Naar welke school ga jij straks?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naar welke school ga jij straks?"

Transcriptie

1 Emmen Klazienaveen Borger Oosterhesselen Naar welke school ga jij straks? esdal vakcollege emmen

2 Natuurlijk kijk je naar wat er te kiezen valt, maar je wilt ook een gezellige klas! Volgend jaar ga je naar het voortgezet onderwijs. Leuk, maar ook spannend! Weet jij al welke school je kiest? Je gaat er heel wat uurtjes doorbrengen, dus je zoekt een school die bij je past en waar je je thuis voelt. Het Esdal College is een scholengemeenschap met locaties in Emmen, Borger, Klazienaveen en Oosterhesselen. Het Esdal College is een openbare school. Iedereen is er welkom en wij respecteren elkaars achtergrond en mening. welkom op het esdal college ESDAL VAKCOLLEGE EMMEN Bij ons draait het om jou! Onze school staat bekend om de goede sfeer en de prettige manier waarop we met elkaar omgaan. Dat is belangrijk. Als jij je prettig voelt op school en een gezellige klas hebt, gaat het leren je gemakkelijker af. Daarom laten wij ons onderwijs aansluiten op jouw interesses en mogelijkheden en halen wij het beste uit jou en onszelf. Kortom: jij staat centraal! Natuurlijk is het ook belangrijk of er op je toekomstige school iets te kiezen valt. Over wat er te kiezen valt, lees je meer in deze folder.

3 het eerste jaar! Brugklas Je gaat naar de brugklas. Je bent er aan toe, maar het is wel spannend! Andere klasgenoten, een andere plek, de school is groter dan je gewend bent en je krijgt meer vakken van verschillende docenten. Er verandert nogal wat, dus wij doen ons best om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Kennis maken Kiezen je vrienden of vriendinnen ook voor het Esdal College? Geef dan op het aanmeldingsformulier aan bij wie je in de klas wilt komen! In juni maak je al kennis met je nieuwe klasgenoten en je mentor. Na de zomervakantie start het introductieprogramma. Je doet samen met je klasgenoten en de mentor allerlei spelletjes en opdrachten en in de tweede week ga je op kamp. Zo leer je de school en je nieuwe klasgenoten snel beter kennen. De mentor: jouw eigen aanspreekpunt Elke klas heeft een mentor. Hij of zij houdt je cijfers bij en let op of de sfeer in de groep goed is. In de wekelijkse mentor-/studieles leer je hoe je het beste kunt leren en huiswerk maken. Ook bespreek je hoe je op een goede manier met elkaar omgaat. Lees op de volgende pagina verder > Sport, excursies en uitwisselingsprojecten; leren is leuk op het Esdal College!

4 Rapporten en voortgang Je krijgt elk schooljaar meerdere rapporten. Je bespreekt ze met je mentor in een mentorgesprek. Je ouders of verzorgers worden na elk rapport uitgenodigd om over je resultaten te komen praten. Wij gebruiken het leerlingvolgsysteem Magister om jouw schoolprestaties en je aanwezigheid bij te houden. Met een speciale inlogcode kunnen jij en je ouders/verzorgers de gegevens bekijken. Weet jij al waar jouw talenten liggen? Samen ontdekken we het! Ontdek je talenten met extra activiteiten Samen met onze leerlingen organiseren wij muziekavonden en sportactiviteiten. Ook kun je meedoen aan uitwisselingsprojecten met scholen in het buitenland. De laatste dagen van het jaar sluiten we samen af met een grote kerstmarkt waar iedereen zijn talenten kan laten zien. Kom vooral naar een van onze lesjesmiddagen en de open dag. Dan kun je zelf zien en voelen hoe het is op het Esdal Vakcollege Emmen. Op het aanmeldformulier kun je aangeven bij wie je in de klas wilt!

5 Ontdek waar je goed in bent en start met je beroepsopleiding WAT GA JIJ DOEN? Met je handen werken, iets nieuws creëren, samenwerken, carrière maken, iets voor een ander betekenen of gewoon scoren? Bij het Vakcollege ga je onderzoeken waar je goed in bent en hoe je het beste uit jezelf kunt halen. Je krijgt algemeen vormende vakken zoals Nederlands, Engels, Duits, wiskunde, mens & maatschappij, kunst & cultuur, mens & natuur en sport. Tijdens de praktijklessen maak je kennis met alle profielen van het Vakcollege. Hier start jouw zoektocht. Waar kan je doen waar je het beste in bent en leren waar je goed in wilt worden? Weet jij nog niet precies wat je wilt? Geen probleem, je hoeft niet direct te kiezen.

6 Word jij een vakspecialist, een carrièretijger, een creatieveling of een teamspeler? Aan het eind van klas 2 weet jij welk type je bent. De vakspecialist is een echte doe-het-zelver en wil graag weten hoe iets werkt. De carrièretijger is meer een regelaar dan een doener en zoekt een vakrichting met status. De teamspeler is een denker en wil zich ontwikkelen en iets betekenen voor de maatschappij. De creatieveling is een denker en een doener, is positief en wil graag meedenken. Welke type ben jij? Bij het Vakcollege in Emmen kun je je verder ontwikkelen in de volgende profielen: - economie en ondernemen - horeca en bakkerij - zorg en welzijn - produceren, installeren en energie (PIE) - mobiliteit en transport - creatief

7 Laptop en boek voor afwisselend leren Op het Esdal College hebben we veel digitaal lesmateriaal. Je werkt dus met een boek én met de laptop. Een prima mix om afwisselend te leren! Kun je wel een niveautje hoger aan? In de digitale leeromgeving kun je extra verdiepingsopdrachten doen. Geen saaie klaslokalen, maar een dynamische leeromgeving De praktische vakken volg je in moderne praktijklokalen. Je krijgt zo een goed beeld van het werk dat je later gaat doen. Kijken in de praktijk In klas 1 en 2 bezoek je verschillende bedrijven. Zo ervaar je hoe het er in de beroepspraktijk aan toe gaat. Het aanleren van een goede beroepshouding vinden wij erg belangrijk. Tijdens de stages in klas 3 en 4 maak je kennis met het echte werk en alles wat er bij komt kijken. Sfeer en gezelligheid In de pauzes kun je lekker bijkletsen in de kantine. Er staan tafeltennistafels en je kunt spelletjes lenen, dus je hoeft je niet te vervelen. Zin in wat lekkers? In de kantine is van alles te koop! Hulp nodig? Gaat het even niet zo goed met je? Heb je moeite met leren, zit je niet lekker in je vel of is er thuis wat aan de hand? Blijf dan niet in je eentje tobben! De mentor en de zorgcoördinator zijn er voor jou. Bij hen krijg je de aandacht en ondersteuning die je nodig hebt. leren uit boeken én in de praktijk!

8 De sportstroom: leren én extra veel sporten Wil jij van sport je beroep maken of ben je gewoon graag actief bezig? Dan is de sportstroom iets voor jou! Hoe werkt het? Naast de drie reguliere sportlessen, krijg je extra lessen sport. De extra ouderbijdrage is x 75. Je maakt kennis met sporten als klimmen, abseilen, survival, duiken, gehandicaptensport, free run, spinning, zumba, golf en skaten. Ook samenwerken, organiseren en leidinggeven komen aan de orde. Waarom? Wij vinden het belangrijk om jou de opleiding te bieden die bij je past. Bovendien werken wij graag mee aan het ontwikkelen van een actieve leefstijl. Bewegen is belangrijk voor de gezondheid. In de sportstroom kun je al je energie kwijt! Voor wie? De sportstroom is er voor sportieve leerlingen met niveau vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg. Goed leren én lekker veel sporten? Kies dan de sportstroom! Meer weten? Meer weten over de sportstroom en de toelating? Bel dan met de coördinator sportstroom: mevrouw M. Koops van t Jagt, telefoon

9 Talent begeleiding: haal het beste uit jezelf en jouw talent! Wij vinden het belangrijk om talenten te ontwikkelen. Ben jij een uitblinker op het gebied van sport, muziek of kunst? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor talentbegeleiding. Talentbegeleiding houdt in dat: - je een begeleider krijgt, - je, indien nodig, een aangepast les- en toetsrooster krijgt, - je aan trainingen en wedstrijden mee kunt doen, - wij je helpen om je studie en je sport, muziek of kunst goed op elkaar af te stemmen, zodat je in allebei kunt uitblinken. Van jou wordt verwacht dat je goed scoort in je studie én bij je sport-/cultuuractiviteit. Je wordt dus op beide onderdelen beoordeeld. Voor het talentendeel stelt de begeleiding van de sport- of cultuurinstelling een vorderingenoverzicht op. Meer weten? Voor meer informatie of een afspraak kun je contact opnemen met de heer H. Spijkerman, telefoon Naar school en een sport-, kunst- of muziekcarrière tegelijkertijd? Bij het Esdal College kan het!

10 Muziek is leuk en goed voor je ontwikkeling! Daarom bieden wij verschillende manieren om muziek te maken. Esdal Schoolorkest Kun je een muziekinstrument bespelen en vind je het leuk om samen muziek te maken? Dan ben je van harte welkom bij het Esdal Schoolorkest. Je repeteert elke week één uur o.l.v. een docent. De orkestleden komen van verschillende locaties van het Esdal College en verzorgen regelmatig optredens. Elk jaar maakt het Esdal Schoolorkest een buitenlandse reis. Deze reis is een combinatie van cultuur, kennismaken met het buitenland en lekker bezig zijn met muziek. Een straatoptreden maakt ook deel uit van de buitenlandse reis. Esdal Muziekconcours In het schooljaar 2014/2015 organiseren wij voor de vierde keer het Esdal Muziekconcours. Het concours is bestemd voor iedereen vanaf groep 6 in het basisonderwijs t/m leerlingen van 18 jaar in het voortgezet onderwijs en het mbo. Er zijn zes categorieën waarin wordt gestreden: - groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs, instrumentaal - 12 t/m 15 jaar, instrumentaal - 16 t/m 18 jaar, instrumentaal - ensemble instrumentaal - zang individueel - bandjes met zang Qua genres kunnen de finalisten alle kanten uit, van klassieke tot lichte muziek of rock en pop. De finalisten verzorgen daarbuiten gezamenlijk optredens op verschillende locaties in Emmen. De finale vindt plaats in Theater de Muzeval in Emmen.

11 Esdal Vakcollege Emmen Locatie Borger Weerdingerstraat CH Emmen Telefoon Hoofdstraat AH Borger Telefoon Locatie Boermarkeweg Locatie Klazienaveen Angelsloërdijk 13c 7822 HK Emmen Telefoon Van Echtenstraat LM Klazienaveen Telefoon Locatie Oosterstraat Locatie Oosterhesselen Oosterstraat HG Emmen Telefoon Beatrixlaan 14a 7861 AJ Oosterhesselen Telefoon informatie locaties Esdal college

12 Onze Locaties Locaties in Emmen Esdal Vakcollege Emmen Vmbo basisberoeps- en kaderberoepsgerichte leerweg Onderbouw: oriënteren binnen het Vakcollege Bovenbouw: ontwikkelen in één van de profielen: economie en ondernemen, horeca en bakkerij, zorg en welzijn, produceren, installeren en energie (PIE), mobiliteit en transport of creatief Locatie Oosterstraat Onderbouw: in leerjaar 1: havo/vwo-brugklas en gymnasiumbrugklas, vanaf leerjaar 2: aparte havo-, atheneum- en gymnasiumklassen, sportklas, cultuurklas Bovenbouw: volledige opleiding havo, atheneum en gymnasium Locatie Boermarkeweg Onderbouw: mavo/havo (voor leerlingen met een mavo of mavo/havo advies), sportklas mavo/havo, keuzeprogramma KIS (kunst, ICT of sport), cultuurklas mavo/havo Bovenbouw: mavo (met technologie en LO2 als speciale keuzevakken) Locaties buiten Emmen Locatie Oosterhesselen Onderbouw: mavo/havo, vmbo basisberoepsen kaderberoepsgerichte leerweg Bovenbouw: mavo, vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, richting dienstverlening & producten Locatie Klazienaveen Onderbouw: mavo/havo, vmbo basisberoepsen kaderberoepsgerichte leerweg, Vakcollege Bovenbouw: mavo (met technologie in de derde klas en in de vierde klas als keuzevak), vmbo basisberoepsen kaderberoepsgerichte leerweg, richtingen: bouwtechniek, zorg & welzijn, dienstverlening & producten, technologie & commercie, ook worden Vakcolleges aangeboden Locatie Borger Onderbouw: mavo/havo, vmbo basisberoepsen kaderberoepsgerichte leerweg Bovenbouw: mavo, vmbo basisberoeps- en kaderberoepsgerichte leerweg, richting dienstverlening & producten

Ervaringen van ouders en uitleg over het vmbo. Naar het vmbo

Ervaringen van ouders en uitleg over het vmbo. Naar het vmbo Ervaringen van ouders en uitleg over het vmbo Naar het vmbo A De platforms beroepsvoorbereidende programma s in het vmbo hebben de krachten gebundeld in de Stichting Platforms VMBO (SPV). Voor al uw vragen

Nadere informatie

Vraag het de VMBO er! Snuffelonderzoek naar VMBO vanuit leerling-perspectief. Januari 2011 P.S. Onderzoek Nijmegen

Vraag het de VMBO er! Snuffelonderzoek naar VMBO vanuit leerling-perspectief. Januari 2011 P.S. Onderzoek Nijmegen Vraag het de VMBO er! Snuffelonderzoek naar VMBO vanuit leerling-perspectief Januari 2011 P.S. Onderzoek Nijmegen Opdrachtgever LAKS Contactpersonen: Chanine Drijver en Anne Hertman Opdrachtnemer P.S.

Nadere informatie

Voor ouders/verzorgers van kinderen in groep 8. wat ons. bijzonder. maakt. praktijkschool. Locatie Merwedekanaal voor praktijkonderwijs

Voor ouders/verzorgers van kinderen in groep 8. wat ons. bijzonder. maakt. praktijkschool. Locatie Merwedekanaal voor praktijkonderwijs Voor ouders/verzorgers van kinderen in groep 8 wat ons bijzonder maakt praktijkschool Locatie Merwedekanaal voor praktijkonderwijs Waarom Praktijkonderwijs? Uw schoolkeuze De school die het beste bij uw

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

De pedagogisch medewerker. Hoofdstuk 10

De pedagogisch medewerker. Hoofdstuk 10 124 De pedagogisch medewerker Samira, Mina en Elsje (allemaal 9 jaar) zijn buiten met het springtouw bezig. Twee draaien aan het koord en één springt. Pedagogisch medewerker Anne ziet dat Elsje bijna nooit

Nadere informatie

Zie je jezelf al zitten?

Zie je jezelf al zitten? 28 stad & esch & diever & meppel 29 Bij ons ben je in een omgeving waar leren en ontdekken als vanzelf gaat. Een omgeving die je de ruimte biedt die je nodig hebt. En wat je nodig hebt, is niet elk moment

Nadere informatie

Openbare school voor Praktijkonderwijs 11-12

Openbare school voor Praktijkonderwijs 11-12 schoolgids Openbare school voor Praktijkonderwijs 11-12 Inhoudsopgave 09-10 1 Met wie krijg je te maken op de Einder?... 4 2 Wat is praktijkonderwijs?... 7 3 Zo gaat het bij ons op school... 7 4 Welke

Nadere informatie

Bouwsteen 5: ik en de jobinhoud Waar ben ik goed in? Wat boeit me?

Bouwsteen 5: ik en de jobinhoud Waar ben ik goed in? Wat boeit me? Bouwsteen 5: ik en de jobinhoud Waar ben ik goed in? Wat boeit me? Een onthaalouder heeft verschillende rollen. Hij/zij is: een verzorger van jonge kinderen, een professionele opvoeder, een opvoedingspartner

Nadere informatie

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling 1 Blijf er niet mee zitten! Bij Koraal Groep komen mensen op de eerste plaats. We vinden het belangrijk dat cliënten tevreden zijn over onze

Nadere informatie

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep Eerst dacht ik dat gaat niet lukken Humanitas MentorMaatjes onder de loep Mentormaatjes zijn jonge en gemotiveerde vrijwilligers in de leeftijd van 18 en 35 jaar die leerlingen ondersteunen bij wie het

Nadere informatie

Talentontwikkeling op de havo

Talentontwikkeling op de havo Talentontwikkeling op de havo Verhalen uit de praktijk regionale talentnetwerken Talentontwikkeling op de havo Verhalen uit de praktijk Talentontwikkeling op de havo Inhoudsopgave 1. Over deze publicatie

Nadere informatie

Wat heb je nou aan informatie zonder motivatie?

Wat heb je nou aan informatie zonder motivatie? Wat heb je nou aan informatie zonder motivatie? Een onderzoek onder leerlingen over de overgang en aansluiting van het vmbo-tl naar de havo en het mbo en de rol van loopbaanoriëntatiebegeleiding in dit

Nadere informatie

Goed in verschillen Professionaliteit in het omgaan met verschillen in het voortgezet onderwijs

Goed in verschillen Professionaliteit in het omgaan met verschillen in het voortgezet onderwijs Goed in verschillen Professionaliteit in het omgaan met verschillen in het voortgezet onderwijs Klaas Hiemstra Jacqueline Schoones Otto de Loor Dini van Donselaar APS is een toonaangevend onderwijsadviesbureau

Nadere informatie

laat je talenten voor je werken!

laat je talenten voor je werken! Programma Autisme en Werk Deze brochure is ontwikkeld in het kader van het Brugproject van de NVA. Dit project is onderdeel van en financieel mogelijk gemaakt door het programma Autisme en Werk. Dit programma

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van mensen genezen zonder te opereren. Bachelor College. Biomedische technologie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van mensen genezen zonder te opereren. Bachelor College. Biomedische technologie TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van mensen genezen zonder te opereren Bachelor College Biomedische technologie // Ik droom van mensen genezen zonder te opereren // Elke Aarts, student

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Berlage of Barlaeus?

Berlage of Barlaeus? Het schoolkeuzeproces door de ogen van Amsterdamse ouders Projectnummer: 11258 In opdracht van: DMO Lotje Cohen MSc drs. Idske de Jong dr. Esther Jakobs drs. Jeroen Slot Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus

Nadere informatie

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Ken je kwaliteiten! colofon Inhoudsopgave CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Auteurs: Mandy Evers, Els Loman, Willi Soepboer - CPS, Amersfoort Illustraties: Digitale Klerken, Utrecht Vormgeving:

Nadere informatie

SCHOOLGIDS 2012-2013. De Poeljeugd. s-heer Hendrikskinderen

SCHOOLGIDS 2012-2013. De Poeljeugd. s-heer Hendrikskinderen SCHOOLGIDS 2012-2013 De Poeljeugd s-heer Hendrikskinderen Gegevens CBS De Poeljeugd 1 Een nieuwe Advertentie schoolgids CBS De Poeljeugd Plein 15 4472 AT s-heer Hendrikskinderen T 0113 270 491 F 0113 270

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn Gammaglobuline onder je huid (subcutaan) 4 Wil je meer

Nadere informatie

De gastouder als professionele opvoeder

De gastouder als professionele opvoeder HOOFDSTUK 7 De gastouder als professionele opvoeder Clarine de Leve en Josette Hoex Zomaar een advertentie: Gastouder Meriam heeft nog opvangplaats voor twee kinderen van 0 tot 4 jaar, op dinsdag en donderdag.

Nadere informatie

Samenwerken met de omgeving. Hoofdstuk 18

Samenwerken met de omgeving. Hoofdstuk 18 234 Samenwerken met de omgeving De moeder van Astrid (6) is bloemist. In de kersttijd komt zij een woensdagmiddag naar de buitenschoolse opvang om samen met de kinderen kerststukjes te maken. Ze heeft

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER BETEKENIS BOVEN BEPERKING Ieder mens is uniek en doet mee. We betekenen allemaal iets in het leven van anderen en omgekeerd. We houden van elkaar,

Nadere informatie

Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers.

Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers. Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers. Dit boekje werd oorspronkelijk gemaakt door de stad Antwerpen en het Onthaalbureau Inburgering Antwerpen. Kom-Pas

Nadere informatie

Nieuw Rijsenburg. Ons aanbod. Behandeldoelen

Nieuw Rijsenburg. Ons aanbod. Behandeldoelen Nieuw Rijsenburg Op de biologisch- dynamische boerderij Nieuw Rijsenburg bieden we psychiatrische zorg voor jongeren van 18 tot 28 jaar. Ons aanbod Je volgt een intensief behandelprogramma. We combineren

Nadere informatie

Opvoedondersteuning op school

Opvoedondersteuning op school Opvoedondersteuning op school chemie tussen ouders, leerkrachten en CJG Interviews Praktijkvoorbeelden Tips Deel samen één koffiepot Laat een methode geen dwingend keurslijf worden. Voor ouders is herkenning

Nadere informatie