Bezitsontheffingenbeleid: voor welk schildpad welk document?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bezitsontheffingenbeleid: voor welk schildpad welk document?"

Transcriptie

1 Bezitsontheffingenbeleid: voor welk schildpad welk document? Sinds oktober 2006 is Dienst Regelingen (DR) bezig met de uitvoering van het nieuwe beleid voor bezitsontheffingen voor vijf soorten landschildpadden 1. In het Nederlandse schildpaddentijdschrift Trionyx jaargang 4, nummer 5, is dit nieuwe beleid uitgelegd. Dit artikel gaat over vragen die naar boven zijn gekomen. Bijvoorbeeld, voor welke schildpad heeft u welk document nodig? Wanneer is chippen verplicht? En hoe moet u het modelblad registratie op onze internetsite gebruiken? Wat betekenen de termen F1 en F2? Verschillende mensen die hebben gebeld met de afdeling Bezitsontheffingen van DR hebben termen te horen gekregen als F1 en F2. Deze termen geven aan of een dier (aantoonbaar) in gevangenschap is geboren of gekweekt. De F staat voor Fenotype en het nummer staat voor de eerste (1) of tweede (2) generatie ten opzichte van de ouderdieren. Voorbeeld U heeft een mannelijke schildpad die afkomstig is uit het wild (W). Dit dier krijgt jongen met een vrouwelijk dier, ook uit het wild (W). Hun nakomelingen heten F1, want zij zijn de eerste generatie die in gevangenschap is geboren. Omdat hun ouders uit het wild zijn, zijn zij niet aantoonbaar in gevangenschap geboren. Als deze F1-dieren jongen krijgen met andere F1-dieren, dan heten de jongen F2 2. Zij zijn aantoonbaar in gevangenschap geboren en gekweekt, omdat geen van hun ouders aan het wild is onttrokken. De 2 betekent dat het dier twee generaties is verwijderd van de wilde voorouders. Dus: W x W = F1 F1 x F1 = F2 Andere combinaties Het kan ook voorkomen dat een dier van onbekende oorsprong is (U op het CITES-document). Dit dier is gelijkgesteld aan een dier van wilde oorsprong. Het is immers niet bekend waar het dier vandaan komt en kan wild zijn. Wat voor de wilde dieren geldt, geldt ook voor deze dieren: U x U = F1. De volgende combinaties kunnen ook: W x U = F1 W (of U) x F1 (of C) = F1 1 Testudo graeca, Testudo hermanni spp, Agrionemys (Testudo) horsfieldii, Testudo kleinmanni en Testudo marginata. 2 Zie voor de definitie artikel 1, onder 2 en 4 en artikel 54 van Verordening (EG) Nr. 865/2006 (hierna Uitvoeringsverordening).

2 Er is één wilde ouder, waardoor de nakomelingen ook maar 1 generatie zijn verwijderd van hun wilde voorouder. Dit houdt ook in dat de nakomelingen niet aantoonbaar in gevangenschap zijn gefokt of gekweekt. Kleine groepen schildpadden Deze benamingen zijn gemakkelijk bij te houden voor mensen die een kleine groep schildpadden hebben. Als er maar één mannetje is met twee vrouwtjes, is over het algemeen nog wel bij te houden welk vrouwtje de eieren heeft gelegd. In het register 3 dat u verplicht bent bij te houden, kunt u duidelijk aangeven van welke ouders de jongen afstammen. Als dit niet mogelijk is, kunt u een DNA-test laten doen 4. Grote groepen schildpadden Met meerdere dieren wordt het lastiger om bij te houden van welke ouders de jongen zijn. Daarom is er voor erkende kwekers een aparte regeling. Dit houdt in dat zij kweken met een fokgroep, waarbij wordt aangenomen dat alle dieren F2 zijn als het merendeel F1 of F2 of meer is. Om de fokgroep gezond te houden, kunnen wilde dieren aan het fokbestand worden toegevoegd (als aan alle wettelijke eisen is voldaan). Omdat zonder DNA onderzoek niet te achterhalen is wie de ouders zijn, kan al het nageslacht als F2 worden gezien. Het huidige bezitsontheffingenbeleid is echter alleen gericht op het hobbymatig houden van de vijf genoemde schildpaddensoorten. Ook zijn er voor schildpadden nog geen kwekers die door het ministerie van LNV zijn erkend als kweker. Dit betekent dat voorlopig nog niemand voor de aparte regeling in aanmerking komt. Dienst Regelingen is wel van plan dit mogelijk te maken. Daarom is het belangrijk dat u bij de aanvraag van een bezitsontheffing via het register duidelijk maakt welke dieren wild, van onbekende oorsprong, F1, F2 of meer zijn. Wel of geen bezitsontheffing? Het is belangrijk dat u weet van welke generatie uw dier is, omdat u daarmee kan weten of u een bezitsontheffing nodig heeft of niet. Voor schildpadden die tot de soorten horen die op bijlage A staan van Verordening (EG) Nr. 338/97 (hierna Basisverordening) 5, heeft u een bezitsontheffing nodig als de dieren niet aantoonbaar in gevangenschap zijn gefokt of gekweekt. Dat houdt in dat u een bezitsontheffing nodig heeft voor uit het wild afkomstige dieren (W), dieren van onbekende oorsprong (U) of F1-dieren. Voor F2-dieren of meer, heeft u dus géén bezitsontheffing nodig. Hieruit blijkt ook hoe belangrijk het is om de registratie bij te houden. 3 Artikel 2 en artikel 3 Regeling administratie bezit van en handel in beschermde dier- en plantensoorten. Voor meer informatie zie onder Natuur/Soortenbescherming/Floraen faunawet/wet- en regelgeving. 4 Artikel 55 van de Uitvoeringsverordening. 5 Testudo graeca, Testudo hermanni, Testudo kleinmanni en Testudo marginata

3 Voor Agrionemys (Testudo) horsfieldii (bijlage B soort), is de generatie niet belangrijk, maar wel of de legale herkomst is aangetoond 6. Dus: voor een bijlage A schildpad van wilde of onbekende oorsprong of voor een F1-dier heeft u een bezitsontheffing nodig. EG-certificaten De bezitsontheffing gaat over het bezit van het dier. Voor de overdracht van een bijlage A schildpad moet u altijd een EG-certificaat aanvragen bij Dienst Regelingen. Het maakt niet uit van welke generatie het dier is. Op het aanvraagformulier voor een EG-certificaat moet u wel aangeven wat de oorsprong is van het dier. Dat komt omdat met een bijlage A schildpad geen overwegend commerciële handelingen mogen worden uitgevoerd, tenzij de schildpad van F2 of latere generatie nakweek is. De persoon aan wie u het dier overdraagt heeft ook een bezitsontheffing nodig in geval van overdracht van een dier van wilde of onbekende oorsprong of voor een F1-dier. Dit moet geregeld zijn vóórdat de overdracht plaatsvindt. Voor de bijlage B schildpad heeft u alleen een EG-certificaat nodig als de legale herkomst van het dier onbekend is. De nieuwe eigenaar heeft dan ook een bezitsontheffing nodig. Eigenaar iemand anders dan de houder? Het kan zijn dat het dier zich bij iemand anders bevindt dan de eigenaar. Dit is geen probleem. Op het EG-certificaat van de eigenaar wordt dan aangegeven waar het dier zich feitelijk bevindt. De bezitsontheffing wordt afgegeven aan de houder van het dier en hierin wordt opgenomen wie de eigenaar is. Wanneer is chippen verplicht? Als een bezitsontheffing wordt verleend, kunnen er op grond van artikel 79 van de Flora- en faunawet voorwaarden aan de ontheffing worden verbonden. Bij een bezitsontheffing voor landschildpadden moeten de betreffende dieren zijn voorzien van een microchiptransponder. Deze voorwaarde sluit aan bij artikel 66, derde lid, van Verordening (EG) nr. 865/2006. Hierin staat dat bij een overdracht van bijlage A schildpadden de dieren een microchiptransponder moeten hebben. Ook sluit de voorwaarde aan bij artikel 14, eerste lid, van het Besluit vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten. Hierin staat dat een vrijstelling voor het houden van levende bijlage A schildpadden die in gevangenschap zijn gefokt en zijn geboren, alleen kan voor dieren die zijn voorzien van een microchiptransponder. 6 Zie hiervoor het schema Beoordelen legale herkomst.

4 Wanneer is chippen niet verplicht? Een microchiptransponder hoeft niet als er lichamelijke kenmerken of gedragskenmerken zijn waardoor chippen voor het dier niet geschikt is. Dit is in ieder geval zo als een schildpad minder weegt dan 500 gram. Van de Testudo kleinmanni, de mannetjes van de Testudo hermanni hermanni en mannetjes van bepaalde typen Testudo graeca is bekend dat zij nooit zwaarder worden dan 500 gram. Zij zijn ontheven van de chipplicht. Als er een andere reden is (lichamelijk of gedragskenmerken) waardoor het dier niet gechipt kan worden, moet u dit met een verklaring van de dierenarts onderbouwen. Ontheffing van de chipplicht is dan mogelijk. 7 Chippen en welzijn Veel houders van schildpadden hebben om welzijnsredenen problemen met het chippen van hun dier. Of ze denken dat het niet nodig is, omdat het dier niet wordt overgedragen. Van de houders die om welzijnsredenen hun dieren niet willen chippen begrijpen wij de bezwaren, maar op dit moment is het chippen het enige in Nederland toegestane middel om het schildpad individueel herkenbaar te maken. Er wordt wel nagedacht over alternatieven, maar tot dan toe zal chippen de methode voor identificatie zijn. Gevolgen niet chippen Het niet laten chippen van het dier zonder dat u ontheffing heeft van de chipplicht, kan inhouden dat DR bestuursrechtelijk moet optreden, bijvoorbeeld door een termijn aan te geven waarbinnen wel gechipt moet zijn, of door het opleggen van boetes. Het is ook mogelijk dat bij een controle door de Algemene Inspectie Dienst (kan plaatsvinden op verzoek van DR) het dier in beslag wordt genomen. EG-certificaat zonder chipnummers EG-certificaten waarop geen chipnummers staan omdat een schildpad is ontheven van chipplicht, zijn transactiespecifiek. Op het moment dat de overdracht heeft plaatsgevonden verliest het document zijn geldigheid, maar houdt het nog wel betekenis voor het aantonen van legale herkomst. Pas als een dier opnieuw wordt overgedragen is een nieuw certificaat nodig. Een EG-certificaat kan alleen specimenspecifiek zijn en gebruikt worden voor meerdere overdrachten als de herkomst C (of D) is én het dier individueel gemerkt (d.w.z. gechipt) is. 7 Zie ook het artikel Testudinidae onder de 500 gram en chipplicht in Trionyx 5(3).

5 EG-certificaten met foto-identificatie Duitsland heeft besloten dat chippen niet verplicht is en werkt met fotoidentificatie. Koopt u een schildpad in Duitsland die geen chip draagt maar wel foto-identificatie heeft, dan moet u met een paar dingen rekening houden. De overdracht kan plaatsvinden met een door Duitsland afgegeven EG-certificaat met foto-identificatie. In Nederland heeft u vervolgens een Verklaring voor vrijstelling van de merkplicht nodig, tenzij het dier minder weegt dan 500 gram of er een andere reden is (lichamelijke of gedragskenmerken) waardoor het dier niet gechipt kan worden, wat met een verklaring van een dierenarts moet worden onderbouwd. Deze Verklaring voor vrijstelling vraagt u aan bij Dienst Regelingen. Het Duitse EG-certificaat met foto-identificatie kunt u niet gebruiken voor een nieuwe overdracht in of vanuit Nederland. Hiervoor moet u een nieuw EG-certificaat aanvragen. Registratie bijhouden Heeft u schildpadden van een van de vijf genoemde soorten, dan bent u verplicht een registratie bij te houden. Dit geldt ook als u geen bezitsontheffing heeft omdat er alleen sprake is van vrijgestelde specimens, dus schildpadden van lijst A van een F2 en verdere generatie. Op (Onderwerpen>Vergunning en ontheffing>flora en faunawet>bezitsontheffingen) staat een voorbeeld van een registratie zoals u die volgens de Regeling administratie bezit en handel in beschermde dier- en plantensoorten moet bijhouden. In het verleden is in de oude bezitsontheffing niet duidelijk gemeld dat dit een voorwaarde was voor het houden van de dieren. In het vervolg moet DR bij de aanvraag van een bezitsontheffing en bij de jaarlijkse melding van de mutaties de registratie ontvangen. Wat moet u registeren? a. wetenschappelijke soortnaam en aantal per soort b. datum en plaats van ontvangst c. naam, adres en land van de leverancier d. land van herkomst van het specimen, als dit afwijkt van het land onder punt c e. nummer bijbehorend CITES-document f. datum en plaats van vervreemding g. naam, adres en land van de afnemer h. nummer bijbehorend CITES-document i. datum geboorte van en het aantal nakomelingen j. gegevens soort en code merktekens k. datum aanbrenging merktekens l. per specimen datum en plaats van sterfte

6 U moet de registratie doorlopend nummeren en invullen op papier in onuitwisbaar schrift. Alle aantekeningen en bescheiden die kunnen dienen als bewijs of die betrekking hebben op het ontvangen, verkopen of afleveren van specimens, moet u, voor zover van toepassing, bij de registratie bewaren. Heeft u een bezitsontheffing gekregen en zijn er wijzigingen geweest, dan moet u de registratie één keer per jaar aan DR sturen. Ook als geen bezitsontheffing is verleend, omdat alleen sprake is van vrijgestelde specimens, moet een registratie worden bijgehouden. Bij eventuele controle kan inzage van de registratie worden gevraagd. Samenvatting Bezitsontheff ing (bezit) EGcertificaat (bij overdracht) Bijlage A (W, U, F1) ja ja ja Bijlage A (F2 en verder) nee ja ja Bijlage B (legale herkomst ja ja nee onbekend) Bijlage B (legale herkomst bekend) nee nee nee Chip (tenzij < 500 gram of bezwaarlijke lichamelijke of gedragskenmerke n) Meer informatie Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, dan kunt u die stellen op de Landdag van de NSV op 10 november. Dienst Regelingen is dan ook aanwezig en houdt een presentatie. U kunt ook contact opnemen met het cluster Bezitsontheffing op telefoonnummer Alle documenten en informatie kunt u ook vinden op Ga naar Onderwerpen>Vergunning en ontheffing > CITES > Bezitsontheffingen. Mw. mr. S. Hitzert Senior Regelingsdeskundige

Havik (Accipiter gentilis) en de Slechtvalk (Falco peregrinus) De regelgeving nader toegelicht.

Havik (Accipiter gentilis) en de Slechtvalk (Falco peregrinus) De regelgeving nader toegelicht. Havik (Accipiter gentilis) en de Slechtvalk (Falco peregrinus) De regelgeving nader toegelicht. Onderwerpen CITES regelgeving omtrent de havik en slechtvalk Nationale regelgeving: Bezitsontheffing Administratie

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF - Speciale editie oktober 2012

NIEUWSBRIEF - Speciale editie oktober 2012 NIEUWSBRIEF - Speciale editie oktober 2012 Onderwerpen: - Wijzigingen op de Uitvoeringsverordening - Definitie oorsprongscodes R, C en D - Definitie Jachttrofee - Documenten voor persoonlijke doeleinden

Nadere informatie

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Directoraat-generaal Dier, Plat en Voeding Dienst Dierenwelzijn en CITES

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Directoraat-generaal Dier, Plat en Voeding Dienst Dierenwelzijn en CITES Ref.: CIR 34/4.4.1/09 Datum: 1 december 2009 Bestemmelingen: PARTICULIEREN KWEKERS VAN SCHILDPADDEN. Deze omzendbrief heeft als doel toelichtingen te verstrekken over de toepassing van de EG-reglementering

Nadere informatie

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 10-07-2006 ff75.06.toek.057 10 augustus 2006 onderwerp doorkiesnummer bijlagen

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 10-07-2006 ff75.06.toek.057 10 augustus 2006 onderwerp doorkiesnummer bijlagen Dienst Regelingen Stichting Dierenambulance Den Haag de heer E. Louwrier Oosterbeek 5 2597 VJ DEN HAAG uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 10-07-2006 ff75.06.toek.057 10 augustus 2006 onderwerp doorkiesnummer

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter, Directie Natuur De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 14 mei 2008 2070820070 DN. 2008/1842 3 juli 2008 10 juni

Nadere informatie

Handel en overdracht in CITES-soorten is in principe alleen toegestaan wanneer er een algemene vrijstelling geldt of als een ontheffing is verleend.

Handel en overdracht in CITES-soorten is in principe alleen toegestaan wanneer er een algemene vrijstelling geldt of als een ontheffing is verleend. INFOBLAD Waarom dit infoblad? Dit infoblad is voor iedereen die meer wil weten over. Bent u nog niet bekend met CITES? Lees dan eerst het infoblad Algemene toelichting CITES. In dit infoblad leest u: -

Nadere informatie

http://www.emis.vito.be Publicatieblad van de Europese Unie d.d. 19-06-2006 BIJLAGE I

http://www.emis.vito.be Publicatieblad van de Europese Unie d.d. 19-06-2006 BIJLAGE I BIJLAGE I Instructies en toelichtingen http://www.emis.vito.be Publicatieblad van de Europese Unie d.d. 19-06-2006 1. Volledige naam en adres van de feitelijke (weder)uitvoerder, niet van een agent. In

Nadere informatie

't Zinkske H.A.W. Bakker Vuurlinie RN NEERKANT. Datum 2 oktober 2015 Betreft Beslissing aanvraag Art. 75 Flora en faunawet

't Zinkske H.A.W. Bakker Vuurlinie RN NEERKANT. Datum 2 oktober 2015 Betreft Beslissing aanvraag Art. 75 Flora en faunawet > Retouradres Postbus 19530 2500 CM Den Haag 't Zinkske H.A.W. Bakker Vuurlinie 10 5758 RN NEERKANT Postbus 19530 2500 CM Den Haag mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 F 070 378 61 39 ffwet@rvo.nl Betreft Beslissing

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie d.d BIJLAGE III

Publicatieblad van de Europese Unie d.d BIJLAGE III BIJLAGE III Instructies en toelichtingen http://www.emis.vito.be Publicatieblad van de Europese Unie d.d. 19-06-2006 1. De administratieve instantie van afgifte geeft elk certificaat een uniek nummer.

Nadere informatie

Infoblad EU-certificaten

Infoblad EU-certificaten Infoblad EU-certificaten Dit infoblad is voor iedereen die meer wil weten over EU-certificaten. Bent u nog niet bekend met CITES? Lees dan eerst het infoblad Algemene toelichting CITES. Dit infoblad gaat

Nadere informatie

PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013. www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013 l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Per 1 april

Nadere informatie

Regeling afgifte en kenmerken gesloten pootringen en andere merktekens

Regeling afgifte en kenmerken gesloten pootringen en andere merktekens (Tekst geldend op: 09-06-2008) Regeling afgifte en kenmerken gesloten pootringen en andere merktekens De Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, * Gelet op Verordening (EG) nr. 338/97

Nadere informatie

INFOBLAD 3/2009 Europese aal

INFOBLAD 3/2009 Europese aal INFOBLAD 3/2009 Inhoud: Waarom dit Infoblad? 2 Wet- en regelgeving 2 Vergunningen en certificaten 2 Handel met landen buiten de EG 3 Aal gevangen vanaf 13 maart 2009 3 Aal gevangen voor 13 maart 2009 4

Nadere informatie

Regeling afgifte en kenmerken gesloten pootringen en andere merktekens.

Regeling afgifte en kenmerken gesloten pootringen en andere merktekens. LNV Regeling afgifte en kenmerken gesloten pootringen en andere merktekens. 5 maart 2002/Nr. TRCJZ/2002/3135 Directie Juridische Zaken De Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Gelet

Nadere informatie

INFOBLAD. Algemene toelichting CITES. Waarom dit infoblad? Dit infoblad is voor iedereen die wil weten wat CITES precies inhoudt.

INFOBLAD. Algemene toelichting CITES. Waarom dit infoblad? Dit infoblad is voor iedereen die wil weten wat CITES precies inhoudt. INFOBLAD Waarom dit infoblad? Dit infoblad is voor iedereen die wil weten wat CITES precies inhoudt. In dit infoblad leest u: - wat CITES is - hoe CITES internationaal, Europees en nationaal werkt - hoe

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 39569 17 juli 2018 Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 7 juli 2018, nr. WJZ/18102268,

Nadere informatie

Algemene informatie. Postbus 74, 4600 AB Bergen op Zoom tel. 0164 235007 www. nbvv.nl info@nbvv.nl

Algemene informatie. Postbus 74, 4600 AB Bergen op Zoom tel. 0164 235007 www. nbvv.nl info@nbvv.nl Algemene informatie Postbus 74, 4600 AB Bergen op Zoom tel. 0164 235007 www. nbvv.nl info@nbvv.nl Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene informatie... 2 1 Algemene informatie... 2 2 Verplicht ringen bij beschermde

Nadere informatie

De verplichting tot chippen én registratie van de chip geldt niet alleen voor pups, maar voor alle honden die van eigenaar veranderen.

De verplichting tot chippen én registratie van de chip geldt niet alleen voor pups, maar voor alle honden die van eigenaar veranderen. Chippen én registreren van honden verplicht Vanaf 1 april 2013 moeten alle honden binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en vóór de leeftijd van 8 weken bij een aangewezen databank geregistreerd

Nadere informatie

Europees De regels uit de CITES-overeenkomst zijn uitgewerkt in een aantal Europese verordeningen.

Europees De regels uit de CITES-overeenkomst zijn uitgewerkt in een aantal Europese verordeningen. Informatieblad Antiek en andere preconventie objecten Dit infoblad is voor iedereen die meer wil weten over de handel in antiek en andere objecten die voor de CITES overeenkomst verkregen zijn en (deels)

Nadere informatie

Dit infoblad is voor iedereen die te maken heeft of krijgt met invoervergunningen of (weder)uitvoervergunningen voor bloembollen van CITES-soorten.

Dit infoblad is voor iedereen die te maken heeft of krijgt met invoervergunningen of (weder)uitvoervergunningen voor bloembollen van CITES-soorten. Dit infoblad is voor iedereen die te maken heeft of krijgt met invoervergunningen of (weder)uitvoervergunningen voor bloembollen van CITES-soorten. In dit infoblad vindt u informatie over: - de wet- en

Nadere informatie

NCAE. Toelichting handelsnormen voor eieren - verzamelaars november 2013

NCAE. Toelichting handelsnormen voor eieren - verzamelaars november 2013 1 TOELICHTING HANDELSNORMEN VOOR EIEREN VERZAMELAARS Inhoud 1 Algemeen 2 Vergunning / registratie 3 Ontvangst, transportverpakking, begeleidend document eieren 4 Intraverkeer van eieren 5 Merken van de

Nadere informatie

Regeling vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten Flora- en faunawet

Regeling vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten Flora- en faunawet LNV Regeling vrijstelling Flora- en faunawet 5 maart 2002/Nr. TRCJZ/2002/3133 Directie Juridische Zaken De Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Gelet op de op 3 maart 1973 te Washington

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2012:BW1547

ECLI:NL:RVS:2012:BW1547 ECLI:NL:RVS:2012:BW1547 Instantie Raad van State Datum uitspraak 11-04-2012 Datum publicatie 11-04-2012 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201104786/1/A3 Eerste

Nadere informatie

S.J. van der Stok Benedeneind ZZ 309 3405 CK BENSCHOP. Datum 8 oktober 2013 Betreft Beslissing aanvraag Art. 75 Flora en faunawet

S.J. van der Stok Benedeneind ZZ 309 3405 CK BENSCHOP. Datum 8 oktober 2013 Betreft Beslissing aanvraag Art. 75 Flora en faunawet > Retouradres Postbus 19530 2500 CM Den Haag S.J. van der Stok Benedeneind ZZ 309 3405 CK BENSCHOP Postbus 19530 2500 CM Den Haag www.drloket.nl T 0800-22 333 22 F 070-378 61 39 ffwet@dienst-regelingen.nl

Nadere informatie

Infoblad Algemene toelichting CITES

Infoblad Algemene toelichting CITES Infoblad Algemene toelichting CITES Dit infoblad is voor iedereen die wil weten wat CITES precies inhoudt. In dit infoblad leest u: - wat CITES is - hoe CITES internationaal, Europees en nationaal werkt

Nadere informatie

Infoblad. Reizen met beschermde dier- en plantensoorten Persoonlijk bezit, jachttrofeeën en souvenirs

Infoblad. Reizen met beschermde dier- en plantensoorten Persoonlijk bezit, jachttrofeeën en souvenirs Persoonlijk bezit, jachttreeën en souvenirs Waarom dit infoblad? In veel huishoudens zijn producten van beschermde dier- plantensoorten te vinden. Denk bijvoorbeeld aan dat antieke ivoren beeldje dat uit

Nadere informatie

Hierbij vragen wij uw aandacht voor een aantal opmerkingen bij het bovengenoemde wijzigingsconcept.

Hierbij vragen wij uw aandacht voor een aantal opmerkingen bij het bovengenoemde wijzigingsconcept. Regeling afgifte en kenmerken gesloten pootringen en andere merktekens Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Mevrouw G. Verburg Postbus 20401 2500 EK Den Haag Wierden, 29 juli 2008. Geachte

Nadere informatie

Seamarco B.V. R.A. Kastelein Julianalaan CC HARDERWIJK. Datum 12 augustus 2016 Betreft Beslissing aanvraag Art. 75 Flora- en faunawet

Seamarco B.V. R.A. Kastelein Julianalaan CC HARDERWIJK. Datum 12 augustus 2016 Betreft Beslissing aanvraag Art. 75 Flora- en faunawet > Retouradres Postbus 19530, 2500 CM Den Haag Seamarco B.V. R.A. Kastelein Julianalaan 46 3834 CC HARDERWIJK Postbus 19530, 2500 CM Den Haag mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 F 070 378 61 39 ffwet@rvo.nl Betreft

Nadere informatie

01 Waarom moet ieder paard een paspoort hebben?

01 Waarom moet ieder paard een paspoort hebben? Juni 2014 01 Waarom moet ieder paard een paspoort hebben? Het is een Europese verplichting, dat alle eenhoevigen ( paard, pony, ezel of zebra) een paspoort moeten hebben waarmee zij te identificeren zijn.

Nadere informatie

Alfabetische lijst van beschermde vogels 2012

Alfabetische lijst van beschermde vogels 2012 Alfabetische lijst van beschermde vogels 2012 Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu Directoraat-generaal Dier, Plant en Voeding DG4 - Afdeling Dierenwelzijn en

Nadere informatie

Verplicht chippen e n registreren!

Verplicht chippen e n registreren! Verplicht chippen e n registreren! Nieuwe plicht In Nederland geldt sinds 1 april 2013 verplichte identificatie en registratie (I&R) voor honden. Dit houdt in dat honden gechipt moeten worden: er wordt

Nadere informatie

Verplicht chippen & registreren! Nieuwe plicht... 2 Chip... 2 Chipnummer... 2 Doel van de maatregel... 2 Databank... 2 Databank Honden...

Verplicht chippen & registreren! Nieuwe plicht... 2 Chip... 2 Chipnummer... 2 Doel van de maatregel... 2 Databank... 2 Databank Honden... Verplicht chippen & registreren! Nieuwe plicht... 2 Chip... 2 Chipnummer... 2 Doel van de maatregel... 2 Databank... 2 Databank Honden... 3 Wat betekent de I&R- verplichting voor fokkers?... 4 Honden met

Nadere informatie

[Ref: CC17/364, 452, 470]

[Ref: CC17/364, 452, 470] [Ref: CC17/364, 452, 470] Wetenschappelijke Instantie voor de uitvoering van CITES in Nederland Secretariaat CITES postbus 20401, 2500 EK, Den Haag (C-Noord 4) Email: citessa@minez.nl. Wetenschappelijke

Nadere informatie

Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl

Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl Verplicht vanaf 1 april 2013 Databankhonden.nl is een initiatief van nieuwe plicht In Nederland geldt sinds 1 april 2013 verplichte identificatie en registratie

Nadere informatie

BETREFT: CITES: NIEUW MODEL VAN CERTIFICAATAANVRAAG

BETREFT: CITES: NIEUW MODEL VAN CERTIFICAATAANVRAAG FEDERALE VERHEIDSDIENST VLKSGEZNDHEID, VEILIGHEID VEDSELKETEN EN LEEFMILIEU Directoraat-generaal Dier, Plant en Voeding Afdeling Dierenwelzijn en CITES Eurostation II 7 e verd. Victor Hortaplein 40 Bus

Nadere informatie

Infoblad Reizen met persoonlijk bezit, jachttrofeeën en souvenirs

Infoblad Reizen met persoonlijk bezit, jachttrofeeën en souvenirs Infoblad Reizen met persoonlijk bezit, jachttrofeeën en souvenirs Waarom dit infoblad? In veel huishoudens zijn producten van beschermde dier- of plantensoorten te vinden. Denk bijvoorbeeld aan dat antieke

Nadere informatie

Aanvraag. Ontheffing artikel 75 Flora- en faunawet. Waarom dit formulier? Uw gegevens. In te vullen door Dienst Regelingen.

Aanvraag. Ontheffing artikel 75 Flora- en faunawet. Waarom dit formulier? Uw gegevens. In te vullen door Dienst Regelingen. Aanvraag Ontheffing artikel 75 Flora- en faunawet o A o B Waarom dit formulier? Met dit formulier vraagt u ontheffing aan voor activiteiten die gevolgen hebben voor beschermde dier- en plantensoorten.

Nadere informatie

Liemers Centrum voor Natuur- en Milieu-Educatie (NME) W. Nass Vestersbos 2 6901 BV ZEVENAAR

Liemers Centrum voor Natuur- en Milieu-Educatie (NME) W. Nass Vestersbos 2 6901 BV ZEVENAAR > Retouradres Postbus 19530 2500 CM Den Haag Liemers Centrum voor Natuur- en Milieu-Educatie (NME) W. Nass Vestersbos 2 6901 BV ZEVENAAR Postbus 19530 2500 CM Den Haag mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 F 070

Nadere informatie

PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013. www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013 l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n www.licg.nl over houden van huisdieren

Nadere informatie

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wet natuurbescherming hoofdstuk 3, ontheffing soorten Datum besluit : 13 augustus 2018 Onderwerp : Wet natuurbescherming - 2018-000961

Nadere informatie

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING. www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Dieren leiden soms hun

Nadere informatie

Betreft Kamervragen over ontsnapte tijgers bij circus Belly Wien in Alphen aan den Rijn.

Betreft Kamervragen over ontsnapte tijgers bij circus Belly Wien in Alphen aan den Rijn. > Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Voedsel, Dier en Consument Cluster Mens en Dier Prins Clauslaan 8 2595

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de lijst van reptielen die gehouden mogen worden

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de lijst van reptielen die gehouden mogen worden Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de lijst van reptielen die gehouden mogen worden DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn

Nadere informatie

BASISREGELING INVOER LEVENDE RUNDEREN UIT ZWITSERLAND

BASISREGELING INVOER LEVENDE RUNDEREN UIT ZWITSERLAND Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Afdeling Marktordening Louis Braillelaan 80 2719 EK Zoetermeer Postbus 692 2700 AR Zoetermeer www.rvo.nl BASISREGELING INVOER

Nadere informatie

Handel, bezit en prepareren

Handel, bezit en prepareren Handel, bezit en prepareren Over de Flora- en faunawet in Nederland. Op 1 april 2002 is de Flora- en faunawet in werking getreden. Deze wet richt zich op de bescherming van in het wild levende planten

Nadere informatie

Oeroe Boeroe - educatieve projecten S.M.A. Bakker Bennemeersweg EL TWISK

Oeroe Boeroe - educatieve projecten S.M.A. Bakker Bennemeersweg EL TWISK > Retouradres Postbus 19530 2500 CM Den Haag Oeroe Boeroe - educatieve projecten S.M.A. Bakker Bennemeersweg 7 1676 EL TWISK Postbus 19530 2500 CM Den Haag mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 F 070 378 61 39 ffwet@rvo.nl

Nadere informatie

Vier Pfoten / Four Paws International I. Dungler Falckstraat 49-2 1017 VV AMSTERDAM

Vier Pfoten / Four Paws International I. Dungler Falckstraat 49-2 1017 VV AMSTERDAM > Retouradres Postbus 19530 2500 CM Den Haag Vier Pfoten / Four Paws International I. Dungler Falckstraat 49-2 1017 VV AMSTERDAM Postbus 19530 2500 CM Den Haag mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 F 070 378 61

Nadere informatie

Chip & registreer je hond op

Chip & registreer je hond op Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl Verplicht vanaf 1 april 2013 NIEUWE PLICHT In Nederland geldt sinds 1 april 2013 verplichte identificatie en registratie (I&R) voor honden.dit houdt in

Nadere informatie

MARKT of ERKEND VERZAMELCENTRUM

MARKT of ERKEND VERZAMELCENTRUM code PRDALG-01 versie 03 ingangsdatum 31-12-2015 pag. 1 van 10 versie datum toelichting 01 06-07-2013 Eerste versie 02 01-10-2013 - Eerste versie omgezet naar juiste lay-out - Inhoudelijk niets gewijzigd.

Nadere informatie

Verplicht chippen van honden

Verplicht chippen van honden Verplicht chippen van honden Vragen en antwoorden Alles over verplicht chippen en registreren van honden na 1 april 2013 WWW.NDG.NL Vragen en antwoorden Alles over verplicht chippen en registreren van

Nadere informatie

REGISTREREN VAN UW PUP/HOND. EN OF ANDERE HUISDIEREN. Registreren van honden geboren of geïmporteerd na 1 april 2013 verplicht.

REGISTREREN VAN UW PUP/HOND. EN OF ANDERE HUISDIEREN. Registreren van honden geboren of geïmporteerd na 1 april 2013 verplicht. REGISTREREN VAN UW PUP/HOND. EN OF ANDERE HUISDIEREN. Registreren van honden geboren of geïmporteerd na 1 april 2013 verplicht. Doel verplichte I&R is Een Instrument te zijn om inzicht te krijgen op illegale

Nadere informatie

Museums en CITES in Nederland

Museums en CITES in Nederland www.cites.org 1 Museums en CITES in Nederland Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora Copyright NL CITES SA CC08/218 Overeenkomst inzake de Internationale Handel

Nadere informatie

Nyenrode EUTR. NVWA Certificaten Goederencodes Handhaving Diverse zaken

Nyenrode EUTR. NVWA Certificaten Goederencodes Handhaving Diverse zaken Nyenrode EUTR NVWA Certificaten Goederencodes Handhaving Diverse zaken Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 2 Missie De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bewaakt de gezondheid van dieren

Nadere informatie

Datum 25 mei 2016 Betreft Beantwoording vragen over het bericht 'Vogelmarkten moeten stoppen'

Datum 25 mei 2016 Betreft Beantwoording vragen over het bericht 'Vogelmarkten moeten stoppen' > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen

HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen 5 FEBRUARI 2016 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de identificatie[, registratie en sterilisatie] 1 van katten (geconsolideerde versie op 01.04.2018) De Vlaamse Regering, Gelet op de wet van

Nadere informatie

Telefoonnummer(s) 0165301851

Telefoonnummer(s) 0165301851 Aanvraag Ontheffing artikel 75 Flora- en faunawet Wilt u een ontheffing aanvragen voor activiteiten die gevolgen voor beschermde dier- en plantsoorten? Namelijk voor: ruimtelijke ingrepen beheer en schadebestrijding,

Nadere informatie

Gewijzigde identificatieprocedure paardachtigen 1

Gewijzigde identificatieprocedure paardachtigen 1 Gewijzigde identificatieprocedure paardachtigen 1 GEWIJZIGDE IDENTIFICATIEPROCEDURE PAARDACHTIGEN MET INGANG VANAF 1.7.2009 - KORTE OPSOMMING VERANDERINGEN Vanaf 1.7.2009 zal de procedure voor de identificatie

Nadere informatie

Antwoord van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 26 maart 2014)

Antwoord van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 26 maart 2014) AH 1534 2014Z02723 van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 26 maart 2014) 1 Kent u het bericht over de jonge giraf die in een Deense dierentuin is gedood om inteelt te voorkomen? 1

Nadere informatie

(98/C 364/02) Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 130 S, lid 1,

(98/C 364/02) Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 130 S, lid 1, bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C 364 van 25/11/98 GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT (EG) Nr. 59/98 door de Raad vastgesteld op 20 juli 1998 met het oog op de aanneming van Richtlijn

Nadere informatie

Merken en registreren van schapen en geiten Nieuwe regels vanaf 1 januari 2010

Merken en registreren van schapen en geiten Nieuwe regels vanaf 1 januari 2010 Dit is een uitgave van Dienst Regelingen. www.minlnv.nl/loket Assen, oktober 2009 Merken en registreren van schapen en geiten Nieuwe regels vanaf 1 januari 2010 Inhoudsopgave 1 Nieuwe regels voor merken

Nadere informatie

Handleiding. www.backhomeclub.nl

Handleiding. www.backhomeclub.nl Handleiding www.backhomeclub.nl Voorwoord Aangewezen databank in het kader van I&R Hond In het kader van de verplichte I & R voor honden, ingaande 1 april 2013, was het noodzakelijk om de software achter

Nadere informatie

Telefoonnummer(s) 0575-568233. a.noordermeer@brummen.nl

Telefoonnummer(s) 0575-568233. a.noordermeer@brummen.nl Aanvraag Ontheffing artikel 75 Flora- en faunawet Wilt u een ontheffing aanvragen voor activiteiten die gevolgen voor beschermde dier- en plantsoorten? Namelijk voor: ruimtelijke ingrepen beheer en schadebestrijding,

Nadere informatie

Wetgeving. met betrekking tot het houden van en fokken met volière of kooivogels. Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Wetgeving. met betrekking tot het houden van en fokken met volière of kooivogels. Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers COMMISSIE DIERENWELZIJN & WETGEVING Wetgeving met betrekking tot het houden van en fokken met volière of kooivogels 1 2015 Druk: Bondsbureau Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Nadere informatie

1.2. Het Fokreglement geldt voor alle fokkers die zijn aangesloten bij de LSOHV en voor alle leden.

1.2. Het Fokreglement geldt voor alle fokkers die zijn aangesloten bij de LSOHV en voor alle leden. FOKREGLEMENT 1. ALGEMEEN 1.1. Het Fokreglement voor de Oudduitse Herder en de Duitse Herder LangStokhaar is overeenkomstig het beschrevene in de statuten en het huishoudelijk reglement van de rasvereniging

Nadere informatie

BASISREGELING INVOER LEVENDE RUNDEREN UIT ZWITSERLAND

BASISREGELING INVOER LEVENDE RUNDEREN UIT ZWITSERLAND Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Afdeling Marktordening Prinses Beatrixlaan 2 2595 AL Den Haag Postbus 93119 2509 AC Den Haag www.rvo.nl T 088-0424242 BASISREGELING

Nadere informatie

Geochelone elegans (Indian star tortoise)

Geochelone elegans (Indian star tortoise) Studbook breeding programme Geochelone elegans (Indian star tortoise) Photo by : H.J.Rotmans Annual report 2009 Arnaud van den Berg, studbook keeper KvK nr. 41136106 www.studbooks.eu Inhoud Pagina 1.0

Nadere informatie

Stamboek Ocadia sinensis Jaar overzicht 2004

Stamboek Ocadia sinensis Jaar overzicht 2004 Stamboek Ocadia sinensis Jaar overzicht 2004 Ruben Lybaert februari 2005 Pagina - 1 - Inhoud 1. Voorstelling 1.1 voorstellen stamboek: ontstaan en doelstellingen 1.2 korte soortbeschrijving Ocadia sinensis

Nadere informatie

Het Kweken - Richtlijnen

Het Kweken - Richtlijnen Slechts weinigen kunnen aan een Shetland veulentje weerstaan en wagen dan ook de stap naar kweken. Onderstaand document licht toe welke stappen er door de kweker moeten worden genomen om ervoor te zorgen

Nadere informatie

BASISREGELING INVOER RUNDVLEES UIT OEKRAINE

BASISREGELING INVOER RUNDVLEES UIT OEKRAINE Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Afdeling Marktordening Prinses Beatrixlaan 2 2595 AL Den Haag Postbus 93119 2509 AC Den Haag www.rvo.nl T 088-0424242 BASISREGELING

Nadere informatie

Voorschriften IKB Ei voor pakstations, versie 3.2

Voorschriften IKB Ei voor pakstations, versie 3.2 BIJLAGE VI: VOORSCHRIFTEN PAKSTATIONS (BEHORENDE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI) Het bestuur van de Stichting IKB Ei heeft, gelet op Artikel 12 van de Algemene Voorwaarden IKB Ei, ter zake de voorschriften

Nadere informatie

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wet natuurbescherming hoofdstuk 3, ontheffing soorten Datum besluit : 21 maart 2018 Onderwerp : Wet natuurbescherming - 2017-015652-

Nadere informatie

Ik verleen u deze ontheffing voor de periode van 27 juli 2016 t/m 1 september 2020.

Ik verleen u deze ontheffing voor de periode van 27 juli 2016 t/m 1 september 2020. > Retouradres Postbus 19530, 2500 CM Den Haag Natuurmuseum Brabant F.J.M. Ellenbroek Spoorlaan 434 5038 CH TILBURG Postbus 19530, 2500 CM Den Haag mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 F 070 378 61 39 ffwet@rvo.nl

Nadere informatie

2 Gegevens contactpersoon 2.1 Vul hier uw gegevens in. Naam organisatie Eco Reest Naam contactpersoon Janien Kamps Dhr. Mw.

2 Gegevens contactpersoon 2.1 Vul hier uw gegevens in. Naam organisatie Eco Reest Naam contactpersoon Janien Kamps Dhr. Mw. Aanvraag Ontheffing artikel 75 Flora- en faunawet Wilt u een ontheffing aanvragen voor activiteiten die gevolgen voor beschermde dier- en plantsoorten? Namelijk voor: ruimtelijke ingrepen beheer en schadebestrijding,

Nadere informatie

CIRCULAIRE Gewijz. 10/4/2008

CIRCULAIRE Gewijz. 10/4/2008 CIRCULAIRE Gewijz. 10/4/2008 EIEREN VLEES VEE nummer : 19/2008 datum : 10 maart 2008 onderwerp bijlagen : Voorwaarden bij de invoer van fokrunderen van zuiver ras : Zie inhoudsopgave Voorwaarden bij de

Nadere informatie

INFOBLAD 1/2009 Kaviaar

INFOBLAD 1/2009 Kaviaar INFOBLAD 1/2009 Inhoud: Waarom dit Infoblad? 2 Wet- en regelgeving 2 Verpakken en herverpakken van kaviaar 2 Registratie bij het CITES-bureau Register van in- en uitgaande kaviaar Labels Codes voor labels

Nadere informatie

(PAARDEN-) ASIELEN, IN BESLAGNAME EN OPVANG IN VLAANDEREN: REGELGEVING KARLIEN DE PAEPE - DIENST DIERENWELZIJN

(PAARDEN-) ASIELEN, IN BESLAGNAME EN OPVANG IN VLAANDEREN: REGELGEVING KARLIEN DE PAEPE - DIENST DIERENWELZIJN (PAARDEN-) ASIELEN, IN BESLAGNAME EN OPVANG IN VLAANDEREN: REGELGEVING KARLIEN DE PAEPE - DIENST DIERENWELZIJN 2 (Paarden-) asielen, in beslagname en opvang in Vlaanderen: Regelgeving Karlien De Paepe

Nadere informatie

Veel gestelde vragen (FAQ) Identificatie van paarden

Veel gestelde vragen (FAQ) Identificatie van paarden Veel gestelde vragen (FAQ) Identificatie van paarden 1/ In welke mate gelden de identificatievoorschriften uit het koninklijk besluit van 16 juni 2005 voor uit het buitenland afkomstige paarden? Wat wordt

Nadere informatie

25 APRIL 2014. - Koninklijk besluit betreffende de identificatie en registratie van honden

25 APRIL 2014. - Koninklijk besluit betreffende de identificatie en registratie van honden FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 25 APRIL 2014. - Koninklijk besluit betreffende de identificatie en registratie van honden FILIP, Koning der Belgen,

Nadere informatie

PROTOCOLLEN BESLUITEN TERZAKE FOKKERIJ

PROTOCOLLEN BESLUITEN TERZAKE FOKKERIJ PROTOCOLLEN EN BESLUITEN TERZAKE FOKKERIJ Versie 5 Wijzigingen vastgesteld en goedgekeurd Fokkersraadsvergadering 19 maart 2016 VOORWAARDEN FOKKERIJ DEEL 1 Artikel 1 De fokker is gehouden aan het VFR (Verenigings

Nadere informatie

Fokkersclub van het Nederlands Landvarken

Fokkersclub van het Nederlands Landvarken concept Fokkerijreglement Fokkersclub van het Nederlands Landvarken Ingangsdatum: april 2015. 1 1: Fokkersclub De leden welke zich mede inzetten voor het behoud van het Nederlands Landvarken zijn lid van

Nadere informatie

Aandachtspunten en vragen en antwoorden LO3.9. 1 Aandachtspunten met betrekking tot nationaliteitsgegevens

Aandachtspunten en vragen en antwoorden LO3.9. 1 Aandachtspunten met betrekking tot nationaliteitsgegevens Aandachtspunten en vragen en antwoorden LO3.9 1 Aandachtspunten met betrekking tot nationaliteitsgegevens Let op! Alles in het navolgende gedeelte gaat over de bijhouding van gegevens na 31 januari 2015.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 17 januari 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 17 januari 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter, Directie Landbouw De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 8 augustus 2008 2070827070 DL. 2008/2364 10 oktober

Nadere informatie

Reizen met honden, katten of fretten binnen de Europese Gemeenschap. Regels van toepassing vanaf 3 juli 2004

Reizen met honden, katten of fretten binnen de Europese Gemeenschap. Regels van toepassing vanaf 3 juli 2004 Reizen met honden, katten of fretten binnen de Europese Gemeenschap Regels van toepassing vanaf 3 juli 2004 Laatste nieuws : de datum van inwerkingtreding van het reglement is uitgesteld geworden naar

Nadere informatie

op Kynologisch Gebied in Nederland Fokken van Rashonden Regels voor aanvragen stambomen

op Kynologisch Gebied in Nederland Fokken van Rashonden Regels voor aanvragen stambomen op Kynologisch Gebied in Nederland Fokken van Rashonden Regels voor aanvragen stambomen Fokken van Rashonden Voor het fokken van rashonden in Nederland met een FCI erkende stamboom en inschrijving in het

Nadere informatie

Ik verleen u deze ontheffing voor de periode van 14 oktober 2016 tot en met 14 oktober Hieronder vindt u de redenen voor mijn besluit.

Ik verleen u deze ontheffing voor de periode van 14 oktober 2016 tot en met 14 oktober Hieronder vindt u de redenen voor mijn besluit. > Retouradres Postbus 19530, 2500 CM Den Haag Stichting Schildpaddenopvang Nederland G. van der Wijk Warmoltsstraat 7 9281 PK HARKEMA Postbus 19530, 2500 CM Den Haag mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 F 070 378

Nadere informatie

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING. over houden van huisdieren

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING.   over houden van huisdieren PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Dieren leiden soms hun

Nadere informatie

Paspoorten voor runderen

Paspoorten voor runderen identificatie en registratie r dieren Paspoorten voor runderen Het I&R-systeem is vernieuwd. Dat betekent ook dat de procedure voor de aanvraag en afgifte van paspoorten voor runderen is aangepast. Paspoorten

Nadere informatie

Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde Prof. Dr. A. Pijpers Yalelaan 7 3584 CL UTRECHT

Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde Prof. Dr. A. Pijpers Yalelaan 7 3584 CL UTRECHT > Retouradres Postbus 19530 2500 CM Den Haag Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde Prof. Dr. A. Pijpers Yalelaan 7 3584 CL UTRECHT Postbus 19530 2500 CM Den Haag mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 F

Nadere informatie

STAMBOEKREGLEMENT Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek

STAMBOEKREGLEMENT Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek STAMBOEKREGLEMENT Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek Inhoudspogave: Artikel 1 -Algemeen Artikel 2 -Het NRPS Veulenboek Artikel 3 -Het NRPS Register A Artikel 4 -Het NRPS Register B Artikel 5 -Het NRPS

Nadere informatie

Het Kweken - Richtlijnen

Het Kweken - Richtlijnen Slechts weinigen kunnen aan een Shetland veulentje weerstaan en wagen dan ook de stap naar kweken. Onderstaand document licht toe welke stappen er door de kweker moeten worden genomen om ervoor te zorgen

Nadere informatie

Hoor- en adviescommissie

Hoor- en adviescommissie A D V I E S AAN GEDEPUTEERDE STATEN naar aanleiding van de behandeling van de bezwaarschriften ingevolge artikel 7:1 van de Awb van Gemeente Zijpe te Schagerbrug (bezwaarde) en B. Schuijt te Sint Maartensbrug

Nadere informatie

BASISREGELING INVOER HENNEP(ZAAD) UIT DERDE LANDEN

BASISREGELING INVOER HENNEP(ZAAD) UIT DERDE LANDEN Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Afdeling Marktordening Prinses Beatrixlaan 2 2595 AL Den Haag Postbus 93119 2509 AC Den Haag www.rvo.nl T regelgeving 088-6026850

Nadere informatie

Duitse Herder. Club Nederland. Rasspecifiek Fokreglement DHCN. Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar

Duitse Herder. Club Nederland. Rasspecifiek Fokreglement DHCN. Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar Duitse Herder Club Nederland Rasspecifiek Fokreglement DHCN Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar 04 oktober 2010 KvK 51085747 13-04-14 versie 3 pagina 1 1. ALGEMEEN 1.1. Het Rasspecifiek Fokreglement

Nadere informatie

Stichting Ravon R.W. Westrienen Toernooiveld ED NIJMEGEN. Datum 17 augustus 2016 Betreft Beslissing aanvraag Art. 75 Flora- en faunawet

Stichting Ravon R.W. Westrienen Toernooiveld ED NIJMEGEN. Datum 17 augustus 2016 Betreft Beslissing aanvraag Art. 75 Flora- en faunawet > Retouradres Postbus 19530, 2500 CM Den Haag Stichting Ravon R.W. Westrienen Toernooiveld 1 6525 ED NIJMEGEN Postbus 19530, 2500 CM Den Haag mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 F 070 378 61 39 ffwet@rvo.nl Betreft

Nadere informatie

Vraag 1. Antwoord. Vraag 2

Vraag 1. Antwoord. Vraag 2 Leden Van Ojik en Klaver (beiden GroenLinks) en Omtzigt (CDA) aan de minister en staatssecretaris van Financiën over Oekraïense vermogens die in Nederland gestald worden en de rol die de Nederlandse ambassade

Nadere informatie

VERENIGING VOOR DE HOLLANDSE HERDER

VERENIGING VOOR DE HOLLANDSE HERDER VERENIGING VOOR DE HOLLANDSE HERDER PROTOCOLLEN EN BESLUITEN TERZAKE FOKKERIJ Versie 4 Wijzigingen vastgesteld en goedgekeurd Fokkersraadsvergadering 12 november 2012 VOORWAARDEN FOKKERIJ DEEL 1 Artikel

Nadere informatie

Handhavingsbeleid Digitaal Opkopers Register Gemeente Montfoort 2018

Handhavingsbeleid Digitaal Opkopers Register Gemeente Montfoort 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Montfoort Nr. 142199 4 juli 2018 Handhavingsbeleid Digitaal Opkopers Register Gemeente Montfoort 2018 Inleiding Het tegengaan van heling, als ondermijnende

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen - 1 -

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen - 1 - Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen - 1 - Ministerieel besluit houdende de veterinairrechtelijke voorschriften voor het handelsverkeer en de invoer uit derde landen van honden en

Nadere informatie

CIRCULAIRE Gewijz. 10/4/2008 Gewijz. 17/12/2008 Gewijz. 19/01/2010

CIRCULAIRE Gewijz. 10/4/2008 Gewijz. 17/12/2008 Gewijz. 19/01/2010 CIRCULAIRE Gewijz. 10/4/2008 Gewijz. 17/12/2008 Gewijz. 19/01/2010 EIEREN VLEES VEE nummer : 18/2008 datum : 10 maart 2008 onderwerp bijlagen : Voorwaarden bij de uitvoer van fokdieren van zuiver ras :

Nadere informatie