Vastenactie Prins Willem Alexanderschool Ermelo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vastenactie 2015. Prins Willem Alexanderschool Ermelo"

Transcriptie

1 Vastenactie 2015 Prins Willem Alexanderschool Ermelo

2 Deze nieuwsbrief geeft je informatie over de Vastenactie van de RK Prins Willem Alexanderschool. Jaarlijks wordt gezocht naar een goed doel voor de vastenactie. We streven ernaar dat de opbrengst van de Vastenactie zonder tussenkomst van derden voor 100 % terecht komt. De belangrijkste voorwaarde is de slogan: voor kinderen, door kinderen Vastenactie RKPWA 2015 De vastenactie op de RKPWA bestaat al erg lang. In de vastentijd (18 februari april 2015) proberen wij ook wat te doen voor de mensen in de Derde Wereld. Alle beetjes helpen. Het belangrijkste is dat wij iets voor kinderen doen die het helemaal niet zo goed hebben. Dit jaar gaat onze steun uit naar: Support CSA Trust Ermelo Introductie Mijn naam is Won (Suk) Tuinema. Ik ben 33 jaar oud en woon in Amsterdam. Mijn beroep is fotograaf en regelmatig mag ik als assistent fotograaf mee naar de mooiste plekjes op aarde om daar voor de grote kledingmerken modefoto s te maken. Wil je meer over mijn werk weten kijk dan op: Maar wat nog leuker is om te vertellen is dat ik vroeger in Ermelo woonde en ook op de RKPWA heb gezeten. Van groep 1 tot met groep 8. Ik heb o.a. bij juf Inge en meester Sibrand in de klas gezeten. In 2006 heb ik een reis naar India gemaakt en daar George en Amitha Joseph bezocht. Zij zijn echte Indiërs en wonen al hun hele leven in India. Ik ben toen heel erg geschrokken van de armoede en ellende die er heerst onder de kasteloze mensen en wat voor belangrijk werk George en Amitha met hun stichting Center for Social Action Trust (CSA) daar doen. Toen ik weer terug was in Ermelo heb ik tegen mijn ouders gezegd dat wij George en Amitha moeten gaan helpen. Dat wilden mijn ouders wel en zij hebben de stichting Support CSA Trust opgericht. Verderop in dit blad kan je daar nog veel meer over lezen.

3 Ik vind het supergaaf dat dit jaar de opbrengst van de jullie vastenactie naar de kasteloze kinderen in India gaat om hen een kans op een betere toekomst te geven. Vroeger hielp ik mee op de RKPWA bij de vastenactie en nu gaan jullie onze stichting helpen. Dat is toch fantastisch!!!! Won Tuinema Duizend kaarsen kunnen worden aangestoken met één kaars en de kaars zal er niet minder om branden. Net als geluk niet minder wordt als men het deelt. India is een heel mooi land maar ook een land waar het leven voor heel veel mensen erg moeilijk is omdat er in India heel veel grote problemen zijn. Het land is verschrikkelijk groot. Het is net zo groot als de hele Europese Unie en het heeft na China de meeste inwoners. De verwachting is dat er binnenkort meer mensen in India wonen dan in China. Er wonen mensen. ( 1,2 miljard) En al die mensen hebben eten en drinken nodig en dat eten moet worden verbouwd. India is een land waar het altijd heel warm is en dan heb je ook heel veel water nodig. Maar het water raakt steeds sneller op. Het regent in India te weinig, de rivieren staan vaak droog en het grondwaterpeil daalt dramatisch snel. Met andere woorden het land droogt uit en de oogsten mislukken. Daardoor hebben veel mensen geen inkomen en moeten geld lenen. Het is in India erg moeilijk om je schulden af te betalen. In het zuiden ligt de stad Bangalore met 8,5 miljoen inwoners. Hier wonen George en Amitha Joseph. Zij zijn de oprichters van de stichting Center for Social Action (CSA) Trust. Tussen Bangalore en Chennai ligt Palamaner. In Palamaner is CSA Trust een school voor gehandicapte kinderen begonnen. Van hieruit werkt CSA Trust in de omliggende dorpen. Palamaner is een stad met evenveel inwoners als Harderwijk (51.000) maar er zijn veel minder voorzieningen. Er is geen treinstation, geen ziekenhuis, geen snelweg en geen industrie. Maar wel heel veel kleine bedrijfjes. De wegen zijn smal en stoffig en veel te druk voor al het verkeer dat er gebruik van

4 maakt. Alles rijdt door elkaar heen fietsen, handkarren, brommers, taxiscooters, auto s, bussen, kleine - en supergrote vrachtauto s en daar tussendoor lopen mensen, koeien en geiten. Kortom één grote chaos. De dorpjes rondom Palamaner zijn vergelijkbaar met buurtschappen zoals wij die kennen als Horst, Telgt, Tonsel enz, maar de huizen staan veel dichter bij elkaar en ze zijn heel klein. Aan de rand van deze dorpjes staan de superkleine huisjes van de Dalits. Dit zijn heel arme mensen die niets hebben. Zij hebben geen eigen grond, geen vee en heel weinig inkomen. Je kan aan hun kleren zien dat ze erg arm zijn. De kleren zijn vaak kapot en versleten. De kinderen dragen de oude kleren van een broertje of zusje en vaak zijn de kleren veel te groot. Alle kinderen lopen op blote voeten. India kent al heel veel eeuwen het kastensysteem. Officieel is het afgeschaft maar in de praktijk is het helaas nog overal aanwezig. Het kastensysteem houdt in dat er vier bevolkingsgroepen zijn die alle macht hebben. Onderling regelen zij alles. Grote groepen mensen worden door hen buitengesloten. Deze worden paria s of onaanraakbaren genoemd. Zelf noemen deze mensen zich liever Dalit. Dit is een soort geuzennaam geworden. Ze zijn er trots op Dalit te zijn. De hulp die CSA Trust geeft is bestemd voor deze groep superarme mensen. Godsdienst Er zijn in India verschillende godsdiensten De meeste mensen zijn hindoe (80 %). Ook wonen er veel moslims. (12 %) En er zijn 2,3 % christenen. Dat lijkt niet veel maar op 1,2 miljard mensen zijn dat er wel 27,6 miljoen. In de krant en op tv lees en hoor je regelmatig dat er onlusten zijn tussen de verschillende groepen. Dit gebeurt in andere gebieden dan waar CSA Trust werkt. Wat wij gezien hebben is dat men juist op een heel respectvolle wijze met elkaar omgaat. George en Amitha zijn rooms katholiek. Enkele leden van de staf zijn ook christelijk. Maar George en Amitha helpen alle kinderen, om naar school te gaan, ongeacht hun geloof.

5 Wie is wie? V.l.n.r. Amitha HM, oprichter van CSA en getrouwd met George Piet Jan Tuinema, bestuurslid Support CSA Trust Anneke Tuinema, voorzitter en oprichter Support CSA Trust Dr. George Joseph, directeur van CSA Vaak lijkt ons werk te onbeduidend om een verschil te maken. Maar in deze afgelegen gebieden zijn juist de kleine dingen die er toe doen. Dr. George Joseph, directeur CSA Trust Wat doet CSA Trust? Amitha is in 1987 in haar huis in Bangalore begonnen met kansarme kinderen les te geven omdat zij erin gelooft dat kinderen een betere toekomst verdienen wat begint met meer en beter onderwijs. Haar man George was als sociaal werker werkzaam in de omgeving van Palamaner en werd geraakt door de buitengewoon slechte leefomstandigheden waarin heel veel arme mensen leven. Met financiële hulp uit Duitsland werd er gestart met het oprichten van vrouwengroepen, scholing voor kinderen in de dorpen en het stichten van een school voor speciaal onderwijs voor kinderen met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking. CSA Trust was geboren. Goed samenwerkende vrouwengroepen zijn belangrijk voor de vooruitgang in de dorpen. Samen staan vrouwen sterk! George geeft de vrouwen microkrediet waarmee nieuwe kleinschalige projecten worden gestart. B.v. een klein winkeltje, een geit, een naaimachine of het afbouwen van een woning. Tevens wordt er een pre-school gebouwd. Dat is een soort kleuterschool waar kinderen leren om naar school te gaan. Onderwijs wordt in India door de regering betaald maar je moet wel zelf een schooluniform en boeken kopen. Dat kost maar 15,00 per jaar. Heel veel ouders kunnen dat niet betalen en daarom gaan hun kinderen niet naar school. CSA Trust zorgt daarom voor schooluniformen en boeken en het salaris van de leerkracht. Na schooltijd worden de kinderen door deze leerkracht geholpen met hun huiswerk. Dat is heel belangrijk want de ouders kunnen vaak niet lezen en schrijven en kunnen hun kinderen niet helpen bij hun huiswerk. CSA Trust helpt in 17 dorpen waardoor 1000 kinderen naar school kunnen.

6 Het voorstel van George is dat het geld van de vastenactie van de RKPWA dit jaar gaat naar twee dorpen in de omgeving van Palamaner, Bandapalli en Ballam Madagu. Daar wonen 60 kinderen die nog niet naar school gaan maar wel heel graag willen. Wist je dat? In 2006 is Won enkele weken in India geweest. Hij wist niet goed hoe hij met zijn leven verder moest. Verder studeren, waarvoor en dan? Dat waren vragen die hem erg bezighielden. Won had alles wat hij nodig had; voldoende te eten, kleding, familie en vrienden. Het ontbrak hem aan niets en toch was hij niet gelukkig. In India kwam hij in een totaal andere wereld dan de onze. George en Amitha namen hem mee naar dorpen waar de allerarmste mensen wonen (Dalits). Hij zag heel veel kinderen die te weinig te eten hadden, kapotte kleren, vaak wees of half wees, maar wel met veel vrienden die net zo arm waren als zijzelf. Hij maakte er honderden foto s. Op een dag maakte hij deze foto van een jongetje op weg naar school op blote voeten met zijn kapotte rugtas. Als je goed kijkt dan zie je dat op de rugtas staat I am happy dat is Engels en betekent Ik ben gelukkig. Won bedacht; deze jongen heeft geen schoenen, geen fatsoenlijke kleren en een kapotte rugtas. Hij heeft niks en toch is hij gelukkig.en ik? Ik heb alles en.ben niet gelukkig? Won begreep dat dit jongetje gelukkig is omdat er mensen zijn die hem helpen om naar school te gaan. Wij kunnen veel leren van kinderen en mensen in India! Deze foto is het symbool geworden van onze stichting Support CSA Trust. Je vind het overal op terug, op folders, brieven, enz. Kijk maar op het voorblad van deze nieuwsbrief daar staat een silhouet van hetzelfde jongetje.

7 Hoe kun je helpen en wat kun je doen? Het zou geweldig zijn als we voor CSA Trust Ermelo een mooi geldbedrag bij elkaar kunnen krijgen. We hopen daarmee zoveel mogelijk schooluniformen en schoolbenodigdheden te kunnen kopen voor de kinderen. Dat kost zo n 15 euro. Het mooiste is als je wat van je vrije tijd gebruikt om geld te verdienen. Dat hebben al veel kinderen van de RKPWA tijdens vorige vastenacties gedaan. Hieronder een aantal tips om geld te verdienen: hond uitlaten lege flessen inleveren en het statiegeld houden auto wassen (als je lang genoeg bent) auto stofzuigen stoep of terras vegen de afwas doen je kamer een keer écht opruimen winkelwagentjes terugbrengen naar de supermarkt voor 50 eurocent de hele vastenperiode de vuilcontainer op de straat zetten en weer ophalen Wat mag wel en wat kan echt niet. Het makkelijkste is om thuis klusjes te doen. Je maakt eerst met je ouders afspraken. Achteraf om geld vragen voor iets wat je altijd al doet, of wat je moet doen is niet eerlijk. Klusjes doen bij andere mensen overleg je altijd met je ouders. Zij bepalen immers wat je wel en wat je niet mag gaan doen. Zij spreken met je af waar en bij wie je om werkjes mag gaan vragen. Je ouders moeten altijd weten wat je doet en waar je bent! Vastenactie RKPWA 2015 pagina 7

8 Als je bij anderen gaat klussen, laat dan altijd deze vastenactiekrant zien. Je vertelt dan hoe je heet en op welke school je zit. Het is niet de bedoeling dat je bij mensen geld gaat ophalen. De vastenactie is geen collecte. Voor zo n collecte heb je toestemming nodig van de burgemeester en die heb je niet. Leg de mensen uit dat je wilt klussen voor het geld. Willen de mensen je toch geld geven zonder dat je gewerkt hebt, dan hoef je dat niet te weigeren. Het geld is immers bestemd voor een erg goed doel. Op de klusjeslijst laat je noteren wie, wat en hoeveel? Wie vroeg jou om een klusje te doen? Wat voor een soort werk deed je? En hoeveel geld kreeg je er voor? Na een tijdje kun je zien welk karwei het meeste geld opbrengt. Zorg er voor dat je niet al je verdiende geld mee neemt als je gaat werken. Als je het verliest heb je voor niets gewerkt. VASTENACTIE KALENDER RKPWA 2015 Start vastenactie op school: 20 februari 2015 Geld inleveren bij de juf of meester: 1 april 2015 (dit is geen grapje) Rommelmarkt: 2 april 2015 Bekendmaking eindbedrag: 13 april 2015 (onder voorbehoud) Wie doet er mee? heel RKPWA kookt India staat natuurlijk ook bekend om het heerlijke gezonde eten. Wie houdt er nou niet van zo n smaakvolle Tandoori maaltijd? We zijn op zoek naar heerlijke originele recepten uit India of met een vleugje India om je vingers bij af te likken. We willen graag allerlei recepten verzamelen en er een mooi heel rkpwa kookt - boekwerk van maken. Ben je niet zo van het koken maar wel creatief, leef je dan uit met het maken van een smakelijke voorkant voor dit boek. Je kunt je inzending voor 16 maart mailen naar Vastenactie RKPWA 2015 pagina 8

9 Rommelmarkt Hoe gaat de rommelmarkt in zijn werk? Het is de bedoeling dat alle kinderen van groep 1 tot en met 8 spulletjes die ze niet meer nodig hebben en/of zelfgemaakte spulletjes gaan verkopen. Heb je niks om te verkopen dan mag je ook andere kinderen helpen. Wat kun je verkopen? Te denken valt aan overtollig speelgoed, boeken, tuinplantjes, lekkere dingen, enz. Vanwege de kans op knoeien is het niet toegestaan om in de lokalen drinken te verkopen. De verkoop is in principe in het eigen lokaal of in overleg met de leerkracht ergens anders. In de aula zal ook weer een koek en zopie - tent staan. Wilt u daar iets lekkers voor maken, bijv. taart, cake, koekjes, salade enz. vul dan de lijst in die t.z.t. bij het lokaal van uw kind hangt. Alle lekkernijen kunnen s morgens in de lerarenkamer worden gezet. De rommelmarkt begint om uur en duurt tot uur. De opbrengst is helemaal voor de vastenactie. Wij hopen dat u uw kind stimuleert om te verkopen en natuurlijk hopen wij u deze middag ook op school te zien. Ook opa s en oma s, buren, vrienden, kennissen, zijn van harte welkom. Heeft u nog vragen over deze rommelmarkt, kom dan gerust. Heeft u ideeën om de rommelmarkt een andere dimensie te geven zonder dat het karakter verandert? Mist u iets in de totale opzet van de afsluiting van de vastenactie? Heeft u een verfrissend plan om de traditie op te pimpen? Laat het juf Aukje, of een van de groepsleerkrachten weten. Vastenactie RKPWA 2015 pagina 9

10 Contact en links Support CSA Trust Retiefstraat AN Ermelo Tel: website: weblog: facebook: Anneke Tuinema bankrekening: NL 52 ABNA t.n.v. Support CSA Trust CSA Trust, India website: facebook: George Joseph, Chief Functionary at Center for Social Action India youtube: Aktionsgruppe Kinder in Not e.v. youtube: Kinder Care Special School, Palamaner Vastenactie RKPWA 2015 pagina 10

11 Vastenactie RKPWA 2015 Klussenlijst van. Naam Soort klus Bedrag Totaal: Vastenactie RKPWA 2015 pagina 11

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Wij een werkdag, zij een schooldag.

Wij een werkdag, zij een schooldag. Brenda haalt water Wij een werkdag, zij een schooldag. Actie boekje Steven veegt het erf Lamech werkt op het land Jacklyn maakt schoon Geef jouw tijd aan Steven, Brenda, Jacklyn, Lamech, Minasayesh, Adjida,

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken.

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken. INHOUD INFORMATIE Kinderarbeid 1 Inleiding 2 Het verhaal van Murugan 3 Kinderarbeid- de feiten op een rijtje 4 Vormen van kinderarbeid 5 Waarom moeten kinderen werken? 6 Internationale verdragen 7 Kinderarbeid-

Nadere informatie

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken.

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken. INHOUD INFORMATIE 1 Inleiding 2 Het verhaal van Murugan 3 - de feiten op een rijtje 4 Vormen van kinderarbeid 5 Waarom moeten kinderen werken? 6 Internationale verdragen 7 - Hoe kom je ervan af? 8 Wat

Nadere informatie

Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz.

Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz. Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz. 17-19 Spaarplan 5 blz. 20-22 Voorbeeld Contract blz.

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later als ik groot ben, wil ik lerares worden! Solange uit Benin Hallo, ik ben Solange en ik ben 10 jaar. Ik woon in Benin. Dat ligt in

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool

Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool Microkrediet voor Moeders, januari 2015 1 Inhoudsopgave Vragen & antwoorden... 3 Wat is microkrediet?... 3 Waarom

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 29. Bent u goed verzekerd? Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over verzekeringen. Van één woord twee woorden maken. Verleden

Nadere informatie

Module Kitojo - dorp in Afrika

Module Kitojo - dorp in Afrika Module Kitojo - dorp in Afrika In deze module help je de Stichting Second Home Kitojo om de (wees)kinderen van het dorp een betere toekomst te geven. Succes! Wonen in Kitojo In deze module maak je kennis

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Lezen 3a tekst 1 Geslaagd!

Lezen 3a tekst 1 Geslaagd! OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen Kindervoorbeeld (na Schriftlezing) Jongens en meisjes, Schoolreisje, Efteling Juf heeft gezegd: let goed op elkaar Iedereen hoort erbij en mag meedoen! Maar groepje van 4, en eentje komt erbij o Niet de

Nadere informatie

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2 HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN 1 Het circus komt! Heb je dat wel eens meegemaakt? Dat er een lange stoet wagens in bonte kleuren jouw woonplaats binnenrijdt? Dat zijn de vrachtwagens en de woonwagens van

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 27. De vakopleiding. Wat leert u in deze les? Praten over het verleden, het heden en de toekomst. Een gesprek voeren met de studieadviseur.

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief Gebed van de kalmte: God, schenk mij de kalmte

Nadere informatie

yeah right!? een boekje open over kinderrechten kinderrechten Yeah Right DEF.indd 1 Yeah Right DEF.indd 1 30-10-2006 12:44:25 30-10-2006 12:44:25

yeah right!? een boekje open over kinderrechten kinderrechten Yeah Right DEF.indd 1 Yeah Right DEF.indd 1 30-10-2006 12:44:25 30-10-2006 12:44:25 yeah right!? een boekje open over kinderrechten 2 inhoud 6 14 8 3 Wat zijn kinderrechten? 5 Je rechten op een rijtje Het gaat mis, en dan? 7 Alle kinderen zijn gelijk De leeftijdsladder 10 Interview met

Nadere informatie

HET PLAN. tegen armoede. Werken, het beste middel. Samen met de armen. Meten om te weten. Een inkomen om goed te leven. voor een goede gezondheid

HET PLAN. tegen armoede. Werken, het beste middel. Samen met de armen. Meten om te weten. Een inkomen om goed te leven. voor een goede gezondheid Meten om te weten Samen met de armen Een inkomen om goed te leven Werken, het beste middel bladzijde 2 bladzijde 4-5 bladzijde 6-7 bladzijde 9 HET PLAN tegen armoede 'Iedereen heeft het recht op een menswaardig

Nadere informatie

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen...

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen... Informatie voor werkstukken en spreekbeurten In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Waarom is er oorlog? Oorlogen kunnen

Nadere informatie

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren Interview 5-5-2009 met een gehuwde vrouw met 5 kinderen: Int: Hoe gaat het met je? A: Ja, een beetje druk, tijd voor de kinderen, ik heb vijf dochters. Ja, eh, ja eh, mijn oudste dochter is bijna 8, ik

Nadere informatie

Vo or pubers met power

Vo or pubers met power 1 Vo or pubers met power Puber Power. Niet voor niets is dat de titel van dit boek. Of je het nu wilt of niet, de pubertijd is een heel bijzondere tijd. Het is een tijd waarin je begint te ontdekken wie

Nadere informatie

Informatieboekje. Vlaaienactie 2011. Scoutinggroep Don Bosco Soest

Informatieboekje. Vlaaienactie 2011. Scoutinggroep Don Bosco Soest Informatieboekje Vlaaienactie 2011 Inhoud Voorwoord 1. Waarom een vlaaienactie?...7 1.1. Geld verdienen voor de groep... 7 1.2. Geld verdienen voor je speltak... 7 1.3. Bekendheid voor de groep... 7 1.4.

Nadere informatie

Preek Vrijheid (5) 1 Korintiërs 8 en 10:23 11:1

Preek Vrijheid (5) 1 Korintiërs 8 en 10:23 11:1 Preek Vrijheid (5) 1 Korintiërs 8 en 10:23 11:1 Liturgie zondagmiddag 22 augustus 2010 Ds. D. Vonck Votum / zegengroet Psalm 133 Gebed Terugblik / Galaten 5 : 13,14 Liedboek 92 : 1,5 Al kon ik alle talen

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Thema In en om het huis

Thema In en om het huis http://www.edusom.nl Thema In en om het huis Lesbrief 24. Een wasmachine kopen. Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u een wasmachine wilt kopen. Zeggen hoe groot iets is. Vergelijkingen. Veel

Nadere informatie

ARMOEDE. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt

ARMOEDE. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt ARMOEDE Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt COLOFON Tekst: Herman Bosman Illustraties: CMO en zijn licentiegevers, Flickr, VN, Unicef, A. Jansse, Farm Friends, Basisschool Merijntje,

Nadere informatie