Notulen 1 e gesprek, uur Gespreksleider: Anne-Marleen Notulist: Janneke Afwezig: Rogier en Derek

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notulen 1 e gesprek,16.00 18.30 uur Gespreksleider: Anne-Marleen Notulist: Janneke Afwezig: Rogier en Derek"

Transcriptie

1 Research Lab Voorbeeld Transcripts Onderstaand een voorbeeld van transcripts die zijn geschreven tijdens een groepsdiscussie over hoe jongeren zich bezig houden met het Nieuws. Tijdens het gesprek van uur heeft de notuliste continu getypt wat de geinterviewden vertelden. Daardoor is het mogelijk dat we nog steeds kunnen kijken wat er tijdens die discussie allemaal is gezegd over het nieuws. Als er iets onduidelijk is in de resultaten, dan kun je altijd teruggaan naar de notulen om te kijken wat er allemaal gezegd is, ook al heeft het gesprek tijden geleden plaatsgevonden. Notulen 1 e gesprek, uur Gespreksleider: Anne-Marleen Notulist: Janneke Afwezig: Rogier en Derek Voorstelrondje Linker bank: Wiemer, communicatie gestudeerd, daarna univ rechten propedeuse gedaan, verder heb ik eigen bedrijf, levert langzaamaan wat geld op. Ik druk communicatiemateriaal voor evenementen, heb octrooi voor bepaald drukproces. Marjolein, Utrecht, media en entertainment, eigen bedrijf aan het opzetten in dansentertainment, bezig nu met KvK. Hiphop en urban dansers, daar gaat het om. Rechter bank: Nelleke, 22, lerarenopleiding geschiedenis. Hobbies: zwemmen, met vriendinnen dingen doen, uitgaan, gezellig, leven. Eva: 24, communicatiemanagement gedaan, daarna master communicatiestudies, bezig met paper, ik werk tijdelijk bij Super de Boer op hoofdkantoor, afdeling promotie. Liefst doe ik iets in de overheidscommunicatie. Michelle: 22, geneeskunde, hockey, dansen, hockey, uitgaan, lezen. Eerst 2x uitgeloot, zit nu in 3 e jaar. Dagboekjes bespreken: Wat is er opgevallen in eigen gebruik? Michelle: ik deed elke dag hetzelfde, eerst krant, dan mailen, 's avonds tv kijken.

2 Eva: in trein 's ochtends lees ik Spits, soms kijk ik paar avonden tv, soms helemaal niks. Marj: als ik vroeg opsta, wil ik hersenen wakker maken. Je zit in trein, dus je pakt krantje of doet puzzel, lezen. Kennis vergaren wil ik, da's wel grappig. Voor studie en bedrijf zie ik meer media dan normaal. Wiemer: als ik wakker word, kijk ik naar het nieuws op tv. Journaal of RTLZ is het dan, daarna onder de douche. Ik ontvang NRC Next 's ochtends maar ik lees 'm dan pas op de sportschool. Michelle: bij tentamenweek lees ik veel minder en dan gooi ik NRC Next gewoon weg. Eva: daarom lees ik 'm in de trein. Ik kijk ook op nu.nl, zij nemen alles letterlijk over van het ANP, effe snel koppen snellen, nieuwe films checken. Verschil Metro en Volkskrant? Eva: Volkskrant zit in rijtje AD, Telegraaf. Gratis kranten zijn andere categorie, standaard van ANP overgenomen. Sommige eigen stukjes zijn best wel slecht. Michelle: ja, het is niet zo objectief. Nelleke: voor 's ochtends is het wel prettig dat het wat oppervlakkiger is. Wiener: gratis kranten zijn voor dommere mensen. Financieel en Sport wordt goed behandeld in Telegraaf. Het is platte krant verder. Niemand woont thuis. Michelle: nu zit ik op wat ik wil zien. Wiener: als je zelf abonnement neemt, ben je eerder geneigd om 'm echt te gaan lezen. Ik heb nu NRC Next, omdat ik het fijn vind 'm te hebben liggen. Als je de behoefte hebt om 'm te lezen, kan dat. Michelle: je moet ook op de hoogte zijn wat er gebeurt. Eva: dan kun je ook internet nemen. Nelleke: ik word achter PC niet wakker, lekker om krantje te lezen. Eva: krant stapelde zich op gegeven moment op, dus ik kom er niet aan toe om krant te lezen. Ik kijk liever op internet en google verder. Op zaterdag bij ouders lees ik wel de krant. Marjolein: ik heb pas sinds een jaar de behoefte om nieuws te kennen. Michelle: wij moesten op school kranten lezen. Wiemer: wij kregen zelfs toetsen op school. Marj: het is begonnen met omslag in motivatie voor werken, Twee jaar geleden wilde ik alleen maar dansen en feesten, niet bedrijfsmatige dingen. Daarna wilde ik hard gaan werken. Op de stageplek waar ik zat kreeg ik de spirit, toen wilde ik een bedrijf beginnen. Ik heb wel heel veel geluk gehad. Ik ben nooit zo lezerig geweest, mijn moeder heeft me wel altijd gestimuleerd in het lezen. Het begon dat ik iedere ochtend

3 de krantjes erbij te pakken, best wel low class nieuws. Nu pak ik internet erbij of krant van moeder. Nu lees ik voor studie veel pillen voor marketing. Onderwerpen: Michelle: niet sport en financieel, bij economie lees ik de koppen, wetenschap vind ik leuk en binnen en buitenland. Eva: recensies van cultuur pik ik mee. Ik luister nooit naar radio. Wiem: ik luister naar info over de spits, wegwerkzaamheden. Geenstijl lees ik ook wel, da's opinie. Wat is nieuws? Wiem: vroeger was Polygram nieuws, nu heb je sbs6 met Joling, dat kan ik geen nieuws meer noemen. Alleen Philip Freriks heb je nog. Jammer. Nieuws moet niet richting amusement gaan. Heeft het waarde? Eva: het moet idd geen shownieuws worden, maar Freriks mag best een grapje maken. Wiem: ik heb wel iets met nostalgie, zoals nostalgie-tv, da's leuk. Wiem legt aan Marjolein uit wat het 'Polygram Journaal (Polygoon) is. Wiem: elk nieuws neigt steeds meer naar amusement. Eva: ik vind het wel meevallen, ned3 doet sbs6 niet echt na. Wiem: nieuws wordt een beetje in uitverkoop gedaan. Mich: ik hoef niet allerlei gedoe eromheen, ik wil objectief nieuws. RTL4 is gewoon irritant met van die jolige dingen ertussendoor. Welke media gebruik je vaakst voor nieuws? Mich: 's ochtends kijk ik 10 min naar nieuws. Dan krijg je veel minder info dan krant. Eva: ik kan nieuws op internet lezen wanneer het mij uitkomt, da's fijn. Bij verkiezingen in Amerika zet ik echter weer wel het nieuws op tv aan. Wiem: voor nieuws van tv zet ik altijd uitzendingen op laptop aan. Is dat dan internet of tv? Uitzendinggemist kijk ik heel veel. 's Ochtends zet ik wel even de tv aan voor het nieuws. Ik zit niet vaak te zappen achter de tv. Eva: ik ga ook vaak naar uitzendinggemist. Mich: ik volg geen serie. ik heb niks wat ik vast volg dus ik mist ook niks. Ik kijk dus niet naar uitzendinggemist. Marj: ik kijk tv als ik aan het eten ben. Hoe belangrijk is nieuws voor jezelf? Marj: nieuws wordt met groot vergrootglas geschreven, ze schrijven dingen die helemaal niet kloppen.

4 Eva: als je dat boek van Joris Luijendijk hebt gelezen, weet je dat er gemanipuleerd wordt in berichten. Objectiviteit is sowieso al moeilijk in journalistiek. Nelleke: door Joris weet ik dat het allemaal gemanipuleerd wordt, dat vergeet ik bijna wel eens. Eva: hoe erger het nieuws, hoe meer mensen erop afkomen. Marj: in spits en metro staan er veel berichten over dooie babies, soort hype lijkt het wel, moeders die van gebouwen afspringen. Meest obj nieuws? Marj: droge krantenberichten. Wiem: het gaat erom wat je gelooft. Nell: je gaat er toch wel in mee wat er staat, maar je weet dus niet of bron klopt. Eva: bijv angst voor islam neemt toe, een of ander onderzoek van pietje puk, laat mij dan maar eens een keer dat onderzoek zien. Marj: een docent van mij zei dat er niet 1 onderzoek is dat valide is. Mich: op tv hangt het af van de zender. Nell: het maakt verschil als je als correspondent in Amsterdam of Palestina zit. Mich: dat maakt niet zoveel uit vind ik. Eva: het maakt wel uit. Mich: je kan de situatie ook uiteenzetten vanuit hier. Als je ertussen staat kun je heel goed vertellen hoe de sfeer is. Eva: bij beeld van Saddam ging het maar om 200 mensen, terwijl de media het hadden over heel veel mensen. Dat weet je dus pas achteraf door het lezen van Joris' boek. Da's dan echt heftig. Je denkt er niet over na als je zo'n foto ziet. Mumbai, wat vinden jullie daarvan? Wiem: als het aanslaat, slaat het aan. Ik vind het wel interessant, het wordt verkeerd gewogen als andere dingen die erger zijn niet een plek in media krijgen. India is een land waar we ver van afstaan... Ik vind regionaal nieuws ook leuk om te lezen. Vroeger las ik Utrechts Nieuwsblad bijvoorbeeld, je ziet wat er te doen is. Mich: in Maastricht hebben we De Limburger, zo stom, gaat alleen maar over Limburg. Heel weinig buitenlands en NL's nieuws staat erin. Flutkrant. Buitenlands nieuws zoals president van Amerika doet je veel. Vorig jaar was ik in India, dus dat nieuws zegt me veel. Maar nieuws over president van Frankrijk sla ik sneller over. Marj: binnenlands nieuws vind ik belangrijkst, want dit is je omgeving. Nell: nu volg ik veel over de economie, ligt aan onderwerp dus. Omdat mensen in mijn omgeving met recessie te maken hebben, leef ik meer met ze mee door dat te volgen.

5 Wiem: je leest zo'n krant snel door, NRC Next lees ik in een kwartier, ik lees dus binnen- en buitenlands nieuws even snel door. Eva: Gaza-strook ken ik nou wel, dat ga ik niet de hele tijd zitten lezen. Mich: soms hoor je niks over bepaalde oorlog, dus dan weet je niet hoe het daarmee gaat. Metafoor voor nieuws? Wiem: lekker om te eten... Mich: als ik een verdiepend verhaal lees, vind ik het veel boeiender. Wiem: je kunt altijd stoppen wanneer je de verdieping teveel vind. Ik wil iets kunnen laten beginnen of stoppen wanneer het mij uitkomt. Nell: vind ik ook prettig. Maar, als je gezellig samen zit met wijntje, ga je niet voor PC zitten. Eva: leuke vorm van nieuws is DWDD. Nell: jep, leuke presentator, muziek, zang. Eva: nieuwste voorstellingen leer je kennen, nieuwsitems. Wiem: er worden nieuwskoppen voorgelezen en er komen 3 gasten langs. Ik kan wel naar DWDD kijken, maar het trekt me niet genoeg aan omdat ik dan vaak aan het werk ben of aan het eten ben. MarJ; het format is heel erg bedacht. Sommige gasten worden helemaal zenuwachtig van die vent. Is redactie belangrijk? Marj: jazeker. Nell: is nodig, want wie bepaalt anders het filter? Geloofwaardigheid, meer filters over blogs? Marj: ja, ik zocht iets medisch op op internet en toen kreeg ik allemaal verwarrende blogs! Mich: googelende patienten zijn echt een ramp voor de dokters. Mensen op fora zeggen echt onzin. Eva: iedereen wil tegenwoordig mening geven, maar dat interesseert me vaak niet. Van mij mogen ze hoor, zolang het netjes blijft. Wiem: het gaat om mensen die dingen willen ventileren die dat niet in hun eigen leven kunnen. Forum is ook een soort nieuws. Bij Geenstijl zie je hoe mensen reageren op een nieuwsitem, dan weet je wat er speelt in de maatschappij. Marj: ik vind het een beetje dom dat mensen zichzelf zo te koop zetten, mensen worden zelf een medium. Hyves is leuk, maar ze verkopen hun hele leven! Straks weet iedereen alles van elkaar, je hebt niet meer de keus om zelf iets te vertellen. Mensen gaan zichzelf promoten, maar waarvoor? Ze weten zelf niet waarom ze zich op internet zetten. Het gaat om discussies winnen, maar ze denken er niet meer over na. Mich: bij YouTube kun je reacties zetten, maar wat heeft dat voor zin? Ik snap niet dat mensen zich ermee bezig houden.

6 Marj: je schendt je eigen privacy enorm. Eva: oh maar dat test ik vaak hoor. Nadenken over hoe media gemaakt worden? Marj: ja, het is 1 grote show. Mensen die nieuws maken, zoeken het nieuwste nieuws. Nell: maar media is toch meer dan nieuws? Eva: nieuws creeert zichzelf ook. Er zijn ook politieke partijen die willen dat Geenstijl ergens over gaat schrijven. Marj: da's de publiciteit opzoeken. Eva: Maar da's ook nieuws! Klein meisje had piraat in Somalie gebeld, gek hoe dat terecht komt... Ze betrekken blijkbaar zelf de media erbij. Nell: je gaat ervan uit dat journalist ervoor gestudeerd heeft en oprechte berichten maakt omdat je wilt dat mensen het nieuws weten. Daar geloof ik nog wel in, ondanks boek van Joris haha. Kosten media, wat weten jullie? Wiem: internet kost 29,95 per maand. :-) Het brengt geld op, anders zou het er niet zijn. Bij publieke omroep wordt geld verbrand, want het levert niks op. Krantenabonnement vind ik niet echt duur hoor, als je kijkt naar het rondbrengen op vroege ochtend enzo. Ik betaal er graag een paar honderd euro per jaar voor. Mich: maar je hebt ook een studentenabonnement voor 8 euro per maand hoor! Wiem: oh, dat wist ik niet, maar dat boeit me ook niet hoor. Mich: nou, mij wel! Mich: ik moest heel veel in trein zitten eerst en toen wilde ik een krant, maar wel een goedkope. Nell: als ik meer geld heb, wil ik wel een duurdere krant. Eva: nu kies ik nog liever voor nieuwe krant, omdat je het nieuws ook nog wel ergens anders vandaan kan halen dan in de krant. Mich: ik koop al mijn boeken want dat vind ik leuk, ik had ze ook kunnen lenen. MOODBOARDOPDRACHT Typische krantenlezer en typische niet-krantenlezer Groepje 1: rechter bank Nell: als je uit gezin komt waarin iedereen krant leest, neem je dat over. Madonna is vrouw van de wereld, hele slimme vrouw, wat ouder. Eva: ze is iemand aan wie de wereld niet voorbij gaat. Nell: Mariah Carey is geen krantenlezer. Zij doet wat simpeler dingen, ze doet telkens hetzelfde, Madonna niet.

7 Nell: niet-krantenlezers zijn minder ontwikkeld. Een boer is meer bezig met de oogst dan met wat er in wereld gebeurt. Eva: ja, zij hanteren andere levenstijl. Betrokken, ontwikkeld en intelligent zijn krantenlezers. Het is wel zwart-wit hoe we het zeggen. Groepje 2: linker bank Marj: hier heb je een hele intelligente acrtrice die bijvorrbeeld ook wel boeken schrijft. Van Kiam Lian weet ik dat ze intelligent is, maar media maken haar beetje dom helaas. Dat ene mannetje wil heel veel weten. deze man heeft een bril en is een beetje een zakenman. Deze man ziet er ook wel intelligent uit. Zij op zich ook nog wel, maar heeft ook blond haar en lippenstift haha. Deze is bezig in natuur en heeft glas wijn. Dit zijn van die enorme huisvrouwen enzo. Wiem: dit zijn de vriendinnen van tokki, die kunnen geen krant lezen en kunnen geen abo nemen vanwege bijstand. Burgerlijke huisvrouwen. Marj: oppervlakkig zijn ze, soaps is leidraad van hun leven. Wiem: het zijn Veerkampjes-achtige mensen en zeker geen krant lezen. Marj: ze leren van elkaar en da's een heel laag niet wel. Marj: ik houd niet van hokjes, dus ik zet graag een model ertussen bij de mensen die wel een krant lezen. ik vind niet dat er qua uiterlijk iemand is die niet de krant zou lezen. Mich: ik zou nog serieus als term willen toevoegen bij krantenlezers. Wiem: je denkt bij deze man dat ie jurist is dus wel de krant moet lezen voor beroep, maar deze vrouw mag niet van woonwagenkamp af dus zal minder snel boodschappen doen dus leest geen krant. Marj: het is allemaal een imago dat gecreerd wordt door deze mensen. Kim Lian moet er zo uitzien voor de entertainment. Nu speelt ze echter wel in gerenommeerde musicals. Hoe betrokken voelen jullie je bij nieuws en maatschappij? Eva: hangt af van wat je interesseert, zoals nare dingen en verkiezingen, overvallen in buurt. Wiem: iedere dag gaan er kinderen dood, maar als er iets in je familie gebeurt ben je er ziek van. Iedereen heeft een eigen leven en daar ben je wel eens verbaasd over. Mich: dat maak je ook mee in de trein als mensen het over iets ergs hebben. Eva: ik wil graag weten wat er in de wereld om me heen gebeurt. Het is soms maar beter dat ik het niet hoor, want dan maak ik me weer druk. Marj: ik vind het interessant als het te maken heeft met mijn bedrijf. De wereld is niet bezig met mij, dus waarom zou ik bezig houden met de maatschappij?! Je moet wel weten wat er speelt, maar er is nog nooit iets gebeurt waardoor NL opeens op straat staat.

8 Mich: je kunt op verschillende manieren betrokken zijn met de maatschappij. Ik kan best boos worden dat mensen zo individueel bezig zijn. Ik wil mijn leven wijden aan mensen helpen, ik snap niet dat je dat niet wilt. Ik zou niet reclame kunnen maken, maar weer wel voor Unicef trouwens... Mich: het kunnen ook kleine dingen zijn waarmee je mensen helpt. Marj: ik ben gewoon vriendelijk voor mensen, ik groet de buschauffeur. Iedereen is alleen maar voor zichzelf bezig, en je wordt er zelf ook zo van. Mich: ik vind het al heel wat als mensen voor je opzij gaan. Wiem: ik doe kunstprojecten voor beginnende kunstenaars. Ik wil ze een kans geven en dus ze anders van de rand af. Ik zorg ervoor dat ze kunnen exposeren. Kunstenaars kunnen niet met geld omgaan weet je. Ik zal mensen de kans geven om ze iets te laten proberen. Ik ga me niet druk maken dat er mensen in Afrika doodgaan. Mich: ik wil in ontwikkelingsland werken, desnoods opereer ik voor niks voor een maand. Altruisme is ook egoisme. Wiem: altijd! Iedereen doet het op zijn eigen manier. Pas als je het goed hebt, kun je iets vcor iemand anders doen. Je mag best geld verdienen over zielige mensen. Ik heb fondsen voor mijn stichting en houd daar zelf een kleine fee aan over. Mich: ik snap niet dat je je leven wijdt aan drugsverkoop. Wiem: ja, maar wat er in zo'n land gebeurt weet je toch niet helemaal... Nell: die problemen zijn vaak ook zo groot. Ideale wisselwerkjing is dat wij er wat aan verdienen en dat ze het in Afrika beter hebben. Eva: je wilt je ergens voor inzetten en je wilt tegelijkertijd dat je iets doet wat je heel gelukkig maakt. Mich: de een wordt gelukkig van dingen doen voor anderen, de ander heeft dat minder. Wiem: zo is het ook met nieuws. Je hebt echt nieuw nieuws zoals in de Prive, het is negatief. Zo geef je mensen een beter gevoel. Eva: maar wil je zeggen dat er in Prive feiten staan?! Ik heb niet vaak dat ik iets negatiefs lees waardoor ik me beter ga voelen ofzo. Mich: als je leest over een model die ziek is, denk je wel haha, zie je wel. Wiem: rijkdom is zo relatief. Als de arme mensen wat te eten hebben, komt dat door ons. Krant ontwerpen als redactie. Onderwerpen? Wiem: zorgen dat het winstgevend is ten eerste. Mich: ik ben er helemaal niet bezig dat het winstgevend moet zijn. Wiem: een reisverslag van het land waar je naartoe wil, de PC die je wilt hebben, dat staat erin. Je moet mensen in hokjes doen, ik zou jongeren als doelgroep nemen want die kun je vormen. Marj: ik zou urban jongeren nemen, laat zien wat er in de grote steden speelt, trendspotten. Nell: ik zou willen lezen wat ik nu ook al lees.

9 Mich: ik zou een uitgebreidere NRC Next willen hebben. Sport hoeft maar halve pagina zijn, iets meer verdieping en geschiedenis, columns en stripjes zijn leuk. Nell: afwisseling is leuk. Mich: ik zou willen lezen over nieuwe geneesmiddelen of nieuwe dansvoorstellingen. Wiem: ik wil digitale krant hebben met smaakprofielen, gelinkt aan hyves bv. Mich: ja! Wiem: maar da's net een gevangenis, want dan krijg je op je bordje wat je wilt. Dan word je misschien dom gehouden. Hoe wordt de vorm van de krant over 10 jaar? Marj: meer kleur. Wiem: ik denk dat de krant precies hetzelfde blijft. Marj: zaterdagkrant moet echt kleiner, ik wil magazinevorm. Mich: veel mensen willen ook gewoon een normale NRC. Krant op Iphone in toekomst? Wiem: mensen vinden het irritant om van scherm te lezen op Iphone. Voor mij hoeft er niks veranderd te worden. Eva: krant lezen werkt ontspannender. Mich: ik vind boek lezen ook heel relaxed dan zo'n laptop. Wiem: nieuwswaarde wordt ook beter geacht als iets in een krant staat dan op internet. Als je in NRC iets leest, is het van een gedegen journalist. Het is zoals het hoort. Eva: kranten hebben ook een kwaliteit hoog te houden, het is echt een merk. Wiem: krant is bijzonder goedkoop, ook als je bijvoorbeeld denkt aan de distributie. Stellingen Online gericht op? Allen: Wiem: ook op eigen site, werk, contactgegevens, Google Maps TV, gericht op?

10 Eva: ontspanning, maar ook nieuws zoals DWDD. Nell: afhankelijk met wie je kijkt Mich: soms wil ik NOVA zien, soms apathisch voor tv, hangt van bui af, soms serie zien Krant, gericht op? Mich: de koppen Nell: ja, en plaatje Krantenlezers vaker betrokken? Nell: als het over de straatverlichting gaat, dan zijn niet-krantenlezers meer betrokken dan ik Marj: betrokkenheid zit in het doen Wieb: niet-krantenlezers kunnen meer problemen hebben waardoor ze veel meer betrokken kunnen zijn dan juristen Eva: Rouvoet is nou niet echt betrokken bij jongeren, ook al zegt ie dat. Nieuws meer over oplossingen? Wieb: dan zetten de kranten elkaar buiten spel, want dan schrijft de ene krant over oplossingen en de andere krant niet Marj: laat zien hoe de oorlogssituatie is en draag aan wat er moet gebeuren WIieb: geen oplossingen geven vanuit het nieuws doen, wat weten die journalisten daar nou van Algemene ontwikkeling? Allen: ja, draagt bij aan ontwikkeling. Marj: dat vind ik niet. Wieb: in bepaalde kringen hoor je te weten wat er speelt. Je moet met mensen kunnen meepraten. Mensen weten niet eens wie een bepaalde minister is, da's wel vrij ernstig. Het is fijn om te weten waar een land ligt. Mich: ik leer veel over hoe je een stuk schrijft en leer van de NL'se taal, je denkt dan erover na hoe andere mensen stukken geschreven hebben. Ik wil weten hoe je een betoog moet schrijven bv. Papieren krant missen? Allen: ja, dat zou jammer zijn. Bloggers betalen?

11 Eva: nee! Anderen knikken ook van nee. Wiem: bij Wikipedia is doneren ok, maar dat je echt MOET betalen, vind ik niet zo goed. Geenstijl valt in de smaak en wordt uiteindelijk overgenomen door Telegraaf, dus als je iets goed doet word je er uiteindelijk wel voor betaalt. Bij restaurant-site is de 1 e recensie vaak fantaaaas-tisch, dan hebben ze er gewoon iemand voor betaalt om iets goeds te zeggen. Demo kan niet zonder geschreven media. Nell: als je demo kan zijn zonder geschreven media, kun je nog steeds een demo zijn, dat hoeft niet per se op papier te gaan. Media niet geloofwaardig Allen: eens Krantenorganisaties hebben producten veranderd. Nell: ja, kijk maar naar NRC Next Wiem: maar New York Times is nooit veranderd, dus soms heb je ook dat hele goeie dingen niet hoeven te veranderen. Gesprek 2 Gespreksleider: Simone Notulist: Janneke Voorstelrondje Linker bank: 1. Kinderopvang, Utrecht, managementopleiding ga ik doen. hardlopen en voorzitter van carnavalsvereniging in Oldenzaal. Marielle: afgestudeerd in psychologie, Utrecht, ben groepsleider voor mensen die begeleiding nodig hebben: schizofrene mensen. Ik ga in januari beginnen als buddy (aids, kanker). Ik heb nu nog geen gezin, dus het kan. Wim Jansen, Utrecht, woon samen, stiefzoon van 4 en zoon van 9 mnd, werk in bouw. Hobbies: squashen. Maatschappelijk actief? Nee. Rechter bank:

12 Rianne: Utrecht, marketingafdeling voor hotelketen, niet maatschappelijk betrokken. Koken, bakken doe ik graag. Hotelkamers zo goed mogelijk verkopen. Ik woon alleen, heb 1 huisgenoot. Natascha: Utrecht, gedwongen huisvrouw, daarvoor directiesecrataresse, dochter van 2, heel makkelijk kind, veel vrije tijd daardoor. Hobbies: kaarten maken, lezen, schrijven, computeren. Niet maatschappelijk actief. Victor: Utrecht, trop. landgebruik gedaan, psychologie afgemaakt. Ik werk bij Pieter Baan Centrum. Ik zit nu bij wetenschapsbureau daar. Ik woon in studentenkamer, ben pas afgestudeerd. Geen speciale hobbies. Maatschappelijk actief: in bestuur van stichting voor mensen die gevlucht zijn uit psychiatrie. Dag schetsen: Lionne: ik kijk 's avonds op telegraaf.nl, als ik hoor dat er in het oosten iets gebeurd is kijk ik in regionale krant. De krant vind ik vrij duur, heb geen abo. Radio voor muziek en nieuws. Mar: nu.nl kijken als ik wakker word, op werk ligt krant dus dan check ik die, 's avonds kijk ik het nieuws maar ik zet het niet standaard aan. Geen krantenabo. Wim: 's ochtends radio en verder de hele dag door nieuws en muziek. Ook krant lees ik wel eens, ligt op werk. Geen abo. Heel af en toe zit ik op internet. En ik kijk nieuws op tv. Stadsblad krijgen we 1x in de week, da's genoeg. Rianne: nieuws kijken op tv als ik wakker word, in trein lees ik gratis krant. Meestal ken ik de koppen dan al via tv. Op werk gebruik ik niks. 's Avonds journaal op tv kijken, maar niet standaard. Op dat moment kijk ik dan vaak naar iets anders op tv. Internet: gebruik ik niet echt voor nieuws, wel voor . Ik `it veel op internet en zoek dan dingen op zoals info voor mijn werk. Ik kijk niet op nu.nl of telegraaf.nl omdat ik liever het nieuws op tv kijk. Na hele dag werken doe ik liever andere dingen. Nat: eerst nieuws op tv, daarna kinderprogramma's ivm dochter. TV staat eigenlijk hele dag aan. Radio 's middags aan en dan zit ik achter internet, nieuws hoor ik dan via radio. 's Avonds late nieuws van RTL4 kijk ik standaard, ik ben nieuwsfreak. Victor: 's ochtends nieuws op tv, ik luister nooit naar een radio, ik gebruik 'm echt niet. Op werk internet gebruiken, thuis gebruik ik tv en krant voor nieuws. Ik lees 'a vonds altijd de krant, de NRC Next. Op tv dekt het nieuws niet de lading, dus daarom lees ik de krant. Lionne: ik blijf liever langer in bed liggen dan dat ik de krant echt ga lezen. Iets opgevallen? Nat: ja, tv staat erg veel aan. 's Morgens is het niet erg, maar 's middags staat ie eigenlijk voor niks aan. Rianne: ik merkte dat er een behoorlijk ritme in mijn mediagedrag zit. In weekend is het anders: gratis krijgt valt dan weg, ik lig langer in bed, ik lees krant bij ouders dan. Ik kijk wel het iets, maar ga geen internet raadplegen.

13 Ander mediagebruik bij thuiswonen? Wim: helemaal geen nieuws toen. Nu lees ik meer de krant. Komt door mijn werk denk ik. Daar ligt de krant. Mar: ik zet 's ochtends tv niet meer aan, heb geen tijd meer 's ochtends. Lionne: mijn ouders hadden de krant, ik heb nu geen krant. Ik heb proefabo gehad, maar heb er geen tijd voor, bleek. Nu zet ik 's cohtends tv aan. Eerrst vertelden mijn ouders het nieuws aan mij. Nu doe ik dat zelf.\ Vict: vroeger stond tv alleen aan als het een functie had. Nu staat tv meer aan. Wij hadden vroeger altijd krant, dat heb ik wel meegenomen omdat ik veel in trein moest zitten en ik blij was met de gratis krant. NRC Next is ook zo'n kleine krant. Nu ik niet meer trein pak, houd ik die continuiteit. Nat: ik heb net zo'n nieuwstik als mijn moeder. Meer TV gaan kijken. Wat zou je het meeste missen? Wim: TV Mar: internet Rianne: TV of internet Nat: TV Wim: TV biedt rust Lionne: ik mis internet omdat ik dingen wil opzoeken, contacten zijn belangrijk, ik zoek reizen op. Rianne: het gemak dat je antwoord aan de andere kant is, is fijn. Snel. Minst missen? Rianne: krant Linker bank; krant Lionne: al het nieuws kun je op internet vinden Als krant niet meer zou zijn? Wim: dan zou ik regionale nieuws missen Nat: wij hebben radio Utrecht Vict: moeilijk, dan zou ik het op internet zoeken denk ik. Krant is zo'n makkelijke eendagsportie. Wat er gebeurt, zit in de krant is gesorteerd per onderwerp.

14 Lezen jullie kranten op site? Allen: nee Lionne: wel regionale krant of Volkskrant. Als er op nieuws iets komt waarover ik meer wil weten, zoek ik het op op internet Wat is nieuws? Noem soorten. Wim: politiek, sport Rianne: econ Lio: entertainment Vict: weer Wim; verkeer Nat: wat er in wereld gebeurt Mar: wetenschap Hoe belangrijk is het op de hoogte zijn van nieuws? Noem cijfer. Lio: wereldnieuws en NL-nieuws, vind ik heel belangrijk, 9 Rianne: ook heel belangrijk Mar: toont betrokkenheid, je komt anders dommig over Nat: economie is belangrijk, mijn ouders hebben aandelen, dus financieel belang. Rianne: voor werk wat ik doe, moet ik weten wat er in wereld speelt. Mar: belangrijk hoe er naar TBS wordt gekeken ivm mijn werk Vict: ik kan ook 2 weken zonder nieuws, dus het is niet noodzakelijk. Cijfer: 6 a 7. Ik wil ook weer niet zonder, samenhang tussen alle dingen is wel interessant. Wim: 5. Ik kan wel wat langer zonder hoor, haha. Denk je na over de bedrijven achter nieuws? Mar: op vakantie las ik boek over nieuws uit Midden-Oosten, alles is in scene gezet. Dat wist ik wel, maar dit was wel heel extreem, dat mensen betaald worden voor het geven van een bepaalde mening. Hoe kijk je naar de verschillende media? Nat: Ned1 zegt hetzelfde als RTL4

15 lio: ik vraag me wel eens af of er nou echt van elke zender ook 1 journalist ter plekke staat. In utrecht zag je allerlei journalisten staan, hoe krijg je dat voor elkaar? Vraagtekens? Mar: hoe de andere partij zoals Hezbollah - zou reageren. Welk medium is meest betrouwbaar? Nat: allemaal 1 pot nat. Alles komt van zelfde plek. Rianne: NOS Journaal komt op mij serieuzer over door setting enzo dan RTL4 Lio: SBS6 is niet echt nieuws Wim: voor mij is dat wel nieuws met rampen Radio betrouwbaarder dan internet? Victor: internet heeft blogs, verhalen, foto's, veel diverser is het, BBC-verslaggevers heb je. Maakt dat het interessanter? Mar: mwah, ik vind het gewoon makkelijker. Victor: voor de onderwerpen die ik belangrijk vind, vind ik internet goed, want dan zie ik wat de ene groep eruit haalt om iets naar buiten te brengen en wat de andere groep doet. Dan raak je in de war en dan laat je dat. Da's misschien precies wat het moet zijn, dat je van beiden iets hebt gehoord. Hoe kijk je naar tv ivm internet qua nieuws? Nat: internet heeft veel meer over bep onderwerp, op tv gaat het er maar 2 minuten over Mar: op internet kun je doorlinken, op tv krijg je wat zij hebben bedacht. Nat: je moet van tv niet alles serieus nemen. Dat besef ik me als ik naar tv kijk. Rianne: voorbeeld van de highlights: die zijn redelijk objectief. Lio: je kunt toch niet allerlei onzin uitzenden Vict: tuurlijk wel, kijk maar naar IceSave, daar speelden politieke belangen. Het is wijs informatie gebruiken. Lio: ik vraag me wel eens af of het wordt gescreend door een commissie voordat het de buis op mag... Rianne: ik twijfel niet aan de betrouwbaarheid van nieuws dat geselecteerd is door redactie.

16 Sterktes van internet vs tv? Vict: je kunt het op pauze zetten. Lio: je kunt ook terugkijken op digitale tv. En inhoudelijk? Allen: nee Krant vs internet? Mar: in krant lees je interviews, die lees je minder snel op internet, of achtergrondartikel. Op internet kijk ik naar koppen van nu.nl. Vict: ik vind het sterkste pluspunt van krant dat je 'm kan voelen en in je handen kan nemen, bij internet zit je voor beeldscherm, met krant kun je lekker gaan lezen op zondag, heeft meer sfeer. Mar: krant is ook minder individueel, internet doe je alleen. Krant kun je delen. Wim: krant op werk biedt mij informatie. Het is wel eens een onderwerp van gesprek met collega's. Kosten van media, wat zijn jullie gedachten? Mar: krant is duur Lio: vind ik ook Wanneer zou je voor info betalen? Lio: als je het nergens anders kan zien. In trein kun je gratis krant krijgen. Wel eens nagedacht over kosten voor informatie? Nat: jazeker. Rianne: al die gratis kranten die je op station krijgt, hoe kan dat allemaal naast elkaar bestaan? Vict: en het gaat heel goed met die kranten. Gratis krant en betaalde krant. Vergelijk die twee eens. Lio: betaalde krant bevat veel meer info, ook andere info. Wim: in Metro is het allemaal wat korter.

17 Mar: dat zijn anp-berichtjes. Mar: betaalde krant komt thuis. Vict: zou Dag niet thuis bezorgd worden, da's wel de saaiste van het stel trouwens. nat: ik heb krant Dag in bus gekregen. Bestaat nu niet meer. Vict: als ze de metro of spits iets knapper maken, dan zou ik ze wel thuis willen ontvangen. Ze mogen iets dikker zijn voor thuis. Als er alleen gratis kranten zouden zijn, wat dan? Mar: zou niet erg zijn, alleen oma zou het niet leuk vinden. Blij met alleen ANP-berichten? Mar: ja als internet dan wel zou blijven staan. Vict: op internet kom je ook heel veel extra dingen tegen, kan een obstakel zijn. Het is waar dat krant bijdraagt aan democratie. Mar: tja, het heeft een hele geschiedenis Vict: het bestaat nog wel steeds dat de kranten eigen identiteit hebben... Rianne: ik zou me wel kunnen voorstellen dat ik abo zou nemen in toekomst. Verder is er nu nog weinig onderscheid, da's wel jammer. Maar voor mezelf op dit moment is het niet heel jammer. Ik heb nu geen krant, want op dit moment neem ik niet genoeg tijd voor de krant. In toekomst zie ik mezelf wel aan grote keukentafel zitten met grote krant. Welk medium spreekt je het beste aan? Nat: internet, je hebt blogjes. Ik lees blogjes op hyves. Wim: radio, omdat nieuws tussen muziek door komt. Lio: 's ochtends op tv heb je het nieuws meteen, 's middags of 's avonds is het internet Mar: radio komt binnen, internet deel je Lio: internet bepaal je in eigen tempo Stel je voor dat je voor iets betaalt... Lio: nee, dat hoeft niet. Rianne: zolang er gratis alternatieven zijn zou ik niet betalen.

18 Betalen voor interessant blog? Vict: waarom begin je blog als je ervoor betaald wilt krijgen? Je wilt het juist delen met de wereld. Schrijf anders boek met ganzenveer. Het is een paradox. Ik betaal wel eens voor wetenschapsartikelen, soms is het zo duur, wel 50 euro voor 8 pagina's... Op de universiteit werd er ook betaald voor de artikelen. Mar: voor die artikelen hebben mensen jarenlang gestudeerd. Is het een kwalitatiever dan het ander? Mar: ligt eraan, ik wil erin investeren als ik het voor mijn werk nodig heb. Stel je werkt voor krant dat er meer mensen voor jullie generatie en daaronder meer gaan lezen. Wat zou je dan bedenken? Nat: beetje historie toevoegen, qua muziek bv. De ouderen van tegenwoordig vinden de muziek van nu maar niks. Op Ned3 heb je de top 1000 a gogo. Je zou de dingen van nu qua uitgaan en kleding zou je kunnen doen... Lio: meer kleur en strips erin. Alles een beetje door elkaar zetten, niet alleen een pagina over politiek doen. Mar: horoscoop erin, luchtige dingetjes ertussendoor doen. Lastig trouwens om krant weg te gooien elke week, gedoe met papierbak. Ik zou wel een krant op internet willen, zodat je bv via mail lid kan worden en dat je je interesses doorgeeft. Chatfunctie erbij zou wel leuk zijn. Wim: meer strips erin. Rianne: leest de jeugd misschien niet omdat ze liever voetballen op straat? Het gaat om de gebruiksmomenten. Gaan ze het nieuws wel op internet lezen als ze het nieuws uberhaupt niet interessant vinden...? Er is niks inhoudelijks wat er zou moeten veranderen in de krant op dit moment. MOODBOARDOPDRACHT 2 groepen: linker bord en rechter bord Krantenlezers en niet-krantenlezers Groepje links Mar: krantenlezer: oude mannen die lezen veel kranten. Vrouwen gaan kopje koffie voor hun man zetten. Verantwoorde mensen. Lio: ze hebben plezier in kranten lezen, gezellig. Citaat: je mening kan altijd bijgesteld worden, daar is een krant goed voor. Mar: krant is goed voor je meningsvorming. Warme sfeer Vict: het is een paradoxale uitspraak, dat citaat. Lio: niet-lezers zijn modepopjes, wat luchtiger, jonger, snel en jong, notebook op schoot en een iphone, alles online.

19 Mar: misschien ook beetje oppervlakkig. Groepje 2: Nat: niet-lezers zijn op uiterlijk gericht, puur bezig met zichzelf en niet met de wereld. Rianne: lezers zijn serieuzer, ouder, meer mannen haha. Vict: mannen gezocht voor niet-lezende kant, was best lastig zoeken. Ik vind die van jullie creatiever. Rianne: ja, wij hebben niet aan de setting gedacht. Simone: bij groepje 1 zijn de niet-lezers jong en actief, niet per se oppervlakkig Vict: om bij lezers terecht te komen, moet je abo nemen. Onze niet-lezers hebben we heel stereotype gekozen, onze lezers ook. We hebben er ook wel veel kinderen tussen zitten, omdat het allemaal kennisdeling is. Dit mannetje ziet er succesvol uit met z'n pak aan. Rianne: kleding doet veel. Hebben jullie op school iets met kranten gedaan? Mar: Schoolweekjopurnaal keken we, met Dieuwertje Blok was dat, dan moest je opdrachten maken. Nat: da's wel heel lang geleden zeg. Mar: bij middelbare school moesten we artikelen verzamelen en daar een stukje over schrijven. Vanuit huis krant meekrijgen; is dat bepalend geweest? Lio: nee, ik zou 'm op den duur wel nemen. Ligt het aan fase waarin je zit en of je tijd hebt? Nat: ik zit weer in een hele andere fase dan de rest hier, maar ik heb de krant ook niet. Hoe zien jullie de krant over 20 jaar? Wim: minder krant, net zoals AD, meer samenvattingen Mar: misschien gaat krant weg en gaat iphone het vervangen Wim: ik denk niet dat krant verdwijnt, regiokrantjes blijven wel. Lio: regiokranten, daar wil je de info wel blijven weten, en dar hoor je niet op tv Nat: krant zal er nog wel zijn, maar niet veel meer

20 Rianne: alles zal worden afgestemd op interesse of personen misschien... Da's Rianne en die vindt dit leuk dus wij geven haar deze info. Dat zou ik waarderen, maar ik mis dan wel de interessante artikelen die je anders niet zou lezen. Vict: is de digitale versie nog steeds een krant te noemen? Mar: tja, eerder 'nieuws'. Ander format is nog wel steeds een 'krant'. Vict: ik denk dat de papieren versie minder wordt, politieke stromingen zullen minder worden, het zal veel meer een eliteproduct worden. Je kunt je abonneren op wetenschapskatern, toespitsen op persoon zelf. Als ik een beter salaris zou krijgen, zou me dit zeker interesseren. Stellingen Online, gericht op...? Nat: vrienden en familie Lio: chatten Wim; muziek en spelletjes Vict: werk onderzoek en thuis spelletjes Internet? Wim: entertainment Allen: ontspanning Krant? Nat: wat is interessant vind, even tijd voor jezelf Mar: headlines Lezers meer betrokken? Allen: niet mee eens Nat: vader is krantenlezer, maar zo betrokken is ie nou niet... Wel bij gezin is hij betrokken, maar het interesseert hem niet wat daarbuiten gebeurt. Mar: als er iets ergs gebeurt in NL, noem ik dat 'betrokken'. Link van krant met sociale betrokkenheid? Rianne: past wel beetje bij imago van de krant.

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

13/6/2012 TRANSCRIPT RIET INTERVIEW. Sanni

13/6/2012 TRANSCRIPT RIET INTERVIEW. Sanni 13/6/2012 INTERVIEW TRANSCRIPT RIET Naam interviewer Naam respondent Pseudoniem respondent Datum interview 30-05-2012 Plaats interview Alkmaar Begintijd interview 12.00 Eindtijd interview 13.20 Leeftijd

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Introducties telefonisch interview

Introducties telefonisch interview Introducties telefonisch interview Onderstaande fragmenten zijn uitsuitend bedoeld voor gebruik bij het boek Onderzoek doen met vragenlijsten. Het is niet toegestaan deze fragmenten te publiceren of anderszins

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 18. Het 10-minutengesprek. Wat leert u in deze les? Vergelijkingen maken. Zeggen hoe vaak iets gebeurt. Verkleinwoordjes. Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

KLANTONDERZOEK. Meest risicovolle aanname Consument wil interactief nieuws tot zich nemen

KLANTONDERZOEK. Meest risicovolle aanname Consument wil interactief nieuws tot zich nemen KLANTONDERZOEK Meest risicovolle aanname Consument wil interactief nieuws tot zich nemen Meerdere testvormen 1. Een heel specifiek doelgroeponderzoek. We beperken onze doelgroep tot tussen de 20 en 25-jarige

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. mijn vrije tijd

Inhoud. Mijn leven. mijn vrije tijd Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Hobby... 4 Hoofdstuk 2 Contact... 6 Hoofdstuk 3 Lezen... 8 Hoofdstuk 4 Kijken... 10 Hoofdstuk 5 Spelen... 12 Hoofdstuk 6 Samen in een huis... 14 Hoofdstuk 7 Op bezoek...

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Opdrachten productie:

Opdrachten productie: Opdrachten productie: Productie: welke andere mediamerken denken jullie dat er nog meer in de top 25 staan? 1. Nos 2. radio 3fm 3. rtl 4 4. rtl 7 5. radio 538 6. sbs6 7. mtv 8. sky radio 9. radio 1 10.

Nadere informatie

Een nieuwe generatie Disney-schurken

Een nieuwe generatie Disney-schurken 17 SEPTEMBER 2015 TV Een nieuwe generatie Disney-schurken 19 fden nog lang Door Menno Woudt - En ze lee ookje. Maar hoe en gelukkig. Zo eindigt elk spr echt verder? gaan al die verhalen eigenlijk scendants

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Duur van de les Introductie (video en gesprek) 15 minuten Kern (gesprek over bronnen) 15 minuten Afsluiting (werkblad en themabepaling) 30 minuten

Duur van de les Introductie (video en gesprek) 15 minuten Kern (gesprek over bronnen) 15 minuten Afsluiting (werkblad en themabepaling) 30 minuten Les3 Cultureel burgerschap Organisatie Dit heeft u nodig: Digibord (hyperlink Nieuwsmediaportal) Landelijke en regionale dagbladen via de Nieuwsservice Pennen NieuwsMakers Toolkit Werkblad Cultureel burgerschap

Nadere informatie

Interviewfragmenten. Vraag 1: Heeft u een zeer goede, goede, redelijke of slechte gezondheid?

Interviewfragmenten. Vraag 1: Heeft u een zeer goede, goede, redelijke of slechte gezondheid? Interviewfragmenten Onderstaande fragmenten zijn uitsuitend bedoeld voor gebruik bij het boek Onderzoek doen met vragenlijsten. Het is niet toegestaan deze fragmenten te publiceren of anderszins te verspreiden.

Nadere informatie

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus Zondag 27 september Markus 9, 30-37 Overdenking Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus 1) Ongemakkelijk gevoel Ik kreeg een beetje een ongemakkelijk gevoel toen ik dat gedeelte

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Opdracht 1. a) Van welk tijdstip is het nieuwste bericht op AD.nl? ... b) Wat zou ongeveer de deadline zijn geweest van het papieren AD? ...

Opdracht 1. a) Van welk tijdstip is het nieuwste bericht op AD.nl? ... b) Wat zou ongeveer de deadline zijn geweest van het papieren AD? ... Zoek een papieren AD en ga naar www.ad.nl. Vergelijk nu de voorpagina met de homepage. a) Van welk tijdstip is het nieuwste bericht op AD.nl? b) Wat zou ongeveer de deadline zijn geweest van het papieren

Nadere informatie

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen?

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Je gaat een nieuw mobieltje kopen. A Je gaat 20 mobieltjes bekijken voor je een keuze maakt. B Je gaat naar de winkel en je koopt er een. C Je

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test Beeld Hoofdstuk 5 Uitgeschreven tekst NL test www.ncrv.nl/ncrvgemist/8-1-2011/nl-test-2011-afl-1 (fragment tot 8:53 min.) NL test (NCRV) Duur fragment: 8:53 min. Duur uitzending: 24:49 min. Datum uitzending:

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011 Introductie Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met de resultaten wil het bureau het kabinet en de politiek in het algemeen informeren over zorgen en wensen

Nadere informatie

Desiree Piar 0824864 CMD 1B Docent : James boekbinder Project : vrijwilligers 55+ Doelgroeponderzoeksverslag

Desiree Piar 0824864 CMD 1B Docent : James boekbinder Project : vrijwilligers 55+ Doelgroeponderzoeksverslag Doelgroeponderzoeksverslag Interviews Naam: Sharlene Piar Arends leeftijd: 59 Hoe zou jij een tienermoeder helpen als jij een vrijwilliger was? En waarmee zou je een tienermoeder mee helpen? Advies geven

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

KIDmail 25. www.kidpartners.nl. Januari 2013

KIDmail 25. www.kidpartners.nl. Januari 2013 www.kidpartners.nl KIDmail 25 Januari 2013 Allereerst willen wij jou een stralend 2013 wensen met de onderstaande doodle. Je kunt zelf invullen waar jouw ster het komend jaar gaat stralen. We hebben het

Nadere informatie

Reacties op de stellingen. Er hadden zich 72 ouders aangemeld. Er waren 57 ouders aanwezig.

Reacties op de stellingen. Er hadden zich 72 ouders aangemeld. Er waren 57 ouders aanwezig. Reacties op de stellingen. Er hadden zich 72 ouders aangemeld. Er waren 57 ouders aanwezig. A. 1. Een continurooster geeft rust, regelmaat en duidelijkheid aan de kinderen. Eens Op school wel, buiten school

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Tijd: 45 50 minuten Kop Introductie Introduceer de opdracht kort: Informatie opzoeken op internet gaat snel en is gemakkelijk toegankelijk. Soms is het niet

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf.

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf. 1. Susan Susan ligt op een bed in haar tuinhuisje. De twee deuren van het huisje staan wijd open, zodat er frisse lucht naar binnen komt. Vanuit haar bed kan Susan precies tussen de struiken door de achterdeur

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Goede reis Reizen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Goede reis, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Onderzoek Stress. 5 Juni 2014. Over het 1V Jongerenpanel

Onderzoek Stress. 5 Juni 2014. Over het 1V Jongerenpanel Onderzoek Stress 5 Juni 2014 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 20 mei tot en met 5 juni 2014 in samenwerking met 7Days, deden 2.415 jongeren mee. Hiervan zijn er 949 scholier en

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Evaluatie project webshop 2.0

Evaluatie project webshop 2.0 Evaluatie project webshop 2.0 Kim Krijt MM2A Kim Ik vind dat de productie erg goed is verlopen, wij hebben onderling geen problemen gehad. Ik vind dat er erg goed werk is geleverd. Als ik het vergelijk

Nadere informatie

Beginnerslessen. Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen

Beginnerslessen. Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen Beginnerslessen Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen Wat leert u in deze les? Gesprekken over het inburgeringsexamen begrijpen. Welke examens bij het inburgeringsexamen horen. Waar u kunt oefenen met de

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Schrijfpalet. Denk goed na! 12. Olifant met gsm?

Schrijfpalet. Denk goed na! 12. Olifant met gsm? 12. Olifant met gsm? Ontspannende tekst: kort verhaal Gisteren was het markt in de stad. Ik pakte m n fiets en reed naar de markt. Het was er erg druk. Opeens zag ik mijn neefje staan. Ik riep hem en zwaaide.

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Christmas Edition. Voor wielrennen was het... Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË. Alies: Ik heb een schoenen verslaving

Christmas Edition. Voor wielrennen was het... Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË. Alies: Ik heb een schoenen verslaving Glass Christmas Edition Voor wielrennen was het... Alies: Ik heb een schoenen verslaving Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË Inhoudsopgave Pagina: Even voorstellen 4-5 Ik heb een schoenen

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis.

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. 1 Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. Dat is nu al de derde keer in een paar dagen. We moeten vandaag op de eerste verdieping zijn, kamer 105. Mevrouw dr. W.H.F. Scheltema, internist,

Nadere informatie

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl 28 tips GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? Hieronder geef ik je een aantal van mijn slimmer acquisitie praktijken die goed werken. De tips hebben niets te maken met SEO, oftewel beter gevonden

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten.

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten. Ik wil EmoKnallen. Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met jongeren en volwassenen. Benodigdheden: een sjoelbak en sjoelschijven. Te spelen op school, in jongeren en opvangcentra, in het gezin, bij

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Welke voorkeur heb jij?

Welke voorkeur heb jij? Pedagogische vaardigheden: Welke voorkeur heb jij? Als pedagogisch medewerker maak je in de omgang met de kinderen in jouw groep gebruik van verschillende pedagogische vaardigheden. Wat zijn jouw voorkeursvaardigheden

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto?

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto? FOTOREGELS Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s Over auteursrecht op foto s is bij consumenten wel eens onduidelijkheid. Soms kan dat tot vervelende situaties leiden voor zowel klant als fotograaf.

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van:

Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van: Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van:... Auteurs: Titia Boers en Anja Valk Projectleiding en eindredactie: Carola van der Voort cwh.vander.voort@let.vu.nl 020 5986575 Vrije Universiteit

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie