Welk vliegtuig om mee te beginnen- 2

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welk vliegtuig om mee te beginnen- 2"

Transcriptie

1 Welk vliegtuig om mee te beginnen- 2 Bart Doets heeft in het onderwerp Welk vliegtuig om mee te beginnen een mooi overzicht gegeven van de mogelijkheden binnen het modelvliegen. Het viel mij echter in dat een echte beginner dan nog steeds geen concrete informatie heeft over het toestel dat hij het best aan kan schaffen. Daarom probeer ik in een aantal voorbeelden duidelijk te maken waar een beginner aan moet denken als hij op een toestel uit gaat. Categorieën Modelvliegtuigen kun je op veel verschillende manieren indelen. Mogelijke indelingen zijn: Gemotoriseerd- ongemotoriseerd ook wel, Motorkist- zweefkist Elektromotor aangedreven Brandstofmotor aangedreven Zelfbouw of kant-en-klare koop Indeling op vliegervaring: Speelgoed of serieus spul Schaalvliegtuigen of géén schaal Gebruiksdoel Waar zitten de vleugels Het ligt voor de hand dat een ongemotoriseerde kist altijd een zwever zal zijn. Binnen de categorie ongemotoriseerd/ zwever zijn ook nog vele categoriën. Er zijn bijvoorbeeld zweefvliegtuigen met een (elektro)motor. Deze wordt dan alleen gebruikt om op hoogte te komen en het hoofdzakelijke gebruik is 'zweven'. De tegenwoordig gebruikte elektro-aandrijving doet niet meer onder voor een brandstofaandrijving. Verder zijn er clubs waar uitsluitend elektro gevlogen mag worden. Steeds meer voor de liefhebbers of speciale doelen. Hoewel je al jaren complete kisten kunt kopen is het nog maar relatief kort geleden dat je eerst moest bouwen alvorens je kon vliegen. De kant en klare koop heeft het modelvliegen voor een veel grotere groep mensen bereikbaar gemaakt. Er zijn ook veel tussenvormen die meer of minder kennis van de bouwer vergen. Beginnerskist (een zgn. Trainer) voor gevorderden voor de cracks. Het speelgoed is vaak erg goedkoop (een paar tientjes) maar tevens erg klein en licht. De spanwijdte is vaak veel minder als een meter (zelfs tot cm toe). Er wordt meestal een simpele zender bijgeleverd, die je dan alleen met dát model gebruiken kunt. Een kist op schaal is vaak lastiger te vliegen. Vanwege de schaaleisen kunnen de vliegeigenschappen voor een modelvliegtuig (behoorlijk) verslechteren. Bijvoorbeeld indoorvliegtuig, stuntkist, racers Er zijn toestellen met de vleugels op de romp, met de vleugels midden in de romp en onder de romp. (Hoogdekker, middendekker en laagdekker). Hoogdekkers zijn over het algemeen stabieler, terwijl middendekkers door hun min of meer symetrische vorm vaak voor het betere stuntwerk gebruikt worden. In bovenstaande indeling zijn natuurlijk vele mengvormen. Zo heb je elektrokisten geschikt voor beginners en elektrokisten geschikt voor de gevorderden, en kun je je voorstellen dat er binnen vliegtuigen die voor een specifiek doel gemaakt worden ook weer categorieën zijn. En dan heeft ieder merk binnen bovenstaande categorieën nog zijn eigen typen zodat het je als beginner al snel duizelt. Het doel van deze opsomming is dan ook je de mogelijkheid te geven al deze aanduidingen een beetje in perspectief te plaatsen.

2 Vliegtuig-eigenschappen die een beginner nodig heeft in zijn beginnerskist (Trainer) Het juist reageren op een vliegend modelvliegtuig moet een automatisme zijn. In een reflex moeten de sticks, zonder daarbij te hoeven nadenken, de juiste kant uit bewogen worden. Een beginner kan dat nog niet (goed). Rustige stabiele vlieger Daarom moet een beginnersvliegtuig ook vooral niet te snel zijn. Verder is een bepaalde eigen stabiliteit wel handig zodat niet constant gecorrigeerd hoeft te worden. Om dat te bereiken heeft een beginnerskist zijn vleugels in een kleine V-stelling staan. Plaats van de vleugel Door hun grotere stabiliteit is een hoogdekker beter geschikt voor een beginner. Gevoeligheid Het vliegtuig mag niet te fel reageren op een kleine roeruitslag. Grootte Het is goed een niet te klein vliegtuig te kiezen en een bepaalde minimale grootte aan te houden. Dat heeft twee redenen: Het toestel is beter zichtbaar als het onverhoopt wat verder weg raakt en het gedrag in de lucht is wat goedmoediger. Een Easystar heeft b.v. een spanwijdte van 136 cm. Ik zou in ieder geval niet veel kleiner gaan. Aantal kanalen, de bediening Over het aantal gewenste kanalen voor een beginner is veel discussie. Elk kanaal is een functie. Dus, hoogteroer is één, richtingsroer is twee, en motor (gas) is drie. Als vierde heb je nog de functie van rolroeren (ailerons). Je hebt minimaal drie kanalen nodig, hoogteroer, richtingsroer en motor (en bij een zwever zijn het er natuurlijk minimaal twee). Er zijn mensen die zeggen dat je met 3 kanalen (2 voor zwevers) het beste kunt beginnen. Het is overzichtelijker en je hoeft aan minder dingen tegelijk te denken. Anderen vinden weer dat je beter meteen met rolroeren kunt beginnen. Ik ben geneigd te denken dat 3 kanalen beter is om mee te beginnen. Overigens, een aantal trainers (b.v. de Bixler) kun je met drie kanalen vliegen (gas, hoogte en richting), al hebben deze óók rolroeren (ailerons). Alleen hoef je die in het begin gewoon niet te gebruiken. Als je wat verder bent en wat meer mogelijkheden zoekt kun je ze wel gaan gebruiken. Bouwmateriaal Hoewel een van hout gebouwd vliegtuig prachtig kan zijn is het kwetsbaarder en lastiger te repareren. Voor een beginner is houtbouw eigenlijk niet te repareren zodat deze daarom beter een vliegtuig van schuim (foam) kan kopen. Schuim is betrouwbaar en makkelijker te repareren. Aandrijving Voor een beginner is een elektro-aandrijving het makkelijkst. Het gaat allereerst om het leren vliegen en dat lukt met een elektromotor uitstekend. Natuurlijk is het wél mogelijk om met een brandstofkist te leren vliegen. Je hebt voor het afstellen van en het leren omgaan met een brandstofmotor wél meer begeleiding nodig en dat vindt je dan meestal op een club. Reserve-onderdelen Het is niet de vraag óf je stukken krijgt, maar wanneer. Het is dan handig als er reserveonderdelen verkrijgbaar zijn. Kijk bij aankoop of die informatie voorhanden is.

3 Voorbeelden van vliegtuigen met de gevraagde eigenschappen. De Easystar-achtigen. De Easystar van Mulitplex is van oudsher de trainer onder de trainers. Nog steeds een uitstekend toestel voor een beginner, terwijl het ook nog lang leuk blijft voor de meer gevorderde vlieger. Omdat de propeller bovenop zit is deze minder kwetsbaar bij ongelukkige landingen. Verder is door de plaatsing midden op de romp de kans op verwondingen door een draaiende propeller wat kleiner. Een landingsgestel ontbreekt, de kist wordt bij het starten opgegooid en landt op zijn buik. Het grote voordeel hiervan is ook dat ongelijke grond of hoog gras geen probleem is. Het succes van deze kist werd gekopieerd door andere leveranciers. Er zijn daarom veel vliegtuigen die erg veel op de Easystar lijken. Enkele namen: EZ Hawk van Dynam, Bixler van Hobyking, Clouds Fly Glider/ AXN Floater Jet. (Iets kleiner dan Easystar) Sky Surfer. (Grotere spanwijdte van 1,60 m) Super Sky Surfer (Spanwijdte 2,40 m) Easy Trainer FHX-1280 van FMS Door de plaats van de propeller op de romp wordt dit type toestel overigens ook veel gebruikt voor de plaatsing van een camera in de neus, die dan geen last heeft van de draaiende propeller. Er is waarschijnlijk geen toestel dat méér misbruikt wordt voor de gekste experimenten. De bovendekkers De bovendekkers lijken veel meer op de vliegtuigen die je in het echt ziet rondvliegen. Veel beginnende modelvliegers geven daarom aan dit type vliegtuig de voorkeur. Dit type heeft ook (vrijwel) altijd een landingsgestel. Nadeel hiervan is dat dat iets kwetsbaarder is en een vlakke ondergrond (tenminste vlak gras) vereist voor starten en landen. Het hiernaast afgebeelde toestel is de 'YouCanFly ' van Hype. De YouCanFly heeft een driepunts landingsgestel met bestuurbaar voorwiel. Dat is bij dit soort toestellen overigens duidelijk kwetsbaarder als een kist met twee wielen vóór en een staartwiel achter (een zgn. 'taildragger'). Je ziet dan ook wel dat zo'n bestuurbaar voorwiel na een defect door een te harde landing wordt vastgezet. Het toestel blijft dan op de grond nog redelijk bestuurbaar, maar scherpe bochten met taxiën zitten er dan niet meer in.

4 Andere voorbeelden van modellen in deze categorie: De Apprentice S van E-Flite Bijzonderheid: Is voorzien van technologie die het toestel een soort automatische piloot geeft. Of dat wenselijk is als je moet leren vliegen is nog maar de vraag. De Paniek-functie zou echter in staat moeten zijn je uit een benarde positie te halen De Funcub van Multiplex Dit is zo'n taildragger. Spanwijdte: 1,40m. Naar verhouding heeft dit toestel erg grote wielen, waardoor ook iets hoger gras geen probleem moet zijn. Nog een voorbeeld van een taildragger is de Minimag (geen foto). De spanwijdte ervan is aan de kleine kant (1,10 M) Brandstof Toch ook een voorbeeld van een trainer met een brandstofmotor, de van oudsher bekende Calmato. Zoals eerder aangegeven is de omgang met een brandstofmotor voor een beginner lastiger zodat daarvoor begeleiding wenselijk is. De overeenkomst bij alle hierboven beschreven voorbeelden is dat ze een V- stelling in de vleugel hebben zitten en dat de spanwijdte rond de 1,40 á 1,50 m. zit. Packages Het is in het belang van fabrikanten dat iedereen tenminste het idee krijgt zo weg te kunnen vliegen met hun producten. Daarom worden er in vele vormen packages aangeboden waar alles in zit om te kunnen vliegen en de koper niet hoeft na te denken over allerlei configuraties. Zo worden er vliegtuigen aangeboden die helemaal vliegklaar zijn, inclusief zender en lader. Erg makkelijk, maar bedenk dan dat het voordeel óók meteen een groot nadeel kan zijn. Die bijgeleverde zender kan misschien alléén bij die ene kist gebruikt worden en de bijgeleverde lader is beperkt tot dat ene type accu. Handig dus om eens kennis te maken met deze hobby, maar als je daarná verder wilt loop je meteen tegen de beperkingen van deze package aan. Als je erg enthousiast bent dan is het beter om een goede losse zender te kopen en een lader waar je meerdere typen accuus mee kunt laden. Voor een zender voldoet een 6 a 7 kanaals exemplaar zeer waarschijnlijk vele jaren lang aan je behoeften. Je kunt dan nog steeds een compleet vliegtuig kopen waar je bijvoorbeeld alleen nog een voor

5 jouw zender geschikte ontvanger in moet plaatsen. Daarom zijn er ook packages van complete vliegtuigen, waar je nog wél een eigen zender en lader bij nodig hebt. Zelfs van één specifiek type vliegtuig kunnen verschillende packages aangeboden worden, in verschillende stadia van compleetheid. Daar worden ook verschillende benamingen voor gebruikt, maar deze zijn alles behalve standaard. Wat voorbeelden van gebruikte benamingen: Afkorting Betekenis Omschrijving ARF Allmost Ready To Fly Bijna gereed om te vliegen. Meestal moet er nog het een en ander gemonteerd worden, zoals delen van de romp, servo's, motor, ontvanger en accu. Behalve de delen van de romp moet je dan alles nog apart aanschaffen. Voordeel: je kunt je eigen ideeën qua motorisering.e.d. er in kwijt. Nadeel: je moet kennis hebben van de verschillende configuratiemogelijkheden (of een goede kennis die dat heeft). RTF Ready to fly Vliegtuig is compleet met alle elektronica en zender en je kan er zo mee vliegen BNF Bind 'n Fly Alleen de meegeleverde ontvanger nog aan je zender koppelen. Het spreekt vanzelf dat deze dan qua merk en specificaties wel aan jouw zender te koppelen moet zijn. RR Receiver Ready Klaar voor ontvanger. Toestel is volledig klaar met alles al geïnstalleerd. Alleen de ontvanger nog kopen en inbouwen. Zoals gezegd zijn deze afkortingen niet standaard. Fabrikanten verzinnen er ooit weer een fancy afkorting bij, of de betekenis ervan is bij de ene fabrikant nét even anders. Controleer dus altijd de leveringsomvang! Wát wordt er meegeleverd en wat niet. Waar moet je zelf voor zorgen en wat is al gereed voor gebruik. Let er op dat meegeleverde componenten compatible zijn met je eigen spullen. Een meegeleverde ontvanger bijvoorbeeld kan nét van een ander merk zijn waardoor het niet samenwerkt met je zender en je er niets aan hebt. Als je zelf al een goede zender hebt dan is een meegeleverde zender overbodig. Flightsimulator Een flightsimulator kan een goed hulpmiddel zijn om te leren modelvliegen. Met name voor het inslijpen van de juiste reacties, waarbij je zonder nadenken de goede kant uit stuurt, is deze software nuttig. Er zijn een aantal zeer goede pakketten te koop (Realflight, Easyfly en Phoenix) en ook een enkel gratis pakket (RC-Deskpilot). Het is echter verstandig om eerst met behulp van een ervaren vlieger kennis te maken met de juiste technieken om b.v. een bocht te vliegen of het opstijgen/ landen te oefenen. Beginner Als beginner kun je dus in aanvang een package kopen die helemaal compleet is en waarmee je meteen kunt vliegen. Naar gelang je meer ervaring opdoet kun je meer zelf doen en koop je de daarbij behorende packages. Uiteindelijk vindt je het misschien wel leuk om een kist helemaal van een bouwpakket of zelfs van tekening te bouwen. En daarná? The sky is the limit! Kijk eens rond op het Modelbouwforum welke staaltjes van ontwerp- en bouwkunst hier te zien zijn. Dat maakt het nou juist ook een mooie hobby. In de volle breedte kun je vliegen, maar óók in de meest uitgebreide zin bouwen. Succes!

Informatiegids. Veendammer Luchtvaart Club. Opgericht 27 maart 1975

Informatiegids. Veendammer Luchtvaart Club. Opgericht 27 maart 1975 Informatiegids Veendammer Luchtvaart Club 2015 Opgericht 27 maart 1975 VOORWOORD Voor u ligt een informatiegids, welke dat door de VLC wordt verstrekt aan nieuwe leden en zij die serieus geïnteresseerd

Nadere informatie

Modelvliegclub Bergeijk

Modelvliegclub Bergeijk Modelvliegclub Bergeijk INHOUD VOORWOORD... 3 EEN LEGENDARISCHE VLUCHT... 4 MOTORVLIEGTUIGEN... 5 SOORTEN MOTOREN... 5 DE BRANDSTOF... 5 SOORTEN MOTORVLIEGTUIGEN... 6 ZWEEFVLIEGTUIGEN... 6 THERMIEK...

Nadere informatie

INHOUD VOORWOORD... 3 EEN LEGENDARISCHE VLUCHT... 4 MOTORVLIEGTUIGEN...

INHOUD VOORWOORD... 3 EEN LEGENDARISCHE VLUCHT... 4 MOTORVLIEGTUIGEN... Modelvliegclub in de Brabantse Kempen INHOUD VOORWOORD... 3 EEN LEGENDARISCHE VLUCHT... 4 MOTORVLIEGTUIGEN... 5 SOORTEN MOTOREN... 5 DE BRANDSTOF... 5 SOORTEN MOTORVLIEGTUIGEN... 6 ZWEEFVLIEGTUIGEN...

Nadere informatie

Modelvliegclub. een prachtige hobby. Secretariaat: H. B. Breukink W. Röringstraat 10 7576 BE Oldenzaal Tel. 0541-511800. E-mail: hbreukink@freeler.

Modelvliegclub. een prachtige hobby. Secretariaat: H. B. Breukink W. Röringstraat 10 7576 BE Oldenzaal Tel. 0541-511800. E-mail: hbreukink@freeler. Modelvliegclub Secretariaat: H. B. Breukink W. Röringstraat 10 7576 BE Oldenzaal Tel. 0541-511800 E-mail: hbreukink@freeler.nl een prachtige hobby Alle begin is moeilijk Een bekend gezegde, dat ook voor

Nadere informatie

AFREGELEN VAN EEN CCPM HELICOPTER

AFREGELEN VAN EEN CCPM HELICOPTER AFREGELEN VAN EEN CCPM HELICOPTER Cyclic Collective Pitch Mixing, of CCPM afgekort, is een van de twee meest populaire methodes om de swash van een RC heli te bedienen. CCPM bestaat al een aantal jaren,

Nadere informatie

Bestnr Hype Modelvliegtuig Cessna 182 SKYLANE

Bestnr Hype Modelvliegtuig Cessna 182 SKYLANE Bestnr. 27 51 10 Hype Modelvliegtuig Cessna 182 SKYLANE Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of

Nadere informatie

Infobrochure. R. Liekens Model Aero Club Herentals 1

Infobrochure. R. Liekens Model Aero Club Herentals 1 Infobrochure R. Liekens Model Aero Club Herentals 1 Onze club is dus een vliegclub. Een vliegclub voor modelvliegtuigen met afstandsbesturing. Dit is dus heel veilig want de piloot blijft met zijn twee

Nadere informatie

Bijlage 4: KEURING VAN MODELVLIEGTUIGEN

Bijlage 4: KEURING VAN MODELVLIEGTUIGEN Bijlage 4: KEURING VAN MODELVLIEGTUIGEN HANDLEIDING VOOR DE KEURMEESTER De keurmeester controleert op basis van richtlijnen, zijn kennis en ervaring of het model voldoet aan de eisen voor een veilige vluchtuitvoering.

Nadere informatie

Elektrische hulpaandrijving. Simpelweg mobiel. Klein. Licht. Wendbaar. www.alber.nl

Elektrische hulpaandrijving. Simpelweg mobiel. Klein. Licht. Wendbaar. www.alber.nl Simpelweg mobiel. Elektrische hulpaandrijving Klein. Licht. Wendbaar. www.alber.nl Weer meer dingen samen doen, daar hebben we naar uitgekeken. Geniet van meer mobiliteit Van handbewogen naar elektrisch

Nadere informatie

Modelbouwclub Weert. Beste modelvlieger, INFORMATIEPAKKET 2003/2004

Modelbouwclub Weert. Beste modelvlieger, INFORMATIEPAKKET 2003/2004 Modelbouwclub Weert INFORMATIEPAKKET 2003/2004 Beste modelvlieger, Om nieuwe leden te informeren over de gang van zaken binnen de club, hebben we dit informatiepakket samengesteld. Lees het eens rustig

Nadere informatie

UAV, van aanschaf tot lancering. Carl Lankveld

UAV, van aanschaf tot lancering. Carl Lankveld UAV, van aanschaf tot lancering Carl Lankveld Agenda Luchtfoto s in de Geodesie Types UAV UAV in de Geodesie Hoe werkt het? sensefly ebee Trimble UX5 Ontheffingen Briefing Demovlucht Luchtfoto s in de

Nadere informatie

KEURING HANDBOEK. De RMVV is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor luchtvaart de KNVvL. Keuring RMVV versie 2.0.

KEURING HANDBOEK. De RMVV is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor luchtvaart de KNVvL. Keuring RMVV versie 2.0. KEURING HANDBOEK De RMVV is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor luchtvaart de KNVvL 1 KEURING VOOR MODELLEN versie 1.0 RMVV INTRODUCTIE 4 TOESTELKEURING 4 HOE GAAT DE KEURING IN

Nadere informatie

Presentatie Twan van der Linden

Presentatie Twan van der Linden Presentatie Twan van der Linden Vraag: Iemand vergeet de autolichten s avonds uit te zetten en hierdoor blijven 2 koplampen van 20W en 2 achterlichten van 10W branden. (je hebt ruzie met de buren, dus

Nadere informatie

Informatie bij DONAC 2010 Beginners sequence

Informatie bij DONAC 2010 Beginners sequence Vrijwel elke beginnende competitie aerobatic vlieger wil bij zijn/haar eerste optreden foutloos presteren, de vlucht afronden met een perfecte landing en bij het uitstappen de Ooh's en Aah's in ontvangst

Nadere informatie

Het Archetype van de Moderne Drones. Zijn symmetrisch facetontwerp staat als een ster aan de hemel

Het Archetype van de Moderne Drones. Zijn symmetrisch facetontwerp staat als een ster aan de hemel Het Archetype van de Moderne Drones Zijn symmetrisch facetontwerp staat als een ster aan de hemel # XR-16000 # XR-16002 DIRECT VLIEGEN Een Xiro Xplorer wordt RTF (Ready To Fly) geleverd. Propellers monteren,

Nadere informatie

Bouw verslag. North American Harvard. Dit gaat ook de kleursetting worden. Bouwverslag Harvard Texan T6

Bouw verslag. North American Harvard. Dit gaat ook de kleursetting worden. Bouwverslag Harvard Texan T6 Bouw verslag North American Harvard Dit gaat ook de kleursetting worden Het Model : North American Harvard T6 Texan Bouwtekening : Brian Taylor Schaal: 1 op 5 Spanwijdte : 2.45 m Lengte: 1.60 m Gewicht:

Nadere informatie

Hybride voortstuwing sloep met ballen

Hybride voortstuwing sloep met ballen Hybride voortstuwing sloep met ballen Sloep met ballen is een overnaads geklonken aluminium reddingssloep van 8,25 m met een gewicht van circa 2500 kilo. Voor deze sloep ben ik op zoek naar een hybride

Nadere informatie

6. Reglement sectie electro 1:10

6. Reglement sectie electro 1:10 6. Reglement sectie electro 1:10 Dit Reglement maakt deel uit van Het Huishoudelijk Reglement van MRM en is een aanvulling op het Algemeen Wedstrijd Reglement. 6.1 Technisch reglement Modelwagens die niet

Nadere informatie

3. Eisen aan de gebruikers (vliegers).

3. Eisen aan de gebruikers (vliegers). LUCHTVAARTCLUB LENTICULARIS Februari 2010 RegeIs voor het gebruik van het modelvliegveld 1. Gebruikers: 1.1 Leden van Lenticularis 1.2 Gasten van Lenticularis. (zie toelichting A) 2. Publiek: 2.1 Het publiek

Nadere informatie

lucht afzetten. Lucht heeft niet een vaste plaats zoals we weten. Hiervoor heeft men een systeem ontwikkeld waarop we hierna in zullen gaan.

lucht afzetten. Lucht heeft niet een vaste plaats zoals we weten. Hiervoor heeft men een systeem ontwikkeld waarop we hierna in zullen gaan. Beechcraft Baron 58 Beech Baron 58 Cessna Skyhawk Als we de Beech Baron met een Cessna Skyhawk vergelijken, dan valt gelijk op dat de Cessna een eenmotorig en de Beech Baron een tweemotorig vliegtuig is.

Nadere informatie

BMI Flight Simulator handleiding

BMI Flight Simulator handleiding BMI Flight Simulator handleiding Table of Contents Inleiding... 3 Installatie van de BMI Simulator... 3 Systeemvereisten... 3 Controller... 3 Game Pilot-6 Digitrim... 3 Een standaard USB joypad of joystick...

Nadere informatie

HUIDER-NIEUWSBRIEF 27 oktober 2011.

HUIDER-NIEUWSBRIEF 27 oktober 2011. Beste dames en heren, In deze Huider-nieuwsbrief ontvangt u informatie over de Märklin en Trix Insiderartikelen, en alles over de nieuwste Modeltreinen en radiografisch bestuurbare vlieg-, vaar- en voertuigen.

Nadere informatie

DONAC 2016 Beginners tips

DONAC 2016 Beginners tips Vrijwel elke beginnende competitie aerobatic vlieger wil bij zijn/haar eerste optreden foutloos presteren, de vlucht afronden met een perfecte landing en bij het uitstappen de Ooh's en Aah's in ontvangst

Nadere informatie

RC mini E-modelvliegtuig "Cessna"

RC mini E-modelvliegtuig Cessna Versie 03/05 Bestnr. 23 04 51 RC mini E-modelvliegtuig "Cessna" Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand,

Nadere informatie

GIMP cursus Deel 5: Selecties

GIMP cursus Deel 5: Selecties GIMP cursus Deel 5: Selecties Handleiding van Auteur: erik98 Februari 2015 In deel 5 gaan we aan de gang met het maken en gebruiken van een selectie. Voor we beginnen: het hier gebruikte voorbeeld is prachtig,

Nadere informatie

Brevetvliegen Richtlijnen voor de instructeurs Vereniging voor Modelluchtvaartsport (VML) vzw

Brevetvliegen Richtlijnen voor de instructeurs Vereniging voor Modelluchtvaartsport (VML) vzw Brevetvliegen Richtlijnen voor de instructeurs Vereniging voor Modelluchtvaartsport (VML) vzw Auteur : Dirk Van Lint Uitgegeven op : 28/11/06 Versie : 1.0.0 Inhoud 1. Algemeenheden...3 2. Voorwaarden om

Nadere informatie

Bouwbeschrijving van de Manta-midi

Bouwbeschrijving van de Manta-midi Bouwbeschrijving van de Manta-midi Gebouwd en geschreven door Nico Koning Voor hobbyisten die zelf een Depron model willen bouwen volgen in deze bouwbeschrijving tips en trucs om dit tot een goed einde

Nadere informatie

Reglement voor het behalen van een brevet RC heli en modelvliegtuigen

Reglement voor het behalen van een brevet RC heli en modelvliegtuigen Reglement voor het behalen van een brevet RC heli en modelvliegtuigen 1 ALGEMEEN 1.1 Doel van het brevetvliegen Het doel van het brevetvliegen is de modelvlieger een bewijs te geven dat hij een bepaalde

Nadere informatie

Review harnassen webshop Airtime Paragliding Sport (door Miranda Zwijgers)

Review harnassen webshop Airtime Paragliding Sport (door Miranda Zwijgers) Review harnassen webshop Airtime Paragliding Sport (door Miranda Zwijgers) De meesten onder ons hebben wel eens voor de beslissing gestaan om een harnas aan te schaffen. Maar er zijn zoveel merken en modellen

Nadere informatie

8.1.2. Soorten brevetten Er is een onderverdeling gemaakt in het veiligheidsbrevet A en de prestatiebrevetten B en C.

8.1.2. Soorten brevetten Er is een onderverdeling gemaakt in het veiligheidsbrevet A en de prestatiebrevetten B en C. REGLEMENTENBOEK SECTIE VIII Reglement voor het behalen van brevetten met modelvliegtuigen (2008) 8.1 ALGEMEEN 8.1.1 Doel van het brevetvliegen Het doel van het brevetvliegen is de modelvlieger een bewijs

Nadere informatie

Vliegreglement FMS versie januari 2009

Vliegreglement FMS versie januari 2009 FEDERATIE MODELVLIEGERS SPAARNWOUDE VLIEGREGLEMENT 1 VOORWAARDEN VOOR TOELATING 1.1 Lidmaatschap FMS, minimum leeftijd is 14 jaar. 1.2 Op uitnodiging van een FMS-lid en met toestemming van het FMS-bestuur

Nadere informatie

CamFlight door Patrick van Kooten en Huib Kalkman

CamFlight door Patrick van Kooten en Huib Kalkman CamFlight door Patrick van Kooten en Huib Kalkman Doel van het project Het doel van dit project was om met behulp van een kleurencamera beelden vanuit een vliegend modelvliegtuig te maken. Gebruikte Hardware

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

HUIDER-NIEUWSBRIEF 3 MAART 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl

HUIDER-NIEUWSBRIEF 3 MAART 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl HUIDER-NIEUWSBRIEF 3 MAART 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl Beste dames en heren, Inmiddels drie weken geleden hebben wij de jaarlijkse

Nadere informatie

Hobbyzone Delta Ray. Handleiding

Hobbyzone Delta Ray. Handleiding Hobbyzone Delta Ray Handleiding Aanwijzing Alle aanwijzingen, garanties en andere bijbehorende documenten kunnen op initiatief van Horizon Hobby, Inc. op elk moment worden gewijzigd. De actuele productliteratuur

Nadere informatie

HUIDER-NIEUWSBRIEF 26 maart Huider - Stationsplein Heerhugowaard - tel

HUIDER-NIEUWSBRIEF 26 maart Huider - Stationsplein Heerhugowaard - tel Beste dames en heren, Allereerst attenderen wij u graag op onze actiekorting die nog geldig is tot eind april: Op vrijwel alle 2015-nieuwtjes van Märklin, Trix, Roco, Fleischmann, Brawa en Piko geven wij

Nadere informatie

Elementaire begrippen over Aërodynamica voor modelluchtvaart

Elementaire begrippen over Aërodynamica voor modelluchtvaart Elementaire begrippen over Aërodynamica voor modelluchtvaart Vereniging voor Modelluchtvaartsport (VML) vzw Auteur : Dirk Van Lint Uitgegeven op : 15/07/2006 Versie : 0.0.1 Inhoud 1. Doel 2. Aërodynamische

Nadere informatie

VEILIGHEIDS REGLEMENT

VEILIGHEIDS REGLEMENT versie 8 VEILIGHEIDS REGLEMENT Algemeen: Modelvliegers vallen onder het Basis Veiligheidsreglement Modelvliegsport en de Regeling Modelvliegen van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat van 2 december

Nadere informatie

Bouwen van het eerste toestel

Bouwen van het eerste toestel Bouwen van het eerste toestel We gaan nu niet tot in alle details uitleggen hoe je een toestel moet bouwen. Hierover zijn vele boeken verkrijgbaar. Het is verstandig om bouwbeschrijvingen te lezen in modelbouwtijdschriften.

Nadere informatie

inkijkexemplaar Vliegen en techniek

inkijkexemplaar Vliegen en techniek Vliegen en techniek Datum Blz. 1 Vliegen vroeger en nu 4 2 Behoefteomschrijving van mijn vliegtuig 12 3 Ontwerpen 12 3.1 De onderdelen van een vliegtuig 13 3.2 Hoe blijft een vliegtuig vliegen? 15 3.3

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing leerdagboek

Gebruiksaanwijzing leerdagboek Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel Vliegen met de Wrights Afdrukken pagina 2-13 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte

Nadere informatie

Kottenpark modelbouwclub

Kottenpark modelbouwclub Ontwerp: David Lentink en Ebele Schouwstra is het Nederlandse vervolg op het zeer succesvolle Amerikaanse Delta Dart ontwerp, dat me heeft geïntroduceerd tot het indoor modelvliegen! Omdat Ebele Schouwstra

Nadere informatie

Als rekensommetjes met Volts, Watts en Amperes je niet zoveel zeggen kun je onderaan dit document een nadere uitleg hierover vinden.

Als rekensommetjes met Volts, Watts en Amperes je niet zoveel zeggen kun je onderaan dit document een nadere uitleg hierover vinden. Getallen voor modelbouwers. Vuistregels toegesneden op elektro-vliegtuigen, géén brandstof. Als rekensommetjes met Volts, Watts en Amperes je niet zoveel zeggen kun je onderaan dit document een nadere

Nadere informatie

HANDLEIDING V676 MINI UFO. Specificaties. Veiligheidsvoorschriften SPECIFICATIES: INHOUD VERPAKKING:

HANDLEIDING V676 MINI UFO. Specificaties. Veiligheidsvoorschriften SPECIFICATIES: INHOUD VERPAKKING: HANDLEIDING V676 MINI UFO Specificaties INHOUD VERPAKKING: 1 x Quadcopter drone 1 x 2.4GHz afstandsbediening (2x AA batterijen niet inbegrepen) 1 x 3.7V 100mAh Li-po batterij 1 x USB oplaad kabel 4 x Reserve

Nadere informatie

Werken met een reflectiescherm

Werken met een reflectiescherm Werken met een reflectiescherm Met een reflectiescherm kun je licht, of dat nu flitslicht of gewoon daglicht is, terug laten kaatsen naar je onderwerp. Op die manier kun je dingen die normaal in de schaduw

Nadere informatie

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand Modelvliegtuigbouw Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II Auteur; Wout Heijne Lay out Jeroen van den Brand De Romp De romp Stap 1 - Mal - Figuurzaag - Potlood - Plaatje triplex 1. Teken met behulp van

Nadere informatie

Nieuwsbrief Odoorner Luchtvaart Club

Nieuwsbrief Odoorner Luchtvaart Club Nieuwsbrief Odoorner Luchtvaart Club Contact: nieuwsbrief@flyolc.nl Redactie: Piet Sloot Januari 2016 De redactie wenst iedereen een goed, gezond en vooral een fijn vliegjaar. Bate Hardenberg heeft de

Nadere informatie

UltraCraft Reynders Erik St. Quirinusstraat 72 B-3550 Heusden-Zolder Belgium 011/

UltraCraft Reynders Erik St. Quirinusstraat 72 B-3550 Heusden-Zolder Belgium 011/ UltraCraft Reynders Erik St. Quirinusstraat 72 B-3550 Heusden-Zolder Belgium 011/43 66 78 ereynders@telenet.be www.takeoff.to/calypso Calypso ultralight aeroplanes 1 SITUERING De CALYPSO ultralichte vliegtuigen

Nadere informatie

Hoe wordt je een Pattern piloot.? Bouwstenen. Rc3 training

Hoe wordt je een Pattern piloot.? Bouwstenen. Rc3 training Hoe wordt je een Pattern piloot.? Beetje zware titel, maar er moest toch wat boven staan! In dit verhaal heb ik een aantal zaken op papier gezet die voor mij van belang zijn gebleken om mezelf te verbeteren

Nadere informatie

HELIKOPTERS IN DE FLIGHTSIMULATOR ALGEMEEN

HELIKOPTERS IN DE FLIGHTSIMULATOR ALGEMEEN HELIKOPTERS IN DE FLIGHTSIMULATOR ALGEMEEN Het vliegen met een helikopter is leuker dan menigeen denkt. Toch vinden sommigen het saai, anderen vinden het moeilijk of hebben het gewoon nog nooit geprobeerd.

Nadere informatie

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf Handige gidsjes Deel 1 Als je net begint te fotograferen en je hebt net je eerste digitale spiegel reflex camera gekocht begint er een nieuwe reis voor je. Een reis op een pad dat al veel betreden is en

Nadere informatie

VLIEGREGLEMENT. 1 Administratief. 2 Technische voorschriften. 3 Vliegreglement

VLIEGREGLEMENT. 1 Administratief. 2 Technische voorschriften. 3 Vliegreglement VLIEGREGLEMENT 1 Administratief Het lidgeld wordt bepaald door het bestuur en jaarlijks op de algemene vergardering meegedeeld. Ieder lid zal bij zijn/haar familiale verzekering een attest vragen ter bewijs

Nadere informatie

Speciale uitgave ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum

Speciale uitgave ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum Speciale uitgave ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum Zo.3 juli 2011 40 jaar MBC Weert Informatie 3 Vervolg 40 jaar MBC Weert 5 Bouwproject 7 Over modelvliegen 9 Puzzelpagina 11 www.twitter.com/mbcweert

Nadere informatie

Veelzijdige Rider met optionele 94, 103 of 112 cm Combi maaidekken, het aanbieden van eersteklas BioClip en achteruitworp snijden.

Veelzijdige Rider met optionele 94, 103 of 112 cm Combi maaidekken, het aanbieden van eersteklas BioClip en achteruitworp snijden. Veelzijdige Rider met optionele 94, 103 of 112 cm Combi maaidekken, het aanbieden van eersteklas BioClip en achteruitworp snijden. Geschikt voor landeigenaren die de vraag superieure efficiency, wendbaarheid

Nadere informatie

HANDLEIDING KEURING VAN MODELVLIEGTUIGEN

HANDLEIDING KEURING VAN MODELVLIEGTUIGEN HANDLEIDING KEURING VAN MODELVLIEGTUIGEN Behoort bij annex 1 van het Basis Veiligheidsreglement Modelvliegsport Gebruik gemaakt kan worden van de checklisten voor de diverse categorieën modelvliegtuigen,

Nadere informatie

Montage handleiding. Rolluiken

Montage handleiding. Rolluiken Montage handleiding Rolluiken Dit rolluik is geschikt voor buitengebruik en voldoet aan de volgende Europese richtlijnen voor CEmarkering (deze zijn omgezet in de Nederlandse wetgeving): De richtlijn voor

Nadere informatie

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR.

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Inloggen: Als je de site opent dan zie je o.a. bovenstaande afbeelding met het logo van de club en het menu. Om in te loggen klik je helemaal

Nadere informatie

Vliegtuigen. Inleiding. De geschiedenis van het vliegtuig

Vliegtuigen. Inleiding. De geschiedenis van het vliegtuig Vliegtuigen Inleiding Een vliegtuig is een voertuig dat in de lucht vliegt. Een passagiersvliegtuig is een vliegtuig die mensen vervoerd. Een gevechtsvliegtuig is een vliegtuig die oorlog voert. Een gevechtsvliegtuig

Nadere informatie

Simpelweg mobiel. aankoppelbare elektrische hulpmotor voor rolstoelen. Moeiteloos en vlot rijden met een rolstoel

Simpelweg mobiel. aankoppelbare elektrische hulpmotor voor rolstoelen. Moeiteloos en vlot rijden met een rolstoel Simpelweg mobiel. aankoppelbare elektrische hulpmotor voor rolstoelen Moeiteloos en vlot rijden met een rolstoel Moeiteloos en vlot rijden met een rolstoel Quix, aankoppelbare elektrische hulpmotor voor

Nadere informatie

Doelgroep Leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs (10-12 jaar)

Doelgroep Leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs (10-12 jaar) 17 december Inleiding Op 17 december 1903 maken de Amerikaanse broers Wilbur en Orville Wright hun eerste vlucht met de Kitty Hawk. Het is de eerste vlucht van een zwaarder-dan-luchttoestel met een piloot

Nadere informatie

Marije van der Leeuw 2013 Alle rechten voorbehouden Manegekrant 1

Marije van der Leeuw 2013 Alle rechten voorbehouden Manegekrant 1 Marije van der Leeuw 2013 Alle rechten voorbehouden Manegekrant 1 Disclaimer Bij het samenstellen van het E-book voor manegeruiters niveau 1 is grote zorg besteed aan de juistheid van de informatie. Ik

Nadere informatie

Basis Veiligheidsreglement Modelvliegsport versie 2.01 juni 2013 Pagina 1 van 6

Basis Veiligheidsreglement Modelvliegsport versie 2.01 juni 2013 Pagina 1 van 6 Bijlage 2- Examens rotor modellen (A-HELI, A-MULTIKOPTER) Inleiding Dit document kan op enkele plaatsen Engelstalige woorden bevatten indien dit woorden zijn die in de modelvliegwereld ingeburgerd zijn,

Nadere informatie

Navigeren met de ADF

Navigeren met de ADF Navigeren met de ADF Het LF radio navigatie systeem was zo betrouwbaar dat het 20 jaar lang geen concurrentie had. Het werd overal gebruikt, nog lang nadat de VOR installaties opbloeiden door het hele

Nadere informatie

scalamobil scalacombi

scalamobil scalacombi Simpelweg mobiel. scalamobil scalacombi trappenklimmer Eenvoudig en veilig trappen op en af Eindelijk kunnen we overal heen met de rolstoel Eindelijk weer zonder obtakels - dankzij scalamobil en scalacombi

Nadere informatie

Kangoeroekrant: We zien ze vliegen!

Kangoeroekrant: We zien ze vliegen! Kangoeroekrant: We zien ze vliegen! Hallo, wij zijn de kangoeroes van het 5 de en 6 de leerjaar. Samen met juf Denley kozen wij het thema VLIEGTUIGEN! Al wat wij leerden kan je hierin terugvinden! Veel

Nadere informatie

Metalen vliegtuig met solar aandrijving

Metalen vliegtuig met solar aandrijving is uniek 114.066 Metalen vliegtuig met solar aandrijving Benodigd gereedschap: Potlood, liniaal Figuurzaag, decoupeerzaag met houtzaagblad en ijzerzaagblad of blikschaar Werkplaatsvijl Boortjes ø3,5/ ø4/

Nadere informatie

Bouwbeschrijving RBC Delta 400 door Ben Caris.

Bouwbeschrijving RBC Delta 400 door Ben Caris. Bouwbeschrijving RBC Delta 400 door Ben Caris. Lees eerst de bouwbeschrijving helemaal door, alvorens met de bouw te beginnen! Gebruik voor het lijmen van alle onderdelen secondelijm, bedoeld voor balsahout

Nadere informatie

---EXTRA EDITIE ---EXTRA EDITIE---EXTRA EDITIE---EXTRA EDITIE---EXTRA EDITIE---

---EXTRA EDITIE ---EXTRA EDITIE---EXTRA EDITIE---EXTRA EDITIE---EXTRA EDITIE--- ---EXTRA EDITIE ---EXTRA EDITIE---EXTRA EDITIE---EXTRA EDITIE---EXTRA EDITIE--- Een Extra nieuwsbrief. Naar aanleiding van een mail wat de redactie heeft gestuurd aan de leden, zijn er een aantal reacties

Nadere informatie

Gebruikersinstructies LED display, accu en lader voor handbikes uitgevoerd met elektrische ondersteuning

Gebruikersinstructies LED display, accu en lader voor handbikes uitgevoerd met elektrische ondersteuning Gebruikersinstructies Led Display, accu en lader V2.4 Double Performance BV Antwerpseweg 13/1 2803 PB Gouda Tel: 0182-573833 Gebruikersinstructies LED display, accu en lader voor handbikes uitgevoerd met

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van AEROCLUB BLADEL

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van AEROCLUB BLADEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT van AEROCLUB BLADEL Huishoudelijk Reglement van de "Aëroclub Bladel", zoals vastgesteld door de algemene ledenvergadering van 24 februari 1983 en laatstelijk gewijzigd in de algemene

Nadere informatie

FUMK50020 Draadloos mini-magneetcontact Secvest

FUMK50020 Draadloos mini-magneetcontact Secvest FUMK50020 Draadloos mini-magneetcontact Secvest NL Installatiehandleiding Draadloos mini-magneetcontact 14 Version 1.0 390350 09-2014 - 44 - Inhoud Voorwoord...- 46 - Aanwijzingen over de batterij...-

Nadere informatie

Taak van de hoofdrotor

Taak van de hoofdrotor Helikopter vliegen Taak van de hoofdrotor De taak van de hoofdrotor is het generen van lift, waardoor de helikopter omhoog wordt getrokken. In principe is de rotor een stel draaiende vleugels), waarbij

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

SUNO. Buismotoren. Topkwaliteit Geruisloze werking Comfortabel en energiebesparend Extra veiligheid Vijf jaar garantie

SUNO. Buismotoren. Topkwaliteit Geruisloze werking Comfortabel en energiebesparend Extra veiligheid Vijf jaar garantie SUNO Buismotoren Topkwaliteit Geruisloze werking Comfortabel en energiebesparend Extra veiligheid Vijf jaar garantie Met SUNO opent en sluit u automatisch uw rolluiken en zonweringen. De buismotoren van

Nadere informatie

DRIEWIELFIETSEN. voor kinderen en volwassenen

DRIEWIELFIETSEN. voor kinderen en volwassenen DRIEWIELFIETSEN voor kinderen en volwassenen VROLIJKE FIETSEN VOOR VROLIJKE KINDEREN Beginnen met fietsen en dan tot de ontdekking komen dat een gewone fiets niet helemaal voldoet aan de stabiliteit en

Nadere informatie

1. De Satelliet ontvanger.

1. De Satelliet ontvanger. U heeft dit document gedownload omdat u op zoek bent naar een satellietset voor uw camper, caravan, boot of ander recreatie object. Graag helpen wij u op weg om een juiste keuze te maken in de aanschaf

Nadere informatie

Sheets inleiding ontwerpen

Sheets inleiding ontwerpen Sheets inleiding ontwerpen Boten bouwen Periode 4 themaklas Doel van het project Bedenk een ontwerp voor een boot Verkoop dit ontwerp aan de baas (ik) Bouw je eigen ontwerp De winnaars winnen een bouwpakket

Nadere informatie

HANDLEIDING V977 HELICOPTER BRUSHLESS. Specificaties. Veiligheidsvoorschriften SPECIFICATIES: INHOUD VERPAKKING:

HANDLEIDING V977 HELICOPTER BRUSHLESS. Specificaties. Veiligheidsvoorschriften SPECIFICATIES: INHOUD VERPAKKING: HANDLEIDING V977 HELICOPTER BRUSHLESS Specificaties INHOUD VERPAKKING: 1 x Helicopter 1x Remote (4x AA-batterijen niet inbegrepen) 1x 3.7V 450 mah Li-po battery 1 x Charger 1 x Gear 1 x Main Blade 1 x

Nadere informatie

Wat zijn tussenringen?

Wat zijn tussenringen? Wat zijn tussenringen? Om onderwerpen van heel dichtbij te kunnen fotograferen, kun je diep in de buidel tasten en een speciaal macro-objectief aanschaffen. Wat als ik je zeg dat er ook een goedkopere

Nadere informatie

Bestelnr. 1378384. N FPV Quadrocopter Cyclone 245 RtF WiFi. Versie 12/15

Bestelnr. 1378384. N FPV Quadrocopter Cyclone 245 RtF WiFi. Versie 12/15 Bestelnr. 37838 N FPV Quadrocopter Cyclone 25 RtF WiFi Versie 2/5 CYCLONE 25 FPV GEBRUIKERSHANDLEIDING Lijst met toebehoren (worden afzonderlijk verkocht) Bovenste behuizing Onderste behuizing Printplaat

Nadere informatie

buikspieroefeningen voor een ideale sixpack

buikspieroefeningen voor een ideale sixpack buikspieroefeningen voor een ideale sixpack 5 GRATIS SIXPACK OEFENINGEN Introductie Zo snel mogelijk een sixpack krijgen, wie wil dat nou niet? Wij van buikspierprogramma hebben de afgelopen jaren studie

Nadere informatie

Bestelnr N 3D Quadrocopter Twister RTF. Versie 09/15

Bestelnr N 3D Quadrocopter Twister RTF. Versie 09/15 Bestelnr. 1378390 N 3D Quadrocopter Twister RTF Versie 09/15 QUADROCOPTER MET 4 KANALEN Productcode: CG031 GEBRUIKERSHANDLEIDING 1. Belangrijkste kenmerken 1. 4 aandrijfmotoren maken stabiel normaal en

Nadere informatie

FMS RAIL FMS MOTOR POELIE UP SIDE DOWN WANDHOUDER VOOR ADAPTER JUST A GENTLE TOUCH FOREST PULS WANDSCHAKELAAR FMS MEENEMER FMS GLIJDER

FMS RAIL FMS MOTOR POELIE UP SIDE DOWN WANDHOUDER VOOR ADAPTER JUST A GENTLE TOUCH FOREST PULS WANDSCHAKELAAR FMS MEENEMER FMS GLIJDER verkrijgbaar in wit FMS RAIL FMS MOTOR POELIE UP SIDE DOWN Aluminium extrusie, gepoedercoat. Lengtes: 5,80 meter 7 meter 10/bundel 5101001580 5101001700 Hiermee kan de motor aan de bovenzijde van de FMS

Nadere informatie

MAAK JE EIGEN ELEVATORPITCH

MAAK JE EIGEN ELEVATORPITCH TOOLKIT TER VOORBEREIDING OP DE WORKSHOP MIJN KLUS IS TOP MAAK JE EIGEN ELEVATORPITCH Wat is een elevatorpitch? Een elevatorpitch (elevator = lift; pitch = verkooppresentatie), heel soms ook elevatorspeech

Nadere informatie

LESSENSERIE VLIEGTUIGEN GROEP 3/4

LESSENSERIE VLIEGTUIGEN GROEP 3/4 LESSENSERIE VLIEGTUIGEN GROEP 3/4 1. Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 3 Overzicht lesinhouden 4 Les 1 Probleem constateren

Nadere informatie

DJI Phantom 2 Vision

DJI Phantom 2 Vision DJI Phantom 2 Vision Stijn bruggert & Rik bossink 3T4 inhoud 1. Wat zijn de specificaties van DJI Phantom 2 visiom. 2. Hoe bestuur je een DJI Quadcopter. 3. Waar moet je op letten voordat je gaat vliegen

Nadere informatie

Errata/addenda: Module 8 bij de tweede herziene druk (2008)

Errata/addenda: Module 8 bij de tweede herziene druk (2008) Errata/addenda: Module 8 bij de tweede herziene druk (2008) De onderstaande wijzigingen/toevoegingen zijn reeds verwerkt in de derde druk van deze module. Blz. 32: Vervanging tekst: paragraaf 1.8.4 Door

Nadere informatie

Van Raam maakt mensen mobiel DRIEWIELFIETSEN

Van Raam maakt mensen mobiel DRIEWIELFIETSEN Van Raam maakt mensen mobiel DRIEWIELFIETSEN VROLIJKE FIETSEN VOOR VROLIJKE KINDEREN Beginnen met fietsen en dan tot de ontdekking komen dat een gewone fiets niet helemaal voldoet aan de stabiliteit en

Nadere informatie

Prijzen van Vossen Trailers 2007

Prijzen van Vossen Trailers 2007 Prijzen van Vossen Trailers 2007 ETT Motortrailer de Luxe (2007 modellen) Standaard uitvoering: lang, incl. reservewiel, incl. hogedruk fietspomp. Kleur zwart Prijs: 1.995,= (incl. BTW) Accessoires: lengte-adaptor,

Nadere informatie

Helikopter vliegen. In flightsimulator Joop Mak

Helikopter vliegen. In flightsimulator Joop Mak Helikopter vliegen In flightsimulator 2013 Joop Mak Torsie De meeste vliegtuigen hebben, als er geen tegenwerkende krachten zijn zoals turbulentie (wervelingen) e.d., tijdens de vlucht door de stand van

Nadere informatie

just a gentle touch verkrijgbaar in wit De adaptor kan hiermee op de wand bevestigd worden.

just a gentle touch verkrijgbaar in wit De adaptor kan hiermee op de wand bevestigd worden. verkrijgbaar in wit FMS RAIL FMS MOTOR POELIE UP SIDE DOWN Aluminium extrusie, gepoedercoat. Lengtes: 5,80 meter 7 meter 10/bundel 5101001580 5101001700 Hiermee kan de motor aan de bovenzijde van de FMS

Nadere informatie

Opleiding Modelvliegen

Opleiding Modelvliegen Opleiding Modelvliegen Module Aspirant Deel 1: Motorvliegtuigen Vereniging voor Modelluchtvaartsport (VML) vzw Auteur : Ralph Kringhs Uitgegeven op : 18/01/2007 Versie : 1.0.4. Inhoud Hoofdstuk 1. Introductie...3

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Roder Luchtvaartclub

Huishoudelijk Reglement Roder Luchtvaartclub Huishoudelijk Reglement Versie 1 23 maart 2010 1 INHOUD Hoofdstuk 1 Algemeen...3 Begripsbepaling...3 Artikel 0: Algemeen...3 Artikel 1: Verzekering/schade....3 Artikel 2: Gebruik vliegterrein....4 Artikel

Nadere informatie

Stap 4 - Plaats zelf foto's in je website

Stap 4 - Plaats zelf foto's in je website Stap 4 - Plaats zelf foto's in je website Waarschijnlijk zul je ook wel een digitale fotocamera hebben. En daarmee maak je tegenwoordig de prachtigste foto s. En die hebben vaak een gigantisch hoge resolutie

Nadere informatie

Van vleugels tot vliegtuig

Van vleugels tot vliegtuig NAAM: Van vleugels tot vliegtuig Vrij als een vogel Mensen willen al eeuwenlang vliegen. Het was de droom van iedereen om vrij als een vogel door de lucht te zweven. Er zijn heel oude verhalen over mensen

Nadere informatie

Elektro-Mus. Bestnr.: 23 35 87. Omwille van het milieu 100% recyclingpapier

Elektro-Mus. Bestnr.: 23 35 87. Omwille van het milieu 100% recyclingpapier G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr.: 23 35 87 Elektro-Mus Omwille van het milieu 100% recyclingpapier Impressum Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Speurtocht: De wereld op zak

Speurtocht: De wereld op zak Speurtocht: De wereld op zak Zaal 1 Het rariteiten kabinet bij het Anatomisch Theater Dit is het rariteitenkabinet bij het Anatomisch Theater. Een Rariteitenkabinet betekende vroeger een kamer met bijzonderheden.

Nadere informatie

GEBRUIKSHANDLEIDING Service, Onderhoud en Veiligheid

GEBRUIKSHANDLEIDING Service, Onderhoud en Veiligheid GEBRUIKSHANDLEIDING Service, Onderhoud en Veiligheid Modellenreeks 2011 www.yuccabikes.nl WELKOM Gefeliciteerd met de aankoop van uw nieuwe Yucca E-Bike! Deze handleiding helpt u op weg met het gebruik

Nadere informatie