TEKST AUDIOGIDS ARCHEOLOGISCHE TUIN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TEKST AUDIOGIDS ARCHEOLOGISCHE TUIN"

Transcriptie

1 TEKST AUDIOGIDS ARCHEOLOGISCHE TUIN INLEIDING: U bevindt zich in de archeologische en botanische tuin, die ingericht werd op de prehistorische vindplaatsen van Solutré. Tijdens uw bezoek, zal u kennis maken met de hele archeologische site op dewelke de archeologische opgravingen zich hebben opgevolgd sinds het jaar De ontdekkingen hebben geleid tot de actualisatie van een jachtplaats, die periodiek bezet werd tijdens het latere paleolithicum, namelijk tussen voor Jezus Christus en voor Jezus Christus. De geschiedenis van de plaats hoeft echter het opmerkelijk karakter niet te verbergen van deze natuurlijke site inzake zijn landschapachtige kwaliteit en de patrimoniale waarde die het plantenerfgoed vertegenwoordigen dat u zal ontdekken. Alle bijzonderheden herkenbaar door verschillende klasseringlabels stellen heden Solutré in staat deel uit te maken van het net der Grote sites van Frankrijk. Wij stellen u voor deze tuin te bezoeken op uw eigen ritme. De tuin is ingedeeld in vindplaatsen, waar de borden een opeenvolging van bijzondere punten vermelden, die de bezoeker helpen om het opvallende landschap gemakkelijker te begrijpen. De metalen messen aangeduid in oranje stemmen overeen met de merktekens, die dienden om de site op het ogenblik van de archeologische opgravingen in kaart te brengen. Wij nodigen u uit u te begeven naar de eerste vindplaats, u neemt de weg links naar boven vanaf de uitgang van het museum. Opgelet, het traject is niet zo gemakkelijk om reden van aanzienlijke niveauverschillen op sommige plaatsen. Ten einde de tuin in ere te houden, danken wij u om bebakening te volgen en geen bloemen te plukken.

2 2 de VINDPLAATS (de put) Om een landschap te begrijpen, moet men zich eerst en vooral interesseren voor de geologische vorm en het klimaat. Deze twee factoren liggen aan de basis van een gunstig milieu voor de natuurlijke installatie van de planten. Het is het type plantenbezetting dat tevens de dierlijke en menselijke bezetting bepaalt. Wij zijn hier aan de voet van de Rots van Solutré die, samen met de Berg Pouilly, de Berg Sard Berge, de Berg Saint Claude en de Rots van Vergisson, deel uitmaakt van wat men noemt de bergen van de Mâconnais. De Rots van Solutré, die haar hoogtepunt bereikt op 493 meter, is het meest emblematische voorbeeld van deze rotsachtige klauwen die het landschap beheersen. Haar geologische vorm gaat terug tot meer dan 200 miljoen jaren geleden. In dat tijdperk zag het landschap er helemaal anders uit. De Mâconnais bevindt zich dan aan de kust: het klimaat is tropisch gekenmerkt door een warme zee, ondiep en met koraalriffen. De vorming van de opeenvolgende lagen van sedimenten, samengesteld door resten van zeedieren, sponsen, koralen en zand, gaat geleidelijk over in kalkrotsen die zeer bestand zijn. Later, wanneer de zee zich terug trekt, komt stilaan een plateau te voorschijn. Bij de vorming van de Alpen, ongeveer 30 miljoen jaren geleden, modelleert de druk uitgeoefend door de aardlagen het landschap. Het plateau, geblokkeerd door de voet van het centraal massief tot het westen, gaat dan plooien vertonen en breekt. De tektonische put van Bresse zal tenslotte wegzinken om vorm te geven aan het grote veld zoals wij het voor het ogenblik kennen wanneer de bodem van Mâcon gaan verbrokkelen door de meest bestendige kalkstenen die naar boven geduwd worden. Sinds bijna twee miljoen jaren heeft de afwisseling van grote ijsvormingen en van zachtere periodes de rotsen doen afbrokkelen. De neergestorte stenen en de fijnere sedimenten, meegesleurd door het smelten van de sneeuw, hebben zich vervolgens opeengehoopt in het Oosten, in de lager gelegen zones. Heden vindt men in de Rots van Solutré fossielen van algen, van planten en van zeedieren in opeenvolgende lagen. Onder de bovenste laag van witte en compacte kalkstenen van de top is de lager gelegen laag samengesteld uit mergel, een mengeling van kalk en klei rood geworden door ijzer. Ze bevatten ook resten van schelpen, zoals van oesters en van mosselen, of nog, van ammonieten, van belemnieten of van nautili.

3 3 de VINDPLAATS (de eiken) De schommelingen van het klimaat hebben wijzigingen van de plantenlandschappen met zich meegebracht. Dankzij verschillende onderzoekstechnieken en wetenschappen heeft men de landschappen van het verre verleden kunnen reconstrueren. Aan het einde van het latere paleolithicum, tussen voor Jezus Christus en voor Jezus Christus, was het landschap voornamelijk steppeachtig: de vlaktes waren open en bedekt met grasachtige planten. De eilandjes met bomen zijn vooral samengesteld uit dennen. Nadien, door de opwarming van het klimaat, trokken de gletsjers zich terug en andere soorten gingen zich naderhand ontwikkelen zoals de berken en de elzen. De site was goed gelegen en gericht naar het zuidoosten en tevens natuurlijk beschermd door de rots in het noorden, op een droge kalkachtige grond die vlug opdroogt, mediterrane soorten zoals de harige eik en de buksboom zullen later een gunstige omgeving vinden in hun inplanting. Vandaag zijn de toppen en de hellingen over het algemeen bezet met buksbomen en magere grasvelden, zogezegd de gamander kleine eik, een bedekkende plant waarvan de kleine donkergroene fonkelende blaadjes doen denken aan deze van de eik. Deze grasvelden zijn een rijkdom aan een grote plantenbiodiversiteit en zijn eigen aan de bodem, zeer warm en vlug zeer droog. In de archeologische tuin kan u de gamander zien aan de kant van de weg waar regelmatig maaien deze toelaat te overleven. De plantenkolonisatie van een zone gebeurt opeenvolgend in verschillende stadia. Wat betekent dat zonder externe tussenkomst, winterharde soorten zich natuurlijk zullen ontwikkelen op de iets diepere bodem die de pioniersoorten zelf zullen hebben gegenereerd. Na ongeveer drie jaar neigt het grasachtig tapijt zich te sluiten, met een aantal soorten die verminderen. Hier werd de gamander vervangen door het veelkleurige kroonkruid, eveneens te zien in de tuin. In dezelfde evolutieve logica, zal het plantenlandschap na 10 jaar een heideveld met struiken zijn, beheerst door de sleedoorn en de wilde kornoelje die verder zal evolueren tot het woud van eiken en haagbeuken na nog zo n 30 jaar. Onze tussenkomst in de tuin is dus bedoeld om de omgeving te behouden in haar diverse evolutieve fasen om de karakteristieke soorten van dit specifiek milieu te behouden. Terwijl we onze weg vervolgen naar de volgende vindplaats, kan u dit evolutief fenomeen zien en, met al zijn biodiversiteit en op een weinig diepe bodem, zal u een grasveld opmerken met dravik op dewelke reeds soorten aanwezig zijn die deze zullen opvolgen: de brachypodus met veren, de kornoelje en de wilde rozelaar, en ten slotte de eik.

4 4 de VINDPLAATS Een landschap bewoond door de mens is nooit totaal natuurlijk: het vertaalt de banden die de mens heeft gesmeed met de natuur. Het is de weerspiegeling van deze oude en actuele relaties. De impact van de ontdekking van de prehistorische vindplaatsen en van de opgravingperiodes, die zich meer dan 130 jaar opgevolgd hebben, is nog altijd zichtbaar op de site de dag van vandaag: de glooiingen van de grond waarop u momenteel in het midden staat, zijn voortgekomen van diepere putten van meer dan 7 meter, gegraven tijdens de eerste opgravingperiodes, en waarvan het objectief was om de bezettingperiodes te bepalen van de plaats dankzij de observatie van de verschillende grondlagen. Het dichten van deze putten heeft een diepere bodem veroorzaakt, waarop zich de karakteristieke planten hebben ontwikkeld van de rekolonisatie van het woud van de eik. Hetzelfde geldt voor de kalkachtige grasvelden van Solutré, zij zijn het resultaat van een vroeg menselijke bezetting : deze grasvelden zijn in feite ontstaan uit het herdersleven tot in de jaren 1950 op de hoogste zones van de Rots van Solutré. Maar het wegvallen van deze landelijke praktijken, dat volgde op een wijnbouwspecialisatie heeft de terugkeer ingezet naar een gesloten milieu, waarvan de naam zou zijn het woud van de harige Eik.

5 5 de VINDPLAATS U bevindt zich op de zogenaamde vindplaats P 16. Deze vindplaats werd in het begin geïnterpreteerd als slachtplaats. De ontdekking van schraapijzers leidt die interpretatie momenteel eerder naar een plaats waar de huiden bewerkt werden. Maar wat ook de weerhouden stelling zij, het is de bevestiging dat tussen voor Jezus Christus en voor Jezus Christus, de site enkel een halte was tijdens de jachtperiode. Er bestaan meerdere technieken van opgravingen. De techniek, die hier gebruikt werd, is gebaseerd op de plaatsing van een ruitpatroon dat dient om een orthogonale positiebepaling van een opgravingzone te realiseren en dat de uitwerking toelaat van een zeer nauwkeurige cartografie van de bestudeerde vindplaats en van alle geactualiseerde overblijfsels. De huidige vierkanten evenals de metalen lemmetten, die een letter en een cijfer dragen die u in heel het park kan zien, geven vorm aan dit oud ruitpatroon. Het noorden dient als herkenningspunt om een horizontaal net te richten in vierkanten van 10 meter, gescheiden door voetpaden van 1 meter breed. Iedere m2 zal vervolgens bestudeerd worden, laag na laag met penselen, schrapers en handvegers; na het zeven van de grond en van de splinters van de vuurstenen, zullen de beenderige overblijfsels geïnventariseerd worden en minutieus geplaatst worden op het werkplan alvorens ze te interpreteren.

6 6 de VINDPLAATS: De Grote Site van Solutré Pouilly en Vergisson geeft een zeer uitzonderlijk landschap weer, net op het kruispunt van vele invloeden. Hier ziet men duidelijk dat de plaats deel uitmaakt van een veel grootsere ruimte die zich uitstrekt tot aan de keten van de Alpen. Op een grondgebied van bescheiden grootte zijn niet minder dan zes landschappelijke entiteiten te identificeren: rotsen, kalkachtige grasvelden, dorpen, wijnbouwgebieden, bosjes en wouden. Zoals wij gezien hebben, heeft de opwarming van het klimaat die het quartair tijdperk gekend heeft, gevolgen gehad op de planten en de lokale fauna, evenals op de levenswijze van de mensen. Vanaf het 4 de millennium laat de mens de jacht en het plukken voor wat ze zijn om zich te voeden met veeteelt en gecultiveerde planten wat een transformatie van het landschap met zich heeft meegebracht: ontginningen, ontbossingen, bouwen van dorpen en toegangswegen De Romeinse overwinning, tijdens de 1 ste eeuw voor Jezus Christus, zal ook een veelbetekenende wijziging van het landschap veroorzaken. Inderdaad, de vallei van de Saône, in het verlengde van de Rhône, constitueert een belangrijke Romeinse indringersas in Gallië, en één van de belangrijkste wegen gebruikt voor de handel, in het bijzonder voor de Gallische wijn. De eerste lokale wijnstokken zullen zonder enige rangschikking geplant worden aan de voet van de rotsen waar zij ten volle genieten van het beste van de natuur. Het landschap zal zich dan structureren rondom de huizen, omgeven door wijnstokken en velden, gecultiveerd of begraasd. Men moet echter wachten tot de jaren 1960 om te zien dat de evolutie naar een wijnmonocultuur opnieuw grondig het landschap wijzigt. De wijnstok vindt hier zijn geliefkoosde grond, maar men moet vooraf zorgvuldig de talrijke stenen uit de grond wegnemen. Ze zijn gerangschikt in de omtrek van de stukken grond om een soort van muur te vormen door droge stenen opeen te stapelen, murgers genaamd, die het lokale landschap markeren. Deze muren fungeerden eertijds ook als afbakening en bescherming tegen de dieren. Zij laten eveneens toe te strijden tegen de invasie van wilde planten vermits de gesloten oppervlakken bewerkt waren. Men sluit er schuttingen of cadoles (soort hutten) in, waar de wijnbouwers kunnen schuilen bij onweer of voor de zon tijdens het eten. De mechanisatie heeft geleidelijk aan geleid naar het weglaten van de muurtjes en de heggen, een grotere afstand tussen de wijnstokken, en het weglaten van de fruitbomen die men eveneens op elk stuk grond geplant had, het landschap genererend dat u de dag van vandaag kan zien.

7 7 de VINDPLAATS De afgietsels onder deze beschutting restitueren de karakteristieken van de opgraving van de gronden overgelaten aan de interpretatie van de wetenschappers, hetzij in hun horizontale versie, hetzij in hun verticale versie die men dan stratigrafie noemt. De stratigrafie is één van de basisprincipes van de geologie. De aarde onthoudt het spoor van wat er is gebeurd tijdens de verschillende tijdperken door de wijziging van kleur, aspect of textuur. Bij voorbeeld, de zwarte sporen, zichtbaar op het linkse afgietsel, zijn deze van een vroegere haard. De menselijke bezettingslagen worden met hun overblijfsels een opeenvolging van archeologische niveaus. De geoloog kan de lagen aflezen gevormd door de natuurlijke evenementen en de archeoloog interpreteert wat de overblijfsels tonen, die de mens heeft achtergelaten. De oudste evenementen zijn terug te vinden in de diepste lagen, en de meest recente in de hoger gelegen niveaus. Grondverschuivingen kunnen de lagen verstoren, men moet dus eerst de orde rangschikken volgens dewelke de lagen zich hebben opeengestapeld. Door deze opeenvolging van de lagen te bepalen, verkrijgt men een relatieve datering van de evenementen onderling.

8 8 ste VINDPLAATS: De landschapskwaliteiten van de site komen voort van een lange evolutie. Elk element heeft zijn plaats gevonden in het landschap, dat een uitzonderlijke mozaïek vormt en zeldzaam genoeg is om er de nadruk op te leggen. Maar de recente en vlugge evolutie van het beheer van het landschap maakt intussen de schoonheid en de onvergankelijkheid steeds brozer. Bij gebrek aan onderhoud van de grond, die niet meer bewerkt wordt door landbouwers, stevent men af op een woudachtige rekolonisatie van deze ruimtes, met twee belangrijke problematieken: Ten eerste, de woudpolitiek ondersteund door de Staat heeft de beplanting begunstigd van boomsoorten gekenmerkt door een snelle groei en die dus rendabeler zijn, bij voorbeeld de den Douglas, de gewone spar of de zwarte Oostenrijkse spar die geen deel uitmaken van de lokale boomsoorten, het woud is hier natuurlijk samengesteld uit dicht gebladerte, zoals de eik of de haagbeuk. Deze beplantingen vestigen zich elders op natuurlijke wijze en ontwikkelen zich ten nadele van het trager groeiende dicht gebladerte. De woudbedekking van de naaldbomen die maar weinig licht doorlaten leidt helaas tot een verarming van diversiteit aan planten, dieren en landschap. De tweede problematiek is verbonden aan de kolonisatie van de buksboom van de verlaten oppervlakken. De buksboom, van oorsprong een mediterrane soort die houdt van warmte, kalkachtige, rotsachtige en goed gedraineerde gronden, vindt hier een zeer gunstige grond voor zijn ontwikkeling. De namen van de lokale dorpen zoals Buxy en Bussières vertalen zeer goed deze natuurlijke capaciteit van deze bodem voor de natuurlijke implantatie van de buksboom. Maar het voorvaderlijk beheer van de grasvelden door begrazing en maaien voorkwam zijn verschijning of beperkte zijn ontwikkeling. Vandaag en ondanks het in werking stellen van verschillende onderhoudstechnieken en de herintroductie van de geitenkudden op de Rots van Vergisson of van paarden op de Rots van Solutré, bedekt de buksboom nu 70% van deze oppervlakken ook met een kolonisatie die zich realiseert ten nadele van de diversiteit aan planten en dieren op deze site. De archeologische en botanische tuin legt dus, door een naturalistisch maar georiënteerd beheer van planten formaties, de nadruk op een wilde planten patrimonium van de Rots, terwijl de bescherming van de archeologische opgravingsite blijft.

Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling neemt je mee naar het plateau van Rahiermont. Deze Middeleeuwse plek, rijk aan verhalen, laat zeker een sfeer van spiritisme achter.

Nadere informatie

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius Lesbrief Lesbrief Onder onze voeten U gaat met uw klas een bezoek brengen aan Min40Celsius, aan de hand van deze lesbrief kunt het bezoek (kort) voorbereiden.

Nadere informatie

Wandeling n 14 : Moulin des Roches : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 14 : Moulin des Roches : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 14 : Moulin des Roches : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling van sportieve aard door de belangrijke en bruuske hoogteverschillen, laat je terugkijken in de geschiedenis van deze regio van

Nadere informatie

Opdracht 1 De Tijdlijn

Opdracht 1 De Tijdlijn 590 miljoen Opdracht 1 De Tijdlijn Kleurpotloden Door het werk van geologen is veel duidelijk geworden over planten en dieren die vroeger leefden. Om het overzichtelijk te maken werden ze ingedeeld in

Nadere informatie

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd Werkblad Ω Een tijd geleden... Ω Les : Rendierjagers Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de mensen konden schrijven. Ze woonden niet op een vaste

Nadere informatie

Voor/na het bezoek. Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be

Voor/na het bezoek. Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be Voor/na het bezoek Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be Wat is de prehistorie? Prehistorie betekent letterlijk voorgeschiedenis, het tijdperk voor

Nadere informatie

Geschiedenis van de duinen

Geschiedenis van de duinen Geschiedenis van de duinen Bijna de hele Nederlandse kust bestaat uit duinen. We weten hier niet beter, dan dat dat heel normaal is. Toch is dat niet zo. De kust van Frankrijk, Spanje en Portugal bijvoorbeeld

Nadere informatie

RING ZUID GRONINGEN HAALBAAR DANKZIJ COMBINATIE HEREPOORT

RING ZUID GRONINGEN HAALBAAR DANKZIJ COMBINATIE HEREPOORT dia 1 RING ZUID GRONINGEN HAALBAAR DANKZIJ COMBINATIE HEREPOORT Helperzoomtunnel Jan Pieter Schuitemaker Helperzomtunnel dia 3 Geologie Noordoost Nederland GEOLOGISCHE ONTWIKKELINGEN WAAR WE IN DE GEOTECHNIEK

Nadere informatie

Roestig land. De Wijstgronden

Roestig land. De Wijstgronden Roestig land De Wijstgronden Verslag van de lezing en excursie van Professor R. T. van Balen en Nico Ettema voor de Werkgroep Geologie en Landschap. Bedafse Bergen, Uden. 10.00-1600 uur. Een mooie herfstdag.

Nadere informatie

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen 6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen 6.3.1. Algemeen In totaal werden er tijdens het vlakdekkend onderzoek 31 sporen geregistreerd in het vlak. Vijf ervan kwamen ook reeds tijdens het vooronderzoek

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding blz. 3. Wat is een fossiel? blz. 4. Hoe fossielen ontstaan blz. 5. Fossielen van zacht weefsel blz. 6. Zeedieren blz.

Inhoud. Inleiding blz. 3. Wat is een fossiel? blz. 4. Hoe fossielen ontstaan blz. 5. Fossielen van zacht weefsel blz. 6. Zeedieren blz. Door: Oscar Zuethoff Groep 6b - Meneer Jos & Ingrid Februari 2008 Inhoud Inleiding blz. 3 Wat is een fossiel? blz. 4 Hoe fossielen ontstaan blz. 5 Fossielen van zacht weefsel blz. 6 Zeedieren blz. 7 De

Nadere informatie

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen.

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen. 5 Lastige woorden Blad Zand en klei Heide Een lage plant met paarse bloemen. Voedingsstoffen Voedsel dat planten nodig hebben om te groeien. Boomgaard Een stuk land met fruitbomen. Greppel Een kleine droge

Nadere informatie

Wandeling n 20 : De toeristische weg : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 20 : De toeristische weg : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 20 : De toeristische weg : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling neemt je mee van Barvaux naar Durbuy langs de kronkelingen van de Ourthe. Deze meanders hebben zich een weg gebaand tussen

Nadere informatie

BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST

BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST INLEIDING Bomen in de gemeente Voerendaal vervullen een belangrijke rol. Ze verfraaien de buitenruimte, brengen natuur in de

Nadere informatie

Wandeling n 23 : La porte Aïve : Hotton Bewegwijzering :

Wandeling n 23 : La porte Aïve : Hotton Bewegwijzering : Wandeling n 23 : La porte Aïve : Hotton Bewegwijzering : Deze wandeling, "porte Aïve" genoemd, is als het ware een speleologische uitstap : ze neemt u mee naar de rotsmeanders van de kalksteenrichel. Op

Nadere informatie

Wandeling n 13 Hé des pourceaux : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 13 Hé des pourceaux : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 13 Hé des pourceaux : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling laat je de omgeving van het dorpje Heyd ontdekken, doorheen beuken- en dennenbossen en door open landschappen met zicht op de Condroz.

Nadere informatie

De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1).

De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1). De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1). Afbeelding I.1. Vorming stuwwal Nijmegen en stuwwal Reichswald Zandige

Nadere informatie

Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode

Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode Het onderzoeksgebied vanuit de lucht bekeken (Foto: Birger Stichelbaut). De

Nadere informatie

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk De kust is (niet) veilig! De dijk aan de kust van Petten ziet er zo sterk en krachtig uit, maar toch is hij niet

Nadere informatie

Wandelweg nr. 18 : La vierge de Werpin : Hotton Merkteken :

Wandelweg nr. 18 : La vierge de Werpin : Hotton Merkteken : Wandelweg nr. 18 : La vierge de Werpin : Hotton Merkteken : Water is leven. Deze wandeling nodigt u uit om de eindeloze kringloop van het water te doorgronden, om het mysterie te ontrafelen dat, van de

Nadere informatie

Bijlage 2 Landschapsleeskaart en memo

Bijlage 2 Landschapsleeskaart en memo Bijlage 2 Landschapsleeskaart en memo Landschapsleeskaart Verticale samenhang = de uitdrukking van de ondergrond (bodem, water, reliëf) in het landgebruik, de biotopen, de vegetatie etc. Hoe wordt het

Nadere informatie

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Jaarplan GESCHIEDENIS Algemene doelstellingen Eerder gericht op kennis en inzicht 6 A1 A2 A3 A4 A5 Kunnen hanteren van een vakspecifiek begrippenkader en concepten, nodig om zich van het verleden een wetenschappelijk

Nadere informatie

The Zakynthos Survey 2005 -- Verslag van de werkzaamheden en resultaten

The Zakynthos Survey 2005 -- Verslag van de werkzaamheden en resultaten The Zakynthos Survey 2005 -- Verslag van de werkzaamheden en resultaten Gert Jan van Wijngaarden Het veldwerk binnen het verkennende onderzoek van de Zakynthos Survey 2005 duurde vier weken: maandag 4

Nadere informatie

Wandeling n 2 : Montaigu : Rendeux Bewegwijzering :

Wandeling n 2 : Montaigu : Rendeux Bewegwijzering : Wandeling n 2 : Montaigu : Rendeux Bewegwijzering : De kapel en de kluizenaarswoniing van Saint-Thibaut. Deze grandioze plek die reeds vanaf de prehistorie in gebruik is, laat je van op haar rotsachtige

Nadere informatie

The Day After tomorrow... Waarom wachten

The Day After tomorrow... Waarom wachten The Day After tomorrow... Waarom wachten als we vandaag kunnen reageren? The Day After Tomorrow, de film van Roland Emmerich (Godzilla en Independence Day), verschijnt op 26 mei 2004 op het witte doek.

Nadere informatie

Programma van maatregelen: Turnhout - Hoveniersstraat

Programma van maatregelen: Turnhout - Hoveniersstraat Programma van maatregelen: Turnhout - Hoveniersstraat Het programma van maatregelen geeft een gemotiveerd advies over het al dan niet moeten nemen van maatregelen voor de omgang met archeologisch erfgoed

Nadere informatie

nieuws afbeeldingen Alexander en Samuel Cultuur Klimaat Yeti MASALI Inhoud puzzel 4 quiz Einde 6 yeti klimaat 1 cultuur 1 bergen 2 flora fauna visie

nieuws afbeeldingen Alexander en Samuel Cultuur Klimaat Yeti MASALI Inhoud puzzel 4 quiz Einde 6 yeti klimaat 1 cultuur 1 bergen 2 flora fauna visie MASALI Inhoud yeti klimaat 1 cultuur 1 bergen 2 flora fauna visie ligging 3 verhaal 4 puzzel 4 5 strip weetje 6 quiz 1 2 2 3 6 Einde 6 Yeti De yeti leef (t) (de) in het gebergte van de Himalaya het is

Nadere informatie

GROEP 85. Even voorstellen

GROEP 85. Even voorstellen Even voorstellen Wat is GROEP 85? GROEP 85 is een beeldhouwerscollectief uit Nijmegen en bestaat uit 15 mensen. De meeste leden zijn omstreeks 1985 begonnen met een cursus beeldhouwen in steen bij beeldhouwer

Nadere informatie

Leembouw en vakwerkbouw

Leembouw en vakwerkbouw Leembouw en vakwerkbouw 1. Leem? Leem! Deze gebouwen zien er alle vijf heel verschillend uit. Ze zijn dan ook gebouwd op vier verschillende continenten, in verschillende tijdperken en met verschillende

Nadere informatie

Woordenschat les 8.1. Vervuilde grond?

Woordenschat les 8.1. Vervuilde grond? Woordenschat les 8.1 Vervuilde grond? Afgraven en de afgraving Afgraven is de grond of aarde weghalen door te graven. De afgraving is de plaats waar de grond wordt weggenomen. Boren We boren een gat in

Nadere informatie

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met bladeren die groeit. De rots: een heel grote steen op

Nadere informatie

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Publiekssamenvatting Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Catastrofale overstromingen kwamen vaak voor in de geschiedenis van Pannerden, wat met de ligging in de driehoek tussen de rivieren

Nadere informatie

Programma van maatregelen: Ekeren Bredestraat 57

Programma van maatregelen: Ekeren Bredestraat 57 Programma van maatregelen: Ekeren Bredestraat 57 Het programma van maatregelen geeft een gemotiveerd advies over het al dan niet moeten nemen van maatregelen voor de omgang met archeologisch erfgoed bij

Nadere informatie

Vissen op prehistorische botten

Vissen op prehistorische botten Doel Materialen Vak Niveau Duur Werkwijze Veldwerktip De leerlingen kunnen: vertellen hoe de Noordzee er 10.000 jaar geleden uitzag, vertellen waarom er botten van prehistorische zoogdieren in de Noordzee

Nadere informatie

PAUL VAN GREMBERGEN Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken

PAUL VAN GREMBERGEN Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken PAUL VAN GREMBERGEN Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken Toelichting bij de bescherming van het archeologische monumenten van het Chartreusegebied Brugge,

Nadere informatie

natuurboekje van winter 2017

natuurboekje van winter 2017 natuurboekje van winter 2017 HOI! GA JE OP PAD in de heuvels van Zuid-Limburg? Wie weet zie je een steile rotswand met een grote, diepe holte. Er staat een hek voor. Je gaat natuurlijk kijken. Waarom een

Nadere informatie

Wandeling n 8 : Les Mégalithes de reuzenstenen : Durbuy Bewegwijzering : 1

Wandeling n 8 : Les Mégalithes de reuzenstenen : Durbuy Bewegwijzering : 1 Wandeling n 8 : Les Mégalithes de reuzenstenen : Durbuy Bewegwijzering : 1 Deze routebeschrijving laat je een reis maken naar 5000 jaar geleden, een wandeling waarbij je kennismaakt met de beruchte dolmens

Nadere informatie

De Staart in kaart. 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers

De Staart in kaart. 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers De Staart in kaart 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers Esther Linnartz Juli 2008 Inleiding De Staart is een natuurgebied van 24 hectare aan noordoost kant van Oud-Beijerland en ligt aan de oevers

Nadere informatie

Kunstgeschiedenis Weten is Zien. Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009

Kunstgeschiedenis Weten is Zien. Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009 Kunstgeschiedenis Weten is Zien Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009 1 Les 1: Prehistorie Alle begin is moeilijk 30.000 VOOR CHRISTUS - 1.000 VOOR CHRISTUS Lascaux - Frankrijk - Grotschilderingen

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

Klimaatverandering en de landschapszones in het hooggebergte

Klimaatverandering en de landschapszones in het hooggebergte Plus Casequest 2 Klimaatverandering en de landschapszones in het hooggebergte 1/5 Inleiding Van de evenaar naar de polen vinden we aan het aardoppervlak een opeenvolging van landschapszones. Opeenvolgend

Nadere informatie

Stappenplannen Schutting plaatsen

Stappenplannen Schutting plaatsen Stappenplannen Schutting plaatsen Type tuinafscheidingen Draadafscheiding Een draadafscheiding kan redelijk snel geplaatst worden. Dit is één van de goedkoopste en meest onderhoudsvriendelijke tuinafscheidingen.

Nadere informatie

Ontdekking van het Domein

Ontdekking van het Domein Ontdekking van het Domein Activiteitenboekje van de Grot en het Park 2 Welkom in het Domein van de Grotten van Han Het kleine dorp van Han-sur-Lesse, aan de poort van de Ardennen; verbergt één van de meest

Nadere informatie

SAMENVATTING. Algemene informatie... 1 Installatie laadstation... 2 Installatie omtrekdraad... 6 Indienststelling... 7

SAMENVATTING. Algemene informatie... 1 Installatie laadstation... 2 Installatie omtrekdraad... 6 Indienststelling... 7 SAMENVATTING Algemene informatie... 1 Installatie laadstation... 2 Installatie omtrekdraad... 6 Indienststelling... 7 ALGEMENE INFORMATIE Deze handleiding moet beschouwd worden als een integratie van de

Nadere informatie

Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km

Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km Welkom op het Wekeromse Zand Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km Het Wekeromse Zand is een van de laatste grote stuifzandgebieden van Nederland. Het landschap is zeer afwisselend

Nadere informatie

BOMEN VOOR KOEIEN VERSLAG

BOMEN VOOR KOEIEN VERSLAG BOMEN VOOR KOEIEN VERSLAG 2018 Ik weet: t gebeurt, maar ik vind het niet kunnen, Dat wij dieren het licht in hun ogen misgunnen. Plant duizenden bomen, liefst brede en hoge En gun een koe de schaduw in

Nadere informatie

Een treinreis door de mist

Een treinreis door de mist 4 DE TRAM ALS SPIEGEL VAN DE EVOLUTIE 1 (P. J. Kipp) In het vorige hoofdstuk keken we aan de hand van J.H. van den Berg naar de hoofdpijnpunten die Darwin noemt als hij het over zijn evolutietheorie heeft.

Nadere informatie

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?...

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... WERKBLAD 1 HET WERK VAN DE ARCHEOLOOG Kruis aan welk materiaal jij met je groepje onderzoekt. Bekijk de film en zoek het antwoord op de vraag. Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het

Nadere informatie

I Inventarisatie en typologie

I Inventarisatie en typologie TUIN- EN BOUWHISTORISCH ONDERZOEK: ZOOPATRIMONIUM B DE TUIN VANDAAG --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- I Inventarisatie

Nadere informatie

Klimaten Verschillende klimaten - Tropisch klimaat - Droog klimaat - Gematigd klimaat - Landklimaat - Poolklimaat - Mediterraan klimaat - Subtropisch klimaat https://schooltv.nl/video/klimaatzones-van-de-wereld-waarom-zijn-er-verschillende-klimaatzones/

Nadere informatie

Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014

Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014 Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014 Stichting Landschapsbeheer Zeeland Lucien Calle Sandra Dobbelaar Alex Wieland 15 juli 2014 1 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Archeologie in Amsterdam

Archeologie in Amsterdam Archeologie in Amsterdam Archeologie is de studie van samenlevingen, culturen en landschappen door de tijd heen. Fysieke resten van het verleden komen tevoorschijn bij opgravingen, maar worden ook bestudeerd

Nadere informatie

VAN SCHETS. De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta. Inleiding NAARBIM VECTORWORKS:

VAN SCHETS. De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta. Inleiding NAARBIM VECTORWORKS: VECTORWORKS: VAN SCHETS NAARBIM De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta Inleiding De opdrachtgever van dit project is een Noord-Amerikaans bedrijf

Nadere informatie

WERKPROTOCOLLEN VOOR WERKZAAMHEDEN IN HET KADER VAN BESTENDIG BEHEER EN ONDERHOUD.

WERKPROTOCOLLEN VOOR WERKZAAMHEDEN IN HET KADER VAN BESTENDIG BEHEER EN ONDERHOUD. WERKPROTOCOLLEN VOOR WERKZAAMHEDEN IN HET KADER VAN BESTENDIG BEHEER EN ONDERHOUD. In onderstaande werkprotocollen geeft de tabel aan waneer de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. In de tabel wordt

Nadere informatie

Centrale vraagstelling Hoe organiseer je een expeditie naar de Zuidpool om het hitterecord van 55 miljoen jaar geleden te kunnen onderzoeken?

Centrale vraagstelling Hoe organiseer je een expeditie naar de Zuidpool om het hitterecord van 55 miljoen jaar geleden te kunnen onderzoeken? Pagina 1: Opdracht: Op expeditie naar de Zuidpool Leerlingenblad Introductie Je kruipt in de huid van een paleoklimaatonderzoeker die geïnteresseerd is in de warme tijdsperiode van ongeveer 55 miljoen

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE VMBO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK SPOREN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen hier

Nadere informatie

Archeologie in Amsterdam

Archeologie in Amsterdam Archeologie in Amsterdam Archeologie is de studie van samenlevingen, culturen en landschappen door de tijd heen. Fysieke resten van het verleden komen tevoorschijn bij opgravingen, maar worden ook bestudeerd

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk door een scholier 1094 woorden 13 februari 2006 4,9 106 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Nieuw Zeeland Inhoudsopgave Inleiding Nieuw Zeeland Algemene dingen

Nadere informatie

www.regenwater.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater Gro-Walls Verticale Tuinen Groene Tuinen

www.regenwater.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater Gro-Walls Verticale Tuinen Groene Tuinen www.regenwater.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater Gro-Walls Verticale Tuinen Groene Tuinen Creëer prachtige verticale tuinen Creëer prachtige groene verticale tuinen, zowel indoor als outdoor met

Nadere informatie

Archeologienota: Het archeologisch vooronderzoek aan de Hoorn te Leuven Vanessa Vander Ginst Maarten Smeets Marjolein Van Der Waa

Archeologienota: Het archeologisch vooronderzoek aan de Hoorn te Leuven Vanessa Vander Ginst Maarten Smeets Marjolein Van Der Waa Archeologienota: Het archeologisch vooronderzoek aan de Hoorn te Leuven Vanessa Vander Ginst Maarten Smeets Marjolein Van Der Waa Kessel-Lo, 2016 Studiebureau Archeologie bvba Archeologienota: Het archeologisch

Nadere informatie

Een film opnemen met een filmcamera.

Een film opnemen met een filmcamera. Les 1 Een film over Willem Adriaensz. filmen Een film opnemen met een filmcamera. Regisseur Iemand die de leiding heeft over het opnemen van de film. Hij zegt hoe er gespeeld moet worden, waar de camera

Nadere informatie

BELEIDSREGELS RANDBEPLANTING BUITENGEBIED ZEEWOLDE

BELEIDSREGELS RANDBEPLANTING BUITENGEBIED ZEEWOLDE BELEIDSREGELS RANDBEPLANTING BUITENGEBIED ZEEWOLDE 1. Inleiding Met behulp van de bodemkaart is vastgesteld dat de boerenerven in gemeente Zeewolde zijn gelegen op voedselrijke klei- en zavelgronden. Dit

Nadere informatie

Titel De gasbel onder Nederland

Titel De gasbel onder Nederland De gasbel onder Nederland Het ontstaan van gas en zout in de Nederlandse bodem Korte lesomschrijving In deze les maken leerlingen kennis met het ontstaan van de gasbel onder Slochteren in de provincie

Nadere informatie

De meest optimale installatie is een zuinige installatie. Daarvoor dienen 3 componenten goed op elkaar te worden afgesteld:

De meest optimale installatie is een zuinige installatie. Daarvoor dienen 3 componenten goed op elkaar te worden afgesteld: Besteco wil aan de hand van een korte, eenvoudige uitleg algemene informatie verstrekken omtrent warmtepompinstallaties en waar de aandachtspunten liggen. De meest optimale installatie is een zuinige installatie.

Nadere informatie

Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015

Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015 Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015 Landschapsbeheer Drenthe Nijend 18a, 9465 TR, Anderen Inhoudsopgave Inventarisatiegebied Emmer-Erfscheidenveen... 3 Overzicht alle waarnemingen... 3 Type elementen...

Nadere informatie

Kernpunten. Conclusie en nawoord. Essay naar de temperaturen binnen de kern van de aarde. Auteur: Sebastien Immers. Copyright Augustus 2010

Kernpunten. Conclusie en nawoord. Essay naar de temperaturen binnen de kern van de aarde. Auteur: Sebastien Immers. Copyright Augustus 2010 Kernpunten Essay naar de temperaturen binnen de kern van de aarde. Conclusie en nawoord Auteur: Sebastien Immers Copyright Augustus 2010 Voor meer informatie: info@immerspher.com Internetadressen: http://www.immerspher.com

Nadere informatie

Averboodse Baan (N165), Laakdal

Averboodse Baan (N165), Laakdal Programma van Maatregelen Auteur: A. Schoups (veldwerkleider) Autorisatie: J.A.G. van Rooij (OE/ERK/Archeoloog/2017/00169) 1 Inleiding In opdracht heeft Vlaams Erfgoed Centrum in juni 2017 een archeologienota

Nadere informatie

: Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel

: Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel Onderwerp Projectnummer : 211x07059 Datum : 30 januari 2015 : Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel Van : Esther de Graaf & Ruud Tak BLAD 1 Bij het toestaan van een ruimtelijke ontwikkeling

Nadere informatie

DE IJSTIJD IN NEDERLAND door DR. AART BROUWER

DE IJSTIJD IN NEDERLAND door DR. AART BROUWER DE IJSTIJD IN NEDERLAND door DR. AART BROUWER Sinds jaar en dag zijn wij vertrouwd met het denkbeeld dat een twee honderdduizend jaar geleden de voet van het Scandinaafse landijs zich tot over de noordelijke

Nadere informatie

Zaterdagmiddag 3 sept 2016 Studie van de afzettingen uit het Trias. Buntsandstein en Muschelkalk.

Zaterdagmiddag 3 sept 2016 Studie van de afzettingen uit het Trias. Buntsandstein en Muschelkalk. Zaterdagmiddag 3 sept 2016 Studie van de afzettingen uit het Trias. Buntsandstein en Muschelkalk. Golvende hoogvlakten met verre uitzichten, diep ingesneden rivierdalen en uitgestrekte bossen. De WGL trok

Nadere informatie

Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem

Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem Munten uit de Byzantijnse tijd. Een archeologisch team onder leiding van dr. Eilat Mazar heeft in de buurt van de Tempelberg een

Nadere informatie

Duurzaam werken op zee

Duurzaam werken op zee Sarah Smith Tropen & Tropisch Belangrijke mariene ecosystemen Mangroven Zeegras Koraal Kwetsbaarheid Tropen: de gebieden rondom de evenaar tussen de keerkringen. www. commons.wikimedia.org Tropisch klimaat:

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE BIJZONDERE SCHATTEN LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS De haven van Rotterdam wordt te klein. Voor de in- en uitvoer van goederen is meer ruimte nodig in de haven. Daarom is

Nadere informatie

FIETSEN ROND VOLLENHOVE

FIETSEN ROND VOLLENHOVE FIETSEN ROND VOLLENHOVE ROUTE 24 km Mooie vergezichten en een afwisselende route door Waterreijk, de Kop van Overijssel. De route gaat ook door de stadjes Vollenhove en Sint Jansklooster. Landschap Overijssel

Nadere informatie

Wandeling n 4 Fond Vedeur : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 4 Fond Vedeur : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 4 Fond Vedeur : Durbuy Bewegwijzering : Deze routebeschrijving laat je de typische weilanden en bossen van de regio doorkruisen, als het ware in de sporen van een Ardeens everzwijn. De wandeling

Nadere informatie

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen?

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen? Lees het verhaal over de Albor de jager. Albor is de jongste van de 5 jagers. De speer van Albor is van vuursteen. De jagers vinden een spoor van een hert Het spoor is vers, het hert is dichtbij. De jagers

Nadere informatie

Programma van maatregelen: Sint-Kwintens-Lennik (Lennik) Veldstraat

Programma van maatregelen: Sint-Kwintens-Lennik (Lennik) Veldstraat Programma van maatregelen: Sint-Kwintens-Lennik (Lennik) Veldstraat Het programma van maatregelen geeft een gemotiveerd advies over het al dan niet moeten nemen van maatregelen voor de omgang met archeologisch

Nadere informatie

G3D van het Paleogeen en Neogeen Opbouw en geologische inzichten

G3D van het Paleogeen en Neogeen Opbouw en geologische inzichten 13/11/2013 G3D van het Paleogeen en Neogeen Opbouw en geologische inzichten Timothy Lanckacker Overzicht» De formaties op de grens tussen het Quartair en het Neogeen: de Weelde, Malle en Merksplas Formaties»

Nadere informatie

PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016

PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016 Samenvatting PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016 Deze basistekst is gekoppeld aan de canon van Boxtel. In deze basistekst wordt het vroegste deel van de menselijke

Nadere informatie

.boekeltuinen.nl www

.boekeltuinen.nl www www.boekeltuinen.nl TEGEL ERUIT, PLANTJE ERIN TIP Houd de tuin zo groen Barbara Bekhof mogelijk en minimaliseer de verharding. Arjen Grent 3 REGENTON Als je de regenpijp hebt afgekoppeld, kun je het regenwater

Nadere informatie

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken.

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. In de vroege zomer van 2017 heeft Archeologie West-Friesland een opgraving uitgevoerd tussen de Davidstraat, Romeinstraat en Korte

Nadere informatie

HET DOLEZ-PROJECT: BETON IN FUNCTIE VAN HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR

HET DOLEZ-PROJECT: BETON IN FUNCTIE VAN HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR Blik op beton HET DOLEZ-PROJECT: BETON IN FUNCTIE VAN HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR Het Dolez-project van B612 Associates, gelegen in Ukkel, is een voorbeeld van een knap staaltje hedendaagse architectuur die

Nadere informatie

Nijmegen, anders bekeken (2).

Nijmegen, anders bekeken (2). Nijmegen, anders bekeken (2). De van Welderenstraat, wie kent hem niet? Dé straat voor bijzondere winkeltjes, dé straat voor verrassingen en ook een straat die haar 19de eeuwse uitbreidings- bouwsfeer

Nadere informatie

Lesbrief BIJZONDERE SCHATTEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE

Lesbrief BIJZONDERE SCHATTEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO BIJZONDERE SCHATTEN De haven van Rotterdam wordt te klein. Voor de in- en uitvoer van goederen is meer ruimte nodig in de haven. Daarom komt er een uitbreiding

Nadere informatie

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Mei 2012 Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier COLOFON 2012, Gemeente Deventer, Deventer. Auteur:

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

Domaine Saint Pierre Sancerre Loire

Domaine Saint Pierre Sancerre Loire Domaine Saint Pierre Sancerre Loire Na vele generaties beheren Bruno en Thierry Prieur het 42 hectare grote landgoed. De familie Prieur bezit de meest prestigieuze terroirs van Sancerre zoals Monts-Damnes,

Nadere informatie

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat)

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) (28 en 29 oktober 2009) Oudenburg, 2009 Colofon Archeologisch Rapport Oudenburg 4 Waarderend archeologisch Onderzoek te

Nadere informatie

Grond of aarde weghalen door te graven. Graven is een gat in de grond maken. De plaats waar de grond wordt weggenomen.

Grond of aarde weghalen door te graven. Graven is een gat in de grond maken. De plaats waar de grond wordt weggenomen. Les 1 De bodemverontreiniging. afgraven Grond of aarde weghalen door te graven. Graven is een gat in de grond maken. De afgraving De plaats waar de grond wordt weggenomen. De bodemverontreiniging De grond

Nadere informatie

www.regenwater.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater Gro-Walls Verticale Tuinen Groene Tuinen

www.regenwater.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater Gro-Walls Verticale Tuinen Groene Tuinen www.regenwater.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater Gro-Walls Verticale Tuinen Groene Tuinen Creëer prachtige verticale tuinen Creëer prachtige groene verticale tuinen, zowel indoor als outdoor met

Nadere informatie

MET KWAST EN VERGROOTGLAS

MET KWAST EN VERGROOTGLAS LES 3 Activiteit Doel Duur Lesmateriaal MET KWAST EN VERGROOTGLAS Determineren van archeologische vondsten De leerling kan met hulpmiddelen een eenvoudige historische bron dateren en het gebruik omschrijven

Nadere informatie

Aantal van Turkse variëteiten zijn de Yapıncak en Papazkarası, geteeld in Thracië; de Sultaniye van de Egeïsche kust.

Aantal van Turkse variëteiten zijn de Yapıncak en Papazkarası, geteeld in Thracië; de Sultaniye van de Egeïsche kust. Turkije In dit land dat bol staat van de druiven wordt slechts éénderde tot wijn geperst, éénderde wordt als tafeldruif gebruikt en het laatste deel als rozijn verwerkt. Hoewel van oorsprong een stokoud

Nadere informatie

Carcassonne Mayflower Hans im Glück, 2008 Klaus-Jürgen WREDE 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten

Carcassonne Mayflower Hans im Glück, 2008 Klaus-Jürgen WREDE 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten Carcassonne Mayflower Hans im Glück, 2008 Klaus-Jürgen WREDE 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten Een pittig legspel voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar van Klaus-Jürgen Wrede. Een nieuwe wereld wordt ontdekt!

Nadere informatie

Plant Goed aanbevelingslijst

Plant Goed aanbevelingslijst Plant Goed aanbevelingslijst Lijst streekeigen groen voor houtelementen De soorten in onderstaande tabellen die rood gemarkeerd staan mogen enkel gebruikt worden als gecertificeerd autochtoon plantmateriaal.

Nadere informatie

Programma van maatregelen: Londerzeel - Bloemstraat

Programma van maatregelen: Londerzeel - Bloemstraat Programma van maatregelen: Londerzeel - Bloemstraat Het programma van maatregelen geeft een gemotiveerd advies over het al dan niet moeten nemen van maatregelen voor de omgang met archeologisch erfgoed

Nadere informatie

Toekomststraat, Hasselt

Toekomststraat, Hasselt Toekomststraat, Hasselt Programma van Maatregelen Auteur: T. Van Mierlo (veldwerkleider) Autorisatie: J.A.G. van Rooij (OE/ERK/Archeoloog/2017/00169) Toekosmtstraat, Hasselt, Een programma van Maatregelen

Nadere informatie

DEELNEMERS. Zaterdag 3 januari : Luswandeling

DEELNEMERS. Zaterdag 3 januari : Luswandeling BESCHRIJVING TOCHT We hebben zelf een aantal wandelingen uitgestippeld op het eiland Tenerife bestaande uit delen van verschillende bestaande wandelwegen. Hieronder een kaartje van een gedeelte van Tenerife

Nadere informatie

Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier ,-

Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier ,- Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier 4.700.000,- Referentienummer ERB F34561927 Prijs 4.700.000,- Gebouwd in XII Algemene staat Goed Perceel van 680000m² Woonoppervlak 1700m² Ligging

Nadere informatie

Heidebeheer in de 21 e eeuw

Heidebeheer in de 21 e eeuw Heidebeheer in de 21 e eeuw Henk Siebel Met OBN-faunaonderzoek van Joost Vogels, Arnold van den Burg, Eva Remke, Henk Siepel Stichting Bargerveen, Radboud Universiteit Nijmegen Herstel en beheer van droge

Nadere informatie

DEEL 3. Naverwerking. Provincie West-Vlaanderen DE BERGEN 159

DEEL 3. Naverwerking. Provincie West-Vlaanderen DE BERGEN 159 DEEL 3 Naverwerking 159 160 In dit deel worden enkele opdrachten voorgesteld om de waarnemingen uit een excursie in De Bergen te ordenen en samen te voegen tot een overzichtelijk geheel. Op basis daarvan

Nadere informatie