HOOFDSTUK 8 WEGOPPERVLAKEIGENSCHAPPEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOOFDSTUK 8 WEGOPPERVLAKEIGENSCHAPPEN"

Transcriptie

1 249 HOOFDSTUK 8 WEGOPPERVLAKEIGENSCHAPPEN

2 Inleiding: Voor een veilig en comfortabel gebruik van de weg zijn vooral de eigenschappen van het oppervlak van de wegconstructie van belang. Nodig zijn voldoende stijfheid, snelle afvoer van op de weg aanwezig water, vlakheid, goede reflectie van (kunst)verlichting en beperkte geluidproductie tussen band en wegdek. Gestreefd moet worden naar handhaving van deze eigenschappen gedurende een lange tijd, bijv. de levensduur van de verharding. In de volgende paragrafen wordt nader ingegaan op de gewenste oppervlakeigenschappen. 8.2 Stroefheid: Een voertuig kan zich op een weg voortbewegen dankzij de wrijving in het contactvlak tussen band en wegoppervlak. Onder stroefheid wordt verstaan de wrijvingscoëfficiënt, gemeten volgens een gestandaardiseerde methode. De wrijvingskracht tussen rubberband en wegdek kan zijn opgebouwd uit 3 componenten, te weten: 1. de adhesie- of kleefcomponent die ontstaat door moleculaire aantrekking tussen het loopvlak van de band en het wegdek. Dit is de belangrijkste component bij een droog wegdek. Deze component neemt af bij toenemende textuur (ruwheid) van de weg. 2. de hysteresis- of vervormingscomponent die ontstaat bij vervormingen van de band. Deze component neem toe met de textuur van de weg en is het belangrijkste bij een nat wegdek. 3. de cohesie- of slijtagecomponent die ontstaat door de weerstand van rubber tegen verbreking van de inwendige samenhang Invloedsfactoren: Als belangrijkste factoren, die van invloed zijn op de totale wrijvingscoëfficiënt, kunnen worden genoemd: 1. wegdek, 2. band, 3. weersgesteldheid, 4. snelheid voertuig, 5. wielslip en drifthoek. Ad 1. Wegdek Bij de invloed van het wegdek op de wrijvingscoëfficiënt kunnen de volgende grootheden worden onderscheiden: a. de textuur van het wegdek. Bij de textuur, daaronder wordt hier verstaan de geometrie van het wegoppervlak, kunnen we onderscheiden een macroschaal en een microschaal (figuur 8.1). De textuur op macroschaal is nodig om op een nat wegdek, vooral bij hogere snelheden, op snelle wijze het water uit het contactvlak band-wegdek af te voeren. De macrotextuur wordt bepaald door de steenafmetingen in het wegoppervlak. De ruwheid en de scherpte van het steenoppervlak zelf bepalen de microtextuur, die

3 251 ervoor zorgt dat de laatste watersporen van die plaatsen kunnen worden afgevoerd, waar hoge vlaktedrukken tussen steen en rubber optreden. Figuur 8.1: Verschillende wegoppervlaktexturen. b. het toeslagmateriaal in het wegdek. Hiervan zijn de volgende grootheden van belang ten aanzien van de stroefheid: - de vorm en de grootte - de weerstand tegen polijsten - de weerstand tegen verbrijzeling - de hechting aan het bindmiddel. Gebroken materialen bezitten in het algemeen een scherp en ruw oppervlak, wat gunstig is voor de textuur en de stroefheid. Onder invloed van het verkeer vindt polijsting plaats, waarvan de mate afhankelijk is van onder meer het soort gesteente en de verkeersintensiteit. Door verbrijzeling en loslaten van aggregaat in het wegoppervlak wordt de stroefheid ongunstig beïnvloed. c. toestand van het wegdek. Op een nat wegdek kan het water het contact tussen band en wegoppervlak gedeeltelijk of geheel verbreken, waardoor de wrijvingscoëfficiënt µ afneemt. Nodig is een snelle afvoer van op de weg aanwezig water en het voorkómen van plasvorming (figuur 8.2). In dit kader is het doel van het afschot van het wegdek relevant: het snel zijdelings afvoeren van het oppervlakwater. Het toegepaste percentage afschot hangt daarbij af van het type wegverharding; zo heeft men bijv. internationaal besloten het afschot voor een asfaltverharding te brengen op 2½%, dit ter meerdere zekerheid tegen plasvorming.

4 252 Figuur 8.2: Gevaar voor plasvorming nabij wegdekmarkering en in rijsporen bij spoorvorming. Ongunstig kan ook de aanwezigheid van verontreinigingen zijn. Zo kan stof met water een emulsie vormen die tijdelijk als een smeermiddel gaat werken (figuur 8.3). Bij voortdurende regenval spoelt het wegdek schoon en neemt de wrijvingscoëfficiënt weer toe. Figuur 8.3: De wrijvingscoëfficiënt als functie van de tijd bij een regenbui na een lange droge periode. Ad 2. Band Het loopvlak van personenautobanden wordt overwegend van synthetisch rubber gemaakt. Het voordeel ten opzichte van het gebruik van natuurrubber is een grotere wrijvingscoëfficiënt door grotere adhesie en hysteresis. Een nadeel is een grotere warmte-ontwikkeling. Voor vrachtautobanden wordt uit economische overwegingen (geringere slijtage) veelal nog natuurrubber toegepast. Het loopvlak van de band moet zodanig geprofileerd zijn dat het water in het contactvlak band-wegdek voldoende snel kan ontwijken; van belang zijn de vorm en de diepte van de profilering.

5 253 Ad 3. Weersgesteldheid Bij stroefheidsmetingen voor wegdekken wordt ervan uitgegaan dat het wegoppervlak middels gladheidsbestrijding sneeuw- en ijsvrij wordt gehouden. De invloed van regen komt naar voren in de vorm van afname van de stroefheid en gevaar van aquaplaning. Aquaplaning is het verschijnsel waarbij een rijdend voertuig op banden bij voldoende hoge snelheid, voldoende grote waterlaagdikte en onvoldoende bandprofiel onbestuurbaar wordt doordat de band in het gehele contactvlak met het wegdek door een waterfilm van de verharding wordt gescheiden. Figuur 8.4 geeft schematisch weer hoe een rubberband over een nat wegoppervlak rolt of glijdt. Hierbij worden 3 zones onderscheiden: zone 1 (geen contact), zone 2 (plaatselijk contact) en zone 3 (droog contact). Naarmate zone 1 groter wordt, treedt afname van de wrijvingscoëfficiënt op, uitmondend in aquaplaning. Dit effect wordt versterkt wanneer een stilstaand wiel snel in rotatie wordt gebracht, hetgeen optreedt bij de landing van vliegtuigen waar dit verschijnsel als eerste is geconstateerd. Figuur 8.4: Schematische voorstelling van een rollende band op een nat verhardingsoppervlak. Ad 4. Snelheid voertuig De invloed van de snelheid van het wiel (voertuig) op de wrijvingscoëfficiënt tussen band en wegdek is op een droog wegdek in het algemeen beperkt. Bij een nat wegdek daalt de wrijvingscoëfficiënt bij toenemende voertuigsnelheid en waterfilmdikte sterk (figuur 8.5). De wrijvingscoëfficiënt wordt slechts dan groter indien de automobilist langzamer rijdt of wanneer de waterlaagdikte geringer wordt (b.v. door afschotverhoging).

6 254 Figuur 8.5: Het verband tussen de snelheid en de wrijvingscoëfficiënt als functie van de waterlaagdikte bij 100% slip en een geprofileerde radiaalband op een cementbetonnen wegdek met fijne textuur. Ad. 5 Wielslip en drifthoek Een wiel kan zodanig worden afgeremd dat uitsluitend langskrachten in het contactvlak band-wegdek ontstaan. Is ω 1 de hoeksnelheid van het afgeremde ω0 ω1 wiel en ω 0 die van een vrij rollend wiel, dan is de wielslip ( ) x 100%. ω0 De grootte van de langskracht varieert met het percentage slip. Daarnaast kan een remmend wiel een zgn. drifthoek maken met de rijrichting (bijv. remmen in een bocht). De opgebouwde spoorkrachten zijn afhankelijk van de grootte van de drifthoek Stroefheidsnormen: Aan de stroefheid in langsrichting worden, uit oogpunt van verkeersveiligheid, minimum eisen gesteld. De in Nederland gehanteerde normen zijn gebaseerd op door de S.W.O.V. (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) ontwikkelde relaties tussen de stroefheid van een wegdek en de ongevallenkans. In tabel 8.1 zijn karakteristieke waarden gegeven voor de stroefheid van buitenwegen in Nederland, gemeten volgens de standaardmethode van de Dienst Weg- en Waterbouwkunde (DWW) van Rijkswaterstaat. De normen zijn gebaseerd op metingen met een vertraagd wiel met 86% langsslip, waterlaagdikte 0,5 mm, snelheid 50 km/h. De meetband is een in internationaal verband gestandaardiseerde band (geen profiel). Minimumwaarde richtwaarde = afkeurgrens kortingsgrens ,45 0,52 Tabel 8.1: Karakteristieke waarden voor de stroefheid van buitenwegen.

7 255 Indien bij de oplevering van een weg de stroefheid geringer is dan de kortingsgrens, wordt een korting op de aanneemsom toegepast. Is de stroefheid geringer dan de richtwaarde, dan moeten door de aannemer zodanige maatregelen getroffen worden dat de richtwaarde nergens wordt onderschreden. 8.3 Rijkwaliteit en vlakheid: Rijkwaliteit is enerzijds uit te drukken als rijcomfort, dit is een maat voor de hinder die de passagiers in een voertuig ervaren tengevolge van het rijden over een weg. Deze hinder omvat in hoofdzaak de tijdsduur, de frequentie, de verplaatsingsamplitude, de snelheid en de versnelling van de trillingen die de passagiers ondergaan tengevolge van wegoneffenheden. De bewegingen die passagiers ondergaan kunnen worden ontbonden in horizontale en verticale componenten, waarbij middels onderzoekingen is vastgesteld dat voornamelijk de verticale component door de passagier als onprettig wordt ervaren. Anderzijds is rijkwaliteit uit te drukken als veiligheid, dit is een maat van risico voor het sturen van het voertuig. Deze veiligheid omvat in hoofdzaak de relatie tussen (beladen) voertuigeigenschap, rijsnelheid, wegdekeigenschap en stuurcapaciteit van de chauffeur. Bij disharmonie tussen deze factoren ontstaat een gevaarlijke situatie voor het eigen voertuig als ook voor medeweggebruikers. Vlakheid is te definiëren als een maat voor de grootte en aard van relatieve afwijkingen in een wegdek t.o.v. het vooraf gewenste absolute hoogteniveau (bijv. rechte lijn, voetboog, etc.). Bij vlakheid is verder onderscheid te maken in macro- en microvlakheid. Macrovlakheid is bepalend voor de rijkwaliteit naar comfort en veiligheid bij hogere snelheden, terwijl de microvlakheid (= oppervlaktextuur met golflengten tot 3 mm) invloed heeft op de stroef-heid, het wegverlichtingseffect en op de geluidproductie (bandengeluid), dus op de veiligheid. Bij de beoordeling van de vlakheid van de weg wordt normaal de microvlakheid (nog) zelden beschouwd. Daar heden ten dage wegvakken voornamelijk machinaal worden aangelegd, kan reeds een zeer hoge mate van beginvlakheid worden gerealiseerd. De achteruitgang van de vlakheid en rijkwaliteit met de tijd is te beschouwen als een relatie tussen de totale constructie en het verkeer. De wijzigingen van de macrovlakheid ontstaan voornamelijk door (ongelijkmatige) zetting van de ondergrond, permanente deformaties in verhardingsmaterialen als ook scheurvorming en voortgaande bezwijking; uitbrokkeling en oppervlakdesintegratie beïnvloeden de microvlakheid Deformaties in langsrichting: De deformaties van het wegoppervlak in langsrichting worden gewoonlijk geschematiseerd m.b.v. golven. Ze zullen in het algemeen bestaan uit combinaties van golflengten. Dit is in zekere zin een voordeel daar een regelmatig patroon van aanstoting een ongunstige invloed op de rijkwaliteit

8 256 van het wegdek zal hebben (bijv. de regelmatig optredende stoot bij dwarsvoegen in oude cementbetonwegen). Uit metingen, en ook wel uit ervaringen, is bekend, dat afgezien van zeer plaatselijke kuilen en hobbels, bij de meeste typen wegverharding de oneffenheden met grote golflengten steeds een grotere amplitude hebben dan die met kleine golflengten. Daar bij hogere snelheden de trillingsvormen van het voertuig door grotere golflengten worden bepaald, betekent dit dat vergroting van de snelheid op eenzelfde wegdek de versnelling van het voertuig (en inzittenden) zal doen toenemen en de bestuurbaarheid zal doen afnemen. Omgekeerd kan worden gesteld dat, om bij hogere snelheden de versnellingen van het voertuig en inzitttenden en de daarmee gepaard gaande krachten niet te doen toenemen, het wegdek qua (macro)vlakheid aan hogere eisen moet voldoen Deformaties in dwarsrichting: Deformaties in dwarsrichting zijn spoorvorming bij asfalt- en elementenverhardingen, mogelijke onvlakheid t.p.v. een langsvoeg in betonwegen en mogelijke scheurvorming t.p.v. de las van tegen elkaar aansluitende bitumineuze deklagen. Mat name spoorvorming is qua aard en grootte een belangrijke bron van onvlakheid in dwarsrichting. Spoorvorming kan worden omschreven als een wijziging van het dwarsprofiel van een wegdek onder rijdend verkeer in een golfpatroon dat wordt gekenmerkt door golfdalen onder beide rijsporen (figuur 8.6). Zoals reeds in figuur 8.2 werd aangeduid ontstaat hierbij het gevaar voor plasvorming bij nat weer. Figuur 8.6: Schema van het dwarsprofiel van de weg bij spoorvorming. Ook bij droog weer wordt de bestuurbaarheid van een voertuig door spoorvorming bemoeilijkt, vooral bij hoge snelheden of zwaar beladen vrachtautocombinaties.

9 Realisering van de gewenste oppervlakkarakteristieken: Bij de realisering van de gewenste oppervlakkarakteristieken dient onderscheid gemaakt te worden tussen de verhardingstypen, dit als gevolg van de (natuurlijke) eigenschappen van de verhardingsmaterialen Elementenverharding: Betonstraatstenen en straatklinkers worden toegepast voor wegen, waarop de snelheid van het verkeer gering is (woonstraten, ontsluitingswegen). Aan de vlakheid worden dan geen al te hoge eisen gesteld, terwijl stroefheid (gezien de snelheid) en lichtreflectie voldoende zijn. Door het open karakter van de verharding zijn de waterafvoer en waterberging goed. Ten dele worden in oudere binnensteden zgn. kinderkopjes toegepast, een natuursteen welke door zijn polijstgevoeligheid bij nat wegdek onvoldoende stroefheid bezit Betonnen wegdekken: De gewenste textuur voor deze wegdekken wordt verkregen door het verse betonoppervlak te behandelen (bezemen, groeven trekken). Doorgaans zal een goed uitgevoerde betonverharding geen onvlakheid behoeven te vertonen. De diffuse lichtreflectie is door de lichte kleur van het materiaal voldoende Bitumineuze wegdekken: De stroefheid van een wegdek wordt gerealiseerd door de scherpkantige korrels aan het wegoppervlak. Onder invloed van het verkeer slijt het bitumenhuidje eraf, of is in het geheel niet aanwezig nl. wanneer split wordt ingestrooid. Dit laatste vindt daarom bijna altijd plaats op nieuwe dichte wegdekken. De lichtreflectie kan worden verbeterd door het toepassen van lichtgekleurd aggregaat in de deklaag. Bij z.o.a.b. is de stroefheid bij nat weer over het algemeen geen probleem omdat het water door de poriën wordt afgevoerd. Alleen bij nieuw aangelegd z.o.a.b. kan zich bij droog weer een periode voordoen gedurende welke er sprake is van een wat lagere stroefheid. Dat heeft te maken met het feit dat de steenkorrels zijn omhuld met bitumen. Deze bitumenhuid moet eerst van het aggregaat afgesleten zijn wil de micro textuur van het aggregaat bijdragen aan de stroefheid. Afstrooien met split om een zekere aanvangstroefheid te realiseren gaat niet omdat daardoor de poriestructuur verstopt raakt. 8.5 Geluidsproductie van wegdekken: Bronnen van weg-verkeersgeluid zijn niet alleen de motoren en uitlaten van de voertuigen, maar ook het wegdek in combinatie met de banden. Daarom wordt er onderscheid gemaakt in aandrijfgeluid en rolgeluid; dat laatste wordt gegenereerd door de band en het wegdek.

10 258 Met oplopende rijsnelheid neemt het rolgeluid sterk toe, sterker dan het aandrijfgeluid. Vanaf ca. 30 km/h bij personenauto s en ca. 60 km/h bij vrachtauto s gaat het rolgeluid het aandrijfgeluid overstemmen. Ter bestrijding van het rolgeluid moeten de oplossingen dus gezocht worden in de banden en het wegdek. In deze paragraaf wordt slechts ingegaan op de beïnvloeding van het wegdek. Uit akoestische overwegingen volgt dat textuurdiepte en textuurgolflengte grote invloed hebben op de geluidproductie. Beide worden bepaald door de gebruikte korreldiameter, immers hoe kleiner de korreldiameter, hoe geringer de textuurdiepte en hoe geringer de textuurgolflengte. Uit een studie welke is uitgevoerd ten behoeve van VBW-Asfalt (1) blijkt dat indien verschillende wegtypen vergeleken worden met dicht asfaltbeton globaal de verschillen worden gevonden als weergegeven in tabel 8.2. Uit deze tabel blijkt dat z.o.a.b. een bijdrage kan leveren aan de reductie van het rolgeluid. Straatsteenverharding gebezemd cementbeton dicht asfaltbeton zeer open asfaltbeton + 2 tot + 5 db (A) + 2 db (A) 0 db (A) - 3 db (A) Tabel 8.2: Equivalent geluiddrukniveau van verschillende wegdekken vergeleken met dicht asfaltbeton. 8.6 Literatuur: 1. VBW-Asfalt. Asfalt en geluidhinder. Uitgave nr. 9; Breukelen 1986.

Rem- en slipgedrag (2)

Rem- en slipgedrag (2) Rem- en slipgedrag (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-7-0) 1 Normaalkracht, wrijving en slip 1.1 Normaalkracht, wrijvingkracht en wrijvingscoëfficiënt Remmen, accelereren en sturen kunnen alleen maar plaatsvinden

Nadere informatie

Asfalt en bitumendag 2010

Asfalt en bitumendag 2010 Asfalt en bitumendag 2010 Eengoedof eenslechtwegdek... wie betaalt de rekening? Jacob Groenendijk met dank aan Nico van den Berg KOAC-NPC Inhoud Energieverbruik van een weg in verschillende levensstadia

Nadere informatie

DE LICHTTECBNISCHE EIGENSCHAPPEN VAN LICHTGEKLEURDE WEGOPPERVLAKKEN AA

DE LICHTTECBNISCHE EIGENSCHAPPEN VAN LICHTGEKLEURDE WEGOPPERVLAKKEN AA DE LICHTTECBNISCHE EIGENSCHAPPEN VAN LICHTGEKLEURDE WEGOPPERVLAKKEN AA Artikel Wegen 56 (1982) 10: 803-324 t/m 803-325 R-82-39 Dr.ir. D.A. Schreuder Leidschendam, 1982 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek

Nadere informatie

Honingerdijk. Stroeheidsmetingen. Concept. Projectcode YL8E30. Datum 9 maart Versie concept. werf Kralingen. ing. G.

Honingerdijk. Stroeheidsmetingen. Concept. Projectcode YL8E30. Datum 9 maart Versie concept. werf Kralingen. ing. G. Ingenieursbureau Honingerdijk Stroeheidsmetingen Projectcode YL8E30 Datum 9 maart 2009 Versie concept Opdrachtgever werf Kralingen Paraaf Opdrachtgever: Opsteller ing. G. Brinkman Paraaf Opsteller: Projectleider

Nadere informatie

Proefproject N19 Turnhout - Kasterlee Visie van Colas Belgium

Proefproject N19 Turnhout - Kasterlee Visie van Colas Belgium Proefproject N19 Turnhout - Kasterlee Visie van Colas Belgium 6 maart 2013 Eric Van den Kerkhof Technisch Directeur Colas Belgium nv 2 Waarom ontwikkelen? Geluidsbronnen Ontwerp geluidsarme lagen Conclusies

Nadere informatie

Meer informatie over asfalt, voor- en nadelen kan u raadplegen op onze partnersite:

Meer informatie over asfalt, voor- en nadelen kan u raadplegen op onze partnersite: Wegen, opritten, parkings in asfalt Op volgende pagina een korte samenvatting vanwege het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw aangaande de soorten asfalt, de samenstelling van asfaltverhardingen, de verwerking

Nadere informatie

A.1.2 Wat wordt verstaan onder het schadebeeld kantopsluiting Bij kantopsluiting wordt de zijdelingse steun aan de rand van de verharding beoordeeld

A.1.2 Wat wordt verstaan onder het schadebeeld kantopsluiting Bij kantopsluiting wordt de zijdelingse steun aan de rand van de verharding beoordeeld Onderwerp A Eindterm 1 : Handleiding visuele inspectie : De cursist kan de schade behorende bij asfalt, elementen en beton herkennen. A.1.1 Wat wordt verstaan onder het schadebeeld vet op asfaltverhardingen

Nadere informatie

De relatie tussen de stroefheid van wegdekken en de kans op een ongeval

De relatie tussen de stroefheid van wegdekken en de kans op een ongeval n over r); huisr wor ;t 'Been op 1uis? De relatie tussen de stroefheid van wegdekken en de kans op een ongeval door ir. I-1. G. Paar ~ningcn h aan Jrl:cerd ;:ericht, et goed muren toegc vakken richten

Nadere informatie

Luidheid bij Belgische wegverhardingen. Barbara Vanhooreweder Agentschap Wegen en Verkeer Vlaamse Overheid

Luidheid bij Belgische wegverhardingen. Barbara Vanhooreweder Agentschap Wegen en Verkeer Vlaamse Overheid Luidheid bij Belgische wegverhardingen Barbara Vanhooreweder Agentschap Wegen en Verkeer Vlaamse Overheid Inhoud Overzicht soorten wegverhardingen Geluidsmeetcampagne: methode en resultaten Geluidseisen

Nadere informatie

www.mitsubishi-mobielplus.nl - 2014 MOBIEL+ BANDENSERVICE

www.mitsubishi-mobielplus.nl - 2014 MOBIEL+ BANDENSERVICE www.mitsubishi-mobielplus.nl - 2014 MOBIEL+ BANDENSERVICE MOBIEL+ BANDENSERVICE Niet alle meerwaarde van het rijden in een Mitsubishi is direct zichtbaar. Daarom biedt Mitsubishi u Mobiel+. Het Mitsubishi-label

Nadere informatie

Rijdynamica van motorvoertuigen (5)

Rijdynamica van motorvoertuigen (5) Rijdynamica van motorvoertuigen (5) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-8-7) 1 Stuurgedrag 1.1 Invloed van zijwind Tijdens het rijden door bochten en met zijwind ontstaan dwarskrachten op het voertuig 1. De

Nadere informatie

R-80-6 Ir. A.G. Welleman Voorburg, 1980 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV

R-80-6 Ir. A.G. Welleman Voorburg, 1980 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV AQUAPLANING; ONGEVALLEN OP NAT WEGDEK Artikel Natuur en techniek 48 (1980) 2: 98 t/m 117 R-80-6 Ir. A.G. Welleman Voorburg, 1980 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV -2- Samenvatting

Nadere informatie

Transportlawaai: Welke lokale acties om er iets aan te doen?

Transportlawaai: Welke lokale acties om er iets aan te doen? Transportlawaai: Welke lokale acties om er iets aan te doen? Anneleen BERGIERS a.bergiers@brrc.be Update Vademecum stedelijk wegenlawaai: WEGDEKKEN ONDERZOEKER OPPERVLAKKENMERKEN GELUID OPZOEKINGSCENTRUM

Nadere informatie

Asfalt op brugdekken. Jacob Groenendijk Ook namens Jan Voskuilen (RWS-DVS) en Paul Spencer (RWS-DI) Infradagen 2012

Asfalt op brugdekken. Jacob Groenendijk Ook namens Jan Voskuilen (RWS-DVS) en Paul Spencer (RWS-DI) Infradagen 2012 Asfalt op brugdekken Jacob Groenendijk Ook namens Jan Voskuilen (RWS-DVS) en Paul Spencer (RWS-DI) Infradagen 2012 [Heijmans/RWS] Inhoud RWS Richtlijn Eisen Waterdichtheid Oplossingen RWS RTD 1009:2012

Nadere informatie

Asfalt Onderhoudstechnieken. voorkomen is beter dan genezen

Asfalt Onderhoudstechnieken. voorkomen is beter dan genezen Asfalt Onderhoudstechnieken voorkomen is beter dan genezen Vereniging tot Bevordering van Werken in Asfalt Huize Vredenoord Straatweg 68 3621 BR Breukelen Correspondentie: Postbus 68 3620 AB Breukelen

Nadere informatie

Geluid van klinkers: de onderste steen boven

Geluid van klinkers: de onderste steen boven Geluid van klinkers: de onderste steen boven Ronald van Loon (M+P) 12 APRIL 2018 PA N D AV E R B L I J F - R H E N E N Klinkers of beter nog: elementenverharding Meest toegepaste wegverharding binnen de

Nadere informatie

Steenslag 3 te hoog gegrepen?

Steenslag 3 te hoog gegrepen? Steenslag 3 te hoog gegrepen? G. Gaarkeuken KOAC NPC BV J. Groenendijk KOAC NPC BV W. Gerritsen KOAC NPC BV G.J. Geertjes NVLB Samenvatting Na onverwacht snel stroefheidverlies op een aantal ZOAB-wegvakken

Nadere informatie

Advies wegverharding Het onderzoek en advies is uitgevoerd door het Wegenbouwlab te Heerhugowaard.

Advies wegverharding Het onderzoek en advies is uitgevoerd door het Wegenbouwlab te Heerhugowaard. Inleiding Voor het maken van het herinrichtingsplan Hamersveldsewegnoord is een drietal technische onderzoeken uitgevoerd: Advies wegverharding Akoestisch onderzoek Trillingsonderzoek noordelijke deel

Nadere informatie

No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN ^«BANDOENG

No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN ^«BANDOENG No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN r / Q,\ ^«BANDOENG TRACTIE. WEERSTANDEN. Het moderne verkeer, het verkeer in mechanische tractie, over den gewonen weg,

Nadere informatie

NEXT GENERATION CONCRETE SURFACE (NGCS). EINDELIJK EEN STILLE ÉN DUURZAME WEGVERHARDING?

NEXT GENERATION CONCRETE SURFACE (NGCS). EINDELIJK EEN STILLE ÉN DUURZAME WEGVERHARDING? NEXT GENERATION CONCRETE SURFACE (NGCS). EINDELIJK EEN STILLE ÉN DUURZAME WEGVERHARDING? Barbara VANHOOREWEDER Vlaamse Overheid Agentschap Wegen en Verkeer Luc RENS Febelcem Anne BEELDENS AB-Roads 1. Inleiding

Nadere informatie

Annemarie van Beek Milieu en Natuurplanbureau Annemarie.van.Beek@mnp.nl Jan Hooghwerff M+P raadgevende ingenieurs JanHooghwerff@mp.

Annemarie van Beek Milieu en Natuurplanbureau Annemarie.van.Beek@mnp.nl Jan Hooghwerff M+P raadgevende ingenieurs JanHooghwerff@mp. 1/8 Annemarie van Beek Milieu en Natuurplanbureau Annemarie.van.Beek@mnp.nl Jan Hooghwerff M+P raadgevende ingenieurs JanHooghwerff@mp.nl Samenvatting Door M+P Raadgevende Ingenieurs is een onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

Rolweerstand van personenwagens op betonwegen

Rolweerstand van personenwagens op betonwegen Rolweerstand van personenwagens op betonwegen Wim Kramer Cement&BetonCentrum ir. Fred Reinink M+P Raadgevende ingenieurs bv ir. Jan Hooghwerff M+P Raadgevende ingenieurs bv Samenvatting In 2013 is een

Nadere informatie

Keuzes maken bij de aanleg van geluidarme wegverhardingen. Frits Stas en Jacob Groenendijk KOAC NPC

Keuzes maken bij de aanleg van geluidarme wegverhardingen. Frits Stas en Jacob Groenendijk KOAC NPC Keuzes maken bij de aanleg van geluidarme wegverhardingen Frits Stas en Jacob Groenendijk KOAC NPC Keuzes Wel / niet geluidsarm wegdek? Hoeveel geluidreductie? Welk geluidsarm wegdek? Hoe/wanneer aanleg?

Nadere informatie

RAW1040 Bladnr. 1 van 5 Afdrukdatum:

RAW1040 Bladnr. 1 van 5 Afdrukdatum: RAW1040 Bladnr. 1 van 5 CATALOGUS HOOFD- DEFICODE CODE 1 : 2 : 3 : 4 : 5 : 6 101010 312111 Aanbrengen van een deklaag van asfaltbeton. ton V Totaal 9 Asfalt AC 6 surf wit met Reflexing White. 9.... Mengseleigenschappen:

Nadere informatie

Onderbouwing en differentiatie onderhoudsniveaus wegverhardingen

Onderbouwing en differentiatie onderhoudsniveaus wegverhardingen Onderbouwing en differentiatie onderhoudsniveaus wegverhardingen Onderbouwing en differentiatie onderhoudsniveaus wegverhardingen Onderbouwing en differentiatie onderhoudsniveaus wegverhardingen Inleiding

Nadere informatie

Wehner/Schulze proef als methode voor de bepaling van de aanvangsremvertraging.

Wehner/Schulze proef als methode voor de bepaling van de aanvangsremvertraging. Wehner/Schulze proef als methode voor de bepaling van de aanvangsremvertraging. P.M. Kuijper, D. van Vliet, J.L.M. Voskuilen Rijkswaterstaat, Dienst Verkeer en Scheepvaart Samenvatting Door een aantal

Nadere informatie

Meer grip op stroefheid; stroefheidsverbetering deklagen

Meer grip op stroefheid; stroefheidsverbetering deklagen Meer grip op stroefheid; stroefheidsverbetering deklagen ir. P.J.J.M. van Beers Heijmans Infrastructuur BV ir. G.G. van Bochove Heijmans Infrastructuur BV P.E. van Hinthem Heijmans Infrastructuur BV Samenvatting

Nadere informatie

Busbanen in beton. 1

Busbanen in beton.  1 Busbanen in beton Wereldwijd worden de grote steden geconfronteerd met problemen van dichtslibbend verkeer, zowel in de centra en de stedelijke agglomeratie als op de toegangswegen. In dichtbevolkte landen

Nadere informatie

Oppervlakeigenschappen betonverhardingen

Oppervlakeigenschappen betonverhardingen KENNISPLATFORM BETONWEGEN Themabijeenkomst betonverhardingen 5 april 2016 Bouw&Infra Park, Harderwijk www.betoninfra.nl 1 Presentatie Frits Stas KOAC NPC Jeroen de Vrieze KWS Infra bv - Infralinq betonverhardingen

Nadere informatie

Geluid in agglomeraties. dr. Luc Goubert Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw

Geluid in agglomeraties. dr. Luc Goubert Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw Geluid in agglomeraties dr. Luc Goubert Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw Overzicht Inleiding: waarom is bestrijding van verkeerslawaai nodig? Bronnen van verkeerslawaai Wat is de invloed van het wegdek?

Nadere informatie

Toekomstperspectief voor geluidarme wegdekken. Luc Goubert Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw

Toekomstperspectief voor geluidarme wegdekken. Luc Goubert Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw Toekomstperspectief voor geluidarme wegdekken Luc Goubert Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw Levensduur in functie van geluidsreductie wegdektype levensduur (jaren) geluidsreductie (dba) tweelaags fijn

Nadere informatie

MITSUBISHI BANDEN SERVICE

MITSUBISHI BANDEN SERVICE MITSUISHI NN SRVI MITSUISHI NNSRVI ZKRHI VN ORIINL ONRHOU Veiligheid, rijcomfort en betrouwbaarheid: dat zijn de basiskwaliteiten van elke Mitsubishi. Ontworpen en gebouwd voor vele jaren zorgeloos rijplezier.

Nadere informatie

crow gerelateerde VerkeerSdrempelS & -plateaus

crow gerelateerde VerkeerSdrempelS & -plateaus crow gerelateerde VerkeerSdrempelS & -plateaus Verkeersafremming VerkeerSdrempelS en -plateaus Verkeersdrempels en verkeersplateaus zijn volgens CROW het meest effectieve middel om de snelheid van verkeer

Nadere informatie

Leidraad voor de beoordeling van de waterdichtheid van asfaltverhardingen op kunstwerken (beton en staal)

Leidraad voor de beoordeling van de waterdichtheid van asfaltverhardingen op kunstwerken (beton en staal) IR-N-05.023 Leidraad voor de beoordeling van de waterdichtheid van asfaltverhardingen op kunstwerken (beton en staal) 1 Onderwerp en toepassingsgebied Deze leidraad is bedoeld voor opdrachtgevers en opdrachtnemers

Nadere informatie

Dienstorder !"##$% &'(()*+,-(()*+( $. / ' Dienstorder MOW/AWV 2008/16. Verspreiding: *

Dienstorder !##$% &'(()*+,-(()*+( $. / ' Dienstorder MOW/AWV 2008/16. Verspreiding: * Dienstorder!"##$% &'(()*+,-(()*+( $. / ' Dienstorder MOW/AWV 008/16 Verspreiding: * uw kenmerk ons kenmerk bijlagen 1 vragen naar / e-mail telefoonnummer datum ir. Armand Rouffaert 0 553 78 01 armand.rouffaert@mow.vlaanderen.be

Nadere informatie

No S5 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH-INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN. No. 2

No S5 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH-INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN. No. 2 No S5 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH-INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN. No. 2 Nix - BANDOENG. i TRACTIE-WEERSTANDEN. No. 2. Ter aanvulling, en op een enkel punt verbetering van de over dit

Nadere informatie

Invloed van wegdektype op de rolweerstand van personenwagens op provinciale wegen

Invloed van wegdektype op de rolweerstand van personenwagens op provinciale wegen Invloed van wegdektype op de rolweerstand van personenwagens op provinciale wegen Berry Bobbink Provincie Gelderland Ing. Jan Fijan Provincie Gelderland ir. Fred Reinink M+P Raadgevende ingenieurs bv ing.

Nadere informatie

OPPERVLAKBEHANDELINGEN OP BRUGGEN EN VIADUCTEN

OPPERVLAKBEHANDELINGEN OP BRUGGEN EN VIADUCTEN OPPERVLAKBEHANDELINGEN OP BRUGGEN VERBETEREN EN ONDERHOUDEN VAN - WEGVERHARDINGEN - INDUSTRIE- EN BEDRIJFSVLOEREN - VLIEGVELDVERHARDINGEN - cds-bouwbeschermingsproducten Elk brugdektype een eigen toplaag

Nadere informatie

Stellingen voor bij de koffie

Stellingen voor bij de koffie Stellingen voor bij de koffie 1. Voordeel van GDAD met korte levensduur: Voor onderhoud van een slecht uitziende deklaag is wel geld te krijgen, voor structurele versterking niet SilentRoads symposium

Nadere informatie

Monitoring dunne geluidreducerende asfaltdeklagen

Monitoring dunne geluidreducerende asfaltdeklagen Monitoring dunne geluidreducerende asfaltdeklagen R.J. Dekkers KWS Infra B.V. ir. J.H. Dijkink KWS Infra B.V. drs. ing. C.C. Tollenaar M+P raadgevende ingenieurs Samenvatting KWS heeft ruim tien jaar ervaring

Nadere informatie

Technisch Infoblad Stroefheidsmetingen 86% vertraagd wiel

Technisch Infoblad Stroefheidsmetingen 86% vertraagd wiel Technisch Infoblad Stroefheidsmetingen 86% vertraagd wiel KOAC NPC Schumanpark 43 7336 AS Apeldoorn Nederland www.koac-npc.com Contact Metingen metingen@koac-npc.com 088-562 26 72 Gerelateerde producten

Nadere informatie

Handleiding Kostentool Stille Wegdekken

Handleiding Kostentool Stille Wegdekken Handleiding Kostentool Stille Wegdekken 1 Inleiding De kostentool Stille Wegdekken is bedoeld voor wegbeheerders om snel een indicatie te krijgen wat de toepassing van stille wegdekken voor financiële

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek lichtreflectie

Samenvatting onderzoek lichtreflectie Samenvatting onderzoek lichtreflectie Datum: 14-01-2014 Versie: 1.1 Concept Auteur: Dirk Hetebrij - Light Surface Control Piet Zijlstra (Duurzaamheidsparagraaf) Onderwerp: Onderzoek lichtreflectie RWS

Nadere informatie

SILENT WAY STILLE ELEMENTENVERHARDING

SILENT WAY STILLE ELEMENTENVERHARDING SILENT WAY STILLE ELEMENTENVERHARDING Silent Way STILLE ELEMENTENVERHARDING Binnenstedelijk verkeersgeluid verstoort de nachtrust met alle schadelijke gezondheidsgevolgen van dien. Silent Way stille elementenverharding

Nadere informatie

Goede banden. Goede deal.

Goede banden. Goede deal. Barum staat voor: Geproduceerd door ontinental Europese band van hoge kwaliteit Brede range in zomer- en winterbanden Duurzame banden voor de slimme automobilist Barum. A brand of ontinental. De Barum

Nadere informatie

Geluid van binnenstedelijk wegverkeer De motor uit en rustig doorrijden

Geluid van binnenstedelijk wegverkeer De motor uit en rustig doorrijden Studiedag 15 februari 2010 NS-Trefpunt, Utrecht 'Op weg naar een stiller (stedelijk) Nederland Geluid van binnenstedelijk wegverkeer De motor uit en rustig doorrijden (35 minuten) Mark Bakermans / Hans

Nadere informatie

Stil Stiller? : Ruim 10 jaar stille wegdekken provincie Gelderland. Harco Kersten Provincie Gelderland; Afdeling Uitvoering werken

Stil Stiller? : Ruim 10 jaar stille wegdekken provincie Gelderland. Harco Kersten Provincie Gelderland; Afdeling Uitvoering werken Stil Stiller? : Ruim 10 jaar stille wegdekken provincie Gelderland Harco Kersten Provincie Gelderland; Afdeling Uitvoering werken Inhoud presentatie: - Gelderland in vogelvlucht - Eerste stille wegdekken

Nadere informatie

Dr.ir. Jacob Groenendijk KOAC-NPC

Dr.ir. Jacob Groenendijk KOAC-NPC Stille wegdekken: de praktijkervaringen van de afgelopen 10 jaar Dr.ir. Jacob Groenendijk KOAC-NPC Stil wegdek en actieplannen: 21 februari 2008 1 Inhoud Overzicht van wegdektypen Wat kun je wel en niet

Nadere informatie

Tonaal geluid bij vrachtverkeer

Tonaal geluid bij vrachtverkeer Tonaal geluid bij vrachtverkeer Over de bron, de techniek en de relevantie Gijsjan Blokland (M+P) 12 APRIL 2018 PA N D AV E R B L I J F - R H E N E N CASE Stelling: toepassing van een dunne deklaag met

Nadere informatie

Technisch Infoblad Stroefheidsmetingen SWF-methode

Technisch Infoblad Stroefheidsmetingen SWF-methode Technisch Infoblad Stroefheidsmetingen SWF-methode KOAC NPC Schumanpark 43 7336 AS Apeldoorn Nederland www.koac-npc.com Contact Metingen metingen@koac-npc.com 088-562 26 72 Gerelateerde producten Stroefheidsmetingen

Nadere informatie

ON/OFF UF 05 (S) UF 16 (S) UF 18 (T) UR 01 (S) UZ 01 (D) UR 02 (D) UF 20 (T) UZ 07 (D) UF 02 (T) UZ 05 (D) UR 09 (S)

ON/OFF UF 05 (S) UF 16 (S) UF 18 (T) UR 01 (S) UZ 01 (D) UR 02 (D) UF 20 (T) UZ 07 (D) UF 02 (T) UZ 05 (D) UR 09 (S) PRESENTS MADE BY International UF 16 (S) UF 05 (S) Regional UF 18 (T) ON/OFF UR 01 (S) Aurora is een divisie van Hankook, een internationaal bejubeld bandenmerk. Hankook is Zuid-Korea s grootste radiale

Nadere informatie

Notitie. Henk Groeneveld (gemeente Alblasserdam) Ad de Hek (Milieudienst Zuid-Holland Zuid) Openstelling Randweg/Oude Torenweg voor alle verkeer

Notitie. Henk Groeneveld (gemeente Alblasserdam) Ad de Hek (Milieudienst Zuid-Holland Zuid) Openstelling Randweg/Oude Torenweg voor alle verkeer Notitie Aan Van Henk Groeneveld (gemeente Alblasserdam) Ad de Hek (Milieudienst Zuid-Holland Zuid) Dossier Project AL 08.4803 Kenmerk Datum 25 augustus 2008 Onderwerp Openstelling Randweg/Oude Torenweg

Nadere informatie

Nieuwe opruwmethode voor ZOAB-wegdekken

Nieuwe opruwmethode voor ZOAB-wegdekken Nieuwe opruwmethode voor ZOAB-wegdekken Jan Voskuilen Auteur is werkzaam bij Rijkswaterstaa, GPOt Thijs Bennis Auteur is werkzaam bij Rijkswaterstaat, GPO Rocco van Vliet Auteur is werkzaam bij Blastrac

Nadere informatie

EVENNESS SMOOTHNESS EVENNESS. Betonwegendag Inleiding

EVENNESS SMOOTHNESS EVENNESS. Betonwegendag Inleiding Inleiding Enquête onder EUPAVE leden m.b.t. prioritaire acties : ü Hoogste prioriteit voor oppervlakkenmerken zoals vlakheid, geluid, comfort ü Thema in de Best Practices Working Group ü Organisatie workshop

Nadere informatie

Stille Wegdekken. dr.ir. J. Groenendijk KOAC NPC. ing. R.C.L. van Loon M+P Raadgevende Ingenieurs. ir. M.J. Eijbersen CROW

Stille Wegdekken. dr.ir. J. Groenendijk KOAC NPC. ing. R.C.L. van Loon M+P Raadgevende Ingenieurs. ir. M.J. Eijbersen CROW Stille Wegdekken dr.ir. J. Groenendijk KOAC NPC ing. R.C.L. van Loon M+P Raadgevende Ingenieurs ir. M.J. Eijbersen CROW namens CROW-werkgroep Stille Wegdekken Samenvatting Geluidhinder is een belangrijke

Nadere informatie

R-79-6 Ir. L.H.M. Schlösser Voorburg, 1979 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV

R-79-6 Ir. L.H.M. Schlösser Voorburg, 1979 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV DE NEDERLANDSE BAND GEPROFILEERD Artikel "Banden" 25 (1979) 3: 30-39 R-79-6 Ir. L.H.M. Schlösser Voorburg, 1979 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV -2- VOORWOORD Dit artikel is

Nadere informatie

Aanvangstroefheid en andere aspecten van duurzamere ZOAB

Aanvangstroefheid en andere aspecten van duurzamere ZOAB Aanvangstroefheid en andere aspecten van duurzamere ZOAB M.S. Sule J.L.M. Voskuilen Rijkswaterstaat, Dienst Weg- en Waterbouwkunde Samenvatting In eerder onderzoek zijn ZOAB 0/16 proefvakken aangelegd

Nadere informatie

Uitgewerkt ontwerp voor een stille modulaire betonweg vanuit geluidtechnische uitgangspunt

Uitgewerkt ontwerp voor een stille modulaire betonweg vanuit geluidtechnische uitgangspunt Uitgewerkt ontwerp voor een stille modulaire betonweg vanuit geluidtechnische uitgangspunt W. van Keulen VANKEULEN advies bv, Vlijmen J. van Keulen Civiele Techniek en Milieu, Dalen 1. Inleiding In een

Nadere informatie

Presentatie 12 november 2015 Wegdeklabel

Presentatie 12 november 2015 Wegdeklabel Presentatie 12 november 2015 Wegdeklabel E. Bobbink, Provincie Gelderland Dr.ir. A.H. de Bondt, Ooms Civiel / Strukton Civiel Waarom labelling van wegdekken? Herkenbaarheid voor de maatschappij (en de

Nadere informatie

R Voorburg, 1979 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV

R Voorburg, 1979 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV ONGEVALLEN OP NAT WEGDEK (111) Het wegbeheer in Noord-Brabant Artikel Verkeerskunde 30 (1979) 12: 594 t/m 596 Ir. D. Stoelhorst provinciale Waterstaat Noord-Brabant R-79-29 Voorburg, 1979 Stichting Wetenschappelijk

Nadere informatie

Kosten en baten stille wegdekken

Kosten en baten stille wegdekken Kosten en baten stille wegdekken Jan Hooghwerff (M+P) Congres Stiller op Weg Weg Verkeerslawaai! 2012 Mening 1 De reductie van stil asfalt bij lage snelheid (50 km/u) is maar heel beperkt. Toepassen van

Nadere informatie

Standaard RAW Bepalingen Errata (Gepubliceerd 01 maart 2016)

Standaard RAW Bepalingen Errata (Gepubliceerd 01 maart 2016) Standaard RAW Bepalingen 2015 (Gepubliceerd 01 maart 2016) Woord vooraf In dit is een aantal correcties op de Standaard 2015 opgenomen. Deze correcties hebben betrekking op fouten die ondanks de zorg die

Nadere informatie

Diffractor, geluidafbuiger, geluidgoot: wat is het en is het wat?

Diffractor, geluidafbuiger, geluidgoot: wat is het en is het wat? Diffractor, geluidafbuiger, geluidgoot: wat is het en is het wat? Jan Hooghwerff M+P - Raadgevende ingenieurs bv Berry Bobbink Provincie Gelderland Ysbrand Wijnant Universiteit Twente / 4Silence Eric de

Nadere informatie

Akoestische ontwikkeling banden

Akoestische ontwikkeling banden Akoestische ontwikkeling banden Jan Leyssens Goodyear Technical Center Luxembourg SilentRoads symposium 27 April 2004 1 Agenda Bandengeluid : wettelijke en klant-specifieke vereisten Ontstaan van banden

Nadere informatie

11 Aanvulling hoofdstuk 11 Bitumen en bitumineuze producten

11 Aanvulling hoofdstuk 11 Bitumen en bitumineuze producten 11 Aanvulling hoofdstuk 11 Bitumen en bitumineuze producten 11.1 Bitumen 11.2 Asfalt en ZOAB 11.1 Bitumen Bij paragraaf 11.1 in het boek. Figuur A11.1 geeft de benamingen van bindmiddelen en mengsels.

Nadere informatie

Geluidemissie langzaam rijdende (LNG-)vrachtwagens

Geluidemissie langzaam rijdende (LNG-)vrachtwagens Geluidemissie langzaam rijdende (LNG-)vrachtwagens Congres Geluid, Trillingen en luchtkwaliteit 4 november 2015 Introductie Geluid in milieuvergunningen Geluidbronnen van industriële activiteiten: installaties

Nadere informatie

Inzichten uit rolweerstands- en textuurmetingen op het hoofdwegennet

Inzichten uit rolweerstands- en textuurmetingen op het hoofdwegennet Inzichten uit rolweerstands- en textuurmetingen op het hoofdwegennet ir. Fred Reinink M+P Raadgevende ingenieurs bv dr.ir. Paul Fortuin Rijkswaterstaat ir. Jan Hooghwerff M+P Raadgevende ingenieurs bv

Nadere informatie

VADEMECUM VOOR WEGVERKEERS- LAWAAI IN DE STAD WEGDEKKEN

VADEMECUM VOOR WEGVERKEERS- LAWAAI IN DE STAD WEGDEKKEN 7 VADEMECUM VOOR WEGVERKEERS- LAWAAI IN DE STAD WEGDEKKEN INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Vereiste eigenschappen voor een wegdekking 5 Wegdektypes 7 Bitumineuze verharding 8 Cementbetonverharding (of kortweg

Nadere informatie

LEIDRAAD GEOPTIMALISEERD UITGEBORSTELD BETON

LEIDRAAD GEOPTIMALISEERD UITGEBORSTELD BETON LEIDRAAD GEOPTIMALISEERD UITGEBORSTELD BETON George Jurriaans ECCRA, Duiven G.Jurriaans@eccra.nl Wim Kramer Cement&BetonCentrum, s-hertogenbosch wimkramer@cementenbeton.nl Samenvatting Betonwegen en geluid.

Nadere informatie

Fietspaden. ontwerp en keuze materiaal. Koning Albert II-laan 20 bus Brussel T wegenenverkeer.be

Fietspaden. ontwerp en keuze materiaal. Koning Albert II-laan 20 bus Brussel T wegenenverkeer.be Fietspaden ontwerp en keuze materiaal Koning Albert II-laan 20 bus 4 1000 Brussel T 02 553 79 01 wegenenverkeer.be Inhoudsopgave Inhoudsopgave...1 1. Inleiding...2 2. Materialen...3 2.1 Verhardingen...3

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 800 A Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2005 Nr. 15 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Nadere informatie

Berekening wegverkeerslawaai Standaard Rekenmethode I - Reken- en Meetvoorschrift Geluid 2012

Berekening wegverkeerslawaai Standaard Rekenmethode I - Reken- en Meetvoorschrift Geluid 2012 Berekening wegverkeerslawaai Standaard Rekenmethode I - Reken- en Meetvoorschrift Geluid 2012 licentiehouder: gemeente Kampen Projectnummer Project Initialen Datum Beoordelingspunt Weg Woningen Beltweg

Nadere informatie

Monitoring Stille Wegdekken

Monitoring Stille Wegdekken Monitoring Stille Wegdekken Chiel Roovers, Wim van Keulen en Ard Kuijpers Ir. M.S. Roovers, ir. W. van Keulen en dr. ir. A.H.W.M. Kuijpers zijn als adviseur werkzaam bij de vakgroep Verkeer en Vervoer

Nadere informatie

BANDEN EN VEILIGHEID. R Leidschendam, 1983 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV

BANDEN EN VEILIGHEID. R Leidschendam, 1983 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV BANDEN EN VEILIGHEID Inleiding ter gelegenheid van het symposium "Autobanden - schakel tussen voertuig en wegdek"; georganiseerd door de VACO op 29 september 1983 in het Vredespaleis te 's-gravenhage Prof.

Nadere informatie

R Ir. A.G. Welleman Voorburg, 1979 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV

R Ir. A.G. Welleman Voorburg, 1979 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV ONGEVALLEN OP NAT WEGDEK (11) Maatregelen aan de weg Artikel Verkeerskunde 30 (1979) 11: 552 t/m 555 R-79-28 Ir. A.G. Welleman Voorburg, 1979 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV

Nadere informatie

Stille wegdekken Handleiding Kostentool

Stille wegdekken Handleiding Kostentool Stille wegdekken Handleiding Kostentool 1 Inleiding De kostentool Stille Wegdekken is bedoeld voor wegbeheerders om snel een indicatie te krijgen wat de toepassing van stille wegdekken voor financiële

Nadere informatie

Stroefheid: Uw veiligheid

Stroefheid: Uw veiligheid Stroefheid: Uw veiligheid Derk Goos Paul Landa Nynas Belgium AB Samenvatting De stroefheid van een wegdek is de eigenschap waar de weggebruiker de allerhoogste prioriteit aan geeft. Zijn persoonlijke veiligheid

Nadere informatie

Relatie tussen wegdekstroefheid en verkeersveiligheid. Datum 20 juni 2013 Status Versie 1.0 (definitief)

Relatie tussen wegdekstroefheid en verkeersveiligheid. Datum 20 juni 2013 Status Versie 1.0 (definitief) 3 Relatie tussen wegdekstroefheid en verkeersveiligheid Datum 20 juni 2013 Status Versie 1.0 (definitief) Relatie tussen wegdekstroefheid en verkeersveiligheid Datum 20 juni 2013 Status Versie 1.0 (definitief)

Nadere informatie

C wegdek 2002 het verhaal er om heen! Marc Eijbersen Jan Hooghwerff

C wegdek 2002 het verhaal er om heen! Marc Eijbersen Jan Hooghwerff C wegdek 2002 het verhaal er om heen! Marc Eijbersen Jan Hooghwerff Ir. Marc J. Eijbersen is als projectleider werkzaam bij CROW Ir. Jan Hooghwerff is werkzaam bij de vakgroep Transport en Infrastructuur

Nadere informatie

Geluidmonitoring van wegdekken voor de bepaling van het tijdgedrag van akoestische èn civieltechnische eigenschappen

Geluidmonitoring van wegdekken voor de bepaling van het tijdgedrag van akoestische èn civieltechnische eigenschappen Geluidmonitoring van wegdekken voor de bepaling van het tijdgedrag van akoestische èn civieltechnische eigenschappen Chiel Roovers, Wim van Keulen en Ard Kuijpers Ir. M.S. Roovers, ir. W. van Keulen en

Nadere informatie

Introductie Buro Aardevol

Introductie Buro Aardevol Introductie Buro Aardevol Wegbouwkundig onderzoek en advies Projectmanagement Duurzaamheidsinvulling en advisering Milieukundig asfalt- en funderingsonderzoek Werkvoorbereiding Directievoering en toezicht

Nadere informatie

Alles Over Banden. ALLES OVER BANDENMATEN. Bandenmaataanduiding voor: Wij bevelen dit deel aan als u wilt kennismaken met de wereld van de autobanden.

Alles Over Banden. ALLES OVER BANDENMATEN. Bandenmaataanduiding voor: Wij bevelen dit deel aan als u wilt kennismaken met de wereld van de autobanden. Alles Over Banden Bandenkennis van Pirelli Dankzij meer dan honderd jaar ervaring op het vlak van bandentechnologie verenigt Pirelli veiligheid, duurzaamheid, comfort en aandacht voor het milieu in zijn

Nadere informatie

bij HTM Bas van der Linden 6 juni 2005

bij HTM Bas van der Linden 6 juni 2005 Welkom bij HTM Bas van der Linden 6 juni 2005 Rail in the city De visie van HTM - HTM is onderdeel van de samenleving in de stad - Veilig reizen voor klanten en veilige werkomstandigheden - Doorbreken

Nadere informatie

Stille Voegovergangen Gezocht!

Stille Voegovergangen Gezocht! Stille Voegovergangen Gezocht! drs. ing. C.C. Tollenaar M+P raadgevende ingenieurs. ing. R.C.L. van Loon M+P raadgevende ingenieurs Samenvatting Rijkswaterstaat vraagt sinds het van toepassing verklaren

Nadere informatie

Barendrecht. Akoestisch onderzoek. Uitbreiding Vrijenburgschool. 048900.15162.00 02-02-2010 (versie 1.0) drs. R.A.P. Effting.

Barendrecht. Akoestisch onderzoek. Uitbreiding Vrijenburgschool. 048900.15162.00 02-02-2010 (versie 1.0) drs. R.A.P. Effting. Barendrecht Akoestisch onderzoek Uitbreiding Vrijenburgschool projectnummer: datum: 048900.15162.00 02-02-2010 (versie 1.0) opdrachtleider: opdrachtgever: drs. R.A.P. Effting Gemeente Barendrecht auteur(s):

Nadere informatie

NASK1 - SAMENVATTING KRACHTEN en BEWEGING. Snelheid. De snelheid kun je uitrekenen door de afstand te delen door de tijd.

NASK1 - SAMENVATTING KRACHTEN en BEWEGING. Snelheid. De snelheid kun je uitrekenen door de afstand te delen door de tijd. NASK1 - SAMENVATTING KRACHTEN en BEWEGING Snelheid De snelheid kun je uitrekenen door de afstand te delen door de tijd. Stel dat je een uur lang 40 km/h rijdt. Je gemiddelde snelheid in dat uur is dan

Nadere informatie

CNOSSOS en (stille) wegdekken

CNOSSOS en (stille) wegdekken M+P MBBM groep www.mp.nl Mensen met oplossingen CNOSSOS en (stille) wegdekken Past de Nederlandse methode C wegdek in het nieuwe Europese rekenmodel? Geluid, trillingen en luchtkwaliteit 2016 Bert Peeters

Nadere informatie

Technisch Infoblad Langsvlakheidsmetingen

Technisch Infoblad Langsvlakheidsmetingen Technisch Infoblad Langsvlakheidsmetingen KOAC NPC Schumanpark 43 7336 AS Apeldoorn Nederland www.koac-npc.com Contact Metingen metingen@koac-npc.com 088-562 26 72 Gerelateerde producten Valgewichtdeflectiemetingen

Nadere informatie

NORMEN. Code norm NOCNSF-KNBSB HONK-/SOFTBALVELD. Normblad: 1 / 5

NORMEN. Code norm NOCNSF-KNBSB HONK-/SOFTBALVELD. Normblad: 1 / 5 Normblad: 1 / 5 Kunstgras Deze norm is aangenomen door de Nationale Norm Commissie 353076 Sportvloeren. Deze norm is opgesteld door werkgroep 6 kunstgras ressorterend onder deze commissie. Deze sporttechnische

Nadere informatie

Band-wegdek interactie: stil, schoon, zuinig?

Band-wegdek interactie: stil, schoon, zuinig? Band-wegdek interactie: stil, schoon, zuinig? Band-wegdek interactie: stil,schoon,zuinig? Dr. ir. Ines Lopez Arteaga Dynamics & Control Faculteit Werktuigbouwkunde Technische Universiteit Eindhoven 7e

Nadere informatie

Voorburg, 21 januari 197~ Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV

Voorburg, 21 januari 197~ Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV CONSULT aan Rijkswaterstaat MOGELIJKE VERMINDERING VAN HET BENZINEVERBRUIK DOOR DE INSTELLING VAN SNELHEIDSBEPERKINGEN R-7~-3 Voorburg, 21 januari 197~ Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

Nadere informatie

NORMEN. Code norm NOCNSF-KNVB2-4 VOETBALVELD. Normblad: 1 / 5 Training March, 2012

NORMEN. Code norm NOCNSF-KNVB2-4 VOETBALVELD. Normblad: 1 / 5 Training March, 2012 Normblad: 1 / 5 Deze norm is aangenomen door de Nationale Norm Commissie 353076 Sportvloeren. Deze norm is opgesteld door werkgroep 3 gras en werkgroep 6 kunstgras ressorterend onder deze commissie. Deze

Nadere informatie

Actualiteiten stille wegdekken. Jan Hooghwerff (M+P) Saneringsdag 2012

Actualiteiten stille wegdekken. Jan Hooghwerff (M+P) Saneringsdag 2012 Jan Hooghwerff (M+P) Saneringsdag 2012 Wat is belangrijk om te weten? In 2012 zijn heel veel nieuwe onderzoeksresultaten beschikbaar gekomen Nieuwe RMG2012 en wegdekken Gevolgen voor de praktijk Waar vind

Nadere informatie

De ENDT-methode legt een relatie tussen het rolgeluid van wegverkeer en de oppervlaktetextuur van het wegdek

De ENDT-methode legt een relatie tussen het rolgeluid van wegverkeer en de oppervlaktetextuur van het wegdek De ENDT-methode legt een relatie tussen het rolgeluid van wegverkeer en de oppervlaktetextuur van het wegdek ing. R.C.L. van Loon M+P - raadgevende ingenieurs drs. ing. C.C. Tollenaar M+P - raadgevende

Nadere informatie

Geluid: wat mag je verwachten gedurende de hele levensduur. ing. Ronald van Loon M+P raadgevende ingenieurs

Geluid: wat mag je verwachten gedurende de hele levensduur. ing. Ronald van Loon M+P raadgevende ingenieurs Geluid: wat mag je verwachten gedurende de hele levensduur ing. Ronald van Loon M+P raadgevende ingenieurs Stil wegdek en actieplannen: 21 februari 2008 1 Onderwerpen inzichten en gegevens uit verschillende

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2013 TOETS APRIL :00 12:45 uur

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2013 TOETS APRIL :00 12:45 uur TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2013 TOETS 1 24 APRIL 2013 11:00 12:45 uur MECHANICA 1 Blok en veer. (5 punten) Een blok van 3,0 kg glijdt over een wrijvingsloos tafelblad met een snelheid van 8,0 m/s

Nadere informatie

Brede opgaven bij hoofdstuk 2

Brede opgaven bij hoofdstuk 2 Brede opgaven bij hoofdstuk 2 Opgave 1 In Zeeland heeft een ingenieur een wegdek bedacht dat de snelheid van auto s moet beperken: de kantelweg. Het wegdek loopt afwisselend naar links en naar rechts af

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat Oost en West Onderzoek Trillingen

Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat Oost en West Onderzoek Trillingen Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat Oost en West Onderzoek Trillingen Trillingsonderzoek GOL tbv Provinciaal Inpassings Plan GOL-Oost en GOL-West Auteurs: Pieter Boon en Marc Kok (Movares) Controle

Nadere informatie

Oppervlakbehandeling. Effectief asfaltonderhoud. Duurzaam. Snel en efficiënt. Veilig. Voordelig. Voor vrijwel elk asfalt

Oppervlakbehandeling. Effectief asfaltonderhoud. Duurzaam. Snel en efficiënt. Veilig. Voordelig. Voor vrijwel elk asfalt Oppervlakbehandeling Duurzaam Snel en efficiënt Veilig Voordelig Voor vrijwel elk asfalt Effectief asfaltonderhoud Producten en technieken die voldoen aan de eisen van nu Een is een voordelige manier om

Nadere informatie