De regiovertegenwoordiger heeft actief bijgedragen aan het Position Paper dat het Watersportverbond over deze materie heeft uitgebracht.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De regiovertegenwoordiger heeft actief bijgedragen aan het Position Paper dat het Watersportverbond over deze materie heeft uitgebracht."

Transcriptie

1 Het vaarseizoen 2015 heeft wat betreft de toeristische watersport in de regio West- Holland van het Watersportverbond een aantal hoogtepunten maar ook enige minder plezierige incidenten gekend. Het in stand houden en verbeteren van bestaande watersport faciliteiten is wederom in 2015 het hoofdthema. Veel aandacht is er gegeven aan de volgende onderwerpen: Waterplanten problematiek Dit speelt momenteel voornamelijk op de Kagerplassen. Hierover zijn meerdere publicaties gewijd er is nauw overleg met KWV de Kaag. De regiovertegenwoordiger heeft actief bijgedragen aan het Position Paper dat het Watersportverbond over deze materie heeft uitgebracht. Het probleem ontstijgt de regio en het Watersportverbond heeft samenwerking gezocht met Sportvisserij Nederland, het Platform Waterrecreatie, Coöperatie Gastvrije Randmeren en de HISWA om in dit dossier gezamenlijk op te trekken. Als een eerste stap wordt getracht om de ervaren overlast van waterplanten in Nederland systematisch in kaart te brengen. Er is een enquête opgesteld waarin waterrecreanten in Nederland wordt gevraagd aan te geven, waar en wanneer zij overlast hebben ervaren van waterplanten in het seizoen 2015 én wat deze overlast betekend heeft voor hun plezier en veiligheid. Verdere acties binnen de regio zullen worden genomen in lijn met landelijke initiatieven. 1 Incidenten (onder andere Juliana brug Alphen aan den Rijn) Ook over het omvallen van de kranen in Alphen aan den Rijn is al veel geschreven. Het regioteam heeft actief bijgedragen aan het regelen van tijdelijke opvang voor gestrande vaartuigen. Daarnaast waren er contacten met de betrokken vaarwegbeheerders over omvaarroutes en het openhouden daarvan voor boten met beperkte kruipruimte. Na de lange stremming van alle scheepvaart ook van de staande mast route is de situatie nu weer normaal. Van het opnieuw terugplaatsen van het brugdek is nog geen definitieve planning bekend, de verwachting is dat de klus voor de zomer 2016 geklaard is, maar het zal toch ook weer voor enige stremming gaan zorgen. Veiligheid op het water Leden van het regioteam zijn actief betrokken bij het project Varen doe je samen onder andere als ambassadeurs en bemanning van de stand bij de Hiswa tentoonstellingen en Boot Holland. Speciale aandacht ging uit naar de situatie op de Gouwe. Provinciale en gemeentelijke infrastructuur plannen en projecten Details vind je in de onderliggende secties. Dit geldt ook voor volgende punten: o Regelgeving o Brugbediening o (Voorkomen van) Stremmingen

2 Het regioteam heeft in 2015 vijf maal vergaderd; Op 10 februari, op 14 april bij WV Doeshaven, op 15 september, op 27 oktober en op 8 december 2015 bij AKV De Kromme Aar (zonder expliciete locatie bij de regiovertegenwoordiger thuis). Op 9 april 2015 was de jaarlijkse regiovergadering en waren we te gast bij WSV Leidschendam en omstreken. Het regioteam was daarnaast gesprekspartner en/of indiener van zienswijzen bij een flink aantal gemeentelijke of provinciale initiatieven. De sectie Overzicht contacten geeft de details. Hierin is tevens de lijst met zienswijzen opgenomen. De volgende secties geven de belangrijkste regiowijde activiteiten en vervolgens de highlights per deelgebied. Een aparte sectie is gewijd aan het kanovaren in de regio. Contactpersonen: Auke Bender en Herman van der Steen De Staande Mast Route, de slagader van het Nederlandse vaarroutenetwerk, verbindt IJsselmeer en de Hollandse en Zeeuwse Delta en maakt het mogelijk om binnen 24 uur van noord naar zuid (en omgekeerd) te varen met staande mast. De route loopt voor een belangrijk deel door regio West-Holland: 2 1. De westelijke route Ringvaart Haarlemmermeer, Haarlem, zijkanaal C en het Noordzeekanaal. 2. De oostelijke route Ringvaart Haarlemmermeer, de Nieuwe Meer, de Kostverlorenvaart en het IJ. Met Rijkswaterstaat en andere vaarwegbeheerders zitten we vier maal per jaar om de tafel om issues die betrekking hebben op het functioneren van de Staande Mast route te bespreken. Twee bijeenkomsten die handelen over de westelijke route via Haarlem worden bijgewoond door Auke Bender. De andere twee bijeenkomsten over de grote westelijke route door Herman van der Steen. Het primaire doel is om werkzaamheden die stremmingen kunnen veroorzaken zo veel mogelijk buiten het vaarseizoen te laten plaatsvinden en de bedieningstijden van de bruggen en sluizen zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Contactpersoon: Rianne Meester-Broertjes De KNRB kent zijn Commissie Infrastructuur. Nadat deze commissie in 2013 het Handboek Roeiaccommodaties heeft uitgebracht, verlegde zij haar aandacht in 2014 en 2015 naar het roeiwater en de voorzieningen daarlangs. Dit bracht de KNRB en het Watersportverbond bij elkaar.

3 Naast overleg op landelijk niveau is er in enkele regio's ook uitwisseling in regionaal verband, onder andere in West-Holland. Sinds medio 2014 is Rianne Meester- Broertjes, lid van de KNRB Commissie Infrastructuur, regelmatig te gast in het Regioteam West-Holland. Ofschoon de meeste gespreksonderwerpen in het Regioteam betrekking hebben op de vaarwegen voor het gemotoriseerd watersportverkeer en het zeilen zijn er aandachtspunten die roeiers en kanoërs delen. De samenspraak met de Toeristische Kano Bond Nederland (TKBN), ook aanwezig in het regioteam, is zeer waardevol. Contactpersonen Alex Krull en Leon Rutten In Amsterdam is er in 2015 aan meerdere projecten gewerkt. Aangezien Amsterdam onder drie regioteams valt (Noord-Holland, West-Holland en IJsselmeer / Markermeer) wordt er door deze regioteams samengewerkt waar het de belangen van de watersport binnen de gemeente Amsterdam betreft. Contacten met de Stichting Waternet Aansluitend op de brief van het regioteam van november 2014 aan de wethouders Sport en Financiën en Water, waarin de expertise vanuit het Watersportverbond werd aangeboden, hebben leden van het regioteam Noord-Holland en West-Holland (bij het ontbreken van een reactie daarop) als alternatief gesprekken gehad met de Stichting Waternet. 3 Eerst is gesproken met de Manager Programma Grachten en de Programmadirecteur, en voor de praktische invulling met de Teamleider en Programmamanager Nautisch beheer en de Nautische adviseur. Jammer dat we niet uit zijn gekomen op een door Waternet opgezet structureel overleg maar positief dat de regioteams nu structureel worden uitgenodigd voor inbreng. Intussen hebben wij al diverse uitnodigingen ontvangen. Contacten met Ruimte en duurzaamheid van de gemeente Amsterdam Ook met deze afdeling stond ons een structureel overleg voor ogen. Tijdens de bijeenkomst Sprong over het IJ (verkenningen naar alle vormen van oeververbinding over het IJ) spraken regioteamleden met de projectleider, prof. dr. Maurits de Hoog. Daaruit zijn meerdere uitnodigingen van deze dienst voortgekomen waarbij op ons voorstel ook de ANWB, HISWA en Schuttevaer werden uitgenodigd. Daarbij hebben wij onze nautische visie gegeven op de plannen voor het aanleggen van bruggen over het IJ en hebben wij vervolgens meerdere vervolgverzoeken om advies ontvangen. De Dag van de Watersport en SAIL 2015 Ten behoeve van de uitgebreide plannen van de jubileumcommissie van het Watersportverbond voor de landelijke Dag van de Watersport en SAIL 2015 heeft het regioteam besprekingen gehad met de Nautisch adviseur van Waternet om de

4 mogelijkheden en onmogelijkheden te bespreken. Daarbij hebben wij zeer praktische tips ontvangen over de vergunningaanvraag. Het waren zeer constructieve bijeenkomsten. Conferenties, Symposia en dergelijke Leden van het regioteam hebben aan meerdere Conferenties, Symposia en dergelijke deelgenomen waaronder: het Stadsdebat Watervisie Amsterdam. de Gebiedsgerichte Verdiepingssessies Watervisie Amsterdam. het Symposium Electrische Pleziervaart op de Amsterdamse Grachten. de Verkenning Waterrecreatie Noord-Holland van de provincie Noord-Holland (samen met het regioteam Noord-Holland) waarvoor nog een vervolgsessie wordt verwacht. De visie van Amsterdam om na 2020 alleen nog elektrisch aandrijving toe te staan binnen de grachtengordel en waarschijnlijk ook voor de Kostverlorenkade route zal onze aandacht houden. Contactpersoon Auke Bender In de regio Haarlem ging de Blauwe Golf, na een succesvolle testfase in 2014, op 1 april 1015 van start. Eind augustus 2015 vond een evaluatie van de gebruikers van de Blauwe Golf plaats over het functioneren ervan. Tot het ongeval in Alphen aan de Rijn waren de bevindingen positief. Daarna was de vaart helaas tot het einde van het vaarseizoen gestremd en was verdere evaluatie niet mogelijk. 4 Wel bleek dat de brugbediening van de gemeente Haarlemmermeer zich niet hield aan de gemaakte afspraken. Dit had veel klachten over de bediening tot gevolg. Deze klachten waren dusdanig dat de regiovertegenwoordiger in samenspraak met het regioteam besloot om een brief hierover aan de gemeente Haarlemmermeer te sturen. Het antwoord hierop was zo teleurstellend dat deze klachten nu in handen zijn gegeven van de coördinator van de Blauwe Golf; de provincie Noord-Holland. De provincie Noord-Holland kwam in 2015 met een plan om de recreatieve watersport meer te gaan promoten met de "Visie Waterrecreatie 2030". Hiervoor is een bedrag van 4 miljoen euro beschikbaar gesteld. Watersportorganisaties, waaronder het Watersportverbond, mochten plannen indienen voor recreatieve watersport gerelateerde objecten die zij wenselijk achten. De verkenningsfase voor deze Visie Waterrecreatie is inmiddels achter de rug en eind januari 2016 komt de provincie Noord-Holland met een voorstel welke plannen zij haalbaar vinden. Hierover mogen wij wederom meepraten.

5 Contactpersoon Hans Tol In 2015 waren er weinig concrete ontwikkelingen in het gebied te melden. Wel is besloten dat de meldingsplicht aan de verkeersdienst van Schiphol voor schepen in de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder alleen zal gelden bij een masthoogte meer dan 22 meter. Van de situatie bij de vernieuwing van de brug in de N207 over de Drecht bij Leimuiden is de planning sterk gewijzigd. Door het kraan ongeval bij Alphen en problemen bij de aanbesteding zijn de werkzaamheden verschoven naar De Drecht zal nu tweemaal voor een periode van ongeveer zes weken door een ponton worden gestremd. Eenmaal in het voorjaar van 2016 (januari 24 maart) en helaas de tweede maal midden in het vaarseizoen in juli en augustus. We volgen het project nauwlettend en hebben directe toegang tot de projectleiding. Op 11 november heeft de regiovertegenwoordiger deelgenomen aan een bestuurlijke conferentie met vertegenwoordiger van: de provincies Noord Holland en Zuid Holland, wethouders uit alle omliggende gemeenten te weten Aalsmeer, Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Uithoorn, het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het Hoogheemraadschap van Rijnland diverse vertegenwoordigers vanuit de watersportsector waaronder het Watersportverbond met de regiovertegenwoordiger West-Holland. 5 Doel was om op hoog bestuurlijk niveau de haalbaarheid van de Drechtdoorsteek van de Westeinder naar de Drecht te onderzoeken. Besluiten werden er niet genomen maar in komende periode zal een projectgroep, samen met de provincies Noord- Holland, Zuid-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Hoogheemraadschap van Rijnland een plan van aanpak maken voor mogelijke vervolgstappen. Contactpersoon Herman van der Steen Het hoofdthema voor dit gebied in 2015 waren de waterplanten. Verder is er commentaar gegeven op de in ontwikkeling zijnde visie recreatie en toerisme van de gemeente Teylingen. We ondersteunen het initiatief van ondernemers in het gebied voor het creëren van aanlegplaatsen bij het NS station Sassenheim. Er is een zienswijze ingediend bij de provincie Zuid Holland ter ondersteuning van het voornemen te gaan handhaven bij het doorvaarbaar houden de Zomersloot en Rijpweteringse vaart.

6 Rijnlandroute Rond de Rijnlandroute zijn er op politiek niveau weer de nodige verwikkelingen geweest. Traject beslissingen door Rijk en Provincie Zuid-Holland over de oost-west verbinding tussen A4 en A44 ten zuiden van Leiden zijn definitief. Een uiterst nadelige consequentie is dat de nieuwe Haagsche Schouw brug in de A44 te Leiden rond 2022 vast zal worden uitgevoerd. Een toekomstige uitbreiding van de staande mast route naar Katwijk lijkt hiermee definitief van de baan. Een Zienswijze van Hiswa en de Stichting Waterrecreatie Nederland tegen het tijdelijk vastleggen van de Haagsche Schouwbrug in verband met achterstallig onderhoud voor een periode van drie jaar hebben wij mede ondersteund. Een beslissing wordt in maart 2016 verwacht. Als dit negatief uitpakt dan moeten we er van uitgaan dat de Haagsche Schouwbrug met onmiddellijke ingang definitief gesloten wordt. Contactpersoon Herman van Huis Na veel overleg met betrokkenen en het Watersportverbond is de Alphense Kanovereniging De Kromme Aar (AKV) lid geworden van het GPN (Gebruikersbelang Plassengebied Nieuwkoop). De WSV Noord-Zuid is ook lid en wil ook zelfstandig lid blijven, zij doen hun eigen belangenbehartiging voor de motor- en zeilboten en de AKV zal de kanobelangen voor haar rekening nemen. 6 In Nieuwkoop zijn veel specifieke onderwerpen voor de kleine watersport. De belangrijkste activiteiten worden benoemd in de sectie over kanovaren in de regio. Contactpersoon Dick Oosterbaan Doeshaven was een van de locaties van de Dag van de Watersport in Hier was tevens gelegenheid voor nieuwe staten leden van de PZH om te komen kennis maken met de watersport. Helaas is daar geen gebruik van gemaakt. Wel hebben we uitgebreid kunnen spreken met de burgemeester van Leiderdorp, mevrouw Laila Driessen. Zij is een warme pleitbezorger voor het verder uitdragen van watersport mogelijkheden voor de jeugd van haar gemeente. Er zijn besprekingen gevoerd met de gemeente Kaag en Braassem over het verlengen van het watersportseizoen 2015 tot 31 oktober (Doesbrug Hoogmade). Hierdoor dreigde ongelijkheid met de Doesmolen brug in beheer bij de provincie. Dit is voor 2015 in een gesprek met de vaarwegbeheerders minnelijk geschikt. De gemeente Alphen aan den Rijn, heeft een rapport laten maken met de titel Visie op Water Alphen aan den Rijn. Het gaat hier op groot Alphen dus nu inclusief Rijnwoude en Boskoop. Een zeer ambitieus plan met heel veel aandacht voor de kleine waterrecreatie. Er is al wat eerste commentaar geleverd op het concept, het definitieve rapport komt binnenkort uit en wordt ter visie gelegd en besproken in de gemeenteraad.

7 Bestaande plannen, soms ook aan/over de grenzen van A ad R, die nu ook in het rapport zijn opgenomen zijn onder andere: Het bevaarbaar maken van de Kromme Aar (Lage Zijde), De verbinding van Zoetermeer met de Rotte, via het Bentwoud, En het Rondje (Hollandse) IJssel Rijn, via Gouda en Breevaart / Reeuwijkse Plassen. Contactpersoon Joop Steinebach Voor de omgeving Leidschendam, Voorschoten, Wassenaar en Katwijk was 2015 het jaar waarin met name de lopende projecten werden afgerond. Het grote project Rijnlandroute kreeg z n beslag waarbij we niet ontevreden mogen zijn over de genomen besluiten. De bruggen over de Vliet worden flink verhoogd en de kleine watersport kan in het poldergebied ten zuiden van Leiden blijven varen. Voor de twee bruggen over de oude Rijn bij Leiden/Valkenburg loopt nog steeds een beroepsprocedure. De watersportorganisaties (waaronder het Watersportverbond) willen dat de bruggen beweegbaar blijven. Het sloepennetwerk werd afgerond. Voor dit project onder de vlag van Haaglanden en waaraan wij deelnamen, werd een gedetailleerde kaart van alle vaarwegen gemaakt waarop naast de routebordjes ook bezienswaardigheid en horeca / watersportbedrijvigheid werd ingetekend. Ook werden de netwerkbordjes op de locaties geplaatst en zijn in verschillende gemeenten aanlegplaatsen gerealiseerd. Een mooie afronding. 7 Het project Hollandse Plassen, waarin wij naast de ondernemersverenigingen ònze inbreng leverden, werd in februari afgesloten met een feestelijke bijeenkomst met provinciale en gemeentelijke politiek en het bedrijfsleven. Als een van de sprekers konden wij nog eens benadrukken wat onze regiogroep betekent voor de watersport in het Hollandse Plassengebied. Ook werden in 2015 de aanlegplaatsen in Leidschendam-Voorburg in gebruik genomen. Als resultaat van de adviesgroep waarin wij participeerden en waarmee de gemeente vele details doorsprak, kwam er in Leidschendam èn in Voorburg een passantenhaven en werd er in de Vliet naar Voorschoten een aanlegkade gemaakt. De feestelijke opening van dit alles vond in april plaats met een bonte vaartocht. Project Valkenburg De grootschalige bouw van woningen op het voormalige vliegveld Valkenburg brengt ook watervraagstukken met zich mee. Samen met de Watersportvereniging Wassenaar wordt zo nodig overlegd met de projectorganisatie Valkenburg. Deze lijst bevat voornamelijk formele contacten waarbij ook andere externe parttijen betrokken zijn.

8 Naam 1 Regiovertegenwoordigers overleg Watersportverbond 2 Coördinatie overleg Staande Mast Route - westelijke tak (Haarlem) - oostelijke tak (Amsterdam) en algemeen Frequentie 4 Herman van der Steen 2 2 Auke Bender Herman van der Steen Leon Rutten Alex Krull 3 Overleg stichting Waternet (Amsterdam) Op verzoek 4 Ondernemers Platform Hollandse Plassen Joop Steinebach Inspraak Visie waterrecreatie 2030 (Provincie Noord N.v.t. Auke Bender Holland) Visie op Water (Alphen aan den Rijn) N.v.t. Herman van Huis Visie op Recreatie en toerisme (Teylingen) N.v.t. Herman van der Steen Zienswijzen Visie waterrecreatie 2030 (Provincie Noord Holland) Concept Watervisie Amsterdam 2040 (Gemeente Amsterdam) Plannen Kop van de Landtong Nieuwe Meer (Bestuurscommissie Nieuw-West, Amsterdam) N.v.t. N.v.t. N.v.t. Leon Rutten en Alex Krul Leon Rutten en Alex Krul Leon Rutten 8 Contactpersonen Herman van Huis en Jan Eggens (TKBN) Deelgebied Noord In het regioteam hebben Herman van Huis (Watersportverbond) en Jan Eggens (TKBN) de taken verdeeld. De regio is ook wel heel groot, om alles door één belangenbehartiger in de gaten te laten houden. De denkbeeldige grens loopt grofweg tussen Teylingen en Woerdens Verlaat. Alles ten noorden tot aan het Noordzeekanaal, is het deelgebied Noord van Jan. Alles ten zuiden is de deelgebied Zuid van Herman. Waar nodig treedt ieder op namens de twee bonden. Lisse Verzoek ondersteuning idee om bij station Lisse een haventje te maken. Overleg gepleegd met Kanovereniging Lisse. Heeft voor kanovaart geen zin. Geen energie steken in verlaagde steiger, zal niet worden gebruikt.

9 Nieuwe Keur Hoogheemraadschap Rijnland De ingediende zienswijze is correct verwerkt in het reactie-overzicht. Er is geen verdere actie nodig. Blauwalg Sloterplas Amsterdam De doorvaartmogelijkheden zouden in verband met de afsluiting van secundair vaarwater (voorkoming instroming te voedselrijk water) ernstig beperkt worden; De protesten van lokale kano- en watersportverenigingen en ook onze lobby bij Waternet lijken succes te hebben. De afsluitingen worden volgens het huidige conceptplan minder talrijk en Waternet heeft zich geïnformeerd bij HHR Rijnland met betrekking tot de speciale kanodoorgangen naast klepstuwen (= waterscheidingen); zie hiervoor onder het kopje deelregio Zuid, Nieuwkoopse Plassengebied. Tijdelijke afsluiting van de Drecht bij Leimuiden In verband met de vervanging van de provinciale brug over de Drecht zal doorvaart (in twee blokken) tussen december 2015 en ca. augustus 2016 gestremd zijn; zie verslag "grote" watersport. Overleg gepleegd met de projectleider; omdat ook de naastliggende weg wordt afgesloten zou een kano-overdraging ruim meter gaan worden. Omdat er omvaarmogelijkheid via de Leidsevaart is, wordt geen tijdelijke overdraagvoorziening getroffen, zo is onze gezamenlijke conclusie. Inhoudelijke routegegevens staan onder "Vaarberichten" op de TKBN website. Watervisie Amsterdam Het college van B&W Amsterdam laat een bestuurlijke totaalvisie maken voor In de zogenaamde verdiepingssessies rond oppervlaktewater was de TKBN uitgenodigd. Daardoor is het ambtelijk concept op diverse punten aangepast ten gunste van: 9 vergroting van kanowater in en rond toekomstige stadsuitbreidingen mogelijkheid om afgesloten water weer bereikbaar te maken kanosteigertjes in bestaand vaarwater TKBN/Watersportverbond benadrukte dat wij in principe streven naar combinatie van voorzieningen ten behoeve van niet-intensieve land- en waterrecreatie (denk naast kanovaren aan wandel/fietspaden, ruitersport, roeien, soms sloepennetwerk), waardoor de kosten over verschillende beleidsdoelen verdeeld kunnen worden. Deelgebied Zuid Nieuwkoopse Plassengebied e.o. De werkzaamheden van de compartimentering Meijegraslanden zijn voltooid in Het gaat hier om KRW-maatregelen met het doel om de waterkwaliteit van de plassen en alle aangrenzende natuurgebieden te verbeteren door het water van deze gebieden te scheiden van de rest (vnl. de Meijegraslanden). Dit betreft een aantal afdammingen en een enkele klepstuw. Bij de klepstuwen gaat het om nog eens twee elektrisch bediende klepstuwen in of net naast de Meiie en twee handbediende hydraulische klepstuwen wat verder weg van de bewoonde wereld. Alle genoemde klepstuwen zijn, na bediening, doorvaarbaar. Naast de beide handbediende

10 klepstuwen zijn kleine kanodoorgangen gemaakt met voorlopig nog een borstelvoorziening, dit laatste voldoet niet goed, dus moet dit nog geëvalueerd worden. Wij hopen dat de borstels eruit mogen, omdat wij denken te kunnen verdedigen dat hierbij relatief heel weinig wateruitwisseling plaatsvindt. Er zijn geen ontwikkelingen te melden ten aanzien van een gewenste kanoinstapplek als vervanging van de oude in het centrum van Nieuwkoop, we blijven zoeken en overleggen met de gemeente Nieuwkoop. De restwerkzaamheden aan steiger aan de Nieuwkoopse kant van de overdraagplaats aan de Ziende zijn nu ook gereed. De beschoeiingskant is nu afgeschermd met zware biggenruggen (met één uitneembare paal er tussen t.b.v. Rijnland) om te voorkomen dat zware voertuigen te dicht bij de rand kunnen komen en/of laad- en loswerkzaamheden gaan uitvoeren. Alphen aan den Rijn en omstreken Op diverse plaatsen aan belangenbehartiging gedaan voor kano- en roeisport: Baggeren van Aarlanderveense Wetering (inclusief de nazorg ) De uitstroom van het vernieuwde gemaal Neptunus en idem van de Schoutenvaart in het Aarkanaal. De eerste valt mee, de tweede is stevig en daar moet op geanticipeerd worden. Er is in beide gevallen een spui-signalering geplaatst, met dank aan Rijnland. Leiden, Voorschoten, Wassenaar, Den Haag Nog steeds bezig om het vaarverbod in het Horstengebied, ook voor kanovaarders, op te heffen, moeilijk om de vingers er achter te krijgen. Als een vervolg op de sloepenroute Haaglanden is men nu ook bezig om een kanonetwerk Haaglanden te maken. 10 Raakvlakken met buurregio Holland Midden Met de belangenbehartiger van de KV De Goudse Peddel is er regelmatig contact over de kanobelangen op de Reeuwijkse Plassen (o.a. compartimenteringen) en de renovatie van de Oude Dorpen kanoroute (= Oud Reeuwijk en Oud Bodegraven). Algemeen Kano Samen met de TKBN is er overleg geweest met het HHRS Rijnland: met name over het onderwerp recreatief medegebruik, in dit geval over de kanobelangen, dit was een nuttig overleg en wordt vervolgd. Op initiatief van de TKBN is er een brief verstuurd namens TKBN, Watersportverbond en de KNRB naar alle Waterschappen betreft het verkopen, verhuren en verpachten van stroken oevergrond langs en nabij sluizen en stuwen. Er wordt op aangedrongen om daar wel het recht van overpad voor watersporters te vestigen. Zo niet dan kan dat leiden tot beperkingen voor de kleine waterrecreatie. Het HHRS Rijnland heeft al gereageerd en het antwoord is in voorbereiding.

11 Jaarverslag gepubliceerd: 15 maart 2016 Het regioteam West-Holland bestaat uit de volgende personen: Herman van der Steen (regiovertegenwoordiger) Auke Bender Herman van Huis Alex Krull Dick Oosterbaan Leon Rutten Joop Steinebach Hans Tol Jan Eggens (TKBN, vaste gast) Rianne Meester-Broertjes (KNRB, vaste gast) Pagina belangenbehartiging van het Watersportverbond Pagina regioteam West-Holland 11 Blogs regioteam West-Holland Het Watersportverbond is de overkoepelende organisatie van ruim 400 watersportverenigingen, tezamen goed voor ongeveer watersporters. Het doel van het Watersportverbond is het behartigen van de belangen van haar lid verenigingen en de daarbij aangesloten leden én het bevorderen van de mogelijkheden voor het uitoefenen van de watersport in de ruimste zin van het woord. Het Watersportverbond tracht dit doel te bereiken door onder andere het geven van adviezen aan de diverse overheden, zowel op het terrein van materiële als immateriële zaken.

Jaarverslag 2016 Regioteam West-Holland

Jaarverslag 2016 Regioteam West-Holland Jaarverslag 2016 Regioteam West-Holland 1. Algemeen Was er vroeger sprake van een zomer (april oktober) en winter (november maart) periode verandert het vaarseizoen zich langzaam maar zeker en zijn er

Nadere informatie

n.v.t. Hollandse Delta - Kostenverdeling niet aan

n.v.t. Hollandse Delta - Kostenverdeling niet aan Bijlage 2 Tabel met vaarwegen Waterschap Hollandse Delta Wateren Lijst A Categorie Handreiking Vaarwegbeheer(der) -- Categorie Handreiking Vaarwegbeheer(der) Voedingskanaal (1.127) - BZM n.v.t. Hollandse

Nadere informatie

Sprong over het IJ Kaders

Sprong over het IJ Kaders Betreft: Input waterrecreatie MKBA Sprong over het IJ Datum: 20 oktober 2016 Contactpersonen: Jaap Brouwer Waterrecreatie Nederland Auke Bender ANWB / Watersportverbond Sprong over het IJ De gemeente Amsterdam

Nadere informatie

Jacques van Dijk Wim Holdrinet Erno van Dijk Herman van Wijnen Herman Janssen

Jacques van Dijk Wim Holdrinet Erno van Dijk Herman van Wijnen Herman Janssen Jaarverslag 2017 - Regioteam Brabant Inleiding De Regio Brabant is iets groter dan de provincie Brabant en loopt tot de Waal/Merwede. De regio kenmerkt zich door een grote diversiteit aan watersportactiviteiten.

Nadere informatie

Bennebroekerbrug, Hillegommerbrug, Elsbroekerbrug, Lisserbrug, Meerbrug, Brug te Oude Wetering en Schalkwijkerbrug.

Bennebroekerbrug, Hillegommerbrug, Elsbroekerbrug, Lisserbrug, Meerbrug, Brug te Oude Wetering en Schalkwijkerbrug. Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland d.d. 6 april 2012, nummer 2012-16036, tot het vaststellen van de bedieningstijden van de Rijnlandsluis (Spaarndam), de bruggen van de gemeente Haarlem

Nadere informatie

Jaarverslag Regioteam West-Holland. Nederland watersportland! Een leven lang genieten op het water

Jaarverslag Regioteam West-Holland. Nederland watersportland! Een leven lang genieten op het water Nederland watersportland! Een leven lang genieten op het water Het Regioteam Het in stand houden en verbeteren van de bestaand watersportfaciliteiten blijft het hoofddoel van het regioteam West-Holland.

Nadere informatie

Werksessie 1 Effectief en efficiënt gebruik van de vaarweg: Blauwe Golf en Verkeersmanagement

Werksessie 1 Effectief en efficiënt gebruik van de vaarweg: Blauwe Golf en Verkeersmanagement Werksessie 1 Effectief en efficiënt gebruik van de vaarweg: Blauwe Golf en Verkeersmanagement Kim Hofhuis Platform WOW Bart Bosman Provincie Noord-Holland Verkeersmanagement Efficiënt, effectief gebruik

Nadere informatie

Vaarwegenverordening Rijnland 2019

Vaarwegenverordening Rijnland 2019 Registratienr.: 18.142310 1. Inleiding Rijnland is verantwoordelijk voor het waterbeheer, inclusief de afvalwaterzuivering en de waterstaatkundige veiligheid in het gebied dat globaal is gelegen tussen

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR623730_1. Vaarwegenverordening Rijnland 2019

CVDR. Nr. CVDR623730_1. Vaarwegenverordening Rijnland 2019 CVDR Officiële uitgave van Hoogheemraadschap van Rijnland. Nr. CVDR623730_1 30 april 2019 Vaarwegenverordening Rijnland 2019 De verenigde vergadering van het hoogheemraadschap van Rijnland heeft op 13

Nadere informatie

Vaarwegenverordening Rijnland 2012

Vaarwegenverordening Rijnland 2012 Vaarwegenverordening Rijnland 2012 Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Hoogheemraadschap van Rijnland Officiële naam regeling Vaarwegenverordening Rijnland 2012 Citeertitel Vaarwegenverordening

Nadere informatie

Een tocht over de Vecht

Een tocht over de Vecht Een tocht over de Vecht Jaaroverzicht 2014 van de regio Vecht en Plassen Het gebied van de regio Vecht en Plassen strekt zich uit van Muiden in het noorden tot aan de Weertsluis in Utrecht in het zuiden.

Nadere informatie

Registratienr.: Vaarwegenverordening Rijnland 2013

Registratienr.: Vaarwegenverordening Rijnland 2013 Registratienr.: 13.21049 Vaarwegenverordening Rijnland 2013 1. Inleiding Rijnland is verantwoordelijk voor het waterbeheer, inclusief de afvalwaterzuivering en de waterstaatkundige veiligheid in het gebied

Nadere informatie

M E M O. Reg.nr.: Aan: Commissie BOD, 12 september Cc: Stand van zaken vaarweg- en nautisch beheer. Datum: 21 augustus 2012

M E M O. Reg.nr.: Aan: Commissie BOD, 12 september Cc: Stand van zaken vaarweg- en nautisch beheer. Datum: 21 augustus 2012 Reg.nr.: 12.41175 Aan: Commissie BOD, 12 september 2012 Van: D&H Cc: Onderwerp: Stand van zaken vaarweg- en nautisch beheer Datum: 21 augustus 2012 Inleiding Hierbij wordt u nader geïnformeerd over de

Nadere informatie

Datum : 19 april 2012. : WV Onklaar Anker, Amsterdam

Datum : 19 april 2012. : WV Onklaar Anker, Amsterdam Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport notulen Vergadering van : Regiovergaderging West-Holland Datum : 19 april 2012 Locatie : WV Onklaar Anker,

Nadere informatie

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP A. Inleiding en doelstelling In de regiocommissie van 24 oktober jl. is toegezegd dat het college de raad een voorstel doet ten aanzien van de

Nadere informatie

Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen

Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen in Zuid-Holland? Structin maakt het u makkelijker! Structin is het samenwerkingsverband van netbeheerders voor de coördinatie van de gecombineerde aanleg van ondergrondse

Nadere informatie

Jan van Esseveld (regiovertegenwoordiger) Ik zeil graag wedstrijden in mijn O-jol maar maak ook graag meerdaagse tochten met mijn sloep.

Jan van Esseveld (regiovertegenwoordiger) Ik zeil graag wedstrijden in mijn O-jol maar maak ook graag meerdaagse tochten met mijn sloep. Het Regioteam Overijssel dient de belangen van de aangesloten verenigingen en hun leden. Prioriteit is de bereikbaarheid via het water en de veiligheid op het water. Wij volgen nauwgezet de ontwikkelingen,

Nadere informatie

GELDIG VANAF 9 DECEMBER 2012 HAARLEM DE ZILK HILLEGOM NIEUW-VENNEP LEIDERDORP HOOGMADE WOUBRUGGE ROELOFARENDSVEEN KOUDEKERK A/D RIJN

GELDIG VANAF 9 DECEMBER 2012 HAARLEM DE ZILK HILLEGOM NIEUW-VENNEP LEIDERDORP HOOGMADE WOUBRUGGE ROELOFARENDSVEEN KOUDEKERK A/D RIJN Lijnfolder 2013 LEIDEN, ZOETERMEER, DEN HAAG GELDIG VANAF 9 DECEMBER 2012 HAARLEM SCHIPHOL DE ZILK HILLEGOM NOORDWIJKERHOUT LISSE NIEUW-VENNEP KATWIJK WASSENAAR NOORDWIJK RIJNSBURG OEGSTGEEST VOORSCHOTEN

Nadere informatie

REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN

REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN Voorschoten werkt met veel gemeenten en andere organisaties samen. In sommige gevallen worden afspraken over deze samenwerking vastgelegd in

Nadere informatie

Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen in Zuid-Holland?

Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen in Zuid-Holland? Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen in Zuid-Holland? Structin maakt het u makkelijker! Structin is het samenwerkingsverband van netbeheerders voor de coördinatie van de gecombineerde aanleg van ondergrondse

Nadere informatie

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk)

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk) Voorwoord Voor u ligt de legger van de Primaire Waterkeringen van het hoogheemraadschap van Rijnland. De Primaire Waterkeringen van Rijnland bestaan uit dijken, zandige kust en verholen waterkeringen.

Nadere informatie

Route 1. De plaatsen waar je o.a. doorheen komt: Alphen aan den Rijn. Oudewater

Route 1. De plaatsen waar je o.a. doorheen komt: Alphen aan den Rijn. Oudewater Route 1 Gouda Breukelen Waddinxveen Maarssen Alphen aan den Rijn Utrecht Langeraar Nieuwegein Uithoorn Ysselstein Mijdrecht Montfoort Wilnis Oudewater Deze route begint in. Via diverse wateren door en

Nadere informatie

Wijzigingen dienstregeling 2019 Zuid-Holland Noord

Wijzigingen dienstregeling 2019 Zuid-Holland Noord Wijzigingen dienstregeling 2019 Zuid-Holland Noord Algemeen Op basis van rijtijdanalyses (metingen voorjaar 2018) is het mogelijk dat rijtijden wijzigen en daarmee vertrek- en aankomsttijden. Ook infrastructurele

Nadere informatie

Route 1. De plaatsen waar je o.a. doorheen komt: Alphen aan den Rijn. Oudewater

Route 1. De plaatsen waar je o.a. doorheen komt: Alphen aan den Rijn. Oudewater Route 1 Gouda Breukelen Waddinxveen Maarssen Alphen aan den Rijn Utrecht Langeraar Nieuwegein Uithoorn Ysselstein Montfoort Wilnis Oudewater Deze route begint in. Via diverse wateren door en met een oversteek

Nadere informatie

REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN

REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN Gemeenschappelijke regelingen gemeente Voorschoten Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Openbaar Lichaam Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland

Nadere informatie

Provincie en gemeente Alphen werken samen aan fietsveiligheid hefbrug Boskoop

Provincie en gemeente Alphen werken samen aan fietsveiligheid hefbrug Boskoop Nieuwsbrief nr 4 april 2019 Deze nieuwsbrief informeert u over de Programmatische Aanpak Gouwe Provincie en gemeente Alphen werken samen aan fietsveiligheid hefbrug Boskoop Provincie Zuid-Holland en gemeente

Nadere informatie

RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012

RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012 RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012 Archimedesweg 1 CORSA nummer: 14.48265 postadres: versie: Definitief postbus 156 auteur: Irene van der Stap 2300 AD Leiden oplage: Digitaal telefoon (071) 3 063

Nadere informatie

Voortgang Programma Waterrecreatie Groene Hart. Sander Kwakkernaat Projectleider Waterrecreatie Groene Hart Programmabureau Groene Hart

Voortgang Programma Waterrecreatie Groene Hart. Sander Kwakkernaat Projectleider Waterrecreatie Groene Hart Programmabureau Groene Hart Voortgang Programma Waterrecreatie Groene Hart Sander Kwakkernaat Projectleider Waterrecreatie Groene Hart Programmabureau Groene Hart Opbouw presentatie Waar staan we nu met het programma Waterrecreatie?

Nadere informatie

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk)

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk) Voorwoord Voor u ligt de legger van de Primaire Waterkeringen van het hoogheemraadschap van Rijnland. De Primaire Waterkeringen van Rijnland bestaan uit dijken, zandige kust en verholen waterkeringen.

Nadere informatie

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk)

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk) Voorwoord Voor u ligt de legger van de Primaire Waterkeringen van het hoogheemraadschap van Rijnland. De Primaire Waterkeringen van Rijnland bestaan uit dijken, zandige kust en verholen waterkeringen.

Nadere informatie

Werken aan water in de Nieuwkoopse plassen

Werken aan water in de Nieuwkoopse plassen Werken aan water in de Nieuwkoopse plassen Het hoogheemraadschap van Rijnland werkt aan water van topkwaliteit voor de Nieuwkoopse plassen. De laatste jaren is de kwaliteit van het water al sterk verbeterd,

Nadere informatie

Concept Jaarplan 2016

Concept Jaarplan 2016 Concept Jaarplan 2016 Korte update traject bereiken en binden watersporters Wapenfeiten 2015 Jaarplan 2016 Korte update traject Bereiken en binden watersporters ALV Watersportverbond Nov 2015 1 AANLEIDING

Nadere informatie

De brugbediening buiten de huidige bedieningstijden in het weekend te laten uitvoeren door medewerkers van de jachthaven.

De brugbediening buiten de huidige bedieningstijden in het weekend te laten uitvoeren door medewerkers van de jachthaven. , Voorstel Aan : Burgemeester en Wethouders Zaaknummer : Status : Openbaar / Ter bespreking Datum : 8 april 2014 Afdeling : Beheer en Vastgoed Paraaf Medewerk(st)er : ing. R.W. van Keulen medewerk(st)er:

Nadere informatie

Eenheid Den Haag. Reactietijden politie spoedmeldingen

Eenheid Den Haag. Reactietijden politie spoedmeldingen Eenheid Den Haag Reactietijden politie Eenheid Den Haag Alphen aan den Rijn Bodegraven-Reeuwijk Delft Gouda Hillegom Kaag en Braassem Katwijk Krimpenerwaard Leiden Leiderdorp Leidschendam-Voorburg Lisse

Nadere informatie

Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2. Juli 2019

Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2. Juli 2019 Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2 Juli 2019 Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe fase 2 Inleiding Beter Bereikbaar Gouwe (BBG) is een grote gebiedsontwikkeling waarin de gemeenten

Nadere informatie

dat de konvooivaart de bestaande bloktijden van de objectbediening ongewijzigd laat;

dat de konvooivaart de bestaande bloktijden van de objectbediening ongewijzigd laat; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland d.d. 0 april 05, nummer 05-59595/595954, tot het vaststellen van de bedieningstijden van de Rijnlandsluis (Spaarndam), de bruggen van de gemeente Haarlem

Nadere informatie

Wettelijk register gemeenschappelijke regelingen

Wettelijk register gemeenschappelijke regelingen Wettelijk register gemeenschappelijke regelingen Stellers Eigenaar Zaaknummer : M.P.C. van Hal : Bestuurszaken Z/16/015870 Maart 2016 WETTELIJK REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN (ART. 27 WGR) Nr.

Nadere informatie

Doorkiesnummer Bijlage (n) 1. Uw kenmerk. Voorstel tot wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling

Doorkiesnummer Bijlage (n) 1. Uw kenmerk. Voorstel tot wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling S c h a d e s c h a p» luchthaven Schiphol Gemeente Haarlemmermeer T.a.v. de heer mr. A.Th.H. van Dijk Postbus 250 2130 AG HOOFDDORP "ül: " 8 jan ' 2013 afschrift aarf: Afgedaan (paraaf) Postbus 716 2130

Nadere informatie

Toerkalender 2016. Toerkalender 2016

Toerkalender 2016. Toerkalender 2016 Datum: 10 januari 2016 Naam: Amsterdam Light Festival Organisatie: KV Zeeburg, Amsterdam Lengte: circa 11 km Vaargebied: Amsterdamse grachten en Amstel Start: KV Zeeburg Kamperen: nee Sluiting aanmelding:

Nadere informatie

Veilig varen op de Gouwe

Veilig varen op de Gouwe Veilig varen op de Gouwe Door de komst van de overslagterminal (het Alpherium) langs de Gouwe in Alphen aan den Rijn is er meer containerscheepvaart op de Gouwe. De provincie Zuid-Holland is vaarwegbeheerder

Nadere informatie

Titel / onderwerp: Flexibel Meerjaren Programma 2016-2021 Rijn- en Veenstreek als toeristische trekpleister

Titel / onderwerp: Flexibel Meerjaren Programma 2016-2021 Rijn- en Veenstreek als toeristische trekpleister Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders Raadsvoorstel Portefeuillehouder: F. Buijserd Opgesteld door: Gert-Jan Pieterse, afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling & Grondbedrijf Besluitvormende

Nadere informatie

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit Mijn naam is Peter van Steensel Directeur van het Programmabureau Groene Hart Programmabureau Groene Hart is de werkorganisatie van De Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart De Stuurgroep verenigt

Nadere informatie

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn Ambitieverklaring Samenwerken aan groen-recreatieve ontwikkeling in de Leidse regio 9/12/2009 Ambitieverklaring 1 Ambitieverklaring Partijen 1. De gemeente Kaag en Braassem, vertegenwoordigd door de heer

Nadere informatie

Bespreekpunten Kennis nemen van de stand van zaken wandelroutenetwerk Regio Amersfoort. Kennis nemen van de concept-uitvraag voor de offerte.

Bespreekpunten Kennis nemen van de stand van zaken wandelroutenetwerk Regio Amersfoort. Kennis nemen van de concept-uitvraag voor de offerte. Agendapunt 3 Vergadering : Bestuurlijk Overleg Recreatie & Toerisme Regio Amersfoort Datum : 22 november 2018 Onderwerp : Wandelroutenetwerk Bijlagen : Concept-uitvraag offerte Bespreekpunten Kennis nemen

Nadere informatie

Plan van aanpak Monitoring OV-visie Holland Rijnland

Plan van aanpak Monitoring OV-visie Holland Rijnland Plan van aanpak Projectnaam/ onderwerp: Status: vastgesteld, DB 12 december 2013 Naam auteur(s): Claudia de Kort en Iris de Bruyne 1. Inleiding/ aanleiding Het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland heeft

Nadere informatie

Veilig varen doe je samen!

Veilig varen doe je samen! Convenant Veilig varen doe je samen! Provincie Zuid-Holland Koninklijke BLN-Schuttevaer Delftse Studenten Roeivereniging Proteus-Eretes Delftsche Studenten Roeivereeniging Laga Roeivereniging De Delftsche

Nadere informatie

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- November 2014 Regio Brabant Watersportverbond Nieuwsbrief 5 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: Wat doet

Nadere informatie

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 2. November 2016

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 2. November 2016 Nieuwsbrief 2 November 2016 ----------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: v Attentie langsdammen in Waal ter hoogte van Tiel. v Sterke Gelderse

Nadere informatie

Kadernota Integraal Veiligheidsplan Processchema

Kadernota Integraal Veiligheidsplan Processchema Gemeente Nieuwkoop afdeling Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving Kadernota Integraal Veiligheidsplan Processchema ( Planning: Stappenplan / Plan van Aanpak,: Tijd / Tijdschema ) Inleiding Veiligheid

Nadere informatie

Jonge Zevenhovenseweg 3 Zeven hoven

Jonge Zevenhovenseweg 3 Zeven hoven Bestemmingsplan Jonge Zevenhovenseweg 3. Zevenhoven 11 la111111111111111111111 111 G13.1259 Bestemmingsplan Jonge Zevenhovenseweg 3 Zeven hoven Gemeente Nieuwkoop Vastgesteld 17 oktober 2013 Registratienummer

Nadere informatie

Overstappen op hoogwaardig OV. HOV-NET Zuid-Holland Noord

Overstappen op hoogwaardig OV. HOV-NET Zuid-Holland Noord Overstappen op hoogwaardig OV HOV-NET Zuid-Holland Noord Overstappen op hoogwaardig OV 2 Zuid-Holland biedt veel mogelijkheden om te wonen, werken en recreëren. Het is het economisch hart van Nederland

Nadere informatie

Verkenning RV Rijnland van mogelijke vaarverbindingen Vlietland Rotte

Verkenning RV Rijnland van mogelijke vaarverbindingen Vlietland Rotte Bijlage 1 bij zienswijze RV Rijnland Verkenning RV Rijnland van mogelijke vaarverbindingen Vlietland Rotte 1. Historie De ontwikkeling van de vaarweg van Rotterdam via de Rotte noordwaarts en die via Delft

Nadere informatie

Nationaal Waterrecreatie Onderzoek 2013

Nationaal Waterrecreatie Onderzoek 2013 Nationaal Waterrecreatie Onderzoek 2013 Hiswa jachthaven symposium 21 november 2013 Kees van der Most Opbouw presentatie 1. Waterrecreatie binnen de totale vakantie- en vrijetijdsmarkt 2. Onderzoek naar

Nadere informatie

Groen en recreatie. AB 14 december 2016

Groen en recreatie. AB 14 december 2016 Groen en recreatie AB 14 december 2016 Regionaal Groenprogramma, stand van zaken RIF: 20 miljoen, Holland Rijnland financiert max. 25% per project Realisatie 77 projecten 10.2 miljoen bijdrage RIF Totale

Nadere informatie

15 mei (beeldvorming), 29 mei (oordeelsvorming) en 19 juni (besluitvorming) Registratienummer Portefeuillehouder Y.

15 mei (beeldvorming), 29 mei (oordeelsvorming) en 19 juni (besluitvorming) Registratienummer Portefeuillehouder Y. Raadsavond 15 mei (beeldvorming), 29 mei (oordeelsvorming) en 19 juni (besluitvorming) Registratienummer 17.045 Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian Opsteller mw. L. van Berkel lvanberkel@kaagenbraassem.nl

Nadere informatie

Verslag Informatiebijeenkomst Wilhelminasluis 14-4-2011

Verslag Informatiebijeenkomst Wilhelminasluis 14-4-2011 Verslag Informatiebijeenkomst Wilhelminasluis 14-4-2011 Dit is een verslag van de informatiebijeenkomst Wilhelminasluis van 14 april 2011. De bijeenkomst had als doel het bespreken van de plannen voor

Nadere informatie

1. Onderwerp Gezamenlijk opdrachtgeverschap jeugdhulp

1. Onderwerp Gezamenlijk opdrachtgeverschap jeugdhulp Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

WELKOM. Oeververvanging Vaarweg Gouwe T9 west Alphen - Gouda. Informatieavond locatie 1 en 2 16 november 2017 Flora Boskoop

WELKOM. Oeververvanging Vaarweg Gouwe T9 west Alphen - Gouda. Informatieavond locatie 1 en 2 16 november 2017 Flora Boskoop WELKOM Oeververvanging Vaarweg Gouwe T9 west Alphen - Gouda Informatieavond locatie 1 en 2 16 november 2017 Flora Boskoop Oeververvanging Vaarweg Gouwe T9 west Alphen - Gouda Taco de Boer Technisch adviseur

Nadere informatie

Beheeragenda Waterrecreatie. Versie 27 januari 2016, aangepast n.a.v. BO

Beheeragenda Waterrecreatie. Versie 27 januari 2016, aangepast n.a.v. BO Beheeragenda Waterrecreatie Versie 27 januari 2016, aangepast n.a.v. BO 26-01-2016 1 Algemene inleiding Met het coalitieakkoord 2015-2019 Ruimte voor Groei geeft het college van Gedeputeerde Staten aan

Nadere informatie

Bijlage 1 Tabellen BRTN 2008-2013

Bijlage 1 Tabellen BRTN 2008-2013 Bijlagen Bijlage 1 Tabellen BRTN 2008-2013 Tabel 1 Te besteden uren in 2013 Provincies % verdeel-sleutel Vergoeding provincie aan SRN Totaal uren per provincie voor provinciaal netwerk voor landelijke

Nadere informatie

Project Varen doe je samen!

Project Varen doe je samen! Project Varen doe je samen! Nederland: - 10.000 km recreatieve vaarwegen - ongeveer 1 miljoen watersporters - ongeveer 300.000 recreatievaartuigen + vele Duitse, Engelse, Belgische en Scandinavische watersporters

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

Veilig varen doe je samen!

Veilig varen doe je samen! Convenant Veilig varen doe je samen! Provincie Zuid-Holland Koninklijke BLN-Schuttevaer Delftse Studenten Roeivereniging Proteus-Eretes Delftsche Studenten Roeivereeniging Laga Roeivereniging De Delftsche

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 33130 25 november 2014 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 21 november 2014, nr. IENM/BSK-2014/249145,

Nadere informatie

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 18 december 2018 Portefeuillehouder: Janssen, RA Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Documentnummer: PZH-2018-672304826 Onderwerp Vaststellen wijziging reglement Waterschap

Nadere informatie

GELDIG VANAF 9 DECEMBER 2012 HAARLEM DE ZILK HILLEGOM NIEUW-VENNEP LEIDERDORP HOOGMADE WOUBRUGGE ROELOFARENDSVEEN KOUDEKERK A/D RIJN

GELDIG VANAF 9 DECEMBER 2012 HAARLEM DE ZILK HILLEGOM NIEUW-VENNEP LEIDERDORP HOOGMADE WOUBRUGGE ROELOFARENDSVEEN KOUDEKERK A/D RIJN Lijnfolder 2013 LEIDEN GELDIG VANAF 9 DECEMBER 2012 HAARLEM SCHIPHOL DE ZILK HILLEGOM NOORDWIJKERHOUT LISSE NIEUW-VENNEP KATWIJK WASSENAAR NOORDWIJK RIJNSBURG OEGSTGEEST VOORSCHOTEN VOORHOUT ZOETERWOUDE

Nadere informatie

HUIS-AAN-HUISKRANTEN. TARIEFKAART 2016 De gegevens op deze tariefkaart gelden t/m 31 december 2016, wijzigingen voorbehouden.

HUIS-AAN-HUISKRANTEN. TARIEFKAART 2016 De gegevens op deze tariefkaart gelden t/m 31 december 2016, wijzigingen voorbehouden. Bereik/1.000) BASIS 40,00 Regionaal 30,00 Bovenregionaal 26,50 Totaal 22,50 CONTACTEN BEREIK/1.000) 01A Helders Weekblad 35.600 1.424,00 854,40 455,68 227,84 78,32 01B CTR Hollands Kroon - Anna Paulowna

Nadere informatie

Notitie. : Vechtbrug in de N-236 te Weesp

Notitie. : Vechtbrug in de N-236 te Weesp Aan Onderwerp Bouw Brugbouw in de N-236 over de Vecht te Weeso Bijlagen :1 1.Bordenplan (BPR) Nautisch advies Contactpersoon G. Kroon Doorkiesnummer Locatie : Vechtbrug in de N-236 te Weesp Nautisch vaarwegbeheerder:

Nadere informatie

Notitie van Aanbevelingen

Notitie van Aanbevelingen Nut en Noodzaak van sluizen en bruggen in Rijnland Notitie van Aanbevelingen DEFINITIEF 16 juni 2006 Waterpas Den Bosch B.V., Orthen 12, 5231 XS s-hertogenbosch, www.waterpas.nl Tel.073-6446017, fax 073-6442059,

Nadere informatie

CONCEPT BESLUITENLIJST PHO MAATSCHAPPIJ d.d. 15 februari 2017

CONCEPT BESLUITENLIJST PHO MAATSCHAPPIJ d.d. 15 februari 2017 CONCEPT BESLUITENLIJST PHO MAATSCHAPPIJ d.d. 15 februari 2017 Aanwezig: Naam Gemeente Naam Gemeente Naam Gemeente H. de Jager Alphen aan den Rijn A.D. de Roon Lisse I. van Breda Holland Rijnland F.Q.A.

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Watersportvereniging Helius gaat met de toekomst mee. 2. Projectplan Quackstrand 2. Haventje Tiengemeten 2. Windpark Spui 2

Watersportvereniging Helius gaat met de toekomst mee. 2. Projectplan Quackstrand 2. Haventje Tiengemeten 2. Windpark Spui 2 Nieuwsbrief Regioteam Delta Noord Secretariaat: Hans Mani, email: wg.deltanoord@watersportverbond.com Redactie: Kees van der Ree. Bijdragen naar keesvdree@gmail.com Nieuwsbrief, verschijnt twee- of driemaal

Nadere informatie

Gegevens gemeente woonplaats Alblasserdam Alblasserdam Totaal Alblasserdam

Gegevens gemeente woonplaats Alblasserdam Alblasserdam Totaal Alblasserdam provincie Zuid Holland Gegevens gemeente woonplaats 2016 2015 Alblasserdam Alblasserdam 1.581 1.778 Totaal Alblasserdam 1.581 1.778 Albrandswaard Poortugaal 1.954 2.793 Totaal Albrandswaard 1.954 2.793

Nadere informatie

CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan

CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan Raadsvoorstel 2015/ Portefeuillehouder Collegevergadering Raadsvergadering Adam Elzakalai Steller C. Blankestijn (023 5676074 ) 1. Samenvatting

Nadere informatie

Baggeren Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder

Baggeren Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder Baggeren Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder Toelichting op: het project de samenwerkingen Joris van Liebergen, 20 november 2012, Baggernetdag Ontstaan Ringvaart Haarlemmermeer (1845) 17. Vanuit welk

Nadere informatie

november 2016 Regio Brabant Watersportverbond Nieuwsbrief 12 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: 1. Voorwoord

Nadere informatie

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 1. April 2016

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 1. April 2016 Nieuwsbrief 1 April 2016 ----------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: v Voorwoord van onze voorzitter. v Uitbreiding Beatrixsluis te Vreeswijk

Nadere informatie

Collegeadvies (verkort) *

Collegeadvies (verkort) * Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders Collegeadvies (verkort) 17.07506* Portefeuillehouder: F. Buijserd Opgesteld door: Koos Alebregtse, afdeling Directie Collegevergadering: 18 april

Nadere informatie

De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling!

De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling! De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling! In de Nederlandse Delta wonen negen miljoen mensen. Hier wordt zeventig procent van ons inkomen

Nadere informatie

Roeivereniging "De Meije", Nieuwkoop

Roeivereniging De Meije, Nieuwkoop Roeivereniging "De Meije", Nieuwkoop Het Nieuwkoopse plassengebied. Informatie en vaarroutes voor bezoekende roeiers. (editie 2014) Nieuwkoopse plassen algemeen. Het natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen

Nadere informatie

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Regionale Bedrijventerreinenstrategie 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Naar aanleiding van de eindrapportage

Nadere informatie

Convenant. Veilig varen doen we samen! Provincie Zuid-Holland. Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer

Convenant. Veilig varen doen we samen! Provincie Zuid-Holland. Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer Convenant Veilig varen doen we samen! Provincie Zuid-Holland en Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer en Delftse Studentenroeivereniging Proteus-Eretes Delftse Studentenroeivereeniging Laga Roeivereniging

Nadere informatie

April 2017 Regio Brabant Watersportverbond Nieuwsbrief mei 2017 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: 1.

Nadere informatie

Overzicht tarieven Precario vergelijkbare gemeenten en andere overheidsinstanties

Overzicht tarieven Precario vergelijkbare gemeenten en andere overheidsinstanties Overzicht tarieven Precario vergelijkbare gemeenten en andere overheidsinstanties Inhoud vergelijkbare gemeenten en andere overheidsinstanties... 1 Leiden... 2 Amsterdam Stadsdeel Centrum... 2 Provincie

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM De Minister van Infrastructuur en Milieu Mw. Drs. M.H. Schultz van Haegen Postbus 20901 2500 EX S-GRAVENHAGE Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon mwa.l.

Nadere informatie

Waterrecreatie Nederland. Vrijwilligersdag Watersportverbond 28 oktober2016

Waterrecreatie Nederland. Vrijwilligersdag Watersportverbond 28 oktober2016 Waterrecreatie Nederland Vrijwilligersdag Watersportverbond 28 oktober2016 Per 15 sept 2016 Vaststellen De statuten worden als volgt gewijzigd: -Art 4.1 (aantal bestuurders): Het bestuur van de stichting

Nadere informatie

O P E N B A A R. Advies:

O P E N B A A R. Advies: O P E N B A A R VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: A. Barelds Tel nr: 8494 Nummer: 16A.00286 Datum: 21 maart 2016 Team: Ruimte Tekenstukken: Nee Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.):

Nadere informatie

TEKST EN FOTO S: FRANK KOORNEEF TUSSEN IJSSEL, GOUWE EN RIJN VERTREKPUNT GOUDA ANWBWATERSPORT.NL

TEKST EN FOTO S: FRANK KOORNEEF TUSSEN IJSSEL, GOUWE EN RIJN VERTREKPUNT GOUDA ANWBWATERSPORT.NL DANKZIJ DE LIGGING AAN DRUKBEVAREN WATEREN VERVULT GOUDA AL EEUWEN EEN SLEUTELROL VOOR DE BINNENVAART. HET HISTORISCHE CENTRUM MAAKT GOUDA DAARNAAST OOK AANTREKKELIJK VOOR TOERISTISCH VAARVERKEER. 24 TEKST

Nadere informatie

Geachte leden van de gemeenteraad Zoetermeer,

Geachte leden van de gemeenteraad Zoetermeer, Geachte leden van de gemeenteraad Zoetermeer, In december besluit uw Raad of u instemt met het collegevoorstel om het initiatief Holland Outlet Mall (HOM) verder uit te werken. Graag willen wij u het volgende

Nadere informatie

Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II

Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II Vanavond krijgt u informatie over het project Ruygeborg II. Als u vragen heeft kunt u die aan ons stellen. Daarnaast zijn wij benieuwd naar uw ideeën over Ruygeborg.

Nadere informatie

Marktonderzoek bedrijventerreinen regio Leiden

Marktonderzoek bedrijventerreinen regio Leiden Marktonderzoek bedrijventerreinen regio Leiden Pieter van der Heijde februari 2016 Over Bureau Stedelijke Planning Marktonderzoek en advies voor de ruimtelijke inrichting van stad en regio Werken, wonen,

Nadere informatie

1. Onderwerp Bestuursovereenkomsten Hoogwaardig Openbaar Vervoer-net Zuid Holland Noord 2. Rol van het

1. Onderwerp Bestuursovereenkomsten Hoogwaardig Openbaar Vervoer-net Zuid Holland Noord 2. Rol van het Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

Platform Motorboot Extra ondersteuning voor motorbootvaarders

Platform Motorboot Extra ondersteuning voor motorbootvaarders Platform Motorboot Extra ondersteuning voor motorbootvaarders De leden van het Platform Motorboot stellen zich voor: Joop Simmers (67) Ik prijs me gelukkig om te kunnen acteren in dit nieuwe team dat de

Nadere informatie

wijziging Gemeenschappelijke regeling Groenalliantie Midden-Holland en omstreken

wijziging Gemeenschappelijke regeling Groenalliantie Midden-Holland en omstreken Wijzigingsbesluit 2 e wijziging Gemeenschappelijke regeling Groenalliantie Midden-Holland en omstreken Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, de raden, respectievelijk de colleges

Nadere informatie

zetten. Datum: Informerend Datum: Adviserend

zetten. Datum: Informerend Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Zuidvleugel Zichtbaar Groener (ZZG) 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang In 2005 heeft het AB van Holland Rijnland ingestemd met de ZZG-overeenkomst.

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionale afspraken Anonieme hulp op afstand/ telefonische hulpdienst 2. Rol van het

1. Onderwerp Regionale afspraken Anonieme hulp op afstand/ telefonische hulpdienst 2. Rol van het In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

CONVENANT BESTUURLIJKE EN OPERATIONELE COÖRDINATIE DIJKRINGEN 14, 15 EN 44

CONVENANT BESTUURLIJKE EN OPERATIONELE COÖRDINATIE DIJKRINGEN 14, 15 EN 44 CONVENANT BESTUURLIJKE EN OPERATIONELE COÖRDINATIE DIJKRINGEN 14, 15 EN 44 Partijen, de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht, vertegenwoordigd door hun commissaris van de Koning, de veiligheidsregio

Nadere informatie

Piekberging Haarlemmermeer

Piekberging Haarlemmermeer Nieuwsbrief Piekberging Haarlemmermeer Maart 2011 Wilt u meepraten over de piekberging? Tijdens de informatieavond hebben we gepeild wie graag wil deelnemen aan een klankbordgroep. In deze groep kunt u

Nadere informatie

Toelichting Vaarweg- en nautisch beheer

Toelichting Vaarweg- en nautisch beheer Toelichting Vaarweg- en nautisch beheer 12 september 2011 E. de Groot Corsa-nummer: 11.42608 1. Inleiding Op 7 september is in de commissie BOD het onderwerp wijziging vaarvergunningenstelsel behandeld.

Nadere informatie

Datum: Informerend 18/

Datum: Informerend 18/ In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie