Advanced Business Creation Klas : K3B. Thierry van Hamersveld Dennis Johnson Pim van Hout

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "22-3-2013 Advanced Business Creation Klas : K3B. Thierry van Hamersveld 2049484 Dennis Johnson 2047212 Pim van Hout 2054442"

Transcriptie

1 Advanced Business Creation Klas : K3B Thierry van Hamersveld Dennis Johnson Pim van Hout

2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 3 Business idee... 4 Product/dienstbeschrijving... 7 Drone specificaties... 7 Marktanalyse... 8 Kwalitatief onderzoek... 8 DESTEP... 8 Business Model Canvas De bouwstenen toegelicht Marketing en communicatie Marktintroductie strategie marketingactiviteiten Financiën Totale kosten Sky Supply drone Service Ontwikkelingskosten Verkoop Management team planning bronnen... 22

3 Introductie Sky Supply is een studenten organisatie die is ontstaan op de opleiding Advanced Business Creation op Avans Hogeschool in Den Bosch. Het jonge bedrijf toont haar kracht door een frisse en innovatieve kijk te geven op het hedendaagse. Dit door verder te denken dan normaal, door dromen werkelijkheid te maken. In de steeds harder groeiende technologische wereld waarin we nu leven is niks onmogelijk. Alles kan en moet steeds efficiënter en effectiever. Sky Supply is van mening dat deze ontwikkelingen moeten worden omarmd. Door service en vertrouwen centraal te stellen binnen het bedrijf wil Sky Supply de wereld laten zien dat ze klaar is voor de volgende stap. Met een baanbrekend idee over het gebruik van de steeds meer in opspraak komende drones gaat het bedrijf de strijd aan met hedendaagse bezorg methoden. Deze nieuwe ideeën zijn in kaart gebracht in dit document. In dit businessplan worden alle ins en outs van het bedrijf Sky Supply behandeld. Sky Supply wil met behulp van investeerders een manier vinden om haar ideeën van de grond te krijgen. Alle nodige informatie staat in dit document beschreven. Mochten er na het lezen eventuele vragen zijn, dan kan altijd contact opgenomen worden met iemand van het management team.

4 Business idee Ons business idee is een multirotor die gebruikt wordt voor het bezorgen van eten. Dit doen we omdat dit veel sneller is dan de huidige bezorgmethoden. Multirotors worden tegenwoordig steeds meer toegepast, en dit zal alleen nog maar toenemen. Naarmate er steeds meer innovaties komen op dit gebied zullen er ook meer toepassingen voor zijn. Zo kwamen wij op het idee van de Sky Supply drone. De drone zal geleverd worden met een bijgevoegd laadstation. Hier worden de batterijen verwisseld, het eten in de drone geladen en de bestemming ingevoerd. Er zullen 3 batterijen bij zitten die om de beurt opgeladen zullen worden. zo heeft de drone altijd een volle batterij. De bestemming invoeren is erg makkelijk, alleen het adres hoeft ingetypt te worden.

5 Vervolgens gaat de drone naar zijn bestemming. De drone zal tussen de 50 en 100 meter hoog vliegen. Als de drone zijn bestemming bijna heeft bereikt zal er een melding met een 4 cijferige code op de telefoon van de klant komen. De drone blijft dan boven het huis zweven totdat de klant op oké drukt.

6 De drone zal landen op de vooraf geplaatste RFID-tag. Deze zorgt ervoor dat de drone altijd op de goede plaats landt. Als de drone geland is kan de klant de verkregen 4 cijferige code gebruiken om de doos te ontgrendelen. Op deze manier zijn we er zeker van dat de klant zijn bestelling krijgt. Als de klant zijn bestelling heeft gepakt vliegt de drone weer terug naar het thuisstation.

7 Product/dienstbeschrijving Drone specificaties Draagvermogen +-max 4 kilo netto (max pizza gewicht = 750 gram) Betaling Online betaling. Eventueel met app Navigeren + Landen Navigeren d.m.v. GPS met waypoints voor vaste vliegroutes, GPS navigatie tot boven bezorgadres. Landingsmogelijkheden: Sticker met RFID tag plaatsen op de landingsplaats. Drone laten navigeren naar smartphone. In de toekomst alle huizen geïndexeerd. Accu duur Afhankelijk van gewicht (20-30 min) Na elke bestelling wordt de accu verwisseld door een volle. De drone word geleverd met 3 accu s en thuisstation. Thuisstation elke drone wordt geleverd met een individueel thuisstation die aan elkaar te koppelen zijn indien je in het bezit bent van meerdere drones. Features van het thuisstation Landingsplaats Acculaders Touch screen Bedieningspaneel (via het scherm kunnen de drones naar hun bestemming worden gestuurd en op het scherm is ook te zien waar de drones zich bevinden met geschatte aankomsttijd) Cool design

8 Marktanalyse Kwalitatief onderzoek Als kwalitatief onderzoek hebben wij 50 mensen geïnterviewd over ons idee. We hebben deze mensen eerst ons idee uitgelegd en hier wat plaatjes van laten zien. Vervolgens hebben we naar mogelijke kritiekpunten en pluspunten gevraagd. Ook vroegen we of ze zelf een pizza zouden bestellen via Sky Supply. Hierop antwoordde 40 van de 50 mensen met ja. kritiekpunten - Mensen willen de drone stelen. - Mensen gaan de drone uit de lucht schieten/gooien. - Het is nog te duur voor de afnemers. - Onbetrouwbaar in bepaalde weersomstandigheden. Pluspunten - Veel sneller - Erg cool/nieuw/ maakt indruk op buren. - eerste stap naar de toekomst verder is er ook een DESTEP-analyse uitgevoerd om inzicht te krijgen in de huidige trends en ontwikkelingen. DESTEP Demografisch - Van de eengezinswoningen heeft 95% een tuin. Economisch - Op het moment is het economische crisis. Dit zet bedrijven aan om te bezuinigen. - De onderdelen van Multi rotors worden steeds goedkoper, waardoor ons product ook goedkoper gemaakt kan worden. Sociaal-cultureel - newness speelt deze jaren steeds meer. Dus nieuwe dingen worden snel cool gevonden.

9 - Door toenemende gemakzucht zijn mensen eerder geneigd eten te bestellen. Technologisch - De onderdelen van Multi rotors worden steeds goedkoper, waardoor ons product ook goedkoper gemaakt kan worden. - Multirotor software word open source ontwikkeld door experts wereldwijd. Hierdoor gaan de ontwikkelingen erg snel. Ecologisch - Duurzaamheid wordt belangrijker. - Fossiele brandstoffen worden steeds duurder. Politiek-juridisch - Filmen d.m.v. een drone is een vergunning voor nodig. - Vliegen in de buurt van een vliegveld is verboden. - De maximale vlieghoogte voor kleine onbemande drones is 300 meter. - M.b.t. de veiligheid moet ons product zeer betrouwbaar zijn.

10 Business Model Canvas

11 De bouwstenen toegelicht Key partners De productie zal door een extern bedrijf gedaan worden, omdat zij dit veel efficiënter kunnen. Zij hebben al de kennis die nodig is om drones te produceren. Product development zal ook door dit externe bedrijf gedaan worden, mar hier blijven wij wel erg bij betrokken, omdat wij de vaardigheden hebben om goed na te denken over het design en toebehoren van de drones. Voor onderhoud zullen wij enkele monteurs inhuren. Key activities Als eerste moeten we een vergunning verkrijgen. Zonder vergunning kunnen we niet vliegen met onze drones. Zodra we dit hebben beginnen we met de productie, verkoop en service. We zullen direct sales gebruiken om onze klanten te overtuigen van de superioriteit van ons product. De service zal bestaan uit onderhoud en technische ondersteuning Key resources Zonder deze dingen is het onmogelijk om ons bedrijf te runnen. Software hebben we nodig voor interne communicatie, maar ook om onze drones te laten vliegen. Interne communicatiesoftware moet gekocht worden van een ander bedrijf. De software voor het bezorgsysteem zal deels van internet komen, en deels geschreven worden door onze partners. De meeste software is online beschikbaar, maar om een naadloze verbinding tussen het bezorgsysteem en software te garanderen zal de software nog aangepast moeten worden Het communicatiecenter en de productiefaciliteit zijn fysieke gebouwen, dus deze zullen ook veel kosten. De productiefaciliteit is extern, het communicatiecenter zal intern zijn. Het communicatiecenter zal bestaan uit een helpdesk en wat monteurs. Onze klanten kunnen altijd bellen voor ondersteuning. Als een drone kapot is, zullen we een monteur sturen om het te maken. Patenten zijn nodig zodat niemand ons product kopieert. We zullen eerst alle functies ontwikkelen, om vervolgens zoveel mogelijk patenten te verkrijgen. Op deze manier wordt het erg moeilijk om ons idee te kopiëren Natuurlijk zijn er ook investeerder nodig om onze start te financieren. We gaan social media gebruiken om investeren te promoten. Cost structure Dit zijn de onderdelen die geld kosten. Ze staan in de voorgaande stappen uitgelegd.

12 Value propositions De drone, het thuisstation en de newness zijn de meest belangrijke value proposition voor onze klanten, omdat dit waarde toevoegt aan hun bedrijf. Newness is heel belangrijk hier, omdat dit het unieke punt is waarop ze beter zijn dan traditionele methoden. We verwachten de drone te kunnen verkopen tegen een concurrerende prijs voor 2018, als multirotors beter beschikbaar en goedkoper zijn. Onderhoud en helpdesk zijn extra services voor storingen in het systeem. Om deze kosten zo laag mogelijk te houden moeten we een zo betrouwbaar en gebruiksvriendelijk mogelijk product leveren. Customer relationships Elke communicatie met onze klant zal persoonlijk zijn. In het begin zullen we ons vooral richten op domino s en gelijksoortige bedrijven, omdat zij een groot deel van de markt bezitten. Wanneer ons product later goedkoper en 100% betrouwbaar is kunnen ook kleine restaurants het gebruiken om menselijke bezorgers helemaal te elimineren. Channels Eerst zullen wij ons product door middel van direct sales verkopen, omdat we onze afnemers zo het beste kunnen overtuigen. We verwachten ook dat ons product veel media aandacht krijgt vanwege de newness. Hierop gebaseerd willen wij een viral gebruiken om ons idee te promoten. We beginnen met een like & share actie, en voor elke X aantal likes zal iemand uitgekozen worden voor een gratis bezorgde pizza met de drone. Hier maken we dan een promofilmpje van. we verwachten ook dat mensen het zelf delen op social media. Onze klanten kunnen ons altijd bellen voor technische ondersteuning. We kiezen hier voor de telefoon omdat dit de snelste manier is. Revenue streams Onze klanten krijgen de keus of ze de drone willen kopen of leasen. We willen leasen beschikbaar maken om de financiële risico s voor onze afnemers te verkleinen. Drone upgrades zullen pas later beschikbaar worden. na een paar jaar zullen upgrades voor bestaande drones uitgebracht worden, en nieuwe modellen drones geïntroduceerd worden.

13 Marketing en communicatie Marktintroductie strategie Voordat de drone daadwerkelijk verkocht gaat worden zullen er een aantal marketing activiteiten plaats gaan vinden om de bekendheid te verhogen. Voor de marktintroductie strategie zal er op facebook een like en share actie worden gehouden waarbij een aantal mensen willekeurig zullen worden geselecteerd als winnaar, de winnaars krijgen dan een pizza thuisbezorgd met de Sky Supply drone. Deze bezorgingen zullen dan gefilmd worden en gebruikt worden voor ons promo filmpje. Verwacht wordt dat het filmpje viral gaat op internet en ook het nieuws zal bereiken. Verteld wordt dat de betere pizzeria s al bezorgen met de drone. Op deze manier willen wij mensen stimuleren om bij pizzeria s te informeren over het gebruik van de drone. Wij hopen hiermee een grote bekendheid te creëren bij onze potentiële afnemers voordat we ons product in de markt zetten. marketingactiviteiten Als promotie zullen wij onder andere het product zelf gebruiken. Het zal veel mensen het natuurlijk opvallen dat er ineens drones rondvliegen. Wij verwachten dan ook dat ze hier op social media over gaan praten, wat voor gratis promotie zorgt. Verder zal in het restaurant een poster hangen met informatie over de drone, en stimulansen om over te gaan op deze bezorgmethode. Zo kan er bijvoorbeeld een gratis gerecht worden geleverd bij de eerste bestelling met Sky Supply. Wij denken dat dit voor veel Nederlanders een grote stimulans is om over te gaan op Sky Supply. Ook zullen wij flyers bij de restaurants neerleggen, en de bezorgers deze laten meegeven bij de bestellingen. Op deze manier komen de flyers bij potentiële klanten terecht, dus zal 100% van de flyers bij onze doelgroep terechtkomen. Ook hier zal op aangegeven staan dat er bij de eerste bestelling een gratis gerecht wordt geleverd.

14 Financiën Sky Supply Drone In dit financiële overzicht worden de kosten voor het maken en verkopen van Sky Supply in kaart gebracht. De prijs van een Sky Supply drone en zijn apparatuur is vaak sprekend voor de kwaliteit van zo n drone. Daarom worden in dit overzicht de gemiddelde prijzen in kaart gebracht voor het fabriceren van een Sky Supply drone en het verkopen ervan. De berekende kosten zijn allemaal consumenten prijzen en allemaal inclusief 21% BTW. De prijzen zijn in dit overzicht dus aan de hoge kant en zullen in realiteit zeer waarschijnlijk een stuk lager uitvallen. Drone Een goed werkende Sky Supply drone moet een goede accu hebben die lang meegaat, ook als de drone een gewicht van ongeveer 5 tot 6 kilogram moet dragen. De accu s voor drone s zijn op dit moment erg in ontwikkeling. Het zal dan ook niet lang duren voordat de accu s steeds meer vermogen krijgen en steeds goedkoper worden. Drone: GPS Het is belangrijk dat elke Sky Supply drone voorzien is van een goed GPS systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de drone zelf naar bepaalde GPS coördinaten kan toe vliegen. GPS systeem: US $ Ground station Voor het besturen van drones met GPS is een grond station nodig. Vanuit dit station worden alle drones die voor jou bedrijf vliegen bestuurd. Dit betekend dat m.b.v. een tracking systeem in de gaten kan worden gehouden waar de drone s vliegen. Ook geeft dit station een melding als een van de drone s onderweg in moeilijkheden komt. Vanuit het grond station kan zelfs handmatig de drone worden bestuurd voor moeilijkere aflever situaties. Ground station: 400,-

15 Pizza bezorg koffer Verder zit er op de Sky Supply drone een doos bevestigd die de pizza s vervoerd en warm houd. Deze doos zal worden vergrendeld en met een speciale code kan de klant zijn of haar bestelling in ontvangst nemen. Deze ontgrendelcode word via de app naar de klant gestuurd. De code zorgt ervoor dat klanten meer vertrouwen zullen krijgen in Sky Supply. Pizza bezorgkoffer met code: 75,- Productiekosten De productiekosten berekenen we op dit moment op de consumentenprijs. Daarbij zijn deze prijzen allemaal inclusief 21% BTW. Alle losse onderdelen moeten uiteraard ook nog tot één product in elkaar gezet worden. Hiervoor zijn nog productiekosten geteld die worden geschat op 100,- per Sky Supply drone.

16 Totale kosten Sky Supply drone Bij het optellen van de kosten nemen we alleen de kosten mee die gelden voor het maken van een daadwerkelijke Sky Supply drone. Drone: GPS systeem: 40,- Ground station: 400,- Pizza bezorgkoffer met code: 75,- Productiekosten 100, ,- incl. btw 1.21 : 8978,- ex. btw Dit betekend dat bij een investering van een werkende Sky Supply drone maximaal 8978,- gaat bedragen. Dit levert een werkende pizza bezorg drone op exclusief bijkomende kosten voor eventueel personeel, vergunningen en andere eventuele extra kosten.

17 Service Service staat bij Sky Supply centraal. Wij dat onze klanten optimaal gebruik kunnen maken van Sky Supply en blij zijn met hun aankoop. Natuurlijk zitten aan deze service ook kosten verbonden. Hieronder zijn deze kosten weergegeven. Helpdesk (communication centre) Betrouwbaarheid en service staat centraal bij Sky Supply. Daarom zal er een goede helpdesk moeten worden aangelegd. Dit word vanuit Sky Supply intern geregeld. Hiervoor is eventueel alleen een telefoonlijn nodig. Reparaties, afleveringen, helpdesk en verdere informatie verlenen wij zelf (onkosten hiervoor worden intern bepaalt). Mocht Sky Supply groter worden, dan wordt er gekeken of we voor reparaties en eventueel de helpdesk wat jonge Zzp ers inhuren. Deze kosten worden dan intern nader bepaalt maar zullen niet hoog oplopen omdat dit erg simpele karweitjes zijn. Start helpdesk + service: Nader te bepalen maandsalaris. Cursus: hoe gebruik ik Sky Supply? Voor het besturen vanaf de grond is uiteraard iemand nodig die een oogje in het zeil houdt. Deze persoon voert o.a. de bestemmingen in en voorziet de drone s van nieuwe accu s en bestellingen. Hiervoor is slechts iemand nodig die weet hoe hij of zij met de software moet omgaan. Daarvoor is geen technische opleiding of wat dan ook nodig, iedereen kan met de juiste kennis vanaf de grond controle voeren over de drone s die op dat moment rondvliegen. Sky Supply biedt elke afnemer één gratis korte cursus aan over het gebruik van het systeem. De kosten hiervoor worden geschat op 150,- per cursus. Overige kosten Voor de overige kosten is ook een kleine berekening gemaakt. Hierbij wordt gedacht aan eventuele kosten m.b.t. kantoorruimtes. Deze kantoorruimtes gelden vooral voor in een later stadium omdat op het begin alles vanuit huis kan worden geregeld. Voor een eventuele kantoorruimte richten we ons op de regio Brabant/Gelderland. Dit omdat deze regio vrij centraal ligt en goed bereikbaar is. Ook denken we bij overige kosten aan logistieke kosten. De service van Sky Supply houdt in dat alle klanten hun drone s op locatie kunnen laten bezorgen. Hiervoor moet natuurlijk benzine betaald worden en eventueel een vervoersmiddel. Voor overige kosten bereken we op dit moment geen kosten omdat deze kosten in een later stadium pas van toepassing zijn.

18 Ontwikkelingskosten Om het Sky Supply systeem optimaal te laten werken moet de drone goed worden door ontwikkeld. Dit betekend onder andere dat software moet worden aangepast aan Sky Supply, landingssystemen moeten worden bedacht en er een goed werkende gratis klanten app. moet komen. Hieronder zijn de kosten hiervoor in kaart gebracht. Ontwikkeling software & drone Met een team van 5 professionals wordt verwacht dat het systeem binnen een maand kan worden ontwikkeld. In deze maand werkt de GPS-software en landingssoftware optimaal en is de drone klaar om geproduceerd te worden. Er wordt uitgegaan van een bruto maandsalaris van 3108,-, dit betekend dat de totale ontwikkelingskosten voor de software en de drone zullen komen te liggen op 3108,- x 5 = ,- Klanten App Voor het bestellen en ontvangen van een pizza met Sky Supply heeft de klant een app nodig. Dit is geen moeilijk te ontwikkelen app die enorm in de kosten loopt. Via de app kan worden besteld, de app bevat push notifications (een berichtje als de pizza is gearriveerd), informatie over Sky Supply en geeft tips via GPS locaties. Ook word gedacht aan een samenwerking met de thuisbezorgd.nl app voor een geïntegreerde functie voor Sky Supply. Sky Supply App: 299,- De totale ontwikkelingskosten zijn ,-

19 Verkoop Voor de verkoop van een Sky Supply drone zijn twee opties mogelijk. Het is mogelijk de drone direct te kopen, en het is mogelijk om de drone te leasen. Directe verkoop Om een direct een Sky Supply drone in huis te hebben betaald de afnemer op dit moment in totaal ,-. Dit bedrag is inclusief 21% BTW. Hierbij inbegrepen is 2 jaar garantie, een gratis Hoe gebruik ik Sky Supply cursus en een gratis onderhoudsbeurt. Lease Het is ook mogelijk om de Sky Supply drone te leasen. Dit kan voor een bedrag 450,- per maand. Dit bedrag is inclusief service en onderhoud. Na 3 jaar kan de afnemer de drone overkopen voor een symbolisch bedrag van 1,-. Ook bij deze dienst krijgt de afnemer gratis onderhoud, de Hoe gebruik ik Sky Supply cursus en garantie zolang het leasecontract loopt. Om erachter te komen of de Sky Supply buiten een uitstekend promotiemiddel, op termijn ook financieel aantrekkelijk is als vervanger van de ouderwetse scooter met bezorger, hebben wij van Domino s Pizza Venlo een samenvatting van de scooterkosten gekregen. Samenvatting bezorger- en scooterkosten: kosten van een bezorger bij 36 uur per week tegen een bruto uurloon van 7,- komt neer op 1.008,- per maand. Kosten van een scooter bij Domino s Verzekering: 45,50 brandstof: 50,- onderhoud en schades: 55,- afschrijving: 35,- 185,5 euro per maand per scooter ,- euro per maand per bezorger 1193,50

20 Management team Het management team van Sky Supply is een team dat naast marketing en technische vaardigheden alles af weet van de drone s waarmee gewerkt wordt. Ik ben Thierry van Hamersveld. Ik studeer momenteel Advanced Business Creation aan Avans Hogeschool. Het is mijn taak om innovatieve marketing acties te bedenken om bekendheid te creëren voor Sky Supply. Verder ben ik ook verantwoordelijk geweest voor de visuele weergave van onze ideeën marketing directeur ik ben Dennis Janssen, tweedejaars ABC Den Bosch mijn taak is vooral in het bedenken en managen van innovaties in het product. hierbij gebruik ik mijn creativiteit, inlevingsvermogen en grondig onderzoek. Mijn zwakke punten liggen bij het plannen. Inkoop manager & manager onderzoek en product development Ik ben Pim van Hout. Mijn specialiteiten liggen in de verkoop en in de communicatie naar buiten. Ik zit in het 2 e jaar van mijn studie Advanced Business Creation. Deze opleiding valt onder de academie voor de marketing. Het liefst ben ik constant in het veld aan het werk. Mijn zwakkere punten liggen achter het bureau. Ik ben creatief, gemotiveerd en denk in oplossingen. Verkoop manager & manager customer relations

21 planning de planning van ons bedrijf hebben wij weergegeven in deze kaart. Het bestaat uit de processen en doelen, weergegeven als een vlucht van de Sky Supply drone in het mooie Venlo.

22 bronnen voor het onderzoek zijn diverse online bronnen geraadpleegd. Ook hebben wij met experts gesproken en hebben wij vragen gesteld op diverse multirotor fora

23 Wij hebben met de volgende mensen gesproken: Nathan Rea, Pigeonpost Julia Yang, RC Tiger Bas, Domino s Venlo

AARON SPIJKERS, ROY VAN DE SANDE, HENK MARTIN, JASPER SONDAG, TROY RONDON GUASQUE.

AARON SPIJKERS, ROY VAN DE SANDE, HENK MARTIN, JASPER SONDAG, TROY RONDON GUASQUE. BUSiNESSPLAN PROJECTTEAM K3A3; AARON SPIJKERS, ROY VAN DE SANDE, HENK MARTIN, JASPER SONDAG, TROY RONDON GUASQUE. BEGELEIDER; DHR. KOEN DEMOUGE 1 Samenvatting Iedere succesvolle onderneming heeft een eigen

Nadere informatie

Media innovation. Mariken van Himbergen Datum: 18 juni 2015

Media innovation. Mariken van Himbergen Datum: 18 juni 2015 Vak: Docenten: Media innovation Eric Goossens en Mariken van Himbergen Datum: 18 juni 2015 Klas: CCV2A (AD2) Door: Dennis Bos 512419 - Jeffrey van Ingen 537772 Martijn Kommers 544704 Tim Overmars 537996

Nadere informatie

Marketingplan. ABC K2B, groep 1 22-12-2011

Marketingplan. ABC K2B, groep 1 22-12-2011 Marketingplan Klas Datum ABC K2B, groep 1 22-12-2011 Auteurs en Studentennummers Ilse van den Bighelaar 2042201 Serge Don 2042523 Jos Kleinloog 2042020 Lieke Koolen 2043341 Sam Renders 2041872 Begeleider

Nadere informatie

Einddocument. 20 januari 2013. V1-02 Jim van Zummeren 500642074 Michael Groen 500616816 Claudia Kok 500546360 Guus Kolk 500641249

Einddocument. 20 januari 2013. V1-02 Jim van Zummeren 500642074 Michael Groen 500616816 Claudia Kok 500546360 Guus Kolk 500641249 Einddocument 20 januari 2013 V1-02 Jim van Zummeren 500642074 Michael Groen 500616816 Claudia Kok 500546360 Guus Kolk 500641249 Inhoudsopgave INLEIDING... 4 ZOEKEN EN SELECTEREN... 5 INLEIDING... 5 CONCEPT...

Nadere informatie

Ondernemingsplan woensdag 4 mei 2011

Ondernemingsplan woensdag 4 mei 2011 Ondernemingsplan woensdag 4 mei 2011 J. Mol S. Proost T. Glansbeek M. Tielemans T. Suurmond Voorwoord Met veel plezier, inspiratie en creativiteit hebben wij met veel plezier aan dit project gewerkt. Echter

Nadere informatie

Crossmedia. concepting. Crossmedia concept voor minor ABC

Crossmedia. concepting. Crossmedia concept voor minor ABC Crossmedia concepting Crossmedia concept voor minor ABC Susan Rijkers 2049597 Sander de Bruijn 2053946 Dennis Janssen 2047212 Troy Rondon Guasque 2047863 Kim Timmermans 2048380 Thomas Vermolen 2036931

Nadere informatie

E-Steps GIDS 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS

E-Steps GIDS 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS 100101010 GIDS 10101001010 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS 0100101010 This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Amber Bergwerff, Tijmen Duijzer, Ferenc Franke, Rick Molenaar. Coach: Annemieke van der Mark

Ondernemingsplan. Amber Bergwerff, Tijmen Duijzer, Ferenc Franke, Rick Molenaar. Coach: Annemieke van der Mark Ondernemingsplan Amber Bergwerff, Tijmen Duijzer, Ferenc Franke, Rick Molenaar Coach: Annemieke van der Mark 14 april 2009 Inhoud Inhoud...2 Inleiding...3 Marketingplan...3 Conceptomschrijving...3 Interne

Nadere informatie

BULLDOG MEDIA FULL SERVICE INTERNET & RECLAMEBUREAU

BULLDOG MEDIA FULL SERVICE INTERNET & RECLAMEBUREAU BULLDOG MEDIA FULL SERVICE INTERNET & RECLAMEBUREAU ui j e D e w e t s a a gn cc u rs!! es inhoud Wie zijn wij? ICt Waarborg Logo en huisstijl Websites Webshop Starterspakketen A-B-C-D Backup en support

Nadere informatie

Onderzoeks rapportage.

Onderzoeks rapportage. Onderzoeks rapportage. RICK VAN DER HEIDEN YOURI ROGGEVEEN NICK MATTHIJSSE WOUTER VAN DER KAMP CONCEPT & STRATEGIE PROTOTYPING INTERACTION DESIGN VISUAL DESIGN Inleiding. Het specialisme van Coolblue komt

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

ADVIES RAPPORT Opdrachtgevers: Bestandsnaam: Project: Versie: Auteurs: Datum: Team:

ADVIES RAPPORT Opdrachtgevers: Bestandsnaam: Project: Versie: Auteurs: Datum: Team: ADVIES RAPPORT Project: Outfit4You Opdrachtgevers: Creativity & Business: Marco Duinkerken Dirk Jan de Graaf Bestandsnaam: Adviesrapport Project Outfit4You.docx Project: Outfit4You Versie: 1.0 Auteurs:

Nadere informatie

Vrije Economische Zone

Vrije Economische Zone Vrije Economische Zone Bedrijfsbegeleider: Paul Janssen Kennislab begeleider: Jan-Willen Wesselink HvA begeleider: Johan Kalkoven In Samenwerking met: SADC Gemaakt door: Jesper van Tol 500608406 Mark Vleij

Nadere informatie

Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Q. Jong A Tai

Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Q. Jong A Tai Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Naam: Q. Jong A Tai Projectnaam: Q.Q.D (Quentin s Quality Design) Datum: 28 april 2015 Klas: MM2C INHOUDSOPGAVE 1. De ondernemer... 3 1.1 Persoonlijke gegevens:... 3 1.2 Persoonlijke

Nadere informatie

Final Report. Team 3. José Boon Justin Oud Wouter Bohlken Vincent Voordenberg Nils Duymaer van Twist. Project: Get Connected!

Final Report. Team 3. José Boon Justin Oud Wouter Bohlken Vincent Voordenberg Nils Duymaer van Twist. Project: Get Connected! Final Report Team 3 José Boon Justin Oud Wouter Bohlken Vincent Voordenberg Nils Duymaer van Twist Final report OWWW- app Groep 3 Page. 1 of 137 Versiebeheer Ver. Status Datum Auteur(s) Wijzigingen 1.0

Nadere informatie

Quick Scan BIO-BAGUETTE AVANS HOGESCHOOL S-HERTOGENBOSCH DIRK DE LOUW 2076781 LUC SCHEMKES 2075711 JILL HENDRIKX 2071963 TOM VAN DER HEIJDEN - 2071574

Quick Scan BIO-BAGUETTE AVANS HOGESCHOOL S-HERTOGENBOSCH DIRK DE LOUW 2076781 LUC SCHEMKES 2075711 JILL HENDRIKX 2071963 TOM VAN DER HEIJDEN - 2071574 Quick Scan BIO-BAGUETTE AVANS HOGESCHOOL S-HERTOGENBOSCH DIRK DE LOUW 2076781 LUC SCHEMKES 2075711 JILL HENDRIKX 2071963 TOM VAN DER HEIJDEN - 2071574 49BD1BV 8 JANUARI 2014 Voorwoord Als eerstejaars studenten

Nadere informatie

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Delft, 2009 Voorwoord Als studente Industrieel Ontwerpen heb ik

Nadere informatie

Marketing Jason The Game

Marketing Jason The Game 2014 Marketing Jason The Game Robin Vertelman, Fleur Schippers & Tom Wehkamp Mediacollege Amsterdam 1-1-2014 Inhoud 1.1 Marketingplan Inleiding... 2 1.2 Marketingplan Het bedrijf... 3 1.3 Marketingplan

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

Adviesrapport mobiliteitsplan

Adviesrapport mobiliteitsplan Adviesrapport mobiliteitsplan Een adviesrapport geschreven voor Radiuz, waarin de Radiuz applicatie onder de loep wordt genomen en wordt gekeken naar mogelijke verbeteringen. sjoerd Burgersdijk Auteurs:

Nadere informatie

Planmatig Ondernemen. Het ondernemingsplan voor BewonersBedrijven. Mei 2014. Henk Cornelissen Pleuni Koopman Milja Kruijt Rutger van Weeren

Planmatig Ondernemen. Het ondernemingsplan voor BewonersBedrijven. Mei 2014. Henk Cornelissen Pleuni Koopman Milja Kruijt Rutger van Weeren Planmatig Ondernemen Het ondernemingsplan voor BewonersBedrijven Mei 2014 Henk Cornelissen Pleuni Koopman Milja Kruijt Rutger van Weeren Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners Oudkerkhof 13b 3512

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA ONDERZOEK

SOCIAL MEDIA ONDERZOEK SOCIAL MEDIA ONDERZOEK Gemaakt door : Koen Scholte Lubberink Studentnr. : 136521 16-10-2011 Small Business & Retail Management Voorwoord In deze rapportage wordt behandeld wat de behoefte in de markt aan

Nadere informatie

VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt

VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt Ben je gepassioneerd over je idee? Begrijp je welk probleem jouw idee oplost voor jouw (potentiële) klanten? Weet je wie er geïnteresseerd

Nadere informatie

Handleiding voor de startende New ICT ondernemer

Handleiding voor de startende New ICT ondernemer Handleiding voor de startende New ICT ondernemer Groningen, januari 2010 Philip Grundmeijer Pagina 2 van 50 Voorwoord Voor u ligt de handleiding voor de startende New ICT ondernemer. Het lezen en uitvoeren

Nadere informatie

Ontwikkeling van een webshop

Ontwikkeling van een webshop Ontwikkeling van een webshop Alex Meijer 0805776@student.hr.nl Hogeschool Rotterdam Mediatechnologie (CMI) Minor: Mobile life Afstudeerbegeleider HR: Afstudeerbedrijf: Afstudeerbegeleider: Rimmert Zelle

Nadere informatie

Voorwoord. Beste eerstejaars Economie & Bedrijfskunde student,

Voorwoord. Beste eerstejaars Economie & Bedrijfskunde student, Voorwoord Beste eerstejaars Economie & Bedrijfskunde student, Misschien ben je vorig jaar ook al aan een studie begonnen, maar was het toch niets voor jou, of misschien kom je wel rechtstreeks van de middelbare

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Ondersteuning op open source software

Ondersteuning op open source software Ondersteuning op open source software oktober 2007 OSOSS Tekst en opmaak: Daniël Vijge Stichting ICTU OSOSS (Open Source als Onderdeel van uw Software Strategie) Wilhelmina van Pruisenweg 104 Postbus 84011

Nadere informatie

Dienstenmarketing toegepast op scholen

Dienstenmarketing toegepast op scholen RAPPORT Dienstenmarketing toegepast op scholen Docent: Rita Vos Academiejaar: 2011-2012 Carl François Laurent Lenaerts 3 Marketing Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 5 1 Opdracht... 6 1.1 Globaal...

Nadere informatie