AFGE G STU T D U EER E D

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AFGE G STU T D U EER E D"

Transcriptie

1 AFGESTUDEERD wat nu?

2 GEFELICITEERD Je hebt je diploma op zak of zegt de schoolbanken vaarwel om je op de arbeidsmarkt te storten. Wat je ook studeerde, er komt heel wat op je af als je de schoolpoort achter je laat. Deze handige pocket zet alle noodzakelijke info op een rijtje. Als je afstudeert moet je een hele hoop papieren invullen zodat je in orde bent met de sociale zekerheid. De sociale zekerheid zorgt voor: p een uitkering als je werkloos bent; p een vervangingsinkomen als je langdurig ziek bent; p een gedeeltelijke terugbetaling van je ziekenhuis-, dokters- en apothekerskosten; p je pensioen, kinderbijslag en je vakantiegeld. De bijdrage die je voor de sociale zekerheid betaalt, wordt automatisch afgehouden van je loon.

3 VDAB Ben je afgestudeerd of heb je beslist om te stoppen met studeren, dan heb je er alle belang bij om je zo vlug mogelijk in te schrijven bij de VDAB (of ACTIRIS in Brussel). In Vlaanderen vind je de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) in de lokale Werkwinkels. Door die inschrijving krijg je recht op een wachtuitkering na je wachttijd. Je wachttijd is de periode waarin je werk zoekt, maar nog geen recht hebt op een werkloosheidsuitkering. Wanneer inschrijven? p Bij afstuderen: jonger dan 18 jaar (op 1 juli) ten laatste inschrijven op 8 juli ouder dan 18 jaar (op 1 juli) ten laatste inschrijven op 8 augustus Voor wie zich later inschrijft, gaat de wachttijd pas in op de datum van inschrijving, waardoor je ook pas later een wachtuitkering kunt ontvangen. p Bij stopzetting studies: je wachttijd begint op de dag van inschrijving. i Hoe inschrijven? Om je in te schrijven heb je alleen je rijksregisternummer nodig (rechtsboven op je SIS-kaart). p via p in de Werkwinkel op een zelfbedieningscomputer; p bij een VDAB-consulent. Werk gevonden? Laat de VDAB altijd weten wanneer je voltijds of deeltijds aan het werk bent of wanneer je stopt met werken. Ook al was het een tewerkstelling van 1 dag. Vraag na elke baan je C4 of ontslagbrief. is dé site voor al wie een job of opleiding zoekt. Je kunt de VDAB ook gratis bellen op het nummer (elke werkdag van 8 tot 20 uur). Op vind je alle organisaties die je helpen in je zoektocht naar werk.

4 Heb je na het doorlopen van je wachttijd nog geen werk gevonden én ben je ingeschreven bij de VDAB, dan heb je recht op een wachtuitkering. Je bent niet verplicht om daarvoor aan te sluiten bij een vakbond, je kunt ook terecht bij de hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen. VAKBOND Hoe lang duurt mijn wachttijd? p jonger dan 18 jaar: 155 dagen; p tussen 18 en 26 jaar: 233 dagen; p ouder dan 26 jaar: 310 dagen; p werkloos wegens omstandigheden onafhankelijk van je wil: 310 dagen. Als je tijdens het schooljaar stopt met studeren, schrijf je je het best onmiddellijk als werkzoekende in bij de VDAB. Je wachttijd loopt vanaf de dag van inschrijving. Volg je een middenstandsopleiding met leertijd of alternerend leren dan kun je je onmiddellijk inschrijven na je leertijd, ongeacht je leeftijd. Bereken je wachttijd op wachttijd schoolverlaters i Hoe ontvang je een wachtuitkering? p via je vakbond als je daarbij aangesloten bent; p via de hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen. Je kunt bij de vakbond terecht met vragen, klachten en problemen in verband met je werk, studentenwerk of schoolstages.

5 Aansluiten bij een ziekenfonds, een must In België genieten we een stevig uitgebouwde ziekteverzekering. p Dankzij een bijdrage krijg je recht op de terugbetaling van bezoeken aan de huisarts, tandarts of specialist, terugbetaling van medicijnen en kosten bij een ziekenhuisopname p Als je werkonbekwaam wordt door ziekte of ongeval kun je dankzij de ziekteverzekering rekenen op een uitkering. De terugbetaling van ziektekosten en de uitbetaling van uitkeringen gebeuren door de ziekenfondsen. Daarom ben je ook verplicht om aan te sluiten bij een ziekenfonds. HET ZIEKENFONDS Wanneer inschrijven? Als student ben je normaal gezien via je ouders als persoon ten laste aangesloten bij een ziekenfonds. Ook tijdens je wachttijd blijf je verzekerd via je ouders. Je sluit in eigen naam aan bij een ziekenfonds en wordt gerechtigde : p zodra je een job gevonden hebt; p zodra je begint te werken als zelfstandige; p zodra je wachttijd verstreken is; p zodra je 25 jaar wordt. i Hoe inschrijven? Schrijf je online in via of ga even langs bij een CM-kantoor bij jou in de buurt. Je kunt ook de postkaart versturen (die je verder in deze pocket vindt). CM stuurt je de gevraagde informatie op of contacteert je als je dat wenst.

6 Solidariteit en warmte zijn de waarden van CM. Dat voel je niet alleen in de service, dat merk je ook aan het extra pakket diensten en voordelen waar iedereen beter van wordt: jong en oud, ziek en gezond. CM, hét ziekenfonds waar je beter van wordt p Ben je lid van een sportclub of volg je een jog- of zweminitiatie bij een erkende sportclub, dan krijg je tot 15 euro per jaar terug. p Bij aankoop van homeopathische geneesmiddelen krijg je 30 % terugbetaald. p Voor osteopathie en chiropraxie kun je rekenen op een tegemoetkoming tot 50 euro per jaar. p Koop je een bril of lenzen? Dan krijg je een terugbetaling bij aankoop van brillenglazen, brilmonturen of lenzen. p Met de werkvakanties van Intersoc kun je werken en toch vakantie nemen. De ideale vakantiejob vind je op p Je krijgt 25 euro per jaar voor vaccinaties die je nodig hebt om op reis te gaan. p Het CM-Hospitaalplan betaalt het gros van je ziekenhuisfactuur terug. Aansluiten kan als jongere voor een heel lage prijs. Een volledig overzicht van alle CM-troeven vind je op

7 Je doktersbriefjes kun je om het even wanneer bezorgen via een van de vele CM-brievenbussen in je buurt. Elke dag worden de briefjes opgehaald en verwerkt. Je hoeft geen postzegels te plakken, de terugbetalingen gebeuren snel en het bedrag wordt op je bankrekening gestort. Wil je weten wat je te doen staat als je begint te werken, ziek wordt, een ongeval hebt, gaat samenwonen of zwanger bent? Dan kun je terecht in het CM-kantoor. Er is altijd een CM-kantoor in je buurt waar de consulenten voor je klaarstaan. Je kunt hen ook bereiken via telefoon of . regionale hoofdkantoren CM Antwerpen - Molenbergstraat Antwerpen CM Mechelen-Turnhout - Korte Begijnenstraat Turnhout CM Leuven - Platte-Lostraat Kessel-Lo CM Brugge - Oude Burg Brugge CM Zuid-West-Vlaanderen - Sint-Janslaan Kortrijk CM Oostende - Ieperstraat Oostende CM Roeselare-Tielt - Beversesteenweg Roeselare CM Midden-Vlaanderen - Martelaarslaan Gent CM Waas en Dender - de Castrodreef Sint-Niklaas CM Sint-Michielsbond - Haachtsesteenweg Brussel CM Limburg - Prins-Bisschopssingel Hasselt Plaatselijke kantoren bij jou in de buurt op

8 Wil je na het lezen van deze pocket meer weten over de stappen die je moet zetten als je afstudeert? Vraag dan de gratis Gids voor schoolverlaters en werkende jongeren aan. Die legt je alles piekfijn uit. V.U. Bert Peirsegaele, Postbus 40, 1031 Brussel CM25PROM001

9 Ik kies voor CM P Ja, ik wil lid worden van CM. P Ik wil graag informatie ontvangen. P Starten als zelfstandige P CM-diensten en -voordelen P De ziekteverzekering in een notendop P De Gids. Infobrochure voor schoolverlaters en werkende jongeren Verstuur deze postkaart of mail je gegevens naar Naam:... Straat en nummer:... Postcode:... Gemeente:... Tel./Gsm:... adres:... CM, houder van het adressenbestand, zal de door jou verstrekte gegevens alleen gebruiken voor communicatiedoeleinden. Je kunt die gegevens inkijken en aanpassen en ook het openbaar register raadplegen (wet van 8 december 1992).

10 CM DA Postbus Brussel ONNODIG TE FRANKEREN

11 wat als ik ZIEK word?

12 Als je ziek bent, krijg je van de dokter, apotheker, kinesitherapeut heel wat papieren. Die documenten hebben allemaal te maken met de ziekteverzekering. Het ziekenfonds of de mutualiteit zorgt ervoor dat je voor geneesmiddelen en voor doktersbezoeken terugbetalingen ontvangt. De sociale wetgeving in ons land zorgt er bovendien voor dat je als werknemer of werkloze bij ziekte of ongeval niet zonder inkomen valt.

13 Naar de dokter Geneesmiddelenvoorschrift Op het geneesmiddelenvoorschrift schrijft de dokter alle geneesmiddelen die je nodig hebt om er weer bovenop te komen. Dat voorschrift neem je mee naar de apotheker. Op die manier kun je de geneesmiddelen kopen en betaal je niet de volle pot. Getuigschrift verstrekte hulp Op het getuigschrift voor verstrekte hulp staat heel wat informatie: f jouw naam en hoedanigheid; f naam, adres, erkenningsnummer en handtekening van de dokter; f een plaats voor je gele klever; f een codenummer (op basis daarvan weet het ziekenfonds hoeveel je terugbetaald moet krijgen); f ontvangstbewijs: het bewijs dat je de dokter betaald hebt. Dat getuigschrift dien je in bij je ziekenfonds, zodat je een gedeelte van je doktersbezoek terugbetaald krijgt. Je kunt dat getuigschrift indienen tot twee jaar nadat het werd uitgereikt.

14 Attest van arbeidsongeschiktheid Het ziekenbriefje of attest van arbeidsongeschiktheid bezorg je aan je werkgever als je een paar dagen niet kunt werken. Na verloop van tijd betaalt je werkgever je loon immers niet meer uit. Om niet zonder inkomen te vallen, krijg je na die periode een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid. Getuigschrift van arbeidsongeschiktheid Als je voor een langere tijd ziek wordt, is het belangrijk dat je dat aangeeft aan je ziekenfonds. Dat doe je met een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid dat je laat invullen door je dokter. Je verstuurt dat getuigschrift vertrouwelijk per post binnen de twee dagen. Ook als je werkloos bent of een wachtuitkering krijgt, heb je twee dagen om getuigschrift te bezorgen. Voor arbeiders, bedienden en zelfstandigen geldt een andere regeling: f arbeiders: ten laatste op de 14de kalenderdag na het begin van je arbeidsongeschiktheid; f bedienden of zelfstandigen: ten laatste op de 28ste kalenderdag van je arbeidsongeschiktheid. De datum op de poststempel dient als bewijs dat je de aangifte tijdig opstuurde. Daarom mag je dat getuigschrift (in tegenstelling tot alle andere post voor CM) niet via een CM-brievenbus aan CM bezorgen.

15 Elektronische identiteitskaart Janssens Els Op je elektronische identiteitskaart (eid) staan volgende gegevens: f je naam, geboortedatum en geslacht; f je rijksregisternummer. Via je eid hebben zorgverleners ook toegang tot je gegevens inzake ziekteverzekering en sociale zekerheid die zich in een beveiligd netwerk bevinden. Bewaar je eid in je portefeuille, zo heb je ze altijd bij de hand. Je toont je eid: f bij de apotheker; f in het ziekenhuis; f bij het ziekenfonds; f bij andere socialezekerheidsdiensten. i Wist je dat. je dankzij de sociale zekerheid slechts een deel betaalt van de kosten van geneesmiddelen en de rest wordt betaald door je ziekenfonds?

16 je GELE KLEVER Op alle formulieren die bestemd zijn voor je ziekenfonds, plak je een gele klever. Zo ziet je ziekenfonds direct dat het formulier van jou komt en heeft men meteen ook al je gegevens. Dit staat op je gele klever: f de naam en het nummer van je ziekenfonds; f je naam en adres; f je rijksregisternummer; f een codenummer waarmee je ziekenfonds een aantal relevante zaken weet, bijvoorbeeld of je loontrekkende of zelfstandige bent. XX 999 Jan Janssen Dorpstraat Wonegem xxx/xxx INSZ

17 TERUGBETALINGEN Via je rekeninguittreksel Op je rekeninguittreksel van de bank kun je heel wat informatie vinden over de terugbetaling door CM. Het uittreksel bevat o.a. het aantal betaalde prestaties, de naam van de zorgverlener, de datum van de laatste verstrekking, het officieel tarief Via mijn dossier Als je dat wilt, kun je van CM via een betalingsoverzicht van je terugbetalingen en/ of uitkeringen krijgen. Je kunt dat gratis aanvragen door je te registreren via Mijn Dossier op Daar kun je ook al je terugbetalingen en uitkeringen bekijken.

18 Waar moet je op letten als je naar het ziekenhuis moet? f Bij je opname moet het ziekenhuis je een opnameverklaring voorleggen. Dat document geeft belangrijke informatie over het financiële aspect van je opname. Op de opnameverklaring duid je je kamerkeuze aan. Bij klassieke hospitalisatie met minstens één overnachting mogen enkel op een eenpersoonskamer kamer- en ereloonsupplementen aangerekend worden. f De kosten voor een een- of meerpersoonskamer verschillen: vergelijk die kosten goed voor je een kamertype kiest. Enkel op een eenpersoonskamer mogen kamer- en ereloonsupplementen aangerekend worden. Vraag ook naar de kostprijs voor het materiaal (bv. implantaten, prothesen) en de diensten (bv. telefoon en televisie op de kamer) die niet op het opnamedocument in het ZIEKENHUIS vermeld staan. Als je een hospitalisatieverzekering hebt, neem je best ook de polis door om te zien welke kosten daarmee bijkomend gedekt worden. Dit kan je keuze mee helpen bepalen. Welk ziekenhuis kies je? Je mag vrij het ziekenhuis kiezen waar je opgenomen wordt, behalve als je bij een spoedgeval door de dienst 112 wordt vervoerd. Als je arts aan een bepaald ziekenhuis verbonden is, hangt je keuzevrijheid ook hiervan af. Op kun je de belangrijkste tarieven van de Vlaamse ziekenhuizen vergelijken. Welke documenten neem je mee? Neem altijd je eid en enkele gele klevers mee. Spreek ook af welke medische documenten je moet meebrengen. i Vraag de gratis CM-infobrochure Het ziekenhuis: opname en ontslag.

19

20 Op CM kun je vertrouwen f Je kunt bij CM rekenen op een sterke en persoonlijke ondersteuning. f Je vindt heel wat informatie op of je kunt met al je vragen terecht in het CM-kantoor in je buurt. f Gratis nazicht van je ziekenhuisfactuur. Zo weet je zeker dat je niks te veel betaalt. f Gratis rechtsbijstand, als je bijvoorbeeld het slachtoffer bent van een medische fout. CM beschermt tegen hospitalisatiekosten Als je in het ziekenhuis belandt, word je al gauw geconfronteerd met een hoge factuur. Het afsluiten van een hospitalisatieverzekering is daarom geen overbodige luxe. CM biedt twee hospitalisatieverzekeringen aan: CM-Hospitaalplan en CM- Hospitaalfix / CM-Hospitaalfix Extra. Voor een heel voordelige bijdrage krijg je extra zekerheid. MOB Verzekeringen CM-Vlaanderen: verzekeringsonderneming met maatschappelijke zetel in België en toegelaten onder nummer 150/01 om de tak 2 ziekte te beoefenen. i Vraag de brochure in je CM-kantoor of surf naar CM25PROM001-14

20 Vragen. over de sociale zekerheid + + + + +

20 Vragen. over de sociale zekerheid + + + + + 20 Vragen over de sociale zekerheid + + + + + Een initiatief van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid in samenwerking met de Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid + + + + + 20 Vragen over

Nadere informatie

U bent. Wat nu? arbeidsongeschikt. praktisch

U bent. Wat nu? arbeidsongeschikt. praktisch praktisch U bent arbeidsongeschikt. Wat nu? Een uitgave van het Onafhankelijk Ziekenfonds Securex in samenwerking met de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen T 078 15 93 01 www.securex-ziekenfonds.be

Nadere informatie

Een sociaal statuut voor de onthaalouders

Een sociaal statuut voor de onthaalouders Een sociaal statuut voor de onthaalouders Uitgegeven door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid Inhoud Inleiding 3 1. De Belgische Sociale Zekerheid: hoe werkt dat? 4 2. Word ik dan werknemer,

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Wie is wie? De expertise-artsen en hun opdracht

Wie is wie? De expertise-artsen en hun opdracht Wie is wie? De expertise-artsen en hun opdracht Mag de arbeidsgeneesheer informatie opvragen bij mijn huisarts? Wat als ik niet akkoord ga met de beslissing van de arbeidsgeneesheer? Kan de controlearts

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

DE INKOMENSVERVANGENDE TEGEMOETKOMING EN DE INTEGRATIETEGEMOETKOMING

DE INKOMENSVERVANGENDE TEGEMOETKOMING EN DE INTEGRATIETEGEMOETKOMING DE INKOMENSVERVANGENDE TEGEMOETKOMING EN DE INTEGRATIETEGEMOETKOMING JULI 2014 Inhoud WAAROM DEZE BROCHURE?... 4 DE TEGEMOETKOMINGEN... 5 De inkomensvervangende tegemoetkoming 5 Wat? 5 Kan ik een inkomensvervangende

Nadere informatie

Wat nu (gedaan?) Solliciteren met een chronische ziekte of aandoening

Wat nu (gedaan?) Solliciteren met een chronische ziekte of aandoening Wat nu (gedaan?) Solliciteren met een chronische ziekte of aandoening Op zoek naar een job die bij je past Een slim curriculum vitae en goed voorbereid naar het sollicitatiegesprek Ondersteunende maatregelen

Nadere informatie

Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank

Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank Inhoud Waarom deze brochure? 2 Het Servicecentrum PGB? 2 Mijn PGB 4 Belangrijke informatie over uw PGB 4

Nadere informatie

Grensarbeiders Checklist 2015

Grensarbeiders Checklist 2015 Een uitgave van: ACV Grensarbeiders Mgr. Broekxplein 6 3500 Hasselt Tel.: +32 (0)11 306000 Fax: +32 (0)11 306999 www.acvgrensarbeiders.be ACV Dienst Grensarbeiders Grensarbeiders Checklist 2015 Voor de

Nadere informatie

Deeltijds werken: rechten en valkuilen. Deeltijds werken: ABVV. Samen sterk. rechten Rechten en valkuilen

Deeltijds werken: rechten en valkuilen. Deeltijds werken: ABVV. Samen sterk. rechten Rechten en valkuilen Deeltijds werken: rechten en valkuilen Deeltijds werken: rechten Rechten en valkuilen ABVV Samen sterk 1 Deeltijds werken: rechten en valkuilen Mannen - Vrouwen: Verwijzingen naar personen of functies

Nadere informatie

Wat te doen bij overlijden? februari 2015

Wat te doen bij overlijden? februari 2015 Wat te doen bij overlijden? februari 2015 Inhoud Wat zijn de meest dringende zaken als iemand overleden is? 4 Een arts moet de dood vaststellen 4 Waarschuw een begrafenisondernemer 4 Waarschuw de uitvaartverzekering

Nadere informatie

DE TEGEMOETKOMING VOOR HULP AAN BEJAARDEN VERSIE: 2014-07-29

DE TEGEMOETKOMING VOOR HULP AAN BEJAARDEN VERSIE: 2014-07-29 DE TEGEMOETKOMING VOOR HULP AAN BEJAARDEN VERSIE: 2014-07-29 Inhoudstafel WAAROM DEZE BROCHURE? TEGEMOETKOMING VOOR HULP AAN BEJAARDEN 1/ Wat is de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden? 2/ Kan ik een

Nadere informatie

Ken je rechten als patiënt

Ken je rechten als patiënt Ken je rechten als patiënt Welke rechten heb ik als patiënt? Wie beslist over mijn behandeling als ik in coma lig? Wat is een vertrouwenspersoon? Hoe duid ik een vertegenwoordiger aan? Mag ik mijn patiëntendossier

Nadere informatie

Alles over studiefinanciering Voor studenten en afgestudeerden

Alles over studiefinanciering Voor studenten en afgestudeerden Alles over studiefinanciering Voor studenten en afgestudeerden Inleiding Studeren kost geld. Met studiefinanciering is het mogelijk om de opleiding of studie van je keuze te volgen. Wil je studiefinanciering

Nadere informatie

Werken bij Start People Hoe werkt dat? www.startpeople.nl

Werken bij Start People Hoe werkt dat? www.startpeople.nl Werken bij Start People Hoe werkt dat? www.startpeople.nl Je Startbewijs Start People is er voor jou Van harte gefeliciteerd met je nieuwe baan! We hopen dat je met Start People een prettige tijd tegemoet

Nadere informatie

Werken bij Start People Hoe werkt dat? www.startpeople.nl

Werken bij Start People Hoe werkt dat? www.startpeople.nl Werken bij Start People Hoe werkt dat? www.startpeople.nl Je Startbewijs Start People is er voor jou Van harte gefeliciteerd met je nieuwe baan! We hopen dat je met Start People een prettige tijd tegemoet

Nadere informatie

Word jong en vader. Borms en M. De Wilde, 2005, 50 p. 1 Dit is Fara-uitgave van mei 2012: een herwerking van de crz-uitgave Jong en Vader, R.

Word jong en vader. Borms en M. De Wilde, 2005, 50 p. 1 Dit is Fara-uitgave van mei 2012: een herwerking van de crz-uitgave Jong en Vader, R. Word jong en vader Ben je jong en (bijna) vader? Dan is deze brochure iets voor jou. Je vindt in deze brochure informatie over wat vader worden kan betekenen voor jou, antwoord op je rechten en plichten

Nadere informatie

EEN WEGWIJZER BIJ OVERLIJDEN VAN JE ECHTGENOOT

EEN WEGWIJZER BIJ OVERLIJDEN VAN JE ECHTGENOOT EEN WEGWIJZER BIJ OVERLIJDEN VAN JE ECHTGENOOT 2, Remylaan 4b, 3018 Wijgmaal, 016/24 39 99 Het overlijden van je partner kan je voor heel wat verwachte en onverwachte problemen stellen. Deze informatiebrochure

Nadere informatie

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON HET RECHT OP EEN LEEFLOON in twaalf stappen... Een leefloon, wat is dat? Wanneer krijg ik het leefloon? Waar moet ik het leefloon aanvragen? Wat zal er na de

Nadere informatie

Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers.

Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers. Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers. Dit boekje werd oorspronkelijk gemaakt door de stad Antwerpen en het Onthaalbureau Inburgering Antwerpen. Kom-Pas

Nadere informatie

Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan?

Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan? uwv.nl werk.nl Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan? Wat u moet weten als u al enige tijd ziek bent Wilt u meer informatie? Meer informatie vindt u op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw uitkering?

Nadere informatie

Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat?

Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat? uwv.nl werk.nl Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een WGA-uitkering krijgt Wilt u meer weten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw

Nadere informatie

De nieuwe war for talent win je door niet te vechten. www.admb.be. Inventief omgaan met welzijn op het werk

De nieuwe war for talent win je door niet te vechten. www.admb.be. Inventief omgaan met welzijn op het werk Inventief omgaan met welzijn op het werk Leon Frijters en Koen Van Caesbroeck, ATF De nieuwe war for talent win je door niet te vechten Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie UGent www.admb.be

Nadere informatie

Toelichting bij de aanvraag van een school- of studietoelage voor 2014-2015

Toelichting bij de aanvraag van een school- of studietoelage voor 2014-2015 Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Toelichting bij de aanvraag van een school- of studietoelage voor 2014-2015 Met deze formulieren kunt u een school- of studietoelage aanvragen voor het school-

Nadere informatie

Parkeerkaart voor personen met een handicap

Parkeerkaart voor personen met een handicap Parkeerkaart voor personen met een handicap 1. Wat? Dit is een persoonlijke kaart die u bepaalde voordelen geeft bij het parkeren, als: chauffeur van het voertuig passagier. De kaart is persoonlijk: niemand

Nadere informatie

Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling bij ziekte van werknemers (conventioneel)

Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling bij ziekte van werknemers (conventioneel) Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling bij ziekte van werknemers Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de verzekering voor Loondoorbetaling

Nadere informatie

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies?

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Ga niet over één nacht ijs... 1 Hoeveel kan ik lenen?... 2 Vaste of variabele rente?... 3 Rente kort of lang vastzetten?... 4 Hoogte van de rente... 4 Hoe zit

Nadere informatie