Medicatietoediening op speciale manier. Pleisters Recteole Suppositoria

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Medicatietoediening op speciale manier. Pleisters Recteole Suppositoria"

Transcriptie

1 Medicatietoediening op speciale manier Pleisters Recteole Suppositoria

2 medicijnpleister Medicijnpleister steeds vaker toegepast Wat begon met de hormoonpleister en de pleister om van het roken af te komen, zal in de komende jaren op een kleine revolutie op geneesmiddelgebied uitlopen. Steeds meer nieuwe geneesmiddelen worden niet meer ingenomen, maar opgesloten' in een pleister die op de huid wordt aangebracht. Een voordeel is dat men het middel vaak niet meer dagelijks in hoeft te nemen, maar ook blijken er bijwerkingen op te treden omdat de huid beschadigd raakt door de werkzame stoffen in het geneesmiddel.

3 voorbeelden In de geneeskunde vindt nitroglycerine toepassing als vaatverwijdend middel bij angina pectoris en in zalven bij fissura ani (kloofjes in de anus). Bij Angina pectoris is de gebruikelijke dosis enige milligrammen sublinguaal (als een tabletje 'onder de tong' of als spray of transdermale medicijn pleister).

4 Toedieningswijzen van oestrogenen Oraal Transdermaal - Pleister - Gel Vaginaal Subcutaan Intranasaal Intramusculair

5 Tegen pijn Transtec is een transdermale opioïde matrixpleister die geschikt is voor behandeling van matige en ernstige chronische pijn. De pleister heeft een werkingsduur van maximaal 4 dagen, waardoor het mogelijk is de pleister twee maal per week op vaste dagen te vervangen, bijvoorbeeld altijd op maandag en donderdag. Transtec is beschikbaar in 3 sterktes; 35 μg/uur, 52,5 μg/uur en 70 μg/uur, overeenkomend met een dagelijkse afgifte van 0,8, 1,2 en 1,6 mg respectievelijk.

6 Intrinsa pleister is de meest recente doorbraak op het gebied van de behandeling van seksuele dysfunctie bij vrouwen. Het is een transdermale patch die het natuurlijke hormoon testosteron bevat.

7 Pleister met chip die kan injecteren HP heeft een slimme pleister ontwikkeld, die een alternatief kan vormen voor de injectienaald. De pleister injecteert nauwkeurige doses van een medicijn vlak onder het huidoppervlak en doet dat nagenoeg pijnloos. Bij deze op HP s inkjettechnologie gebaseerde methode worden medicijnen in plaats van inkt toegediend via ultradunne naaldjes in de pleister. De HP pleister kan slim zijn omdat hij een computerchip bevat. Hij dient één of meer medicijnen toe in wisselende doses en op verschillende tijdstippen, afhankelijk van de behoeften van de patiënt.

8 gebruik Hoe? Zorg dat de huid waarop u de pleister gaat plakken schoon, droog en (na douchen of baden) afgekoeld is. Niet op zwaar behaarde plaatsen. En gebruik liever geen crème, lotion, olie of poeder op die huidplek, anders zal de pleister niet goed hechten. Haal de pleister vlak voor gebruik uit de verpakking. Wees voorzichtig en beschadig de pleister daarbij niet. Voorkom aanraking van de kleeflaag met de vingers.

9 Plak de pleisters op onbeschadigde huid, bij voorkeur op de achterkant van de heup, of anders op de buik of rug. Nooit op een borst! Druk de pleister met de vlakke hand gedurende 1 minuut goed aan. Breng een nieuwe pleister steeds op een andere plek aan, en laat een net gebruikte plek twee weken rusten. Men kunt gewoon baden en douchen met de pleister. Het is mogelijk dat de pleister loslaat na een zeer warm bad of sauna. Wanneer de pleister loslaat, moet deze worden vervangen door een nieuwe pleister. Zonlicht kan de werkzame stof in de pleister bederven. Zorg ervoor dat de pleisters niet in de zon kunnen komen

10 Suppositoria Zijn er in soorten en maten Voor rectaal en vaginaal gebruik

11 Verschil opname oraal en rectaal Na orale inname wordt een geneesmiddel via diffusie vanuit de darmen in het bloed opgenomen, waarna het via de poortader naar de lever wordt vervoerd. Na passage door de lever bereikt (een deel van) de dosis van het geneesmiddel de grote circulatie. Een deel van de dosis kan hierbij omgezet worden door de lever, en bereikt de grote circulatie dan niet. Dit staat bekend als het First Pass effect. Indien het geneesmiddel via een zetpil is toegediend, wordt de stof ook in de bloedbaan opgenomen. Doordat de bloedafvoer van het rectum echter afwijkt van de rest van de darm, gaat slechts een deel van het opgenomen geneesmiddel naar de lever en bereikt de rest ongehinderd de grote circulatie. Bij diarree is het nutteloos om een zetpil te gebruiken. Door de slechte darmfunctie wordt deze slecht opgenomen en bij kinderen vaak ook weer direct uitgepoept. De opname van een farmacon na rectale toediening is vaak traag, onvolledig en onvoorspelbaar. Als vuistregel kan men stellen dat men niet meer dan zes zetpillen per dag aan iemand moet geven. Een zetpil heeft vaak een punt aan een kant. De pil moet met de punt naar achteren worden ingestoken. De peristaltiek van de darm zorgt er dan voor dat de pil verder naar binnen wordt gedrukt.

12 Het maken van een supp. Zetpillen worden bereid door de basis (cacaoboter dat bij C smelt of polyethyleenglycol) te smelten en hierin het farmacon op te lossen of te suspenderen. Daarna wordt deze gesmolten massa uitgegoten in zetpilvormen. Deze vormen zijn veelal van kunststof, zodat de zetpil erin kan blijven zitten tot gebruik. Vroeger werden ook metalen vormen gebruikt; de zetpillen werden dan los in een pot aan de patiënt meegegeven. Dat wilde met warm weer nog wel eens leiden tot gesmolten zetpillen of onhygiënische taferelen.

13 Vaginale zetpil Het UMCG Utrecht gaat een pil aanbieden als alternatief voor het herstellen van het maagdenvlies. De pil is een truc voor moslimvrouwen om het bloeden bij hun ontmaagding na te bootsen, meldt het ziekenhuis vandaag

14 gebruik Vaginale ovule. De ovule diep in de vagina inbrengen. Ga hiervoor op de rug liggen met enigszins gebogen, gespreide benen. Vaginale crème. De vaginale crème wordt geleverd met een speciale applicator. Hiermee kunt u de crème diep in de vagina inbrengen. Ga hiervoor op de rug liggen met enigszins gebogen, gespreide benen. Breng de met de crème gevulde applicator diep in de vagina. Druk dan de applicator leeg. Na gebruik de applicator met lauw water en zeep wassen en goed naspoelen met water.

15 Recteole en klysma Klysma's en rectiolen zijn in principe dezelfde toedieningsvorm. Bij beide wordt door middel van een knijpflesje of -flacon een vloeistof die een geneesmiddel bevat via de anus in het rectum (het onderste deel van de dikke darm) gebracht. Rectiolen zijn eigenlijk gewoon kleine klysma's. Laxeermiddelen, die worden gebruikt bij een moeilijke stoelgang, worden veelal via een klysma of rectiole toegediend, maar er kan ook een ander geneesmiddel in zitten.

16 Hoe te gebruiken? Verwijder het dopje van de canule De canules van sommige klysma's en rectiolen zijn al voorzien van een glijmiddel dat het inbrengen vergemakkelijkt. Is dat niet het geval, knijp dan voorzichttig een druppel van de vloeistof uit de flacon, hierdoor wordt de canule enigszins bevochtigd. Breng de canule voorzichtig via de anus (de sluitspier) in het rectum. Bij kinderen dient u de canule slechts voor de helft in te brengen. Sommige klysma's zijn daarom voorzien van een markering. Knijp de gehele inhoud van het klysma of de rectiole eruit. Trek de canule voorzichtig en langzaam uit het rectum terug, terwijl u de flacon ingeknepen houdt. Bij kleine kinderen kan het soms raadzaam zijn na het toedienen van het klysma het kind nog even rustig te laten liggen en de billen van het kind enkele minuten tegen elkaar te houden, om te voorkomen dat het geneesmiddel weer naar buiten komt.

17 Zetpil aan kleine kinderen Het inbrengen van een zetpil bij kleine kinderen gaat niet altijd even probleemloos en daarom geven we u wat tips om het kind zo makkelijk mogelijk te maken. Was de handen goed en verwijder het folie van de zetpil (zie bijsluiter). Leg het kind op de zij met het onderste been gestrekt en het bovenste been opgetrokken. Duw de zetpil - met het puntje eerst - langzaam en voorzichtig met uw vinger naar binnen. Houd de billen van het kind enkele minuten tegen elkaar en laat het kind nog een paar minuten rustig liggen. Als u het puntje van de zetpil eerst even bevochtigd met lauw water of slaolie, gaat het inbrengen nog makkelijker.

Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Zetpil of klysma 3 Gebruik 3 Toediening 4 Zetpillen 4 Klysma 4 Bijwerkingen 5 Opmerkingen/complicaties

Nadere informatie

Klysma s en zetpillen bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) Maag-Darm-Levercentrum

Klysma s en zetpillen bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) Maag-Darm-Levercentrum Klysma s en zetpillen bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van zetpillen

Nadere informatie

Zetpil en klysma. bij kinderen en jongeren met de ziekte van Crohn

Zetpil en klysma. bij kinderen en jongeren met de ziekte van Crohn Zetpil en klysma bij kinderen en jongeren met de ziekte van Crohn Waarom deze folder? Je dokter heeft met je gesproken over het gebruik van zetpillen en klysma s. In deze folder krijg je informatie over

Nadere informatie

Toedienen van zetpil/klysma. Interne geneeskunde

Toedienen van zetpil/klysma. Interne geneeskunde Toedienen van zetpil/klysma Interne geneeskunde Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van zetpillen/klysma s. In deze folder krijgt u informatie over de werking

Nadere informatie

Zetpillen en Klysma s bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa)

Zetpillen en Klysma s bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) Zetpillen en Klysma s bij inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) Uw behandelend arts heeft met u ge sproken over het gebruik van zetpillen en klysma s. In deze folder krijgt

Nadere informatie

Zetpil en klysma. Informatiefolder. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. N-ICC folder SUPP/KLYSMA uitgave november 2014

Zetpil en klysma. Informatiefolder. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. N-ICC folder SUPP/KLYSMA uitgave november 2014 Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder N-ICC folder SUPP/KLYSMA uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en

Nadere informatie

Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. polikliniek maag-, darm-, leverziekten (MDL)

Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. polikliniek maag-, darm-, leverziekten (MDL) Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa polikliniek maag-, darm-, leverziekten (MDL) Noteer hier uw vragen Uw behandelend arts en/of maag, darm, lever (MDL) verpleegkundig specialist

Nadere informatie

BIJSLUITER. BISACODYL 5 mg zetpillen

BIJSLUITER. BISACODYL 5 mg zetpillen BIJSLUITER BISACODYL 5 mg zetpillen Dit geneesmiddel is specifiek voor kinderen jonger dan 10 jaar ontwikkeld en daar is de tekst van de bijsluiter op aangepast. Lees de hele bijsluiter goed voordat u

Nadere informatie

Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa

Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa Zetpil en klysma bij de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van zetpillen/klysma s. In deze folder krijgt u informatie

Nadere informatie

Schuim Zorg ervoor dat uw endeldarm leeg is voordat u de schuim inbrengt. Ga vooraf naar het toilet.

Schuim Zorg ervoor dat uw endeldarm leeg is voordat u de schuim inbrengt. Ga vooraf naar het toilet. Mesalazine Uw behandelend maag-darm-leverarts heeft u verteld dat u in aanmerking komt voor een onderhoudsbehandeling met mesalazine in verband met een chronische ontstekingsziekte van de darm. In deze

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Microlax, klysma natriumlaurylsulfoacetaat, sorbitol, natriumcitraatdihydraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Microlax, klysma natriumlaurylsulfoacetaat, sorbitol, natriumcitraatdihydraat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Microlax, klysma natriumlaurylsulfoacetaat, sorbitol, natriumcitraatdihydraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat

Nadere informatie

Fentanyl Matrix PCH. Patiëntinformatie. Minder pijn, een beter gevoel! Bel gratis 0800-0228400

Fentanyl Matrix PCH. Patiëntinformatie. Minder pijn, een beter gevoel! Bel gratis 0800-0228400 Fentanyl Matrix PCH Patiëntinformatie Minder pijn, een beter gevoel! Bel gratis ONZE SERVICE DESK 0800-0228400 U heeft Fentanyl Matrix PCH, pleisters voor transdermaal gebruik van uw apotheek meegekregen.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. MICROLAX, oplossing voor rectaal gebruik. natriumlaurylsulfoacetaat, sorbitol, natriumcitraatdihydraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. MICROLAX, oplossing voor rectaal gebruik. natriumlaurylsulfoacetaat, sorbitol, natriumcitraatdihydraat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER MICROLAX, oplossing voor rectaal gebruik natriumlaurylsulfoacetaat, sorbitol, natriumcitraatdihydraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

Klyx, klysma 25% natriumdocusaat en sorbitol

Klyx, klysma 25% natriumdocusaat en sorbitol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Klyx, klysma 25% natriumdocusaat en sorbitol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

Neupro Pleister plakinstructies

Neupro Pleister plakinstructies Neupro Pleister plakinstructies Meer informatie over de Neupro Pleister vindt u in de bijsluitertekst. Lees deze goed door voordat u de pleister gaat gebruiken. Neupro wordt in Nederland in de handel gebracht

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde injectiespuit. Ixekizumab

Gebruikershandleiding. Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde injectiespuit. Ixekizumab Gebruikershandleiding Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde injectiespuit Ixekizumab Voordat u uw voorgevulde injectiespuit gebruikt: Belangrijk om te weten Lees voordat u de Taltz voorgevulde

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. Mesalazines.

Maag-, Darm- en Leverziekten. Mesalazines. Maag-, Darm- en Leverziekten Mesalazines www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Algemeen... 3 Werking... 3 Gebruik... 4 Bijwerkingen... 5 Het effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding... 6 Controles...

Nadere informatie

Toedienen van Stesolid bij epilepsie

Toedienen van Stesolid bij epilepsie Sophia Kinderziekenhuis Uw kind is onderzocht op de afdeling Kinderneurologie wegens epilepsie. Bij sommige kinderen is het nodig de epilepsie te behandelen met anti-epileptica. Deze medicijnen zorgen

Nadere informatie

Het oraal, transcutaan, rectaal en vaginaal toedienen van medicijnen

Het oraal, transcutaan, rectaal en vaginaal toedienen van medicijnen 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Het oraal, transcutaan, rectaal en vaginaal toedienen van medicijnen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen Lees het instructieformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Toediening. 2.1 Toedieningsvormen 20. 2.2 Toedieningswegen 22. 2.3 Toedieningswijzen 24

Toediening. 2.1 Toedieningsvormen 20. 2.2 Toedieningswegen 22. 2.3 Toedieningswijzen 24 19 Toediening Samenvatting In dit hoofdstuk komt de toediening van medicijnen aan bod. Het volgende wordt behandeld: toedieningsvormen: tablet, dragee, capsule, drankje, druppels, poeders, kauwgom, suspensie,

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij kanker

Pijnbestrijding bij kanker INTERNE GENEESKUNDE Pijnbestrijding bij kanker met morfinepleisters BEHANDELING Pijnbestrijding bij kanker U wordt in het St. Antonius Ziekenhuis behandeld voor kanker. Ten gevolge van de kanker heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. GYNO-DAKTARIN 20 mg/g crème voor vaginaal gebruik. miconazolenitraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. GYNO-DAKTARIN 20 mg/g crème voor vaginaal gebruik. miconazolenitraat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER GYNO-DAKTARIN 20 mg/g crème voor vaginaal gebruik miconazolenitraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij kanker

Pijnbestrijding bij kanker INTERNE GENEESKUNDE Pijnbestrijding bij kanker met morfinepleisters BEHANDELING Pijnbestrijding bij kanker U wordt in het St. Antonius Ziekenhuis behandeld voor kanker. Ten gevolge van de kanker heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER. BECLOMETASON 3 mg zetpillen

BIJSLUITER. BECLOMETASON 3 mg zetpillen BIJSLUITER BECLOMETASON 3 mg zetpillen Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u

Nadere informatie

BIJSLUITER. BECLOMETASON 3 mg/100 g MESALAZINE 1-4 g/100 g klysma BECLOMETASON 3 mg/60 g MESALAZINE 1-4 g/60 g klysma

BIJSLUITER. BECLOMETASON 3 mg/100 g MESALAZINE 1-4 g/100 g klysma BECLOMETASON 3 mg/60 g MESALAZINE 1-4 g/60 g klysma BIJSLUITER BECLOMETASON 3 mg/100 g MESALAZINE 1-4 g/100 g klysma BECLOMETASON 3 mg/60 g MESALAZINE 1-4 g/60 g klysma Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

BIJSLUITER. BIbv Pagina 1 van 6 Dulcolax zetpillen PIL 1604

BIJSLUITER. BIbv Pagina 1 van 6 Dulcolax zetpillen PIL 1604 BIJSLUITER BIbv Pagina 1 van 6 Dulcolax zetpillen PIL 1604 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Dulcolax zetpillen 10 mg bisacodyl Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken,

Nadere informatie

Clexane of Fraxiparine. injecteren thuis

Clexane of Fraxiparine. injecteren thuis Clexane of Fraxiparine injecteren thuis 2 Inleiding Deze folder ondersteunt de mondelinge informatie die u van de arts of verpleegkundige heeft ontvangen. U bent opgenomen in de Ommelander Ziekenhuis Groep

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Entocort Klysma suspensie voor rectaal gebruik 2 mg/100 ml budesonide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Entocort Klysma suspensie voor rectaal gebruik 2 mg/100 ml budesonide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Entocort Klysma suspensie voor rectaal gebruik 2 mg/100 ml budesonide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat

Nadere informatie

OBSTIPATIE FRANCISCUS VLIETLAND

OBSTIPATIE FRANCISCUS VLIETLAND OBSTIPATIE FRANCISCUS VLIETLAND Wat is obstipatie? Voedsel komt via de slokdarm en de maag in de darm terecht. Water en voedingsstoffen worden in de darm gedeeltelijk in de bloedbaan opgenomen. De stoffen

Nadere informatie

BIJSLUITER. CHLOORHEXIDINE 0,02% oogdruppels

BIJSLUITER. CHLOORHEXIDINE 0,02% oogdruppels BIJSLUITER CHLOORHEXIDINE 0,02% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER zetpil CF 10 mg, zetpillen RVG 50687 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER zetpil CF 10 mg, zetpillen bisacodyl Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Dulcolax zetpillen 10 mg Bisacodyl

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Dulcolax zetpillen 10 mg Bisacodyl BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Dulcolax zetpillen 10 mg Bisacodyl Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie in voor u. Dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER. ERGOCOFFEÏNE 1 mg/100 mg zetpil

BIJSLUITER. ERGOCOFFEÏNE 1 mg/100 mg zetpil BIJSLUITER ERGOCOFFEÏNE 1 mg/100 mg zetpil Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Rivastigmine Pleister bij Alzheimer Dementie, Lewy Body Dementie en Dementie bij de ziekte van Parkinson

Rivastigmine Pleister bij Alzheimer Dementie, Lewy Body Dementie en Dementie bij de ziekte van Parkinson Rivastigmine Pleister bij Alzheimer Dementie, Lewy Body Dementie en Dementie bij de ziekte van Parkinson (informatie voor patiënt en verzorger) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Behandeling

Nadere informatie

Koortsstuipen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Koortsstuipen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Koortsstuipen Jonge kinderen zijn bij koorts gevoelig voor stuipen. Ongeveer 5 procent van de kinderen tussen de drie maanden en zes jaar heeft weleens een koortsstuip. In deze folder leest u over de achtergrond

Nadere informatie

BIJSLUITERBIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Dulcolax zetpillen 10 mg, zetpillen Bisacodyl

BIJSLUITERBIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Dulcolax zetpillen 10 mg, zetpillen Bisacodyl BIJSLUITERBIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Dulcolax zetpillen 10 mg, zetpillen Bisacodyl Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel

Nadere informatie

Gyno-miconazolnitraat 20 PCH, crème voor vaginaal gebruik 20 mg/g

Gyno-miconazolnitraat 20 PCH, crème voor vaginaal gebruik 20 mg/g Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Gyno-miconazolnitraat 20 PCH, 20 mg/g LEES DEZE BIJSLUITER ZORGVULDIG DOOR VOORDAT U START MET HET GEBRUIK VAN DIT GENEESMIDDEL. Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig

Nadere informatie

Maag-Darm-Leverziekten. Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX)

Maag-Darm-Leverziekten. Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX) Afdeling: Maag-Darm-Leverziekten Onderwerp: Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX) Zelf toedienen van Methotrexaat door patiënt of mantelzorger In overleg met uw behandelend arts is besloten

Nadere informatie

BIJSLUITER. POLYMYXINE B 0,1% oogdruppels / oordruppels

BIJSLUITER. POLYMYXINE B 0,1% oogdruppels / oordruppels BIJSLUITER POLYMYXINE B 0,1% oogdruppels / oordruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Theranal aambeienzalf, aambeienzetpillen Werkzame bestanddelen: lidocaïne, zinkoxide, bismuthsubnitraat

Theranal aambeienzalf, aambeienzetpillen Werkzame bestanddelen: lidocaïne, zinkoxide, bismuthsubnitraat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Theranal aambeienzalf, aambeienzetpillen Werkzame bestanddelen: lidocaïne, zinkoxide, bismuthsubnitraat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat

Nadere informatie

Miconazolnitraat J-C vaginale crème 20 mg/g (miconazolnitraat)

Miconazolnitraat J-C vaginale crème 20 mg/g (miconazolnitraat) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER Miconazolnitraat J-C vaginale crème 20 mg/g (miconazolnitraat) Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. -

Nadere informatie

ZypAdhera. Informatie bestemd voor professionelen uit de gezondheidszorg en verpleegkundigen Risicobeleidsplan

ZypAdhera. Informatie bestemd voor professionelen uit de gezondheidszorg en verpleegkundigen Risicobeleidsplan De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel ZypAdhera. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER. PARACETAMOL/METOCLOPRAMIDE 1000/20 mg zetpil

BIJSLUITER. PARACETAMOL/METOCLOPRAMIDE 1000/20 mg zetpil BIJSLUITER PARACETAMOL/METOCLOPRAMIDE 1000/20 mg zetpil Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Medicijnen. Medicatietoediening binnen Gelre ziekenhuizen 2017

Medicijnen. Medicatietoediening binnen Gelre ziekenhuizen 2017 Medicijnen Medicatietoediening binnen Gelre ziekenhuizen 2017 Omgaan met geneesmiddelen Definitie geneesmiddel: Een geneesmiddel is een preparaat van synthetische, plantaardige of dierlijke oorsprong dat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Perdolan baby s 100 mg, zetpillen Perdolan kleuters 200 mg, zetpillen Perdolan kinderen 350 mg, zetpillen Perdolan kinderen 32 mg/ml, siroop Paracetamol Lees goed

Nadere informatie

Gyno-Daktarin vaginale crème 20 mg/g (miconazolnitraat)

Gyno-Daktarin vaginale crème 20 mg/g (miconazolnitraat) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER Gyno-Daktarin vaginale crème 20 mg/g (miconazolnitraat) Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. - Bewaar

Nadere informatie

SPECIFIEKE TRAINING VOOR VERPLEEGKUNDIGEN. Toediening van geneesmiddelen: Transdermale Therapeutische Systemen (TTS)

SPECIFIEKE TRAINING VOOR VERPLEEGKUNDIGEN. Toediening van geneesmiddelen: Transdermale Therapeutische Systemen (TTS) SPECIFIEKE TRAINING VOOR VERPLEEGKUNDIGEN Toediening van geneesmiddelen: Transdermale Therapeutische Systemen (TTS) TRANSDERMALE THERAPEUTISCHE SYSTEMEN (TTS)/ PATCH Waarom transdermale toediening? VOORDELEN

Nadere informatie

BIJSLUITER. BECLOMETASON 3 mg/60 g MESALAZINE 1-4 g/60 g klysma BECLOMETASON 3 mg/100 g MESALAZINE 1-4 g/100 g klysma

BIJSLUITER. BECLOMETASON 3 mg/60 g MESALAZINE 1-4 g/60 g klysma BECLOMETASON 3 mg/100 g MESALAZINE 1-4 g/100 g klysma BIJSLUITER BECLOMETASON 3 mg/60 g MESALAZINE 1-4 g/60 g klysma BECLOMETASON 3 mg/100 g MESALAZINE 1-4 g/100 g klysma Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

BIJSLUITER. BECLOMETASON 3 mg MESALAZINE 500 mg zetpil

BIJSLUITER. BECLOMETASON 3 mg MESALAZINE 500 mg zetpil BIJSLUITER BECLOMETASON 3 mg MESALAZINE 500 mg zetpil Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Canesten gyno 3, crème voor vaginaal gebruik 20 mg/g Canesten gyno 3, tablet voor vaginaal gebruik 200 mg clotrimazol

Canesten gyno 3, crème voor vaginaal gebruik 20 mg/g Canesten gyno 3, tablet voor vaginaal gebruik 200 mg clotrimazol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Canesten gyno 3, crème voor vaginaal gebruik 20 mg/g Canesten gyno 3, tablet voor vaginaal gebruik 200 mg clotrimazol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR HET BEREIDEN EN TOEDIENEN VAN DE SOMAVERT INJECTIE

INSTRUCTIES VOOR HET BEREIDEN EN TOEDIENEN VAN DE SOMAVERT INJECTIE INSTRUCTIES VOOR HET BEREIDEN EN TOEDIENEN VAN DE SOMAVERT INJECTIE Inleiding In de volgende instructies wordt uitgelegd hoe SOMAVERT moet worden bereid en geïnjecteerd. Lees deze instructies aandachtig

Nadere informatie

Transiderm-Nitro behoort tot een groep geneesmiddelen die nitraten worden genoemd. Deze nitraten verwijden de bloedvaten.

Transiderm-Nitro behoort tot een groep geneesmiddelen die nitraten worden genoemd. Deze nitraten verwijden de bloedvaten. Transiderm-Nitro 5 Transiderm-Nitro 10 Transiderm-Nitro 15 Novartis Pharma B.V. Postbus 241 6800 LZ Arnhem Telefoon 026-37 82 111 U leest de bijsluitertekst van Transiderm-Nitro. Leest u deze bijsluiter

Nadere informatie

Spuiten, slikken, of toch anders..?

Spuiten, slikken, of toch anders..? Spuiten, slikken, of toch anders..? Opdracht analyseren 1. Inleiding In deze opdracht gaan leerlingen onderzoeken op welke manier paracetamol kan worden gebruikt en hoe deze stof als medicijn door het

Nadere informatie

Budesonide. (Entocort, Budenofalk) Interne geneeskunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Budesonide. (Entocort, Budenofalk) Interne geneeskunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen Budesonide (Entocort, Budenofalk) Interne geneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding De maag-darm-leverarts (MDL-arts) heeft samen met u besloten om u te behandelen met budesonide. In deze informatiefolder

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. NORGALAX, 0,12 g / 10 g, gel voor rectaal gebruik. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. NORGALAX, 0,12 g / 10 g, gel voor rectaal gebruik. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL NORGALAX, 0,12 g / 10 g, gel voor rectaal gebruik. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Actief bestanddeel: Natriumdocusaat 0,12

Nadere informatie

OMEGA PHARMA NEDERLAND B.V.

OMEGA PHARMA NEDERLAND B.V. Module 1 ADMINISTRATIVE INFORMATION Part: 1.3.1.3-1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Nourilax laxeermiddel, maagsapresistente tabletten 5 mg (bisacodyl) Lees goed de hele bijsluiter voordat

Nadere informatie

BIJSLUITER. PILOCARPINE 0,125%, 1% en 4% oogdruppels

BIJSLUITER. PILOCARPINE 0,125%, 1% en 4% oogdruppels BIJSLUITER PILOCARPINE 0,125%, 1% en 4% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Neem contact op met uw arts of apotheker voordat u dit middel gebruikt.

Neem contact op met uw arts of apotheker voordat u dit middel gebruikt. BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Gyno-Daktarin 20 mg/g crème voor vaginaal gebruik miconazolenitraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Medicatie bij milde of matige dementie

Medicatie bij milde of matige dementie Medicatie bij milde of matige dementie Helaas is dementie nog niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die het proces bij de ziekte van Alzheimer, Lewy Body dementie en parkinsondementie kunnen vertragen

Nadere informatie

Canesten gyno crème, crème voor vaginaal gebruik 10 mg/g. Werkzaam bestanddeel: clotrimazol.

Canesten gyno crème, crème voor vaginaal gebruik 10 mg/g. Werkzaam bestanddeel: clotrimazol. BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER Canesten gyno crème, crème voor vaginaal gebruik 10 mg/g. Werkzaam bestanddeel: clotrimazol. Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Zofran 16 Zetpil, zetpillen 16 mg. ondansetron

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Zofran 16 Zetpil, zetpillen 16 mg. ondansetron BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Zofran 16 Zetpil, zetpillen 16 mg ondansetron Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Gyno-Daktarin 20 mg/g crème voor vaginaal gebruik. miconazolenitraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Gyno-Daktarin 20 mg/g crème voor vaginaal gebruik. miconazolenitraat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Gyno-Daktarin 20 mg/g crème voor vaginaal gebruik miconazolenitraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

De lotgevallen van medicatie in het menselijk lichaam.

De lotgevallen van medicatie in het menselijk lichaam. De lotgevallen van medicatie in het menselijk lichaam. Waarom medicijnen gebruiken? Iemand heeft een aandoening en de oorzaak van die aandoening kan met geneesmiddelen worden behandeld causale behandeling.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Gebruik van pijnpleisters

Patiënteninformatie. Gebruik van pijnpleisters Patiënteninformatie Gebruik van pijnpleisters Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Omschrijving en doel van het gebruik van pijnpleisters... 3 Voorbereiding op het aanbrengen van een pijnpleister... 4 Aanbrengen

Nadere informatie

Stesolid (bij kinderen)

Stesolid (bij kinderen) Stesolid (bij kinderen) 2 Uw kind wordt behandeld voor epilepsie. Soms is extra medicatie nodig bij aanvallen. Om uw kind bij een aanval te kunnen helpen, heeft de arts in overleg met u Stesolid voorgeschreven.

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) toedienen

Methotrexaat (MTX) toedienen Methotrexaat (MTX) toedienen Instructiefolder voor kinderen en jongeren met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Waarom deze folder? Je dokter heeft met je gesproken over het gebruik van methotrexaat

Nadere informatie

Rivastigmine/ Exelon bij Alzheimer Dementie

Rivastigmine/ Exelon bij Alzheimer Dementie Patiënteninformatie Rivastigmine/ Exelon bij Alzheimer Dementie Inleiding In deze folder vindt u informatie over de werking en het gebruik van de Rivastigmine pleister. Exelon is een bepaald merk Rivastigmine

Nadere informatie

Stesolid (bij kinderen)

Stesolid (bij kinderen) Stesolid (bij kinderen) Uw kind wordt behandeld voor epilepsie. Soms is extra medicatie nodig bij aanvallen. Om uw kind bij een aanval te kunnen helpen, heeft de arts in overleg met u Stesolid voorgeschreven.

Nadere informatie

Houder van de vergunning voor het in de handel brengen: Serono Europe Limited 56, Marsh Wall London E14 9TP Verenigd Koninkrijk

Houder van de vergunning voor het in de handel brengen: Serono Europe Limited 56, Marsh Wall London E14 9TP Verenigd Koninkrijk Lees de hele bijsluiter aandachtig door alvorens dit geneesmiddel te gebruiken. Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem nog een keer nodig. Raadpleeg uw arts of apotheker, als u aanvullende vragen

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Perdolan volwassenen 500 mg, zetpillen Perdolan volwassenen 500 mg, tabletten Perdolan 500 mg, bruistabletten

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Perdolan volwassenen 500 mg, zetpillen Perdolan volwassenen 500 mg, tabletten Perdolan 500 mg, bruistabletten BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Perdolan volwassenen 500 mg, zetpillen Perdolan volwassenen 500 mg, tabletten Perdolan 500 mg, bruistabletten Paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit

Nadere informatie

Informatie voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg: Instructies voor gebruik en verwijdering

Informatie voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg: Instructies voor gebruik en verwijdering Informatie voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg: Instructies voor gebruik en verwijdering Lichtje Doseerknop Scherm met aantal toegediende doses IONSYS (fentanyl 40 microgram per dosis, systeem

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Gyno-Miconazolnitraat Teva 20 mg/g, crème voor vaginaal gebruik Miconazolnitraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Gyno-Miconazolnitraat Teva 20 mg/g, crème voor vaginaal gebruik Miconazolnitraat Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Gyno-Miconazolnitraat Teva 20 mg/g, Miconazolnitraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Canestene Gyn Clotrimazole 1% crème voor vaginaal gebruik Canestene Gyn Clotrimazole 2% crème voor vaginaal gebruik Canestene Gyn Clotrimazole 10% crème voor vaginaal

Nadere informatie

BIJSLUITER. PREDNISOLON NEOMYCINE oog/oor druppels

BIJSLUITER. PREDNISOLON NEOMYCINE oog/oor druppels BIJSLUITER PREDNISOLON NEOMYCINE oog/oor druppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Lees goed de hele bijsluiter, voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie voor u in.

Lees goed de hele bijsluiter, voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie voor u in. BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER Canesten gyno, 10 mg/g, crème voor vaginaal gebruik clotrimazol. Lees goed de hele bijsluiter, voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke

Nadere informatie

IB-2 Panadol Zetpillen 1000 mg voor Volwassenen maart 2010 en Kinderen vanaf 12 jaar Blz.1/5 RVG 29787 NL

IB-2 Panadol Zetpillen 1000 mg voor Volwassenen maart 2010 en Kinderen vanaf 12 jaar Blz.1/5 RVG 29787 NL Blz.1/5 RVG 29787 NL Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Lactulose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Lactulose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS DUPHALAC DRY 10G POEDER VOOR ORAAL GEBRUIK Lactulose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

BIJSLUITER. SCOPOLAMINE HBr 0,25% oogdruppels

BIJSLUITER. SCOPOLAMINE HBr 0,25% oogdruppels BIJSLUITER SCOPOLAMINE HBr 0,25% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Perdolan volwassenen 500 mg, zetpillen Perdolan volwassenen 500 mg, tabletten. Paracetamol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Perdolan volwassenen 500 mg, zetpillen Perdolan volwassenen 500 mg, tabletten. Paracetamol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Perdolan volwassenen 500 mg, zetpillen Perdolan volwassenen 500 mg, tabletten Paracetamol Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie Dit

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Canesten gyno 3, crème voor vaginaal gebruik 20 mg/g Canesten 200 mg, tablet voor vaginaal gebruik 200 mg clotrimazol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde pen. Ixekizumab

Gebruikershandleiding. Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde pen. Ixekizumab Gebruikershandleiding Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde pen Ixekizumab Voordat u uw voorgevulde pen gebruikt: Belangrijk om te weten Lees voordat u de Taltz voorgevulde pen gaat gebruiken

Nadere informatie

Transdermale toedieningssystemen (geneesmiddelenpleister)

Transdermale toedieningssystemen (geneesmiddelenpleister) Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Toedienen van medicijnen 20 Transdermale toedieningssystemen (geneesmiddelenpleister) Bij het transdermale toedieningssysteem wordt de huid

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts en/of verpleegkundige specialist heeft met u gesproken over het gebruik van Methotrexaat (MTX). In deze folder

Nadere informatie

BIJSLUITER INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Firazyr 30 mg oplossing voor injectie, voorgevulde spuit Icatibant

BIJSLUITER INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Firazyr 30 mg oplossing voor injectie, voorgevulde spuit Icatibant BIJSLUITER INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Firazyr 30 mg oplossing voor injectie, voorgevulde spuit Icatibant Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER. NAFAZOLINENITRAAT 0,025% en 0,05% oogdruppels

BIJSLUITER. NAFAZOLINENITRAAT 0,025% en 0,05% oogdruppels BIJSLUITER NAFAZOLINENITRAAT 0,025% en 0,05% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. BISACODYL 5 MG MAAGSAPRESISTENTE TABLETTEN SAMENWERKENDE APOTHEKERS (Bisacodyl)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. BISACODYL 5 MG MAAGSAPRESISTENTE TABLETTEN SAMENWERKENDE APOTHEKERS (Bisacodyl) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BISACODYL 5 MG MAAGSAPRESISTENTE TABLETTEN SAMENWERKENDE APOTHEKERS (Bisacodyl) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat

Nadere informatie

WAT IS GYNO-DAKTARIN VAGINALE CRÈME?

WAT IS GYNO-DAKTARIN VAGINALE CRÈME? J-C 2006 Ned. Het is belangrijk dat u eerst deze gebruiksaanwijzing leest, ook als u Gyno-Daktarin vaginale crème al vaker heeft gebruikt. Er kan nieuwe belangrijke informatie in staan. Vraag uw arts of

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. GYNO-DAKTARIN 20 mg/g crème voor vaginaal gebruik miconazolenitraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. GYNO-DAKTARIN 20 mg/g crème voor vaginaal gebruik miconazolenitraat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS GYNO-DAKTARIN 20 mg/g crème voor vaginaal gebruik miconazolenitraat Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel kunt u

Nadere informatie

Het gebruik van Isordil en Nitroglycerine Spray Bij angina pectoris (pijn op de borst)

Het gebruik van Isordil en Nitroglycerine Spray Bij angina pectoris (pijn op de borst) HARTFUNCTIE-ONDERZOEK Het gebruik van Isordil en Nitroglycerine Spray Bij angina pectoris (pijn op de borst) ADVIES Het gebruik van Isordil en Nitroglycerine Spray bij angina pectoris Deze folder informeert

Nadere informatie

BIJSLUITER. POVIDONJODIUM 0,3% oogdruppels

BIJSLUITER. POVIDONJODIUM 0,3% oogdruppels BIJSLUITER POVIDONJODIUM 0,3% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruikster Canesten GYNO 1 Zachte Capsule capsule voor vaginaal gebruik 500 mg werkzamestof: clotrimazol

Bijsluiter: informatie voor de gebruikster Canesten GYNO 1 Zachte Capsule capsule voor vaginaal gebruik 500 mg werkzamestof: clotrimazol Bijsluiter: informatie voor de gebruikster Canesten GYNO 1 Zachte Capsule capsule voor vaginaal gebruik 500 mg werkzamestof: clotrimazol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Bactroban huidzalf GDS 15 v1.1 BIJSLUITER

Bactroban huidzalf GDS 15 v1.1 BIJSLUITER BIJSLUITER Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Bactroban Huidzalf 2% hydrofiele zalf 20 mg/g mupirocine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Zelfkatheterisatie bij mannen

PATIËNTEN INFORMATIE. Zelfkatheterisatie bij mannen PATIËNTEN INFORMATIE Zelfkatheterisatie bij mannen Door middel van deze instructiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over zelfkatheterisatie bij mannen. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DAKTOZIN 2,5 mg/150 mg zalf Miconazolnitraat en zinkoxide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DAKTOZIN 2,5 mg/150 mg zalf Miconazolnitraat en zinkoxide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DAKTOZIN 2,5 mg/150 mg zalf Miconazolnitraat en zinkoxide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts

KINDERGENEESKUNDE. Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts KINDERGENEESKUNDE Stuipen bij koorts Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts Bij uw kind zijn stuipen ontstaan tijdens koorts, ook wel koortsconvulsies genoemd. In deze folder wordt uitgelegd wat

Nadere informatie

Instructies voor het voorbereiden en toedienen van een subcutane injectie ORENCIA. Lees deze instructies zorgvuldig en volg ze daarna stap voor stap.

Instructies voor het voorbereiden en toedienen van een subcutane injectie ORENCIA. Lees deze instructies zorgvuldig en volg ze daarna stap voor stap. Instructies voor het voorbereiden en toedienen van een subcutane injectie ORENCIA Lees deze instructies zorgvuldig en volg ze daarna stap voor stap. Uw arts of verpleegkundige zal u uitleggen hoe u ORENCIA

Nadere informatie

Methotrexaat. Informatie en instructie over Methotrexaatinjecties in de thuissituatie. Wat is MTX? Wanneer mag u niet spuiten?

Methotrexaat. Informatie en instructie over Methotrexaatinjecties in de thuissituatie. Wat is MTX? Wanneer mag u niet spuiten? Methotrexaat Informatie en instructie over Methotrexaatinjecties in de thuissituatie In deze handleiding kunt u lezen hoe u zelf of uw mantelzorger Methotrexaat (verder afgekort als MTX) kunt toedienen

Nadere informatie

BYDUREON 2 mg poeder en oplosmiddel voor suspensie voor injectie met verlengde afgifte

BYDUREON 2 mg poeder en oplosmiddel voor suspensie voor injectie met verlengde afgifte INSTRUCTIES VOOR DE GEBRUIKER Uw stap voor stap handleiding BYDUREON 2 mg poeder en oplosmiddel voor suspensie voor injectie met verlengde afgifte Heeft u vragen over het gebruik van BYDUREON? Zie de veel

Nadere informatie

Het toedienen van Fraxiparine - injecties

Het toedienen van Fraxiparine - injecties ORTHOPEDIE Het toedienen van Fraxiparine - injecties BEHANDELING Het toedienen van Fraxiparine - injecties De komende tijd kunt u minder goed uit de voeten. Dat kan bijvoorbeeld komen door een gipsverband,

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER GYNO-DAKTARIN 200 mg capsules voor vaginaal gebruik, zacht GYNO-DAKTARIN 1200 mg capsules voor vaginaal gebruik, zacht miconazolenitraat Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie