Federale Overheidsdienst F 2011/1/1 FINANCIEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Federale Overheidsdienst F 2011/1/1 FINANCIEN"

Transcriptie

1 Federale Overheidsdienst F 2011/1/1 FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/1 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN LEVENSMIDDELEN BIEZONDERE BEPALINGEN JAAR 2011 (*) 1. Voorafgaande opmerking. De hiernavolgende bepalingen gelden voor de kleinhandelaars in levensmiddelen die inzake BTW onderworpen zijn aan de forfaitaire regeling : - de wettelijke en reglementaire bepalingen inzake BTW, vooral het koninklijk besluit nr. 2, van 7 november 1969, met betrekking tot de vaststelling van forfaitaire grondslagen van aanslag voor de BTW; - de Algemene Bepalingen/73 waarin de algemene toepassingsmodaliteiten zijn opgenomen die gelden voor meerdere bedrijfssectoren; - de Bijzondere Bepalingen die eigen zijn aan de sector van de kleinhandelaars in levensmiddelen en die hierna worden uiteengezet. 2. en met coëfficiënten. De door kleinhandelaars in levensmiddelen verkochte koopwaren zijn ingedeeld in de 6 hierna aangeduide groepen. De coëfficiënten die naast die groepen zijn vermeld, moeten worden overgedragen naar kolom 4 van het berekeningsblad, op de lijn van de betrokken groep (z. model bijlage II). In het boek voor inkomende facturen worden 6 kolommen geopend die met deze koopwarengroepen overeenstemmen (z. model in bijlage I). (*) Waar de forfaitaire regeling 2011 afwijkt van die van 2010, wordt dit in de rand door een verticale streep aangeduid.

2 F 2011/1/2 11 (Tarief : 6 pct.) - Kruidenierswaren belastbaar tegen het tarief van 6 pct. zoals voedingswaren, met uitzondering van de voedingswaren die in de andere koopwarengroepen zijn gerangschikt, doch met inbegrip van chocolade, snoep, beschuiten en brood, eieren, melk en melkderivaten, ongeacht hun voorstelling of hun benaming (verse kaas (platte kaas), smeerkaas, gesmolten kaas, room, boter, yoghurt, wrongel, enz.); - Andere goederen belastbaar tegen het tarief van 6 pct., niet elders genoemd; Voor de kustgemeenten; Coëfficiënten 1,235 of 1,25 12 (Tarief : 6 pct.) - Vleesproducten (al dan niet onderworpen aan een vergunning), wild, gevogelte, konijnen, diepvriesproducten, aangekochte ijskreemproducten, groenten, fruit en aardappelen, en kaas met uitzondering van die bedoeld in koopwarengroep 11; 1,38 13 (Tarief : 6 pct.) - Andere dranken dan die bedoeld in koopwarengroep 11 en 31; 1,19 21 (Tarief : 12 pct.) - Margarine; 1,17 22 (Tarief : 12 pct.) - Steenkolen; - Producten van de fytofarmacie erkend door de Minister die de Landbouw onder zijn bevoegdheid heeft; - Andere goederen belastbaar tegen het tarief van 12 pct., niet elders genoemd. 1,28 31 (Tarief : 21 pct.) - Bieren met een effectief alcoholvolumegehalte van meer dan 0,5 % vol. en andere dranken met een effectief alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 % vol.; - Kaviaar en kaviaarsurrogaten; - Voedsel voor honden, katten en andere troeteldieren; 1, (Tarief : 21 pct.) - Kousen, sokken, huishoudlinnen, dweilen, vaatdoeken, stofdoeken, garens, breiwol alsmede bepaalde kleine textielwaren (lint, boorden,...) enz., mits het bedrag der aankopen van deze koopwaren niet hoger is dan 10 pct. van het totaal bedrag van de aankopen van de onderneming;

3 F 2011/1/3 - Organische tensio-actieve producten; wasmiddelen en tensioactieve bereidingen; "eau de Javel" en "eau de Labarraque"; neutraal natriumcarbonaat; poetsmiddelen voor metalen, schuurpasta's en -poeders en dergelijke preparaten; andere onderhoudsproducten; - Alle papierwaren (toiletpapier, keukenrollen, papieren luiers met uitzondering van luiers voor incontinente volwassenen, enz.), schoolbehoeften, speelgoed, rookartikelen andere dan tabaksfabrikaten, kleine ijzerwaren, plastiekwaren, verfwaren en allerhande niet eetbare artikelen van betrekkelijk geringe waarde die belast zijn met het BTW-tarief van 21 pct. (met uitzondering van telefoonkaarten); - Parfumerieën, toiletartikelen en kosmetische producten, (daaronder begrepen haarwasmiddelen, zeep, scheerzeep en scheercrème, tandreinigingsmiddelen en soortgelijke producten... ); Coëfficiënten 1,235 - Versieringsvoorwerpen, glas- en gleiswerk; Gelet op de bijzondere regeling waaraan artikel 58, 1, van het BTW-Wetboek de tabaksfabrikaten onderwerpt, dient door de belastingplichtige geen enkele belasting te worden betaald op de levering van deze goederen. Niettemin dienen, sinds 1 januari 1993, de verkopen van tabaksfabrikaten opgenomen te worden in het rooster 00 van de periodieke aangifte teneinde bepaalde gegevens te verstrekken inzake statistieken. Dientengevolge dient het omzetcijfer met betrekking tot de verkopen van tabaksfabrikaten forfaitair te worden wedersamengesteld - zoals aangeduid op het berekeningsblad - door het bedrag van de aankopen van tabaksfabrikaten verricht tijdens een aangiftetijdvak te vermenigvuldigen met 1, Bereide gerechten (bijkomstige werkzaamheid). Onder "bereide gerechten" dient te worden verstaan : alle mogelijke bereidingen die de kleinhandelaar in levensmiddelen maakt met vlees, kaas, groenten, enz., door elkaar gemengd of toebereid met kruiden, sausen, mayonaise, enz. De ontvangsten van bereide gerechten worden vastgesteld zoals uiteengezet onder nr. 6, a en b, van de "Algemene Bepalingen/73". Aangezien evenwel de producten (vlees, kaas, groenten, enz.) die gebruikt worden bij het bereiden van deze gerechten reeds forfaitair belast zijn, moet enkel nog de door de bereiding voortgebrachte meerwaarde worden aangegeven. Eenvoudigheidshalve wordt die meerwaarde forfaitair vastgesteld op 25 pct. van het totaal bedrag der ontvangsten, BTW inbegrepen. Het resultaat van deze berekening wordt per aangifteperiode overgedragen naar kolom 8 van het berekeningsblad, onder de tariefgroep 6 pct.

4 F 2011/1/4 4. Kleinhandelaars in levensmiddelen die geen kortingzegels uitreiken, doch permanent verminderde verkoopprijzen toepassen. De kleinhandelaars in levensmiddelen, onderworpen aan de forfaitaire regeling, die een verkoopmethode toepassen welke erin bestaat bepaalde verkoopprijzen te verminderen in plaats van kortingzegels uit te reiken, mogen, om rekening te houden met die verkoopmethode, de forfaitair berekende omzet verminderen met een bedrag gelijk aan maximum 2 pct. van de omzet. Die vermindering mag alleen worden ingeroepen ten aanzien van de hiervoor onder nr. 2 bedoelde koopwarengroepen 11, 13, 21, 22, 31 en 32. De toepassing van die forfaitaire korting is onderworpen aan de volgende voorwaarden : a) Het voordeel van de forfaitaire aftrek wordt slechts toegestaan aan kleinhandelaars in levensmiddelen die voorafgaandelijk aan het hoofd van het controlekantoor waaronder zij ressorteren een getekende en gedagtekende verklaring toesturen die overeenstemt met het hiernavolgende model : "Ik verklaar voor de periode van tot (minstens 1 jaar) een verkoopmethode toe te passen die erin bestaat bepaalde verkoopprijzen te verminderen in plaats van kortingzegels uit te reiken. De prijsvermindering bedraagt gemiddeld pct. (percentage invullen), van de forfaitair berekende omzet voor de koopwarengroepen 11, 13, 21, 22, 31 et 32 (de koopwarengroepen waarvoor geen prijsverminderingen worden toegestaan schrappen). Op verzoek van de controlediensten van de BTW, zal ik de bewijsstukken voorleggen welke aantonen dat ik de voornoemde verkoopmethode heb toegepast". Indien de belastingplichtige de verkoopmethode van verminderde prijzen begint toe te passen in de loop van een kwartaal, mag de forfaitaire vermindering van de omzet slechts in aanmerking worden genomen te rekenen vanaf het volgende kwartaal. Voorbeeld : Een kleinhandelaar die de methode van verminderde verkoopprijzen toepast met ingang van 1 september, kan de forfaitaire korting voor de eerste maal toepassen voor de handelingen van het 4de kwartaal. Na het verstrijken van de in zijn verklaring vermelde periode mag de kleinhandelaar geen forfaitaire korting meer aftrekken van zijn omzet, tenzij hij tijdig een nieuwe verklaring heeft ingediend overeenkomstig het bepaalde hiervoor. b) De verkoopmethode van verminderde prijzen moet gedurende minstens een jaar zonder onderbreking worden toegepast. c) Het bedrag van de forfaitaire vermindering van de omzet wordt in kolom 9 van het berekeningsblad ingeschreven.

5 F 2011/1/5 d) Om van de forfaitaire vermindering van de omzet te kunnen genieten, moet de belastingplichtige op elk ogenblik aan de bevoegde hoofdcontroleur kunnen bewijzen dat hij werkelijk een verkoopmethode van verminderde prijzen toepast. Dit bewijs kan worden geleverd door het voorleggen van documenten zoals prijslijsten, folders en meer algemeen alle publicitaire drukwerken die van de kleinhandelaar zelf uitgaan of tenminste zijn naam vermelden en aan de klanten worden uitgedeeld. e) De kleinhandelaars die van de forfaitaire vermindering genieten mogen geen andere kortingen, onder welke vorm ook, aftrekken. De kleinhandelaars die eigen kortingzegels uitreikten mogen evenwel hun omzet nog verminderen met het bedrag van de kortingboekjes dat zij terugbetaalden tijdens het eerste kwartaal volgend op de datum waarop de verkoopmethode van verminderde prijzen in werking trad. f) Onverminderd de wettelijke sancties, moet de detaillist die een valse verklaring doet of op om het even welk ogenblik de voornoemde voorwaarden niet naleeft, aan de Staat de BTW terugstorten welke verschuldigd is op de ten onrechte afgetrokken sommen. 5. Gespecialiseerde voedingszaken of handelszaken. Voor de vaststelling van de hierboven aangeduide coëfficiënten werd uitgegaan van een normaal levensmiddelenbedrijf dat de in de verschillende koopwarengroepen begrepen goederen in een redelijke verhouding - sommige zelfs in een zeer ondergeschikte verhouding - te koop aanbiedt. De forfaitaire grondslagen van aanslag zijn, behoudens toestemming van de administratie, slechts toepasselijk ten aanzien van de kleinhandelaars die hun bedrijf in normale omstandigheden uitoefenen, met uitsluiting derhalve van de kleinhandelaars die zich specialiseren in bepaalde koopwaren of die bepaalde afdelingen van koopwaren exploiteren in een belangrijke andere verhouding dan deze, welke voor een normaal levensmiddelenbedrijf gebruikelijk is (b.v. kleinhandelaars in zuivelproducten, in confiserie, in wild en gevogelte, in speelgoed, in parfumerieën, in versieringsvoorwerpen, in textielwaren, enz.). Ten aanzien van sommige belastingplichtigen wordt die bepaling als volgt geregeld : 1 Gespecialiseerde zuivelwinkels. Als kleinhandelaars die een gespecialiseerde zuivelwinkel uitbaten, worden aangemerkt : a) de kleinhandelaars bij wie de aankopen van zuivelproducten (kaas, melk, boter, eieren en alle producten die er rechtstreeks mede verband houden als room, yoghurt, karnemelk, melkpoeder, artikelen voor kindervoeding, enz.) ten minste 50 pct. bedragen van het totaal van de aankopen van de koopwarengroepen 11, 12, 13, 21 en 31, met inbegrip van de zuivelproducten;

6 F 2011/1/6 b) de kleinhandelaars in levensmiddelen die tevens melkventer zijn. 2 Gespecialiseerde confiseriewinkels. De voor de koopwarengroep 11 vastgestelde coëfficiënt kan, behoudens toestemming van de administratie, niet worden gevolgd door de kleinhandelaars die een belangrijke afdeling confiserie en snoep uitbaten. Moeten worden beschouwd een dergelijke afdeling uit te baten, de kleinhandelaars bij wie de aankopen van chocolade, confiserie- en snoepartikelen, ten minste 30 pct. bedragen van het totaal van de aankopen van de koopwarengroepen 11, 21, 31 en 32, met inbegrip van de confiserie- en snoepartikelen. 3 Gespecialiseerde handelaars in wild en gevogelte. De omzet van wild en gevogelte die door gespecialiseerde kleinhandelaars in wild en gevogelte wordt verkocht, wordt niet berekend door middel van de coëfficiënt die hierboven voor de koopwarengroep 12 werd bepaald, maar door middel van een biezondere coëfficiënt die in de forfaitaire regeling voor gespecialiseerde kleinhandelaars in wild en gevogelte werd vastgesteld. Als gespecialiseerde kleinhandelaars in wild en gevogelte worden aangemerkt, de kleinhandelaars bij wie de aankopen van wild en gevogelte ten minste 30 pct. bedragen van het totaal van de aankopen van de koopwarengroepen 11 en 12, met inbegrip van wild, gevogelte en konijnen. 4 Gespecialiseerde textielzaken. Behoudens toestemming van de administratie kan de coëfficiënt die hierboven werd vastgesteld voor de koopwaren behorende tot de koopwarengroep 32 niet worden gevolgd door de kleinhandelaars in levensmiddelen die een belangrijke afdeling textielwaren uitbaten. Moeten worden beschouwd een belangrijke afdeling textielwaren uit te baten de kleinhandelaars bij wie de aankopen van textielwaren meer dan 10 pct. bedragen van het totaal der aankopen van de onderneming (z. beperking hierboven opgenomen bij de koopwaren die behoren tot de koopwarengroep 32). 5 Gespecialiseerde non-foodwinkels of speelgoedwinkels. Behoudens toestemming van de administratie, kan de coëfficiënt die hierboven werd vastgesteld voor de koopwaren behorende tot de koopwarengroep 32 niet worden gevolgd door de kleinhandelaars in levensmiddelen die een belangrijke afdeling non-foodartikelen of speelgoed uitbaten.

7 F 2011/1/7 Moeten worden beschouwd een belangrijke afdeling non-food of speelgoedartikelen uit te baten de kleinhandelaars bij wie de aankopen van de goederen behorende tot de koopwarengroep 32, ten minste 30 pct. bedragen van het totaal der aankopen van de goederen van de koopwarengroepen 11, 21, 31 en 32, met inbegrip van de non-food- en speelgoedartikelen; Moeten worden beschouwd een belangrijke afdeling speelgoedartikelen uit te baten, de kleinhandelaars bij wie de aankopen van speelgoed ten minste 10 pct. bedragen van het totaal der aankopen van de goederen van de koopwarengroepen 11, 21, 31 en 32, met inbegrip van de non-food- en speelgoedartikelen. 6. Administratieve verplichtingen. De kleinhandelaars in levensmiddelen die aan de forfaitaire regeling onderworpen zijn, moeten houden : 1 een boek voor inkomende facturen waarvan het model door de administratie wordt bepaald. Dit boek moet oprecht en volledig al de gedane aankopen vermelden, ongeacht of die aankopen in de grootof kleinhandel werden verricht; 2 eventueel een boek voor uitgaande facturen waarin de leveringen moeten worden ingeschreven waarvoor een factuur wordt uitgereikt; 3 eventueel een dagboek van ontvangsten voor de inschrijving van de ontvangsten voortkomende van de leveringen van goederen en het verstrekken van diensten aan particulieren waarvoor geen forfaitaire grondslagen van aanslag werden vastgesteld; 4 eventueel, een gedetailleerde opgave van de bijkomende winst voortvloeiend uit biezondere inkoopvoorwaarden. Indien tijdens een controle bij de belastingplichtige, tekortkomingen aan deze boekhoudkundige verplichtingen worden vastgesteld, is de administratie niet meer gebonden door onderhavige regeling bij het bepalen van de omzet. Hetzelfde geldt indien zou blijken dat de werkelijke ontvangsten gerealiseerd door de belastingplichtige gevoelig zouden afwijken van de forfaitair berekende ontvangsten. Wanneer de belastingplichtige in het kader van zijn economische activiteit, om welke reden ook, gebruik maakt van een kasregister, dient hij de dubbels van de kasbons en/of de controlebanden te bewaren en deze stukken op ieder verzoek van de ambtenaren van de Administratie die de belasting over de toegevoegde waarde onder haar bevoegdheid heeft, zonder verplaatsing, ter inzage voor te leggen. 7. Toepassingsmodaliteiten. Bij het vaststellen van de onder punt 2 hiervoor vermelde coëfficiënten, werd rekening gehouden met de onttrekkingen voor privé-doeleinden (art. 12, 1, 1 en 2, van het BTW-Wetboek) en met alle mogelijke verliezen wegens bederf, gewichtsverlies, diefstal, het breken, enz.

8 F 2011/1/8 TOELICHTING VOOR HET INVULLEN VAN HET BEREKENINGSBLAD (1) Het berekeningsblad, waarvan model in bijlage, mag slechts worden gebruikt door belastingplichtigen onderworpen aan de forfaitaire regeling voor : kleinhandelaars in voedingsmiddelen, kleinhandelaars in zuivelproducten en melkventers, drogisten, kleinhandelaars in wild en gevogelte, kleinhandelaars in schoeisel, schoenherstellers, kleinhandelaars in vis, visventers, kleinhandelaars in diverse textiel- en lederwaren, kleinhandelaars in ijzerwaren en gereedschappen, kleinhandelaars in kranten en tijdschriften, kleinhandelaars in boeken en kleinhandelaars in tabaksproducten. Enkel de kleinhandelaars in levensmiddelen, de kleinhandelaars in kranten en tijdschriften, de kleinhandelaars in boeken en de kleinhandelaars in tabaksproducten die leveringen verrichten van tabaksfabrikaten en/of leveringen verrichten van dagbladen en weekbladen bedoeld in de aanschrijving nr. 21 van 1993, zijn gehouden het omzetcijfer met betreking tot deze verkopen forfaitair te bepalen door gebruik te maken van de daarvoor bestemde kolommen van het berekeningsblad en dit bedrag over te dragen naar het rooster 00 van hun aangifte. De aan andere forfaitaire regelingen onderworpen belastingplichtigen die zulke handelingen verrichten moeten deze verkopen aangeven in het rooster 00 van hun aangifte volgens de werkelijke ontvangsten die ze realiseren bij de verkoop van deze goederen. Dit berekeningsblad mag niet worden gebruikt door : slagers-spekslagers; bakkers, brood- en banketbakkers; caféhouders; herenkappers, dameskappers, heren- en dameskappers; apothekers, geneesheren met geneesmiddelendepot; consumptie-ijsbereiders; frituurexploitanten en foornijveraars. (2) De belastingplichtigen die onderworpen zijn aan meer dan één forfait moeten per forfait een berekeningsblad invullen. Aan de gedrukte tekst van het berekeningsblad mag geen enkele wijziging worden aangebracht. (3) De wijze waarop het berekeningsblad moet worden ingevuld, wordt door de "Algemene Bepalingen/73" toegelicht. Hierin wordt tevens nadere uitleg verstrekt over de begrippen : inkoopprijzen, coëfficiënten, bijzondere inkoopvoorwaarden en aftrekbare kortingen. De coëfficiënten die in de kolom 4 moeten worden ingeschreven zijn vermeld in de "Bijzondere Bepalingen", naast de koopwarengroepen (11, 12, 13, 21, 31, enz.) waarop ze betrekking hebben. In een bijlage tot de "Bijzondere Bepalingen" wordt trouwens aangetoond hoe die coëfficiënten op het berekeningsblad moeten worden ingeschreven. (4) Naam, adres en BTW-identificatienummer moeten op het berekeningsblad worden ingevuld. Een aanvullende voorraad van deze berekeningsbladen kan worden bekomen op het controlekantoor waaronder U ressorteert.

9 BIJLAGE I F 2011/1/9 BOEK VOOR INKOMENDE FACTUREN Ontleding van het document Handelingen (exclusief BTW) waarvoor aangever gehouden is tot betaling van de BTW Algemene aanduidingen van het document (factuur - inkoopborderel - creditnota - invoerdocument,...) Inkoopprijzen per koopwarengroep Tarief 21 pct. Tarief 12 pct. Tarief 6 pct. Tabaksfabrikaten (1) (2) Inkoopprijs van de koopwaren waarvan de omzet niet forfaitair berekend wordt (1) (2) Voorschotten m.b.t. intracommunautaire handelingen Andere handelingen Intracommunautaire verwervingen Totaal bedrag Leverancier Datum Volgnummer In de kolom 8 worden zoveel kolommen geopend als er onderscheiden koopwarengroepen voorzien zijn in de Biezondere Bepalingen van de forfaitaire regeling. Die kolommen worden gegroepeerd per BTW-tarief. 8a 8b 8c 8d 8e 8f (*) 87 5 (*) Noten (1) Het bedrag van de in die kolom vermelde creditnota's wordt met het oog op de aftrek ingeschreven met rode inkt of voorafgegaan door het minteken. (2) Het bedrag dat in rooster 81 van de aangifte moet worden ingeschreven is het totaal van de kolommen 8 tot 10 na aftrek van de creditnota's. (3) In de kolommen 8 mogen de creditnota's slechts in de navolgende gevallen worden afgetrokken : terugzending van goederen, verbetering van een misslag in de facturering, afslag wegens niet overeenstemming, terugzending van de reeds belaste verpakking, tegemoetkoming van de leverancier in de door de kleinhandelaar toegestane prijsverminderingen. Het bedrag van de creditnota's wordt in die kolommen ingeschreven met rode inkt of voorafgegaan door het minteken.

10 F 2011/1/10 BOEK VOOR INKOMENDE FACTUREN (vervolg) BTW Ontleding van het document Verschuldigde BTW ingevolge : Privé Ontvangen creditnota's Bedrijfsmiddelen - Diensten, diverse goederen en andere Aftrekbare BTW Ontvangen creditnota's Invoeren uit niet - EEG - Lidstaten Handelingen verstrekt door medecontractanten (6) Intracommunautaire verwervingen BTW vermeld op het in kolom 4 ingeschreven document (7) Overige handelingen Intracommunautaire verwervingen Kortingzegels (faciale waarde) (5) Diensten, diverse goederen en andere Kostprijs (zonder BTW) (1) (5) Kostprijs (zonder BTW) van de bedrijfsmiddelen (1) (4) Aard 23 (*) (*) (*) (*) (*) (*) 84 (*) 85 (4) Het totaal van die kolom moet (na aftrek van de creditnota's) in rooster 83 van de aangifte worden ingeschreven. (5) Het totaal van de kolommen 13 en 14 moet (na aftrek van de creditnota's) in rooster 82 van de aangifte worden ingeschreven. (6) Het betreft hier onder meer leveringen verstrekt door een landbouwondernemer onderworpen aan de bijzondere landbouwregeling van artikel 57 van het Wetboek en handelingen m.b.t. werk in onroerende staat en de daarmee gelijkgestelde handelingen waarvoor de BTW door de medecontractant moet worden voldaan (artikel 20, 1 van het koninklijk besluit nummer 1). (7) Betreft enkel de in België verrichte handelingen. (*) Verwijzing naar het rooster van de aangifte waarin dit totaal dient te worden ingeschreven. Belangrijke opmerking De belastingplichtigen kunnen bijkomende kolommen openen, o.a. om te voldoen aan de verplichtingen opgelegd door de wet van 17 juli 1975 met betrekking tot de boekhouding en de jaarrekeningen van de ondernemingen.

11 BTW-nr. :... Naam en adres : BIJLAGE II F 2011/1/11 FORFAIT : KLEINHANDELAARS IN LEVENSMIDDELEN BEREKENINGSBLAD ste van het de kwartaal van het jaar TE BEWAREN ALS BOEKHOUDKUNDIG STUK. NIET BIJ DE BTW-AANGIFTE VOEGEN. F 11 Bijzondere aankoopvoorwaarden Inkoopprijzen Coëfficienten Forfaitaire omzet (kolommen 3 x 4) Totaal Niet-forfaitair geregelde handelingen In min : Kortingen Totaal (kolommen kolom 9) ,235 (1,25) BTW-tarief 6 % ,38 1,19 BTW-tarief 12 % ,17 1, ,185 BTW-tarief 21 % , Verkopen waarvoor geen BTW opeisbaar is : Tabak 1,065 Kranten Belastbare sommen Tarief Verschuldigde BTW (kolommen 11 x 12) Over te brengen naar rooster 01 van de aangifte Over te brengen naar rooster 02 van de aangifte Over te brengen naar rooster 03 van de aangifte Over te brengen naar rooster 00 van de aangifte EUR x 6 % = EUR A EUR x 12 % = EUR x 21 % = Totaal A + B + C EUR Over te brengen naar rooster 54 van de aangifte EUR EUR EUR B C Nr. 625 F De toelichting voor het invullen van het berekeningsblad bevindt zich achteraan de forfaitaire regeling.

Federale Overheidsdienst F 2009/6/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2009/6/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2009/6/1 FINANCIEN Administratie van de Ondernemingsen Inkomensfiscaliteit _ BTW _ F 2009/6 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN ZUIVELPRODUCTEN EN MELKVENTERS

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2010/11/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2010/11/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2010/11/1 FINANCIEN _ Administratie van de Ondernemingsen Inkomensfiscaliteit _ Sector BTW _ F 2010/11 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR GESPECIALISEERDE KLEINHANDELAARS IN

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2009/11/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2009/11/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2009/11/1 FINANCIEN _ Administratie van de Ondernemingsen Inkomensfiscaliteit _ Sector BTW _ F 2009/11 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR GESPECIALISEERDE KLEINHANDELAARS IN

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/14/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/14/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/14/1 FINANCIEN Algemene Administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/14 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN VIS BIJZONDERE BEPALINGEN JAAR 2011 (*)

Nadere informatie

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN TABAKSPRODUKTEN. (Bijkomstige handelingen) BIEZONDERE BEPALINGEN JAAR 2010 (*)

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN TABAKSPRODUKTEN. (Bijkomstige handelingen) BIEZONDERE BEPALINGEN JAAR 2010 (*) Federale Overheidsdienst F 2010/23/1 FINANCIEN _ Administratie van de ondernemingsen inkomensfiscaliteit _ Sector BTW _ F 2010/23 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN TABAKSPRODUKTEN

Nadere informatie

FINANCIEN. Federale Overheidsdienst F 2010/12/1 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN SCHOEISEL BIJZONDERE BEPALINGEN JAAR 2010 (*)

FINANCIEN. Federale Overheidsdienst F 2010/12/1 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN SCHOEISEL BIJZONDERE BEPALINGEN JAAR 2010 (*) Federale Overheidsdienst F 2010/12/1 FINANCIEN _ Administratie van de Ondernemingsen Inkomensfiscaliteit _ BTW _ F 2010/12 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN SCHOEISEL BIJZONDERE BEPALINGEN

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/13/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/13/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/13/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/13 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR SCHOENHERSTELLERS BIJZONDERE BEPALINGEN JAAR 2011 (*) 1.

Nadere informatie

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN BOEKEN JAAR 2010 (*)

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN BOEKEN JAAR 2010 (*) Federale Overheidsdienst F 2010/22/1 FINANCIEN _ Administratie van de ondernemingsen inkomensfiscaliteit _ Sector BTW _ F 2010/22 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN BOEKEN BIEZONDERE

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/10/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/10/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/10/1 FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/10 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR DROGISTEN BIJZONDERE BEPALINGEN JAAR 2011 ( * ) 1. Voorafgaande

Nadere informatie

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN KRANTEN EN TIJDSCHRIFTEN JAAR 2010 (*)

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN KRANTEN EN TIJDSCHRIFTEN JAAR 2010 (*) Federale Overheidsdienst F 2010/21/1 FINANCIEN _ Administratie van de ondernemingsen inkomensfiscaliteit _ Sector BTW _ F 2010/21 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN KRANTEN EN TIJDSCHRIFTEN

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/17/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/17/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/17/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/17 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN DIVERSE TEXTIEL-EN LEDERWAREN BIEZONDERE

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/16/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/16/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/16/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/16 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR FRITUUREXPLOITANTEN BIEZONDERE BEPALINGEN JAAR 2011 (*)

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2013/7/1 FINANCIEN _

Federale Overheidsdienst F 2013/7/1 FINANCIEN _ Federale Overheidsdienst F 2013/7/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2013/7 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR APOTHEKERS JAAR 2013 (*) Voorafgaande opmerking. De navolgende

Nadere informatie

topaccount Systeem Forfaitaire Boekhouding Kalenderjaar 2015

topaccount Systeem Forfaitaire Boekhouding Kalenderjaar 2015 topaccount Systeem Forfaitaire Boekhouding Kalenderjaar 2015 Forfaitaire regeling inzake BTW kalenderjaar 2015... 2 Belastingplichtigen die restaurant- of cateringdiensten verrichten... 3 Wijzigingen t.o.v.

Nadere informatie

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Rooster 00 - Verkoop van goederen tegen 0-tarief: dagbladen, tijdschriften, pre-paid telefoonkaarten, recuperatiestoffen, tabaksfabrikaten.

Nadere informatie

De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters

De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters De verplichting tot indiening van een bijzondere btw-aangifte (formulier nr. 629) is opgenomen in artikel 53ter van het Btw-Wetboek. Deze aangifte

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2010/5/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2010/5/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2010/5/1 FINANCIEN Administratie van de Ondernemingsen Inkomensfiscaliteit _ BTW _ F 2010/5 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR DE HERENKAPPERS, DAMESKAPPERS, HEREN- EN DAMESKAPPERS

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/9/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/9

Federale Overheidsdienst F 2011/9/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/9 Federale Overheidsdienst F 2011/9/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/9 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR DE CONSUMPTIE-IJSBEREIDERS JAAR 2011 (*) 1. Voorafgaande

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/4-24/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/4-24/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/4-24/1 FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/4-24 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR CAFEHOUDERS JAAR 2011 (*) Voorafgaande opmerking. De

Nadere informatie

VOORAFGAANDE OPMERKING

VOORAFGAANDE OPMERKING FOD Financiën Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW/Taxatieprocedure en Verplichtingen Belasting over de toegevoegde waarde Beslissing Btw nr. E.T.126.003

Nadere informatie

BTW-nr. :... Kader I. - Verrichtingen belastbaar tegen het BTW-tarief van 6 pct. waarvoor de voorschotten forfaitair worden bepaald.

BTW-nr. :... Kader I. - Verrichtingen belastbaar tegen het BTW-tarief van 6 pct. waarvoor de voorschotten forfaitair worden bepaald. Inrichtingen niet met automatische ontspanningstoellen uitgerust. A. Vermaak- of spektakelinrichtingen die opgeld zijn op kermissen en jaarmarkten en met of zonder levering van goederen (2). van de inrichting

Nadere informatie

Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen

Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen De uitreiking van de factuur, vooraleer het belastbaar feit zich heeft voorgedaan, is geen oorzaak

Nadere informatie

BAKKERS, BROOD- EN BANKETBAKKERS 1/6

BAKKERS, BROOD- EN BANKETBAKKERS 1/6 BTW-nr. :.. BANKETBAKKERS 1/6 Voorafgaande verklaring : Totaal aantal tijdens de aangifteperiode aangekochte zakken (100 Kg) bloem :... I. Broodsector (zie toelichting nr. 1) A. Verklaringen 1. Aantal

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Belastingplichtige die enkel vrijgestelde handelingen verricht waarvoor

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Landbouwondernemingen die onder de bijzondere regeling voor landbouwondernemingen

Nadere informatie

Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven

Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven Beslissing BTW nr. E.T. 116.111 dd. 21.02.2011 Verrichten van onderzoekswerk, met inbegrip van klinische proeven, verricht door artsen

Nadere informatie

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2014/2/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2014/2/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2014/2/1 FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT BTW _ F 2014/2 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR SLAGERS EN SPEKSLAGERS JAAR 2014 (*) Voorafgaande opmerking.

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Beslissing Btw nr. E.T.129.030/3 dd. 02.02.2016 FOD Financiën, 04/02/2016, www.fisconetplus.be Context Belasting over de toegevoegde waarde > 17 - B.T.W. tarieven Algemene Administratie

Nadere informatie

De nieuwe btw-wetgeving van 2015 zal ook invloed op u hebben!

De nieuwe btw-wetgeving van 2015 zal ook invloed op u hebben! De nieuwe btw-wetgeving van 2015 zal ook invloed op u hebben! A. Inleiding Op 1 januari 2015 treedt de nieuwe btw-wetgeving in voege. Deze houdt in dat het btw-bedrag voortaan niet meer zal moeten worden

Nadere informatie

BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN

BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN Sector btw April 2019 WOORD VOORAF De op 1 januari 1993 ingestelde vrijstellingsregeling

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/3/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/3/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/3/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/3 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR BAKKERS, BROOD- EN BANKETBAKKERS JAAR 2011 (*) 1. Voorafgaande

Nadere informatie

INHOUD AUTEURS... VOORWOORD... DEEL 1. DE PERIODIEKE BTW-AANGIFTE... 1

INHOUD AUTEURS... VOORWOORD... DEEL 1. DE PERIODIEKE BTW-AANGIFTE... 1 INHOUD AUTEURS... VOORWOORD... v vii DEEL 1. DE PERIODIEKE BTW-AANGIFTE... 1 1. MODELLEN VAN FORMULIER... 3 1.1. Model voor manuele invulling... 3 1.2. Model voor geautomatiseerde invulling... 5 1.3. Weergave

Nadere informatie

10 De verwerking van de creditnota's in de btw-aangifte

10 De verwerking van de creditnota's in de btw-aangifte 10 De verwerking van de creditnota's in de btw-aangifte Oefening 1 De ontvangst van een creditnota voor 100 EUR i.v.m. een reclamedienst verricht door een Nederlands reclamebureau. De dienst werd echter

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/2/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/2/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/2/1 FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT BTW _ F 2011/2 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR SLAGERS EN SPEKSLAGERS Voorafgaande opmerking. JAAR 2011 (*)

Nadere informatie

I. INFORMATIE AAN NOTARISSEN

I. INFORMATIE AAN NOTARISSEN Belasting over de toegevoegde waarde. Artikel 44, 1, 1 van het Btw-Wetboek Onderwerping aan de belasting van de prestaties van notarissen en gerechtsdeurwaarders vanaf 1 januari 2012. De administratie

Nadere informatie

VOLMACHT. Federale Overheidsdienst FINANCIEN. Sector BTW

VOLMACHT. Federale Overheidsdienst FINANCIEN. Sector BTW Federale Overheidsdienst FINANCIEN Sector BTW OM UW BTW-TERUGGAAF VAN HET CREDITSALDO VAN UW REKENING-COURANT TE ONTVANGEN DIENT DIT FORMULIER, BEHOORLIJK INGEVULD, TE WORDEN AFGEGEVEN AAN DE POST OF AAN

Nadere informatie

Praktische gids btw-plicht notaris

Praktische gids btw-plicht notaris Praktische gids btw-plicht notaris Patrick WILLE Managing Partner THE VAT HOUSE cvba (Het BTW Huis), VAT House Services nv, VAT Applications nv President VAT Forum cv Docent VUB, Professor Fiscale Hogeschool,

Nadere informatie

inkomend factuurboek Privé Aard Ontvangen ICV

inkomend factuurboek Privé Aard Ontvangen ICV inkomend factuurboek Algemene aanduidingen van het document Ontleding van het document Handelingen waarvoor de aangever gehouden is tot betaling van de Volgnummer Datum Leverancier Totaal bedrag Handelsgoederen,

Nadere informatie

De wet van 17 juli 1975 op de boekhouding van ondernemingen bepaalt het volgende voor de kleine ondernming :

De wet van 17 juli 1975 op de boekhouding van ondernemingen bepaalt het volgende voor de kleine ondernming : DE BOEKHOUDING VAN DE KLEINE ONDERNEMING WETTELIJKE BEPALINGEN VOLGENS DE BOEKHOUDWET De wet van 17 juli 1975 op de boekhouding van ondernemingen bepaalt het volgende voor de kleine ondernming : Artikel

Nadere informatie

BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN

BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN Sector btw April 2016 WOORD VOORAF De op 1 januari 1993 ingestelde vrijstellingsregeling

Nadere informatie

3 4 5 6 7 . 8 BIJLAGE III effectuées dans un pays tiers et qui n ouvrent pas de droit à déduction de la taxe belge en amont. De belastingplichtige moet in de daartoe voorziene vakken zijn naam of

Nadere informatie

Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten

Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten Erkende ondernemingslokketten verrichten zowel taken van openbare dienst of van algemeen belang als een aantal adviserende

Nadere informatie

N AD HOC - Forfaitaire BTW-regeling A Brussel, 27 maart 2018 MH/ND/AS ADVIES. over DE FORFAITAIRE BTW-REGELING

N AD HOC - Forfaitaire BTW-regeling A Brussel, 27 maart 2018 MH/ND/AS ADVIES. over DE FORFAITAIRE BTW-REGELING N AD HOC - Forfaitaire BTW-regeling A Brussel, 27 maart 2018 MH/ND/AS 786-2018 ADVIES over DE FORFAITAIRE BTW-REGELING Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO North Gate II (4 e verd.) - Koning Albert

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL III VOORWOORD LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN EN BEGRIPPEN HOOFDSTUK 1. HISTORIEK 1 HOOFDSTUK 2. INLEIDENDE BEPALINGEN 5

INHOUDSTAFEL III VOORWOORD LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN EN BEGRIPPEN HOOFDSTUK 1. HISTORIEK 1 HOOFDSTUK 2. INLEIDENDE BEPALINGEN 5 INHOUDSTAFEL VOORWOORD LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN EN BEGRIPPEN III V HOOFDSTUK 1. HISTORIEK 1 HOOFDSTUK 2. INLEIDENDE BEPALINGEN 5 1. De vijf-vragen-methode 7 1.1. Overzicht 7 1.2. Wordt de handeling

Nadere informatie

Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010

Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010 PERSMEDEDELING Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010 De Heer Didier Reynders, Vice-premier en Minister van Financiën, deelt mee dat de richtlijn 2008/8/EG van de

Nadere informatie

Overzicht. 1. Wat is BTW?

Overzicht. 1. Wat is BTW? ABC VAN DE BTW Overzicht 1. Wat is BTW? 2. Waar wordt de BTW geregeld? 3. Wie valt onder die regelgeving? 4. Wat wordt belast? 5. Hoeveel bedraagt de belasting? 6. Administratieve verplichtingen 7. Bijzondere

Nadere informatie

Overzicht. 1. Wat is BTW?

Overzicht. 1. Wat is BTW? ABC VAN DE BTW Overzicht 1. Wat is BTW? 2. Waar wordt de BTW geregeld? 3. Wie valt onder die regelgeving? 4. Wat wordt belast? 5. Hoeveel bedraagt de belasting? 6. Administratieve verplichtingen 7. Bijzondere

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Niet-belastingplichtige rechtspersonen met een btw-identificatienummer

Nadere informatie

'Grensbedragen' voor kwartaalaangiften

'Grensbedragen' voor kwartaalaangiften Voortaan kunnen BTW maandaangevers per kwartaal weer indienen Inhoud Voortaan kunnen BTW maandaangevers per kwartaal weer indienen... 'Grensbedragen' voor kwartaalaangiften verhoogd... Maand- of kwartaalaangifte...

Nadere informatie

Belastingwijzer btw. Ragheno Business Park

Belastingwijzer btw. Ragheno Business Park Belastingwijzer btw Ragheno Business Park Motstraat 30, B-2800 Mechelen tel. 0800 94 571 fax 0800 17 529 www.wolterskluwer.be klant.be@wolterskluwer.com Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk, Ragheno

Nadere informatie

Kleine onderneming: een omzet van maximum EUR (vanaf 1 april 2014)

Kleine onderneming: een omzet van maximum EUR (vanaf 1 april 2014) Kleine onderneming en btw: drempel wordt verhoogd tot 15.000 EUR Kleine btw-plichtigen die een economische activiteit uitoefenen, kunnen als zij dat willen, vallen onder het bijzondere btw-stelsel van

Nadere informatie

Art. 3. Elke belastingplichtige, gehouden tot het indienen

Art. 3. Elke belastingplichtige, gehouden tot het indienen K.B. nr. 10 KONINKLIJK BESLUIT NR. 10 VAN 29 DECEMBER 1992, MET BETREKKING TOT DE UITOEFENINGSMODALITEITEN VAN DE KEUZEN, BEDOELD IN DE ARTIKELEN 15, 5, DERDE LID EN 25TER, 1, TWEEDE LID, 2, TWEEDE LID,

Nadere informatie

AANVRAAG TOT BTW-IDENTIFICATIE (formulier 604A)

AANVRAAG TOT BTW-IDENTIFICATIE (formulier 604A) FOD FINANCIEN Sector btw AANVRAAG TOT BTW-IDENTIFICATIE (formulier 604A) BELANGRIJK U bent een natuurlijke persoon of rechtspersoon, of een vennootschap/vereniging zonder rechtspersoonlijkheid en u moet

Nadere informatie

Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring voorlegging van boekhoudstukken

Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring voorlegging van boekhoudstukken pagina 1 van 13 Belasting over de Toegevoegde Waarde >> Beslissingen BESLISSING ET112577 Beslissing nr. E.T.112.577 dd. 08.11.2007 Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring

Nadere informatie

Percen- tage. 8. TOTAAL (nrs. 1 tot 7)... (A)... Afschrijfbare aanschaffings- of beleggingswaarde. 3. TOTAAL (nrs. 1 en 2)... (B)...

Percen- tage. 8. TOTAAL (nrs. 1 tot 7)... (A)... Afschrijfbare aanschaffings- of beleggingswaarde. 3. TOTAAL (nrs. 1 en 2)... (B)... Identiteit: Ondernemingsnr. of nationaal nr.:........ INVESTERINGSAFTREK van toepassing voor NATUURLIJKE PERSONEN AANSLAGJAAR 0 I. Berekening van de investeringsaftrek A. Eenmalige aftrek Percen- Afschrijfbare

Nadere informatie

INFORMATIEDOSSIER. Voor 20 juli: Indienen BTW aangifte Betaling van de op de aangifte verschuldigde BTW minus de betaalde voorschotten

INFORMATIEDOSSIER. Voor 20 juli: Indienen BTW aangifte Betaling van de op de aangifte verschuldigde BTW minus de betaalde voorschotten INFORMATIEDOSSIER BTW Hoe en wanneer BTW betalen? Btw betalingen dienen altijd te gebeuren op rekeningnummer BTW Brussel 679 2003000 47 (uitzondering: zie bijzondere rekening). Vermeld steeds de gestructureerde

Nadere informatie

'Voorschotfacturen' : soepele regeling vanaf 2015

'Voorschotfacturen' : soepele regeling vanaf 2015 22 oktober 2014 'Voorschotfacturen' : soepele regeling vanaf 2015 Ivan Massin, Deloitte Belgium, Indirect tax Gepubliceerd in: Fiscoloog, n 1403, p. 1, BIBLO Sedert begin 2013 geldt een factuur niet meer

Nadere informatie

Nationale Administrateursdag Carola van Vilsteren

Nationale Administrateursdag Carola van Vilsteren Nationale Administrateursdag 2016 Carola van Vilsteren Programma Welkom Factuur Factuureisen en postbusnummer Creditfactuur en BTW E-facturering en BTW BTW-aangifte Laatste BTW-aangifte Overige actualiteiten

Nadere informatie

Wanneer dien je een factuur uit te reiken?

Wanneer dien je een factuur uit te reiken? Wanneer dien je een factuur uit te reiken? Algemeen principe (art. 53, 2 W. BTW) : * In principe is elke zelfstandige (met BTW-nummer) verplicht om een factuur op te maken telkens wanneer hij goederen

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit:.. Repertoriumnummer:.. Ondernemingsnr. of nationaal nr.:. TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (artikel 67ter van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992)

Nadere informatie

Case 16 2: toepassing op de BTW en de boekhouding

Case 16 2: toepassing op de BTW en de boekhouding Case 16 2: toepassing op de BTW en de boekhouding Gevraagd : - invullen van boek voor inkomende en voor uitgaande facturen - verwerken van het dagontvangstenboek - berekenen van het decembervoorschot (zie

Nadere informatie

Aan al de ambtenaren van de sector BTW en DB

Aan al de ambtenaren van de sector BTW en DB CIRC 13.05.08/1 Circulaire nr. AOIF 16/2008 (E.T.112.081) dd. 13.05.2008 BEWARING VAN FACTUREN: Principes Wijzen van bewaring Voorlegging Aan al de ambtenaren van de sector BTW en DB HOOFDSTUK I : INLEIDING

Nadere informatie

AANVRAAG TOT IDENTIFICATIE VAN EEN BTW-EENHEID (formulier 606 A)

AANVRAAG TOT IDENTIFICATIE VAN EEN BTW-EENHEID (formulier 606 A) AANVRAAG TOT IDENTIFICATIE VAN EEN BTW-EENHEID (formulier 606 A) BELANGRIJK In België gevestigde belastingplichtigen die in juridisch opzicht onafhankelijk zijn, maar op financieel, organisatorisch en

Nadere informatie

WINexpert+ Boekhouding Snel op weg met de BTW-aangifte

WINexpert+ Boekhouding Snel op weg met de BTW-aangifte Centrum voor Informatica, Research en Ontwikkeling bvba Beukendreef 15, 9080 Lochristi, BE 0427.728.725, Telefoon: 09 / 355.76.37, email: info@ciro.be WINexpert+ Boekhouding Snel op weg met de BTW-aangifte

Nadere informatie

Art. 3. Dit besluit treedt in werking op 1 januari Art. 4. Onze Minister van Financiën is belast met de uitvoering van dit besluit.

Art. 3. Dit besluit treedt in werking op 1 januari Art. 4. Onze Minister van Financiën is belast met de uitvoering van dit besluit. Koninklijke Besluiten Belasting over de Toegevoegde Waarde KB 17/10/1980 van een toeristische rondreis, van meerdere prestaties die deel uit maken van een van deze gehelen of die in dezelfde lijn ervan

Nadere informatie

Wetgeving inzake het Diamant Stelsel (gecoördineerde wettekst)

Wetgeving inzake het Diamant Stelsel (gecoördineerde wettekst) Wetgeving inzake het Diamant Stelsel (gecoördineerde wettekst) In dit verband kan verwezen worden naar de Programmawet van 10 augustus 2015 ( B.S. 18 augustus 2015), alsook naar de Programmawet van 18

Nadere informatie

Algemene inhoud. Belgische wetgeving. Wetboek van de Belasting over de Toegevoegde Waarde. Koninklijke besluiten

Algemene inhoud. Belgische wetgeving. Wetboek van de Belasting over de Toegevoegde Waarde. Koninklijke besluiten Algemene inhoud I A B Belgische wetgeving Wetboek van de Belasting over de Toegevoegde Waarde Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde 3 juli 1969 5 Koninklijke besluiten Koninklijk besluit

Nadere informatie

Circulaire AAFisc Nr. 34/2014 (nr. E.T ) dd

Circulaire AAFisc Nr. 34/2014 (nr. E.T ) dd Home > FISCALITEIT > Belasting over de toegevoegde waarde > Administratieve richtlijnen en commentaren > Circulaires > Circulaire AAFisc Nr. 34/2014 (nr. E.T. 123.849) dd. 25.08.2014 Algemene Administratie

Nadere informatie

Bijzondere regeling MANIFESTATIES, BEURZEN en MERCHANDISING

Bijzondere regeling MANIFESTATIES, BEURZEN en MERCHANDISING BESLISSING ET 116547 Beslissing nr. ET 116547 dd. 9 juni 2009 Bijzondere regeling MANIFESTATIES, BEURZEN en MERCHANDISING 1. Inleiding Deze regeling voorziet voor de niet in België gevestigde organisatoren

Nadere informatie

Titel : Circulaire 2019/C/15 over de invoering van forfaitaire beroepskosten op winst

Titel : Circulaire 2019/C/15 over de invoering van forfaitaire beroepskosten op winst Eigenschappen Titel : Circulaire 2019/C/15 over de invoering van forfaitaire beroepskosten op winst Samenvatting : Commentaar over de forfaitaire beroepskosten op winst ingevoerd door de wet van 26.03.2018

Nadere informatie

Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale

Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale gebruik, daartoe noopt, wordt vrijstelling van belasting

Nadere informatie

Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring voorlegging van boekhoudstukken

Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring voorlegging van boekhoudstukken Beslissing nr. E.T.112.577 dd. 08.11.2007 Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring voorlegging van boekhoudstukken DAGBOEK VAN ONTVANGSTEN EN CENTRALISATIEBOEK GEHOUDEN

Nadere informatie

Speaking Notes. e-invoicing: Juridisch luik

Speaking Notes. e-invoicing: Juridisch luik Speaking Notes e-invoicing: Juridisch luik 1 Op 1 januari 2013 treden er in België nieuwe factureringsregels in werking in verband met de belasting over de toegevoegde waarde. Deze wijzigingen werden aangebracht

Nadere informatie

Horeca sector : btw verplichtingen vanaf 1 januari 2010

Horeca sector : btw verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Horeca sector : btw verplichtingen vanaf 1 januari 2010 I. Inleiding 1. Naar aanleiding van de tariefverlaging van 21 percent naar 12 percent voor restaurant- en cateringdiensten (het verschaffen van dranken

Nadere informatie

- Louter toevallige onregelmatigheden: 250 EUR per aangifte. 50 EUR per betaling

- Louter toevallige onregelmatigheden: 250 EUR per aangifte. 50 EUR per betaling AFDELING 1 : AANGIFTEVERPLICHTING I. Aangifte bedoeld in artikel 53, 1, eerste lid, 2, van het Wetboek A. Niet indienen 1.000 per aangifte B. Laattijdig indienen 100 per aangifte en per maand vertraging1

Nadere informatie

Circulaire AAFisc Nr. 15/2015 (nr. E.T.123.725) dd. 07.04.2015

Circulaire AAFisc Nr. 15/2015 (nr. E.T.123.725) dd. 07.04.2015 FOD Financiën Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst Taxatieprocedure en Verplichtingen Belasting over de toegevoegde waarde Circulaire AAFisc Nr. 15/2015

Nadere informatie

1. Dagbladen en periodieken die ten minste achtenveertig keer per jaar verschijnen. Tabaksfabrikaten (tabak, sigaretten, cigarillo's en sigaren).

1. Dagbladen en periodieken die ten minste achtenveertig keer per jaar verschijnen. Tabaksfabrikaten (tabak, sigaretten, cigarillo's en sigaren). Aanslagjaar 2011 (Inkomsten 2010) Nummer 6532 KLEINHANDELAAR IN KRANTEN EN TIJDSCHRIFTEN FORFAITAIRE GRONDSLAGEN VAN AANSLAG voor de kleinhandelaars in kranten en tijdschriften voor het aanslagjaar 2011

Nadere informatie

Gewijzigde artikelen 1, 9, en 44, 3, 1, van het Btw-Wetboek vanaf 1 januari Eerste commentaar.

Gewijzigde artikelen 1, 9, en 44, 3, 1, van het Btw-Wetboek vanaf 1 januari Eerste commentaar. Beslissing BTW nr. E.T.119.318 dd. 28.10.2010 Gewijzigde artikelen 1, 9, en 44, 3, 1, van het Btw-Wetboek vanaf 1 januari 2011. Eerste commentaar. 1. Inleiding Ingevolge de wijzigingen van het Btw-Wetboek

Nadere informatie

Aftrek voor risicokapitaal

Aftrek voor risicokapitaal Opgave 275C 1/2 Benaming :............... Ondernemingsnummer :... Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen Aftrek voor risicokapitaal AANSLAGJAAR

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten

Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten 1. Principe Vanaf 1 januari 2010 wijzigen de regels inzake plaatsbepaling bij grensoverschrijdende diensten

Nadere informatie

2.1.2.: bij aankoop van reeds geoogste wortels: 2.2.: voor de witlooftelers : bij aankoop van wortels op struik en van reeds geoogste wortels:

2.1.2.: bij aankoop van reeds geoogste wortels: 2.2.: voor de witlooftelers : bij aankoop van wortels op struik en van reeds geoogste wortels: Witloofteler van West-en Oost-Vlaanderen en Limburg Forfaitaire aanslaggrondslagen vastgesteld voor de witlooftelers van de provincie West- Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg Aanslagjaar 2007 (inkomsten

Nadere informatie

BELASTINGKREDIET van toepassing in de PERSONENBELASTING (art. 289bis, 290, 2 en 291, tweede lid, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992)

BELASTINGKREDIET van toepassing in de PERSONENBELASTING (art. 289bis, 290, 2 en 291, tweede lid, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992) Identiteit:... Repertoriumnr.:... Ondernemingsnr. of nationaal nr.:... BELASTINGKREDIET van toepassing in de PERSONENBELASTING (art. 289bis, 290, 2 en 291, tweede lid, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen

Nadere informatie

Datum: 02/12/2000 Lead Tijd: 15:54:28 Aanvrager: JV 1-Z9003 OEFENING 1/3.24 (30/11/1998-31/12/1998)

Datum: 02/12/2000 Lead Tijd: 15:54:28 Aanvrager: JV 1-Z9003 OEFENING 1/3.24 (30/11/1998-31/12/1998) OPENINGSJOURNAAL Datum: 02/12/2000 Lead Tijd: 15:54:28 Aanvrager: JV 1-Z9003 OEFENING 1/3.24 (30/11/1998-31/12/1998) De Deyne, Verhoeye Accountants en Belastingconsulenten Adres: Kort Eindeken 25 9920

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Identiteit:......... Repertoriumnr.:... Ondernemingsnr. of nationaal nr.:... Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT GESPREIDE BELASTING VAN MEERWAARDEN (artikel 47

Nadere informatie

Uittreksel uit Belgisch staatsblad dd Verlaging BTW nieuwbouw voor facturen van tot

Uittreksel uit Belgisch staatsblad dd Verlaging BTW nieuwbouw voor facturen van tot 10 FEBRUARI 2009. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 tot vaststelling van de tarieven van de belasting over de toegevoegde waarde en tot indeling van

Nadere informatie

BTW BTW SCHEMA VOORSCHOTTEN LOKALE HANDELINGEN NIEUWE OPEISBAARHEIDSREGELS 2015 LOKALE HANDELINGEN LEVERING VAN GOEDEREN / VERRICHTEN VAN DIENSTEN

BTW BTW SCHEMA VOORSCHOTTEN LOKALE HANDELINGEN NIEUWE OPEISBAARHEIDSREGELS 2015 LOKALE HANDELINGEN LEVERING VAN GOEDEREN / VERRICHTEN VAN DIENSTEN 2015 2015 01 02 03 SCHEMA VOORSCHOTTEN LOKALE NIEUWE OPEISBAARHEIDSREGELS 2015 LOKALE LEVERING VAN GOEDEREN / VERRICHTEN VAN DIENSTEN LOKALE MET VERLEGGING VAN HEFFING (ANDERE DAN INTRACOMMUNAUTAIRE )

Nadere informatie

Inhoud DEEL 1. DE REGISTRATIE IN DE KLEINE ONDERNEMING... 1 HOOFDSTUK 1 DE KLEINE ONDERNEMING... 3

Inhoud DEEL 1. DE REGISTRATIE IN DE KLEINE ONDERNEMING... 1 HOOFDSTUK 1 DE KLEINE ONDERNEMING... 3 DEEL 1. DE REGISTRATIE IN DE KLEINE ONDERNEMING... 1 HOOFDSTUK 1 DE KLEINE ONDERNEMING... 3 1 KLEINE ONDERNEMING VOLGENS DE BOEKHOUDWETGEVING... 4 1.1 De juridische vorm van de onderneming... 4 1.2 De

Nadere informatie

BTW VOOR DUMMIES Mirjam Vermaut, Erkend boekhouder fiscalist Licentiaat T.E.W. Zetelend lid Nationale Raad BIBF

BTW VOOR DUMMIES Mirjam Vermaut, Erkend boekhouder fiscalist Licentiaat T.E.W. Zetelend lid Nationale Raad BIBF BTW VOOR DUMMIES Mirjam Vermaut, Erkend boekhouder fiscalist Licentiaat T.E.W. Zetelend lid Nationale Raad BIBF 4 thema s: 1. communicatie met de btw-administratie / deadlines 2. factureren zonder btw

Nadere informatie

AANGIFTE (Artikel 2 van het koninklijk besluit nr. 14, van 3 juni 1970)

AANGIFTE (Artikel 2 van het koninklijk besluit nr. 14, van 3 juni 1970) Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene Administratie van de FISCALITEIT Sector btw (Stempel van de dienst) Vak bestemd voor de administratie Aangifte ontvangen onder nr.... Dossiernummer:... Dossier

Nadere informatie

BTW Aandachtspunten praktisch bekwaamheidsexamen stagiairs BIBF

BTW Aandachtspunten praktisch bekwaamheidsexamen stagiairs BIBF BTW Aandachtspunten praktisch bekwaamheidsexamen stagiairs BIBF Patrick Deleu Erkend Boekhouder Fiscalist Najaar 2011 Doelstelling NIET Bijbrengen van de BTW-wetgeving en -reglementering Specialist in

Nadere informatie

De nieuwe btw- regels 2013 - Factuur

De nieuwe btw- regels 2013 - Factuur De nieuwe btw- regels 2013 - Factuur Patrick Wille! Managing Partner THE VAT HOUSE, VAT Applications, VAT Forum Wetgeving Richtlijn 2010/45/EU van de Raad van 13 juli 2010 tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EU

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2010-6. 1) BTW-aangifte : code 00

NIEUWSBRIEF 2010-6. 1) BTW-aangifte : code 00 NIEUWSBRIEF 2010-6 1) BTW-aangifte : code 00 Over de invoering van de VAT Package in de Belgische BTW-wetgeving is al veel inkt gevloeid. Eén van de daarmee verband houdende wijzigingen betreft de aanpassing

Nadere informatie

BTW: Special topics van belang bij de audit

BTW: Special topics van belang bij de audit BTW: Special topics van belang bij de audit Instituut der Bedrijfsrevisoren 11 december 2007 NOVOTEL Brussels Airport, Diegem Patrick Wille Docent VUB, RUG, FHS Managing Director WP&B NV, Het BTW Huis

Nadere informatie

DE HORECA. José Pattyn, Erkend boekhouder - fiscalist Ondervoorzitter BIBF

DE HORECA. José Pattyn, Erkend boekhouder - fiscalist Ondervoorzitter BIBF José Pattyn, Erkend boekhouder - fiscalist Ondervoorzitter BIBF Inkomstenbelasting Belasting op de toegevoegde waarde Dienst Levering en Verbruik ter plaatse 1. Dienst: Elke handeling die geen levering

Nadere informatie

3 Consumentenprijs, BTW en inkoopwaarde van de omzet

3 Consumentenprijs, BTW en inkoopwaarde van de omzet 3 Consumentenprijs, BTW en inkoopwaarde van de omzet 3.1 Inleiding De overheid profiteert mee van elke aankoop die wordt gedaan. Want iedere ondernemer is verplicht aan de fiscus omzetbelasting (btw) af

Nadere informatie

DUIDING VAN DE PROBLEMATIEK

DUIDING VAN DE PROBLEMATIEK Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW Belasting over de toegevoegde waarde Beslissing BTW nr. E.T.127.884 d.d. 05.10.2015 Reisbureaus Verzekeringen

Nadere informatie

Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen. Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M,

Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen. Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M, Omzetbelasting. Kleine ondernemersregeling Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M, De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Nadere informatie