bal met verschillende hoogtes gooien - De speler

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen weten hoe ze hun racket vast moeten houden. De Shake-Hand greep. Deze greep passen ze ook de hele les toe. - De leerling slaat een shuttle onderhands

Nadere informatie

Blok 1 les 1. Groep 3,4 HUIS

Blok 1 les 1. Groep 3,4 HUIS Blok 1 les 1 Groep 3,4 Lintjes 2 Tikker(beer) 1 3 Touwen HUIS 4 1 2 13 4 Ballenbak (jongleren)! Ongeveer 10 ballen.! Ga spelen met een bal.! Je mag alles doen met de bal zolang anderen er geen last van

Nadere informatie

Levenlang zwemmen. Voorbeelden uit de kennismakingsmap van de KNZB

Levenlang zwemmen. Voorbeelden uit de kennismakingsmap van de KNZB PRAKTIJK Levenlang zwemmen Voorbeelden uit de kennismakingsmap van de KNZB Nederland is een waterland. Water is in allerlei vormen om ons heen. Een vijver in de tuin, de slootjes in de buurt, het zwembad

Nadere informatie

Spelend leren Kaatsen. met de zachte bal

Spelend leren Kaatsen. met de zachte bal Spelend leren Kaatsen! met de zachte bal Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Legenda 4 Spelen Keats Tennis 5 Keats Cricket 6 Fly Keatsen 7 Keats Darten 8 Zone Keatsen 9 One Wall Rally 10 One Wall 1-1 11 King

Nadere informatie

HANDBOOGSPORT OP SCHOOL! groep 7-8

HANDBOOGSPORT OP SCHOOL! groep 7-8 HANDBOOGSPORT OP SCHOOL! groep 7-8 Handboogsport op school GROEP 7 EN 8 Introductie Dit lespakket Handboogsport op School is speciaal ontwikkeld voor leerlingen in groep 7 en 8 van de basisschool. Met

Nadere informatie

Bouncebal. Voorbereiding voor hockeyvormen

Bouncebal. Voorbereiding voor hockeyvormen Bouncebal Bouncebal wordt gespeeld met een kunststof stick die voorzien is van een grote schuimkop. Naast het bekende teamspel waarbij een soort hockey gespeeld wordt, bieden de bouncebal sticks veel meer

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: - De leerling stuitert 15 keer met de voorkeurshand en met de niet voorkeurshand. Overspelen: - De leerling vangt een bal die door een medeleerling

Nadere informatie

Circus les 8. Doelen:

Circus les 8. Doelen: Circus les 8 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten en houdt balans bij de ladder oefeningen - De speler kan een aankomende bal in stilstand vangen met 2 handen na 1 of meerdere stuiten - De speler

Nadere informatie

Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW

Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW Sportkanjers in de gymles Sportkanjers in de gymles gy m gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW Leskaarten Les 1: Ik doe aan sport! VERTEL HET VOLGENDE VERHAAL: Het eerste wat je doet

Nadere informatie

Aankleding: koffers, zwembadje (bij mooi weer), strandballen, opblaas materiaal, parasol

Aankleding: koffers, zwembadje (bij mooi weer), strandballen, opblaas materiaal, parasol Event Op vakantie Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er deze les

Nadere informatie

Lessen 1 ste middelbaar

Lessen 1 ste middelbaar Lessen 1 ste middelbaar http://www.tourettesbenefit.com/art/art_v_050.gif Eindwerk basketbal Kim Weckx 5 Basketbal: Les 1 Lesonderwerp: kennismaking met basketbal DOELSTELLINGEN ACTIVITEITEN DIDACTISCHE

Nadere informatie

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick Tijd Bewegingsactiviteiten Organisatie Aandachtspunten Stick Skills De leerlingen lopen kriskras door het veld met allemaal een eigen stick en eigen bal. Op teken van de docent (1 x fluiten) gooien de

Nadere informatie

Regels voor het schoolvolleybaltoernooi

Regels voor het schoolvolleybaltoernooi Regels voor het schoolvolleybaltoernooi De regels voor groep 4 en 5 zijn (niveau 2): Begin en einde We werken met een centraal begin/eind signaal. Dit houdt in dat het eindsignaal tegelijk het beginsignaal

Nadere informatie

Circus les 2. Doelen:

Circus les 2. Doelen: Circus les 2 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten - De speler kan meerdere ballonnen in de lucht houden - De speler kan het racket aan het einde vasthouden alsof het een handje geeft - De speler

Nadere informatie

Clinic SmashVolley Eurovolleycenter Vilvoorde maandag 28 november 2016

Clinic SmashVolley Eurovolleycenter Vilvoorde maandag 28 november 2016 Clinic SmashVolley Eurovolleycenter Vilvoorde maandag 28 november 2016 1. Algemeen gedeelte Begin jouw algemeen gedeelte eens met een spel. Hieronder staan een aantal voorbeelden uitgewerkt die perfect

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: O De leerling stuit minder dan 15 keer met de voorkeurshand V De leerling stuit 15 keer met de voorkeurshand G De leerling stuit 15 keer met

Nadere informatie

LES 15. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Stoeispelen, Tikspelen.

LES 15. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Stoeispelen, Tikspelen. LES 15. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan achterover een koprol maken. - De leerling speelt zonder conflicten het spel enige tijd. - De leerling gooit de bal op het moment dat

Nadere informatie

B. Technische vaardigheden

B. Technische vaardigheden B. Technische vaardigheden Hier geven we een aantal vormen, waarmee de balvaardigheid verbeterd kan worden. Denk aan dribbelen/drijven, kappen/draaien, passen/aannemen, koppen, schieten, schijnbewegingen

Nadere informatie

Aankleding: ballonnen, slingers, rode neuzen, jongleerspullen,

Aankleding: ballonnen, slingers, rode neuzen, jongleerspullen, Event Circus Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er deze les 5 oefeningen

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 3. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 3. Doelen: Prinsen en prinsessen les 3 Doelen: - De speler kan gemakkelijk springen vanuit stilstand en vanuit beweging - De speler kan inschatten waar de bal terecht komt - De speler kan inschatten waar de bal terecht

Nadere informatie

LES 22. GROEP: 3 t/m 8 FITNESSLES

LES 22. GROEP: 3 t/m 8 FITNESSLES LES 22. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan tijdens de inleiding bewegen op de maat van de muziek en gaat precies op tijd naar de volgende beweging. - De leerling heeft zich tijdens

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal, de basis.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal, de basis. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - Leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - Ze spelen veel en vaak naar elkaar over, durven andere kinderen af te gooien en schuilen

Nadere informatie

POULEINDELING GROEP 5 & 6

POULEINDELING GROEP 5 & 6 2017 POULEINDELING GROEP 5 & 6 POULEINDELING GROEP 7 & 8 PLATTEGROND VERZAMELPUNTEN SCHOLEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE ROZE WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE GROEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE BLAUW

Nadere informatie