WEBSITES MAKEN MET GOOGLE SITES HANDLEIDING GEBOL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WEBSITES MAKEN MET GOOGLE SITES HANDLEIDING GEBOL"

Transcriptie

1 WEBSITES MAKEN MET GOOGLE SITES HANDLEIDING GEBOL Inleiding Deze handleiding is gemaakt om te illustreren hoe je een website kunt bouwen met Google Sites. Met deze eenvoudige, maar uitgebreide handleiding kunt u een website zeer snel opzetten. De Google Sites sjablonen helpen het proces te versnellen, maar u kunt ook bewerkingen uitvoeren om uw eigen voorkeuren aan te passen. Deze handleiding ondersteunt de activiteiten met betrekking tot de beoordelingscriteria voor de INGOT Website software-eenheden met betrekking tot de scholing voor IT. Voor Niveau 1 (Zilver) moeten beoordelaars hulp blijven bieden. Voor Niveau 2, moeten de leerlingen in staat zijn om zelf werkbare website te produceren. Een idee is om lokale kleine bedrijven te helpen bij het opzetten van een website of het verbeteren van hun bestaande website als onderdeel van de werkervaring van deze leerlingen. Andere ideeën kunnen zijn, het opzetten van een website voor een school, club of vereniging. Onderwerpen: 1. Hoe maak je een Google mail account aan? 2. Hoe maak je een Google Sites website? 3. Hoe moet je starten met de bouw van uw nieuwe website? (Met behulp van een blanco pagina). 4. Hoe moet je starten met de bouw van uw nieuwe website? (met behulp van een sjabloon). 5. Hoe kun je een logo van de site wijzigen? 6. Hoe kun je de site beheren? 7. Hoe kun je onderdelen toevoegen en verwijderen? 8. Hoe moet je pagina s met navigatie toevoegen en verwijderen? 9. Hoe kun je een Picasa foto album of foto toevoegen? 10. Hoe kan ik pagina s creëren op een blanco sjabloon? 11. Hoe kun je je site logo aanpassen op een blanco sjabloon? 12. Hoe kun je de website zijbalk aanpassen? 13. Hoe kan ik een bericht verwijderen? 14. Hoe kan ik objecten invoegen in een pagina? 15. Hoe kan ik een bericht plaatsen? 16. Hoe kun je een kalender vervangen?

2 17. Hoe kan ik een kaart vervangen? 18. Hoe kan ik een afbeelding vervangen? 19. Hoe kun je een spreadsheet vervangen? 20. Hoe kun je een site delen? 21. Hoe kan ik een subpagina nummer gebruiken? 22. Hoe kun je met formulieren werken? Je kunt nu beginnen met het bouwen van je eigen website met Google Sites. Je volgt de stappen in de handleiding en je zult een nieuwe website op het internet in een korte tijd publiceren. 1. Hoe maak je een Google mail account aan? INGOT Eenheid 2 : Beoordelingscriteria van de IT cursus (goud). 1. Om tot Google Sites toegang te krijgen moet je inloggen met uw Google (Gmail /Googl ) account. Als je niet over een account beschikt klik dan op hier "Creëer een Account". 2. Vul de pagina met de nodige persoonlijke informatie. Je moet ook de beschikbaarheid van de gewenste inlog-naam controleren. Je inlog-naam moet uniek zijn. De beveiligingsvraag is zeer belangrijk voor het toekomstig gebruik als het gaat om het achterlaten van je wachtwoord via een afgeleide . De woord verificatie of Word Image moet ook worden ingevuld. Nadat alle velden zijn ingevuld, is het misschien slim om een printscreen te maken van de informatie, die is vastgelegd voor het geval je iets vergeet. Klik op "Ik ga akkoord. Maak mijn account aan aan het einde van de pagina. 3. Na het aanklikken van "Ik ga akkoord. Maak mijn account aan" wordt je Gmail-account aangemaakt. Meestal wordt je automatisch ingelogd, als dit niet zo is kun je terugkeren naar je Gmail-account en kun je hier inloggen. 4. Druk op de knop 'Aanmelden' en je wordt doorgestuurd naar je persoonlijke Gmail-account. Het wordt in de volksmond ook wel een Gmail-account genoemd. Nadat er aan het Gmail-account is gewerkt kun je beginnen met het bouwen van een nieuwe website met behulp van Google Sites. 2. Hoe maak je een website met Google Sites? Voor de beoordelingscriteria van de nieuwe Gouden INGOT eenheid 2 WS, kunt u hier klikken. U kunt ook de referentie hier vinden. Dus, heeft je een nieuwe website nodig? - Is dit je eerste keer, dat je behoefte hebt aan een website? - Ben je overweldigd door de vele keuzes op het internet?

3 - Is dit wat je nodig hebt op basis van je budget? Dan moet je over de basiskennis beschikken voor het bouwen van een website met behulp van Google Sites. Deze ondersteuning zal je zeker helpen met de rest van het proces om je doel te bereiken om een succesvolle website te creëren. Voor je basiskennis, kun je terecht op de volgende links om je kennis op te frissen. Het is ook belangrijk dat je een beetje van je tijd besteedt aan deze essentiële zaken, die een kader bieden om je doel te bereiken en waardoor het makkelijker is om de basis te leren en te visualiseren. Je kunt de volgende links bekijken om meer inzicht te krijgen over het maken van een website: 1. Het Internet: een inleiding 2. Verschillende soorten Websites: Een inleiding 3. Web Hosting: Een inleiding Nu volgen de belangrijkste stappen die moeten worden doorlopen om je website te maken. Hoe maak ik een website? STAP 1: Hoe kun je je gewenste doel bereiken Bekijk hier voor de beoordelingscriteria. STAP 2: Hoe kun je je op de markt richten en deze identificeren Bekijk hier voor de beoordelingscriteria. STAP 3: Hoe kan ik de inhoud beschrijven Bekijk hier op de beoordelingscriteria. * Heeft u behoefte aan een webdesigner? Bekijk hier op de beoordelingscriteria. STAP 4: Hoe kun je een webdesigner kiezen Bekijk hier op de beoordelingscriteria. STAP 5: Hoe kun je een domeinnaam kiezen Bekijk hier op de beoordelingscriteria. STAP 6: Hoe kan ik een web host kiezen Bekijk hier op de beoordelingscriteria. STAP 7: Hoe kun je een website lanceren Bekijk hier op de beoordelingscriteria. STAP 8: Hoe kun je de website promoten

4 Bekijk hier op de beoordelingscriteria. 3. Hoe moet je starten met de bouw van uw nieuwe website? (Met behulp van een blanco pagina). 1. Je bent al ingelogd op je Googl account. Klik op het uitklap menu en een nieuw venster wordt geopend. 2. Log in op je Gmail-account. 3. Klik op de "Create site" button. 4. Je moet het type website selecteren, dat je wilt gaan bouwen en de naam van je site in vullen. U kunt echter ook klikken op "Kies een thema" en "Meer opties" voor meer informatie. Maar in dit geval, gaan we een blanco sjabloon selecteren. 5. Dit is de manier waarop je een sjabloon gaat selecteren. 6. In het lege sjabloon moet je de naam van je site in word invullen en klik vervolgens op de "Create site" knop. 7. Hier gaat het om de inhoud weer te geven wanneer je klikt op de "Meer opties". 8. Na het aanklikken van de "Create site" knop zal deze automatisch een nieuwe website openen, natuurlijk zonder enige inhoud. 4. Hoe moet je starten met de bouw van uw nieuwe website? (met behulp van een sjabloon). 1. Begin hiermee door in te loggen op je account en selecteer vervolgens "Sites" (zie bovenstaande procedure) tot je op deze pagina bent. Deze keer gaan het om het bouwen met behulp van een sjabloon. Klik op de " gallery" om gedefinieerde sjablonen te bekijken. 2. Op deze pagina vindt je verschillende soorten sjablonen. In dit geval gaan we een professionele site Template selecteren. 3. Door hierop te klikken zal de pagina worden weer gegeven. 4. Door te klikken op "Preview Template" wordt er een nieuwe pagina weergeven in de interfaces. 5. In stap 3, als je klikt op "Selecteer" zal het pop-up venster worden gesloten en kun je zien, dat het nu is geselecteerd en klaar is om te worden geladen. 6. Vul de nodige gegevens voor je website in met inbegrip van de correcte Word afbeelding en klik op "Create site". 7. Het zal de nieuwe website weergeven met de inhoud. Natuurlijk kun je dit naar eigen keuze bewerken. 8. Dit is het volledige overzicht van je website als je deze nu op het internet opent.

5 5. Hoe je een logo van de site kunt wijzigen? INGOT eenheid 2 beoordelingscriteria (goud) 1. Log in op je Gmail-account en ga naar de site die je hebt gemaakt. Klik in het drop down menu op 'Meer ', klik dan op "Site beheren. 2. Klik aan de linkerkant op in de balk op indeling site. 3. Klik op logo wijzigen" en verander dan het logo door het invoegen van een logo van je PC of vanaf het web. Als het klaar is, klik op "OK". 4. Klik op de rode knop "opslaan" zodat de wijzigingen worden opgeslagen. 5. Klik op de zwarte link bovenaan waarin de naam van de website staat aangegeven met een zwarte pijl en je kunt nu de wijzigingen zien die je op de site hebt gemaakt. 6. Dit is nu de uiteindelijke weergave van je site op het web. 6. Hoe kun je de site beheren? INGOT Eenheid 2 beoordelingscriteria (goud) 1. Dit proces is slechts om te illustreren hoe je je website effectief kunt beheren. Om dit te doen moet je eerst inloggen op je Gmail-account om daarna naar de Google Sites te gaan. Als het eenmaal is geopend klik je op "Meer " en dan op "site beheren". 2. Je moet eerst op "opslaan" klikken om de wijzigingen die je hebt aangebracht op je website te controleren. 3. Klik op "pagina's" om alle inhoud te zien. Je kunt nu naar beneden scrollen om alle inhoud te zien. 4. Je kunt nu op "Bijlagen" klikken om alle bijgevoegde bestanden weer te geven op de website. Nu kun je ook afbeeldingen uploaden en downloaden en het ontwerp van uw website verbeteren. 5. Klik op de "Pagina's sjablonen" om de huidige pagina-instellingen op de website weer te geven. 6. Op de Site-instellingen, klikt je op "algemeen" om de basisinstellingen weer te geven. Hier kun je de naam van uw website, de beschrijving en de inhoud van de site controleren. 7. Klik op "Delen en rechten" om de website te delen met je vrienden en collega's. Je kunt hier ook voor de instelling kiezen waarbij je website kan worden bekeken door iedereen op het internet. 8. Klik op "AdSense" en je kunt bekijken hoe je met je website geld kunt verdienen met Google Ads. 9. Klik op "Web adres" om te bepalen hoe je het domein van je website kunt wijzigen. Je moet een eigen domeinnaam kopen om dit te kunnen doen. Bij het wijzigen van je eigen domein, moet je ook de CNAME van uw domein registratie wijzigen op je Google Site. 10. Klik op "Indeling site" en kies voor Voorbeeld naast de rode knop Opslaan. Hier kun je het uiterlijk van je website bekijken.

6 11. Klik op "Kleuren en lettertypen". Hier kunt je de helderheid van je website met de kleuren en lettertypen aanpassen. 12. Klik op "Thema's". Hier kun je het vooraf gekozen thema van je website selecteren. Je kunt naar beneden scrollen om de rest van de thema's te bekijken. 7.Hoe kun je onderdelen toevoegen en verwijderen? INGOT eenheid 2 beoordelingscriteria (goud) Lijst items op Google Sites staan vaak onder de menuknop items. In dit geval gaat dit voorbeeld over de titelpagina's op de balk aan de linkerkant van de website "Ons Bedrijf"> "Onze Staff". Klik op "Our Staff" om de lijst items te bekijken. 1.Verwijder een rij Om deze items te verwijderen klik je in de lijst op de rij die je wilt verwijderen. Bijvoorbeeld die van Chad. Klik vervolgens in het nieuwe venster wat verschijnt op "Verwijder dit item" onderaan dit venster naast de rode knop met Opslaan. 2. Een rij toevoegen Voeg een nieuwe lijst met items toe door op de grijze knop met "Item toevoegen te klikken. 3. Pas de lijst aan Verander de kolommen en de standaard sorteervolgorde door op de blauwe letters met "Deze lijst aanpassen te klikken. 4. Voeg een recente Gadget lijst naar een andere pagina. Zodra je een webpagina hebt gemaakt, kun je hieraan of aan de andere pagina's bijvoorbeeld een gadget toevoegen. 4.1 Klik op de grijze knop bovenin rechts met het potlood icoontje. Dan verschijnt er Pagina's bewerken (e). Klik vervolgens op het woord Invoegen op deze pagina links bovenaan. 4.2 Selecteer vervolgens Recente lijstitems in de kolommen die vervolgens verschijnen. 4.3 Vul vervolgens de eigenschappen in op deze pagina waarbij je nadenkt over welke kolommen je wilt laten zien en hoe deze gesorteerd dienen te worden. Als je klaar bent, klikt u op de rode knop Opslaan". 4.4 Wanneer je klaar bent met het bewerken van deze pagina, klik dan dus op Opslaan" en je zult uw lijst met recente gadgets te zien krijgen. 8. Hoe moet je pagina s met navigatie toevoegen en verwijderen? De navigatie kan op twee manieren gebeuren: automatisch en handmatig.

7 In de automatische modus, worden pagina s automatisch aangemaakt en worden verwijderd wanneer ze handmatig verwijderd worden. In de handmatige modus, kunnen pagina's worden toegevoegd en verwijderd via de navigatie configuratie. Klik hiervoor eerst op de Meer knop bovenaan rechts en klik vervolgens op de knop Site beheren. Wijzig de navigatie-instellingen 1. Je krijgt toegang tot de site layout pagina met de knop "Indeling site" aan de onderkant van de zijbalk links. 2. Je kunt de pagina "Navigatie" aanpassen door te klikken op de in blauw weergegeven icoontjes bewerken of verwijderen. Klik vervolgens op bewerken. 3. Controleer of het vinkje bij Mijn navigatie automatisch organiseren is ingevuld. In de automatische modus (pagina s die automatisch zijn bijgemaakt verschijnen in de zijbalk) kun je hier in de hiërarchie het aantal niveaus van je site zien. Als je ' Mijn navigatie automatisch organiseren hebt aangevinkt krijg je opties om je navigatie handmatig uit te voeren. En dan klik je op "OK" als het klaar is. Handmatig pagina's toevoegen In deze modus kun je handmatig pagina s toevoegen of externe URL's aan uw navigatie koppelen en het organiseren zoals je wilt. Het is belangrijk te onthouden dat in de handmatige stand, pagina's niet automatisch worden toegevoegd aan uw navigatie. Je kunt pagina's uit het `Selecteer de weer te geven pagina's` verwijderen of pagina s toevoegen. Klik in het huidige venster "Navigatie configureren" op de blauw woorden "Pagina toevoegen". In het dialoogvenster, dat verschijnt kun je pagina's op vele manieren vinden: 1. Zoek naar de pagina naam in de balk die hiervoor bestemd is. 2. "Mijn recente wijzigingen": deze toont de laatste pagina's die je hebt gewijzigd. 3. "Siteoverzicht": dit stelt je in staat om de navigatie van de gehele site te zien en de hiërarchie te bepalen en pagina s te selecteren en pagina s toe te voegen. Voeg een URL toe aan je navigatie Wil je een link naar een externe site maken, in de handmatige modus kun je de link toevoegen en kun je deze onderdeel maken van de navigatiestructuur. Klik in het venster "Navigatie Configureren"op de blauwe woorden rechts onder op "URL toevoegen". Voeg vervolgens de tekst toe die de beschrijving biedt tot de URL of het adres, dat daaronder toegevoegd kan worden. Klik op OK als je dit gedaan hebt. Voeg de navigatie van een site toe. Kies in het "Meer" menu voor de optie "Pagina-instellingen. In dit venster, vink " Deze pagina weergeven in de zijbalk" aan (midden in het venster). Door dit aan te vinken wordt de pagina toegevoegd aan de onderzijde van de navigatie. U moet handmatig uw navigatie-items organiseren in het venster Navigatie configureren" door op de desbetreffende pagina te klikken en deze met de pijltjes rechts naar boven, beneden te verplaatsen of te laten inspringen. Wanneer de pagina's de juiste navigatie structuur hebben klik dan op "Opslaan".

8 Verberg de navigatie titel Als u niet wilt dat een titel wordt weergegeven in uw navigatiesysteem kun je dit verbergen door het vinkje "Pagina titel weergeven" niet aan te vinken of de vink ongedaan te maken. Klik op "OK" als u klaar bent. 9. Hoe kun je een Picasa foto-album of een foto toevoegen? Verwijder het fotoalbum 1. Klik op de grijze knop met het potlood waarbij staat"pagina bewerken" zoals hieronder is aangegeven. 2. Klik vervolgens op invoegen en in het nieuw geopende venster onder `Google op de knop `Diavoorstelling Picasa` met een vierkantje met daarin een zogenaamd play icoontje. Druk op foto s uploaden en kies een foto uit je bestanden. Deze zal vervolgens in dit venster tevoorschijn komen. Druk tweemaal op de foto om hem in de webpagina te plaatsen. Daarna kun je in de webpagina nogmaals op de foto klikken om deze te verwijderen door op het kruis rechts onderaan te klikken. Plaats een foto-album 1. Selecteer in het menu `Invoegen onder Google voor Picasa Photo (icoontje met fototoestel) of `Diavoorstelling Picasa` met een vierkantje met daarin een zogenaamd play icoontje. 2.Als je diavoorstelling selecteert, krijgt je een dialoogvenster te zien om de URL van uw PicasaWeb album in te voegen. Om die URL te vinden moet je deze eerst zoeken in een andere browserserver waarin je PicasaWeb album te zien is. Dit kan via de website; 3. Selecteer via deze website het album dat u wilt presenteren. Klik op het album. 4. Klik in dit album op " Link to this album". 5. Kopieer de link. 6. Ga terug naar Google Sites en plak de gekopieerde URL. Klik op "Opslaan". Plaats een Picasa Photo 1. Als je voor de optie Picasa Photo kiest, wordt er een dialoogvenster weergegeven met je bestaande fotoalbums. Selecteer het album met de foto die je wilt gebruiken. 2. Kies de foto door te klikken op de blauwe knop "Selecteren" of door twee keer te klikken. De foto zal nu in de webpagina verschijnen. 3. Wanneer je klaar bent met het bewerken van de pagina, klik op "Opslaan". Upload een foto naar Picasa

9 Selecteer in het venster invoegen voor de functie Foto's uploaden, kies op uw computer een bestand via de blauwe button Selecteer een foto vanaf uw computer en klik op "openen" in het nieuwe venster. 10. Hoe kan ik pagina s creëren op een blanco sjabloon? INGOT Eenheid 2 beoordelingscriteria (goud) Pagina's maken Alleen eigenaars en medewerkers kunnen pagina's maken en bewerken in de site. 1. Klik in het basisvenster voor de grijze knop met Nieuwe pagina (een icoontje met een papiertje en een plusje (+)) 2. Geef uw pagina een naam en selecteer het sjabloon dat je wilt gebruiken (je kunt ook kiezen voor de functie meer informatie in het blauw aangegeven). 3. Selecteer de locatie in de site hiërarchie voor je pagina, standaard nieuwe pagina's worden gemaakt op het hoogste niveau, dus boven Home. Je kunt ook aanvinken, dat je pagina onder Home moet komen in de site hiërarchie. 4. Selecteer de bovenliggende pagina van je nieuwe pagina door in het nieuwe venster te klikken op het plusje (+) van de de pagina waaronder de nieuwe pagina moet komen. 5. Als het dialoogvenster sluit zie je een bijgewerkt pagina pad bij het tweede vinkje staan. Dit is de bevestiging van de nieuwe locatie. 6. Tevreden over de locatie? Druk dan op de bovenstaande rode knop Maken. 11. Hoe kun je je site logo aanpassen op een blanco sjabloon? INGOT eenheid 2 beoordelingscriteria (goud) Pas uw website logo aan Je kunt je website aanpassen door het toevoegen van het logo. Je moet hiervoor een afbeelding bestand van je logo maken. Zodra je je afbeelding bestand van je logo hebt, volg dan onderstaande eenvoudige stappen om deze toe te voegen op je website. 1. Kies op de basispagina van je website voor de grijze knop bovenaan rechts waarop staat Meer met het pijltje naar beneden. 2. Kies vervolgens voord de optie Site beheren in het verschenen menu. 3. Kies vervolgens voor de mogelijkheid Indeling site en klik op de blauwe letters waarop staat logo wijzigen. 4. Klik vervolgens op de knop Aangepast logo en kies een afbeelding bestand uit. 5. Selecteer het desbetreffende bestand en klik op de rode knop met OK.

10 6. Zorg er vervolgens voor, dat je je wijzigingen opslaat door in het huidige venster op de rode knop Opslaan te drukken. Dan klik je helemaal links op de titelnaam van de website met het zwarte pijltje naar links om terug te keren naar je site en deze zo nodig verder te bewerken. 12. Hoe kun je de website zijbalk aanpassen? Pas uw website zijbalk aan Toevoegen of items verwijderen uit de zijbalk 1. Kies op de basispagina van je website voor de grijze knop bovenaan rechts waarop staat Meer met het pijltje naar beneden. 2. Kies vervolgens voord de optie Site beheren in het verschenen menu. 3. Kies vervolgens voor de mogelijkheid Indeling site en klik op de blauwe letters waarop staat logo wijzigen. 4. In grijze dikke letters staat vervolgens Zijbalk beschreven en onder een aantal vierkanten met daarin de kernwoorden van de huidige zijbalk staat onderaan in een licht grijze balk Een zijbalkitem toevoegen. 5. Je kunt hier nieuwe items toevoegen of verwijderen. 6. Selecteer het type of het pagina onderdeel dat je wilt toevoegen in het nieuwe venster wat verschijnt, dat Kies een nieuw pagina-element door naar beneden te scrollen en op de gewenste pagina te drukken, die moet worden toegevoegd door te drukken op de knop toevoegen. 7. Het item wordt nu toegevoegd. Als je de elementen wilt ordenen kun je dat simpelweg doen door te slepen. Denk er tot slot aan om weer op de rode knop Opslaan bovenaan de pagina te drukken voordat je deze verlaat. Wijzig de locatie of de breedte van uw zijbalk. 1. Kies op de basispagina van je website voor de grijze knop bovenaan rechts waarop staat Meer met het pijltje naar beneden. 2. Kies vervolgens voord de optie Site beheren in het verschenen menu. 3. Kies vervolgens voor de mogelijkheid Indeling site en klik op de blauwe letters waarop staat logo wijzigen. 4. Klik vervolgens onder de grijze tekst Koptekst, na het woord Uitlijning op het blauwe woord wijzigen. 5. In het venster wat nu verschijnt kun je nu de site lay-out wijzigingen. Wanneer je klaar bent, klikt je op de rode knop onderaan "OK". 6.Klik vervolgens op de rode knop bovenaan links Opslaan. 7. Zodra de wijzigingen zijn bevestigd, klik dan op de naam van de website met het zwarte pijltje naar links om terug te keren naar de website en eventuele andere veranderingen door te voeren.

11 Het wijzigen van uw weergave van de zijbalk 1.Er zijn veel manieren waarop je je zijbalk aan te passen, klik op de huidige pagina Site beheren op de woorden in de zijbalk onderaan "Kleuren en lettertypen". 2. Scroll naar beneden aan de linkerkant wat begint de woorden Volledige pagina, naar de grijze woorden Gadgets in de zijbalk. Klik op de selectie die je wilt bekijken en wijzig zo nodig de gadgets in de zijbalk. Druk vervolgens op de rode knop bovenaan met Opslaan als je klaar bent en ga terug naar de website door op de naam van de website links te sturen met het zwarte pijltje. 13. Hoe kan ik een bericht verwijderen? INGOTS Eenheid 2 beoordelingscriteria (goud) Hoe verwijder ik een bericht in een blog 1. Ga naar het bericht dat je wilt verwijderen. Opmerking: Als je op de blog pagina bent zie je meerdere berichten, klik dan op de titel van het bericht dat je wilt verwijderen. 2. Klik op "Meer" bovenaan de pagina en vervolgens op"verwijder pagina". 3. Klik nogmaals op Verwijderen om de verwijdering te bevestigen Zodra de pagina is verwijderd, zie je een bericht aan de bovenkant van de site waarop staat Pagina verwijderd. 14. Hoe kan ik objecten invoegen in een pagina? Plaats objecten in een pagina 1. Klik in het basisvenster op het grijze balkje met het potloodje "Pagina bewerken". 2. Klik op Invoegen" in het menu wat vervolgens links boven de website verschijnt. 3. Het menu toont je de verschillende soorten objecten die je kunt invoegen in de pagina. 4. Je kunt daar ook zoeken naar meer gadgets door op de knop "Meer gadgets met drie puntjes (...) te drukken. 5. Zoek of blader in de Gadget-galerie en maak de keus die je wilt. 6. Wanneer je klaar bent met het bewerken van je pagina, klik in het nieuwe venster wat verschijnt voor de desbetreffende gadget op de rode knop "Opslaan". 15. Hoe kan ik een bericht plaatsen? Plaats een bericht

12 1. Om een eerste bericht te plaatsen, ga je naar de aankondigingspagina op de blog van de website. Onder de berichten die zichtbaar zijn staat de optie in blauw weergegeven waarbij staat meer. 2. Klik op "Nieuw bericht". 3. Voeg in de inhoud toe. 4. Wanneer je klaar bent klik je op de rode knop Opslaan". Als je klaar bent maar nog niet wilt publiceren, klik je op "Concept opslaan". 5. Als je op "Concept opslaan" geklikt hebt, zie je het ontwerp van berichten aan de bovenkant van de aankondigingspagina staan. Klik op het desbetreffende ontwerp-bericht, dat je wilt bewerken. 6. Wanneer je ontwerp dan klaar is om te publiceren, klikt je op "Opslaan". 16. Hoe kun je een kalender vervangen? Vervang een kalender Indien je nog geen kalender hebt, moet je die eerst een maken. Het maken van een kalender 1. Ga naar Google Docs. 2. Klik op "Maak" en kies voor Meer opties en dan voor Agenda. 3. Vul je gegevens in in de agenda. 4. Maak je de agenda openbaar of zorg ervoor dat de kalender wordt gedeeld met de leden van je site. 5. Je hebt nu een agenda die je in kan voegen in je website. Gefeliciteerd, u hebt een kalender gemaakt. Je moet naar de terugkeren naar agenda om gebeurtenissen toe te voegen. Als je de agenda deelt met andere Google-accounts zullen ze automatisch in hun agenda kunnen.. Keer terug naar uw site 1. Klik in het basisvenster op het grijze balkje met het potloodje "Pagina bewerken". 2. Klik op Invoegen helemaal links bovenaan en selecteer onder de grijze woorden Google in het nieuwe venster de optie Agenda. 3. Vink in het nieuwe venster de agendaaan die je wilt selecteren en delen op je website. 4. Klik op de blauwe knop "Selecteer" onderaan. 5. Kies vervolgens voor de gewenste opties in het nieuwe venster wat verschijnt en klik op de rode knop Opslaan onderaan de pagina.

13 6. Wanneer je klaar bent met het bewerken van de pagina, klik weer op "Opslaan" en je agenda zal verschijnen in je websitepagina. 17. Hoe kan ik een kaart vervangen? Maak eerst je kaart. (Als je al een kaart hebt, ga je naar de instructies voor het invoegen van de kaart in de pagina.) 1. Ga naar (of een lokale versie, zoals enz.). 2. Klik op "Mijn Plaatsen" bovenin op de grijze knop. 3. Klik op "Thuislocatie instellen" of Werklocatie instellen of Meer om jouw plaatsen toe te voegen. 4. Voeg een titel toe en, als je wilt stel je de privacy-instellingen in. Klik op de rode knop "Kaart maken" om de kaart te maken. Vervang de bestaande kaart met je nieuwe kaart. 1. Ga terug naar Google Sites en de desbetreffende website. 2. Klik op de basispagina voor de knop Pagina bewerken met het potloodje. 3. Klik in het nieuwe venster op Invoegen en kies onder de grijze woorden Google voor Kaart. 4. In het nieuwe venster kun je je locatie opgeven of een link toevoegen van een bestaande Google Maps. 5. Klik op de blauwe knop onderaan met Selecteren. 6. Kies vervolgens in het nieuwe venster voor de nodige bewerkingen en klik op de rode knop onderaan met Opslaan. 7. De kaart verschijnt nu in de websitepagina. 8. Door vervolgens op de Google Maps afbeelding te klikken ontstaat er een balk onderaan de afbeelding waarbij er mogelijke veranderingen doorgevoerd kunnen worden of de afbeelding kan worden verwijderd of vervangen door een nieuwe kaart. 9. Wanneer je klaar bent met het bewerken van je pagina, klik op de grote blauwe knop "Opslaan" bovenaan om af te ronden. 18. Hoe kan ik een afbeelding vervangen? Plaats een foto

14 Als u een afbeelding wilt vervangen op de site met een Picasafoto's, volgt u de Insert Picasa Photo instructies. Als je een foto van je computer wilt vervangen of plaatsen op de site, volg dan de instructies hieronder. 1. Klik in het basisvenster op het grijze balkje met het potloodje "Pagina bewerken". 2. Klik op Invoegen helemaal links bovenaan en selecteer onder de grijze woorden Algemeen in het nieuwe venster de optie Afbeelding. 3. Klik hierop en een nieuw venster opent, waarbij het mogelijk is om een nieuwe afbeelding te kiezen (zowel al upgeloade afbeeldingen als afbeeldingen op de computer). Kies de desbetreffende afbeelding en klik op de knop Ok onderaan. 4. De afbeelding verschijnt vervolgens in de website en door te klikken op de afbeelding zal een klein balkje verschijnen boven of onder de afbeelding. Klik op Wijzig" om de afbeelding te vervangen of op Verwijder om de afbeelding te verwijderen. Je kunt de afbeelding met behulp van deze balk ook veranderen qua grootte etc. 5. Als je klaar bent met het verschuiven en vergroten of verkleinen van het beeld klik op de blauwe knop Opslaan bovenaan de pagina rechts. 19. Hoe kun je een spreadsheet vervangen? Vervang een spreadsheet Indien je nog geen spreadsheet hebt, moet je die eerst een maken. Het maken van een spreadsheet 1. Ga naar Google Docs en maak een spreadsheet. 2. Klik op de rode knop Maak" en kies voor spreadsheet. 3. Vul je gegevens in in de spreadsheet. 4. Maak je de spreadsheet openbaar of zorg ervoor dat de het wordt gedeeld met de leden van je site. 5. Je hebt nu een spreadsheet die je in kan voegen in je website. Vervang een spreadsheet Als je sjabloon is gemaakt, met daarin een Google spreadsheets kun je als je bent ingelogd bij je Google-account naar je documenten navigeren door te klikken op "Documenten" bij de optie Pagina bewerken op de basispagina met het grijze potloodje. 1. Maak een zo nodig een nieuwe spreadsheet die je in je site wilt gebruiken m.b.v. de stap die hiervoor is beschreven. 2. Je moet je spreadsheets delen met de gebruikers van je site. Als je site openbaar is, moet je het zichtbaar maken voor iedereen. Klik op "Delen" en vervolgens op "Mensen uitnodigen"

15 3. Als je site privé is (alleen wordt gedeeld met jezelf of een paar andere mensen), dan kun je hier leden uitnodigen. Als je site openbaar is, klik dan op de "Mensen met toegang" op dit tabblad. 4.Ga naar uw document lijst, klikt u op "Documenten" onder de grijze woorden Google bij de optie Invoegen. 5. Klik op de "Verander". 6. Selecteer "Laat mensen kijken zonder aanmelden" of "Laat mensen bewerken zonder aanmelden". 7. Klik op "Opslaan en sluiten". Vervang een bestaand werkblad 1. Bewerk de pagina door op de spreadsheet te klikken net als net op de afbeelding. 2. Vind de spreadsheet en klik op de afbeelding. 3. Ook hier ontstaat nu een balk, waardoor je de spreadsheet kan bewerken. 4. Verander eventueel en klik op de blauwe knop"opslaan" bovenaan de pagina rechts. 20. Hoe kun je een site delen? Nodig anderen uit naar je site te kijken 1.Je kunt je site privé houden of delen met een groep mensen of hem volledig publiekelijk maken. Kies in het basisvenster voor de grijze knop rechtsboven met de "Meer" en klik op "Delen en rechten onder "Websiteacties. 2. Voeg de adressen van diegenen die je wilt uitnodigen in in de onderstaande lege balk waar bij staat Mensen toevoegen. Vergeet niet dat de eigenaren in staat zijn om anderen uit te nodigen, de site kunnen beheren en inhoud kunnen bewerken terwijl kijkers alleen de website kunnen zien. U kunt kiezen voor de opties Gmail, Googleplus, Facebook of Twitter om een lijst met andere contactpersonen te zien. Klik op de desbetreffende link om mensen uit te nodigen. 3. In de uitnodiging in het nieuwe geopende dialoogvenster kunt je het onderwerp zien met de boodschap om naar de genodigden te sturen. Klik op "Stuur" om gebruikers uit te nodigen, of klik op Stuur geen uitnodiging" om je mensen toe te voegen zonder hen een uitnodiging te sturen. 4. Wanneer je klaar bent met het toevoegen van gebruikers, klikt dan op de zwarte naam van de site boven aan de pagina links met het pijltje om terug te keren naar je website. Het ontvangen van een Google Site Uitnodiging 1. Als je voor een Google Site bent uitgenodigd, ontvang je een van de account. Klik op de link in de Als je niet automatisch ingelogd bent of nog niet beschikt over een Google-account, ga je naar de site van Google of klik op de onderstaande tekst "Sign in".

16 3. Geef je Google-account en wachtwoord en klik op "Sign in". Als je geen Google-account hebt, moet je eerst op "Sign up for sites" klikken (maak je geen zorgen je kunt nog steeds normale e- mail gebruiken). Als je een Google Apps-account hebt klik dan op "Sign in with Google Apps Account zo kom je in je Google Apps- adres. 4. Vul het account in en klik op maken. Je bent klaar om uw site te bekijken. 21. Hoe kan ik een subpagina nummer gebruiken? Gebruik de subpagina gadget lijst 1. Klik in het basisvenster op het grijze balkje met het potloodje "Pagina bewerken". 2. Klik op Invoegen helemaal links bovenaan en selecteer onder de grijze woorden Algemeen in het nieuwe venster de optie Lijst met subpagina's invoegen.. 3. Geef je gadget een titel en kies de eigenschappen van de nieuwe subpagina en klik op de blauwe knop bovenaan recht met Opslaan wanneer je het goedgekeurd hebt. Voeg pagina toe aan de subpagina gadget 1. Als je een pagina automatisch m,et de desbetreffende gadget wilt voorzien moet je ervoor zorgen dat je de pagina creëert uit bestaande selectie. Klik hiervoor in de basispagina op de grijze knop met het papiertje met het plusje (+) Nieuwe pagina". 2. Selecteer een pagina sjabloon en geef de pagina een naam en selecteer de locatie waarin je de pagina wilt hebben. Hierbij worden een aantal standaard locaties gegeven, maar je kunt ook kiezen voor Kies een andere locatie helemaal onderaan de pagina met het zwarte pijltje naar rechts. 3. Klik hierop en je ziet in dit venster onder Home allerlei pagina's staan, waaronder Subpagina Klik hierop in de lijst en je ziet de pad wijziging van de nieuwe locatie nu verschijnen in het venster. Klik op de rode knop "Maken" om dit te bevestigen. 5. Als je pagina is aangemaakt, kun je de inhoud toevoegen. 6. Klik vervolgens op de blauwe knop opslaan bovenin rechts Opslaan". 7. Je hoeft nu alleen maar te bevestigen dat je een nieuwe pagina aangemaakt hebt en dit verschijnt op de pagina lijst van de gadgets. 8. Controleer tot slot wel of je nieuwe pagina goed wordt weergegeven. 22. Hoe kun je met formulieren werken? Werken met formulieren

17 Wanneer je een Google spreadsheet, document of formulier etc. hebt gemaakt worden deze automatisch gekopieerd naar de lijst van documenten in de lijst van Google Sites. En deze kun je selecteren wanneer je ze in de site wilt plaatsen. Pas het formulier aan 1. Om de naam van het formulier te vinden ga allereerst op de basispagina naar de grijze knop met het potloodje waarbij staat Pagina bewerken. 2.Kies voor documenten en zoek de spreadsheet die je wilt invoegen (let op de titel!). 3. Vervolgens ga je naar je documenten die je hebt staan in je lijst van Google sites. 4. Zoek het formulier en klik op degene die je wilt openen door te drukken op Formulier in de bovenste balk. 5. Klik vervolgens in het nieuwe venster dat opent in dit menu op de knop Bewerken. Zodra je formulier er is, zullen alle aanpassingen worden verzameld in de bijbehorende spreadsheet.

Handleiding Google Sites www.pepermunt.net

Handleiding Google Sites www.pepermunt.net Handleiding Google Sites www.pepermunt.net Wat is Google Sites? Google Sites is een online systeem om websites te maken. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een computer met internet. Een gewoon account

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services. Handleiding

Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services. Handleiding Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services Handleiding versie 1.8 18 oktober 2011 Inhoudsopgave 1 BEHEER UW PRODUCTEN... 4 1.1 CATEGORIEËN BEWERKEN... 4 1.2 PRODUCTEN BEWERKEN...

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

HANDLEIDING INSUSITE

HANDLEIDING INSUSITE HANDLEIDING INSUSITE Gentseweg 203-8792 Waregem T. 056 36 14 94 - F. 056 36 14 96 info@crm.be - www.crm.be 2 INHOUD Inleiding 1. Wordpress Basics 1.1 Inloggen in het adminpaneel 1.2 Het Dashboard 1.3 De

Nadere informatie

Handleiding Content Management Systeem Umbraco. Versie 1.2

Handleiding Content Management Systeem Umbraco. Versie 1.2 Handleiding Content Management Systeem Umbraco Versie 1.2 Inhoudsopgave 1. Umbraco tour... 3 1.1 Inloggen in het Umbraco systeem... 3 1.2 De indeling van Umbraco... 3 2. Inhoud van uw website... 5 2.1

Nadere informatie

Maak een website met Weebly

Maak een website met Weebly Maak een website met Weebly Meer dan 10 miljoen mensen en bedrijven gebruiken Weebly Omdat het de eenvoudigste en krachtigste manier is om op een betaalbare manier een website te maken. Deze beginnershandleiding

Nadere informatie

1 De onderdelen van TYPO3

1 De onderdelen van TYPO3 Nederlandse versie 1.03 Webredactie-MC@tudelft.nl 13 mei 2014 Inhoudsopgave 1 De onderdelen van TYPO3... 3 1.1 De basis... 3 1.1.1 Inloggen... 3 1.1.2 Het hoofdmenu... 3 1.1.3 Pagina-/ Bestandsboom...

Nadere informatie

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie

Beginnershandleiding voor Weebly.

Beginnershandleiding voor Weebly. Beginnershandleiding voor Weebly. Deze beginnershandleiding voor Weebly heeft 9 hoofdstukken. Als je net met Weebly begint, raden we je aan om deze korte artikelen allemaal te lezen. Wanneer je daarmee

Nadere informatie

Handleiding WordPress

Handleiding WordPress Handleiding WordPress Paul Brink MrWebsite Inleiding Klanten van MrWebsite kunnen snel en gemakkelijk hun website bijhouden met een Content Management Systeem. Op het internet wordt een grote diversiteit

Nadere informatie

Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding

Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1 Inleiding...4 2 Hosting Control Panel...5 2.1 Toegang tot Control Panel...5 2.2 Mogelijkheden Control Panel...7 3 Uw Website maken

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

Startersgids iblox. Inhoudsopgave. Hulp bij het opzetten van uw website.

Startersgids iblox. Inhoudsopgave. Hulp bij het opzetten van uw website. Hulp bij het opzetten van uw website. Inhoudsopgave Start met uw website Inloggen vanaf BC dashboard Mail account aanmaken 1. Tab Algemeen 2. Tab Doorsturen 3. Tab E-mailaliassen 4. Tab Automatische beantwoording

Nadere informatie

Maak een Google account aan of gebruik een bestaand account. Voorbeeld. Gebruikersnaam: fanvankustzeilen@gmail.com (tevens emailadres)

Maak een Google account aan of gebruik een bestaand account. Voorbeeld. Gebruikersnaam: fanvankustzeilen@gmail.com (tevens emailadres) Weblog voor kustzeilers Deze hand-out hoort bij de workshop Weblog voor kustzeilers gehouden tijdens de Heerendag 7 dec 2013. De workshop wordt gegeven door Joep Dirkx en Jan Kolthof. Inleiding Wat is

Nadere informatie

mijndomein.nl De Basiscursus Websitemaker

mijndomein.nl De Basiscursus Websitemaker mijndomein.nl De Basiscursus Websitemaker iedereen een website deel 1: Structuur en Inhoud - 01-09-2012 mijndomein.nl Basiscursus WEBSITEMAKER Om deze cursus te kunnen volgen moet je: Beschikken over de

Nadere informatie

Handleiding TYPO3 versie 4.4.x voor het beheren van uw website

Handleiding TYPO3 versie 4.4.x voor het beheren van uw website Handleiding TYPO3 versie 4.4.x voor het beheren van uw website december 2010 1 Inhoudsopgave Inloggen in TYPO3... 3 Algemene informatie... 4 De paginastructuur... 4 Iconen en paginanamen... 4 Het bestandsbeheer

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

SCMS - Smart Content Management System

SCMS - Smart Content Management System Online websites bouwen & beheren met SCMS Smart Content Management System & website builder Inhoud: Hoofdstuk 1: Inleiding, wat is SCMS?... 4 Hoofdstuk 2: Inloggen SCMS... 5 Hoofdstuk 3: Control Panel...

Nadere informatie

Handleiding IVN afdelingswebsite

Handleiding IVN afdelingswebsite Handleiding IVN afdelingswebsite Een praktische handleiding voor IVN afdelingen. Handleiding IVN afdelingswebsite Datum: 10 maart 2013 Versie: 1.3 Auteurs: John Roggen, Fanny van Zon, Hans Hogenbirk op

Nadere informatie

SWIS Handleiding Webbeheer

SWIS Handleiding Webbeheer 1 SWIS Handleiding Webbeheer Inhoudsopgave I. Inloggen in Webbeheer en je wachtwoord resetten... 4 Inlogscherm... 4 Dashboard met toptaken en statistieken... 4 Je wachtwoord vergeten?... 5 II. Modules:

Nadere informatie

De auteur van dit ebook kan op geen enkele manier verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele onjuistheden in dit ebook.

De auteur van dit ebook kan op geen enkele manier verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele onjuistheden in dit ebook. 2 Joomla ebook Bouw zelf een professionele website Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook

Nadere informatie

SpinOffice handleiding

SpinOffice handleiding SpinOffice handleiding Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van de software. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand met documentbeheer

Nadere informatie

Inleiding. De handleiding bestaat uit vier delen:

Inleiding. De handleiding bestaat uit vier delen: Versie 3.2 01/2013 Inleiding Prezi is net als het alom bekende PowerPoint een tool om presentaties mee te maken. Je start met een groot, leeg vel papier (= canvas) waarop je je informatie gaat ordenen.

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM

H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM Inhoudsopgave Introductie en inloggen 3 Overzicht van de basisfuncties 5 Voor content-editors 7 Maken en bewerken inhoud 8 Werken met afbeeldingen en documenten

Nadere informatie

Handleiding Horde webmail

Handleiding Horde webmail Handleiding Horde webmail In deze handleiding wordt uitgelegd wat je allemaal met Horde Webmail kunt doen. Want behalve gewoon je e-mails ontvangen, kun je met Webmail nog veel meer. De handleiding is

Nadere informatie

Training voor Redacteuren

Training voor Redacteuren Training voor Redacteuren Bewerkt door Ing. Hans A. Olthoff, Meer informatie: Ing. Hans A. Olthoff alternet Internet B.V. Langesteijn 124 3342 LG Hendrik-Ido-Ambacht T (078) 635 1200

Nadere informatie

Handleiding SpinOffice CRM April 2013

Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van onze slimme applicatie. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand

Nadere informatie

Handleiding. versie 20 24 april 2013

Handleiding. versie 20 24 april 2013 Handleiding versie 20 24 april 2013 Inhoudsopgave 1 BEHEER UW WEBSHOP EN PRODUCTEN... 4 1.1 CATEGORIEËN BEWERKEN... 4 1.2 PRODUCTEN BEWERKEN... 5 1.2.1 Afbeeldingen toevoegen... 6 1.2.2 Gerelateerde producten...

Nadere informatie