Welk vliegtuig om mee te beginnen- 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welk vliegtuig om mee te beginnen- 2"

Transcriptie

1 Welk vliegtuig om mee te beginnen- 2 Bart Doets heeft in het onderwerp Welk vliegtuig om mee te beginnen een mooi overzicht gegeven van de mogelijkheden binnen het modelvliegen. Het viel mij echter in dat een echte beginner dan nog steeds geen concrete informatie heeft over het toestel dat hij het best aan kan schaffen. Daarom probeer ik in een aantal voorbeelden duidelijk te maken waar een beginner aan moet denken als hij op een toestel uit gaat. Categorieën Modelvliegtuigen kun je op veel verschillende manieren indelen. Mogelijke indelingen zijn: Gemotoriseerd- ongemotoriseerd ook wel, Motorkist- zweefkist Elektromotor aangedreven Brandstofmotor aangedreven Zelfbouw of kant-en-klare koop Indeling op vliegervaring: Speelgoed of serieus spul Schaalvliegtuigen of géén schaal Gebruiksdoel Waar zitten de vleugels Het ligt voor de hand dat een ongemotoriseerde kist altijd een zwever zal zijn. Binnen de categorie ongemotoriseerd/ zwever zijn ook nog vele categoriën. Er zijn bijvoorbeeld zweefvliegtuigen met een (elektro)motor. Deze wordt dan alleen gebruikt om op hoogte te komen en het hoofdzakelijke gebruik is 'zweven'. De tegenwoordig gebruikte elektro-aandrijving doet niet meer onder voor een brandstofaandrijving. Verder zijn er clubs waar uitsluitend elektro gevlogen mag worden. Steeds meer voor de liefhebbers of speciale doelen. Hoewel je al jaren complete kisten kunt kopen is het nog maar relatief kort geleden dat je eerst moest bouwen alvorens je kon vliegen. De kant en klare koop heeft het modelvliegen voor een veel grotere groep mensen bereikbaar gemaakt. Er zijn ook veel tussenvormen die meer of minder kennis van de bouwer vergen. Beginnerskist (een zgn. Trainer) voor gevorderden voor de cracks. Het speelgoed is vaak erg goedkoop (een paar tientjes) maar tevens erg klein en licht. De spanwijdte is vaak veel minder als een meter (zelfs tot cm toe). Er wordt meestal een simpele zender bijgeleverd, die je dan alleen met dát model gebruiken kunt. Een kist op schaal is vaak lastiger te vliegen. Vanwege de schaaleisen kunnen de vliegeigenschappen voor een modelvliegtuig (behoorlijk) verslechteren. Bijvoorbeeld indoorvliegtuig, stuntkist, racers Er zijn toestellen met de vleugels op de romp, met de vleugels midden in de romp en onder de romp. (Hoogdekker, middendekker en laagdekker). Hoogdekkers zijn over het algemeen stabieler, terwijl middendekkers door hun min of meer symetrische vorm vaak voor het betere stuntwerk gebruikt worden. In bovenstaande indeling zijn natuurlijk vele mengvormen. Zo heb je elektrokisten geschikt voor beginners en elektrokisten geschikt voor de gevorderden, en kun je je voorstellen dat er binnen vliegtuigen die voor een specifiek doel gemaakt worden ook weer categorieën zijn. En dan heeft ieder merk binnen bovenstaande categorieën nog zijn eigen typen zodat het je als beginner al snel duizelt. Het doel van deze opsomming is dan ook je de mogelijkheid te geven al deze aanduidingen een beetje in perspectief te plaatsen.

2 Vliegtuig-eigenschappen die een beginner nodig heeft in zijn beginnerskist (Trainer) Het juist reageren op een vliegend modelvliegtuig moet een automatisme zijn. In een reflex moeten de sticks, zonder daarbij te hoeven nadenken, de juiste kant uit bewogen worden. Een beginner kan dat nog niet (goed). Rustige stabiele vlieger Daarom moet een beginnersvliegtuig ook vooral niet te snel zijn. Verder is een bepaalde eigen stabiliteit wel handig zodat niet constant gecorrigeerd hoeft te worden. Om dat te bereiken heeft een beginnerskist zijn vleugels in een kleine V-stelling staan. Plaats van de vleugel Door hun grotere stabiliteit is een hoogdekker beter geschikt voor een beginner. Gevoeligheid Het vliegtuig mag niet te fel reageren op een kleine roeruitslag. Grootte Het is goed een niet te klein vliegtuig te kiezen en een bepaalde minimale grootte aan te houden. Dat heeft twee redenen: Het toestel is beter zichtbaar als het onverhoopt wat verder weg raakt en het gedrag in de lucht is wat goedmoediger. Een Easystar heeft b.v. een spanwijdte van 136 cm. Ik zou in ieder geval niet veel kleiner gaan. Aantal kanalen, de bediening Over het aantal gewenste kanalen voor een beginner is veel discussie. Elk kanaal is een functie. Dus, hoogteroer is één, richtingsroer is twee, en motor (gas) is drie. Als vierde heb je nog de functie van rolroeren (ailerons). Je hebt minimaal drie kanalen nodig, hoogteroer, richtingsroer en motor (en bij een zwever zijn het er natuurlijk minimaal twee). Er zijn mensen die zeggen dat je met 3 kanalen (2 voor zwevers) het beste kunt beginnen. Het is overzichtelijker en je hoeft aan minder dingen tegelijk te denken. Anderen vinden weer dat je beter meteen met rolroeren kunt beginnen. Ik ben geneigd te denken dat 3 kanalen beter is om mee te beginnen. Overigens, een aantal trainers (b.v. de Bixler) kun je met drie kanalen vliegen (gas, hoogte en richting), al hebben deze óók rolroeren (ailerons). Alleen hoef je die in het begin gewoon niet te gebruiken. Als je wat verder bent en wat meer mogelijkheden zoekt kun je ze wel gaan gebruiken. Bouwmateriaal Hoewel een van hout gebouwd vliegtuig prachtig kan zijn is het kwetsbaarder en lastiger te repareren. Voor een beginner is houtbouw eigenlijk niet te repareren zodat deze daarom beter een vliegtuig van schuim (foam) kan kopen. Schuim is betrouwbaar en makkelijker te repareren. Aandrijving Voor een beginner is een elektro-aandrijving het makkelijkst. Het gaat allereerst om het leren vliegen en dat lukt met een elektromotor uitstekend. Natuurlijk is het wél mogelijk om met een brandstofkist te leren vliegen. Je hebt voor het afstellen van en het leren omgaan met een brandstofmotor wél meer begeleiding nodig en dat vindt je dan meestal op een club. Reserve-onderdelen Het is niet de vraag óf je stukken krijgt, maar wanneer. Het is dan handig als er reserveonderdelen verkrijgbaar zijn. Kijk bij aankoop of die informatie voorhanden is.

3 Voorbeelden van vliegtuigen met de gevraagde eigenschappen. De Easystar-achtigen. De Easystar van Mulitplex is van oudsher de trainer onder de trainers. Nog steeds een uitstekend toestel voor een beginner, terwijl het ook nog lang leuk blijft voor de meer gevorderde vlieger. Omdat de propeller bovenop zit is deze minder kwetsbaar bij ongelukkige landingen. Verder is door de plaatsing midden op de romp de kans op verwondingen door een draaiende propeller wat kleiner. Een landingsgestel ontbreekt, de kist wordt bij het starten opgegooid en landt op zijn buik. Het grote voordeel hiervan is ook dat ongelijke grond of hoog gras geen probleem is. Het succes van deze kist werd gekopieerd door andere leveranciers. Er zijn daarom veel vliegtuigen die erg veel op de Easystar lijken. Enkele namen: EZ Hawk van Dynam, Bixler van Hobyking, Clouds Fly Glider/ AXN Floater Jet. (Iets kleiner dan Easystar) Sky Surfer. (Grotere spanwijdte van 1,60 m) Super Sky Surfer (Spanwijdte 2,40 m) Easy Trainer FHX-1280 van FMS Door de plaats van de propeller op de romp wordt dit type toestel overigens ook veel gebruikt voor de plaatsing van een camera in de neus, die dan geen last heeft van de draaiende propeller. Er is waarschijnlijk geen toestel dat méér misbruikt wordt voor de gekste experimenten. De bovendekkers De bovendekkers lijken veel meer op de vliegtuigen die je in het echt ziet rondvliegen. Veel beginnende modelvliegers geven daarom aan dit type vliegtuig de voorkeur. Dit type heeft ook (vrijwel) altijd een landingsgestel. Nadeel hiervan is dat dat iets kwetsbaarder is en een vlakke ondergrond (tenminste vlak gras) vereist voor starten en landen. Het hiernaast afgebeelde toestel is de 'YouCanFly ' van Hype. De YouCanFly heeft een driepunts landingsgestel met bestuurbaar voorwiel. Dat is bij dit soort toestellen overigens duidelijk kwetsbaarder als een kist met twee wielen vóór en een staartwiel achter (een zgn. 'taildragger'). Je ziet dan ook wel dat zo'n bestuurbaar voorwiel na een defect door een te harde landing wordt vastgezet. Het toestel blijft dan op de grond nog redelijk bestuurbaar, maar scherpe bochten met taxiën zitten er dan niet meer in.

4 Andere voorbeelden van modellen in deze categorie: De Apprentice S van E-Flite Bijzonderheid: Is voorzien van technologie die het toestel een soort automatische piloot geeft. Of dat wenselijk is als je moet leren vliegen is nog maar de vraag. De Paniek-functie zou echter in staat moeten zijn je uit een benarde positie te halen De Funcub van Multiplex Dit is zo'n taildragger. Spanwijdte: 1,40m. Naar verhouding heeft dit toestel erg grote wielen, waardoor ook iets hoger gras geen probleem moet zijn. Nog een voorbeeld van een taildragger is de Minimag (geen foto). De spanwijdte ervan is aan de kleine kant (1,10 M) Brandstof Toch ook een voorbeeld van een trainer met een brandstofmotor, de van oudsher bekende Calmato. Zoals eerder aangegeven is de omgang met een brandstofmotor voor een beginner lastiger zodat daarvoor begeleiding wenselijk is. De overeenkomst bij alle hierboven beschreven voorbeelden is dat ze een V- stelling in de vleugel hebben zitten en dat de spanwijdte rond de 1,40 á 1,50 m. zit. Packages Het is in het belang van fabrikanten dat iedereen tenminste het idee krijgt zo weg te kunnen vliegen met hun producten. Daarom worden er in vele vormen packages aangeboden waar alles in zit om te kunnen vliegen en de koper niet hoeft na te denken over allerlei configuraties. Zo worden er vliegtuigen aangeboden die helemaal vliegklaar zijn, inclusief zender en lader. Erg makkelijk, maar bedenk dan dat het voordeel óók meteen een groot nadeel kan zijn. Die bijgeleverde zender kan misschien alléén bij die ene kist gebruikt worden en de bijgeleverde lader is beperkt tot dat ene type accu. Handig dus om eens kennis te maken met deze hobby, maar als je daarná verder wilt loop je meteen tegen de beperkingen van deze package aan. Als je erg enthousiast bent dan is het beter om een goede losse zender te kopen en een lader waar je meerdere typen accuus mee kunt laden. Voor een zender voldoet een 6 a 7 kanaals exemplaar zeer waarschijnlijk vele jaren lang aan je behoeften. Je kunt dan nog steeds een compleet vliegtuig kopen waar je bijvoorbeeld alleen nog een voor

5 jouw zender geschikte ontvanger in moet plaatsen. Daarom zijn er ook packages van complete vliegtuigen, waar je nog wél een eigen zender en lader bij nodig hebt. Zelfs van één specifiek type vliegtuig kunnen verschillende packages aangeboden worden, in verschillende stadia van compleetheid. Daar worden ook verschillende benamingen voor gebruikt, maar deze zijn alles behalve standaard. Wat voorbeelden van gebruikte benamingen: Afkorting Betekenis Omschrijving ARF Allmost Ready To Fly Bijna gereed om te vliegen. Meestal moet er nog het een en ander gemonteerd worden, zoals delen van de romp, servo's, motor, ontvanger en accu. Behalve de delen van de romp moet je dan alles nog apart aanschaffen. Voordeel: je kunt je eigen ideeën qua motorisering.e.d. er in kwijt. Nadeel: je moet kennis hebben van de verschillende configuratiemogelijkheden (of een goede kennis die dat heeft). RTF Ready to fly Vliegtuig is compleet met alle elektronica en zender en je kan er zo mee vliegen BNF Bind 'n Fly Alleen de meegeleverde ontvanger nog aan je zender koppelen. Het spreekt vanzelf dat deze dan qua merk en specificaties wel aan jouw zender te koppelen moet zijn. RR Receiver Ready Klaar voor ontvanger. Toestel is volledig klaar met alles al geïnstalleerd. Alleen de ontvanger nog kopen en inbouwen. Zoals gezegd zijn deze afkortingen niet standaard. Fabrikanten verzinnen er ooit weer een fancy afkorting bij, of de betekenis ervan is bij de ene fabrikant nét even anders. Controleer dus altijd de leveringsomvang! Wát wordt er meegeleverd en wat niet. Waar moet je zelf voor zorgen en wat is al gereed voor gebruik. Let er op dat meegeleverde componenten compatible zijn met je eigen spullen. Een meegeleverde ontvanger bijvoorbeeld kan nét van een ander merk zijn waardoor het niet samenwerkt met je zender en je er niets aan hebt. Als je zelf al een goede zender hebt dan is een meegeleverde zender overbodig. Flightsimulator Een flightsimulator kan een goed hulpmiddel zijn om te leren modelvliegen. Met name voor het inslijpen van de juiste reacties, waarbij je zonder nadenken de goede kant uit stuurt, is deze software nuttig. Er zijn een aantal zeer goede pakketten te koop (Realflight, Easyfly en Phoenix) en ook een enkel gratis pakket (RC-Deskpilot). Het is echter verstandig om eerst met behulp van een ervaren vlieger kennis te maken met de juiste technieken om b.v. een bocht te vliegen of het opstijgen/ landen te oefenen. Beginner Als beginner kun je dus in aanvang een package kopen die helemaal compleet is en waarmee je meteen kunt vliegen. Naar gelang je meer ervaring opdoet kun je meer zelf doen en koop je de daarbij behorende packages. Uiteindelijk vindt je het misschien wel leuk om een kist helemaal van een bouwpakket of zelfs van tekening te bouwen. En daarná? The sky is the limit! Kijk eens rond op het Modelbouwforum welke staaltjes van ontwerp- en bouwkunst hier te zien zijn. Dat maakt het nou juist ook een mooie hobby. In de volle breedte kun je vliegen, maar óók in de meest uitgebreide zin bouwen. Succes!

Profielwerkstuk Krachten op een vliegtuig

Profielwerkstuk Krachten op een vliegtuig Profielwerkstuk Gemaakt door: Martijn van Zelst & Kevin Verbeek Klas 6C, www.havovwo.nl Profielwerkstuk Inhoudsopgave Inleiding... blz. 2 Geschiedenis luchtvaart... blz. 2 Geschiedenis Boeing 747... blz.

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig. Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8

Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig. Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8 Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8 Inleiding Deze lessenserie is één van verschillende ENGINEER lessenseries voor het primair onderwijs. Techniek

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Het wonder van het vliegen kun je hieronder zelf ontdekken. We doen dat in zeven stappen: 1 Luchtdruk

Het wonder van het vliegen kun je hieronder zelf ontdekken. We doen dat in zeven stappen: 1 Luchtdruk Werkstukhulp Hoe vliegt een vliegtuig? In dit werkstukhulp krijg je informatie over hoe een vliegtuig nu eigenlijk kan vliegen. Er zijn eenvoudige proefjes uit te voeren en waar iets niet zelf uit te proberen

Nadere informatie

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance Lekker in je vel in 7 stappen Welkom bij deze E-cursus Dank je wel voor het aanschaffen van deze E-cursus. Ik ga jou helpen zodat jij weer lekker in je vel komt te zitten. Wat ik zelf heb ervaren en waar

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Kopen op Internet Rechtswinkel de Clinic clinic.nl

Eerste Hulp Bij Kopen op Internet Rechtswinkel de Clinic clinic.nl + van De Clinic is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Daarmee staan we je toe om dit werk te kopiëren, distribueren, vertonen, en op te voeren, en

Nadere informatie

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch?

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Snap binnen 2 uur de belangrijkste financiële begrippen:

Nadere informatie

laat je talenten voor je werken!

laat je talenten voor je werken! Programma Autisme en Werk Deze brochure is ontwikkeld in het kader van het Brugproject van de NVA. Dit project is onderdeel van en financieel mogelijk gemaakt door het programma Autisme en Werk. Dit programma

Nadere informatie

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken.

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken. Wolf Peppmeier is hoofdredacteur van het kappersvakblad Top Hair Benelux en geeft workshops en lezingen op het gebied van zelfvertrouwen, uitstraling en balans. Sommige mensen hebben uitstraling. Maar

Nadere informatie

HET REGULEREN VAN LEREN

HET REGULEREN VAN LEREN HET REGULEREN VAN LEREN kernredactie van dit nummer: Prof. Dr. J.G.L.C. Lodewijks Prof. Dr. P.R.J. Simons Drs. J.G.G. Zuylen MesoConsult B.V. Tilburg december 1997 1997 MesoConsult B.V. Tilburg Uit deze

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

Colofon. Aanvullingen, verbeteringen en suggesties zijn van harte welkom! Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman)

Colofon. Aanvullingen, verbeteringen en suggesties zijn van harte welkom! Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman) 339 Colofon Nederlandse editie 4.8, januari 2015. Kijk op http://paulusveltman.nl/handleiding-twitter.html voor de meest recente versie van dit boekje. De Engelse vertaling is te downloaden op http://paulusveltman.com/twitter-guide.html.

Nadere informatie

Tips, trucs en oefeningen voor een perfecte concentratie!

Tips, trucs en oefeningen voor een perfecte concentratie! Tips, trucs en oefeningen voor een perfecte Vincent van Broeckhoven Tips, trucs en oefeningen voor een perfecte concentratie Versie 1.1 Auteur: Vincent van Broeckhoven www.verbeterjeconcentratie.com www.zelfdiscipline.com

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden

Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden De mythe van de lovejunk Bert van Dijk Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen 1 de lovejunk: kracht en zwakte Vier heldere uitgangspunten Het verhaal van

Nadere informatie

TNO-rapport Aan de slag met diversiteit. Praktische tips voor HR-beleid. Sjiera de Vries. Cristel van de Ven. Thijs Winthagen

TNO-rapport Aan de slag met diversiteit. Praktische tips voor HR-beleid. Sjiera de Vries. Cristel van de Ven. Thijs Winthagen TNO-rapport Aan de slag met diversiteit Praktische tips voor HR-beleid Sjiera de Vries Cristel van de Ven Thijs Winthagen TNO-rapport Aan de slag met diversiteit: Praktische tips voor HR-beleid Nederlandse

Nadere informatie

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Ken je kwaliteiten! colofon Inhoudsopgave CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Auteurs: Mandy Evers, Els Loman, Willi Soepboer - CPS, Amersfoort Illustraties: Digitale Klerken, Utrecht Vormgeving:

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Techniekkaart: Het houden van een interview

Techniekkaart: Het houden van een interview WAT IS EEN INTERVIEW? Een interview is een vraaggesprek. Wat een interview speciaal maakt, is dat je met een interview aan informatie kunt komen, die je niet uit boeken kunt halen. Als je de specifieke

Nadere informatie

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie

MONEY MINDSETS ALLES WAT JE MOET WETEN OVER JONGEREN EN GELD

MONEY MINDSETS ALLES WAT JE MOET WETEN OVER JONGEREN EN GELD MONEY MINDSETS ALLES WAT JE MOET WETEN OVER JONGEREN EN GELD INHOUDSOPGAVE VoorwoorD 3 MONEY MINDSETS ALLES WAT JE MOET WETEN OVER JONGEREN EN GELD Hoofdstuk 1. InlEIDING 4 1.1. Steeds meer verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Motiveren van medewerkers

Motiveren van medewerkers PROFICIENCY Motiveren van medewerkers Voor de middenkaderleidinggevende die succesvol wil worden in het leiding geven. Jeroen Engelaer Motiveren van Medewerkers geeft in heldere en praktische taal kort

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Sting, maart 2008 Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging. Tekst: Ineke Bakx, Rineke Sturm,

Nadere informatie

Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat?

Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat? Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat? Dilemma's bij dementie. Handleiding voor het gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen

Nadere informatie

EFFECTIEF OMGAAN MET BEZWAREN

EFFECTIEF OMGAAN MET BEZWAREN EFFECTIEF OMGAAN MET BEZWAREN Er zijn een heleboel redenen die door een klant gebruikt worden om nee te zeggen. Echter, de zogenaamde tegenwerpingen en bezwaren zijn veelal dooddoeners. Je zal dus moeten

Nadere informatie