Hoe omgaan met ongewone mensbeelden in een reguliere praktijk?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe omgaan met ongewone mensbeelden in een reguliere praktijk?"

Transcriptie

1 Hoe omgaan met ongewone mensbeelden in een reguliere praktijk? Dr. Jean-Marie Decuypere Zevende Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres, 16 september 2014, Wilrijk (ingekorte versie van een lezing op het Symposium Spirituality in Mental Health, 13/09/2014, Naarden)

2

3 1) Waarover gaat het vandaag (niet)? 2) Het (on)geloof van de psychiater 3) Algemene situering (historiek, kritiek, topics, ) 4) Casussen 5) Aanbevelingen 6) Debat

4 1) Waarover gaat het vandaag (niet)? 2) Het (on)geloof van de psychiater 3) Algemene situering (historiek,kritiek, topics, ) 4) Casussen 5) Aanbevelingen 6) Debat

5

6 1) Waarover gaat het vandaag (niet)? 2) Het (on)geloof van de psychiater 3) Algemene situering (historiek, kritiek, topics, ) 4) Casussen 5) Aanbevelingen 6) Debat

7 Heeft het (impliciete) mens- en wereldbeeld van de psychiater invloed (verbaal/non-verbaal) op de cliënt? Is die invloed gunstig = helpend voor de cliënt? (zie casussen)

8 In mijn werk met patiënten maak ik ook gebruik van energietherapie: met mijn handen kan ik spanningen bij patiënten wegnemen en geestelijke energie op hen overbrengen ( instralen'). Ik pas deze vorm van hulpverlening toe wanneer de patiënt zo diep vastzit in zijn stoornis dat hij met psychotherapie niet in beweging komt. In 1985 kreeg ik zowel van de Directie van het ziekenhuis als van de Inspecteur Geestelijke Volksgezondheid toestemming om in een duidelijk kader onder toetsbare voorwaarden te experimenteren met mijn persoonlijke gave.

9

10 Energievelden rond het lichaam met daarin specifieke energiecentra, tja, als blijkt dat die bestaan dan moeten we daar gewoon rekening mee houden en voeling leren mee krijgen. Op dezelfde manier als dat je ineens zou ontdekken dat je een derde arm hebt waarvan het bestaan u tot dan onbekend was. Dan zou je die toch ook leren gebruiken? Overigens is reïncarnatie voor mij altijd al vanzelfsprekend geweest, een evidentie, even evident als dat water nat is.

11 Je hebt ooit eens een artikel geschreven over channeling, dat modern soort mediumschap. Ik heb daaruit gegrepen dat het toch niet allemaal flauwekul is. Ben je daar nog mee bezig? En heb je voor mij zo geen adres van een betrouwbaar channel?

12 Al die alternatieve en spirituele dingen, ik vind dat eigenlijk best wel interessant, patiënten zijn er zelf ook mee bezig, maar ik weet er veel te weinig over om ze daarin te kunnen coachen. Want ze komen met vanalles af hé hoe heet het allemaal: healing, reiki, channeling maar ik weet daar te weinig over. Wie is daar goed in, wie niet, waar moet je op letten? Welke patiënt kan daar baat bij hebben, wie blijft er best vanaf? Ik weet dat allemaal niet. Verder dan pas toch maar op gaat mijn advies niet. En als psychiater zou ik tegen mijn patiënten toch graag wat meer kunnen vertellen dan pas op.

13 Westerse en oosterse mystiek, dat interesseert mij allemaal heel erg. Ik lees daar veel over, soms babbel ik daar ook over met enkele gelijkgezinden, maar voor de rest: geen mens die dat weet, al zéker mijn collega s niet Toen ik 15 was zat ik onder de trap stiekem de Playboy te lezen, bang dat mijn moeder mij zou betrappen. Nu word ik 45, ben ik psychiater, en ben ik stiekem in het Tibetaans Dodenboek aan het lezen, bang dat iemand ja, waarvan ben ik eigenlijk bang?'

14 Marc is een 40-jarige neuropsychiater in een perifeer ziekenhuis. Hij is scherpzinnig en efficiënt. Zijn denkkader is strikt biologisch-natuurwetenschappelijk bepaald. Hij is allergisch aan alles wat ook maar enigszins zweemt naar het alternatieve of paranormale. Hij is een no nonsensetype en dat steekt hij niet onder stoelen of banken: Zogenaamde energiebehandelingen zijn puur boerenbedrog waar ik niet intrap. Als iemand zich daardoor beter voelt, dan is dat uitsluitend het gevolg van suggestie. En die fameuze bijna-doodervaringen (het gevoel uit het lichaam te treden, zichzelf zien liggen, door de tunnel naar het licht gaan, enz.) zijn ontegensprekelijk dissociatieve stoornissen met autoscopische visuele hallucinaties, uitgelokt door zuurstoftekort in de hersenen.

15 Overigens vind ik de belangstelling voor al die zaken erg overdreven. Zo frequent komt dat allemaal niet voor. Geen enkel normaal mens heeft mij ooit iets verteld over één of andere paranormale of spiritueel ingrijpende ervaring.

16 Jos, een 50-jarige psychoanalyticus, is kliniekhoofd in een middelgroot psychiatrisch ziekenhuis. Iedereen kent hem als een minzaam en begrijpend man. Alles is bij hem bespreekbaar. Elke aarzelende en moeizame poging tot spreken kan op zijn steun rekenen. Geduldig en onvermoeibaar helpt hij zijn patiënten om woorden te vinden voor het onuitsprekelijke, van de meest gruwelijke trauma s tot de meest gênante fantasieën. En hij onthoudt zich daarbij van elk waardeoordeel. Tot

17 een patiënt het woord reïncarnatie laat vallen. Jos ondergaat een metamorfose: zijn ogen schieten vuur en zijn gezicht trekt wit weg. Het contact stokt, de sfeer is gebroken, het gesprek wordt afgerond. Zodra de patiënt weg is, klampt Jos een stafmedewerker aan om zijn gemoed te luchten en uiting te geven aan zijn verontwaardiging. Minutenlang moet hij stoom aflaten over hoe het toch mogelijk is.

18 Al die spirituele hocus-pokus waar ze ons vandaag mee om de oren slaan. Onwaarschijnlijk. Die flauwekul gaat er bij mij niet in. En dat er ook collega s zijn die zich daaraan interesseren, dat is al helemaal Eigenlijk vind ik het een schande dat in deze tijden van evidence based medicine collega s zo onnozel kunnen zijn zich daar mee bezig te houden. Geloof, om het even welk geloof, is aan mij niet besteed: dood is dood

19 Wat kunnen we uit deze uitspraken leren? 1) Als mensen geïnteresseerd zijn in spiritualiteit en zingeving en ze daar vaak een heel persoonlijke en eigentijdse invulling aan geven, dan geldt dat natuurlijk ook voor psychiaters want ook zij zijn kinderen van de tijd waarin ze leven. Psychiaters zijn met andere woorden geen neutrale observatoren, zij maken ook zelf deel uit van de context die ze bestuderen.

20 2) De positie die ze daarbij innemen varieert van totale acceptatie naar extreme weerstand.

21 3) Die positie van de psychiater, zijn vooronderstelling over de mogelijke aard van de werkelijkheid, kan een impact hebben op het rapport, het contact, met de cliënt.

22 1) Waarover gaat het vandaag (niet)? 2) Het (on)geloof van de psychiater 3) Algemene situering (historiek, kritiek, topics, ) 4) Casussen 5) Aanbevelingen 6) Debat

23 1) Waarover gaat het vandaag (niet)? 2) Het (on)geloof van de psychiater 3) Algemene situering (historiek, kritiek, topics, ) 4) Casussen 5) Aanbevelingen 6) Debat

24 5) Casussen 1. De schizofrene patiënt 2. De depressieve patiënt 3. De ongewone informatie 4. De ongewone ervaring 5. (Bijna dood)

25 1) De schizofrene patiënt Veel psychiaters beschouwen spiritualiteit nog altijd hetzij als pathologisch hetzij als pathogeen. (Ziek of Mystiek? Tijdschrift voor Psychiatrie, 28, 1986/10 op

26 Dat misverstand is niet geheel en al op rekening van de psychiater te schrijven, aangezien: - een aantal zeer ernstige ziektebeelden voorafgegaan/gekenmerkt worden door een overmatige belangstelling voor spiritualiteit, - het zich toemeten van bijzondere eigenschappen en vermogens niet zelden een symptoom van deze ziektebeelden is.

27 Belangstelling voor spiritualiteit in brede zin is niet zelden een blijvend gegeven bij de schizofrene patiënt. Hij wil daar van alles over weten en lezen of hij wil (alternatieve) therapeuten consulteren die verondersteld worden daar alles over te weten. Hoe ga je daar als psychiater mee om?

28 Je bent heel erg ziek geweest, dat weet je nog wel. Over al die spirituele interesses en ervaringen gaan we het daarom beter niet meer hebben. Zoals je zelf ondervonden hebt, zijn dat geen gezonde bezigheden.

29 Spiritualiteit is helemáál geen flauwekul, integendeel zelfs, maar Je kan er inderdaad ook ziek van worden, en wel op de volgende manier:

30 Bij sommige mensen kan die gevoeligheid zo hoog liggen dat alleen al het praten of zelfs het nadenken over spirituele onderwerpen een soort onrust of druk in het hoofd kan geven. Heb je dat bij jezelf ook al gemerkt?

31 Bedoeling: - Je laat de patiënt in zijn waarde, spirituele interesses inbegrepen. - In plaats van spirituele onderwerpen te verbieden, pleit je voor dosering en stimuleer je zelfzorg.

32 Dat is best wel lief en vriendelijk, maar maakt nu zo n een verschil? Is het echt nodig om er zoveel eieren onder te leggen? Ik ben al lang tevreden als ze stipt hun pillen nemen!

33 Woord

34 Wat kunnen we daaruit leren? Wie zijn psychiater niet vertrouwt: 1) vertrouwt ook diens pillen niet (nocebo-effect) 2) gaat sneller ten rade bij alternatieve therapeuten die, ondanks hun goede bedoelingen en hun specifieke vorming, te weinig ervaring hebben met ernstige psychopathologie en daardoor:

35 - bepaalde ziektebeelden vaak niet tijdig herkennen ( Wat je niet kent, kan je ook niet herkennen ) - eerder wantrouwig staan tegenover psychiaters en hun psychofarmaca - door hun explorerende ontdekkende interventies bij de schizofrene patiënt soms crisissen kunnen uitlokken in plaats van ze te bezweren Ongewild het spirituele luik uitbesteden aan derden is dus niet zonder risico. Het is beter om als psychiater de integrale zorg op te nemen.

36 2) De depressieve patiënt Naast de inventarisatie van mogelijke zelfmoordpogingen in het verleden, zal in de loop van het gesprek ook de huidige suicidaliteit geëvalueerd worden bijvoorbeeld met de vraag: Heb je soms last van zwarte gedachten? Zo van: mocht ik morgen niet meer wakker worden, ik zou het niet erg vinden.

37 Stadia van suïcidaliteit: 0 Geen suïcidaliteit 1 Moest ik morgen niet meer wakker worden, ik zou het niet erg vinden 2 Ik heb soms van die flitsen die opkomen (vb. boom, kanaal) 3 Ik heb concrete zelfmoordplannen 4 Het zelfmoordscenario is helemaal rond (5 Paradoxale opluchting)

38 Jezus, wat krijgen we nu, ik geloof daar niet in. Dokter, ik zit er niets mee in om zelfmoord te plegen want ik geloof in reïncarnatie.

39 Ik heb daar zelf ook over gelezen. Interessante lectuur eigenlijk. Maar wat zeggen ze daarin over zelfmoord? Ze zijn daar niet zo positief over. Het wordt eigenlijk ronduit afgeraden.

40 En waarom? (patiënt legt aan u uit waarom zelfmoord geen goed idee is)

41 Is de patiënt daardoor buiten gevaar? Is hij/zij daardoor minder depressief? Neen. Neen. Wat dan wel? 1) Je hebt contact op een vitaal punt nl. de spirituele coping. 2) Contact met een suïcidale patiënt = levenslijn. 3) Ook in de toekomst ben je wellicht acceptabel én als gesprekspartner én als voorschrijver van antidepressiva (therapietrouw).

42 3) De ongewone informatie Na enkele diepgaande gesprekken

43 Ik zou eigenlijk graag weten wat er écht met mij aan de hand is. En wat denk je dan dat ik hier zit te doen?

44 Een vriendin heeft mij aangeraden om eens een channeling te laten doen bij iemand waar ze zelf al bij geweest is. Benieuwd Met die flauwekul wie haar gaan werd we aangeraden. toch niet beginnen Daar wil zeker? ik wel meer van weten.

45 Wat is channeling? Zover als de geschiedenis teruggaat zijn er berichten over mensen die beweren dat ze in sommige omstandigheden contact hebben met wezens die zich in hogere dimensies bevinden van waaruit ze dan informatie doorgeven aan ons gewone stervelingen. Het fenomeen heet channeling (lett.: kanalisering) en de persoon die de doorgave mogelijk maakt is het channel (lett.: het kanaal). (Channeling: Sick or Scientific? zie

46 Het fenomeen channeling kan gereduceerd worden tot 2 basisvragen: 1) Hoe komt de informatie tot stand? 2) Wat is de informatie waard? Tijdens de consultatie: R/ Vermijd de discussie over vraag 1 (believers versus non believers) en evalueer samen met de patiënt de inhoud van de boodschap.

47 Valkuil: verticale benadering (patiënt/therapeut) Helpend: horizontale benadering Stel dat die channeling niet afkomstig was van Meester X of Engel Y, maar een opinie was van je buurman: zou je die tekst dan nog even interessant vinden?

48 4) De ongewone ervaring Ik heb ooit al eens een uittreding gehad, zo helemaal uit mijn lichaam Kan ik daarover wel verder vertellen zonder dat de psychiater mij gek verklaart?

49 Kan ik de patiënte serieus nemen? Kan ik de psychiater serieus nemen? Heeft die daar verstand van?

50 Hoe krijg je het beste contact én uiteindelijk de meeste informatie? Met diagnosticerende vragen? (rechtstreeks peilen naar de aanwezigheid van hallucinaties en waandenkbeelden, gebruik van neuroleptica, opnames, ) Met explorerende vragen?

51 Was je erg geschrokken toen het gebeurde? Heb je jezelf zien liggen? Ben je ver weg geweest? Heb je verder nog iets bijzonders gezien, gevoeld of meegemaakt tijdens die uittreding? Trouwens, langs waar ben je eruit geweest: langs je kruin of langs je zonnevlecht?

52 1) Waarover gaat het vandaag (niet)? 2) Het (on)geloof van de psychiater 3) Algemene situering (historiek, kritiek, topics, ) 4) Casussen 5) Aanbevelingen 6) Debat

53 Aanbevelingen voor wie als arts deel wil uitmaken van een experimenteel project: 1. Start met enige basiskennis over het onderwerp (R/ zelfstudie over mogelijkheden, beperkingen, valkuilen) 2. Omkader jezelf (R/ intervisie, supervisie) 3. Zorg voor een heldere communicatie (R/ vermijd spraakverwarring en valse beloftes) 4. Hoed u voor een gesloten systeem met één autoriteit (R/ second of third opinion) 5. Grijp tijdig in als het fout loopt (R/ sta open voor feedback van cliënten en medewerkers)

54 Wie in een onbewaakte zone ineens in het diepe springt, zonder zwemband en zonder te kunnen zwemmen, en bovendien ook niet om hulp wil roepen

55

56

57

58

59 1) Waarover gaat het vandaag (niet)? 2) Het (on)geloof van de psychiater 3) Algemene situering (historiek, kritiek, topics, ) 4) Casussen 5) Aanbevelingen 6) Debat

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN Prof. Dr. Pim Cuijpers, VU Amsterdam Oorspronkelijke uitgave december 1996, hoofdstuk 4 herzien door dr. Tara Donker in 2014 Momenteel is professor Pim Cuijpers hoofd

Nadere informatie

Luisteren naar fluisteren

Luisteren naar fluisteren Luisteren naar fluisteren Pastoraat aan mensen met een depressie Handreiking voor het pastoraat Luisteren naar fluisteren pastoraat aan mensen met een depressie is een uitgave van de Protestantse Kerk

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

De rechter komt... maar laat zijn toga thuis. De gang van zaken tijdens een rechtszitting bij dwangopname

De rechter komt... maar laat zijn toga thuis. De gang van zaken tijdens een rechtszitting bij dwangopname Nieuwsbrief van de Stichting PVP 22e jaargang nummer 3 winter 2012/2013 De rechter komt... maar laat zijn toga thuis De gang van zaken tijdens een rechtszitting bij dwangopname REDACTIONEEL Het zal je

Nadere informatie

U vertelde al dat u hier bent omdat u vroeger gepest werd. Wanneer werd u juist gepest? Dat gaat van het 1 e tot het 4 e of 5 e middelbaar.

U vertelde al dat u hier bent omdat u vroeger gepest werd. Wanneer werd u juist gepest? Dat gaat van het 1 e tot het 4 e of 5 e middelbaar. onderwerp: pesten interviewer: Matthias Mievis geïnterviewde: Arnaud Vandermeiren plaats: Haaltert datum: 24 december 2012 duur: 47 minuten 52 seconden Kan u zichzelf even voorstellen? Ik ben Arnaud Vandermeiren.

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken

Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken Relatie Coachen Communicatie Aan de slag Aandacht geven Aandacht aan iemand geven betekent jezelf open stellen voor wat

Nadere informatie

Als kanker meer is dan je aankunt

Als kanker meer is dan je aankunt Als kanker meer is dan je aankunt Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Als kanker meer is dan je aankunt 5 Momenten waar je kracht uithaalt 13 De balans vinden 15 Bewuster, intenser en spiritueler 17 Verlies

Nadere informatie

HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen

HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen 1 INHOUD p a g i n a p a g i n a p a g i n a p a g i n a 5 Psychische problemen 6 Leven met iemand met psychische

Nadere informatie

Wat u zelf kunt doen

Wat u zelf kunt doen Als u een manisch-depressieve (bipolaire) stoornis heeft Wat u zelf kunt doen Wij hebben het ook meegemaakt. Wij kunnen helpen. Lotgenoten- en betrokkenenlijn: 0900-5 123 456 Elke dag van 09.00 tot 21.00

Nadere informatie

Docentenhandleiding training vrijwilligers Palliatieve Terminale zorg in de Geestelijke Gezondheidszorg

Docentenhandleiding training vrijwilligers Palliatieve Terminale zorg in de Geestelijke Gezondheidszorg Docentenhandleiding training vrijwilligers Palliatieve Terminale zorg in de Geestelijke Gezondheidszorg Inhoudsopgave Introductie... 4 Visie op kwaliteit... 4 Aandachtspunten bij voorbereiding... 5 Aandachtspunten

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Mentaliserend coachen: een effectieve methode voor cliënten met weinig zelfreflectie Mentaliseren: denken over denken en voelen

Mentaliserend coachen: een effectieve methode voor cliënten met weinig zelfreflectie Mentaliseren: denken over denken en voelen Hooidijk 15 7661 RA Vasse T. 0541 518194 F. 0541 510847 E. info@hetbalkon.nl W. www.hetbalkon.nl Mentaliserend coachen: een effectieve methode voor cliënten met weinig zelfreflectie Mentaliseren: denken

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Richtlijn Spirituele zorg

Richtlijn Spirituele zorg Richtlijn Spirituele zorg Colofon De richtlijn spirituele zorg werd in 2008 geschreven door de Agora werkgroep Richtlijn spirituele zorg : C.J.W. Leget,medisch ethicus, UMC St Radboud, Nijmegen T. Staps,

Nadere informatie

Discipelschapspreek: Luisteren

Discipelschapspreek: Luisteren Discipelschapspreek: Luisteren Vandaag de tweede preek over discipelschap. De vorige preek ging over volgen. Frank had daarin duidelijk gemaakt dat het echte volgen van Jezus hierop neerkomt: naast Hem

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Hand-out behorende bij de training ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Een nadere kennismaking ERAcademy is een partner in ontwikkeling van mensen en organisaties. Trainen

Nadere informatie

Dementie wist de dagboeken waar een levenlang aan geschreven werd genadeloos uit. In dit thema komen aan de orde:

Dementie wist de dagboeken waar een levenlang aan geschreven werd genadeloos uit. In dit thema komen aan de orde: DC 27 Dementie 1 Inleiding Dementie wist de dagboeken waar een levenlang aan geschreven werd genadeloos uit. We zijn allemaal wel eens vergeetachtig of kunnen ons even iets niet meer herinneren. Ouderen

Nadere informatie

Een vermoeden van kindermishandeling, wat dan?

Een vermoeden van kindermishandeling, wat dan? Pedagogisch dossier Een vermoeden van kindermishandeling, wat dan? Team Vertrouwenscentum Kindermishandeling Vlaams-Brabant Dit dossier is een bijlage bij: KINDERSURPRISE Een filmverhaal voor tieners over

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Hoe u de ander én uzelf kunt helpen

Hoe u de ander én uzelf kunt helpen Als een vriend of familielid een manisch-depressieve (bipolaire) stoornis heeft Hoe u de ander én uzelf kunt helpen Wij hebben het ook meegemaakt. Wij kunnen helpen. Lotgenoten- en betrokkenenlijn: 0900-5

Nadere informatie

samen zoeken naar balans

samen zoeken naar balans LANDELIJKE DAG PSYCHISCHE GEZONDHEID, 10 OKTOBER 2006 B orderline B ulletin samen zoeken naar balans Van het ene uiterste in het andere een typisch geval van borderline Sommigen mensen menen precies te

Nadere informatie

BIJSLUITER LEVEN MET HIV-MEDICATIE

BIJSLUITER LEVEN MET HIV-MEDICATIE BIJSLUITER LEVEN MET HIV-MEDICATIE LOTGENOTEN Roland (59) Toch ongelofelijk hé, wat die pillen doen pag.4 An (38) Met de therapietrouw gaat het denk ik wel lukken pag.7 Pieter (28) Door de medicatie voel

Nadere informatie

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Handleiding voor organisatie en begeleiding survivalkid.nl Monique van t Erve, Rouw na zelfdoding Petra Windmeijer, Indigo Drenthe Beilerstraat

Nadere informatie

HONDERD EN EEN VRAGEN OVER ONDEVIT. gesprekken met Ir. Claude G.A. Onillon. Tweede druk. Copyright 1994 Claude Onillon Rijswijk Z.H. The Netherlands.

HONDERD EN EEN VRAGEN OVER ONDEVIT. gesprekken met Ir. Claude G.A. Onillon. Tweede druk. Copyright 1994 Claude Onillon Rijswijk Z.H. The Netherlands. HONDERD EN EEN VRAGEN OVER ONDEVIT gesprekken met Ir. Claude G.A. Onillon Tweede druk. Copyright 1994 Claude Onillon Rijswijk Z.H. The Netherlands. Uitgever: ONDEVIT CENTRUM Leeuwendaallaan 35 2281 GK

Nadere informatie

10x Raak. Evangelisatie onder de loep genomen... ... en in een nieuw daglicht geplaatst.

10x Raak. Evangelisatie onder de loep genomen... ... en in een nieuw daglicht geplaatst. 10x Raak Evangelisatie onder de loep genomen...... en in een nieuw daglicht geplaatst. 2002 Benjamin Aeilkema, Winterswijk Uitgave van Mercy Publishers Nederland www.mercypublishers.nl Alle Bijbelteksten

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6

Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6 Inleiding 6 Oefening 1: Kennismaking Wie ben ik? 6 Oefening 2:

Nadere informatie