Factsheet Indicator Pijnstilling bij Atraumatische Buikpijn op Spoedeisende Hulp

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Factsheet Indicator Pijnstilling bij Atraumatische Buikpijn op Spoedeisende Hulp"

Transcriptie

1 Factsheet Indicator Pijnstilling bij Atraumatische Buikpijn op Spoedeisende Hulp Samenvatting Achtergrond Pijn is een van de belangrijkste redenen voor patiënten om naar de Spoedeisende Hulp te komen. 15% van die patiënten komt met buikpijn. Ondanks recente literatuur die laat zien dat adequate pijnstilling bij ongedifferentieerde atraumatische buikpijn geen effect heeft op diagnostiek, krijgt nog maar een beperkt deel van de patienten voldoende en tijdige pijnstilling. Voor adequate pijnstilling dient een goede pijnscore te worden gemeten. De pijnscore dient als extra vitale parameter gemeten te worden. Doel indicator Het hoofddoel van de indicator Pijnstilling bij atraumatische buikpijn op de Spoedeisende Hulp is registratie van het zo spoedig mogelijk geven van adequate pijnstilling bij atraumatische buikpijn. Inherent hieraan is het meten van een pijnscore met een gevalideerd pijn scoresysteem en het gebruik van een pijnprotocol. Definitie Atraumatische buikpijn omvat alle typen ongedifferentieerde buikpijn, die niet door trauma zijn veroorzaakt. Definities deelindicatoren, (operalisatie) en type indicator 1. Wordt er gebruik gemaakt van een pijn scoresysteem op de SEH? 2. Wordt de tijd van het geven van pijnstilling op de SEH geregistreerd? 3. Wordt er gebruik gemaakt van een pijnprotocol op de SEH? aanwezigheid pijn scoresysteem In-/exclusiecriteria Inclusie: alle registratiesystemen van een gestandaardiseerde pijnscore (VAS/NRS), die (elektronisch) verzameld kunnen worden. Exclusie: het registreren van pijn met een niet gevalideerd/niet gestandaardiseerd pijn scoresysteem. Inclusie: alle registratiesystemen voor geven van pijnstilling, welke (elektronisch) verzameld kunnen worden. Exclusie: het achteraf scoren van het geven van pijnstilling gedurende de verblijfsperiode op de SEH Inclusie: alle soorten pijnprotocollen, welke (elektronisch) verzameld kunnen worden. Exclusie: het niet protocollair geven van pijnstilling.

2 Relatie tot kwaliteit Meer dan 75 % van de patiënten die de SEH afdeling bezoekt komt met pijnklachten in de hoop hier verlichting en behandeling voor te krijgen. 15 % van de SEH bezoekers heeft buikpijn. Het meten van een pijnscore bij buikpijn zorgt voor een snelle herkenning van de ernst van de pijn en hiermee een mogelijkheid tot verbetering van pijnmanagement op de SEH afdeling 8. Recent onderzoek laat zien dat een goede pijnscore reeds gevalideerd is voor verschillende situaties. Daarnaast laat een recent literatuuronderzoek van de NVSHA zien dat het geven van pijnstilling, bij niet gedifferentieerde niet traumatische buikpijn, geen negatieve gevolgen heeft voor de beoordeling van een acute buik 4-8, 10-13, Toch blijkt dat pijnbestrijding bij patiënten met acute buikpijn nog maar weinig gegeven wordt % van deze patiënten ontvangt geen pijnstilling voor beoordeling van de chirurg/internist 12. Pijn heeft effect op andere vitale parameters en de interpretatie daarvan. Om de door de NVSHA geschreven richtlijn 2 goed toe te kunnen passen zullen er op de SEH afdelingen afspraken gemaakt dienen te worden over het tijdig meten van pijn en het geven van adequate pijnstilling bij buikpijn op de SEH Pijn zal als 6 e vitale parameter gemeten moeten worden. Het medisch handelen zal door bijscholing van SEH artsen en SEH verpleegkundigen moeten verbeteren om zo veilig en op adequate wijze pijnstilling te verstrekken. De verwachting is dat door het invoeren van een indicator voor registratie van buikpijn, er eerder en adequate pijnstilling gegeven gaat worden aan patiënten. Pain relief is Human right (WHO) Doel van indicator 1. bewustwording van de hulpverleners in de Spoedeisende Geneeskunde van de hoeveelheid pijn, die patiënten met buikpijn ervaren tijdens het bezoek op de SEH 2. bewustwording van de hulpverleners in de Spoedeisende Geneeskunde van het belang om pijn en geven van pijnstilling te registeren tijdens het bezoek van patiënten op de SEH 3. het bewerkstelligen van een cultuuromslag voor het geven van adequate pijnbestrijding bij buikpijn voordat de buik beoordeeld is. 4. verbetering van patiëntenzorg door eerder adequate pijnbestrijding waardoor kortere pijnervaring bij patiënten met buikpijn. Definities Atraumatische buikpijn: alle typen ongedifferentieerde buikpijn, die niet door een trauma zijn veroorzaakt. Het structureel (elektronisch) aanwezig zijn van een registratie systeem om alle patiënten die een SEH afdeling bezoeken met buikpijn te kunnen scoren op pijn. Het structureel (elektronisch) aanwezig zijn van een registratiesysteem voor het geven van pijnstilling aan alle patiënten die een SEH afdeling bezoeken met buikpijn. Het structureel (elektronisch) aanwezig zijn van een pijnprotocol voor patiënten die een SEH afdeling bezoeken met buikpijn.

3 Operalisatie 1. Wordt er gebruik gemaakt van een pijn scoresysteem op de SEH? 2. Wordt de tijd van het geven van pijnstilling op de SEH geregistreerd? 3. Wordt er gebruik gemaakt van een pijnprotocol op de SEH? In-/exclusiecriteria Inclusie: alle registratie systemen van een gestandaardiseerde pijnscore (VAS/NRS), welke (elektronisch) verzameld kunnen worden.exclusie: het registeren van pijn met een niet gevalideerd/ niet gestandaardiseerd pijn scoresysteem. Inclusie: alle registratiesystemen voor het geven van pijnstilling, welke (elektronisch) verzameld kunnen worden. Exclusie: het achteraf scoren van het geven van pijnstilling gedurende de verblijfsperiode op de SEH Inclusie: alle soorten pijnprotocollen, welke (elektronisch) verzameld kunnen worden. Exclusie: het niet protocollair geven van pijnstilling. Type indicator Alle typen indicatoren zouden gebruikt kunnen worden: in dit geval gekozen voor enkel structuurindicatoren. Kwaliteitsdomein Effectiviteit, patiëntgerichtheid, gelijkheid Organisatorisch verband De pijnscore bij buikpijn heeft betrekking op de SEH afdeling van het ziekenhuis. Registratie van het geven van pijnstilling heeft betrekking op de SEH afdeling van het ziekenhuis. Het geven van pijnstilling volgens een pijnprotocol heeft betrekking op de SEH afdeling van het ziekenhuis. Achtergrond en variatie in kwaliteit van zorg Uit onderzoeken en de praktijk blijkt dat er vaak te laat of inadequate pijnstilling wordt gegeven aan patiënten die zich melden op de SEH afdeling 3,14. Terwijl pijn vaak de voornaamste reden van het SEH bezoek is. Dit heeft enerzijds te maken met het niet tijdig onderkennen van pijn, anderzijds door het ontbreken van goede richtlijnen en afgeleide protocollen. Meten van pijn is de eerste stap op de weg naar adequate pijnstilling. Het is daarom noodzakelijk pijn te meten en hiervoor een registratiesysteem te hebben 9. Daarnaast zal pijnstilling protocollair vastgelegd moeten worden. Om een indruk te krijgen over de variatie in kwaliteit van pijnregistratie en pijnstilling op alle SEH afdelingen in Nederland is deze indicator ontwikkeld.

4 Mogelijkheden tot verbetering Het registeren van pijn en de daaruit voortvloeiende pijnstilling zal voor verbetering in patiëntenzorg zorgen. Een betere samenwerking tussen de poortspecialisten en een geprotocolleerd pijnstilling zullen de processen op de SEH afdeling bevorderen zonder dat dit een verhoogde morbiditeit en mortaliteit tot gevolg heeft. Dit zal ook de doorstroming en de doorlooptijden op de SEH afdeling verbeteren. Validiteit Het scoren en registreren van pijn volgens de VAS geeft, met name in de acute zorg, een betrouwbare meting van pijn. Hiermee kan ook goed het beloop in de tijd worden gemeten. De pijnervaring van patiënten zal de maat worden voor adequate en tijdige pijnstilling. Hoewel de VAS een analoge schaal is kan deze goed met de NRS worden gecorreleerd, zodat het makkelijker is een tweedeling te maken in wel of niet geven van pijnstilling. Betrouwbaarheid Interpretatie van pijnbeleving en pijnervaring van de patiënt kan variëren, waardoor de VAS onevenredig hoog uitvalt. Er bestaat tevens variatie in interpretatie van de VAS tussen hulpverleners. Een correlatie met NRS zou dit moeten verminderen. Adequate pijnstilling door zelfmedicatie, huisartsenzorg of ambulance personeel kan zorgen voor een te laag uitvallende VAS bij binnenkomst. Er bestaat variatie tussen artsen onderling in het geven van de soort medicatie. Onbekendheid met het geven van opiaten zal minder snelle pijnstilling geven. Tevens blijft de angst bestaan dat pijnstilling invloed heeft op morbiditeit/mortaliteit. Evidence Based Medicine en afgeleide pijnprotocollen moeten deze variatie verminderen. Bovenstaande punten hebben echter geen effect op de structuurindicatoren. De structuurindicatoren zullen echter minder betrouwbaar zijn bij minder patiënten. Discriminerend vermogen Door landelijk een pijnscore systeem en een pijnstilling registratiesysteem in te voeren zal variatie tussen ziekenhuizen/zorgverleners goed te meten zijn. Minimale bias, beschrijving relevante case-mix Geen Registreerbaarheid, haalbaarheid registratie, tijdsinvestering Verschillende registratiesystemen zullen de registreerbaarheid sterk beïnvloeden. Bron EPD, verpleegkundige registratie Meetfrequentie 1 keer per jaar Meetperiode wordt voor het invullen van de formulieren aangehouden de situatie per 1 januari 2011.

5 Rapportagefrequentie Jaarlijks Ongewenste effecten Doordat het registeren van de indicator een tijdsinvestering vergt van de hulpverleners is er een risico om minder tijd aan het bed van de patiënt te spenderen Theoretisch is er een risico bij het onvoldoende registreren van de initiële pijnscore en wel adequate pijnstilling te geven, er een onderschatting kan plaatsvinden van de ernst van het onderliggend lijden met ongewenste uitkomsten tot gevolg. Referenties richtlijn pijnstilling bij acute buikpijn 3. Arendts G, Fry M Factors associated with delay to opiate analgesia in emergency departments. J. Pain 2006; 7: Gallagher EJ, Esses D, et al. Randomized Clinical trial of morphine in acute abdominal pain. Ann Emerg Med 2006; 48: Garyfollou G, Grillo A, et al. A controlled trial of fentanyl analgesia in emergency department patients with abdominal pain: can treatment obscure the diagnosis?. Acad Emerg Med. 1997;4: Kokki H, Lintula H, et al. Oxycodone vs placebo in children with undifferentiated abdominal pain: a randomized, double-blind clinical trial of the effect of analgesia on diagnostic accuracy. Arch Pediatr Adolesc Med. 2005;159(4): LoVecchio F, Oster N, et al. The use of analgesics in patients with acute abdominal pain. J Emerg Med. 1997;15(6): Mahadevan M, Graff L. Prospective randomized study of analgesic use for ED patients with right lower quadrant abdominal pain. Am J Emerg Med. 2000;18(7): Nelson BP, Cohen D, et al. Mandated pain scales improve frequency of ED analgesic administration. Am J Emerg Med 2004; 22: Pace S, Burke TF. Intravenous morphine for early pain relief in patients with acute abdominal pain. Acad Emerg Med.1996;3(12): Ranji SR, Goldman LE, et al. Do opiates affect the clinical evaluation of patients with acute abdominal pain? JAMA 2006; 296: Thomas SH, Silen W, et al. Effects of morphine analgesia on diagnostic accuracy in Emergency Department patients with abdominal pain: a prospective, randomized trial. J Am Coll Surg. 2003;196(1): Vermeulen B, Morabia A, et al. Acute appendicitis: influence of early pain relief on he accuracy of clinical and US findings in the decision to operate a randomized trial. Radiology. 1999;210(3): Wilson JE, Pendleton JM Oligoanalgesia in the emergency department. Am J Emerg Med 1989; 7: Wolfe JM, Smithline HA et al. Does morphine change the physical examination in patients with acute appendicitis? Am J Emerg Med 2004; 22(4) 16. Zoltie N, Cust MP. Analgesia in the acute abdomen. Ann R Coll Surg Engl. 1986;68(4):

Vitaal bedreigde patiënt: de structuur van het spoed interventie systeem

Vitaal bedreigde patiënt: de structuur van het spoed interventie systeem aan Factsheets indicatoren Vitaal Bedreigde Patiënt Publicatienummer: 2010.1201 (Kijk op www.vmszorg.nl voor updates) Versiebeheer Wijzigingen 2009.1200 (feb 2009) Eerste versie 2010.1201 (mrt 2010) Bevindingen

Nadere informatie

Factsheets indicatoren Vroege herkenning en behandeling van pijn. Structuurindicatoren

Factsheets indicatoren Vroege herkenning en behandeling van pijn. Structuurindicatoren aan Factsheets indicatoren Vroege herkenning en behandeling van pijn Publicatienummer: 2010.1600 (jan 2010) (Kijk op www.vmszorg.nl voor updates) Versiebeheer Wijzigingen 2010.1600 (jan 2010) Eerste versie

Nadere informatie

CRITICAL APPRAISED TOPIC Schouderluxatie. Merel Trijzelaar Onderwijsdag 6 mei 2014

CRITICAL APPRAISED TOPIC Schouderluxatie. Merel Trijzelaar Onderwijsdag 6 mei 2014 CRITICAL APPRAISED TOPIC Schouderluxatie Merel Trijzelaar Onderwijsdag 6 mei 2014 INLEIDING 50% van alle gewrichtsluxaties op de SEH 95-97% anterieure luxatie 65% van de ziekenhuizen hebben een protocol

Nadere informatie

Samenvatting. Factsheet Indicator Triage op de Spoedeisende Hulp

Samenvatting. Factsheet Indicator Triage op de Spoedeisende Hulp Factsheet Indicator Triage op de Spoedeisende Hulp Samenvatting Achtergrond Het bepalen van de urgentie van de medische zorgvraag is een essentiële stap bij de start van het zorgproces op de spoedeisende

Nadere informatie

Factsheet Indicator Signalering Kindermishandeling op de Spoedeisende Hulp

Factsheet Indicator Signalering Kindermishandeling op de Spoedeisende Hulp Factsheet Indicator Signalering Kindermishandeling op de Spoedeisende Hulp Samenvatting Achtergrond De omvang van kindermishandeling in Nederland is niet goed bekend, maar op basis van recent onderzoek

Nadere informatie

Kwaliteitsindicatoren in verband met de preventie, diagnostiek en behandeling van hyperbilirubinemie bij de pasgeborene, geboren na een

Kwaliteitsindicatoren in verband met de preventie, diagnostiek en behandeling van hyperbilirubinemie bij de pasgeborene, geboren na een Kwaliteitsindicatoren in verband met de preventie, diagnostiek en behandeling van hyperbilirubinemie bij de pasgeborene, geboren na een zwangerschapsduur van meer dan 35 weken. CBO, oktober 2008 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Factsheets indicatoren Verwisseling van en bij patiënten

Factsheets indicatoren Verwisseling van en bij patiënten aan Factsheets indicatoren Verwisseling van en bij patiënten Publicatienummer: 2010.1800 (Kijk op www.vmszorg.nl voor updates) Structuurindicatoren. Aanwezigheid, toepassing en registratie identificatie-

Nadere informatie

IIII DRUKTE OP DE SPOEDEISENDE HULP. Dr. M.C. (Christien) van der Linden c.van.der.linden@mchaaglanden.nl chris10vanderlinden@hotmail.

IIII DRUKTE OP DE SPOEDEISENDE HULP. Dr. M.C. (Christien) van der Linden c.van.der.linden@mchaaglanden.nl chris10vanderlinden@hotmail. IIII DRUKTE OP DE SPOEDEISENDE HULP Dr. M.C. (Christien) van der Linden c.van.der.linden@mchaaglanden.nl chris10vanderlinden@hotmail.com Definitie Overmatige drukte op de SEH ontstaat wanneer de behoefte

Nadere informatie

Palliatieve Pijnbestrijding regio s-hertogenbosch /Bommelerwaard. Ambitie Jeroen Bosch Ziekenhuis. Patiëntveiligheid

Palliatieve Pijnbestrijding regio s-hertogenbosch /Bommelerwaard. Ambitie Jeroen Bosch Ziekenhuis. Patiëntveiligheid Palliatieve Pijnbestrijding regio s-hertogenbosch /Bommelerwaard Sylvia Verhage Verpleegkundig specialist oncologie / projectleider Pijn & Palliatieve zorg / consulent Consultatieteam Noord-West Brabant

Nadere informatie

Kwaliteitsindicatoren- uitvraag NVSHA 2018

Kwaliteitsindicatoren- uitvraag NVSHA 2018 Kwaliteitsindicatoren- uitvraag NVSHA 2018 1 Inhoud Inleiding 3 Indicatoren 5 1. Signalering Kindermishandeling op de Spoedeisende 6 Hulp 2. Pijnbestrijding op de Spoedeisende Hulp 10 3. Triage op de Spoedeisende

Nadere informatie

Kwaliteitsindicatoren NVSHA 2016

Kwaliteitsindicatoren NVSHA 2016 Kwaliteitsindicatoren NVSHA 2016 Inhoud Inleiding 3 Indicatoren 5 1. Signalering Kindermishandeling op de Spoedeisende 6 Hulp 2. Pijnbestrijding op de Spoedeisende Hulp 10 3. Triage op de Spoedeisende

Nadere informatie

HANDLEIDING INDICATORENONTWIKKELING

HANDLEIDING INDICATORENONTWIKKELING HANDLEIDING INDICATORENONTWIKKELING VERSIE VOOR WERKGROEPLEDEN Versie juni 2013 VERANTWOORDING De handleiding indicatorenontwikkeling voor werkgroepleden is gemaakt door medewerkers van het Kennisinstituut

Nadere informatie

Chapter 10. Samenvatting

Chapter 10. Samenvatting 1 Chapter 10 Samenvatting 2 INLEIDING Adequate pijnbehandeling voor traumapatiënten is een complex probleem in de (prehospitale) spoedzorg. Met dit proefschrift willen we inzicht geven in de vroegtijdige,

Nadere informatie

Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen

Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen Amsterdam School of Health Professionals / HvA Amsterdam Kwaliteit en Proces Innovatie / AMC Amsterdam Goede zorg Effectief Doelmatig Veilig Tijdig Toegankelijk

Nadere informatie

Factsheets indicatoren High Risk Medicatie: klaarmaken en toedienen van parenterale geneesmiddelen

Factsheets indicatoren High Risk Medicatie: klaarmaken en toedienen van parenterale geneesmiddelen aan Factsheets indicatoren High Risk Medicatie: klaarmaken en toedienen van parenterale geneesmiddelen Publicatienummer: 2010.1700 (Kijk op www.vmszorg.nl voor updates) Versiebeheer Wijzigingen 2009.1700

Nadere informatie

Samenvatting. Factsheet Indicator Tijd tot Antibiotica bij Sepsis op de Spoedeisende Hulp

Samenvatting. Factsheet Indicator Tijd tot Antibiotica bij Sepsis op de Spoedeisende Hulp Factsheet Indicator Tijd tot Antibiotica bij Sepsis op de Spoedeisende Hulp Samenvatting Achtergrond Sepsis is een van de belangrijkste doodsoorzaken van ernstig zieke patiënten in de westerse wereld.

Nadere informatie

What are we waiting for: doorlooptijden op de SEH

What are we waiting for: doorlooptijden op de SEH What are we waiting for: doorlooptijden op de SEH I.L. Vegting, N. Alam, K. Ghanes, O. Jouini, F. Mulder, M. Vreeburg, T. Biesheuvel J. van Bokhorst, P. Go, M.H.H. Kramer, G.M. Koole 2, P.W.B. Nanayakkara

Nadere informatie

Kwaliteitsindicatoren-uitvraag NVSHA 2017

Kwaliteitsindicatoren-uitvraag NVSHA 2017 Kwaliteitsindicatoren-uitvraag NVSHA 2017 1 Inhoud Inleiding 3 Indicatoren 5 1. Signalering Kindermishandeling op de Spoedeisende 6 Hulp 2. Pijnbestrijding op de Spoedeisende Hulp 10 3. Triage op de Spoedeisende

Nadere informatie

Kwaliteitsindicatoren NVSHA

Kwaliteitsindicatoren NVSHA Kwaliteitsindicatoren NVSHA Versie 2016 Commissie Kwaliteit Inhoud Inleiding 2 Indicatoren 4 1. Signalering Kindermishandeling op de Spoedeisende Hulp 5 2. Pijnbestrijding op de Spoedeisende Hulp 9 3.

Nadere informatie

Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen

Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen Amsterdam School of Health Professionals / HvA Amsterdam Kwaliteit en Proces Innovatie / AMC Amsterdam Systematisch literatuur onderzoek RCT s worden gemaakt om

Nadere informatie

Kwaliteitsindicatoren kinderen met diabetes type 1 (fase 1)

Kwaliteitsindicatoren kinderen met diabetes type 1 (fase 1) Kwaliteitsindicatoren kinderen met diabetes type 1 (fase 1) Nederlandse Diabetes Federatie 033-4480845 info@diabetesfederatie.nl Stationsplein 139 3818 LE Amersfoort Kwaliteitsindicatoren kinderen met

Nadere informatie

Perifere zenuw blokkade bij een patiënt at risk voor compartiment syndroom? Lucie van Genugten 3 e jaars AIOS Anesthesiologie 7 November 2014

Perifere zenuw blokkade bij een patiënt at risk voor compartiment syndroom? Lucie van Genugten 3 e jaars AIOS Anesthesiologie 7 November 2014 Perifere zenuw blokkade bij een patiënt at risk voor compartiment syndroom? Lucie van Genugten 3 e jaars AIOS Anesthesiologie 7 November 2014 Vraag Maskeert een perifere zenuwblokkade het optreden van

Nadere informatie

Pijn op de SEH. Drs. A.C.M. Schmidt, SEH-arts KNMG

Pijn op de SEH. Drs. A.C.M. Schmidt, SEH-arts KNMG Pijn op de SEH Drs. A.C.M. Schmidt, SEH-arts KNMG Inleiding Pijn is één van de meest voorkomende redenen van een bezoek aan de Spoedeisende Hulp Tussen 50- en 80% van de patiënten op de SEH heeft matig

Nadere informatie

Protocol Pijn meten, registreren en monitoren in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Protocol Pijn meten, registreren en monitoren in het Jeroen Bosch Ziekenhuis Protocol Pijn meten, registreren en monitoren in het Jeroen Bosch Ziekenhuis Oktoberber 2010 Jeroen Bosch Ziekenhuis, s-hertogenbosch Titel : Pijn meten, registreren en monitoren in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Nadere informatie

Richtlijn toediening van intranasale medicatie (algemeen) Inleiding

Richtlijn toediening van intranasale medicatie (algemeen) Inleiding Richtlijn toediening van intranasale medicatie (algemeen) M.F. Kok, SEH-arts KNMG Intranasale toediening is een niet-invasieve, snelle en effectieve manier van medicatietoediening, met name geschikt voor

Nadere informatie

Behandeling thoraxtrauma in het ziekenhuis. Pieter Hoogland AIOS chirurgie

Behandeling thoraxtrauma in het ziekenhuis. Pieter Hoogland AIOS chirurgie 12-12-2018 Behandeling thoraxtrauma in het ziekenhuis Pieter Hoogland AIOS chirurgie Disclosure belangenverstrengeling voor de sprekers van de scholingsavond (Potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst

Nadere informatie

ehealth en zelfmanagement Hoe worden we daar beter van?

ehealth en zelfmanagement Hoe worden we daar beter van? ehealth en zelfmanagement Hoe worden we daar beter van? Bart Brandenburg 21 maart 2013 Wat is ehealth? en hoe worden we daar beter van? Er zijn 51 definities van ehealth Supporting Health by technology

Nadere informatie

Het nagaan van het verloop van borstvoeding bij de pasgeborene

Het nagaan van het verloop van borstvoeding bij de pasgeborene INFANT BREASTFEEDING ASSESSMENT TOOL (IBFAT) Matthews M.K. (1988) Developing an instrument to assess infant breastfeeding behavior in early neonatal period. Midwifery, 4, 154-165. Meetinstrument Afkorting

Nadere informatie

Goed pijnmanagement op de SEH, belangrijk voor zowel acute als chronische pijn!

Goed pijnmanagement op de SEH, belangrijk voor zowel acute als chronische pijn! Goed pijnmanagement op de SEH, belangrijk voor zowel acute als chronische pijn! Jorien Pierik -Minisymposium pijnbestrijding van A tot Z- 1 Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Inhoud. Algologische functie in de praktijk. Annemie Van Aken verpleegkundige 4/13/2011

Inhoud. Algologische functie in de praktijk. Annemie Van Aken verpleegkundige 4/13/2011 Algologische functie in de praktijk Annemie Van Aken verpleegkundige Inhoud Taak van de algologische functie (AF) FOD begeleidingscomité - universitair onderzoeksequipe Samenstelling van de AF Project

Nadere informatie

Inleiding in Pijn Pijnladder

Inleiding in Pijn Pijnladder Inleiding in Pijn Pijnladder Patricia Schutte Palliatief en oncologieverpleegkundige 13 november 2018 Definitie pijn Pijn is een onaangename sensorische en emotionele gewaarwording die verband houdt met

Nadere informatie

FICB: Fascia Iliaca Compartiment Blok bij heup-/proximale femurfracturen

FICB: Fascia Iliaca Compartiment Blok bij heup-/proximale femurfracturen FICB: Fascia Iliaca Compartiment Blok bij heup-/proximale femurfracturen Leonieke Groot, spoedeisende hulparts i.o. Inhoud Waarom dit praatje? Stukje achtergrond Doelstellingen Studie ontwerp Eindpunten

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pijnregistratie bij chronische pijnpatiënten

Patiënteninformatie. Pijnregistratie bij chronische pijnpatiënten Patiënteninformatie Pijnregistratie bij chronische pijnpatiënten 2 Inhoud Inleiding... 4 Pijn beïnvloedt de levenskwaliteit... 4 Pijnregistratie via een cijfer... 5 Een pijnscore van 0 tot 10... 5 Pijnscores

Nadere informatie

Factsheets indicatoren Voorkomen van nierinsufficiëntie bij intravasculair gebruik van jodiumhoudende contrastmiddelen.

Factsheets indicatoren Voorkomen van nierinsufficiëntie bij intravasculair gebruik van jodiumhoudende contrastmiddelen. aan Factsheets indicatoren Voorkomen van nierinsufficiëntie bij intravasculair gebruik van jodiumhoudende contrastmiddelen Publicatienummer: 2009.1901 Versiebeheer Wijzigingen 2009.1900 (okt 2009) Eerste

Nadere informatie

Early Warning & Rapid Response Systems

Early Warning & Rapid Response Systems Early Warning & Rapid Response Systems in search of the holy grail Dr. Joris Fuijkschot Algemeen kinderarts Symposium MUMC+ 22 oktober 2015 inhoud Wat weten we? Trends in outcome kinderreanimatie Wat doen

Nadere informatie

Handreiking bekwaam verklaren EPA Hoog complexe zorg fase I - de initiële zorg (versie )

Handreiking bekwaam verklaren EPA Hoog complexe zorg fase I - de initiële zorg (versie ) Handreiking bekwaam verklaren EPA Hoog complexe zorg fase I - de initiële zorg (versie 20190611) Inleiding De SEH benadering beschrijft hoe een SEH-arts in fases zorg levert aan een patient en zorg draagt

Nadere informatie

Het meten van pijn. Beter voor elkaar

Het meten van pijn. Beter voor elkaar Het meten van pijn Beter voor elkaar 2 In het Ikazia Ziekenhuis worden op verpleegafdelingen metingen van pijn geregistreerd. Via deze folder willen wij u enige uitleg geven. Algemeen Op de verpleegafdelingen

Nadere informatie

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg definitieve versie maart 2015 1 1. Inleiding In oktober 2014 heeft het bestuur van Ambulancezorg Nederland de indicatorenset ambulancezorg vastgesteld. Hiermee

Nadere informatie

Samenvatting Samenvatting

Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting Binnen het domein van hart- en vaatziekten is een bypassoperatie de meest uitgevoerde chirurgische ingreep. Omdat bij een hartoperatie het borstbeen wordt doorgesneden en er meestal

Nadere informatie

Is de behandeling van lage rugklachten door middel van tractie evidence based? Dr Peter Verspeelt Fysische geneeskunde en revalidatie 24 oktober 2015

Is de behandeling van lage rugklachten door middel van tractie evidence based? Dr Peter Verspeelt Fysische geneeskunde en revalidatie 24 oktober 2015 Is de behandeling van lage rugklachten door middel van tractie evidence based? Dr Peter Verspeelt Fysische geneeskunde en revalidatie 24 oktober 2015 Wat is de invloed van tractie op een lumbale

Nadere informatie

Rapid Recovery. Anesthesiologische mogelijkheden. Xander Eijsbouts Xeijsbouts@fzr.nl Anesthesioloog Franciscus Ziekenhuis Roosendaal

Rapid Recovery. Anesthesiologische mogelijkheden. Xander Eijsbouts Xeijsbouts@fzr.nl Anesthesioloog Franciscus Ziekenhuis Roosendaal Rapid Recovery Anesthesiologische mogelijkheden Original in the Royal College of Surgeons of England, London. 18th Century Surgery October 17, 1846: First public demonstration of the use of ether in anesthesia

Nadere informatie

Dr M.Schoneveld Dienst abdomiale heelkunde UZ Brussel. Appendicitis?

Dr M.Schoneveld Dienst abdomiale heelkunde UZ Brussel. Appendicitis? Dr M.Schoneveld Dienst abdomiale heelkunde UZ Brussel Appendicitis? Epidemiologie Meest frequente opname op spoed in kader van buikpijn Meest frequente urgente abdominale ingreep 13 000/jaar (2009) Kans

Nadere informatie

Sympomatologie 1: meetinstrumenten. Hoogleraar Verplegingswetenschap Sectie Verplegingswetenschap Universiteit Maastricht & Stafgroep Verpleging azm

Sympomatologie 1: meetinstrumenten. Hoogleraar Verplegingswetenschap Sectie Verplegingswetenschap Universiteit Maastricht & Stafgroep Verpleging azm Pijnmeting Sympomatologie 1: meetinstrumenten Rianne de Wit Hoogleraar Verplegingswetenschap Sectie Verplegingswetenschap Universiteit Maastricht & Stafgroep Verpleging azm Pijn: voorkomen 20% van >18

Nadere informatie

TRAUMATISCH PANCREASLETSEL

TRAUMATISCH PANCREASLETSEL TRAUMATISCH PANCREASLETSEL Frank Oort Gutclub 29 oktober 2014 1 2 Opbouw Casus Achtergrond Traumatisch pancreas letsel bij kinderen Vervolg casus Leerpunten casus 3 Casus Mw. C. 13 jaar Overplaatsing vanuit

Nadere informatie

Heropname op E-dienst Moeder & Kind

Heropname op E-dienst Moeder & Kind Logo Quality Indicators Project Heropname op E-dienst Moeder & Kind TABEL 1 INFORMATIE Naam Heropname op E-dienst Domein Moeder & Kind Identificatie M&K001 Auteur Geert Van de Water Datum 4/10/2013 Versie

Nadere informatie

Harm R. Haak Máxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven Maastricht University Medical Centre+

Harm R. Haak Máxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven Maastricht University Medical Centre+ Crowding? Eerste Hulp voor de SEH Harm R. Haak Máxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven Maastricht University Medical Centre+ Steffie HA. Brouns Máxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven Disclosures

Nadere informatie

Split-skin grafts & de REMBRANDT trial: Evidence-based behandelingen voor donor sites Dr Hester Vermeulen

Split-skin grafts & de REMBRANDT trial: Evidence-based behandelingen voor donor sites Dr Hester Vermeulen Split-skin grafts & de REMBRANDT trial: Evidence-based behandelingen voor donor sites Dr Hester Vermeulen Drs Anne Eskes Drs Fleur Brölmann Dr Dirk Ubbink Inhoud Nationale Inventarisatie Validiteit WCS-schema

Nadere informatie

Meten is weten. Baccaert Griet

Meten is weten. Baccaert Griet Meten is weten. PIJNBEOORDELING Baccaert Griet Wat is pijn? Pijn is een onplezierige, sensorische en emotionele ervaring die gepaard gaat met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging, of die beschreven

Nadere informatie

Hemofilie / stollingsstoornissen en Pijn

Hemofilie / stollingsstoornissen en Pijn 1 Hemofilie / stollingsstoornissen en Pijn 01 november 2018 3 Wie heeft er weleens pijn? Antwoord: ja Antwoord: nee 4 Wie heeft er ongeveer 1 x per maand pijn? ja nee 5 Wie heeft er wekelijks pijn? ja

Nadere informatie

Pijnschalen. Prof. dr. J Devulder Diensthoofd Pijnkliniek Universitair Ziekenhuis Gent

Pijnschalen. Prof. dr. J Devulder Diensthoofd Pijnkliniek Universitair Ziekenhuis Gent Prof. dr. J Devulder Diensthoofd Pijnkliniek -Wat? -Problemen in ziekenhuisverband -Waarom? -Belang? -Wat ermee aanvangen? -Casus -Besluit Downloaded from: Wall and Melzack's Textbook of Pain, 5th Edition

Nadere informatie

Pijnbestrijding na de operatie

Pijnbestrijding na de operatie Pijnbestrijding na de operatie Maart 2015 Inleiding U wordt binnenkort geopereerd in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. Het is belangrijk dat u na de operatie zo min mogelijk last heeft van pijn. Als u tijdens

Nadere informatie

VAN DE ONTWIKKELING VAN KWALITEITSINDICATOREN TOT VERBETERING VAN ZORGKWALITEIT: EEN OVERZICHT

VAN DE ONTWIKKELING VAN KWALITEITSINDICATOREN TOT VERBETERING VAN ZORGKWALITEIT: EEN OVERZICHT VAN DE ONTWIKKELING VAN KWALITEITSINDICATOREN TOT VERBETERING VAN ZORGKWALITEIT: EEN OVERZICHT Ariane Ghekiere, PhD Ariane Ghekiere, PhD 19/09/2018 KWALITEITSINDICATOREN BINNEN VIP² GGZ 1 19/09/2018 2

Nadere informatie

Responsiviteit van meetinstrumenten. Prof. dr. ir. Riekie de Vet. EMGO Instituut, Amsterdam

Responsiviteit van meetinstrumenten. Prof. dr. ir. Riekie de Vet. EMGO Instituut, Amsterdam Responsiviteit van meetinstrumenten Prof. dr. ir. Riekie de Vet EMGO Instituut, Amsterdam Meet-eigenschappen Klinimetrische eigenschappen Reproduceerbaarheid Validiteit Responsiviteit Interpretatie Definitie

Nadere informatie

Farmacotherapie in de acute fase van alcoholdetoxificatie. Critically Appraised Topic

Farmacotherapie in de acute fase van alcoholdetoxificatie. Critically Appraised Topic Farmacotherapie in de acute fase van alcoholdetoxificatie Critically Appraised Topic Disclosure (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring

Nadere informatie

Pijnmeting en behandeling. Na een operatie

Pijnmeting en behandeling. Na een operatie Pijnmeting en behandeling Na een operatie Pijn na een operatie kan het genezingsproces nadelig beïnvloeden. Daarom hebben de medisch specialisten en verpleegkundigen van Zuyderland Medisch Centrum afspraken

Nadere informatie

Opname pasgeborenen op N* en NIC Moeder & Kind

Opname pasgeborenen op N* en NIC Moeder & Kind Logo Quality Indicators Project Moeder & Kind TABEL 1 INFORMATIE Naam Domein Moeder & Kind Identificatie M&K003 Auteur Geert Van de Water Datum 4/10/2013 Versie 1 Status Publicatie INHOUD BasisFiche...

Nadere informatie

Literatuuronderzoek. Hoe lang mag een waaknaald blijven zitten?

Literatuuronderzoek. Hoe lang mag een waaknaald blijven zitten? HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM Literatuuronderzoek Hoe lang mag een waaknaald blijven zitten? Michelle Entius 500635128 LV13-3IKZ1 Stagebegeleiders: Anetha van Waveren Samantha Carrot Literatuuronderzoek Inhoudsopgave

Nadere informatie

12 e Post O.N.S. Meeting. Carolien Burghout Verpleegkundig specialist Jeroen Bosch Ziekenhuis

12 e Post O.N.S. Meeting. Carolien Burghout Verpleegkundig specialist Jeroen Bosch Ziekenhuis 12 e Post O.N.S. Meeting Carolien Burghout Verpleegkundig specialist Jeroen Bosch Ziekenhuis Screening for distress The Sixth Vital Sign Doelen De toehoorder: 1. heeft achtergrondkennis over distress en

Nadere informatie

Pijnbestrijding na de operatie

Pijnbestrijding na de operatie Pijnbestrijding na de operatie Inhoud Inleiding 3 1. Beleving van pijn 3 2. Pijnregistratie 4 3. Pijnmeting na de operatie 5 4. Heeft u pijn? Vertel het ons, ook tussendoor! 5 5. Acute Pijn Service (APS)

Nadere informatie

5. Standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie ten aanzien van de Basisset Prestatieindicatoren

5. Standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie ten aanzien van de Basisset Prestatieindicatoren 1. Pijnmetingen bij postoperatieve patiënten 2. Externe verantwoording In het kader van de Kwaliteitswet Zorginstellingen leggen zorginstellingen en zorgverleners verantwoording af over de geleverde kwaliteit.

Nadere informatie

PRO. De afwachtende houding t.o.v. NOACs in Nederland schaadt patiënten

PRO. De afwachtende houding t.o.v. NOACs in Nederland schaadt patiënten PRO De afwachtende houding t.o.v. NOACs in Nederland schaadt patiënten Prof. dr. Saskia Middeldorp, internist Afdeling Vasculaire Geneeskunde Academisch Medisch Centrum, Amsterdam Wat zegt de NHG standaard

Nadere informatie

Factsheets indicatoren Acute Coronaire Syndromen

Factsheets indicatoren Acute Coronaire Syndromen aan Factsheets indicatoren Acute Coronaire Syndromen Publicatienummer: 2010.1500 (Kijk op www.vmszorg.nl voor updates) Versiebeheer Wijzigingen 2010.1500 (apr 2010) Eerste versie Structuurindicatoren Structuurindicatoren

Nadere informatie

Het pijnteam. Informatiebrochure

Het pijnteam. Informatiebrochure Het pijnteam Informatiebrochure 2 Pijn, een groeiend probleem Pijn is de laatste jaren uitgegroeid tot een aparte tak binnen de geneeskunde. Om optimale zorg te kunnen bieden aan het steeds stijgende aantal

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Sinds enkele decennia is de acute zorg voor brandwondenpatiënten verbeterd, hetgeen heeft geresulteerd in een reductie van de mortaliteit na verbranding, met name van patiënten

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren CVA (CVAB) 2016

Factsheet Indicatoren CVA (CVAB) 2016 Factsheet en CVA (CVAB) 2016 Registratie gestart: 2014 In- en exclusiecriteria Definities: - CVA (Beroerte): intracerebrale bloeding of herseninfarct. - Intracerebrale bloeding: spontane bloeding in het

Nadere informatie

Regionale verschillen in acute fase behandeling van ruggenmergletsel in Nederland. B.L. Fransen AIOS Orthopaedie

Regionale verschillen in acute fase behandeling van ruggenmergletsel in Nederland. B.L. Fransen AIOS Orthopaedie Regionale verschillen in acute fase behandeling van ruggenmergletsel in Nederland B.L. Fransen AIOS Orthopaedie 14-1-2015 Acute fase management van ruggenmergletsel (tsci) Onderkennen (mogelijk) ruggenmergletsel

Nadere informatie

Triage Risk Screening Tool (TRST)

Triage Risk Screening Tool (TRST) Triage Risk Screening Tool (TRST) Meldon (2003) Meetinstrument Triage Risk Screening Tool Afkorting TRST Auteur Meldon Onderwerp Functionele, mentale, psychosociale beoordeling Doelstellingen Meten van

Nadere informatie

De patient centraal in de acute zorg

De patient centraal in de acute zorg De patient centraal in de acute zorg Drs. Marjolein Kremers, promovenda acute geneeskunde/internist acute geneeskunde i.o. Dr. Prabath Nanayakkara, internist acute geneeskunde, Amsterdam UMC, lok. VU Prof.

Nadere informatie

Hoeveel gezondheid levert onze gezondheidszorg op?

Hoeveel gezondheid levert onze gezondheidszorg op? Hoeveel gezondheid levert onze gezondheidszorg op? Ann Van den Bruel Senior Clinical Research Fellow Department of Primary Care Health Sciences University of Oxford Declaration Alma Ata 1978 Gezondheid

Nadere informatie

Pijnbestrijding na uw operatie

Pijnbestrijding na uw operatie Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: kwaliteit@jessazh.be Tel: 011 30 81 11 Pijnbestrijding na uw operatie Het APS-team Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

Inleiding Methodologie Master MBRT Hogeschool INHOLLAND 27 november Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp

Inleiding Methodologie Master MBRT Hogeschool INHOLLAND 27 november Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp Inleiding Methodologie Master Hogeschool INHOLLAND 27 november 2003 Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp WAT GAAN WE DOEN? Inleiding op Evidence-based Practice (EBP) Diagnostisch onderzoek onderzoek Interventieonderzoek

Nadere informatie

Signaleren van ouderenmishandeling in de acute zorgketen

Signaleren van ouderenmishandeling in de acute zorgketen Signaleren van ouderenmishandeling in de acute zorgketen Dr. Karin Landsbergen MSc Charlotte Otten-Minkhorst, Dr. Sivera Berben Dr. Lilian Vloet, Drs. Josien Caris Dr. Marian Adriaansen Hogeschool van

Nadere informatie

Gebruik van PROMs individueel versus groepsniveau. Riekie de Vet

Gebruik van PROMs individueel versus groepsniveau. Riekie de Vet Gebruik van PROMs individueel versus groepsniveau Riekie de Vet Klinimetrie: meten in de geneeskunde Het meten van symptomen, diagnostiek, uitkomsten van behandelingen, gezondheidsstatus en bijvoorbeeld

Nadere informatie

Enkele vragen als opwarmer: II. Enkele vragen als opwarmer: I. Enkele vragen als opwarmer: IV. Enkele vragen als opwarmer: III

Enkele vragen als opwarmer: II. Enkele vragen als opwarmer: I. Enkele vragen als opwarmer: IV. Enkele vragen als opwarmer: III De richtlijn pijn bij patiënten met kanker. K.Vissers, K. Besse. R. van Dongen Academisch centrum voor pijn- en palliatieve geneeskunde. UMC St Radboud, Nijmegen Enkele vragen als opwarmer: I Acute pijn

Nadere informatie

Putting evidence into practice: Pijn bij kanker. Wendy H. Oldenmenger

Putting evidence into practice: Pijn bij kanker. Wendy H. Oldenmenger Putting evidence into practice: Pijn bij kanker Wendy H. Oldenmenger Cancer pain at the outpatient clinic Incidence of cancer: 2012: 14.000.000 2032: 22.000.000 (expected) Prevalence of cancer-related

Nadere informatie

Borstvoeding bij ontslag Moeder & Kind

Borstvoeding bij ontslag Moeder & Kind Logo Quality Indicators Project Borstvoeding bij ontslag Moeder & Kind TABEL 1 INFORMATIE Naam Borstvoeding bij ontslag Domein Moeder & Kind Identificatie M&K002 Auteur Geert Van de Water Datum 4/10/2013

Nadere informatie

1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Verpleging en Verzorging (WLZ)

1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Verpleging en Verzorging (WLZ) Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Inleiding Klinimetrie Documenten 01 Inleiding Klinimetrie Nederlands Paraamedisch Instituut 2006 Pag. 2

Inleiding Klinimetrie Documenten 01 Inleiding Klinimetrie Nederlands Paraamedisch Instituut 2006 Pag. 2 Inleiding Klinimetrie 2006 1. Documenten 01 Inleiding Klinimetrie Nederlands Paraamedisch Instituut 2006 Pag. 2 Wanneer bij wie welk meetinstrument? Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp Inleiding Klinimetrie 2006

Nadere informatie

Exitscore Ready for discharge? Chulja Pek Verpleegkundig Specialist Obstructie Icterus 18 november 2014

Exitscore Ready for discharge? Chulja Pek Verpleegkundig Specialist Obstructie Icterus 18 november 2014 Exitscore Ready for discharge? Chulja Pek Verpleegkundig Specialist Obstructie Icterus 18 november 2014 c.pek@erasmusmc.nl Inhoud presentatie 1. Inleiding 2. Methode 3. Vraagstelling 4. Interim analyse

Nadere informatie

Transparantie in de zorg

Transparantie in de zorg Transparantie in de zorg Beschikbaarheid en gebruik van kwaliteitsinformatie Jozé Braspenning Inhoud Transparantie in de zorg: doel en mechanismen Inhoud kwaliteitsinformatie Huidige beschikbaarheid en

Nadere informatie

Hoe artsen registreren en wat artsen ervoor terug willen. Stevie Tan, oogarts VUmc

Hoe artsen registreren en wat artsen ervoor terug willen. Stevie Tan, oogarts VUmc Hoe artsen registreren en wat artsen ervoor terug willen Stevie Tan, oogarts VUmc Hoe artsen registreren en wat artsen ervoor terug willen Registreren Statusvoering Gestructureerd of vrije tekst Terugwillen

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren CVA (CVAB) 2016

Factsheet Indicatoren CVA (CVAB) 2016 Factsheet en CVA (CVAB) 2016 Registratie gestart: 2014 In- en exclusiecriteria Definities: - CVA (Beroerte): intracerebrale bloeding of herseninfarct. - Intracerebrale bloeding: spontane bloeding in het

Nadere informatie

Behandeling van een trigger finger. Loes van Boxmeer & Emma Wassenaar

Behandeling van een trigger finger. Loes van Boxmeer & Emma Wassenaar Behandeling van een trigger finger Loes van Boxmeer & Emma Wassenaar Overzicht Inleiding PICO Zoekstrategie & Flowchart Artikelen Chirurgie Anatomie Open vs percutaan Conclusie Inleiding Klinische symptomen

Nadere informatie

Chronificatie van postoperatieve pijn

Chronificatie van postoperatieve pijn Chronificatie van postoperatieve pijn Dr. Baeyens Malika, ASO Dienst anesthesie 5 december 2017 Wat is pijn? IASP definition (1994) An unpleasant sensory and emotional experience associated with actual

Nadere informatie

INTERNE INDICATOREN BEHORENDE BIJ DE RICHTLIJN ASPECIFIEKE LAGE RUGKLACHTEN

INTERNE INDICATOREN BEHORENDE BIJ DE RICHTLIJN ASPECIFIEKE LAGE RUGKLACHTEN INTERNE INDICATOREN BEHORENDE BIJ DE RICHTLIJN ASPECIFIEKE LAGE RUGKLACHTEN Samenstelling subwerkgroep indicatoren richtlijn Aspecifieke lage rugklachten : - Dr. P.R. Algra, Nederlandse Vereniging voor

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Het meten van pijn

PATIËNTEN INFORMATIE. Het meten van pijn PATIËNTEN INFORMATIE Het meten van pijn In het Maasstad Ziekenhuis wordt op iedere verpleegafdeling de mate van pijn 3 maal per dag gemeten en geregistreerd. Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme.

Nadere informatie

Dia 1. SPEEDPRESENTATIES Deel 3. Dia 2 MARIELLE BRENNINKMEIJER. Ik heb zo n zin in een biertje. Dia 3

Dia 1. SPEEDPRESENTATIES Deel 3. Dia 2 MARIELLE BRENNINKMEIJER. Ik heb zo n zin in een biertje. Dia 3 Dia 1 SPEEDPRESENTATIES Deel 3 Dia 2 MARIELLE BRENNINKMEIJER Ik heb zo n zin in een biertje Dia 3 Dia 4 Ik heb zo n zin in een biertje! Real time zelf gerapporteerde craving naar alcohol tijdens de ambulante

Nadere informatie

NHG-Leergang Palliatieve Zorg. Module 1: inleiding, palliatief redeneren

NHG-Leergang Palliatieve Zorg. Module 1: inleiding, palliatief redeneren NHG-Leergang Palliatieve Zorg Module 1: inleiding, palliatief redeneren Disclosure belangen spreker: (Potentiële) Belangenverstrengeling: Geen Palliatieve zorg Stel je voor dat je zelf te horen hebt gekregen

Nadere informatie

AGED: Amsterdam Groningen Elderly Depression Study

AGED: Amsterdam Groningen Elderly Depression Study AGED: Amsterdam Groningen Elderly Depression Study Angst en depressie bij verpleeghuisbewoners; prevalentie en risico indicatoren Lineke Jongenelis Martin Smalbrugge EMGO, onderzoeksprogramma common mental

Nadere informatie

Oefentherapie bij patiënten met knieartrose en comorbiditeit. Mariëtte de Rooij

Oefentherapie bij patiënten met knieartrose en comorbiditeit. Mariëtte de Rooij Oefentherapie bij patiënten met knieartrose en comorbiditeit Mariëtte de Rooij Inhoud Artrose en comorbiditeit Aangepaste oefentherapie bij comorbiditeit Resultaten pilot studie Voorbeeld Conclusie Randomized

Nadere informatie

Cognitieve beperkingen & delier

Cognitieve beperkingen & delier Cognitieve beperkingen & delier Introductie Uit eerder onderzoek blijkt dat 16-40% van oudere patiënten op de SEH cognitieve beperkingen hebben Oorzaken: Dementie Delier Depressie Klinisch ziek zijn hypoperfusie

Nadere informatie

Consent voor spoedeisend onderzoek bij acuut ernstig zieke patienten

Consent voor spoedeisend onderzoek bij acuut ernstig zieke patienten Consent voor spoedeisend onderzoek bij acuut ernstig zieke patienten dr Erwin J.O. Kompanje Erasmus MC Universitair medisch centrum Rotterdam Intensive Care volwassenen Spoedeisend onderzoek, definitie/

Nadere informatie

DE GEÏNTEGREERDE SPOEDPOST

DE GEÏNTEGREERDE SPOEDPOST DE GEÏNTEGREERDE SPOEDPOST COMPUTER SIMULATIE VAN EEN SPOEDEISENDE HULP EN HUISARTSENPOST Footer text: to modify choose 'Insert' (or View for Office 2003 26/3/14 or 1 earlier) then 'Header and footer'

Nadere informatie

PCA: zelfcontrole over pijn na uw operatie

PCA: zelfcontrole over pijn na uw operatie Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! PCA: zelfcontrole over pijn na uw operatie Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 30 81 11 Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN PALLIATIEVE PATIENTENZORG

DE TOEKOMST VAN PALLIATIEVE PATIENTENZORG DE TOEKOMST VAN PALLIATIEVE PATIENTENZORG Prof dr Wouter WA Zuurmond Vrije Universiteit Medisch Centrum Medisch Direkteur Hospice Kuria Amsterdam 1 BEHANDELING PIJN MEER DAN ALLEEN PIJNBEHANDELING PALLIATIEVE

Nadere informatie

Echogeleide chirurgie voor mammacarcinoom

Echogeleide chirurgie voor mammacarcinoom Echogeleide chirurgie voor mammacarcinoom Een prospectief gerandomiseerd onderzoek N.M.A. Krekel M.H. Haloua M.P. van den Tol S. Meijer Chirurgische oncologie VU Universitair Medisch Centrum Incidentie

Nadere informatie

De praktijk van deferred consent bij spoedeisend onderzoek

De praktijk van deferred consent bij spoedeisend onderzoek De praktijk van deferred consent bij spoedeisend onderzoek dr Erwin J.O. Kompanje Universitair docent klinische ethiek Klinisch ethicus Intensive care geneeskunde Het effect van wel/niet gebruik van Deferred

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Beroerte (CVAB)

Factsheet Indicatoren Beroerte (CVAB) Factsheet en Beroerte (CVAB) A. Beschrijving CVAB 2014 [2.0.; 10102014] Registratie gestart: 2014 Nr. Type Uitvraag Bron indicator over (jaar) 1. Percentage TIA en CVA patiënten ingevuld in de CVAB (2014)

Nadere informatie