Notulen 1 e gesprek, uur Gespreksleider: Anne-Marleen Notulist: Janneke Afwezig: Rogier en Derek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notulen 1 e gesprek,16.00 18.30 uur Gespreksleider: Anne-Marleen Notulist: Janneke Afwezig: Rogier en Derek"

Transcriptie

1 Research Lab Voorbeeld Transcripts Onderstaand een voorbeeld van transcripts die zijn geschreven tijdens een groepsdiscussie over hoe jongeren zich bezig houden met het Nieuws. Tijdens het gesprek van uur heeft de notuliste continu getypt wat de geinterviewden vertelden. Daardoor is het mogelijk dat we nog steeds kunnen kijken wat er tijdens die discussie allemaal is gezegd over het nieuws. Als er iets onduidelijk is in de resultaten, dan kun je altijd teruggaan naar de notulen om te kijken wat er allemaal gezegd is, ook al heeft het gesprek tijden geleden plaatsgevonden. Notulen 1 e gesprek, uur Gespreksleider: Anne-Marleen Notulist: Janneke Afwezig: Rogier en Derek Voorstelrondje Linker bank: Wiemer, communicatie gestudeerd, daarna univ rechten propedeuse gedaan, verder heb ik eigen bedrijf, levert langzaamaan wat geld op. Ik druk communicatiemateriaal voor evenementen, heb octrooi voor bepaald drukproces. Marjolein, Utrecht, media en entertainment, eigen bedrijf aan het opzetten in dansentertainment, bezig nu met KvK. Hiphop en urban dansers, daar gaat het om. Rechter bank: Nelleke, 22, lerarenopleiding geschiedenis. Hobbies: zwemmen, met vriendinnen dingen doen, uitgaan, gezellig, leven. Eva: 24, communicatiemanagement gedaan, daarna master communicatiestudies, bezig met paper, ik werk tijdelijk bij Super de Boer op hoofdkantoor, afdeling promotie. Liefst doe ik iets in de overheidscommunicatie. Michelle: 22, geneeskunde, hockey, dansen, hockey, uitgaan, lezen. Eerst 2x uitgeloot, zit nu in 3 e jaar. Dagboekjes bespreken: Wat is er opgevallen in eigen gebruik? Michelle: ik deed elke dag hetzelfde, eerst krant, dan mailen, 's avonds tv kijken.

2 Eva: in trein 's ochtends lees ik Spits, soms kijk ik paar avonden tv, soms helemaal niks. Marj: als ik vroeg opsta, wil ik hersenen wakker maken. Je zit in trein, dus je pakt krantje of doet puzzel, lezen. Kennis vergaren wil ik, da's wel grappig. Voor studie en bedrijf zie ik meer media dan normaal. Wiemer: als ik wakker word, kijk ik naar het nieuws op tv. Journaal of RTLZ is het dan, daarna onder de douche. Ik ontvang NRC Next 's ochtends maar ik lees 'm dan pas op de sportschool. Michelle: bij tentamenweek lees ik veel minder en dan gooi ik NRC Next gewoon weg. Eva: daarom lees ik 'm in de trein. Ik kijk ook op nu.nl, zij nemen alles letterlijk over van het ANP, effe snel koppen snellen, nieuwe films checken. Verschil Metro en Volkskrant? Eva: Volkskrant zit in rijtje AD, Telegraaf. Gratis kranten zijn andere categorie, standaard van ANP overgenomen. Sommige eigen stukjes zijn best wel slecht. Michelle: ja, het is niet zo objectief. Nelleke: voor 's ochtends is het wel prettig dat het wat oppervlakkiger is. Wiener: gratis kranten zijn voor dommere mensen. Financieel en Sport wordt goed behandeld in Telegraaf. Het is platte krant verder. Niemand woont thuis. Michelle: nu zit ik op wat ik wil zien. Wiener: als je zelf abonnement neemt, ben je eerder geneigd om 'm echt te gaan lezen. Ik heb nu NRC Next, omdat ik het fijn vind 'm te hebben liggen. Als je de behoefte hebt om 'm te lezen, kan dat. Michelle: je moet ook op de hoogte zijn wat er gebeurt. Eva: dan kun je ook internet nemen. Nelleke: ik word achter PC niet wakker, lekker om krantje te lezen. Eva: krant stapelde zich op gegeven moment op, dus ik kom er niet aan toe om krant te lezen. Ik kijk liever op internet en google verder. Op zaterdag bij ouders lees ik wel de krant. Marjolein: ik heb pas sinds een jaar de behoefte om nieuws te kennen. Michelle: wij moesten op school kranten lezen. Wiemer: wij kregen zelfs toetsen op school. Marj: het is begonnen met omslag in motivatie voor werken, Twee jaar geleden wilde ik alleen maar dansen en feesten, niet bedrijfsmatige dingen. Daarna wilde ik hard gaan werken. Op de stageplek waar ik zat kreeg ik de spirit, toen wilde ik een bedrijf beginnen. Ik heb wel heel veel geluk gehad. Ik ben nooit zo lezerig geweest, mijn moeder heeft me wel altijd gestimuleerd in het lezen. Het begon dat ik iedere ochtend

3 de krantjes erbij te pakken, best wel low class nieuws. Nu pak ik internet erbij of krant van moeder. Nu lees ik voor studie veel pillen voor marketing. Onderwerpen: Michelle: niet sport en financieel, bij economie lees ik de koppen, wetenschap vind ik leuk en binnen en buitenland. Eva: recensies van cultuur pik ik mee. Ik luister nooit naar radio. Wiem: ik luister naar info over de spits, wegwerkzaamheden. Geenstijl lees ik ook wel, da's opinie. Wat is nieuws? Wiem: vroeger was Polygram nieuws, nu heb je sbs6 met Joling, dat kan ik geen nieuws meer noemen. Alleen Philip Freriks heb je nog. Jammer. Nieuws moet niet richting amusement gaan. Heeft het waarde? Eva: het moet idd geen shownieuws worden, maar Freriks mag best een grapje maken. Wiem: ik heb wel iets met nostalgie, zoals nostalgie-tv, da's leuk. Wiem legt aan Marjolein uit wat het 'Polygram Journaal (Polygoon) is. Wiem: elk nieuws neigt steeds meer naar amusement. Eva: ik vind het wel meevallen, ned3 doet sbs6 niet echt na. Wiem: nieuws wordt een beetje in uitverkoop gedaan. Mich: ik hoef niet allerlei gedoe eromheen, ik wil objectief nieuws. RTL4 is gewoon irritant met van die jolige dingen ertussendoor. Welke media gebruik je vaakst voor nieuws? Mich: 's ochtends kijk ik 10 min naar nieuws. Dan krijg je veel minder info dan krant. Eva: ik kan nieuws op internet lezen wanneer het mij uitkomt, da's fijn. Bij verkiezingen in Amerika zet ik echter weer wel het nieuws op tv aan. Wiem: voor nieuws van tv zet ik altijd uitzendingen op laptop aan. Is dat dan internet of tv? Uitzendinggemist kijk ik heel veel. 's Ochtends zet ik wel even de tv aan voor het nieuws. Ik zit niet vaak te zappen achter de tv. Eva: ik ga ook vaak naar uitzendinggemist. Mich: ik volg geen serie. ik heb niks wat ik vast volg dus ik mist ook niks. Ik kijk dus niet naar uitzendinggemist. Marj: ik kijk tv als ik aan het eten ben. Hoe belangrijk is nieuws voor jezelf? Marj: nieuws wordt met groot vergrootglas geschreven, ze schrijven dingen die helemaal niet kloppen.

4 Eva: als je dat boek van Joris Luijendijk hebt gelezen, weet je dat er gemanipuleerd wordt in berichten. Objectiviteit is sowieso al moeilijk in journalistiek. Nelleke: door Joris weet ik dat het allemaal gemanipuleerd wordt, dat vergeet ik bijna wel eens. Eva: hoe erger het nieuws, hoe meer mensen erop afkomen. Marj: in spits en metro staan er veel berichten over dooie babies, soort hype lijkt het wel, moeders die van gebouwen afspringen. Meest obj nieuws? Marj: droge krantenberichten. Wiem: het gaat erom wat je gelooft. Nell: je gaat er toch wel in mee wat er staat, maar je weet dus niet of bron klopt. Eva: bijv angst voor islam neemt toe, een of ander onderzoek van pietje puk, laat mij dan maar eens een keer dat onderzoek zien. Marj: een docent van mij zei dat er niet 1 onderzoek is dat valide is. Mich: op tv hangt het af van de zender. Nell: het maakt verschil als je als correspondent in Amsterdam of Palestina zit. Mich: dat maakt niet zoveel uit vind ik. Eva: het maakt wel uit. Mich: je kan de situatie ook uiteenzetten vanuit hier. Als je ertussen staat kun je heel goed vertellen hoe de sfeer is. Eva: bij beeld van Saddam ging het maar om 200 mensen, terwijl de media het hadden over heel veel mensen. Dat weet je dus pas achteraf door het lezen van Joris' boek. Da's dan echt heftig. Je denkt er niet over na als je zo'n foto ziet. Mumbai, wat vinden jullie daarvan? Wiem: als het aanslaat, slaat het aan. Ik vind het wel interessant, het wordt verkeerd gewogen als andere dingen die erger zijn niet een plek in media krijgen. India is een land waar we ver van afstaan... Ik vind regionaal nieuws ook leuk om te lezen. Vroeger las ik Utrechts Nieuwsblad bijvoorbeeld, je ziet wat er te doen is. Mich: in Maastricht hebben we De Limburger, zo stom, gaat alleen maar over Limburg. Heel weinig buitenlands en NL's nieuws staat erin. Flutkrant. Buitenlands nieuws zoals president van Amerika doet je veel. Vorig jaar was ik in India, dus dat nieuws zegt me veel. Maar nieuws over president van Frankrijk sla ik sneller over. Marj: binnenlands nieuws vind ik belangrijkst, want dit is je omgeving. Nell: nu volg ik veel over de economie, ligt aan onderwerp dus. Omdat mensen in mijn omgeving met recessie te maken hebben, leef ik meer met ze mee door dat te volgen.

5 Wiem: je leest zo'n krant snel door, NRC Next lees ik in een kwartier, ik lees dus binnen- en buitenlands nieuws even snel door. Eva: Gaza-strook ken ik nou wel, dat ga ik niet de hele tijd zitten lezen. Mich: soms hoor je niks over bepaalde oorlog, dus dan weet je niet hoe het daarmee gaat. Metafoor voor nieuws? Wiem: lekker om te eten... Mich: als ik een verdiepend verhaal lees, vind ik het veel boeiender. Wiem: je kunt altijd stoppen wanneer je de verdieping teveel vind. Ik wil iets kunnen laten beginnen of stoppen wanneer het mij uitkomt. Nell: vind ik ook prettig. Maar, als je gezellig samen zit met wijntje, ga je niet voor PC zitten. Eva: leuke vorm van nieuws is DWDD. Nell: jep, leuke presentator, muziek, zang. Eva: nieuwste voorstellingen leer je kennen, nieuwsitems. Wiem: er worden nieuwskoppen voorgelezen en er komen 3 gasten langs. Ik kan wel naar DWDD kijken, maar het trekt me niet genoeg aan omdat ik dan vaak aan het werk ben of aan het eten ben. MarJ; het format is heel erg bedacht. Sommige gasten worden helemaal zenuwachtig van die vent. Is redactie belangrijk? Marj: jazeker. Nell: is nodig, want wie bepaalt anders het filter? Geloofwaardigheid, meer filters over blogs? Marj: ja, ik zocht iets medisch op op internet en toen kreeg ik allemaal verwarrende blogs! Mich: googelende patienten zijn echt een ramp voor de dokters. Mensen op fora zeggen echt onzin. Eva: iedereen wil tegenwoordig mening geven, maar dat interesseert me vaak niet. Van mij mogen ze hoor, zolang het netjes blijft. Wiem: het gaat om mensen die dingen willen ventileren die dat niet in hun eigen leven kunnen. Forum is ook een soort nieuws. Bij Geenstijl zie je hoe mensen reageren op een nieuwsitem, dan weet je wat er speelt in de maatschappij. Marj: ik vind het een beetje dom dat mensen zichzelf zo te koop zetten, mensen worden zelf een medium. Hyves is leuk, maar ze verkopen hun hele leven! Straks weet iedereen alles van elkaar, je hebt niet meer de keus om zelf iets te vertellen. Mensen gaan zichzelf promoten, maar waarvoor? Ze weten zelf niet waarom ze zich op internet zetten. Het gaat om discussies winnen, maar ze denken er niet meer over na. Mich: bij YouTube kun je reacties zetten, maar wat heeft dat voor zin? Ik snap niet dat mensen zich ermee bezig houden.

6 Marj: je schendt je eigen privacy enorm. Eva: oh maar dat test ik vaak hoor. Nadenken over hoe media gemaakt worden? Marj: ja, het is 1 grote show. Mensen die nieuws maken, zoeken het nieuwste nieuws. Nell: maar media is toch meer dan nieuws? Eva: nieuws creeert zichzelf ook. Er zijn ook politieke partijen die willen dat Geenstijl ergens over gaat schrijven. Marj: da's de publiciteit opzoeken. Eva: Maar da's ook nieuws! Klein meisje had piraat in Somalie gebeld, gek hoe dat terecht komt... Ze betrekken blijkbaar zelf de media erbij. Nell: je gaat ervan uit dat journalist ervoor gestudeerd heeft en oprechte berichten maakt omdat je wilt dat mensen het nieuws weten. Daar geloof ik nog wel in, ondanks boek van Joris haha. Kosten media, wat weten jullie? Wiem: internet kost 29,95 per maand. :-) Het brengt geld op, anders zou het er niet zijn. Bij publieke omroep wordt geld verbrand, want het levert niks op. Krantenabonnement vind ik niet echt duur hoor, als je kijkt naar het rondbrengen op vroege ochtend enzo. Ik betaal er graag een paar honderd euro per jaar voor. Mich: maar je hebt ook een studentenabonnement voor 8 euro per maand hoor! Wiem: oh, dat wist ik niet, maar dat boeit me ook niet hoor. Mich: nou, mij wel! Mich: ik moest heel veel in trein zitten eerst en toen wilde ik een krant, maar wel een goedkope. Nell: als ik meer geld heb, wil ik wel een duurdere krant. Eva: nu kies ik nog liever voor nieuwe krant, omdat je het nieuws ook nog wel ergens anders vandaan kan halen dan in de krant. Mich: ik koop al mijn boeken want dat vind ik leuk, ik had ze ook kunnen lenen. MOODBOARDOPDRACHT Typische krantenlezer en typische niet-krantenlezer Groepje 1: rechter bank Nell: als je uit gezin komt waarin iedereen krant leest, neem je dat over. Madonna is vrouw van de wereld, hele slimme vrouw, wat ouder. Eva: ze is iemand aan wie de wereld niet voorbij gaat. Nell: Mariah Carey is geen krantenlezer. Zij doet wat simpeler dingen, ze doet telkens hetzelfde, Madonna niet.

7 Nell: niet-krantenlezers zijn minder ontwikkeld. Een boer is meer bezig met de oogst dan met wat er in wereld gebeurt. Eva: ja, zij hanteren andere levenstijl. Betrokken, ontwikkeld en intelligent zijn krantenlezers. Het is wel zwart-wit hoe we het zeggen. Groepje 2: linker bank Marj: hier heb je een hele intelligente acrtrice die bijvorrbeeld ook wel boeken schrijft. Van Kiam Lian weet ik dat ze intelligent is, maar media maken haar beetje dom helaas. Dat ene mannetje wil heel veel weten. deze man heeft een bril en is een beetje een zakenman. Deze man ziet er ook wel intelligent uit. Zij op zich ook nog wel, maar heeft ook blond haar en lippenstift haha. Deze is bezig in natuur en heeft glas wijn. Dit zijn van die enorme huisvrouwen enzo. Wiem: dit zijn de vriendinnen van tokki, die kunnen geen krant lezen en kunnen geen abo nemen vanwege bijstand. Burgerlijke huisvrouwen. Marj: oppervlakkig zijn ze, soaps is leidraad van hun leven. Wiem: het zijn Veerkampjes-achtige mensen en zeker geen krant lezen. Marj: ze leren van elkaar en da's een heel laag niet wel. Marj: ik houd niet van hokjes, dus ik zet graag een model ertussen bij de mensen die wel een krant lezen. ik vind niet dat er qua uiterlijk iemand is die niet de krant zou lezen. Mich: ik zou nog serieus als term willen toevoegen bij krantenlezers. Wiem: je denkt bij deze man dat ie jurist is dus wel de krant moet lezen voor beroep, maar deze vrouw mag niet van woonwagenkamp af dus zal minder snel boodschappen doen dus leest geen krant. Marj: het is allemaal een imago dat gecreerd wordt door deze mensen. Kim Lian moet er zo uitzien voor de entertainment. Nu speelt ze echter wel in gerenommeerde musicals. Hoe betrokken voelen jullie je bij nieuws en maatschappij? Eva: hangt af van wat je interesseert, zoals nare dingen en verkiezingen, overvallen in buurt. Wiem: iedere dag gaan er kinderen dood, maar als er iets in je familie gebeurt ben je er ziek van. Iedereen heeft een eigen leven en daar ben je wel eens verbaasd over. Mich: dat maak je ook mee in de trein als mensen het over iets ergs hebben. Eva: ik wil graag weten wat er in de wereld om me heen gebeurt. Het is soms maar beter dat ik het niet hoor, want dan maak ik me weer druk. Marj: ik vind het interessant als het te maken heeft met mijn bedrijf. De wereld is niet bezig met mij, dus waarom zou ik bezig houden met de maatschappij?! Je moet wel weten wat er speelt, maar er is nog nooit iets gebeurt waardoor NL opeens op straat staat.

8 Mich: je kunt op verschillende manieren betrokken zijn met de maatschappij. Ik kan best boos worden dat mensen zo individueel bezig zijn. Ik wil mijn leven wijden aan mensen helpen, ik snap niet dat je dat niet wilt. Ik zou niet reclame kunnen maken, maar weer wel voor Unicef trouwens... Mich: het kunnen ook kleine dingen zijn waarmee je mensen helpt. Marj: ik ben gewoon vriendelijk voor mensen, ik groet de buschauffeur. Iedereen is alleen maar voor zichzelf bezig, en je wordt er zelf ook zo van. Mich: ik vind het al heel wat als mensen voor je opzij gaan. Wiem: ik doe kunstprojecten voor beginnende kunstenaars. Ik wil ze een kans geven en dus ze anders van de rand af. Ik zorg ervoor dat ze kunnen exposeren. Kunstenaars kunnen niet met geld omgaan weet je. Ik zal mensen de kans geven om ze iets te laten proberen. Ik ga me niet druk maken dat er mensen in Afrika doodgaan. Mich: ik wil in ontwikkelingsland werken, desnoods opereer ik voor niks voor een maand. Altruisme is ook egoisme. Wiem: altijd! Iedereen doet het op zijn eigen manier. Pas als je het goed hebt, kun je iets vcor iemand anders doen. Je mag best geld verdienen over zielige mensen. Ik heb fondsen voor mijn stichting en houd daar zelf een kleine fee aan over. Mich: ik snap niet dat je je leven wijdt aan drugsverkoop. Wiem: ja, maar wat er in zo'n land gebeurt weet je toch niet helemaal... Nell: die problemen zijn vaak ook zo groot. Ideale wisselwerkjing is dat wij er wat aan verdienen en dat ze het in Afrika beter hebben. Eva: je wilt je ergens voor inzetten en je wilt tegelijkertijd dat je iets doet wat je heel gelukkig maakt. Mich: de een wordt gelukkig van dingen doen voor anderen, de ander heeft dat minder. Wiem: zo is het ook met nieuws. Je hebt echt nieuw nieuws zoals in de Prive, het is negatief. Zo geef je mensen een beter gevoel. Eva: maar wil je zeggen dat er in Prive feiten staan?! Ik heb niet vaak dat ik iets negatiefs lees waardoor ik me beter ga voelen ofzo. Mich: als je leest over een model die ziek is, denk je wel haha, zie je wel. Wiem: rijkdom is zo relatief. Als de arme mensen wat te eten hebben, komt dat door ons. Krant ontwerpen als redactie. Onderwerpen? Wiem: zorgen dat het winstgevend is ten eerste. Mich: ik ben er helemaal niet bezig dat het winstgevend moet zijn. Wiem: een reisverslag van het land waar je naartoe wil, de PC die je wilt hebben, dat staat erin. Je moet mensen in hokjes doen, ik zou jongeren als doelgroep nemen want die kun je vormen. Marj: ik zou urban jongeren nemen, laat zien wat er in de grote steden speelt, trendspotten. Nell: ik zou willen lezen wat ik nu ook al lees.

9 Mich: ik zou een uitgebreidere NRC Next willen hebben. Sport hoeft maar halve pagina zijn, iets meer verdieping en geschiedenis, columns en stripjes zijn leuk. Nell: afwisseling is leuk. Mich: ik zou willen lezen over nieuwe geneesmiddelen of nieuwe dansvoorstellingen. Wiem: ik wil digitale krant hebben met smaakprofielen, gelinkt aan hyves bv. Mich: ja! Wiem: maar da's net een gevangenis, want dan krijg je op je bordje wat je wilt. Dan word je misschien dom gehouden. Hoe wordt de vorm van de krant over 10 jaar? Marj: meer kleur. Wiem: ik denk dat de krant precies hetzelfde blijft. Marj: zaterdagkrant moet echt kleiner, ik wil magazinevorm. Mich: veel mensen willen ook gewoon een normale NRC. Krant op Iphone in toekomst? Wiem: mensen vinden het irritant om van scherm te lezen op Iphone. Voor mij hoeft er niks veranderd te worden. Eva: krant lezen werkt ontspannender. Mich: ik vind boek lezen ook heel relaxed dan zo'n laptop. Wiem: nieuwswaarde wordt ook beter geacht als iets in een krant staat dan op internet. Als je in NRC iets leest, is het van een gedegen journalist. Het is zoals het hoort. Eva: kranten hebben ook een kwaliteit hoog te houden, het is echt een merk. Wiem: krant is bijzonder goedkoop, ook als je bijvoorbeeld denkt aan de distributie. Stellingen Online gericht op? Allen: Wiem: ook op eigen site, werk, contactgegevens, Google Maps TV, gericht op?

10 Eva: ontspanning, maar ook nieuws zoals DWDD. Nell: afhankelijk met wie je kijkt Mich: soms wil ik NOVA zien, soms apathisch voor tv, hangt van bui af, soms serie zien Krant, gericht op? Mich: de koppen Nell: ja, en plaatje Krantenlezers vaker betrokken? Nell: als het over de straatverlichting gaat, dan zijn niet-krantenlezers meer betrokken dan ik Marj: betrokkenheid zit in het doen Wieb: niet-krantenlezers kunnen meer problemen hebben waardoor ze veel meer betrokken kunnen zijn dan juristen Eva: Rouvoet is nou niet echt betrokken bij jongeren, ook al zegt ie dat. Nieuws meer over oplossingen? Wieb: dan zetten de kranten elkaar buiten spel, want dan schrijft de ene krant over oplossingen en de andere krant niet Marj: laat zien hoe de oorlogssituatie is en draag aan wat er moet gebeuren WIieb: geen oplossingen geven vanuit het nieuws doen, wat weten die journalisten daar nou van Algemene ontwikkeling? Allen: ja, draagt bij aan ontwikkeling. Marj: dat vind ik niet. Wieb: in bepaalde kringen hoor je te weten wat er speelt. Je moet met mensen kunnen meepraten. Mensen weten niet eens wie een bepaalde minister is, da's wel vrij ernstig. Het is fijn om te weten waar een land ligt. Mich: ik leer veel over hoe je een stuk schrijft en leer van de NL'se taal, je denkt dan erover na hoe andere mensen stukken geschreven hebben. Ik wil weten hoe je een betoog moet schrijven bv. Papieren krant missen? Allen: ja, dat zou jammer zijn. Bloggers betalen?

11 Eva: nee! Anderen knikken ook van nee. Wiem: bij Wikipedia is doneren ok, maar dat je echt MOET betalen, vind ik niet zo goed. Geenstijl valt in de smaak en wordt uiteindelijk overgenomen door Telegraaf, dus als je iets goed doet word je er uiteindelijk wel voor betaalt. Bij restaurant-site is de 1 e recensie vaak fantaaaas-tisch, dan hebben ze er gewoon iemand voor betaalt om iets goeds te zeggen. Demo kan niet zonder geschreven media. Nell: als je demo kan zijn zonder geschreven media, kun je nog steeds een demo zijn, dat hoeft niet per se op papier te gaan. Media niet geloofwaardig Allen: eens Krantenorganisaties hebben producten veranderd. Nell: ja, kijk maar naar NRC Next Wiem: maar New York Times is nooit veranderd, dus soms heb je ook dat hele goeie dingen niet hoeven te veranderen. Gesprek 2 Gespreksleider: Simone Notulist: Janneke Voorstelrondje Linker bank: 1. Kinderopvang, Utrecht, managementopleiding ga ik doen. hardlopen en voorzitter van carnavalsvereniging in Oldenzaal. Marielle: afgestudeerd in psychologie, Utrecht, ben groepsleider voor mensen die begeleiding nodig hebben: schizofrene mensen. Ik ga in januari beginnen als buddy (aids, kanker). Ik heb nu nog geen gezin, dus het kan. Wim Jansen, Utrecht, woon samen, stiefzoon van 4 en zoon van 9 mnd, werk in bouw. Hobbies: squashen. Maatschappelijk actief? Nee. Rechter bank:

12 Rianne: Utrecht, marketingafdeling voor hotelketen, niet maatschappelijk betrokken. Koken, bakken doe ik graag. Hotelkamers zo goed mogelijk verkopen. Ik woon alleen, heb 1 huisgenoot. Natascha: Utrecht, gedwongen huisvrouw, daarvoor directiesecrataresse, dochter van 2, heel makkelijk kind, veel vrije tijd daardoor. Hobbies: kaarten maken, lezen, schrijven, computeren. Niet maatschappelijk actief. Victor: Utrecht, trop. landgebruik gedaan, psychologie afgemaakt. Ik werk bij Pieter Baan Centrum. Ik zit nu bij wetenschapsbureau daar. Ik woon in studentenkamer, ben pas afgestudeerd. Geen speciale hobbies. Maatschappelijk actief: in bestuur van stichting voor mensen die gevlucht zijn uit psychiatrie. Dag schetsen: Lionne: ik kijk 's avonds op telegraaf.nl, als ik hoor dat er in het oosten iets gebeurd is kijk ik in regionale krant. De krant vind ik vrij duur, heb geen abo. Radio voor muziek en nieuws. Mar: nu.nl kijken als ik wakker word, op werk ligt krant dus dan check ik die, 's avonds kijk ik het nieuws maar ik zet het niet standaard aan. Geen krantenabo. Wim: 's ochtends radio en verder de hele dag door nieuws en muziek. Ook krant lees ik wel eens, ligt op werk. Geen abo. Heel af en toe zit ik op internet. En ik kijk nieuws op tv. Stadsblad krijgen we 1x in de week, da's genoeg. Rianne: nieuws kijken op tv als ik wakker word, in trein lees ik gratis krant. Meestal ken ik de koppen dan al via tv. Op werk gebruik ik niks. 's Avonds journaal op tv kijken, maar niet standaard. Op dat moment kijk ik dan vaak naar iets anders op tv. Internet: gebruik ik niet echt voor nieuws, wel voor . Ik `it veel op internet en zoek dan dingen op zoals info voor mijn werk. Ik kijk niet op nu.nl of telegraaf.nl omdat ik liever het nieuws op tv kijk. Na hele dag werken doe ik liever andere dingen. Nat: eerst nieuws op tv, daarna kinderprogramma's ivm dochter. TV staat eigenlijk hele dag aan. Radio 's middags aan en dan zit ik achter internet, nieuws hoor ik dan via radio. 's Avonds late nieuws van RTL4 kijk ik standaard, ik ben nieuwsfreak. Victor: 's ochtends nieuws op tv, ik luister nooit naar een radio, ik gebruik 'm echt niet. Op werk internet gebruiken, thuis gebruik ik tv en krant voor nieuws. Ik lees 'a vonds altijd de krant, de NRC Next. Op tv dekt het nieuws niet de lading, dus daarom lees ik de krant. Lionne: ik blijf liever langer in bed liggen dan dat ik de krant echt ga lezen. Iets opgevallen? Nat: ja, tv staat erg veel aan. 's Morgens is het niet erg, maar 's middags staat ie eigenlijk voor niks aan. Rianne: ik merkte dat er een behoorlijk ritme in mijn mediagedrag zit. In weekend is het anders: gratis krijgt valt dan weg, ik lig langer in bed, ik lees krant bij ouders dan. Ik kijk wel het iets, maar ga geen internet raadplegen.

13 Ander mediagebruik bij thuiswonen? Wim: helemaal geen nieuws toen. Nu lees ik meer de krant. Komt door mijn werk denk ik. Daar ligt de krant. Mar: ik zet 's ochtends tv niet meer aan, heb geen tijd meer 's ochtends. Lionne: mijn ouders hadden de krant, ik heb nu geen krant. Ik heb proefabo gehad, maar heb er geen tijd voor, bleek. Nu zet ik 's cohtends tv aan. Eerrst vertelden mijn ouders het nieuws aan mij. Nu doe ik dat zelf.\ Vict: vroeger stond tv alleen aan als het een functie had. Nu staat tv meer aan. Wij hadden vroeger altijd krant, dat heb ik wel meegenomen omdat ik veel in trein moest zitten en ik blij was met de gratis krant. NRC Next is ook zo'n kleine krant. Nu ik niet meer trein pak, houd ik die continuiteit. Nat: ik heb net zo'n nieuwstik als mijn moeder. Meer TV gaan kijken. Wat zou je het meeste missen? Wim: TV Mar: internet Rianne: TV of internet Nat: TV Wim: TV biedt rust Lionne: ik mis internet omdat ik dingen wil opzoeken, contacten zijn belangrijk, ik zoek reizen op. Rianne: het gemak dat je antwoord aan de andere kant is, is fijn. Snel. Minst missen? Rianne: krant Linker bank; krant Lionne: al het nieuws kun je op internet vinden Als krant niet meer zou zijn? Wim: dan zou ik regionale nieuws missen Nat: wij hebben radio Utrecht Vict: moeilijk, dan zou ik het op internet zoeken denk ik. Krant is zo'n makkelijke eendagsportie. Wat er gebeurt, zit in de krant is gesorteerd per onderwerp.

14 Lezen jullie kranten op site? Allen: nee Lionne: wel regionale krant of Volkskrant. Als er op nieuws iets komt waarover ik meer wil weten, zoek ik het op op internet Wat is nieuws? Noem soorten. Wim: politiek, sport Rianne: econ Lio: entertainment Vict: weer Wim; verkeer Nat: wat er in wereld gebeurt Mar: wetenschap Hoe belangrijk is het op de hoogte zijn van nieuws? Noem cijfer. Lio: wereldnieuws en NL-nieuws, vind ik heel belangrijk, 9 Rianne: ook heel belangrijk Mar: toont betrokkenheid, je komt anders dommig over Nat: economie is belangrijk, mijn ouders hebben aandelen, dus financieel belang. Rianne: voor werk wat ik doe, moet ik weten wat er in wereld speelt. Mar: belangrijk hoe er naar TBS wordt gekeken ivm mijn werk Vict: ik kan ook 2 weken zonder nieuws, dus het is niet noodzakelijk. Cijfer: 6 a 7. Ik wil ook weer niet zonder, samenhang tussen alle dingen is wel interessant. Wim: 5. Ik kan wel wat langer zonder hoor, haha. Denk je na over de bedrijven achter nieuws? Mar: op vakantie las ik boek over nieuws uit Midden-Oosten, alles is in scene gezet. Dat wist ik wel, maar dit was wel heel extreem, dat mensen betaald worden voor het geven van een bepaalde mening. Hoe kijk je naar de verschillende media? Nat: Ned1 zegt hetzelfde als RTL4

15 lio: ik vraag me wel eens af of er nou echt van elke zender ook 1 journalist ter plekke staat. In utrecht zag je allerlei journalisten staan, hoe krijg je dat voor elkaar? Vraagtekens? Mar: hoe de andere partij zoals Hezbollah - zou reageren. Welk medium is meest betrouwbaar? Nat: allemaal 1 pot nat. Alles komt van zelfde plek. Rianne: NOS Journaal komt op mij serieuzer over door setting enzo dan RTL4 Lio: SBS6 is niet echt nieuws Wim: voor mij is dat wel nieuws met rampen Radio betrouwbaarder dan internet? Victor: internet heeft blogs, verhalen, foto's, veel diverser is het, BBC-verslaggevers heb je. Maakt dat het interessanter? Mar: mwah, ik vind het gewoon makkelijker. Victor: voor de onderwerpen die ik belangrijk vind, vind ik internet goed, want dan zie ik wat de ene groep eruit haalt om iets naar buiten te brengen en wat de andere groep doet. Dan raak je in de war en dan laat je dat. Da's misschien precies wat het moet zijn, dat je van beiden iets hebt gehoord. Hoe kijk je naar tv ivm internet qua nieuws? Nat: internet heeft veel meer over bep onderwerp, op tv gaat het er maar 2 minuten over Mar: op internet kun je doorlinken, op tv krijg je wat zij hebben bedacht. Nat: je moet van tv niet alles serieus nemen. Dat besef ik me als ik naar tv kijk. Rianne: voorbeeld van de highlights: die zijn redelijk objectief. Lio: je kunt toch niet allerlei onzin uitzenden Vict: tuurlijk wel, kijk maar naar IceSave, daar speelden politieke belangen. Het is wijs informatie gebruiken. Lio: ik vraag me wel eens af of het wordt gescreend door een commissie voordat het de buis op mag... Rianne: ik twijfel niet aan de betrouwbaarheid van nieuws dat geselecteerd is door redactie.

16 Sterktes van internet vs tv? Vict: je kunt het op pauze zetten. Lio: je kunt ook terugkijken op digitale tv. En inhoudelijk? Allen: nee Krant vs internet? Mar: in krant lees je interviews, die lees je minder snel op internet, of achtergrondartikel. Op internet kijk ik naar koppen van nu.nl. Vict: ik vind het sterkste pluspunt van krant dat je 'm kan voelen en in je handen kan nemen, bij internet zit je voor beeldscherm, met krant kun je lekker gaan lezen op zondag, heeft meer sfeer. Mar: krant is ook minder individueel, internet doe je alleen. Krant kun je delen. Wim: krant op werk biedt mij informatie. Het is wel eens een onderwerp van gesprek met collega's. Kosten van media, wat zijn jullie gedachten? Mar: krant is duur Lio: vind ik ook Wanneer zou je voor info betalen? Lio: als je het nergens anders kan zien. In trein kun je gratis krant krijgen. Wel eens nagedacht over kosten voor informatie? Nat: jazeker. Rianne: al die gratis kranten die je op station krijgt, hoe kan dat allemaal naast elkaar bestaan? Vict: en het gaat heel goed met die kranten. Gratis krant en betaalde krant. Vergelijk die twee eens. Lio: betaalde krant bevat veel meer info, ook andere info. Wim: in Metro is het allemaal wat korter.

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

Saren. Ada. Ada. 23, vrouw. Student

Saren. Ada. Ada. 23, vrouw. Student PERSOONSGEGEVENS Naam interviewer Naam respondent Pseudoniem respondent Saren Datum interview 4-12-2012 Plaats interview Amsterdam, op haar stageplek Begintijd interview 15:03 Eindtijd interview 16:10

Nadere informatie

Persoonsgegevens. Magda Naam geïnterviewde. Naam interviewer. Flora Pseudoniem geïnterviewde. Flora Datum interview 21-11- 2012 Plaats interview

Persoonsgegevens. Magda Naam geïnterviewde. Naam interviewer. Flora Pseudoniem geïnterviewde. Flora Datum interview 21-11- 2012 Plaats interview Persoonsgegevens Naam interviewer Magda Naam geïnterviewde Flora Pseudoniem geïnterviewde Flora Datum interview 21-11- 2012 Plaats interview Zaandam Kogerveld, in het huis van de geïnterviewde. Begintijd

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Saren. Eechje. Eechje. 21, vrouw. Utrecht. Student

Saren. Eechje. Eechje. 21, vrouw. Utrecht. Student PERSOONSGEGEVENS Naam interviewer Naam respondent Pseudoniem respondent Saren Eechje Eechje Datum interview 21-11-2012 Plaats interview Rotterdam, bij mij thuis Begintijd interview 20:27 Eindtijd interview

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Formulier persoonsgegevens

Formulier persoonsgegevens Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

Lezen 3a tekst 1 Geslaagd!

Lezen 3a tekst 1 Geslaagd! OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Voorwoord. Ik wens U veel leesplezier! Talitha Our Vision. Amsterdam, mei 2012. Interview Michiel - mei 2012 - Talitha 1 Onderzoek Poppodia

Voorwoord. Ik wens U veel leesplezier! Talitha Our Vision. Amsterdam, mei 2012. Interview Michiel - mei 2012 - Talitha 1 Onderzoek Poppodia Voorwoord In het kader van de minor Beeld en Meningsvorming, hebben wij (team) vanuit het lectoraat Media, Cultuur en Burgerschap, de opdracht gekregen om te onderzoeken hoe Poppodia De Kade optimaal gebruik

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

Sociale. media!? Handig voor je ouders!

Sociale. media!? Handig voor je ouders! Sociale EEN UITGAVE VAN: media!? Handig voor je ouders! Knip uit en hang op! Wat zijn sociale media? Hoe begeleid je je kind op internet? Online games en virtuele werelden: pas op de kosten! Vraag & antwoord

Nadere informatie

Wat beweegt de hedendaagse jongeren?

Wat beweegt de hedendaagse jongeren? Wat beweegt de hedendaagse jongeren? Verslag van herfstlezing op 22 september 2008 pagina 2 Wat beweegt de hedendaagse jongeren? Voorwoord Ieder jaar organiseert Patrimonium Barendrecht een herfstlezing.

Nadere informatie

waar je goed in bent

waar je goed in bent Extra dik MAGAZINE OKTOBER 2012 Zarayda Groenhart vertelt over haar angsten, haar lef en nieuwsgierigheid Kim Lammers over Olympisch goud Doe vooral de dingen waar je goed in bent Schrijf je in voor dit

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

MONEY MINDSETS ALLES WAT JE MOET WETEN OVER JONGEREN EN GELD

MONEY MINDSETS ALLES WAT JE MOET WETEN OVER JONGEREN EN GELD MONEY MINDSETS ALLES WAT JE MOET WETEN OVER JONGEREN EN GELD INHOUDSOPGAVE VoorwoorD 3 MONEY MINDSETS ALLES WAT JE MOET WETEN OVER JONGEREN EN GELD Hoofdstuk 1. InlEIDING 4 1.1. Steeds meer verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie

OMAR MUNIE MIJN MOEDER WILDE NIET DAT IK ONTWERPER WERD, MAAR NU STAAT ZE ACHTER ME. SUCCES INSPIREERT VOORJAAR 2014 #1

OMAR MUNIE MIJN MOEDER WILDE NIET DAT IK ONTWERPER WERD, MAAR NU STAAT ZE ACHTER ME. SUCCES INSPIREERT VOORJAAR 2014 #1 SUCCES INSPIREERT ILYAS EN MELVIN KLIKKEN UITSTEKEND! PARTNER AKZONOBEL SAHAND SAHEBDIVANI EIGENWIJZE VERHALEN- VERTELLER OUDERS IN BEELD DE MOEDER VAN VIOLA GYED IBRAHIM KAYA LAAT ZIJN PLANNEN NIET DWARSBOMEN

Nadere informatie

Ik wil een kapsalon!

Ik wil een kapsalon! Ik wil een kapsalon! Da Vinci International Ik wil een kapsalon! Praktisch verhaal voor het opzetten van een eigen kapsalon Uitgeverij Walburg, Zutphen 2005 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Een gewone werkdag..

Nadere informatie

Vo or pubers met power

Vo or pubers met power 1 Vo or pubers met power Puber Power. Niet voor niets is dat de titel van dit boek. Of je het nu wilt of niet, de pubertijd is een heel bijzondere tijd. Het is een tijd waarin je begint te ontdekken wie

Nadere informatie

Haal 42% meer resultaat uit je Marketing met12 Direct Mail strategieën. Bonus:

Haal 42% meer resultaat uit je Marketing met12 Direct Mail strategieën. Bonus: Haal 42% meer resultaat uit je Marketing met12 Direct Mail strategieën Bonus: Hoe verzamel je adressen zonder te spammen. Prijs 29,95 wwwwwwwwwwww De auteur Jan Kosters is geboren in 1980 en vanaf 1998

Nadere informatie

inhoudsopgave Voorwoord 3

inhoudsopgave Voorwoord 3 inhoudsopgave Voorwoord 3 Voorwoord 3 1 Inleiding 4 2 Jongeren & cultuur 6 3 Het Cultureel Jongeren Profiel 12 De vier culturele types in het kort 16 4 De types uit het Cultureel Jongeren Profiel 19 Geïnteresseerde

Nadere informatie

Resultaten Enquête Broodfondsen

Resultaten Enquête Broodfondsen Resultaten Enquête Broodfondsen Behorend bij MA Thesis Masterprogramma: Politiek en maatschappij in historisch perspectief Student: Jonathan Fink Jensen Studentnummer: 3483649 Scriptiebegeleider: prof.

Nadere informatie

Iets ouds onder de zon

Iets ouds onder de zon Iets ouds onder de zon Voor Emma Iets ouds onder de zon Weg uit de dertigersdip en op zoek naar passie en inspiratie in je werk en in je leven Luud Berings ISBN xxx-90-xxxxx-xx-x web: www.doussac.com e-mail:

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie