Noorwegen: Fjord Noorwegen met Oslo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Noorwegen: Fjord Noorwegen met Oslo"

Transcriptie

1 Noorwegen: Fjord Noorwegen met Oslo Nederlandstalige begeleide groepsreis (9 dagen/8 nachten) 17 augustus 25 augustus 2022 Ontdek het beste wat Zuid-Noorwegen te bieden heeft tijdens deze unieke 9-daagse cultuur en natuurreis. Vanuit Bergen, een prachtige Hanzestad, zal u de prachtige fjorden en landschappen ontdekken die Fjord Noorwegen typeren met als hoogtepunt een treinrit naar Flåm en een cruise in één van de vele indrukwekkende fjorden (UNESCO). Vervolgens trekt u via het binnenland noordwaarts naar het dorpje Geiranger. Op weg naar Geiranger volgt u een aantal van de vele prachtige Scenic Routes die Noorwegen telt en maakt u uiteraard een boottocht in de gelijknamige en mooiste fjord van Noorwegen. De ontspannende fjordcruise brengt u naar de art nouveau stad Ålesund. Vanuit Ålesund trekt u vervolgens via de indrukwekkende Scenic route Atlantershavsvegen naar Kristiansund. Vanuit Kristiansund neemt u vervolgens een lokale ferry naar Trondheim. Tijdens de boottocht kan u genieten van nog meer prachtige landschappen vanaf het water. Bij aankomst te Trondheim gaat u van boord en bezoekt u er het oude centrum en de indrukwekkende Nidaros kathedraal. Vervolgens maakt u een panoramische treinrit op de Dovre Bahn van Trondheim naar Oslo. In Oslo bezoekt u de belangrijkste musea en bezienswaardigheden en is er ook wat vrije tijd voorzien. De variatie in gekozen vervoersmiddelen (bus, trein, boot) bezorgt het programma een extra troef en wordt door onze reizigers enorm geapprecieerd.

2 Sterke punten: Verblijf in de Hanzestad Bergen Panoramische treinrit naar Flåm Boottocht in de Naerøyfjord (UNESCO) Diverse Norway Scenic Routes worden gevolgd met o.a. Aurlandsfjellet, Geiranger Trollstigen, Atlanterhavsvegen Fjordcruise in de Geiranger fjord De Art Nouveau stad Ålesund Trondheim met o.a. de oude stad en de Nidaros cathedraal Panoramische treinrit op de Dovre Bahn van Trondheim naar Oslo City trip Oslo met alle belangrijke musea en bezienswaardigheden Programma op basis van vol pension DAG 1 (D): Brussel - Bergen Vertrek in de loop van voormiddag vanuit Brussel naar Bergen met overstap te Copenhagen of Oslo. Aankomt in de namiddag en transfer naar het hotel dat in het gezellige centrum van Bergen gelegen is. Bergen is de bruisende hoofdstad van het district van de Noorse Fjorden. Hier kunt u langs de oude houten Hanzegebouwen in de Bryggen Wharf wandelen. Vanaf de berg Fløyen (319m) heeft u een prachtig zicht op de stad en u kan deze plaats gemakkelijk bereiken met een bergbaantje. De kade van Bryggen is heel pittoresk en niet voor niets door UNESCO beschermd en de dagelijkse vismarkt trekt ook altijd veel kijklustigen. Stadswandeling (ca 2uur) waarbij u kennis maakt met alle belangrijkste bezienswaardigheden van Bergen zoals de vismarkt, de typische huisjes aan de waterrand, etc. Diner.

3 DAG 2 (O+L+D): Bergen Myrdal Flåm Scandinavisch ontbijtbuffet. In de voormiddag neemt u de Fløibahn (funicular) waar u kan genieten van de mooie uitzichten op Bergen en omgeving. U kan met de funicular terug naar beneden of u kan een mooie wandeling heuvelafwaarts maken naar het centrum. Voor wie wil is er ook de mogelijkheid tot shopping. Wandelliefhebbers kunnen vanaf Fløyen mooie wandelingen maken over de hoogvlakte van Vidden die vanaf hier begint. Er zijn een aantal wandelpaden die u kan volgen en onderweg kan u genieten van de mooie natuur en prachtige uitzichten. Lunch. In de namiddag beleeft u 1 van de hoogtepunten van Fjord Noorwegen. Met de Bergen Bahn rijdt u met de trein naar Myrdal. Hier neemt u de panoramische trein naar Flåm. De Flåm Bahn is 1 van de meeste steile spoorlijnen van de wereld en staat niet voor niets op de lijst van UNESCO en in vele reisgidsen beschreven. Onderweg zal u versteld staan van de prachtige panorama s, de unieke natuur en de spectaculaire watervallen. Aankomst in de loop van de vooravond. Overnachting en diner te Flåm. De bagage wordt met een aparte transfer naar het hotel gebracht. DAG 3 (O+L+D): Flåm - Naerøyfjord - Geiranger Ontbijt. s Morgens gaat u in Flåm aan boord van een lokale ferry die u naar Gudvangen zal brengen. Onderweg passeert u o.a. de Aurlandsfjord en de Naerøyfjord die ook op de lijst van UNESCO staan. Onderweg zal u kunnen genieten van de adembenemende landschappen rondom u. Via een lokale bus wordt er vervolgens teruggereisd naar Flåm waar u rond de middag zal aankomen. In Flåm bevindt er zich ook nog een spoorwegmuseum dat kan bezocht worden als de tijd het toelaat. Lunch in een lokaal restaurant of onderweg.

4 In de namiddag maakt u een prachtige busrit naar het dorpje Geiranger, gekend van de gelijknamige en wereldberoemde fjord. De busrit neemt iets meer dan een halve dag in beslag maar uw tijd wordt ruimschoots beloond met spectaculaire panorama s onderweg waarbij een aantal Scenic Routes (Aurlandsfjellet en Geiranger Trollstigen) worden gevolgd en waar onderweg ook een staafkerk wordt bezocht. Op de mooiste plaatsjes wordt uiteraard halt gehouden om foto s te nemen. Aankomst in de loop van de vooravond, gevolgd door diner. DAG 4 (O+L+D): Geiranger Geirangerfjord - Ålesund Ontbijt. Vrije voormiddag. Ideaal om wat uit te rusten of om deel te nemen aan een facultatieve excursie. Tot de mogelijkheden behoren o.a. een kajaktocht of een wandeling in de omliggende heuvels en bergen. Lunch. In de loop van de namiddag gaat u aan boord van een lokale ferry die de volledige Geirangerfjord zal volgen tot in Ålesund. De aanlegkade ligt vlak bij het hotel en is gemakkelijk te voet bereikbaar. Tijdens de boottocht van ca 3 uur passeert u o.a. de watervallen van de Zeven Zusters Bij aankomst in Ålesund wordt u naar een nabijgelegen hotel gebracht. Diner DAG 5 (O+L+D): Ålesund Molde - Kristiansund Ontbijtbuffet. De mooie Art Nouveau stad, Ålesund, is op 3 eilanden gebouwd en met elkaar verbonden door vele bruggen. In Ålesund wordt een korte stadswandeling gemaakt en voor wie wil kan ook de heuvel Aksla beklimmen van waar u kan genieten van mooie panorama s.

5 Ålesund Ålesund is een kleurrijke en pittoreske kuststad dat vermaard is voor haar charmante Art Nouveau architectuur. Na een verwoestende brand in 1904 werd de stad herbouwd in de sierlijke bouwstijl die in die tijd in de mode was, Art Nouveau. Deze stijl wordt gekenmerkt door uitvoerige torenspitsen en gedetailleerde versieringen. Deze wandeling wordt uitgevoerd op een rustig tempo en is een mooie gelegenheid om kennis te maken met een van de mooiste steden van Noorwegen. Nadat u op de pier aankomen bent, neemt de reisleider u mee voor een ontspannen en aangename wandeling door de straten van Ålesund. Lunch. Per bus wordt u in de namiddag naar het vissershaventje van Kristiansund gebracht. Deze rit behoort tot de meest spectaculaire rit van de hele rondreis. Er wordt een omweg gemaakt en vanaf Bud tot aan Kårvåg wordt de Atlantershavswegen (Scenic Route) gevolgd, een relatief kort traject van 36 km. Diverse eilandjes zijn er met maar liefst 7 bruggen met elkaar verbonden. Een staaltje van modern ingenieurswerk die elegant in de natuurlandschappen is opgenomen, een streling voor het oog en een onvergetelijke ervaring. Diner.

6 DAG 6 (O+L+D): Kristiansund - Trondheim Ontbijtbuffet. Met een lokale express ferry wordt vervolgens richting gezet naar Trondheim. Op deze manier leert u het typische kustlandschap ook vanaf het water kennen. Onderweg passeert u o.a. het schiereiland van Fosen en een aantal mooie eilandjes zoals Hitra en Frøya. Het schip zal in de voormiddag in het oude Trondheim aankomen. Bij aankomst wordt u met een transfer naar uw hotel gebracht en hier zult u tijd hebben om deze juweel van een stad, Noorwegens eerste hoofdstad, te verkennen. De eerste verkoop van de goederen van de Vikingen van het nieuwe gevonden land vonden hier plaats in ca n.c. Wandel in de charmante straatjes, zit bij de vredige haven of steek de brug over van de oude stad om de gerestaureerde gebouwen in Bakklandet en de gotische kathedraal van Nidaros te zien, waar de nieuwe koningen van het oude Noorwegen ooit hun officiële zegen hebben gekregen. In Trondheim is een city tour per bus voorzien waarbij u o.a. naar een mooie uitzichtpunt zal rijden en bezoekt u ook de Nidaros kathedraal. Vervolgens maakt u ook een mooie wandeling in het oude centrum van de stad en kan u ook genieten van wat vrije tijd. Trondheim: De Vikingstad Trondheim was de eerste hoofdstad van Noorwegen. Deze oude stad is gesticht door de Viking Koning Olav Tryggvason in 997. Voor Noorwegen is Trondheim een grote stad, maar toch bewaart het de charme en intimiteit van een klein stadje. In de stad zijn er vele kleurrijke contrasten te zien: ruïnes van kloosters, indrukwekkende houten gebouwen, kleurrijke kades en een mooie rode brug die dateert uit De Kristiansten Fortress dateert uit 1600 en waakt over de stad. De Nidaros Kathedraal is in 1070 gebouwd op de begraafplaats van St. Olav, de patroonheilige van Noorwegen. Vele bezoekers beweren achteraf dat deze gotische kathedraal de mooiste kerk van Noorwegen is.

7 Lichte lunch op de middag en diner s avonds in het hotel. DAG 7 (O+L+D):: Trondheim - Oslo Ontbijtbuffet. Te voet bereikt u snel het nabijgelegen treinstation en stapt u vervolgens aan boord van de Dovre Bahn. Dit panoramisch treintraject staat in vele reisgidsen als uniek besschreven en onderweg zal u kennis maken met de prachtige landschappen van het binnenland in Zuid- Noorwegen. U reist heel comfortabel in de Komfort-klasse. Een aparte wagon met extra comfort zoals gratis koffie/thee, gratis kranten, gratis internet en aansluitingen voor uw laptop. Rond de middag wordt ook nog een lichte lunch in het barrijtuig voorzien. Na een aangename en comfortabele rit van ca 6u komt u in de loop van de namiddag aan in het centrum van Oslo. Het hotel bevindt zich vlakbij het station en is gemakkelijk te voet te bereiken. Diner.

8 DAG 8 (O+L+D): Oslo Scandinavisch ontbijtbuffet. In de voormiddag bezoekt u per bus de 2 belangrijkste musea van de stad; het Fråm Museum die u meer zal vertellen over de maritieme geschiedenis van Noorwegen, en het Vigelandpark, een prachtig buitenluchtmuseum met schitterende beeldhouwwerken. Bovendien heeft u vanaf het Vigelandpark prachtige uitzichten op Oslo en de omgeving. Verder staat ook nog een korte boottocht in de Oslo fjord op het programma. Lichte lunch en stadswandeling in de namiddag samen met de reisleider. In de late namiddag kan u ook nog wat genieten van wat vrije tijd, ideaal om wat te shoppen of om nog een extra museum te bezoeken. Diner DAG 9 (O): Oslo Brussel Scandinavisch ontbijtbuffet. Vrije voormiddag. Transfer rond de middag naar de luchthaven van Oslo voor de terugvlucht naar Brussel.

9 Prijs per persoon: Vertrek 17/08: à Inbegrepen: Vluchten met SAS in economy class (SAS Go), inclusief alle vooraf betaalbare taksen twv /ticket gekend op 18/05/2021) Overnachtingen: o 1 nacht te Bergen in hotel Scandic Neptun ***+ of Scandic hotel Torget ***+ of gelijkwaardig (2 pers. standaardkamer) o 1 nacht te Flåm in hotel Flåmsbrygga *** of gelijkwaardig (2 pers standaardkamer met balkon) o 1 nacht te Geiranger in hotel Geiranger *** of gelijkwaardig (2 pers. Fjord view room) o 1 nacht te Ålesund in hotel Thon Ålesund ***+ of First Hotel Atlantica***+ of gelijkwaardig (2 pers. standaardkamer) o 1 nacht te Kristiansund in hotel Thon Kristiansund **** of Thon hotel Stogata **** of gelijkwaardig (2 pers. standaardkamer) o 1 nacht te Trondheim in hotel Scandic Nidelven **** of gelijkwaardig (2 pers. standaardkamer o 2 nachten te Oslo in hotel Scandic Oslo City ***+ of hotel Thon Opera **** of gelijkwaardig (2 pers. standaardkamer) Vol pension (O: ontbijt, L: lunch en D: diner) Alle vermelde transfers Stadswandelingen en bezoeken in Bergen, Ålesund en Trondheim Panoramische treinrit naar Flåm Boottocht op de Aurlandsfjord en de Naerøyfjord Boottocht op de Geirangerfjord Panoramische treinrit van Trondheim naar Oslo in Komfort-klasse Stadsbezoek Oslo met o.a. Vigelandpark en het Fråm Museum Nederlandstalige reisbegeleider van Brussel tot Brussel Reisinformatiemapje per kamer Bijdrage Vlaamse Solidariteit Reisgelden. Niet inbegrepen: Annulerings- en/of bijstandsverzekering Persoonlijke uitgaven zoals dranken, fax, telefoon, etc. Facultatieve excursies Diensten niet specifiek vermeld in programma.

10 Toeslagen en/of reducties: Kortingen: o Korting 3 e persoon in een kamer met 2 volw: /pers o Kinderkorting: te verkrijgen op eenvoudige aanvraag Toeslagen: o Singlesupplement hotels: /pers o Supplement superieure kamertypes (op aanvraag): Bergen (superior room): /kamer/nacht Flåm (superior room): /kamer/nacht Geiranger (panorama room): /kamer/nacht Ålesund (superior room: /kamer/nacht Kristiansund: (superior room): /kamer/nacht Trondheim (superior room): /kamer/nacht Oslo (superior room): /kamer/nacht /kamer/8 nachten Vluchtgegevens : SAS Scandinavian Airlines 17/08: Brussel (10:55) Oslo (12:55) (groepstarief) 17/08: Oslo (14:50) Bergen (15:40) (groepstarief) 25/08: Oslo (16:25) Brussel (18:20) (groepstarief) Opmerking: - bij SAS krijgt u nog koffie en thee aangeboden aan boord. (niet van toepassing bij Wideroe. Maaltijden en snacks kunnen aan boord of op voorhand aangekocht worden. (onder voorbehoud van wijzigingen). - vluchturen onder voorbehoud van wijzigingen

11 Hotelgegevens: Hotel Scandic Torget***+ (voorheen Scandic Strand) Ligging: uiterst centrale ligging met een unieke locatie vlak aan de water. De luchthaven van Bergen ligt op ca 25 km en het treinstation op ca 800m. Het hotel is gerenoveerd in Beschrijving: het Scandic Strand hotel is één van de betere hotels in Bergen, niet alleen omwille van zijn uitstekende ligging maar ook omwille van zijn goede service en faciliteiten. Vanuit het restaurant kan u de beroemde Vismarkt, het historische Bryggen, de charmante binnenhaven en de berg Fløien zien. Aan de hotelreceptie kan u altijd terecht voor dranken, snacks en broodjes. De bar van het hotel is gekend voor z n ruime selectie van diverse whisky s. In het restaurant wordt een Scandinavisch ontbijtbuffet geserveerd en geniet u van mooie uitzichten op het water. In de omgeving vindt u diverse goede restaurants terug of u kan altijd terecht in de restaurants van het zusterhotel Scandic Neptun. Het hotel telt ook nog een aantal vergaderruimtes en er is gratis draadloos internet in het hotel hotel. Kamers: het hotel telt 98 kamers (93 niet-rokers kamers). De economy- (ca 10-12m²) en standaardkamers (ca 14-18m²) beschikken over een TV, wireless internet, twin beds en een badkamer met douche of bad en toilet. Verder beschikt het hotel ook nog over superior rooms (18m², twin of king size beds, met haardroger), superior extra rooms, 18m², twin beds, koffie- en theefaciliteit en, douche, badjas). Verder beschikt het hotel ook nog over een aantal junior suites en presidential suites.

12 Hotelgegevens: Hotel Flåmsbrygga*** Ligging: Beschrijving Kamers: Het hotel ligt op 100m van het treinstation van Flåm. De restaurant & pub van het hotel, de Ægir Brew Pub, heeft een Noors thema en brouwt zijn eigen bier. Het is 's zomers geopend voor de lunch en het diner. Bij het hotel kunnen bierproeverijen worden georganiseerd. Er is ook een café met een buitenterras. Elke kamer beschikt over een eigen badkamer met een douche. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op de Aurlandsfjord en de bergen. De kamers in het Flåmsbrygga Hotel hebben lambrisering van Noors grenenhout en thee- en koffiefaciliteiten.

13 Hotelgegevens: Hotel Geiranger Ligging Beschrijving Dit hotel beschikt over een panoramisch uitzicht op de Geiranger Fjord, die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Gasten kunnen gratis gebruikmaken van WiFi en de eigen parkeergelegenheid. Verschillende kamers bieden uitzicht op Geiranger Fjord. Het terras van het hotel biedt ook een panoramisch uitzicht op de fjord en de bergen. Koffie en thee zijn gratis verkrijgbaar in de lounge. Geiranger Hotell heeft 2 restaurants. Friaren Bistro biedt een à-la-cartemenu en een zitgedeelte in de openlucht. Het informele restaurant, Skageflå, serveert Noorse specialiteiten en heeft een traditionele inrichting. Kamers o o o o o Het hotel heeft verschillende type kamers gebaseerd op de grote en het uitzicht. Panorama Room Standard Fjord View Room Standard Room Plus Standard Rooms Family / Triple Rooms

14 Hotelgegevens: First Hotel Atlantica **** Ligging: Het hotel is gelegen in het centrum van Alesund en op 0,2 km van Jugendstilsenteret en op 3,4 km van Alesund Aquarium. Ook het museum van Alesund en Parken Kulturhus liggen op 10 minuten wandelafstand. Beschrijving: Dit hotel heeft niet alleen fitnessfaciliteiten, maar ook een koffiebar / café en een vergaderkamer. Gratis ontbijtbuffet en gratis wifi in gemeenschappelijke ruimtes worden ook voorzien. Er is ook een conciërgeservice, een stomerij/wasserijservice en een 24-uurs receptie. Kamers: De 73 kamers bieden gratis wifi, een flatscreentelevisie en een haardroger aan. Een strijkplank/strijkijzer en een bureau zijn de overige beschikbare voorzieningen.

15 Hotelgegevens: Thon Kristiansund **** Ligging Beschrijving Hotel Thon Kristiansund ligt aan het water op het eiland Innlandet, tegenover het stadscentrum van Kristiansund. Het beschikt over een groot eigen terrein, dat direct aan zee grenst. In de omgeving zijn er historische gebouwen, restaurants, bars en galeries. Bezienswaardigheden in het stadscentrum, zoals het Nordmøre Museum en de Opera Kristiansund, bevinden zich op 20 minuten lopen van het hotel. Ook de stadsferry's van Sundbåtene vertrekken vlakbij de accommodatie. Het nieuw en opwindend zakenhotel werd geopend in 2009 en werd modern en smaakvol ingericht. s Morgens kunt u genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en s avonds wordt er diner geserveerd met gerechten op basis van lokale ingrediënten en verfijnde smaken. In de lobby van het hotel kunt u ontspannen met een koffietje en bij aangenaam weer bestaat er een mogelijkheid om op het gezellige terras te zitten aan het water. Kamers Het hotel telt hypoallergene 92 kamers waaronder 2 kamers voor mindervaliden. De kamers beschikken elk over gratis Wi-Fi, een eigen badkamer met douche, een bureau, tv en zithoek. De verschillende kamertypes zijn standaardkamers, superiorkamers en businesskamers.

16 Hotelgegevens: Scandic Nidelven **** Ligging: Het hotel is centraal gelegen bij de Nidelven rivier, net naast een prachtige brug vol bloemen die leidt naar Solsiden, één van Trondheim s populairste buurten met vele restaurants en gezellige cafés. Het hotel ligt op slechts enkele minuutjes wandelen van het centrum en het treinstation van Trondheim. Beschrijving: Scandic Nidelven hotel is één van Trondheim's grootste en meest moderne hotels. De belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum liggen op wandelafstand van het hotel. Het hotel beschikt over een eigen restaurant, waar gewerkt wordt met lokale producten. Het ontbijt is bekroond als beste hotelontbijt van Noorwegen, en dit al 9 jaar lang. In het weekend wordt er een brunch aangeboden. De bar heeft een mooi zicht op de Nidelven rivier en de brug naar Solsiden. Het hotel heeft ook 18 meetingzalen, een sauna & fitnessruimte en zelfs een kunstgalerij. Over het hele hotel is gratis WiFi beschikbaar voor de hotelgasten. Kamers: De kamers zijn ruim en modern ingericht en beschikken over een TV, fauteuil, tafel, telefoon, minibar, haardroger en een waterkoker. De badkamer is uitgerust met een douche of bad, er is ook shampoo, douchegel en zeep van het merk FACE Stockholm voorzien.

17 Hotelgegevens: Hotel Scandic Oslo City***+ Ligging: Scandic Oslo City is gelegen op 100 m afstand van het centraal station van Oslo, van waaruit ook de exprestrein naar de luchthaven vertrekt. Op 5 minuten afstand bevindt zich het Operagebouw en de winkelstraat is net om de hoek. Beschrijving: Het hotel biedt 10 conferentiezalen voor de businessgasten. Deze bevinden zich op de 5 de etage en is voorzien van een eigen receptie. Naast business, biedt dit hotel ook faciliteiten voor de vrijetijdsgasten. Zo is er een à la carterestaurant waar zowel Noorse als internationale gerechten worden geserveerd, alsook een lobbybar waar er verschillende drankjes worden aangeboden. Het hotel biedt gratis WiFi, een sauna en toegang tot de fitnessruimte. In het hotel zijn verschillende reproducties te vinden van beroemde schilderijen uit de Nationale Galerij. Kamers: Elke kamer van Scandic Oslo City is voorzien van een televisie, badkamer met FACE Stockholm productjes en haardroger. De verschillende kamers zijn: Economy kamer (9-12 m²), Standaardkamer (9-19 m²), Superior (extra) kamer (20-23 m²), Junior Suite (32-36 m²), Presidentiële Suite (43 m²) en Familiekamer (20-23 m²). Deze laatste 3 kamers kunnen tot 4 personen onderbrengen.

18 Hotelgegevens: Thon Hotel Opera **** Ligging: Het hotel is gelegen vlak aan het station van Oslo en is gemakkelijk te voet te bereiken. Het centrum ligt vlakbij en is ook gemakkelijk te bereiken. Beschrijving: Thon Hotel Opera ligt in het hart van Oslo. Daardoor is het een ideaal startpunt om te gaan winkelen, restaurants te bezoeken en het nachtleven te ontdekken. Beroemde bezienswaardigheden als het koninklijk paleis, de nationale schouwburg, de Noorse Opera, Aker Brygge en Akershus Fort liggen op loopafstand. Dankzij de nabijheid van het openbaar vervoer kunt u gemakkelijk de hele stad Oslo bereiken Het restaurant Scala heeft een adembenemend uitzicht op het Oslo Fjord en telt 250. De gezellige Tosca Bar is gekend voor z n versie koffie en overweldigende cocktails. De lobbybar heeft een zeer ontspannen sfeer. Het hotel telt ook een fitnessruimte die gratis is voor de hotelgasten. In het hele hotel is ook wireless internet gratis beschikbaar. Kamers: Thon Hotel Opera heeft 480 goed ingerichte kamers van verschillende grootte. Twee daarvan zijn grandioze suites op de 9 e verdieping Suite (Suite met een afgescheiden slaapkamer, met tweepersoonsbed (min. 160 cm), voor max. twee personen). Royale en comfortabele suite met een afgescheiden slaapkamer, een grote badkamer met ligbad en een lounge. Aanvullend op onze standaard faciliteiten is verder ook inbegrepen: een bijzonder royale selectie toiletartikelen, badmantel en slippers, gratis internettoegang, strijken, chocolade, verse bloemen, koffiezetapparaat, selectie thee van topkwaliteit, tijdschriften voor reizigers Business-kamer (Business-/clubkamer met twee éénpersoonsbedden (2 x 90 cm) voor max. twee personen) Royale en comfortabele kamers met precies dat beetje extra. Extra stoelen, een bank en ruimte om te ontspannen of te werken. Eigen badkamer met douche en badkuip, föhn en toiletartikelen. Gratis wireless internettoegang, telefoon, minibar en flatscreen tv met een groot aantal zenders en keuze uit films. Aanvullend op onze standaard faciliteiten is verder ook inbegrepen: een bijzonder royale selectie toiletartikelen, badmantel en slippers, strijken, privé safe, tijdschriften voor reizigers

19 Opmerkingen & bijkomende informatie: Afreisdatum en prijs onder voorbehoud. Definitieve datum en prijs gekend van ca. 11 maanden voor afreis. Alle prijzen zijn per persoon in Minimum aantal deelnemers: 16 max aantal deelnemers: 25 Nederlandstalige reisbegeleiding vanuit Brussel vanaf 16 deelnemers Minimum deelnameleeftijd: 8 jaar Vergeet niet uw camera en een verrekijker mee te brengen want de landschappen en de fauna en flora zijn adembenemend. De lunch wordt ofwel voorzien in een restaurant, ofwel tijdens de excursie, ofwel als een picknick lunch onderweg. Kledijtip: warme kledij, stevige schoen, water- en winddichte jas, zonnebril Activiteiten: alle activiteiten zijn onderhevig aan de weers- en klimaatomstandigheden. Hierdoor zijn wijzigingen of annulaties mogelijk. De veiligheid van de klant komt altijd op de eerste plaats Een deel van de bezoeken en vanzelfsprekend de wandelingen worden te voet afgelegd. Uw fysieke conditie moet hiervoor in aanmerking komen. Voor bepaalde transfers worden er ook korte wandelingen (max. ca 250 m) gemaakt van de logies naar nabijgelegen havens of treinstations. Sommige transfers (Geiranger Ålesund, Kristiansund Trondheim en Trondheim - Oslo) worden per boot of trein afgelegd en dient de bagage mee aan boord genomen te worden. Door het kiezen van deze ecologisch vervoersmiddelen draagt u uw een steentje bij voor een duurzaam milieu. De variatie in gekozen vervoersmiddelen (bus, trein, boot) bezorgt het programma tevens een extra troef en wordt door onze reizigers enorm geapprecieerd. Diverse activiteiten in Noorwegen gaan door met (kleine) boten. Elke bootexcursie is bijgevolg afhankelijk van de weersomstandigheden en de situatie van de zee. Wijzigingen zijn altijd mogelijk Gelieve alle gewenste extra s (bv. facultatieve excursies, maaltijdsupplementen, speciale diëten, etc. ) bij reservatie of ten laatste 2 maanden voor vertrek door te geven. Voor elke wijziging of toevoeging aan uw dossier binnen 2 maanden voor vertrek wordt een administratiekost van /dossier in rekening gebracht. Alle prijzen zijn geldig tot 2 maanden voor afreis. Hierna behoudt Asteria Expeditions zich het recht om voor nieuwe reservaties binnen de 2 maanden voor afreis de prijzen aan te passen. De Algemene en Bijzondere Reisvoorwaarden van Asteria Expeditions voor Lapland & Scandinavië zijn van toepassing ( ), net als de belangrijke informatie vermeld in de prijsbijlage. Formaliteiten: geldige identiteitskaart (tot 3 maanden geldig na terugreis) verplicht voor personen met de Belgische nationaliteit. Niet-Belgen dienen zich op eigen verantwoordelijkheid te informeren bij de ambassade of consulaat. Verzekering: goede bijstandsverzekering aangeraden Munteenheid: de Noorse Kroon (NOK) (1 = ca 8.96 NOK). U kan geld wisselen ter plaatse. Bank- en kredietkaarten worden bij de meeste bankautomaten en/of hotels aanvaard Elektriciteit: 220V. De meeste elektrische toestellen kunnen probleemloos aangeschakeld worden al is een adapter kit altijd handig. Tijdszone: Noorwegen ligt in dezelfde tijdszone als België, er is dus geen uurverschil.