De mediatheek op de 1e verdieping in lokaal 1.21; Het open leercentrum (OLC) op de 1e verdieping in sporthal De Fazant.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De mediatheek op de 1e verdieping in lokaal 1.21; Het open leercentrum (OLC) op de 1e verdieping in sporthal De Fazant."

Transcriptie

1

2 Het PENTA college CSG Jacob van Liesveldt beschikt over verschillende ruimtes met computers en werkplekken waar leerlingen onder toezicht hun opdrachten, huiswerk en e-uren kunnen maken. De mediatheek op de 1e verdieping in lokaal 1.21; Het open leercentrum (OLC) op de 1e verdieping in sporthal De Fazant. Als je aan het werk bent in een van deze ruimtes, dan wordt jouw aanwezigheidstijd geregistreerd. Voor de mediatheek en het OLC gelden dezelfde regels. Er zijn echter ook verschillen in bijv. openingstijden en diensten. Alle informatie voor leerlingen en docenten kun je terugvinden in dit boekje. Achterin staat een overzicht van de mogelijkheden van de ruimtes afzonderlijk.

3 OPENINGSTIJDEN MEDIATHEEK 1.21: maandag t/m vrijdag 8.15 uur tot uur OPENINGSTIJDEN OPEN LEERCENTRUM (OLC) SCHOOLPAS maandag t/m vrijdag 8.15 uur tot uur In de pauzes gesloten. Neem altijd je schoolpas mee. Deze heb je in de mediatheek en in het OLC nodig om je aanwezigheid te laten registreren, materialen te lenen en op de computers te werken. De kaart is strikt persoonlijk en mag niet worden uitgeleend. Bij verlies van je pas blijf jij verantwoordelijk wanneer er materialen op je pas geleend worden. Geef dus altijd door wanneer je je pas kwijt bent. Deze kan dan door ons geblokkeerd worden. Tevens kun je tegen betaling van 3,- in de mediatheek een nieuwe pas aanvragen. WACHTWOORD EN GEBRUIKERSNAAM Om op de computer in te loggen heb je je gebruikersnaam en je wachtwoord nodig. Deze gegevens krijg je als je voor het eerst bij ons op school komt. Deze inloggegevens blijven je hele schoolcarrière geldig. Bewaar deze dus goed. Voor vragen en advies kun je altijd terecht bij een van onze mediatheekmedewerkers. Tip: kijk voor actuele informatie over de mediatheek en OLC op de site van de school:

4 ALGEMENE HUISREGELS GELDEND VOOR DE MEDIATHEEK EN OLC: Deze ruimtes zijn alleen bestemd voor leerlingen die in alle rust willen werken, voor alle overige doeleinden zoals gezellig samenzijn, is de aula beschikbaar. In de mediatheek mogen geen tassen en jassen mee naar binnen. Tassen moeten worden geplaatst in de rekken in de gang voor de mediatheek. Ook de ruimte voor de ingang van de mediatheek moet vrij blijven. In het OLC mogen de tassen mee naar binnen. Er mag niets worden gegeten of gedronken in de mediatheek. In het OLC mag water worden gedronken. Zorg dat het rustig blijft zodat leerlingen kunnen studeren. Bij wangedrag wordt de toegang tot de mediatheek/ het OLC ontzegd. UITLEENREGELS BOEKEN EN ANDERE MEDIA Je mag maximaal drie materialen tegelijk thuis hebben. De uitleentermijn voor boeken en cd-roms is drie weken. Dvd s mag je één week meenemen. Bij te laat inleveren betaal je per boek, cd-rom of dvd 0,10 boete per dag. Je mag materialen twee keer verlengen. Je hoeft dan alleen je pas mee te nemen, niet de materialen die je wilt verlengen. Je kunt materialen gratis reserveren. Dit kan aan de balie, via de online catalogus of de Aura library app. Je krijgt een - of pushbericht als het aangevraagde materiaal voor je klaarligt. Bij beschadiging of verlies van materialen wordt een bedrag in rekening gebracht voor herstel of vervanging. Materialen mogen niet onderling worden geruild. Boeken die niet mee naar huis genomen mogen worden, zoals woordenboeken, kunnen tegen inlevering van de schoolpas worden gebruikt tijdens de lessen. Deze boeken moeten dezelfde dag worden geretourneerd. Regelmatig worden er rappelbrieven uitgedraaid voor leerlingen die te lang mediatheekmateriaal thuis hebben. Deze herinneringsbrief ontvang je via je PENTA adres.

5 OVERIGE MEDIATHEEKDIENSTEN: FOTOKOPIËREN Voor het maken van fotokopieën (zwart/wit) kun je terecht in de mediatheek. De kosten van een A4 kopie: zwart-wit 0,05 kleur 0,10. Een kopie op A3 formaat kost: zwart-wit 0,10 kleur 0,20. INBINDEN Als je verslagen, werkstukken etc. stevig, permanent en stijlvol wilt inbinden, kom dan naar de mediatheek. Voor 1,- kun je hier je document op twee manieren laten inbinden: 1. Thermisch 2. Inbinden met spiraal MAPJES Je kunt voor je verslagen in beide mediatheken en het OLC diverse mapjes kopen. Snelhechters : 0,25 Showmapje : 0,10 Insteekhoesje : 0,10 DE COMPUTERS In de mediatheek beschikken we over 67 computers. In het OLC zijn 4 tablets beschikbaar. De tablets in het OLC zijn voor het snel opzoeken van informatie in bijv. ItsLearning of het uitprinten van bestanden. Wil je langer achter een computer aan het werk dan kun je terecht in de mediatheek. Wil je op de computers werken dan moet je je schoolpas inleveren bij de balie. Je krijgt hiervoor een plaatsbewijs. De kleur van dit plaatsbewijs verwijst naar de kleur van het computereiland waar de jou toegewezen computer staat. Ben je klaar, dan meld je je af bij de balie en ruilen we het plaatsbewijs weer om tegen je pas. Als je je plaatsbewijs beschadigt of kwijt raakt, wordt er 3,00 in rekening gebracht. Er kan één leerling achter één computer. Printen kan in kleur en in zwart-wit. De computers staan standaard ingesteld op zwart-wit. Prijs: zwart-wit 0,05, kleur 0,10 per A4 pagina. Een print op A3 formaat kost: zwart-wit 0,10, kleur 0,20. Elke leerling heeft aan het begin van het schooljaar 5,- printtegoed op zijn account staan. Is je printtegoed op, dan kun je aan de balie van de mediatheek printtegoed bijkopen. Het minimumbedrag waarmee je kunt opwaarderen is 1,-. Een eindexamenleerling ontvangt geen printtegoed aan het begin van het schooljaar. Deze leerling maakt eerst het resterende bedrag op en kan vervolgens print-

6 tegoed bijkopen. Prints in het OLC moeten contant betaald worden. Dit gaat niet van het printtegoed af. Wil je geluid, neem dan zelf je hoofdtelefoon mee. Voor 1,- kun je ook een hoofdtelefoon kopen. Je kunt een computer 1 dag van te voren reserveren. Bij niet opdagen wordt tien minuten na aanvang van het lesuur de reservering ingetrokken. Het is niet toegestaan om programma s te installeren. De computers mogen alleen gebruikt worden voor huiswerk, opdrachten en andere zaken betreffende school. Alle programma s die je nodig hebt voor de vakken zijn op de computers te vinden onder: start programma s. Daarnaast kun je gebruik maken van het internet. Elke leerling heeft op het netwerk een eigen home directory. Het is mogelijk een usb-stick te lenen om tijdelijk grote bestanden op te slaan. Op de baliecomputers van de mediatheek en in het OLC staat het programma Insight geïnstalleerd. Dit programma geeft ons de mogelijkheid een goede controle uit te voeren op alle mediatheek- en OLC-computers. Via de monitor op de balie kunnen we alle schermen bekijken en eventueel ingrijpen als dit nodig mocht zijn. Websites kunnen worden geblokkeerd. Ook is het mogelijk te communiceren met een of meer computers en om samen in een scherm te werken. In de mediatheek is een televisie aanwezig, aangesloten op de kabel. Deze televisie staat afgestemd op het kanaal van de roosterwijzigingen en mededelingen.

7 LAPTOPS EN TABLETS In de mediatheek is het mogelijk laptops en ASUS tablets te lenen; administratie gebeurt via het computer reserveringsprogramma. Een laptop / tablet wordt alleen uitgeleend aan een leerling als hij/zij een pas heeft en een aanvraagformulier toont van de docent. Een leerling kan één laptop / tablet lenen. Als er ongeregeldheden worden aangetroffen (hardware of software) dient de leerling dat onmiddellijk te melden. Een laptop / tablet mag alleen in het klaslokaal worden gebruikt. In de les is de docent verantwoordelijk voor het gebruik van de laptops / tablets. De docent controleert aan het eind van de les of de laptop / tablet nog heel is (toetsenbord, muis, kabels). De leerling heeft voor één lesuur de beschikking over de laptop / tablet en levert deze dus aan het eind van de les weer persoonlijk in. Collega s die een laptop / tablet nodig hebben, kunnen op dezelfde manier een laptop / tablet lenen. Dus met een pasje. Als je geen pasje (meer) hebt, kun je er een aanvragen in de mediatheek. LAPTOPKAR De mediatheek beschikt over 3 laptopkarren. In elke kar staan 15 draadloze laptops. Een laptopkar kan in zijn geheel worden meegenomen naar het leslokaal. Reserveren van een laptopkar kan via contact met een van de medewerkers van de mediatheek, hetzij aan de balie, hetzij per telefoon (tst 123) of per mediatheek.jl@penta.nl Reserveren van computerlokalen loopt via de roostermakers. De beschikbaarheid van de computerlokalen 0.31, 1.01 en 1.33 is te raadplegen via het info rooster op de website. COLLECTIE In de mediatheek bevindt zich de schoolbibliotheek. De collectie van de mediatheek bestaat uit verschillende media: boeken, tijdschriften, luisterboeken, dvd s, cd s en cd-roms. Bij elkaar zo n exemplaren. Behalve de tijdschriften en enkele naslagwerken worden al deze materialen uitgeleend. Via Aura Online is de catalogus te raadplegen op alle computers.

8 MEDIATHEEKCATALOGUS AURA ONLINE ( jl.penta.auralibrary.nl) De mediatheek maakt gebruik van Aura online. Op deze website kun je thuis de catalogus van de mediatheek raadplegen, je boeken verlengen en boeken reserveren. Inloggen en gebruik maken van de mogelijkheden is vrij eenvoudig. Hieronder staat een handleiding. In onze webcatalogus kun je zoeken in de hele collectie van de mediatheek. Je kunt het geleende materiaal zelf online verlengen, materialen die uitgeleend zijn reserveren en boeken en dvd s voorzien van recensies. Voor het plaatsen van een recensie en het verlengen en reserveren moet je ingelogd zijn. Voordat je kunt inloggen moet je je eerst aanmelden. Dit hoeft maar één keer: Aanmelden doe je zo: Ga naar de website: kies voor Algemene Informatie; kies voor mediatheek; klik op de button Aura Library kies voor Mijn AuraSpace ; klik op Account aanmaken ; vul je achternaam en je pasnummer in (zonder jl); vul je adres in; vul een gebruikersnaam en wachtwoord in naar eigen keuze; inloggen is direct na het aanmelden mogelijk. AURA LIBRARY APP Met de Aura Library app kun je in de catalogus van de mediatheek zoeken, materialen reserveren, verlengen en actuele leningen opvragen. Via een pushbericht word je op de hoogte gesteld wanneer een boek klaarligt of wanneer je materialen terug moeten brengen. Handig! De app is er voor de iphone, ipad en Android. Een stap-voor-stap instructie voor het downloaden van en het inloggen in Aura Library vind je op de website www. aura.nl. Voor vragen kun je terecht in de mediatheek.

9 ABONNEMENTEN De mediatheek beschikt over verschillende soorten abonnementen: de online abonnementen en de papieren abonnementen: De online abonnementen van de mediatheek zijn: LiteRom JeugdliteRom - FictieRom Uittrekselbank Uittrekselbank Jeugd - de Actuele Documentatiebank en de cd-rom School Literary Reviews. Je kunt al deze programma s raadplegen op de computers op school. Je vindt ze onder: start programma s mediatheek. LITEROM: De meest complete verzameling recensies en artikelen over Nederlandstalige literatuur, verschenen in Nederlandse en Vlaamse dag- en weekbladen sinds Het gaat hierbij om een breed scala van bladen, van Margriet tot Vrij Nederland en van De Nederlandsche Spectator tot De Telegraaf. De LiteRom is hét bestand voor alle in literatuur geïnteresseerde bibliotheekbezoekers en bijzonder geschikt als naslagwerk voor scholieren in de derde graad van het secundaire onderwijs en voor studenten Nederlandse literatuur. JEUGDLITEROM: De eerste fulltext databank over Nederlandstalige jeugdliteratuur, met recensies over oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdboeken vanaf Deze recensies, eerder verschenen in Nederlandse en Vlaamse dagbladen en tijdschriften, zijn grotendeels afkomstig uit de collectie van het Letterkundig Museum in Den Haag. Zeer geschikt voor wie snel en adequaat achtergrondinformatie zoekt over Nederlandstalige jeugdliteratuur. FICTIEROM : Zoek boektitels over je favoriete onderwerp. Een databank met bibliografische gegevens van romans en verhalen, gerangschikt naar onderwerpen. Deze databank biedt een overzicht van Nederlandse, in het Nederlands vertaalde en buitenlandse romans en verhalen die sinds 1983 zijn verschenen. Bij elke titel zijn een beknopte beschrijving en een korte recensie opgenomen.

10 UITTREKSELBANK: De Uittrekselbank bevat uittreksels van Nederlandse en anderstalige literaire werken, deels afkomstig uit bestaande, zeer bekende uittrekselboeken, en talrijke auteursportretten. Deze auteursportretten bieden naast biografische gegevens een schets van de hoofdlijnen van het werk van de auteur, een bibliografie en verwijzingen naar bestaande uittreksels en eventuele internetadressen. Bij een groot aantal auteursportretten is een foto van de auteur opgenomen. Daarnaast bevat de UittrekselBank ruim 500 snuffelteksten, dat wil zeggen een beknopte beschrijving van literaire werken, en een aantal oriëntatieteksten. Dat zijn beknopte informatieve teksten over Nederlandse, Vlaamse en buitenlandse auteurs. Verder biedt de databank talrijke verwijzingen naar uittreksels die zijn verschenen in bekende uittrekselboeken. UITTREKSELBANK JEUGD: De UittrekselBank Jeugd bevat speciaal voor jongeren geschreven uittreksels van jeugdboeken, auteursportretten van jeugdboekenschrijvers en beknopte snuffelteksten. De uittreksels bevatten een samenvatting, een bespreking van onderwerp, titel, opbouw, personages en taal en stijl. Ook wordt aandacht geschonken aan de reacties op het boek en aan achtergronden die voor een goed begrip belangrijk zijn. ACTUELE DOCUMENTATIE BANK: Een compleet overzicht van actuele dossiers die interessant zijn voor werkstukken en spreekbeurten. Per dossier een zorgvuldige selectie kranten- en tijdschriftartikelen, persfoto s, verwijzingen naar relevante boeken en tijdschriften en links naar websites. SCHOOL LITERARY REVIEWS: Een cd-rom met uittreksels van moderne Engelstalige jeugdboeken. De cd-rom bevat een gevarieerd aanbod van hedendaagse jeugdromans rond aansprekende thema s. Van ieder boek wordt eerst een korte samenvatting gegeven, gevolgd door een bespreking van zaken als thema s, titel, opbouw, taal, stijl en personages. Daarnaast geven de uittreksels een overzicht van de reacties op het boek en bieden ze informatie over de schrijver. De besprekingen worden aangevuld met een afbeelding van het omslag, verwijzingen naar websites en een kenmerkende passage uit het boek. Per boek wordt een niveau-aanduiding gegeven, afgestemd op het Nederlandse en Vlaamse onderwijssysteem. Zoekmogelijkheden zijn er op onder meer auteur, titel, thema en niveau. De uittreksels zijn in eenvoudig Engels geschreven door deskundigen uit de onderwijspraktijk.

11 De papieren abonnementen ofwel de tijdschriften van de mediatheek zijn: 1. Zo Zit Dat Het maandblad Zo Zit Dat geeft antwoord op de leukste, grappigste en interessantste vragen over natuur, techniek & wetenschap, sport, avontuur computers & games. 2. Kijk Ruimtevaart, Formule 1, straaljagers, snowboarden, computers, tornado`s, aliens, games, robots... je leest het in Kijk. Unieke informatie over spannende onderwerpen met spectaculaire foto`s! Kijk biedt elke maand het laatste nieuws over techniek, wetenschap, sport, computers en nog veel meer. De Kijk verschijnt elke maand. 3. Personal Computer Magazine (PCM) PCM, het Personal Computer Magazine voor de enthousiaste computergebruiker, staat elke maand vol met tips & trucs, onafhankelijke productvergelijkingen, testen en praktische informatie. Ben je geïnteresseerd in nieuwe producten en ontwikkelingen op het gebied van hardware, software, internet en digitale gadgets? Lees het in PCM. 4. Tijdschriftenpakket Elke maand ontvangen wij van De Leestafel een tijdschriftenpakket met 15 bladen, die één maand oud zijn. Enkele van deze bladen zijn: Psychologie, Top Gear, National Geographic, Quest.

12 DOCENTENINFORMATIE Individueel werken: de docent kan tijdens de les maximaal 10 leerlingen naar de mediatheek sturen om te werken. Ze hebben dan altijd hun schoolpas nodig. Zonder pas worden de leerlingen weer teruggestuurd naar de les. Wegens fraudegevoeligheid worden briefjes niet geaccepteerd. Vindt de docent dat desbetreffende leerling toch op de computer in de mediatheek aan het werk moet, dan neemt hij contact op met de mediathecaris. Collectievorming: aan welk materiaal is er met betrekking tot een vak het meest behoefte? Als docenten/vakhoofden aangeven wat voor onderwerpen, boeken, dvd s etc. (al dan niet voor de uitleen) en programma s nuttig zijn voor de leerlingen, kunnen wij behulpzaam zijn bij het zoeken naar en het coördineren van de aanschaf van deze media. Als er klassikaal les wordt gegeven over één bepaald onderwerp waarover leerlingen informatie moeten inwinnen, dan is het aan te bevelen dit vroegtijdig aan ons door te geven, zodat wij rekening kunnen houden met het al dan niet uitlenen van deze materialen.

13 Schoolpas: alle docenten krijgen aan het begin van het schooljaar een nieuwe schoolpas. Deze pas heb je nodig om een laptop of andere media te lenen. Deze passen worden door de fotograaf aangeleverd. Het is daarom van belang om jezelf te laten fotograferen als de fotograaf op school is, zodat je nieuwe pas voor je klaarligt bij aanvang van het nieuwe schooljaar. De pas levert in het buitenland vaak korting op toegangsprijzen voor musea, evenementen etc. De mediatheek heeft een schoolabonnement op de openbare bibliotheek van Hellevoetsluis. Dit abonnement geeft bij materialen zonder leenvergoeding recht op een uitleentermijn van zes weken en een hoger aantal mee te nemen (gedrukte) materialen. Wil je hier gebruik van maken, dan kun je de lenerspas ophalen in de mediatheek. Uiteraard ben je zelf verantwoordelijk voor de materialen die je in de openbare bibliotheek leent.

14 MEDIATHEEK OLC COMPUTERS 67 UITLEEN LAPTOPS TABLETS 10 4 BRANDEN BIBLIOTHEEK LEES/WERKTAFELS SCANNEN NIEUWE BRA PAS INLOGCODES OPVRAGEN HOOFDTELEFOON KOPEN INBINDEN FOTOKOPIËREN MAPJES KOPEN ETC. PRINTTEGOED OPWAARDEREN CD ROM KOPEN ROOSTERWIJZIGINGEN OP TV UITLEEN DIGITALE CAMERA S, CKV MEDIA

15

16

OPENINGSTIJDEN MEDIATHEEK 1.21: vrijdag uur

OPENINGSTIJDEN MEDIATHEEK 1.21: vrijdag uur OPENINGSTIJDEN MEDIATHEEK 1.21: maandag t/m vrijdag 8.15 uur tot 16.00 uur OPENINGSTIJDEN OPEN LEERCENTRUM (OLC) Het PENTA college CSG Jacob van Liesveldt beschikt over verschillende ruimtes met computers

Nadere informatie

De mediatheek op de 1e verdieping in lokaal 1.21; Het open leercentrum (OLC) op de 1e verdieping in sporthal De Fazant.

De mediatheek op de 1e verdieping in lokaal 1.21; Het open leercentrum (OLC) op de 1e verdieping in sporthal De Fazant. Het PENTA college CSG Jacob van Liesveldt beschikt over verschillende ruimtes met computers en werkplekken waar leerlingen onder toezicht hun opdrachten, huiswerk en e-uren kunnen maken. De mediatheek

Nadere informatie

Dé specialist voor uw schoolmediatheek. Innovatie Kennis Kwaliteit Vernieuwing Inspiratie

Dé specialist voor uw schoolmediatheek. Innovatie Kennis Kwaliteit Vernieuwing Inspiratie Dé specialist voor uw schoolmediatheek Innovatie Kennis Kwaliteit Vernieuwing Inspiratie NBD Biblion biedt een compleet pakket producten en diensten die bijdragen aan een efficiënte en moderne bedrijfsvoering

Nadere informatie

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Voorwoord Uw school besteedt het komend schooljaar natuurlijk veel aandacht aan mediawijsheid en

Nadere informatie

Mediatheek. CSG Wessel Gansfort Groningen

Mediatheek. CSG Wessel Gansfort Groningen Mediatheek CSG Wessel Gansfort Groningen De entree Het personeel Mediathecaresse Mw. T. Pruim-Visser Aanwezig: maandag, woensdag en vrijdag van 08:30 12:30 uur en dinsdag van 08:30-16:00 uur Medewerker

Nadere informatie

Bibliotheek Malle het leven van A tot Z

Bibliotheek Malle het leven van A tot Z bibliotheek Bibliotheek Malle het leven van A tot Z www.malle.be o n z e b i b l i o t h e k e n h o e w e r k t o n z e b i b l i o t h e e k Hoofdbibliotheek Westmalle Sint-Jozeflei 26 03-309.93.50 malle@bibliotheek.be

Nadere informatie

KNOKKE-HEIST BIBLIOTHEEK BIBLIOTHEEK SCHARPOORD BIBLIOTHEEK SCHARPOORD FILIAAL HEIST FILIAAL WESTKAPELLE

KNOKKE-HEIST BIBLIOTHEEK BIBLIOTHEEK SCHARPOORD BIBLIOTHEEK SCHARPOORD FILIAAL HEIST FILIAAL WESTKAPELLE BIBLIOTHEEK KNOKKE-HEIST BIBLIOTHEEK SCHARPOORD BIBLIOTHEEK FILIAAL SCHARPOORD HEIST FILIAAL WESTKAPELLE Welkom! De bibliotheek is een open huis. Iedereen is welkom en kan ter plaatse gratis gebruik maken

Nadere informatie

Handig om te weten in de onbemande vestiging Leusden-Zuid

Handig om te weten in de onbemande vestiging Leusden-Zuid Handig om te weten in de onbemande vestiging Leusden-Zuid Openingstijden Maandag t/m vrijdag van 10.00-18.00 uur. De bibliotheek van Leusden Zuid is, op een aantal contacturen na, een onbemande bibliotheek.

Nadere informatie

MEDIATHEEK CSG WESSEL GANSFORT GRONINGEN

MEDIATHEEK CSG WESSEL GANSFORT GRONINGEN MEDIATHEEK CSG WESSEL GANSFORT GRONINGEN DE ENTREE HET PERSONEEL Mediathecaresse: Mw. T. Pruim-Visser (Zij is er op maandag, woensdag en vrijdag van 8.30 12.30 en dinsdag van 8.30-16.00) Medewerkers: Dhr.

Nadere informatie

Innovatie Kennis Kwaliteit Vernieuwing Inspiratie

Innovatie Kennis Kwaliteit Vernieuwing Inspiratie Innovatie Kennis Kwaliteit Vernieuwing Inspiratie Dé specialist voor elke schoolmediatheek NBD Biblion biedt een compleet pakket producten en diensten die bijdragen aan een efficiënte en moderne bedrijfsvoering

Nadere informatie

Hoe gebruik ik de publiekscatalogus?

Hoe gebruik ik de publiekscatalogus? Hoe gebruik ik de publiekscatalogus? De catalogus van onze bibliotheek kunt u raadplegen in de bibliotheek of via www.bibliotheekwierden.nl. Als u thuis via de website de catalogus wilt raadplegen kiest

Nadere informatie

Hoe gebruik ik de publiekscatalogus?

Hoe gebruik ik de publiekscatalogus? Hoe gebruik ik de publiekscatalogus? De catalogus van onze bibliotheek kun je raadplegen in de bibliotheek of via www.bibliotheekrijssenholten.nl. Als je thuis via de website de catalogus wilt raadplegen

Nadere informatie

De computer gebruiken op het Kennemer College, locatie Mavo

De computer gebruiken op het Kennemer College, locatie Mavo De computer gebruiken op het Kennemer College, locatie Mavo Inhoudsopgave Inleiding... 5 Richtlijnen voor computergebruik... 7 Inloggen op de pc... 8 E-mail en webmail... 9 Magister... 11 De website van

Nadere informatie

Printen bij College Zuid

Printen bij College Zuid Printen bij College Zuid Inhoud Printen... 3 Voordat je kan printen... 4 1 MyPrint-account... 4 1.1 Aanmelden myprint... 4 2 Printer installeren op apparaten... 7 2.1 Printer installeren op computer...

Nadere informatie

De computereilanden. De fluisterruimtes

De computereilanden. De fluisterruimtes Het Open Leer Centrum Het OLC bestaat uit een aantal ruimtes met verschillende regels. De computereilanden OL1 en OL2 Aan de computers is ruimte voor 44 leerlingen. (20 computers voor 2 leerlingen en 4

Nadere informatie

Hoe gebruik ik de publiekscatalogus?

Hoe gebruik ik de publiekscatalogus? Hoe gebruik ik de publiekscatalogus? De catalogus van onze bibliotheek kunt u raadplegen in de bibliotheek of via www.bibliotheekrijssenholten.nl. Als u thuis via de website de catalogus wilt raadplegen

Nadere informatie

Kennismaking mediatheek. inloggen mediatheeksite catalogus A tot Z tijdschriftenlijst Lucas printen startfg.hu.nl

Kennismaking mediatheek. inloggen mediatheeksite catalogus A tot Z tijdschriftenlijst Lucas printen startfg.hu.nl Kennismaking mediatheek inloggen mediatheeksite catalogus A tot Z tijdschriftenlijst Lucas printen startfg.hu.nl Augustus 2012 INLOGGEN LEZEN Gebruikersnaam en wachtwoord Je gebruikersnaam is gelijk aan

Nadere informatie

SnelStart Gids. Studenten. SnelStart Gids -Studenten. Versie: 1.3 Datum:

SnelStart Gids. Studenten. SnelStart Gids -Studenten. Versie: 1.3 Datum: SnelStart Gids Studenten Versie: 1.3 Datum: 05.09.2016 Auteur: Co py ri g hts: Classificatie: Dennis Carroll ROC Gilde O p leidin g en Al g emeen SnelStart Gids -Studenten 1. Studentenportaal Vanaf dit

Nadere informatie

Voordelen van de bieb

Voordelen van de bieb Voordelen van de bieb Een abonnement van de bieb biedt jou eindeloos lees-, kijk- en luisterplezier. Naast boeken leen je ook gratis muziek, films, luisterboeken, tijdschriften en bladmuziek. Een keuze

Nadere informatie

Apps en Ups voor het RML. Instructies voor leerlingen

Apps en Ups voor het RML. Instructies voor leerlingen Apps en Ups voor het RML Instructies voor leerlingen 1 Inhoud 1. Werken met MAGISTER... 3 2. VANDAAG en AGENDA (Agenda ( HUISWERK)... 4 3. AANWEZIGHEID... 5 4. CIJFEROVERZICHT... 6 5. BERICHTEN (Mailbox

Nadere informatie

E-books lenen via de Bibliotheek: versie tablets en smartphones

E-books lenen via de Bibliotheek: versie tablets en smartphones E-books lenen via de Bibliotheek: versie tablets en smartphones Een account maken Om e-books te kunnen downloaden heb u een account nodig bij Bibliotheek.nl. 1. Start uw internetprogramma en ga naar http://www.bibliotheek.nl/e-books

Nadere informatie

Wegwijs. in Bibliotheek Maldegem

Wegwijs. in Bibliotheek Maldegem Wegwijs in Bibliotheek Maldegem Welkom! Welkom in de Maldegemse bibliotheek, een plaats waar mensen centraal staan. Je kan er niet alleen terecht voor een goed boek of een leuke film, je kan ook aanschuiven

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem 2015 De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Bent u al lid? Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Lezen, luisteren, kijken en leren:

Nadere informatie

Handleiding inloggen. Informatie voor leerlingen. Schooljaar

Handleiding inloggen. Informatie voor leerlingen. Schooljaar Handleiding inloggen Informatie voor leerlingen Schooljaar 2019-2020 Inhoudsopgave Inleiding.2 Inloggen op diverse systemen van school (leerlingen).3 Inloggen/uitloggen op pc, laptop en LG of HP 3 Microsoft

Nadere informatie

Handleiding Aura Internet Catalogus. 1 Aanmelden en inloggen. 2 Mijn AuraSpace. 3 Zoeken. Aanmelden als nieuwe gebruiker... 2. Inloggen...

Handleiding Aura Internet Catalogus. 1 Aanmelden en inloggen. 2 Mijn AuraSpace. 3 Zoeken. Aanmelden als nieuwe gebruiker... 2. Inloggen... Handleiding Aura Internet Catalogus 1 Aanmelden en inloggen Aanmelden als nieuwe gebruiker... 2 Inloggen... 2 Wachtwoord. 3 2 Mijn AuraSpace Mijn Uitleningen en Mijn Reserveringen... 3 Mijn Recensies...

Nadere informatie

Digitale Fundels in de bib

Digitale Fundels in de bib Digitale Fundels in de bib Digitale Fundels in de bib Deze gebruiksaanwijzing is geoptimaliseerd voor het lezen op een scherm. Je kunt deze gebruiksaanwijzing printen, maar het is mogelijk dat hierdoor

Nadere informatie

Vragenlijst BiebPanel meting Collectie & informatiefunctie

Vragenlijst BiebPanel meting Collectie & informatiefunctie Vragenlijst BiebPanel meting 2 2016 Collectie & informatiefunctie Welkom bij dit onderzoek van BiebPanel! In het tweede onderzoek van 2016 staat de collectie van uw bibliotheek centraal. Daarnaast willen

Nadere informatie

Wat is itslearning..?

Wat is itslearning..? Wat is itslearning..? Met itslearning heb je via internet altijd toegang tot bijvoorbeeld je huiswerk, interessante informatie en studiewijzers. Ook kun je via itslearning communiceren, samenwerken met

Nadere informatie

Wegwijs in de bib. Bibliotheek Maldegem. Bibliotheek Maldegem. Welkom in de Maldegemse bibliotheek, een plaats waar mensen

Wegwijs in de bib. Bibliotheek Maldegem. Bibliotheek Maldegem. Welkom in de Maldegemse bibliotheek, een plaats waar mensen Wegwijs in de bib Bibliotheek Maldegem Welkom in de Maldegemse bibliotheek, een plaats waar mensen centraal staan. Je kan er niet alleen terecht voor een goed boek of een leuke film, je kan ook aanschuiven

Nadere informatie

Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek!

Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek! 1 Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek! Hoe surf ik in een wip naar mijn bib? Op http://oost-vlaanderen.bibliotheek.be kan je zien wat er aanwezig is in je bibliotheek of in andere Oost-Vlaamse

Nadere informatie

MIJN BIBLIOTHEEK. Introductie tot MIJN BIBLIOTHEEK. Maak van de bib nog meer jouw bib dankzij Mijn Bibliotheek! oktober 2015

MIJN BIBLIOTHEEK. Introductie tot MIJN BIBLIOTHEEK. Maak van de bib nog meer jouw bib dankzij Mijn Bibliotheek! oktober 2015 MIJN BIBLIOTHEEK Introductie tot MIJN BIBLIOTHEEK oktober 2015 Maak van de bib nog meer jouw bib dankzij Mijn Bibliotheek! Waarom heb ik een Mijn Bibliotheek account nodig? Wil je de uitleentermijn verlengen,

Nadere informatie

Openbare Bibliotheek Huijbergen, Handleiding voor klanten, versie augustus 2013 Pagina 1 van 7

Openbare Bibliotheek Huijbergen, Handleiding voor klanten, versie augustus 2013 Pagina 1 van 7 Openbare Bibliotheek Huijbergen, Handleiding voor klanten, versie augustus 2013 Pagina 1 van 7 Deze handleiding is bedoeld voor klanten die via internet de website van de Openbare Bibliotheek Huijbergen

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

1. Inloggen... 3. 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3. 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3

1. Inloggen... 3. 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3. 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3 Inhoud 1. Inloggen... 3 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3 1.3 Inloggen met pincode op mobiele app... 4 2. Berichtenservice... 5 3. Bedrijfsmonitor...

Nadere informatie

LEENWIJZER 2018 De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft 26 vestigingen

LEENWIJZER 2018 De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft 26 vestigingen LEENWIJZER 2018 De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft 26 vestigingen De Mariënburg Angeren Beek-Ubbergen Bemmel Beuningen De Biezantijn Doornenburg Elst Ewijk Gendt Groesbeek Haalderen Hatert Heteren Huissen

Nadere informatie

Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst.

Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst. Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst. 1 SNEL ZOEKEN Maar ook uitgebreid. Gebruik de zoekbox om de bibliotheekcatalogus te doorzoeken. Klik op uitgebreid

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

In deze map vind je handige tips en handleidingen die je kunt gebruiken als je aan het werk bent in het KLC of thuis.

In deze map vind je handige tips en handleidingen die je kunt gebruiken als je aan het werk bent in het KLC of thuis. 1 Voorwoord Beste student, Welkom in het KLC! In deze map vind je handige tips en handleidingen die je kunt gebruiken als je aan het werk bent in het KLC of thuis. Als je na het lezen van deze informatie

Nadere informatie

Wat is Mijn Bibliotheek 3 Hoe surf ik naar Mijn Bibliotheek 4. Via het Portaal van jouw bibliotheek 4 Via de catalogus van jouw bibliotheek 4

Wat is Mijn Bibliotheek 3 Hoe surf ik naar Mijn Bibliotheek 4. Via het Portaal van jouw bibliotheek 4 Via de catalogus van jouw bibliotheek 4 1 Inhoudstafel Wat is Mijn Bibliotheek 3 Hoe surf ik naar Mijn Bibliotheek 4 Via het Portaal van jouw bibliotheek 4 Via de catalogus van jouw bibliotheek 4 Aan de slag met Mijn bibliotheek 5 Aanmelden

Nadere informatie

Digitale ondersteuning in onderwijs. Studenten schooljaar 15/16

Digitale ondersteuning in onderwijs. Studenten schooljaar 15/16 Digitale ondersteuning in onderwijs Studenten schooljaar 15/16 Handleidingen http://handleidingenict.summacollege.nl/ Draadloze netwerken SUMMASTART: De inlogcode met wachtwoord kan niet vast ingesteld

Nadere informatie

Welkom bij het Summa College! Een snelcursus opstarten voor het schooljaar

Welkom bij het Summa College! Een snelcursus opstarten voor het schooljaar Welkom bij het Summa College! Een snelcursus opstarten voor het schooljaar Inhoud 1. Wat heb je nodig? a) Je Summa gebruikersnaam en wachtwoord 2. Wat moet je regelen? b) Je Summa account activeren c)

Nadere informatie

Leenwijzer Geniet met de bieb!

Leenwijzer Geniet met de bieb! Leenwijzer 2017 Geniet met de bieb! De Mariënburg Beek-Ubbergen Bemmel Beuningen De Biezantijn Elst Ewijk Gendt Hatert Heteren Huissen Kekerdom Lent Leuth Malden Millingen aan de Rijn Muntweg Ooij Oosterhout

Nadere informatie

De Bibliotheek op school. Leerlingen

De Bibliotheek op school. Leerlingen De Bibliotheek op school Leerlingen Inhoud SchoolWise... 2 Homepagina... 2 Zoekmachine... 3 Kijk in de kast... 7 Snuffelen... 8 Aanmelden... 9 Mijn gegevens... 11 Boek gelezen, zet hem in je leeslog!...

Nadere informatie

Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst.

Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst. Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst. 1 2 SNEL ZOEKEN Maar ook uitgebreid. Gebruik de zoekbox om de bibliotheekcatalogus te doorzoeken. Klik op

Nadere informatie

Vanaf 21 januari 2014 kunnen bibliotheekleden e books lenen via www.bibliotheek.nl/ebooks.

Vanaf 21 januari 2014 kunnen bibliotheekleden e books lenen via www.bibliotheek.nl/ebooks. E books om te lenen Vanaf 21 januari 2014 kunnen bibliotheekleden e books lenen via www.bibliotheek.nl/ebooks. Deze dienst in vanaf de start gelijk zo populair, dat de site regelmatig niet beschikbaar

Nadere informatie

De Bib. Brengt bijeen.

De Bib. Brengt bijeen. brugge.be/bibliotheek OPENBARE BIBLIOTHEEK De Bib. Brengt bijeen. Beter Nederlands leren of andere talen en culturen ontdekken, het kan allemaal. De Openbare Bibliotheek Brugge heeft veel in huis. Ook

Nadere informatie

Uitleg MindBodyOnline

Uitleg MindBodyOnline Uitleg MindBodyOnline Wat is MindBodyOnline? Inhoud Hoe werkt MindBodyOnline via de website? Hoe werkt MindBodyOnline via de mobiele app? Wat is MindBodyOnline? Wat is MindBodyOnline? Een online systeem

Nadere informatie

Educatie, 1 e jaars, studiejaar 2017/2018

Educatie, 1 e jaars, studiejaar 2017/2018 Educatie, 1 e jaars, studiejaar 2017/2018 1. Het Mediacentrum heeft een website met een schat aan informatie, 24/7 bereikbaar. 2. In de Catalogus vind je de materialen die in de collectie van het Mediacentrum

Nadere informatie

Docnet handleiding 1

Docnet handleiding 1 Docnet handleiding 1 Inleiding... page 3 Homepagina.. page 4 Profiel...........page 5 Docbox..........page 6 Ontdek........page 7 Vraag en antwoord..... page 8 Contactgegevens........page 10 2 Ontdek Docnet

Nadere informatie

surf ik bib? hoe naar mijn in een wip Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek! Surf naar www.ovinob.be

surf ik bib? hoe naar mijn in een wip Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek! Surf naar www.ovinob.be Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek! hoe surf ik in een wip naar mijn bib? Surf naar www.ovinob.be Op www.ovinob.be kan je zien wat er aanwezig is in je bibliotheek of in andere Oost-Vlaamse

Nadere informatie

Handleiding inloggen. Informatie voor leerlingen

Handleiding inloggen. Informatie voor leerlingen Handleiding inloggen Informatie voor leerlingen Schooljaar 2016-2017 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Inloggen op diverse systemen van school (leerlingen)... 3 Inloggen/uitloggen op pc-laptop en fujitsu...

Nadere informatie

Leerkrachten. Kleuters. Basisonderwijs. Secundair onderwijs. Maatwerk. Contact. Bibliotheek Lede

Leerkrachten. Kleuters. Basisonderwijs. Secundair onderwijs. Maatwerk. Contact. Bibliotheek Lede Leerkrachten Kleuters Basisonderwijs Secundair onderwijs Maatwerk Contact Bibliotheek Lede Samenwerken met scholen is voor onze bibliotheek een belangrijke opdracht en heeft er toe geleid dat heel veel

Nadere informatie

Welkom bij het Summa College! Een snelcursus opstarten voor het schooljaar

Welkom bij het Summa College! Een snelcursus opstarten voor het schooljaar Welkom bij het Summa College! Een snelcursus opstarten voor het schooljaar Inhoud 1. Wat heb je nodig? a) Je Summa gebruikersnaam en wachtwoord 2. Wat moet je regelen? b) Je Summa account activeren c)

Nadere informatie

Welkom in de Bib!

Welkom in de Bib! Welkom in de Bib! www.houthalen-helchteren.be/bibliotheek O v openingsuren september t.e.m. juni juli - augustus 9-12 en 14-19 uur 9-12 en 14-19 uur 9-12 uur 9-13 uur 9-12 en 14-19 uur 9-13 uur 9-12 en

Nadere informatie

LEENWIJZER De beste plek om je leeshonger te stillen

LEENWIJZER De beste plek om je leeshonger te stillen LEENWIJZER 2019 De beste plek om je leeshonger te stillen Je bent welkom in onze 26 vestigingen: De Mariënburg Angeren Beek-Ubbergen Bemmel Beuningen De Biezantijn Doornenburg Elst Ewijk Gendt Groesbeek

Nadere informatie

Welkom! Wegwijs voor nieuwe leden. Weverijstraat 9 8900 Ieper tel. 057 239 420 bibliotheek@ieper.be. mei 2011

Welkom! Wegwijs voor nieuwe leden. Weverijstraat 9 8900 Ieper tel. 057 239 420 bibliotheek@ieper.be. mei 2011 Welkom! Wegwijs voor nieuwe leden mei 2011 Weverijstraat 9 8900 Ieper tel. 057 239 420 bibliotheek@ieper.be Fijn om je als lid welkom te heten! Onze bibliotheek telt zo n 14.000 actieve leden. Evenveel

Nadere informatie

Werkinstructie schoolwise voor leerkrachten

Werkinstructie schoolwise voor leerkrachten [Geef tekst op] De Bibliotheek op school Werkinstructie schoolwise voor leerkrachten Proces digitale portal Inhoud SchoolWise-portal... 2 Docentenmenu... 2 Leerlingoverzicht... 4 Telaat lijst... 5 Uitleenoverzicht...

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Beleef meer in de Bibliotheek E-books lenen en lezen

Nadere informatie

E-boeken in de Bib. Stap voor stap: zo lees je e-boeken van de bib op je tablet

E-boeken in de Bib. Stap voor stap: zo lees je e-boeken van de bib op je tablet Stap voor stap: zo lees je e-boeken van de bib op je tablet Stap voor stap: zo lees je e-boeken van de bib op je tablet Deze gebruiksaanwijzing is geoptimaliseerd voor het lezen op een scherm. Je kunt

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1 Handleiding ZKM Online Versie 2.1 Februari 2015 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Eerste keer dat je inlogt... 3 1.1.1 Profiel... 4 1.1.2. Wachtwoord (wijzigen)... 4 1.1.3. Bureau... 5 1.1.4. Consultants

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie 26 augustus 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetgroep.nl Weten waar je staat en waar je naar toe gaat? 1 Inhoud Korte introductie... 3

Nadere informatie

HANDLEIDING Bedrijven \\ B2B community builders

HANDLEIDING Bedrijven \\ B2B community builders HANDLEIDING Bedrijven \\ B2B community builders www.chainels.com info@chainels.com Molengraaffsingel 12 2629JD Delft 015-3642667 Het platform Chainels De Chainels App 1. Inloggen 1.1 Waar kan ik inloggen?

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

gebruikersaccount aanmaken

gebruikersaccount aanmaken instructie gebruik profielendeel van VWCUTRECHT.nl September 2010 1 Inleiding Je staat op het punt om aan de slag te gaan met jouw persoonlijke stukje van onze website: een virtuele plek om met andere

Nadere informatie

lenen & inzien lenen en inzien_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:37

lenen & inzien lenen en inzien_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:37 lenen & inzien lenen en inzien_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:37 lenen en inzien_folder_a5_def.indd 2 11-04-11 12:37 lenen & inzien Bibliotheek Den Haag heeft veel te bieden, maar u zult vooral plezier

Nadere informatie

1. Magister info internet Cambreur College

1. Magister info internet Cambreur College 1. Magister info internet Cambreur College Het Cambreur College gebruikt Magister als schooladministratiesysteem. Hierin worden onder andere de persoonlijke gegevens van de leerlingen en ouders/verzorgers,

Nadere informatie

aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 het lenen van e-books de basis P. 13-14

aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 het lenen van e-books de basis P. 13-14 aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 wachtwoord vergeten P. 8-9 uw account beheren P. 10-12 het lenen van e-books de basis P. 13-14 het lenen van e-books online lezen (is streamed

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Bibliotheek E-books lezen via de app op je tablet of smartphone Bibliotheek.nl, versie januari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lezen via de app 3 2. Een e-book lenen om

Nadere informatie

Snelstarthandleiding SchoolWise

Snelstarthandleiding SchoolWise Snelstarthandleiding SchoolWise Flevomeer Bibliotheek augustus 2015 Inhoud Inloggen... 2 Lenen en uitlenen... 3 Catalogus... 5 Reserveren... 6 Het koppelen van uw boeken.... 7 Maken en printen van de rugetiketten...12

Nadere informatie

memo Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum :

memo Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum : Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum : 26-06-2014 Documenten Via het computer systeem van TWB heb je toegang tot documenten van het team waarin je werkt of

Nadere informatie

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl In 5 stappen uw eigen professionele blog maken Hoemaakjeeenblog.nl 1 Inhoudsopgave Welkom bij onze gratis cursus... 1 Stap 1, Een domeinnaam registreren

Nadere informatie

Veel gestelde vragen voor gebruik van Fitmanager. Versie okt. 2018!

Veel gestelde vragen voor gebruik van Fitmanager. Versie okt. 2018! Veel gestelde vragen voor gebruik van Fitmanager. Versie okt. 2018! 1. Inloggen op Fitmanager Als je een account hebt aangemaakt, kun je via PC alles regelen en alles inzien, je gevolgde lessen, je tegoed

Nadere informatie

Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis

Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis 1.1 Inleiding Schoolenik.nl is het sociale netwerk van jouw school. In Schoolenik.nl

Nadere informatie

Handleiding Melkvee Connect

Handleiding Melkvee Connect Handleiding Melkvee Connect Inhoudsopgave 1. Wat kun je ermee en hoe werkt het?... 1 2. Je eigen account bewerken... 2 3. Deelnemen aan een netwerk... 4 4. Een netwerk starten... 6 5. Nieuwsberichten plaatsen...

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Bibliotheek.nl september 2015 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lezen via de app... 3 2. Een e-book lenen om te

Nadere informatie

Handleiding BIBLIOTHEEK. Handig online materialen verlengen, reserveren en nog veel meer!

Handleiding BIBLIOTHEEK. Handig online materialen verlengen, reserveren en nog veel meer! Handleiding MIJN BIBLIOTHEEK Handig online materialen verlengen, reserveren en nog veel meer! Enkele tips Standaard kan je 15 materialen (boeken, DVD's, tijdschriften, spelletjes...) uitlenen per kaart.

Nadere informatie

Handleiding NKC Camperroutes

Handleiding NKC Camperroutes Handleiding NKC Camperroutes - Hoe koop ik een NKC Camperroute? - Hoe ziet de camperroute eruit in de app? - Ik wil de route ook op mijn computer en/of uitprinten. Hoe doe ik dat? - Wat werkt offline,

Nadere informatie

Bib.sint-niklaas.be website Uitdatabank agenda Downloads en Formulieren

Bib.sint-niklaas.be website Uitdatabank agenda Downloads en Formulieren Welkom in de Bib 1 Website 2 Catalogus 3 Mijn bibliotheek 4 Internet 5 Gratis hotspot Wifi 6 GoPress 7 Fundels 8 Seniorenweek 9 Digitale week 10 Computercursussen 11 Gamen Film & Muziek 12 Beeldbank 13

Nadere informatie

Het instellen van je eigen laptop

Het instellen van je eigen laptop Het instellen van je eigen laptop 2018 2019 Inhoud Inleiding... 2 Windows instellen en account aanmaken... 3 OneDrive Instellen... 11 OneDrive koppelen aan Office... 14 Deze handleiding is van toepassing

Nadere informatie

Handleiding publiekspc s

Handleiding publiekspc s Handleiding publiekspc s 1. Wat zit waar? Figuur 1: beginscherm Hierboven ziet u een afbeelding van het beginscherm. Zonder in te loggen heeft u toegang tot een aantal gratis sites zoals de website en

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

Snel van start met Twitter?

Snel van start met Twitter? Handleiding Snel van start met Twitter? Tweet, retweet en hashtag?!? Welkom op Twitter, waar nieuws uit niet meer dan 140 tekens bestaat. Volg de stap voor stap uitleg over hoe je deelt en volgt op dit

Nadere informatie

Handleiding HBO GO V.2

Handleiding HBO GO V.2 Handleiding HBO GO V.2 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 2 Ophalen HBO GO Ipad applicatie in de App Store. 3 Ophalen HBO GO Android Tablet applicatie in de Google Play Store.. 4 HBO GO Registreren en Inloggen..

Nadere informatie

Veel gestelde vragen printen, FAQ Printen op de TU Delft

Veel gestelde vragen printen, FAQ Printen op de TU Delft Veel gestelde vragen printen, FAQ Printen op de TU Delft Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Algemeen... 4 1.1 Wat is een MFP?... 4 1.2 Wat is FollowMe printen?... 4 1.3 Wat is Xerox Mobile Print?... 4

Nadere informatie

Talk2Fans App Handleiding

Talk2Fans App Handleiding 2016 Talk2Fans App Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Downloaden Talk2Fans app... 2 2.1 Android... 2 2.2 IOS... 3 3. Nieuwe registratie... 5 4. Eerste keer aanmelden... 6 5. Hoofdfuncties binnen de app... 8 5.1

Nadere informatie

Handleiding beginnen met Calculus VIP. Datum December 2016 Calculus Software

Handleiding beginnen met Calculus VIP. Datum December 2016 Calculus Software Handleiding beginnen met Calculus VIP Datum December 2016 Auteur Calculus Software Inhoudsopgave Waarom Calculus VIP?... 3 Gemakkelijk... 3 Veilig... 3 Technische voorwaarden gebruik Calculus VIP... 3

Nadere informatie

Informatie. Bibliotheek Ommen Chevalleraustraat EE Ommen Tel.:

Informatie. Bibliotheek Ommen Chevalleraustraat EE Ommen Tel.: Informatie Bibliotheek Ommen Chevalleraustraat 6 7731 EE Ommen Tel.: 0529-452158 E-mail: bib.ommen@bibov.nl www.bibliotheekommen.nl Bibliotheek Lemele Kerkweg 1a 8148 PX Lemele Tel.: 0572-331479 Fax: 0572-330981

Nadere informatie

Werken met Bibliotheek.net

Werken met Bibliotheek.net Werken met Bibliotheek.net Gebruikershandleiding versie 1.0 Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland Telefoon: 033 457 0199 Fax: 033 457 0198 E mail: info@stenvert.nl,

Nadere informatie

$17,3/$*,$$762)7:$5( o.b.v. Ephorus; handleiding voor docenten (1 en aangepast door Geert Veneklaas (HAN).

$17,3/$*,$$762)7:$5( o.b.v. Ephorus; handleiding voor docenten (1 en aangepast door Geert Veneklaas (HAN). '2&(17(1+$1'/(,',1* $17,3/$*,$$762)7:$5( o.b.v. Ephorus; handleiding voor docenten (1 en aangepast door Geert Veneklaas (HAN). Versie oktober 2007 ,QKRXG Inleiding..pagina 1 Account aanvragen 2 Inloggen

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school vmbo

Monitor de Bibliotheek op school vmbo Monitor de Bibliotheek op school vmbo 2018-2019 Vragenlijst docenten Basisinformatie U vult deze vragenlijst in voor BRIN school... - Naam school... - Plaats school... Deze vragenlijst heeft betrekking

Nadere informatie

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 2016-2017 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Nuttige plaatsen

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK VIND JE WEG IN DE BIBLIOTHEEK VAN DE HVA STUDENTENWEGWIJZER WIJ BRENGEN KENNIS VERDER HVA.NL/BIBLIOTHEEK CREATING TOMORROW

BIBLIOTHEEK VIND JE WEG IN DE BIBLIOTHEEK VAN DE HVA STUDENTENWEGWIJZER WIJ BRENGEN KENNIS VERDER HVA.NL/BIBLIOTHEEK CREATING TOMORROW BIBLIOTHEEK VIND JE WEG IN DE BIBLIOTHEEK VAN DE HVA CREATING TOMORROW STUDENTENWEGWIJZER 2017-2018 WIJ BRENGEN KENNIS VERDER HVA BIBLIOTHEEK 02 VIND JE WEG IN DE BIBLIOTHEEK VAN DE HVA 03 INLEIDING Welkom

Nadere informatie

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Enkele oefeningen +

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma Juli - december 2016 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

praktische zaken praktische zaken_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:50

praktische zaken praktische zaken_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:50 praktische zaken praktische zaken_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:50 praktische zaken_folder_a5_def.indd 2 11-04-11 12:50 praktische zaken Op zoek naar een bepaald boek, een cd, dvd, bd of naslagwerk?

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

Instructie Zermelo. Inhoud

Instructie Zermelo. Inhoud Instructie Zermelo Inhoud Instructie voor het inloggen in Zermelo...2 App...2 Ouders en leerlingen in Zermelo...3 Het bekijken van je rooster...4 Het rooster van een collega of leerling bekijken...5 Zoek

Nadere informatie

Educatieve collectie. Bibliotheek Psychologie en Pedagogische Wetenschappen i.s.m Dienst Onderwijs Provincie Vlaams-Brabant

Educatieve collectie. Bibliotheek Psychologie en Pedagogische Wetenschappen i.s.m Dienst Onderwijs Provincie Vlaams-Brabant Educatieve collectie Bibliotheek Psychologie en Pedagogische Wetenschappen i.s.m Dienst Onderwijs Provincie Vlaams-Brabant PBIB - Bibliotheek Psychologie en Pedagogische Wetenschappen PBIB is de bibliotheek

Nadere informatie