Valpreventie Wat kan je er zelf aan doen? Informatie voor patiënten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Valpreventie Wat kan je er zelf aan doen? Informatie voor patiënten"

Transcriptie

1 Valpreventie Wat kan je er zelf aan doen? Informatie voor patiënten

2 2 Valpreventie Voorkomen van vallen bij senioren Naarmate je ouder wordt, verandert je lichamelijke conditie. Bewegingen en reacties worden trager. Je herkent risico s minder snel en je reageert er ook trager op. Vallen bij oudere mensen is een ernstig probleem. Ongeveer een op drie van de oudere mensen die nog thuis wonen, valt minstens een keer per jaar. Dit kan ernstige gevolgen hebben. In dit boekje gaan we dieper in op een aantal factoren die het risico op vallen kunnen verhogen. Deze factoren hangen onderling samen en kunnen elkaar versterken. Dit boekje kan je helpen na te gaan welke factoren bij je aanwezig zijn. Bekijk daarom de volgende stellingen en tracht de tips die worden aangeraden toe te passen in je dagdagelijks leven.

3 Valpreventie 3 Stelling Juist Lees meer Ik ben slecht te been. p. 4 Ik voel mij soms draaierig wanneer ik opsta. p. 5 Ik neem meer dan vier verschillende geneesmiddelen. p. 5 Ik ben de afgelopen zes maanden al eens gevallen of gestruikeld. p. 6 Ik ben bang om te vallen. p. 6 Ik zie niet goed meer. p. 11 Ik draag loszittend schoeisel (bv. slippers) of schoenen met hoge hakken. Ik haast mij soms om de telefoon op te nemen, als de bel gaat, als ik naar het toilet moet. In mijn huis zijn er: opstapjes, losliggende draden, opkrullende tapijten, gladde vloeren p. 11 p. 11 p. 12

4 4 Valpreventie Niet meer zo vinnig of te weinig beweging? Door lichamelijk actief te blijven kun je je reflexen, spierkracht en coördinatie onderhouden. Stilzitten vergroot de kans op vallen. Door minder te bewegen, verlies je immers sneller je soepelheid en je spierkracht. Je gaat na een tijdje ook trager reageren zodat zelfs een kleine misstap erge gevolgen kan hebben. Volgens een algemene richtlijn zou je driemaal per week een half uur aan lichaamsbeweging moeten doen. Hoe meer je beweegt hoe beter! Elke vorm van beweging is goed. Ook wandelen, tuinieren, enz. Lichaamsbeweging kan ook samenvallen met je dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen, op bezoek gaan Er zijn echter ook aangepaste lessen voor senioren in de sportclubs. Als je niet meer goed te been bent of onzeker, kan je gebruik maken van een hulpmiddel. Bijvoorbeeld een looprekje of een wandelstok. Vraag hiervoor raad aan je ergotherapeut of je kinesist. Vermijd risicoactiviteiten: > > Je voeten wassen in stand. > > Iets hoog uit de kast nemen. > > Iets oprapen van de grond of laag uit de kast nemen. > > Snel naar de deur of de telefoon lopen.

5 Valpreventie 5 Ik ben duizelig of draaierig bij het opstaan of bukken? Sommige mensen worden duizelig of draaierig wanneer ze snel opstaan uit een bed of een zetel, zich bukken, enz. Dit komt omdat hun bloeddruk zich niet snel genoeg aanpast en de hersenen even wat minder zuurstof krijgen. Dit verhoogt het risico op vallen! Het is dus zeer belangrijk dat je dit meldt aan je behandelende arts. Volgende raadgevingen kunnen ook helpen: > > Plaats het hoofdeinde van je bed een beetje hoger. > > Als je ligt, buig en strek de benen dan eerst enkele malen alvorens recht te gaan zitten. > > Kom traag recht vanuit lig. Ga eerst recht zitten op de rand van je bed en zorg dat je voeten op de grond steunen. > > Adem rustig in en uit en wacht tot alle duizelingen verdwenen zijn. > > Sta pas dan traag recht en houd je goed vast. > > Vermijd plotse bewegingen. Medicatie Medicatie is een beïnvloedende factor die een val kan veroorzaken. Dit hangt af van de soort en het aantal medicatie en ook het tijdstip dat je deze inneemt. Volgens de literatuur blijkt dat een te hoge dosering van kalmeer- en slaapmiddelen het valrisico kan verhogen. Bespreek samen met je (huis)arts het aantal en soort medicatie dat je inneemt, ook medicatie die niet werd voorgeschreven vb. alternatieve geneesmiddelen. Bijwerkingen of ongewenste effecten ten gevolge van medicatie kan je best vroegtijdig melden. Neem je medicatie stipt in zoals voorgeschreven.

6 6 Valpreventie Angst om nog eens te vallen? Mensen die reeds gevallen zijn, lopen een groter risico om opnieuw te vallen. Vaak zijn mensen bang om te vallen en blijven ze minder in beweging, komen ze minder buiten en geraken ze geïsoleerd van de buitenwereld. Hoe minder beweging, hoe minder fit ze zijn en hoe minder snel ze kunnen reageren bij een onverwacht manoeuvre. Hier volgen enkele tips die je kunnen helpen: > > Tracht er voor te zorgen dat je elke dag voldoende beweging neemt. Start met kleine dagelijkse handelingen en zet niet alles binnen handbereik. > > Een valalarm dat men steeds bij zich draagt, is een uitstekend hulpmiddel. > > Ga na of er in jouw gemeente een alarmcentrale bestaat en onder welke voorwaarden men kan aansluiten. Spreek af met enkele buren of familie om een oogje in het zeil te houden. Bijvoorbeeld: brandt het licht s avonds, is het rolluik s morgens naar boven, is de post uit de brievenbus Eventueel kan iemand je dagelijks opbellen om te horen of alles in orde is.

7 Rechtstaan na val. Rol om tot je op je buik ligt. Valpreventie 7

8 8 Valpreventie Steun op beide handen en knieën.

9 Valpreventie 9 Kruip naar een stoel of zetel. Steun met je handen op het voorwerp en zoek je evenwicht. Hef je knie zodat één been gebogen is. Plaats je voet plat op de grond.

10 10 Valpreventie Steun met je handen op de zitting van de stoel en sta recht.

11 Valpreventie 11 Laat je zicht controleren Mensen die minder goed zien lopen een groter risico om te vallen omdat ze minder snel opmerken dat er iets in de weg staat. Ga daarom jaarlijks naar de oogarts. Hij kan je niet enkel een aangepaste bril voorschrijven, maar door het tijdig vaststellen van sommige oogproblemen kan het zicht langer behouden blijven. Draag enkel je eigen bril. Schoeisel Zorg dat je steeds stevig schoeisel draagt als je je moet verplaatsen. Comfortabele dichte schoenen, met lage hak en antislipzolen zijn het meest aangewezen. Schoenen zonder veters zijn gemakkelijk aan/uit te doen. Heb je veters, knoop ze dan goed vast. Gedrag en incontinentie Soms is het moeilijk om je gedrag aan te passen aan de verminderde mogelijkheden die gepaard gaan met het ouder worden. Niet alleen de lichaamskracht neemt af maar ook de reflexen. Mogelijk haast je je ook nog steeds naar de telefoon als deze rinkelt of naar de voordeur als er iemand aanbelt. Of trek je je broek of schoenen aan terwijl je nog rechtstaat. Dit zijn maar enkele oude gewoontes die het risico op vallen aanzienlijk kunnen verhogen. Ook blijkt dat personen die last hebben van urineverlies vaak vallen als ze zich naar het toilet haasten. Bespreek dit met je arts en laat je tijdig informeren over incontinentiemateriaal.

12 12 Valpreventie De woning In en rond de meeste woningen zijn er vaak valkuilen waar je je mogelijk niet bewust van bent. Door het overlopen van de volgende stellingen kan je ontdekken of dit ook voor jouw woning zo is. Je ergotherapeut kan je verder helpen met het zoeken naar een geschikte oplossing. Algemeen Voorwaarden waaraan de woning moet voldoen > > In de kamers of de hal staan de meubels niet te dicht op elkaar, zodat er voldoende loopruimte is. > > In de kamers of de trap staan er geen spullen in de weg, zodat er voldoende loopruimte is. > > De vloer is voldoende stroef zodat uitglijden niet kan (ook in de badkamer en de keuken als de vloer nat is). > > De ramen kunnen makkelijk geopend worden om de kamers te verluchten. Dit zonder klimpartijen. Alle ruimtes zijn voldoende verlicht, ook de gang en de trap. Ook s nachts wordt het licht aangestoken als je naar het toilet gaat. Huiskamer Voorwaarden > > Alle meubels staan stabiel; je kan steun nemen zonder dat ze verschuiven of kantelen. > > De zetels zijn niet te diep zodat opstaan weinig moeite kost. > > Er liggen geen losse tapijten op de grond waarover je kunt struikelen of uitglijden. > > Op de grond liggen geen losse snoeren waarover je kunt struikelen of uitglijden.

13 Valpreventie 13 Keuken Voorwaarden > > De dingen die je vaak nodig heeft staan op grijphoogte. > > De spullen in de provisiekast zijn zonder rekken en bukken te pakken. > > De keukenkastjes sluiten goed zodat je je er niet aan stoot. Deze worden ook systematisch terug toe gedaan. Trap Voorwaarden > > De vloerbedekking op de trap zit goed vast. De eventuele traproede ook. > > Ik heb een solide trapleuning. > > Ik kom achterwaarts van de trap. Slaapkamer Voorwaarden > > Het bed is voldoende hoog zodat opstaan geen problemen geeft. > > Er liggen geen losse tapijten. > > Er is een lichtknopje bij het bed zodat opstaan in het donker niet nodig is. Badkamer en toilet Voorwaarden > > Er is voldoende ruimte om te wenden en te keren. > > Er zijn handgrepen aangebracht als dit nodig is (steun bij het bad, de douche en het toilet). > > De matjes zijn voorzien van een antisliplaag of er zijn geen matjes. > > De deur zwaait open in de richting van de gang. Ik vergrendel de deur niet. > > De douche of het bad zijn voorzien van antislipmateriaal om uitglijden te voorkomen. > > Er is toezicht aanwezig tijdens het baden of douchen. > > De hoge rand van het bad of de douche vormt voor jou geen probleem.

14 14 Valpreventie Rond het huis Voorwaarden > > De stoep en het pad naar de voordeur zijn vlak. Er liggen geen losse tegels en er steken geen tegels uit. > > Er is een goede verlichting. > > De stoep en het pad naar de voordeur zijn niet begroeid met mos of overwoekerd met onkruid. In geval van nood Voorwaarden > > Voor het geval er iets misgaat zijn er afspraken gemaakt met buren, kinderen of huisgenoten. > > In geval van nood is er hulp via de telefoon of een valalarm. Diensten Ben je ouder dan 65 jaar en woonachtig in Antwerpen dan kan je thuis advies over valpreventie en/of hulpmiddelen op maat krijgen Ergowoonadvies > > Je mutualiteit biedt ook gratis advies aan.

15 Valpreventie 15

16 SAP versie 1408

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen ZORG DAT U NIET VALT! NEEM EENVOUDIGE MAATREGELEN ZORG VOOR EEN GOEDE CONDITIE Houd uw conditie op peil door regelmatig te bewegen. Met een half uurtje

Nadere informatie

Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen

Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen Zorg voor een goede conditie Houd uw conditie op peil door regelmatig te bewegen. Met een half uurtje beweging per dag zorgt u voor soepele en sterke spieren.

Nadere informatie

Valpreventie bij ouderen. Wat kunt u zelf doen?

Valpreventie bij ouderen. Wat kunt u zelf doen? Valpreventie bij ouderen. Wat kunt u zelf doen? In deze tekst leest u wat u zelf kunt doen om vallen zoveel mogelijk te voorkomen. Er wordt ingegaan op zes factoren die het risico op vallen verhogen. Deze

Nadere informatie

Valpreventie voor ouderen

Valpreventie voor ouderen Valpreventie voor ouderen Inhoudsopgave Inleiding Te weinig beweging Duizeligheid Medicatiegebruik Laat je zicht controleren Veiligheid in en om het huis Wat als je gevallen bent? Nuttige tips Heeft u

Nadere informatie

VALPREVENTIE: Wat kan je er zelf aan doen?

VALPREVENTIE: Wat kan je er zelf aan doen? PATIËNTENBROCHURE VALPREVENTIE: Wat kan je er zelf aan doen? INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Te weinig beweging... 5 3. Duizeligheid. 7 4. Medicatiegebruik.... 8 5. Laat je zicht controleren 9 6. Veiligheid

Nadere informatie

Veilig thuis: Concrete tips om vallen te voorkomen

Veilig thuis: Concrete tips om vallen te voorkomen Veilig thuis: Concrete tips om vallen te voorkomen Valpartijen thuis Enkele cijfers Eén op de drie van de thuiswonende 65-plussers valt één maal per jaar. Bij personen ouder dan 80 jaar loopt dat percentage

Nadere informatie

Klinische geriatrie Valpreventie, wat u er zelf aan kunt doen

Klinische geriatrie Valpreventie, wat u er zelf aan kunt doen Klinische geriatrie Valpreventie, wat u er zelf aan kunt doen Informatie voor oudere patiënten die een verhoogde kans hebben om te vallen of die recentelijk gevallen zijn. Voorkomen van vallen bij ouderen

Nadere informatie

patiëntenwijzer Hoe voorkomen dat u valt?

patiëntenwijzer Hoe voorkomen dat u valt? patiëntenwijzer Hoe voorkomen dat u valt? Een val is snel gebeurd... Met het ouder worden, loopt u meer kans om te vallen. De meeste valpartijen gebeuren bij het doen van de dagelijkse taken: de brievenbus

Nadere informatie

MET VALLEN EN OPSTAAN

MET VALLEN EN OPSTAAN MET VALLEN EN OPSTAAN VALPREVENTIE - Patiëntinformatie - Inleiding Ongeveer 30% van de 65-plussers valt minstens eenmaal per jaar. Bij de 80-jarigen verhoogt dit percentage zelfs tot 50 %. Zowel persoons-

Nadere informatie

Valpreventie bij ouderen

Valpreventie bij ouderen Valpreventie bij ouderen Informatie voor oudere patiënten die een verhoogde kans hebben om te vallen of die recentelijk gevallen zijn In deze patiëntenfolder gaan we in op zes factoren die het risico op

Nadere informatie

Valpreventie bij ouderen. Patiënteninformatie

Valpreventie bij ouderen. Patiënteninformatie Patiënteninformatie Valpreventie bij ouderen Informatie voor oudere patiënten die een verhoogde kans hebben om te vallen of die recentelijk zijn gevallen Valpreventie bij ouderen Informatie voor oudere

Nadere informatie

Geriatrie. Veiligheid en valpreventie in en om het huis

Geriatrie. Veiligheid en valpreventie in en om het huis Geriatrie Veiligheid en valpreventie in en om het huis In deze folder treft u algemene adviezen die kunnen bijdragen aan de veiligheid in huis. Het doel is om risicosituaties te verkleinen en risicogedrag

Nadere informatie

Vermijd vallen in de thuissituatie

Vermijd vallen in de thuissituatie Vermijd vallen in de thuissituatie Wat kunt u er zelf aan doen? Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be Inleiding Bij het ouder worden of bij ziekte verandert de lichamelijke

Nadere informatie

Vallen voorkomen Thuis en in het ziekenhuis

Vallen voorkomen Thuis en in het ziekenhuis Vallen voorkomen Thuis en in het ziekenhuis Afdeling fysiotherapie Inleiding Eén op de drie thuiswonende ouderen en de helft van de verpleeghuisbewoners valt minstens eenmaal per jaar. Jaarlijks vinden

Nadere informatie

Valpreventie en vallen na ontslag uit het ziekenhuis

Valpreventie en vallen na ontslag uit het ziekenhuis Valpreventie en vallen na ontslag uit het ziekenhuis Oorzaken van een val. Een val kan een duidelijke (enkelvoudige) oorzaak hebben; bijvoorbeeld een struikelpartij of een plotse bewustzijnsdaling. Vaak

Nadere informatie

Valpreventie. Noodzaak. Doel. Factoren die het vallen beïnvloeden: Meest voorkomende kwetsuren:

Valpreventie. Noodzaak. Doel. Factoren die het vallen beïnvloeden: Meest voorkomende kwetsuren: Valpreventie Noodzaak 1 op 3 thuiswonende ouderen vallen eens per jaar Bij de helft van de valpartijen raakt de betrokkene gewond vallen en de gevolgen ervan zijn de belangrijkste oorzaak van overlijden

Nadere informatie

Valpreventie bij ouderen

Valpreventie bij ouderen Patiënteninformatie Valpreventie bij ouderen Informatie voor oudere patiënten die een verhoogde kans hebben om te vallen of die recentelijk zijn gevallen 1234567890-terTER_ Valpreventie bij ouderen Informatie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Vallen voorkomen. Wat kan je er zelf aan doen

PATIËNTEN INFORMATIE. Vallen voorkomen. Wat kan je er zelf aan doen PATIËNTEN INFORMATIE Vallen voorkomen Wat kan je er zelf aan doen Inhoudsopgave Tip: blijf in beweging...4 Tip: let op je schoeisel en draag zorg voor je voeten...4 Tip: probeer duizeligheid te voorkomen...5

Nadere informatie

Valpreventie bij ouderen

Valpreventie bij ouderen Valpreventie bij ouderen Informatie voor oudere patiënten die een verhoogde kans hebben om te vallen of die recentelijk gevallen zijn. Voorkomen van vallen bij ouderen Naarmate u ouder wordt, verandert

Nadere informatie

Algemeen Vallen bij ouderen

Algemeen Vallen bij ouderen Algemeen Vallen bij ouderen Als u opgenomen wordt in ons ziekenhuis willen wij weten of u een verhoogde kans heeft om te vallen. Indien u al eens eerder bent gevallen, thuis of in het ziekenhuis, heeft

Nadere informatie

Valpreventie voor Patiënten in het ziekenhuis en thuis Ziekenhuis Maas en Kempen

Valpreventie voor Patiënten in het ziekenhuis en thuis Ziekenhuis Maas en Kempen Informatiebrochure Valpreventie voor Patiënten in het ziekenhuis en thuis Ziekenhuis Maas en Kempen Inleiding U heeft dit boekje ontvangen omdat u deze informatie kan gebruiken om uw valrisico te verminderen

Nadere informatie

Valpreventie bij ouderen

Valpreventie bij ouderen Valpreventie bij ouderen Geriatrie Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Oorzaken van vallen 5 2. Opletten met medicijnen 7 3. Veiligheid in en om het huis 8 4. Wat als u gevallen bent? 12 5. Alarmsysteem

Nadere informatie

Valpreventie bij ouderen

Valpreventie bij ouderen Geriatrie Valpreventie bij ouderen In deze folder gaan we in op de factoren die het risico op vallen verhogen. U kunt nagaan welke factoren bij u aanwezig zijn. U kunt lezen wat u zelf kunt doen om vallen

Nadere informatie

Valpreventie kwetsbare ouderen

Valpreventie kwetsbare ouderen Valpreventie kwetsbare ouderen 2 Vallen komt veel voor. Eén op de drie thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder valt minstens één keer per jaar. Een dergelijke val kan nare gevolgen hebben. Het is dan

Nadere informatie

Infobrochure Valpreventie WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL

Infobrochure Valpreventie WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Infobrochure Valpreventie WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Kwaliteit en Veiligheid Wij doen mee! Onze kwaliteit aantoonbaar maken Ons ziekenhuis heeft zich geëngageerd om het accreditatielabel van

Nadere informatie

Infobrochure Valpreventie

Infobrochure Valpreventie Infobrochure Valpreventie Welkom Tijdens je opname in het St-Franciskus Ziekenhuis heb je misschien wel gemerkt dat valpreventie een belangrijk thema is. Er wordt gevraagd om veilig schoeisel mee te nemen,

Nadere informatie

Valpreventieparcours

Valpreventieparcours Valpreventieparcours Spreektekst voor de scheidsrechter 1. Ervaar hoe het voelt om een wankel gangpatroon te hebben en wandel met 'samengebonden' voeten tot aan de volgende kegel. 2. Zoals je ziet neemt

Nadere informatie

Infobrochure valpreventie

Infobrochure valpreventie Infobrochure valpreventie Inleiding We willen u met deze informatie helpen om uw valrisico te verminderen. Het vallen gebeurt meestal wanneer u alleen bent en het meest in de thuissituatie. Wanneer u eens

Nadere informatie

Valpreventie Praktische tips. vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt,

Valpreventie Praktische tips. vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, Praktische tips Versiedatum juli 2016 mei - objectid 2016 - objectid 230607 230607 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be 4. Advies... 5. Contactgegevens ergotherapie Welkom

Nadere informatie

Checklist valpreventie. Hoe kan u een valincident vermijden?

Checklist valpreventie. Hoe kan u een valincident vermijden? Checklist valpreventie Hoe kan u een valincident vermijden? Inleiding Vallen is soms erger dan u denkt. Een domme val kan heel wat ellende veroorzaken. Om valpartijen te voorkomen, moet uw woning een veilige

Nadere informatie

Veiligheid in de Woning Resultaten van de checklist in Borgloon

Veiligheid in de Woning Resultaten van de checklist in Borgloon Veiligheid in de Woning Resultaten van de checklist in Borgloon INLEIDING Vallen is bij ouderen een van de belangrijkste doodsoorzaken. Met de toenemende vergrijzing van de bevolking is het waarschijnlijk

Nadere informatie

Informatiebrochure Valpreventie bij ouderen

Informatiebrochure Valpreventie bij ouderen Informatiebrochure Valpreventie bij ouderen 1 Inleiding Naarmate je ouder wordt, verandert je lichamelijke conditie. Bewegingen en reacties worden trager. Vallen bij ouderen is een ernstig probleem en

Nadere informatie

Checklist voor een veilige huisinrichting

Checklist voor een veilige huisinrichting Checklist voor een veilige huisinrichting Doe de test VALLEN, HET IS SOMS ERGER DAN JE DENKT. EEN DOMME VAL KAN HEEL WAT ELLENDE VEROORZAKEN. OM VALPARTIJEN TE VOORKOMEN MOET JE HUIS EEN VEILIG HUIS ZIJN.

Nadere informatie

Checklist voor een veilige huisinrichting

Checklist voor een veilige huisinrichting Checklist voor een veilige huisinrichting Doe de test Vallen, het is soms erger dan je denkt. Een domme val kan heel wat ellende veroorzaken. Om valpartijen te voorkomen moet je huis een veilig huis zijn.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Valpreventie: praktische tips voor thuis

Patiënteninformatie. Valpreventie: praktische tips voor thuis Patiënteninformatie Valpreventie: praktische tips voor thuis 2 Inhoud Inleiding... 4 Gevolgen van vallen... 4 Lichamelijke letsels... 4 Andere gevolgen... 4 Ik ben slecht te been... 5 Ik heb weinig kracht

Nadere informatie

Veilig bewegen in en om het huis. 16 maart 2017

Veilig bewegen in en om het huis. 16 maart 2017 Veilig bewegen in en om het huis 16 maart 2017 Veilig bewegen in en om het huis Cijfers en feiten m.b.t. valincidenten De gevolgen van een val Parkinson en valrisico Risicofactoren en wat kunt u er aan

Nadere informatie

Valpreventie: blijf op je eigen benen staan. Educatiebrochure SAP 7747

Valpreventie: blijf op je eigen benen staan. Educatiebrochure SAP 7747 Valpreventie: blijf op je eigen benen staan Educatiebrochure SAP 7747 Inleiding Vallen bij oudere mensen is een ernstig probleem. Eén op de drie thuiswonende ouderen en de helft van de verpleeghuisbewoners

Nadere informatie

Michèle Van Rompaey Interne Liaison Geriatrie AZ Monica. T 03 240 27 98 michele.van.rompaey@azmonica.be

Michèle Van Rompaey Interne Liaison Geriatrie AZ Monica. T 03 240 27 98 michele.van.rompaey@azmonica.be Valpreventie Inleiding Uit onderzoek blijkt dat één op drie 65-plussers minstens één keer valt per jaar. De meeste ongevallen gebeuren bovendien thuis. Om ongevallen te voorkomen moet u zich bewust zijn

Nadere informatie

Valpreventie ergotherapie. Informatiebrochure

Valpreventie ergotherapie. Informatiebrochure Valpreventie ergotherapie Informatiebrochure 2 Beste mevrouw, meneer Met deze informatie willen we u helpen om uw valrisico te verminderen. Het vallen gebeurt meestal wanneer u alleen bent en het meest

Nadere informatie

Tips om vallen te vermijden

Tips om vallen te vermijden INFORMATIE voor de patiënt Tips om vallen te vermijden De kans op een (ernstige) val is 10x groter dan de kans op een verkeersongeval! Binnen de groep 65 plussers, die thuis wonen, maakt elk jaar 1 persoon

Nadere informatie

Valpreventie voor Patiënten in het ziekenhuis Ziekenhuis Maas en Kempen

Valpreventie voor Patiënten in het ziekenhuis Ziekenhuis Maas en Kempen Informatiebrochure Valpreventie voor Patiënten in het ziekenhuis Ziekenhuis Maas en Kempen Inleiding U heeft dit boekje ontvangen omdat u deze informatie kan gebruiken om uw valrisico te verminderen tijdens

Nadere informatie

VALPREVENTIE MB Brochure: Vallen l Ziekenhuis Oost-Limburg

VALPREVENTIE MB Brochure: Vallen l Ziekenhuis Oost-Limburg VALPREVENTIE MB 3036 Brochure: Vallen l Ziekenhuis Oost-Limburg 1 WELKOM Een val is snel gebeurd, ook tijdens uw verblijf in het ziekenhuis. Samen met u en uw naasten willen alle ziekenhuismedewerkers

Nadere informatie

Tips om vallen te voorkomen

Tips om vallen te voorkomen Tips om vallen te voorkomen Tijdens uw opname bij HMC (Haaglanden Medisch Centrum) hebben we geconstateerd dat u een verhoogd risico heeft om te vallen. Het kan ook zijn dat u al vaker gevallen bent. In

Nadere informatie

Tussen vallen en opstaan

Tussen vallen en opstaan Tussen vallen en opstaan s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be deze informatiebrochure bezorgt jou informatie

Nadere informatie

Tips om vallen en struikelen thuis te voorkomen. Imeldaziekenhuis

Tips om vallen en struikelen thuis te voorkomen. Imeldaziekenhuis Tips om vallen en struikelen thuis te voorkomen Imeldaziekenhuis imelda omringt u met zorg Inhoud Inleiding 3 Blijf in beweging 3 Een veilige woonomgeving 4 Aandachtsounten per kamer 5 Veilig gedrag 8

Nadere informatie

Vallen de baas zijn. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Vallen de baas zijn. Ziekenhuis Gelderse Vallei Vallen de baas zijn Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder bevat informatie over vallen en is bedoeld voor thuiswonende 65-plussers en/of hun mantel-zorger(s). Het doel van de folder is ouderen en mantelzorger(s)

Nadere informatie

INFORMATIE. vallen voorkomen. wat kan je er zelf aan doen

INFORMATIE. vallen voorkomen. wat kan je er zelf aan doen PAT I Ë N T E N INFORMATIE vallen voorkomen wat kan je er zelf aan doen Mevrouw, mijnheer, Vallen bij ouderen is een ernstig probleem. Eén op de drie thuiswonende ouderen valt minstens één keer per jaar

Nadere informatie

Een goede conditie helpt vallen voorkomen. Praktische tips om gezond en fit te blijven

Een goede conditie helpt vallen voorkomen. Praktische tips om gezond en fit te blijven Een goede conditie helpt vallen voorkomen Praktische tips om gezond en fit te blijven Met een goede conditie voelt u zich zowel lichamelijk als geestelijk fit. Dat is een voorwaarde om lekker te doen en

Nadere informatie

Checklist veiligheid in en om uw huis

Checklist veiligheid in en om uw huis Checklist veiligheid in en om uw huis - Algemene controlepunten - Trap, gangen en overloop - Woonkamer - Keuken - Slaapkamer - Badkamer en toilet - Buiten Algemene controlepunten In orde? Opmerkingen Liggen

Nadere informatie

Samen voorkomen dat u valt

Samen voorkomen dat u valt www.tantelouise-vivensis.nl Valpreventie Samen voorkomen dat u valt Als u ouder wordt, is de kans groter dat u valt. Toch is het niet zo dat vallen nu eenmaal bij het ouder worden hoort. U kunt zelf veel

Nadere informatie

Valpreventie voor ambulante patiënten. Informatiebrochure

Valpreventie voor ambulante patiënten. Informatiebrochure Valpreventie voor ambulante patiënten Informatiebrochure 2 Beste mevrouw, meneer Welkom in het Sint-Andriesziekenhuis. Met deze infobrochure willen we u helpen om uw valrisico binnen het ziekenhuis en

Nadere informatie

Bijlage 2: Informatiebrochure valpreventie voor patiënten

Bijlage 2: Informatiebrochure valpreventie voor patiënten Bijlage 2: Informatiebrochure valpreventie voor patiënten Bron: Haines TP. Prevention of falls in the subacute hospital setting. 2004. http://eprints.infodiv.unimelb.edu.au/archive/00001106/01/thesisregular.pdf.

Nadere informatie

Valpreventie. bij ouderen. Informatie voor oudere patiënten die een verhoogde kans hebben om te vallen of die kort geleden zijn gevallen.

Valpreventie. bij ouderen. Informatie voor oudere patiënten die een verhoogde kans hebben om te vallen of die kort geleden zijn gevallen. Valpreventie bij ouderen Informatie voor oudere patiënten die een verhoogde kans hebben om te vallen of die kort geleden zijn gevallen. Inhoudsopgave Blz. 1 Inleiding... 1 2 Risicofactoren... 1 3 Verklein

Nadere informatie

Vallen voorkomen. Poli Geriatrie

Vallen voorkomen. Poli Geriatrie 00 Vallen voorkomen Poli Geriatrie Inleiding Met het ouder worden stijgt de kans op vallen. Ongeveer 30% van de mensen van 65 jaar en ouder valt jaarlijks minstens een keer. Vallen kan nare gevolgen hebben.

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Valpreventie INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN OORZAKEN VAN VALLEN Vallen is een relatief vaak voorkomend probleem. Oorzaken van vallen zijn zeer uiteenlopend maar toch vaak een combinatie van een risicovolle

Nadere informatie

Bewegen door Senioren

Bewegen door Senioren Dianne Laarhoven-Klein, algemeen fysiotherapeut met aandacht voor geriatrie 2030: 4 miljoen Nederlanders ouder dan 65 jaar. 2030: 4 miljoen Nederlanders ouder dan 65 jaar. Dat is bijna 25% van de totale

Nadere informatie

Dienst geriatrie Valpreventie in het ziekenhuis. Informatiebrochure voor de patiënt en de familie

Dienst geriatrie Valpreventie in het ziekenhuis. Informatiebrochure voor de patiënt en de familie Dienst geriatrie Valpreventie in het ziekenhuis Informatiebrochure voor de patiënt en de familie VOORWOORD Al onze ziekenhuismedewerkers nemen ter preventie van vallen enkele aandachtspunten in acht. Ook

Nadere informatie

Valpreventie

Valpreventie Valpreventie Doel Informatie bieden over de oorzaken en gevolgen van vallen, het voorkomen van vallen en u enkele tips meegeven in geval u toch nog zou vallen. 1. Oorzaken van vallen vzw Werken Glorieux

Nadere informatie

Orthostatische hypotensie

Orthostatische hypotensie Infobrochure Orthostatische hypotensie Beste patiënt, Beste patiënte, Naar aanleiding van uw verblijf in het ziekenhuis in Waregem kreeg u te horen dat u last heeft van orthostatische hypotensie. In deze

Nadere informatie

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Valpreventie

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Valpreventie metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Valpreventie Inhoud 01 Voorwoord... 04 02 Beweging en evenwicht... 04 03 Medicatiegebruik... 05 04 Bloeddrukproblemen... 05 05 Gezichtsvermogen...

Nadere informatie

Valpreventie. Informatiebrochure voor de patiënt en de familie

Valpreventie. Informatiebrochure voor de patiënt en de familie Valpreventie Informatiebrochure voor de patiënt en de familie VOORWOORD Een valpartij is snel gebeurd en kan vaak grote gevolgen hebben. Door voldoende te bewegen, veilig te handelen en je woning op een

Nadere informatie

Vermijd vallen in de thuissituatie

Vermijd vallen in de thuissituatie Vermijd vallen in de thuissituatie Wat kunt u er zelf aan doen? Tips en aanbevelingen Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be Inleiding Bij het ouder worden of bij

Nadere informatie

Valpreventie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Valpreventie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Valpreventie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN VALPREVENTIE

INFO VOOR PATIËNTEN VALPREVENTIE INFO VOOR PATIËNTEN VALPREVENTIE INHOUD 01 Voorwoord 4 02 Beweging en evenwicht 4 03 Medicatiegebruik 5 04 Bloeddrukproblemen 6 05 Gezichtsvermogen 6 06 Schoenen en voeten 6 07 Omgeving en gedrag 7 08

Nadere informatie

VALLEN. blijf er even bij stil staan. 32.023N-130701 Diensthoofd Geriatrie. Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.

VALLEN. blijf er even bij stil staan. 32.023N-130701 Diensthoofd Geriatrie. Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman. VALLEN blijf er even bij stil staan 32.023N-130701 Diensthoofd Geriatrie Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net Deze brochure is bestemd voor personen die een verhoogde kans

Nadere informatie

informatiebrochure Valpreventie Wat kan u er zelf aan doen

informatiebrochure Valpreventie Wat kan u er zelf aan doen informatiebrochure Valpreventie Wat kan u er zelf aan doen Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Gevolgen van vallen 4 3. Ik ben slecht te been 5 4. Ik heb weinig kracht of een slecht evenwicht 7 5. Ik voel

Nadere informatie

Infobrochure valpreventie

Infobrochure valpreventie Infobrochure valpreventie 1 Voorwoord Een valpartij is snel gebeurd en kan vaak grote gevolgen hebben. Door voldoende te bewegen, veilig te handelen en uw woning op een veilige manier in te richten, kan

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Valquiz

Vragen en antwoorden Valquiz Vragen en antwoorden Valquiz Ouderen in woonzorgcentra Deel I: Feit of fabel 1. Vallen hoort bij het ouder worden, je kan hier niets aan doen. FOUT. Er kunnen verschillende maatregelen worden ondernomen

Nadere informatie

Thuis blijven wonen. Woonadvies en ergobegeleiding

Thuis blijven wonen. Woonadvies en ergobegeleiding Thuis blijven wonen Woonadvies en ergobegeleiding Je vertrouwde omgeving: thuis! Zorgen een ziekte, een handicap, ongeval of je leeftijd ervoor dat je dagelijkse activiteiten in huis moeilijk worden? Enkele

Nadere informatie

Verminder uw kans om te vallen thuis

Verminder uw kans om te vallen thuis Verminder uw kans om te vallen thuis Inhoudsopgave Inleiding Te weinig beweging Duizeligheid Medicatiegebruik Slecht zien Veiligheid in en om het huis Wat als je gevallen bent Heeft u nog vragen? Handige

Nadere informatie

Thuis blijven wonen. Woonadvies en ergobegeleiding

Thuis blijven wonen. Woonadvies en ergobegeleiding Thuis blijven wonen Woonadvies en ergobegeleiding Je vertrouwde omgeving: thuis! Zorgen een ziekte, een handicap, ongeval of je leeftijd ervoor dat je dagelijkse activiteiten in huis moeilijk worden? Enkele

Nadere informatie

Thuis blijven wonen. Woonadvies en ergobegeleiding

Thuis blijven wonen. Woonadvies en ergobegeleiding Thuis blijven wonen Woonadvies en ergobegeleiding Je vertrouwde omgeving: thuis! Zorgen een ziekte, een handicap, ongeval of je leeftijd ervoor dat je dagelijkse activiteiten in huis moeilijk worden? Enkele

Nadere informatie

Woon zo lang mogelijk comfortabel én veilig in je eigen huis

Woon zo lang mogelijk comfortabel én veilig in je eigen huis Woon zo lang mogelijk comfortabel én veilig in je eigen huis Inleiding: pas nu je woning aan voor later Tips die voor elke ruimte gelden. Online U kunt deze publicatie online raadplegen op www.woonzorgbrussel.be

Nadere informatie

Adviezen voor omgang met botontkalking en valrisico

Adviezen voor omgang met botontkalking en valrisico Patiënteninformatie Adviezen voor omgang met botontkalking en valrisico Inhoud 1. Wat is osteoporose? 1 Oorzaken van osteoporose Risicofactoren 2 2. Voorkomen en behandelen van osteoporose Calcium 2 Vitamine

Nadere informatie

Valpreventie voor gehospitaliseerde patiënten. Informatiebrochure

Valpreventie voor gehospitaliseerde patiënten. Informatiebrochure Valpreventie voor gehospitaliseerde patiënten Informatiebrochure 2 Beste mevrouw, meneer Elke patiënt in dit ziekenhuis wordt gescreend op valrisico om u beter te kunnen begeleiden. U kreeg deze brochure

Nadere informatie

VALPREVENTIE WAT KUNT U ER ZELF AAN DOEN? Sjaak Coenen

VALPREVENTIE WAT KUNT U ER ZELF AAN DOEN? Sjaak Coenen VALPREVENTIE WAT KUNT U ER ZELF AAN DOEN? Sjaak Coenen HOEVEEL 55-PLUSSERS KRIJGEN TE MAKEN MET ERNSTIG LETSEL TEN GEVOLGE VAN EEN VAL? A 1 op de 43 55-plussers B 1 op de 83 55-plussers C 1 op de 123 55-plussers

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Valquiz

Vragen en antwoorden Valquiz Vragen en antwoorden Valquiz Ouderen in woonzorgcentra Deel I: Feit of fabel 1. Vallen hoort bij het ouder worden, je kan hier niets aan doen. FOUT Er kunnen verschillende maatregelen worden ondernomen

Nadere informatie

REVALIDATIEBROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE SINT-ELISABETH GODVEERDEGEMSTRAAT 69 9620 ZOTTEGEM ALGEMEEN ZIEKENHUIS

REVALIDATIEBROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE SINT-ELISABETH GODVEERDEGEMSTRAAT 69 9620 ZOTTEGEM ALGEMEEN ZIEKENHUIS REVALIDATIEBROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-ELISABETH GODVEERDEGEMSTRAAT 69 9620 ZOTTEGEM Beste, De operatie is achter de rug, de revalidatie kan gestart worden. Het doel van de revalidatie

Nadere informatie

Adviezen om vallen te voorkomen voor verzorgingshuisclienten

Adviezen om vallen te voorkomen voor verzorgingshuisclienten Valpreventie Adviezen om vallen te voorkomen voor verzorgingshuisclienten Inleiding Jaarlijks komen duizenden ouderen in een ziekenhuis als gevolg van een ongeval in of om het huis. Een val is het meest

Nadere informatie

ergotherapie informatiebrochure Valpreventie bij dialyse

ergotherapie informatiebrochure Valpreventie bij dialyse ergotherapie informatiebrochure Valpreventie bij dialyse Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Gevolgen van vallen 4 3. Mobiliteit en bewegen 5 4. Kracht en evenwicht 7 5. Draainissen 9 6. Eerdere valincidenten

Nadere informatie

Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee?

Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee? Doe de thuisscan >>> Lang zult u wonen Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee? Handig boekje over langer zelfstandig blijven wonen in uw eigen huis. Met een

Nadere informatie

Valpreventie. Beter voor elkaar

Valpreventie. Beter voor elkaar Valpreventie Beter voor elkaar Inleiding Deze folder geeft u informatie over valrisico s en welke maatregelen u kunt nemen om vallen te voorkomen. Wat zijn valrisico s? Het risico op vallen is bij de één

Nadere informatie

Valpreventie INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

Valpreventie INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Valpreventie INFORMATIE VOOR PATIËNTEN 2 INHOUDSTAFEL Inleiding 4 1. Vallen: hoe en waarom? 5 2. Voorkomen is beter dan genezen 7 3. Nuttige tips 14 4. Wat als je gevallen bent? 15 3 INLEIDING Vallen is

Nadere informatie

Valpreventie Valpreventie

Valpreventie Valpreventie Valpreventie e d n a v Week e i t n e v Valpre WEEK VAN DE VALPREVENTIE Wist u dat : 1 op 3 van de 65-plussers ten minste één keer per jaar valt? Het risico om te vallen toeneemt met de leeftijd? 32 tot

Nadere informatie

Verminder uw kans om te vallen in het ziekenhuis

Verminder uw kans om te vallen in het ziekenhuis Verminder uw kans om te vallen in het ziekenhuis Inleiding Een opname in het ziekenhuis kan het risico op vallen doen vergroten. Bijvoorbeeld doordat u niet zo goed uit de voeten kunt wanneer u een infuus

Nadere informatie

CENTRUM VOOR THUISZORG. Valpreventie. bij senioren

CENTRUM VOOR THUISZORG. Valpreventie. bij senioren CENTRUM VOOR THUISZORG Valpreventie bij senioren Inleiding Hoe ouder u wordt, hoe meer de lichamelijke conditie verandert. De bewegingen en reacties worden minder snel en u wordt minder snel in het herkennen

Nadere informatie

Veiligheid in huis. Blijf Staan valpreventie

Veiligheid in huis. Blijf Staan valpreventie Veiligheid in huis Blijf Staan valpreventie Een veilig appartement Wie in een zorginstelling gaat wonen, staat vaak voor een lastige keus: welke spullen gaan mee en welke niet? Wie te veel meeneemt, komt

Nadere informatie

www.woningaanpassing.be

www.woningaanpassing.be 02 240 80 81 www.woningaanpassing.be Online U kunt deze publicatie online raadplegen op www.woningaanpassing.be Verantwoordelijke uitgever: KENNISCENTRUM WOONZORG BRUSSEL vzw Herwig Teugels Lakensestraat

Nadere informatie

Een (te) lage bloeddruk of een plotse daling van de bloeddruk bij het rechtkomen, het bukken of na de maaltijd.

Een (te) lage bloeddruk of een plotse daling van de bloeddruk bij het rechtkomen, het bukken of na de maaltijd. Vallen voorkomen Vallen voorkomen Een valpartij is snel gebeurd. Meestal beperken de gevolgen zich tot kleine letsels zoals schaafwonden of een paar blauwe plekken. Bij ouderen kan vallen echter een ernstige

Nadere informatie

Woont ú al veilig en comfortabel?

Woont ú al veilig en comfortabel? Woont ú al veilig en comfortabel? Ga het na met dit thuisscanboekje Wij weten nu waar het in ons huis nog beter kan! Kijk snel voor meer informatie op: www.langzultuwonen.nl Woonkamer Automatische bediening

Nadere informatie

Vallen voorkomen in het ziekenhuis

Vallen voorkomen in het ziekenhuis Vallen voorkomen in het ziekenhuis 2 Inleiding U bent opgenomen in CWZ. Wij willen weten of u een verhoogde kans heeft om te vallen. De verpleegkundige stelt u daarvoor een aantal vragen. Uit uw antwoorden

Nadere informatie

Valpreventie: oefeningen ter bevordering van lenigheid, kracht en evenwicht

Valpreventie: oefeningen ter bevordering van lenigheid, kracht en evenwicht Valpreventie: oefeningen ter bevordering van lenigheid, kracht en evenwicht Inleiding: Vallen is een omvangrijk probleem in Nederland, waarbij 24% tot 35% van de thuiswonende 65plussers minstens 1 keer

Nadere informatie

7. Hoe vallen voorkomen? BOLIH!!

7. Hoe vallen voorkomen? BOLIH!! 7. Hoe vallen voorkomen? BOLIH!! Hoe kunnen we VALLEN voorkomen? De regel van 5! BOLIH! B O L I H Er zijn 5 gouden basisregels om vallen te voorkomen: B : BLIJF in beweging!!!! O : Omgeving veilig maken

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Valquiz

Vragen en antwoorden Valquiz Vragen en antwoorden Valquiz Thuiswonende ouderen Deel I: Feit of fabel 1. Vallen hoort bij het ouder worden, je kan hier niets aan doen. FOUT. Er kunnen verschillende maatregelen ondernomen worden om

Nadere informatie

Vallen voorkomen: adviezen voor thuis

Vallen voorkomen: adviezen voor thuis Vallen voorkomen: adviezen voor thuis Als u 50 jaar of ouder bent, kan een valpartij ernstige gevolgen hebben. U heeft dan meer kans op een botbreuk. In deze folder geven we u adviezen voor in de thuissituatie.

Nadere informatie

Adviezen om vallen in en om het huis te voorkomen

Adviezen om vallen in en om het huis te voorkomen Valpreventie Adviezen om vallen in en om het huis te voorkomen Inleiding Jaarlijks komen duizenden ouderen in een ziekenhuis als gevolg van een ongeval in of om het huis. Een val is het meest voorkomende

Nadere informatie

Folder: De ideale woning voor een Parkinsonpatiënt

Folder: De ideale woning voor een Parkinsonpatiënt Folder: De ideale woning voor een Parkinsonpatiënt Inhoud Inleiding Mogelijke problemen die u ervaart met bijbehorende tips / adviezen Vergoedingsmogelijkheden Bronnen voor verdere informatie Inleiding

Nadere informatie

Wilt u advies van een specialist over een onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom.

Wilt u advies van een specialist over een onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom. Thuiscomfort Checklist Hoe comfortabel, veilig en toegankelijk woon ik? Is uw woning geschikt om er uw leven lang zelfstandig en comfortabel te wonen? De Thuiscomfort Checklist stelt per ruimte in huis

Nadere informatie

Thuiszorg en valpreventie

Thuiszorg en valpreventie 1 Thuiszorg en valpreventie Aantal ouderen - In Nederland sterke vergrijzing VOORUITZICHTEN - 2010 : 4.6 miljoen - 2030 : aantal ziekenhuisbezoeken t.g.v. een val gestegen met 70 %. 2 Ouderen en vallen

Nadere informatie

valkliniek tips om vallen te voorkomen TEL.: 011-69 96 00

valkliniek tips om vallen te voorkomen TEL.: 011-69 96 00 g e r i a t r i e valkliniek tips om vallen te voorkomen TEL.: 011-69 96 00 1 2 Inhoud Inleiding... 4 Meer bewegen... 5 De trap op- en afgaan... 9 Opstaan uit bed... 11 Vallen en opstaan... 13 3 Inleiding

Nadere informatie