Nederlands. verhaal 5. verhaal 6

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nederlands. verhaal 5. verhaal 6"

Transcriptie

1 verhaal 5 verhaal 6

2 Rolf Onderwijs bv Mercuriusweg CV Ochten Holland Tel Fax Nederlands Beregoed Art Inhoud: Beregoed bestaat uit zes op cassettebandjes ingesproken opdrachtverhaaltjes waarin beertje Pompom zich aan gaat kleden. De verhaaltjes zijn bedoeld voor kinderen van 3 en 4 jaar. Beregoed wordt gebruikt in combinatie met Combi-Dress; bestelnummer

3 Algemene aanwijzingen Op de zes bandjes staan zes korte verhaaltjes over beertje Pompom die zich aan gaat kleden. Ieder bandje begint en eindigt met een liedje. Die liedjes kunt u ook met de gehele groep zingen. U vindt de tekst en muziek terug in deze handleiding. Bij deze zes beertjes gaat het om twee typen, nl. drie beertjes met een witte snuit en drie met een bruine snuit. Telkens legt u puzzelstukjes voor een kind neer en het kind bouwt de puzzel op n.a.v. de opdrachten op het bandje. Daarbij zijn er drie moeilijkheidsgraden: 1. U legt alleen de drie stukjes neer die in het verhaal aan de orde komen. Aan het begin van ieder verhaal is aangegeven om welke stukjes het gaat. U kiest voor deze vorm als u de taalontwikkeling van kinderen wilt stimuleren. Het kind hoort de begrippen die het op de puzzelstukjes kan zien. Door het aanbieden van drie stukjes is de keuze niet zo moeilijk, maar het kind leert zo de begrippen. 2. U legt nog drie andere stukjes neer zodat het kind moet kiezen. Aan het begin van ieder verhaal is aangegeven welke stukjes er uiteindelijk in de puzzel moeten zitten, zodat u ook kunt controleren of het kind het goed gedaan heeft. Nu liggen er meerdere stukken voor het kind om uit te kiezen en gaat het didactisch ook meer om het verwerken van de kennis die een kind al heeft. 3. U legt meer dan zes puzzelstukjes voor het kind neer. Als u zes of meer puzzelstukjes voor het kind neer wilt leggen, is het aan te bevelen goed contrasterende stukjes te nemen.

4 Achtergronden De zes verhaaltjes kunnen een rol spelen in het stimuleren van de taalontwikkeling. Het gaat om opdrachten in het kader van begrijpend luisteren. De sfeer van de verhaaltjes is gericht op jonge kinderen. Didactisch is er voor gekozen steeds een opdracht te geven en deze na het uitvoeren te herhalen, zodat het kind kan controleren of het de puzzel goed heeft gemaakt. Inhoudelijk gaat het om het volgende: - uitvoeren van opdrachten in opdrachtentaal - het luisterbegrip - het hanteren van begrippen die te maken hebben met: - gelaatsuitdrukkingen - kledingstukken - kleurennamen - tijdsindeling - dagindeling - seizoenen. Als startpunt kunt u de opdrachtverhalen ook prima aanbieden tijdens de kringaktiviteit. Naast het gezamenlijk luisteren kunt u de verhalen natuurlijk ook voorlezen. Luc Koning

5

6

7 Beregoed Verhaal 1 Het is koud U legt voor het kind in elk geval neer: - de berekop met witte snuit, lach en de ogen geopend - trui met blauwe das - rode broek met blauwe schoenen. Controleer of het juiste cassettebandje in de recorder is geplaatst. Verhaal (introliedje) Hallo, ik ben net wakker geworden en ga me aankleden. Weet je wie ik ben? Ik ben beertje Pompom. Ik heb een bruine kop en mijn snuit is wit. Ik zie er vrolijk uit en mijn ogen zijn open. Zoek mijn kop maar eens op. Zie je hem? Pak hem maar en leg hem in de puzzel. Nu weet je wie ik ben. Zie je dat ik een bruine kop heb, dat mijn snuit wit is en dat ik lach? Nu ga ik me aankleden. Ik heb van mama gehoord dat het buiten koud is. En als het koud is dan moet je je goed aankleden. Dan moet je niet in je zwembroek de straat op gaan, want dan word je ziek. Een week geleden ben ik een keer zonder jas naar buiten gegaan en toen ben ik erg verkouden geworden. Gelukkig heb ik wel kleren die ik aan kan doen als het koud is. Vandaag doe ik een trui aan. Een beer heeft wel een dikke vacht, maar vandaag is het zo koud dat ik ook nog een trui aan moet trekken. Ik heb een mooie blauwe trui met een rode en groene rand. Bij die trui heb ik ook een blauwe das. Probeer eens of jij die trui kunt vinden. Kijk maar goed. Heb je hem gevonden? Leg hem dan maar in de puzzel.

8 Nu zie je mijn kop en daaronder mijn mooie trui en een das om mijn hals. Maar ik ben nog niet klaar hoor, want ik moet ook nog een broek aan. Ik kies vandaag voor een lange broek. Het is koud buiten en dan moet ik een trui aan, maar ook een lange broek aan. Vandaag kies ik voor mijn rode broek met blauwe sokken. Mijn schoenen doe ik wel aan als ik naar buiten ga. Trek jij mijn broek maar even aan en dan is de puzzel af. Ik heb een trui aan, een das om en ik draag een lange broek. Er zit veel blauw en rood in mijn kleren. Zo, nu ben ik klaar om naar buiten te gaan. Ik moet natuurlijk nog wel schoenen en een jas aan. Dat begrijp je zeker wel. Gelukkig regent het niet, want ik wil nu lekker met mijn vriendinnetjes en vriendjes in het bos gaan spelen. Vind jij spelen in het bos ook zo leuk? (extroliedje)

9 Beregoed Verhaal 2 Ik houd niet van strepen U legt voor het kind in elk geval neer: - de berekop met witte snuit en traan - hemd met blauwe strepen - gele broek met blauwe strepen en blauwe schoenen. Controleer of het juiste cassettebandje in de recorder is geplaatst. Verhaal (introliedje) Hallo, (snik) je hoort het zeker al aan me, hè? Ik ben niet zo blij en niet zo vrolijk vandaag. Ik ben zelfs verdrietig. Weet je wie ik ben? Ik ben beertje Pompom en er loopt een traantje over mijn wang. Zie je mijn kop? Pak hem maar en leg hem in de puzzel. Nu weet je wie ik ben, maar je weet nog niet waarom ik zo huil. Nou, dat zal ik je vertellen hoor. Iedere morgen als ik opsta vraag ik aan mama of papa welke kleren ik aan moet. Soms legt mama de kleren al voor mij klaar en soms mag ik mijn kleren ook zelf uitkiezen. Toen ik vanmorgen wakker werd lag er op mijn stoel een hemd met blauwe strepen. Ik houd helemaal niet van kleren met strepen. Ik heb liever kleren met stippen of leuke figuren. Vooral beertjes op mijn kleren vind ik erg leuk. Maar wat lag er op mijn stoel? Een wit hemd met blauwe strepen. Dat is echt een saai hemd. Er is helemaal niets op te zien, alleen maar strepen. Kijk of je dat hemd kunt vinden. Het is wit en er zitten allemaal blauwe strepen op. Kijk maar goed. Heb je het gevonden? Leg het dan maar in de puzzel. Nu zie je een huilende beer en daaronder dat lelijke blauwe hemd.

10 Mijn moeder vond dat er ook maar een broek bij moest met blauwe strepen. Die broek vind ik ook niet leuk. Hij zit bovendien niet lekker en ik kan er niet in rennen en klimmen. Die broek zit veel te strak. Mijn mama heeft de broek zonder mij gekocht. Trek jij mijn broek maar even aan en dan is de puzzel af. Zie je me nu in dat hemd met die blauwe strepen en met die broek met blauwe strepen? Wat vind jij hier nou van? Vind jij het wel leuk? Ik vind er niets aan. Ik kan er wel om huilen. Als ik zo voor de spiegel sta vind ik het echt geen gezicht. Je moet er niet om huilen, zegt mama. Die kleren heb je nu eenmaal en dan moet je ze ook een keer aan. We kunnen ze toch niet weggooien! Misschien heeft ze wel gelijk. Ik moet vandaag maar niet meer in de spiegel kijken. Dan zie ik die kleren ook niet steeds. Maar morgen mag ik zelf weer kiezen wat ik aan wil trekken. Mag jij wel eens kiezen wat je aan wilt trekken? (extroliedje)

11 Beregoed Verhaal 3 Een slaapfoto U legt voor het kind in elk geval neer: - de berekop met witte snuit en gesloten ogen - geel pyjamajasje met een bloem en witte stippen - blauwe pyjamabroek met witte stippen. Controleer of het juiste cassettebandje in de recorder is geplaatst. Verhaal (introliedje) Hallo, ik ben beertje Pompom en ik ga je vertellen wat mijn vader vorige week een keer heeft gedaan. Toen hij om elf uur naar bed ging kwam hij nog even op mijn kamer kijken. En weet je wat hij zag? Hij zag dat het bed leeg was en dat ik niet in bed lag. Hij keek onder het bed en daar lag ik ook niet. Toen mijn vader het licht aandeed zag hij mij in de hoek van de kamer liggen. Mijn vader heeft toen snel zijn fototoestel gepakt en van mij een foto genomen. Ik zal je die foto eens laten zien. Hoe mijn kop er op die foto uitziet dat kun je wel raden, hè? Natuurlijk met mijn ogen dicht, want ik was immers aan het slapen. Ik heb een bruine kop en mijn snuit is wit. Zie je mijn kop? Pak hem maar en leg hem maar in de puzzel. Nu weet je wie ik ben. Wil jij mij helpen mijn pyjama aan te trekken? Want toen mijn vader de foto maakte had ik mijn lievelingspyjama aan. Het is een geel pyjamajasje met een bloem en allemaal witte stippen er op. Probeer die pyjama eens te vinden. Kijk maar goed.

12 Heb je hem gevonden? Leg hem dan maar in de puzzel. Nu zie je mijn kop en daaronder mijn gele pyjama. Maar ik ben nog niet klaar hoor, want ik heb ook nog een pyjamabroek aan. Ik had die nacht een blauwe pyjamabroek aan met witte stippen. Trek jij mijn broek maar even aan en dan is de puzzel af. Zie je me op de foto? Mijn ogen zijn dicht. Ik heb een geel pyjamajasje aan en een blauwe broek met witte stippen. Zie je ook iets geks op de foto? Kijk maar goed. Ik heb rode sokken aan. Ik slaap niet met die sokken aan hoor, maar ik was nog wat aan het spelen voordat ik ging slapen en toen droeg ik die sokken. Tijdens het spelen ben ik in slaap gevallen en zo heeft mijn vader mij gevonden. Wat voor pyjama had jij vannacht aan? (extroliedje)

13 Beregoed Verhaal 4 De brilbeer U legt voor het kind in elk geval neer: - de berekop met de bril op - geel shirt met bretels - de korte witte broek met blauwe stippen. Controleer of het juiste cassettebandje in de recorder is geplaatst. Verhaal (introliedje) Hallo, ik ben beertje Pompom. Ik ga je iets bijzonders vertellen. Vorige week ben ik naar de oogarts geweest en raad eens wat ik nu heb. Je zult het niet geloven. Ik ben namelijk een beer met een bril op. Als mijn vader en ik gingen vissen zei vader tegen mij: Zie jij die vis dan niet? Maar ik zag nooit een vis. We moeten maar eens naar de oogarts, zei mijn vader toen. En nu zie je wat er gebeurd is. Ik heb een bril. Bij de oogarts koop je geen bril. Daarvoor moet je naar een brillenwinkel en gisteren zijn we daar geweest. Zie je mijn kop met de bril op? Pak hem maar en leg hem in de puzzel. Nu weet je wie ik ben. Toen we klaar waren bij de brillenwinkel zijn we ook nog kleren voor mij gaan kopen. Na veel zoeken vonden we iets met mijn lievelingskleur en dat is geel. We kochten een gele blouse met korte mouwen en groene stippen. Kijk maar eens of je die kunt vinden. Ook zie je dat ik rode bretels draag. Heb je hem gevonden? Leg hem dan maar in de puzzel. Nu zie je mijn kop met de bril en daaronder de gele blouse met de groene stippen en de rode strepen van de bretels. Toen ik voor de

14 spiegel stond zag ik voor het eerst alles erg duidelijk. Ik ben meteen de stippen maar gaan tellen. Dat ging niet zo gemakkelijk, want ze staan allemaal door elkaar. Na een paar keer tellen ben ik daar maar mee gestopt. Ik heb heel lang voor de spiegel gestaan, want nu kon ik mezelf voor het eerst goed bekijken. Nu, met de bril op kan ik pas echt goed zien. Wat een leuke beer ben ik. Vind je ook niet? We hebben ook nog een korte broek gekocht. Omdat ik nu alles heel duidelijk kan zien zie ik ook alle stippen. Daarom kochten we een broek met stippen. De broek is wit en de stippen zijn blauw. Zie je me? Mijn kop met mijn bril, de gele blouse en de korte witte broek met blauwe stippen. Je kunt ook nog zien dat ik blauwe schoenen aan heb. Die zijn niet nieuw, want die had ik al. Je kunt ook zien dat ik bruine poten heb, maar dat hebben beren bijna altijd. Nu ga ik de nieuwe kleren aan mijn vriendjes en vriendinnetjes laten zien en natuurlijk ook mijn bril. Zijn er in jouw groep ook kinderen die een bril dragen? (extroliedje)

15 Beregoed Verhaal 5 Naar het feest U legt voor het kind in elk geval neer: - de (lachende) berekop met de bruine snuit en de sproeten - groene blouse met lange witte mouwen - rode broek met groene schoenen. Controleer of het juiste cassettebandje in de recorder is geplaatst. Verhaal (introliedje) Hallo, ik ben beertje Pompom en ik sta voor de spiegel. Ik heb vandaag een feest. Mijn neefje Bruintje de beer is jarig. Hij is vier jaar geworden. Een beer van vier jaar is al een flinke beer, net zoals een kind van vier. Vanmiddag is er een feest en daar mag ik naar toe. Als ik aan het feest denk ben ik nu al blij. We gaan eerst cadeautjes geven en wat eten en drinken en daarna gaan we spelen in het bos. Je kunt wel raden wat beren dan doen. We rennen achter elkaar aan, we gaan een stukje in de sloot varen met een boot, we gaan op zoek naar lekkere honing en we spelen verstoppertje. Daar heb ik wel zin in! Je kunt aan mijn kop al zien dat ik er nu al plezier in heb. Zoek mijn kop maar eens op. Ik zie er lachend uit en ik heb allemaal sproeten om mijn snuit. Dat kun je zien, want dat zijn die zwarte stippen. Zie je mijn kop? Pak hem maar en leg hem maar in de puzzel. Nu weet je wie ik ben. Maar nu moet je me nog aankleden. Ik weet dat het nog niet zo warm is in het bos. Trek me dus maar iets aan met lange mouwen. Ik heb wel iets met lange witte mouwen. Zie je het op de tafel liggen? Het is een groen bloesje met witte mouwen. Het komt net uit de was. Het is mooi schoon, er zitten nog geen vlekken op. Je moet

16 maar eens zien hoe ik eruit zie aan het eind van het feest! Aan het begin zie ik er netjes uit, maar aan het eind van de dag ben ik meestal vies. Dat komt omdat beren zo van spelen houden. Probeer de groene blouse met witte mouwen eens te vinden. Kijk maar goed. Heb je hem gevonden? Leg hem dan maar in de puzzel. Nu zie je mijn kop en daaronder het groene bloesje met witte mouwen. Onder mijn groene bloesje heb ik een rood T-shirt aan. Kijk maar eens goed. Ik denk dat ik een broek aan trek die bij het T-shirt past. Laat ik de rode broek maar nemen en de groene schoenen. Pak die broek maar en leg hem in de puzzel. Nu zie je hoe ik naar het feest ga. Met een blij gezicht, een groen bloesje met witte mouwen en een rode broek. Ik weet zeker dat het een leuk feest wordt. Beren houden wel van een feestje. En jij? Vind jij feestjes ook zo leuk? (extroliedje)

17 Beregoed Verhaal 6 Gevallen U legt voor het kind in elk geval neer: - de berekop met de pleister - het matrozenbloesje - de blauwe broek met gele schoenen. Controleer of het juiste cassettebandje in de recorder is geplaatst. Verhaal (introliedje) Hallo, ik ben beertje Pompom en kom net weer thuis. Er is iets ergs gebeurd vanmiddag. Ik ben uit de boot gevallen. Met mijn neefjes en nichtjes heb ik een bereboot gemaakt en daar hebben we een ongeluk mee gehad. De boot is gemaakt van boomstammen die we aan elkaar vastgebonden hebben. Er staat een vlag op en met die boot spelen we op het water. Dat is altijd heel erg leuk, want iedereen doet mee. Soms proberen we ook wel gevaarlijke dingen te bedenken. Vandaag ging het mis. We waren met elkaar aan het wiebelen op de boot. De boot ging heen en weer. Toen ben ik eruit gevallen en kreeg de boot tegen mijn kop. Mijn kop begon een beetje te bloeden en ik ben toen snel naar huis gerend. Gelukkig was het niet zo n grote wond, maar mijn moeder heeft er wel gauw een pleister opgedaan. Zoek mijn kop maar eens op. Je ziet dan een pleister vlak bij mijn oor en ik roep nog au van de pijn. Zie je mijn kop? Pak hem maar en leg hem in de puzzel. Ik zal je ook nog laten zien hoe ik er vandaag uitzie. Als we met de bereboot gaan varen dan mag ik altijd mijn matrozenpakje aan. Een matroos werkt op een boot en heeft een matrozenbloesje aan. Dat bloesje is blauw met een witte kraag en een rood anker. Een anker zit ook op een schip.

18 Probeer de matrozenblouse eens te vinden. Kijk maar goed. Heb je hem gevonden? Leg hem dan maar in de puzzel. Nu zie je mijn kop en daaronder het matrozenbloesje. Nu nog mijn broek. Bij dat matrozenbloesje hoort ook een broek. Ik trek meestal een blauwe broek aan. Zoek die broek maar eens op. Er zitten twee gele knopen op en ik draag er gele schoenen bij. Pak die broek maar en leg hem in de puzzel. Nu zie je wat ik altijd aan heb als ik ga varen. Ik zie eruit als een echte matroos met mijn matrozenbloesje en mijn matrozenbroek. Jammer dat ik zo gevallen ben. Ik denk toch dat ik te wild heb gedaan en dat het te gevaarlijk is geweest. Dat moet ik maar niet meer doen. Jij doet toch niet van die gevaarlijke dingen hè? (extroliedje)

19 verhaal 1 verhaal 2

20 verhaal 3 verhaal 4

Nederlands. Hierna komt de wagon met de negen kinderen. Tel je ze weer even?

Nederlands. Hierna komt de wagon met de negen kinderen. Tel je ze weer even? Hierna komt de wagon met de negen kinderen. Tel je ze weer even? Bovenop de wagon staat een negen. Aan het eind ligt de wagon met de vier kinderen. Tel maar even of er ook vier kinderen in zitten. Zie

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk. 2 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk

Weekprogramma: 1 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk. 2 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk Ik en mijn familie Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Baby speelt met kleding. 1 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk 2 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk 3 jaar Kinderen

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Leesboekje de kleding

Leesboekje de kleding Leesboekje de kleding Leesboekje De Kleding Pagina 1 Dit is de broek. Dit is de trui. Dit is de rok. Dit is de jurk. Dit is de bh. Dit is de onderbroek. Dit is het T-shirt. Dit is de panty. Dit is het

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Ik hoop dat U veel plezier beleeft in het samen praten met uw kind.

Ik hoop dat U veel plezier beleeft in het samen praten met uw kind. Beste Ouders In dit boekje staan allerlei foto's over dagelijkse dingen: opstaan, zich wassen,... Ik geef u hierbij enkele tips rond hoe u met uw kind kan praten tijdens bijvoorbeeld "het wakker worden".

Nadere informatie

afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten

afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten Woordenlijst bij hoofdstuk 7 Deel 1 aanhebben (kleren) dragen Hij h een warme trui a, want het is koud. afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten

Nadere informatie

Thema hatsjoe Kleine Puk wat is er nou... 4 Au! Mijn vinger doet zeer... 4 Dag dokter... 5 Kortjakje... 5 Waar heb je pijn?...

Thema hatsjoe Kleine Puk wat is er nou... 4 Au! Mijn vinger doet zeer... 4 Dag dokter... 5 Kortjakje... 5 Waar heb je pijn?... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo...... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 4 Goedemorgen... 4 Hallo... 4 De wielen van de bus... 4 Op een houten bruggetje... 5 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 4 Goedemorgen... 4 Hallo... 4 De wielen van de bus... 4 Op een houten bruggetje... 5 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 4 Goedemorgen...... 4 Hallo... 4 De wielen van de bus... 4 Op een houten bruggetje... 5 Heb je al gezien het is lente... 5 Liedje over twee hazen:... 5 Bolletjes:... 5 Een koetje

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Luister allemaal goed, zegt de juf. Want ik heb heel leuk nieuws. Over een paar weken is het juffendag. Dan is het groot feest op school.

Luister allemaal goed, zegt de juf. Want ik heb heel leuk nieuws. Over een paar weken is het juffendag. Dan is het groot feest op school. Luister allemaal goed, zegt de juf. Want ik heb heel leuk nieuws. Over een paar weken is het juffendag. Dan is het groot feest op school. We vieren de verjaardag van elke juf. We gaan spellen doen op het

Nadere informatie

Wat zie je er leuk uit!

Wat zie je er leuk uit! 89 89 HOOFDSTUK 6 Wat zie je er leuk uit! WOORDEN 1 Kies uit: kort paars steil krullen kapper 1 Het haar van de vrouw is niet zwart. Het is! 2 Gisteren ben ik bij de geweest. 3 Mijn zoon heeft in zijn

Nadere informatie

Het is druk op het schoolplein. Overal zie je kinderen die aan het knikkeren zijn. Joost heeft een grote zware knikkerzak. Hij roept: 'Ik heb de

Het is druk op het schoolplein. Overal zie je kinderen die aan het knikkeren zijn. Joost heeft een grote zware knikkerzak. Hij roept: 'Ik heb de De regenboogbonk Oma is op bezoek. 'Kijk eens Floor,' zegt ze. 'Ik heb een cadeautje voor je.' Ze geeft Floor een klein rond pakje. Floor doet snel het papiertje eraf. 'Wow,' zegt ze, 'wat mooi!' In haar

Nadere informatie

Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling

Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling Inhoudsopgave Inleiding 2 Toetsing 3 Aanbieden 4 Gebaren Algemeen 5 Familie 16 Eten en drinken 20 Binnen en buiten spelen 33 Verzorging en kleding 44 Het weer

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Ik help je wel illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Deze uitgave is een cadeau van ViaViela aan al onze opvangkinderen en (gast)ouders. Veel voorleesplezier! Juul doet de deur open.

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

tekst bij de volgende plaat:

tekst bij de volgende plaat: Dit is Cas. Cas is blij. Vandaag is de leukste dag van de hele week! Kato komt spelen en vannacht mag ze blijven slapen! Dat vindt Cas leuk, want Kato is zijn beste vriendinnetje. Ga maar lekker samen

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Grammatica Woordbenoemen 2. Werkboek Geschikt voor de groepen 5 en 6

Grammatica Woordbenoemen 2. Werkboek Geschikt voor de groepen 5 en 6 Grammatica 2 Werkboek Geschikt voor de groepen 5 en 6 Inhoudsopgave Voegwoord 4 Telwoorden: hoofdtelwoorden 7 Telwoorden: rangtelwoorden 10 Telwoorden: hoofd- en rangtelwoorden 13 Persoonlijk voornaamwoord

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Naam: Welkom op De Leer!

Naam: Welkom op De Leer! Naam: Welkom op De Leer! Basisschool De Leer St. Michielsstraat 6 7255 AP Hengelo 0575-46 17 15 Welkom! Hallo, Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer komen

Nadere informatie

Carnaval Mieke is al heel vroeg wakker want vandaag vieren ze op school carnaval. Ze heeft heel lang nagedacht over hoe ze verkleed zal gaan. Eerst wilde ze als danseresje. Daarna dacht ze dat een prinsesje

Nadere informatie

Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015

Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015 Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015 Ons eerste thema van het jaar is: Ik ben ziek. Het thema slaat goed aan omdat er in deze periode héél veel peuters ziek zijn. We beginnen met een boekje voorlezen:

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

Liedjes eerste communie 2018

Liedjes eerste communie 2018 Liedjes eerste communie 2018 Nr. Titel 1 00 Welkom 2 01 Super-blij (Welkom) 3 02 Oeps (Schuldbelijdenis) 4 03 Kom laat ons zingen (Gloria) 5 04 God kent jou (Tussenzang) 6 05 Met mijn handen gevouwen (Voorbeden)

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS Mechelen-Wahlwiller R.K. Basisschool Mechelen - Wahlwiller

Nadere informatie

Take a look at my life week 13

Take a look at my life week 13 Take a look at my life week 13 Dit was me wel een weekje zeg een nogal saai weekje. Met heel veel op bed liggen omdat ik ziek ben. Hoest de longen uit me lijf, ben onwijs verkouden, totaal geen energie

Nadere informatie

HED. Wij leggen vandaag iets uit over de problemen die Romy heeft met haar huid, haren, nagels en tanden en dat ze het gauw warm heeft.

HED. Wij leggen vandaag iets uit over de problemen die Romy heeft met haar huid, haren, nagels en tanden en dat ze het gauw warm heeft. HED Wij leggen vandaag iets uit over de problemen die Romy heeft met haar huid, haren, nagels en tanden en dat ze het gauw warm heeft. Ik heb HED. Met moeilijke woorden heet dat hypohidrotische ectodermale

Nadere informatie

Drink maar, schat. Ze gaat tegenover me zitten, een frons in haar voorhoofd. Liefje, zeg eens iets. Waar is Sander? Die slaapt nog, ik ben daarnet

Drink maar, schat. Ze gaat tegenover me zitten, een frons in haar voorhoofd. Liefje, zeg eens iets. Waar is Sander? Die slaapt nog, ik ben daarnet 3. Klaartje is weg! Ik schrik wakker van mama s schrille stem op de gang. Gestommel op de trap. Papa. Verward kijk ik om me heen. Wat doe ik hier? Slaperig wiebel ik de gang op. Mama schrikt wanneer ik

Nadere informatie

hebben verzorgde tanden An Melis

hebben verzorgde tanden An Melis CAS EN KATO hebben verzorgde tanden An Melis M O N D I N A C T I E! tekst bij de volgende plaat: Dit is Cas. Cas is blij. Vandaag is de leukste dag van de hele week! Kato komt spelen en vannacht mag ze

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD Opdracht 1: de pinpas de geldautomaten het geld het bedrag Opdracht 8 1. Hij betaalt in Nederland met de euro. 2. Wij wisselen geld. 3. Je hebt briefjes en munten.

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS A gene Wienberg R.K. Basisschool A gene Wienberg Hilleshagerweg

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Verpleegkunde RETO

Verpleegkunde RETO Verpleegkunde RETO - 2009 ? Kan Pictogrammen jij deze vragen beantwoorden? Voor deze activiteit heb je lijm nodig. Hier mag je een naam schrijven of je stempel zetten. Wat is niet juist. Zet er maar een

Nadere informatie

Regen, regen, alsmaar regen

Regen, regen, alsmaar regen april 2014 vanaf 4 jaar Regen, regen, alsmaar regen tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof Regen, regen, alsmaar regen tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof Refrein: Regen, regen, alsmaar regen, wat

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

DOLLY IS EEN SUPERHELD

DOLLY IS EEN SUPERHELD DOLLY IS EEN SUPERHELD Babette Pinkster 9 jaar DOLLY IS EEN SUPERHELD Er was eens een meisje ze heette Dolly. En was 10 jaar oud. Ze had een groot huis met een nog veel grotere tuin. En een goed hart.

Nadere informatie

Liedjes eerste communie 2017

Liedjes eerste communie 2017 Liedjes eerste communie 2017 Nr. Titel 1 00 Welkom 2 01 Super-blij (Welkom) 3 02 Oeps (Schuldbelijdenis) 4 03 Kom laat ons zingen (Gloria) 5 04 God kent jou (Tussenzang) 6 05 Met mijn handen gevouwen (Voorbeden)

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

REKENEN MET AFLATOUN HOEVEEL MUNTJES? (15 MINUTEN) MUNTJES!! (15 MINUTEN) MEL & JOL OP DE MARKT (30 MINUTEN) VAN GROOT NAAR KLEIN (15 MINUTEN)

REKENEN MET AFLATOUN HOEVEEL MUNTJES? (15 MINUTEN) MUNTJES!! (15 MINUTEN) MEL & JOL OP DE MARKT (30 MINUTEN) VAN GROOT NAAR KLEIN (15 MINUTEN) REKENEN MET AFLATOUN De leerlingen ontdekken dat er verschillende soorten munten zijn. Ze leren dat bepaalde voorwerpen verschillende waarden kunnen hebben. Ze leren sorteren op grootte, kleur en materiaal.

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Help je mee? Vrijwilligerswerk Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Help je mee?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

De verdwenen pakjes. Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.schooltoneel.net

De verdwenen pakjes. Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.schooltoneel.net De verdwenen pakjes Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.schooltoneel.net Rollen: De bekende kindervriend De trouwe helper van Sinterklaas Pakjespiet 1: Een Piet de taak heeft te zorgen voor de pakjes

Nadere informatie

Wereldschool zomerdeal Kikker en vriendjes (groep 1 t/m 3)

Wereldschool zomerdeal Kikker en vriendjes (groep 1 t/m 3) Wereldschool zomerdeal Kikker en vriendjes (groep 1 t/m 3) Voor de ouder: Deze zomerdeal is een extra les van de Wereldschool die je in overleg met de docent tot 1 september samen met je zoon of dochter

Nadere informatie

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs Overzicht algemene fiches Lopke 3 de kleuterklas: algemene fiche

Nadere informatie

rollen Er zijn 16 uitgeschreven rollen. Met wat meer of minder Pieten is dit aantal aan te passen.

rollen Er zijn 16 uitgeschreven rollen. Met wat meer of minder Pieten is dit aantal aan te passen. De kleren van Sinterklaas tekst en muziek Marjon Dobbe De kleren van Sinterklaas is een sinterklaasmusical voor de onderbouw. Er is bewust weinig tekst in geschreven. De liedjes vormen de hoofdmoot. De

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Kerk op Schoot met toelichting

Kerk op Schoot met toelichting Kerk op Schoot met toelichting thema: Het verloren schaap Voor vragen: info@kerkopschoot.nl We vertellen het verhaal van het verloren schaap in heel simpele bewoordingen. De een vertelt, de ander gaat

Nadere informatie

De drie jongetjes lopen weg

De drie jongetjes lopen weg De drie jongetjes lopen weg Het is woensdagmiddag en de drie kleine jongetjes vervelen zich. Ze weten helemaal níéts te doen, en daarom rennen ze maar een beetje door het huis. Hou eens op met dat kabaal!

Nadere informatie

Roos gaat naar het ziekenhuis

Roos gaat naar het ziekenhuis Roos gaat naar het ziekenhuis 1 gaat naar het 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 3 4 O ok gezonde kinderen gaan wel eens voor behandeling naar het ziekenhuis. Ze zijn niet ziek maar er moet iets verbeterd worden.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Groep 5 A. De kinderen uit de klas hebben verhalen geschreven over Sinterklaas en zwarte piet. Zwartepiet in Spanje doet alles andersom.

Groep 5 A. De kinderen uit de klas hebben verhalen geschreven over Sinterklaas en zwarte piet. Zwartepiet in Spanje doet alles andersom. Groep 5 A Juffrouw Helma & Juffrouw Monique De kinderen uit de klas hebben verhalen geschreven over Sinterklaas en zwarte piet. Zwarte piet zat pakjes in te pakken. Zwartepiet in Spanje doet alles andersom.

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Protocol. 5. Doe je sieraden af en was je handen. Om kruisbesmetting te voorkomen. Aan- en uitkleden van een zorgvrager in bed.

Protocol. 5. Doe je sieraden af en was je handen. Om kruisbesmetting te voorkomen. Aan- en uitkleden van een zorgvrager in bed. Protocol Aan- en uitkleden van een zorgvrager in bed Voorbereiding 1. Vertel aan de zorgvrager wat je gaat doen, waarom je dit doet en hoe je dit gaat doen. Maak afspraken over: - het tijdstip - welke

Nadere informatie

Toen ze buiten stond, knipperde Sabien met haar ogen. Overal zag ze sneeuw en ijs, zelfs op de vijver en op de heuvel.

Toen ze buiten stond, knipperde Sabien met haar ogen. Overal zag ze sneeuw en ijs, zelfs op de vijver en op de heuvel. Aaoh, gaapte meneer Schildpad. Het wordt winter. Vooruit Sabien, je moet naar bed. Maar ik heb helemaal geen slaap, zei Sabien. Belachelijk! riep meneer Schildpad uit. Alle schildpadden slapen in de winter.

Nadere informatie

Tijn in het ziekenhuis. Het verwijderen van amandelen bij kinderen

Tijn in het ziekenhuis. Het verwijderen van amandelen bij kinderen Tijn in het ziekenhuis Het verwijderen van amandelen bij kinderen 2 Introductie Uw kind wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van keel- en of neusamandelen. Dit boekje kan u

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 1)

Luisteren: muziek (A2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Jimmy s thuiskomst. Er was echter één huis waar geen lichtjes brandden. Het leek haast alsof niemand daar kerstmis vierde.

Jimmy s thuiskomst. Er was echter één huis waar geen lichtjes brandden. Het leek haast alsof niemand daar kerstmis vierde. Jimmy s thuiskomst H et was kerstavond en het was bitter koud in het jaar 1953. De mensen deden nog snel hun laatste kerstinkopen en in de betere buurten waren de huizen gezellig verlicht. Er was echter

Nadere informatie

Als ik vrijdagmiddag uit school kom, staat mijn moeder in de keuken. Ze heeft twee grote bood schappentassen vol lekkers gekocht voor het weekend en

Als ik vrijdagmiddag uit school kom, staat mijn moeder in de keuken. Ze heeft twee grote bood schappentassen vol lekkers gekocht voor het weekend en Als ik vrijdagmiddag uit school kom, staat mijn moeder in de keuken. Ze heeft twee grote bood schappentassen vol lekkers gekocht voor het weekend en zet alles op het aanrecht. Floor, zou jij nog even voor

Nadere informatie

Het verhaal op reis. groep 3-4. ewout de eekhoorn. Bijlagen Les 1. media. spoor

Het verhaal op reis. groep 3-4. ewout de eekhoorn. Bijlagen Les 1. media. spoor Het verhaal op reis groep 3-4 ewout de eekhoorn Bijlagen Les 1 Les 1 - Bijlage 1 - brief kunstenaar 1 Lieve kinderen, Vandaag begint er een bijzonder project: HET VERHAAL OP REIS. Jullie gaan vandaag met

Nadere informatie

Lieveling. Kim van Kooten. in makkelijke taal. naar het verhaal van Pauline Barendregt

Lieveling. Kim van Kooten. in makkelijke taal. naar het verhaal van Pauline Barendregt Lieveling Kim van Kooten naar het verhaal van Pauline Barendregt in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst vanaf pagina 94. Dit boek heeft het keurmerk

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

Stomme trutten. Qatar, Qatar!, giechelen de meisjes voor het huis aan de overkant. Kelly heeft gelijk. Nu zijn ze op de fiets.

Stomme trutten. Qatar, Qatar!, giechelen de meisjes voor het huis aan de overkant. Kelly heeft gelijk. Nu zijn ze op de fiets. Stomme trutten Kijk, die stomme trutjes zijn er weer. Kelly wijst naar buiten. Sanne kijkt nieuwsgierig uit het raam. Voor het huis aan de overkant staan twee meisjes. Meisjes met blonde paardenstaartjes.

Nadere informatie

Zo werkt het BIDDEN. Bidden Dezelfde gebedsopdrachten komen telkens weer terug, fijn vertrouwd. Het helpt kinderen vaak om gericht te bidden.

Zo werkt het BIDDEN. Bidden Dezelfde gebedsopdrachten komen telkens weer terug, fijn vertrouwd. Het helpt kinderen vaak om gericht te bidden. Zo werkt het Wat zagen jullie vandaag? Kun je dat samen tekenen of opschrijven? Allebei een brillenglas! Wat zagen jullie vandaag? Iedereen ziet iets anders en herinnert zich andere dingen. Teken of schrijf

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

1. De tuin wordt opgeruimd

1. De tuin wordt opgeruimd 1. De tuin wordt opgeruimd Wat gaan jullie doen? vraagt mama. Ze is iets lekkers aan het maken: zoute bolletjes. Dat doet ze elke vrijdagmiddag als Joas, Aron en Lisa uit school komen. Vaak helpt een van

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Zwart = tekst van verhaal Rood = de vragen die de voorlezer tussendoor stelt Blauw = de antwoorden die de kinderen kunnen geven

Zwart = tekst van verhaal Rood = de vragen die de voorlezer tussendoor stelt Blauw = de antwoorden die de kinderen kunnen geven Instructies: Zwart = tekst van verhaal Rood = de vragen die de voorlezer tussendoor stelt Blauw = de antwoorden die de kinderen kunnen geven Maandag Wat zie je op de voorkant? (een konijn en wortels) Heel

Nadere informatie

januari 2013 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Winterwoorden - BVP 1789 - Hint Music 2013

januari 2013 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Winterwoorden  - BVP 1789 - Hint Music 2013 januari 2013 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Winterwoorden - Winterwoorden 1 Als het winter is geworden, zijn de wolken dik en grijs. Al het water is bevroren. Op de sloten ligt

Nadere informatie

Ik mag tien vriendinnen uitnodigen op mijn verjaardagsfeestje. De uitnodigingen liggen netjes naast elkaar op mijn bureau. Ik heb de namen heel dun

Ik mag tien vriendinnen uitnodigen op mijn verjaardagsfeestje. De uitnodigingen liggen netjes naast elkaar op mijn bureau. Ik heb de namen heel dun Ik mag tien vriendinnen uitnodigen op mijn verjaardagsfeestje. De uitnodigingen liggen netjes naast elkaar op mijn bureau. Ik heb de namen heel dun met potlood op de kaarten geschreven, omdat ik al een

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 3)

Luisteren: muziek (A2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Lente. Lente. Zomer. Herfst. Winter

Lente. Lente. Zomer. Herfst. Winter Lente Winter Lente Zomer Herfst De zon schijnt, de lucht is blauw, de vogeltjes fluiten en het wordt een mooie dag! Beer Juf zingt: La, la, la, ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk. Zo vrolijk

Nadere informatie

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema "water" In dit thema staat water centraal.

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema water In dit thema staat water centraal. Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus Seizoen 2013 / 2014 Thema "water" In dit thema staat water centraal. Water komt uit de kraan maar zit ook in een fles, je kunt het drinken maar je

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject 53. Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject 53. Jij bent gedoopt Eerste Communieproject 53 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan Hij, omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Troostboekje van. Antonius in Beweging

Troostboekje van. Antonius in Beweging Wie zijn we? Antonius in Beweging wil de boodschap van Christus in woord en daad uitdragen. We organiseren allerlei activiteiten rondom levensbeschouwing en geloof. Zo geven we op een eigentijdse en warme

Nadere informatie

reeks 1 leesboek 1 Leesteksten bij Leesboekje 7/43-1 1

reeks 1 leesboek 1 Leesteksten bij Leesboekje 7/43-1 1 leesboek 1 Leesteksten bij Leesboekje 7/43-1 1 In de kar Anja loopt op straat. Ze heeft last van haar rug. Ze loopt niet met een tas maar met een kar. Er is vis in de kar en kaas en kool en meel. Jan zit

Nadere informatie

De gebroeders Leeuwenhart

De gebroeders Leeuwenhart Astrid Lindgren De gebroeders Leeuwenhart vertaald door Rita Törnqvist-Verschuur met tekeningen van Ilon Wikland Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Hoofdstuk 1 Wat ik nu ga vertellen gaat over mijn broer. Over

Nadere informatie