AFGE G STU T D U EER E D

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AFGE G STU T D U EER E D"

Transcriptie

1 AFGESTUDEERD wat nu?

2 GEFELICITEERD Je hebt je diploma op zak of zegt de schoolbanken vaarwel om je op de arbeidsmarkt te storten. Wat je ook studeerde, er komt heel wat op je af als je de schoolpoort achter je laat. Deze handige pocket zet alle noodzakelijke info op een rijtje. Als je afstudeert moet je een hele hoop papieren invullen zodat je in orde bent met de sociale zekerheid. De sociale zekerheid zorgt voor: p een uitkering als je werkloos bent; p een vervangingsinkomen als je langdurig ziek bent; p een gedeeltelijke terugbetaling van je ziekenhuis-, dokters- en apothekerskosten; p je pensioen, kinderbijslag en je vakantiegeld. De bijdrage die je voor de sociale zekerheid betaalt, wordt automatisch afgehouden van je loon.

3 VDAB Ben je afgestudeerd of heb je beslist om te stoppen met studeren, dan heb je er alle belang bij om je zo vlug mogelijk in te schrijven bij de VDAB (of ACTIRIS in Brussel). In Vlaanderen vind je de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) in de lokale Werkwinkels. Door die inschrijving krijg je recht op een wachtuitkering na je wachttijd. Je wachttijd is de periode waarin je werk zoekt, maar nog geen recht hebt op een werkloosheidsuitkering. Wanneer inschrijven? p Bij afstuderen: jonger dan 18 jaar (op 1 juli) ten laatste inschrijven op 8 juli ouder dan 18 jaar (op 1 juli) ten laatste inschrijven op 8 augustus Voor wie zich later inschrijft, gaat de wachttijd pas in op de datum van inschrijving, waardoor je ook pas later een wachtuitkering kunt ontvangen. p Bij stopzetting studies: je wachttijd begint op de dag van inschrijving. i Hoe inschrijven? Om je in te schrijven heb je alleen je rijksregisternummer nodig (rechtsboven op je SIS-kaart). p via p in de Werkwinkel op een zelfbedieningscomputer; p bij een VDAB-consulent. Werk gevonden? Laat de VDAB altijd weten wanneer je voltijds of deeltijds aan het werk bent of wanneer je stopt met werken. Ook al was het een tewerkstelling van 1 dag. Vraag na elke baan je C4 of ontslagbrief. is dé site voor al wie een job of opleiding zoekt. Je kunt de VDAB ook gratis bellen op het nummer (elke werkdag van 8 tot 20 uur). Op vind je alle organisaties die je helpen in je zoektocht naar werk.

4 Heb je na het doorlopen van je wachttijd nog geen werk gevonden én ben je ingeschreven bij de VDAB, dan heb je recht op een wachtuitkering. Je bent niet verplicht om daarvoor aan te sluiten bij een vakbond, je kunt ook terecht bij de hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen. VAKBOND Hoe lang duurt mijn wachttijd? p jonger dan 18 jaar: 155 dagen; p tussen 18 en 26 jaar: 233 dagen; p ouder dan 26 jaar: 310 dagen; p werkloos wegens omstandigheden onafhankelijk van je wil: 310 dagen. Als je tijdens het schooljaar stopt met studeren, schrijf je je het best onmiddellijk als werkzoekende in bij de VDAB. Je wachttijd loopt vanaf de dag van inschrijving. Volg je een middenstandsopleiding met leertijd of alternerend leren dan kun je je onmiddellijk inschrijven na je leertijd, ongeacht je leeftijd. Bereken je wachttijd op wachttijd schoolverlaters i Hoe ontvang je een wachtuitkering? p via je vakbond als je daarbij aangesloten bent; p via de hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen. Je kunt bij de vakbond terecht met vragen, klachten en problemen in verband met je werk, studentenwerk of schoolstages.

5 Aansluiten bij een ziekenfonds, een must In België genieten we een stevig uitgebouwde ziekteverzekering. p Dankzij een bijdrage krijg je recht op de terugbetaling van bezoeken aan de huisarts, tandarts of specialist, terugbetaling van medicijnen en kosten bij een ziekenhuisopname p Als je werkonbekwaam wordt door ziekte of ongeval kun je dankzij de ziekteverzekering rekenen op een uitkering. De terugbetaling van ziektekosten en de uitbetaling van uitkeringen gebeuren door de ziekenfondsen. Daarom ben je ook verplicht om aan te sluiten bij een ziekenfonds. HET ZIEKENFONDS Wanneer inschrijven? Als student ben je normaal gezien via je ouders als persoon ten laste aangesloten bij een ziekenfonds. Ook tijdens je wachttijd blijf je verzekerd via je ouders. Je sluit in eigen naam aan bij een ziekenfonds en wordt gerechtigde : p zodra je een job gevonden hebt; p zodra je begint te werken als zelfstandige; p zodra je wachttijd verstreken is; p zodra je 25 jaar wordt. i Hoe inschrijven? Schrijf je online in via of ga even langs bij een CM-kantoor bij jou in de buurt. Je kunt ook de postkaart versturen (die je verder in deze pocket vindt). CM stuurt je de gevraagde informatie op of contacteert je als je dat wenst.

6 Solidariteit en warmte zijn de waarden van CM. Dat voel je niet alleen in de service, dat merk je ook aan het extra pakket diensten en voordelen waar iedereen beter van wordt: jong en oud, ziek en gezond. CM, hét ziekenfonds waar je beter van wordt p Ben je lid van een sportclub of volg je een jog- of zweminitiatie bij een erkende sportclub, dan krijg je tot 15 euro per jaar terug. p Bij aankoop van homeopathische geneesmiddelen krijg je 30 % terugbetaald. p Voor osteopathie en chiropraxie kun je rekenen op een tegemoetkoming tot 50 euro per jaar. p Koop je een bril of lenzen? Dan krijg je een terugbetaling bij aankoop van brillenglazen, brilmonturen of lenzen. p Met de werkvakanties van Intersoc kun je werken en toch vakantie nemen. De ideale vakantiejob vind je op p Je krijgt 25 euro per jaar voor vaccinaties die je nodig hebt om op reis te gaan. p Het CM-Hospitaalplan betaalt het gros van je ziekenhuisfactuur terug. Aansluiten kan als jongere voor een heel lage prijs. Een volledig overzicht van alle CM-troeven vind je op

7 Je doktersbriefjes kun je om het even wanneer bezorgen via een van de vele CM-brievenbussen in je buurt. Elke dag worden de briefjes opgehaald en verwerkt. Je hoeft geen postzegels te plakken, de terugbetalingen gebeuren snel en het bedrag wordt op je bankrekening gestort. Wil je weten wat je te doen staat als je begint te werken, ziek wordt, een ongeval hebt, gaat samenwonen of zwanger bent? Dan kun je terecht in het CM-kantoor. Er is altijd een CM-kantoor in je buurt waar de consulenten voor je klaarstaan. Je kunt hen ook bereiken via telefoon of . regionale hoofdkantoren CM Antwerpen - Molenbergstraat Antwerpen CM Mechelen-Turnhout - Korte Begijnenstraat Turnhout CM Leuven - Platte-Lostraat Kessel-Lo CM Brugge - Oude Burg Brugge CM Zuid-West-Vlaanderen - Sint-Janslaan Kortrijk CM Oostende - Ieperstraat Oostende CM Roeselare-Tielt - Beversesteenweg Roeselare CM Midden-Vlaanderen - Martelaarslaan Gent CM Waas en Dender - de Castrodreef Sint-Niklaas CM Sint-Michielsbond - Haachtsesteenweg Brussel CM Limburg - Prins-Bisschopssingel Hasselt antwerpen@cm.be regiomechelenturnhout@cm.be leuven@cm.be brugge@cm.be zwvl@cm.be oostende@cm.be roeselaretielt@cm.be midden-vlaanderen@cm.be waasland@cm.be smb@cm.be limburg@cm.be Plaatselijke kantoren bij jou in de buurt op

8 Wil je na het lezen van deze pocket meer weten over de stappen die je moet zetten als je afstudeert? Vraag dan de gratis Gids voor schoolverlaters en werkende jongeren aan. Die legt je alles piekfijn uit. V.U. Bert Peirsegaele, Postbus 40, 1031 Brussel CM25PROM001

9 Ik kies voor CM P Ja, ik wil lid worden van CM. P Ik wil graag informatie ontvangen. P Starten als zelfstandige P CM-diensten en -voordelen P De ziekteverzekering in een notendop P De Gids. Infobrochure voor schoolverlaters en werkende jongeren Verstuur deze postkaart of mail je gegevens naar schoolverlaters@cm.be Naam:... Straat en nummer:... Postcode:... Gemeente:... Tel./Gsm:... adres:... CM, houder van het adressenbestand, zal de door jou verstrekte gegevens alleen gebruiken voor communicatiedoeleinden. Je kunt die gegevens inkijken en aanpassen en ook het openbaar register raadplegen (wet van 8 december 1992).

10 CM DA Postbus Brussel ONNODIG TE FRANKEREN

11 wat als ik ZIEK word?

12 Als je ziek bent, krijg je van de dokter, apotheker, kinesitherapeut heel wat papieren. Die documenten hebben allemaal te maken met de ziekteverzekering. Het ziekenfonds of de mutualiteit zorgt ervoor dat je voor geneesmiddelen en voor doktersbezoeken terugbetalingen ontvangt. De sociale wetgeving in ons land zorgt er bovendien voor dat je als werknemer of werkloze bij ziekte of ongeval niet zonder inkomen valt.

13 Naar de dokter Geneesmiddelenvoorschrift Op het geneesmiddelenvoorschrift schrijft de dokter alle geneesmiddelen die je nodig hebt om er weer bovenop te komen. Dat voorschrift neem je mee naar de apotheker. Op die manier kun je de geneesmiddelen kopen en betaal je niet de volle pot. Getuigschrift verstrekte hulp Op het getuigschrift voor verstrekte hulp staat heel wat informatie: f jouw naam en hoedanigheid; f naam, adres, erkenningsnummer en handtekening van de dokter; f een plaats voor je gele klever; f een codenummer (op basis daarvan weet het ziekenfonds hoeveel je terugbetaald moet krijgen); f ontvangstbewijs: het bewijs dat je de dokter betaald hebt. Dat getuigschrift dien je in bij je ziekenfonds, zodat je een gedeelte van je doktersbezoek terugbetaald krijgt. Je kunt dat getuigschrift indienen tot twee jaar nadat het werd uitgereikt.

14 Attest van arbeidsongeschiktheid Het ziekenbriefje of attest van arbeidsongeschiktheid bezorg je aan je werkgever als je een paar dagen niet kunt werken. Na verloop van tijd betaalt je werkgever je loon immers niet meer uit. Om niet zonder inkomen te vallen, krijg je na die periode een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid. Getuigschrift van arbeidsongeschiktheid Als je voor een langere tijd ziek wordt, is het belangrijk dat je dat aangeeft aan je ziekenfonds. Dat doe je met een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid dat je laat invullen door je dokter. Je verstuurt dat getuigschrift vertrouwelijk per post binnen de twee dagen. Ook als je werkloos bent of een wachtuitkering krijgt, heb je twee dagen om getuigschrift te bezorgen. Voor arbeiders, bedienden en zelfstandigen geldt een andere regeling: f arbeiders: ten laatste op de 14de kalenderdag na het begin van je arbeidsongeschiktheid; f bedienden of zelfstandigen: ten laatste op de 28ste kalenderdag van je arbeidsongeschiktheid. De datum op de poststempel dient als bewijs dat je de aangifte tijdig opstuurde. Daarom mag je dat getuigschrift (in tegenstelling tot alle andere post voor CM) niet via een CM-brievenbus aan CM bezorgen.

15 Elektronische identiteitskaart Janssens Els Op je elektronische identiteitskaart (eid) staan volgende gegevens: f je naam, geboortedatum en geslacht; f je rijksregisternummer. Via je eid hebben zorgverleners ook toegang tot je gegevens inzake ziekteverzekering en sociale zekerheid die zich in een beveiligd netwerk bevinden. Bewaar je eid in je portefeuille, zo heb je ze altijd bij de hand. Je toont je eid: f bij de apotheker; f in het ziekenhuis; f bij het ziekenfonds; f bij andere socialezekerheidsdiensten. i Wist je dat. je dankzij de sociale zekerheid slechts een deel betaalt van de kosten van geneesmiddelen en de rest wordt betaald door je ziekenfonds?

16 je GELE KLEVER Op alle formulieren die bestemd zijn voor je ziekenfonds, plak je een gele klever. Zo ziet je ziekenfonds direct dat het formulier van jou komt en heeft men meteen ook al je gegevens. Dit staat op je gele klever: f de naam en het nummer van je ziekenfonds; f je naam en adres; f je rijksregisternummer; f een codenummer waarmee je ziekenfonds een aantal relevante zaken weet, bijvoorbeeld of je loontrekkende of zelfstandige bent. XX 999 Jan Janssen Dorpstraat Wonegem xxx/xxx INSZ

17 TERUGBETALINGEN Via je rekeninguittreksel Op je rekeninguittreksel van de bank kun je heel wat informatie vinden over de terugbetaling door CM. Het uittreksel bevat o.a. het aantal betaalde prestaties, de naam van de zorgverlener, de datum van de laatste verstrekking, het officieel tarief Via mijn dossier Als je dat wilt, kun je van CM via een betalingsoverzicht van je terugbetalingen en/ of uitkeringen krijgen. Je kunt dat gratis aanvragen door je te registreren via Mijn Dossier op Daar kun je ook al je terugbetalingen en uitkeringen bekijken.

18 Waar moet je op letten als je naar het ziekenhuis moet? f Bij je opname moet het ziekenhuis je een opnameverklaring voorleggen. Dat document geeft belangrijke informatie over het financiële aspect van je opname. Op de opnameverklaring duid je je kamerkeuze aan. Bij klassieke hospitalisatie met minstens één overnachting mogen enkel op een eenpersoonskamer kamer- en ereloonsupplementen aangerekend worden. f De kosten voor een een- of meerpersoonskamer verschillen: vergelijk die kosten goed voor je een kamertype kiest. Enkel op een eenpersoonskamer mogen kamer- en ereloonsupplementen aangerekend worden. Vraag ook naar de kostprijs voor het materiaal (bv. implantaten, prothesen) en de diensten (bv. telefoon en televisie op de kamer) die niet op het opnamedocument in het ZIEKENHUIS vermeld staan. Als je een hospitalisatieverzekering hebt, neem je best ook de polis door om te zien welke kosten daarmee bijkomend gedekt worden. Dit kan je keuze mee helpen bepalen. Welk ziekenhuis kies je? Je mag vrij het ziekenhuis kiezen waar je opgenomen wordt, behalve als je bij een spoedgeval door de dienst 112 wordt vervoerd. Als je arts aan een bepaald ziekenhuis verbonden is, hangt je keuzevrijheid ook hiervan af. Op kun je de belangrijkste tarieven van de Vlaamse ziekenhuizen vergelijken. Welke documenten neem je mee? Neem altijd je eid en enkele gele klevers mee. Spreek ook af welke medische documenten je moet meebrengen. i Vraag de gratis CM-infobrochure Het ziekenhuis: opname en ontslag.

19

20 Op CM kun je vertrouwen f Je kunt bij CM rekenen op een sterke en persoonlijke ondersteuning. f Je vindt heel wat informatie op of je kunt met al je vragen terecht in het CM-kantoor in je buurt. f Gratis nazicht van je ziekenhuisfactuur. Zo weet je zeker dat je niks te veel betaalt. f Gratis rechtsbijstand, als je bijvoorbeeld het slachtoffer bent van een medische fout. CM beschermt tegen hospitalisatiekosten Als je in het ziekenhuis belandt, word je al gauw geconfronteerd met een hoge factuur. Het afsluiten van een hospitalisatieverzekering is daarom geen overbodige luxe. CM biedt twee hospitalisatieverzekeringen aan: CM-Hospitaalplan en CM- Hospitaalfix / CM-Hospitaalfix Extra. Voor een heel voordelige bijdrage krijg je extra zekerheid. MOB Verzekeringen CM-Vlaanderen: verzekeringsonderneming met maatschappelijke zetel in België en toegelaten onder nummer 150/01 om de tak 2 ziekte te beoefenen. i Vraag de brochure in je CM-kantoor of surf naar CM25PROM001-14

Wat te doen bij afstuderen. Wat je moet weten

Wat te doen bij afstuderen. Wat je moet weten Wat te doen bij afstuderen Wat je moet weten 2 Hoera, afgestudeerd! Maar wat nu? Je hebt je diploma op zak en zegt de schoolbanken vaarwel om je op de arbeidsmarkt te storten. Wat je ook studeerde, er

Nadere informatie

Opname in het ziekenhuis

Opname in het ziekenhuis Opname in het ziekenhuis Wat je moet weten www.cm.be Uitgave 2014 Inhoud Inhoud... 2 Voorwoord... 3 Keuze van het ziekenhuis en van je kamer... 3 Aangifte van je arbeidsongeschiktheid... 4 Je ziekenhuisrekening...

Nadere informatie

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Afgestudeerd en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Alles over afstuderen Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg www.werk.belgië.be VDAB (Vlaanderen) voor kantoren

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Afgestudeerd en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Alles over afstuderen Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg www.werk.belgie.be VDAB (Vlaanderen) voor kantoren

Nadere informatie

Wanneer bent u arbeidsongeschikt?

Wanneer bent u arbeidsongeschikt? Arbeidsongeschikt? Wanneer bent u arbeidsongeschikt? U bent arbeidsongeschikt als u door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten moet

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? januari 2016

Arbeidsongeschikt? januari 2016 Arbeidsongeschikt? januari 2016 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle

Nadere informatie

Ziekteverzekering in België. Wat u moet weten

Ziekteverzekering in België. Wat u moet weten Ziekteverzekering in België Wat u moet weten Inhoud Voorwoord 3 Uw inschrijving bij CM Antwerpen 4 Inwoner van de Europese Economische ruimte met EZVK 5 Inwoner van de Europese Economische ruimte zonder

Nadere informatie

VDAB. Wanneer inschrijven? p Bij afstuderen:

VDAB. Wanneer inschrijven? p Bij afstuderen: AFGESTUDEERD wat nu? GEFELICITEERD Je hebt je dploma op zak of zegt de schoolbanken vaarwel om je op de arbedsmarkt te storten. Wat je ook studeerde, er komt heel wat op je af als je de schoolpoort achter

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst!

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Je gaat op zoek naar werk Je bent nog een tijdje werkzoekend Je vindt werk Je wordt ziek Wat met vakantiewerk? Schrijf je in

Nadere informatie

Werkloosheidsuitkeringen

Werkloosheidsuitkeringen je rechten op zak Werkloosheidsuitkeringen Het bedrag van je werkloosheidsuitkering wordt berekend op basis van je laatst verdiende loon en je gezinstoestand. De hoogte van de uitkering is ook afhankelijk

Nadere informatie

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken?

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken? Afgestudeerd en nu? Afgestudeerd en nu? Eerst en vooral een feestje, want dat heb je verdiend! En dan ga je nadenken over je toekomst en dan komen de vragen. Hoe dan ook er zijn een aantal zaken waar je

Nadere informatie

De mutualiteit. De mutualiteit 31

De mutualiteit. De mutualiteit 31 De mutualiteit De mutualiteit 31 Algemene info mutualiteit Een mutualiteit of ziekenfonds zorgt voor de terugbetaling van een deel van de dokterskosten, tandzorgen, geneesmiddelen, ziekenhuiskosten...

Nadere informatie

Algemene info mutualiteit

Algemene info mutualiteit De mutualiteit Algemene info mutualiteit Een mutualiteit of ziekenfonds zorgt voor de terugbetaling van een deel van de dokterskosten, tandzorgen, geneesmiddelen, ziekenhuiskosten... Het Rijksinstituut

Nadere informatie

Opname in het ziekenhuis

Opname in het ziekenhuis Opname in het ziekenhuis Wat je moet weten www.cm.be Uitgave 2017 Inhoud Inhoud... 2 Voorwoord... 3 Keuze van het ziekenhuis en van je kamer... 3 Aangifte van je arbeidsongeschiktheid... 4 Aangifte ongeval...

Nadere informatie

Ik verlaat de school wat nu?

Ik verlaat de school wat nu? Ik verlaat de school wat nu? Je hebt geen werk? Schrijf je in bij de VDAB: Hoe? Via de website www.vdab.be Via het gratis nummer 0800/ 30 700 Via een kantoor in de buurt Wanneer? Voor 1 augustus Als je

Nadere informatie

Ziekteverzekering in België. Wat je moet weten... www.cm.be

Ziekteverzekering in België. Wat je moet weten... www.cm.be Ziekteverzekering in België Wat je moet weten... www.cm.be Inhoud Voorwoord...27 Je inschrijving bij CM Leuven...28 Inwoner van de Europese Economische Ruimte (EER) met Europese ziekteverzekeringskaart...

Nadere informatie

School gedaan? Wat nu?

School gedaan? Wat nu? School gedaan? Wat nu? ACLVB Jongeren Eindelijk! Je verlaat de schoolbanken en je besluit om op zoek te gaan naar werk. Maar wat moet je nu allemaal in orde brengen? Wat is de eerste stap? Het allerbelangrijkste

Nadere informatie

De VDAB ook. voor personen met een arbeidshandicap

De VDAB ook. voor personen met een arbeidshandicap De VDAB ook voor personen met een arbeidshandicap Onze dienstverlening op een rijtje Je bent werkzoekend, werknemer of zelfstandige en je hebt een langdurige beperking van fysieke, verstandelijke, psychische,

Nadere informatie

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info Welkom! Wie zijn wij? Verloop info Afgestudeerd, en nu? Info over onze dienst GTB Info over de ondersteuningsmaatregelen vanuit de VDAB Vragen? Heb je goed nagedacht over je beslissing? Je stopt met school

Nadere informatie

CM, hét ziekenfonds. voor zelfstandigen

CM, hét ziekenfonds. voor zelfstandigen CM, hét ziekenfonds voor zelfstandigen 2 Zelfstandig én sociaal verzekerd We zijn er voor jou Inhoud CM, hét ziekenfonds voor zelfstandigen Het sociaal statuut van zelfstandigen 4 5 Wie is zelfstandige?

Nadere informatie

CM, hét ziekenfonds. voor zelfstandigen. februari 2015

CM, hét ziekenfonds. voor zelfstandigen. februari 2015 CM, hét ziekenfonds voor zelfstandigen februari 2015 1 Inhoud CM, hét ziekenfonds voor zelfstandigen Het sociaal statuut van zelfstandigen CM, hét ziekenfonds voor zelfstandigen 3 Het sociaal statuut van

Nadere informatie

Kinderbijslag na de leerplicht Studenten

Kinderbijslag na de leerplicht Studenten Kinderbijslagfonds Horizon Het Gezin Gistelse Steenweg 238-240, B-8200 Brugge Ons kenmerk: Consulente: Telefoon: (050) 44 93 00 E-mail: info@horizonhetgezin.be Kinderbijslag na de leerplicht Studenten

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? april 2018

Arbeidsongeschikt? april 2018 Arbeidsongeschikt? april 2018 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

2011 Gedaan met studeren?

2011 Gedaan met studeren? Gedaan met studeren? 2011 Ik schrijf mij in als werkzoekende Ik ben geen student meer en ik zoek werk. Ik woon in het Brusselse Gewest. Het eerste wat je moet doen, is je inschrijven als werkzoekende bij

Nadere informatie

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond WOORDZOEKER Spel Alle kaarten worden omgekeerd op de tafel gelegd. De leerlingen mogen beurtelings twee kaartjes omdraaien. Als ze twee kaarten hebben die bij elkaar horen mogen ze deze kaarten houden.

Nadere informatie

Beheer je gegevens vanuit je zetel! LM online.

Beheer je gegevens vanuit je zetel! LM online. Beheer je gegevens vanuit je zetel! LM online www.lm.be Onze website: lm.be Surf naar www.lm.be, kies je regio en vind een heleboel nuttige informatie. - Ontdek alle voordelen, diensten en terugbetalingen

Nadere informatie

Inschrijving bij de VDAB

Inschrijving bij de VDAB school verlater Je hebt besloten dat de tijd van studeren voorbij is. Misschien ben je opgelucht. Maar wellicht sta je voor nieuwe verantwoordelijkheden. Voor een eigen inkomen zorgen bijvoorbeeld. Daarvoor

Nadere informatie

Routeplanner voor jong talent

Routeplanner voor jong talent Routeplanner voor jong talent HOE GERAAK JE VAN DE SCHOOL NAAR JE EERSTE JOB? Afstuderen, werk zoeken en vinden, je eerste loon, een nieuwe stap in je leven Maar! Er komt heel wat bij kijken. Je sociaal

Nadere informatie

START OCMW ABVV ACLVB

START OCMW ABVV ACLVB WOORDENDOMINO Spel Elke leerling krijgt evenveel kaartjes. De leerling met start legt de beginkaart op tafel. Wie bij het woord op de dominokaart het juiste logo kan aanleggen mag verder spelen. Hij/zij

Nadere informatie

??! Bij wie kun je terecht? Aan de slag. Take a break?

??! Bij wie kun je terecht? Aan de slag. Take a break? Aan de slag Als je werkt worden je rechten en plichten vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Deze overeenkomst kan verschillende vormen aannemen en leg je schriftelijk vast. Lees je contract steeds aandachtig

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Oostenrijk

U gaat met vakantie naar Oostenrijk U gaat met vakantie naar Oostenrijk U gaat met vakantie naar Oostenrijk Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Nederland

U gaat met vakantie naar Nederland U gaat met vakantie naar Nederland U gaat met vakantie naar Nederland Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u ter

Nadere informatie

Arbeidsongevallen. Tussenkomst Medex bij medische kosten en verplaatsingskosten

Arbeidsongevallen. Tussenkomst Medex bij medische kosten en verplaatsingskosten Arbeidsongevallen Tussenkomst Medex bij medische kosten en verplaatsingskosten 1. Hoe moet u kosten en bijlagen indienen bij Medex? 2. Wanneer dient u uw kosten in bij Medex? 3. Wat betaalt Medex? 4. Wat

Nadere informatie

Studiefinanciering van de Vlaamse overheid?

Studiefinanciering van de Vlaamse overheid? ??! Je hebt je diploma op zak. Wellicht heb je al nagedacht over je toekomst: waar wil je naartoe? Wil je meteen je diploma verzilveren op de arbeidsmarkt? Of wil je liever nog als student door het leven

Nadere informatie

opleiding werkloosheid rechten arbeidskaart loon syndicaten Werk en opleiding Santé arbeidsovereenkomst werk zoeken gelijkschakeling van diploma s

opleiding werkloosheid rechten arbeidskaart loon syndicaten Werk en opleiding Santé arbeidsovereenkomst werk zoeken gelijkschakeling van diploma s rechten arbeidskaart arbeidsovereenkomst werk zoeken opleiding zelfstandige werkloosheid gelijkschakeling van diploma s loon syndicaten Werk en opleiding Santé Door te werken kan je jezelf en je familie

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring A.Z. Vesalius - campus Tongeren A.Z. Vesalius - campus Tongeren Hazelereik 51 3700 TONGEREN Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Frankrijk

U gaat met vakantie naar Frankrijk U gaat met vakantie naar Frankrijk U gaat met vakantie naar Frankrijk Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK)). Met deze kaart kunt u

Nadere informatie

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENT @ WORK

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENT @ WORK STUDENTENARBEID Wie is student?... 1 Sociale zekerheidsbijdragen voor studenten... 1 Student @ work... 1 Hoe inschrijven op student @ work?... 2 Belang van het attest!... 2 Wat na het afstuderen?... 2

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Italië

U gaat met vakantie naar Italië U gaat met vakantie naar Italië U gaat met vakantie naar Italië Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u ter plaatse

Nadere informatie

Is de jongere gestopt met studeren? Vul het formulier in a.u.b, onderteken het en stuur het dadelijk terug.

Is de jongere gestopt met studeren? Vul het formulier in a.u.b, onderteken het en stuur het dadelijk terug. Kinderbijslag na de leerplicht Studenten contact telefoon dossiernummer Als jongeren na de leerplicht studeren of een opleiding volgen, kan de kinderbijslag doorbetaald worden tot hun 25e. Om het recht

Nadere informatie

Aangifteformulier ter vervanging van de controlekaart

Aangifteformulier ter vervanging van de controlekaart Aangifteformulier ter vervanging van de controlekaart Waarom deze aangifte? U bent vrijgesteld van de verplichting in het bezit te zijn van een controlekaart indien u: ofwel minstens 60 jaar bent; ofwel

Nadere informatie

Opname in het ziekenhuis

Opname in het ziekenhuis Opname in het ziekenhuis Wat je moet weten maart 2015 Inhoud Inhoud 2 Vóór de opname 4 De rol van je ziekenfonds 4 Je ziekenfonds verwittigen 4 Keuze van het ziekenhuis 5 Kamerkeuze 6 Je rechten als patiënt

Nadere informatie

U ontvangt dit formulier omdat u kinderbijslag krijgt voor een jongere die al 18 jaar is of het dit jaar wordt.

U ontvangt dit formulier omdat u kinderbijslag krijgt voor een jongere die al 18 jaar is of het dit jaar wordt. Kinderbijslagfonds Horizon Het Gezin Gistelse Steenweg 238-240, 8200 BRUGGE Telefoon: (050) 44 93 00 E-mail: info@horizonhetgezin.be (B{DjQ{GsNbA Jj) BELANGRIJK! Kinderbijslag na de leerplicht Studenten

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24, 2610 Wilrijk Campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20, 2018 Antwerpen Campus Sint-Jozef Molenstraat 19, 2640 Mortsel Opnamedienst Sociale dienst Ombudsdienst

Nadere informatie

Persoonlijke werkloosheidsverklaring

Persoonlijke werkloosheidsverklaring Persoonlijke werkloosheidsverklaring Op 1 juli 2014 werd in het kader van de zesde staatshervorming de bevoegdheid voor onder meer het toekennen van de stage-uitkering, het evalueren van de inspanningen

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Zwitserland

U gaat met vakantie naar Zwitserland U gaat met vakantie naar Zwitserland U gaat met vakantie naar Zwitserland Dit geldt enkel voor wie de nationaliteit van een lidstaat van de Europese Unie of de Zwitserse nationaliteit heeft, of voor staatlozen

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen?

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen? Vrijwilligerswerk Wie kan er op jou rekenen? Alles over vrijwilligerswerk Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk tel. 03 218 59 01 www.vrijwilligersweb.be www.vrijwilligerswetgeving.be Provinciale Steunpunten

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname. Deze keuzes maakt u aan de hand van

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Boemerangstraat 2 B-3900 Overpelt 7/10116/21/000 Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname.

Nadere informatie

De ziekteverzekering. in een notendop

De ziekteverzekering. in een notendop De ziekteverzekering in een notendop Inhoud Vooraf VOORAF GELUKKIG IS ER DE SOCIALE ZEKERHEID Een duik in het verleden Hoe zit de sociale zekerheid in elkaar? De principes van de sociale zekerheid DE ZIEKTEVERZEKERING

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring HHZH/OPN/040.14(0509) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03 491 23 45 fax 03 491 23 46 www.hhzhlier.be Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken

Nadere informatie

Je bent ziek en je kan niet gaan werken. Wat nu?

Je bent ziek en je kan niet gaan werken. Wat nu? Alles over ziekte Je bent ziek en je kan niet gaan werken. Wat nu? Breng je werkgever op de hoogte Eerst en vooral: verwittig je werkgever. Hoe dat precies moet staat niet in de wet: het kan via telefoon,

Nadere informatie

GIDS VOOR GRENSARBEIDER

GIDS VOOR GRENSARBEIDER GIDS VOOR GRENSARBEIDER Werken in België, Wonen in Frankrijk Met de steun van de Europese Unie Inhoudsopgave Voorwoord Fiche 1 Fiche 2 Fiche 3 Fiche 4 Fiche 5 Fiche 6 Fiche 7 Fiche 8 Fiche 9 Fiche 10 Fiche

Nadere informatie

Kinderbijslag. Contact Post verzenden naar PB GENT. Te herinneren aub Ons kenmerk: Periode

Kinderbijslag. Contact Post verzenden naar PB GENT. Te herinneren aub Ons kenmerk: Periode Contact KBF@SECUREX.BE Post verzenden naar PB 10.010 9030 GENT Te herinneren aub Ons kenmerk: Periode Kinderbijslag na de leerplicht Studenten P7.A! Hou pagina 1 tot 4 goed bij. U vindt er informatie over

Nadere informatie

Scheiden? Pas je ziekenfondsdossier. en blijf goed verzekerd zonder zorgen. Partena, de gezonde reflex.

Scheiden? Pas je ziekenfondsdossier. en blijf goed verzekerd zonder zorgen. Partena, de gezonde reflex. Scheiden? Pas je ziekenfondsdossier aan en blijf goed verzekerd zonder zorgen Partena, de gezonde reflex. BIJ EEN SCHEIDING KOMT HEEL WAT PAPIERWERK KIJKEN. OOK VOOR JE ZIEKENFONDSDOSSIER, EN EVENTUEEL

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname. Deze keuzes maakt u aan de hand van

Nadere informatie

Net afgestudeerd, wat nu?

Net afgestudeerd, wat nu? Net afgestudeerd, wat nu? Inhoudsopgave I Schrijf je in 4 Bij de VDAB of bij Actiris 4 Bij een ziekenfonds 5 II Op zoek naar een job 7 III Je eerste job 8 Je arbeidsovereenkomst 8 Vakantie 8 IV Je start

Nadere informatie

INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen

INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen 1. Op hoeveel vakantiedagen heeft u als volledig werkloze recht in 2013? In 2013 mag u 4 weken vakantie nemen, wat overeenkomt met

Nadere informatie

De opvolging van je zoektocht naar werk

De opvolging van je zoektocht naar werk De opvolging van je zoektocht naar werk Klassieke procedure > Hoe vermijd je sancties? > Wat moet je doen? > Vraag de nodige informatie! www.aclvb.be Als werkloze heb je een aantal verplichtingen. Zo moet

Nadere informatie

Net afgestudeerd, wat nu? LM is er voor jou! www.lm.be

Net afgestudeerd, wat nu? LM is er voor jou! www.lm.be LM is er voor jou! Net afgestudeerd, wat nu? www.lm.be Inhoud Schrijf je in 4 Bij de VDAB of bij Actiris 4 Bij een ziekenfonds 5 Op zoek naar een job 7 Je eerste job 8 Je arbeidsovereenkomst 8 Vakantie

Nadere informatie

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN 1. Welke medische kosten worden door het ziekenfonds betaald? De ziekenfondsen vergoeden geneeskundige

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Spanje

U gaat met vakantie naar Spanje U gaat met vakantie naar Spanje U gaat met vakantie naar Spanje Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u ter plaatse

Nadere informatie

het overlijden moet worden gemeld en bankzaken

het overlijden moet worden gemeld en bankzaken 5Instanties waaraan het overlijden moet worden gemeld en bankzaken Erfgenamen, legatarissen of begiftigden die tot de nalatenschap komen en een netto-erfdeel verkrijgen, moeten op de waarde van dat netto-erfdeel

Nadere informatie

Spel Nabespreking Begrippen voor de leerkracht

Spel Nabespreking Begrippen voor de leerkracht MEMORY Spel Alle kaarten worden omgekeerd op de tafel gelegd. De leerlingen mogen beurtelings twee kaartjes omdraaien. Als ze twee kaarten hebben die bij elkaar horen mogen ze deze kaarten houden. Wie

Nadere informatie

focus op werkloosheid na studies

focus op werkloosheid na studies focus op werkloosheid na studies Het voortzetten van uw studies is ongetwijfeld een van de manieren om aan de werkloosheid te ontsnappen. Wanneer u na uw studies echter niet meteen een job kunt vinden,

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring versie nr. 1 In voege van April 2018 Documentnummer 558 Afdeling Algemeen AZ Monica Campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes

Nadere informatie

focus op het verblijfsbewijs

focus op het verblijfsbewijs focus op het verblijfsbewijs Sinds 15 december 2005 bestaat de gemeentelijke stempelcontrole niet meer. Uw andere verplichtingen als werkloze blijven ongewijzigd: - u moet steeds uw controlekaart bij u

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR GRENSARBEIDERS UIT BELGIE DIE IN NEDERLAND WILLEN WERKEN

INFORMATIE VOOR GRENSARBEIDERS UIT BELGIE DIE IN NEDERLAND WILLEN WERKEN INFORMATIE VOOR GRENSARBEIDERS UIT BELGIE DIE IN NEDERLAND WILLEN WERKEN LOON De hoogte van de lonen is vastgesteld in een CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) of, omdat niet iedere werkgever een CAO

Nadere informatie

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering Wat meer uitleg over de zorgverzekering Welkom bij de Vlaamse Zorgkas Wat is de zorgverzekering? De Vlaamse Regering heeft aan het eind van de jaren negentig de zorgverzekering in het leven geroepen. Waarom?

Nadere informatie

Hospitalisatie- VERZEKERING Plus. Opname in een ziekenhuis

Hospitalisatie- VERZEKERING Plus. Opname in een ziekenhuis Hospitalisatie- VERZEKERING Plus Opname in een ziekenhuis Waarom zo'n verzekering Omdat een opname in het ziekenhuis ook financieel een pijnlijke zaak is Elk jaar krijgt één gezin op drie te maken met

Nadere informatie

Aanvraag om kraamgeld voor werknemers

Aanvraag om kraamgeld voor werknemers Aanvraag om kraamgeld voor werknemers contact telefoon dossiernummer Met dit formulier vraagt u kraamgeld aan als werknemer. Wie als werknemer werkloos, invalide of gepensioneerd is, blijft voor de Kinderbijslagwet

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1 Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1 U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met uw opname in het ziekenhuis maken die een belangrijke invloed

Nadere informatie

Uitzendkracht? Ken je rechten!

Uitzendkracht? Ken je rechten! Uitzendkracht? Ken je rechten! ABVV Coördinatie Interim Samen sterk inhoud aan het werk p. 5 de arbeidsovereenkomst p. 6 loon & vergoedingen p. 7 premies p. 8 arbeidsduur p. 10 veiligheid & gezondheid

Nadere informatie

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA VERZEKERINGEN o.v. Algemene Mutualiteit voor Medische Assuranties onderlinge verzekeringsonderneming vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke

Nadere informatie

BESTEMMELING. K i n d e r b i j s l a g n a d e le e r p l i c h t - S t u d e n t e n

BESTEMMELING. K i n d e r b i j s l a g n a d e le e r p l i c h t - S t u d e n t e n 1 R e f e r e n t i e : C o n t a c t p e r s o o n : integrity@securex.be T é l : 0 7 0 2 3 3 2 5 2 BESTEMMELING K i n d e r b i j s l a g n a d e le e r p l i c h t - S t u d e n t e n Na 31 augustus

Nadere informatie

Kinderbijslag na de leerplicht

Kinderbijslag na de leerplicht Kinderbijslag na de leerplicht studenten MyXeriusFamily staat voor u klaar! E Kinderbijslag@xerius.be T 078 15 40 25 Uw rijksregisternummer: Hou pagina 1 tot 5 goed bij. U vindt er informatie over de kinderbijslag

Nadere informatie

Model E. 1. Met dit formulier kunt u kraamgeld aanvragen als: - werknemer (of ambtenaar) - zelfstandige - werkloze - invalide - gepensioneerde

Model E. 1. Met dit formulier kunt u kraamgeld aanvragen als: - werknemer (of ambtenaar) - zelfstandige - werkloze - invalide - gepensioneerde Model E Infoblad 1. Met dit formulier kunt u kraamgeld aanvragen als: - werknemer (of ambtenaar) - zelfstandige - werkloze - invalide - gepensioneerde 2. Wanneer kunt u het kraamgeld aanvragen? - Het kind

Nadere informatie

Zelfstandig, wat met mijn ziekenfonds?

Zelfstandig, wat met mijn ziekenfonds? Zelfstandig, wat met mijn ziekenfonds? Wie is zelfstandige? Je oefent een beroepsactiviteit uit, maar je bent niet gebonden door een arbeidsovereenkomst of een statuut in openbare dienst. Wat moet je doen?

Nadere informatie

focus op Activa voor 30-minners RSZ

focus op Activa voor 30-minners RSZ focus op Activa voor 30-minners RSZ Jonger dan 30 en o Verhoog je kansen op de arbeidsmarkt! Ben je jonger dan 30 jaar, al minstens een half jaar ingeschreven als werkzoekende en heb je geen diploma hoger

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis PC Sint-Amandus Reigerlostraat, 10 8730 Beernem RIZIV 72089219000 Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband

Nadere informatie

AANVRAAG OM KRAAMGELD (Model E)

AANVRAAG OM KRAAMGELD (Model E) Terug te sturen naar: PB 10020 1070 ANDERLECHT Ons kenmerk: Dossierbeheerder: Telefoon: 02 643 18 11 E-mail: infokbaf@attentia.be AANVRAAG OM KRAAMGELD (Model E) Met dit formulier kunt u kraamgeld aanvragen

Nadere informatie

ÔÔHoe moet ik mijn werkgever verwittigen bij ziekte? Je moet onmiddellijk je werkgever op de hoogte brengen van je arbeidsongeschiktheid.

ÔÔHoe moet ik mijn werkgever verwittigen bij ziekte? Je moet onmiddellijk je werkgever op de hoogte brengen van je arbeidsongeschiktheid. je rechten op zak Ziekte of ongeval In een aantal gevallen, en dan hebben we het niet over feestdagen of vakantie, kan je het werk onderbreken wegens toevallige omstandigheden (zoals ziekte of een ongeval).

Nadere informatie

Praktische gids voor de uitzendkracht

Praktische gids voor de uitzendkracht Praktische gids voor de uitzendkracht Inhoudstabel Manpower, je werkgever... 4 Je arbeidscontract Je veiligheid en welzijn Alles wat je wil weten over je salaris... 6 Hoe wordt mijn salaris bepaald? Ontvang

Nadere informatie

focus op werkloosheid na studies

focus op werkloosheid na studies focus op werkloosheid na studies Wanneer u na uw studies niet meteen een job kunt vinden, voorziet het stelsel van de sociale zekerheid in België dat u, op basis van uw studies, aanspraak kunt maken op

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Bijlage 7. Model van toelichting bij de opnameverklaring IDENTIFICATIE VAN HET ZIEKENHUIS Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben

Nadere informatie

afgestudeerd? wat nu?!

afgestudeerd? wat nu?! afgestudeerd? wat nu?! Je hebt je diploma op zak, maar wat nu? Weet je al of je werk wil zoeken, verder wil studeren of misschien naar het buitenland trekt? En hoe pak je dit dan best aan? Heb je nog recht

Nadere informatie

De aansluiting bij een ziekenfonds

De aansluiting bij een ziekenfonds Versie nr. 1 Laatste update: 14-12-2007 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is een ziekenfonds? 3) Wat verstaan we onder de aansluiting bij een ziekenfonds? 4) Wat verstaan we onder de terugbetaling van

Nadere informatie

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENTENARBEID Wie is student?... 1 Sociale zekerheidsbijdragen voor studenten... 1 Student @ work... Wat na het afstuderen?... Kinderbijslag... Wanneer blijft je ten laste van je ouders?... Drie voorwaarden...

Nadere informatie

Omnio en RVV onder de loep!

Omnio en RVV onder de loep! PRAKTISCH Omnio en RVV onder de loep! Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 - F 02 778 94 04 commu@mloz.be Foto s > Reporters www.mloz.be

Nadere informatie

PERSOONLIJKE GEGEVENS

PERSOONLIJKE GEGEVENS AANSLUITINGSVERKLARING VOORBEHOUDEN VOOR OZ Titularis 1: 501 Titularis 2: 501 Kantoor: ATP Regionale zetel Antwerpen Boomsesteenweg 5 2610 Wilrijk Antwerpen Regionale zetel Brugge Gistelsesteenweg 294

Nadere informatie

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job.

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Werk en studies : een prima huwelijk Hoofdstuk 2 Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Het maakt niet uit of die beslissing een vrije keuze is of gebeurt om financiële redenen,

Nadere informatie

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA VERZEKERINGEN o.v. Algemene Mutualiteit voor Medische Assuranties onderlinge verzekeringsonderneming vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke

Nadere informatie

Hospitalisatie verzekeringen DE BESTE ZORGEN. LEVENSLANG.

Hospitalisatie verzekeringen DE BESTE ZORGEN. LEVENSLANG. Hospitalisatie verzekeringen DE BESTE ZORGEN. LEVENSLANG. WIST JE DAT DE BELGISCHE GENEESKUNDE ÉÉN VAN DE BESTE TER WERELD IS? DKV MAAKT ZE TOEGANKELIJK. KIEZEN VOOR EEN HOSPITALISATIEVERZEKERING VAN DKV,

Nadere informatie

contact telefoon fax dossiernummer

contact telefoon fax dossiernummer Kinderbijslag na de leerplicht Studenten contact telefoon fax dossiernummer De gegevens worden gevraagd om de kinderbijslag te kunnen betalen. Wilt u de gegevens die over u bewaard worden inkijken of verbeteren,

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt en toch actief

Arbeidsongeschikt en toch actief Arbeidsongeschikt en toch actief 2015 Inhoud Arbeidsongeschikt en toch actief Aanvraag bij de adviserend geneesheer 4 4 arbeidsongeschikteid was ik zelfstandige. Ik wil starten met een loontrekkende of

Nadere informatie